Off Topic #6

Sidan är nu arkiverad.

Views: 191

151 thoughts on “Off Topic #6”


 1. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Just nu sjungs Sverige Demokraternas lov på en hel del bloggar.

  Det kan vara av intresse för dem som hyllar SD att veta att i Holland vinner PVV terräng, i Frankrike Front National, I UK går UKIP framåt.

  Mat 24:6-12

  Och I skolen få höra krigslarm och rykten om krig; sen då till, att I icke förloren besinningen, ty sådant måste komma, men därmed är ännu icke änden inne. Ja, folk skall resa sig upp mot folk och rike mot rike, och det skall bliva hungersnöd och jordbävningar på den ena orten efter den andra; men allt detta är allenast begynnelsen till ‘födslovåndorna’.

  Då skall man prisgiva eder till misshandling, och man skall dräpa eder, och I skolen bliva hatade av alla folk, för mitt namns skull. Och då skola många komma på fall, och den ene skall förråda den andre, och den ene skall hata den andre. Och många falska profeter skola uppstå och skola förvilla många.

  Och därigenom att laglösheten förökas, skall kärleken hos de flesta kallna.

  Sannerligen!

  Det ena politiskt korrekta diket är inte bättre än demagogernas dialektiskt korrekta dike!

  /Kjell


 2. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fick under sajten “Vakna Sverige” läsa en kommentar som jag önskar reflektera över. Då jag ej har tillträde till den sajten som kommentator utnyttjar jag denna plats som jag vet brukar läsas av “Vakna Sveriges” ägare och läsare. Kommentaren nedan är knuten kring en artikel om abort. Har inte läst artikeln, förstår dess goda innebörd ändå.

  Kommentaren lyder:

  “Jag bläddrade fort förbi de fruktansvärda bilderna.
  Det kunde ha varit en Herrens profet eller någon annan som varit ämnad för Hans tjänst som nu ligger där dräpt…
  Ja, alla människor har ett lika värde,
  men ett är säkert:
  Herren ser inte med blida ögon på detta och
  det väntar en väldig dom över detta land,
  som så har avfallit och blivit ett föregångsland för all möjlig smörja!!!”

  Min invändning mot denna kommentar är utgångspunkten att det skulle ha någon betydelse vilken uppgift barnet skulle få eller inte. Profettjänst eller inte, Kristen eller inte har ingen relevant betydelse när vi talar om barnets rätt att födas. Kommentatorns koppling mellan barnets rätt till liv och tjänster för Herren visar för mig hur euforiskt sjukt och snedvridet tankegångarna går kring profettjänsten och avslöjar det som många redan har anat, de självutnämnda profeterna anser sig ha ett större värde än andra.

  Min andra invändning är tanken om en dom över “detta land” pga abortsynden. Går inte in på den mer nu då denna “dom” egentligen bara går i linje med S-E Skölds falska budskap.


 3. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Hur många gamla tanter, eller blinda, måste man hjälpa över vägen för att sona en lögn? Räcker det med 10?

  Hur många för att sona en falskdeklaration? Räcker det med 100?

  Hur många för att sona en otrohet? Räcker det med 1000?

  Hur många för att sona ett mord? Räcker det med 10.000?

  Frågorna är givetvis helt och hållet galna och tagna ur fantasin. Det finns bara ett svar på alla fyra.

  Det finns inget sätt att själv sona synd. Bara Herren Jesus Kristus kan ta över skulden och göra oss skuldfria.

  Det handlar om nåd, och bara nåd, att få ta emot frälsningens gåva.

  Problemet är att många har lurats att tro att Guds Eviga bud har avskaffats. Detta är inte sant.

  Sedan när man har hjälpt tillräckligt många tanter över vägen (enligt egna tankar) kan man börja hävda sig.

  Förbundsavtal gäller bara parterna som ingick avtalet, men Guds Eviga Bud (förordningar, förmaningar, vägledning, goda råd etc.) gäller alla, alltid.

  Jämför även det jag redan skrev angående jämförelsesjuka.

  /Kjell


 4. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Varför kan du ej skriva på VS?


 5. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Med risken att bli beskylld för att vara “smyg-jesuit” och “synkretisk ekumeniker” vill jag ändå rekommendera att du läser följande artikel i Svenska Dagbladet: Hade Moder Teresa fått fredspriset i dag? .

  Kort citat:

  Att utestänga människor från samarbete och från att göra gott på ett område för att de inte omfattar det som för tillfället är majoritetsuppfattning på ett annat område, skapar ett sämre samhälle.

  Universiteten var en gång i tiden en plats för öppen och fri debatt, som gav näring åt nya idéer och uppmuntrade det fria åsikts­utbytet. Inte så nu längre.

  Efter ett mediedrev initierat av både RFSU och Aftonbladet drog sig Uppsala universitet och även hovet ur den inter­natio­nella konferens om trafficking som juristorganisationen Scandinavian Human Rights Lawyers skulle ha arrangerat där även drottning Silvias arbete för att skydda barn från övergrepp skulle ha prisats. Varför? Svar: Arrangörerna arbetar inte bara mot trafficking, utan är också kritiska till nuvarande svensk abortlagstiftning. Det är en olustig ironi att universitetsmottot är ”tänka fritt är stort men tänka rätt är större”. Att tänka fritt gäller tydligen inte längre; nu gäller det bara att tänka rätt och följa RFSU:s och Aftonbladets åsiktsmonopol.

  Vill man hitta riktigt lagiska människor måste man söka dem bland de laglösa!

  Alla som förkastar Guds lagar och bud blir fruktansvärt lagiska i sina irrationella, humanistiska substitut för Sanningen.

  Det finns även en Dagen-artikel som tar upp samma tema. HMD Silvia kunde räddat livet på oskyldiga.

  Kort citat:

  Scandinavian Human Dignity Award ställdes in sedan drottning Silvia och Uppsala universitet valt att hoppa av arrangemanget. I ett öppet brev kritiserar nu de föregående pristagarna drottningen.

  Resultatet av prisutdelningen och närvaron av Hennes Majestät Drottning Silvia, kunde bokstavligen hjälpt till att rädda livet på oskyldiga människor som tvingas in i den nutida världens slaveri. I stället har ett evenemang med lovvärda syften blivit tillintetgjort på grund av diskriminering av en viss ståndpunkt”, skriver Luca Volonte, Roger Kiska och Elise Lindqvist i brevet.

  Humanister och Gudsförnekare håller på att gräva en massagrav och alla som vill följa dem är välkomna att “falla där i”.

  Det blir en massa-grav utan uppståndelse till liv.

  Liberalteologer vågar troligtvis inte säga ett knyst!

  Vill även hänvisa till Varning! Starka bilder!.

  /Kjell


 6. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Andreas,
  Du frågar:”Varför kan du ej skriva på VS?”
  Skrev ett antal olika kommentarer i skilda ämnen men såg ingen publikation av er. Valde att fråga varför i ert kontaktformulär vid kanske 2 tillfällen. Kan det ha hamnat i Skräppostlådan? Tror att jag blev publicerad någongång i mitt namn för längesedan. Första gången under Alias Kajsa, vid ett tillfälle. Det var innan jag började stå för mitt namn av mer eller mindre giltiga skäl.
  /Ulrika


 7. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Påminnelse från Herren,
  “Jer 29:11
  Jag vet vilka tankar jag har för er, säger HERREN, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp.”

  Mina dubbla alias beror på flera datorer.


 8. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika Jansson skrev: “Mina dubbla alias beror på flera datorer.”

  Jag flyttade denna information hit till Off Topic.

  Din dator kommer ihåg det namn du fyller i. Det enda du behöver göra är att ändra i namn-rutan, om du vill ha samma i alla datorerna.

  /Kjell


 9. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  I den nuvarande villervallan angående ubåtar och stridsflyg skulle jag vilja rekommendera följande artikel, som jag tror är sansad och balancerad.

  Värst är att vi har svikit våra grannar .

  I och för sig inget nytt när kriget finns inpå knutarna. Under andra världskriget fick Hitlers soldater åka tåg genom Sverige för att anfalla grannarna.

  Kort citat (klipp):

  Även om vi idag skulle inleda en omfattande upprustning av det svenska försvaret skulle det dröja minst ett decennium innan vi åter har en försvarsmakt värd namnet. Under denna tid kommer krisen att ha kulminerat, antingen i krig eller i ett sammanbrott för Ryssland.

  Den kvarstående frågan blir hur allvarligt detta är. Finns det verkligen ett hot från Ryssland mot Sverige? Svaret måste förbli nekande.

  Det som gör att avsaknaden av ett svenskt försvar trots allt måste betraktas som mycket olycklig rör inte så mycket säkerheten för det egna landet. Det rör säkerheten för våra baltiska grannar.

  Om det inte finns något att dö för så finns det inte heller något att leva för!

  /Kjell


 10. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Läste artikeln igår och jag tycker den är utmärkt. Visst har vi ett ansvar för att rusta upp.

  Men jag hoppas att allmänheten inte drabbas av rädsla för en invasion. Artikeln pekar på hur svårt det är trots allt med invasion av ett annat land. Självklart ska vi freda våra gränser och inte bli allt för självgoda. Även i fredstid ska inte främmande makt kränka våra gränser.


 11. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Frågan är väl vad man skall tänka om en artikel i Dagen som heter Ubåtsjakt väcker liv i rysskräcken

  Artikeln börjar med orden: “Det finns mycket godhet inom människan, men det finns också mycket ondska.”

  Detta uttalande är gjort av Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för KD och ledamot i riksdagens försvarsutskott.

  Hur bra stämmer det med Jesu ord och Paulus skriverier?

  Lukas 18:19 Jesus sade till honom: “Varför kallar du mig god? Ingen är god utom en, och det är Gud.

  Rom. 7:18 Ty jag vet att i mig, det vill säga i mitt kött, bor inte något gott. Viljan finns hos mig, men att göra det goda förmår jag inte.

  I artikeln berättas det även något väldigt egendomligt:

  Ett ord som ofta diskuteras i sammanhanget är demokratibistånd. Ryssland fick, fram till 2006, årligen drygt 100 miljoner kronor från Sverige. Pengarna användes bland annat till infrastrukturprojekt.

  Ja, sannerligen något obegripligt att Sverige skulle hjälpa Ryssland ekonomiskt.

  I dagsläget ger man bara 40 miljoner till Ryssland men man vill öka detta igen.

  /Kjell


 12. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  När jag var ung brukade både flyg och ubåtar utmana Sverige. Att det var Sovjet (Ryssland) med sina diktaturer som stod bakom tvivlar väl ingen sund människa på.

  Flygplanen som skändade svenskt territorium kunde kanske verifieras. Men ubåtarna blev oftast frågor om inbillning eller sanning.

  Jag tvivlar inte alls på att man skändade Sverige även under vatten.

  En sak är dock säker. Dessa skenanfall hjälpte krigsmakten, eller som det heter på svenska “försvarsmakten” att få finansiella medel.

  I den fallna värld vi lever i har man tyvärr inga val. Man måste vara beredd att försvara sig mot kriminella våldsverkare.

  Jesus sade aldrig till soldater eller generaler att de var tvungna att byta jobb! Han bara varnade dem från att plundra, våldtaga och skövla.

  Psalm 20:7 Andra förlitar sig på vagnar och hästar, men vi berömmer oss av HERRENS, vår Guds, namn.

  Visst tycker jag att Sverige bör rusta till en relevant nivå. Men inga “hästar och vagnar” kommer att skydda mot den fiende som hotar Sverige mest just nu.

  Försvaret har gjort det tydligt att budgeten bör ökas, och ubåts-spaningen har avslutats.

  /Kjell


 13. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Man upphör aldrig att förvåna sig över människors uppfinningsrikedom när det gäller att tolka in nästan vad som helst i Skriften.

  Det finns nu en person, som tydligen är ny-judaist. Hon anspelar på att Joh. 10:7 betyder att Jesus är Torahn: Då sade Jesus än en gång: “Amen, amen säger jag er: Jag är dörren till fåren.

  Detta är hennes resonemang:

  Dörr heter på grekiska θύρα – thura. Hon gör en ekvivokation med det hebreiska ordet תּרה – torah och menar att detta är bevis på att Jesus ÄR Torahn.

  Ekvivokationer leder alltid till falska slutsatser. Till och med om de praktiseras inom ett och samma språk. Jag skulle kunna få er att falla av stolen om jag redovisade ett antal ekvivokationer mellan japanska och kiswahili.

  Märk väl att jag här inte uttalar mej om dogmens sanningshalt.

  Det enda jag påpekar är att de mest vansinniga bevis hittas på när man vill läsa in något i Skriften.

  /Kjell


 14. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  En liten reflektion med anledning av signaturen Michaels kommentar under rubriken “Historiskt och vetenskapligt korrekt”. Michael skriver bland annat: ” I det andra forumet du vägrar nämna vid namn på grund av din gamla kontrovers med Berndt är där åtminstående ett försök till att tillåta ett samtal att råda.”

  Så här säger Ordet: 2 Tim 2:22–26 Fly ungdomens lustar, sök istället ivrigt efter rättfärdighet, tro, kärlek, frid med dem som av rent hjärta åkallar Herren. Avvisa dåraktiga och oförståndiga frågor. Du vet att de föder strider. Men en Herrens tjänare skall inte strida, utan vara mild mot alla, skicklig att undervisa, tålig när han får lida. Han bör med saktmodighet tillrättavisa dem som säger emot, i hopp om att Gud en gång skall ge dem omvändelse till att förstå sanningen, och att de nyktrar till och befrias ur djävulens snara, ty av honom är de fångade till att göra hans vilja.

  Tit 3:9 Men undvik dåraktiga tvistefrågor och släktregister och trätor och stridigheter om lagen. Ty sådant är onyttigt och meningslöst.

  1 Tim 1:3-4 Nu, liksom när jag gav mig iväg till Makedonien, ber jag dig att stanna kvar i Efesus för att uppmana somliga att inte förkunna främmande läror och inte bry sig om fabler och släktregister, som inte har något slut och som snarare åstadkommer ordstrider än den uppfostran i tron som är av Gud.

  1 Tim 4:1–11 Men Anden säger uttryckligen att i de sista tiderna skall somliga avfalla från tron och hålla sig till villoandar och onda andars läror, genom dem som med hyckleri talar lögn, vilka är brännmärkta i sina egna samveten och som förbjuder äktenskap och vill att man skall avstå från mat, som Gud har skapat för att tas emot med tacksägelse av dem som tror och har lärt känna sanningen. Ty allt det Gud har skapat är gott, och inget är förkastligt, som tas emot med tacksägelse, för det blir helgat genom Guds ord och bön. När du lägger fram detta för bröderna, så blir du en god Jesu Kristi tjänare, som får sin näring av trons och den goda lärans ord som du alltid har följt. Men de oandliga och käringaktiga fablerna skall du visa ifrån dig. Öva dig själv i stället i gudsfruktan. Ty kroppslig övning är till liten nytta, men gudsfruktan är nyttig till allt och har löfte med sig både för detta livet och det kommande. Det är ett trovärdigt ord och på allt sätt värt att tas emot. Ty för detta, både arbetar vi och blir smädade, eftersom vi har satt vårt hopp till den levande Guden, som är alla människors Frälsare, i synnerhet deras som tror. Sådant skall du inskärpa och undervisa.

  1 Tim 6:20–21 O Timoteus, bevara det som har blivit anförtrott åt dig, och fly de oandliga och tomma orden och invändningarna från den falska, så kallade, kunskapen, till vilken somliga har bekänt sig och därigenom har farit vilse från tron. Nåd vare med dig.

  När jag jämför vad Ordet säger med Berndt Isakssons sida finns det inte mycket av “Bibelns ljus” på den sidan. Att kalla det som pågår på den sidan för “samtal” är för mig besynnerligt. Där florerar ordstrider, käbbel, förbannelser, ärande och upphöjande av människor, spekulationer, tomt prat, och annat som inte borde förekomma på en hemsida som ger sig ut för att vara kristen.

  Nog om detta. Jag ber att Herren bevarar oss i tron, och att Han öppnar ögonen på dem som är vilsna och leder dem rätt.


 15. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Majlis,

  Låt oss nu se vem som vågar betvista detta med Guds Ord (citat) som utgångspunkt!

  • Man kan ha en låg tröskel.
  • Man kan ha högt i taket.
  • Man kan ha en bred slasktratt.

  Men man kan aldrig, som pastor eller lärare, eller bloggägare, eller direktör för ett samtalsforum, släppa in vad smörja som helst utan att bli delaktig.

  /Kjell


 16. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Vill visa på en publikation som handlar om religionsfriheten i Amerika.

  “Here We Stand, Black and White, Ready to Go to Jail!”—Hundreds of Michigan Pastors Unite in Defense of Free Speech and Religious Rights.

  Inte oväntat vill HBTQ-lobbyn tysta dem som står upp för sanningen.

  /Kjell

  PS. Räkna med förföljelse. Det är det budskap som flera gånger ges av NT’s författare.

  Nu är jag nöjd och glader är en psalm med text och musik (2/4, Ess-dur) av Nils Frykman från 1881. Om denna frimodiga psalm finns många rykten, bl.a. att den skulle vara skriven på en gungstol utomhus när Frykman blivit uppsagd från sin folkskollärartjänst p.g.a. sin trosuppfattning. Enligt den versionen skulle sjätte strofen ursprungligen ha lytt “Nu Satan fritt må rasa och Werme (d.v.s. prästen i bygden) hjälpa till”.

  Jag ändrar ett ord i sången….

  1. Nu är jag nöjd och glader,
   nu kan jag andas ut,
   nu bor jag hos min Fader,
   min träldomstid är slut,
   sen han mig lärde känna
   sitt eviga förbund
   i ordet, den klippfasta grund.
  2. Jag fordom gick och tänkte
   på bättring, bön och tro,
   men det ej hjärtat skänkte
   hugsvalelse och ro.
   Nu tänker jag på Jesus,
   hur ömt han älskar mig:
   Av kärlek han offrade sig.
  3. Så har min Jesus älskat,
   och så han älskar än,
   och som han hittills frälsat,
   så gör han om igen.
   Hans blod mig ännu renar
   från varje syndens fläck
   och gör mig fullkomlig och täck.
  4. Om hjärtat mig fördömer
   och köttet gör besvär,
   den trösten jag ej glömmer,
   att Gud dock större är,
   att nåden väger mera
   än all min uselhet.
   Och pris vare Lammet för det.
  5. Nu Jesus hos mig bliver
   med nåd så rik och fri.
   Hans nåd mig städs omgiver,
   jag lever helt däri.
   Och nu jag slipper sörja,
   ty Herren sköter allt.
   Åt honom min sak jag befallt.
  6. Nu Satan fritt må rasa,
   bloggtroll hjälpa till.
   Jag skall för dem ej fasa;
   det går som Herren vill.
   Guds ord behåller segern,
   och alla segrar med,
   som står uti Frälsarens led.
  7. Så glad jag hemåt ilar
   i Jesu dyra namn,
   och snart jag salig vilar
   i fridens sälla hamn,
   men under pilgrimsfärden
   så här på barnavis
   jag sjunger min Frälsares pris.

 17. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  En psalm av David.

  1. HERREN är min herde, mig skall intet fattas.
  2. Han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro.
  3. Han vederkvicker min själ, han leder mig på rätta vägar för sitt namns skull.
  4. Om jag än vandrar i dödsskuggans dal, fruktar jag intet ont, ty du är med mig. Din käpp och stav, de tröstar mig.
  5. Du dukar för mig ett bord i mina ovänners åsyn. Du smörjer mitt huvud med olja och låter min bägare flöda över.
  6. Idel godhet och nåd skall följa mig i alla mina livsdagar, och jag skall bo i HERRENS hus evinnerligen.

  Ville gärna citera denna till alla som just nu är betrykta.

  Och kanske till “varnagel” (som det hette förr) för betryckarna.

  En kär syster skrev i morse och citerade:

  1 Kor 11:32

  Men när vi döms fostras vi av Herren, för att vi inte skall bli fördömda tillsammans med världen.

  Kontexten är nattvarden, men versen stod ut ur texten.

  Hellre dömas (här och nu) än at fördömas. När Herren går tillrätta med oss, så gör han det i kärlek.

  Ju längre jag lever, med förmånen att få känna Honom, desto mer hatar jag synden som bor i mig. Ja, jag ser att det inte bor något gott i mig – i min gamla människa.

  Den som kommer med ett budskap om att ‘vi måste upptäcka hur fantastiska vi är’ har nog fått det hela om bakfoten.

  Vi måste inse hur förlorade vi är.

  Och hur underbart Jesus frälser.

  Tack och Amen till det!

  Syster! Du har förstått Guds Nåd och frälsningserbjudande.

  Det hjälper inget alls att sköta sig perfekt om roten till det onda får vara kvar.

  Likasom den nyktre alkoholisten får återfall av en lättöl, får den maktsugne återfall varje gång han kan smäda andra. (Bloggar, Facebook, Twitter, ja även email och Samtalsfora är fantastiska frestelser för sådana.)

  Men Herren är vår herde!

  /Kjell

  PS. Glöm inte Guds bud att be för dina fiender. (Inte förbanna men bara be och lämna allt till Herren.)


 18. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  nu ska allt vara ordnat på bloggen så prova att skriva din kommentar på VS igen.


 19. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Dödsskuggans dal gör sig påmind en sån här helg när man på många håll firar mörker och död…

  Tack och lov, för den ljuva vilan i fadersfamnen. Om jag inte hade den enkla, totala förtröstan på Gud, så tror jag att jag skulle gå under.

  Men vår Gode Herde dukar ett bord för oss, och låter vår bägare flöda över – samtidigt som vi vandrar i dödsskuggans dal!

  Åh ljuva paradox! Korsets brutala grymhet – smärtan och mörkret som vår Frälsare bar – och på samma plats utgjuts den Största kärleken av alla!

  Underbar förlossning – på Golgota kors.
  Ljuset lyser – i mörkret.
  Tröst och välsignelse – i dödsskuggans dal.


 20. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Andreas Frost,

  Verkar funka!

  /Kjell


 21. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Din syster har rätt och när du skriver “Det hjälper inget alls att sköta sig perfekt om roten till det onda får vara kvar” kommer jag att tänka på ett möte som jag hade igår med en trädgårdsmästarinna.

  Vi här hemma hade bestämt oss för att ge bättre förutsättningar för ett citronträd som vi adopterat från en allmän kompost för några år sedan. Trädet mår uppenbarligen inte bra.

  “Det bästa ni kan göra är att beskära rötterna”, sa trädgårdsmästarinnan.
  NYHET!
  “Hur hård törs man vara?”, frågade min vän.
  “Hård och orättvis”, svarade Trädgårdsmästarinnan. “Då tror den att den håller på att dö och börjar skjuta skott som blommar och ger frukt.”, sa hon vidare.

  Efteråt har jag tänkt på hur de som har varit djupt indragna i osund karismatik brukar ge rådet “Du måste lämna hela sammanhanget till 120%.”

  /Ulrika


 22. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ingela skrev: “Dödsskuggans dal gör sig påmind en sån här helg när man på många håll firar mörker och död…”

  Fruktansvärt! Häxornas motpol till påsken.

  I USA köpte man kostymer och smink för 350 miljoner dollar, ungefär 3 miljarder kronor om jag inte räknar helt fel.

  Hur många fattiga, hungrande, sjuka och nödlidande skulle ha kunnat fått lindring av denna summa?

  Vad man inte har gjort FÖR dessa minsta…… Det har man gjort MOT HERREN!

  Ruggigt att leva i denna dödskuggans dal utan käppen och staven som Herren håller fast i sin hand.

  Herren sig förbarme!

  /Kjell


 23. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Helt sant!

  Det finns ett antal saker som man inte kan vara lite grand.

  Det går inte att vara lite grand gravid. Till exempel.

  Inte heller går det att vara lite grand frälst.

  Så länge man själv vill sitta på tronen leder det till fördärvet.

  Men när Herren får sitta på tronen leder det till vila, frid och frälsning.

  /Kjell


 24. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  vilket underbart vittnesbörd av denna syster! Det var vad jag behövde läsa just nu!

  För mig är det precis likadant – ju längre jag lever och vandrar med Herren, desto mer hatar jag synden som bor i mig. Utan Honom är jag helt förlorad.


 25. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Mina underbara syskon!
  Så härligt att läsa uppmuntrande ord en lördagsmorgon!

  Ulrika, tack för historien om citronträdet och rötterna.
  Vi får påminna oss om att när vår Trädgårdsmästare ansar oss och ‘går hårt fram med sekatören’ så är det för att vi ska växa mer stadigt, och inte bli långa och rangliga så vi faller för vinden…

  Dessutom bär ett ansat träd bättre frukt. Ja, god frukt kan till och med innebära att en del av ‘karten’ behöver gallras bort. De som då blir kvar blir extra fina…

  Jag vet inte om jag kan översätta det här direkt på oss troende.
  Men kanske att Herren ibland till och med faktiskt gallrar bort en del av vår ‘frukt’, för att det som återstår ska vara av extra god kvalitet? Inte vet jag. Det var bara en fundering.

  För ibland tycks det mig att vi skalas av in på bara barken…
  Kan det vara detta som menas med att ‘dömas och fostras av Herren’?


 26. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ingela,
  Framsidan på Reichmanns bok “Prestationslös tro” föreställer (tror jag) trons fader Abraham, gammal o skäggig o liten sittandes i Guds hand. Skulle tro att du läst den redan men boken finns för alla att läsa under “text-bokmanus.”
  http://www.uttrycket.se/


 27. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Tack för tipset! Nej den har jag inte läst.
  Men bara din beskrivning av bilden talar till mig.
  Underbar beskrivning av hur vi får vila i tron och barnaskapet.


 28. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Björn bloggaren skrev:

  Nej Kjell, tron har inte ändrats i NT, men jag tror vi läser olika saker i Hebr 11. Jag läste om att de inte fick löftet uppfyllt trots att de hade tro, men frågan var ju vad löftet var? Och vad jag förstod så var löftet den himmelska staden.

  Kjell, bara några frågor till om tro.

  Har biblisk tro något med människans inre att göra, dvs är tron en inre beskaffenhet, eller är tro baserat på den kunskap man läser sig till i bibeln och sedan handlar efter?

  Du är en mästare i att hitta på motsättningar som inte finns.

  1. Löftet

  Vad tror du att “löftet om den himmelska staden” betyder?

  Vilket löfte har du “tro” för som gör att du kommer att få se uppfyllelsen innan du nått frälsningens mål?

  2. Hönan och ägget

  Rom 10:17 Alltså kommer tron av predikan, men predikan i kraft av Kristi ord.

  Alltså utan vetskap, eller kunskap, om Kristi Ord uppstår ingen “tro”. Den som anammar Kristi Ord och inser att han är syndare, ber om frälsning, omvänder sig och låter döpa sig, får Den Helige Ande som gåva. När detta sker händer frälsningsavgörande saker i människans inre om hon hörsammar Herrens bud.

  Det handlar inte om endera eller. Det handlar om både och.

  /Kjell

  PS. För att inte ännu en gång hamna i en “endless loop” av kommentarer kommer jag tillåta högst ytterligare två rundor.


 29. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Att skriva på en blogg så här, gör att det lätt blir missförstånd, därför tänker inte jag dividera vidare om detta då jag ser att du missförstår mig.

  Bb


 30. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Björn bloggaren,

  Du har talat sanning, fast vore det inte korrektare då att säga att vi missförstår varandra?

  Enda vettiga alternativet är då att inte ytterligare engagera oss/varandra i meninsglösa menings(utbyten?) utan bara konstatera att vi har mycket olika sätt att uttrycka det vi tror på.

  Agree to not agree!

  /Kjell


 31. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Dessa syskon, som menar att helande handlar om hur mycket tro man har –
  inser de inte att de lägger sten på börda på den som redan är tyngd av sjukdom?

  Nu har jag läst flera kommentarer i bloggarna, som går ut på att det ‘bara är att tro och ta emot’ helande.
  Summa: den som inte blir helad har alltså inte trott eller tagit emot Guds ord.

  Jag känner flera heliga, som lider av sjukdom i sin kropp.
  Sven Reichman, som för mig verkligen representerar en ‘man av tro’, lider vad jag vet av svår värk.
  Flera av våra mest andefödda psalmer och sånger har kommit till genom heliga som lidit av [ångvarig] sjukdom, eller andra sätt prövats hårt.

  Vilket visar på mest tro – den som prisar Herren därför att han blivit helad/fått bönesvar?
  Eller den som [ännu] inte blivit helad/fått bönesvar, och ändå prisar Gud?

  PS. Ska tillägga att jag tror att även ett ‘nej’ är ett bönesvar.
  Och kanske framför allt – ett ‘vänta’.


 32. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Som jag förstår bibeln, så KAN sjukdom vara orsakad av egen synd. Men det är inte alltid det.
  I detta fall var åkomman ett straff, men fungerade även korrigerande och fostrande.
  Visst finns det en parallell i Uppenbareleboken, där Herren talar om att lägga någon på sjukbädden, för att hon ska få tid att ångra sig?

  Som jag ser det har vi då ett par exempel på sjukdom som Herren vill använda för Sina syften.


 33. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ingela,

  Mina kunskapsluckor är för stora för att våga säga något om paralleller men jag ser att Guds syn på kroppslig sjukdom är annorlunda än helandebranschens.

  Säger en som ber om kroppsligt helande:) Efter att jag själv förstörde min kropp i tillräcklig omfattning:/ , jag kan iaf inte lägga ansvaret på Gud.

  /Ulrika


 34. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Nu ser jag att spetälska har en särskild roll i GT som räcker fram tills Jesus botar människor från den. Att Spetälska har med orenhet att göra. I fallet Mirjam ser vi att det inte handlar om bakterie/virushalter som grundorsak. Jag menar inte att kroppsligt sjuka är detsamma som orena idag. De flesta människor har någon form av kroppslig åkomma. Men det är helt uppenbart att Gud inte är för den fitness, wellness och healing som pågår i kyrkbänkarna. När Jesus botar en man från spetälska säger han till den botade att inte ropa ut det hela utan att den botade ska gå till prästerna och visa upp undret. Så som de spetälska skulle göra i GT ska nu den botade göra för att vittna om Jesus inför prästerna.

  /Ulrika


 35. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika!
  Jag mindes inte alldeles rätt. Så här står det i Upp 2:20 [Thyatira]:

  “Men det har jag emot dig att du låter kvinnan Isebel hållas, hon som säger sig vara profetissa och undervisar och förleder mina tjänare att bedriva otukt och äta kött från avgudaoffer.
  Jag har gett henne tid att omvända sig, men hon vill inte omvända sig från sin otukt.
  Se, jag lägger henne på sjukbädden, och de som bedriver otukt med henne skall komma i stor nöd, om de inte omvänder sig från hennes gärningar.”

  Det jag tror vi kan sluta oss till är att sjukdom och/eller nöd kan ha [minst] två syften i Guds ekonomi.
  – Dels, som straff för synd, eller som konsekvens av våra egna syndiga vägval.
  – Dels som ett instrument för omvändelse.

  (Om Kjell tycker jag gör våld på texten i min förståelse, så står jag gärna korrigerad.)


 36. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ps. Jag ska naturligtvis tillägga att Bibeln ger flera exempel på oskyldigt lidande!


 37. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ingela,
  Du skriver:”Ulrika! Jag mindes inte alldeles rätt. Så här står det i Upp 2:20 ”

  Det gör ingenting Ingela. För mig är det intressant ändå. Ju fler aspekter på “sjuka” och “sjukdom” som kommer fram ur Bibeln desto större chans att spräcka “healingbubblan” som drar så många just nu. “Förr” lockades (hotades) människor att betala för att slippa skärselden. Nu lockar de falska utsugarna med kroppslig läkning. Förutom att Apostlarna fick en särställning att bota så tog de aldrig betalt för det eller sin undervisning i övrigt. Paulus vet vi var extra noga med att inte ligga någon till last.

  Gud välsigne dig.

  /Ulrika


 38. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Hej Kjell!

  Jag återkommer lite senare ikväll och förklarar min tolkning. Lite snabbt bara så, visst är det Jesus som har regnbågen över sitt huvud, Upp.10:1-2.

  Du hänvisar till Upp.10:5-6 och menar at det inte kan vara Jesus.

  Om vi tänker oss gudomen igen där Fadern är den som skapat allt, medans Sonen är den vilket allt skapats GENOM, då blir det rätt.

  Från ett examensarbete av Justinus Martyren, så menar denne tidige kyrkofader samma sak. Hämtat från “Justinus Martyrens kristendomsförsvar” av Katarina Pålsson.
  “Justinus kallar inte Logos för skapare, eftersom detta skulle kunna stödja den dualistiska teorin. Endast Fadern benämns skapare, medan Logos är den genom vilken världen skapas.”

  Jag återkommer senare och analyserar då ditt svar lite bättre. Jag kan ha missat något. Isåfall förlåt mig.

  Frid Kjell
  lärjungen


 39. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  lärjungen,

  Jag vet inte varför du vill envisas med att alltid ta upp dessa saker.

  Visserligen säger du att du erkänner treenigheten men ständigt verkar du ändå propagera för en “Jesus only – unitarism”.

  På vilka Bibliska grunder du drar slutsatsen att Jesus har en regnbåge ovanför sitt huvud vet jag inte.

  Justinus Martyren är för mej en författare som levde för länge sedan. En människa som du och jag. Hans tolkningar och påståenden aktar jag inte vare sig för mer eller mindre än nutida författare.

  De måste alltså prövas mot skriften om man vill ta fasta på dem.

  Varför man skulle ägna tid åt så kallade “kyrkofäder” vet jag inte heller. Annat än om man har historiskt intresse i det.

  Trixet med “skapat genom” håller inte semantiskt sett. I flera språk är detta det korrekta uttrycket när man frågar “vem har gjort detta?”.

  På holländska t.ex. heter det “door wie is dit gemaakt” – ordagrannt “genom vem är detta gjort” men med betydelsen “vem har gjort detta”.

  Jag har varken tid eller lust att ödsla tid åt analys av exotiska uttalanden av vem det vara månde, annat än om det handlar om nutida (villo?)läror.

  Försök hitta en blogg, eller ett forum, där man intresserar sig för kyrkofäder och koncilier.

  /Kjell

  Förtydligande:

  Jag menar inte att det är irrelevant vad man trodde förr, men ser det mera som en slags “uppslagsbok”. Alltså om man funderar över något specifikt kan man kolla vad diverse historiska personer har skrivit om det.


 40. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Vi kan strunta i kyrkofäderna för jag behöver inte deras lära. Vi kan uteslutande använda bibeln som riktmärke. De som anslutit sig till treenighetsläran tror ju på fäderna och på Justinus Martyren och Irenaeus. Därför använder jag dem.

  Upp. 4:3 talar om en person.
  “och han som satt därpå var till utseendet såsom jaspissten och karneol. Och runt omkring tronen gick en regnbåge, som till uteseendet var som smaragd.”

  Samma person som sitter på tronen, singularis. Upp. 22:3-4
  “Och ingen förbannelse skall vara mer. Och Guds och lammets tron (tron i ental) skall stå där inne, och hans tjänare skola tjäna honom (honom i ental) och skola se HANS ANSIKTE, och HANS namn skall stå tecknat på deras pannor.”

  Kjell vilket namn kommer det vara som står tecknat? Svar Herren Jesus Kristus.

  Du kan inte komma ifrån det här om du är ödmjuk nog mot Guds Ord. Herren är en.

  Frid
  lärjungen


 41. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  lärjungen skrev: “Kjell vilket namn kommer det vara som står tecknat? Svar Herren Jesus Kristus.

  Du kan inte komma ifrån det här om du är ödmjuk nog mot Guds Ord. Herren är en.”


  Ja, en gång kommer vi att lära känna honom som han är. Då blir det inte längre några grubblerier och gåtor hur det hänger ihop med Fadern, Sonen och Den Helige Ande.

  Kanske det kommer att stå יהוה!

  Sedan det där med att “Hans namn skall stå tecknat på deras pannor”.

  Detta är ett talesätt och troligen inte alls bokstavligt menat.

  Jag vidhåller att dina teorier är spekulativa och behandlar perifera saker, och förstår fortfarande inte varför både du och signaturen SÅ ständigt anser det nödvändigt att flika in era tolkningar om just detta.

  Det måste ju betyda att ni anser det vara centralt och frälsningsavgörande.

  /Kjell


 42. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag skrev ett inlägg i ämnet “Tro, hopp och kärlek” därför att du skrev följande:
  “Egentligen bara en inbjudan att berätta vad du tror att följande bibeltext betyder.”

  Jag tog den inbjudan för jag trodde att jag hade möjligheten att skriva vad jag tror och att du var intresserad att dela andras tolkningar.

  Om nu du har rätt i alla svar, varför skriver du så? Du hänvisar mig till andra bloggar!!!!

  Förlåt mig Kjell om jag missuppfattat dig.

  Sen är det självklart frälsningavgörande att diskutera en fråga som, Herrens andra tillkommelse. För mig är det iallafall viktigt.

  Frid
  lärjungen


 43. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  lärjungen skrev: “Jag tog den inbjudan för jag trodde att jag hade möjligheten att skriva vad jag tror och att du var intresserad att dela andras tolkningar.”

  Men största delen av din kommentar handlade ju inte alls om den texten. Jag skall citera den bit som handlade om texten:

  För mig betyder den här texten full kännedom om Herren Jesus Kristus, på samma sätt som om Han satt bredvid mig ansikte mot ansikte. Guds vilja fullt uppenbarad för människan. Då har vi ingen nytta att profetera, tala i tungor, behöva lära oss mera, o.s.v. Fullständig harmoni och KÄRLEK.

  Kundskap om Gud är något annat än “vår kundskap” och jag tolkar därefter vers 10
  “men när det kommer, som är fullkomligt, då skall det försvinna, som är ett styckverk.”

  Vad är det då som skall komma? Jo det är ju Herrens andra tillkommelse.

  Jag tolkade detta som svar på den första av de 5 frågorna, nämligen:

  1. Vad är det fullkomliga? Har det kommit eller ligger detta i framtiden?

  Således att du svarade att det fullkomliga inträffar när Jesus kommer tillbaka.

  Detta är också min tolkning av “det fullkomliga”.

  Sedan till det som inte var svar på frågan.

  Att Jesus kommer tillbaka hör ju till vårt saliga hopp här i tiden. Och det kan kanske vara frälsningsavgörande i den meningen att vi kan frestas att ge upp utan detta hopp.

  Men om Paulus har rätt gäller: “Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst.

  Här står Kristi död och uppståndelse central, kopplad med förtroendet att Jesus verkligen är Herren, alltså den Herre som har all makt.

  Vår förståelse av profetior kan vara trosstärkande, men lika väl trosdödande om vi tolkar fel, eller får ta del av vantolkningar.

  Framför allt eskatologisk eiseges har i praktiken visat sig vara något som kan uppfylla hela ens sinne.

  Uppebarelseboken bör inte läsas som en “historiebok i förväg”. Men när det sker, det som är omtalat där, kommer vi att ha möjligheten att kunna känna igen det.

  Jag repeterar igen det du skrev angående Jesu återkomst: “Hans andra tillkommelse sker osynligt i Anden fullt ut.

  Detta strider mot flera texter i Bibeln.

  John Nelson Darby introducerade denna lära efter att en ung kvinna Margaret McDonald hade “profeterat” om det. Resultatet blev Darbyismens villoläror som fortfarande leder till förvirring och misstolkningar, ersättningsläror och elitiskt högmod.

  Charles Taze Russell hade förutspått att Jesus skulle komma tillbaka 1914. Men i stället började första världskriget. Han själv dog 2 år senare. Han försvarade sin falska profetia med att Jesu tillkommelse redan hade skett “i Anden fullt ut” och att han nu var osynligt närvarande någonstans i de lägre himlarna.

  Slutligen den “Jesus olny – Unitarism” som så ofta lyser fram i dina kommentarer.

  Jag har undanbett mej – många gånger – kommentarer som handlar om dogmatik angående Unitarism och Trefaldighet. Där under faller således även Modalism och Polyteism och alla andra “formler” som menar sig ha molekylärbestämt Gud.

  Vår kunskap är och förblir ett styckverk tills vi får se Herren ansikte mot ansikte. Först då kommer “Herren vår Gud är en” att bli en aha-upplevelse för oss.

  Detta är typiskt en sak där barnatron vida överträffar alla teologers spekulationer, alla kyrkofäders slutsatser och alla konciliers dogmer.

  /Kjell


 44. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  lärjungen skrev: “Du hänvisar mig till andra bloggar!!!!”

  Det kostar en hel del tid att skriva korrekta svar på kommentarer. Kommentaren här ovan kostade drygt en timme.

  Jag tar ansvaret för allt som skrivs här seriöst. Det är min plikt att i möjligaste mån se till att inget här blir någon till fall.

  Det finns dock även samtalsfora där man gillar spekulationer och inte har läsarnas väl som högsta prioritet.

  Mitt förslag är således att du presenterar dina teologiska och eskatologiska teorier i sådana fora, där du kan räkna med att de uppskattas av de likasinnade.

  /Kjell


 45. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fråga nr 1. Jag fortsatte svaret på den frågan genom att förklara min tro med orden
  “Hans andra tillkommelse sker osynligt i Anden fullt ut.”

  Jag tar inte hjälp av eller nämner någon John Nelson Darby, Charles Taze Russell eller Jesus only – Unitarism lära. Jag kan uteslutande använda bibelcitat eftersom jag tror på uppenbarelsen av Guds Ord.

  Som jag tidigare har skrivit så kommer den visa jungfrun ha olja, medans den ovisa jungfrun saknar den, men så småningom vill ha den, men då är det för sent.

  Låt mig citera ett mejl som jag fick av Lennart Jareteg, där han svarar:
  “Tack Stig för din hälsning och utläggning. Jag kan bara tillägga att det blir en stor dag då Herren Gud uppenbarar sig enligt Sak 14:9 som EN med ETT namn. Det blir en mäktig dag!

  Hälsningar
  Lennart”

  Lennart hade tidigare skrivit på sin hemsida under ämnet ämnet “Jesus-sann Gud och sann människa” följande:
  ” Jag måste medge att sanningen om den treenige Guden är ett problem för oss på denna sida evigheten, men jag ser alltså att en bättre förståelse av Gud ges oss då Jesus kommer tillbaka.”

  Kjell, de flesta kristna tror att alla hemligheter ges svar på “andra sidan” då vi är uppryckta och på säker mark i himlen. Jag för min del tror att den Helige Ande ska leda oss fram till hela sanningen. Det betyder att Guds vilja till människorna kommer uppenbaras fullt ut i detta jordeliv för oss.

  Jag ska ge dig ett exempel. Ta ex. “Tio Guds bud”
  Vissa människor kanske börjar med att söka Gud från det 10.e budordet och därefter 9, 8, 7 o.s.v. tills att de når det första budordet. Vad de inte har tänkt på är att när det första budordet öppnas upp och full kännedom om Gud ges människan, så kommer den människan behöva vända förståelsen för budorden 2-10, 180 grader.

  Jag för min del har alltid börjat med att söka efter det 1.a budordet. Varför? Jag vill ju veta vilken Gud jag ska tillbe.

  Sammanfattning: Mitt tidigare svar hänger ihop med fråga nr. 1.

  Frid
  lärjungen


 46. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  lärjungen skrev:

  Kjell, de flesta kristna tror att alla hemligheter ges svar på “andra sidan” då vi är uppryckta och på säker mark i himlen. Jag för min del tror att den Helige Ande ska leda oss fram till hela sanningen. Det betyder att Guds vilja till människorna kommer uppenbaras fullt ut i detta jordeliv för oss.

  Mitt förslag är att du tar upp denna “tro” med ny-judaister som tror att vi inte skall uppryckas till himmelen utan tvingas vara med i ett tusenårsrike som styrs från Jerusalem, och där både synd och död fortfarande finns. (Om du inte har SÅ’s email-address skall jag på din begäran be honom skriva till dej.)

  Kanske kan ni komma fram till någon slags kompromiss mellan:

  1. Gud Fadern unitarism och Gud Sonen unitarism.
  2. Jesu “andliga” återkomst och Jesu verkliga återkomst.
  3. Andens identitet som “Guds ande” eller en person som har en väsentlig uppgift mellan himmelsfärden och Jesu verkliga återkomst.

  Min bekännelse förblir att “Jesus ÄR Gud” vad detta än må betyda i fullbordade termer.

  Vidare att Den Helige Ande är en “person”. Det vill säga har en egen vilja och makt till eget handlande. (Givetvis allt i enlighet med Fadern och Sonen.)

  Till sist, men inte minst!

  Alla “i Kristus döda” och alla Kristustrogna som lever när Herren återvänder, rent praktiskt och fysiskt och synligt för alla jordens inbyggare, kommer att samlas hem till Himmelen och där göra sig redo för “nederdalandet av det nya Jerusalem” vad detta än må betyda.

  Den som tror att utgrundandet av Guds hemligheter är frälsningsavgörande, är i bästa fall ute på hal is. I värsta fall ……

  Härmed avslutar jag denna synnerligen egensinniga och spekulativa diskussion.

  /Kjell


 47. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ok, vi avslutar denna del av ämnet, men vill ge dig värdefull insikt i min tro, så du inte missuppfattar mig.

  Du skrev:
  “Mitt förslag är att du tar upp denna “tro” med ny-judaister som tror att vi inte skall uppryckas till himmelen utan tvingas vara med i ett tusenårsrike som styrs från Jerusalem, och där både synd och död fortfarande finns. (Om du inte har SÅ’s email-address skall jag på din begäran be honom skriva till dej.)”

  Mitt svar: Jag tror att vi ska ryckas upp Herren till mötes och att där ska bli ett bröllop i himlen, där vår brudgum är Jesus Kristus. Detta varar i 3,5 år samtidigt som jordens innevånare drabbas av vedermödan, efter det att satan kastas ner på jorden. Efter de 3,5 åren kommer vi tillsammans med Herren Kristus tillbaka till jorden för att regera i tusenår. Detta är när Han kommer tillbaka till Oljeberget fullt synlig och Israels folk tar emot honom som Herren.

  “Sakarja 14:4
  Och han skall den dagen stå med sina fötter på Oljeberget, gent emot Jerusalem, österut; och Oljeberget skall rämna mitt itu, mot öster och väster, till en mycket stor dal, i det att ena hälften av berget viker undan mot norr, och andra hälften därav mot söder.”

  Sakarja 14:9
  Och HERREN skall då vara konung över hela jorden; ja, på den tiden skall HERREN vara en, och hans namn ett.

  Självklart Kjell så är den Helige Ande en person. Det är ju Jesus kristus som är här i osynlig form som den Helige Ande. Bibeln säger det och Jesus har själv sagt det:

  “Och jag skall be Fadern, och han skall ge er en annan Hjälpare, för att HAN SKALL FÖRBLIVA HOS ER FÖR ALLTID, sanningens Ande, som världen inte kan ta emot, eftersom den inte ser honom och inte känner honom. Men ni känner honom, eftersom han förbliver hos er och SKALL VARA I ER. Jag skall inte lämna eder faderlösa, JAG SKALL KOMMA TILL ER” (Joh.14:16-18)

  Så säger Guds Ord “JAG SKALL KOMMA TILL ER” Detta är den Herlige Ande.

  Frid
  lärjungen


 48. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag tänker nu citera ett längre stycke från Berndts så kallade samtalsforum. Kanske borde det kallas “monologforum”? (Scrolla på några meter….)

  2014-11-21 09:54:25 – S-E Sköld

  Liza Andersson, att Du kallar det jag skriver för “bara prat”, det uppfattar jag som en komplimang, med tanke på varifrån den kommer.

  För sanningen är ju den, att Du inte MÅSTE läsa mina texter.

  ================================================

  2014-11-21 09:33:51 – Liza Andersson, E-postadressen är dold

  Till Sköld

  Är det inte aningen överspänt att dra ut dina inlägg till meterlånga och i en uppställning som brukar vara dikternas, men ändå är det bara prat?
  men det är förstås upp till bernt om han vill tillåta sånt. jag tycker det verkar överspänt.

  ================================================

  HUR HADE DET GÅTT MED GUDS VERK

  genom Noa, om denne

  inte följt Guds

  ritningar?

  Hur hade det gått

  med Guds verk

  genom Moses, om

  denne inte följt

  Guds ritningar?

  Hur hade det gått

  med Guds verk genom

  Salomo, om denne inte

  följt Guds ritningar?

  Hur hade det gått med

  Guds verk genom den

  första församlingen

  om den inte “hållit

  fast vid apostlarnas

  undervisning”?

  Och hur är det med

  Guds verk i vår

  tid, som INTE håller

  fast vid apostlarnas

  undervisning?

  ================================================

  2014-11-21 08:24:09 – S-E Sköld

  FRONTLINJEN MELLAN GUDS VILJA OCH MÄNNISKORS

  går INTE mellan Guds

  församlingar och

  världen:

  utan den frontlinjen

  går i Guds

  församlingar: den

  striden handlar om

  vem som är Huvudet i

  församlingen: om Guds

  tankar eller

  människors styr.

  Om det är människors

  blir församlingen

  en humanistisk

  hjälpverksamhet,

  som exempelvis

  Erikshjälpen och

  Röda korset,

  är det Kristus som är

  huvudet utför

  församlingen

  det Guds församling

  gjorde på Biblisk

  tid: fortsatte

  med Jesu undervisning

  och gärningar.

  Och Gud har i Sitt Ord

  sagt hur församlingen

  skall ledas, för att

  Guds huvud – Kristus –

  skall styra: “Gud

  har i församlingen

  satt först och främst

  några till apostlar,

  för det andra några

  till profeter, för

  det tredje några

  till lärare..”

  Det som hänt, allmänt

  sett, är att

  lärartjänsten satts

  på apostlarnas och

  profeternas

  stolar.

  Och eftersom Gud

  “gör alls ingenting

  utan att ha UPPENBARAT

  Sitt råd för Sina

  tjänare profeterna”

  är det en mycket

  ALLVARLIG AVVIKELSE

  från Guds viljas

  väg. Och resultatet av

  den avvikelsen syns

  bland annat i den

  förvirring som nu

  råder bland Guds

  folk. Ett folk som

  måste ÅTERGÅ till en

  Biblisk ordning, om

  de skall kunna bli

  världens folk

  till hjälp! som är

  Guds syfte med Sina

  församlingar.

  ================================================

  2014-11-20 14:49:51 – S-E Sköld

  PINGSTLEDARNAS HÅRDA NACKAR

  Efter drygt 20 års

  erfarenhet, från

  mars 1986, av

  Pingströrelsens

  ledarskaps hårda

  nackar, då jag på Guds

  uppdrag talat

  och skrivit till dem,

  främst genom boken

  OFREDSTIDER från

  december 1991,

  angående de oföddas

  blod, åkt till deras

  bönedagar i Norrbotten

  från Jönköping till

  Pajala, Övertorneå,

  Överkalix, Boden,

  Piteå, Gällivare,

  Älvsbyn, Råneå, Kalix

  har jag fått en viss

  insikt i vad JESUS

  menar när Han kallar

  Sin samtids religiösa

  ledarskap för: “ni

  hårdnackade”.

  Deras OHÖRSAMHET fick

  ju också konsekvenser

  för bland annat

  Jerusalem,

  vars invånare JESUS

  ville samla in under

  “sina vingars”

  beskydd, som

  kycklingmamman samlar

  -och skyddar sina

  ungar: “men ni har

  inte velat”

  var Hans tragiska

  konstaterande.

  ================================================

  2014-11-20 11:45:51 – S-E Sköld

  PINGSTLEDARNA I SVERIGE HAR INTE TID ATT PREDIKA ORDET

  om “synd,

  rättfärdighet

  och dom” för vårt

  svenska folk. De är,

  under de senaste

  drygt 20-åren,

  UPPTAGNA

  med stora

  organisationsarbeten,

  med bibelstudier och

  stora Rådslag och

  resor över hela jorden

  så det finns ingen tid

  över för dem, att

  förkunna

  Guds Ords vägledande

  ljus för landsmännen,

  de som “vandrar i

  mörker” och är lovade

  av Gud – deras Far och

  Skapare – att de i det

  mörkret skall få

  se “ett stort ljus”.

  Det ljuset – Ordets

  ljus – har Gud sänt

  genom Sina tjänare –

  Guds Ords tjänare –

  men de har

  INTE STÄLLT FRAM DET.

  Därför råder mörkret

  än i dag.

  Ps 119:105 “DITT ORD

  är mina fötters

  lykta och ett ljus

  på min stig”.

  Behöver inte de som

  dödarna sina egna barn

  i moderlivet,

  lagstiftarna och vi

  andra, få det ljuset?

  Och vad skulle det

  betyda för de

  ofödda!

  ================================================

  2014-11-20 10:20:03 – S-E Sköld

  SVERIGE, LANDET SILKESVANTE!

  sa en man idag

  i radioprogrammet

  Klarspråk

  och de vantarna gällde

  huliganerna som

  tillåts härja på våra

  fotbollsarenor:

  men våra ofödda i

  moderlivet möter

  inte alltid

  de silkesvantarna;

  tvärt om.

  Kan det bero på att

  huliganerna

  kan försvara sig,

  vilket inte de ofödda

  kan?

  Vi ger oss på de

  svaga, ja, de

  svagaste:

  de försvarslösa.

  Inte ens

  predikanterna,

  Guds Ord tjänare,

  försvarar dem.

  2014-11-20 02:36:24 – S-E Sköld

  KD följer INTE efter

  JESUS och det gör

  inte SD heller,

  och tyvärr är det nog

  också få församlingar

  som gör det.

  Därför sprider sig

  i vårt land

  förruttnelse och

  mörker.

  Gud har inte satt

  politiska partier

  att råda bot mot

  detta, utan Sin,

  Den levande Gudens,

  församling!

  Som är – skall vara –

  Hans Sons kropp

  på jorden.

  ================================================

  2014-11-19 11:17:44 – S-E Sköld

  IBLAND CYKLAR VI IVÄG

  på vår uppblåsta

  Kunskapscykel med våra

  Bibliska uppslagsverk

  på pakethållaren

  ut i öknen, där ingen

  mat och inget vatten

  finns, så långt

  ögat ser.

  Men mot kvällningen

  kommer vi gående

  tillbaka till

  Lustgården

  där korset

  prunkar.

  ================================================

  2014-11-17 09:56:08 – S-E Sköld

  NÄR JAG MÖTTE GUD, för

  första gången, som

  ofrälst 26-åring,

  eller rättare:

  STÖTTE mot

  Gud,

  kom Han INTE som en

  kurator, utan som

  en KLIPPA, som

  jag nyss

  gått emot och som

  hotade falla

  över mig, krossa

  mig, om jag sa så

  mycket som ett enda

  ord av samma slag som

  jag nyss sagt: om

  Gud, vilket jag

  inte gjorde.

  Det märkliga var den

  GLÄDJE jag kände

  efteråt:

  att det fanns NÅGON så

  FAST och ORUBBLIG som

  den jag mött! och

  denne någon ville jag

  lära känna! just

  därför.

  ================================================

  S-E
  2014-11-17 09:43:56

  HAN KOMMER SNART

  (Torill Helene)

  http://www.youtube.com/watch?v=-pq4pPlSN9A
  2014-11-17 07:45:49 – S-E Sköld

  NÖDEN får Människan

  att FLY till

  Kristus!

  och även de kristna

  förkunnarna

  att kasta alla sina

  teologiska utkast och

  spetsfundigheter

  mot att få kasta sig

  som de andra,

  förbehållslöst,

  I HERDENS ÖPPNA FAMN!

  Guds Ord: “I Honom

  bor gudomens hela

  fullhet”.

  ================================================

  2014-11-15 10:39:22 – S-E Sköld

  INGEN KAN UPPHÄVA GUDS

  ORDNING, GUDS EVIGA

  LAGAR:

  moraliska, andliga,

  fysikaliska.

  De mänskliga försöken

  i den riktningen,

  som i vårt land vad

  gäller abortlagen,

  verkar FÖRFÖRELSE:

  Bort från Guds

  lag: “Du skall

  inte dräpa”.

  När då de som har hand

  om Ordets, Guds

  Ords, undervisning

  TIGER verkar ENBART

  FÖRFÖRELSEN, som

  kommer från FÖRFÖRAREN

  som INTE TIGER!

  Miljöpartisterna,

  som exempel, angriper

  SYMPTOM på

  överträdelser av

  naturlagarna, men inte

  ROTEN till det onda,

  som är ÖVERTRÄDELSE

  av Guds – Skaparens –

  lag, tvärt om

  bidrar de själva till

  främst den andliga

  NEDSMUTSNINGEN i

  vårt land!

  Jes. 24:5-6 “Jorden

  har blivit vanhelgad

  under sina inbyggare,

  de har ÖVERTRÄTT

  lagarna, de har

  förvandlat rätten,

  brutit det eviga

  förbundet.

  Därför uppfräts jorden

  av förbannelse,

  och de som bor där

  måste lida vad de är

  skyldiga till”.

  JESUS: “Det människan

  sår, skall hon också

  skörda”.

  ================================================

  2014-11-14 10:48:36 – S-E Sköld

  EN VIKTIG ORSAK TILL ATT INTE PREDIKA SANNINGEN

  för vårt lands

  folk: göra som JESUS

  säger: “När han

  kommer som är

  sanningens

  Ande, skall han

  låta VÄRLDEN

  FÅ VETA SANNINGEN,

  om synd, rättfärdighet

  och dom” och Han har

  kommit,

  är att man då SLIPPER

  FÖRFÖLJELSE för

  ORDETS skull!

  Upp. 1:9 “Jag

  Johannes, er broder,

  som med er har del i

  bedrövelsen och riket

  och uthålligheten i

  Jesus, jag befann mig

  på den ö som heter

  Patmos, för Guds Ords

  och Jesu vittnesbörds

  skull”.

  JESUS: “Det må vara

  lärjungen nog, om det

  går med denna som med

  Mästaren”.

  JESUS ERBJUDER INTE

  Sina EFTERFÖLJARE

  någon “GRÄDDFIL”,

  går vi på en sån

  har vi i så fall

  skapat den

  själva!

  Men den är inte

  Guds väg: vi har

  tappat bort sältan!

  Eller som Getu Ayalew

  predikade i årets

  Nyhemsvecka: Guds

  härlighet har

  lämnat oss.

  ================================================

  2014-11-14 09:56:32 – S-E Sköld

  HÖGMODET, som är en

  SATANS EGENSKAP,

  kan inte ödmjuka sig:

  därför måste det

  krossas,

  och Gud står emot

  det till “evig tid”,

  för det hör inte

  hemma i Himlen, utan

  i Gehenna.

  Det var det religiösa

  HÖGMODET som gjorde

  att JESUS hade

  större hopp

  om syndare och

  publikaner än om

  den religiösa

  eliten.

  ================================================

  2014-11-14 09:29:26 – S-E Sköld

  SUORVADAMMEN BRISTER!

  OM Ordets tjänare,

  i det här landet,

  ÖPPNAR sina MUNNAR

  och GÖR vad Gud kallat

  dem till: förkunnar

  Guds Ord, om SYND,

  RÄTTFÄRDIGHET och

  DOM, som enligt

  JESUS, är Guds Andes

  KÄNNEMÄRKEN.

  Blir resultatet

  av det, bildlikt, som

  om Suorvadammen

  brister och Satan och

  alla hans gärningar

  formligen SPOLADES

  BORT! som när

  LJUSET DRIVER BORT

  mörkret!

  Men än TIGER

  förkunnarna och

  mörkret råder därför

  i vårt land. De som

  har fått ljuset,

  ställer inte fram det.

  ================================================

  2014-11-12 16:53:43 – S-E Sköld

  GUDS KÄRLEK

  undanhåller INTE NÅGON

  SANNINGEN, som skall

  rädda våra själar;

  men Han kan tystna:

  om vi FÖRHÄRDAR

  våra hjärtan.

  Därför varnar

  Hebréerbrevets

  författare oss

  för detta:

  att FÖRHÄRDA våra

  hjärtan.

  ================================================

  2014-11-12 15:54:52 – S-E Sköld

  MEN ORMEN VAR LISTIGARE ÄN ALLA ANDRA MARKENS DJUR

  och har fått

  Pingstledarna

  och många andra

  Ordets förvaltare

  och tjänare

  att tro

  att Gud VILL DÖLJA

  SANNINGEN för vissa

  Människor, den

  sanning som skall göra

  alla andra fria!

  Men barmhärtigheten,

  säger Ormen, kräver

  att man UNDANHÅLLER

  vissa Människor

  sanningen:

  om den är alltför

  smärtsam.

  Det är bättre att hon

  går evigt förlorad

  än att hon får

  VETA Sanningen, som

  Gud sänt för att rädda

  hennes eviga själ.

  Den själ som JESUS

  gett Sitt liv för

  att rädda:

  JESUS som ÄR

  full av NÅD och

  SANNING! och vars

  tjänare nu tiger inför

  synden: de lyssnar mer

  på Ormen, än på Gud

  som sänt dem! och

  vars tjänare

  de är.

  ================================================

  2014-11-12 11:37:06 – S-E Sköld

  JESUS OCH HANS
  APOSTLAR

  sjöng inte så ofta. De

  var upptagna med att

  bota sjuka och frälsa

  själar:

  berätta om Himmelriket

  och hur man kommer

  dit.

  DET UPPDRAGET

  överlämnade JESUS

  till alla Sina

  Församlingar,

  som är kvar på

  jorden i Hans

  ställe!

  ================================================

  2014-11-12 11:23:38 – S-E Sköld

  JESU GLOBALA SEGER!

  Det finns inte en enda

  plats eller en enda

  MÄNNISKA

  på hela jorden,

  som inte OMFATTAS

  av Jesu SEGERVERK

  på Golgata kors!

  Men den Gåvan,

  Frälsningens

  och Läkedomens

  GÅVA,

  från Gud,

  får betydelse först

  när den tas

  emot.

  ================================================

  2014-11-11 15:45:08 – S-E Sköld

  OM JESUS MANAR DIG GÅ

  med bullar till

  en granne som

  är sjuk

  är det lika stor

  gudstjänst som att

  uppväcka en som

  är död:

  Det är LYDNAD mot

  Den helige Andes röst,

  som betyder något,

  inte vad vi

  gör!

  Lydnaden, TROHETEN,

  mot Gud och Hans Ord,

  är det som räknas!

  JESUS: “Jag var sjuk

  och ni besökte

  mig”.

  1 Sam. 15:22 “Lydnad

  är bättre än offer”.

  ================================================

  2014-11-11 14:08:49 – S-E Sköld

  DU ÄR BJUDEN TILL BORDS, VEM DU
  ÄN ÄR!

  till Golgata matbord,

  med läkande och

  frälsande

  rätter!

  Ät Dig mätt och

  drick Dig otörstig,

  det blir ändå över,

  till jordens

  alla folk!

  JESUS har betalat

  notan med Sitt liv –

  Sitt blod – när

  Han dog på

  korset.

  ================================================

  2014-11-11 11:19:04 – S-E Sköld

  GOLGATA, TELEFONKIOSKEN MED DIREKTONTAKT MED HIMLEN!

  Golgata, där JESUS

  genom Sin seger över

  Ormen, Satan och

  Ondskan, banade “en

  ny och levande väg”

  till Himlen, till

  Fadershuset:

  Ring Honom därifrån,

  med alla Dina

  önskemål och böner,

  om Hans hjälpt

  och helande

  t.e.x.

  Därför har Gud

  UPPRÄTTAT

  den!

  ================================================

  2014-11-11 07:26:44 – S-E Sköld

  GUDS FOLK – GUDS FÅR –

  KAN INTE GÅ VILSE

  om inte ledarna först

  gör det, därför talar

  Gud – ÖVERHERDEN –

  först till ledarna,

  för att få dem

  på rätt väg:

  Guds väg.

  ——–

  Jes. 9:16 “Detta folks
  ledare för det vilse
  och de som låter
  leda sig går i fördärvet”.

  ================================================

  2014-11-11 07:04:38 – S-E Sköld

  EN SVAG, HJÄLPLÖS

  MÄNNISKA,

  på knä vid Golgata

  kors, på Golgata

  LÖFTESGRUND,

  sätter Guds arm,

  Guds kraft, i

  rörelse!

  ================================================

  2014-11-10 10:23:50 – S-E Sköld

  DET KUNDE JAG ALDRIG
  TRO, FÖRESTÄLLA
  MIG

  att Pingsteliten

  skulle ha förstockade

  hjärtan och öron, så

  att de inte ser,

  hör och förstår det

  Guds Ord, Bibeln,

  säger till dem,

  som Ordets tjänare

  och förvaltare; deras

  ANSVAR inför slakten

  av ofödda barn i

  moderlivet, i vårt och

  deras eget land:

  att de har ett Guds

  uppdrag, att förkunna

  ORDET, när Hans

  avbilders oskyldiga

  blod utgjuts i

  landet:

  de som dräps i

  moderlivet, där Gud

  lagt Sina barn, Sina

  AVBILDER, skyddade;

  tills de är stora nog

  att födas.

  Men innan dess, kommer

  Slaktaren och dödar

  många av dem,

  medan Ordets tjänare

  och förvaltare

  tigande ser

  på.

  ================================================

  S-E

  DET ÄR BRA ATT KRISTENHETEN FÖRBARMAR SIG – SOM I JÖNKÖPING – ÖVER ALLA GATUTIGGARE!

  men varför TIGER

  kristenheten

  när det gäller de

  mest utsatta:

  de ofödda barnen i

  moderlivet!

  Beror den tystnaden

  på att dessa inte

  syns?

  Men de finns ju

  likväl och är

  långt flera

  än alla

  Gatutiggare!

  är priset för högt,

  för Kristenheten,

  att också ge

  mun åt alla dessa

  dräpta?

  ================================================

  2014-11-09 20:41:24 – S-E Sköld

  JESUS KOMMER TILL DIG!

  Som gryningsljus

  över ängen, så

  kommer JESUS

  till Dig.

  Han går så varligt på

  stigen, som leder

  hem till

  Dig.

  Han kommer ej för

  att döma, ej för

  att såra

  Dig:

  men för att helt få

  förlåta, och för

  att Han älskar

  Dig.

  S-E

  ================================================

  2014-11-09 12:39:57 – S-E Sköld

  VEM HAR FÅTT

  PINGSTLEDARNA

  ATT SAMFÄLLT TIGA?

  inför skriande

  orättfärdighet, när

  man dödar Guds

  avbilder, Hans barn,

  i moderlivet,

  är det Gud eller Satan

  som fått dem att

  tiga?

  Det kan vem som helst

  bedöma själv: jag

  skriver INTE

  döma:

  det gör Gud.

  ================================================

  2014-11-08 08:42:15 – S-E Sköld

  KATOLICISMEN är en

  LÖGNLÄRA!

  men det hindrar inte

  Gud från, att tala

  sanningens Ord, om

  än genom en ÅSNA!

  Det kan ju finnas

  någon som BEHÖVER

  höra JUST den

  Sanningen!

  ================================================

  2014-11-08 08:32:44 – S-E Sköld

  OM GUD DEN ALLSMÄKTIGE

  ÄR DIN FAR, DÅ KAN DU

  TRYGGT LUTA DIG

  MOT HONOM!

  Han har OMSORG om Dig,

  och innan Du ens har

  hunnit formulera

  Din bön, vet

  Han redan om det

  Du beder om, säger Din

  vän och broder JESUS

  KRISTUS och denne,

  Din Far, har tom

  räknat Dina huvudhår!

  enligt samma JESUS,

  och Han VILL, att

  Du litar på

  Honom:

  det som i Bibeln

  kallas TRO!

  S-E

  ================================================

  2014-11-08 06:48:34 – S-E Sköld

  BARNATRO

  som de alltför vuxna

  inte känner: om JESUS,

  syndarens vän!

  Som är mer än gods,

  familj och vänner

  och vägen hem.

  ================================================

  2014-11-08 06:42:49 – S-E Sköld

  DU SOM TAGIT EMOT JESUS KRISTUS,

  har tagit emot alla

  Guds välsignelser,

  för de bor i

  Honom:

  Gudomens hela fullhet!

  Och Han är Din herde

  och vårdare: vad Han

  gjort för Dig kan

  Du se på Hans

  kors:

  där Han bar alla

  Dina synder och

  sjukdomar.

  Lärjungarna: “Vad

  skall VI göra, för

  att göra Guds

  vilja?”

  JESUS: “Tro på

  den Han sänt”.

  Och att tro på Honom

  är att ta emot

  Honom.

  Svårare än så, är

  det inte: Gud har inte

  gjort det svårt.

  Vem vill göra det

  svårt för för sina

  barn, att komma hem?

  ================================================

  2014-11-07 15:35:22 – S-E Sköld

  VEM ÄGER MÄNNISKAN?

  GUD, SOM SKAPAT HENNE!

  som OCKSÅ gett henne

  FRI VILJA, och i Sitt

  Ord klargjort för

  henne, konsekvenserna

  av hennes val,

  hennes bruk av Sin

  fria vilja:

  Sammanfattat i Jesu Ord: “Det människan sår, skall hon
  också skörda”.

  ================================================

  2014-11-07 13:23:09 – S-E Sköld

  PINGSTRÖRELSENS

  LEDARSKAPS OHÖRSAMHET

  och UNDERLÅTENHET att

  predika, undervisa om,

  ALLT GUDS RÅDSLUT,

  har STYRKT MODET hos

  den avfälliga, ljumma

  kristenheten, som

  föreställer sig, att

  Gud är som dem, som en

  människa, med

  kurativ inriktning:

  Men Gud är INTE det,

  Han är INTE en

  människa:

  Han är helig och

  RÄTTFÄRDIG, i ALLT

  det Han gör.

  Han ser inte som

  kristenheten ser,

  “mellan

  fingrarna”, när

  man utgjuter Hans

  oskyldiga barns blod.

  Släcker Hans

  skyddslösa, avbilders

  liv i moderlivet.

  Inte ens vi Människor

  skulle göra det,

  normalt sett,

  strunta i det, när

  det gäller våra egna

  barn!

  Hes. 13:22-23 “Eftersom ni genom lögnaktigt tal har gjort den rättfärdige försagd i hjärtat, honom som jag inte ville plåga, men däremot haven styrkt den ogudaktiges mod, så att han icke vänder om från sin onda väg och räddar sitt liv,

  därför skall ni inte få fortsätta att se falska syner och utöva spådom; utan jag skall rädda mitt folk ur er hand, och ni skall få erfara att jag är HERREN”.

  ================================================

  2014-11-07 10:27:07 – S-E Sköld

  OHÖRSAMHET

  är INGEN ÖVERGÅENDE

  sjukdom: därför

  att OHÖRSAMHET mot

  GUDS HELIGE ANDE

  resulterar

  I FÖRSTOCKELSE,

  så MAN VET INTE

  vart man går: inte VET

  vart man är på väg,

  inte vet att man

  behöver ögonsalva

  och öppnade

  öron.

  Man saknar

  SJUKDOMSINSIKT

  med andra

  ord.

  DÄRFÖR står det i

  Hebreerbrevet

  kap 3:7 “I dag om ni

  får höra hans röst, så

  må ni inte FÖRHÄRDA

  era hjärtan”.

  Det står “idag” och

  det säger vad vi

  behöver veta om

  allvaret och

  angelägenheten i att

  HÖRA VAD ANDEN SÄGER!

  VAD GUD SÄGER.

  Rom. 11:25-26 “För

  att ni mina bröder,

  inte skall hålla er

  själva för kloka, vill

  jag berätta denna

  hemlighet för er:

  FÖRSTOCKELSE har

  drabbat en del av

  Israel och

  skall så fortsätta

  intill dess..”

  ================================================

  2014-11-07 09:04:24 – S-E Sköld

  SKILJET

  Som när de ägarmärkta

  stockarna i Luleälvens

  flottning, kom till

  gallringsbommen i

  Sunderbyn,

  och Ägarna fick

  sitt,

  så är det också när

  Livsresan är slut:

  De Korsmärkta går

  till Gud.

  ================================================

  S-E
  2014-11-07 08:52:11 – S-E Sköld

  EN RÄTTFÄRDIG GUD
  KAN INTE DÖMA FOLKET

  innan Han dömt

  OHÖRSAMHETEN

  hos sina egna

  tjänare:

  Dömt prästen, Ordets

  tjänare och förvaltare

  först, och folket

  sen:

  “Tiden är inne för

  domen, med början

  på Guds hus”

  “Dock bör man inte

  så mycket gå till

  rätta med någon

  annan, eller

  förebrå honom, eller

  förebrå ditt folk,

  som man bör gå till

  rätta med prästen.

  Det är förbi med mitt

  folk, därför att de

  inte får någon

  kunskap”.

  Den “kunskapen”,

  insikten

  som folket behöver,

  har Gud sänt genom

  Sitt Ord och

  genom dem som är

  Ordets tjänare och

  förvaltare,

  men de – “prästen” –

  har UNDANHÅLLIT folket

  Ordets sanningar!

  Sanningar som

  skall RÄDDA deras

  eviga själar! och

  skulle ha kunnat

  räddat vårt folk

  från krigets

  grymheter.

  ================================================

  2014-11-06 21:51:44 – S-E Sköld

  PINGSTLEDARNA, SOM FÅTT GUDS TILLTAL,
  TITT OCH OFTA

  har visat sig ha

  större lojalitet

  mot vårt lands

  synd:

  mot Slaktaren som

  kommit för att dräpa:

  för att utgjuta

  oskyldigas

  blod,

  än mot den Gud, som

  sänt dem, med Sitt

  Ord: Det enda

  Ord som kan sätta

  stopp för den Ondes

  framfart: om det

  predikas!

  Men då måste

  förkunnare sändas,

  och det har Gud gjort!

  Varför saknas då

  Ordets ljus i

  landet?

  I landets mörker, där

  det bäst behövs! Dit

  är Ordets besvurna

  pilar sända!

  Ja, inte är det Guds

  fel, att Gud har

  brustit:

  det är bågarna som

  brustit i Hans, i

  bågskyttens,

  hand.

  S-E

  ================================================

  2014-11-06 17:00:36 – S-E Sköld

  KOM EXAKT SOM DU ÄR!

  Kasta Dig i Jesu

  armar!

  Du behöver inte

  tvätta Dig, kamma Dig

  eller byta om: snygga

  upp Dig.

  Du får vara trött och

  misslyckad, pigg och

  lyckad, eller totalt

  uppgiven.

  Du kan vara glad

  eller ledsen,

  trosviss

  eller djupt besviken

  på Dig själv och

  andra.

  Kasta Dig i Jesu

  armar: dit är Du

  alltid välkommen

  som Du är.

  S-E

  ================================================

  2014-11-06 10:07:02 – S-E Sköld

  GUD KOMMER ATT KORRIGERA MÄTSNÖRET

  vad gäller Hans

  segerverk på

  Golgata:

  där Han i Jesu

  gestalt burit

  alla våra

  synder

  och sjukdomar!

  Ett MÄTSNÖRE som Ormen

  har förkortat, genom

  att säga som han

  alltid säger:

  “Skulle väl Gud

  ha sagt” och

  Människan

  lyssnar

  och flyttar in

  mätsnöret!

  ================================================

  S-E
  2014-11-06 09:40:55 – S-E Sköld

  GUD SÄNDE NATAN

  till kungen över

  Guds utvalda,

  utkorade

  folk:

  till David, av Gud

  Själv insatt.

  Men Gud är Högre än

  David och varje

  annan person,

  så Han sände en

  budbärare med

  budskap till

  kungen

  till David, Guds

  tjänare, och

  budskapet

  fick konsekvenser

  för David.

  ================================================

  S-E
  2014-11-06 09:29:09 – S-E Sköld

  KLIPPAN KRISTUS

  När jag som ofrälst 26

  åring mötte Gud, kom

  Han till mig som

  en orubblig

  klippa

  som hotade att

  krossa mig

  som en

  fimp

  under en skoklack.

  Det som kan förundra,

  efter ett sådant

  möte, var den

  glädje jag

  kände

  inför det faktum, att

  NÅGON fanns som är

  så orubblig, som

  en klippa!

  i denna gungande,

  oroliga värld.

  Jag tänkte, att “får

  jag någon gång den

  med mig, som nu

  var emot mig

  kommer jag inte

  frukta något:

  då Han är värre

  än allt! värre

  än en armé”

  t.ex.

  S-E

  ================================================

  2014-11-05 17:18:53 – S-E Sköld

  ANDEN SAMLAR GUDS
  FÖRSKINGRADE FÅR!

  Kring en och samma

  källa: JESUS

  Kristus

  och till att höra

  Hans, Herdens,

  röst

  och följa Hans

  ledning!

  S-E

  Du hängde väl med? Detta är enligt Sköld frälsningsgrundande. Jämställt Med Guds Ord = Bibeln!

  Som vanligt häcklar Sköld alla som ställer frågor!

  Hur sjuk får man vara och ändå ocensurerat publiceras av någon som titulerar sig pastor?

  Hur rätt man än må ha i vissa saker är man ändå ansvarig för hur och varför man presenterar det. (1 Kor. 13)

  Vem du än är… Herren välsigne och bevare dej “Liza Andersson”.

  Om din kommentar är ärligt prövande behöver du inte frukta de förbannelser som blir resultatet.

  /Kjell


 49. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Det här är ju helt sjukt!
  Meter efter meter – i diktform? ?!
  Skönt att någon för en gångs skull reagerar.


 50. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ingela,

  Den som reagerar blir trakasserad med “pastorns” godkännande.

  /Kjell


 51. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag kan rekommendera Erik och Birgittas senaste ‘rapport’ för vecka 47. Där tar de upp det här med hur församlingen ska fungera i harmoni – kontra att en lem upphöjer sig själv och komer med ‘ särskild uppenbarelse’.


 52. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ingela,

  För god ordnings skull vill jag då återge den förbannelse som Sköld uttalade över dej.

  2014-11-21 14:10:57 – S-E Sköld

  Kanske, Ingela och Liza, var det de långa texterna – sättet att skriva dem på – just exakt den “åtel” som behövdes för att åtminstone två rovfåglar skulle tappa masken, och ge sig till känna.

  Jag är tacksam för varje demaskerad rovfågel, livet blir liksom lite enklare då och möjligt är ju t.o.m. att Berndt har fler läsare här på sidan än Er två? som ju f.ö. t.ex. kan hoppa över det jag skrivet.

  Mvh/S-E

  ATT BÄRA GUDS
  BUDSKAP

  är ibland som att

  bära vatten till

  folkilskna

  tjurar:

  men ändå hålla på,

  för deras ÖVERLEVNADS

  skull.

  S-E

  Hur var det nu det står i Guds Ord? Hörru Sköld, läs din Bibel Matt. 7:1-2

  Döm inte, så blir ni inte dömda. Ty med den dom ni dömer med, skall ni bli dömda, och med det mått ni mäter med, skall det mätas upp åt er.

  Hur en som kallar sig pastor kan släppa in sådana förbannelser övergår mitt förstånd.

  /Kjell


 53. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  jag tackar Herren att det är lätt att identifiera de falska bröderna och systrarna. Sköld verkar ha en annan Bibel än jag, eller så har han missat att läsa allt i den.

  Ingela och Kjell, mina kära syskon i Herren, jag ber att Herren ger er kraft att fortsätta i det Han kallat er till.


 54. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  I 1 Kor kapitel 1 och 2 skriver Paulus att det inte är med vältalighet han förkunnar Guds evangelium och vittnesbörd. Det är märkligt att Herren idag skulle sända någon att vittna med vältalighet och många ord, när det inte var nödvändigt, eller ens önskvärt, på Paulus tid. Jag tror inte att det är vältalighet och de många orden som får människor att vända om, utan det är Guds verk, på det sätt Han vill. Vi som är frälsta av nåd får av nåd vara vittnen för Herren på olika sätt, och de olika sätten bestämmer Herren fullt ut om.


 55. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Vi får väl bara konstatera och acceptera att pastor Mikael Karlendal ger Anders Gunnarsson fritt fram och pastor Berndt Isaksson ger S-E Sköld fritt fram.

  Ljudande malm och skrällande cymbaler värderas på dessa pastorers bloggar.

  Om jag talade både människors och änglars språk men inte hade kärlek, vore jag endast en ljudande malm eller en skrällande cymbal. Och om jag ägde profetisk gåva och kände alla hemligheter och hade all kunskap, och om jag hade all tro så att jag kunde flytta berg men inte hade kärlek, så vore jag ingenting.

  /Kjell


 56. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Med anledning av det som skrivs på en annan blogg, där särskilt en person brer ut sig med långa och repetitiva utläggningar av samma sak hela tiden, och personens understödjare uppmuntrar denne att fortsätta, har jag sökt på ordet “ord” i Nya testamentet, och hittat några texter jag anser vara passande att begrunda. Ord är viktiga, och än viktigare är att de ord vi uttalar är genomtänkta och förankrade i Ordet. Några rader ur Jakobs brevs tredje kapitel, som handlar om tungan: “Med den välsignar vi Gud och Fadern, och med den förbannar vi människorna, som är skapade till Guds avbild. Från samma mun kommer välsignelse och förbannelse. Det bör inte vara så mina bröder.”

  Mat 12:36 Men jag säger er, att för vart och ett onyttigt ord, som människorna talar, skall de göra räkenskap på domens dag.

  Mat 12:37 Ty av dina ord skall du bli hållen rättfärdig, och av dina ord skall du bli fördömd.

  1 Kor 1:17 Ty Kristus har inte sänt mig till att döpa, utan till att förkunna evangelium, inte med visdom i ord, för att Kristi kors inte skall bli om intet.

  1 Kor 2:1 När jag kom till er bröder, kom jag inte med höga ord eller hög visdom, för att förkunna Guds vittnesbörd för er.

  Kol 3:16–17 Låt Kristi ord rikligen bo ibland er i all visdom. Undervisa och förmana varandra med psalmer och lovsånger och andliga sånger och sjung med tacksamhet till Herren i era hjärtan. Och allt det ni gör med ord eller gärning, gör det allt i Herrens Jesu namn, och tacka Gud och Fadern genom honom.

  2 Tim 2:15–16 Gör allt du kan för att kunna träda fram inför Gud som en som håller provet, som en arbetare som inte behöver skämmas, utan rätt delar sanningens ord. Men håll dig ifrån oandliga och tomma ord, för det leder bara till mer ogudaktighet.

  Hebr 13:22 Jag förmanar er bröder, att tåla förmaningens ord, ty jag har ju skrivit till er helt kort.

  1 Pet 4:11 Om någon talar, så skall han tala som Guds ord. Om någon har en tjänst, så skall han tjäna efter den förmåga, som Gud ger, så att Gud i allt blir ärad genom Jesus Kristus. Honom tillhör äran och makten i evigheternas evigheter. Amen.

  Ef 5:9–21 Ty Andens frukt består i all godhet och rättfärdighet och sanning Och ha ingen delaktighet i mörkrets ofruktbara gärningar utan avslöja dem istället. Ty vad de gör i hemlighet, det är till och med skamligt att tala om. Men allt detta blir uppenbarat när ljuset avslöjar det, ty allt det som är uppenbarat är ljus. Därför säger han: Vakna upp, du som sover, och stå upp ifrån de döda, så skall Kristus lysa över dig. Se därför noga till hur ni vandrar, inte som ovisa utan som visa, ta väl vara på tiden, ty dagarna är onda. Var därför inte oförståndiga, utan förstå vad som är Herrens vilja. Och drick er inte berusade av vin, det leder till ett dåligt levnadssätt, utan låt er uppfyllas av Anden. Tala till varandra i psalmer och lovsånger och andliga visor, och sjung och spela till Herrens ära i ert hjärta, och tacka alltid Gud och Fadern för allt i vår Herres Jesu Kristi namn. Underordna er varandra i gudsfruktan.

  1 Kor 2:1–14 När jag kom till er bröder, kom jag inte med höga ord eller hög visdom, för att förkunna Guds vittnesbörd för er. Ty jag hade bestämt mig för att bland er inte veta av något annat, utom Jesus Kristus och honom såsom korsfäst. Och jag var hos er i svaghet och med fruktan och med mycken bävan. Mitt tal och min predikan var inte med övertalande ord av mänsklig visdom, utan genom bevisning i Ande och kraft, för att er tro inte skulle vara grundad på människors visdom, utan på Guds kraft. Visdom talar vi dock bland de fullkomliga, men en visdom som inte tillhör denna världen eller denna världens mäktiga som kommer att förgås. Utan vi talar Guds hemliga visdom, den fördolda, som Gud före världens begynnelse har förutbestämt till vår härlighet, vilken ingen av denna världens furstar har känt till. Om de hade känt till den, hade de aldrig korsfäst härlighetens Herre. Utan som Skriften säger: Vad inget öga har sett, och inget öra har hört, och vad som inte har stigit upp i något människohjärta, det har Gud berett åt dem som älskar honom. Men för oss har Gud uppenbarat det genom sin Ande, ty Anden utrannsakar allting, ja, också Guds djuphet. Ty vilken människa vet vad som är i människan, utom människans ande som är i henne? Så vet inte heller någon vad som är i Gud, utom Guds Ande. Men vi har inte fått världens ande, utan den Ande som är av Gud, för att vi skall veta vad Gud har skänkt oss. Om vilket vi också talar, men inte med sådana ord som mänsklig visdom lär, utan med sådana ord som den Helige Ande lär, och bedömer andliga saker andligen. En naturlig människa tar inte emot det som hör till Guds Ande. Ty det är en dårskap för henne och hon kan inte begripa det, eftersom det måste bedömas andligen.

  Jakobs brev kapitel 3: Mina bröder, inte många av er må bli lärare, ni vet att vi skall få en större dom. Ty alla felar vi på många sätt. Om någon inte felar i ord, är han en fullkomlig man, som även förmår tygla hela sin kropp. Se, vi lägger betsel i hästarnas mun, för att de skall lyda oss, och vi styr hela deras kropp. Se, även skeppen, hur stora de än är och drivs av starka vindar, blir de i alla fall styrda av ett litet roder, dit rorsmannen vill. Så är också tungan en liten lem, och skryter över stora ting. Se, en liten eld, hur stor skog den antänder! Tungan är också en eld, en värld full av orättfärdighet. Sådan är tungan bland våra lemmar, den som besmittar hela kroppen och sätter livets hjul i brand, själv antänd av helvetet. För all natur, både fyrfota djur, fåglar, ormar och djur som är i havet, kan tämjas och har blivit tämjda av människan. Men tungan kan ingen människa tämja, den är ostyrig och ond och full av dödligt gift. Med den välsignar vi Gud och Fadern, och med den förbannar vi människorna, som är skapade till Guds avbild. Från samma mun kommer välsignelse och förbannelse. Det bör inte vara så mina bröder. Inte ger en källa från samma åder både sött och bittert vatten? Inte kan ett fikonträd, mina bröder, bära oliver eller ett vinträd fikon? Så kan heller ingen källa ge salt och sött vatten. Vem är vis och klok bland er? Han bör med sin goda livsföring visa sina gärningar i saktmodighet och visdom. Men om ni i era hjärtan har bitter avund och stridslystnad, så ska ni inte förhäva er och ljuga emot sanningen. Ty den visdomen har inte kommit ovanifrån, utan är jordisk, själisk och djävulsk. Ty där det finns avund och stridslystnad, där råder också oordning och all slags ond gärning. Men den visdom, som är ovanifrån, den är först ren och sedan fridsam, mild, inte envis, full av barmhärtighet och andra goda frukter, fri från partiskhet och hyckleri. Rättfärdighetens frukt blir sådd i frid för dem som håller frid.


 57. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Tack Majlis för Bibelorden du plockar fram. Din senaste “kommentar” blev min morgonandakt.

  /Ulrika


 58. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  jag blev glad att det blev till välsignelse.

  /Majlis


 59. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell, du är ju intresserad av språk. Det är inte alltid enkelt att tolka Bibeln. Idag hajade jag till när jag läste Domarboken 13:6 (folkbibeln):

  “Då gick hustrun in och berättade detta för sin man och sade: “En gudsman kom till mig. Han såg ut som en Guds ängel, mycket fruktansvärd. Jag frågade honom inte varifrån han var, och han lät mig inte veta sitt namn.”

  Jag läste stället några gånger. Tyckte det var svårt att tolka att Guds ängel skulle vara fruktansvärd. Tolka det som ett slags felöversättning, ängeln var värd att frukta.

  1917 års översättning står det “fruktansvärd”.

  När jag jämförde med Bibel 2000 så står det; “”Det kom en gudsman till mig, han såg ut som Guds ängel och fyllde mig med bävan.”

  Jag gick vidare till King James och där står det “very terrible”.

  Hm, det ser ut som ängel var fruktansvärd, i vanlig svensk betydelse. Vad tror du?


 60. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik, det står ju att gudsfruktan är vishetens begynnelse.
  Alltså tror jag det finns en fruktan, för det heliga, som är helt i sin ordning.

  Hur många gånger får vi inte läsa om dem som får änglabesök, hur ängeln säger ‘var inte rädd’.
  I mötet med det heliga, det himmelska, är det säkert en helt naturlig reaktion att säga ‘ve mig, jag förgås!’

  Versen nedan talar förvisso om Jesus själv, men kanske ändå kan illustrera människan i möte med det heliga, och fruktans-värda, (i detta fall Herren.)

  “När jag såg honom föll jag ner som död för hans fötter, och han lade sin högra hand på mig och sade: “Var inte förskräckt. Jag är den förste och den siste.” Upp 1:17


 61. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ps 34:8
  HERRENS ängel slår sitt läger omkring dem som fruktar honom, och han befriar dem.

  Luk 1:13
  Men ängeln sade till honom: “Frukta inte, Sakarias. Din bön har blivit hörd…”

  Luk 1:30
  Då sade ängeln till henne: “Frukta inte, Maria. Du har funnit nåd hos Gud…”


 62. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Var riskerar den kristne att bli som mest lurad?
  Av rent mörker? Nej, det luras man inte av – det ser man ju är mörker.

  Men där det finns ljus, och där mörkret ‘kommer i ljusets släptåg’, där riskerar vi att förföras och förvillas.

  Sven Reichmann säger ungefär att ‘ju mer ljus, desto mer kommer också mörkret i rörelse’.
  Han konstaterar att i släptåg till varje väckelse har det snart kommit in det som är osunt, och som hotar att ta över det sunda.

  Mörkret är aldrig så förrädiskt som när det är blandat med ljus, förklätt till ljus.
  Var på din vakt, broder och syster!


 63. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ingela,

  Det var just det som var min fundering, handlade det om fruktan eller att något är fruktansvärd. Fruktansvärd i daglig svenska är något negativt. T ex “Det är fruktansvärt att så många dör”.

  King James använder orden “very terrible”. Jag tolkade in att “terrible” betyder hemskt. Vad jag förstår efter forskat lite är att “very terrible” betyder “fruktansvärd”. Och då är man tillbaka till om det är en dålig översättning till nutids svenska?

  För mig är det inte viktigt i sig, utan bara en av mina många tankar kring olika ords betydelse, och hur det förändras över tid.

  Intressant att du kom framtill att det handlade om Jesus. Var inne på samma tanke, då det står längre fram att ängelns namn var Underbar.


 64. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Kommer att ge min response men det kanske inte blir idag.

  /Kjell


 65. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ingela,

  Med anledning av vad som ägt rum både nyligen och tidigare under längre tid i “en annan blogg” som blir alltmer tragisk och tom till sin karaktär skriver jag några rader här, kanske mest till dig som en uppmuntran men också till övriga som ser och förstår vad som pågår.

  Din klara blick och dina skarpa penndrag har du nyttjat med varsamhet, ödmjukhet och tålamod på ett föredömligt sätt. Du har hjälpt villolärarna att bli tydliga och att krypa fram ur sina dimridåer och bekänna färg och form så att deras uppblåsthet blir synlig för alla – tack för det! Du har tillsammans med några till fått vara en katalysator i en alldeles biblisk och god process som avslöjar det som inte hör till den sunda läran. 1 Kor 11:19 – notera att ordet som i våra översättningar är “partier” eller “partisöndring” och för våra nutida tankar till åsiktsgrupperingar i grundtexten är betydligt starkare än så – “hairesis” – vilket förekommer hos oss som “heresi” – villolära – och i bl a King James direktöversatts som ordet sekt. Undersöker man ordet lite djupare är det fråga om egna stadiga val och beslut, ibland kopplade till att dra något i tvivel, “fara iväg” och lägga bort något. I textsammanhanget är det svårt att se annat än människans egna onda motiv och val i ordet. Dessa heresier låter dem som består provet (inte hänger sig åt heresierna) framstå tydligt, enligt texten. Ett prov är sällan utan kamp och för oss som är beroende av nåden och Guds hjälp för att bestå det och inte har något att berömma oss av själva blir det kanske ibland än kämpigare när “de stora heretikerna” enligt ovan med buller och brak kliver in på scenen. I Judas v3 ges uppmaningen att kämpa för tron som en gång för alla givits oss. I de fall evangelium förvrängs är det ytterst allvarligt. Allvarligt för dem som lyssnar och kanske bedras bort ifrån vägen och allvarligt för dem varigenom förförelsen kommer. Gal 1:6-10 är kompromisslös när det gäller förvrängning av evangelium och det är inte enda stället. Du får tänka på att allt som skrivs har många fler läsare än aktiva “kommenterare”. Om så bara en enda människa genom det du och några till skriver tar varning och undgår att ledas vilse bort från vägen är det värt allt slit och allt skäll som drabbar. Tröttna inte ifråga om prövning, varning och tillrättavisning – kom ihåg texten i Jakobs brev 5:19ff: “Mina bröder, om någon bland er kommer bort från sanningen och någon för honom tillbaka, så skall denne veta att den som återför en syndare från hans villoväg frälser hans själ från döden och överskyler många synder.” (FB)


 66. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Jag tror väl ungefär samma som Ingela redan har skrivit om, men vill ändå försöka ge ett kompletterande svar.

  Det brukar berättas att eskimåernas språk har mer än 20 ord för det vi kallat vitt. Man kan således lätt förklara vilken snödriva man avser.

  Min hustrus modersmål, kikuyu, har 15 ord för utseendet, teckningen och färgen, på getter. Man kan således lätt förklara vilken get i flocken man avser.

  Vi har brist på ord att uttrycka imponerande känslotillstånd och fastnar lätt i ord som “fruktansvärd”. (Tycker för övrigt att Bibel 2000 gjort ett bra val i översättningen.)

  Det finns en sång som börjar: “Hur underbar är du, i allt vad du gör. Vem kan dina vägar förstå?”

  Som barn tänkte jag mej att underbar var något man upplever som fantastiskt positivt. Men som vuxen vet jag att det lika ofta kan betyda kampen med tvivlet inför det obegripliga i Guds handlande.

  Det finns flera ord som beskriver komplexa förnimmelser och som vi tenderar att tolka endera negativt eller positivt, men jag skall begränsa resten till situationer som har med fruktan att göra.

  Jag tänker använda det grekiska ordet “φόβος – fobos” som används i Nya Testamentet i detta sammanhang. Se t.ex. 2 Kor. 5:11.

  Många upplever fobos om de står högt upp och tittar ner.

  Andra njuter av samma fobos när de sysslar med bungee jumping eller hoppar med fallskärm.

  Man kan uppleva fobos om man befinner sig i en okänd omgivning och det blir mörkt.

  Om du någon gång blev sänd till rektorn när du gick i småskolan, är det möjligt att du kände fobos.

  Många upplever fobos som ett ogripbart obehag i närheten av en död människa.

  Få skulle känna sig trygga om de blev tvungna att tillbringa natten i ett mörkt rum tillsammans med ett lik. Fast, ärligt talat, inte finns det någon verklig fara i den situationen.

  När jag var barn hade vi djupa skogar inpå knutarna. Det var spännande att utforska urskogen, men samtidigt fanns fobos med i upplevelsen.

  En tjäder som plötsligen flög upp ur en buske vid stigen kunde nästan få hjärtat att stanna av plötslig fobos.

  En gång i Tanzania när en elefanthjord stormade fram ur skogen och passerade på alla sidor om bilen gav upphov till en hel del fobos.

  Många upplever fobos hos tandläkaren 🙂

  När Jesus kom till jorden hade han lagt av sig sin “härlighet”, men det kommer en dag när “vår store Gud och Frälsare Jesus Kristus skall träda fram i härlighet“. (Titus 2:13)

  Och resultatet uteblir inte för “jordens alla folk skall jämra sig, när de ser Människosonen komma på himlens moln med stor makt och härlighet“. (Matt. 24:30)

  Något liknande hände med Jesaja. Han beskriver det själv i kapitel 6 vers 5 Då sade jag: “Ve mig, jag förgås! Ty jag är en man med orena läppar och jag bor ibland ett folk med orena läppar, och mina ögon har sett Konungen, HERREN Sebaot.”

  Vi ser väldigt lite och vår kunskap består av fragment av sanningen. På grund av synd förblindas ytterligare, till och med i detta tillstånd.

  Men ju mer vi får se av Herrens härlighet desto mer ser vi även synden i oss och runt omkring oss. Samtidigt infinner sig insikten om vårt behov av frälsning så att vi inte förgås.

  Om man då samtidigt får se Herren själv, eller en av hans representanter, blir det skräckinjagande, förskräckligt, stor bävan, eller vilka otillräckliga ord man än må välja.

  Vid uppryckelsen förvandlas vi och får “härlighetskroppar”. Då blir det inte fobos utan glädje och fröjd. Men de som inte rycktes upp kommer att jämra sig.

  Psalm 111:10 HERRENS fruktan är vishetens begynnelse, ett gott förstånd få alla de som göra därefter. Hans lov förbliver evinnerligen.

  Ords. 1:7 HERRENS fruktan är begynnelsen till kunskap; vishet och tuktan föraktas av oförnuftiga.

  Ords. 4:7 Vishetens begynnelse är: “Sök förvärva vishet”; ja, för allt ditt förvärv sök förvärva förstånd.

  Ords. 9:10 HERRENS fruktan är vishetens begynnelse, och att känna den Helige är förstånd.

  För Adam och Eva var det dagens höjdpunkt när “Herren Gud” kom och vandrade med dem i trädgården. Men efter syndafallet hände följande: 1 Mos. 3:8-10

  Vid kvällsbrisen hörde de HERREN Gud vandra i lustgården. Och mannen och hans hustru gömde sig för HERREN Guds ansikte bland träden i lustgården. Men HERREN Gud kallade på mannen och sade till honom: “Var är du?” Han svarade: “Jag hörde ljudet av dig i lustgården och blev förskräckt eftersom jag är naken. Därför gömde jag mig.”

  Före syndafallet var båda iklädda “härlighet”. Jag tror att de återspeglade Herrens härlighet. Men de ville ha en egen härlighet och då togs Herrens härlighet ifrån dem. De upptäckte plötsligen att de var nakna, som det står.

  Det närmaste vi kan komma detta är nog när vi, ledda av Guds Ande, får insikt om att vi är förlorade och drabbas av syndanöd. Då kan vi utbrista med Jesaja “ve mej jag förgås”.

  Till sist då frågan om “gudsmannen” i ditt exempel var fruktansvärd, eller om den som såg honom fick ljus över sin situation och fylldes med fruktan.

  Jag gissar på det senare alternativet.

  /Kjell


 67. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag är nog också av åsikten att det fruktansvärda ligger i betraktarens ögon – dvs människans köttsliga natur kan inte bestå inför gudomlig renhet och helighet.

  // Rolf Lampa


 68. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Canus Anculus,

  Broder!
  Jag vet inte vem du är (en ängel?), men tack för ett ord i rättan tid!
  Jag blir ibland missmodig, inte över angrepp mot mig, men över att mörkret breder ut sig även där det ska vara ljust.

  Den där enstaka läsaren du skriver om, den som kanske får hjälp att se, det är denne jag tänker på.

  Hälsningar från ett bräckligt kärl.


 69. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Canus Anculus,

  Ps. Är något förbryllad av din signatur.
  Canus verkar denotera någon form av kräldjur, och anculus en tjänare, eller kanske väktare?


 70. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Är det någon som kan rekommendera en andaktsbok? En släktning har önskat sig en och vänt sig till mig eftersom det finns så många konstigheter. Har letat lite men inte hittat någon lämplig.

  Förslag mottas tacksamt.

  /Fredrik


 71. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Vore kanske bra om du kunde nämna vad den handlar om och vem som predikar?

  En kort sammanfattning?

  /Kjell


 72. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell:”En kort sammanfattning?”

  Alright, kort, så här spontant. I “dialogerna” kring “Apostlakrafterna” började jag fundera över Guds kraft kontra krafter som människan tror sig kunna ha och började fundera mer kring New Age. Sökte på google och fick träff på denna predikan. Det är en kvinna som verkligen fått erfara det djupt lömska och mörka i New Age. Hur det som verkade så oskyldigt ledde henne in i det verkliga mörkret.

  Tills Gud satte stopp.

  Det är en mycket stark och verklig predikan om Guds frid, Guds upprättelse, Guds Nåd, Guds kraft osv samt en hel del intressanta fakta. En intressant sak är hur New Agare använder kristet material i sin utövning.

  /Ulrika


 73. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  några andaktsböcker jag läste innan jag övergick till att bara läsa Bibeln: “Ett är nödvändigt” av H. E. Nissen, “En bra början…” av Stig Abrahamsson, “Allt för Honom – Betraktelser för varje dag” av Oswald Chambers ssamt “Smaka och se att Herren är god”, Bibelord från Svenska Folkbibeln för årets alla dagar. Den sistnämnda kan vara en hjälp att få vanan att läsa Ordet dagligen. De andra är en hjälp att få rätt fokus. Sedan flera år tillbaka läser jag bara Bibeln, ibland hela på ett år, ibland ett till två kapitel om dagen från pärm till pärm. Från första januari nästa år ska jag börja om med ett-års-läsning, jag upplever att det är dags för det igen.

  Hoppas du hittar något bra för släktingen.


 74. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Majlis,

  Tack för tipsen Majlis. Ska ta och titta närmare på böckerna.

  /Fredrik


 75. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  förlåt för att jag skriver detta trots din önskan om att inte nämna denne Sköld vid namn men nu har det går så pass långt att det kanske är bra att ta upp.

  Som många vet och påtalat både en, två, tre, fyra, fem, sex, sju gånger så är ingen av dem som ifrågasätter Sköld för abort. Det borde vara utom tvivel om man följt främst Berndt Isakssons blogg där Sköld skriver för fullt.

  Ett färskt citat från S-E Sköld är detta:

  “VI HAR UPPFYLLT LANDET

  med oskyldigt blod,

  men jag har inte märkt

  att vi uppfylld det

  med förkunnelsen

  om SYND, RÄTTFÄRDIGHET

  och DOM och det är

  VAD GUD VILL!

  Inte att vi uppfyller

  det med barnablod:

  det är däremot

  Slaktarens

  önskemål,

  och han får ju ett

  visst stöd av

  kristna här

  på sidan, […] ”

  [min fetstil]

  Detta är horribelt! Vilket hat!

  Gör inte Berndt något åt denna sataniska lögn ur Skölds mun tappar Berndt min respekt helt och hållet.


 76. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Andreas Frost,

  Ja, du har helt rätt att jag helst inte vill ta upp dessa saker, fast i kväll har det väl spårat ur ordentligt.

  Jag skall citera Skölds reaktion till signaturen “vaksam”, för den reaktionen visar tydligt att vi har att göra med en person som åtminstone lider av storhetsvansinne, och jag fruktar att det inte stannar vid det.

  2014-12-14 17:45:37 – S-E Sköld

  Kram/ vaksam, om Du som Du själv säger, inte läser det jag skriver, lyder Du inte Guds ord, som ang profetiska anspråk, ålägger också Dig “att pröva allt och behålla det gott är”, och vad “gott är” är ju allt som kommer fån Din himmelske fader. Från Honom kommer “idel goda gåvor och idel fullkomliga skänker”.

  Om jag vore som Dig skulle jag ompröva den nonchalanta hållning Du har i frågan. Det gäller också Dig och de Dina.

  Mvh/S-E

  Enligt Sköld är det således en underlåtenhetssynd att hoppa över hans tirader!

  Att han ljuger och hotar och skymfar och förbannar har vi ju vant oss vid. Men här trillar skelettet verkligen ut ur garderoben.

  Om jag talade med människors och änglars språk, men inte hade kärlek, så vore jag endast en ljudande malm eller en klingande cymbal. Och om jag kunde profetera och visste alla hemligheter och ägde all kunskap och hade all tro, så att jag kunde förflytta berg, men inte hade kärlek, så vore jag intet.

  Mycket träffande beskrivning!

  /Kjell

  PS. Låt oss lämna detta thema för det är inte mycket vi kan göra åt det annat än sörja över att pastorn Berndt inte tar sitt ansvar.


 77. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “PS. Låt oss lämna detta thema för det är inte mycket vi kan göra åt det annat än sörja över att pastorn Berndt inte tar sitt ansvar. ”

  Nej det är väl inte det. Det är absolut helt fruktlöst att tala Sköld till rätta men jag hoppades att Berndt ändå skulle göra nåt åt honom nu men av hans svar att döma blir det ingen förändring.

  Så ja, då lämnar vi denna tragedi.


 78. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ja, låt oss för all del inte ge denne profet något mer utrymme (mer än som förbönsämne)!
  Det räcker mer än väl det som redan skrivits.

  Det är så skönt att komma till ett samtalsforum fritt från alla ‘profetiska’ tirader.
  Nog om detta.


 79. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Det finns nu anledning att sätta en absolut punkt för detta ämne även här i och med Berndts beslut att värna om dem som besöker hans samtalsforum.

  Jag vet att flera ser detta som bönesvar. Låt oss därför vara tacksamma och ge äran åt den som den tillkommer.

  Det handlar här inte om att vinna eller förlora. Det handlar om att hindra ytterligare skada.

  I likhet med Berndt tänker jag vägra alla kommentarer som behandlar detta. Alltså även kommentarer om denna och andra kommentarer. Oavsett om innehållet i övrigt är relevant och positivt.

  /Kjell


 80. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  I dag vill jag meddela Guds trofasthet med följande sång:

  His eye is on the sparrow

  Den sjungs av en kvinna som jag (på grund av min erfarenhet och bakgrund) tycker är älskvärd och attraktiv.

  Hennes sångröst är i vart fall fantastisk.

  Jag vet inget om hennes “ministry”. Det kanske inte är 100% okay.

  Men lyssna på sången och njut!

  /Kjell


 81. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag tror på en helig kyrka omfattande människor från hela världen

  Ja det där är Mikael Karlendals rubrik på sitt allra senaste inlägg. Har valt ut nedan text, Mikael skriver bland annat:

  “När sedan församlingen/kyrkan bildas, så utsträcks Guds frälsande handlande till alla folk. Jesus befaller lärjungarna att göra alla folk till hans lärjungar, och han bygger en kyrka på en klippa. I Apostlagärningarna ser vi hur detta utvecklas. Evangelium predikas för alla folk och människor från alla folk blir lärjungar och döps till att utgöra en och samma kropp. I Kristi kropp är vi varken man eller kvinna, jude eller grek, slav eller fri, alla är vi ett i Kristus. Dvs, även om vi fortfarande talar olika språk, också har olika identiteter utifrån vilken region vi kommer ifrån, och fortfarande har olika kön osv. Vi har alla samma medborgarskap i Guds rike.

  Detta är också vad vi ser i praktiken genom den tidiga kristna kyrkans historia. Vi ser en kyrka som växer i hela världen genom omvändelse och dop, och denna kyrka betraktas som en enda, katolsk (dvs. omfattande hela världen) kyrka.

  SLUT CITAT

  Inlägget handlar också om politik men det jag reagerade på var hans rubrik samt hans benämning på Kristi församling.


 82. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Andreas Frost,

  Du känner säkert till texten ur Sak. 4:6 Icke genom någon människas styrka eller kraft skall det ske, utan genom min Ande, säger HERREN Sebaot.

  Sven Reichmann brukar skoja och säga: “Icke genom någon människas kyrka eller kraft skall det ske, utan genom min Ande, säger HERREN Sebaot.”

  När Jesus sade (Matt. 16:18): ” … på denna klippa skall jag bygga min församling …”; citeras det med ordet “εκκλησιαν” (ἐκκλησία – ekklēsia : som betyder en samling) men är det verkligen troligt att Jesus talade med lärjungarna på grekiska?

  Han använde kanske ordet “ קהל – qâhâl” vilket kommer närmare betydelsen av “synagoga”. Ett ord som används i NT men bara i evangelierna, apostlagär-ningarna, uppenbarelseboken och 1 gång i Jakobs brev. Ordet betyder samling och har en mycket ospecifik. Kan t.ex. till och med användas om en “vattensamling”.

  Sök på ordet synagoga och du skall se att det inte används i GT. Däremot finns motsvarigheten med i många sammanhang. קהל – qâhâl. (H6951 i Strongs lexikon)

  När Jesus således talar om att bygga sin församling måste vi förstå att det specifikt handlar just om alla dem som tillhör honom. Inte om en byggnad eller en människostyrd organisation.

  Katolikerna har hittat på en Kyrka med stor bokstav, och som styrs av en episkopal organisation där apostolisk succession anses förekomma.

  Detta är ungefär så långt bort man kan komma från “Kristi församling” enligt nytestamentlig modell.

  Första Augusti 2009 skrev jag följande i en kommentar:

  … jag, liksasom andra protestanter är ju en dissident. 🙂

  Men, hur skulle det gå om vi vore lydiga Skriftens uppmaning och ”prövade allt”, ja det står faktiskt ”ALLT!!!”.

  Och behöll det goda.

  Tänk om! Kan vi föreställa oss det? Efter en predikan, mötesledaren tog till orda. Med eller utan pianoklink… 🙂 Och ledde synagogan (sorry utländskt ord för sammanskolning eller församling) i en saklig prövning och accentuerande av det som höll.

  Tänk så många missförstånd man då kunde undvika.

  Och tänk så bra vi då kunde förkovra oss själva och dem vi älskar.

  Sorry!!!

  Bara en dissidents tankar…

  Och så tänker jag fortfarande!

  /Kjell


 83. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Som förälder vill man gärna lära sina barn att tänka själva, tänka kritiskt.
  Och man är glad när man ser bevis på att de exempelvis inte sväljer allt de ser på teve.
  Visst skulle det vara bra om vi kunde ha den attityden till ‘vedertagna uppfattningar’ också.
  För ibland kan ju faktiskt många ha fel samtidigt!


 84. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ingela skrev: “ibland kan ju faktiskt många ha fel samtidigt!”

  Det är just det som ekumeniken inte vill fatta.

  Inte alla kan ha rätt samtidigt om deras läror utesluter varandra.

  Men alla kan faktiskt ha fel!

  Se där “Den Stora Styggelsen” när alla galenskaper enas och deklarerar att de, under måttot, “jag och ingen annan” har rätt.

  /Kjell


 85. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Igår såg jag ett samtal på svt. Där representerade ärkebiskopen kristendomen och sen så var det en representant för samtliga religioner. Där dök det upp ett “klargörande” från den deltagare som representerade judendomen.

  Man samtalade om meningen med livet. I det sammanhanget så ville judendomens företrädare förklara sin syn på detta med meningen med livet. Då tog han upp ett bibelställe i GT där Mose frågar Gud om hans namn. Gud svarar honom mitt namn är: “Jag är den Jag är”! Detta är en total missuppfattning enligt honom Den rätta översättningen är: “Jag skall vara den Jag skall vara”. Sen hade han en utläggning om meningen med livet för honom själv är att “bli det man ska bli”

  Det vi undrar över är detta med judendomens representants syn på den översättning man alltid hört och läst nämligen: Jag är den Jag är! Är den möjligen felöversatt och vad innebär det isf? Intressant att höra om någon har något att säga om detta!!


 86. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolle,

  Det är en viktig fråga du ställer. Jag har hört samma påstående från representanter för unitära Hebrew Roots anhängare. Alltså sådana som förnekar Jesu gudom.

  Jag har en Hebrew Roots Bible här och i den står det:

  2 Mos. 3:14 And Elohim said to Moses, EHYAH ASHER EHYAH (I AM THAT I AM); and He said, You shall say this to the sons of Israel, EHYAH (I AM) has sent me to you.

  Tyvärr kan jag inte hebreiska, men enligt Strongs lexikon betyder dessa ord (jag tar med hela texten):

  H1961 היה – hâyâh

  A primitive root (compare H1933); to exist, that is, be or become, come to pass (always emphatic, and not a mere copula or auxiliary): – beacon, X altogether, be (-come, accomplished, committed, like), break, cause, come (to pass), continue, do, faint, fall, + follow, happen, X have, last, pertain, quit (one-) self, require, X use.

  H834 אשׁר ‘ăsher

  A primitive relative pronoun (of every gender and number); who, which, what, that; also (as adverb and conjunction) when, where, how, because, in order that, etc.: – X after, X alike, as (soon as), because, X every, for, + forasmuch, + from whence, + how (-soever), X if, (so) that ([thing] which, wherein), X though, + until, + whatsoever, when, where (+ -as, -in, -of, -on, -soever, -with), which, whilst, + whither (-soever), who (-m, -soever, -se). As it is indeclinable, it is often accompanied by the personal pronoun expletively, used to show the connection.

  Jag vet inte varför HRB skriver EHYAH och Strong skriver hâyâh, men det är samma ord. Och som du kan se finns både betydelsen “to be” och “to become” med i raden.

  Innan jag går vidare. Även i moderna språk är det ibland knepigt med tidsformer. Till exempel: I am going to London next year; översätts på svenska: Jag skall åka till London nästa år. Alltså “I am” på engelska, vilket även kan översättas med “Jag är”, blir i sammanhanget “Jag kommer att” eller “Jag skall”. Det låter som presens men betyder futurum.

  I teologiska kretsar är man inte överens om Gud är föränderlig. Min uppfattning är att uttalandet om Jesus, nämligen att han “är densamme i går och i dag, så ock i evighet” (Hebr. 13:8) bör kunna tillämpas även på Fadern.

  Detta leder till tolkningen att betydelsen (innebörden) av det Gud svarade Moses blir: Jag är den som existerar, och jag är den jag är och alltid kommer att vara.

  Min gissning är att den deltagare som representerade judendomen inte tror att Jesus är Messias. Av någon anledning föredrar dessa översättningen med uttalandet i futurum.

  /Kjell


 87. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Det blommar i asfalten, och jag vill återge följande kommentarer som är respons på varandra.

  Härmed deklarerar jag även signaturen “lärjungen” som officiell villolärare i sitt virrvarr av trosförkunnelse, kyrkofäder, unitarism och egna hopkok.

  Om han inte uppträdde som lärare vore han endast förvirrad. Men, men … han uppträder ju som lärare och “profet”.

  Mina fetstilar och formatterande, dock hela exakta citat!

  2014-12-21 00:00:39 – lärjungen

  Till “Små egna funderingar”

  Du skrev: “Som motvikt till en ändlös diskussion om pre-, post-, eller midtribb!”

  Jag hade också tänkt att belysa dessa dribbelord som används. Satan har i alla tider används sig av nya formuleringar och detta för att dribbla bort sanningen. Säger inte sunda förnuftet att om någon ofrälst eller nyfrälst människa kommer in och läser dessa dribbelord, så undrar de verkligen vad vi är för konstiga människor.

  En sak är om äldste bröder diskuterar djupheterna sins emellan, men här och på andra bloggar får man förvänta sig att alla typer av människor läser det vi skriver.

  Är det då så svårt att använda bibliska formuleringar? Allt som är skrivet i Guds Ord är ju gott, så varför ska vissa låta satan förvilla er.

  Igår fick jag personligen ett bönesvar från Herren. Detta är för mig och det kan jag stå för. Jag är i gott sällskap för Herrens Ord bekräftade det genom Paulus.

  “Bland dessa voro förut också vi allasammans, där vi vandrade i vårt kötts begärelser och gjorde vad köttet och sinnet ville; och vi voro genom vår natur hemfallna åt vredesdomen, vi likasom de andra.”
  (Efe.2:3)

  Och då kom Herrens Ord till mig (personligen) att jag kommer inte gå igenom vredesdomen.Men det finns människor kommer få göra detta.
  Vedermödan börjar för Israels folk, då hedningarnas tid är förbi. Den slutar med vredesdomen över det som är ogudaktigt. De som inte hör Herren till. Israel blir dock frälst.

  När andra säger att de ska gå igenom vedermödan, så kan det vara sant. Gud har gett den lotten på dem. De ska få av Herren det som de TROR på.

  Löftet som jag personligen fick är dock att slippa både Israels vedermöda och den avslutande vredesdomen.

  Tack Herren Jesus, jag hoppas att många får detta dyrbara löfte.

  Frid
  lärjungen

  Var på följande mycket väl formulerade och relevanta svar:


  2014-12-22 18:10:26 – Ingela

  Lärjungen,
  jag sitter här och förundras (och jag har inte ens öppnat nån julklapp än)!

  Du säger att Gud ‘talat till dig personligen’ att du ska slippa vedermödan?

  Min fråga är – gör Gud enmansuppryckanden?!
  Såvida du inte är Elia, vill säga.

  Sedan menar du tydligen också att (Gud har visat dig att) de som tror att kyrkan är kvar under vedermödan kommer att uppleva densamma – bara för att de TROR så!?!?

  Ja det var ju, milt uttryckt, en intressant syn på det hela.

  Du menar alltså att de som tror så får skylla sig själva?!
  Ledsen broder, men ditt profetiska tilltal håller inte för prövning.

  Det som sker i den sista tiden kommer att ske vare sig vi tror på det eller inte. Gud har både förutbestämt och förvarnat. Och det som sker sker för att Han sagt så.

  Jag förundras över alla gånger kristna påstår sig ha fått en alldeles egen, skräddarsydd uppenbarelse, vars syfte tydligen ska vara att ge sista ordet i en fråga. För vem kan säga emot ‘Herrens mun’?

  Just nu tänker jag inte följa upp detta, men detta var det “Me, Myself and I“-svar som gavs av en person som har förlorat fotfästet och tror att hans egen förträffilga teologi leder till frälsning.

  2014-12-23 00:12:06 – lärjungen

  Till Ingela

  Om man ser det på ditt sett så har jag kanske fått en skräddarsydd frälsning. Nu är det ju inte på det viset, för endast genom Jesus Kristus kan människan bli frälst och detta genom tron.

  Jag är speciell om jag jämför mig med de flesta på den här bloggen som skriver. De finns dock en tyst massa av kristna som inte vågar säga sin innersta tro och stå för den. De är tuktade och lärda av dagens baalprofeter, eller som jag hellre skulle kunna kalla dem, Romprofeter.

  Jag är troligen ensam av dem som skrivit här som är döpt enligt apostlarnas lära, i Herren Jesu Kristi namn. Jag vet vad Herren givit mig, men det kan inte ni avgöra åt mig. Varför? Ingen av er är döpt på det viset.

  När jag vittnar om detta dop, så stoppas jag, inläggen kommer inte ens fram eller så är jag en villolärare. På domens dag kommer alla få se vad dopet i Jesu Kristu namn betyder, enl. Apg. 2:38-39.

  Tillbaka till det du skrev om mig. Du skrev:

  “Du säger att Gud ‘talat till dig personligen’ att du ska slippa vedermödan?”

  Mitt svar: Alla kristna har haft sin vedermöda genom alla tidsåldrar, jag också. Den sista vedermödan som kommer att infalla, den som vi pratar om, gäller för Israel, för hedningarnas tider är då avslutad.

  Vad gäller vredesdomen som jag uttalat mig om så har jag hänvisat till Guds Ord och Herren Jesus har öppnat upp det och gjort det levande för mig. Det är skrivet:

  ”och till att vänta hans Son från himmelen, honom som han har uppväckt från de döda, Jesus, som frälsar oss undan den kommande vredesdomen”
  (1 Tess. 1:10)

  ”Genom din hårdhet och ditt hjärtas obotfärdighet samlar du ju över dig vrede, som skall drabba dig på vredens dag, då när det bliver uppenbart att Gud är en rättvis domare.”
  (Rom. 2:5)

  ”Så mycket mer skola vi därför, sedan vi nu hava blivit rättfärdiggjorda i och genom hans blod, också genom honom bliva frälsta undan vredesdomen.”
  (Rom. 5:9)

  ”De som sova, de sova om natten, och de som dricka sig druckna, de äro druckna om natten; men vi som höra dagen till, vi må vara nyktra, iklädda trons och kärlekens pansar, med frälsningens hopp såsom hjälm. Ty Gud har icke bestämt oss till att drabbas av vrede, utan till att vinna frälsning genom vår Herre, Jesus Kristus”
  (1 Tess. 5:7-9)

  ”Så döden nu edra lemmar, som höra jorden till: otukt, orenhet, lusta, ond begärelse, så ock girigheten, som ju är avgudadyrkan; ty för sådant kommer Guds vrede.”
  (Kol. 3:5-6)

  ” Bland dessa voro förut också vi allasammans, där vi vandrade i vårt kötts begärelser och gjorde vad köttet och sinnet ville; och vi voro genom vår natur hemfallna åt vredesdomen, vi likasom de andra.”
  (Efe. 2:3)

  ”Låten ingen bedraga eder med tomma ord; ty för sådana synder kommer Guds vrede över de ohörsamma.”
  (Efe. 5:6)

  Ingela, Herren Jesus har uppenbarat för mig personligen att jag ska slippa vredesdomen. Varför? Jag är döpt i Jesu Kristi namn och kan uppvisa passersedeln. Löftet kommer från Gud själv och att den Helige Ande behövs till förlossningens dag. Läs igen Apg. 2:38-39.

  Jag önskar dig Jesu Kristi kärlek i fulla mått.
  lärjungen

  Jag har lovat att inte nämna vissa personers namn här, men den som har någon som helst kärlek till Sanningen borde kunna konstatera att megalomaniaks får fri tillgång till vissa media.

  Herren sig förbarme!

  /Kjell


 88. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Tack Kjell för att du tog dig tid med detta svar.

  Han (den judiske repr) förklarade det hela med att tidsformen presens inte finns i
  det hebreiska språket utan det är futurum som gäller!!!

  Tack Kjell än en gång!! Känns lyxigt att man har den här möjligheten att bara skriva och få feedback när det uppstår frågeställningar! Tack och God Jul!!!


 89. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolle skrev: “Tack Kjell för att du tog dig tid med detta svar.”

  Som du kanske förstod tycker jag frågeställningen är intressant. Det är alltid givande att ta del av genuina och relevanta funderingar.

  /Kjell


 90. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  När det gäller den svenska synen på invandringen till Sverige finns det två huvudlinjer, som jag ser det. Dels de som har en rädsla för att muslimskt religiöst tänkande skall få för stort inflytande i landet, dels de som bortser från detta och vill ”öppna sitt hjärta” för alla. I en bisats diskuteras kostnaden.
  De som räds muslimskt inflytande får ofta ”vatten på sin kvarn”

  Muslimers politik i länder där de har inflytande förskräcker. Där råder inte den frihet som vi vant oss vid. Muslimers olika agendor, beroende på vilken tolkning av koranen man vill använda, skapar också en osäkerhet om hur man kommer att agera här. Jag tycker historien förskräcker. Länder som tidigare haft full frihet har blivit fråntagna den av militanta muslimer, och f.ö. även med hjälp av de moderatare tolkningarna.
  Det finns en historisk erfarenhet att falla tillbaka på, och den gör ingen glad, borde inte. I muslimers ögon är Allah större än Gud. Att det har fått konsekvenser för kristna har vi sett. De förföljs och dödas på många platser där muslimsk makt råder. Många beslutsfattare bortser från dessa tankar och vill öppna sina hjärtan oavsett. Det är den ena sidan av myntet.

  Den andra sidan
  Flyktingen som kommer hit är en människa på flykt, i en utsatt situation och i behov av hjälp. De har rätten att bli väl mottagna och få hjälp in i det svenska samhället, för flyktingens egen skull, men även för vår egen. Han behöver bostad, jobb och andra möjligheter att komma in i samhället. In i landet kommer man, på ett eller annat sätt, men det är nu det börjar bli svårare. Våra materiella resurser är inte oändliga. Bostäder är en av de resurser som saknas.
  En annan är att hela integrationen i samhället, om den inte lyckas, skapar klyftor mellan vi och dom, som öppnar för bildandet av grupper som tycker de är utanför samhället och tar lagen i egna händer. Vi får rapporter nästan dagligen om detta.

  Och, detta är frågor som man inte kan överlåta åt ett enskilt parti att hantera. Man blir en aning konfunderad när man börjar förstå varför man ansåg att det behövdes en ”decemberöverenskommelsen” för att det parti som vädrat morgonluft i invandrarfrågan skall utestängas från ”inflytande”. Vore det inte bättre att man började andas på egen hand, morgonluft eller inte. Det inflytande som man inte ville ge SD har man på det sättet också avhänt sig själva.

  Det går inte att reflexmässigt vända handflatan mot något parti och samtidigt sträcka fram tomma händer till varandra och tro att man löst problemet.
  Av de ca 150 miljarder som invandringen beräknas kosta bör en del användas till att kontrollera vilka som kommer – så gott det går. Forna fiender kan inte blandas med varandra i samma boende hur som helst.
  Vi skall ha en generös flyktingpolitik inom vida ramar utan att vår egen kultur riskerar att islamiseras. Vissa anpassningskrav måste finnas. Och, trots att det är SD-politik, bör vi hjälpa med våra resurser även i flyktingens närområde.


 91. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Stig Melin,

  I barnens skola vet jag att det finns invandrarbarn till Spanjorer, Ryssar, Rumäner (Romer), Centralafrikaner, Finländare, Tyskar, Ukrainare och säkert fler som jag inte vet om. Samtliga är barn till föräldrar som helt betalar sitt eget uppehälle. Flera av barnen välsignar vårt hus titt som oftast. Finns inget tänk om dem o vi.

  Några mil utanför staden finns de som inte har egna resurser. De bor i lägenhetskomplex som inte längre faller Svensson i smaken. Komplex som dock för dessa asylsökande är en efterlängtad oas. En bekant är insatt i deras situation och inte är det mycket pengar man får i bidrag. En svensk skulle direkt göra ramaskri över de ynka tusenlappar som en familj får i startbidrag. Men flera grupper har startat hjälpinsatser med insamling av Svenssons överkottsprylar från det glada 80-talet. Det är blandade nationaliteter som gör “den där hålan” några mil här ifrån levande och de fixar själva egna sociala sammankomster där man exempelvis lär varandra sina danser. Förmodar att det är dessa människor som SD vill hjälpa “på plats.” Kjell har bett oss avstå politik men eftersom du berör detta med bostäder vill jag säga det att det måste kosta mindre att ta hand om människor här i tomma lägenhetskomplex än att skicka material och byggpersonal mm mm mm mm mm till en flyktingplats för att bygga nytt som ändå måste underhållas med de driftskostnader som blir här i färdigbyggda hus med människor som inte tar betalt för att hjälpa.

  /Ulrika


 92. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika
  Din kommentar visar hur komplex invandrar/flyktingfrågan är. Hela skalan av olika förhållanden finns. Din erfarenhet av dem du känner till stämmer alldeles säkert, men det förändrar inte den totala bilden som jag försökte skissa på.

  Inte har vi några tomma lägenhetskomplex som du skriver, det måste var väldigt lokalt i så fall. Flyktingfrågan är större än våra politiker kan hantera tycker jag och berör så många, både invandraren och svensken, och en samordning måste till för att det skall fungera. Det är en brist i hanteringen som på något sätt måste åtgärdas och som kräver en bättre fingerspetskänsla än den vi sett hittills.

  Jag har inga sympatier för SD men det har jag inte för något annat parti heller i flyktingfrågan, men vi kan inte runda dem och negligera deras närvaro i det offentliga rummet. Även de kan omvändas.

  Jag tycker att flyktingfrågan berör många på ett påtagligt sätt, och får betydelse även på vårt kristna liv, så därför behöver vi inte se den som enbart politisk. Den är också ett andligt problem.


 93. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ett exempel på hur man kan handla med invandrare och asylsökare.

  När jag bodde i Holland fick jag en tid leda församlingens bubelstudiegrupp för ungdomar. I gruppen fanns en ung man med namnet Hans.

  Hans gifte sig sedan med en ungefär jämnårig kvinna från Iran. Hon lärde sig snabbt holländska, kompletterade med studier och fick ett jobb.

  Byråkraterna var ganska jobbiga vad gällde hennes uppehållstillstånd, men det är en annan historia.

  Nu 10 år senare har Hans och hans hustru, som talar Farsi, samlat en grupp iranier och afganer som möts för att hålla gudstjänst tillsammans. De har även bibelstudiekvällar.

  Det finns ett stort intresse för Bibeln bland invandrare från strängt muslimska länder. De som redan har mottagit Herren Jesus som sin frälsare evangeliserar bland sina egna, och tar med dessa till sammankomsterna.

  Så kan man som Kristustroende också agera i den “svåra problematiken” med invandrare.

  Personliga initiativ utan subsidier är inte förbjudna. Inte ens i Sverige.

  /Kjell


 94. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Attityden till främlingar vill jag tro att vi finner i Apostlagärningarna Kapitel 10.

  Det gäller för den hednakristne att inte tro att frälsningen enbart gäller svenskar (o amerikaner).

  Annars begår vi samma misstag som Petrus när han inte insåg att frälsningen går utanför Judarna.

  /Ulrika


 95. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell, jag dristar mig att återge ytterligare ett inlägg jag skrivit, i ämnet som just nu är on topic i off topic:

  Vad gäller frågan om Islams framfart, så kan jag förstå att många oroar sig. Tittar man på Storbritannien, så ser man hur det skulle kunna utvecklas här också. Men jag skulle önska att vi åtminstone för en stund, lade undan oron för att en främmande kultur och religion kommer in och tar över vårt land.

  Jag skulle vilja att vi ser den utmaning som dessa nya invandrare för med sig.
  Det är trots allt inte bara en ‘grå massa’, utan det är människor. Som Kristus gett sitt liv för.

  Om vi, utan att trivialisera Islams allvar, kunde se att Herren försett oss med wtt missionsfält på vår egen bakgård, så vore mycket vunnet!
  De första kristna levde under ockupation av främmande makt. Ändå gick de (efter Herrens övertalning) ut med evangelium till hedningarna.
  Och deras glädje blev stor när de såg hur Herren verkade bland dessa.

  Herren frälser hedningar än idag – Ismaels ättlingar likväl som vikingasöner!
  Det är en outsäglig lycka att få se människohjärtan och liv förvandlade av Jesus – oavsett bakgrund.

  Låt oss inte göra sällskap med främlingsfientliga krafter. Låt oss sälla oss till Herrens ‘främlingsvänliga’ skara, som möter landsman som invandrare med samma kärleksbudskap.


 96. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ingela skrev: “Herren frälser hedningar än idag – Ismaels ättlingar likväl som vikingasöner!”

  För många helt otroligt.

  För dem som vuxit upp i Sveriges förmyndar-kultur, ofattbart!

  För mej finns det bara en relevant reaktion:

  Hear! Hear!

  Betyder samma sak som “Amen!” hos trons bekännare.

  /Kjell


 97. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Saknar signaturen Majlis delgivanden. Om du läser detta Majlis vill jag önska dig o andra läsare ett gott nytt Bibelår.

  /Ulrika


 98. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika!
  Jag slinker med på din hälsning till Majlis!

  Lånar även Kjells hjärtliga bifall ‘Hear hear!’ till din önskan om “ett gott nytt Bibelår” för oss alla!


 99. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Ty, en annan grund kan ingen lägga, utom den som redan är lagd, nämligen Jesus Kristus, även kallad Guds Ord.

  Jag citerar Pauli ord ur första korinterbrevet, ur reformationsbibeln:

  1 Kor. 3:9-21

  Ty vi är Guds medarbetare, ni är Guds åkerfält, Guds byggnad. Efter den Guds nåd som Gud har gett mig lade jag grunden såsom en vis byggmästare, och en annan bygger på den. Men var och en må se till, hur han bygger. Ty en annan grund kan ingen lägga än den som är lagd, vilken är Jesus Kristus. Om någon bygger på denna grund med guld, silver, ädla stenar, eller med trä, hö och strå, så skall vars och ens verk bli uppenbart. Ty den dagen skall göra det klart, för den skall uppenbaras i eld och hur vars och ens verk är skall elden pröva. Om det verk som någon har byggt består, skall han få lön. Men blir hans verk uppbränt, så skall han lida förlust. Men själv blir han frälst, dock såsom genom eld.

  Vet ni inte, att ni är Guds tempel och att Guds Ande bor i er? Om någon fördärvar Guds tempel, skall Gud förgöra honom: Ty Guds tempel är heligt, vilket är ni. Ingen må bedra sig själv. Om någon bland er tycker att han är vis i denna världen, må han bli en dåre, för att han må bli vis. Ty denna världens visdom är dårskap inför Gud, för det är skrivet: Han fångar de visa i deras slughet. Och åter: Herren känner de visas tankar, att de är fåfängliga. Därför skall ingen berömma sig av människor.

  Om ni vill vara vakna hela natten, fundera då på dessa ord.

  Själv går jag troligtvis, som vanligt, och lägger mej strax efter 20:00 (det blir 18:00 hos er). För om det verkligen finns något som heter “nyår” så sker det i alla fall inte denna natt.

  Fyrverk? Fundera på vad “eld” betyder. Fire! Fire! vill få dej att falla. Men Gud vill att du skall stå. Stå upp för Sanningen, med hela hjärtat, hela förståndet, hela kraften och dessutom hela livet. Därav “domen” som dömer synden men inte syndaren.

  Och till sist!

  Frälsningen och lönen är två skilda saker.

  Låt oss tacka universums skapare och Herre för den nåd han erbjuder oss.

  Detta är ett “nyårsfirande” i enlighet med hans vilja!

  Men försök inte prestera tacksamhet om den inte finns. Be hellre Herren att uppenbara sitt evangelium för dej.

  /Kjell


 100. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Tack för responsen på min artikel

  Flyktingar är ett missionsfält, liksom hela världen är det. Gud är inte skyldig till flyktingens situation utan det är ondskan, Guds fiende. Men jag tror att Gud vill göra det bästa i den uppkomna situationen och leda kristna människor till den invandrade eller svensk till att frälsa dem som vill. Så ser det ut på det lokala planet oavsett vad man tycker globalt.

  Jag tror man måste vara medveten om sin oförmåga att globalt styra skeendet och i stället ta avstamp i det som är möjligt för att hjälpa. Frälsningen är synnerligen lokal och det går alltid att göra olika insatser. I vår församling bedriver vi en livaktig verksamhet för utlandsfödda, ett internationellt cafe var fjortonde dag med ett hundratal deltagare, språkcafé varje vecka med ett tiotal medverkande, våra gudstjänster översätts till ett antal språk mm. Förutom alla andra initiativ som tas. Vi har också bra kontakt med kommunen. Det är exempel på lokalt engagemang och det är inget märkvärdigt med det.

  Men globalt är frågan mycket svårare och måste gå hand i hand med den lokala möjligheten att bistå. Mängden spelar naturligtvis roll.
  Att ämnet är svårt att hantera står väl klart efter vad som hänt i riksdagen. Den riksdag som är ett uttryck för den folkvilja som inte heller framstår som glasklar. Flyktingen ses av vissa som en möjlighet, andra som ett hot.
  En grupp menar att hotet består i att man kostar för mycket, att man tar våra bostäder, våra jobb, och att många ägnar sig åt kriminell verksamhet. Till detta kommer en rädsla att vi skall få in islamistiskt tänkande en rädsla som inte verkar bekymra landets styrande. Det är farhågor som finns, kanske inte i dag, men i en framtid.

  Det sekulära samhällets uppfattning i frågan spelar naturligtvis roll.


 101. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Skulle vilja göra ett tillägg till debatten om invandring och SD.

  Jag förstår oron och frustationen som finns. Men min invändning mot SD är att det är sprunget ur nationalsocialism (läs nazism). Det går inte att helt bortse från detta. Det ligger inte långt bak i tiden. JÅ har visserligen rensat ut partiet men det finns kvar fortfarande personer som låter sig fotograferas med hakkors, fler fall än politikern i Halmstad. I kommun som jag bor i och i grannkommunerna har lokalpolitiker skrivit starkt rasistiska kommentarer på FB senaste tiden. En del blivit uteslutna, andra pågår utredning.

  Om allt bra handlade om den politik som de fört fram i senaste valet så skulle det kanske gå att förhandla med dem. Men under ytan finns hela tiden risken att nationalsocialister släpps fram. Nu är JÅ sjukskriven, tvivlar lite på att han kommer tillbaka eftersom utbrändhet är svår att komma tillbaka från. Vad som kommer hända kan ingen veta, men möjligheten är att det blir “högre i taket” om JÅ avgår.

  Skulle också vilja ifrågasätta kostnaden på 160 miljarder. En gigantisk skumma som skulle räcka långt, till exempel försvaret i nästan fyra år (1,2% av BNP). Borg har sagt att invandringen smörjer ekonomin och länder med låg invandring har sämre ekonomi. Titta på Finland och jämför med Tyskland. Tysklands finansminister sa för några dagar sedan att invandring ökar den ekonomiska utvecklingen, samma resonemang som Anders Borg. Därför känns siffrorna på 160 miljarder tagna i luften eftersom det är två ekonomer med gedigna kunskaper som uttalat sig.

  Det finns många problem med hög invandring. Övertygad om att det mesta går att lösa på politisk väg istället för att införa ett absolut stopp. Bättre styrning av boende där det finns lediga bostäder istället för koncentration till några stora städer. Lediga bostäder finns i Småland i många avfolkningskommuner.

  Denna kommentar präglas av partipolitik eftersom jag ifrågasätter SD. Men hoppas det går bra ändå eftersom jag tycker att det är viktigt att debatten förs ur verkligenheten och inte efter påhittade uppgifter.


 102. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Tack Kjell,

  Behåller direkt “Men Gud vill att du skall stå. Stå upp för Sanningen, med hela hjärtat, hela förståndet, hela kraften och dessutom hela livet. Därav “domen” som dömer synden men inte syndaren.”

  /Ulrika

  Ps. Visst tackar jag bara ja till “firanden” som innebär att det är okej att somna i gästsoffan vid 21.30. Senast.


 103. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Stig Melin skrev: “Flyktingar är ett missionsfält”

  Ja, “gäsp”, låt oss hålla ett ekumeniskt möte om hur vi tar oss an denna utmaning. Herren får väl döma mötesledarna.

  Fast kanske gäller missionsbefallningen fortfarande även oss själva, i vår familj och hem-kommun?

  Jag lämnade Sverige för ungefär 40 år sedan.

  Det fyller mej med sorg att se att nästan inget har ändrats.

  Fortfarande hittar man på falska profetior som förutspår katastrof och elände, utan att addressera mottagaren eller antyda vad motgiftet är.

  I stor motsats till Herrens bud att inte göra oss bekymmer.

  Lycka till med alla typiskt svenska neuroser och all egocentrisk självgodhet.

  Vill man döva all tacksamhet, all förtröstan, allt hopp, förtroendet för Herren?

  Gör då som svenskarna! Världens mest sekulära land, bäst i klassen! Med människor som oroar sig för års-skiftet!!! blodmånar och guldpris.

  Vakna!!!!

  Det handlar inte om SD och resten av partierna, alla utan profil.

  Det handlar om att vara redo när Herren kommer.

  /Kjell

  PS. Detta utbrott är inte riktat till dej, Stig. Det är riktat till ett land som har vilseförts i egocentricitet mer än ett halvt sekel.

  Jag och ingen annan! Me, Myself and I! We ourselves and us!

  Vakna och se att även Sverige är en del av världen. Bara ett litet land där hedningar bor.

  Och varje dag som det heter i dag har varje efterföljare av Jesus möjligheten att vittna, missionera, “be a difference”.


 104. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik skrev: “Denna kommentar präglas av partipolitik eftersom jag ifrågasätter SD. Men hoppas det går bra ändå eftersom jag tycker att det är viktigt att debatten förs ur verkligenheten och inte efter påhittade uppgifter.”

  Du har rätt och låt mej ge dispens för politiska kommentarer tills 00:00 i natt 🙂

  Tack för din kommentar!

  /Kjell


 105. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika skrev: “Det är du som är konstig.”

  Jag vet, men jag är van vid det och tänker fortsätta så länge jag lever 🙂

  Holland ligger ungefär mitt emellan Sverige och Uganda, ser jag.

  /Kjell


 106. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag tänkte på detta bibelord när jag läste hur mäktiga profeter härjar i Kenya

  En ond andes återkomst

  När en oren ande har farit ut ur en människa, går den genom ökentrakter och söker efter en viloplats men finner ingen. Då säger den: Jag vänder tillbaka till mitt hus som jag lämnade. När den kommer och finner det ledigt och städat och snyggt, går den och hämtar sju andra andar som är ännu värre, och de går in och bosätter sig där. För den människan blir slutet värre än början. Så kommer det också att bli för det här onda släktet.”
(Matt 12:43)

  Kan det vara så att de här orden av Jesus kan tillämpas även på länder och folk? Jesus gör det ju delvis. Om ett folk överger sin Gud är det för en tid rent och välstädat. Det enda som möjligtvis finns där är tomhet. Men en ond ande upptäcker det och ser en möjlighet till en bostad och flyttar in.

  Och är det vad som har hänt många länder i dag? I samma takt som man överger Gud kommer efterhand nya andar med nya program in? Värre än den förste.
  I så fall förstår vi vad som väntar oss.


 107. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika, Ingela, Kjell, Fredrik, Stig med flera. Tänk vilken nåd Herren visar oss, som frälst oss och bevarat oss, och har en framtid och ett hopp för oss som bara väntar på sin uppfyllelse!

  Nog har jag tidigare oroat mig för morgondagen, när jag läst på hemsidor som räknas som kristna, där den ene varnar för märket, den andra för fallande guldpriser, den tredje för allt hemskt som väntar när de blodröda månarna dyker upp och så vidare. Men genom Guds nåd har jag landat i Hans trygga famn, och vet att Han har allt under kontroll. Det finns inget som inte Herren vet om, eller som Han inte har makt över. Så jag har kommit dithän att jag kan konstatera att det kan hända saker, jag kan bli sjuk, mina barn kan råka ut för olyckor, allt möjligt kan inträffa, men Herren är med och Han överger oss ALDRIG!

  Tacksamheten över att vara ett Guds barn tar aldrig slut, och inte minskar den heller, den ökar sakta men säkert för var dag som går.

  “Och låt oss ha blicken fäst på Jesus, trons upphovsman och fullkomnare. För att nå den glädje som låg framför honom uthärdade han korset, utan att bry sig om skammen, och sitter nu på högra sidan om Guds tron. Tänk på honom som fick utstå sådan fiendskap från syndare, så att ni inte tröttnar och tappar modet.
” Hebr 12:2-3

  “Tänk på det som är där ovan, inte på det som är på jorden.” Kol 3:2

  Gud välsigne er alla mina syskon i Herren. Det är en sådan nåd att veta att det finns äkta syskon, som bara håller sig till och förblir i Herren.


 108. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Stig Melin skrev: “Kan det vara så att de här orden av Jesus kan tillämpas även på länder och folk?”

  Texten handlar väl om besättelse.

  Hur menar du att ett folk kan vara besatt, respektive som folk kan befrias från den onde anden?

  Att människor i samma “kultur” kan ha samma både felaktiga och korrekta ideer är givet. Det behöver du inte söka långt borta från där du bor.

  /Kjell


 109. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Det som är så ofattbart tjusigt i de Bibelord som Majlis delar är att de kan tala till var och en, bygga upp var och en, helt och sant trots att vi alla har så olika situation. Vi (åtminstone inte jag er) känner inte varandras personligheter men vet att Bibeln ger den näring vi behöver ändå. Majlis visar alltid på Bibelord som bygger den som söker på en blogg. Först ger man dryck o käk, sedan kan man börja tala om resten. Snyggt!

  /Ulrika


 110. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Om det inte vore för vakna kristna, t.ex. Ingela, Lennart Jaretag, Kjell och några till, hade jag nog varit på helt fel väg idag. Tack vare dessa äkta syskon, som tar sig tid att pröva och rannsaka, och dela med sig av det de upptäcker, har jag blivit räddad flera gångar från att hamna helt galet.

  Ledsamt nog finns det folk som vill tysta ner dessa syskon, syskon som visar äkta syskonkärlek, kärleken från Gud. De som vill täppa till munnen på dem bidrar inte till att rädda människor från att gå vilse, utan riskerar att bidra till det sistnämnda.

  Tack kära syskon för er trofasthet och kärlek!


 111. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Majlis skriver: “Om det inte vore för vakna kristna, t.ex. Ingela, Lennart Jaretag, Kjell och några till, hade jag nog varit på helt fel väg idag.”

  Ingela=EFK,are
  Lennart=Missionsförbundare, åtminstone fd.
  Kjell=Pingstvän.

  Ibland förmanar de och ibland tar de emot förmaning. Och det är väl ungefär det som jag vill säga om ekumenikens betydelse eller icke-betydelse.

  /Ulrika


 112. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Nja, Ulrika, även om min församling tillhör efk, så kan jag nog inte längre sätta likhetstecken rakt av, som du gör.


 113. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Majlis,

  Fast löftet är ju att “den sökande finner”.

  Det är min övertygelse att alla som har bett Herren om frälsning, läser Guds Ord och söker, har blivit lovade detta.

  Visst kan andra troende vara till hjälp och stöd, men Herren är den som håller i trådarna.

  Min egen erfarenhet är att allt man tycker mycket om behöver extra noggrann prövning.

  Herren välsigne och bevare dig!

  /Kjell


 114. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  För så vitt man kan klassa i samfunds-grupper skulle jag nog kalla mej “pingstvänlig baptist”.

  En baptist som tror att 1 Kor. 12, 13 och 14 handlar om församlingens tid tills Jesus kommer åter.

  Men du har rätt att jag växte upp i pingstmiljö.

  /Kjell


 115. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Visst är det så! Men eftersom vi är lemmar i en och samma kropp är vi också till nytta och välsignelse för varandra. Inte förlitar jag mig bara på vad andra skriver och säger, utan jag gör som judarna i Berea, forskar i Ordet. Det är Ordet jag utgår från, den enda säkra grunden.

  Som en parentes till “tillhörighet” kan sägas att jag inte kan räkna mig till någon av de uppräknade grupperna. Jag har varit och “nosat” lite här och var, så är det någon som har varit ekumenisk, så är det jag. Tack och lov inte nu längre, nu håller jag mig bara till Herren!


 116. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Majlis,

  “Men eftersom vi är lemmar i en och samma kropp är vi också till nytta och välsignelse för varandra”

  Under flera år har jag backat ur och distanserat mig (tro det eller ej) men idag tänker jag tvärtom. Om det öppnas minsta möjlighet till församlingsgemenskap tänker jag ta emot den. För att se om den kan vara till nytta och välsignelse. Samtidigt är jag tacksam för den “ensamma” resan innan. Det är som att man behöver känna att man kan stå innan man sätter sig i en ring. Man måste ju inte heller sitta kvar.

  /Ulrika


 117. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Det är ett bra beslut att söka lokal gemenskap med andra troende. Gemenskapen med människor i verkliga livet är utan minsta tvekan av en annan dimension än cyber-gemenskap. Därmed inte sagt att utbyte via cyberrymden behöver vara meningslös.

  Ett bra sätt att söka kan vara att tala med människor som du vet är bekännande kristna. Om de står öppna för att lyssna och vittna kan du på ganska kort tid förstå vad deras bekännelse betyder i det praktiska vardagslivet.

  Att besöka diverse församlingar är givetvis en möjlighet, men nackdelen är att du då bara ser en söndagsfasad och att du skulle kunna råka besöka en mindre välsignad sammankomst. Chansen är att man förkastar något på grund av en upplevelse som inte är representativ.

  Den motsatta risken finns också med. Nämligen att man blir entusiastisk över något som sedan visar sig vara mindre sunt.

  Jag tror att det inte finns några andra sunda vägar än personliga relationer, där man känner till både fasader och innehåll, när man vill hitta en gemenskap som blir välsignad för alla inblandade.

  Det är viktigt att förstå att varken individer eller grupper är perfekta på något sätt.

  Grunden måste dock vara god. En bibeltrogen, kristocentrisk förkunnelse och närvaron av äldste med herdehjärta är minimikrav. Räkna inte med att den som tituleras “pastor” kan uppfylla alla uppgifter, tillfredställa alla önskningar och leva upp till alla krav.

  Det kan mycket väl vara så att den som tituleras “pastor” är evangelist eller bibellärare och att det finns äldste och diakoner som är herdar och själasörjare. Församlingens huvuduppgift är som bekant att vara varandra till välsignelse och nytta.

  /Kjell


 118. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Tänk dej att du vaknar en morgon med följande bibelord i ditt hjärta.

  Klagovisorna 3:22-23

  HERRENS nåd är det att det icke är ute med oss, ty det är icke slut med hans barmhärtighet. Den är var morgon ny, ja, stor är din trofasthet.

  Herrens nåd och barmhärtighet är var morgon ny tack vare hans trofasthet. Definitivt något att vara tacksam över.

  Matt. 5:44-45

  Men jag säger eder: Älsken edra ovänner, och bedjen för dem som förfölja eder, och varen så eder himmelske Faders barn; han låter ju sin sol gå upp över både onda och goda och låter det regna över både rättfärdiga och orättfärdiga.

  Han låter sin sol gå upp över både onda och goda så hans välsignelser kommer säkert även mig till del. Definitivt något att glädja sig åt.

  Och medan du böjer knä i din kammare tänker du på 1 Tess. 5:16-22

  Varen alltid glada. Bedjen oavlåtligen. Tacken Gud i alla livets förhållanden. Ty att I så gören är Guds vilja i Kristus Jesus. Utsläcken icke Anden, förakten icke profetisk tal, men pröven allt, behållen vad gott är, avhållen eder från allt ont, av vad slag det vara må.

  Styrkt och glad prisar du Gud med den bön Jesus lärde sina lärjungar.

  Fader vår, som är i himmelen! Helgat varde ditt namn; tillkomme ditt rike; ske din vilja, såsom i himmelen, så ock på jorden; vårt dagliga bröd giv oss i dag; och förlåt oss våra skulder, såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro; och inled oss icke i frestelse, utan fräls oss ifrån ondo.

  Tacksamhet och förtröstan fyller ditt hjärta.

  Verkligen en dag när du upplever att du älskar Herren, din Gud, av allt ditt hjärta och av all din själ och vill använda din kraft och allt ditt förstånd att tjäna honom till förmån för din nästa och dig själv.

  Men vi lever ju i en värld som är fylld av synder och villor, katastrofer och ondska, krig och svält, diktaturer och förföljelse, så du kanske börjar fundera om man verkligen får vara glad och tacksam mitt i allt detta.

  Om du beslutar dig för att det är mer passande att göra dej bekymmer och sörja kan du mycket lätt byta stämning.

  Sätt på din dator och logga in på denna sajt. Läs ett par artiklar så blir du garanterat både ledsen och nedstämd, modlös och bekymrad, villrådig och …… Du beslutar att vänta med de initiativ du kände för någon timme tidigare när solen sken. Det känns mörkt under orosmålnen.

  Flera sådana sajter kan nämnas men det får bli en annan gång.

  Må Herren välsigna din dag och kom ihåg sången du kanske lärde som barn: Var försiktig lilla öga vad du ser! Ty din Fader ovan där, han ser ner till barnen här. Var försiktig lilla öga vad du ser!

  /Kjell

  PS. I rättvisans namn måste jag tillägga att det även finns några stycken bra artiklar på den nämnda sajten.


 119. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “och närvaron av äldste med herdehjärta är minimikrav.”

  Om den formella äldstekåren “sviktar” kan jag nöja med om det finns andra gamlingar i gruppen som står upp?

  /Ulrika


 120. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Det är ett svårt dilemma om officiella titlar står i vägen för dem som fungerar i enlighet med Guds Ord.

  En sådan församling är sjuk.

  /Kjell


 121. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  På den länkade hemsidan kan man dels läsa att ‘domen över Sverige har börjat’ , och även en artikel med ‘profetisk video’, där man menar att Gud har ‘förlöst ett änglabeskydd’ över Sverige och över Norden.
  Är det bara jag som finner diverse profetior en smula inbördes motsägelsefulla?


 122. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ingela,

  I den artikel som hävdar att domen över Sverige har börjat uppmanas vi att i någon mån minska skadorna genom att be att SD får majoritet.

  Tysklands motsvarighet till SD, “Pegida” ordnar med demonstrationer. Hollands motsvarighet PVV (frihetspartiet) befinner sig i konstant konflikt på grund av ovisliga uttalanden av ledaren Wilders. Han har onaturligt blont hår och onaturligt blå ögon. En äkta arier!

  Enligt följande en BBC artikel har Pegida stöd av 12% av Tysklands befolkning. En stor del av dem som stöder Pegida är “konservativa kristna” enligt artikeln.

  Några citat:

  In Cologne, the authorities switched off the lights of the city’s cathedral as a way of telling Pegida supporters they are supporting “extremists”.

  “We don’t think of it as a protest, but we would like to make the many conservative Christians [who support Pegida] think about what they are doing,” the dean of the cathedral, Norbert Feldhoff, told the BBC.

  German Chancellor Angela Merkel attacked the movement in her new year speech, saying its leaders have “prejudice, coldness, even hatred in their hearts”.

  Pegida organiser Kathrin Oertel responded in a speech at the rally in Dresden. She said that there was “political repression” in Germany once again.

  “Or how would you see it when we are insulted or called racists or Nazis openly by all the political mainstream parties and media for our justified criticism of Germany’s asylum seeker policies and the non-existent immigration policy?”

  I Holland ökar motsättningarna efter att PVV-anhängare gjorde ett upprop via facebook att anlägga bränder i moskeer, med Sverige utpekat som förebild.

  Etniska motsättningar ökar jorden runt. Det ligger i tiden, så att säga. Därför är det sorgligt att se hur populister lyckas värva anhängare genom att ta met några få opportuna punkter på programmet.

  Den så kallade “Mellan-Östern konflikten” breder ut sig över jorden. Det är inte konstigt att muslimer blir anklagade för detta. Men det sorgliga är väl att nationalsocialister lyckas lura till sig anhängare från grupper med en ideologi som inte kan kombineras med deras målsättningar.

  Ledda av missnöje gör kristna gemensam sak med Beliar. Detta blir nog en av de sista spikarna i kristenhetens likkista.

  Jesu undran om han kommer att finna tron när han återvänder blir allt mer begriplig.

  /Kjell


 123. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  så här har min församlingshistoria varit: jag var med i Svenska kyrkan från barnsben, och även under mina år som övertygad ateist var jag medlem där. När jag blev frälst var jag aktiv i en församling inom Sv. kyrkan, men började fundera mer och mer på vilken tro och vilket evangelium som egentligen förkunnades där. I slutet av 1990-talet visades en fotoutställning i bland annat Uppsala domkyrka, som för mig blev en brytpunkt. Utställningen framställde Jesus på ett sätt som inte gick ihop med min tro och bekännelse utifrån vad Guds Ord säger.

  Jag bad till Herren och frågade om jag skulle lämna Sv. kyrkan, och fick till svar att jag inte skulle ha mitt namn i någon medlemsmatrikel, utan vara med syskon som älskar Herren. Vidare sa Herren att jag har mitt namn skrivet i Livets bok, och det är det viktiga. Så då lämnade jag Sv. kyrkan.

  Några år senare sökte jag, och fick jobb som församlingspedagog inom samma kyrka. För att få påbörja min anställning där var jag tvungen att vara medlem, så då blev jag det. När jag slutade det jobbet gick jag återigen ur den. Det var bland annat partnerskapsbeslutet som bidrog till mitt beslut.

  Jag har även varit med i en liten Efk-församling under en kortare period.

  Idag håller jag fast vid det Herren sa där i slutet av 1990-talet, att jag ska vara med syskon som älskar Honom, och så gör jag. Herren bistår mig i det.

  När jag nu tänker på min tid inom Sv. kyrkan kom tanken upp att det var märkligt att ingen från den kyrkan någon enda gång under alla de år jag var medlem där kontaktade mig för att höra hur det var med min tro. För mig betyder det att det inte är viktigt om medlemmarna där har omvänt sig och följer Herren, bara de är medlemmar och bidrar ekonomiskt till verksamheter, löner, lokaler osv. Inte precis vad Ordet säger om församlingen…


 124. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Majlis,

  Varmt tack för din berättelse. Du kan få veta att den betydde extra mycket för mig i denna stund.

  Förlåt en närgången fråga. Vilka bibelord talade särskilt mycket till dig när du blev frälst?

  /Ulrika


 125. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  jag kan inte koppla något särskilt bibelord till just frälsningsstunden. Min dotter gick på konfirmandundervisning då, mitt liv höll på att gå helt över styr, och jag såg ingen annan räddning än att ropa på hjälp från Gud, som jag länge hade förnekat. Han grep in!

  En tid senare fick jag till mig väldigt starkt att jag måste låta döpa mig. Det var inte något jag hört, eller att någon talat med mig om det, utan det bara kom upp i mitt inre, gång på gång. Jag är barndöpt, och hade inte funderat alls på innebörden av barndopet. Att jag skulle låta döpa mig utifrån att jag redan var döpt verkade för mig helt galet, men maningen lämnade mig inte, så dels frågade jag några kristna om det var ok att döpa sig även om man är barndöpt, dels bad jag Herren bekräfta på något sätt att det verkligen var från Honom. Jag fick då orden i Romarbrevet 6:4-6. Så jag döptes ganska snart efter att jag blivit frälst.

  Ett bibelord som talade starkt till mig nästan från början är Jesaja 35. De orden blev till stor tröst för mig när jag trodde allt hopp var ute. Herren torkade verkligen mina tårar då! Ett annat ord är Romarbrevet 8:1, “Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus”.


 126. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Majlis,

  Vill verkligen tacka dig för ditt vittnande.

  “Och vi hava så, genom detta dop till döden, blivit begravna med honom, för att, såsom Kristus uppväcktes från de döda genom Faderns härlighet, också vi skola vandra i ett nytt väsende, i liv. Ty om vi hava vuxit samman med honom genom en lika död, så skola vi ock vara sammanvuxna med honom genom en lika uppståndelse. Vi veta ju detta, att vår gamla människa har blivit korsfäst med honom, för att syndakroppen skall göras om intet, så att vi icke mer tjäna synden.”

  /Ulrika


 127. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Vi kan aldrig vara för tacksamma. Vi kan aldrig vara för lydiga. Vi kan aldrig lita för mycket på Herren. Fader vår, som är i Himmelen …. I barnaskapets ande ropar vi med fullt förtroende: “Abba Fader”, “Pappa, Pappa”.

  Rom 8:15-16 Ni har inte fått slaveriets ande, så att ni på nytt skulle leva i fruktan. Nej, ni har fått barnaskapets Ande, i vilken vi ropar: “Abba! Fader!” Anden själv vittnar med vår ande att vi är Guds barn.

  Gal 4:6-8 Och eftersom ni är söner, har Gud sänt i våra hjärtan sin Sons Ande som ropar: “Abba! Fader!” Så är du inte längre slav utan son, och är du son är du också arvinge, insatt av Gud. Tidigare, då ni inte kände Gud, var ni slavar under gudar som egentligen inte är några gudar.

  1 Joh. 1:5-10

  Detta är det budskap som vi har hört från honom och som vi förkunnar för er, att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom. Om vi säger att vi har gemenskap med honom och vandrar i mörkret, så ljuger vi och handlar inte efter sanningen. Men om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, så har vi gemenskap med varandra, och Jesu, hans Sons, blod renar oss från all synd. Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet. Om vi säger att vi inte har syndat, gör vi honom till en lögnare, och hans ord är inte i oss.

  Rom 5:13 Synd fanns i världen redan före lagen, men synd tillräknas inte där ingen lag finns.

  Tänk dej en förälder som ständigt klagar på sina barn och beskyller dem för att göra allt fel, men aldrig berättar vad som är rätt.

  En förälder som ständigt påpekar att det är han som har makten och att barnen inte visar tillräcklig respekt och aldrig sköter sig som de borde.

  En förälder som ständigt hotar att förkasta sina barn om de inte börjar uppföra sig i enlighet med hans vilja.

  Men inte berättar vad hans vilja är och inte visar tydligt på vilka misstag han anser att de gör. Både underlåtenhet och överträdelser.

  Skulle du kalla en sådan förälder god?

  Fundera lite på ovanstående när du prövar “profetior” som börjar med: “Så säger Herren, HERREN! Det är allvar, ja nu är det allvar!”

  Och innehåller: “Min är makten, min är äran och jag skall visa vem jag verkligen är. Mina barn, mina barn ni skall följa mig.” “Min är makten, min är kraften att förgöra det onda och jag kommer att göra det. Jag ropar till mitt folk att vakna ur dvalan.” “Endast hos mig finns seger så jag vädjar till er, mina barn att böja era knän inför min tron, ödmjuka er inför mig så skall ni få se hur mitt rika bryter igenom isen där ni går bedjande fram.”

  Vi kan aldrig vara för tacksamma. Vi kan aldrig vara för lydiga. Vi kan aldrig lita för mycket på Herren. Fader vår, som är i Himmelen …. I barnaskapets ande ropar vi med fullt förtroende: “Abba Fader”, “Pappa, Pappa”.

  I tvivlets och hopplöshetens anda inför en makthavare som aldrig blir nöjd blir vi villrådiga slavar!

  Vid prövande:

  1. Vem talar?
  2. Presenterar “profetian” Herren som Han är?
  3. Till vem/vilka är “profetian” riktad?
  4. Vad och hur skall vi göra för att tillfredställa makthavaren?
  5. I vilken mån stämmer “profetian” med summan av Guds Ord?

  Finns det något gott så är det vårt uppdrag att behålla det goda.

  /Kjell


 128. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Undrar vad de falska GT-“profeterna” ljög om.

  “Så säger HERREN Sebaot, Israels Gud, om Ahab, Kolajas son, och om Sidkia, Maasejas son, som i mitt namn profetera lögn för eder:”


 129. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Den frågan tror jag faktiskt att vi kan svara på.

  Som jag förstår det handlade det om “profeter” som var det vi i dag kallar “liberal-teologer”.

  De profeterade att allt kommer att bli bra oavsett om man lyder Guds bud eller ej.

  Företrädare för den sortens teologi finns det gott om i SvK, men även världsberömda “profeter” som Joel Osteen är en sådan.

  Bara mysigt flum och så kommer “gud” att ge dej allt du behöver och mer än så.

  Omvändelse och helgelse är avskaffade. Det gäller bara att vara positiva och sätta oss i ringen och ta varann i hand.

  Du känner säkert själv människor som vill vara vänner med alla och smörar vilt.

  Bara Sanningen gör fri, och sanningen är sällan välkommen.

  /Kjell


 130. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “Som jag förstår det handlade det om “profeter” som var det vi i dag kallar “liberal-teologer”.

  Jaha, ja det var inte riktigt vad jag tänkte på men vid närmare eftertanke så måste det ju stämma eftersom det var Lagen som var grunden då.

  Idag profeteras det, som jag uppfattar det, falskt mot Nåden. Vi kanske kan kalla “dem” för lagiskhetsteologer.


 131. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika skrev: “Idag profeteras det, som jag uppfattar det, falskt mot Nåden.”

  För att undvika missförstånd, kan du citera en sådan profetia?

  /Kjell


 132. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “För att undvika missförstånd, kan du citera en sådan profetia?”

  http://www.flammor.com/

  Tänkte plocka fram fler men det kan väl räcka för stunden med denna. Nu har jag inte ens läst dessa drömmar faktiskt, som förmedlas på sajten. Men jag har läst tillräckligt av annat från olika håll och själv varit involverad i dessa sammanhang tillräckligt för att inte ens visa intresse för texter som sätter Sverige (Norden) som världens centrum med spekulationer om krig eller dom samtidigt som Israel får vara med lite vid sidan av. Man visar ett intresse för Israel men vill samtidigt vara Israel själv. Jag kan ha fel men det blir som att vilja äta av kakan men ändå vilja ha kvar den för egen del.


 133. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Drömmar och flummerier och gärningslära och så kallade profetior finns där, men vill du vara snäll och ge ett faktiskt citat från det du kallar “falskprofetia mot nåden”.

  /Kjell


 134. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “ge ett faktiskt citat från det du kallar “falskprofetia mot nåden”.”

  Okaj,
  Vill försöka men jag tänker som en ren överflygning att allt som vittnar falskt mot Ordet vittnar falskt mot Nåden och Jesus självt. För övrigt är det alldeles för mycket skäbbel om människors drömmar o upplevelser o tankar o åsikter o politik o precis allting som sätter människan i centrum. Jag vet inte men jag upplever inte Jesu levande närvaro i mycket som skrivs och predikas. Det är jättemycket människa och i princip inget Jesus alls. Vad less Han måste vara på att höra o se allt skäbbel.

  Men jag återkommer om specifika citat.


 135. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika skrev: “jag återkommer om specifika citat”

  Ja, gör det och glöm inte länk och sammanhang, för annars blir det ju bara rykten och tyckande.

  Allt prövande bör ha som mål att förstå.

  /Kjell


 136. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Ordningsfråga:

  Bibelns sista 2 verser säger:”Han som betygar detta säger: “Ja, jag kommer snart.” Amen. Kom Herre Jesus! Herren Jesu nåd vare med alla.”

  Kan jag tolka dessa Guds Ord som att de gäller tills Herren Jesus kommer tillbaka?

  Om ja faller alla domsprofetior direkt J.


 137. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Visst gäller den texten men den är felöversatt. I grundtexten står det “jag kommer med hast”, alltså inte snart.

  Hur denna text skulle ogiltigförklara Bibelns domsprofetior förstår jag dock inte.

  Och vad det har att göra med “falska profetior mot nåden” förstår jag inte heller.

  /Kjell


 138. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Innan jag citerar en falsk profetia vill jag som en grund i mitt svar dela en text som jag upplever som sann.

  Googlade på” frälst av nåd” och fann ett vittnesbörd.

  http://www.minfrid.se/jesus/guds-nad.shtml


 139. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Gåvan att förmedla kunskap

  Paulus skriver till församlingen i Korint:
  ”Men hos var och en visar sig Anden så att det blir till nytta. Den ene får av Anden ord av vishet, den andre får ord av kunskap genom samme Ande. En får tro, en får gåvor att bota sjuka, en annan att göra kraftgärningar. En får gåvan att profetera, att skilja mellan andar. En får gåvan att tala olika slags tungomål, en annan att uttyda tungomål. Men i allt detta verkar en och samme Ande, som fördelar sina gåvor åt var och en som han vill.”
  Kunskap är alltså en av gåvorna, dels att få den, men också att förmedla den. Gåvan är livsviktig, för utan kunskap går folket vilse, som det står och skall de övriga gåvorna bli till största möjliga välsignelse måste de kombineras med gåvan att förmedla kunskap.
  Paulus skriver emellertid i Ef 1:17: ”Jag ber att vår Herre Jesu Kristi Gud, härlighetens Far, ska ge er vishetens och uppenbarelsens Ande så att ni får en rätt kunskap om honom.”
  Källan till rätt kunskap är alltså andra gåvor, vishetens och uppenbarelsens,
  Det måste då betyda att det går att få fel kunskap, en kunskap som leder vilse. Därför måste allt andligt arbete stämma överens med det som Guds ord säger. Det finns i dag mycket av föregiven kunskap, ”det känns riktigt, Gud har sagt till mig, någon sade” osv.
  Jesus varnade för detta.
  Balans och prövning är aldrig fel.


 140. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Stig skriver:
  “Källan till rätt kunskap är alltså andra gåvor, vishetens och uppenbarelsens”.

  Ja, Stig, och den kunskapen handlar inte om en massa flumflum à la ‘profetskolor’ där de gör allt för att ‘verka i det övernaturliga’, och där inte mycket skiljer sig från New Agepraktik.
  Somliga forumskribenter skriver i linje med ‘att läsa Bibeln räcker inte – vi måste ‘flöda i Anden/smörjelsen också’. Där talar man om en annan slags uppenbarelsekunskap – en som skulle kunna kallas ‘utombiblisk’.

  Nej! Vishetens mål är istället, att Han ska ge vårt inre öga ljus och uppenbaraelse för ‘en rätt kunskap om Honom’.
  Allt i enlighet med Ordet, som blir levandegjort genom Anden.

  Men inga nya, sensationella, utombibliska ‘uppenbarelser’, så som en del verkar åsyfta.


 141. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Nu vill jag försöka visa hur falskt profeterande mot nåden kan gå till.

  Som utgångspunkt valde jag ett vittnesbörd som jag fann genom att googla på “Frälst av nåd” och fick träff på en sajt av Johnny Dahl.

  Jag känner inte Johnny men jag delar hans tro när han skriver. “Gud har gjort oss levande genom Jesus.”

  Johnny utgår ifrån Efesierbrevet 2:4-10
  “Men Gud, som är rik på barmhärtighet, har, för den stora kärleks skull, varmed han har älskat oss, gjort oss levande med Kristus, oss som voro döda genom våra synder. Av nåd ären I frälsta! Ja, han har uppväckt oss med honom och satt oss med honom i den himmelska världen, i Kristus Jesus, för att i de kommande tidsåldrarna bevisa sin nåds översvinnliga rikedom, genom godhet mot oss i Kristus Jesus.
  Ty av nåden ären I frälsta genom tro – och det icke av eder själva, Guds gåva är det .
  icke av gärningar, för att ingen skall berömma sig.
  Ty hans verk äro vi, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar, vilka Gud förut har berett, för att vi skola vandra i dem”

  På dessa ord har Johnny kommit till tro och vi delar den tron med honom.

  Nu ska jag försöka åskådliggöra hur en falsk profet kan profetera falskt i strid med den nåd som Johnny fått ta emot. I åskådliggörandet väljer jag att kalla Johnny för Axel i stället.

  Vi låtsas att Axel, i sin glädje över sitt nya liv, söker sig till andra troende och hamnar efter en tid hos bön och bibelgruppen Liljorna i församlingen Blomsterängen.

  Underbara sånger med bibeltrogna texter väcker igenkänning hos Axel utifrån sin tro på Efesierbrevet. Några läser högt ur Bibeln, man fikar o pratar med varandra om allt möjligt. Axel är glad att han funnit människor som delar tron på Jesus.

  Tiden går och med den får Axel lära känna människorna mer på djupet. Vad tror man på utöver de gemensamma inslagen i mötena?

  Det mesta kan Axel känna igen sig i, ibland kanske han inte håller med om allt men ser det inte som någon viktig skillnad att fästa sig vid. Men det finns en i gruppen vars budskap som han får allt svårare att ta in. Vi kan kalla budskapens förmedlare för Emma. Emma talar gärna om sina upplevelser och liknar dem vid uppenbarelser. Det är drömmar, syner, ord och tankar “som hon fått” blandat med “ tal om Korset.”

  Axel börjar uppleva att Emmas ständiga fokus på “snart är det slut med oss alla eländiga syndare om vi inte börjar lyssna till det som Herren förmedlar genom mig.” Den glädje och frimodighet som Axel kände från början övergår till sorg, förvirring, lite rädsla och modlöshet.

  Axel säger ingenting utan låter tiden gå men under ett möte ställer han oplanerat en följdfråga till Emma efter hennes varnings-vittnesbörd. Emma blir svarslös och således även Axel. Situationen räddas av en sång och även om myshetsfaktorn nu sjunkigt dramatiskt genomlever man mötet och sväljer sin macka med te.

  Vid nästa möte blir Axel varse att Emma har en bundsförvant. Axel begriper inte till en början hela sammanhanget men med tiden förstår han hur det hela kommer att gå ihop. Vi kan kalla Emmas bundsförvant för Klara.Efter inledningssång och Bibelläsning harklar sig Klara och säger:

  “Släck inte den Helige Ande, säger Herren. Förakta inte profetior, men pröva allt och behåll det goda. Ty allt gott kommer ifrån mig”

  (Här är alla genast med på noterna. Vem kan tvivla på en sådan säker ingång?)

  Klara fortsätter:
  “Vem tror du att du är som sätter dig till doms över vilka jag utväljer. Vem tror du att du är som dristar dig till att underkänna det goda jag hade tänkt för landet, säger Herren..”

  (Det är knäpptyst. Ett direktbudskap från Herren alltså….Å Han är arg på någon för en dom…på vem o vilken dom?)

  Klara fortsätter:
  “Många länder och människor har blivit räddade genom att de lyssnat in vad jag velat säga till folket och nationerna.”

  (Det låter bra men Axel har ju precis kommit till tro på ordet enligt Efesierbrevet 2 om att han redan av Guds nåd genom Jesus blivit räddad. Kollisionen mellan sin tro på Guds ord och det nyss sagda gör honom som oerfaren i gänget minst sagt förvirrad.)

  Klara igen:
  “Vad för slags kraft tror du dig förmedla du som vill hindra mitt goda.”

  (Kraft? Axel har inte ens tänkt på sin eller andras “krafter.” Han har upplevt kraften i Guds ord och råkade tänka högt då den kraften, Ordets, inte stämde med Emmas ihärdiga “Snart är det slut med oss alla-tal.”)

  Klara:
  “Om du vänder dig till mig så finns det rum i Mitt Rike för dig också men om ditt stora jag vill vara med så blir det trångt och svårt för dig.”

  (Här börjar förmodligen både Axel och andra känna sig lika eländiga som Emmas budskap. Man får veta att man är för stor för Guds rike. Varför då? Jo, “man” har ju satt sig till dom över de som är utvalda. Hur då?)

  Klara:
  “Din dubbelhet är ditt fall, du talar väl om mig när det passar men du bekämpar mig med samma mun.”

  (Här förmedlas att man visserligen “prickar in rätt” ibland men inte i tillräcklig grad. Man måste prestera någonting mer, vad framgår dock inte. Oordningen av budskapet växer.)

  Klara:
  “Du vill tillhöra mig men du vill inte släppa in mig.”

  (Att tro på Jesus och tro på hans ord räcker inte enligt detta budskap. Man måste prestera fram ett “insläpp.” Hur det ska gå till framgår givetvis inte.)

  Klara:
  “Alltför mycket av ditt gamla liv ges med rikligt med föda.”

  (Skuldbördan växer o växer. Det specifika innehållet av vilken skuld som Jesus inte skulle ha tagit på sig framgår dock inte.)

  Klara:
  “Varför kämpar du mot mig då du säger att du vill tillhöra mig?

  (Här förmedlas underförstått till mottagaren “Du tillhör inte mig tillräckligt mycket, du måste göra någonting mer. Och det är på dig själv som det beror. Vad framgår givetvis inte.)

  Klara avslutar:
  “Säger Den Helige och Snart Återkommande.”

  (Det ultimata slutet. Vem vågar ifrågasätta/pröva detta budskap?)

  Axel väljer att inte gå till Liljorna mer. Han skulle egentligen vilja det men Emma o Klaras budskap tar bort den glädje som Axel upplever av evangeliet. Han väljer att stanna hemma och gömmer på sin skatt för sig själv.

  Den glädjenåd som Axel tror på försöker Emma och Klara genom sina budskap förneka eller ja, till och med förstöra.

  Axel tror:”Ty av nåden ären I frälsta genom tro – och det icke av eder själva, Guds gåva är det .
  icke av gärningar, för att ingen skall berömma sig. ”

  Emma och Klara tror: “Vem tror du att du är och som inte gör tillräckligt av egen kraft:”?

  Tillbaka till Johnnys sajt, Johnny skriver:
  “Detta nya liv är alltså Guds verk i vilket jag är skapad till att göra goda gärningar som Gud har förbrett. Det är jag nyfiken på. Det är Guds verk och inte mitt eget och därför kan jag inte berömma mig själv för det, utan det är endast Guds gränslösa nåd.
  En nåd som jag inte förtjänar men som Gud i sin kärlek visar mig genom Jesus Kristus, som dog för mig och tog mina synder och sjukdomar på sig för att jag skulle gå fri. Vilken enorm kärlek från Gud. Han hade sett människan gå vilse och nu ville han återupprätta sitt förbund med henne. Tack Gud!”

  Aposteln Paulus säger till församlingen i Korint:”Och han har dött för alla, på det att de som leva icke mer må leva för sig själva, utan leva för honom som har dött och uppstått för dem. Allt ifrån denna tid veta vi därför för vår del icke av någon efter köttet. Och om vi än efter köttet hade lärt känna Kristus, så känna vi honom nu icke mer på det sättet. Alltså, om någon är i Kristus, så är han en ny skapelse. Det gamla är förgånget; se, något nytt har kommit! Men alltsammans kommer från Gud, som har försonat oss med sig själv genom Kristus och givit åt oss försoningens ämbete.Ty det var Gud som i Kristus försonade världen med sig själv; han tillräknar icke människorna deras synder, och han har betrott oss med försoningens ord. Å Kristi vägnar äro vi alltså sändebud; det är Gud som förmanar genom oss. Vi bedja å Kristi vägnar: Låten försona eder med Gud.” (2 Kor 5:15-19)

  Profeten David säger om nåden:
  “Jag förtröstar på din nåd, mitt hjärta fröjde sig över din frälsning. Jag vill sjunga till HERRENS ära, ty han har gjort väl mot mig.”

  Emma och Klara säger:”Förtrösta på egen prestation.”

  Aposteln Johannes säger i den Bibliska Uppenbarelseboken.”Jag, Jesus, har sänt min ängel för att i församlingarna vittna om detta för eder. Jag är telningen från Davids rot och kommen av hans släkt, jag är den klara morgonstjärnan. Och Anden och bruden säga: “Kom.” Och den som hör det, han säge “Kom.” Och den som törstar, han komme; ja den som vill, han tage livets vatten för intet. För var och en som hör de profetians ord som stå i denna bok betygar jag detta: “Om någon lägger något till dem, så skall Gud på honom lägga de plågor om vilka är skrivet i denna bok. Och om någon tager bort något från de ord som stå i denna profetias bok, så skall Gud taga ifrån honom hans del i livets träd och i den heliga staden, om vilka är skrivet i denna bok.”

  Han som betygar detta säger: “Ja, jag kommer snart.” Amen. Kom Herre Jesus!

  Herren Jesu nåd vare med alla. ”

  /Ulrika


 142. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell, jag upprepar dina fem punkter för prövning:

  1. Vem talar?
  2. Presenterar “profetian” Herren som Han är?
  3. Till vem/vilka är “profetian” riktad?
  4. Vad och hur skall vi göra för att tillfredställa makthavaren?
  5. I vilken mån stämmer “profetian” med summan av Guds Ord?

  Föreslår en sjätte prövopunkt:
  6. Vad är frukten av det ‘profetiska’ budskapet i åhörarnas liv?
  (Tröst, uppmuntran och tydlig vägledning, eller oro, ångest och villrådighet…?)


 143. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag kom på en punkt till!

  7. Stämmer den gudsbild som profetian målar upp med gudsbilden som presenteras i Ordet? Harmonierar sättet att uttrycka sig och agera med Skriftens gudsbild?


 144. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Apropå detta med profeter

  Israels herdar
  På Jesus fråga om han hade honom kär svarade Petrus:
  “Herre, du vet allt. Du vet att jag har dig kär.” Jesus sade: “För mina får på bete”.

  Apropå detta med får.
  Hesekiel skriver i det 34 kapitlet, ”Herrens ord kom till mig och han (Herren) sade: ”Du människobarn profetera mot Israels herdar” . . . . de som skulle föra fåren i bet, men inte gjorde det.

  I 10 verser utgöt Herren sitt misshag över dem.
  I den 11 versen hade han fått nog, nu skulle han själv ta hand om fåren.
  I den 17 versen dömde han mellan fåren och fåren
  1 den 23 versen meddelade han att han skulle låta en ny herde uppstå, gemensam för dem alla, nämligen min tjänare David. Han skall föra dem i bet och min tjänare David skall vara furste bland dem. Jag, Herren har talat.
  I den 25 versen, ”skall jag sluta ett fridsförbund med dem” där de skall inse att jag är Herren.
  ! den 28 versen. ”Sedan skall de inte mer vara ett byte för hednafolken” Ni, mina får, den hjord som jag för i bet, ni är människor och det är jag som är er Gud, säger Herren, Herren.

  Så talade vår Herre till Hesekiel i detta kapitel. Läs gärna hela det 34 kapitlet. Om du inte redan har en bibelapp i din ”platta”, så tycker jag du skall skaffa en. En god investering, gratis dessutom.

  Herren har mycket att säga som har bäring på vår tids människor. I detta kapitel rör vi oss i en historisk period när Gud visade sitt misshag med dem som hade uppdraget att föra fåren i bet. I stället tänkte de bara på sig själva, sitt eget behov.

  Därför måste han skipa rättvisa mellan dem.
  När han gjort det bestämde han att en ny herde skulle få ta vid, Jesus. Efter det behövdes ett nytt fridsförbund där bl.a. Petrus fick uppdraget att föra Hans får i bet och föda dem.

  Petrus har blivit avlöst över tid av många herdar med samma typ av uppdrag. Resultatet kan sammanfattas med att det blivit ”ömsom vin och ömsom vatten”.
  Det finns säkert mer att lägga till, (eller dra ifrån) om den samverkan som Herren etablerade med Hesekiel och andra profeter, oss till fromma.


 145. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag tycks ha malfunktion på kortminnet! 🙂
  Min punkt sju är samma som Kjells punkt två.

  (Men bra – vi tänkte samma tanke om hur Gud presenteras – en minst sagt viktig detalj.)


 146. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Jag förstår, efter att ha läst ditt “exempel”, vad du menar med att “profetera falskt mot nåden”.

  Jag trodde först att du syftade på ny-judaister som smugglar in mer och mer bud och prestations-tro.

  Det du ger exempel på är ett “makt-medel” som används som standard inom buddhismen för att hjärntvätta dem som vill fördjupa sig i denna lära.

  En upplyst lärare presenterar kanditaterna med en så kallad “koan”. En koan är en typ av fråga eller svar, som inte har någon förnuftsmässig mening, och som utövare av zenbuddhismen kan meditera över och övervinna. Detta kallas “koanträning”. Koanträningen syftar till att ge utövaren upplysning, eller till att fördjupa utövarens upplysning.

  Du kan läsa mer om denna ockulta psykologiska praktik här. Det finns även några exempel.

  Genom att tvinga folk att grubbla över frågor som inte går att besvara rationellt, förändrar man sakta men säkert deras paradigma. Det är således personlighets-förändrande i högsta grad.

  Det finns inga liknande metoder eller exempel i Bibeln.

  Visst står vi ofta undrande över det som händer och det vi läser. Men det handlar aldrig om irrationella mysterier. Allt det vi nu inte ännu kan utgrunda har ett verkligt svar hemma hos Herren. Det handlar om rationella realiteter.

  Lägg märke till att texter om dom och straff i Bibeln alltid är konkreta. Vi får reda på vad felet är, vem som gör felet, vad följderna blir och vad lösningen är. Inga gåtor och inget tvivel om vem som addresseras.

  /Kjell


 147. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Stig Melin skrev: “Balans och prövning är aldrig fel.”

  Du har helt rätt. Det handlar om två närbesläktade ord.

  I 1 Kor. 12:8 används ordet γνῶσις – gnōsis, vilket betyder faktakunskap. Jag skall ta ett exempel på faktakunskap.

  “För en rätvinklig triangel i planet gäller att kvadraten på hypotenusan är lika med summan av kvadraterna på kateterna.”

  Det är faktakunskap oavsett om man förstår det eller ej. Det förblir fakta även om ingen vet om det.

  I Ef. 1:17 används ordet ἐπίγνωσις – epignōsis, vilket betyder insikt och handlar om rätt förståelse, alltså om den effekt som faktakunskapen har på oss.

  Ett annat exempel är att se en person och läsa om honom, vilket motsvarar faktakunskap. Men det är en helt annan sak att lära känna honom personligen.

  Om vi då jämför:

  Ef. 1:17 Jag ber att vår Herre Jesu Kristi Gud, härlighetens Fader, skall ge er vishetens och uppenbarelsens Ande, så att ni får en rätt kunskap ( = insikt förståelse) om honom.

  1 Kor. 12:8 Den ene får av Anden ord av vishet, den andre ord av kunskap ( = faktakunskap) genom samme Ande.

  Genom ordet “vishet” understryks alltså vikten av att “pröva” vilket innehåller att förklara faktakunskap så att den blir insikt och kännedom.

  Att inte pröva är bokstavligen att “förakta” det som sades. Om det inte var faktakunskap skall vi bara lämna det därhän. Men om det var faktakunskap och vi bara låter det gå in i ena örat, och ut genom det andra, är det “förakt”.

  1 Tess 5:19-22 Släck inte Anden. Förakta inte profetior, men pröva allt, behåll det goda, och håll er borta från allt slags ont.

  Insikt får man bara om man använder fakta i det godas tjänst.

  /Kjell

Comments are closed.