Apg 29 – Pre-Trib?

Dagens sida är en sida som byter innehåll med jämna mellanrum. Innehållet kommer vanligtvis från bloggens wiki. Denna gång kommer det från den blogg som positionerar sig som Apostlagärningarnas 29:onde kapitel och innehåller många artiklar som är spekulativa och inte sällan stridiga mot Guds ord.


Evangelisten Christer Åberg, deklarerar på sin sajt: Varsågod! Du får kopiera mina artiklar och publicera på din egen blogg eller hemsida om du länkar till sidan du har hämtat det!

Christer vägrar alla kommentarer med kritiska frågor. Därför publicerar jag hans artikel här.

Detta är länken till den artikel jag har kopierat nedan.

Den stora skaran från den stora vedermödan

All kopierad text är återgiven med ljusblå bakgrund. Efter citatet följer några egna tankar och funderingar.

Citat

Det är viktigt att påpeka att det är bara de som har varit med i den stora vedermödan som finns representerade i den stora skaran. De andra troende finns inte med i den skaran eftersom de togs upp till himlen i ett tidigare skede i uppryckandet.

Upp 7:9. Därefter såg jag, och se, en stor skara som ingen kunde räkna, av alla folkslag och stammar och länder och språk, stå inför tronen och inför Lammet, klädda i vita kläder och med palmkvistar i sina händer.

13. Då tog en av de äldste till orda och sa till mig: Vilka är dessa som är klädda i de vita kläderna? Och varifrån kommer de?

14. Och jag sa till honom: Herre, du vet det. Och han sa till mig: Dessa är de som kommer ur den stora vedermödan, och de har tvättat sina kläder och gjort dem vita i Lammets blod.

Frälsta i vedermödan

Det är endast de som har varit med i den stora vedermödan som finns med i den stora skaran i Uppenbarelseboken kapitel sju. Dessa har blivit frälsta i den stora vedermödan eftersom “de har tvättat sina kläder och gjort dem vita i Lammets blod”.

Alla de andra som har blivit frälsta under seklernas lopp finns inte med i den här stora skaran. De har tidigare blivit uppståndna och ryckts upp till Jesus med de andra frälsta som då levde.

Starkt bevis

Uppenbarelseboken 7:9-14 är att starkt bevis på att församlingen inte kommer att vara med i den stora vedermödan. För skulle församlingen vara med i den stora vedermödan, då skulle det inte finnas frälsning för de andra troende som har levt tidigare under cirka 2000 år. Vi läste ju att den stora skaran var de som kom från den stora vedermödan.

Under 2000 år har många kristna blivit utsatta av vedermöda, men det var inte den stora vedermödan. Jesus själv säger att den stora vedermödan kommer att vara kort. 2000 år är ju ingen kort tid. Vi ser alltså att den stora vedermödan har inte hänt ännu.

Matt 24:21. För då ska det bli en stor vedermöda  som inte har varit från världens begynnelse intill nu, inte heller någonsin mer ska bli. 22. Och om de dagarna inte blev förkortade  så skulle inget kött bli frälst. Men för de utvaldas skull ska de dagarna bli förkortade.

Antalet har blivit fullt

Bibeln talar om att i den stora vedermödan kommer de som tror på Jesus bli slaktade och dödade.

Upp 6:9. Och när han bröt det femte sigillet, såg jag under altaret deras själar, som hade blivit slaktade för Guds ords skull och för det vittnesbörd som de hade. 10. Och de ropade med hög röst och sa: Herre, du som är helig och sann. Hur länge dröjer du med att döma och utkräva hämnd för vårt blod på dem som bor på jorden? 11. Och åt var och en av dem gavs en vit dräkt, och de blev tillsagda att de skulle vila ännu en liten tid, till dess antalet hade blivit fullt av deras medtjänare och bröder, som skulle bli dödade liksom de själva.

Då de senare står i den stora skaran då har antalet blivit fullt som skulle bli dödade i den stora vedermödan på grund av det vittnesbörd som de hade.

Halshuggits för vittnesbördets skull

Upp 20:4. Och jag såg troner och de som satt på dem fick rätt att döma. Och jag såg själarna av dem som halshuggits för Jesu vittnesbörds och för Guds ords skull, och som inte hade tillbett vilddjuret, inte heller dess bild och som inte hade tagit märket på sin panna eller sin hand. Och de levde och regerade med Kristus i tusen år.

De som har blivit slaktade och dödade i den stora vedermödan har halshuggits för Jesu vittnesbörds och för Guds ords skull.

Inte alla kristna

Den stora skaran är alltså inte alla kristna från alla tider utan endast de som blev slaktade under den stora vedermödans tid som blev förkortad för de utvaldas skull, annars skulle inte en enda människa bli kvar. 

Den stora vedermödan drabbar alla folkslag och stammar och länder och språk. Den är alltså mycket stor.

Slut citat

Här följer nu mina kommentarer

Bibelns tydligaste texter

1 Tess. 4:13-18 Bröder, vi vill att ni ska veta hur det blir med dem som har insomnat, så att ni inte sörjer som de andra, de som inte har något hopp. Eftersom vi tror att Jesus har dött och uppstått, så ska Gud på samma sätt genom Jesus föra fram de insomnade tillsammans med honom. Vi säger er detta enligt ett ord från Herren: vi som lever och är kvar till Herrens ankomst ska alls inte komma före de insomnade.

När en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då ska Herren själv komma ner från himlen, och de som har dött i Kristus ska uppstå först. Därefter ska vi som lever och är kvar ryckas upp bland skyar tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och så ska vi alltid vara hos Herren.

Trösta därför varandra med dessa ord.

Uppståndelse(r)

Texten i (1 Tess. 4) ovan beskriver så vitt jag förstår den första “mass-uppståndelsen”.

Det har funnits enstaka “uppståndelser” som beskrivs i Bibeln. Jesus väckte upp Lasarus.

När Jesus “gav upp andan” berättas det att avlidna gick runt på gatorna i Jerusalem. Matt. 27:51-53 Då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ner. Jorden skakade och klipporna rämnade, gravarna öppnades och många avlidna heliga fick liv i sina kroppar. Efter hans uppståndelse kom de ut ur gravarna och gick in i den heliga staden och visade sig för många.

Vad som hände med dessa sedan får vi icke veta.

Två stora massuppståndelser

I Uppenbarelseboken antyds att det kommer att bli 2 stora massuppståndelser.

Upp. 20:4 Och jag såg troner, och de som satt på dem fick rätt att döma. Och jag såg själarna av dem som hade blivit halshuggna för Jesu vittnesbörd och Guds ord och som inte hade tillbett vilddjuret och dess bild eller tagit emot märket på sin panna eller sin hand. De levde och regerade med Kristus i tusen år.

Här handlar det således om troende som är med under Antikrists tid. De hade inte tagit emot märket.

Upp. 20:5-6 Men de andra döda levde inte förrän de tusen åren hade gått. Detta är den första uppståndelsen. Salig och helig är den som har del i den första uppståndelsen. Över dem har den andra döden ingen makt, utan de ska vara Guds och Kristi präster och regera med honom i tusen år.

Kombinera 1 Tess. 4 med Upp. 20

I (1 Tess. 4) beskrivs uppståndelsen av alla “i Kristus döda” vid Herrens återkomst. I (Upp. 20) talas det om “den första uppståndelsen”. Så vitt jag kan förstå det måste det handla om samma uppståndelse. Den sker enligt texten innan Tusenårsriket.

Grammatiken i verserna 5 och 6 tillsammans är lite egendomlig. Textavsnittet: “Detta är den första uppståndelsen.”; är placerat så att det blir otydligt. Men om man tar med alla tre verserna kan det inte tydas annat än att uppståndelsen sker innan Tusenårsriket.

Min fråga till Christer Åberg

Jag bad Christer Åberg att placera den händelse han talar om i kronologiskt ordning tillsammans med 1 Tess. 4 och Upp. 20.

Den frågan censurerades fastän den är både vänlig och relevant.

En annan fråga med liknande innehåll, från en annan kommentator, kom in några timmar och togs sedan bort.

Mitt budskap till Christer blir följande:

1 Petr. 3:13-17 Vem kan göra er något ont om ni brinner för det goda? Ja, även om ni skulle få lida för det som är rätt är ni saliga. Var inte rädda för dem och låt er inte skrämmas. Herren Kristus ska ni hålla helig i era hjärtan. Var ständigt beredda att svara var och en som ber er förklara det hopp ni har. Men gör det ödmjukt, med respekt och ett rent samvete, så att de som talar illa om ert goda levnadssätt i Kristus får skämmas för sitt förtal. Det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än för onda gärningar. 

Och mitt budskap till denna bloggens läsare blir

Välkommen att pussla ihop de tre händelserna kronologiskt.

Den som klarar det upptäcker själv sanningen angående pre-trib och post-trib.

Rapportera mycket gärna resultatet i en kommentar.

Views: 291

One thought on “Apg 29 – Pre-Trib?”

 1. Fick ett mejl från post@bibel.se med dels följande innehåll.


  Reformationsbibeln finns nu online på Apg29

  Apg29 har nu lagt ut hela NT på Apg29 med en enkel sökfunktion. Det är ren bibeltext utan fotnoter, bibelhänvisningar etc, för att underlätta för den som vill kopiera ren bibeltext till sitt ordbehandlingsprogram, e-postmeddelande etc. Här är är länken:

  https://www.apg29.nu/index.php?sida=srb

  /Kjell

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *