Kan Israel överleva?

Den fråga som osökt infinner sig, är om Israel kan och kommer att överleva med tanke på den situation de befinner sig i. Måste inte ett avgörande komma till stånd?

KG Larssons bok, Israel – landet som berör, bildar delvis underlaget till denna artikel.

Inget land i världen är utsatt för ett sådant förtryck från övriga världen som Israel. Palestiniernas ”sanning” har slagit rot hos FN, EU (och Sverige), den ”sanning” som kräver deras rätt före Israel till ett stycke land som Israel erövrade i ett försvarskrig -från Jordanien. Land som Jordanien olagligt ockuperat sedan 1948 fram till 1967. Då när Jordanien ”ägde” Västbanken var det ingen som knystade om ockupation Borde det inte vara Jordanien som är Israels motpart i förhandlingarna?

FN domineras av arabstater som kräver palestinier och Hamas ”rätt” till land de aldrig haft. Araberna, det folk som palestinier tillhör har hur mycket land som helst, inklusive Gaza, men är inte nöjda. De vill ha det de inte har rätt till och Israel skall utplånas.

Ändå finns ett hot som är värre ändå – Israels Gud!

I Gamla Testamentet kan vi läsa om hur samma länder som i dag vill utplåna Israel gång på gång anföll dem i försök att utplåna folket. Fienderna på den tiden var betydligt starkare än Israel. Ändå lyckades Israel försvara sitt land och folk. Hemligheten till detta var inte militärmakt utan deras Gud. Läs t.ex. om Gideon i (Dom 7) där Gud var med och vände ett hotande nederlag till seger. Förutsättningen var att Israels soldater inte skulle vara för många, detta för att de inte kunna berömma sig av egen kraft. Gud valde själv ut de som skulle vara med i striden. Han nöjde sig med 300 man mot fiendens 120000, och vann en förkrossande seger.

Israels Gud har varit deras största trygghet och deras värsta hot. När de levt i gemenskap med Gud har han varit deras trygghet och försvar. När de vänt honom ryggen har de varit försvarslösa även med ett starkt försvar. Mot Nebukadnessar var de chanslösa. Han besegrade Jerusalem, bröt ner det dåvarande templet och förde bort folket i fångenskap. Den varade i 70 år innan de kunde återvända.

År 70 efter att Jesus dödats och uppstått revs judarnas tempel av romarna och judarna förskingrades. Under de följande 2000 åren har de varit fördrivna över hela världen men återvänder i enlighet med profeternas budskap i våra dagar till sitt land som konstituerades 1948.

Under konstant hot från omvärlden bygger de upp sitt land och väntar på sin Messias som kommit men som de ännu inte har sett, men de kommer att se honom.

Med tanke på Guds handlande med Israel tidigare i historien kanske vi skall påminna oss om Predikarens ord:

”Det som blivit gjort, kommer att göras igen,
och det som hänt, kommer att hända igen.
Det finns inget nytt under solen.”

Stig Melin

Views: 51

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *