Off Topic #8

Jag öppnar en ny Off-Topic-sida.

/Kjell

Views: 216

69 thoughts on “Off Topic #8”


 1. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Helt Off Topic!

  Om någon av er ämnar ta emot Bill Gates “gratis” upgrade till Windows 10, från Windows 7 eller Windows 8, har jag ett par praktiska råd att ge.

  Jag installerade Windows 10 på 2 notebooks i går. En med Windows 7 och en med Windows 8.1

  Processen dröjer länge, många timmar och en sak funkar inte bra. W10 hittar inte rätt “driver” för “the display adapter”. (Förlåt bristen på svenska ord för dessa företeelser…. Jag har aldrig haft en svensk dator.)

  Men man kan förbereda sig för detta så att det enkelt kan korrigeras efteråt.

  På begäran berättar jag mera.

  /Kjell


 2. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Ja tack, berätta mer! Jag har bokat W10, men inte fått den ännu.


 3. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Hittar ej rätt drivrutin för grafikkortet med andra (svenska) ord 🙂

  Ska själv uppgradera till W10 om någon dag. Tror det ska gå smidigt då vi har ett välkänt grafikkort av en välkänd tillverkare. Skiljer sig nog en del från Notepads. Men ska inte säga för mycket…


 4. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Andreas Frost,

  Hej, long time no see. Hoppas det är väl med dej och de dina.

  Jag vet inte riktigt vad du menar med “notepad”. Jag talar om det som brukade kallas Laptop och numera ofta kallas Notebook.

  Hur som helst är det ett gott råd att göra en backup av de viktigaste filerna på computern.

  Och det skadar inte att kopiera C:WindowsSystem32 till en extern disk eller memory stick. I den foldern och dess subfolders finns alla installerade drivrutiner.

  För en Laptop är det väsentligt att ha rätt drivrutin för grafikkortet. Annars kan man inte reglera ljusstyrkan och inte heller funkar “sleep” eller “hibernate”. (Nu får du översätta igen.)

  Med kopian på C:WindowsSystem32 kan man sedan mycket lätt installera den rätta drivrutinen, om det till äventyrs inte skulle funka automatiskt.

  By the way. I min Samsung sitter en “Radeon HD 7640G” som väl också är ett ganska välkänt grafikkort.

  /Kjell


 5. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Majlis,

  Du kan vänta med installationen tills Microsoft väljer att skicka din update. Men om du själv vill välja när så kan du ladda hem installationen från följande länk:

  https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10

  Viktigt att du då väljer rätt rutin. Valet handlar en 32-bits och en 64-bits rutin.

  Rutinen sköter om hela jobbet att uppdatera till Windows 10.

  Först laddar den hem ungefär 3.5GB vilket kan ta tid även om du har en snabb uppkoppling. Det beror nämligen även på hur många som laddar hem samtidigt. Även på Microsofts sida finns det en begränsad bandbredd.

  Ibland ser det ut som om nerladdningen stannar av, men det beror då oftast på att programmet redan gör vissa förändringar i din dator.

  När sedan installationen börjar måste man svara på ett antal frågor och val. Men i mitt fall (och troligen de flesta fall) kunde jag klicka OK utan att ändra något.

  På min nyaste Laptop med Quad processor på 2GHz, 8GB ram och 1TB disk tog installationen närmare 4 timmar och den var mycket arbetsintensiv för processorn.

  Hade jag lagt ett ägg där fläkten blåser ut den varma luften från datorn så hade det varit kokt efteråt.

  Även efter installationen arbetade datorn för högtryck flera timmar. Tydligen med saker som kunde utföras även när man använde den.

  Nu, dagen efter är processor-belastningen relativt normal, men något högre än för Windows 8.

  En möjlighet är givetvis att starta rutinen innan man går och lägger sig. Låta datorn ladda hem filerna på natten och bara stänga av monitorn. Då kan man klicka vidare till installationen nästa morgon.

  Men räkna som sagt med att under flera timmars tid som installationen pågår att nu och då göra val och klicka vidare.

  /Kjell


 6. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Allt är väl med familjen. Det var ett tag sedan jag skrev något men jag kikar in titt som tätt och läser lite.

  Ja Radeon är också känt. Tycker att det borde gått smidigare än vad det gjorde då.

  Vad finns det för anledning att skaffa W10? Några fördelar gentemot Win 8?

  Hoppas det är bra med er också.


 7. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Andreas Frost,

  Ja, undantaget livets gång och åldrande med tillhörande krämpor har vi inget att klaga över.

  Windows 10 är ganska lik Windows 8, men det finns skillnader. Bland annat så har “start-knappen” kommit tillbaka.

  När man klickar på den kommer det en slags meny till vänster med ovan mest använda appar, nedan kan man klicka på “alla” och få en hel lista alfabetiskt ordnad.

  Till höger finns samtidigt en något mindre variant av W8-startsidan med de stora blocken (ikonerna).

  Sedan är W10 egentligen byggd att vara on line hela tiden. Windows egen firewall och virus-skydd är ansenligt “förbättrat”. Om du använder ZoneAlarm kommer du upptäcka att den blev “de-installerad”.

  Det vill säga (upptäckte jag just nu) den ursprungliga C:Windows finns kvar men heter nu C:Windows.old och där finns således även redan en sorts “backup” av System32 under C:Windows.oldWindowsSystem32

  Det är bra, för jag hade ingen backup av min Asus Notebook med W7. Nu kan jag enkelt installera rätt drivrutin även för dess grafikkort.

  Den gamla IExplore har skrotats och i stället finns det en lättre browser som heter “Microsoft Edge”.

  En massa saker har bytt plats. Control Panel innehåller inte längre alla instellningar. Dessa får man söka via via start-knappen under “Settings” (på engelska).

  Och så finns det en sorts sök-och-svar-program som heter Cortana. Det är ett interaktivt program, en sorts “robot” som man kan kommunicera med.

  För dej och mej är Cortana ganska överflödig, men för mindre “it-bevandrade” är det ett sätt att kunna utnyttja datorn bättre.

  Resten verkar vara ganska likt W8.

  Och, håll räkning med att det inte finns någon återvändo till W8, annat än om du har gjort en total backup av hela din disk innan. W10 gör fler partitions på hårdskivan än W8.

  /Kjell

  PS. Om du tvekar kan du ändå ladda ner 3.5GB och bränna på en DVD eller en USB-stick så att du kan installera den vid senare tillfälle.


 8. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,
  Men i mitt fall (och troligen de flesta fall) kunde jag klicka OK utan att ändra något.

  Då har du valt att dela med dig till Microsoft (utan begränsning) av namn, kontakter, chatt-innehåll, alla meddelanden, i princip allt.

  W10 sägs vara “bra”, men vid installationen har man möjlighet att göra tvärtom mot vad du gjorde, nämligen välja att speca inställningarna. Det är alltså främst privacy som är helt utlämnat om man inte uttryckligen begränsar dem (Det borde nturligtvis vara tvärtom, dvs default = max privacy).

  Följande länk ger mer konkreta tips om vad saken gäller, samt hur man kan ta kontrollen själv:

  https://jonathan.porta.codes/2015/07/30/windows-10-seems-to-have-some-scary-privacy-defaults/

  // Rolf Lampa


 9. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolf Lampa,

  Jag är medveten om det, men valde ändå att klicka OK vid installationen.

  Det går att ändra dessa inställningar efteråt.

  Vad Microsoft håller på med är uppenbart.

  Installationen innebär att alla program och inställningar i datorn kartläggs. Klart som korspad att Microsoft lagrar allt detta i en database.

  Hela driven med W10 tror jag är en strategi att vinna tillbaka användare som har börjat använda de mycket bar Linux varianter som numera finns.

  Sedan har man ju även integrerat massor av saker i Windows. Leverantörerna för utilities kan packa hem och fara ihop.

  Världsherravälde :-]

  Usch då! Nu blev det ju nästan on topic här…..

  Spionerandet började redan ta form i XP Service Pack 3. Det utvecklades vidare i Vista, W7 och W8 och var fullt funktionellt i W8.1

  Informationen skickas till skilda IP addresser i små oansenliga packet som sedan combineras.

  /Kjell

  PS. Cortana är det instrument som Microsoft använder för att motivera dessa inställningar.


 10. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Andreas Frost,

  I min Asus sitter en Intel(R) Graphics Media Accelerator 500.

  Inte ens den blev således rätt installerad av W10.

  /Kjell


 11. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Det kan vara bra att läsa igenom följande angående Windows 10:

  http://www.svd.se/nya-windows-sagas-for-massiv-datainsamling/om/naringsliv

  “Nu rasar global kritik mot att Microsoft massinsamlar användarnas personliga data. I Sverige kan myndigheter få problem att använda systemet av integritetsskäl.”

  Ur Microsofts egen privacy statements:

  Personal Data We Collect

  Microsoft collects data to operate effectively and provide you the best experiences with our services. You provide some of this data directly, such as when you create a Microsoft account, submit a search query to Bing, speak a voice command to Cortana, upload a document to OneDrive, or contact us for support. We get some of it by recording how you interact with our services by, for example, using technologies like cookies, and receiving error reports or usage data from software running on your device.

  We also obtain data from third parties (including other companies). For example, we supplement the data we collect by purchasing demographic data from other companies. We also use services from other companies to help us determine a location based on your IP address in order to customize certain services to your location.
  The data we collect depends on the services and features you use, and includes the following.

  Name and contact data. We collect your first and last name, email address, postal address, phone number, and other similar contact data.

  Credentials. We collect passwords, password hints, and similar security information used for authentication and account access.
  Demographic data. We collect data about you such as your age, gender, country and preferred language.

  Interests and favorites. We collect data about your interests and favorites, such as the teams you follow in a sports app, the stocks you track in a finance app, or the favorite cities you add to a weather app. In addition to those you explicitly provide, your interests and favorites may also be inferred or derived from other data we collect.

  Payment data. We collect data necessary to process your payment if you make purchases, such as your payment instrument number (such as a credit card number), and the security code associated with your payment instrument.

  Usage data. We collect data about how you interact with our services. This includes data, such as the features you use, the items you purchase, the web pages you visit, and the search terms you enter. This also includes data about your device, including IP address, device identifiers, regional and language settings, and data about the network, operating system, browser or other software you use to connect to the services. And it also includes data about the performance of the services and any problems you experience with them.

  Contacts and relationships. We collect data about your contacts and relationships if you use a Microsoft service to manage contacts, or to communicate or interact with other people or organizations.

  Location data. We collect data about your location, which can be either precise or imprecise. Precise location data can be Global Position System (GPS) data, as well as data identifying nearby cell towers and Wi-Fi hotspots, we collect when you enable location-based services or features. Imprecise location data includes, for example, a location derived from your IP address or data that indicates where you are located with less precision, such as at a city or postal code level.

  Content. We collect content of your files and communications when necessary to provide you with the services you use. This includes: the content of your documents, photos, music or video you upload to a Microsoft service such as OneDrive. It also includes the content of your communications sent or received using Microsoft services, such as the:
  subject line and body of an email,
  text or other content of an instant message,
  audio and video recording of a video message, and
  audio recording and transcript of a voice message you receive or a text message you dictate.
  Additionally, when you contact us, such as for customer support, phone conversations or chat sessions with our representatives may be monitored and recorded. If you enter our retail stores, your image may be captured by our security cameras.

  You have choices about the data we collect. When you are asked to provide personal data, you may decline. But if you choose not to provide data that is necessary to provide a service, you may not be able to use some features or services.

  https://www.microsoft.com/en-us/privacystatement/default.aspx

  Detta alltså som default. Det blir hårt jobb att bocka av alla “options” om man skall våga använda W10…

  // Rolf Lampa


 12. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolf Lampa,

  Fast… Alla som använder Android, WinMail, HotMail, Facebook, Twitter, Google, Cloud Storage och många andra saker är redan registrerade och kartlagda.

  Inte så svårt att ändra inställningarna i W10 så att man ökar sin privacy.

  Vilka hemlisar som finns kommer vi kanske aldrig att veta.

  Men detta gäller i viss mån redan i XP Service Pack 3.

  Windows 2000 var den bästa versionen som gjorts. Tyvärr klarar den inte av nyare hardware.

  Alternativ finns i form av Linux. Jag kan rekommendera Linux Mint eller Lubuntu för alla som vill börja nosa på Linux.

  Båda finns i versioner som man kan starta från en CD, eller DVD utan att installera.

  Du som är programmerare kommer att tvingas använda W10.

  Installera den på en dator där du inte använder varken mail eller andra personliga program. Då löper du ingen risk.

  Personliga program kan du köra i en VBox eller VMWare virtual installation av valfritt system enligt egen smak. Även detta är riskfritt.

  /Kjell


 13. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Windows 10

  Om du tycker att servicen “Runtime Broker” tar upp för mycket CPU-kapacitet kan jag berätta hur man fixar det.

  /Kjell


 14. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Windows 10

  Jag skall förklara varför jag skrev ovanstående kommentar.

  Från och med Windows XP Service Pack 2 har Microsoft (MS) avsiktligt begränsat möjligheterna för datorernas ägare genom att gömma inställningar och/eller göra dem åtkomliga bara om man har vissa privilegier.

  I Windows Vista tvingades man ofta att säga “ja” och godkänna sina egna handlingar flera gånger innan de utfördes. Och i vissa fall utfördes de helt enkelt inte.

  I Windows 7 minskade man denna MS-diktatur något och valde en mer osynlig väg att ge makten åt Microsoft. Windows 8 är egentligen inget annat än en förnyad Windows 7.

  Windows 8 mottogs inte väl. De förändringar som MS påtvingade användarna upplevdes inte som förbättringar, utan försämringar. Till och med av dator-amatörerna. (Digibeterna)

  Eftersom man förlorade förtroende och kunder kom man med strategin att erbjuda nästa stora förändring “gratis”. Men för att kunna få denna förändring “gratis” tvingas alla att installera Service Pack 1 och sedan migrera till Windows 8.1

  Och precis där sitter fällan!

  Massor av saker blir ännu svårare att ställa in efter egen smak. Och medan din hårdskiva snurrar och du loggar in eller tror att du bestämmer vad som händer, skickar du information till MS, vilket leder till resultat som MS har dikterat.

  Farligt? Nej, inte i dagens läge, men i en kommande världsdiktatur blir det som i den amerikanska informationen till anhållna: “You have the right to remain silent! Ev’ry thing you say may be used against you!”

  Enda skillnade är att MS tar ifrån dej din rätt att “remain silent”. De mjölkar dej innan du vet av det.

  Slutsats: Det finns fortfarande alternativa sätt att använda din dator. Ingen behöver faktiskt MS Windows. Jag kan berätta för dej vilka alternativ som finns. Alternativ du kommer att kunna tycka lika bra om som din nuvarande dator-omgivning.

  Själv har jag FaceBook, Twitter och blog. Ingen som helst fördel för mej att försöka bli “okänd”. Big Brother vet redan allt “han” behöver veta.

  Vidare har jag inget (i dagens läge) som jag tror behöver döljas.

  Herren Jesus Kristus har ALL makt i Himmelen och på Jorden. Om du har allt klart och ordnat med Honom behöver du inte frukta för det slutliga resultatet.

  Något ensidigt och oevangeliskt presenterat säger ett gammalt citat från en dikt:

  Min son! Jag satt här i så månget år
  och är med Guds hjälp välbehållen.
  Den rätt kan läsa sitt Fader vår,
  han rädes varken fan eller trollen.
  Fast det är mörkt långt, långt bort i skogen.

  Vilket inte betyder att jag är ense med diktens författare… Men visst har han något att säga. Pröva och behåll, om du finner något som stämmer med Guds ord.

  Inte minst i våra dagar när alla vill att du dansar efter deras pipa och fruktar deras olyckskorperi!

  /Kjell


 15. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Lite mer om Windows 10 🙁 med alla dess hinder och all diktatur.

  Jag ville kopiera en massa filer och tog min hårdplatta från min dator och placerade den så att den kunde läsas av en annan dator som också har W10.

  Då visade det sig att jag inte kunde öppna var sig Documents eller Users/MyName utan att först få “rättigheter” att gör så. Jag tryckte på “okay”.

  Det tog ganska länge men jag kunde göra det jag behövde göra.

  När jag sedan satte tillbaka hårdplattan i dess egen dator funkade inget längre. Jag fick inte tillgång till mina filer. Inte ens de flesta program funkade.

  Jag försökte då ändra på detta men vid varje försök blev det bara värre. Inget hjälpte så jag gjorde en sista backup av disken och gjorde sedan en total reset till “factory settings”. Jag var tillbaka till W8 som när jag köpte datorn för 2 år sedan.

  Men nu har jag gjort en ny update till W10 och kommer att installera det jag vill ha allt eftersom jag “behöver” det.

  Nackdel: En massa extra arbete.

  Fördel: En ren disk utan alla temporära ändringar.

  I mitt fall (för att ge dej en ide) måste jag ju även se till att ha ÅÄÖåäö på mitt tangentbord. Jag har ju aldrig haft en svensk dator eller ett svenskt tangentbord. Jag använder {}|[] för dessa bokstäver.

  Men jag återställer deras rätta funktion när jag programmerar 🙂

  Slutsats: Ladda hem W10 upgrade och spara på DVD. Du kan komma att behöva det.

  /Kjell


 16. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag gjorde en snabbkoll på olika “kristna bloggar” eller vad de nu vill kalla sig, tankesmedja kanske. Tyvärr gjorde jag denna koll. Konstatera att medmänsklighet är en utdöende konst. Precis som det ska bli sista tiden. Även om ett land inte kan göra hela skillnaden så kunde medmänskligheten vara lite större.

  Söker du medmänsklighet, undvik “kristna bloggar”. Syrligt men sant till stor del.


 17. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Det finns många intressanta aspekter på just detta du tar upp, för så länge det finns rätt och fel och vårt eviga väl är beroende av våra val här och nu, kommer det finnas meningsskillnader.

  Om man sedan grundar sitt egenvärde på prestation så börjar automatiskt maktstriderna. Lägg sedan till detta “missionsbefallningen” och du får ett perfekt recept för strider och dömande.

  I internet-diskussioner vågar de flesta visa mer av sig själva än i diskussioner i grupper där man känner varandra. Jag tror att det är bra. I alla fall för alla som är villiga att konstatera fakta om mänskligheten, diskussionpartners och sig själva. I “fysiska” diskussioner finns det ofta så mycket polityr att man varken avslöjar sig själv eller andra.

  Paulus formulerade hela förklaringen mycket kärnfullt i Gal 5:13-26

  Ni är kallade till frihet, bröder. Använd bara inte friheten så att den onda naturen får något tillfälle, utan tjäna varandra i kärlek. Ty hela lagen är uppfylld i detta enda budord: Du skall älska din nästa som dig själv.

  Men om ni biter och sliter i varandra, se då till att ni inte blir uppslukade av varandra.

  Vad jag vill säga är detta: vandra i Anden, så kommer ni inte att göra vad köttet begär. Ty köttet söker det som är emot Anden och Anden söker det som är emot köttet. De två strider mot varandra för att hindra er att göra det ni vill. Men om ni leds av Anden, står ni inte under lagen.

  Köttets gärningar är uppenbara: de är otukt, orenhet, lösaktighet, avgudadyrkan, svartkonst, fiendskap, kiv, avund, vredesutbrott, gräl, splittringar, villoläror, illvilja, fylleri, utsvävningar och annat sådant. Jag säger er i förväg vad jag redan har sagt: de som lever så skall inte ärva Guds rike.

  Andens frukt däremot är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet, mildhet och självbehärskning. Sådant är lagen inte emot. De som tillhör Kristus Jesus har korsfäst sitt kött med dess lidelser och begär.

  Om vi har liv genom Anden, låt oss då även följa Anden. Låt oss inte söka tom ära, inte utmana varandra och inte avundas varandra.

  Lägg nu märke till att “Andens frukt” står i singularis. Det handlar således inte om att prestera en, eller flera av dess ingredienser. Man kan faktiskt fejka alla dessa 9 ingredienser en för en och man kan till och med genuint vara begåvad med någon eller några av dessa ingredienser.

  Men ingen som är väl känd av sina närmaste kommer att få 10 poäng för alla 9 ingredienserna.

  Lägg även märke till att Paulus skriver till människor som har uttalat sin vilja att vara Herren trogna. Därför citerar han bara andra delen av det dubbla kärleksbudet.

  Och till sist är det så att “köttets gärningar” står i pluralis och att listan inte är uttömande. Den avslutas med “och annat sådant”.

  Andens frukt (singularis) är totalen av de 9 ingredienserna medan det räcker med en av köttets gärningar för att kvadda totalen.

  Andens frukt består av 9 ingredienser som inte kan presteras, men de kan fejkas.

  Köttets gärningar är saker vi gör, alltså saker vi är skyldiga till. Det enda vi kan göra är att bekänna synd och omvända oss, eller att dölja sanningen under ett lager polityr.

  Ingen av oss klarar detta och därför behövs fortfarande både lagen och nåden.

  /Kjell


 18. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kanske passar det här? Jag tar risken!

  På den så kallade “Parousia Mission” har Ohlins publicerat följande “profetiska” budskap i en ljudfil, mp3.

  Profetisk uppdatering.

  Spara gärna ljudfilen så att du har “bevis” i efterhand om (eller snarare när) siandet inte går i uppfyllelse.

  Det hade ju varit enklare med en text-fil, efteråt. Och det vet säkert även “profet-paret”.

  Ljudfiler är svåra att citera, speciellt om de plockas bort när siandet visar sig vara falskt. (Visar det sig vara sant behöver inget plockas bort för då funkar säkert inte internet.)

  /Kjell

  PS. Just nu är det populärt att olyckskorpa om 2015. Om 2 dagar… 11-09-2015 (kanske skriver ni 2015-11-09) börjar eländet och runt 15-10-2015 (svenska 2015-10-15) krashar det fullständigt.

  Har dom rätt så kommer jag att tiga och ta på mej säcken och strö mej med aska.

  Har dom fel kan de bevisa sin ärlighet genom liknande åtgärder.

  Jag vet inte! Du vet inte! De vet inte! Men Gud vet!


 19. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  MÄRKLIGT SANNA FÖRUTSÄGELSER

  Kjell,
  Hinner inte lyssna på ljudupptagningen just nu, men oberoende av den mängd profetior även jag hört om de senaste åren finns en sak jag skulle vilja nämna i alla fall.

  Jag hade en far, Ivar Lampa (som dog 22/7 – 2009, samma dag som det var både total solförmörkelse samt en kraftig jordbävning (Kalix) strax utanför platsen där han dog, allt detta strax innan han dog [1]) som under tidiga åttiotalet hade svår ångest över saker han “sett”. Han hade det mycket svårt inombords på grund av vad han sett och upplevt och han berättade bara ovilligt om huvudpoängerna i det han hade sett. Till mig dock inte exakt HUR han sett/upplevt sakerna, men han hade det helt på klart för sig.

  En av de saker som vållade honom mycket ångest var att han hade sett en till oss närstående (namngiven bara åt mig) bli mycket fientlig, ja rent av “farlig”, som min far uttryckte det. Han framförde det till mig men i mitt (då) ungdomliga oförstånd reagerade jag med rent trots. Jag? Krisen, vad har jag att frukta? (tja, vad har kristna haft att frukta genom tiderna…?).

  Jag var en dåre. Några decennier senare visste jag genom smärtsam erfarenhet att min far verkligen hade sett det han hade haft sådan ångest över, något mycket obehagligt (jag går inte in på detaljer, men det blev alltså som han hade sagt).

  Men han såg mer än så. 1986 såg han detaljerna i vad som senare har kallats “polisspåret”, dvs.. bakgrunden till Palmemordet. Detta vara långt innan tankar om detta publicerats, och som många vet, Internet var inte i allmänt bruk ännu vid den tiden. Bl.a. GW Persson har klart uttryckt att han är övertygad om att personer inom polisen planerade och utförde dådet. Och ja, jag fick höra namnet på den som höll i vapnet, och drygt ett par decennier senare hör jag namnet dyka upp i sammanhanget, som den utpekade mördaren.

  Men detta är inga särskilt märkvärdiga saker att hänga upp sig på. Förutom att jag vid den tiden hade svårt för att ta in att det verkligen kunde vara som min far antydde. Jag minns dock ännu den plågsamma blicken hos min far när han såg hur svårt det var (även för mig) att ta till sig det han hade sett. En del ansåg att min far “inte mådde helt bra”. Låt mig påpeka än en gång att han mådde fruktansvärt dåligt åt det han hade sett, vilket dock redan utifrån det jag nämnt så här långt hade sina konkreta orsaker som inte hade något alls med psykisk instabilitet att göra.

  Han berättade nämligen även att Sovjetunionen skulle falla samman. Detta vara alltså tidigt åttiotal. En del kristna församlingar tog nu avstånd från min far, som var en aktad predikant inom den inomkyrkliga väckelserörelse vi tillhörde.

  Sedan gick det som det gick. Till allas häpnad föll Sovjetväldet samman på mycket kort tid. Folk började fråga, på omvägar, bland annat via mig, vad min far hade sett egentligen. Jag hade inte så mycket att säga, annat än att allt han hade berättat åt mig (i det skedet) hade inträffat. Vad fanns att säga?

  Han hade sett mer, och en av de starkaste sakerna han hade sett bestod i sin helhet av en “bild” full av bibliska symboler, and bild han vid flera tillfällen bad mig “måla” (som yngre var jag rätt bra på att teckna, men just denna “sinnebild” kände jag olust inför). I åratal bad han mig flera gånger att illustrera det han sett. Tills en dag jag med viss irritation sade att “Du vill inte veta vad bilden betyder!” (han förstod nämligen inte symboliken i det han sett, bara att det var någonting djupt ledsamt). Jag vägrade att illustrera bilden, men jag sade att om han verkligen vill veta kan jag berätta precis vad bilden betyder. Och så gjorde jag det. Och min far insåg direkt att min uttydning var rätt (han kunde bibeln utan och innan och såg kopplingarna direkt, det var nämligen bibliska symboler alltihop). Och han grät. Han var så ledsen åt budskapet att jag var tvungen att påpeka att han själv var med “i bilden” men på väg ut ur det som hände, dvs.. han kommer inte att leva kvar när budskapet besannas fullt ut, men jag, vi, mina barn och andra efterkommande kommer att göra det. Jag lämnar bilden med de orden, förutom att ja, jag har nu med egna ögon sett även den bilden besannas.

  Jag målade aldrig tavlan, men jag inser att förutsägelsen i sig var viktig, inte minst för mig personligen, eftersom att allt det dystra därmed inte skulle få ta min tro ifrån mig. Jag menar, Gud hade tydligen koll på läget trots allt (beviset för detta = det jobbiga men samtidigt trosstärkande i att i förväg se de tråkigheter som annars skulle kunna verka planlösa och utom Guds kontroll).

  FAST FORWARD
  Vi släpper åttiotalet och spolar snabbt framåt till den 8 oktober 2005, Karolinska sjukhuset i Stockholm. Min åldrade far hade dagen innan vaknat upp efter en andra stor (korrigerande) ryggsteloperation (den första operationen hade ett par dagar tidigare misslyckats helt, nerver hade kommit i kläm med irreparabla skador som följd). Min gamle far var trots allt ganska pigg så här två dagar efter en flera timmar lång ansträngande operation. Men någonting var inte bra med honom. Jag såg det i hans ögon. Han hade något plågat i blicken. Nu igen. Faktum var att ångesten lyste ur ögonen på honom.

  Jag frågade (naturligtvis) vad som bekymrade honom. Han viftade undvikande med handen. Nej, han ville inte säga någonting alls. Jag insisterade och han sade då rent ut att han inte vill berätta. Men det var jobbigt att se att han inte kunde komma ifrån den plåga som lyste ur ögonen på honom. Efter ett tag hade jag övertalat honom att trots allt berätta.

  Efter en liten stund (några minuter efter) att han berättat klart gick jag ut i sjukhuskorridoren och skrev upp vad han hade berättat. Varför jag denna gång kände ett “ansvar” att registrera vad han berättade har jag redan förklarat i texten ovanför.

  Jag noterade alltså vad min far sagt, på vanligt papper, om än bara delvis ord för ord (jag har dåligt närminne). Men i allt väsentligt fick jag med precis det han hade sett / upplevt.

  I korthet hade han sett ett totalt ekonomiskt sammanbrott. Inte lokalt, utan uttryckligen ett globalt ekonomiskt sammanbrott. Alla kontinenter fanns med i det han sett (han kallade själv det han sett för en dröm, dock en dröm som han av tidigare erfarenheter visste var en “annorlunda” dröm, se ovan). Han nämnde Afrika särskilt. Där såg han en kvinna som i förtvivlan stod på knä på marken och uppgivet kastade upp stoft i luften. Ingen mat, bara torrt grus. Min far hade undrat vad just denna del med kvinnan i Afrika betydde, och hade fått svaret (i samma “dröm”) att det betydde “alla kontinenter” dvs. omfattningen var global, inte lokal. I ett skede skulle det bli så illa att utsäde skulle bli använt som valuta (vilket alla förstår leder till oundviklig katastrof). Regeringar skulle drabbas av panik, guld och ädelstenar och allt av värde exproprierades, men inget kunde stoppa fallet.

  Min far ville inte ta livsmodet av mig. Det var (naturligtvis) därför han inte ville berätta. I oktober i år blir det precis tio (10) år sedan min far såg dessa syner. Han upplevde den ekonomiska krisen 2008 med följder, men antydde inte, åtminstone inte åt mig, att den krisen motsvarade vad han sett.

  Jag avser inte att insistera på den praktiska innebörden av den sista synen jag nämnt. Det har nämligen ÄVEN visat sig att några av hans förutsägelser hade symbolisk innebörd. Till exempel att min syster i en framtid (återigen, sett från åttiotalet) skulle återfinnas död, liggandes på en soptipp. Dock befanns liket vara iklädd vita kläder. Även detta har inträffat, dock i överförd mening, i form av en “religiös soptipp”, övergiven och med ett liv förstört mätt med mänskliga mått (frånskild kristen man, under plågsamma omständigheter vars detaljer jag utelämnar). Men systern själv dock rättfärdig (de vita kläderna), genom tron allena.

  En ekonomisk katastrof, i överförd mening, där förgänglig egendom, guld och silver och ädla stenar mister sitt värde är (ju redan) en lika giltig slutsats om synens innebörd ÄVEN om det skulle visa sig bli även en världslig timlig kollaps. Hungersnöd har i bildspråklig betydelsen även av andlig torka och andlig hungersnöd, dvs. brist på livgivande undervisning från Gud, den andliga maten.

  Viktigt att påpeka även att ingen tidsangivelse fanns med i budskapet (och inte i de andra besannade synerna heller, så vitt jag känner till). I flera år sade jag inget alls om det sistnämnda, eftersom jag fick för mig att han sett/drömt det sistnämnda under inflytande av anestesi. Men vid närmare koll hade han sett detta mer än ett dygn EFTER narkosen (dock förstås föremål för smärtlindring med morfinpreparat).

  Vill avsluta med att berätta hur det var med min far när jag två dagar därefter besökte honom på avdelningen. Jag kunde först inte återfinna honom, för han var inte på sitt rum. Översköterskan flydde när jag efterlyste honom. Så jag sökte själv runt och till min förskräckelse fanns jag honom liggandes på intensiven, sönderslagen i ansiktet, likblek i ansiktet och fullständigt skräckslagen och krampaktigt hållandes täcket uppdraget strax under hakan. Han skakade av köld efter att man dragit runt honom bland annat till röntgen, en runda som råkat ta flera utan att ens täcka honom med en värmande filt. Men jag såg direkt att det var värre med honom än så. Krosskadorna i ansiktet och likblekheten visade tydligt att han var riktigt riktigt illa ute. Översköterskan ljög mig rakt upp i ansiktet (skippar detaljerna) men efter samtal med överläkaren klarnade det. Min far hade under natten drabbats av dubbel blodinfektion och man hade inte en chans att i tid hinna fastställa vilken typ av bakterier det var frågan om. Den kvinnliga överläkaren sade som det var – hon hade ställt upp ett antal tänkbara bakteriestammar, och hade uttryckligen “chansat på två av dem”, vilket i efterhand (några dagar senare) visade sig vara 100% träff, i båda (2) fallen! (dvs. dubbel infektion, två bakteriestammar som enligt läkaren var och en hade dödat honom om hon inte träffat rätt). Och ja, någon hade glömt fälla upp fallskyddet till sjuksängen och förvirrad av infektionen hade min far troligen försökt kliva ur sängen under natten och fallit rakt ner i golvet med ansiktet före. Där hade han legat i minst två timmar när man omsider hade hittat honom UNDER sängen (läkaren berättade nu rakt ut vad som hade hänt).

  F.d. kvalitetskonsult som jag är upprättade jag på stående fot en kvalitetsplan för den aktuella avdelningen på Karolinska, i samförstånd med den aktuella läkaren, mot att jag struntar i att anmäla det inträffade (jo, jag blev plötsligt på “förhandlingshumör”).

  Några dagar senare grät några av sköterskorna när min far med ambulansflyg flögs norrut hemåt igen för vidare vård i hemstaden Luleå. Min far hade lärt några av dem flera bra vårdnadstrick från sin egen tid inom vården (bland annat hur man, snabbt, läker liggsår, lätt som en plätt). De var överväldigade av hans generositet och överseende med det inträffade som alltså några enskilda först hade försökt dölja. Mörkrets makter hade i alla fall gärna skaffat honom ur vägen, men hans tid var ännu inte ute och Gud har alltid sista ordet.

  Jag skickar en (foto)kopia på min notering från oktober 2005 åt Kjell.

  Sedan tog de små enkla människorna över” summerade min far sin märkliga syn. Vad det månne betyder lämnar vi därhän, men ett vet vi – att Gud vakar över de sina, och att ingen kan rycka dem ur HANS hand (jämför detta med om vi själva i svaghet och under svårigheter skulle tappa taget).

  // Rolf Lampa

  [1] https://sv.wikipedia.org/wiki/Solf%C3%B6rm%C3%B6rkelsen_22_juli_2009


 20. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolf Lampa,

  Det är ju inte så att jag förnekar att Gud ger uppenbarelser eller tvivlar på att ändens tid kommer att i allt bli som förutsagt i Guds ord.

  I samband med dessa förutsägelser finns det några saker som vi bör komma ihåg. Läs gärna igenom Lukas 21.

  Ett uttryck som kommer igen på flera ställen är “när ni ser”, “så snart ni ser”. “då skall man se”, och så vidare. Det handlar här inte om spekulationer utan om konkret åskådning.

  Sedan står det i verserna 34 och 35: Men akta er för att berusa er och dricka er fulla och låta era hjärtan tyngas av det dagliga livets omsorger, så att den dagen plötsligt kommer över er som en snara. Ty den skall komma över alla som bor på jorden.

  Dagen det talas om är inte vedermödans början utan dess avslutning, för i vers 27 står det: Då skall man se Människosonen komma i ett moln med stor makt och härlighet. Och vi vet från Matteus skildring av samma händelse att detta kommer att ske som blixten som syns för alla på hela jorden.

  Det som talas om i vers 25: Tecken skall visa sig i solen, i månen och i stjärnorna, och på jorden skall folken gripas av ångest och stå rådlösa vid havets och bränningarnas dån.; är inte Biltz så kallade blodmånetetrader. Det handlar här om saker som NASA inte kan förutspå. Och sammanhanget antyder att det som sker blir synligt globalt. Det gäller varken för naturliga solförmörkelser eller tetrader.

  Biltz tetrader har blivit en “hype” i förskott. Det är något helt annat än “när ni ser”.

  Förutspåelserna om katastrofer i samband med de så kallade hösthögtiderna har pågått i flera år nu. Det är självklart att det förr eller senare kommer att finnas sammanträffanden.

  Om jag varje Januari påstår att ett flygplan kommer att störta ner och hundratals människor kommer att dö under årets lopp så får jag rätt förr eller senare, det kan jag lova.

  Visst kommer den totala ekonomiska kollapsen. Det är ju oundvikligt i en ekonomi som grundar sig på egoism, spekulation och producerande av skräp.

  Jag tvivlar på att totalkraschen kommer innan Antikrists framträdande. Det räcker väl med ett antal ordentliga börskraschar för att folk skall välkomna en världsfrälsare.

  /Kjell


 21. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  MEN INTE JAG! 🙂

  Kjell,
  Jag har för egen del inte så starka åsikter om eskatologin. I mina studier blev ju den biten ett eftersatt ämne.

  Kristna har dock i alla tider uppmanats till vaksamhet. Och förstås att inte trassla in sig i världsliga beroenden på ett sätt som gör att man får svårt att lösgöra sig. Det gäller ju både andligt och ekonomiskt. Det blir ju skillnad på hur man lever, och även hur man upplever livets svårigheter, om man “i hjärtat” är lös och fri från det jordiska, jämfört med om man sitter hårt fast i det.

  Vad gäller eskatologi har jag sedan jag öht började fästa uppmärksamhet vid de texterna uppfattat dem i hög grad symboliska. Men även det symboliskt beskrivna har ju sina konkreta uttryck i historien, och delar av uppenbarelsebokens scenarier tycker jag mig ha sett med egna ögon i många år redan. Det jag undrat över är i vilken mån det som skildras skulle komma att motsvaras även av “direkt” uppfyllelse.

  Vad gäller ekonomiska krascher så har jag börjat luta åt tanken att de historiska (ekonomiska) cykler vi ser faktiskt är mer eller mindre oundvikliga (vilket även Armstrong antyder), kanske som en direkt följd av människans fördärv med girighet och maktbegär allt som därav praktiskt följer, och att Gud därför i förekommande syfte införde lagar såsom “skuldsanering”, frigivande av slavar och jubelår etc som vi läser om i Moseböckerna. Och de gruvliga konsekvenser det medförde att bryta mot och inte fullt ut efterkomma dessa förordningar. Detta eftersom de samtidigt faktiskt innefattade en slags “nådesordning” om än främst ifråga om “jordiska ting”.

  Denna “jordiska” ordning formade dock ett tänkande hos dem som ständigt och periodvis påmindes om dem, ett tänkande som jag tror har en viss motsvarighet i den andliga världen – t.ex. att alla slavar (bundna, dock i synd och dess slaveri) skulle minst en gång i sitt liv (jubelåret) erbjudas friheten och att få tillbaka vad som ursprungligen var dennes del. I det jordiska fallet berördes förutsättningarna för det fysiska livsuppehället, i det andliga fallet andligt liv. Och så vidare. Och när Israeliterna själva slutligen bröt denna ordning (jag nämnde redan om Jes 60:1 osv) så var det kört – då ersattes ett “nådens år” med ett “hämndens år från Herren”. Man hade kort sagt förbrukat nåd för egen del eftersom man förvägrat den åt andra. Jämför med Jesus liknelse om tiotusenpunds-skulden och konungens vrede över den benådade girigbuken.

  Hursomhelst, sned omfördelning av tillgångar verkar vara en i en fallen värld oundviklig process som måste återställas med jämna mellanrum. Men sitter vi inte själva för hårt fast i jordiska tillgångar så är det ju, förutom direkt hungersnöd, faktiskt inte så hela världen om reset-knappen trycks ner med jämna mellanrum så att bubblor spricker och guld blir till sand och… jordiska värden ligger ju mest i betraktarens ögon, och om det inte har så stort värde i våra ögon så händer ju egentligen ingenting viktigt om en sådan bubbla spricker. 🙂

  Och minns att det är inte de enkla små människorna som gråter när det högst dyrkade i denna världen plötsligt går upp i rök – det är ju faktiskt bara “…köpmännen på jorden gråta och sörja över henne”. Versen jag tänker på:

  Och köpmännen på jorden gråta och sörja över henne, då nu ingen mer köper de varor som de frakta.” och vidare, “De som handlade med sådant, de som skaffade sig rikedom genom henne, de skola stå långt ifrån, av förfäran över hennes pina; de skola gråta och sörja” (Upp 18:11, 15)

  Men inte jag. 🙂

  // Rolf Lampa


 22. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolf Lampa skrev: “Vad gäller eskatologi har jag sedan jag öht började fästa uppmärksamhet vid de texterna uppfattat dem i hög grad symboliska.”

  Om du huvudsakligen syftar på Uppenbarelseboken och GT’s profetior kan jag förstå vad du menar.

  Men jag undrar… Kallar du även Jesu svar till lärjungarna “symbolik”?

  Jag syftar på Lukas 21 och dess parallellställen.

  Och om du gör det undrar jag om vi definierar ordet symbolik olika?

  /Kjell

  PS. Så har vi ju även Paulus, Petrus och Johannes eskatologiska uttalanden i breven.


 23. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “Om du huvudsakligen syftar på Uppenbarelseboken och GT’s profetior kan jag förstå vad du menar.”

  Ja.

  Men jag undrar… Kallar du även Jesu svar till lärjungarna “symbolik”?

  Både Jag och nej. Det verkar ju blandat där. Fram till vers 24 kan man ju läsa bokstavlig uppfyllese i Josefus skildringar av Jerusalems förstörelse, men redan i vers 25 verkar det övergå i symbolik. Ett hopp längre in i framtiden verkar ha tagit sitt avstamp i senare delen av vers 24 (“…förtrampat av hedningarna, till dess att hedningarnas tider äro fullbordade. “), tider vilka rimligen fortfarande pågår?

  Hursomhelst, de verser som följer tror jag är i hög grad symboliska, och kan mycket väl höra i hop med Uppenbarelsebokens symbolik där “tecknen” ges mer konkret innebörd, om än fortfarande i symbolisk form. Till exempel följande :

  Luk 21:25 Och tecken skola ske i solen och månen och i stjärnorna, och på jorden skall ångest komma över folken, och de skola stå rådlösa vid havets och vågornas dån, [folkomflyttningar (“folkhav”) och opinioner (“vågor” drivna av vind/andar/andemakter)]
  26 då nu människor uppgiva andan av förskräckelse och ängslan för det som skall övergå världen; ty himmelens makter skola bäva.

  Symbolik utesluter inte en “bokstavlig” betydelse, men när “himlarna” börjar röra på sig i kosmologiskt avseende då upphör ju i samma sekund allt organiskt liv, det är nog bara att konstatera, så här ser jag som mest en blandning av delvis bokstavlig innebörd men i sin helhet en andlig innebörd om tillstånden i världen och avfall och oro i den kristna sfären (och som sagt, Uppenbarelsens symbolik ger mer detaljer kring detta).

  Men det är helt enkelt inte meningen att avfällingar skall begripa att det är delvis just om dem som “stjärnorna” handlar om, de som faller från “himlen” alltså.

  Stjärnor var ju som bekant de rättfärdiga som skulle lysa som stjärnor på fästet (föredömen, för andra att efterfölja, associationen bygger på att man förr navigerade efter stjärnor) och allt detta på en symbolisk himmel (“kristenheten” kunde man säga), en ganska tragisk himmel idag, som jag förvisso längtar efter att få se i nyskapad form, och tillika en ny jord. Och så vidare.

  // Rolf Lampa


 24. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolf Lampa,

  Kan det vara så att vi har olika förståelse av ordet “symbolisk”?

  Om jag berättar att solen gick upp här 06:20 officiell tid i morse, är det då symboliskt bara för att jag använder ovetenskapligt språk?

  Jag borde ju ha formulerat det som en funktion av jordaxelns förhållande till jordens position i den elliptiska banan runt solen, samt mitt geografiska läge i relation till jordens rotation runt sin egen axel.

  Men ingen skulle då ha begripit vad jag sade.

  Sedan är det väl inget som hindrar att universums och historiens skapare låter “havets och vågornas dån” (isen smälter och vattnet stiger och stormarna blir allt starkare) med den bildliga beskrivningen av folkmassorna som “folkhavet” där vågorna mycket väl kan ses som “folkvandringar” och/eller “folkuppror”.

  Det ena förskjuter inte det andra. Pragmatiska, bokstavliga tolkningar bör inte få utesluta bildliga tolkningar, och vice versa, så länge inte tolkningarna utesluter varandra.

  /Kjell


 25. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Tillägg angående havets och vågornas dån.

  Här är en karta över Holland som visar vad som skulle finnas kvar om havsvattnet på nuvarande nivå skulle få strömma in.

  Med bara någon meter högre havsnivå blir det betydligt mindre kvar.

  När man bilar i Holland ser man på sina håll båtar som tuffar fram i kanaler som ligger högre än vägen man åker på. En något förvånande syn om man inte vet varför.

  Längs kanalen finns det som på svenska kallas vallar. Ofta med en väg på toppen. I många fall är kanalens vatten på samma nivå som hustaken på andra sidan om vallen.

  /Kjell


 26. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  I somras skrev du om någon “profetia” om att dollarn skulle upphöra i september i år. Jag kan inte hitta ditt inlägg om det, om du gör det, kan du posta det igen? Det börjar ju dra ihop sig nu enligt alla teorier om shemitah, blodmånar osv.

  /Martin


 27. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Martin,

  Sådana förutspåelser har duggat tätt sedan 2008. Om jag kommer på vilken artikel du avser så skall jag meddela det.

  Ja, nu är vi nära enligt dessa förutspåelser.

  I dag skall det enligt somliga bli en stor terroristisk attack för att fira Bin Laden.

  Enligt andra börjar vedermödan i övermorgon och enligt andra faller ekonomin slutgiltigt samman om 35 dagar.

  Så inom 5 veckor vet vi hur det gick.

  /Kjell


 28. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  BILDSPRÅKETS STRIKTA BETYDELSE(R)
  Kjell,
  “Det ena förskjuter inte det andra. Pragmatiska, bokstavliga tolkningar bör inte få utesluta bildliga tolkningar, och vice versa, så länge inte tolkningarna utesluter varandra.”

  Så sant. Vi är helt överens. Jag försöker alltid först se om en bokstavlig tolkning är möjlig, eller öht tänkbar (men först se till att inte någon av bibelförfattarna själva redan tolkat stället). Ifråga om “havets och vågornas dån” är det självklart en bokstavlig tolkning man i första hand skall tänka på.

  Men, samtidigt gäller att om man inte beaktar att bildspråk kan vara på fråga, närhelst just Jesus säger något, det vore att blunda för vad apostlarna själva sade om Jesus :

  Mat 13:34 Allt detta talade Jesus i liknelser till folket, och utan liknelser talade han intet till dem. 35 Ty det skulle fullbordas, som var sagt genom profeten som sade: “Jag vill öppna min mun till liknelser, uppenbara vad förborgat har varit från världens begynnelse.”

  Hade det inte varit för den påföljande versens påpekande om att han gjorde så i enlighet med profetior, hade man kanske tvingats begränsa påståendet om liknelser till att gälla enbart vid det aktuella tillfället. Visserligen uttryckte inte Jesus allt han sade i liknelser, men att han ständigt gjorde det, och ifråga om vissa saker, är ofrånkomligt.

  HAVET REVISITED
  Men beträffande “havet” igen, det var verkligen inte taget ur luften, och egentligen inte ens ur det svenska talesättet “folkhavet” (om än det passade bra att flika in i just detta sammanhang). Fört ur NT:

  Och han sade till mig: “Vattnen [havet] som du såg, där skökan tronar, de ÄR folk och människomassor och folkslag och språk [språk, för att förtydliga att det verkligen är främmande folk, av alla slag]. (Upp 17:15)

  Och ett exempel ur GT en typisk “hebraism”, dvs en parallellism, eller en Kiasm, där det SEMANTISKA mönstret är :

  A1 (folk)
  ….A2 (folk)
  A1 (folk)
  ….A2 (folk)
  men med olika sätt att säga “samma sak”.

  Isa_17:12
  Hör larmet av många folk,
  det brusar SOM havet brusar.
  Det dånar av folkslag,
  det dånar SOM väldiga vatten dånar.

  Jesus alluderade ofta på denna typ av texter, vilket var en av anledningarna till att alla förundrades över att han uppenbarligen kunde skrifterna utantill, “på gehör” så att säga. Var hade väl han fått sin utbildning ifrån?

  Jesus inte bara talade symboliskt, vid flera tillfällen även handlade han symboliskt. Och inte bara när han tvättade lärjungarnas fötter, utan även när han t.ex. “skrev med fingret på jorden” när hycklarna ställde fram kvinnan för äktenskapsbrott. Hycklarna kunde också skrifterna, och när Jesus skrev på marken öppnades ordet i deras samveten och de kunde själva recitera inom sig vad Jesus egentligen menade:

  HERREN är Israels hopp; alla som övergiva dig komma på skam. de som vika av ifrån mig likna en skrift i sanden; ty de hava övergivit HERREN, källan med det friska vattnet. (Jer 17:13)

  Vatten i form av hav har även betydelsen kunskap (“såsom havet är fyllt av vatten”), vilket bokstavligen kopplas samman på minst två ställen i GT. Därav min rubrik om att en symbol kan ha flera betydelser.

  // Rolf Lampa


 29. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolf Lampa,

  Jo, visst! Speciellt det där met folkhav och vattnen förklaras ju på ett antal ställen i Bibeln.

  Dock vill jag skriva något om “liknelser” eftersom vi har en annan förståelse av ordet än Matteus hade.

  Matt. 13:34-35 Allt detta talade Jesus till folket i liknelser. Han talade endast i liknelser till dem, för att det skulle uppfyllas som var sagt genom profeten: Jag vill öppna min mun för att tala i liknelser. Jag skall förkunna vad som har varit dolt sedan världens skapelse.

  Det finns två ord i GT som kan åsyftas med liknelse och fördolda visheter. I följande tre citat förekommer båda dessa ord.

  Psalm 49:4 Min mun skall tala visdom, mitt hjärtas tanke skall vara förstånd.

  Psalm 78:2 Jag vill öppna min mun till lärorikt tal, uppenbara hemligheter från gången tid. (1917: Jag vill öppna min mun till lärorikt tal, uppenbara förborgade ting ifrån fordom.)

  Ords. 1:6 Av dem lär man sig förstå ordspråk och liknelser, de visas ord och deras gåtor.

  Speciellt Psalm 78:2 är väl vad Matteus hade i tankarna. En bokstavlig uppfyllelse av en profetia.

  Det som har översatts med det svenska ordet “liknelse” har alltså en annan betydelse ån vad vi lägger in i ordet. Det betyder tolkning eller förklaring av svårförståeliga (gamla) uttryck och talesätt.

  Så när det står att Jesus talade “i liknelser” betyder det också att förklarade GT’s svårbegripliga texter för sina åhörare.

  Han översatte svårbegripligt gammalt språk (och bildspråk) till sin tids språk (och bildspråk).

  Vetenskapligt uttryckt korrigerade han åhörarnas konnotationer av ord och text.

  /Kjell


 30. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag vet inte om det är kvinnans roll att ha drömsyner. Å, andra sidan skapades inte åsnan för att kunna tala med mänskligt tal. Jag kommer nu på två drömsyner som fortfarande påverkar mig. Den ena fick mig att ta avstånd från en viss miljö. Egentligen finns det ingen anledning att analysera bilderna i synen, huvuduppgiften, som jag tror, att varna mig och backa ur miljön är tillräcklig. Även om bilderna i den kan vara intressant. Den andra drömmen som jag hade mycket tidigt efter min omvändelse. Att det skulle komma en tsunami över Sverige. Ny i tron trodde jag bokstavligt på bilden och började fundera över vilka bergstoppar som är högst i min omgivning och om det skulle gå att fly dit upp. Idag har jag fått hjälp med bilden och samtidigt sett att fler, som jag inte känner haft samma dröm, om tsunamis som går över hela landet. Min tsunami startade i England och jag tror att andras också gjort det. Det finns två helt motsatta tolkningar av dessa tsunamisdrömmar. Den ena är en oandlighet som drar över människorna på ett sådant sätt att många människor drunknar andligen. Den andra tolkningen är att det skulle handla om en stor väckelse.

  Det som jag vill säga är att bilderna i sig inte är primärt utan hur de tas emot.

  Nästa sak, om jag minns rätt, så var det Josefs förmåga att tolka som gjorde honom till vice kung i Egypten och att kungen där fick se att Gud lever genom det som Josef förmedlade. Det kan verka omotiverat att i förväg få veta vissa saker men allra minst visar det i slutändan Guds existens. “Trosstärkande” uttrycker en del det. I fallet Josef och Egypten fick det direkta och verkliga konsekvenser att Josef kunde tolka kungens dröm och leda folket igenom svältåren.

  Och sedan en annan sak,
  Gud ledde alltså sitt folk i öknen utan att folket kunde köpa o handla saker. Tänk om Gud haft människors tänk och en dag sagt till Moses: “Du Moses, Tokyobörsen har varit stark länge nu, vi överväger å dra till Japan i stället för hem.”

  /Ulrika


 31. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Allt är subjektivt när det gäller modererande av bloggar 🙂 Jag bekänner skuld.

  Under fliken Netikett kan man bland annat läsa att jag “absolut” inte kommer att tolerera “drömmar och deras uttydningar”.

  Och som alla ser har jag alltså tolererat detta i minst 2 fall.

  Min subjektiva bedömning är att tolkade drömmar/syner som efteråt kan verifieras må bedömas vara genuina.

  I ditt fall, Ulrika, tror jag att vi befinner oss mitt i den tsunami det handlar om. Du skriver själv:

  Det finns två helt motsatta tolkningar av dessa tsunamisdrömmar. Den ena är en oandlighet som drar över människorna på ett sådant sätt att många människor drunknar andligen. Den andra tolkningen är att det skulle handla om en stor väckelse.

  Det vi tydligt kan se är att Sverige hela tiden har varit under inflytande av den så kallade Anglo-Saxiska världen. Läs England och USA.

  Det stämmer således att tsunamin började i England. Bara under min livstid har jag kunnat konstatera hur England, eller kanske hellre Storbritannien har fjärmat sig från den kristna värdegrunden och omfamnat allt mer ockulta andligheter. Det har gått så långt att man inte kan finna en enda bokaffär där gedigen kristen litteratur går att köpa.

  USA har alltid varit grundat på Frimurarnas läror, fast man lurade massorna att det var “kristna” värden. Majoriteten av USA’s presidenter har varit frimurare och således aktivt, och avsiktligt, helgade åt Osiris.

  I denna miljö har de villoläror som sveper över världen som en tsunami (det är japanska “津波” och betyder egentligen ordagrannt “hamn-våg”, alltså en stor våg som skadar hamnen).

  Vi har fått pre-trib, word-faith, framgångsteologi, flödes-bön, flummande, änglafjädrar och guldstoft, och en massa annan förbannad skit (ursäkta de bibliska termerna).

  Ja den har svept över världen, inte minst Sverige, sedan ungefär 1830 med ständigt ökande kraft. Från slutet av 1970-talet tog det ordentlig fart eftersom Wolf Eichmann (sorry: Ulf Ekman) examinerades cum laude från Kenneth Hagins ockulta “bibelskola” och tog hem hela förbannelsen till Sverige.

  Att i dag hitta en församling, eller förkunnare, som inte endera är en krypto-katolik eller en ockult kenyon-slav är nästan som att söka efter en nål i en höstack. Jag skriver nästan, för det är nog lättare att hitta nålen.

  /Kjell


 32. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  KLARTEXTENS FÖRBLINDELSE
  Kjell,
  I all vänskaplighet… vi har faktiskt samma uppfattning om begreppet “liknelser”. Vad man inte får missa är att det finns en ORSAK till att “krångla till det” om man säger så.

  Innan jag förklarar det närmare, Paulus sade någonting om detta (och minns att hycklarna förstod, medan andra inte fattar ett smack, antingen för att de föraktar Guds ord, eller för att ett visst ord helt enkelt inte angår dem och det därför inte “öppnas” för dem, hur man än förklarar):

  Men en “själisk” människa tager icke emot vad som hör Guds Ande till. Det är henne en dårskap, och hon kan icke förstå det, ty det måste utgrundas på ett andligt sätt. (1 Kor 2:14)

  Här ser du att “liknelser”, eller uttydning, fortfarande kommer att vara fördolt för vissa, men som samtidigt kan vara en fullständigt tillfredsställande förklaring för andra. Och skillnaden har inte med logik att göra, för ingen “tillfredsställande förklaring” saknar logik, relevans och konsekvens (Det har ofta med nonchalans att göra).

  Anledningen till att det kan vara på detta (dubbla) sätt är alltså att Gud verkligen avsiktligen fördöljer insikter, och detta ÄVEN när (som du Kjell påpekar) förklarar genom Jesu undervisning. Och det går till på det sättet att Gud “krånglar till” budskapet med bl.a. bildspråk. Och bara de som tillmäter Guds ord betydelse (betraktar det som “signifikant”) har en chans att verkligen uppfatta poängerna. Om Gud genom sin Ande leder in läsaren/lyssnaren på rätt spår.

  Detta att Gud fördöljer bekräftas alltså av Paulus (se ovan) men att Gud ändå vill att vi skall förstå bekräftas bl.a. av versen du hänvisade till, Ords 1:6 som, om jag förtydligar, påstår just detta, i klartext dessutom. Men vi börjar med vers 6 för att inte missa halva poängen (för detta är nämligen en tolkningsnyckel för HELA bibeln, inte bara Ordspråksboken):

  Vers 1:6 “Av dem lär man FÖRSTÅ ordspråk och djupsinnigt tal, de vises ord och deras GÅTOR. “

  Och sådant finns som bekant utspridda i hela Bibeln. Men nu verserna igen, från början:

  Ords 1:1 Detta är Salomos ordspråk, Davids sons, Israels konungs.
  2 Av dem kan man lära vishet och tukt,
  3 så ock att förstå förståndigt tal. Av DEM kan man undfå tuktan till insikt och lära rättfärdighet, rätt och redlighet.
  4 De kunna ge åt de fåkunniga klokhet, åt den unge kunskap och eftertänksamhet.
  5 Genom att höra på dem förökar den vise sin lärdom och förvärvar den förståndige rådklokhet.
  6 Av dem lär man FÖRSTÅ ordspråk och djupsinnigt tal, de vises ord och deras gåtor.

  Notera hur ordspråksboken börjar med att säga ungefär “här är nu lösningen på alla grubblerier gömda, dvs om du undrar så är de fördolda budskapen inbäddade i bibelns texter genom exempel på talesätt, bildspråk, och rena gåtor, som du sedan skall ta med dig ut på din läsning även av andra texter av samma författare (Guds Ande), dvs kolla alltid upp om någon av tolkningsnycklarna i denna bok (Ords) kan tillämpas, eller åtminstone möjligen tillämpas, på ALLA budskap i Guds ord”. För, om du tänker efter, dessa de inledande versernas påstår faktiskt att HELA ordspråksboken ÄR denna nyckel.

  Antagligen är det för att de inledande verserna påstår detta i klartext som så många missar det! Dvs “klartextens förblindelse.” 🙂

  // Rolf Lampa


 33. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  GOD OCH FARLIG KUNSKAP/UNDERVISNING

  Ulrika,

  Det finns två helt motsatta tolkningar av dessa tsunamisdrömmar.

  Den ena tolkningen av “tsunamis” är genomfalsk. Den andra tolkningen är mitt i prick.

  Jämför även med vattnets “beteende” i verserna nedan. Den tolkning som stämmer är den som kan kopplas direkt till varifrån vattenströmmen kommer, samt varför vattenströmmen kommer. Betydelse har också vattenströmmens uppenbart farliga och skadliga karaktär jämfört med stilla flytande vatten (jfr “ström” med tsunami) :

  Då sprutade ormen ur sitt gap (bedrägligt TAL/falsk) vatten [undervisning] efter kvinnan såsom en ström [skadlig form], för att strömmen skulle bortföra henne. (Upp 12:15)

  När vatten “strömmar” dras man hjälplöst med. Dvs “falsk undervisning“. Men som vi vet; Ingen kan dra oss ur Hans hand.

  Minsta gemensamma nämnare i symboliken är alltså “undervisning”, som dock även kan beteckna god undervisning, men då från Gud (ordagrant “höstregn” på hebreiska). Men då kommer inte vattnet över oss i våldsam och farlig form. Däremot som stilla regn, eller ansamlad i form av stor och djup kunskap (om/från Gud) :

  “Ty jorden skall varda full av HERRENS härlighets kunskap, likasom havsdjupet är fyllt av vattnet.” (Hab 2:14 )

  Och så vidare. Att vatten är särskilt väl passande som symbol för kunskap är att det är livsviktigt. Likaväl som naturligt vatten är en förutsättning för biologiskt liv är Guds ord (det andliga vattnet/undervsiningen) en förutsättning för andligt liv.

  // Rolf Lampa


 34. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “Ja den har svept över världen, inte minst Sverige, sedan ungefär 1830 med ständigt ökande kraft.”

  Vad skedde ungefär 1830?

  /Ulrika


 35. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolf Lampa,

  Nu när jag reflekterar mer kring synerna minns jag även en bild av vatten som gjorde mig glad och lugn. Utan att övertolka skulle den kunna vara den Gudstypidka handling att visa på frid, hopp och glädje som en kontrast till tsunamin. När Gud berättade för lärjungarna om allt oandligt de skulle möta fick de samtidgt stärkande, tröstande och hoppfulla ord av Honom. När Gud visare det svåra visar han samtidigt på det glädjefyllda som kommer och påminner oss att uppmuntra varandra om detta och tilliten till Gud “jag är med er alla dagar.” En man vittnade för mig en gång om hur han i förväg fått se hur stora delar av hans (yttre) liv skulle rasa samman. Bilden han fick gjorde honom alldeles förskräckt men i samma stund sade Gud till mannen: “Det blir annat sedan.” Underförstått, det blir bättre sedan och jag (Gud) vet allt och har koll på det.

  /Ulrika


 36. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika undrade: “Vad skedde ungefär 1830?”

  I början på 1800-talet släpptes satans makter lösa på jorden.

  Vetenskapen slutade räkna med en skapare och uitvecklingsläran fick sina grunder.

  Ockulta grupper började utöva inflytande på andligheten. Spiritism och falska profetior trängde sig in i församlingarna.

  Läs gärna mer här:

  Historia, filosofi, religion, vetenskap och realitet

  Evolutionsateister – en bokrecension i repris

  Många fler artiklar finns på min blogg. Inte minst detta bidrag med Sven Reichmanns välsignelse:

  Trosförkunnelsens rötter

  Läs och begrunda!

  /Kjell


 37. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Detta är en sund inställning….

  http://bibelfokus.se/blogg_150913

  När ska de kristna stjärntydarna vakna? Vad jag kunde erfara idag så fortsätter samma folk med sina börskraschprofetior, solförmörkelse-hittepå och med att sprida skräck och otro bland Guds folk.

  Dumheter är vad det är!


 38. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Andreas Frost,

  Ja, jag läste den artikeln och hade faktiskt tänkt länka till den.

  Vet inte om du såg Aletheia-Daniels artikel “förskalv” som han publicerade i dag.

  Det är verkligen sjukt! Dessa självutnämnda kabbala-profeter önskar intensivt att katastrofen skall börja.

  Var och en som vågar säga att han inte tror på Shemitah-Blodmåns pratet anses håna dem som verkligen längtar efter Jesu återkomst.

  På frukten skall man känna trädet. Artikeln är värd att läsa eftersom den avslöjar mentaliteten hos olyckskorparna.

  Det var ju liksom en besvikelse för dem att 13 September inföll på en Söndag. Då var börserna stängda så det kunde inte bli en börskrasch just på detta ödesdigra datum.

  /Kjell

  PS. Att världens ekonomi är döds-sjuk behöver man dock inte tvivla på. Det är ett säkert kort att förutspå att det kommer att leda till mindre trevliga konsekvenser förr eller senare.


 39. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Andreas Frost,

  Tilläggas kan att katastrof-ivrarna inte ryggar tillbaka för att plocka lite här och lite där och konstruera falsk information.

  Man har lyckats få det till att Isaac Newton förutspådde den 23:dje September 2015 som den sista årsveckan.

  Detta är inte sant!

  Det är dock sant att Isaac Newton under sitt liv blev Unitarier. Han var mycket intresserad av ändetidsprofetiorna och beräknade att änden skulle ske 2060.

  Han var mycket intresserad av judendomen och skulle kanske kunna kallas den första HRM-aren.

  Det är även sant att han sysslade med ockultism.

  Secret Life of Isaac Newton.

  Citat från en artikel skriven 2003:

  SIR Isaac Newton, Britain’s greatest scientist, predicted the date of the end of the world — and it is only 57 years away.

  His theories about Armageddon have been unearthed by academics from little known handwritten manuscripts in a library in Jerusalem. The thousands of pages show Newton’s attempts to decode the Bible, which he believed contained God’s secret laws for the universe.

  Newton, who was also a theologian and alchemist, predicted that the Second Coming of Christ would follow plagues and war and would precede a 1,000-year reign by the saints on earth — of which he would be one.

  The most definitive date he set for the apocalypse, which he scribbled on a scrap of paper, was 2060.

  Ännu ett citat:

  Newton had a profound interest in things Jewish. His library alone supplies ample evidence of this. Newton owned five of the works of Maimonides, and makes numerous references to them in his manuscripts.

  He also possessed Christian Knorr von Rosenroth’s Kabbala denudata (1677^84), which shows extensive signs of dog-earing, along with an edition of the first-century Jewish philosopher Philo. His writings reveal that he used the Talmud, the learning of which he accessed through Maimonides and other sources in his library.

  /Kjell


 40. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Lite information angående Newtons tro som av ivriga försvarare av treenigheten dock kallas “kristen tro” när det passar att använda (om dock felaktiga) citat av Newton. Jag citerar Newtons lärjunge som formulerade det betydligt kortare och begripligare än Newton själv.

  Newton’s disciple and fellow antitrinitarian William Whiston produced an abbreviated statement of his own Christology, which was nearly the same as Newton’s, in 1711. This statement reveals a number of parallels:

  1. That the One and Only Supreme God of the Christians is no other than God the Father.
  2. That the Original Supreme Worship is due only to him.
  3. That the Son is Inferiour, as well as Subordinate to the Father.
  4. That he is not equally Omniscient with him.
  5. That the Holy Ghost is Inferiour as well as Subordinate to both the Father and the Son.
  6. That he was never expressly called God or Lord by the first Christians; nor was ever Invocated by them.
  7. That the Son was begotten or created by the Father only before the World; whatever secret Eternity he had before his Generation or Creation.

  (Whiston, Historical preface (London, 1711), p. 65).

  /Kjell


 41. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Citat: “PS. Att världens ekonomi är döds-sjuk behöver man dock inte tvivla på. Det är ett säkert kort att förutspå att det kommer att leda till mindre trevliga konsekvenser förr eller senare.” / slut citat

  Ekonomin har åtminstone de senaste 500 åren varit sjuk. De flesta känner väl till Hollands kärlek till tulpaner, på 1600-talet kraschade tulpanbörsen. En tulpan kunde kosta lika mycket som ett helt hus. Tidningen Populär Historia har döpt det till “Tulpanmani”. Eftersom du bott i Holland så skriver jag detta med glimten i ögat, jag vet ju att du känner till detta bättre än de flesta.

  Sverige hade, tror att det var 1600-talet, en fastighetsbubbla. På 1700-talet finner vi “Söderhavsbubblan”, South Sea Company. En rolig historia när man läser den idag, inte så roligt för dem som blev drabbade.

  Det går att räkna upp hur många krascher som helst, både börs- och fastighetsbubblor. Och givetvis även tulpaner :).

  Jag tror att Jesus kommer snart, och det ser jag fram emot, men jag vill inte spekulera i det och leta tecken.


 42. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell
  Ja , det var godt å lese artikkelen på Bibelfokus .
  Også dine betraktninger om det som foregår på de forskjellige blogger.
  Det er sunne og gode korrektiv i denne tiden.

  Alle disse profetiene og utrekning av dager / mnd
  kjenner at jeg blir bare så trøtt, utrygg og urolig…

  Fokuset skal jo være på det gode evangeliet.
  At Han vil være med oss i alt
  uansett hva som vil skje
  helt til verdens ende….

  Hadde et gjennhør med Victor Klimenko i dag ( husker han fra 70-80 tallet?)
  nesten alt kan en finne på you tube:

  Jag funnet en Frelsare
  mektig och god
  En mestare herlig och blid.
  Försonad från synder igenom Hans blod
  Jag nu har forblivande frid

  Underbar frid
  Underbar frid
  Frid som ej verden kan ge
  Nar Han førde min sjel i från mørker til ljus
  Fikk jag underbar, underbar frid.

  Mvh Tone.


 43. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Håller helt med dej och skulle kanske uttrycka det så att “vedermöda” har funnits sedan Adam och Eva drevs ut ur paradiset.

  Det var då “den stora (märk STORA) bedrövelsen” började.

  Dock tror jag att det kommer en slutspurt och kanske den ligger nära oss i tiden.

  /Kjell


 44. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Tone,

  Det var ett tag sedan jag hörde från dej. Glad att Herren bevarar dej mitt i denna tsunami, eller som man förr talade om “malström”, av villor som hotar att dränka alla som inte är fast föraknrade i Bibeln, Guds Ord.

  Den sång du citerar känner jag väl på svenska. Här finner du en gammal inspelning med Einar Vaermö. EINAR WAERMÖ – UNDERBAR FRID.

  Herren välsigne och bevare dej!

  /Kjell


 45. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Söndagen den trettonde September i år var som ni vet Shemitta-årsvecko-olycksdagen enligt kabbala-profeterna.

  Nu har man dessutom hittat vilken katastrof som förorsakades av detta ödesdigra datum. Det brukar man göra i efterskott.

  I Europa infördes gränskontroller för att kunna behärska flyktingströmmarna.

  Alltså, säger man, bevisar detta att Europa håller på att falla isär. Vilket skulle bevisas och “vad var det jag sa!”.

  Om gränskontrollerna inte hade införts skulle det ha blivit stort kaos på många platser i Europa. Då hade givetvis även denna motsatta effekt “bevisat” att man hade rätt.

  Det finns ett talesätt: “Att förutspå framtiden är vanskligt. Speciellt i förväg.”

  Men September är bara på hälften så vi får väl vänta 2 veckor med slutsumman.

  /Kjell


 46. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “I början på 1800-talet släpptes satans makter lösa på jorden.”

  Tänker du på nån bibeltext eller var det ett uttryck i “allmänna ordalag.”

  /Ulrika


 47. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Läste du de länkar jag gav?

  /Kjell


 48. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “Läste du de länkar jag gav?”

  Jag drog ut texterna på papper och har läst dem under ett par kvällar. Dock har jag för avsikt att gå till ytterligare någon länk som du länkar till under länkarna:)

  En sammanfattning som jag är lite inne på rör uppror, egenmakt och tron på människan framför tron på Gud. I olika varianter. En kvinna som på icke-bibliskt vis startade en egen församling och skola. Folk som ville avsätta och döda en kung som troligtvis varit till folkets fördel och inte nackdel, dvs kanske insatt av Gud själv, opponerade man sig emot. När man väl fått den regering man ville ha dög inte heller den och man fick det “jag, mig och mitt”-kaos som man genom alla oppositioner själv framkallat. Så går det när människan får tänka själv som Reichmann säger.

  Nu var det här en spontan och ytlig reflektion. Men vad gör man inte för att få dig att svara på min fråga:)

  /Ulrika

  /Ulrika


 49. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika undrade: “vad gör man inte för att få dig att svara på min fråga”

  Duger inte svar på din fråga bara för att de formulerades innan du ställde frågan?

  Men…

  Nej, i Bibeln finns inga tidsangivelser att 1800-talets början är början på slutet till ändens tid.

  Men titta på allt av lögn och villa som lancerades just då.

  /Kjell


 50. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “Duger inte svar på din fråga bara för att de formulerades innan du ställde frågan?”

  Hur menar du?

  Det finns bibeltexter som berättar om att Satan ska vara lös eller bunden. Jag ville bara kolla om jag skulle hänga upp mig på det i sammanhanget eller inte. Förstår nu att jag skulle förklarat detta i samband med min fråga.

  Kanske kan man sammanfatta den kraftfulla oandligheten i Jesus fråga om han kommer att finna någon tro när han kommer tillbaka.

  /Ulrika


 51. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  “Söndagen den trettonde September i år var som ni vet Shemitta-årsvecko-olycksdagen enligt kabbala-profeterna.

  Nu har man dessutom hittat vilken katastrof som förorsakades av detta ödesdigra datum. Det brukar man göra i efterskott.”

  Ha! Inte nog med att man gör bort sig med sina teorier, när man dessutom i sin desperation greppar efter den obefintliga nålen blir det bara jobbigt pinsamt. De skulle kunna tillskriva precis vilken händelse som helst till det ödesdigra datumet. Allt för att behålla masken på.

  Det blir väl så här när man avviker från Läran och adderar lite Biltz och såna till Skriftens författare.


 52. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Andreas Frost,

  Man skulle ju gärna önska att det fanns en deadline (använd före) på förutspåelser.

  Då kunde man säga att “profeten” hade fel när datumet hade passerats.

  Men som vi vet från praktiken är det inte så. Som exempel kan vi ta “Dom över Sverige” och “OFREDSTIDER”.

  Anhängarna anser att dessa profetior fortfarande är giltiga.

  Shemitta och årsveckor kommer troligen att förfölja oss länge än.

  Den stora fördelen med “höst-högtiderna” är ju att de kommer igen varje år. Den hypen kan man således leva på och skapa oro och sorg på konstant basis.

  /Kjell

  PS. För att brodera vidare på “katastrofen” med Europa och gränskontrollerna för att styra flytingströmmarna…

  Angela Merkel har uttalat sig om skräcken för muslimer. Jag säger inte att hon har rätt i allt hon säger, men hennes uttalande är skarpt. Fritt parafraserat:

  Vi har religionsfrihet, så om du är rädd för muslimernas inflytande i det du kallar “kristen tradition” råder jag dej att läsa Bibeln och söka dej en kristen gemenskap och besöka dess sammankomster. Bekänn din tro, vittna och var inte rädd att försvara din tro i dialog med andra.

  Intervjun finns här

  /Kjell


 53. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “I början på 1800-talet släpptes satans makter lösa på jorden.”

  Nu förstår jag denna mening som “I början på 1800-talet lade Satan i en högre växel.”

  Givetvis hade Satan hög växel på individer och sammanhang innan 1800-talet fast inte på lika bred front.

  Det är det du menar.

  /Ulrika


 54. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Andreas Frost,

  “Allt för att behålla masken på.”

  Det där är intressant.

  Ingela skrev till mig en gång om att låta sig skalas som en lök. Jag minns inte riktigt i vilket sammanhang men jag tror att det hade med det egna köttet att göra. Hur vi, paradoxalt i denna världen ögon, växer när vi förminskas från vårt köttsliga. Att försvara sina fel (typ villfarelser) blir att växa till i sitt eget kött, för då fördrar man inte sanningen. Man vill behålla sina masker, sina lökskal, i stället för att ta lärdom och växa till i sanning. Kommer å tänka på bibelstället om att den som försöker vinna sitt liv kommer förlora det. Och den som är beredd att förlora (typ bekänna fel) vinner liv. Rätt eller fel tänkt så kom jag å tänka på det i alla fall. Det är sant:)

  /Ulrika


 55. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Ja, det är så jag menar. Ändens tid började ju efter korstfästelsen och uppståndelsen.

  Men då vet vi nu att det handlar om minst 1967 år (eller med korrekton 1970 år).

  Då kan man tala om “ändetidens slutfas”.

  Ganska länge ansåg man att Gud skapade universum och att Gud var domaren. Men filosofer började vrida på denna sanning. Det tog tid och det gjordes med “små” steg.

  Humanismen och “vetenskapen” hakade på. Numera anser de flesta att de kan anklaga Gud (om han finns) och att det inte finns något utanför, eller bortom universum.

  I Newtons och Galileis tidsålder var universum ett så kallat “öppet” system. Det fanns en rationell och god makt utanför. Därför kan vi med ärligt sökande rationalitet förstå universum.

  Med intrång av Darwin och nutida filosofer anser man att universum är ett slutet system. Alltså ingen makt utanför.

  Hittills försökte man försvara sina idiotiska teorier, angående universums uppkomst, med miljarder av år. Men med nuvarande kunskap om biologi och hur en cell är konstruerad, har en del “vetenskapsmän” insett att det inte räcker att slänga in ännu längre tid.

  Därför har man hittat på en fabel som varken kan bevisas eller motbevisas. Man talar inte längre om universum (uni betyder 1) utan man fantiserar om multiversa (multi betyder många eller massor av). Alltså att det, av bara slumpen, finns massor av universa.

  Det finns inga som helst möjligheter att veta något om något som finns utanför det universum vi lever i. Det kommer heller aldrig att finnas möjligheter att motbevisa denna fabel.

  Man hoppas således att fablernas värld och ateistisk filosofi och vetenskap skall klara sig ännu en tid mot sakliga argument från vem som helst.

  Men, i början på 1800-talet, när man trodde att det räckte med att förneka Moses 6000 år, var man nöjd med att säga att universum var några miljoner år gammalt.

  Fakta visade att teorin inte höll och sedan dess har man ökat universums ålder med stormsteg, decennium efter decennium.

  Samtidig med avskaffandet av Gud uppstod en syndaflod av djävulska villoläror som vällde in över det vi kallar (kallade?) den kristna delen av världen.

  Och, just detta tror jag kan kallas avslutningen på ändens tid.

  Hur nära vi är törs jag inte spekulera om, men inte vet jag vad som ännu skulle fattas innan de sista 7 åren före tusenårsriket inleds.

  /Kjell


 56. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Det där med löken är en gammal skämtsam (cynisk) beskrivning av tillvaron.

  Livet är som en lök! Man skalar och skalar under tårar och kommer aldrig till kärnan!

  /Kjell


 57. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Vet inte om någon här känner till Peter Hammond och jag anar att ännu färre delar hans syn på eskatologin, men jag jag tycker att han förklarar riskerna med att fokusera för mycket på ändetidsspekulationer, uppryckande mm. Hans slides samt lite text finns på http://www.slideshare.net/frontfel/are-we-living-in-the-last-days1 och ljudfil återfinns på http://www.sermonaudio.com/sermoninfo.asp?SID=221541741

  ” 3. As Christians, are we doomed to defeat on earth – or are we destined for victory?
  4. Is the fulfilment of our Lord’s Great Commission your supreme ambition?
  5. Or is your main obsession to be raptured from your responsibilities on earth?
  6. Is your faith being strengthened by the victorious vision of the Bible?
  7. Or have you been neutralised by a defeatist view of the end times?
  8. Does your understanding of the future inspire you to positive prayer and action?
  9. Or are you being Paralysed into inactivity by an eschatology of escapism?
  10. Do you long to see the church revived and faithfully “making disciples of all nations”? Or do you long to be removed from your responsibilities here on earth?
  11. Is the glory of Christ inspiring you to greater service for Him? Or are speculations about the antichrist depressing you into inactivity? “


 58. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ludvig,

  Vår “gåsapåg” Björn kommer att gilla den “slideshow” du länkar till.

  Hur ser du själv på preterismen?

  Och för att svara ärligt på frågan i punkt 11: Ja! Andras ändetids-spekulationer har berövat mej mycket livsglädje innan jag flyttade från Sverige.

  Nu låter jag mej inte luras riktigt så enkelt av dessa fanater. Men visst har deras olyckskorperi en hämmande effekt på initiativ och handling.

  Därför frågar jag dej rakt på sak: Anser du att uppfyllelsen dessa profetior ligger bakom oss?

  /Kjell


 59. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Vad är slideshow???

  Är kass på ängelska så jag begriper inte vad han säger.

  Bb


 60. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Så kallad ‘full preterism’ avfärdar jag som villolära, men jag har svårt att inte se mönster som liknar uppenbarelsebokens profetior både förr och nu. Dessutom tilltalas jag av tanken att domen över de judar som förkastade messias främst skedde i samband med år 70. Det drar nämligen undan mattan för den sk kyrkliga antisemitismen i modern tid. Som jag förstått det tillhör många preterister den skara som egentligen inte tror på Gud eller profetia alls, men så har jag verkligen inte uppfattat denne man.

  Det finns så många konstiga eskatologiska tolkningar så jag försöker att inte bry mig så mycket om dem så länge de inte:

  1. Utgör ett allvarligt hot anhängarna (domedagssekter som helt slutar att planera för framtiden – tänk på de sekter som haft fel genom tiderna.)

  2. Lär ut att det är minst ett visst antal år till Jesu återkomst och att vi därmed kan slappa ett tag till. (Jfr Matt 24:48)

  3. Riskerar leda människor såpass vilse att de ansluter sig till antikrist eller på annat vis blir nyttiga idioter i fiendens tjänst. (är det här vi kan peta in vissa preterister och många andra månne?)


 61. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Björn bloggaren,

  Slideshow betyder helt enkelt presentation med bilder.

  Nu för tiden oftast “PowerPoint”. Förr i tiden med Dia-Positiv, så kallade “slides”.

  /Kjell


 62. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ludvig,

  Som så ofta tycker jag att jag kan hålla med dej i din “analys”.

  Peter Hammond har jag ingen åsikt om ännu.

  Men nog ser jag en hel del bloggar som klassar för både 2 och 3 i din uppräkning.

  /Kjell


 63. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Björn bloggaren,

  Som jag förstår det är Peter Hammonds poäng den att ‘left behind’-teologin och liknande fokusering vid ändetiden har gjort oss kristna passiva och lämnat över samhället i gudshatarnas händer utan att ens göra motstånd. Om den sista årsveckan börjar denna månad är det ju ingen idé att varken studera, bilda familj, översätta bibeln till nya språk eller ens plantera ett äppelträd.

  Gällande profetior och tecken på Jesu återkomst lyfter han i stort sett bara fram det att evangeliet ska predikan för alla folk först. Det mesta i uppenbarelseboken tolkar han så att det redan gått i uppfyllelse, men att han har vänner som är av annan uppfattning.


 64. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ludvig,

  Men vad menar Jesus med: såsom i Noas ….

  Mat 24:37 Ty såsom det skedde på Noas tid, så skall det ske vid Människosonens tillkommelse.

  Luk 17:27 människorna åto och drucko, män togo sig hustrur, och hustrur gåvos åt män, ända till den dag då Noa gick in i arken; då kom floden och förgjorde dem allasammans.
  Luk 17:28 Likaledes, såsom det skedde på Lots tid: människorna åto och drucko, köpte och sålde, planterade och byggde,
  Luk 17:29 men på den dag då Lot gick ut från Sodom regnade eld och svavel ned från himmelen och förgjorde dem allasammans,
  Luk 17:30 alldeles på samma sätt skall det ske den dag då Människosonen uppenbaras.

  – Här verkar det som att de rättfärdiga räddas innan domen kommer, eller?

  Bb


 65. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Björn bloggaren,

  Peter Hammond tycks ha missat att det talas om den första uppståndelsen och den andra (allmänna) uppståndelsen. Se Upp. 20:5

  Koppla det med 1 Tess. 4:15-18 som talar just om den första uppståndelsen.

  Inte förrän efter de tusen åren sker den andra, allmänna uppståndelsen.

  /Kjell


 66. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “Livet är som en lök! Man skalar och skalar under tårar och kommer aldrig till kärnan!”

  Ett bevis på det oundvikliga behovet av Guds nåd. Vi kan inte nå något som endast Gud själv kunde fullborda på korset.

  Vårt ansvar är att säga ja till att bli skalade och växa till inifrån.

  Har läst klart boken jag tipsade om under Anslagstavlan. Den är en komplett dokumentation av människans ondska. För att distansera mig själv från känslor under läsningens gång tänkte jag cyniskt för mig själv “undrar hur många av dem som led i koncentrationslägren som tänkte på “helmånar, halvmånar, rödmånar o stjänor.” Det finns något starkt egocentriskt och omoget i att syssla med sådana fantasier medan människor lider.

  En lärdom som den judiske författaren lycks förmedla är att skilja på lära och person. Där har jag varit alldeles för kategorisk i mitt dömande. Man kan säga att där jag ibland borde nöjt mig med att ta bort ett skal har jag valt att kasta ut hela lökpåsen ….av olika skäl.

  /Ulrika


 67. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ludvig,

  Bara tillägga att jag nog tycker att Peter Hammond huvudsakligen verkar vara en kalvinistisk preterist.

  Kanske inte så konstigt eftersom han kommer från Syd-Afrika.

  /Kjell


 68. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Björn bloggaren,

  Säger inte den texten att det mesta kommer att vara som vanligt ända fram till tiden för domen?


 69. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Det börjar bli tungrott.

  Jag öppnar Off Topic sida 9

  /Kjell

Comments are closed.