Aktuellt #5

Jag öppnar en ny Aktuellt-sida.

/Kjell

Views: 339

143 thoughts on “Aktuellt #5”


 1. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag tänker berätta om Ahmed Aboutaleb.

  Om du tror att han är (eller kallar sig) muslim, så tror du rätt.

  Han är holländare och redan flera år Borgmästare i staden Rotterdam, en stad som verkligen kan kallas “multikulturell”.

  I samband med Islamic State och alla rentrogna mulsimska knäppgökar som åker till Syrien, och attacken mot Charie Hebdo sade Aboutaleb: “Laat ze maar oprotten!”

  Det är ett grovt sätt att på holländska önska dem dit pepparn växer eller där elden aldrig tar slut. Ordagrannt blir översättningen: “Låt dom ruttna bort!”; men betydelsen är att önska att de försvinner för evigt, till eget öde och förintelse.

  Till vänster en bild av dessa tre borgmästare.

  Ahmed Aboutaleb blev “världsberömd” på grund av detta uttalande och nu deltar han i en konferens i Vita Huset i Amerika, tillsammans med den belgiske borgmästaren Hans Bonte från Vilvoorde och Anne Hidalgo från Paris.

  Från mötet i Vita Huset rapporteras att Ahmed Aboutaleb har sagt följande: Rotterdams borgmästare Aboutaleb gör ett upprop till alla muslimer att aktivt deklarera att de avsvär sig alla handlingar och attacker som utförs i religionens namn.
   
   
  Borgmästaren anser att alla initiativ att motverka radikalisering och terrorism måste tas av den muslimska gemenskapen, samt att upplysning, utbildning och skapande av arbetstillfällen inte är tillräckligt.

  Han sade: “Eftersom jag är muslim blir jag otroligt arg på allt detta. Det är sedan länge tid att man inom den muslimska gemenskapen agerar och att det uppstår ledare som kan handskas med dessa problem. Problemet löser man inte med upplysning, undervisning och arbetstillfällen. Problemet måste attackeras vid sin brunn.”

  Jag håller med Aboutaleb i detta.

  Det finns absolut inget man kan göra utifrån. Hur mycket krigsmaterial man än förspiller och hur många soldater som än må falla.

  Så länge som muslimer, som kallar sig civiliserade och fridsamma, inte ingriper och städar i eget hus kommer eländet bara att eskalera.

  /Kjell


 2. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Trillade av en slump in på Tidningen Dagens sajt och fick syn på en artikel som inleds följande:”Vår tacksamhet till stridsmän för deras kamp, försvar och erövringar bör gälla även dem som senare kanske har fallit, eller till och med stupat, på stridsfältets höjder.”

  Man skulle kunna tro att artikeln beskriver män i verkliga krig men nu gör den inte det.

  Jag baxnar.

  /Ulrika


 3. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Törs du dela med dej en länk eller kanske berätta vad den då handlade om eller varför du baxnade?

  /Kjell


 4. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Vad är pinsamt? Hela innehållet eller delar av det?


 5. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  För dem som inte kan läsa på Dagen. Artikeln är ett sorts försvar av Robert Ekh. Den som skrev artikeln är Diana Paduch Abrahamsson, ledare på evangelisationsbåten Elida.

  Varför det skulle vara så pinsamt förstår jag inte. Guds Ord är ju tydligt att precis sådana saker kan vi förvänta oss bland “prosperity-lärans” lärare. Låt mej citera.

  2 Petr. 2:1-3,9-14

  Men det fanns också falska profeter bland folket, liksom det bland er kommer att finnas falska lärare som smyger in förödande läror. De skall till och med förneka den Herre som har friköpt dem och drar så plötsligt fördärv över sig. Många skall följa dem i deras utsvävningar, och för deras skull kommer sanningens väg att smädas. I sin girighet kommer de att med falska argument sko sig på er. Men domen över dem är sedan länge verksam, och deras undergång sover inte.

  Herren vet alltså att frälsa de gudfruktiga ur frestelsen och att hålla de orättfärdiga i förvar och straffa dem fram till domens dag, särskilt dem som i orent begär följer sin köttsliga natur och föraktar Herren. Fräcka och självsäkra skyggar de inte för att smäda höga makter, under det att änglar, som står högre i fråga om makt och styrka, inte uttalar någon smädande dom mot dem inför Herren. Dessa människor är som oförnuftiga djur, av naturen födda till att fånga och döda. De smädar vad de inte känner till och kommer att gå under genom sitt förfall. Som djur skall de också gå under.

  Det är den rätta lönen för deras laglöshet, onda som de är. De njuter av att festa mitt på ljusa dagen. De är smutsfläckar och skamfläckar, där de vid sina kärleksmåltider festar och frossar tillsammans med er. De har ögon fulla av otukt och kan inte få nog av synd. De lockar till sig obefästa själar och har hjärtan som är övade i att roffa åt sig, dessa förbannelsens barn.

  1 Tim. 5:19-22

  Ta inte upp en anklagelse mot någon av de äldste, om det inte finns två eller tre vittnen. Dem som syndar inför alla skall du tillrättavisa inför alla, så att även de andra tar varning. Jag uppmanar dig allvarligt inför Gud och Kristus Jesus och de utvalda änglarna att iaktta detta utan någon förutfattad mening och inte handla partiskt. Ha inte för bråttom med att lägga händerna på någon och gör dig inte delaktig i andras synder. Håll dig själv ren.

  Hebr. 10:21-27

  Vi har en stor präst över Guds hus. Låt oss därför med uppriktigt hjärta gå fram i full trosvisshet, med ett hjärta som är renat från ett ont samvete och med en kropp som är badad i rent vatten. Låt oss orubbligt hålla fast vid hoppets bekännelse, ty den som har gett oss löftet är trofast. Låt oss ge akt på varandra och uppmuntra varandra till kärlek och goda gärningar. Låt oss inte överge våra egna sammankomster, som en del har för vana, utan uppmuntra varandra, detta så mycket mer som ni ser att dagen närmar sig.

  Men om vi syndar med vett och vilja sedan vi fått kunskap om sanningen, finns det inte längre något offer för synder, utan en fruktansvärd väntan på domen och en förtärande eld, som skall uppsluka motståndarna.

  Låt oss inte döma personen, det är Guds jobb, utan i stället vara klara över situationen. Det är vårt jobb, nämligen att vara vaksamma.

  Livets ordare kommer aldrig rätt tills de kastar ut trosrörelsens ockulta grundare = Kenyon, Hagin, Copeland, Ekman.

  Katastrofer och skandaler kommer att följa dem tills de gör det.

  Sven Reichmann sade om trosförkunnelsen: “Det nya är inte gott och det goda är inte nytt.”

  Detta uttalande är ett sant profetiskt budskap.

  /Kjell

  PS. Kolla gärna även denna länk: Flyr landet med pengar från församlingen.


 6. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Jag har tagit upp detta i en ny bloggpost.

  Onda dagar.

  /Kjell


 7. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Andreas,

  “Vad är pinsamt? Hela innehållet eller delar av det?”

  Dianas beskrivning av Ekh o ledare som stridsherrar etc etc

  Hon är tydligt influerad av herraväldesteologin. Hon är bara 35 år och ändå så inkörd på den.

  Ekh har väl som alla andra ledare bara gjort sitt förväntade jobb, att predika o leda. Ändå framställs han som en “stridsherre.” Kanske för att han kammat hem 12 miljoner av offren, enligt en av kommentatorerna under länken “Flyr landet…” ovan…

  Suck.

  En intressant kommentar under samma länk avslöjar att det dock inte är självklart att Ekh sitter säkert med pengarna. Pågår visst processer kring det där.

  /Ulrika


 8. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Med en glimt i ögonvrån och med hänvisning till de domedagsprofetior som publiceras med jämna mellanrum vill jag erbjuda följande vits som illustrerar hur det går om man uttrycker sig flummigt religiöst.

  The vicar and the priest erected a sign which said: The end is near, turn yourself around, before it is too late.

  As a car sped past, the driver leaned out of the window and shouted, “Leave people alone, you religious crackpots. We don’t need your lectures.”

  From around the next curve there came a screeching of brakes and a big splash.

  Shaking his head, Father Patrick said, “That’s the third one this morning.”

  The pastor agreed. “Maybe the sign should just say: Bridge Closed.”

  Ett kärt syskon i Herren yttryckte det så: Guds barn behöver alltid, oavsett vilken tid det är, hålla sig till Herren och låta Honom leda oss. Det är ingen skillnad nu på behovet av att ha en intim relation med Honom jämfört med tidigare.

  Så är det!

  /Kjell


 9. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Netanyahus tal inför den Amerikanska kongressen i dag kommer att vara profetiskt!

  Inte för att Netanyahu är en profet eller troshjälte, utan för att han just nu representerar Guds utvalda Land och Folk.

  När Jesus fängslades och blev dömd profeterade Överste prästen, som helt klart var Guds fiende, Pilatus själv när han sade “ecce homo” se människan, och Pilatus hustru genom en dröm. Det var profetiskt högtryck.

  Genomgående i Bibeln i tider av profetisk högtryck fanns det falska profeter vid varenda gathörn.

  Så även nu.

  /Kjell


 10. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Egyptens domstol har klassat Hamas som terrorist-organisation.

  Hamas is een terreurgroep. (Sorry ingen länk på engelska eller svenska)

  Som de flesta vet är Hamas medlem av “The Muslim Brotherhood”.

  /Kjell


 11. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Obama brukar ofta kritiseras. Kanske detta kan få nyansera bilden något?

  I Dagen: USA granskar antisemitism i Malmö.

  Kort citat:

  President Barack Obamas särskilda sändebud mot antisemitism, Ira Forman, kommer till Malmö nästa vecka för att granska hur kommunen hanterar hot och trakasserier mot stadens judar.

  Forman har efterträtt Hannah Rosenthal som efter sitt besök i Malmö 2012 kritiserade dåvarande kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) för dennes uttalanden i fråga om judar och Israels angrepp på Gaza.

  Formans besök sker i kölvattnet på terrorattackerna på judiska mål i Paris och Köpenhamn. Men även judar i Malmö har utsatts för hot och trakasserier.

  När President Obamas dåvarande sändebud mot antisemitism, Hannah Rosenthal, besökte Malmö 2012 kritiserade hon kommunledningen för språkbruket kring judar.

  Månne den svenska regeringen ha något ansvar?

  /Kjell


 12. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  “Månne den svenska regeringen ha något ansvar?”

  Jag borde hänga med mer i vad regeringen gör (inte gör) men som jag förstått det var en av de första viktigaste besluten för dem (regeringen) att godkänna Palestina. När jag då nyligen ser att Lövén deltar i en manifestation för judarna i Stockholm blir min tanke “han (Lövén) kan inte ha fattat någonting.” Som judinna skulle jag inte känna en smula förtroende efter en sådan ologisk men PK piruett av regeringen.

  /Ulrika


 13. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  För att komplettera bilden vill jag citera ur den dagen-artikel som rapporterar om resultatet av Ira Formans, USA:s president Barack Obamas särskilda sändebud mot antisemitism, undersökningar i Malmö.

  Obamas utsände: Det finns ett hot mot Malmös judar.

  Kort citat:

  Jag har anledning att tro att det finns hot om våld mot judiska grupper i Europa, och Malmö har definitivt också de hoten, säger Ira Forman under besöket hos Judiska församlingen i Malmö.

  Tidigare på måndagen träffade han kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och säger att han uppfattar en tydlig förändring jämfört med den förra ordföranden Ilmar Reepalu, som för tre år sedan fick kritik för sitt språkbruk av Ira Formans företrädare Hannah Rosenthal.

  Den som har utsatts för hot, eller våld, eller en tid befunnit sig i en situation där han inte är accepterad, vet att detta bryter ner allt förtroende.

  I realiteten är det inte alltid möjligt att bygga upp förtroende igen. Skadan kan redan vara så stor att den skadade inte kan eller vågar.

  Speciellt när hot, eller våld, kommer från en grupp, kan det vara svårt eller omöjligt. En grupp är och förblir anonym. En grupp kan inte deklarera sitt avståndstagande från ytterligare övergrepp. En grupp kan inte be om förlåtelse. En grupp kan helt enkelt inte erkänna enstaka “medlemmars” personliga skuld.

  När folk reser sig mot folk och skadar varandra brukar det kosta många generationer innan förtroende kan byggas upp igen.

  Jag skall göra två jämförelser.

  Relationen mellan Vita och Svarta, Europeer med deras ättlingar och Afrikaner med deras ättlingar, kommer kanske aldrig att bli avspänd och förtroendefull. Situationen i Ferguson, USA visar hur spänd relationen är. Det är ju inte heller så länge sedan det fanns “apartheid” i USA och ännu kortare sedan den avskaffades i Syd-Afrika. Även i Sverige finns det en hel del fördomar angående Svarta. I vissa kretsar anser man sig insiktsfull när man klandrar Obama och misstänkliggör honom för både det ena och det andra. I samma kretsar gillade man Bush!

  Nästa jämförelse blir situationen med Israel och det så kallade Palestina. Situationen har aldrig varit god och den har avsiktligt infekterats på grund av politiska ambitioner. Den infekteras fortfarande på världsvid skala. Det finns en historisk belastning på tusentals år. Konflikten kommer inte att kunna lösas innan Jesus återvänder. Förtroende är en utopi i dagens situation. Varken FN eller nationer kan framtvinga en fred i denna situation.

  /Kjell

  PS. För att undvika missförstånd vill jag tillägga att Obama är en politiker. Jämfört med andra makthavare i storpolitiken är han varken mer eller mindre (o)ärlig och manipulativ. Det jag reagerar mot är att t.ex. Bush och Obama mäts med olika mått.


 14. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag tänker fortsätta med ännu en kommentar som handlar om särbehandlingen av Obama. Många tycks tro att Obama styr USA. Det är nog snarare så att han representerar de styrande i USA. Meningsskillnaderna mellan Demokrater och Republikaner torde vara kända.

  Här följer ett antal kommentarer ur public domain. Jag börjar med att citera 2015-03-20 19:12:12 – Syster LiM-U som på ett effektivt sätt kvaddar sin trovärdighet med följande:

  Hur är det med Obama egentligen ?

  Fick bönebrevet i dag och saxar lite´ ur det:

  Jan Willem van der Hoeven har skrivit en avslöjande artikel om President Obama, som visar att Obama blev vald till USA:s president i strid mot grundlagen eftersom han inte är född i USA. Vita Huset har förfalskat hans födelsebevis genom att påstå att han skulle vara född på Hawaii. En advokat i USA som heter Richard R. Silverlieb har bevisat detta genom att ställa fyra avslöjande frågor:

  1. Obamas födelsebevis, som visar att Obama är född 1961, säger att han är “African-American”. Hur är detta möjligt då denna term inte användes 1961. På den tiden benämndes svarta i USA “Negroes”.
  2. Födelsebevis säger att Obamas far var 25 år gammal när Obama föddes 1961 och att hans far var född i Kenya, i Östafrika. 1961 fanns inte staten Kenya. Kenya blev inte en egen stat förrän 1963. 1961 hette Kenya “Brittiska Öst-afrikanska Protektoratet”.
  3. Namnet på sjukhuset där Obama föddes existerade inte förrän 1978.
  4. Obama skrev om sin far att han deltog i striderna under Andra Världskriget. Om hans far var 25 år gammal när Obama föddes 1961, så betyder det att hans far inte var mer än 3 år gammal när Andra Världskriget började.

  Jan Willem van der Hoeven menar att om någon vore villig att gå till botten med dessa uppgifter………så skulle även Obama kunna bli avsatt på samma sätt som Nixon (Watergateskandalen)”

  Jan Willem van der Hoven, är direktör för “the International Christian Zionist Center” i Jerusalem. Han sprider här rykten som publicerats av en advokat vid namn Richard R. Silverlieb. Och Syster-LiM-U hjälper till att sprida dessa rykten vidare. Sådant kallas baktaleri och skvaller och räknas inte till Andens frukt enligt Nya Testamentet!

  Det är inte så värst svårt att gissa att detta har förorsakats av den senaste tidens politiska skådespel på grund av valet i Israel och det kommande valet i USA.

  Enligt många rashatare är Obama skyldig tills motsatsen har bevisats!

  Som tur är blev det respons på Syster Lim-U’s kommentar. 2015-03-20 20:25:06 – CJ genmälde:

  Inte de vassaste knivarna som skriver här.

  I Obamas födelsebevis står det inget om ras, för honom. Det står att hans pappa är Afrikan, hans mamma är Caucasian.

  Obamas far föddes 1936.

  Den som Obama skrev om var sin morfar som var veteran från andra världskriget.

  Tramsigt att hålla på med detta. Om det fanns en uns sanningen i anklagelserna så skulle journalister sedan länge avslöjat detta för att få Pulitzerpriset.

  Det märks vilken utbildningsnivå ni har. Den kan inte var hög.

  Även Trump har tramsat om detta, utan att lägga fram alla de bevis som han påstår att han har…

  Som sagt, låg nivå på utbildning för att gå på detta, om och om igen.

  Jag håller med CJ i sak men tror inte att det handlar om låg utbildningsnivå. För det första är utbildningsnivå inget mått på vishet och för det andra hör Syster LiM-U till dem som är duktiga på att formulera sina tankar på ett tydligt sätt.

  Jag håller mej till Bibelns ord att landet Israel gavs åt Guds utvalda folk “till evig tid”. De gränser som Gud utstakade har aldrig varit landet Israel. Det har alltid begränsat sig till en liten del av detta område.

  Den nuvarande situationen i “Mellan Östern” har aktivt skapats av dem som vill förinta Israel. Man har gjort allt för att Gazaremsan skulle överbefolkas och bli till ett stort ghetto där människor har ett otillfredställande liv och lätt rekryteras som jihadister.

  Detta har medvetet skapas av arabstaterna och “den internationella gemenskapen” långt innan Obama blev president.

  The two state solution, alltså tvåstatslösningen, är ingen lösning. Om problemet hade behandlats korrekt från början så skulle Gazas befolkning ha givits medborgarskap i de omringande arabländerna. Men nu när befolkningen är tio gånger större och närmar sig 2 miljoner går det inte att erbjuda alla dessa dugliga alternativ i arabländerna.

  Tvåstatslösningen är som sagt ingen lösning men kvarstår som enda möjliga alternativet till den nuvarande situationen. Det finns i nuläget bara tre alternativ.

  1. Låta den nuvarande situationen bestå.
  2. Assimilera Gaza och låta det uppgå i Israel.
  3. Konstruera en artificiell Palestinsk stat.

  Alternativ 1 har vi redan. Alternativ 2 kan inte accepteras av araberna. Alternativ 3 borde inte accepteras av Israel.

  Det är ett så kallat “deadlock” som bara kan, och kommer att “lösas” av nästa steg i Guds plan.

  Jag vill även citera signaturen Martins respons fastän Martin och jag är oense om det mesta och inte minst angående Israel. 2015-03-20 20:25:59 – Martin

  Syster LiM-U!

  Här är en artikel som går igenom Silverlieb’s fyra frågor.

  http://thepoliticalbrigade.yuku.com/topic/16159/Yep-the-birthers-are-still-trying#.VQxtsuFOwow
  (Yep, the birthers are still trying)

  Kortfattat:
  1) Det står inte nånstans att Obama är “African American” på födelsebeviset. Det står däremot att hans far är “African”. Enligt artikeln användes denna benämning för personer som var födda i Afrika, det vill säga inte för svarta generellt i USA. Här är en länk till födelsebeviset:
  http://thepoliticalbrigade.yuku.com/topic/16159/Yep-the-birthers-are-still-trying#.VQxtsuFOwow

  2) Kenya blev inte självständigt från Storbritannien förrän 1963 men kallades “Kenya Colony” från 1920 och enbart “Kenya” långt före 1963.

  3) Enligt artikeln har Silverlieb förväxlat två olika enheter med liknande namn.

  4) Obama skriver om sin morfar.
  ——————–

  Anledningen att detta kommer fram just nu, just här är naturligtvis Obamas frostiga relationer till Netanyahu. Obama ska misstänkliggöras, nu är han fiende för kristna sionister.

  Hälsningar Martin

  Och eftersom jag bor i Kenya och kanske har lite mer faktisk kunskap om landet än medelsvensson vill jag tillägga följande:

  De flesta har nog hört talas om Mount Kenya, ett av Afrikas högsta berg. Berget ligger i centrum av den “nation”, alltså det folkslags fäderneärvda område som tillhör Kikuyufolket. På Kikuyuspråket heter berget Kĩrĩnyaga. Bokstaven i med en “kråka” uttalas någonstans mellan E och Ä. Transkriberat till svenskt uttal blir “Kĩrĩnyaga” ungefär “Käränjaga”.

  Ordet är en kombination av orden kĩrĩma som betyder “berg” och nyaga som betyder “struts”. Berget heter helt enkelt “Strutsberget” och har inte fått sitt namn på grund av landets namn. Det är faktiskt tvärt om. Landet har av misstag fått sitt namn på grund av berget. Jag skall förklara, men först jämförelsen med “Kilimanjaro”. Språkintresserade kan säkert se likheten mellan Kĩrĩma och Kilima. Ordet Njaro betyder “mäktigt”. Kilimajnaro är “Det mäktiga berget”. Båda bergen ansågs vara gudaboningar och vördades av den lokala befolkningen. Därav den egendomliga konstruktionen att använda ett prefix “ki” som anger diminutiv. I naturreligioner måste man ju blidka gudarna.

  Nåväl, när tyska missionärer kom till området runt Kĩrĩnyaga frågade de befolkningen vad landet hette. Befolkningen trodde att dessa avsåg berget och svarade med “käränjaga”. Detta missuppfattades som “Kenia” (tänk inte på det svenskuttalade “Keenija” utan på hur det uttalas i verklighet “känja”). Detta hände på 1800-talet.

  Innan kolonialiseringen av Kenya var dess inland relativt okänt för omvärlden, medan kustområdena var väl kända genom århundraden av handelsförbindelser. De första européerna i landets inre var tyska missionärer som verkade i Kenya under 1800-talet. Nuvarande Kenya kom under brittiskt kolonialvälde 1895 som en del av protektoratet Brittiska Östafrika.

  1920 blev större delen av Brittiska Östafrika en kronkoloni under namnet Kenya (namnet togs från landets högsta berg, Mount Kenya, och skrevs ursprungligen “Kenia”).

  Åter till Syster LiM-U’s ryktesspridning. Det kunde givetvis inte dröja länge innan knäppgökar hakade på. 2015-03-20 22:00:42 – Karin:

  Ang Obama så finns det konspirationsteorier om att han är en klon från Egypten. Sök “Obama clone” på Google och youtube så får ni upp många resultat. Läskig tanke! Det talas även om att Putin skulle vara en klon av Julius Caesar.

  På en hemsida där man utser antikrister på löpande band får man räkna med att skvaller, konspirationsteorier och baktaleri frodas.

  Inte främjar man Israels legitima sak på detta sätt!

  Ändamålen helgar inte medlen!

  Det första och största budet är: Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela din kraft och av hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv.

  Vad helst man upphöjer till att få första platsen, i stället för Gud, blir en demon.

  Det kvittar om det handlar moderskärlek, hjältemod, patriotism, fromhet, gärningar, givmildhet eller sionism.

  /Kjell


 15. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Jag uppfattade inte Karin som “knäppgök” utan att hon ville visa på hur många andra knäppgökar det finns. Dock kan din analys vara riktig, vi bara uppfattar saker olika.

  Sedan borde inte CJ släppts igenom, om jag varit webbmaster :). Kanske CJ är trött på alla konstiga teorier som publiceras i Bibelns ljus, men vad vet jag.


 16. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Ja, kanske har du rätt vad gäller Karin, men i den situation som råder är det nog bättre att vara lite för explicit än att vara otydlig.

  Ett gammalt ordspråk lyder: “Bättre stämma i bäcken än i ån.” (Ordet “stämma” betyder att bygga en dam för att hindra vattnet att flyta vidare.)

  Moderation är inte lätt, man gör fel i någons ögon hur man än gör det. Men det hade varit bäst att skydda Syster LiM-U genom att inte släppa in hennes kommentar.

  Tyvärr är ju häcklandet av Obama populärt där, så kanske var hennes kommentar till och med välkommen.

  /Kjell

  PS. Igen vill jag påpeka att jag anser det vara fullt korrekt att rapportera fakta och ge sin mening angående sådana fakta.

  Till exempel att Obama ljög angående same sex marriges är något som han själv har medgivit.

  Detta är, enligt min mening, värt klander.

  Det finns säkert mer. Politiker hör inte till de mest pålitliga i samhället.

  Politiska meningsskillnader med Netanyahu och utspel av dessa från båda håll ligger på en annan nivå.


 17. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “Fick bönebrevet i dag och saxar lite´ ur det:”

  Jag reagerade mest på “bönebrevet” och förstår inte vad Obama “gör i det.”

  Om någon frågar mig vad ett bönebrev är skulle jag svara ungefär:”Jag vet inte riktigt men jag tror att det är ett brev från en missionär eller en ledare etc som skickar brev till sin församling (sin lokala) för att berätta om sådant som församlingen gärna får ta med i sina böner.”

  /Ulrika


 18. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Bönebrevet kommer från Jan Willem van der Hoeven. Han är en holländare gift med en arabisk kvinna som bekänner sig som “sionist”. Han växte upp i Holland i ett kristet hem där man var uttalade israel-vänner. Han bor i Israel och hans söner (son?) har gjort militärtjänst i Israel. Hans dotter har konverterat till judendomen.

  Som du såg är han direktör för den missionsorganisation som heter “the International Christian Zionist Center” och har sitt huvudsäte i Jerusalem.

  Jag tror benhårt på att vi är uppmanade att välsigna Israel och på alla sätt stå dem bi. Men tyvärr finns det människor och organisationer som har upphöjt detta till det första och största budet.

  Då går det galet!

  När man är beredd att stödja sin mission med ryktesspridning har man tydligen gått för långt.

  I den politiska teatern mellan Netanyahu och Obama bör vi ta det mesta med en riklig nypa salt. Och kanske inte glömma att det var den “godkände” president Bush som i sin “Roadmap to Peace in the Middle East” introducerade “the Two State Solution”.

  Amerikas politik ändrar sig inte mycket. De har så länge jag vet blandat sig in i andra länders politik och förorsakat stor skada. De kommer att få sitt straff.

  De har tvingat fram katastrofalt dåliga ledare i många länder. Deras utvalda har formligen totalkvaddat länders folk och ekonomi. Allt för att de själva vill förbli herre på täppan.

  Jag är övertygad att deras politik kommer att leda till totalkatastrof i Mellan-Östern.

  De försöker även kvadda landet där jag bor.

  Vem helst som vill det kan förstå att mobbandet av Obama har sin grund i rasism. Bush, Clinton och Nixon har aldrig mobbats på samma sätt fastän de helt tydligt hade sina mindre goda sidor.

  2 Tim. 3:1-5

  Men det må du veta, att i de yttersta dagarna svåra tider skola komma. Ty människorna skola då vara själviska, penningkära, stortaliga, övermodiga, smädelystna, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, gudlösa, kärlekslösa mot sina närmaste, trolösa, begivna på förtal, omåttliga, tygellösa, fientliga mot det goda, förrädiska, besinningslösa, förblindade av högmod; de skola älska vällust mer än Gud, de skola hava ett sken av gudsfruktan, men skola icke vilja veta av dess kraft. Vänd dig bort ifrån sådana.

  Baktaleri och ryktesspridning hör till vår tid.

  /Kjell


 19. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “Jag tror benhårt på att vi är uppmanade att välsigna Israel och på alla sätt stå dem bi.”

  Vad menar du med Israel? Och vad menar du med att välsigna dem?

  /Ulrika


 20. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Jag låter Paulus svara på betydelsen av “Israel”, eller “Guds Israel” som det heter om man vill vara utförlig.

  En korrekt översättning av Galaterna 6:16 låter så här: Och alla de som vandrar efter denna regel, må frid och barmhärtighet vara över dem och över Guds Israel.

  Här talas det om hednakristna “alla de som vandrar efter denna regel” och om “Guds Israel”.

  Och det Paulus uttalar här är en välsignelse.

  Gud utstakade landet Israel åt Abraham och Jakobs ättlingar är folket Israel.

  /Kjell


 21. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Missa inte Berndts samtalsforum.

  Titanerna “lärjungen”, “Leif Boman”, “LW aka Lars W. aka Lars Wärn” och “Bengt-Olof Lindskog” har råkat i luven på varandra bara för att de alla tror sig äga den fulla sanningen.

  Det är sorgligt, men ganska lärorikt och underhållande att se hur de identifierar sig själva med sina tolkningar och beskyller varandra för saker den andre inte har sagt.

  Lärorikt!

  Den som vill bevara sitt liv (försvara sin ära) kommer att mista det (den).

  Varför inte göra som Jesus och tiga när lögnaktiga anfall görs?

  I många fall är de inte ens så lögnaktiga som man själv tror. 🙂

  /Kjell


 22. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Kanske är detta “off-topic”… med du skrev om Berndts sida… där tipsar han om:

  Referat: Jareteg analyserar Kalvinismen.
  Recension: Tyvärr har jag inte läst igenom hela. Men jag vet att du har analyserat ämnet.

  Tänkte att kanske skulle vara intresserad av Lennart J. skriver:

  http://www.bibelfokus.se/kalvinism

  Mvh
  A.J.


 23. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  A.J.,

  Det var en bra text du delar från Bibelfokus.

  Predestinationsläran har jag bara sett nämnas tidigare utan att ha kollat upp vad det är. Men när vi läser Lennarts beskrivning av den är det som att man känner igen andan i det där att människor kan anse sig utvalda medan andra inte är det, enligt de utvalda förståss. Trots det är det nästan ingen som ställer sig upp o säger @jag är calvinist eller @jag är predestinationist. Det är mer underförstådda budskap där någon kan säga> Jag är speciellt utsänd o om du inte tror det så tillhör du ett annat rike. Villkoret för frälsningen kopplas till en människas tro och inte till Guds löften i Bibeln.

  &Ulrika


 24. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Evangelium och historia ur grodperspektiv!

  Pingst i världen är Livets ord i Uppsala. Konvergera?

  Tommy Dahlman får väl anses vara en av Sveriges viktigaste representanter för den grundlurade generationen som tror att det sanna evangeliet finns att söka och finna i trosförkunnelsens annaler.

  Kanske utvald att hålla villfarelsen vid liv?

  /Kjell


 25. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  I flera länder överväger man nu att som standard procedur utföra det så kallade NIPT-testet .

  NIPT-testet är utvecklat i samarbete med Amerika och Sverige.

  Det är avsett att testa, på tidigt stadium, om det ofödda barnet har “Downs Syndrom”, alltså är det man kallar “Mongoloid”.

  Mycket snar kommer således alla kvinnor (och deras makar) att veta detta med relativt stor säkerhet. Oavsett om de ville det eller ej!!! Stor säkerhet betyder ungefär 75% enligt rapporterna.

  Fast det är ju billigare för samhället att döda dessa barn och inte använda begränsade resurser för människor “utan livskvalitet”. Livskvalitet bedöms av andra än de personer det handlar om.

  Låt oss förstå de frestelser som detta innebär. Tro på de vitrockade Moloks- prästerna eller lita på Gud, och acceptera “kristuslidandet”?

  Detta är ett slugt sätt att locka människor, som vill vara trogna, till hemlig synd.

  Vad gör församlingarna för att motverka denna trend?

  /Kjell


 26. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kanske intressant för alla som dömer Obama innan han bevisats skyldig. (Vill du själv bli behandlad så? Av människor? Av Gud?)

  Racist Emails by Ferguson Officials Released .

  Kort citat:

  In one message sent from Ms. Twitty to the two police officials in December 2011, she forwarded a list of “insensitive one-liners.” One of them spoke of a man being devastated to learn that his wife was having an affair.

  “I converted to Islam, and we’re stoning her in the morning!” the email read.

  In another message, Ms. Twitty forwarded a photo of former President Ronald Reagan feeding a chimpanzee with a baby bottle of milk.

  “Rare photo of Ronald Reagan babysitting Barack Obama in early 1962,” the photo caption read.

  Yet another sent from Mr. Mudd to Ms. Twitty showed a picture of two dogs lying on a floor. Beneath the photo, it told the story of a man who went to sign his dogs up for welfare, explaining to the person taking the application that they were “mixed in color, unemployed, lazy, can’t speak English and have no friggin clue who their Daddies are.”

  Hur tror du att Gud kommer att (be)döma rasisters handlande?

  /Kjell


 27. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  The Times of Israel rapporterar:

  Obama: Weakened Israel would be ‘failure’ for my presidency

  Kort citat:

  US President Barack Obama said it would be a “moral” failure for his administration if Israel was weakened as a result of his policies. “I would consider it a failure on my part, a fundamental failure of my presidency, if on my watch or as a consequence of work that I’ve done, Israel was rendered more vulnerable,” Obama said in an interview conducted Saturday and published Sunday with veteran New York Times journalist Thomas Friedman.

  He said he would consider it “not just a strategic failure, I think that would be a moral failure,” adding that no disagreements between Israel and the United States could break the two countries’ bond.

  /Kjell


 28. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Det har alltid funnits lite gnissel mellan USA och Israel. Trotts detta har det ändå alltid funnits goda relationer. Israel får tex toppmoderna stridsflygplan med mer från USA. USA har i sin tur fått ta del av Israels erfarenheter i strid, dvs feed back hur bra/dåligt vapensystemen varit.

  Jag skulle inte beskriva mig själv som anhängare av Obama, men kritiken har varit häftigare mot Obama än tidigare presidenter. Får man inte kritisera Obama? Jo, kritiken ska proportionerlig och rättvis. Undrar varför kritiken som framförs mot Obama inte är saklig och rättvis….


 29. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Håller helt med dej. Och dessutom tror jag att jag förstår varför Obama anses skyldig tills motsatsen bevisats.

  Jag vet att de jag har konfronterat har blivit mycket förnärmade när jag påstår att de är rasister. En del har till och med sagt upp bekantskapen.

  Dock står jag fast vid påståendet att få helvita familjer i Sverige vet vad rasdiskriminerande betyder.

  Sorgligt när dessa reflekterar den amerikanska konservativa fascist-högern.

  Jag tillönskar alla att få bli diskriminerade så att de lär sig förstå “spelets regler”.

  /Kjell


 30. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Min uppfattning är snarare att Obama kommit lindrigare undan kritik än andra skulle gjort just på grund av att han är färgad. Eftersom kritiker inte vill framstå som rasistiska.

  Och när Obama står och bedyrar sin personliga önskan om de allra bästa relationer med Israel (som han nu gör), då tror jag honom som minst. Helt enkelt på grund av hans tidigare uppträdande i en rad frågor.

  Efter att han skoningslöst drog igång ett “Gay War” mot Putin spolade jag Obama fullständigt. Jag tror honom inte när han säger “goddag.”

  Now, let the flame war begin. 🙂

  // Rolf Lampa


 31. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolf Lampa,

  Winston Churchill sade att: “Demokrati är det sämsta av alla politiska system, resten undantagna.”

  I princip alltså att demokrati är det minst dåliga systemet. Faktum är att det bara funkar något så när i en homogen grupp. Och just detta har vi inte längre någonstans i världen utom kanske indianstammar i Amazonas djungler.

  I västvärlden ser vi mest populister, eftersom det är det enda medlet att få makten. Putin må vara populär men jag skulle inte direkt kalla honom populist. Obama har själv bevisat att han är en populist. Ett exempel på detta är att han avsiktligt ljög angående sin avsikt med same sex marriages. Ryssland är inte heller det vi förstår med demokrati. En Tsar med Oligarker bedriver en sorts kvasi folkvald diktatur där.

  Jag har inget emot att man nämner något en politiker har gjort och sedan ger sitt omdöme om detta. Det jag protesterar mot är att man vänder på steken och ger fällande dom tills motsatsen har bevisats.

  Att Obama skulle ha förskonats på något sätt kan jag däremot inte hålla med om. Redan innan han valdes arbetade de fascistiska sydstaternas republikaner för att bevisa att han inte kunde bli president. Man hittade på massor av konspirationsteorier som fortfarande presenteras som fakta här och där. Detta i ett land där man plägar mörda demokrater. Ett land som hade apartheid ända in på sextitalet. Ett land där rasism och diskriminerande hör till vardagen även i dag. 45 miljoner människor lever i bitande fattigdom i USA. Hur tror du att den demografiska strukturen av dessa fattiga ser ut? Läste du den publicerade email som polis, borgmästare och domare i Ferguson hade skrivit?

  Jag vågar påstå att inget har väsentligen blivit annorlunda i Amerika på grund av Obama. Jo, kanske att USA är lite mindre illa omtyckt än under Bush-arnas regim. Hur illa det skulle ha gått om McCann hade vunnit kan vi inte veta.

  Kan du nämna 5 ärliga och goda politiker i västvärlden?

  Igen! Det jag vänder mej mot är det ständiga, onyanserade häcklandet som grundar sig på tyckande och inte på fakta. Det är ett faktum att detta pågår på vissa samtalsfora. Profilen på dessa är att de är etnocentriska europahatare som mäter med minst två mått.

  /Kjell


 32. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Kan du nämna 5 ärliga och goda politiker i västvärlden?

  Nä.

  (Du vet väl att jag är Norrbottning, och svarar därför lika utförligt och uttömmande som en sådan) 🙂

  Men innan jag avslutar för idag vill jag ändå slå ett slag för Tatcher. Hon var politiker hon också, men hennes ljusa stunder får svenska stunder att framstå som själva mörkret (1 min 50 sek video, i en obetalbar dialog mellan Tatcher och Stina Dabrowski):

  https://www.youtube.com/watch?v=cMJf-EoRc1g

  // Rolf Lampa


 33. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolf Lampa,

  Låt oss tillfoga detta från våra dagar.

  Jag har varit i South Carolina många gånger och umgåtts med både svarta och vita, rika och fattiga, ….

  Grym verklighet även i dag!

  South Carolina police charged after black man shot dead.

  Jag beskyller dej inte för rasism, men jag tror att du (trots allt!) kanske bara vet 10% av vad rasism är.

  Och jag ber och tror (egentligen vet jag det) att Herren kommer att visa dej något av de resterande 90 procenterna.

  Din kärlek till nästan kommer att leda dej rätt i detta.

  /Kjell

  PS. Jag har upplevt rasism från båda sidorna.


 34. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Jag har några hundra bekanta i både North & South Carolina. De flesta är dock inflyttade dit från andra delar av USA (många av mina bekanta är inom byggbranchen som drogs dit i samband med den bygg-våg som uppstod i NC & SC för ett par decennier sedan)

  Rasism fanns dock inte, och finns inte med på min mentala karta ifråga om Obama.

  Jag var försiktigt positiv till honom under presidentkampanjen, men idag mår jag illa åt den arrogans och hänsynslöshet med vilken han i högsta möjliga fart monterar ner moraliska spärrar i USA. Och det är uppenbart att han vet att hans tid är kort.

  MIN ANINGSLÖSA HÄPNAD
  Och jag skulle väl inte ens vetat så mycket om de bakomliggande sakförhållandena om det inte varit för att en av mina närmaste vänner over there är mycket engagerad i ADF, Alliance Defending Freedom (den organisation som bl.a. den dagsaktuella kristna juristen Rut Nordström samarbetar med). Först för ett par tre år sedan fick jag veta att min gode vän i USA personligen träffade t.ex. Åke Green då ADF trädde upp till hans juridiska försvar. Efter att jag fick veta detta har jag flera gånger undrat; Var var jag, och var var alla andra svenska kristna när det krisade till sig för Åke?

  Men min poäng är en helt annan. Nämligen att inom ADF vet de kristna juristerna mer än genomsnittet om med vilka försåtliga metoder Obama-administrationen undergräver religionsfriheten i USA, och detta med en frenesi som chockade mig när jag först fick lite inblick i saken.

  Men hursomhelst, jag rekommenderar svenska kristna att understödja ADF, för vi själva har ju som bekant lagt ner alla former av försvar, så jag tar mig friheten att länka dit (och nej, de har mig veterligen ingen politisk agenda explicit mot Obama, men driver en rad juridiska case i syfte att försvara den religiösa frihet vi tar för given men som håller på att urholkas i rasande snabb takt):

  http://www.alliancedefendingfreedom.org/

  INBILLNINGSSJUKA
  Konspirationsteorier ger jag däremot inte mycket för. Då jag var ung var jag en tid i USA (därav de många bekanta jag har där idag) men såg då även en konstig sida hos många (inte hos alla, men hos många) – tendensen till konspirationstänkande. Då jag idag har “förnyad kontakt” via Facebook med flera av de tidigare kompisarna har jag vid några tillfällen bl.a. häcklat deras extrema Ryss-skräck. För bara en vecka sedan påpekade jag det underliga i att amerikanare, “med världens i särklass största och starkaste armé, placerad relativt väl skyddade på en ö mitt ute på världshaven, långt borta från både det oroliga MellanÖstern samt deras tänkta dödsfiende Ryssland, är så rädda att de darrar som små möss. Där jag växte upp var det mindre än 25 mil från svenska till ryska gränsen. Och en av mina bekanta var radaroperatör och följde varje ryskt jaktplan som startade och landade samt provocerade svenskt jaktflyg (ibland med ödesdigert resultat, för Ryssen). Jag fattar inte vad det är för fel på er”.

  I den stilen. Typ. (Men då tystnar de och skärper sig. Vilket är positivt. Men notera att inte alla är lika inbillningssjuka, som tur är). Du har helt rätt om det osunda i konspirationsteorierna.

  Men faktum är att Obama är en katastrof för USA och för världen.

  Och tokvänstern i Sverige är faktiskt inte mycket tokigare än kulturmarxisterna i USA. Tvärtom så är det från de kulturmarxistiska tankesmedjorna USA de hämtar många av sina skruvade idéer, hur konstigt det än låter. Men denna ideologi seglar ju under den politiska radarn i hela västerlandet, så vi lämnar det därhän.

  PARAGRAF No.1
  Men nej, rasist-knepet minskar inte min kritiska inställning till Obama.

  Som person är han supertrevlig. Och han ser bra ut, och snygg fru har han. Men som företagskonsult lärde jag mig snabbt regel nummer #1: Det är (nästan utan undantag) den trevligaste killen på firman som är, eller skapar, problemet.

  Gambit. 🙂

  // Rolf Lampa


 35. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolf Lampa skrev: “Det är (nästan utan undantag) den trevligaste killen på firman som är, eller skapar, problemet.”

  Jag hade som flest mer än 70 personer personal. Kan inte annat än hålla med.

  För övrigt har jag inget att invända mot din kommentar annat är att jag tror att juryn fortfarande är i koncil angående:

  Men faktum är att Obama är en katastrof för USA och för världen.

  Jag skulle tro att det finns minst 100 andra politiker som kan tävla om första platsen.

  /Kjell


 36. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolf Lampa,

  Med en glimt i ögat säger jag att USA gränsar till Ryssland :). Visserligen kallt att ta den vägen :).


 37. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Jo, men Sarah Palin vaktar ju den passagen så det är lugnt. 🙂

  // Rolf Lampa


 38. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolf Lampa,

  Du vet väl vad fiskhandlaren sade till sin lärling?

  “Skämt åsido!”

  🙂

  /Kjell


 39. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Bara amatörer som säger så.

  I finländska Gamla Karleby, där handelsmännen av hävd varit många, köpslåendet livligt, och där jag arbetade en tid, skulle fiskhandlaren istället ha antytt att du inte riktigt fattat grejen och sedan skulle han förklarat:

  – Den ska int ätas, den skall säljas! 🙂

  // Rolf Lampa


 40. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Eftersom rasdiskriminerande har kommit upp på tapeten kan det vara av intresse att läsa om ett gravt fall som hänt i dagarna.

  Man shot like a runaway slave

  The officer who pulled the trigger

  Victim was Coast Guard veteran and dad

  Video: Officer fires 8 shots at unarmed man

  Protesters demand justice

  Detta hände alltså i South Carolina som var ett av slavhandelns huvudsäten. I Georgia och alla staterna öster och söder om Georgia är följderna av slaveri och apartheid påtagliga.

  Polisen som sköt heter Michael Slager, en vit ättling av europeisk härkomst. Hans namn “Slager” betyder slaktare på Holländska.

  Man brukade hota slavar med: “If you dont obey I’ll sell you to the Dutchman.”; Holländska slavägare var ökänt grymma.

  I de stater där man hade mest slavar finns det väldigt många vita som sympatiserar med amerikas National-Socialistiska extrem-höger. Ku-Klux-Klan finns fortfarande och åtnjuter skydd från lokal polis och lokalt rättsväsende.

  De flesta av dessa extrema rashatare hatar “judar och negrer”. De flesta av dem menar sig vara Baptister och grundar sin villolära på bibeltexter.

  När Ku-Klux-Klan har sina hemliga sammankomster bränner de ett kors och sjunger: “On a hill, far away, stood an old rugged cross …..”. Tala om blasfemi!

  Från dessa grupper kommer majoriteten av rashatet mot Obama. Kontentan sprids sedan i Europa av dåligt infomerade personer som tror att de inte är rashatare!

  /Kjell


 41. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Helt ofattbart gjort av polisen. Kusligt. Slaktare var ett passande namn.

  Vad beträffar rashat mot Obama så har jag inga egna “input” på den aspekten. Jag har som jag nämnde många bekanta i NC och SC, men de är inflyttade, mest från New Hampshire-området samt Mid-west.

  Jag har dock haft mest kontakt med personer från Västkusten (State Washington) och flera vänner där var de första åren positivt inställda till honom. Idag måste man välja rätt tillfälle att nämna hans namn för att inte orsaka uppståndelse eller dålig stämning.

  Däremot har jag för egen del inte märkt av ens en tillstymmelse till rashat, men det kan ju förstås bero på vilka kretsar man har kontakter med.

  Men hur som helst, den senaste skjutningen som du länkade till kan visa sig utgöra en mycket farlig gnista som antänder en stor eld.

  Undrar om man inte i USA snart tvingas till en “storstädning” inom polisväsendet om man vill undvika “civil unrest”. Folk är beväpnade i USA, och många anses redan famla efter sina vapnen i mer än en fråga.

  Vet dock inte hur allvarliga spänningarna är. Antagligen kan situationen spåra ur väldigt plötsligt, som det gjort några gånger tidigare.

  // Rolf Lampa


 42. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag blev glad över att 22 pingstpastorer står upp för sanningen angående homosexualitet.

  Jag bedrövad och ledsen över all hat mot kristna för att vi läser och tror på det som vi läser. En del dra sig inte för att komma med lögner, som tex att Bibeln lär att vi ska stena olydiga barn.

  Hatet mot oss kommer även från pastorer och präster, föga förvånade i och för sig (syftar på folkets präster).

  Det märks att vi åker expresståg mot tidens slut.

  http://www.dagen.se/debatt/bibeln-tydlig-om-homosexualitet-1.349464


 43. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolf Lampa,

  Mina flesta resor till USA var å tjänstens vägnar, men några gånger reste min hustru och jag runt lite grand både längs östkusten och västkusten och till Grand Canyon.

  Vid några tillfällen gick vi in i hotellens reception tillsammans för att fråga om de hade lediga rum. Svaret var nej och ansiktena var sura.

  Då kom jag på idén att lämna min hustru i bilen och själv boka rum, och betala det. Ansiktena var inte ännu sura då.

  Men när vi sedan kom in tillsammans var ansiktena sura.

  Detta gäller vanligtvis inte hotell i städerna utan bara på landsbygden.

  En gång i New York tog vi oss en hamburgare på en McDonlads restaurang. Jag behövde lätta på trycket och medan jag var borta kom en storvuxen svart man till min hustru, knöt näven åt henne och sade “how dare you!”.

  Det skulle bli en mycket lång bloggpost om jag skulle rapportera alla tillfällen jag och vi har blivit diskriminerade i fyra världsdelar och massor av länder, inklusive Sverige.

  /Kjell


 44. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag är vit och bor i en “vit” stad, i princip. Jag möter inte rasism i vardagen, jag är ju vit i en vit stad. Men jag förstår att du Kjell får möta rasism åt båda håll i vardagen. Jag kan inte sätta mig in i din situation men jag förstår så mycket att den är fruktansvärd.

  Första gången jag möte rasism var mitten av 70-talet i Stockholm. Jag var McDonalds med min familj, det var spännande därför att jag var 10 år och aldrig varit på Mcdonalds. Mitten av 70-talet var tv-serien Rötter populär. Några berusade personer skrek till afrikaner “Kunta Kinte”, en av huvudpersonerna i Rötter. En vakt fanns i lokalen och höll ett öga på de som var berusade men slängde inte ut dem. Afrikanerna såg nervösa ut. Jag minns att jag blev stolt över min pappa när han gick fram till vakten och uppmanade vakten att slänga ut dem som var berusade och som kallade afrikanerna för “Kunta Kinte”.

  Det är svårt med rasism. Även om jag är upplyst och uppmärksam på det som är orättfärdigt så känner jag mer med vita personer som blir misshandlade på film än tvärtom. Jag kan inte förklara det, och jag vet inte varför jag erkänner det, för jag är inte stolt över det.

  Jag kan inte påstå att jag känner något särskilt för Obamas politik, jag lever ju i Sverige och påverkas inte av obamacare eller andra förslag. Men jag tycker det är tragiskt för det som han utsätts för. Obama är ju uppväxt i en vit medelklass familj med en vit mamma, ändå är han den första svarta presidenten. Och raskampen tar nya nivåer när man kartlägger Obamas mammas släkt. Jag läste igår att hans mamma var 14 % svart. Jag är inte förvånad över att vita har svarta i sin släkt och tvärtom i USA eftersom slavar har funnits där sedan 1600-talet, men vad driver forskningen till den nivån att man kartlägger Obamas mammas släkt på dna nivå? Tydligen fanns det en mix på 1600-talet.

  En del säger att glaset är halvtomt, andra halvfullt. Jag funderar över om Obama är vit eller om han är svart, visserligen säger forskningen 64% men han kunde ju lika gärna varit vit som svart. Nu är hans utseende åt det svarta men hans utseende kunde lika gärna varit vit. Hade då varit den första svarta presidenten om han sett vit ut?

  Jag beklagar för den rasism som du och din familj fått utstå. Jag tänker på er ofta.

  (Om jag överanvänt “svart” eller borde använt något annat ord, rätta mig gärna.)


 45. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik skrev: “Men jag förstår att du Kjell får möta rasism åt båda håll i vardagen. Jag kan inte sätta mig in i din situation men jag förstår så mycket att den är fruktansvärd.”

  Jag insåg att risken fanns att det skulle kunna uppfattas så. Men då vill jag tillägga att jag inte har utsatts för någon direkt besvärande “rasism” efter sjätte klass.

  I skolan blev jag mobbad och misshandlad av två orsaker. Dels flyttade vi ofta så jag var en utböling. Dels fanns det en hel del förakt, som yttrade sig praktiskt, mot barn till troende föräldrar. Kristna åsna, hette det bland annat. Detta var värst i småstäder som Arboga.

  Sedan har jag ju varit anställd i företag som inte var svenska. Bara som ett exempel kan nämnas att Japaner ofta ser sig som supermänniskor och anser det självklart att andra raser inte kan uppnå deras status. Men jag har även goda vänner som är Japaner så man bör inte generalisera. Och vidare har jag inte långa tår, och eftersom min panna är tjock har det aldrig varit svårt.

  Man behöver vara assertiv och inte rädd för konflikter.

  Här i Afrika yttrar det sig mest i form av att man är avvikande och syns. Man får således icke önskvärd uppmärksamhet. Och alla tror att man är väldigt rik.

  För min hustru är det givetvis skönt att få bo här efter alla år i Europa. Jag skulle kunna berätta om en hel del både komiska och störande yttringar av rasism.

  Jag skall bara berätta om en händelse i Sverige för länge sedan. Jag gick till affären tillsammans med min vackra dotter. En mamma med barnkärra mötte oss på vägen. I kärran satt en liten flicka, kanske 4 år gammal. När vi mötte dem sade den lilla flickan högljutt: Titta mamma en sån ful neger!

  Inget barn hittar på något sådant själv. Detta var således en värdering som den lilla flickan hade fått av sina föräldrar trots späd ålder.

  Och sedan vill jag understryka det du påpekat, nämligen att man gör skillnad även fast man inte anser sig vara rasist.

  Jag har ju levat med afrikaner största delen av mitt liv och dem man bor samman med blir “vanliga människor”. Men till min förvåning tog det kanske ett drygt år här i Kenya innan de människor jag inte känner också blev “vanliga människor”.

  Nu för tiden ser jag människor, inte afrikaner (samma gäller japaner).

  Betyder det då att jag är helt fri från allt diskriminerande? Jag tror faktiskt inte det. Det finns alltid något kvar som bara kan uttryckas med termerna vi och dom.

  /Kjell


 46. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Jag blev också mobbad i skolan. Jag flyttade från Skåne till Småland när jag var 6 år. Hade långt lockigt rött hår och pratade skånska. Gissa om jag blev nerslagen och retad.

  En dag sa en kamrat till mig att börja prata småländska istället för skånska eller flytta tillbaka till Skåne. Jag tänkte inom mig, trots att jag bara var åtta år, jag har flyttat sju mil och blir mobbad, hur skall då inte människor från andra länder känna sig. Jag tror att det har format mig som människa.


 47. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik skrev: “Jag tror att det har format mig som människa.”

  Det har det säkert. Människor reagerar olika på grupptryck. En del blir helt förslavade av att känna sig tvingade att konformera med gruppen. Dessa löper stor risk att hänga med på vad som helst bara för att behålla gruppens gemenskap. Det handlar om rädslan att bli utesluten, förkastad och “värdelös”.

  De som blir mobbade är ju redan förkastade och värdelösa. Det finns inget de kan göra för att klassificera och bli del av gruppen. De går endera under eller lär sig klara sig på egen hand.

  De som får höra evangelium och tar emot frälsningens nåd får ta till sig löftet att “för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa”. (Rom. 8:28)

  Det vore mycket egendomligt om detta inte vore fallet, för har man blivit handvävd av Gud så finns det en avsikt med det. Psalm 139 meddelar “Du har skapat mina njurar, du sammanvävde mig i moderlivet. Jag tackar dig för att jag är så underbart skapad. Ja, underbara är dina verk, min själ vet det så väl.” (Där faller kalvinisternas predestinationslära i en klapp.)

  Detta blev nu även ett sorts svar på Martins fråga.

  /Kjell


 48. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  “Hur tror du att Gud kommer att (be)döma rasisters handlande?”

  Profetissan Mirjam hade en “rasisitisk” syn på Moses fru.

  Men jag tror att det är problematiskt med ord som rasism, ras osv.

  Gud skapade en människoras. Inte flera. Bara vi nämner ord som rasism har vi klivit in i en fåra som har fel utgångspunkt, att det skulle finnas flera raser och där fåran begränsar oss att se till andra orsaker än tro, religion, hudfärg osv.

  Det finns Japaner som inte tror att icke-japaner är mindre smarta.

  Det finns vita baptister som inte lever i klux-andan.

  “how dare you!”-mannen var avis/missunnsam. Situationen avslöjar hur han själv har det.

  Rastänket har bara blivit ett sätt att utleva sina egna aggressioner. En fd Kluklux-ledare hade egentligen inte särskilt mycket emot människor. Inte i jämförelse med hur mycket han hade emot sin egen (vita) familj som försatte honom under en missärbarndom. Så fick han höra att de svarta kunde man ogilla, o judar o indianer o mexikaner o homosexuella o vita som stöttade de diskriminerade. Som grädde på moset började de svarta få ta sig ur slaveriet o fick det på vissa sätt bättre än vita sydamerikaner. Åtminstone bättre än pojken som sedan blev ledare för att reagera o hata o få känna makt/kontroll över någonting, då allting annat rasade i hans värld.

  Så då tänker jag sluta tänka i “ras-termer” och börja med ordet grupp i stället. Grupper av människor. Utan att kategorisera. Det här blir bara mer o mer spännande:)

  /Ulrika


 49. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Inte bara Livets Ord – New Wine har samma agenda!

  Tommy Dahlmans grodperspektiv delas av många. Jämför Dahlmans recept på förnyelse och New Wine:

  Dahlman: ur länken Pingst i världen är Livets ord i Uppsala. Konvergera? se 03/04/2015 at 10:17 ”Nu är tid att väcka sanningarna och kraften i de andliga ämbetena och sedan låta dem få ta plats och yta i våra kristna rörelser. De andliga tjänsterna kommer att motverka alla dessa problematiseringar om vår 2000 åriga teologi som vi håller på med idag. Framtiden blir i detta perspektiv mycket spännande.”

  Danny Silk är pastor i Bethel Church i Redding, California. Han talade på New Wine konferensen 2013 i Vänersborg.

  En kritisk reflektion (Chew the Meat and Spit the Bones) av hans bok CULTURE OF HONOUR, finns här. http://www.amazon.com/Culture-Honor-Sustaining-Supernatural-Environment/dp/0768431468

  I sin kritik lyfter han fram och visar på aposteln som församlingsplanteraren, inte som en stationär överhövding:

  “Clearly he [Paul] is using the term in its root sense of those sent out on a mission, in this case a divinely commissioned one. Christians would later come to call such people missionaries or church-planters.” (Blomberg, 247) Arnold says that apostles are “…closer to what many Christian groups might call church planters or church-planting missionaries.” (Arnold, 259) Lincoln calls apostles “divinely commissioned missionaries and planters of churches” (Lincoln, 249). Barrett describes apostles as itinerant pioneers who founded churches (Barrett, 294).
  This meaning doesn’t appear to fit with Silk’s use of the word. Also, he appears to envisage an apostle as being stationary, rather than itinerant. This goes against the literal meaning of the term and its usage in the New Testament.”

  Dessutom ger han ljus över att det inte handlar om rang utan om i vilken ordning som ämbetena behövs:

  Blomberg says: “To take `first’, `second’, and `third’ in verse 28 as a ranking in significance would clearly violate the whole point of Paul’s discussion thus far. So it is best to see in this enumeration a chronological priority. (cf. Eph. 2:20). To establish a local congregation requires a church-planter. Then the regular proclamation of God’s Word must ensue. Next teachers must supplement evangelism with discipleship and the passing on of the cardinal truths of the faith. Only at this point does a viable Christian fellowship exist to enable all the other gifts to come into play.” (Blomberg, 247)

  Även om kritikern berömmer Bethel Church och hyllar Bill Johnson; “I believe Bill Johnson to be one of the most important church leaders in the contemporary Western Church.”

  så har han inte tagit in all den smörja som kommer från den församling som New Wine i Sverige fortsätter att hämta näring ifrån.

  Tyvärr måste man spotta ut både köttet och benen från sådana sammanhang. Grodor kokas långsamt och så gör vi.

  Men det finns fler som hyllar ”five-fold-ministries”.

  David Wellstam har gjort sig till något av en ambassadör inom ungdomsverksamhet för Bethel Church lära, främst genom sin blogg och de kingdom-culture-konferenser som han anordnar i Örebro. Efter New Wine-konferensen 2013 gjorde han en lång serie på sin blogg, inspirerad av Danny Silk. https://davidwellstam.wordpress.com/category/ledarskap-2/ Han ställer upp det han kallar ”den demokratiska föreningsmodellen” mot ”den apostoliska ledarskapsmodellen” och mejslar ut, några för honom, viktiga ledarskapsprinciper:

  – Att församlingen leds av någon form av teamledarskap (Apostlagärningarna 15)
  – Att de fem tjänstegåvorna är i funktion som ledare i församlingen (Ef 4 & 1 Kor 12:28)
  – Att de som Gud kallar och smörjer får utrymme och fortroende att leda (hela GT!)
  – Att ledarskapet strävar efter att förankra sina beslut i församlingen (Apg 15)

  Vad Wellstam menar med teamledarskap, säger han strax innan:
  ”Det vi kan se utifrån denna situation är att den första församlingen hade ett teamledarskap. Apostlagruppen och äldstegruppen bestämde tillsammans. Vi läser också vidare i kapitel 15 om hur hela församlingen sedan ställde sig bakom beslutet att inte lägga på hedningarna gammaltestamentliga bördor och krav. Det verkar dock inte som att de var med i samtalet, bara att de stämde in i beslutet. Det är tydligt att apostlarna hade stor auktoritet och var naturliga ledare i samtalet. De behövde dock inte hävda sin auktoritet, utan påverkade utifrån förtroende.”

  Här lyser tydligt fram vad Wellstam har i sin agenda – auktoritära ledare som är omgiva av ja-sägare och som sedan genom sitt förtroende i församlingen får församlingens bifall. Men ve den gräsrot som vågar ställa sig upp och ifrågasätta!

  Han kan heller inte låta bli att lyfta in käpphästen ERFARENHET

  ”Även om hela ledargruppen var aktiv i samtalet så hade aposteln Petrus en naturlig auktoritet i gruppen. När Petrus talat klart tystnade de andra i samstämmande. Sedan berättade apostlarna Barnabas och Paulus om hur Gud gjort mirakler bland hedningarna. Det är en fråga för en annan bloggserie, men det är intressant att notera hur apostlarna argumenterar utifrån erfarenhet och vittnesbörd, inte utifrån skriften. I många kyrkliga sammanhang idag anses argument som vilar på erfarenhet och vittnesbörd inte bära någon som helst tyngd. ”

  Om inte Jesu missionsbefallning är skriften för Wellstam utan det är p g a erfarenheter som Paulus vågar ställa sig upp i en sådan viktig sak:

  ”Mig är given all makt i himmelen och på jorden. 19Gån fördenskull ut och gören alla folk till lärjungar, döpande dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn,20lärande dem att hålla allt vad jag har befallt eder. Och se, jag är med eder alla dagar intill tidens ände.” matt 28:18-19

  så har Wellstam missbrukat texten och använt den till egna intressen.

  Lägg nu märke till vad trosrörelsen och new-wine-rörelsen leder till. Dahlman skriver: De andliga tjänsterna kommer att motverka alla dessa problematiseringar om vår 2000 åriga teologi som vi håller på med idag. Framtiden blir i detta perspektiv mycket spännande.”

  Hör vad Paulus skriver till Timoteus, om hur en herde skall sköta om församlingen:

  Varje bok i skriften är inspirerad av Gud och till nytta när man undervisar, vederlägger, vägleder och fostrar till ett rättfärdigt liv 2 Tim 3:16

  Att vaka över den sunda läran kallar Dahlman ”problematiseringar”. Detta leder till att vi inte slår vakt om det vi har fått utan i ekumenikens namn omfamna varandra så att vi vandrar rakt i famnen på katolska kyrkan som sätter traditionen lika högt, eller högre, än Bibeln och som har påven som högsta apostel.

  glb


 50. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Frågan var avsedd att vara retorisk.

  /Kjell


 51. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Jag tror att du har fel på ett sätt. Gud skapade människan till sin avbild, så långt är vi överens. Människan skingrades och fick olika språk. På grund folkomflyttningen utvecklades vi olika. Därför finns det olika raser även om vi har samma utgångspunkt, skapad av Gud. Jag tror det blir lite av hårklyveri om vi förnekar olika raser, även om jag förstår vad du menar.

  Just det faktumet att vi är skapade av Gud gör att vi har ett ansvar att arbeta mot diskriminering av människor. Det gäller inte bara hudfärg utan vi är olika som personer. Människor med olika handikapp blir också diskriminerade av sin omgivning. Det är lätt att se ner på människor som är vår näste för att de är avvikande.

  Jag är närmare 50 år och haft väldigt jobbigt som barn och fram till nu (har fortfarande jobbigt). Jag har precis fått reda på att jag lider av asperger. Det känns konstigt att levt ett långt liv i tron att jag är lika normal som alla andra, för att få reda på att jag inte är det. Nu förstår jag i alla fall alla motgångar som jag haft. Jag hoppas att Gud kommer att upprätta mig. Ni får gärna be.

  Blev en liten konstig vändning i inlägget, men jag vet ju inte hur omgivningen kommer att reagera när jag är handikappad.

  Risken finns att ni som läser minna inlägg inte tar de på lika allvar när ni vet att jag är handikappad.


 52. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “Frågan var avsedd att vara retorisk.”

  Spelar ingen roll. Du ställde en fråga och någon valde att utgå från den.

  /Ulrika


 53. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Och den som ställde frågan är oduglig när det gäller att generlisera. Däremot är han ganska duktig på att sammanfatta (även om jag säger det själv) 🙂

  Och den “någon” som svarade gillar storligen att generalisera. Huruvida hon kan sammanfatta vet jag inte. Det känns ju ängsligt att dra slutsatser…..

  Vårt hopp får vi ställa till Rolf Lampa som kan bådadera.

  /Kjell


 54. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  glb skrev: “Tommy Dahlmans grodperspektiv delas av många.”

  Ja, tyvärr är det så. Du har så rätt!

  Självklarheter, eller som det heter nu för tiden, “paradigma” förändras långsamt. Men när de förändras sitter de murfast (gjutna i cement).

  Ingen är benägen att pröva det han/hon anser vara självklart.

  Innan vår tid, som sakta startade med den Franska Revolutionen, tyckte våra förfäder att det var “självklart” att det var Gud som ställde upp reglerna och var domaren, och vi var dem som kunde följa eller bryta reglerna.

  På den tiden ansåg vetenskapsmännen att man kunde förstå naturen (fysik, kemi, matematik och till viss del biologi) på grund av att det finns en Skapare som är god och rationell.

  De hade rätt!

  Men sedan kom historiens största uppror mot allt vad överhet heter. Grunden var redan lagd med hjälp an filosofer, men nu blev det allemans egendom.

  Bort med kungar! Låt oss välja egna ledare!

  Det är ganska intressant att se att Israel ville ha en kung och att Gud protesterade ordentligt mot detta. 1 Sam. 12:16-21

  Ställ nu upp er och se det stora som HERREN skall göra inför era ögon. Nu är ju tiden för veteskörden, men jag skall ropa till HERREN att han skall låta det åska och regna. Då skall ni förstå och se hur mycket ont ni gjorde i HERRENS ögon, när ni begärde att få en kung.” Samuel ropade till HERREN och HERREN lät det åska och regna den dagen. Då greps folket av stor fruktan för HERREN och för Samuel.

  Och allt folket sade till Samuel: “Bed till HERREN, din Gud, för dina tjänare, så att vi inte dör, eftersom vi till alla våra andra synder lagt det onda att vi har begärt att få en kung.”

  Samuel sade till folket: “Frukta inte. Ni har gjort allt detta onda, men vik bara inte av från HERREN, utan tjäna HERREN av hela ert hjärta. Vik inte av för att följa tomma avgudar, som varken kan hjälpa eller befria, för de är bara tomhet.

  Som det heter på latin: “alea iacta est”, alltså “tärningen är kastad”. Man hade startat en historisk process som skulle mynna ut i förkastndet av all auktoritet. Den Franska Revolutionen fick utgöra startskottet för uppenbarandet av slutfasen av denna process. Allt går bara fortare och fortare. Till slut kommer Jesus med stor hast, som blixten.

  Efter dessa händelser ökade upproret mot auktoriteten. Från början på 1800-talet kom det den ene villoläraren efter den andre. Den värsta av alla dessa läror heter evolutionsläran. Den läran avskaffar nämligen Skaparen och detta i kombination med vår tro och vårt hopp till tekniska apparater får det hela världen att hylla det skapade framför skaparen.

  Det var detta som skedde i allt ökande takt. Rom. 1:18-22

  Guds vrede uppenbaras från himlen över all ogudaktighet och orättfärdighet hos människor som i orättfärdighet undertrycker sanningen. Det man kan veta om Gud är uppenbart bland dem, Gud har ju uppenbarat det för dem. Ända från världens skapelse ses och uppfattas hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomliga natur genom de verk som han har skapat. Därför är de utan ursäkt. Fastän de kände till Gud, prisade de honom inte som Gud eller tackade honom, utan förblindades av sina falska föreställningar, så att mörkret sänkte sig över deras oförståndiga hjärtan. De påstod att de var visa, men de blev dårar.

  Denna process har pågått ända sedan den Franska Revolutionen!

  Tycker du att det som nämns i följande citat har ökat?

  Om Paulus hade skrivit i dag hade han säkerligen tagit med smartphones, datorer och internet i sin uppräkning

  Rom 1:23

  De bytte ut den odödlige Gudens härlighet mot bilder av dödliga människor, av fåglar, fyrfotadjur och kräldjur. samt smartphones, datorer, internet, konspirationer, radikalisering och pornografi. Därför utlämnade Gud dem så att de följde sina egna begär och bedrev allt slags otukt och förnedrade sina kroppar. De bytte ut Guds sanning mot lögnen och tog sig för att dyrka och tjäna det skapade i stället för Skaparen, han som är välsignad i evigheter, amen.

  Därför utlämnade Gud dem till skamliga lidelser. Deras kvinnor bytte ut det naturliga umgänget mot det onaturliga. På samma sätt övergav männen det naturliga umgänget med kvinnan och upptändes av begär till varandra. Män bedrev otukt med män och fick själva ta det rättvisa straffet för sin förvillelse.

  Och eftersom de inte ansåg det vara något värt att ha kunskap om Gud, utlämnade Gud dem åt ett ovärdigt sinnelag, så att de gjorde sådant som är mot naturen. De har blivit uppfyllda av allt slags orättfärdighet, ondska, girighet och elakhet, de är fulla av avund, mordlust, stridslystnad, svek och illvilja. De skvallrar och förtalar, de hatar Gud och brukar våld. De skrävlar och skryter och tänker ut allt ont. De lyder inte sina föräldrar, är oförståndiga och trolösa, kärlekslösa och hjärtlösa.

  Sådant gör de, fastän de mycket väl känner till Guds rättvisa dom, att de som handlar så är värda döden. Ja, de samtycker också till att andra gör det.

  I denna malström av ogudaktighet befinner vi oss.

  Smittan finns över allt på alla nivåer.

  I dagens läge heter räddningen “kärlek till Sannineg”. Den får man som del av frälsningen när man är villig att omvända sig.

  Men lika lite som bebisar kan överleva i egen kraft innan de har mognat, kan kristna det. Den som verkligen älskar Sanningen bör lyssna till alla uppmaningar att “sträva” och varje dag studera Skrifterna för att lära oss skilja villor från Sanningen.

  Det luriga den kommande tiden blir att Arborelius har rätt angående aborter, Karlendal har rätt angående homosex, någon annan har rätt angående något annat och så vidare. Fastän de samtidigt har fel i en massa andra saker.

  Petrus svarade surmulet: “Herre, till vem skulle vi gå?” Det kunde han göra därför att han kände Sanningen personligen. Den som inte gör det är styrlöst förlorad i havets och vågornas dån.

  Och inte kommer det att bli lättare ju närmare avslutningen vi kommer.

  /Kjell


 55. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “Vårt hopp får vi ställa till Rolf Lampa som kan bådadera.”

  Nejdu, det är du som ställer dina retoriska frågor. O jag som inte fattar att frågorna är retoriska.Vilket verkar betyda att man inte ska svara på dem? Blanda inte in Rolf i det.

  /Ulrika


 56. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Varför inte?

  Vår käre broder Rolf är duktig i att klättra både upp och ner på generaliseringens stege.

  Något jag uppskattar av hela hjärtat.

  /Kjell


 57. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “Varför inte?”

  För att man inte ska räkna med att någon annan, som är mer/annorlunda utrustad, ska ta ansvaret för våra egna oförmågor. Då är det bättre att du fortsätter att inte publicera sådant av mig som du inte förstår. Rolf har väl annat o göra än att hålla koll o reda ut våra problem.

  /Ulrika


 58. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Rolf har väl annat o göra än att hålla koll o reda ut våra problem.

  Låt mig delge er alla min djupare analys:

  🙂

  // Rolf Lampa

  PS: Ord 26:17.


 59. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Risken finns att ni som läser minna inlägg inte tar de på lika allvar när ni vet att jag är handikappad.

  Nej, så korkade är vi inte Fredrik! 🙂

  Däremot tror jag inte du skall överbetona diagnosen. Om man finner ett värde i att vissa särdrag “förklarar” varför en del saker blivit som de blev så är det en sak, men det är ett grovt misstag att låta någon annan, förutom Gud, definiera dig som “handikappad”.

  Vi är alla olika, men vad som är att betrakta som “handikappad” eller inte är trots allt en social konstruktion. Själva begreppet i sig antyder en reduktion av vad du är och hur du värderas, så jag föreslår att du inte tänker i de termerna.

  Det finns ingen som inte har begränsningar, och de av oss som har förstånd i huvudet beaktar dessa och utger sig inte för att ha förmågor de inte har. Jag brukar försöka värdesätta att andra människor i min omgivning som har förmågor som jag själv helt saknar och finna glädje i att tvingas (ja, tvingas) göra saker tillsammans.

  … jag vet ju inte hur omgivningen kommer att reagera när jag är handikappad.

  Du är en fullvärdig människa, och skulle det verkligen vara något betydelsefullt “fel” på dig mer än hos någon annan här så skulle det ha märkts innan du nämnde din diagnos.

  Jag har en bekant som är IT-konstruktör i världsklass som har aspbergers symptom. Olyckligtvis betonar han själv sin särprägel på ett sätt som nästan tvingar omgivningen att uppfatta honom som mer annorlunda än den skulle gjort utan hans egna påpekanden. Man kan själv skapa ett handikapp av saken om man fokuserar på saken på fel sätt.

  Nu förstår jag i alla fall alla motgångar som jag haft. Jag hoppas att Gud kommer att upprätta mig.

  Gud är den som känner oss djupast sett, och Gud är den enda man skall tillåta att göra värde-bedömningar av en själv (det gäller även dina egna bedömningar). Till saken hör att Guds själva utgångspunkt är att vi inte är oförändreliga, eftersom han uppger att han formar oss.

  Dvs, även om vi alla har våra särdrag är vi på intet sätt “statiska” och kan hållas kvar inom en mall. Åren och erfarenheter formar oss och Gud är inte beroende av “utgångsmaterialet” när han formar de sina. Och vårt eget perspektiv på oss själva bör vara att ta vara på de positiva särdrag vi har och framförallt, att inte jämföra oss med andra.

  Jag tycker hjärtligt illa om den moderna psykologins klassificeriong av människor. Sådant tenderar att förminska de människor som klassas, och generellt sett han den som definierar en annan makt över den/det man definierar. Exakt där har du främsta anledningen till att inte låta människor klassa och värdera din personlighet varken hit eller dit. Sådant är förbehållet endast Gud att göra. Det gäller även dig själv.

  // Rolf Lampa


 60. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag gillar verkligen Rolf Lampas replik till Fredrik, den innehöll mycket klarsyn och mänsklig värme. Jag erinrar mig att Elisabet Sandlund ofta benämnde oss alla som mer eller mindre ”normalhandikappade”. Hon har ju erfarenhet genom sin dotter, som f.ö. blev henne till frälsning.
  I någon mening är de flesta av oss handikappade. Ett problem som kommer att få sin lösning – så småningom
  /Stig


 61. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Du har ju redan fått bra respons från Rolf. Jag väntade med respons för det brukar bli så att efter min respons skriver ingen annan. Nu vill jag extra belysa ett antal aspekter som jag tror är viktiga.

  Det egendomliga är att fysiska avvikelser från medeltalet anses som naturliga variationer inom betydligt bredare marginaler än psykiska “avvikelser”. Jag skall ta ett exempel. Här i Afrika är genpolen större än i andra världsdelar. Här finns det folk där vuxna män anses ha normal längd om de är 150 cm långa. Det finns andra folk där den normala längden är nästan 2 meter. Små flickor på lågstadiet, som bor här bland ett folkslag som inte är jättar, brukar vara huvudet större än lärarna.

  Bland “vanlig” befolkning finns allt mellan dessa kroppslängder. Visst ser man dem och visst har de viss betydelse, men de betraktas som normala.

  Olika individers skinnfärg här varierar från ljust, mycket ljus bruna till så svarta att man med rätta kan tala om “svarta” människor.

  Av någon egendomlig anledning lägger man gränserna för det normala mycket snävt när man talar om psykiska avvikelser från “det normala”, vad detta normala än må vara och hur det än må definieras.

  Jag saknar svenska ord här, men på engelska talar man om att något “must meet the diagnostic criteria” för att kunna klassas som en sjukdom eller “funktionsnedsättning”. Alltså att avvikelsen måste vara tillräckligt stor för att kunna konstateras med något så när vetenskaplig signifikans.

  Fysiska avvikelser kan man mäta och uttrycka med fysiska storheter. I mode-industrin anses modellerna “funktionsnedsatta” även när deras längd och tre mått bara avviker minimalt från “idealet”. Man behöver inte vara profet för att se att mode-industrin är en väldigt sjuk industri.

  För den så kallade hästsporten gäller helt andra kriteria på längd och vikt, och som extrem kontrast kan vi kanske nämna sumo-brottning 🙂

  Psykiatrin liknar i viss mån mode-industrin. Den sattes på fel fot redan från början på grund av Freuds antikristliga idéer. Denne perverse man hade en synnerligen störd relation till sin far.

  Det finns en ganska rolig nidvisa om Freud. Den sjungs av “Chad Michell Trio” och heter helt enkelt “Doctor Sigmund Freud”. Du kan hitta den på YouTube. Jag skall citera några valda meningar från den:

  It started in Vienna, not so many years ago, when not enough folks were getting sick. Then a starving young physician tried to better his position by discovering what made his patiens tick. He forgot about sclerosis and invented the psychosis and a hundered ways that sex could be enjoyed.
  —-
  Doctor Freud, doctor Freud, how I wish you had been diff’rently employed. For these sets och circumstances, sure enhances the finances, of the followers of doctor Sigmund Freud.

  Och fortfarande är detta fack späckat med männinskor som inte håller med varandra och där man har möjligheten att bli världsberömd genom att hitta på nya “syndrom”.

  Är det bara en tillfällighet att Hans Asperger var österrikare? 33 år efter hans död slutade man ge diagnosen “Aspergers syndrom” och har i stället inlemmat det under rubriken autism.

  Om jag vore psykiater och hade tankar på att bli berömd skulle jag beskriva en modern avvikelse med orden “Pallunia syndromet”. Man får ju inte tala tydliga språk för då låter det inte vetenskapligt.

  På ren svenska betyder det “Sport syndromet” och en av dess allvarligaste former är “Fotbolls syndromet”. Det yttrar sig i att folk kan kosta på sig resor och dyra biljetter för att bevista så kallade fotbollsmatcher och där låta sig uppjagas till extatiska proportioner så att många helt förlorar en realistisk upplevelse av omvärlden och ibland engagerar sig i våld och upplopp.

  Den som tycker att detta är normalt är nog inte själv normal.

  Det är ungefär lika obegripligt som porrberoende. Man köper den ena blaskan efter den andra och ägnar sin tid till anatomiska studier trots att skillnaden mellan modellerna är minimal.

  Den som har orkat genomlida tio fotbollsmatcher har sett allt som fotboll har att bjuda.

  Så tillbaka till temat: Det jag vill påvisa är att gränserna och de så kallade kliniska kriterierna för det man vill kalla “psykologiska funktionshinder” är så snäva och så luddiga att man kan betvivla att syndromen verkligen finns.

  Man kan undra vem som vinner på strävandet att stöpa alla människor i en form trots att det bevisligen är omöjligt. Likformningen av människor i skolsystemet är av ondo. Man tvingar högbegåvade att bli så uttråkade att de ger upp. Man tvingar barn, med svårigheter att lära sig, att ta del i aktiviteter där de förr eller senare ser sig själva som dumbommar.

  Alla som umgås med människor vet att alla är olika. I familjer med flera barn kan man lätt konstatera att barnen är olika.

  Vem drar gränserna för vad som är normalt? Och, varför dras dessa gränser?

  Svaret på dessa frågor avslöjar vad det egentligen handlar om.

  Detta var min version av att säga ungefär samma sak som Rolf.

  /Kjell


 62. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ett litet PS.

  Det finns ju faktiskt till och med barnhistorier (för vuxna) som tar upp detta med verklighetens stora variationer i personlighet.

  Jag skall bara nämna tre av dessa. Mumintrollet, Nalle Puh och The Muppet Show.

  Alla tre är njutbara psykologi-studier. Vem känner inte igen verkligheten i dessa karikatyrer?

  /Kjell


 63. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Såg ditt svar först nu. Tappade bort det i mitt gräl med Kjell. (Visste inte att jag grälade men nu vet jag det:) Rolf gav ju Ord.26:17 till mig:)

  Var läser jag om att Gud vill att vi ska tänka “i raser”?

  Jo, o sedan skulle jag vilja uppmana dig att, när läge o ork infinner sig, att ordna fler utlåtanden angående den diagnos som någon nu givit dig. Av olika skäl finns det anledning att kolla upp, dubbelt o trippelt, när man får någon av de “moderna” diagnoserna. Vi har snackat en del om dessa “moderna” diagnoser här hemma o vi ska nog inte utesluta det faktum att vården väldigt gärna vill placera oss i ett “diagnosfack” av exempelvis bekvämlighetsskäl. Många inom vården vill skapa kontroll genom att diagnostisera. Vi här hemma har flera vänner som fått “moderna” diagnoser som i själva verket är någonting helt annat. En del av dem har klockrent enbart en del att bearbeta från tidigare delar av livet, o andra fullt naturliga orsaker. Det handlar inte om sjukdomsdiagnoser alltså utan om att vi har olika bagage o olika förutsättningar att hantera bagaget beroende på. En bekant har fått diagnosen “lätt autism.” Skitsnack vill jag säga om det. Hon är helt enkelt för överintelligent o för levande o tänkande för sin skola helt enkelt. Hon passar inte in i skolan o då är det givetvis henne det är fel på….

  Jag försöker försörja mig på att sälja handikapprodukter i egen firma. Om folk insåg att alla har behov av någon form av handikapphjälpmedel skulle det gå bättre för mig:) Alla har nämligen minst ett handikapp:) Och det är de som inser det som jag tar mest på allvar. Inte för att jag ska få sälja utan för att de vittnar om självinsikt. Svårast har jag nog för de kunder som inte inser att de behöver hörapparat. Hela omgivningen ska stå o höja rösten o upprepa o upprepa men själva kan de inte tänka sig att sätta in en liten söt hörsnäcka i örat…Suck.

  Är jag handikappad för att jag inte kan hantera engelska språket som mina jämnåriga? Om ja, så är jag mer handikappad än du. Eller hur?

  Kjell,

  Kan vi gräla nån mer gång framöver?

  /Ulrika


 64. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika skrev: “Tappade bort det i mitt gräl med Kjell. (Visste inte att jag grälade men nu vet jag det:)”

  Inte heller jag visste det. Bör jag veta det nu? Jag vägrar att veta det tills det har blivit verifierat 🙂

  Du undrar: Är jag handikappad för att jag inte kan hantera engelska språket som mina jämnåriga?

  Ja, och bara du kan veta om det var själv-valt. Vi har ett litet barn här som vägrar lära sig läsa. Barnet kan konversera på engelska och kiswahili som en vuxen. Barnet har redan nått en ålder där detta val gör det omöjligt att kvalificera i skolsystemet.

  Bara Gud vet varför och hur detta skedde. Vi gav barnet den allra bästa skolformen som bjuds sedan före 5 års ålder.

  Inte min sak att döma, men nog sörjer jag över de svårigheter barnet har valt som ledtråd i sitt liv.

  Din generation fick alla medel att lära sig engelska som andra modersmål.

  Men inte säger det något om ditt värde som person. Det anger bara dina egna svårigheter att kommunicera med samtiden.

  Bara du och Herren känner de svårigheter du fick möta i livet.

  Som de sjunger i en så kallad “Negro Spiritual”: Nobody knows, the trouble I’ve seen. Nobody knows, but Jesus. Nobody knows, the trouble I’ve seen. Glory Halleluya!”

  Det är den prövade troendes rätta uthållighet i prövningen.

  /Kjell


 65. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Tack Rolf, Stig och Kjell för uppmuntrande ord. Jag tar till mig det som ni skrivit och ska komma tillbaka som människa (är lite down just nu). Det som är positivt är att jag fått en förklaring varför jag socialt och i arbetet hamnat diken hela tiden. Nu har jag ett verktyg för att undvika detta.

  De som jag träffat inom sjukvården ser det som en förklaring och inte en begränsning. Dock står det på internet och i böcker att det är en begräsning. Men förmodligen har jag visa egenskaper som är bättre och visa som är sämre, egentligen har alla personer positiva och negativa sidor.

  Rolf, du har helt rätt i att man inte ska ta upp detta för ofta. Har läst om de som har detta och de säger att man inte behöver upprepa det för omgivningen eftersom de blir trötta att höra det. Man är som man är.

  Tack för ert stöd.


 66. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “Men inte säger det något om ditt värde som person. Det anger bara dina egna svårigheter att kommunicera med samtiden.”

  Precis. Om jag haft min uppväxt för 100 år sedan hade det här med engelskan varit ett icke-problem. Då hade Ulrika haft andra samtidsproblem som…att tiga i församlingen tex. När jag vill ha roligt åt mig själv brukar jag föreställa mig sittandes i gumhavet nedanför gubbhyllan. Då hade mina tankar definierats som ett handikapp, kanske.

  Kunskaper kan vara både till välsignelse o till någon form av börda. Jag kan känna mig utanför när ni diskuterar engelska texter men jag känner mig ändå nöjd med det jag kan o har ibland tänkt tanken på hur det skulle kunnat vara om jag behärskade engelska språket. Jag gör mig redan olycklig på svenska sajter exempelvis..O har ärvt flera hundra “kristna” böcker på svenska som jag kanske hinner förvalta osv. Det kan bara inte vara meningen att alla ska kunna allt som samtiden förväntar sig. Vem av oss får ett arbete som lärare i kiswahili i Sverige? Ditt barn eller jag? (Retorisk fråga:) Jag vet iaf vem av oss som kommer att utveckla hörseln o minnet bäst.

  /Ulrika


 67. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,
  Tack Ulrika för dina ord.

  Jag har inte fått en diagnos, som är en diagnos, utan de har sagt att jag har det. Och det finns läkare som inte håller med. Så det är en aning knepigt. Jag dock många egenskaper som stämmer överens med beskrivning för asperger, jag har haft det kämpigt socialt sedan jag gick i skolan och även i vuxen ålder.

  Nog om det. Tillbaka till frågan om raser.
  Nej, Gud delar inte in oss i raser. Men jag menar att om vi inte är uppmärksam på vår mänskliga svaghet så leder det till problem. Vi är kallade att motarbeta all form av orättvisa.

  De flesta människor har fördomar som leder till särbehandling. Om vi är uppmärksamma på detta så kan vi rätta vårt sinne och inte diskriminera andra. Och som jag var inne på det gäller inte bara vita, svarta, gula, röda utan också avvika beteende, t ex olika handikapp.

  Om vi är befriade från att särbehandla människor utifrån etnicitet eller något annat så är det underbart. Men om vi har denna svaghet så måste vi påminna oss själva att vi är skapade av Gud och att vi ska vara rättvisa mot alla.

  Jag och Kjell har skrivit en hel del om Obama. Vi menar att många saker som skrivs om honom och som förmedlas av andra kristna bottnar helt enkelt i rasism. Därför måste vi uppmärksamma varandra om denna brist i vårt förstånd. Jag har tex erkänt att jag känner större samhörighet med vita än andra färger men det innebär inte att jag ser ner på andra men det är lätt hänt om man inte är uppmärksam på detta.

  Jag vill tillägga att klassificeringen av människor utgår ifrån att vi alla är människor men att människor går att dela in olika undergrupper, raser. Det finns rosor och det finns många olika sorters rosor, men alla är rosor.

  Ulrika, vi är helt överens i sakfrågan, men jag vill uppmärksamma andra kristna som tänker i färger ska tänka till en gång till. Därför är det nödvändigt att använda språk som alla förstår och kan relatera till.

  Jag skickar med ett ord från Gal 3:26 till alla som läser detta:

  Alla är ni Guds barn genom tron på Kristus Jesus.


 68. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  “Nog om det.”

  Okej, vi kanske hamnar i ämnet en annan gång. Här funkar du synnerligen väl socialt iaf:)

  “De flesta människor har fördomar som leder till särbehandling”

  En gång färgade jag mitt hår korpsvart. Var trött på att bemötas som blåögd blondin (ej seriös). Numera kan jag snarast utnyttja den egenskapen.Genom att lägga till ett milt förstelnat leende förväntas jag inte göra någonting (inte ta ansvar) exempelvis i församlingssammanhang:) Lägg huvudet lite lätt på sned också, medan du ler, så är de legitima förväntningarna klara. Inte lika enkelt för dig kanske?

  “Men om vi har denna svaghet så måste vi påminna oss själva att vi är skapade av Gud och att vi ska vara rättvisa mot alla.”

  Alla har den svagheten på något sätt. Kanske därför som Kjells fråga om hur Gud bedömer/dömer rasister ska tolkas som retorisk. Nu kanske jag fattar det. Särbehandling är en synd, o alla har syndat. Lika bra att vi bekänner det på en gång så att Herren kan friköpa det mé.

  /Ulrika


 69. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  SKRÄCKSCENARIO

  Vi har berört olikheter. Faktum är att tillvaron skulle vara outhärdig om vi inte vore olika. Tänk er att vi alla vore identiska till både utseende och personligheter. Vilket egentligt utbyte skulle vi då ha av andra människor? Skräckscenariot vore ju om vi alla vore lika, och ingen av oss vore därmed beroende av andras gåvor och särskilda förmågor? Ve och fasa, säger jag bara.

  Vad jag försöker säga är att vår “bredvillighet” att acceptera olikheter INTE beror på att vi bortser ifrån något vi hellre hade varit utan, istället beror det på att utan våra olikheter vore tillvaron faktiskt outhärdig.

  ROVDJURSATTITYDER UPPMUNTRAS
  Sedan kan man känna sig nedslagen för att man inte riktigt “passar in” i det samhälle vi lever i. Men även detta är ju “relativt”. Dvs huruvida vi passar in eller inte beror ju faktiskt på vad vi jämför med. Nu lärs till exempel redan de små barnen att de skall “ta för dig” (jämför Lot och Abraham så anar vi ett avgrundsdjupt problem där).

  Dvs om du är en försynt och uppriktigt osjälvisk och “bekommande” personlighet, då är du per definition helt oduglig som “ledare” och tävlande karriärist inom affärsdrivande uppgifter inom affärslivet. Och en förställd “social förmåga” som dessutom lyckas dölja en sådan rovdjursmenatalitet är en form av fullt accepterad manipulativ egenskap som utgör liksom pricken över i:et. En avundsvärd elit-människa?

  Alla tycker inte det är så avundsvärt.

  Men poängen är att vi vårt samhälle är den som i sin personlighet INTE är inställd på att slå ut andra, företag eller personer, som står ivägen för sina personliga mål (själviska ambitioner), anses helt enkelt oduglig – i DET sammanhanget.

  Abraham skulle inte tagit sig långt i våra konkurrens-inriktade samhällskultur. (Än) Idag är det Lot som tar hem rubbet.

  Tankepaus.

  UNDER YTAN
  Det finns alltså massor med omskrivningar och även fina ord för att dölja maktmänniskors själviskhet på andras bekostnad (vill dock betona att bara för att dåligheter förekommer så beror tillsättande av ställning INTE alltid på individens rovdjursmentalitet, utan i de bästa fallen på trohet och duglighet och en önskan att betjäna andra med de gåvor man fått. Med betoning på “tjäna”).

  Men det jag nämner ovan antyder hur en värdeskala i ett visst sammanhang (i detta fall inom affärsvärlden) kan klassa ner en människa som i andra sammanhang har egenskaper som jag själv önskade att jag hade mer av – en mjukare mindre kantig personlighet som skapar värme och god stämning i varje sammanhang hon medverkar.

  Sådana aspekter tenderar vi själva att vara helt blinda för, särskilt om vi känner oss förbigångna på ett orättfärdigt sätt. Själv har jag ofta störts av att anses ha för LITE “ta för dig” attityd. Dock utan att för den skull sakna “stridbarhet” när rena dårskaper griper omkring sig.

  I mitt eget fall har jag nog formats (OM-formats) för andra uppgifter än uppgiften att skapa mys-stämning (vill i sammanhanget påpeka att min mor sade att jag som liten var väldigt snäll. Enda jobbiga var att jag grät så ohejdat alltid när gröten tog slut).

  Skenet kan bedra.

  VÄRDEFULLA SVÅRIGHETER
  Under många år kände jag stor sorg över en del mycket “jobbiga erfarenheter”, allt ifrån skolåren till arbetsplatser i olika ställning. Min kristna tro har alltid retat upp folk. Jag växte upp i trakter som var “extremt” kommunistiska. Jag, som nästan alltid ensam “gick emot den stora massan” fick det ganska hett om öronen. 🙂

  I flera fall hotades jag till livet på ett sätt som inte enbart var handlade om retorik. Men, det som ofta utgjorde en total “psykisk överbelastning” och tidvis utmattade och verkade söndra min personlighet, omformade den istället på ett sätt som jag känner djup tacksamhet för idag. Jag kunde ha blivit en spillra som sjönk ner i självömkan som sedan ägnade resten av mitt “inre liv” åt att söka människors bekräftelse. Men den “hårda fostran” som Gud gav mig redan från de tidigaste skolåren genom riktigt “tunga erfarenheter” (och helt utan möjlighet att “komma undan”) gick istället så långt att jag med tiden tappade det som kallas för “människofruktan”. Dessutom till den grad att det kunde blivit riktigt obehagligt om jag som liten inte hade varit “strulig” endast på grund av att gröten tog slut. Jag var som sagt snäll som liten.

  Men det visade sig alltihopa vara förberedelser för svåra konfrontationer senare i livet, förberedelser jag inte skulle klarat mig utan.

  I konfrontation med djupt korrumperade människor har har jag alltså förstått varför (även) jag hade tvingats lära mig göra min “panna hård såsom sten” (Jes 50, hela kapitlet). Min svårigheter visade sig vara några av mina värdefullaste erfarenheter i livet.

  KVASIRELIGIÖST FJOLLERI
  Inte alla kristna bibelläsare uppmärksammar att personlighetsbeskrivningen i Jesaja 50 faktiskt avsåg Jesus. När någon gör “sitt ansikte” (eller panna) “hård såsom sten” (eller diamant) då försöker man inte beskriva en personlighet som man kan dribbla emd hit och dit. (Om bildspråket: personligheten skiner ju igenom i ansiktsutrycken i olika situationer, och avbildas därför i bildspråket med “panna” eller “ansikte”)

  De flesta betraktar konstigt nog Jesus som en menlös fjolla, i rak motsägelse mot de profetiska skrifterna. Vad Jesaja 50 antyder, och vad vi ser av NTs klartext, är att Jesus inte vek sig en millimeter för sin samtids (religiösa) hycklare. Och den hårdhet han ibland uppvisade är absolut nödvändig i kritiska situationer för att kunna stå fast vid vad man redan innan påfrestningen vet är det rätta.

  Jesus fick lida mycket av onda människor redan innan han mötte sitt extremt påfrestande slut. Men som Jesaja 50 antyder (en personlighet som “stålsätter sig” mot påtrycknignar) utgjorde de tidigare påfrestningarna en förberedelse för det extrema slutet, och vi vet att han inte backade för människornas hån och påtryckningar. Han var verkligen ingen kvasireligiös fjolla.

  LÅNGA PERSPEKTIV
  Detta alltså om att Gud formar personligheter efter eget godtycke samt till att passa för de uppgifter han ger åt var och en. Att forma och omforma en personlighet tar tid. Kanske ett helt liv. Och det vi upplever som kostsamt i denna tiden kanske vi får kompensation för i det tillkommande, vad vet jag. Det räcker dock faktiskt med att Gud vet. Guds ser ju på och bedömer allt från sitt “helikopterperspektiv”, och dessutom blickar han in i framtiden när han gör sina bedömningar.

  DEN STÖRSTE
  Vem tänker föresten på Johannes Döparens “sociala förmåga”? Var han “autistisk”?

  Det vet vi inte, men vi vet att han var så annorlunda, och genom det hårda liv han levde ute i det fria, HELT OPÅVERKAD OCH OPÅVERKBAR AV MÄNNISKORS INTRIGER. Han var så fast i sinnet, dvs stabil i sin personlighet, att ingen kunde varken dupera honom eller (eftersom han inte var innästlad i sociala beroenden och ovidkommande lojaliteter) utöva påtryckningar på honom. Helt enkelt en “vägröjare” som inte gick att stoppa med några hot eller manipulativa knep.

  Har ibland funderat på om han formades så speciell att han faktiskt inte kunde fungera tillsammans med andra människor efter att han fullgjort sin gärning. Kanske det var barmhärtigast för honom att det gick som det gick för honom. Bara Gud vet.

  Men föreställ er hur vansinnigt korkat det vore att värdera Johannes Döparen efter den gudlösa värdeskala vi “moderna” människor använder som maktinstrument över varandra idag!

  VÅR INKOMPETENS
  Men min poäng är att vi själva INTE är “kompetenta” att själva bedöma huruvida vi “duger” eller inte “duger”, eller ens huruvida våra liv förfelas eller inte på grund av någon upplevd begränsning

  Jag har själv många begränsningar, som dock även medför en del fördelar. Från vårt mänskliga perspektiv är det dock mycket svårt, kanske helt omöjligt, att inte använda människors mått när vi bedömer andra eller oss själva. Därför bör vi verkligen låta bli och låta Gud vara “domaren”.

  Johannes Döparen, autistisk eller inte, ansågs i alla fall av Jesus vara “den störste av kvinna född”, och hur det än var med honom så antyder bibeltexten att han “inte var som alla andra”…

  Take that! 🙂

  // Rolf Lampa


 70. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolf Lampa,

  Det var mycket tänkvärda ord. Mycket bra.

  Hoppas att jag får behålla min skalle :).


 71. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  En sak som dyker ofta är Rysslands hot mot Sverige. Detta är mest ett profant inlägg En del säger sig ha fått tilltal från Gud om Ryssland skulle anfalla Sverige. Jag har några synpunkter angående detta. I vanlig ordning avgör du Kjell om du vill publicera detta eller lämna det därhän.

  Hotet mot Sverige
  Mitt budskap är att ingen behöver vara rädd för krig i Sverige som internationella läget är. Detta bygger på den sedvanlig försvarsdoktrin som arbetades fram under kalla kriget med några nya tillägg.

  Sveriges försvarsförmåga är idag lika med noll. Vi har inget samövat försvar. Försvaret får nu 13 miljarder, tror jag det var, extra om året. Det räcker inte för att bygga upp försvaret. Varför satsa på försvaret om jag ändå inte tror på krig? Det beror på att land som vill vara helt igenom suveränt måste ha ett försvar som klarar av ett angrepp. Annars måste vi anpassa vår politik i hopp om att undvika ett krig. Vår frihet kräver ett stort försvar.

  Hur ser hotet ut
  Jag har varit med om 70-talet, 80-talet och 90-talet. Det fanns påtagligt hot enligt alla från Sovjet. Det hände inte mycket. Och då var hotet ändå större än var det är idag. Baltiska länderna fanns inte förrän efter Sovjets fall. Finländarna var rädda av naturliga skäl. De blev utsatta för Sovjet 1939, Finska vinterkriget. Min pappa berättade att han var i Finland när Sovjet anföll Afghanistan, 1979. Finländarna var rädda och ingen ville prata med min pappa om Sovjet eller om kriget.

  1987 eller om det 1988 satt en i Rapports studio och blev intervjuad om risken för krig. Experten slog tvärsäkert fast att innan året var slut så skulle ett kärnvapen krig bryta ut.

  Runt 1995 satt representera för Försvarshögskolan och lika självsäkert påstod att hungersnöden i Ryssland skulle innebära att Ryssarna skulle marschera mot Sverige för att få mat. De skulle lika självklart ta med sig en Kalasjnikov (automatkarbin) när de vandrar mot Sverige. Idag vet vi att inget av detta hände. Det finns inget heller som tyder på att ett krig var nära i vår del av världen.

  Nuläget
  Idag finns de Baltiska länderna och är med i Nato. Nato har flygbaser i Baltikum som besätts av de olika Natoländerna. USA övar med sina marktrupper i Baltikum. Det finns en stark dominans runt östersjön av Nato.

  Enligt Försvarshögskolan och en del andra officerare så finns det risk för att Ryssland annektera Gotland och kanske Skåne för att skaffa sig kontroll över Östersjön.

  Det finns mycket som går att säga om detta. Låt mig säga med en gång att det handlar om att få politikerna att satsa på försvaret genom att spela på rädsla. Någon konkret hot finns inte idag, även om många vill få oss att tro detta.

  Ryssland uppträder idag lika hotfullt mot oss som under kalla kriget. De övar och kränker vårt territorialgräns, som de alltid har gjort (läs under kallakriget). De uppträder hotfullt gentemot England och kränker deras luftrum också. Ryssland är idag isolerat och har en ekonomi i fritt fall. De skickar ett meddelande till oss. Upphör med isoleringen annars kommer ett krig att bryta ut. De har skickat ut sådana skrivelse genom diplomater, vilket är ovanligt och vittnar om hur nära ett sammanbrott Ryssland är.

  Svenska militärer får här hjälp av Ryssland att förmå riksdagen att satsa på försvaret.

  Ryssland har blivit ordentligt isolerade på grund av Ukraina-krisen. Och då har ändå Ryssland och Ukraina historiska nära band. Ryssland hade flottbaser på Krimhalvön, en halvö som Ukraina fått i present av Sovjet.

  Om Ryssland imorgon anfaller Sverige så skulle de få internationella konsekvenser som är betydligt allvarliga än de åtgärder som finns idag mot Ryssland. Sverige ingår EU och nära band till USA. Glöm inte att vi sedan 50-talet delar på information som hämtas in av Sverige angående Sovjet, idag Ryssland. Plus många militära samarbeten. Även USA köper mängder av vapen av Bofors. Det finns goda möjligheter att få hjälp från USA.

  Idag har också Nato medlemsländer runt Östersjön, de skulle inte sitta still i båten. Skulle Ryssland befästa Gotland och därmed utgöra ett hot mot Baltikum så skulle Nato ganska omgående förvandla Gotland till en grushög. Detta vet Ryssland. Därför finns det inte någon logik att inta Gotland. Tro vad ni vill om Ryssland men de är inte dumma. Tankarna kring strategiska viktiga områden är till viss del förlegad. Ryssland kan uppnå samma resultat från ryskt område med hjälp av långdistansvapen och flyg. De behöver inte Gotland för att skada Baltikum. Frågan är om de är intresserad av att mäta sina krafter med Nato. Resultatet skulle förmodligen frambringa ett kärnvapen krig.

  En del menar att Putin påminner om Hitler. De börjar med att inta Ukraina för att sedan anfalla Baltikum och därmed utgöra ett hot mot Finland och Sverige. Hitler kunde genomföra blixtkrig på grund av att Holland och Belgien inte hade någon egentlig militär förmåga. Frankrike byggde sitt försvar på samma doktrin som första världskriget. De grävde mängder med skyttegravar och byggde fort längs tyskagränsen. Anfallet kom inte utmed fransk-tyska gränsen utan genom Belgien. Till sin hjälp hade de nya tanks med kraftig bestyckning samt var snabbgående. Varken Frankrike eller England hade moderna tanks som kunde mäta sig med Tyskland. Därför gick det som det gick. Tyskland var dessutom överlägsen i luftrummet. Enda som England kunde mäta sig med Tyskland var marinen.

  Idag har Ryssland inget övertag gentemot Nato. Förutom USA är England och Frankrike stormakter. Holland, Tyskland och Belgien har stora arméer med moderna vapensystem. Även Danmark, Norge, Italien och Spanien är rustade. Det finns inte några likheter med WW2. Situationen är helt annorlunda idag.

  Jag läste ett inlägg härom dagen på Flashback, att om Ryssland bestämmer sig för att inta Sverige så kan Sverige inte göra något. Det spelar ingen roll hur mycket Sverige rustar, Sverige kan aldrig stå emot Ryssland.
  Detta är en vanlig missuppfattning. Ryssland kan aldrig använda sig hela sin kapacitet för att sätta in det mot Sverige eller något annat land. Titta bara på kartan. Ryssland är stort med många krigiska grannländer. Skulle Ryssland lämna Asien oförsvarat så skulle grannländerna där nere inta ryska områden. Så kvar finns en tröskel.

  Tröskel är en försvarsdoktrin som går ut på att Sverige, kan vara vilket land som helst, har så pass stor försvarsförmåga att det blir olönsamt att anfalla Sverige. Ju bättre försvar Sverige har desto större resurser behövs för att inta Sverige. Någonstans blir kostnaden för stor för en angripare att det inte är intressant att anfalla. De måste lämna andra områden oförsvarat. Därför har Ryssland begränsade resurser att använda.

  England använde liknade upplägg under ww2. De saboterade hela tiden försvarsanläggningar i Norge. De fick Tyskland att tro de skulle göra ett stort anfall mot Norge. Därför behöll Hitler 350.000 man i Norge samt material. Om de hade lämnat Norge och Danmark för att förstärka försvaret av Frankrike efter D-dagen så skulle England och USA:s framryckning allvarligt försvårats.

  Idag är ett anfall mot Sverige helt ologiskt. Skulle ett krig mellan Ryssland och Nato bryta ut så skulle ryska resurser inte räcka till för ett anfall mot Sverige. Ett ensidigt anfall av Ryssland mot Sverige skulle få stora internationella problem. Nato skulle inte acceptera att Ryssland biter sig fast i Skandinavien då Danmark, Norge, Tyskland, Polen, Litauen, Lettland och Estland ingår i Nato.

  Jag såg häromdagen en dokumentär om Sveriges oförmåga att försvara oss. De intervjuade militärer inom Nato. I bakgrunden syntes Svenska kartan. Enligt den pågick en övning inom Nato där förutsättningar var att Ryssland intagit Kalmar. Nato-styrkorna fanns i Skåne på väg mot Kalmar. Därför känner jag mig lugn i det som jag alltid har hävdat att vi får hjälp av Nato om Ryssland angriper oss, även om vi inte ber om det. Vi kommer tvingas till det.

  Sverige behöver ett starkt försvar för att bygga upp en hög tröskel för att bibehålla vårt internationella oberoende.

  Jag tror att nästa stora konflikt kommer inträffa i Mellan-östern. Turkiet har blivit alltmer muslimskt sedan de fick avslag på sin EU ansökan. Det är oroligt i Syrien och i Irak. Saudiarabien har en av de största arméerna i världen. Iran har förmodligen en stor krigsapparat och är bittra fiender till Saudiarabien. Ryssland stöttar både Syrien och Iran med vapen. Mitt i detta område ligger Israel. Där tror jag att det kommer bli ett stort krig, dock vet jag inte när.


 72. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Tack för din urförliga kommentar.

  Om man har följt diskussionerna en tid så ser man att olyckskorpar och konspirationister sällan ställs till svars efteråt. Inte ens när de gör väldigt överdrivna förutspåelser.

  Däremot händer det ofta att människor klandras för att de “inte sade något”.

  Jag skall ta ett exempel. I samband med tsunamin i Japan och problemen med kärnkraftverket i Fukushima förutspådde Aletheias konspirationist att “Japans befolkning skulle decimeras”.

  Nu är det faktiskt så att Japans demografi är så skev att 25% av befolkningen är över 65 år gammal. Födelsetalen (det aborteras väldigt mycket i Japan) är så låga att den nuvarande folkmängden på ungefär 140 miljoner kommer att sjunka till 65 miljoner år 2050.

  /Kjell


 73. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Häpnadsväckande dårskap

  Jag tyckte följande artikel var intressant. Det är framförallt sättet att lägga ner ett försvar som fungerar innan det (endast) tänkta alternativet ännu visats ha någon som helst funktion, som jag finner anmärkningsvärt. Ur det perspektivet är ansvarslösheten i samband med försvarsnedläggningen av ofattbara proportioner. Men också andras intressen av att skapa en knähund av en hund som en gång åtminstone kunde skälla respektingivande.

  Artikeln är av betydelse även mot bakgrund av att Sverige häcklas för vad andra nordiska länder (mfl) uppfattar som ovilja att bära sin del av ansvaret för en hållbar nordisk säkerhetspolitik. Ovilja är kanske inte hela sanningen.

  Men resultatet visar ändå på den sammanvägda naiva dårskap som ledde till nuvarande situation. Den enda motsvarigheten jag kan komma på är den “andliga nedrustningen” av försvaret av den kristna tron i Sverige, med SvK i främsta ledet.

  http://www.goteborgsfria.se/artikel/114105

  Har även översatt texten till Engelska (på FB) om det är av intresse.

  // Rolf Lampa


 74. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Ja, nog är det ett profant inlägg! Om Gud vill varna sitt folk, så gör Han det kanske just därför att det behövs.” Ingen kunde någonsin tro att detta kunde hända idag.” Dessa som tror sig har fått Guds tilltal är bl andra tre samstämmiga vittnen. Samstämmiga när det gäller plats och angripare, ändå kompletterar de varandra. Jag önskar jag kunde ta till mig din “säkerhet”, men det går helt enkelt inte.

  glb


 75. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  glb,

  Jag tror att du missförstår Fredriks avsikt med ordet “profan”. Det finns ingen så kallad “profanitet” i hans kommentar. Som jag förstår det vill han bara vara tydlig och påpeka att han inte uttalar något budskap han har fått från Gud.

  Du skriver: “Om Gud vill varna sitt folk, så gör Han det kanske just därför att det behövs.

  Det finns en hake här. Sverige är inte Guds Land och Svenskarna är inte Guds Folk. Guds Land heter Israel och Guds Folk är Israels ättlingar.

  Och jag ställer en mycket praktisk fråga!

  På vilket sätt tänker du nu ändra dina rutiner, så att du endera avvärjer faran eller förbereder dej på den?

  Att gå omkring och vara deprimerad och olycklig och skrajsen leder inte till extra välsignelse. Eller, som Jesus sade: “Gör er inga bekymmer…!”

  /Kjell

  PS. Att det inte står väl till med “kristenheten” visste vi ju redan.


 76. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Helt riktigt Kjell. Jag utgår från vad jag läser och hör. Jag har inte fått något tilltal av Gud. Jag jämför vad som sägs och skrivs med mina kunskaper som jag fått genom åren, har umgåtts en hel del med militärer (reservare och stamanställda) som lärt mig grunderna i försvarsdoktrin.

  Till glb
  En klassisk prövning av Guds tilltal är att pröva det mot ordet och hur situationen ser ut i världen.

  Jag kan helt enkelt inte finna i Bibeln att något land, förutom Israel, är välsignat. Människor kan vara välsignade av Gud. Och helt klart är det en fördel om det finns många välsignade människor i ett land. Det är olyckligt att det finns så få troende i Sverige. Sverige kunde fått en bättre utveckling med många välsignade människor.

  Men hur man än vrider och vänder på frågan så finns det inget militärt hot mot Sverige idag. Alla analyser pekar på samma sak, det går inte att inta ett EU-land på grund av konsekvenserna. Ryssland skulle mer än gärna inta hela Ukraina (som inte är ett EU-land) men kan inte göra det på grund av reaktioner från omvärlden. Därför håller de på med nålstick mot Ukraina, äter en liten bit av kakan i taget och förnekar detta.

  Var och en får pröva vad som sägs. Jag är inte fientligt inställd till Gud eller till tilltal. Men väldigt många profetior som jag hört som tilltal till mig och till andra har inte stämt. Därför måste man pröva för att inte hamna fel. Men det avgör var och en.

  /Fredrik


 77. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Jag tror inte man kan avvärja faran och förberedelsen ligger just i att jag inte tror att allt är lugnt. Jag tror inte heller att man skall gå ut och varna allmänheten utan att man fortsätter att berätta om Jesus där man kan. Kanhända budskapet tas emot mer i tider av nöd.


 78. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Törs man återge sanna vittnesbörd utan att bli sedd som “profan infidel”? Jag tar risken!

  I vår församling i Holland fanns det en ung man som var både trevlig och försynt. Han hittade en ung attraktiv kvinna och tycke uppstod. De gifte sig, jag har foton på deras bedårande bröllop i församlingens lokaler.

  De fick ett litet barn inom acceptabel tidsperiod. Den unge mannen började ofta be högt på församlingens möten. Det dröjde inte länge innan han även började “profetera” med “Så säger Herren”.

  Den unga kvinnan var ledsen och betryckt. Inte vill man låta andra veta om problemen hemma. Den unge mannen blev mer och mer innesluten i sig själv, profeterade mer och mer, och efter en tid lämnade han sin hustru och sitt lilla barn.

  Han började vandra runt i staden och gräva matrester ur soptunnorna. Han var smutsig, trasig och hade långt hår. Hans ögon utstrålade total förvirring och folk var rädda för honom.

  När jag och min hustru råkade möta honom verkade han inte känna igen oss.

  En ung man förlorad i psykos, neuros och vad mer det kunde vara!

  Tänk om jag då hade haft modet att stå upp och kräva att hans “profetior” prövades!

  Herren må förlåta mej!

  Inte vet jag om det hade kunnat hindra honom från att glida djupt ned i fördärv.

  Men om jag hade chansen igen så skulle jag inte tiga.

  Nu kanske du anar varför jag inte tiger när jag tror att någon profeterar på grund av psykos, neuros, maktlystnad eller kombinationer av brist på Guds Frid som faktiskt övergår allt förstånd, och säkerligen även allt oförstånd.

  Bara en är Läkaren!

  /Kjell


 79. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  glb,

  Det är i sin ordning. Ingen kräver heller av dej att veta allt.

  Du är alltid välkommen här med dina tankar.

  Så till det du skrev: “Kanhända budskapet tas emot mer i tider av nöd.

  Det kan nog även det vara högst personligt.

  När vi hade inbördeskrig här i början på 2008 upplevde jag en oförklarlig frid och ro, som jag faktiskt inte upplever när allt är “normalt”.

  Vi kan faktiskt lita på att Guds Frid, som övergår allt förstånd, kommer att vara med oss.

  Det sker av nåd. Guds gåva är det. Kravet är inte att vi oroar oss i förväg.

  /Kjell


 80. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Jag håller med dig Fredrik, att Israel är det enda LAND som Gud välsignat i sitt ord. Hes. 38 talar om Gog som drar upp mot Guds folk, Israel och han kommer inte ensam utan med många folk som har församlat sig med honom. Vi är ännu inte församlade med Gog, av många kallat Ryssland, hur skall det gå till? Genom erövring? Men vi som tillhör Jesus har ju Honom med oss var vi än är, om vi lever eller dör.

  Håller med om att vi skall pröva.

  glb


 81. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Glb, kan du referera till seriösa historiska kartor och uppslagsverk som inte placerar Gog i Turkiet?

  // Rolf Lampa


 82. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Nej, det är inget jag har lagt ner tid på. Men storfursten över Rosh, (Mesek och Tubal) som det står skrivet om i Hesekiel 38, har jag uppfattat som Ryssland. Men jag ser att det finns de som tycker att det är Turkiet. För min del är det inte så viktigt.


 83. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolf Lampa,

  Återkommer med reaktion till den intressanta artikeln, men det blev längre än jag hade planerat…

  /Kjell


 84. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  glb,

  Inte expert på bibelorden men kan det inte lika väl vara en allians? En allians som vill Israel illa? Sverige har redan positionerat sig mot Israel, tyvärr.


 85. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolf Lampa,

  Intressant artikel. Dårskapen är större än man kunnat ana.

  Intressant att vi alltid har kallat oss alliansfria, av en del kallat neutralitet. Vi har aldrig varit helt neutrala eller alliansfria. Vi står med båda fötterna i Nato, allt som återstår är att vi löser inträdesbiljett. Intressant att politikerna i alla tider har velat vilseleda leda oss till att tro att vi är alliansfria.


 86. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Det finns massor av olika tolkningar om det som står skrivet i Uppenbarelseboken, kopplat med Hesekiels bok och Daniels bok.

  En teori angående Upp. 13:2 Vilddjuret som jag såg liknade en leopard, och det hade fötter som en björn och ett gap som ett lejon. Och draken gav det sin makt och sin tron och stor myndighet.

  Leoparden är det “smidiga” Europa. Björnen är Ryssland och lejongapet är det Anglo-Saxiska engelskspråkiga inslaget.

  Hittills har jag inte kunnat hitta något som förkstar denna teori.

  Amerika och Storbrittannien är uppkäftiga mot alla. Lejonet är symbol för Great Britain.

  Europa må vara “smidigt” och kryssa både hit och dit…..

  Men i slutändan kommer fötterna att bestämma varåt hela klabbet går.

  Ledda av vår tids björn och de historiska björnarna bär det nog av åt Megiddo.

  Jag gillar inte att spekulera, men… hur kommer det att gå om Grekland får stöd från Ryssland och Turkiet utan att tvingas till “grexit”?

  /Kjell


 87. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  glb,

  För min del är det inte så viktigt.

  För en del är fakta viktigt. Så att inte slutsatserna skall bli helt fel.

  Fakta är att orterna ifråga är väl kända och dokumenterade i alla större seriösa moderna uppslagsverk sedan århundraden tillbaka.

  // Rolf Lampa


 88. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Intressant att politikerna i alla tider har velat vilseleda leda oss till att tro att vi är alliansfria.

  Intressant är också att naiva svenska politiker försatt oss i en situation där vi, efter mänskliga mått mätt, inte längre har valfrihet.

  Alliansfriheten är visserligen något som imponerar måttligt på dem som menar att man måste välja sida, men, det har ju betydelse också hur och när man tar ställning.

  // Rolf Lampa


 89. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolf Lampa,

  Jag började skriva en kommentar på den intressanta artikeln, men kommentaren svällde ut alltför mycket så jag försöker på nytt.

  Det finns ett afrikanskt ordspråk som lyder: Den som rider på en annans rygg märker inte hur långt det är till staden.

  Tillämpningen här blir att om de som sliter och arbetar för att generera medel är andra än de som spenderar medlen så kommer det allra mesta att förslösas utan nytta.

  Om nyttan (eller vinsten) inte kan mätas så har de som beslutar i praktiken ingen ansvarighet (accountability). Kanske är det min brist på svenska ord, men jag lyckas inte uttrycka skillnaden mellan “responbility” och “accountability” på svenska. Komplettera gärna.

  Man anvisar ledare och kallar dessa “responsible” (vilket torde bli ansvariga på svenska) men ofta är det bara ord, för i praktiken visar det sig att de inte är “accountable” (vilket igen blir ansvariga på svenska).

  Det finns “metoder” som kan hjälpa till att definiera projekt. Kanske känner du till “RASCI”-metoden?

  • R (responsible): those who do the work and are responsible for the result. They report directly to the person accountable.
  • A (accountable): the one ultimately responsible and authorised to hold accountable those responsible.
  • S (supportive): those who provide support and assistance to those responsible for the result.
  • C (consulted): those whose opinions are sought before decisions or steps are taken to achieve the result (two-way communication).
  • I (informed): those who are informed after decisions have been made or results have been achieved. They have no influence over the result.

  På svenska är alla dessa “ansvariga” för att ett projekt skall slutföras med lyckat resultat.

  Man behöver inte vara filosof eller profet för att se att all maktstrid leder till att det nödvändiga samarbetet totalkvaddar. I villervallan efteråt överhärskar “the blame game”.

  Om man förstår dessa saker så blir man inte förvånad över att politiker och andra som tar hand om publika medel lyckas mjölka kon och hälla ut mjölken i sanden. De flesta projekten är emotionellt genererade.

  I sammanhanget kan man även tala om organisationer som “Livets Ord”. Många av projekten har både emotionellt motiverade synliga målsättningar, samtidigt som projektens ledare har egoistiska osynliga målsättningar.

  För projektens ledare blir de osynliga (korrupta) målsättningarna de viktigaste, med resultatet att de flesta projekten blir mycket dyrare och avsevärt mindre nyttiga än den vackra planen förespeglade.

  /Kjell


 90. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Allt “profant” som vittnar om verkligheten är i högsta grad intressant för den som vill leva i sanningen. Jag blir lika lättad varje gång som någon försöker beskriva verkligheten. Så tack:) Det var förresten det som fick mig att hugga på kroken när Gud sände en fiskare till mig. En främmande man stod framför mig och började tala om sanning och verklighet. Han använde precis de orden och jag visste inte vad han menade men jag förstod att han visste något som jag ville veta mer om och som var av största betydelse i min då döda tillvaro.

  Kjell,

  Dina senaste svar till mig är fortfarande under begrundande. Som när man sitter och betraktar en gåva som man inte vet hur man ska tacka för.

  /Ulrika


 91. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Du skriver:”Nu kanske du anar varför jag inte tiger när jag tror att någon profeterar på grund av psykos, neuros, maktlystnad eller kombinationer av brist på Guds Frid som faktiskt övergår allt förstånd, och säkerligen även allt oförstånd.”

  Det finns 2 män i min krets som hamnade i psykotiska tillstånd omkring 20-årsåldern. Den ene var på väg att bli proffsmusiker. När han hamnade i psykosen stod föäldrar och alla hans vänner maktlösa. Vi är jämngamla och deltog på samma läger under många år. Med hjälp av läkemedel klarade han senare av att arbeta som Taxichaufför. Hur det är för honom idag vet jag inte.

  Den andre unge mannen hamnade i en psykos under sin universitetstid. Även där stod de närmaste maktlösa. Med läkemedel tog han sig igenom utbildningen och arbetar hos en statlig myndighet som låter honom arbeta flex utifrån hans dagsform.

  Om du verkligen ser att du kunde hjälpt mannen du beskriver så är det så men hur skulle du kunnat veta hur det skulle sluta? Man kan knappast analysera följderna och kalkylera riskerna i alla situationer. Sedan får jag inte ihop hur en prövning av hans budskap skulle kunnat påverkat hans tillstånd.

  /Ulrika


 92. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Inte kan jag veta om han hade kunnat bli hjälpt. Men jag är nog ganska säker på att möjligheten att spela from och “profetera” i församlingen, utan något som helst prövande ledde till att hans kluvna personlighet fick viss näring.

  Psykos och schizofreni går ju vanligtvis hand i hand.

  Man utgår ifrån att nästan 25% av alla människor lider av någon form av psykiska problem. Sedan beror det då på deras livssituation om det förvärras eller bara finns med i bakgrunden.

  Hur misstänksam kan man vara innan man får diagnosen paranoia?

  Hur mycket kan man anpassa sitt uppförande till olika situationer (ljuga och spela) utan att kallas schizofren?

  Hur nedstämd måste man vara, och hur länge, för att klassa som deprimerad?

  Psykos är en ganska dåligt definierad diagnos, men den har att göra just med tvångstankar och oförmåga att positionera sig själv gentemot resten av världen. I princip är både storhetsvansinne och mindervärdeskomplex av typen psykos.

  Och för att återkomma till de som kallar sig profeter. De har ju ett jätteviktigt budskap till ett helt folk, ja till hela världen. Då blir det svårt att pröva!

  Jag tror att alla, i viss mån, har svårt att inskatta sin egen relation till resten av världen. Utan sund interaktion med tröst och förmaning löper vi alla risken att förlora greppet om proportionerna.

  /Kjell


 93. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  ATEIST TOLKAR BIBELN ÅT PASTOR

  Kjell,

  Utan sund interaktion med tröst och förmaning löper vi alla risken att förlora greppet om proportionerna.

  Så sant Kjell.

  En professor inom psykiatri, och tillika ateist, visste detta. En pastorstuderande skulle göra praktik och fick följa med psykiatern och ateisten på ett experiment han skulle utföra. Ateisten hade inte så höga tankar om kristendomen, men tog ändå emot praktikanten och bestämde sig samtidigt för att försöka lära den naive kristne praktikanten en läxa.

  De äntrade platsen för professorns nya projekt, ett mentalsjukhus i Wisconsin (om jag minns rätt) och professorn lät förstå att kristendomen ger han inte mycket för, men det enda som är bra i den, menade han “det kastade ni ut.”

  Och så gick han in för att visa vad han menade. Han tog in den första mentalpatienten för samtal och inom några sekunder sade professorn åt patienten att “sitta som folk” i stolen.

  Tydligen hade den intagne ändrat sin kroppshållning så att den såg “sjuk” ut.

  Professorn var inte av typen som gillade att trycka ner folk med egna okontrollerade känslomässiga utspel, men efter bara några sekunder sade han till ännu en gång, denna gång på skarpen, att patienten skulle “sitta som folk” och inte lealös i kroppen på ett allmänt ovärdigt sätt.

  Men patienten förstod inte att professorn menade allvar. Då stiger professorn upp ur sin egen stol, går fram till den diagnostiserat mentalsjuke personen, tar tag i denne och rätta till armar och ben samt kroppshållningen i största allmänhet under det att han frågade patienten om han nu förstår vad han säger. Dvs om han nu förstår vad han menar med “sitt som folk” och att inte sitta där och “se ut som en idiot.”

  Professorn var, som ni märker, nu “mycket bestämd i tonen” och patienten insåg att han nu hade att skärpa sig oerhört mycket, och snabbt, för att undvika ytterligare skarpa och handgripliga tillrättavisningar.

  Notera det sistnämnda ordet i marginalen, för professorn var inte klar ännu. Han skulle ju visa pastorn det enda värdefulla han funnit i bibeln och som den korkade kristenheten hade skippat i princip helt. Ordet betyder för övrigt att “Visa till eller på det rätta.”

  Professorn hade i detta skede nämligen redan tillgripit två av de viktigaste förhållningssätten som Bibeln befaller oss att tillämpa mot de “oordentliga”.

  Men professorn var inte klar ännu. Han hade ett tredje steg som ännu måste till för att “sluta cirkeln”, för det han påbörjade med denna sjukförklarade person var bara början på en procedur som kanske behövde upprepas fler gånger. Men åter till professorn. Han frågade efter en stund den sjukförklarade personen i vänlig ton:

  – “Känns det inte redan lite bättre”? Patienten nickade jakande.

  Så här höll de på i tre månader, ateisten och pastorspraktikanten, och de tog in patient efter patient och upprepade proceduren med var och en av dem. 80 procent av de intagna “svarade på behandlingen”.

  Några år efter denna lite speciella form av “behandling” levde 80 procent av de intagna självständiga liv ute i samhället utan kontakt med “mentalvården” som det heter.

  Behandlingsmetoden, som ateisten menade var tagen direkt ur bibeln, bestod av följande punkter:

  #1. Tillrättavisa (dvs visa tillrätta, dvs “inte så, utan så”. Se exempel ovan).

  #2. Förklara (dvs “du ser ju ut som en idiot om du sitter på det där konstiga sättet”. Se exempel ovan).

  #3. Uppmuntra. (dvs “känns det inte redan lite bättre?”).

  Notera att inte ens “uppmuntran” handlade om något meningslöst peptalk eller annat kvasipsykologiskt tokpladder. Professorn ville att föremålet för tillrättavisningen skulle (även) själv begripa vad, och varför, de nu “interagerade” på det speciella sätt som de gjorde.

  Professorn ville att personen ifråga skulle ta ANSVAR för sitt beteende, samt att finna tillfredsställelse i att försöka göra det. Paulus tillämpade dessa tre punkter på hela församlingar. Han tillrättavisade, undervisade och uppmuntrade människorna. Och han, Paulus alltså, blev rent ut sagt irriterad när han efter ett och ett halvt år i en viss församling insåg att de ännu inte, efter så lång tid (fundera på detta) var fullmogna kristna, som ännu krävde “mjölk” och inte fast föda, och framförallt, ännu inte dög för att undervisa andra och alltså gå ut och grunda församlingar i trakterna runtomkring.

  Så Paulus fick ödsla ytterligare ett och ett halvt år dyrbar nådatid på att fostra denna församling, men, som vi vet, resultatet uppnåddes till sist. I detta fall var resultatet visserligen på ett högre plan än att endast klara av att fungera som självständig individ i samhället, utan en frukt av Anden, som inbegriper saker som att ha kontroll över och därmed härska över sig själv och sitt beteende. Sådant kallas även “självbehärskning”.

  Man kan alltså gå långa utbildningar för att lära ut folkvett. Men den enda “utbildning” som behövs är att inte underskatta Guds ord ens i frågor som verkar helt betydelselösa. Och för den som fortfarande inte fattat poängen vill jag tillägga att alla (alla) SUNDA föräldrar gör precis enligt punkterna ovan. Så jag upprepar dem en gång till, men i modernare översättning:

  #1. “Sitt som folk unge!” (Visa tillrätta, “inte så, utan så!”).

  #2. “Annars tappar du ju skeden och grisar ner dig” (OK, man får välja nivå beroende på “objektets” nivå)

  #3. “Se nu vad du blir stor och stark, som pappa!” (Motivera, uppmuntra)

  Tillrättavisa, förmana, undervisa och uppmuntra varandra. Tyckte alltså ateistprofessorn. Ateisten undrade alltså hur kristna kunnat vara så korkade att de slängt ut det enda som han tyckte var bra att ha, ur Bibeln.

  Om man skippar dessa tre punkter, eller någon enda av dem, då blir det inte folk av barn, och de som tutas i de kan bara släppa taget, de sjunker och sjunker, och sjunker. Men få eller ingen fattar varför. Men vi kristna har dessutom mer än dessa punkter som “metod”, vi har tillgång till trösten och kraften förmedlad av Guds Ande, om vi ber om det. En oslagbar kombination som vi håller på att överge och ersätta med psykobabbel.

  Det finns även sjukdomar som verkar vara kopplade till fysikaliska skador. Men det är inte sådant saken handlar om här, utan om att fostra barn och människor till fullvärdiga individer som fungerar självständigt, i olika sammanhang. Det finns dock principer som alla måste lära sig för att vi även skall fungera tillsammans, både i samhället och i Guds rike.

  Pastorn uttryckte senare sin tacksamhet för att Gud hade skickat en ateist i hans väg för att lära honom också något om… well, Guds väg med en människa.

  Avslutar med en “råsop” av Paulus som träffar strax under bältet, tydligen avsiktligt dessutom:

  Heb 5:11 Om detta har vi mycket att säga som är svårt att förklara, eftersom ni har blivit så tröga att lyssna.
  Heb 5:12 Ty fast ni för länge sedan borde ha varit lärare, behöver ni någon som undervisar er igen i de första grunderna av Guds ord. Ni behöver mjölk, inte fast föda.

  🙂

  // Rolf Lampa


 94. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Vill råda var och en som rokar att läas Berndts just nu aktuella så kallade samtalsforum.

  Sam – betyder tillsammans.

  Fast just nu är det alla mot alla och New Age-arna (som tror att APG är nutid) regerar tillsammans med ett antal mjäkiga som tror att snäll betyder kärlek som eldar på under brasan genom att propagera för “rör inte Herrens Smorde” – i varierande versioner och tappningar.

  Tänk dej att du inte hade tillräckligt med “bibelkunskap” och egen erfarenhet i vandringen med Herren. Hur skulle du då kunna hitta rätt i detta tyckandets labyrint.

  Vad hjälper det att kristustrogna varnar när andra diskvalificerar varnandet?

  Läs det, men reagera inte här angående personer eller kommentarer där. Sådana kommentarer släpper jag inte in!

  Vill du reagera i sak angående fakta och lära är det givetvis välkommet även här.

  /Kjell


 95. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Det som diskuteras är Simon Ådahl och Bill Johnson. Bethel Church, där Johnson verkar, använder sig av ockulta tekniker, blandar in New Age i sin lära, säger tex att Jesus var tvungen att födas på nytt m.m.

  Jag kikade lite kort på Bill frus blogg. Den var helt klart underlig med dess tekniker och änglafokus. Finns mycket att säga om henne. Och skulle vi räkna upp de andra ledarnas liv och lära, ja då skulle listan bli lång med exempel på ockulta ting.

  Vad har då Ådahl med Bethel Church att göra? Jo, enligt Ådahl (med vän) blev han kallad till denna kyrka av Herren. Inte för att varna kyrkan. Nej, de tog del av den ande som verkar där.

  För mig är detta så sanslöst solklart. Detta är ockultism. Det är antikrist ande. Det påminner inte ens om kristendom. Därför förvånas jag över hur man kan kalla detta för biblisk kristendom. Men det är kanske som med den där grodan. Men säkert också pga att synden i människan skriker efter sådant som Herren hatar. Andliga upplevelser, nya upplevelser, är sådant man söker. Kristi lära läggs åt sidan till förmån för ockultism. Bill Johnson har själv sagt att vi måste gå utanför kartan, dvs utanför Skriften. DÄR har du en ENORM varningsklocka!


 96. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Kul och ärligt “Citatet för dagen” hos Berndt.

  ”Somliga säger att de har problem med de bibelord som de inte förstår. Jag för min del har mera problem med dem jag förstår!”

  (Mark Twain)


 97. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Andreas Frost,

  Vet du, jag tror att vi fick en tydlig anvisning till hur detta har kunnat slå rot.

  Det finns vissa som biter sig fast i att bara vi sköter oss rätt och hittar de rätta metoderna så kan vi likt apostlarna gå in i sjukhusen och dela ut våra näsdukar åt folk så att de blir helade.

  Jesus gjorde bland annat under för att bevisa vem han är. Judarna insåg det och de ledande röjde honom ur vägen, trodde de.

  Apostlarna bevisade tydligt, med det som Paulus kallar “en apostels gärningar” att Evangelium fortfarande gällde på grund av att Jesus lever. Han riktade sig alltid i första hand till judarna.

  Det arv vi har fått ta emot är en grundlig historiebok, Gamla Testamentet, med beskrivningar av Guds handlande med skapelsen, utväljande av Abram och formandet av honom som (far)fader till Israel.

  Sedan följer utbredda berättelser om detta folk där de tuktas och förmanas och verkligen får inbankat att det bara finns en Gud. Och så kommer det en människa som påstår sig vara Gud. Ja, som till och med bevisar det i ord och handling!

  Vi fick fyra intressanta biografier om Jesus i Nya Testamentet. Vi fick Doktor Lukas skildringar av apostlatiden. Vi fick undervisningen i breven och vi fick en ändetidsprofetia.

  Den som tror att man kan återvända till ett tidigare skede i Guds historiska plan, kommer utan minsta tvekan att bygga villoläror.

  Men, som sagt, det finns många som fortfarande tror att apostlatiden inte tog slut. Som inte kan acceptera att vår allsmäktige Gud fortfarande har all makt och styr historien. Som längtar tillbaka till apostlatidens vitlök och köttgrytor.

  Och då går det som det går. Det blir fel fokus och man bygger villoläror på misstolkade texter, exempelvis Markus 16, de sista verserna.

  Och har man en gång smakat de häftiga upplevelserna med demoner i New Age vill man ha något minst lika uppeggande i “kristendomen”.

  /Kjell


 98. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Mark Twain, eller Samuel Langhorne Clemens som han hette i verklighet, var inte en kristustroende utan snarare en existentialist som skulle kalla sig humanist eller ateist om han levde i dag.

  Det är ett välkänt uttalande av bland andra ateister att: “Gamla Testamentet har skapat flera ateister än alla andra böcker i världen.”

  Eller att: “Kyrkan har skapat fler ateister än alla andra organisationer i världen.”

  Uttalandet stämmer inte annat än om man får kalla sig “kristen” utan några som helst krav och konsekvenser.

  När det blir tydligt att tron har både krav och konsekvenser hoppar givetvis alla av som inte vill acceptera detta.

  /Kjell

  PS. Vill man se vart det leder med dessa villfarelser behöver man bara kolla på apg29.

  Den som inte får funderingar är inte vaken. Sov alla tärnor tills det blir för sent att köpa den sanna oljan!


 99. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  sedan en tid tillbaka har jag avstått från att läsa på det s.k. samtalsforumet (åsiktsforum är en mer passande beteckning). Jag tittade in där nu, och är tacksam att jag inte följt den sidan. För mig är den enbart nedbrytande, vilket jag skrivit tidigare, och vilket fortfarande är giltigt.

  Om jag förstått rätt vill ansvarig för sidan bland annat varna för villoläror och villolärare, och i stället presentera den sunda läran. Då kommer osökt en fråga: hur kan den ansvarige ge plats för så många vilsna idéer, som ibland inte bemöts, och ibland bemöts men då med andra vilsna idéer? Precis som du Kjell skriver, hur ska den som inte ännu vuxit till i mognad och blivit förankrad i Ordet veta vad som är rätt och sant? Min övertygelse är att det som sker på den sidan gör mer skada än nytta.

  Men något som den sidan hjälpt mig att förstå är hur lätt det är att få kristna att följa människor i stället för Herren. Den dag den stora förföraren dyker upp kommer många att bli lurade och följa honom, och sker det i vår livstid tror jag tyvärr att flera som skriver och läser hos Berndt kommer att bli bedragna.

  När det gäller “rör inte Herrens smorde” är det klokt att läsa det ordet i sitt sammanhang. I 1 Krönikeboken 16 kan vi läsa om när David hade fört arken till tabernaklet i Jerusalem och tackade Herren med en lovsång. 1 Krön 16: 14-22: “Han är HERREN, vår Gud, över hela jorden når hans domar. Kom för alltid ihåg hans förbund, det ord han påbjudit för tusen släkten, det förbund han slöt med Abraham och hans ed till Isak. Han fastställde det för Jakob som en stadga, för Israel som ett evigt förbund. Han sade: Åt dig vill jag ge Kanaans land, det skall bli er arvslott. Då var ni en liten skara, ni var mycket få och främlingar där. De vandrade från folk till folk, från ett land till ett annat. Han tillät ingen att skada dem, han straffade kungar för deras skull: Rör inte mina smorda, gör inte mina profeter något ont!”

  Här ser vi att de orden gäller Guds egendomsfolk, när de var på vandring till Löfteslandet. Att använda Guds Ord på det sättet är att använda det för sin egen vinnings skull, och det vet vi är förkastligt. Om någon granskar en lära, eller vad någon hävdar, är det inte att “röra Guds smorde”, det är att bidra till att den sunda läran förblir sund.


 100. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Majlis,

  Kloka ord. Delar dina åsikter. Vi borde be för att de ska vakna upp. Det är inte ofta som jag läser sidan, då jag gör det blir jag ledsen över att det finns så många vilsna får.


 101. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  För att försöka förstå sajten Apg 29, den gör mig nämligen förvirrad, tänkte jag först läsa Bibelns Apg 29. Men det gick inte heller så bra.

  /Ulrika


 102. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Det går väl inte att förstå den osaliga soppa som presenteras på sajten apg29!

  Det handlar om att inse att sajten sprider irrläror och villoläror.

  Kolla vilka gäst-skribenterna är!

  /Kjell


 103. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Jag bläddrade alltså fram till slutet på Apg i Bibeln för att upptäcka att den boken innehåller 28 kapitel. Först då började jag ana vad sajten Apg 29 gör anspråk på. Jag kan inte acceptera det och jag kan inte heller acceptera att sajten Apg 29 använder ett av namnen från en av Guds heliga böcker. Ett sådant tillvägagångssätt riskerar att skapa minskad respekt och tillit till de heliga 28 kapitlen.

  /Ulrika


 104. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Välkommen till min blogg. Vi börjar med en “rivstart” och ökar tempot med kommande inlägg.

  http://jesukristiord.blogspot.se/

  Jesu frid
  lärjungen


 105. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Du löste mysteriet som jag tror de flesta inte ens tänkte på.

  /Kjell


 106. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  lärjungen,

  Det är nog betydligt bättre än att köra långa kommentarer som ofta sidospårar.

  Blogspot är inte lätt att kommentera på. WordPress är bättre.

  /Kjell


 107. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Kjell jag håller med. Blogspot har ett dåligt kommentars system. Jag ska kolla in WordPress också.


 108. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Att det inte finns mer än 28 kapitel och att Christers blogg ska vara en sorts fortsättning har jag inte ens tänkt på. Det kan förklara varför han har det innehåll som han har på bloggen.


 109. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Andreas Frost,

  Jo, det är väl uppenbart att han åsyftar att det 29:onde kapitlet skrivs i dag. Kanske till och med av honom själv.

  Och precis detta är en viktig grundsten i all villolära.

  Endera lägger man till text till Bibeln och i praktiken blir då denna text central, eller så stryker man över text i Bibeln för att lägga fokus på utvalda favorittexter.

  Den risken löper vi alla i våra tolkningar av Skrifterna. Det behövs kärlek till Sanningen för att slippa göra detta misstag alltför ofta.

  Och eftersom summan av Guds ord är sanning så blir det i praktiken så att om man lägger till måste man stryka något annat, eller om man stryker något måste man lägga till. Annars skulle ingen låta sig luras av den lära man predikar.

  /Kjell


 110. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Andreas,

  “Att det inte finns mer än 28 kapitel och att Christers blogg ska vara en sorts fortsättning har jag inte ens tänkt på.”

  Och då var vi ju två om det. Jag räknade kallt med att ägaren hade valt sitt favoritbibelkapitel som rubrik på sin sajt. Sådana val kan jag på något sätt förlika mig med då läsaren själv kan läsa kapitlet i Bibeln och sedan jämföra med rubriksättarens tolkning. Alla har sina favorittexter i Bibeln som man får tolka fritt (och då låta sig prövas därefter…) men att “leva fram” eller “blogga fram” nya kapitel till Bibeln behåller vi inte.

  /Ulrika


 111. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Hej Kjell,

  Jag undrar om du eller någon annan känner för att pröva denna “profetia”. Först tack för dina utförliga svar för ett par veckor sen om huruvida Den Helige Ande är kvinnlig.

  “Profetian”: Jag har haft följande bibelord i mitt huvud. Det är Jesu liknelse om festen (Luk 14:15:24):

  “15En av gästerna, som hörde detta, sade till honom: ”Salig den som får vara med om måltiden i Guds rike.” 16Jesus svarade: ”En man skulle ha en fest och bjöd många gäster. 17När festen skulle börja skickade han sin tjänare att säga till de inbjudna: ’Välkomna, allt är färdigt.’ 18Men alla hade de någon ursäkt att komma med. En lät hälsa: ’Jag har köpt en åker och är tvungen att gå och se på den, förlåt att jag inte kan komma.’ 19En annan sade: ’Jag har köpt fem par oxar och måste ut och se vad de går för, förlåt att jag inte kan komma.’ 20En tredje sade: ’Jag har just gift mig, så jag kan inte komma.’ 21När tjänaren kom tillbaka och berättade detta greps hans herre av vrede och sade: ’Gå genast ut på gator och gränder i staden och hämta hit alla fattiga och krymplingar och blinda och lytta.’ 22Och tjänaren sade: ’Herre, jag har gjort som du befallde, men ännu finns det plats.’ 23Då sade mannen till sin tjänare: ’Gå ut på vägarna och stigarna och se till att folk kommer hit, så att mitt hus blir fullt. 24Jag säger er att ingen av alla dem som först blev bjudna skall få vara med på min fest.’””

  Min fråga: Tror du att detta bibelord är aktuellt för Sverige idag? Att som grupp räknat är “fattiga och krymplingar och blinda och lytta” de enda som är mottagliga för Jesu evangelium? Alltså de som befinner sig lägst på den sociala stegen.


 112. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  det är så glädjande med en vaken syster! Du håller dig till Vägen, Sanningen och Livet och hjälper andra att göra det också. Gud välsigne dig och din familj.


 113. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Nu är det lättare att kommentera på bloggen, ingen robot-verifiering.


 114. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Martin,

  Så vitt jag förstår det utspelar sig hela kapitel 14 hemma hos en ledande farise. Jesus var av någon anledning bjuden till måltid tillsammans med fariseer och laglärda. Det står att de “vaktade” på honom. Det betyder nog att de hade inbjudit honom som “studieobjekt”.

  Tydligen redan innan man hade satt (eller lagt) sig till bords (verserna 2-6) utspelade sig en händelse där Sabbatens Herre visade att det handlar om innehåll, inte om form. Att detta var obekvämt för fariseerna och de laglärde förstår vi av texten.

  Texten antyder vidare att det fanns en rangordning mellan gästerna och att de ville positionera sig på de förnämsta platserna för att visa sina rang. Var i detta Jesus försökte få en plats vet vi inte, men han levde säkert som han lärde. (verserna 7-11)

  Då vill jag citera tre andra texter.

  Jesu superkorta predikan i Matt. 4:17 Från den tiden började Jesus predika och säga: “Omvänd er, ty himmelriket är nu här.

  Matt. 10:5-10

  Dessa tolv sände Jesus ut, och han befallde dem: “Gå inte in på hedningarnas område eller in i någon samaritisk stad. Gå i stället till de förlorade fåren av Israels hus. Och där ni går fram skall ni predika: Himmelriket är nu här. Bota sjuka, uppväck döda, gör spetälska rena och driv ut onda andar. Det ni har fått som gåva, ge det som gåva. Skaffa er inte guld, silver eller koppar i era bälten, inte lädersäck för resan, inte två livklädnader, inte sandaler eller stav. Ty arbetaren är värd sin mat.

  Jämför parallellstället hos i Lukas 10:9 Bota de sjuka i den staden och säg till folket: Guds rike är nu hos er.

  Not: Matteus använder uttrycket “himmelriket” (η βασιλεια των ουρανων) medan t.ex. Lukas använder “Guds rike” (η βασιλεια του θεου) båda betecknar att Gud och det goda, har segrat och regerar.

  För judarna var detta något man längtade efter och förknippade med flera profetior i GT. Jämför Jesaja 35:5-6 Då skall de blindas ögon öppnas och de dövas öron upplåtas. Den lame skall hoppa som en hjort, den stummes tunga skall jubla. Ty vatten skall bryta fram i öknen, strömmar på hedmarken. Och till exempel Jesaja 55:12-13 Med glädje skall ni dra ut, i frid skall ni föras fram. Bergen och höjderna skall brista ut i jubel inför er, alla markens träd skall klappa i händerna. Där nu törnsnår finns skall cypresser växa upp, där nässlor står skall myrten växa upp. Detta skall bli HERREN till ära, ett evigt tecken som inte skall utplånas.

  Vi tar ytterligare två citat ur Jesaja11:6-9

  Vargar skall bo tillsammans med lamm, leoparder ligga bland killingar. Kalvar och unga lejon och gödboskap skall vara tillsammans, och en liten pojke skall valla dem. Kor och björnar skall gå och beta, deras ungar skall ligga tillsammans, och lejon skall äta halm som oxar. Ett spädbarn skall leka vid huggormens hål, ett avvant barn räcka ut handen mot giftormens öga. Ingen skall göra något ont eller förstöra något på hela mitt heliga berg, ty landet skall vara fullt av HERRENS kunskap, liksom vattnet täcker havet.

  Jesaja 65:24-25 Det skall ske att innan de ropar skall jag svara, medan de ännu talar skall jag höra. Vargar skall gå i bet med lamm, lejon skall äta halm som oxar, och stoft skall vara ormens föda. Ingenstans på mitt heliga berg skall de göra något ont eller skadligt, säger HERREN.

  Mat 20:20-24

  Modern till Sebedeus söner gick då fram till Jesus tillsammans med sina söner. Hon föll på knä och ville be honom om något. Han frågade henne: “Vad vill du?” Hon sade till honom: “Lova att mina båda söner här får sitta bredvid dig i ditt rike, den ene på din högra sida och den andre på din vänstra.” Jesus svarade: “Ni vet inte vad ni ber om. Kan ni dricka den kalk som jag skall dricka?” De svarade: “Det kan vi.” Jesus sade till dem: “Min kalk skall ni dricka, men platsen på min högra sida och platsen på min vänstra sida är det inte min sak att ge bort, utan de skall tillfalla dem som min Fader har berett dem för.” När de tio andra hörde detta, blev de upprörda över de båda bröderna.

  Detta med positionen i “Guds rike” var något som stod centralt hos de som var närvarande vid samma måltid som Jesus. Därför sade någon: “Salig är den som får bli bordsgäst i Guds rike.” (Lukas 14:15)

  Och då tittar vi tillbaka till kapitlet innan Lukas 13:28-30 Där skall ni gråta och skära tänder, när ni ser Abraham, Isak och Jakob och alla profeterna vara i Guds rike medan ni själva är utdrivna. Och människor skall komma från öster och väster, norr och söder och ligga till bords i Guds rike. Och se, det finns de som är sist som skall bli först, och de som är först som skall bli sist.”

  Här talas det så vitt jag förstår om judar och hedningar. Judarna var de första och hedningarna de sista. Du får läsa Rom. 11 själv. Det blir för långt att citera det här. Jag tar bara med Rom. 11:13-15 Och till er hedningar säger jag: som hedningarnas apostel sätter jag mitt ämbete högt i hopp om att väcka mina landsmäns avund och frälsa några av dem. Ty om deras förkastelse betydde världens försoning, vad skall då inte deras upptagande betyda, om inte liv från de döda?

  Detta var den utförliga bakgrunden 🙂 Nu till den korta tolkningen.

  Resten tror jag handlar i huvudsak om prioriteter. Rikets Kung, Jesus Kristus, skall stå i centrum och ha högsta prioritet i alla våra val.

  Att uppskjuta valet att ta emot frälsning, låta döpa sig och ta omvändelsen på allvar, kommer att ha konsekvenser.

  Att en gång välja och sedan haka av, har stora konsekvenser.

  Så konkret som svar på din fråga tror jag inte att texten i första hand handlar om “de som befinner sig lägst på den sociala stegen”. Men det finns ju många texter som anger att rikedom, makt, välstånd och högmod är stora hinder.

  /Kjell


 115. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Martin,

  Om du kan läsa Dagen kan du nog tycka denna artikel vara intressant som illustration till den text du citerade.

  Mångkulturell kyrka – hemlighet till väckelse

  Om du inte kan läsa Dagen kan jag skicka artikeln till dej via email.

  /Kjell


 116. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Majlis,

  Igår började någon göra mig uppmärksam på bältets betydelse i den vapenrustning som Paulus använder som bild för att förklara hur vi ska klä oss. Som du säkert vet använde Paulus den romerske soldatens utrustning som bild för att förklara. Om bältet säger Paulus:”Stå alltså fasta, med sanningen som bälte runt höfterna” och den betydelse som någon ville dela är den att bältet håller uppe hela rustningen. Utan bältet rasar hela rustningen. Sådana ras tror jag vi alla upplevt med den följden att man måste söka i Bibeln igen o igen o igen….tills man finner något som håller. Kan inte låta bli att blanda in en mening ur det Bibelcitat som Kjell delar här ovan där Jesus säger till de tolv “Skaffa er inte guld, silver eller koppar i era bälten”

  Många gånger har jag fallit i gropen i tron att jag själv kan göra mig ett bälte. Den tron har aldrig hållit utan man tvingas ju hela tiden tillbaka till den enda källa som är sanningen. Hellre en tunn men stark tråd av sanning runt höfterna än ett stort bälte som är överfyllt med sådant som inte hör sanningen till?

  (Vi vet att Gud inte har någonting emot guld, silver eller koppar. Be mig inte verifiera det.)

  /Ulrika


 117. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Tack Kjell för länken. Vilken fantastiskt uppmuntrande artikel!

  Den stärker min uppfattning att det (bara) är i de grupperna väckelse kan ske. Tack också för det du skrev Ulrika, jag hamnar också i den fällan då och då. Igår läste jag följande profetia som jag tror är från Gud. Den ledde till en befriande omvändelse. Texten är:

  “My people, why have you turned away from Me? Why have you sold your salvation for the pleasures of the world? If you have chosen to follow Me instead of yourselves I would be pleased with you.

  My people, the devil desires to snatch away your soul, and devour you. If you let him, he will.

  My people, resist the devil, draw nigh to Me, and turn from your sin. If you will do this I will bless you. If you will not I shall have to cut you off. My people, do not trade your salvation for sin and worldly pleasures, for if you do this you shall not enter My kingdom.

  If you persist in your sin and rebellion, I shall have to cut you off.

  Your pastors do not know My name. If they did, they would not deceive you. Your pastors are deceiving you because they do not know My name. They love the praises of men more than the praises of God.

  Their hearts are set against Me and are hardened through the deceitfulness of sin. They do not want you to repent and turn away from sin because they have hardened their hearts against Me.

  They are deceived and are deceiving you because they do not know My name. I am very grieved with your pastors and I have called out to them to repent but they have hardened their hearts against Me.

  Therefore, I shall judge your pastors and they shall not enter My kingdom.

  My people, I am calling out to you to repent from your sins, and from your rebellion, and from your pride, and from your lust, and from your idols, and from your deception.

  If you will do this, I shall bless you and you shall enter My kingdom.

  I, the Lord your God, have spoken. Amen.”

  https://www.youtube.com/watch?v=geNL-WOcNTo

  Det här budskapet borde predikas i kyrkorna. Men det görs inte. Istället vaggas vi till sömns med ett enkelt korslöst evangelium.


 118. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  som jag berättat några gånger tidigare har jag hamnat i olika diken flera gånger. Varje gång har Herren fått upp mig på Vägen igen, och tack vare dessa dikeskörningar kan jag till fullo instämma i Paulus ord i Rom 7:18 “Ty jag vet, att i mig, det är i mitt kött, bor inte något gott, viljan finns hos mig, men att göra det goda, det finns inte i mig”.

  Jag följde tidigare (för ca 4-5 år sedan) flera olika sajter och bloggar, bland annat ovan nämnda Apg 29. Jag har ett svagt minne av att jag då konstaterade att det inte finns 29 kapitel i Apg, men det var inget jag la någon som helst vikt vid. Den gripande berättelsen om hur ansvarig för sajten miste sin fru och sitt nyfödda barn var tillräckligt för mig för att jag skulle anse sajten som trovärdig. Så småningom började jag se att den inte var så hälsosam för mig. Det samma gäller andra sajter jag läst på, och även skrivit inlägg på. För mig handlade det mest om att bli erkänd, att vara någon. Idag är jag någon i Herren, och är erkänd av Honom, och det räcker, halleluja!


 119. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Majlis,

  Eftersom du är väl bevandrad i både engelska och tyska så känner du säkert detta talesätt.

  Engelska: The devil is in the details.

  Tyska: Der Teufel stekt in eine Ecke.

  Jag brukade ibland ta exemplet med råttgift. 99.97% bra mat och bara 0.03% gift. Men det är giftet som dödar.

  Man missförstod min bild och trodde att man skulle vara tvungen att såga alla personer som inte var 100% renläriga.

  Men jag åsyftade inte personer, utan läror.

  /Kjell


 120. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Alla läsare,

  Det var verkligen glädjande nyheter från Smyrna i artikeln ovan.

  Saxat:
  “Som asylsökande levde de under stor press, men när de valde att bli kristna blev det inte enklare för dem, snarare tvärtom. Amir läste då Jobs bok och identifierade sig med hans prövningar.

  – Jag förstod att det viktiga var att i alla lägen se på Gud och inte på världen. Vi stannade i församlingen och i kyrkan trots svårigheterna. Och i fjol öppnade Herren alla dörrar för oss, säger han.

  Bredvid honom sitter Farzin. Han är framgångsrik artist, men innan han blev kristen levde han med olika sorters missbruk.

   I min familj är nu 90 procent kristna, det gäller både de som lever i Sverige och de som är i Iran. Det beror mycket på att de sett hur Jesus gjort mig till en annan människa, säger han.”

  /Ulrika


 121. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika,

  Vi befinner oss nog i Lukas 14:23 som Martin citerade ovan:

  Då sade mannen till sin tjänare: ’Gå ut på vägarna och stigarna och se till att folk kommer hit, så att mitt hus blir fullt.

  /Kjell


 122. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Martin,

  “Det här budskapet borde predikas i kyrkorna. Men det görs inte. Istället vaggas vi till sömns med ett enkelt korslöst evangelium.”

  Ja, så är det ofta.

  Men vad tillför youtube-texten som vi inte kan läsa i Bibeln?

  /Ulrika


 123. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Hej Ulrika,

  Först vill jag bara säga att jag kände att texten, eller snarare att Gud, talade till mig. Det var jag som behövde välja. Men det var också ett budskap jag inte hade hört i de kyrkor jag har gått till.

  Talar Gud bara genom Bibeln? Ja på ett sätt, inga nya doktriner. Ingen ny teologi. Men visst talar Han utanför Bibeln. Har du inte märkt hur Han talar till dig genom ett trilskande barn, eller en låttext, eller bara genom en vacker sommardag?

  Det finns ett allvar i den profetian jag skrev ner och länkade till. Det är Gud som varnar oss för konsekvenserna av våra val. Vi kan komma till ett läge där vi riskerar att hamna utanför nåden. Kanske Gud använde profetian för att väcka oss, för att väcka mig. Varför ledde Han mig inte till samma budskap i Bibeln? Jag vet inte. En drunknande man behöver livbojen omedelbart, inte om två veckor.

  Som du märker har jag inget svar. Hur skulle jag kunna ha det? Men jag har stor respekt för att Gud kan tala genom människor, det är trots allt ett sätt som Han har valt att kommunicera med oss.
  /Martin


 124. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Martin,

  Under youtubetexten finner vi författarens råd :

  “IF YOU WANT TO KNOW GOD’S NAME:”

  “(2) Now, turn to God with all your heart and seek Him, seeking to have an intimate relationship with God”

  Martin, Mitt hjärta är trött och ganska modlöst så jag vet inte hur jag ska kunna nå Gud om jag ska söka med det hjärtat.

  Men författarens råd att be och läsa Bibeln kan vi göra.

  /Ulrika


 125. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Martin,

  Jag tror att du skulle ha mycket glädje och behåll av att lyssna till Gergory Boyds undervisning.

  Du kommer att känna igen dina egna tankar om mycket.

  Gregory är evangelisk pastor, filosof och författare. En skarp tänkare och djuplodande exeget.

  Jag föreslår dessa 2 att börja med.

  Twisted Scripture – Hebrews 9:18-22

  From Baptist to Anabaptist

  /Kjell

  PS till dem som tror att vi lever i apostlatiden…..

  Om Gregory Boyds böcker finns på svenska råder jag er (dig!) att läsa dessa. Det kommer att lösa den gordiska knut som ni (du!) har i själen.


 126. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Jag lyssnade på det första klippet du länkade till. Väldigt intressant, jag kommer gå igenom det igen. Att djuroffrandet inte var Guds idé från början har jag aldrig hört förut. Jag fick faktiskt förtroende för denne Boyd. Kan han dessutom hjälpa till att lösa upp några själsliga gordiska knutar är det ju helt lysande.

  Martin


 127. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Martin,

  Greg är mycket bra att belysa saken från den så kallade “open theology” sidan. Han står så långt man kan komma från kalvinismen.

  Det betyder dock inte att kalvinister har fel i allt. Det finns böcker av Greg. Men jag vet inte om de finns på svenska.

  Och låt oss aldrig glömma: 1 Kor. 13:8-10 Kärleken förgår aldrig. Men profetians gåva, den skall försvinna, och tungomålstalandet, det skall taga slut, och kunskapen, den skall försvinna. Ty vår kunskap är ett styckverk, och vårt profeterande är ett styckverk; men när det kommer, som är fullkomligt, då skall det försvinna, som är ett styckverk.

  Och därför behöver vi varandra för att se “saken” från mer än en synvinkel.

  Jag gillar att lyssna till Greg och läsa hans böcker.

  /Kjell


 128. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell, när jag lyssnade på Twisted Scripture drog jag mig till minnes att jag har haft den negativa synen på Gud som en gud som måste blidkas genom ett offer, men att jag blivit fri från den uppfattningen nu. Jag vet inte hur det gått till, men jag anar att det är mitt nära umgänge med Herren i samtal, bön och Ordet som åstadkommit det.


 129. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Majlis,

  Om du söker på YouTube på Greg Boyd Twisted Scripture finner du flera texter han tar upp.

  Han är duktig på att visa på evangelium även i svåra texter, utan att falla i diket att förkunna en “snäll-jesus” eller att förtiga synd, rättfärdighet och dom.

  /Kjell


 130. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Majlis,

  “jag har haft den negativa synen på Gud som en gud som måste blidkas genom ett offer, men att jag blivit fri från den uppfattningen nu.”

  Skönt.

  Om du frågar mig så är jag på väg bort från den uppfattningen till en uppfattning att förstå vad det är att förvalta sitt pund.

  /Ulrika


 131. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Jag vill verkligen tacka för att du skickade länkarna med Greg Boyd. Du hade helt rätt, jag känner verkligen igen mina egna tankar i mycket av det han säger. Förvirringen var total när jag en dag gick in i en EFK-kyrka i Stockholm och lyssnade på den framgångsrike karismatiske pastorn predika om frälsning. Pastorn predikade om frälsning som ett legalt kontrakt, genom att tro på Jesus blir vi rättfärdiga. Sen förklarade han det med att varje synd kostar säg en poäng. När vi blir frälsta ger Gud oss flera miljarder i nån slags kredit. Därmed spelar det ingen roll om vi syndar eller inte.

  Därför är det fantastiskt skönt att lyssna på sunda bibliska predikanter som inte är antingen a) fundamentalistiska höger-kristna eller b) liberalteologer. I endera av de två fållorna verkar i stort sett samtliga kristna sammanhang befinna sig. Jag har säkert fel, men det är min erfarenhet. Och jag känner mig inte hemma i någon av dem.

  Tillbaks till EFK-predikan. Nu lyssnar jag på “Twisted Scriptures – Romans 10”. Det handlar mycket om just problemen med att se frälsningen som en juridisk historia.

  https://www.youtube.com/watch?v=7C83bc-lmOg&spfreload=10

  Hälsningar Martin


 132. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Martin,

  Man bör vara försiktig med uttryck som “fundamentalistiska höger-kristna” eftersom det är både en blandning av ett religiöst och ett politiskt begrepp, samt för att båda har gjorts till skällsord av vänstervridna galenpannor i väst som med knapp nöd slapp undan tredje riket och sovjetväldet, och detta i icke obetydlig grad beroende på just sådana man försöker tokstämpla med det uttrycket.

  Låt oss slippa vänstertokarnas hatiska och onyanserade klyschor här.

  // Rolf Lampa


 133. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Martin skrev: “Du hade helt rätt, jag känner verkligen igen mina egna tankar i mycket av det han säger.”

  Greg har god bibelkunskap både i GT och NT. Som du såg refererar han flitigt till böcker från båda sidor om år noll.

  Det är nyttigt, för just svårsmälta texter innehåller ibland riktigt viktiga sanningar.

  Glöm nu inte bara att även favoritpredikanters predikningar måste prövas av åhörarna.

  Vad gäller sättet att läsa och tolka/förstå finner jag en hel del likheter mellan Gregory Boyd och Sven Reichmann.

  Båda lyckas förklara jobbiga texter så att man ser att Gud alltid ÄR densamme.

  /Kjell


 134. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Rolf Lampa,

  Okej Rolf, jag skippar den beteckningen. Men jag ska försöka förklara hur jag ser på den rörelsen, som jag i högsta grad uppfattar som politisk.

  Vi tror att när vi ger våra liv till Jesus får vi en ny inriktning. Vi vill leva i Guds vilja, vi strävar efter att behaga Jesus med våra liv, hur mycket vi än misslyckas med det ibland. Vad denna rörelse gör är att göra politik av evangelium. Och det är verkningslöst. Det är inte moralism som ska rädda världen. Vi tror att det är genom möten med den uppståndne Kristus som förvandlar våra liv och också våra samhällen. Inte genom att kristna ställer sig upp på piedestaler och förklarar hur människorna där nere borde bete sig.

  Gud vill inte ha ett moraliskt samhälle. Eller ett perfekt samhälle om du så vill. Var det inte det som Hitler försökte skapa? Eller Lenin? Eller vilken diktator som helst som har velat skapa himmelriket på jorden? Alla diktatorer vill skapa det goda samhället. Det finns ingen och har aldrig funnits någon despot som säger att han vill skapa ett terrorsamhälle. Nej, det är det goda samhället som de alla vill skapa.

  Jesus säger i Johannes 12: “Nu är min själ fylld av oro. Skall jag be: Fader, rädda mig undan denna stund? Nej, det är just för denna stund jag har kommit.”

  Jesus talar om korsfästelsen. Om inte Jesus hade dött och uppstått, då hade allt hopp för mänskligheten varit ute. Men nu har Jesus dött för vår skull och Gud har låtit Honom uppstå och däri ligger vårt hopp och i det också hoppet om hela äktenskap, helade relationer både för hetero- och homosexuella människor. Kyrkan kan tapetsera hela Sverige med budskap som “bevara äktenskapet” eller vad du vill, det löser absolut ingenting. Tvärtom, jag tror det gör Riket en otjänst. Kyrkan uppfattas som moraliserande och hycklande.

  Rolf, Gud vill ha hem sina barn. DET ska vara kyrkans fokus!

  Martin


 135. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Martin skrev:

  Kyrkan kan tapetsera hela Sverige med budskap som “bevara äktenskapet” eller vad du vill, det löser absolut ingenting. Tvärtom, jag tror det gör Riket en otjänst. Kyrkan uppfattas som moraliserande och hycklande.

  Förstår jag dej rätt att du erkänner att, till exempel, äktenskapet är instiftat av Gud med tydliga regler för sexualiteten och den livslånga samvaron, till förmån för både parterna och de eventuella barnen?

  Och förstår jag dej rätt att du anser att man inte bör berätta att detta är tydligt föreskrivet i Guds ord?

  Eller missar jag helt vad du vill säga?

  /Kjell

  PS. Att det finns mycket hycklande, moraliserande och gärningslära är ett faktum. Men inte bör det få vara en orsak att förtiga sanningar.


 136. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Först för att ge svar på dina två frågor. Ja, äktenskapet är den form som Gud har bestämt för sexuell samlevnad mellan man och kvinna. Nej, det är inte fel av kyrkan att berätta det.

  Då så, vad är problemet? CS Lewis kallar sexuella synder för myggbett jämfört med de riktigt allvarliga synderna som verkligen skickar människor till helvetet. Enligt Lewis är kardinalsynden människans högmod eller stolthet, “pride” på engelska. Andra synder kan dra människor närmare varandra, som drinkare kring ett bord, men stolthet innebär alltid fiendskap, inte bara fiendskap mellan människor utan också mellan människor och Gud.

  Enligt Lewis verkar djävulen med de mindre allvarliga synderna genom vår djurlika natur, “animal nature”. Men stolthet eller högmod kommer inte därifrån alls, den kommer rakt ifrån helvetet. Och det är tragiskt att detta kan florera mitt i våra religiösa sammanhang.

  Vad den kristna högern har gjort är att centrera kristen syn på synd till frågor rörande sex och att ignorera andra, betydligt värre, typer av synder. Synder som frodas i deras egna led. Jesus sa dessutom till oss att ta bort bjälken ur vårt eget öga, och därefter ta bort flisan ur vår broders.

  När vi ser en människa se ner på någon för dennes sexuella synder kan vi med fog hävda att denne högmodige person är i en värre situation inför Gud än den person vederbörande ser ner på. Men denna typ av synder hamnar under radarn hos den kristna högern.

  Sen tycker jag att det är fullständigt häpnadsväckande hur sällan vi hör om vägen till Gud i offentliga media. Varför pratar inte präster och pastorer om den så fort dom får chansen? Det sker i princip aldrig. Det verkar vara en välbevarad inomkyrklig hemlighet. Det är ju den som är det absolut viktigaste! Jag antar att det är för att man tycker att det är trevligare att bli klappad på huvudet av etablissemanget än att stå upp och berätta att dom är syndare som behöver Jesus.

  Martin

  PS. Här är en länk till CS Lewis avsnitt “The Great Sin”:
  http://www.timesandseasons.org/The_Great_Sin_condensed.pdf


 137. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Martin,

  Återkommer, men mycket kortfattat nu direkt.

  1. Länken går till en sida som ägs av Mormoner!

  2. Det blir sällan meningsfyllt att dikutera om en grupp namnlösa som någon subjektivt ger en viss etikett. (Jag syftar på dina referenser till “den kristna högern”.)

  Vilka är de?

  /Kjell


 138. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  1) Ursäkta! Men CS Lewis hade vad jag vet absolut inget med mormoner att göra. Avsnittet kommer från boken “Mere Christianity”.

  2) De grupper i Sverige som har samma fokus och bibelsyn som the Christian right, bible-belt-Christians i USA, tänk Ted Haggard. Och då inte främst Ted Haggard personligen. Se vad som hände honom efter skandalerna uppdagades, när han verkligen behövde stöd av sin församling. Det stödet fick han emellertid inte utan han skickades som en spetälsk ifrån den församling som han hade startat.

  Men jag håller med, vi kan inte diskutera en “grupp namnlösa” , jag vet att jag har en något cynisk bild av frikyrkan i Sverige. Däremot tror jag inte att den är helt orättvis men å andra sidan inte heller helt rättvis.

  Martin


 139. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Martin,

  1. C. S. Lewis hade inget med mormonerna att göra, men sajten ägs av mormoner.

  2. Ja, det finns skurkar och hycklare. Det är förutsagt i Bibeln.

  Jag förstår dock inte den slutsats du drar av detta. Det låter för mej som att du är tveksam om vi skall predika synd, rättfärdiggörelse och dom, alltså evangelium.

  Att trovärdigheten gravt förstörs av internationella och lokala “andliga bullies” håller jag givetvis med om.

  Kopplingen till kärnfamilj, sexuell renhet, aborter och Israel kan jag inte lägga.

  Guds ord är otvetydigt i alla nämnda fall.

  /Kjell


 140. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Det är absolut inget fel att predika “synd, rättfärdiggörelse och dom”, det är tvärtom en förutsättning för att människor ska bli frälsta. Det jag vill ha sagt är att rättfärdiggörelsen inte predikas och då blir det bara moralkakor. I det liberala lägret predikas bara rättfärdiggörelsen, då blir det bara lull-lull. Det sammanfattar min förenklade bild av läget. Nu tar vi väl paus för den här gången? 😉

  Martin


 141. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Martin,

  Ja, då tror jag att jag förstår vad du menar…. 🙂

  /Kjell

Comments are closed.