Anslagstavla #2

Anslagstavla nummer 1 blev trögrodd.

Jag startar en ny här.

/Kjell

Visits: 237

210 thoughts on “Anslagstavla #2”

  1. Hej alla glada!
    Som ni märkt är jag en israelvän och jag förstår att det är i Israel det kommer att hända saker. Jag är inte heller så teologiskt bevandrad i alla sidospår så jag håller mig så mycket som möjligt till Ordet. Så också i denna “betraktelse” som jag titulerar Blod, svett och tårar, ord lånade av Winston Churshill, men tillämpbara även i andra strider.
    Läs gärna hela posten på
    stigmelin.wordpress.com

  2. Martin skrev: “Kjell, om inte jag få bemöta påhopp så tycker jag inte du ska publicera dessa påhoppen heller. Rimligt?”

    Javisst är det rimligt. Men det finns ett viktigt problem. Du kallar nämligen allt som inte säger ja och amen till det du skriver för “ett påhopp”.

    Jag vill utmana dej att lyssna på följande mp3 av en person du skymfar. (Vill du ha citat så ger jag det gärna!!!)

    Vishet #1
    Vishet #2

    Budskap: Våga vara dej själv! Våga vara ärlig! Våga tycka annorlunda än andra!

    Alternativ: Beskyll alla oliktänkande för påhopp. Men dra då konsekvensen och sluta skriva här.

    /Kjell

  3. Kjell,

    Det är bra att du vill ha en bra samtalston. “Påhoppet” i fråga var ordet “vanföreställning” i Rolfs svar. Som du säkert vet är det en psykiatrisk term för att beskriva psykiskt svårt sjuka personer. Det tror jag Rolf är mycket medveten om.

    Martin

  4. Martin,
    Vanföreställning behöver inte vara någon sjukdom. Vanföreställning betyder rätt och slätt “felaktig uppfattning”. När någon inte vill lyssna på rationella argument brukar man säga att personen har vanföreställning, utan att för den skull vara sjuk.

    Om en person inte kan ta till sig rationella belägg om vardagliga ting utan bygger försvarsmurar och är allmänt paranoid så kallas det patologisk vanföreställning. Det behöver inte vara en svår sjukdom, finns i olika grader. Att kalla alla som har patologisk vanföreställning för psykiskt svårt sjuka personer är felaktigt.

    Att påstå att alla som lider av patologiska vanföreställningar för svårt sjuka personer är kränkande, då alla inte behöver vara svårt sjuka.

  5. Martin du skrev:

    “Fredrik, det är en enorm skillnad på att citera Karl Marx och en på Jesus troende broder från sjundedagsadventisterna. Jag hade fö ingen aning om att Steve Wohlberg tillhörde denna gren, som jag vet väldigt lite om. Men det jag har läst av Steve är att han bara resonerar utifrån Bibeln. Karl Marx är en person som hatade Gud och vars lära låg till grunden för miljoner och åter miljoner dödade kristna. Hur kan du ens göra den här jämförelsen?”

    Det du gör är mycket fult och jag har högre krav på akademiskt utbildade människor. Du blandar bort korten och vill ha det till skillnader i vem som är troende och vem som inte är det. Det som det handlade om var diskussion om “guilt-by-association”. Du skriver att det är skillnad att citera sjundedagsadventisterna och Karl Marx. Det handlande inte om citat utan en diskussion om “guilt-by-association”. Du gillar inte att Kjell inte vill läsa vad någon skrev och anklagar honom för “guilt-by-association”. När jag principiellt påpekar att du själv använder dig av “guilt-by-association” i annan diskussion, så blir du upprörd och blandar ihop korten på ett felaktigt sätt.

    Om man åberopar “guilt-by-association” så gäller det alla diskussioner. Det går inte att ibland använda sig av principen och ibland inte göra det.

    Klarar du inte av att ha en principiell akademiskt diskussion om “guilt-by-association” så borde du inte heller använda dig av begreppet.

  6. Fredrik,

    Vill bara deklarera att jag helt håller med dej.

    Det går inte att föra sansade samtal med en person som identifierar sig själv med sina åsikter och sedan tar allt personligt när någon framför en annan åsikt.

    Inte heller kommer man någon vart när samtalsämnet byts ut hela tiden.

    Mer skulle kunna tilläggas, men jag håller det kort.

    /Kjell

  7. Törs man återge två skämt om psykiska problem?

    1. Alla här tycker illa om mej bara för att jag är paranoid!
    2. Förr var jag schizofren, men nu mår vi prima!

    Jag vet att det är djupt tragiskt, men skämten manar oss till realism.

    /Kjell

    Rekommenderad läsning: Psalm 139

    Gud har blå-kopian och kan återställa allt!

  8. Det finns de som tror att det finns hinder för folkväckelse. Kanske det är dags att omvärdera LP och hans insatser? Kanske det tom är vi själva som är hindret.
    Sommartankar från
    stigmelin.wordpress.com

  9. Innanför eller utanför?

    Människans behov står i centrum, det var länge pingsts motto.
    Vems behov är i fokus för oss i dag? Är det församlingens, eller deras, som ännu inte hunnit fram, och kanske tom riskerar att gå förlorade? Jesus svarade dem: “Det är inte de friska som behöver läkare utan de sjuka. Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga till omvändelse, utan syndare.”-

    Lite tankar om val vi ibland behöver hjälp med
    Hälsningar
    /Stig

    https://stigmelin.wordpress.com/

  10. Ulrika,

    Har du tillgång till boken i elektroniskt format?

    Eller kopierar du manuellt genom att läsa och skriva?

    Det jag har läst av Frank Mangs har huvudsakligen varit personliga vittnesbörd.

    Hittills har jag inte kunnat finna villoläror hos honom.

    /Kjell

  11. Kjell,

    “Har du tillgång till boken i elektroniskt format?”

    Har inte kollat den möjligheten:/…Jag skriver alltså av från min bok:)

    “Det jag har läst av Frank Mangs har huvudsakligen varit personliga vittnesbörd.”

    Jag inte läst någonting av honom tidigare. Efter dessa 2 kapitel behåller jag hans text som ett personligt vittnesbörd. Sedan uppträdde han ju som lärare och ja, det finns några saker som jag skulle velat fråga honom om. Bett honom att utveckla. Kanske är det fler som funderar över samma saker när de läser hans bok. Men man får alltid komma ihåg att en bok aldrig ett komplement till Bibeln. En författare kan komma mycket nära sanningen i flera hänseenden och ge personliga viktiga vittnesbörd men aldrig göra anspråk på att var Guds ord. Även här gäller “pröva allt och behåll det goda.” Sedan försöker jag skilja på personlig stil och på själva innehållet. Många predikanter har lite av Mangs stil, “kostym och stora ord” men ändå träffar de inte i närheten av Mangs ord.

    /Ulrika

  12. Ulrika skrev: “lite uppmärksammat”

    Vet du det säkert? Har du kollat statistiken som WordPress ger dej om du loggar in?

    Döm inte mängden läsare av hur många kommentarer du får.

    Min erfarenhet är att ju bättre en artikel är, desto mindre kommentarer får man.

    Du är definitivt inne på ett bra spår med denna serie!

    /Kjell

  13. DEN SOM HAR ÖRA HAN HÖRE

    Ulrika,

    Jag vill egentligen inte avbryta en intressant diskussion men jag har ett ord till dig, nämligen “den som har öra han höre”.

    Saken är nämligen den att jag har dålig hörsel. Min fru börjar tycka det är jobbigt att säga allt två gånger (och ändå säger hon inte så mycket). Och jag har för mig att du vid något tillfälle nämnt att du säljer hörselutrustning, bland annat. Är det så att jag inte bara hör dåligt utan även ser dåligt, eller stämmer detta?

    Jag ett problem med hörseln som den allmänna sjukvården tyvärr inte täcker. Vid minsta störande sidoljud hör jag inte vad folk säger. Jag uppfattar “ljudvolymen” bra men kan inte urskilja orden. Samt att vissa högre frekvenser är väck. Exempelvis är den vackraste musiken inte längre vacker i mina öron. Ibland är den numera bara plågsam.

    Men jag har hört (…) eller kanske läst, att moderna hörapparater är väldigt bra, så därför är jag nyfiken på en sådan lösning.

    Jag är född 61:a, och hade inte tänkt lägga av helt ännu på ett tag. Tacksam för tips, om jag inte missuppfattat att du är i branchen.

    // Rolf Lampa

  14. Rolf Lampa,

    Låt Ulrika svara först, men som ägare av en hörapparat har jag vissa praktiska erfarenheter.

    Problem? 5% hörsel på vänster öra och 80% på höger. Tinnitus som överröstar jet-fighters….

    En bra hörapparat kostar ungefär 10.000 kronor och funkar mycket bra.

    Det är en “uppenbarelse” att ha en sådan apparat på sig.

    Man måste mäta, för alla har olika spektrum, och apparaten ställs in för att helt kompensera alla delar av sprektret.

    /Kjell

  15. Rolf,

    Vår stad har en stjärna som arbetar med enbart hörhjälpmedel i sitt företag o som jag hänvisar alla hörselkunder till (på hörcentralen är det 6 månaders väntetid o de gör ju som sagt inte allt heller). Kan ge dig hans telenummer i morgon via Kjell.

    /Ulrika

  16. Varför skall vi byta tro med islamister?

    Håller vårt land på att närma sig den punkt från vilket ingen återvändo finns? Vi har som svenskar utvecklat en kultur som över tid givit oss välstånd och fred. Det har varat i 200 år nu. Men nu kan vi ana en förändring, inte en förändring vi väljer själva, utan en som tvingas på oss av ett aningslöst ledarskap. – –
    Läs gärna bloggposten:

    https://stigmelin.wordpress.com/

  17. Ulrika,

    Jag bor i Gävle, så Ö-vik ligger lite långt bort. Jag fick dock bra tips av Kjell, och jag avser också att kontakta någon av de privata hörselspecialisterna i Gävle för att komma vidare med frågan. Vi får se vad det leder till.

    // Rolf Lampa

  18. Hej Rolf!
    Jag ser att du också har problem med hörseln. Det har jag haft ett antal år nu. Jag ha två hörapparater som fungerar rätt bra tycker jag. Hörselproblemen är ofta individuella har jag förstått. Jag kommer nu inte ihåg procenten hörbarhet men den är olika på öronen. Jag har svagare hörsel på vänster men bra kvalitet. Bättre på höger med sämre kvalitet.
    Min erfarenhet är att landstingets hörcentral fungerar bra i Västerås. Man får också låna och prova olika hjälpmedel.
    När det gäller TV har jag en kopplad slinga som ger mycket bra hörbarhet.

    Det finns en uppsjö av apparatleverantörer och jag har besökt en av dem i Västerås men vi kom överens om att landstingets var lika bra som det de kunde erbjuda, den var bara dyrare.
    Jag har inte direkt något råd att ge utan möjligen att köra landstinget i ”botten” först.
    Det finns en förening också med adressen hrf.se där man kan få tips.

    Jag vet inte vilka kontakter du haft men prova hörselfrämjandet, dom kanske har något. Det finns i alla fall en katalog

    Hoppas du finner en bra lösning
    /Stig

  19. Tack för tipsen Stig!

    Sjukvården meddelade mig, efter hörseltest, att min hörselnedsättning är sådan att man anser att den inte omfattas av sjukvårdens åtagande. Detta finner jag ganska intressant eftersom jag sällan hör vad folk säger, eller när telefonen ringer, eller varifrån ljuden kommer. Men sådant är alltså inte något som vårt svindyra sjukförsäkringssystem skall belastas med. Frun tycker att det är jobbigt. Återstår att kontakta privata hörselspecialister.

    Men det låter ju i alla fall som att det finns bra hörapparater så själva grundproblemet finns det säkert en bra lösning för.

    // Rolf Lampa

  20. Rolf Lampa,

    Rolf, om jag kan få din mailadress skall jag informera dig om vissa förhållanden inom hörselvården baserad på en av mina goda vänners erfarenhet.
    Om du vill kan du alltså skicka din adress till
    stig.melin (at) telia.com

    Hälsningar
    /Stig

  21. Jag hörde en sak på radion som jag vill dela.

    I fredags var det ett inslag på radion om den nya planeten som de hittat utanför vintergatan som liknar jorden. Om det gick att bevisa att det finns liv på en annan planet så skulle det en gång för alla bevisa att alla religioner har fel och ingen skulle längre vara troende. Både journalister och forskare var exalterad över detta.

    Det är säkert många som lagt märke till detta innan. Men för mig var det nytt att syftet med att leta efter liv på någon annan planet är för att bevisa att religionerna har fel. Jag trodde det bara var forskarnas fåfänga över att bli berömd som drev dem att leta efter liv. Nu vet jag bättre varför de letar efter liv på en annan planet.

    /Fredrik

  22. Fredrik,

    Jo, detta är helt klart och tydligt, och även orsaken att man kastar bort miljarder på strunt-projekt.

    Förr, när man trodde att jorden var den enda planeten med liv var det, enligt vetenskapsmännen: “Löjligt att tro att det skulle finnas en Skapare.”

    Sedan beslöt man att det fanns massor av planeter med liv i vårt solsystem, och då var det, enligt vetenskapsmännen: “Löjligt att det skulle kunna finnas en Skapare som brydde sig om människorna på jorden.”

    Nu har kärnan av de ateistiska vetenskaparna insett att båda dessa argument är cirkelbevis som faller på egen orimlighet.

    Därför har man hittat på att det inte finns bara ett “UNI”-versum (uni betyder ju ett), utan att verkligheten består av otaliga “uni”-versa…. Man talar om “MULTI”-versa.

    Och just för att det finns otaliga “uni”-versa så räcker slumpen för att det skall bli liv på jorden.

    Detta är en panikreaktion eftersom man inser att Intelligent Design är enda rimliga vetenskapliga alternativet med vad vi vet i dag.

    Men eftersom man har uppfunnit “multi”-versa som aldrig kan vare sig studeras eller motbevisas, så känner man sig lite säkra igen. De har köpt tid men kommer till slut ändå att tvingas ge upp.

    Lögnen regerar och gudsföraktet gillar det.

    /Kjell

  23. ASTROFYSIK – BARA FÖR SKOJARE?

    Angående gjorda observationer och önskade observationer i universum så rekommenderar jag att se på följande video av John Hartnett, astrofysiker vid Universitet i Sydney. Han tror på en ung jord och ett ungt universum, och har utvecklat en ny kosmologi (det finns många, inte bara Big Bang) baserat på en sekulär modell av astrofysikern Carmeli.

    Det intressanta med modellen är att den INTE “saknar materia” i de matematiska modellerna, dvs “mörkertal” inom astrofysiken, som folk tror är verklig materia, men som är mer känt som mörk materia och märk energi. Modellen medger också att universum skapades på 6 dagar SAMTIDIGT som fjärran stjärnljus sänder ut strålar som färdats i miljontals ljusår. Det beror bara på hur man definierar fysiken. Men, den som tror att vi nu “vet hur fysiken fungerar” vet inte att det inte fungerar. TIll exempel, en spiralformad galax har “armar” som skulle snurrat upp sig för länge sedan om galaxen snurrat i miljarder år, men även om de bara funnits i 6000 år skulle de ändå inte fungera (materien i galaxarmarna har “för låg” dynamisk massa, dvs “mörk materia” vilket innebär att det “borde” finnas mer materia i armarna än vad vi kan observera).

    Se videon först. Hartnett är en mycket bra pedagog. Begreppen behövs för att lyssna till podkasten i andra länken. Här har ni chansen att se hur kunskapsläget EGENTLIGEN ser ut inom astrofysiken, och vilka svar som kan finnas på de frågor vi alla ställer oss utgående från bibelns påståenden :

    https://www.youtube.com/watch?t=123&v=KW8VJOBF3o0

    Podcast där Hartnett svarar på en mängd frågor om sin kosmologiska modell:

    http://podbay.fm/show/477768571/e/1243616100

    Det var förresten John Hartnett som påpekade i en av sina böcker om hur astrofysikerna så sent som på 90-talet satt på avsides ölpubar och drog kosmologiska modeller och teorier för varandra. Sedan kom datorerna och dataspel och simuleringsprogram. Då började även de själva tro att deras tankemodeller var verkliga. Typ.

    Men de var de förstås inte. Och Hartnetts egen modell är inte heller vare sig komplett eller felfri, men det gäller alla modeller. Men Hartnetts modell har inte alla de enorma problem som Big bang modellen dras med. Hartnetts modell introducerar en femte dimension (accelleration) till de fyra tidigare som ingår i rumtiden (3D + tid).

    Särskilt intressant är hur Hartnetts “Nya Fysik” förklarar, om den är korrekt, varför vi faktiskt kan se från jorden, just nu, hur Gud skapar stjärnorna, på den fjärde skapelsedagen. Och att jorden mycket väl kan vara i universums centrum. Och att universum kanske expanderar, eller kanske inte, men det spelar ingen roll i Hartnetts modell som fungerar bra oavsett hur det är med den saken, osv.

    // Rolf Lampa

  24. Hej vänner, här och utomlands!
    Jag har blivit påmind om David Wilkersons besök hos oss 2004
    och har funderat lite om vad som hänt sedan dess
    och redovisar något i bloggen
    Hälsningar
    /Stig

    http://stigmelin.com/

  25. Rolf Lampa,

    Tack Rolf för din redogörelse. Det var intressant och givande att få ta del av att inte alla vetenskapsmän tror på Big Bang. Uppmuntrande att det finns sekulära vetenskapsmän som inte utesluter att universum skapades på 6 dagar.

    /Fredrik

  26. Fredrik,

    Det passar att citera 2 Petr. 3:3-7, och jag gör det från KJV eftersom de har översatt den fetstilade biten nedan korrekt.

    Knowing this first, that there shall come in the last days scoffers, walking after their own lusts, And saying, Where is the promise of his coming? for since the fathers fell asleep, all things continue as they were from the beginning of the creation. For this they willingly are ignorant of, that by the word of God the heavens were of old, and the earth standing out of the water and in the water: Whereby the world that then was, being overflowed with water, perished: But the heavens and the earth, which are now, by the same word are kept in store, reserved unto fire against the day of judgment and perdition of ungodly men.

    “Willingly ignorant” betyder “avsiktligt dumma”.

    Det handlar om avsiktliga förnekelser av Skaparen.

    /Kjell

  27. Kjell,

    “Kan du inte läsa den i SVD?”

    Har förbrukat min andel fria artiklar i SVD denna vecka och ville verkligen läsa artikeln. Samtidigt kunde jag inte be vem som helst om hjälp eftersom jag anade att artikeln innehåller sådant som behöver viss handledning. Jag ville inte, trots att nu SVD gjort det med tusentals idag, bidraga till spridning av villfarelse (utan tillgång till handledning). Givetvis tog historikern upp den muslimska och den katolska sidan av saken och icket den kristna. Ska läsa artikeln igen nu och se om jag kommer fram till samma slutsats ang vilka som får komma till tals och vilka som inte får det. Tack för hjälpen!

    /Ulrika

  28. Ulrika,

    Det finns en hel radda med falska evangelier. De är späckade med lögner, gnosticism och fantasier.

    Några av de värsta är “Evangelium enligt Maria Magdalena” och “Evangelium enligt Judas”.

    Kolla Nytestamentliga apokryfer.

    /Kjell

  29. Kristen och fri
    För en sekulariserad människa ser kristen tro ut att vara kvalificerad ofrihet. Är man kristen är det mycket man inte får göra och mycket man måste göra. Vill man bli fri i sitt inre uppsöker man inte en församling utan en psykolog. Har Han som skapat —

    Hälsningar
    /Stig

    http://stigmelin.com/

  30. Frank Mangs skriver så musikaliskt att tangenterna kan gå i takt med Brahms klarinett opus 114. Eller om det var 115.

    För er som följer Mangs bok “Synd och Sanning” finns nästa kapitel här:

    https://litevardagstro.wordpress.com/

    /Ulrika

  31. Förnedrad och upprättad
    En lång tid var han slav, och under många år satt han i fängelse på falska anklagelser. Josef, en av Jakobs tolv söner, blev ändå den som till sist skulle rädda sina bröder undan svält, fick först böja sig under deras övermakt. Seger går ibland –
    Hälsningar
    /Stig
    stigmelin.com/

  32. Jag behöver hjälp att förstå hur jag ska tänka kring Den Helige Ande. Mitt problem uppdagades då jag nu håller på att skriva ned näst sista kapitlet i Mangs bok “Synd och Sanning.” Mangs skriver i en mening så här: ” Tro inte, att du är färdig och fullärd därför att Gud fått fylla dig med sin helige Ande.” Först tog jag mig friheten att ändra litet h till stort H i helige. Sedan tänkte jag att Den Helige Ande är ett personnamn och att en person inte kan flytta in i en människas kropp utan att det snarare är personens “ande (anda)/hjälp” som kommer och går i människans kropp och därmed torde litet h i sammanhanget vara det rätta?

    Jag upplever en hel del förvirring på olika allmänna och personliga plan. Med tanke på hur få som tar det unika tillfället i akt att be om hjälp här på Kjells sajt antar jag att många har klara svar att ge mig. För inte är det likgiltigheten som fått övertaget bland de flesta?

    /Ulrika

  33. Ulrika,

    Här får du två texter att fundera på.

    Joh. 14:15-21

    Om ni älskar mig, håller ni fast vid mina bud. Och jag skall be Fadern, och han skall ge er en annan Hjälpare, som alltid skall vara hos er, sanningens Ande, som världen inte kan ta emot. Ty världen ser honom inte och känner honom inte. Ni känner honom, eftersom han förblir hos er och skall vara i er. Jag skall inte lämna er faderlösa, jag skall komma till er. Ännu en kort tid, och världen ser mig inte längre, men ni skall se mig, ty jag lever, och ni kommer att leva. Den dagen skall ni förstå att jag är i min Fader, och att ni är i mig och jag i er. Den som har mina bud och håller fast vid dem, han är den som älskar mig. Den som älskar mig skall bli älskad av min Fader, och jag skall älska honom och uppenbara mig för honom.”

    Rom 8:1,9-11

    Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus. – – – Ni däremot lever inte efter köttet utan efter Anden, eftersom Guds Ande bor i er. Den som inte har Kristi Ande tillhör inte honom. Men om Kristus bor i er, är visserligen kroppen död för syndens skull men Anden är liv för rättfärdighetens skull. Och om hans Ande som uppväckte Jesus från de döda bor i er, då skall han som uppväckte Kristus från de döda göra också era dödliga kroppar levande genom sin Ande som bor i er.

    I Bibel 2000 har man avpersonifierat Den Helige Ande i många texter. Hebrew Roots kallas Den Helige Ande för “Guds Ande”, vilket i och för sig är korrekt språkbruk, men det de avser med denna benämning är att Anden inte är en person.

    De som predikar att Jesus inte är Gud brukar ofta ha kommit in på den vägen genom att först förneka att Den Helige Ande är en person. Trots att Skriften tydligt talar om att ”Han delar ut gåvor som Han vill”. En person med egen vilja!

    I stället brukar dessa försöke göra Anden abstrakt eller ”bara” en sorts gudomlig energi. Detta leder sedan till att man förklarar att Jesus (bara) var en människa som lyckades vara helt lydig enligt Lagen, och därför klassade som frälsare.

    Fundera först på detta och se vart det leder, innan jag skriver mera.

    Själv bekänner jag mej till tron att GUD är Fadern, Sonen och Anden. Ordet “tre-enighet” eller “tre-faldighet” finns dock inte i Bibeln.

    /Kjell

  34. Kjell,

    Tolkar i följande mening att Anden med stort A är personen och ande med litet a är Andens gåva/hjälp/undervisning etc.:

    Joh 3:6 “Det som är fött av köttet är kött, och det som är fött av Anden är ande.”

    Således behöver jag tänka på när jag använder stort eller litet A/a.

    Jag vill förstå mer av helheten och funderar på denna mening:

    1 Joh. 4:1″Mina älskade, tro inte varje ande, utan pröva om andarna kommer från Gud.”

    I den meningen kan man se att det finns många andar som är underställda Gud eller Fienden. Vi ska pröva om det är Den Helige Ande som talar eller om det är Fiendens sändebud eller vårt eget kött.

    Jag behöver fundera mer på användningen av stort eller litet H/h. Att det ska vara stort H i Den Helige Andes namn är självklart. Likaså är det självklart att det ska vara stort H i Hjälparen, ett av Den Helige Andes namn.

    Ska återgå till texterna du delade och läsa dem igen.

    /Ulrika

  35. Ulrika,

    Kanske det jag nu tänker skriva bara kommer att krångla till det för dej.

    Stora och små bokstäver finns inte grundtexterna. Inte heller finns det någon versindelning och till och med skiljetecken får man gissa sig till.

    Lägg till detta att GT’s texter består av ord skrivna utan vokaler. I stället finns det en massa accenter, prickar och dylikt som har stor betydelse för både uttal och ordens innebörd. (Det finns 3 bokstäver som kan ses som vokaler. Det är “alef” (א), “yod” (י) och “ayin” (ע).)

    Eftersom du talar svenska borde du kunna förstå detta. Vi har ju 3 bokstäver som består av “a” eller “o” med accenter, eller prickar. Ta som exempel följande ord. Tänk dej att du får höra att jag “hälsar”. Det är ju något helt annat än om du får höra att jag “halsar”.

    Sedan tillkommer flera andra saker när man vill förstå text. Jag skall ge två välkända exempel även på det. Om jag skriver “tomten” så vet du inte om jag avser din trädgård eller en sagofigur med röd luva. Om jag skriver “anden” så vet du inte om jag talar om en sorts anka eller om en varelse utan kropp.

    En annan, minst lika viktig sak är förståelsen av ords så kallade konnotationer och denotationer. På vanlig svenska handlar det om att både känna till ett ords ordboks-betydelse och dess erfarenhets-betydelse. Till detta kommer att en del ord även tillskrivs metaforiska betydelser. Jag skall illustrera även detta med exempel. En svårt hjärtsjuk person kan ha ett väldigt gott hjärta. När det översätts i NT att Jesus hade ett gott hjärta så står det inte hjärta, utan tarmar (eller inälvor), i grundtexten. Olika organ har i olika kulturer tillskrivits olika symboliska betydelser.

    I äldre svenska kallas depression för “mjältsjuka”. Vår symbol-expert Rolf kan säkert säga ännu mycket mer om detta.

    Vad jag försöker säga med detta är att dina funderingar över stor och liten bokstav är ett försök att med typografiska medel kommunicera exakt hur du ser detta med ande och Ande. Det är en omöjlig uppgift för andra har sina egna tankar om detta och förstår det enligt sina egna tolkningsregler.

    Även det kan jag illustrera med ett exempel. Tänk dej att du och jag sitter i samma rum, men avskärmade så att vi inte kan se varandra. En person i rummer ger oss uppdraget att teckna ett hus. Vi har papper, pennor, färger och alla medel till hands. Garanterat kommer våra teckningar att vara totalt olika varandra. Ordet hus har samma konnotationer för oss båda, men helt olika denotationer.

    Som liten intressant iakttagelse kan man upptäcka att kvinnor och män använder språk ganska olika. Därför säger män ofta att de inte är tankeläsare. Kvinnor använder substantiv, adjektiv och adverbial mycket sparsammare än män.

    Något överdrivet säger en kvinna (pekande): “Ta den där och flytta den dit!”

    Medan mannen skulle uttrycka samma önskan med följande ord: “Ta den blå skålen på köksbordet och placera den på hyllan ovanför diskbänken!”

    /Kjell

  36. Kjell,

    “Det finns 3 bokstäver som kan ses som vokaler. Det är “alef” (א), “yod” (י) och “ayin” (ע).)”

    På det språket behöver jag alltså inte bry mig om små eller stora bokstäver utan vara noga med de 3 bokstäverna i stället. På svenska behöver jag vara noga med liten eller stor bokstav då de visar på vem eller vad vi talar om. Om jag exempelvis skriver “Gud” vet du vem jag talar om och om jag skriver “gud” eller “gudar” blir det annorlunda. Om jag råkar skriva en människas namn med liten bokstav spelar dock ingen roll. Det finns endast en Gud med stort G, endast en Ande med stort A och endast en Son med stort S. Allt därinunder med små bokstäver tillhör det skapade. gudar, andar och söner är någonting helt annat än Gud.

    Tänker nu att jag kan skriva “Helige” med stort H så snart det kopplas till Anden och heligt/heliga etc med litet h så snart det handlar om människor.

    ““alef” (א), “yod” (י) och “ayin” (ע).)” söker också visa på tydliga och viktiga skillnader i motsvarande betydelser som stora och små bokstäver försöker visa i svenskan?

    /Ulrika

  37. Jag skrev: “Det finns endast en Gud med stort G, endast en Ande med stort A och endast en Son med stort S.”

    Mer noga (närmre sanningen): “Det finns endast en Gud med stort G. Det är Fadern, Sonen och Den Helige Ande. Tre Gudar i ett med inbördes ordning. Sonen lyder Fadern och Anden lyder Sonen.

    /Ulrika

  38. Ulrika,

    Precis så funkar kommunikationen bäst.

    Denna kommentar är en fotnot som förklarar vad du menar med din typografi.

    /Kjell

  39. Kjell,

    I den här texten (Mangs) har jag bytt ut litet a till stort A i “Andens värld.” Behåller litet a i “andlig föregångare”:

    “Det första villkoret för att bli en själavinnare är att du själv har lämnat överträdarens väg helt och hållet. I Andens värld duger det inte bara att vara en död vägvisare, som pekar ut vägen för andra men själv inte rör sig ur fläcken. I Andens värld duger endast föregångare. Och den, som inte vill bli en andlig föregångare gör klokast i att ögonblickligen slopa all tanke på att undervisa andra.”

    Mangs förlåter mig för dessa byten?

    /Ulrika

  40. Kjell,

    Nu tänker jag att det borde vara stort A även i andlig föregångare. Stort A visar på Gud som källan medan litet a kan innebära vilken sorts andlighet som helst. Alla är ju andliga, frågan är vem man vill vara föregångare till. Att skriva med stort A visar vem man strävar efter att visa. Att vara “andlig föregångare” kan alla som exempelvis fascineras av det övernaturliga utan intresse av källan.

    /Ulrika

  41. Fantastiskt intressant program igår på SVT om Martin Armstrong, ett finansiellt geni. Skön motpol till alla konspirationsteorier som florerar i kristna sammanhang. Titeln är Dox: The Forecaster. Kort handlar det om Martin Armstrongs sätt att förutspå rörelser på de finansiella marknaderna och vilken oro det har skapat ända upp på regeringsnivå. Tyvärr Kjell så kan det endast ses i Sveige men du kanske kan få tag på det på annat sätt. Om inget görs är vår civilisation på väg mot avgrunden.

    http://www.svtplay.se/video/3186356/dox-the-forecaster/dox-the-forecaster-avsnitt-1?start=auto

    Martin

  42. Martin,

    Det finns en hel del artiklar och ganska mycket på YouTube, om och av den mannen. Skall kolla lite grand.

    /Kjell

  43. Martin,

    Har kollat lite på Martin Armstrong.

    Tycker du inte att han, liksom resten av världens olycksprofeter är helt och hållet “amero-centrisk”? (Israel ligger i världens navel, inte USA!)

    Det var just detta som alla tidigare olycksprofeter stupade på.

    Om du vill är du givetvis välkommen att skriva hans apologes.

    /Kjell

    PS. Måste även tänka på de publikationer som fanns när jag var ung. En “Benjamin Creme” annonserade nu och då hur “Maitreya” (Antikrist) skulle träda fram vid ett specifikt tillfälle.

    Det skedde inte, för det är bara Gud Fadern som har tidsplanen.

    Och, något mindre definitivt tror jag att “OM” Donald Trump vinner så har vi sett Antikrist!

  44. Kjell,

    Jag är verkligen ingen expert på Armstrong men jag tycker inte det är konstigt att han fokuserar på USA med tanke på dess storlek och betydelse för finansmarknaderna. Israel är ju rätt ointressant ur det avseendet. Det som är intressant tycker jag är att a) han har haft otroligt mycket rätt och b) han kan förklara marknadsmekanismerna. Bland konspirationsteorierna som florerar i kristna sammanhang brukar det vara tvärtom, dvs otroligt mycket fel av nån som inte kan förklara marknadsmekanismerna.

    Intressant det skriver om Donald Trump. Jag har inte uppfattat dig som nån som ropar antikrist! så fort en ny person gör entré på världsscenen. Tvärtom lite avvaktande med tanke på alla förutsägelser om ändtiden som har slagit fel. Det kanske är så att vi verkligen är så nära trots allt. Jag är rädd att jag har blivit lite cynisk med en grundinställning att alla som spekulerar i tidens slut har fel, på samma sätt som alla tidigare försök att gissa Jesu återkomst genom historien.

    I praktiken är detta ett icke-ämne för mig. Jag vet att jag aldrig kommer bli nån expert på ämnet och försöker vara “alltid redo” som scouterna säger. Jag går tillbaks till Bibeln och konstaterar att vissa eskatologiska tolkningar inte är helt uppenbara, i alla fall inte för mig. Jag tänker på sista årsveckan, vedermödan osv. Jag tycker inte heller att Jesus uppmanar oss ägna så värst mycket kraft på den här frågan. “”Det är inte er sak att veta vilka tider och stunder Fadern i sin makt har fastställt” (Apg 1:7). Att förbereda sig för Hans återkomst tycker jag är nåt helt annat än att gissa när Han kommer.

    Martin

  45. Martin skrev: “Att förbereda sig för Hans återkomst tycker jag är nåt helt annat än att gissa när Han kommer. ”

    Amen!

    /Ulrika

  46. Martin,

    Du har helt rätt vad gäller spekulationer om personer och tider, och du hittar inte sådant tidigare på min blogg.

    I en nylig intervju tillfrågades Trump vad han anser om vissa personer. Bland annat tillfrågades han vad han anser om Jesus.

    Han svar var: “En hippie looser!

    Trump har bara en gud, nämligen sig själv.

    Nog om det. Både vem och när ligger helt i Herrens hand. Tillbaka till ekonomin.

    Armstrong meddelar många relevanta och aktuella saker om ekonomin. Men i min mycket begränsade kunnighet på detta område tycks det mej att han har en materialistisk bild av verkligheten.

    Ekonomin är inte rent materiell. Det finns starka “andliga” krafter, andemakter, inblandade och likasom i kroppen inte alltid de största och starkaste organen är de akut livsviktiga, kommer det att visa sig att detta även gäller för ekonomin.

    Men Herren har all makt, i himmelen och på jorden, och när han stänger kranen blir de andemakter som nu styr, helt maktlösa och systemet faller samman som ett korthus.

    Men där är vi inte ännu. Det dröjer ännu några år.

    /Kjell

    PS. Som parentes, signalementet!

    Dan 7:8 Men medan jag såg på hornen fick jag se hur ett annat horn sköt upp mellan dem, ett litet horn som stötte bort tre av de förra hornen. Det hornet hade ögon som liknade människoögon och en mun som talade skrytsamt.

    Dan 7:25 Denne skall tala mot den Högste och ansätta den Högstes heliga. Han skall sätta sig i sinnet att förändra heliga tider och lagar, och de skall ges i hans hand under en tid och tider och en halv tid.

    Dan 11:36 Kungen skall göra vad han vill och skall upphöja sig och förhäva sig över varje gud. Ja, mot gudars Gud skall han tala sådant att man måste förundra sig. Allt skall lyckas honom väl till dess att vredens tid är ute, ty det som har beslutats måste ske.

    Upp 13:5 Och åt vilddjuret gavs en mun som talade stora och hädiska ord, och det fick makt att göra så i fyrtiotvå månader.

  47. Kjell,

    “Fundera först på detta och se vart det leder, innan jag skriver mera.”

    Redo för mera.

    /Ulrika

  48. Ulrika,

    Fast nu skrev jag ju faktiskt mera här, och sedan tänkte jag mej att du kanske först skulle berätta hur du tolkade de texter jag citerade.

    En ledtråd: I många texter där det talas om att “Kännas av Herren” eller fyllas/döpas i/av/med Anden används ord som är besläktade med ordet “impregnera”.

    De som är bevandrade i det engelska språket ser i ordet “impregnera” även ordet “befrukta”.

    Detta är, så vitt jag förstår, avsiktligt bildspråk i Bibeln. Lika väl som något av mannen lever i en befruktad kvinna, är det rent bokstavligt så att något av Gud lever i en person som har blivit känd av Herren, som har tagit emot Den Helige Ande som gåva.

    Jag tror således på en bokstavlig tolkning av de texter jag citerade.

    /Kjell

  49. Kjell,

    Om du ber mig beskriva begreppet “tolkning” har jag inte en susning om vad jag ska säga. Som du märker pratar jag bara på. “Impregnera” och “befrukta” fattar jag bättre:

    Joh 3:7-8 “Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt. Vinden blåser vart den vill, och du hör dess sus, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den är på väg. Så är det med var och en som är född av Anden.” 


    /Ulrika

  50. Kjell,

    Joh 4:14 ” Jesus svarade henne: “Den som dricker av det här vattnet blir törstig igen. Men den som dricker av det vatten jag ger honom ska aldrig någonsin törsta. Det vatten jag ger blir en källa i honom med vatten som flödar fram till evigt liv.”

    Å vad krångligt! Jag funderar på om vattnet är Den Helige Ande själv eller relationen med Gud genom Den Helige Ande.

    /Ulrika

  51. Ulrika,

    Troligen kan bara broder Rolf låta sitt “ljus” (sin lampa :-)) skina på detta i begripliga termer.

    Mitt svar är torrt och kort: Det funkar aldrig att molekylärbestämma Gud eller hans Ord.

    /Kjell

  52. Kjell,

    Jag skrev: “Å vad krångligt! Jag funderar på om vattnet är Den Helige Ande själv eller relationen med Gud genom Den Helige Ande.”

    Suck. Det är klart att det är relationen, som går via Den Helige Ande.

    /Ulrika

  53. Kjell,

    Jag skrev: “Suck. Det är klart att det är relationen, som går via Den Helige Ande.”

    En relationskälla som fylls på när man ber.

    /Ulrika

  54. Kjell,

    “Mitt svar är torrt och kort: Det funkar aldrig att molekylärbestämma Gud eller hans Ord.”

    Vad tänkte du på när du svarade detta? Vad menar du med molekylärbestämma?

    /Ulrika

  55. Ulrika,

    Detta tänkte jag på.

    Att precis beskriva vad vattnet är, eller det somliga vill göra, att precis beskriva vad oljan i lamporna är, och så vidare.

    /Kjell

  56. FÖRUTSÄTTNING FÖR LIV – OCH LIVET SJÄLVT
    Kjell,

    Troligen kan bara broder Rolf … begripliga termer.

    Först: Tänk på att en symbol kan ha flera olika betydelser, och att samma grundbetydelse kan vara både positiv och negativ (t.ex. vin, som betecknas “stark känslomässig rörelse”, vilket kan utgöra islka eller som känslor ofta gör, de fördunklar omdömet, men kan också beteckna stark (positiv) medkänsla och inlevelse).

    1. Vatten = Undervisning (Guds ord eller Satans lögner)
    2. Vind = Ande (ond eller god)

    Motivering:

    1. Vatten – En förutsättning för liv. På liknande sätt är Guds ord en förutsättning för andligt liv. Exempel

    “… ty landet skall vara fullt av HERRENS kunskap, LIKASOM havsdjupet är fyllt av vattnet.

    För hebreerna är kopplingen mellan vatten = Guds ord aningen mer än endast intuitiv. Höstregn på hebreiska betyder även undervisning / lärare. (Strong’s: môreh, an archer; also teacher or teaching). Se tex. Joel 2:23:

    “Fröjda er, ni Sions barn, var glada i HERREN, er Gud, ty han har givit er Läraren som ger rättfärdighet. Han skall låta rikligt med regn komma ner över er, både höstregn och vårregn som tidigare.

    Överkurs: Med tanke på vatten = undervisning, vad betyder då följande?

    “Då sprutade ormen vatten ur sin mun som en flod efter kvinnan, för att hon skulle föras bort med floden.” (Upp 12:15)

    Stora mängder vatten kan även beteckna “folkhavet”. Exempel:

    “Och han sade till mig: “Vattnen som du såg, där skökan tronar, de ÄR folk och människomassor och folkslag och språk.” (Upp 17:15)

    2. Ande – På hebreiska samma ord för vind och ande. Notera att det finns både goda och onda andar.

    “Sedan såg han sju andra ax skjuta upp, tunna och svedda av östanvinden.(1 Mos 41:6)

    Österländsk inflytande verkar inte nyttigt andligen.

    Man måste dock bestämma huruvida bildspråk verkligen avsågs av den som gjorde uttalandet.

    // Rolf Lampa

  57. Martin,

    Fantastiskt intressant program igår på SVT om Martin Armstrong

    Medhålles. Verkligen intressant.

    Jag noterade en sak som är – bland många andra märkliga saker – rent förbluffande. I mönstret fannas att stora krascher dyker upp med cirka 50.x års intervall. Dvs något lite mer än 50 år.

    Och i Mose lag skulle Israel “nolla” sin ekonomi vart femtionde år, i meningen att alla skulder skulle avskrivas och pant (jordegendomar) skulle återlämnas samt livegna frisläppas. Utan prut eller gnäll. Väck bara med alla skulder, och alla skuldsatta blev plötslig fria och självständiga och med återlämnad jordplätt kunde de “uppehålla livet” på egen hand.

    I snitt fick alltså varje Israelit, oavsett status som fri eller livegen, chansen att leva och livnära sig självständigt, i frihet. En sorts bild av ett andligt erbjudande om att bli fri genom den “skuldfrihet” Gud erbjuder genom sitt försoningsverk.

    Men hursomhelst, Israel kunde aldrig, om de följde Guds påbud om Jubelåret, kollapsa ekonomiskt. Innan det hände (med ca 50.x års mellanrum) skulle ju ekonomin nollas, och därmed kunde inte ansamlandet av tillgångar, på grund av enskildas girighet välta hela nationens ekonomiska system.

    Just girigheten, och den obalans och den maktansamling som följer, påpekade även Martin Armstrong att är den troliga orsaken till att ekonomier kollapsar. En del av förklaringen ligger i att den makt som de stora tillgångarna medför ger den rike ytterligare ett verktyg för att bli ännu rikare, nämligen att påverka och rent av manipulera viktiga beslut i samhället, och till sist blir “oligarkin” så osund att systemt kollapsar.

    Dokumentären är i alla fall klart sevärd. Nästa stora “bump” beräknades inträffa “2015.75”…

    // Rolf Lampa

  58. Rolf Lampa,

    Kan någon förklara den för mej hittills okända notationen “2015.75”?

    Jag kan ana att det skulle kunna betyda att 75% av året har passerats?

    Men skulle vara intresserad att veta på vilket sätt denna notation skall användas.

    /Kjell

  59. Kjell,

    Före 1998 förutsåg Martin Armstrong Rysslandskrisen (1998), låga priser på guld och olja (1999), IT-bubblan, som järnvägar 1907, (2000), att amerikanska börsen bottnar (2002), fastighetsbubblan (2007), oljepriset når 100 usd (2007), början på statsskuldskrisen (2009), nedgång för Japans ekonomi (2011-2015), sovereign debt big bang (2015,75). Notera att allt detta förutspåddes samtidigt, alltså för mer än 17 år sen.

    2015,75, dvs 1 oktober 2015.

    Det här är av en helt annan kvalitet än andra förutsägelser som nu florerar i kristna sammanhang. Att världen skulle styras av en elit som 2012 skulle ha försatt världen i hyperinflation, raderad aktiebörs, raderad dollar osv. Ingenting av det där inträffade, det hänger inte ens ihop logiskt. Överhuvud taget är det mycket konspirationsteorier nu. Det är anmärkningsvärt hur lite bevis, om några, kristna behöver för att tro på dessa, tycker jag.

    Som ekonom tycker jag om långa förutsägelser. Så mycket i den finansiella marknaden rör nästa kvartal, nästa vecka, nästa dag, och den typer av förutsägelser slår ideligen fel. Som exempel, Martin Armstrong hävdar att vi sedan 2007 befinner oss i en 30-årig nedgångsperiod för fastigheter. Nu kastar sig människor hysteriskt in och köper hus och lägenheter i våra storstäder till rena fantasipriser. Tio miljoner för en trea i Stockholms innerstad. Och så kan man fundera lite. Mina föräldrars generation köpte fastigheter på 70-talet när dom fick skrapa ihop till insatsen och dessutom låna till skyhög ränta. Men det visade sig bli en alldeles utmärkt strategi. Men nu vill alla köpa, just för att räntan är låg. Men det är helt fel. Man ska köpa när räntan är så hög som möjligt. Inte som människor tänker nu att det är bra att köpa när den är så låg som möjligt. Det är helt fel. Sånt tycker jag är intressant att tänka på.

    Jag är rädd att detta resonemang och även Martin Armstrong är lite off-topic. Men det är möjligt att vi är nära tidens slut och då antar jag att ekonomin kommer vara en viktig faktor. Och då är det bättre att lyssna på människor som vet vad de talar om, typ Martin Armstrong, än charlataner som jag inte vill nämna vid namn i detta forum.

    Martin

    PS. Intressant Rolf om de bibliska 50-årsperioderna. Vad som skapar bubblor finns väl lite olika teorier om. Jag tänker att det fungerar ungefär som med lämlar. Mycket mat, bra förutsättningar och antalet lämlar exploderar. Tills det blir mättat och antalet lämlar drastiskt faller. Tills det faller så mycket att lämlarna får bra förutsättningar igen. Och så börjar vi om igen, och igen, och igen. Inte så teoretiskt kanske 🙂

  60. Martin,

    Jag skulle nog inte kalla det off topic. Det skulle till och med passa i de båda blogposterna som handlar om “riktigt frälst”.

    Du har nu (annorstädes) tillåtit dej att yttra tvivel angående vissa personer. Och därmed har du klassats som medlem av B-laget, i bästa fall.

    Överallt finns det “inre cirklar” som man bara får tillhöra om man håller hårt på kutymen, eller med andra ord hajjar vad man får, och inte får säga, får göra och inte får göra.

    Du har varnats personligen, och offentligt, för att du inte håller med gänget i den inre cirkeln.

    Lägg även märke till hur olycksprofeterna aldrig säger hur man skall göra för att reagera på deras budskap. De säger alltid bara vad man skall göra.

    Visst skall vi hålla oss nära Jesus, och visst bör vi se till att ha olja i lamporna.

    Hur detta bör omsättas i praktiska handlingar, eller vardagen, får du aldrig veta av dem.

    Huvudsaken är att du känner dej nedstämd och otillräcklig och stressad 🙂

    /Kjell

  61. Kjell,

    Vad menar du med:
    “Lägg även märke till hur olycksprofeterna aldrig säger hur man skall göra för att reagera på deras budskap. De säger alltid bara vad man skall göra.”?

    Den diskussionen på en annan blogg har varit väldigt intressant, det har varit en studie i sekt-mentalitet. I likhet med kritiker av LO har jag klassats som mindre “andlig”, och det är fullständigt irrelevant hur välgrundad vare sig min eller LO-kritikernas kritik är. Är det något som inte diskuteras är det sakfrågan.

    Martin

  62. Martin,

    Du beskriver precis det jag menar. Sektariska tendenser och inslag finns överallt. Det må vara politiska partier, sportklubbar, religiösa föreningar eller i arbetslivet.

    Det finns alltid någon ledare som man måste se upp till eller frukta och som är “un-touchable”. I kristna sekter gäller: “Rör inte Herrens smorde!”

    Runt om ledaren finns det en inre cirkel och runt om den cirkeln finns det vanligtvis en yttre cirkel. Det viktiga för dessa makthavare är att på alla sätt hindra andra att uppnå samma status. Det gör man genom att presentera olika sorters tvång utan att vara tydlig vad gäller kraven.

    Ju fler man kan göra beroende på grund av att de känner sig underlägsna och otillräckliga, desto mer makt har man.

    I katolska kyrkan är systemet perfektionerat. Där kan den präst som låter sig tituleras “fader” utesluta dej ur gemenskapen och fördöma dej till helvetet. Han kan ju, bevars, även förmedla förlåtelse för synder. Världens största sekt!

    Men detta förekommer, som sagt, i alla grupper i mer eller mindre grad.

    Det handlar om en medfödd syndig natur. Två barn räcker för att det skall bli maktstrider. Tre barn räcker för att en skall tvingas underordna sig.

    /Kjell

  63. Rolf Lampa,

    Det här är jätteintressant. Det är fantastiskt att Gud gav oss en ekonomiskt hållbar modell för flera tusen år sen som antagligen skulle fungera idag. Precis som du skriver är problemet att de rika blir rikare på de fattigares bekostnad. I en högkonjunktur med stigande tillgångspriser blir de som äger tillgångar rika(re) medan de utan tillgångar får en oförändrad ekonomi. När sedan kraschen kommer så rycker staten in med stora hjälpinsatser för att rädda banksystemet och viktiga delar av industrin. Detta räcker vanligen för att tillgångspriserna åter ska börja stiga. Ni ser mönstret. Kostnaderna delas solidariskt av samtliga medborgare medan vinsterna tillfaller ägarna av tillgångarna. På detta sätt trycks tillgångarna ut mot de allra rikaste. I USA är detta tydligt, statistik över detta torde vara lätt att hitta för den intresserade.

    Vi behöver kristna ekonomer som förstår de bibliskt sunda reglerna för ekonomi. Oops, jag råkar vara kristen ekonom själv…. Jag kommer definitivt uppdatera mina kunskaper inom detta område.

    Martin

  64. Kjell,

    Just denna “inre cirkel” tycker jag börjar spåra ur. Om vi tittar snabbt på vad man måste tro på (och inte får ifrågasätta) är det ju som lekman väldigt svårt att ha nån tydlig åsikt. Vi har blodmånads-teorierna från Biltz och Hagee (mfl?). Det ska tydligen hända nåt viktigt för det judiska folket iom att det är fyra månförmörkelser, en tetrad?, för det har det ibland gjort tidigare i historien. Men jag aldrig stött på något i Bibeln som säger detta. Ordet “tetrad” finns inte ens med i SAOL.

    Sen är det shemitah, ett sabbatsår för det judiska folket. Här är det Jonathan Cahn som applicerar Jesaja 9:8-12 (rätta mig gärna om jag har fel) på USA och menar att USA är under Guds dom och därför ska den amerikanska börsen kraftigt falla under dessa sabbatsår, gärna den sista dagen i detta sabbatsår för det gjorde den vid de två senaste sabbatsåren. Här får man absolut inte ens vara försiktig inför dessa tolkningar för då är det tydligen riktigt illa ställt.

    Sen denne amerikanske pastor som säger sig ha kontakt med en all-bestämmande klick människor som bestämmer över valutor, aktiekurser, oljepris och guldpris osv osv. Denne person har levererat ett antal förutsägelser, den ena mer fantastisk än den andra och inga har slagit in. Under denna klick människors kontroll ligger Fed, IMF, BIS, Världsbanken, Goldman Sachs osv. Denna pastor är det också förbjudet att ifrågasätta. Väldigt förbjudet.

    Aldrig långt borta ligger spekulationerna kring familjen Rothschild som tydligen på nåt vänster äger 500 biljoner dollar, Bilderberg-gruppen, illuminati och allt runt det där.

    Jag har säkert missat massvis som ingår i den här delen av kristenheten. Som man inte får ifrågasätta.

    Kjell, vad är det här? Hur ska man hantera hela den här tsunamin av fantastiska teorier som sköljer över en?

    /Martin

  65. Martin,

    Intressant detta om kristna ekonomer. Är inte Tino Sanandaji kristen? Åtminstone är han ruskig på att granska, och avslöja, fuskare med ekonomisk och annan statistik.

    Brorsan hans, Nima, presenterade för ett par månader sedan en enormt uppmärksammad rapport om mekanismerna bakom det uppseväckande värdeskapande (till dagens välfärd) som bl.a. Sverige lyckades bra med. Nimas rapport hamnade i topp bland de 6 mest sålda böckerna på Amazon. Se länkar nedanför, guld att läsa! (det finns hopp för Sverige med sådana grabbar).

    Här finns boken för gratis nerladdning. Politiskt (och ekonomiskt) sprängstoff : Alla stora ekonomiska tidskrifter uppmärksammade artikeln:

    http://www.iea.org.uk/sites/default/files/publications/files/Sanandajinima-interactive.pdf

    Det visar sig att orsakerna INTE står att finna i den socialdemokratiska modellen, eftersom allt väsentligt värdeskapande i Sverige (som sedan genererade mer) skedde INNAN de moderna socialisterna tog över och gjorde framgången till sin. Ungefär som islams “stora bidrag till vetenskapen” (de slog ihjäl folk och tog över och “gjorde till sina egna” de landvinningar de stackars krossade kulturerna hade gjort innan muslimerna tog över).

    Satan har ingen egen Creativity, han är som bäst en Copy Cat.

    // Rolf Lampa

    Om Tino : http://www.tino.us/
    Om Nima: http://www.sanandaji.se/about/

  66. Martin skrev: “Kjell, vad är det här? Hur ska man hantera hela den här tsunamin av fantastiska teorier som sköljer över en?”

    Den bästa reaktionen tror jag är att så gott det går lyfta på hatten och vända nacken till. Men om någon man älskar riskerar att dras med i excesserna tvingas man ju åtminstone att känna både argument och motargument så att man möjligtvis kan vara den älskade till välsignelse.

    En av de lurigaste knepen är att “siar-fanaterna” ponerar att du inte är intresserad av Jesu återkomst om du inte grosserar i fantastiska spekulationer.

    Att detta inte stämmer kan jag själv vittna om. Jag har länge önskat innerligen att Jesus skall komma tillbaka med hast, men spekulativa konspirationsteorier har jag inget till övers för. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

    Överdrivet “intresse” för eskatologi är emellertid inget nytt. När jag var tonåring fick jag en hel hög med sådana böcker och läste ett antal av dem. De var skrivna av amerikaner och de hade hela framtidens historia klar. Ryssland (Sovjet) hade sin sataniska roll och Europa spelade också den centrala ondskefulla rollen. Stackars snälla och utvalda Amerika fick bara acceptera det som skulle ske.

    Men det fanns en sak som gjorde att jag lade dessa böcker på hyllan. De hade alla olika schema för framtiden. Logiskt kunde således alla ha fel (vilket jag nu i efterskott kan konstatera att de hade) eller så kunde en ha rätt och resten fel. Motsägelser som utesluter varandra kan aldrig båda, eller alla, vara rätt.

    Det kortaste man kan säga om de så kallade blodmåne-tetraderna är att de absolut inte handlar om det som står i Joel 2:31, Apg. 2:20 och Upp. 6:12. Om de sedan är en förvarning eller eftervarning från Gud vet jag inte. Korrelationen som Biltz gör har ganska stora tids-marginaler. Och sedan är det ju faktiskt så att “intill änden skall det råda krig” enligt Dan. 9:26. Och då är det inte svårt att i efterskott hitta på vad som precis hörde ihop med tetraderna.

    Ännu en sak är absolut säker. Dessa “profeter” medger aldrig efteråt att de hade fel. Nej, de till och med garderar med att säga att deras förutspåelser och sianden inte är några profetior! Vad är de då? Vilka alternativ finns kvar?

    Den bästa reaktionen tror jag är att så gott det går lyfta på hatten och vända nacken till.

    Jag är helt säker på att vi kommer att känna igen det äkta scenariet när det en gång sker. Men kanske kommer de som i decennia skriker att “vargen kommer” inte att kunna se skillnaden mellan fantasi och äkta.

    Och, utan att fantisera tycker jag nog att man kan känna igen en hel del av det som beskrivs i diverse äkta bibel-profetior, i det som sker runt omkring oss.

    /Kjell

  67. För vem har bibeln hemligheter?

    Jag förde vidare till er det allra viktigaste, vad jag själv har tagit emot: att Kristus dog för våra synder enligt Skrifterna, att han blev begravd, att han uppstod på tredje dagen enligt Skrifterna. (1 kor.15:3-4.)
    Kristna i dag blir frälsta genom att tro på Bibeln, NT. På Paulus tid hade man inte bibeln, utan man hade Skrifterna och profeterna. Dessa skrifter (GT) var underlag för tron då. Det har nu gått 2000 år. Hur ser vi på Gamla Testamentet i dag?

    http://stigmelin.com/

  68. Är på väg att tipsa en älskad syster om den bok som jag själv läser just nu. Så kom jag på fler som skulle uppskatta den och vill då även tipsa om den här.

    Någon mer som har läst den?

    Om man inte finner boken i second hand finns det tydligen möjlighet att lyssna till den här:) (Kanske finns den i nyproduktion, om inte borde den göra det.)

    https://biblioteket.stockholm.se/titel/883503

    /Ulrika

  69. Kjell!
    Det är ett sakförhållande jag känner till från levande livet. Sedan får jag väl erkänna att jag i inlägget använde mig av det som många predikanter gör. Men jag tror att den skulle godkännas i ”predikanthistoriernas årsmöte” om den kom upp där.

    Två saker triggade igång mig. Det ena, att jag kom att läsa om en ensam kvinna som behövde någon att tala med, det andra att det kommer mycket flyktingar till Västerås som får boendeproblem. Två problem som berör varandra.
    Jag kommer också i kontakt med olika invandrare genom ett språkcafé vi driver i församlingen som ger en viss insyn. Vi väntar oss också att det kommer allt mellan fem hundra till ett tusen nya flyktingar. Ett första boende har kommunen ordnat innan ett antal slussas vidare.

    När jag sedan vet att i min omgivning finns ett antal ”församlingsänkor” med ett visst boende föddes artikeln. Jag har ingen förhoppning att det blir någon kioskvältare men kanske någons eftertanke.

    Vad jag förstår behövs ett stort engagemang från det civila samhället för att åstadkomma en bra integrering, inte minst från kyrkornas sida.
    När det gäller muslimerna kommer de förmodligen att bussas in till någon moské av deras medlemmar. Vi har ju inte från början denna naturliga kontakt med dem så den måste byggas upp och det tar sin tid.

    Så, Kjell, vi har att göra medan vi väntar.
    /Stig

  70. Stig Melin skrev: “Jag har ingen förhoppning att det blir någon kioskvältare men kanske någons eftertanke.”

    Kanske beror det på min hårda natur, men jag tycker nog att det låter mer i stil med en utopisk saga.

    Jag ser, i det närmaste, oöverstigliga hinder på fyra plan. Personliga vanor och rutiner, familjernas reaktioner, eventuella församlingars reaktioner, samhälleliga och lagliga, fiskala konsekvenser.

    Och så talar vi ju om äldre personer så vad händer när en av dem dör?

    Om jag själv skulle bli änkeman skulle jag inte överväga din modell.

    Om jag bodde i Europa skulle jag föredra en liten lägenhet så jag slapp underhåll och trädgårdsarbete. Ensamheten är givetvis ett problem i världens rika länder. Samtidigt är man ju själv ansvarig för de initiativ man tar till gemenskap med andra.

    Skulle det ske här vid ekvatorn är problemet snarare motsatsen till ensamhet. Det blir fullt hus om man inte uttryckligen förbjuder det 🙂

    Vidare kostar hjälp i trädgården och hushållet relativt lite och om man blir beroende av vård är den billigaste lösningen att anställa en sjuksköterska.

    Men, min lösning bidrar ju lika lite som din till lösningen i Sverige.

    /Kjell

  71. Jag såg ett nödrop som tydligen ingen vågade ta på allvar. Eller kanske det drunknade i mängden av teorier och läror. Det var signaturen Sigvard som skrev:

    Finns det någon mera än jag som känner sig mobbad i församlingen pga. psykiska besvär?
    Precis som man inte kan vara frälst när det är så.

    Ja, jag har sett sådant hända och även hört vittnesbörd från dem som blir “mobbade”.

    Det Sigvard kallar mobbing tror jag handlar om att inte bli accepterad i gemenskapen. Men det finns även en allvarligare form av diskriminerande.

    En person som lider av depression får till exempel ibland höra att det beror på hemliga synder.

    Sedan måste vi även hålla räkning med att det faktiskt är så att vissa psykiska besvär leder till yttringar som är svåra att umgås med både för den sjuke och för omgivningen.

    Brist på kunskap i kombination med fruktan spelar en viktig roll i detta.

    /Kjell

  72. Apropå din fråga om Nils F Nygren vill jag minnas att han skrev många sångtexter. En del lite underfundiga och “jordnära”.
    Ja, jag tyckte mycket om honom – också
    /Stig

  73. Stig Melin,

    Hans typiskt svenska humor är njutbar för mej som nu drygt 40 år har levt i förskingringen.

    Och på tal om Nilen så antar jag att du vet att den börjar i Lake Victoria (eller Nyanza som den sjön heter lokalt) här hos våra grannar i väster.

    Vid dess källa handlar det om hur mycket vatten man vill släppa ut ur sjön. Fiske och annat är beroende av sjöns vattenstånd.

    /Kjell

  74. Kjell!
    Ur Israels vän nr 5 saxar jag dessa uppgifter. Du känner säker till det hela.

    ”Man kan säga att Nilen egentligen börjar redan på andra sidan av Victoriasjön uppe i Burundi där den kallas Kagerafloden. Efter ca 690 km når Kagerafloden fram till Victoriasjön.
    Den 28 juli 1862 fastslog John Hanning Speke att Nilens källa var Victoriasjön. Ett uttalande som senare visade sig inte vara helt korrekt.
    Den ”Blå Nilen” har sin upprinnelse i Tanasjön på Abbesinska höglandet i Etiopien.
    Det var där uppe som skotten James Brown letade efter Blå Nilens källor. Han fann dem år 1773 men han fann också något annat som har gett profetisk genklang i dag.

    Det han fann var en av Israels försvunna tio stammar, Dans stam. De levde i ca 900 byar i området. De kallades av den infödda befolkningen för ”falashas”, främlingar.
    Genom en enorm folkförflyttning har nu alla dessa, ca 90 000, kunnat föras hem till Israel och införlivas i det judiska samhället. Det var i de välkända luftbroarna Operation Mose år 1985 och Operation Salomo år 1991 som detta skedde.
    Från trakten bortom Nubiens (Etiopiens) floder skall mina tillbedjare, mitt förskingrade folk, frambära offer åt mig. (Sef. 3:10)

    På den dagen skall Herren för andra gången räcka ut handen för att friköpa en rest av sitt folk, som är kvar från Assyrien, Egypten, Patros, Nubien, Elam, Sinear, Hamat och havsländerna. (Jes. 11:11)
    Hälsningar
    /Stig

  75. Stig Melin,

    Upptäcktsresarna var ju äventyrare som ville bli berömda, så om de kunde finna något som överträffade tidigare upptäckter var de inte sena att nappa på de.

    Många svenskar har väl sett Vänern. Då vet de att man på de bredare ställena har svårt att se andra stranden. Viktoriasjön är nästan 12 gånger större än Vänern. Man skulle kanske kunna kalla sjön för ett sötvattenshav.

    Den som vill göra en vandring runt sjön måste vandra 483 mil, eller ungefär som att vandra från Ystad till Haparanda 3 gånger.

    Kagerafloden är mycket riktigt den största av de floder, åar och bäckar som strömmar ner i Viktoriasjön, men till exempel från Kenya strömmar inte mindre än 7 floder in i sjön.

    Sjön får sitt vatten från dessa floder men även från regn som faller i ett område mellan bergen och som är ungefär lika stort som Götaland och Svealand tillsammans.

    Så jag tycker nog att Speke drog en korrekt slutsats.

    För övrigt tycker jag som du att det är mycket intressant med dessa profetior.

    Tyvärr rapporteras det om en hel del diskriminerande mot dessa mörkhyade invandrare.

    Men vi väntar på den dagen när Herren för andra gången skall sträcka ut sin hand.

    Hur många av USA’s 12 miljoner judar kommer att åka hem innan det smäller till?

    /Kjell

  76. Stig Melin,

    Upptäcksresandens namn var inte James Brown utan James Bruce och han fann inte källan 1773 utan 1770 och började därefter resan hem. I januari 1773 befann han sig i Kairo och några månader senare i Paris.

    Enligt Wiki bodde dessa judar runt Lake Tana som ligger i norra Etiopien. Nubien ligger i södra Egypten/norra Sudan. Vad jag förstår (jag kan ta fel) så har Nubien tillhört Etiopien men har inte varit ett namn för landet. Det skulle i så fall innebära att det inte är korrekt att byta ut Nubien i Bibeln mot dagens Etiopien.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Beta_Israel#Modern_history

    https://en.wikipedia.org/wiki/Nubia

    http://www.timemaps.com/history/nubia-ad500

    /Martin

  77. Martin,

    Om jag inte har fel så använde man namnet “Nubien” för att beskriva alla länder, med mörkhyad befolkning, man kunde nå när man utforskade Afrika längs Nilen.

    Egypten heter inte Egypten i Egypten. Landet heter Misr (ibland Misri) och jag förmodar att namnet är härlett från Hams son Misrajim, eller har något förband med det namnet.

    Direkt i söder är “kushiternas” land, helt tydligt från Hams son Kush.

    Titta gärna på den karta jag länkar till.

    Land-gränserna är de nuvarande. De fanns inte då. Den arabiska invasionen hade inte heller tagit plats så strunta i den biten.

    Som du ser börjar Nubien redan i det vi i dag kallar Egypten och sträcker sig sedan till ungeför den 10:nde breddgraden.

    På Mose tid kände man nog inte till namnen på folken och deras länder söder om Kush.

    4Mos. 12:1

    1917 – Och Mirjam jämte Aron talade illa om Mose för den etiopiska kvinnans skull som han hade tagit till hustru; han hade nämligen tagit en etiopisk kvinna till hustru.

    SFB – Mirjam och Aron talade illa om Mose på grund av den nubiska kvinna som han hade tagit till hustru, ty han hade tagit en nubisk kvinna till hustru.

    I grundtexten står det: כּוּשִׁי kûshı̂y, alltså den kushitiska kvinnan.

    Hur bra det var med namngivningen på Jesu tid vet jag inte, för i Apg. 8:27 används ordet αἰθίοψ aithiops. Ordet har översatts med etiopisk, och det är troligen helt korrekt, men den bokstavliga betydelsen är “bränt ansikte”. Kanske ungefär liktydigt med ordet “neger”. (Fast det blir inte politiskt korrekt att kalla “den etiopiska drottningen Kandace” för “negerdrottningen Kandace”.)

    Jag tror således att de profetior som Stig refererar till är relevanta för sammanhanget.

    /Kjell

  78. Kjell,

    Det här är intressant. Om det du skriver stämmer så är det väldigt tunga profetior som har slagit in. Annars är det tyvärr lite av ett bändande. Ska försöka läsa på. Och följa upp dom bibelställena du nämnde.

    /Martin

  79. Martin,

    Lika tung är väl profetian i Hesekiel 36.

    Vill du begränsa läsandet, börja då i vers 18.

    Det jag vill säga är att det finns flera profetior som talar om att de krinspridda judarna kommer att återvända till landet Israel.

    /Kjell

  80. En fråga?

    Till Stig med flera

    Jag skriver på några New Age sidor om min tid i New Age. Jag kallar min berättelse för “Min resa är min resa”. Jag fick vara med i några Onennes Blessing grupper under en tid med att delge min resa. Jag mottogs med tacksamhet den första tiden när jag la in min berättelse vartefter dom olika avsnitten…..når jag kom till avsnitt 15 så blev jag avstängd. Admin hade börjat läsa på min privata sida…..och såg min kritik till hela
    Oneness rörelsen med deras guda par i Indien, som jag längre fram i min berättelse skrev om.

    Men nu får jag delge min berättelse med avsnitten 1-19. De avsnitten finns här på denna länk.
    http://pastebin.com/J7V4sau0

    Jag kommer att försöka sprida min berättelse i flera andra New Age grupper framöver.

    Min fråga till er är om ni har möjlighet att läsa igenom min berättelse, och kunna komma med kritik om vad som kan fattas i min berättelse….och att jag kan justera med det som ev fattas…

    MVH

    B-O

    Ps

    Kjell jag följer din sida varje dag, och har fått många nya funderingar som jag bearbetar.

  81. Bengt-Olof Lindskog,

    Tack B-O för ditt vittnesbörd,

    Fann i vårt gemensamma dokument följande vers:

    “Men Herren friköper
 sina tjänares själar,
 och ingen som flyr till honom
 ska stå med skuld.
 ”

    (Ur nån Psaltarvers)

    /Ulrika

  82. Till Ulrika

    citat:Du skriver i din berättelse: “bild kollars”

    Vad är det?

    Det var en mängd olika bilder sammansatt på något vis som

    visades upp på min TV skärm under några sekunder. Det tydliga var att det inte hörde till filmen. Sedan kom knackningen på dörren och energin runt min rygg.

    B-O

  83. Bengt-Olof Lindskog,

    Kanske menar du:

    Kollage (av franska collage, uppklistring) är inom konsten en komposition sammansatt av olika material – kartong, snören, tyg, tidningsurklipp, fotografier, och så vidare – uppklistrade på kanvas, kartong eller annan pannå, ibland i kombination med en målning eller teckning. Tekniken används inom bland annat kubism, dadaism och surrealism. Den franske konstnären Henri Matisse, med flera, använde sig av en liknande teknik kallad papier collé, som innebar att man klistrade upp pappersurklipp i olika matta kulörer.

    Visste inte hur det stavas på svenska så jag frågade Wikipedia.

    /Kjell

  84. Bengt-Olof Lindskog,

    Okej B-O!

    Tack igen, jag har grovt underskattat din erfarenhet.

    Här hemma har din berättelse återberättats och tårar för Guds Nåd fällts under dagen. Vi sparar din berättelse för att förhoppningsvis kunna dela den senare till en bekant som tror på boken du förfördes av.

    /Ulrika

  85. Kjell

    Något åt det hållet. I alla fall något som inte hörde till
    filmen.
    B-O

  86. MIN RESA ÄR MIN RESA (20)
    VISUALISERING
    I mina böcker “Samtal med Gud” stod det omtalas om bönens kraft. Böckerna beskrev bönen som en tankens kraft, “Det blir vad du tänker”. Tankens kraft är skapande, och bönen ska upprepas.
    Jag praktiserade denna metod under de fyra åren, med otroliga böneämnen av de mest otroliga slag. Jag var ju en liten “gud” så varför skulle jag inte komma med stora anspråk med världsliga materiella anspråk inpackat i andlig förpackning. Jag upprepade mitt böneämne med att skriva in det i stort sett på varje sida i mina böcker. Den universella intelligenta energin ville ha besked på att jag verkligen ville ha detta böneämne uppfyllt.
    Böckerna beskrev hur denna bön skulle gå till, genom en teknik som heter visualisering.
    Denna teknik gick ut på att kunna se det slutgiltiga bönesvaret i sitt inre. Man skulle visualisera fram en tydlig bild där man såg slutresultatet. Med det viktiga var också att man skulle i detalj tänka på de olika delarna som skulle finnas med. Gud (energin) måste ju veta i detalj hur man vill ha det.
    Ett exempel. Om jag ville ha en cykel så skulle jag se i en inre bild hur cykeln i slutändan skull se ut. Men Gud (energin) ville ju också i detalj få oss att beskriva de olika detaljerna så att det blev rätt cykel. Skulle det vara en Monark eller Crescent?
    Jag ville ha en Crescent. Den skulle ha 12 växlar och den skulle vara blå till färgen. Den skulle ha en svart sadel och däckmönstret skulle se ut på ett visst sett som jag visualiserade fram. Hjulens ekrar skulle ha ett visst mönster, och belysningens utseende på ett vist vis. Tramppedalerna skulle vara svarta och styrets utformning med ett speciellt utseende. Och cykelns rams utformning på ett annat vis. Luften i däcken fick vara färglös.
    Alla detaljerna skulle upprepas gång på gång så att visualiserings processen skulle få universums energi i rörelse med sin skapade kraft till fysisk verklighet.” I tomte verkstaden skulle arbetet påbörjas, och släden skulle leverera den slutgiltiga produkten”
    Denna böneteknik som handlar om visualisering används inom pingströrelsen och även inom andra kristna rörelser. Det upptäckte jag först efter mitt uppvaknande. Måste ha varit något nytt som smugit sig in i kristna kyrkor. Detta blev jag mycket förvånad över, att denna teknik även användes inom min egen rörelse, pingströrelsen. Till min förvåning upptäckte jag att det också fanns författare som via sina böcker spred denna metod. På bokbord i kyrkor finns alltså dessa böcker till försäljning. Det är en upptäckt som storligen förvånar mig.

  87. Stig Melin,

    Nya Jerusalem eller det nuvarande?

    Före eller efter den yttersta domen?

    Mitt mål är Himmelen som sedan “nederdalar” när det gamla universum har förintats och den nya jorden har skapats.

    /Kjell

  88. OK Kjell,
    Kan vi tänka oss att börja i det gamla Jerusalem för att efter ett
    stort antal år flytta in i det nya?
    /Stig

  89. Stig Melin,

    Personligen tror jag inte det.

    Tanken att uppryckelsen är ett skutt till Jerusalem fanns, så vitt jag vet, inte för 50 år sedan.

    Jag vet inte var denna lära kommer ifrån. Hade aldrig hört talas om den innan jag hörde om den från HRM-are i bloggarna.

    Tills motsatsen bevisas tänker jag således räkna med en himmelsfärd tillsammans med alla frälsta, levande och döda, vid Herrens återkomst.

    Det nya Jerusalem kommer att “nederdala” på den nya jorden, smyckat som en brud.

    Hur mycket “brud” kan en tom stad vara?

    I Himmelen har vi då ungefär 1000 år, en “guds-dag” på oss att göra oss klara för den händelsen.

    /Kjell

  90. Stig Melin,

    Vi är ju båda seniorer. Har du någon aning om var läran kommer ifrån som säger att de frälsta skall transporteras till Jerusalem när Jesus kommer tillbaka.

    Konsekvensen av den läran blir att de som blev frälsta innan Jesu återkomst kommer att ha fått odödliga härlighetskroppar, medan de som inte var frälsta när Jesus återkommer, och inte utrotas under den vredesdom som då går över jorden, kommer att deltaga i tusenårsriket tills de dör av hög ålder.

    Jag får inte den läran att gå ihop. Den låter för mej som en ogenomtänkt motreaktion till Darbyismen. (Kanske med samma förvirring som Darbyismen vad gäller de två skilda händelsernan vedermödan och vredesdomen?)

    Vore tacksam om du eller någon annan vet var denna lära kommer ifrån. Innan 2009 hade jag aldrig hört om den.

    /Kjell

  91. Kjell, min kära seniorbroder,

    När det gäller avslutningen av tiden och Jesu återkomst finns det många frågetecken. Jag tycker man kan ana de ”stora linjerna” men utan detaljer. De fylls på efterhand av olika lärare med olika långt komna kunskaper.

    I mitt fall lutar jag mig gärna mot Sven Reichmann och det han skriver. Han menar att Jesus kommer tillbaka till Sion och Oljeberget och att det vi kallar tusenårsriket därmed tar sin början. Det svåraste med att tolka och förstå profeter är tiden.

    Jag inser min teologiska begränsning i frågan och den är ju inte frälsningsavgörande på något sätt så jag har lämnat den någorlunda öppen.
    Så länge som jorden består är den nog vår plats. I samband med att en ny jord och himmel blir till, får vi antingen se dem som himmel eller rycks vi upp till den nuvarande, var den nu är. Jag tycker det ligger en viss logik (visserligen mänsklig), i det, men ändå.

    Har du någon annan, som vanligt antagligen väl underbyggd syn på frågan är jag inte ovillig att pröva den.
    I väntan på Messias, av Sven Reichmann behandlar ämnet rätt väl, tycker jag. Det finns fler böcker.

  92. Stig Melin,

    Du har otvivelaktigt rätt i att den information vi fått är sporadisk och att den ger anledning eller utrymme för alternativa förståelser.

    Dock, med hänvisning till visheten att man inte kan plocka fikon från tistlar, vill jag ta upp detta spörsmål.

    Vad jag konkret menar är att eskatologiska finesser och skillnader i sig själva inte är frälsningsavgörande, men att de vanligtvis (alltid?) är grenar på växter (träd?) där man inte kan plocka fikon.

    Jag hinner inte med detta nu på grund av förberdelser för en resa som börjar i morgon.

    /Kjell

  93. Stig Melin,

    Ordagrannt betyder “heresi” något man ibland brukar kalla “meny-kristendom”. Man tar Bibeln som ett smörgåsbord och plockar bara de stycken man själv anser vara godbitar. Med godbitarna gör man sig sedan en högst personlig teologi.

    Läs hela kapitel sex i Jesaja, jag skall dock bara citera vers 5 Då sade jag: “Ve mig, jag förgås! Ty jag är en man med orena läppar och jag bor ibland ett folk med orena läppar, och mina ögon har sett Konungen, HERREN Sebaot.”

    Och jag kommer att parafrasera denna vers och tillämpa den på mej och vår tidsanda.

    “Ve mig, jag förgås! Ty jag är en heretiker och jag bor ibland ett folk av heretiker, och jag vill göra allt för att se Konungen, HERREN Sebaot.”

    En liten inledning:

    Det är en sakskillnad (kvalitativ skillnad) mellan en “felaktig lära med enstaka sanningar” och en “sann lära med enstaka fel”.

    Det är likaledes en sakskillnad (kvalitativ skillnad) mellan en “felaktig lära med många sanningar” och en “sann lära med många fel”.

    Man brukar säga att ett “halvt” glas vatten endera kan ses som “halv-fullt” eller som “halv-tomt” Det anses då vara ett fritt val som beror på personlig attityd.

    Den principen kan man emellertid inte tillämpa på livsåskådningar. Speciellt inte på livsåskådningar som är av avgörande betydelse för hur och var vi kommer att tillbringa evigheten.

    • Inte plockar man väl fikon från tistlar eller vindruvor från törnbuskar? (Matt. 7:16, Lukas 6:44)
    • Om förstlingsbrödet är heligt, är degen helig. Och om roten är helig, är grenarna heliga. (Rom. 11:16)
    • Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon förblir i mig och jag i honom, bär han rik frukt, ty utan mig kan ni ingenting göra. (Joh. 15:5)

    Om Herren vill och vi får leva följer fortsättningen.

    /Kjell

  94. Här kommer en fortsättning av min berättelse “min resa är min resa”

    Avsnitt 20-25.

    Tidigare avsnitt 1-19 som mera beskriver min fyraåriga period i New Age finn tidigare upplagt på denna blogg.

    Vill också tala om att jag skriver på några New Age grupper där jag delger min berättelse.

    http://pastebin.com/MMvirSuk

    /B-O

  95. Bengt-Olof Lindskog,

    Har du funderat på att ge ut “Min resa är min resa” i pappersbok?
    Jag tycker det kan vara bra! Den kan kanske nå ut till en större publik.
    Personligen tycker jag det är svårt att läsa mycket text via datorskärm.

    Mvh
    Broder

  96. Broder,

    “Personligen tycker jag det är svårt att läsa mycket text via datorskärm.”

    Samma här, dock har jag tillgång till skrivare vilket jag inser är ett privilegium.

    För att ge ut sanningar i pappersbok får man vara beredd att betala ur egen börs utan att få tillbaka något av kostnaderna i kronor. Kan vara bra att veta om innan man börjar med ett sådant projekt.

    /Ulrika

  97. Fången i katolsk teologi – fri i evangeliet

    ”Då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ner. Jorden skakade och klipporna rämnade” (Matt 27:51)

    stigmelin.com

  98. Övertagande av skuld

    Korset visade i första hand Guds kärlek till människan och inte på en allmän sadism mot sin son. När detta är sagt kvarstår ändå ett stort mysterium. En viktig del i händelsen ligger i ordet identifikation. Vem är ansvarig för begångna brott?
    Vi sätter –
    Hälsningar
    /Stig

    https://stigmelin.wordpress.com

  99. Stig Melin,

    Borde det inte vara “innan ögonen trillar ur”? 🙂

    Men har inte Birro en poäng där?

    Alla villoläror kommer väl från samma brunn.

    /Kjell

  100. Kjell!
    En källa kan väl inte från samma åder ge både sött och bittert vatten? Jak 3:11

    Jag tror nog att det finns mer än en brunn/åder med dåligt vatten. Katolikerna har nog en rejält stor brunn. Påven har säkert en egen. Sen har vi alla småpåvarna också

    Att ”ögonen trillar ut” när man läser och ”öronen ramlar av” när man hör är nog riktigt. 😉

    Hälsningar
    /Stig

  101. Stig Melin,

    Hade velat reagera på din blogg men jag blir varje gång tvingad att logga in med mina egna namn och passwords, så jag skriver min reaktion här:

    Uppdrag Granskning tycker att det är sant. Många håller det för mycket sannolikt. Men LO anser att det är ytterst osannolikt.

    Felet de flesta trosrörelse-vänliga gör är att de bekämpar den ena dåliga, eller ruttna frukten, efter den andra men missar att det är trädet det är fel på.

    Man längtar nostalgiskt tillbaka till 80-talet. Man längtar efter samvaro och entusiasm och glömmer helst att trosförkunnelsen är vår tids största protestantiska villolära.

    /Kjell

  102. Kjell,

    Vi får komma ihåg att julberättelsen som citeras i länken ovan är från 1939 och inträffade i en miljö där julen inte blivit förstörd.

    Samtidigt sker det saker i juletid även idag. Människor som inte sätter sin fot i kyrkan resten av året får för sig att gå på midnattsmässa eller julotta och blir påminda om bönen Fader vår. Jag har sett de mest ointresserade i tron knäppa sina händer o be med i den bönen då. Det ska inte underskattas.

    /Ulrika

  103. Ulrika,

    Jag har inget emot att man firar jul fastän det från början är en hednisk fest. Fast det är ju bra om man gör det så att det blir till ära för födelsedagsbarnet. Även om han knappast kan ha fötts på årets kalla tid. Herdarna bivackerade på fälten tillsammans med fåren.

    Och jag har inget emot din intressanta historia heller. Den är värd att läsas.

    Minns själv “julstämning” med gnistrande snö, rimfrost, stjärnklara kalla nätter osv. Varmt och skönt i stuga, dubbla fönster, ljus och lyktor, festligt, pappa läser “julevangeliet” ur Lukas.

    Och, si, då bildas det en “tradition”. Nu bor jag där det är årets varmaste och soligaste tid. Mekaniska rödklädda tomtar spelar julvisor i snabbköpen och varuhusen.

    På grund av traditionen trodde även jag att Jesus föddes på juldagen.

    Och dock är en äkta påsk utan ägg och harar en helg som är autentisk.

    /Kjell

  104. Kjell,

    “Och jag har inget emot din intressanta historia heller.”

    Det visste jag redan eftersom du publicerade den.

    “Den är värd att läsas.”

    Ja, den är det. Faktum är att jag började läsa Gretas bok för att se om jag “fann Jesus” i den. Om missionen innebar att människor kom till Jesus. Och faktum är att jag inte trodde att jag skulle få se en sådan historia i boken heller.

    Men “Tji” fick jag! Vid första läsningen blev jag nästan bara snopen. Sedan läste jag den igen för familjen och då kunde jag inte hålla tårarna tillbaka. Man märker när någon funnit Herren.

    Och för Lutangilos betydde julfirandet så mycket att det spelar ingen roll vad jag eller du anser om julen nu. Hans julfirande hade verklig betydelse för hans tro då.

    /Ulrika

  105. Den textkritiska metoden är väldigt nära släkt med osanningen/lögnen.

    Sedan mer är 150 år har den textkritiska teologin lärt oss att människan är kompetent att bedöma vilka texter i bibeln som är äkta och skall tas på allvar. Man behöver inte läsa särskilt många av dessa verk förrän man finner att alla bibeltexter någon gång förklarats ogiltiga med hjälp av fina argument, (Sven Reichmann i sin bok Judarna). Men sedan har andra kommit med andra, minst lika förnuftiga argument för att ”bevisa” att just den förkastade texten måste vara äkta. Så vad har vi då lärt oss? Bara en enda sak: att den textkritiska metoden är totalt oduglig när det gäller att skilja ut eventuellt dåliga texter ur bibeln. –

    http://stigmelin.com/2015/12/26/i-stormens-oga/

    Hälsningar
    /Stig

  106. Är en pappa viktig?

    Jag är ett s.k. skilsmässobarn som växt upp utan en pappa. Det har alldeles säker påverkat mig under min uppväxt. Dessutom var jag också utan mamma vissa tider eftersom mamma i norrlands landsbygd, utan utbildning, var hänvisad till hushållsarbete i bättre bemedlade familjer. Där ville man inte alltid ha med barn. Då fick jag bo hos släktingar och andra familjer, ofta utan kontakt med jämnåriga. Jag blev därför ett ensamt barn och föremål för mobbning av de jämnåriga och äldre i skolan. Jag accepterade inte detta utan fick ofta slåss mot det jag uppfattade som orättvisor. Det hjälpte inte mycket, det framställdes oftast som mitt eget fel, vilket det ibland naturligtvis var. (Lite av judarnas situation). – – forts.

    http://stigmelin.com/

  107. Uppenbarelseboken är nog, trots sitt namn, den svåraste boken att fullt ut förstå. Här blir verkligen vår kunskap till ett styckverk. Men det borde inte hindra oss från att försöka förstå. Boken finns ju där i bibeln av någon anledningen. Jag ansluter mig i allt väsentligt till de tolkningar som Rune och även Kjell på denna blogg ger uttryck för. Jag kan också tänka mig att ju mer vi intresserar oss för den sista tiden, ju mer kommer boken att öppna sig för oss.
    Hälsningar
    /Stig

    http://stigmelin.com/2016/02/10/market-pa-handen-pannan-eller-i-hjartat/

  108. Jag har lagt till en flik som heter Q&A.

    Fliken är avsedd att användas när någon vill ställa frågor.

    Frågorna där får ställas helt anonymt. Alltså inget tvång att använda sin vanliga signatur.

    En bra signatur är dagens datum. Till exempel 2015-02-12

    Det är alltså helt i sin ordning att använda olika signatur varenda gång i den fliken.

    /Kjell

  109. Jag har skrivit ner några tankar om Sådd och Skörd, feminism och samarbete

    – Man som kvinna har lika värde inför Gud
    Dagens feminister accepterar inte detta. Speciellt vissa kvinnor ser avundsjukt på mannens ”privilegier” och har också tillägnat sig många av dem, speciellt de dåliga.
    Och i det avseendet finns det dessvärre mer att hämta. –

    – Kan dagens regeringsföreträdare och f.ö. Svenska kyrkans ledarskap se skillnaden mellan den kristna trons intentioner och den profets vars ambitioner ser helt annorlunda ut?

  110. Under 70 o 80-talet var söndagarna så självklara. Man kunde gå till sin gudstjänst. Alla deltog i den (den församlingen har lekmannatradition). Var det kyrkkaffe efteråt var det speciellt. Inte minst för oss barn som då fick hela kyrksalen att röja omkring i. När kaffet var urdrucket hörde man de vuxna “Nä, nu är det dags att åka hem o sätta på potatisen.” Den låg redan innan Gudstjänsten skalad o klar i sin gryta.

    Idag är det bara potatisen som är sig lik. Hur gör man då?

    Börjar den här gången ur ett kvinnoperspektiv.

    https://litevardagstro.wordpress.com/2016/03/20/4595/#more-4595

  111. Stig Melin,

    Du har helt rätt att det inte (så vitt jag kan minnas) finns någon artikel som är specifikt tillägnad “trons försvar”.

    Kanske för att det är just precis det jag upplever som uppdrag, om du vill uppgift, i alla samtal om vår gemensamma tro.

    Och i allt detta känner jag det som min uppgift (kallelse?) att göra Bibelns texter begripliga för nutida “kristna” som flera decennia har förts bakom ljuset av “illustra apostlar” både från protestantisk och katolsk sida.

    Jag är otroligt tacksam till ett antal andefyllda apologeter som troget har tjänat Herren.

    Jesus försökte förklara “Förbundets och Lagens Skrifter” för de samtida judarna. Paulus försökte förklara det för hedningar.

    Vår uppgift i dag är att förklara Guds frälsningsplan för sekulariserade, humanistiska ny-hedningar som har förlorat all kontakt med historien.

    Det jag upplever som min specifika roll i detta är att peka på det ogräs inom kristenheten som fullständigt håller på att kväva vetet.

    Det lyckas inte om man vill vara alla till lags och linda in sanningar i bomull för att inte stöta sig med någon.

    /Kjell

  112. Kjell!

    “Vår uppgift i dag är att förklara Guds frälsningsplan för sekulariserade, humanistiska ny-hedningar som har förlorat all kontakt med historien.”

    Jag tror så också, och det har väl alltid varit vår uppgift. Uppgiften är i varje fall inte att dissekera och ifrågasätta alla detaljer i denna plan. Det som är förborgat är inte för oss, det som är uppenbarat skall vi tala om.
    Vi hamnar så lätt i det som är oviktigt och förlorar därmed fokus på det som är vår uppgift, att göra Jesus känd och älskad.
    Jag befinner mig mer än en gång i bryderi om det jag skriver om är viktigt eller bara är roligt att peka på. Ibland kan det väl sammanfalla.

    Den här boken som handlar om apologetiken väckte upp mina tankar på problemet, det allmänna prästadömet som är ett sorgligt försummat kapitel i vår (pingst) historia. Det har funnits i bakhuvudet utan att jag greppat det riktigt. Men det har oftast blivit enmansshow. Församlingens uppgift tycker jag har försummats och så småningom vänjer man sig vid det.
    “Dom får väl göra jobbet då, tänker många”

    Det borde gå att ändra kurs på skutan men hur? Att provocera pastorer att tänka apologetik fungerar nog inte. Dom måste själva komma på det.
    Jag tror dessutom att tiden börjar bli knapp också då ingen kan verka.

    Nåväl Kjell du skulle behövas hos Berndt för att räta upp bloggen och det är väl inte alldeles omöjligt hoppas jag. Jag kanske skall be Berndt att offentligen vädja till dig om det.

    Tack för nu
    /Stig

  113. Stig Melin,

    Jag tror inte det är bra att be Berndt att ingripa. Inte heller tror jag att min närvaro där är så värst viktig. Det kan till och med vara bra att jag inte skriver där.

    Det finns säkert flera som kan ge sina bidrag, kanske på ett nyttigare sätt än jag.

    Syster Lim-U vill ju t.ex. att man inte använder exakta termer för det man talar om.

    Må var och en sjunga samma evangelium efter sin egen “näbb”.

    /Kjell

  114. Stig Melin,

    Låt dej inte nedslås av Bertil Rosenius anfall på alla som vill begrunda Guds ord dag och natt.

    Den som anser att man inte skall försvara evangelium får endera sluta läsa Bibeln eller riva ut mer än 30% av dess texter.

    Envetna träskallar som bara är ute efter att dominera kommer alltid att finnas. De är inte ett strå bättre än snobbar som vill dominera på grund av förmenta akademiska prestationer.

    1 Kor. 13:11 När jag var barn, talade jag som ett barn, tänkte jag som ett barn, och förstod jag som ett barn. Men sedan jag blivit man, har jag lagt bort det barnsliga.

    Guds avsikt är att vi skall växa upp och mogna och bli fast förankrade i Hans ord.

    Det som saknas i dagens kristenhet är andliga fäder och äldste.

    /Kjell

  115. Kjell,

    Hej Kjell,

    Det var ingen, vad jag såg, som kritiserade Stig för hans vilja att försvara evangeliet. Det som chockade många, i alla fall mig, var att han skrev till Bertil:

    “Jag hyser inget hopp om att du skall förstå detta utan jag skriver det för andras skull”.

    Tycker du själv att detta är Kristus-likt? Kan du se Kristus uttala dom orden?

    Sanningen får inte försvaras genom att använda fiendens vapenarsenal, det var precis vad Stig gjorde. Det Stig skrev var förtal och personangrepp, Gud fördömer det.

    Hälsningar Martin

  116. Martin,

    Du hoppar in mitt i “diskussionen” och har tydligen inte läst alla de rundor som föregick detta.

    Bertil gjorde ett anfall på Stigs artikel om en apologetisk bok 2016-03-29 09:51:55

    Jag har inte läst den bok om trons försvar ni talar om, men är trons försvar frågan om ett rent intellektuellt försvar, då häpnar jag!
    —-
    Hoppas jag missuppfattat Stig Melins analys av boken. Men om kristen tro handlar om intellektuell strid, då upplever jag den helt fel – ja rent av farlig!

    Efter det försökte Stig och andra att förklara för Bertil vad apologes är för något.

    Bertil ville inte acceptera förklaringarna och fortsatte att kalla det “andefattig intellektualism”.

    I ljuset av detta anser jag Stigs förmodan realistisk.

    Dessutom bevisad eftersom Bertil fortfarande, efteråt, anser att apologetiska böcker är fel.

    /Kjell

  117. Varför diskuterar ni detta här och inte på Berndt blogg? Du, Kjell, har ju sagt du tycker hans forum har för högt i tak. Varför tala vidare om detta här? Skvaller kallar jag det för! Låt hans blogg vara istället om det inte passar. Det är ganska ofint att göra såhär. Visst – du kommer säkert att svara ‘public domain’ men det är dåligt ändå! Du har lågt i tak här så det är väl då bra! Du bevisar din nedlåtenhet mot alla andra här – envetna träskallar tex. Som Sköld skrev – det är andra som ska bedömma hur frukten smakar.

  118. Michael,

    Jag ser gärna att diskussionen inte fortsätter här, men kanske du förstår att de som skriver, som t.ex. Martin, skulle kunna anklaga mej för att porta kritik om jag inte släppte in hans kommentar.

    Samma gäller ju din kommentar.

    Lägg då märke till att jag skrev följande hos Berndt 2016-03-31 15:56:56

    “Mina personliga reaktioner får ni om ni addresserar mej personligen, via min blogg eller email, men inte här.”

    Du anser således att jag bör bryta det löftet?

    /Kjell

  119. Varför ska man ha högt i tak? Det är väl ändå det sanna evangelium som ska predikas. Allt annat är synd.

    Sedan är det en annan sak att få ställa frågor som är svåra. Då bör också teologer eller andra som har studerat skrifterna på djupet svara.

    Jag anser att det är fel att ha högt i tak bara för sakens skull. Det är populärt idag att ha högt i tak. Se bara på Svenska kyrkan hur högt i tak har lett till.

  120. Nej – jag tycker du ska sätta punkt. Jag menar att diskussioner ska ske på de bloggar där de hör hemma. Om du anser också så har du ju en anledning att säga så till inlägg som kommer in till din box. Om du sedan inte vill fortsätta ge inlägg på Berndt sida är det sedan din ensak och ditt val.

  121. Fredrik,

    Jag vill bara göra ett tillägg. Jesus sa till sina lärjungar att gå ut och missionera. Om de inte togs emot så skulle de skaka av sanden och gå vidare. Det önskar jag att det gjordes oftare på diverse diskussionssidor.

    Att fortsätta diskutera med vissa personer leder bara till ännu djupare ovänskap och hårda ord. Något som vi borde stå över. Vill inte personer ta till sig den sunda klassiska läran som Bibeln är, skaka av dammet och gå vidare.

  122. Fredrik,

    Man skulle kunna tillägga att det aldrig går att moderera så att alla blir nöjda.

    Som du vet står jag på samma linje som du. Människor med avvikande tro kan få komma med ett påstående eller en fråga, men aldrig massor av kommentarer som bara är avsedda att missionera för den lära de anhänger.

    Jag har aldrig förstått varför man skall utväxla 100 kommentarer med varandra om man har olika åsikter. Räcker det inte att konstatera att man har olika åsikter?

    /Kjell

  123. Kjell,

    “Räcker det inte att konstatera att man har olika åsikter?”

    Det är just det som jag menar att många missar Jesus egna ord i detta avseende, skaka av dammet och gå vidare.

    Brasklapp, alla kommentarer som jag skriver har nödvändigtvis inte Kjell som adressat. T ex ibland tycker jag att det går sjuka i att ha “högt i tak”, om man inte är beredd att gå in och tillrättavisa åsikter som inte stämmer med Bibeln så bör man inte ha högt i tak. Sedan går det alltid att diskutera vad som är högt i tak. För mig är att det att få ställa frågor om vad som helst, inte att torgföra åsikter som inte stämmer överens med Bibeln som tycks vara den nya tolkningen.

    /Fredrik

  124. Martin!
    Har du hör uttrycket “att strida om påvens skägg”. Jag är närmast glad över att jag lyckades chocka dig med mitt inlägg. Din ribba är i någon mening satt med det, fromhetsvallen bruten, Kristuslikheten är borta.

    “Jag hyser inget hopp om att du skall förstå detta utan jag skriver det för andras skull”, skrev jag. Det kunde formulerats annorlunda men jag står för det.

    Jag förstod nämligen av tidigare inlägg att Bertil, enligt egen utsago, hade svårt med förståelsen mina åsikter, men jag ville ändå att det skulle gå fram till övriga vad jag tyckte.

    Men formuleringen chockade dig och kanske även, som du tror, andra.
    Jag har inte förstått vart du vill komma och lägger det till “handlingarna”.

    För övrigt allt gott
    /Stig

  125. Fredrik,

    Jag tänker på när jag pluggade och vaknade upp bakfull och med ångest, ja mer än ångest. Jag vaknade upp med ett beslut att jag vill inte vara sån här, Jesus jag vill tillhöra dig vad än det kostar! Jag var redo att lämna ALLT och följa Jesus. Då, och först då, var jag redo att bli en kristen.

    Hur var min teologi? Kunde jag det sanna evangeliet? Hur många procent rätt skulle jag ha haft på ett skriftligt prov på evangeliet? Jag vet inte, fyrtio-femtio procent kanske. Jag kanske hade blivit underkänd. Men Jesus underkände mig inte. Han såg min beslutsamhet och längtan att tillhöra Honom.

    Hälsningar Martin

  126. Michael,

    Det vore intressant att veta hur du klassar uttalanden som “andefattiga intellektualister”.

    Visar man då en “nedlåtande attityd”, eller är det något annat?

    /Kjell

  127. Michael,

    Och sedan något om kommunikation med hjälp av ord, alltså språk. Kanske känner du det gamla skämtet: “Man skall inte använda svåra utländska ord så länge man har en relevant inhemsk vokabulär disponibel!”

    Jag tänker på följande uttalande: “Språket i dag har blivit akademiskt. Alla har inte samma utbildning, intressen osv. Jag tänker bara på ord som på senaste tiden skrivits här: ex. gnosticism, apologetik m.fl. Då måste orden förklaras på ett lättfattligt sätt.

    Dock måste jag säga att jag absolut inte förstår hur man tänker när man gör sådana uttalanden.

    Håller helt med att “alla inte har samma utbildning, intressen”, men kan inte förstå varför jag skulle förbjuda andra att tala om t.ex. sport eller något annat om jag själv är totalt ointreserad av. Jag vet inte ens vad många av termerna betyder. Läser således aldrig sportsidorna och byter kanal när sportnyheterna (eller kulturnytts svammel) kommer.

    Är man ointresserad och vill inte lära sig termerna kan man ju bara hoppa över “informationen”.

    Är man däremot intresserad och vill förstå kan man endera googla eller fråga om förtydligande.

    När vi var barn konfronterades vi varenda dag med ord och termer vi inte förstod. Genom att inlemma dessa ord i vårt eget ordförråd växte vi upp och lärde oss förstå den värld vi lever i.

    Jag begriper verkligen ingeting av en attityd som anser sig fullärd och därför har gjort allt lärande till ett avslutat kapitel, efter en viss ålder.

    Kommunikation börjar med att någon vill förmedla ett budskap till någon annan. Den kommer bara till stånd om sändaren och mottagaren samarbetar.

    Att ständigt lägga alla krav och allt ansvar på “sändaren” må vara i linje med socialistiskt “likhetstänkande”. Det kväver och leder till medelmåttans diktatur.

    Alla är olika. Gud har skapat oss så! Om tummen säger till ögat: Jag behöver dej inte!; så har tummen fel. Och vice versa.

    Visst skall man i möjligaste mån anpassa sitt språk till mottagarnas bruk och nivå, men vissa saker kan inte uttryckas utan facktermer.

    Einstein lär ha sagt: “Man skall förenkla allting så mycket som möjligt, men inte mer än så”.

    /Kjell

  128. Kjell,

    en liten sann berättelse till att börja med: för många år sedan brukade jag cykla till mitt arbete. Det var ganska långt, ca en mil, men jag uppskattade dessa cykelturer väldigt mycket. En dag när jag skulle cykla hem började det regna. Jag hade inga regnkläder med mig, och jag insåg att jag skulle bli genomvåt om jag gav mig ut i regnet. Jag bad då till Herren att det skulle sluta regna, och fick till mig att jag skulle vänta 20 minuter. När det gått 20 minuter upphörde regnet, och jag kom hem utan att ha blivit blöt. Nästa dag tog jag inte med mig mina regnkläder, trots att jag hade sett på väderprognosen att det sannolikt skulle bli regn på eftermiddagen. Så var det dags att åka hem, och det störtregnade verkligen då. Jag bad till Herren att Han skulle stoppa regnet som dagen innan, men förnam i mitt inre att Herren sa “Nej. Du har fått ett förstånd. Använd det!” Väldigt glad och uppbyggd cyklade jag hem, ja, jag skrattade nästan hela vägen, och var förstås jätteblöt väl hemma. Efter det packade jag alltid ner regnkläder!

    Vad vill jag säga med detta? Jo, Herren har gett oss förstånd, och vi gör väl i att bruka det. Vissa av oss har fått ett väl utvecklat teoretiskt intellekt, andra har lite mindre av det, men alla har fått olika gåvor, olika förmågor och vi uppmanas att använda allt vi fått. Vi är alla tillsammans lemmar i Kristi kropp. Vi ska inte se ner på varandra vare sig vi är teoretiskt eller praktiskt lagda , vare sig vi använder ett mer akademiskt språk eller ett enklare språk. Exakta termer behövs ibland, och jag hävdar att vi gör fel om vi låter bli att använda sådana termer. Gnosticism till exempel kan inte skrivas om med något annat ord.

    Jag vet att i vissa kristna sammanhang finns ett förakt för förståndet. Det är Andens vittnesbörd som gäller, och det vittnesbördet behöver inte ens vara i enlighet med Ordet. Bara jag känner frid och glädje så är det rätt – men nej, det stämmer inte alls, det vet jag av egen erfarenhet. Viktiga beslut som kan påverka mitt liv länge får inte fattas på en grund som vilar i mig själv bara. För mig innebär Andens vittnesbörd att Ordet bekräftar, och att jag själv tänker om det är rimligt och logiskt. Där hjälper Anden mig t.ex. genom att påminna mig om mina tidigare erfarenheter, vad jag känner till om andras livsöden och så vidare. Nu talar jag inte om vardagliga beslut, utan t.ex. om husköp, äktenskap, var jag ska bo och arbeta.

    Våra syskon det judiska folket utmärker sig mycket inom vetenskap och forskning. Flera nobelpristagare kommer från Israel. Många revolutionerna innovationer kommer från Israel. Vad jag förstår av detta är att intellekt och förstånd inte föraktas bland det judiska folket. För mig är detta synsätt ett föredöme som jag gärna följer.

  129. Bra kommentarer om språkbruk!

    Paulus säger i Rom 12:13 och vidare att vi inte ska bli uppblåsta i resonemang med varandra och anpassa vad man säger för att inte stöta sig. Men det kan ju inte betyda att ämnen som kyrkohistoria och religionskunskaper försvinner ur kristna samtal. Vi ska väl inte vara barnsliga i resonemangen, utan i vår ondska.

    Karismatisk är ett grekiskt ord. Och New Age är engelska. Översätts dessa termer blir det svårare att förstå vad du pratar om. “Nådesförkunnare” i en “ny tid” talar om nådegåvor. “Nådegåva” finns inte i grekiskan i NT – men det går bra att använda!
    Tala över folks huvuden är inte bra. Jag kan inget speciellt om fysik eller matematik men vill inte förbjuda någon att bli ingenjör och arbeta med det. Och tala om det.

    A teachable spirit – ett ämne att fundera över. “Teach”109x i Strong’s. “Grace” 170x

    GVD

  130. Majlis,

    Med en glimt i ögonvrån kan jag bara dra slutsatsen att du har praktisk erfarenhet att undervisa både villiga och ovilliga!

    Herren välsigne dej rikligen.

    /Kjell

  131. Janne2 skrev:

    Tala över folks huvuden är inte bra. Jag kan inget speciellt om fysik eller matematik men vill inte förbjuda någon att bli ingenjör och arbeta med det. Och tala om det.

    Håller helt med, och jag tror till och med att jantelagens mest aktiva försvarare helst skulle konsultera en läkare som har studerat och kvalificerat i sitt fack, om sjukdom drabbar dem. Hellre än någon sam kan vara en baddare i sitt fack, men inte vet något om anatomi, patologi, kemoterapi, kirurgi, farmakologi och sådant.

    När bilen behöver repareras litar jag mer på verkstadens specialister än på en kirurg.

    Vad jag inte begriper är att man måste skämmas för att idogt ha studerat sitt fack.

    Måste verkligen en språk-kunnig låtsats att han bara kan kommunicera på lekskolenivå, för att bli accpeterad?

    /Kjell

  132. Hej Majlis!

    Du skriver att:

    “Jo, Herren har gett oss förstånd, och vi gör väl i att bruka det”

    Menar du att vi ska använda förståndet till att förstå med?

    Ditt exempel med väderprognosen handlar väl egentligen om TRO
    eftersom den statistiska träffsäkerheten för sådana prognoser ligger på
    ung. 50-50 % chans att de slår in.

    Som jag förstår det, så ville Gud alltså inte bönhöra dig eftersom du inte trodde på väderprognosen och använde ditt förstånd.

    När du skriver om” vissa kristna sammanhang finns ett förakt för förståndet”,
    så hittade jag ett sådant i “Ordspråksbok.3:5, 28:26” där det står
    att vi inte ska lita på förståndet, för då är vi dårar.

    Till slut hittade jag det som du antagligen menar med förstånd och det finns i “Kol.1:9”, där det står om “andligt förstånd”

    Må solen skina över Dig, Majlis!

    mvh Lennart.S

  133. lennart svensson,

    Jo, jag känner denna din “maxim”. Förlåt att jag tar den tekniska biten. Majlis kommer säkert att svara bättre än jag kan.

    Problemet, Lennart, är att du gör som alla andra rörelser som vill förbjuda bruket av något som inte är ont, bara för att somliga missbrukar det.

    Det är inte minsta tvekan att budet lyder: “Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela din kraft och av hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv.” (Lukas 10:27)

    Du har ju börjat förkovra dej i grundtexterna så du vet säkert att ordet “psuche” som här har översatts “själ”, vanligtvis översätts “liv”.

    Det står “kardia”, alltså hjärta, i grundtexten så vi har inget val annat är att förstå att det handlar om känslor och tillgivenhet.

    Hela din kraft kan knappast betyda något annat än både fysisk och mental “styrka”.

    Och till sist “διάνοια” – (dianoia) som betyder förstånd och urskiljningsförmåga.

    Man kan missbruka alla dessa fyra.

    Man kan använda sitt liv till att leva i synd.

    Man kan låta sina begär och all längtan stå till olydnad.

    Man kan använda fysisk styrka till andras fördärv och psykisk styrka till att vilseleda.

    Man kan änga sitt förstånd åt att sätta sig upp mot Gud och bli ateist.

    Men det är inte vad det handlar om. Och det gör inte Guds goda gåvor onda.

    Alla fyra är goda gåvor som vi av fri vilja får underkasta Guds vilja.

    Lägg, till sist, märke till att ingen ber mej att älska Herren med Anderssons (eller Svenssons) hela kraft. Jag blir bara uppmanad att älska Herren med hela min ‘egen’ kraft.

    Samma gäller liv, önskningar/strävanden och förstånd.

    Vi kommer aldrig att ställas till rätta för pund vi inte har fått.

    /Kjell

  134. lennart svensson,
    “Ditt exempel med väderprognosen handlar väl egentligen om TRO
    eftersom den statistiska träffsäkerheten för sådana prognoser ligger på
    ung. 50-50 % chans att de slår in.
    Som jag förstår det, så ville Gud alltså inte bönhöra dig eftersom du inte trodde på väderprognosen och använde ditt förstånd.”

    Jag förstår inte riktigt ditt resonemang här. Du skriver tro med versaler. Om du i det ordet lägger Bibelns betydelse, trofasthet, förtrogenhet, tillit, förtroende stämmer det vad Herren gjorde. Han var trofast mot mig, både när Han såg till att jag inte blev genomvåt första dagen, och även den andra dagen när Han lärde mig att jag ska använda mitt förstånd.

    Vi kanske lägger olika betydelse i “förstånd”. För mig innebär det bland annat förmågan att förstå, att tillägna mig ny kunskap, att lära mig av andra, att lära mig av mina erfarenheter och misstag, av utbildning samt att använda allt detta i mitt liv. Min visshet är att Herren skapat mig sådan jag är, både min kropp, mitt förstånd och min inre människa. Jag är tacksam över det förstånd Han gett mig, och anser att det vore att missbruka en av Hans goda gåvor om jag inte använder det förstånd jag fått.

    Utifrån verserna du hänvisar till uppfattar jag det som att du anser mig vara en dåre, eftersom jag både förlitar mig på det förstånd Herren utrustat mig med och även på Herren själv och Hans ledning. Det gör mig inget vad du tänker om mig. Jag vet vem jag tillhör, vem jag är på väg till och vem som skapat mig och känner mig utan och innan – min älskade Herre och frälsare!

    En liten parentes: i både King James Version och Folkbibeln används inte ordet “förstånd” i Ords 28:26, utan ordet “hjärta”:
    Pro 28:26 He that trusteth in his own heart is a fool: but whoso walketh wisely, he shall be delivered.
    Pro 28:26 Den som förlitar sig på sitt hjärta är en dåre, den som vandrar i vishet blir räddad.

    Jag får intrycket att du gör skillnad mellan mänskligt och andligt förstånd. Där är min övertygelse en helt annan. Det ena förståndet utesluter inte det andra, utan båda behövs. Det mänskliga förståndet är en gåva från Herren, som bidrar till att det andliga förståndet mognar och växer till. När jag var övertygad ateist, innan jag blev frälst, hade jag stor nytta av det mänskliga förståndet Herren gett mig. Det räddade mig många gånger. Även efter att jag blivit frälst och omvänt mig har jag nytta av det. Utan det skulle jag inte kunna ha det arbete jag har idag. Utan det andliga förståndet skulle jag inte heller kunna ha det, och definitivt inte orka med det. Båda typerna av förstånd behövs och kompletterar varandra.

    Må solen skina över dig Lennart och ha med dig paraply när det behövs!

    /Majlis

  135. lennart svensson,

    glömde en sak: Må Herren leda oss alla rätt så vi får gå in i Hans glädje! Den dagen längtar jag efter och tackar varje kväll Honom för att ytterligare en dag är över och att jag är en dag närmare mötet med Honom! Vilken dag det ska bli, halleluja!

  136. Majlis skrev:

    En liten parentes: i både King James Version och Folkbibeln används inte ordet “förstånd” i Ords 28:26, utan ordet “hjärta”:
    Pro 28:26 He that trusteth in his own heart is a fool: but whoso walketh wisely, he shall be delivered.
    Pro 28:26 Den som förlitar sig på sitt hjärta är en dåre, den som vandrar i vishet blir räddad.

    Linjärt ser texten ut så här (för oss som läser från vänster till höger har jag gjort sammalunda med hebreiskan):

    Annars ser det ut så här: בוטח בלבו הוא כסיל והולך בחכמה הוא ימלט׃

    Den mest troliga är andemeningen att den som låter sig ledas av känslor är en dum en, men den som använder förståndet klarar sig bra.

    /Kjell

  137. Vishetsböckerna i Bibeln har budskapet att vi ska lita på Herren, hans lag och rådslut och meditera över det (Ordspåksboken, Job mfl). Vi ska frukta honom – där börjar förstånd och kunskap. Hjärtat och dess begär är bedrägligt, som också Jeremia skriver (Jer 17:9). Inget fel på känslor i sig! Men Gud vet mer än oss, så då borde det vara lättare att lita på honom.

    Trust in the Lord with all thine heart,
    and lean not unto thine own understanding (Prov 3:5)

    Att luta sig på sin egen övertygelseförmåga eller tankekraft, det brukar bli fattigt.
    Hur många originella tankar har man egentligen?

    Mitt folk går under utan kunskap (Hos 4:6).

    En fråga: Finns det vishet – utan förstånd?

    Haha! 🙂

  138. Majlis,

    Hej Majlis!

    Tack för ditt svar, och det är INTE jag som kallar dig för dåre.

    Guds Ord i Ordspr. 28:26 kallar ALLA för dårar, som förlitar sig på sitt förstånd.

    Helt riktigt så har KJV ordet ”hjärta” där och det passar in, eftersom det är med hjärtat man förstår enl. 5.Mos.8:5 och i 5.Mos 29:4:

    “Så skall du då förstå i ditt hjärta att HERREN, din Gud, fostrar dig, såsom en man fostrar sin son;”

    “Men HERREN har ännu intill denna dag inte givit er hjärtan att förstå med”

    Jättebra att du tar upp ”det ena förståndet utesluter inte det andra” och att det ”mänskliga förståndet” är en ”gåva från Herren”, för i det håller jag verkligen INTE med dig och det gör inte Guds Ord heller, eftersom ditt förstånd som ”ateist” är enl. ”Ordspråkb. 10:20”:

    ”De ogudaktigas förstånd är föga värt”.

    Jag har aldrig som frälst fått uppmaningen att använda mitt ”mänskliga förstånd” och jag kan inte se att NT gör det heller.
    Kjell tar upp att vi ska älska Herren med vårt förstånd och det kan jag hålla med om, fast det står ingenstans att vi ska använda det förståndet till att förstå med.

    I NT gäller ”Genom Tron förstår vi” (Hebr.11:3) och det är det som är det andliga förståndet och det som vi ska använda oss av.
    Det förståndet har jag många ggr fått uppmaning att använda mig av.

    Bl.a häromdagen när jag gick ut på min promenad och efter 10 minut började det regna och det slutade inte trots att jag bad om ett uppehåll.
    Lite surmulen traskade jag tillbaka och hämtade mitt lilla paraply och fortsatte min vandring.
    Efter 5 minut så blev det uppehåll och var så under hela min två timmars vandring.

    Hade jag nu använt mitt andliga förstånd dvs. förstått genom tro, att Gud hör min bön, så hade jag sluppit släpa på mitt paraply under 2-timmars promenaden.
    Det var den läxan jag fick från Herren, upplevde jag.

    Nu ska jag be att Du slipper använda ditt paraply, Majlis!
    Underbart att Du är frälst!

    Trevlig Helg

    mvh Lennart.S

  139. lennart svensson skrev: “det står ingenstans att vi ska använda det förståndet till att förstå med”

    Lennart, är det inte bättre att vi sätter punkt där innan någon skriver saker som sårar dej?

    Med ett påstående som det jag citerar är det kanske ett bra val att inte förlita sig på sitt förstånd.

    Det blir ju som att såga av grenen du sitter på.

    /Kjell

  140. Janne2 skrev: “Inget fel på känslor i sig!”

    Visst hör känslor till vårt liv. Som du skrev, inget fel med det.

    Känslor bör nog helst vara resultat.

    Känslor kan även initiera handlande, men då bör förståndet först få säga sitt.

    Om man till exempel ser någon som lider och man rörs till medlidande så är nästa steg att med förståndet överväga vad man kan eller skall göra åt det.

    Känslomässiga aktioner och reaktioner går sällan väl om man inte använder förståndet.

    /Kjell

  141. I slutet av Jobs bok vill Gud att Jobs vänner offrar för allt “religiöst snack” de underhållit Job med. Gud säger att de har fel i sina utgångspunkter. Religiöst snack uppbygger inte någon i sorg.

    Lennart: “Förstå inte med ditt förstånd.”

    Nehä 🙂

    Saknar du förstånd? – det tror jag inte.

  142. Janne2,

    På tal om Jobs bok. Har du lagt märke till hur somliga citerar det de så kallade vännerna sade och menar att de hade rätt. Till exempel:

    “Huru kan han lära dig att bedja om inte genom nöd och allt det som nu prövar din kraft?” Job 36:19

    Och dock, som sagt, fick vännerna göra bot för allt de hade sagt som inte var rätt. Med Guds egna ord:

    “Min vrede är upptänd mot dig och dina båda vänner, därför att I icke haven talat om mig vad rätt är, såsom min tjänare Job har gjort.” Job 42:7

    /Kjell

  143. Har just läst Jobs bok. Det finns så mycket material i den som man kan förundras över. Hans vänner talar ofta ur människoperspektiv saker som man kan höra på kristna samtalsforum på internet…Allt de säger är inte fel. Men Jobs profetiska spår förverkligar Gud på detaljen i lagen och evangeliet senare. “Hur kan en människa bli rättfärdig inför Gud?”

    Flera saker Eliphaz säger låter som trosmystik och gärningslära i en skön mix. Elihus tal börjar så försiktigt och övergår i anklagelser mot Job utan grund. Gud säger så sällsamma saker om natur och djurriket. Fantastiskt.

  144. Janne2 skrev: “Hans vänner talar ofta ur människoperspektiv saker som man kan höra på kristna samtalsforum på internet…Allt de säger är inte fel.”

    En intressant detalj är dock ändå att vännerna anklagas för att “icke haven talat om mig (Gud) vad rätt är”.

    Inget i stil med… ja, det var väl inte helt rätt, men i alla fall till stor del, så låt oss inte vara alltför petnoga.

    En felaktig “gudsbild” är inte välbehaglig!

    /Kjell

  145. Kjell, min broder nära ekvatorn, (jordens centrum?).
    Jag har skrivit ett inlägg om kristenhetens förhållande mellan generationerna och hittar inte min plats i din blogg. Det finns ingen tråd att lägga den i så det får bli anslagstavlan. Vill du placera den någon annanstans, gör det. Det är kanske inte en fråga om tro, mera om att följa en viss ordning i församlingarna. En ordning som jag tycker vi missar ibland. Skall bli intressant att se hur den blir mottagen i de olika media.
    /Stig

    https://stigmelin.com/2016/04/15/battre-brodlos-an-radlos/

  146. Kjell

    Jag kan nog svara endast med att jag försöker undvika att ‘klassa’ människor. Vem är jag att bedöma vad som finns i hjärtat? Misstaget man kanske gör att man “klassar” personer beroende på hur de uttrycker sig. Det resulterar tex att du tycker vissa är flummiga för de uttrycker sig inte med de mått du vill dvs bibelcitat och vers. Det säger du ofta – inga konspiratoriskt trams men fakta. Men du känner ju inte personerna som skriver så hur kan du klassa dessa? Du har en förkärlek faktiskt att klassa människor i kategorier. Det är pre-tibbar, post-tribbare, calvenister, karismatiker, new-agare, trosrörelsetyper alla tänkbara definitioner av något som help uppenbart inte direkt stämmer med din version av vad tro är. Men är det det du är kallad till? Som jag ska diskuterar jag inte med dig för jag kommer att förlora – inte nödvändigtvis på grund av att jag har fel – utan för du är mycket verbalt begåvad och jag kan inte slå dig i bibelkunskap. Med din verbalitet och kunskap kan vara ett hinder för dig i din önskar att förmedla det du tror på. Dessutom vet jag faktiskt inte hur en ‘andefattig intellektualist’ är så den frågan kan jag inte svara på. Ytterligare en klassning och det är jag inte bra på.

    Än en gång – jag läser dina artiklar med behållning men diskuterar inte. Min inlägg och ovan är vad jag upplever dig genom hur du skriver dina texter. Men du kan vara helt annorlunda. Det är därför jag råder dig att fundera hur du som sidansvarig svarar dina läsare. Du skriver att Björn skulle ‘riskera’ att förstå texter. Vadå riskera? – lite exempel på vad jag försöker säja. Blir du irriterad på mig, Björn eller B-O så stäng av kommentarfunktion. Men det tycker jag är synd.

    Guds välsignelse ber jag för dig och sidan. Pröva vad jag skriver och ta åt dig vad du tror är rätt.

  147. Michael skrev: “Jag kan nog svara endast med att jag försöker undvika att ‘klassa’ människor.”

    Det är ju inte helt sant, för så skrev du i en tidigare kommentar: “Du bevisar din nedlåtenhet mot alla andra här – envetna träskallar tex.

    Och det var därför jag frågade vad du anser om Bertils “klassifikation” genom att kalla dem som tycker att apologes är intressant och nyttig, för “andefattiga intellektualister”.

    Sedan skriver du: “Du har en förkärlek faktiskt att klassa människor i kategorier. Det är pre-tibbar, post-tribbare, calvenister, karismatiker, new-agare, trosrörelsetyper alla tänkbara definitioner

    Här får du nog ursäkta, eller förlåta, mej för att jag inte alls kan hålla med dej. Kommunikation blir omöjlig om man inte kan använda korta sakliga beskrivningar. Några exempel som du troligen inte har problem med är man, kvinna, smålänning, svensk, socialdemokrat, teolog, författare, et cetera i all oändlighet.

    En person som förkunnar att Herren kommer och tar hem de sina innan vedermödan är en “pre-tribbare”, eller fullt ut “pre-tribulationist”.

    En person som förkunnar kalvinismens “TULIP” och anhänger Kalvins predestinationslära, är helt enkelt en kalvinist!

    Varför det skulle vara fel att konstatera detta kan jag absolut inte förstå.

    Och till sist vill jag då själv svara på min fråga nummer två: “Hur skulle du själv klassa en person som en gång har bekänt tro, och är döpt, således har fått Den Helige Ande som gåva, och sedan inte lyssnar till Andens ledning och röst?

    Mitt svar skulle bli att det handlar om en person som inte tar frälsningen på allvar och troligen hör till gruppen av jungfrur utan olja.

    Därför skrev jag: “Ett sådant omdöme skulle jag själv inte våga uttala om någon annan.”

    Det visar sig ofta i diskussioner att det blir oenighet när någon gillar en viss person och en annan gör en kritisk bedömning av den personens vittnesbörd.

    De flesta har tydligen svårt att skilja på sak och person.

    /Kjell

Comments are closed.