Aktuellt #6

Jag öppnar en ny Aktuellt-sida.

/Kjell

Views: 1589

78 thoughts on “Aktuellt #6”

 1. Såg just denna nedslående nyhet!

  I Detroit har satanisterna rest en 3 meter hög baphomet-staty.

  Klicka på bilden för att läsa en artikel om detta.

  Fräckheten tilltar!

  /Kjell

      (Reply)

 2. Det kan vara värt att notera detta inlägg på Apg-29.

  Blöjdans i Norsk kyrka

  Det är ju helt otroligt!

  Allt som inte är bra är okay i våra dagar. Det är bara genuin tro på Abrahams, Isaks och Jakobs Gud och Jesus Kristus som Vägen till frälsning som är förbjuden.

  /Kjell

      (Reply)

 3. Förförelser måste ju komma!

  Jag blev attenderad på följande insändre i Dagens Nyheter.

  Det centrala budskapet går stick i stäv mot Bibelns budskap. Man proklamerar “det glada budskapet om frid på vår jord på grund av att det finns flera vägar till Gud”.

  Kort citat ur DN’s artikel:

  I århundrade efter århundrade har kristna grupper kämpat mot varandra, tvångsdöpt judar, förtryckt hinduer och krigat mot muslimer. Därför var det något fullständigt unikt när Sveriges ärkebiskop, Nathan Söderblom, i början av 1900-talet hävdade att det inte bara fanns en enda väg till Gud. Med sina ord lyckades Söderblom övertala nästan hela kristenheten att efter 1 600 år av stridigheter åter börja tala med varandra. Han bjöd in dem alla till Stockholm för att diskutera bland annat kyrkans roll som fredsstiftare.

  I dag, den 19 augusti, är det 90 år sedan 700 delegater från 37 länder samlades i Storkyrkan för mötets öppningsgudstjänst.

  Tidningen Dagen kontrar med en respons Kristen tro är inte en tradition bland andra.

  Kort citat ur Dagens artikel:

  ”Vår kyrka måste vara öppen för andra religioner”. Så lyder rubriken till onsdagens artikel på DN Debatt, författad av prästerna i Stockholms domkyrkoförsamling med domprosten Hans Ulfvebrand i spetsen. Det är inte så väl att rubriksättaren på Dagens Nyheter skruvat till en formulering som inte har täckning i texten. Det är så illa att artikelförfattarna faktiskt menar precis detta. De har fel.

  Den kristna kyrkans uppgift är inte att öppna för andra religioner. Dess uppgift genom alla tider, även år 2015, är att med kraft och tydlighet förmedla det budskap som kyrkans Herre gett den i uppdrag att sprida till ”alla folk”.

  När man förlorar evighetens perspektiv öppnas vägen för vilka fantasier som helst.

  /Kjell

      (Reply)

 4. Kjell,

  När jag sökte Gud så var det bara Bibeln och jag. Med väldigt få undantag var det inget annat, inga kristna böcker, inga predikningar, inga kristna hemsidor. Nu i efterhand är jag väldigt tacksam för det även om det kunde kännas väldigt ensamt. Det fanns inget som vässade bort skarpheten i Bibelns budskap som jag upplever ofta sker i kristna sammanhang. Och alldeles särskilt i den artikeln du refererar till.

  Martin

      (Reply)

 5. Martin skrev: “När jag sökte Gud så var det bara Bibeln och jag. … Nu i efterhand är jag väldigt tacksam för det även om det kunde kännas väldigt ensamt.”

  Ja, det är Guds nåd!

  /Kjell

      (Reply)

 6. Hasse Boström på tidningen DAGEN skriver idag:
  “Att Jesus är enda vägen till Gud är något som Johannes lägger i Jesu mun, menar domprosten Hans Ulfvebrand.”

  Fruktansvärt att läsa !

  Det är ju precis som djävulen sade åt Eva i Paradiset: “Skulle då Gud ha sagt…?
  Lögnens fader-satan- han är även likadan idag.
  Och hans mål och mening är ju att locka oss bort från den uppriktiga troheten till JESUS=ORDET!

  “Vem är lögnaren om icke den som förnekar att Jesus är Kristus. Denne är antikrist, denne som förnekar Fadern och Sonen. Var och en som förnekar Sonen, han har heller inte Fadern, den som bekänner Sonen, han har också Fadern.” 1 Joh.brev.

  JESUS är enda vägen till GUD! Till Den Ende Sanne Guden!
  JESUS är enda medlaren mellan GUD och människan!

  “I det urgamla kors, av GUDS blod färgat rött, en underbar skönhet jag ser.
  Ty det var på det korset Han=JESUS, lidit och dött, Han som frälsningens nåd åt oss ger.”

  Vi lever sannerligen i den yttersta tiden och vi vet att BIBELN förutsäger ett stort avfall innan JESUS kommer tillbaka!

  SHALOM !

      (Reply)

 7. Shalom Gunnevi,

  Kanske vill domprosten du citerar att vi ska finna visheten, kunskapen och ron (köttslig meditation mm) hos domprosten och domprostens kyrka. Då blir det besvärligt när någon väljer att tro på det som Jesus säger:

  Ur Matt 11: “Allt har min Far överlämnat till mig. Och ingen känner Sonen utom Fadern, inte heller känner någon Fadern utom Sonen och den som Sonen vill uppenbara honom för.

  Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, för jag är mild och ödmjuk i hjärtat. Då ska ni finna ro för era själar, för mitt ok är milt och min börda är lätt.”


  Jag läser inte Dagen. Det de meddelar syns det alltför mycket av i det verkliga livet omkring mig. Jag bevistade tillsammans med min familj Hudiksvall under någon timme i början av Juli. Vi skulle bara ta en matpaus under en långresa och hamnade mitt i en pridefestival. Medan vi sitter och tuggar på våra Hamburgare blir vi vittnen till hur en flicka, högst 11 år (ej pubertal) i regnbågsfärgad klänning blir tackad för någonting som hon gjort på scenen tidigare. Bredvid henne står en man i prästkrage och ser nöjd ut. Om mannen inte är hennes biologiska far så är han hennes andlige…På scenen står glittriga människor o fånar sig. Småbarn viftar med regnbågsflaggor och när vi försöker ta en omväg tillbaka till bilen för att slippa se mer möter vi ungdomar som sitter på båtbryggan och målar regnbågsflaggor på sina kroppar.

  “Så går det när människan tänker själv” (eller liknande) som Reichmann sade på någon av sina undervisningspass.

  Må Herren Jesus Kristus uppenbara sin vilja för barnen i Hudiksvall.

  /Ulrika

      (Reply)

 8. Ulrika,

  Vi önskar Abdul, hans barn och alla givarna Guds rika välsignelse och tackar Gud för dem alla.

  I Jesu Heliga Namn.

  /Ulrika

      (Reply)

 9. Visste du att muslimer firar en fest samtidigt med Yom Kippur?

  Festen heter “Offerfesten” (Eid al-Adha) och firas med en festmåltid på slaktade getter.

  Bli inte förvånad nu, men det man firar är hågkomsten av hur Abraham lydde Gud och gick för att offra Ismael!

  För enligt Islam är Ismael den äkta sonen och Isak oäktingen.

  /Kjell

      (Reply)

 10. Jag vill avsluta med att spendera tid åt att följa konspirations-sajter, men som sista citat från från den konspirationistiska katolik-hrm-aren Berndts sajt vill jag ändå citera följande:


  2015-10-07 09:36:31 – Berndt Isaksson

  Om Obama är en katastrof så är hans eventuelle efterträdare, Donald Trump, sju resor värre. Och att denne Donald Trump nu får stöd av den extreme framgångsteologen Paula White säger ju en hel del. Hon har nyligen i ett möte med Donald Trump lagt händerna på honom och bett: ”… vilken röst som än höjer sig mot honom ska bli fördömd i enlighet med Guds ord.”

  Skulle denne Donlad Trump vinna striden om presidentposten så är det definitivt god natt med USA.

  Prosperity evangelister välsignar Trump

  Berndt

  Ja, där ser man vad apelsinförmörkelser kan ställa till med. Vilket skulle bevisas.

  För inte så länge sedan (19 Augusti) skrev jag (saxat!):

  Måste även tänka på de publikationer som fanns när jag var ung. En “Benjamin Creme” annonserade nu och då hur “Maitreya” (Antikrist) skulle träda fram vid ett specifikt tillfälle.

  Det skedde inte, för det är bara Gud Fadern som har tidsplanen.

  Och, något mindre definitivt tror jag att “OM” Donald Trump vinner så har vi sett Antikrist!

  I en nylig intervju tillfrågades Trump vad han anser om vissa personer. Bland annat tillfrågades han vad han anser om Jesus.

  Han svar var: “En hippie looser!

  Trump har bara en gud, nämligen sig själv.

  Nu fikar han efter precis de konservativa sydstats-amerikanernas röster. Därför kallar han sig “kristen”. Just dessa sydstats-rahatar-konservativa är det som får gratis annons-utrymme på Berndts sajt.

  Får en “kristen” kalla Jesus “hippie och looser”?

  Svaret är: NEJ!

  Hänvisar även till denna kommentar.

  Och härmed avslutar jag igen läsandet på Berndts samtalsforum. Jag bara följde det en tid för att spana in alla apelsinmånesensationer.

  /Kjell

      (Reply)

 11. Jag har inte frågat Martin om lov, men vill ändå avrunda med att citera den kommentar han skrev strax efter min kommentar ovan. Mycket tänkvärda ord! Tack Martin att du bar fram detta budskap.

  2015-10-07 12:43:17 – Martin

  Berndt,

  Jag är förvånad att du släppte igenom det senaste inlägget från signaturen “Ålänningen”. Hela inlägget är absurt men vi kan väl titta på en del av det han skriver.

  “OM Hillary Clinton skulle bli president skulle även det vara “godnatt för USA”. Men framförallt skulle det vara slutet för Israel, då den israelfientliga politik som Obama kört på, har sin grund i bl.a. Hillary Clintons hat mot Israel.”

  Slutet både för USA och för Israel. Vad innebär det? Slutet för dom som stater? På vilket sätt då?

  “… Och hoten haglade från Clinton över Israel, som efter det samtalet inte längre var USA:s närmaste allierade i Mellanöstern.”

  Han specificerar inte vilka dessa hot är. Vem är nu USA närmaste allierade i Mellanöstern?

  “Obama körde ut alla judar från alla höga positioner i och runt Vita huset och tog istället in Muslimska Brödraskapets medlemmar som rådgivare.”

  Detta stämmer inte. Obama utsåg Rahm Emanuel till chief of staff 2008. Vilka exakt menar Ålänningen att Obama körde ut? Och vilka medlemmar av Muslimska Brödraskapet togs in?

  “Hillary Clintons nuvarande flickvän och närmaste rådgivare såg även till att hennes bror, också hög medlem i Muslimska Brödraskapet, blev närmaste rådgivare åt Hillary Clinton när det gällde Mellanöstern.”

  Sist jag kollade var Hillary Clinton gift med en viss Bill Clinton. Vem är denne “flickvän”? Och lika intressant, vem är hennes bror som tydligen ska vara medlem i Muslimska Brödraskapet?

  “Trump å sin sida står helt bakom Israel och verkar i alla fall ha förstått vem som är problemet i Mellanöstern. Att han sedan är utanför banan och cyklar när det gäller mycket annat, tycker jag inte gör honom till en värre kandidat än Hillary Clinton.”

  Nej, det var väl tryggt att Ålänningen gör den bedömningen.

  Berndt. Vad i hela världen är det här? Finns det nån gräns som kan passeras i en kristen diskussion?

  Jesus kallar förtal en synd, Matt 15:19, Mark 7:22.

  Paulus gör det likaså, 2 Kor 12:20, 1 Tim 6:4.

  Det gör också Petrus, 1 Pet 2:1.

  Vad är förtal om inte det Ålänningen skriver?

  https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rtal

  “Med förtal avses att utpeka någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämna uppgifter som är ägnade att utsätta denne för andras missaktning.”

  Hälsningar Martin

  Väl talat!

  Låt oss inte glömma Psalm 1 och de löften och bud den psalmen innehåller!

  Salig är den som inte följer de ogudaktigas råd och inte går på syndares väg eller sitter bland bespottare utan har sin glädje i HERRENS undervisning och begrundar hans ord dag och natt.

  /Kjell

      (Reply)

 12. Kjell,

  Tack Martin. Du sätter fingret på en öm punkt. Jag har tidigare försökt prata med Berndt men intrycket jag fick är att han sätter åsiktsfriheten högre än uppdraget som vi kristna har. En del tycker kanske detta är förtal av Berndt men det var intrycket som jag fick. Och intrycket stärks av det som du tar upp. Och liknade saker händer hela tiden. Tex utpekas Obama som antikrist. Nu utpekas olika kandidater i USA som antikrist.

  Jag tycker att han ska stänga sitt forum då han inte mäktar med att administrera forumet. Om han tycker att åsiktsfriheten är så mycket värd som han tycker så borde han byta namn på hemsidan. Ingen kan bli frälst eller bli stärkt i sin tro att läsa alla konstigheter som han släpper igenom.

  Tack Martin för att du sakligt tog upp en allvarlig sak.
  /Fredrik

      (Reply)

 13. Hej Kjell och Fredrik,

  Jag är fortfarande i ett mindre chocktillstånd. Självklart var det okej att du la it inlägget. Före eller senare kommer din lojalitet mot Kristus att krocka mot din lojalitet mot kyrkan, i detta fall en diskussionsgrupp. Att vara en i gänget blir då viktigare än att vara trogen Gud. Det var tydligt här. Det som gör mig chockad är tystnaden från alla som följer Berndts forum. Dom var tysta, dom gav sitt godkännande. För dom var det också viktigare att stå på god fot med konspiratorikerna och Berndt än att följa Jesus.

  /Martin

      (Reply)

 14. Martin,

  Var inte chockerad! Precis det som sker är det du bör förvänta dej när du konfronterar med sanning.

  Majoriteten tror inte på det man säger om man talar sanning. Det var så för 2000 år sedan, det är samma än i dag.

  Jag kommer inte att föja diskussionen hos Berndt, men jag tror du kommer att få bifall även där.

  Hur Berndt själv kommer att reagera vill jag inte sia om, men jag har min förmodan.

  Ett tydligt problem är ju att Berndt själv nu och då rekommenderar YouTube klipp som har satts ihop av illasinnade, ultrareaktionära, etnocentriska rashatare från ex slavstater.

  95% av amerikanerna vet absolut ingenting om något utanför USA’s gränser och oerhört lite om det som sker inom USA’s gränser.

  I de östliga sydstaterna, “Confederate States” är okunnigheten störst.

  Just där har Republikanerna de flesta nyttiga idioterna som väljare.

  Och i Sverige finns det tyvärr en hel “hjord” som baserar sin världsbild på de villor och lögner som sprids via internet.

  Rådet, eller budet, att pröva allt, internetsidor och YouTube inkluderat, gäller med full kraft! (Alternativt att inte titta på sådant.)

  En liten not: De som ger dej bifall kan eventuellt göra det för att inte själva bli associerade med extremfall som Ålänningen. Andra extremfall icke nämnda med namn.

  Du handlade väl! Var försiktig så att bespottarna inte anfaller dej i lönndom. De är bra på det.

  /Kjell

      (Reply)


 15. Ni får ursäkta mej, men detta trotsar allt. Får man verkligen ljuga så här?

  2015-10-08 13:45:01 – Berndt Isaksson

  “For all those who think Israel is just going to stand idly by while Obama threatens our future… you’ve got something else coming. Israel is ready to defend itself, by itself with or without the worlds approval.”

  Nethanyahu shocked UN

  Berndt

  NOTERA: Nethanyahu varnar Iran och världens länders ledare. Obama nämns inte i klippet!

  Texten inom citationstecken är rena rama lögnen.

  Överskriften på Berndts samtalsforum lyder:

  I Bibelns Ljus!

  Välkommen till pastor

  Berndt Isakssons hemsida

  SAMTALSFORUM

  Skäms “pastor” Isaksson!

  Man kan inte tjäna Gud, Israels Gud, Abrahams, Isaks och Jakobs Gud, med lögner!

  /Kjell

  PS. I nämnda samtalsforum varnas det friskt för villolärare så denna kommentar torde vara helt okay.

      (Reply)

 16. Kjell,

  För att vara helt säker på vad som sagts så lyssnade jag på hela talet som Nethanyahu höll inför FN. Slutsats. Berndt sprider lögner medvetet eller omedvetet. Som akademiker har jag fått lära mig att granska källan innan jag går vidare med en uppgift.

  Upprörd i min ande och förtvivlan att vi ägnar mer tid åt lögner än vittnar om Jesus så skrev jag så har till Berndt:

  “Berndt, varför sprider du lögner? Är det kristet att göras så? Du som pastor borde veta bättre.

  Nethanyahu sa så här om Obama:

  Citat:
  But in Israel, we never forget one thing. We never forget that the most important partner that Israel has has always been, and will always be, the United States of America. The alliance between Israel and the United States is unshakeable. President Obama and I agree on the need to keep arms out of the hands of Iran’s terror proxies. We agree on the need to stop Iran from destabilizing countries throughout the Middle East. Israel deeply appreciates President Obama’s willingness to bolster our security, help Israel maintain its qualitative military edge and help Israel confront the enormous challenges we face. Israel is grateful that this sentiment is widely shared by the American people and its representatives in Congress, by both those who supported the deal and by those who opposed it.

  President Obama and I have both said that our differences over the nuclear deal are a disagreement within the family. But we have no disagreement about the need to work together to secure our common future. And what a great future it could be.

  Slut citat

  Här är länken till talet:
  http://www.timesofisrael.com/full-text-of-netanyahu-2015-address-to-the-un-general-assembly/

  Här videon i sin hela version:
  https://www.youtube.com/watch?v=MQp8XZc8bv0

  Om du inte skäms över detta så vet jag inte vad.

  Sluta sprid lögner. Lögner bär ingen välsignelse med sig. Du borde lägga ner forumet om du har ditt hjärta hos Jesus. Ni bara sprider lögner och förtal på detta forumet. Bevis har jag redan ovan redovisat för. Om ni blundar för detta så har ni inget hjärta för Jesus. Sprid det glada budskapet om Jesus och inte en massa lögner och spekulationer.

  Fredrik”

  Ni Jesus troende som läser detta be för mig. Djävulen angriper mig alltid mig när jag avslöjar falska profeter och lögnare. Be för mig för det behöver jag.

  Jag vill härmed sluta att vara en del av spekulationer och lögner. Jag vill härmed bara tjäna Jesus och ägna min tid åt att tjäna honom.

  Som Jesus bror Jakob skrev. “Visa mig din tro utan gärningar, så skall jag med mina gärningar visa dig min tro.”

      (Reply)

 17. Fredrik,

  Tack för ditt gedigna arbete. Vi fortsätter att be för dej!

  Jag skäms lite att jag inte direkt gjorde som du, och lyssnade på hela talet.

  Enda ursäkten jag har är att jag blev så ledsen och upprörd av dessa ständigt återkommande lögner.

  Räkna inte med att din sakliga kommentar kommer in hos Berndt!

  /Kjell

      (Reply)

 18. Fredrik,

  i dag på eftermiddagen dök några ord upp i mitt huvud. När jag läste ditt inlägg här kom jag ihåg orden, och tänkte att du också kan ha glädje av dem: “Hellre vara ensam på Vägen än en i gänget som går vilse”.

  Jag ber för dig.

  Be gärna för mig också, jag har det ganska tungt själv nu.

      (Reply)

 19. Jag vill försöka ge lite objektiv information till alla som undrar var tankegodset på Berndts samtalsforum kommer ifrån.

  Redneck är ett nedsättande vardagligt uttryck i amerikansk engelska för en lågutbildad vit person från landsbygden, ofta med konservativa värderingar, särskilt i eller från södra USA.

  Uttrycket “redneck” är i högsta grad, tvetydigt och kan därför inte generaliseras då det även används av “rednecks” om sig själva, och med stor stolthet, som beteckning för hårt arbetande jordbrukare och som en kontrast till de, i deras tycke, “lata och onyttiga” stadsborna. Som närliggande begrepp till “redneck” används ofta hillbilly.

  Traditionella rednecks bor i det som kallades Amerikas konfedererade stater. Confederate States of America var en kortvarig amerikansk statsbildning 1861-1865. Den utgjordes av sydstaterna South Carolina, Mississippi, Florida, Alabama, Georgia, Louisiana, Texas, Virginia, Tennessee, Arkansas, och North Carolina. (I historisk ordning som även anger deras vikt i upproret.)

  Orsaken till dessa staters avhopp var att Abraham Lincoln i november 1860 vunnit presidentvalet, och tillträdde som Förenta staternas president i januari 1861. Han hade lovat att avskaffa slaveriet i alla stater, vilket var mycket utbrett i Syd. Även andra frågor bidrog till sydstaternas avhopp från unionen, men slaverifrågan var den avgörande.

  Från dessa stater, där rashat fortfarande är påtagligt, kommer ryktesspridning och förtal av de så kallade Demokraterna och inte minst nu när den demokratiske presidenten har samma färg som slavarna hade.

  Rednecks har inte mycket annat att känna sig stolta över än att vara “vita” och kalla sig “kristna”. Vad gäller deras “kristna” tro hyllar de ofta extrem ersättningslära. Svarta kallas fortfarande “boy” och “nigger” i egen kring. En vit som har umgänge med svarta kallas “niggerlover”. Man hatar svarta och vanligtvis även judar. Det är en blandning av rädsla och avundsjuka som ligger bakom detta.

  Man tror fortfarande att Gud vill att vita skall regera över de andra raserna. (White Supremacy) Ku Klux Klan är fortfarande aktiv. De bränner kors och sjunger “På en avlägsen höjd, stod ett grovt dystert kors…”.

  Det finns massor av Neo-nazis som samlas till “gudstjänst!” och kallar sig baptister. Hatet har till stor del sina rötter i att man faktikst i viss mån förstår att man är underlägsen vad gäller utbildning och kännedom om världen och dess människor.

  Jag vill inte sätta in länken i min blogg för det skulle kunna leda till att man tror att jag sympatiserar med dessa människor. Men jag skall berätta vad du kan söka på i YouTube för att hitta en sammanställning av de sentiment som härskar i dessa konservativa stater.

  Sök på hela meningen:

  Donald Trump’s Base Disinformation, Fear, And Hate In America

  Slavarna var strängt förbjudna att lära sig läsa och skriva. Utbildning är makt och detta gäller fortfarande. Republikanerna fortsätter denna tradition och har “makt” tack vare att deras väljare hålls dumma och fattiga.

  I USA ansågs 2011 17$ per person vara existensminimum. Samma år fanns det nära 2 miljoner som levde i så grymt armode att de inte hade mer än 2$ per familj. Man räknar med att ungefär 6 miljoner amerikaner lever på mindre än 6$ per dag.

  Mindre än 5% av USA’s befolkning har ett pass och de flesta av de kvarvarande 95% har ingen som helst aning om hur världen ser ut.

  Vid undersökningar har man visat en världkarta och bett människor peka ut Iran, Israel, Frankrike. Ytterst få kom ens i närheten. Australien fick många träffar.

  Trots detta deltar dessa totalt okunning i val som get USA stöd att föra krig i dessa okända nationer.

  Tillfrågade vilken religion som praktiseras i Israel blev de flesta svaren “islam” och “katolicism”.

  Från dessa människor hämtar somliga pastorer i Sverige “information”. När en blind leder en blind faller de båda i gropen.

  Det är beklämmande.

  /Kjell

      (Reply)

 20. Ett litet exempel på rashatet i Sydstaterna. Detta meddelas av TT i dag:

  USA. I april sköt en vit polis ihjäl en svart, obeväpnad man i staden North Charleston i den amerikanska delstaten South Carolina. Nu har staden gått med på att betala ut 6,5 miljoner dollar (nästan 54 miljoner kronor) till mannens familj.

  North Charlestons politiska församling var enig när den sade ja till uppgörelsen. Innan dess har den haft åtskilliga möten med stadsadvokaten om en potentiell stämning från familjen.

  Den 50-årige Walter Scott sköts i ryggen med åtta skott i samband med att han stoppats av polis för att ett bromsljus på hans bil var trasigt. Alltihop filmades med en mobilkamera, och polismannen som avfyrade vapnet har åtalats för misstänkt mord.

  Tilläggas kan att polisens namn är Michael Slager vilket antyder holländsk eller kanske tysk bakgrund. Slager betyder “slaktare” på holländska.

  /Kjell

      (Reply)

 21. Tetrader och blodmånar …..

  Visste du att en “asteroid” kommer att göra en “nära träff” med jorden i “allhelgona-helgen”. Den ockulta högtid som amrisarna kallar “halloween”?

  Asteroid to narrowly miss Earth on Halloween.

  Så nu må alla själva välja att läsa in något i detta, eller att hålla fast vid tron att Gud, Den Högste, fortfarande har koll på allt och att all makt är given åt Herren Jesus Kristus.

  Inte bara i Himmelen, utan även på jorden. Borde gälla även fär den narmaste rymden.

  Valet är dit! Du kan göra dej bekymmer, eller du kan vila tryggt i Herrens famn.

  NOT: Avståndet till månen anses astronomiskt vara mycket kort.

  /Kjell

      (Reply)

 22. Kanske kan vara intressant att veta?

  Jag brukar se på de holländska nyheterna via internet med hjälp av en app för min smartphone.

  I dag tänkte jag kolla nyheterna angående de rätt-trogna muslimernas terrordåd i Paris.

  Då fick jag ett meddelande att utsändningarna är blockerade på grund av min “geographic location”.

  Jag kan förstå det. I närheten av där jag befinner mej finns det ju andra muslimska nyreformerta tillgivna korantrogna terrorister, Al Shabaab, avguden allahs tillgivna ungdomar.

  Och inte vill man att dessa skall få information från Europa just nu via nyhetsmedia.

  Fast de av dem som är satans svurna hantlangare och har ont i sinnet och vill få information kommer säkert att få den på andra vägar.

  Inte förrän någon ledande i västvärlden törs säga sanningen om krigets och hatets religion kan vi räkna med positiva förändringar.

  Nationalistiska hatpolitiker är inte lösningen på problemet. Sanningen och evangelium är vårt enda hopp.

  Men kom även ihåg att man inte kan vinna över guerilla-krigare och att allahs tjänare viger sitt liv åt denne demon. Inte kan man vinna över dem som gladeligen är villiga att offra sina liv för sin tro.

  Tyckte du detta var “onyanserat” eller “långsökt”? Läs då vidare här.

  /Kjell

      (Reply)

 23. Det är nu ungefär 15 år sedan jag senast var i USA. Första gången var nästan 40 år sedan. Den gången behövde jag inget visum på grund av mitt svenska medborgarskap. Det kändes spännande att besöka Det Stora Landet i Väster. Att inget visade sig vara som i de amerikanska filmerna är en annan sak.

  Flygplanet steg upp, och landade vid ungefär samma lokala tid. Dygnet blev 6 timmar längre.

  När vi närmade oss New York fick vi ett formulär som vi var tvungna att fylla i. Det angavs tydligt att den som inte fyllde i formuläret skulle vägras tillgång till USA. Man tvingades förklara en massa saker, både konstiga och relevanta. Till sist fick man skriva under på att man avsade all rätt att överklaga ett eventuellt beslut att bli vägrad och utvisad. Det angavs tydligt att om man vägrade skriva under på det så skulle man automatiskt bli utvisad.

  Det kändes otäckt att fylla i formuläret trots att jag inte hade något med mej eller hade gjort något som borde leda till vägran. Tja, utom kanske att jag ett år prenumererade på de ryska tidskriften “Крокодиль” när jag studerade ryska. Säpo hade ju registrerat mej så kanske FBI hade vetskap om detta och kunde dra sina egna felaktiga slutsatser av det.

  Hur som helst, jag fick komma in i “löfteslandet” och hade möjlighet att med egna ögon se skillnaden mellan verkligheten och de fantasier vi fått intutade genom fimlindustrins missrepresentationer.

  Varför berättar jag nu detta? Jo, för att vi allt oftare konfronteras med frågeformulär som måste fyllas i för att vi skall få resa, öppna bankkonton, få kontokort, få lån för ett hus, bli medlem någonstans, följa en studie, skaffa dej en Gmail-address, skriva på Twitter eller Facebook, fyll själv i.

  Kanske har du sett att sådana frågeformulär blir allt mer påträngande vad gäller specificerande av personliga saker?

  Det är en smal sak att kombinera alla dessa fakta i en internationell databank. Kanske koppla det med GPS-data från din mobiltelefon och internet-surf-data från Google.

  Jag skriver inte detta för att injaga skräck. I längden är det nämligen inget du själv kan göra för att förhindra det. Fortsätt alltså att leva ett vanligt liv som Kristustroende och Kristustrogen. Bättre “försäkring” finns inte.

  /Kjell

      (Reply)

 24. Blodmånar i all ära…. (skojar) Men om “blodmånens tetrader betyder något så måste ju även fullmånar ha betydelse. Båda hör till “kosmos” eller Guds ordning av materia och tid.

  Visste du att det är fullmåne i natt?

  Det är första gången på 38 år som det är fullmåne på juldagens natt.

  Nästa gång blir 2034 om Gud vill och världen består.

  Så långt fram i tiden som vi är nu har vi aldrig tidigare varit!

  /Kjell

      (Reply)

 25. Alltså förra gången var 1977 och om du har glömt vad som hände då skall jag hjälpa dej att uppfriska minnet :-)… Ursäkta utrikiskan!

  Mycket hände, vilket bevisar att?

  Både nonsens och viktiga saker.

  Kolla speciellt nyheterna om Carter och Israel!

  Bevisar detta något om fullmåne på juldagens natt?

  Om icke… Vad bevisar så kallade “blod-måne-tetrader”?

  /Kjell


  Jan 1st – 1st woman formally ordained an Episcopal priest (Jacqueline Means)
  Jan 1st – Belgium reapportions 2,359 communities into 596
  Jan 1st – Czech intellects begin Human Rights Group Chapter 77
  Jan 1st – 63rd Rose Bowl: #3 Southern California beats #2 Michigan, 14-6
  Jan 1st – 43rd Sugar Bowl: #1 Pittsburgh beats #4 Georgia, 27-3; Tony Dorsett runs for record 202 yards
  Jan 1st – 43rd Orange Bowl: #11 Ohio State beats #12 Colorado, 27-10
  Jan 2nd – Bowie Kuhn suspends Braves owner Ted Turner for one year due to tampering charges in Gary Matthews free-agency signing
  Jan 3rd – Apple Computer, Inc incorporates
  Jan 3rd – Lindy McDaniel retires with 2nd most pitching appearances (987 games)
  Jan 3rd – Former Home Secretary Roy Jenkins announces his intention to be Britain’s first President of the European Commission
  Jan 3rd – “The Police Tapes” premiere on New York City TV station WNET, based somewhat on 1960s NYPD officers who worked in its South Bronx
  Jan 4th – Mary Shane hired by Chicago White Sox as 1st woman TV play-by-play
  Jan 6th – EMI records drop punk rock group Sex Pistols
  Jan 7th – Human Rights Charter 77 established in Prague
  Jan 9th – “Porgy & Bess” closes at Uris Theater NYC after 122 performances
  Jan 9th – Super Bowl XI: Oakland Raiders beat Minnesota Vikings, 32-14 in Pasadena Super Bowl MVP: Fred Biletnikoff, Oakland, WR
  Tennis Player and Australian Open Roscoe TannerTennis Player and Australian Open Roscoe Tanner Jan 9th – 65th Men’s Australian Open: Roscoe Tanner beats Guillermo Vilas (6-3, 6-3, 6-3)
  Jan 9th – 65th Women’s Australian Open: Kerry Melville Reid beats Dianne Fromholtz Balestrat (7-5, 6-2)
  Jan 10th – 20th hat trick in Islander history – Bobby Nystrom
  Jan 11th – Bollingen Prize awarded to David Ignatow
  Jan 11th – Cubs trade outfielder Rick Monday to Dodgers for Bill Buckner
  Jan 11th – France releases Abu Daoud, a Palestinian suspected of involvement in massacre of Israeli athletes at 1972 Munich Olympics
  Jan 12th – “Ipi Tombi” opens at Harkness Theater NYC for 39 performances
  Jan 12th – Anti-French demonstrations takes place in Israel after Paris released Abu Daoud, responsible 1972 Munich massacre of Israeli athletes
  Jan 15th – Coneheads debut on “Saturday Night Live”
  Jan 15th – Jane Blalock wins LPGA Colgate Triple Crown Golf Tournament
  Jan 16th – Cap’s H Monahan scored on 2nd penalty shot against Islanders
  Jan 17th – KC releases Tommy Davis, ends an 18-year career with 10 teams
  Jan 17th – NFL Pro Bowl: AFC beats NFC 24-14
  Jan 17th – Zaire president Mobutu visits Belgium
  Jan 17th – Gary Gilmore is executed by firing squad in the Utah state prison, charged with murder
  Jan 18th – Imran Khan takes 12 wickets in match for Pakistan win at the SCG
  Jan 18th – Scientists identify a previously unknown bacterium as the cause of the mysterious Legionnaires’ disease.
  MLB shortstop Ernie BanksMLB shortstop Ernie Banks Jan 19th – Ernie Banks elected to Hall of Fame
  Jan 19th – US President Ford pardons Iva Toguri D’Aquino (Tokyo Rose)
  Jan 19th – World’s largest crowd gathering – the Hindu Kumbh Mela in India attracts a then record 15 million people
  Jan 19th – Snow falls in Miami, Florida. This is the only time in the history of the city that snowfall has occurred. It also fell in the Bahamas.
  Jan 20th – George H W Bush, ends term as 11th director of CIA
  Jan 20th – Mr Knoche, serves as acting director of CIA
  Jan 21st – US President Jimmy Carter pardons almost all Vietnam War draft evaders
  Jan 23rd – $1.5-million Serge Lepage dress exhibited, Paris
  Jan 23rd – Miniseries “Roots” premieres on ABC
  Jan 24th – Massacre of Atocha in Madrid: five labor lawyers murdered by fascists in Madridvduring the Spanish transition to democracy
  39th US President Jimmy Carter39th US President Jimmy Carter Jan 26th – Soviet figure skaters Sergei Shakrai & Marine Tcherkasova are 1st to perform a quadruple twist lift, Helsinki
  Jan 29th – 34th Golden Globes: Rocky, Peter Finch, & Faye Dunaway win
  Jan 30th – 8th (final) part of “Roots” is most-watched US entertainment show ever (100 million)
  Jan 30th – Allan Border scores 36 in his 1st-class innings (NSW v Qld)
  Jan 30th – Edward W Stack replaces Paul Kerr president of Hall of Fame
  Jan 31st – Frenchman Francois Claustre freed, after 33 months as hostage in Chad
  Jan 31st – Joe Sewell, Amos Rusie, & Al Lopez elected to baseball Hall of Fame
  Jan 31st – 4th American Music Awards: Olivia Newton-John & Elton John win
  Feb 1st – Heavy blizzard in New England claims 100 lives
  Feb 1st – Hillsdale High School defeats Person High School 2-0 in basketball
  Feb 2nd – Burn up of Salyut 4 Space Station (USSR)
  Singer Olivia Newton-JohnSinger Olivia Newton-John Feb 2nd – Radio Shack officially begins creating TRS-80 computer
  Feb 2nd – Toronto’s Ian Turnbull scores 5 goals, NHL REcord for a defenseman
  Feb 3rd – Martin Dihigo John Lloyd elected to Hall of Fame
  Feb 4th – 30th NHL All-Star Game: Wales beat Campbell 4-3 at Vancouver
  Feb 4th – Elevated train jumps track, crashes onto Chicago st (11 die, 200 hurt)
  Feb 4th – Fleetwood Mac’s “Rumours” released
  Feb 4th – Wings release “Maybe I’m Amazed”
  Feb 5th – “CB Savage” by Rod Hart peaks at #67
  Feb 5th – “Dis-Gorilla (part 1)” by Rick Dees peaks at #56
  Feb 5th – “In The Mood” by Henhouse 5 Plus Too (Ray Stevens) peaks at #40
  Feb 5th – “Turn Loose On My Leg” by Jim Stafford peaks at #98
  Feb 5th – “Up Your Nose” by Gabriel Kaplan peaks at #91
  Feb 5th – General Mills Adventure Theater premieres on CBS radio
  Feb 5th – Sugar Ray Leonard beats Luis Vega in 6 rounds in his 1st pro fight
  Feb 5th – US female Figure Skating championship won by Linda Fratianne
  Feb 5th – US male Figure Skating championship won by Charles Tickner
  Feb 6th – 4th time Rangers shut-out Islanders 4-0
  Feb 6th – Alain Prieur jumps his motorcycle 65 m over 16 buses, near Paris
  Feb 6th – Harley Race beats Terry Funk in Toronto, to become NWA wrestling champ
  Feb 7th – Soyuz 24 launches with 2 cosmonauts
  Feb 8th – Earthquake in SF, at 5.0, strongest since 1966
  Magazine Publisher Larry FlyntMagazine Publisher Larry Flynt Feb 8th – Hustler publisher Larry Flynt sentenced on obscenity charges
  Feb 10th – “Party with Comden & Green” opens at Morosco Theater NYC for 92 perfs
  Feb 10th – Bomb explosion in Moscow metro
  Feb 10th – Jonathan Netanyou Lane in the Bronx NY named in honor of Bronx-born Israeli soldier who died freeing hostages in Entebbe Raid (1976)
  Feb 11th – 20.2-kg lobster caught off Nova Scotia (heaviest known crustacean)
  Feb 12th – Toronto Maple Leafs shutout Washington Capitals 10-0
  Feb 13th – “Guys & Dolls” closes at Broadway Theater NYC after 239 performances
  Feb 13th – “Ipi Tombi” closes at Harkness Theater NYC after 39 performances
  Feb 13th – “Robber Bridegroom” closes at Biltmore Theater NYC after 145 perfs
  Feb 13th – Eric Heiden is 1st American to win world speed skating championship
  Feb 13th – Pam Higgins wins LPGA American Cancer Society Golf Classic
  Feb 13th – 27th NBA All-Star Game: West beats East 125-124 at Milwaukee
  Feb 15th – Social-democrats win Danish parliamentary election
  Feb 16th – USSR performs nuclear test at Sary Shagan
  Singer-Songwriter George HarrisonSinger-Songwriter George Harrison Feb 18th – George Harrison releases “True Love”
  Feb 18th – Space Shuttle above a Boeing 747 goes on its maiden flight
  Feb 18th – Test Cricket debuts of Colin Croft & Joel Garner v Pakistan Bridgetown
  Feb 18th – Kiss play their first concert in Madison Square Garden (NYC)
  Feb 19th – 19th Grammy Awards: This Masquerade, Starland Vocal Band
  Feb 19th – A’s sell pitcher Paul Lindblad to the Rangers for $400,000
  Feb 19th – Doug Walters scores 250 v NZ, 217 stand for 7th wicket w/Gilmour
  Feb 19th – France performs nuclear test at Muruora Island
  Feb 19th – Space shuttle Enterprise makes 1st Test flight atop a 747 jetliner
  Feb 20th – “My Fair Lady” closes at St James Theater NYC after 384 performances
  Feb 20th – Judy Rankin wins LPGA Orange Blossom Golf Classic
  Feb 20th – 19th Daytona 500: Cale Yarborough wins (153.218 MPH)
  Feb 21st – 74 Unification Church couples wed in NYC
  Feb 24th – Pres Carter announces US foreign aid will consider human rights
  Feb 24th – 12th Academy of Country Music Awards: Mickey Gilley and Crystal Gayle win
  NBA Guard Pete MaravichNBA Guard Pete Maravich Feb 25th – New Orleans’ Pete Maravich sets NBA record for a guard with 68 pts
  Feb 25th – Oil tanker explosion west of Honolulu spills 31 million gallons
  Feb 25th – Soyuz 24 returns to Earth
  Feb 26th – 1st flight of Space Shuttle (atop a Boeing 747)
  Feb 27th – Judy Rankin wins LPGA Bent Tree Golf Classic
  Feb 27th – Keith Richards gets suspended sentence for heroin possession, Canada
  Feb 28th – 1st killer whale born in captivity (Marineland, Los Angeles California)
  Feb 28th – Harbor strike in Rotterdam/Amsterdam ends
  Mar 1st – Bank of America adopts the name VISA for their credit cards
  Mar 1st – US extends territorial waters to 200 miles
  Mar 2nd – 1st time Jay Leno appears on Tonight Show
  Mar 2nd – Bette Davis is 1st woman to receive American Film Institute’s Life Achievement Award
  Actress Bette DavisActress Bette Davis Mar 2nd – Future Tonight Show host Jay Leno debuts with host Johnny Carson
  Mar 2nd – Libya amends constitution
  Mar 3rd – Ice Pairs Champs at Tokyo won by Irina Rodnina/Alexandr Zaitsev (URS)
  Mar 3rd – Islanders allow Red Wings only 11 shots on goal
  Mar 3rd – Libyan Socialist Arabs People’s Republic forms
  Mar 3rd – Men’s Figure Skating Champions in Tokyo won by Vladimir Kovalev (USSR)
  Mar 3rd – World Ladies’ Figure Skating Championship in Tokyo won by Linda Fratianne (USA)
  Mar 4th – 1st CRAY 1 supercomputer shipped, to Los Alamos Laboratories, NM
  Mar 4th – Colin Croft takes 8-29 against Pakistan at Port-of-Spain
  Mar 4th – Earthquake in Romania, kills 1,541
  Mar 5th – 24th ACC Men’s Basketball Tournament: North Carolina beats Virginia, 75-69
  Actress Mary Tyler MooreActress Mary Tyler Moore Mar 5th – 3rd People’s Choice Awards: John Wayne & Barbra Streisand win (Motion Picture) and Telly Savalas & Mary Tyler Moore win (TV)
  Mar 7th – Ali Bhutto’s Pakistan People’s Party wins elections
  Mar 7th – Israeli PM Yitzhak Rabin meets Pres Carter
  Mar 8th – Henry L Marsh III elected mayor of Richmond, Virginia
  Mar 8th – Princess Anne announces she’s expecting her 1st child (Peter)
  Mar 9th – Hanafi Muslims invade 3 buildings in Wash DC, siege ended Mar 11th
  Mar 9th – Adm Stansfield Turner, USN (Ret), becomes 12th director of CIA replacing acting director Knoche
  Mar 10th – Rings of Uranus discovered during occulation of SAO
  Mar 10th – CBS’ premiere of “A Circle of Children”, starring Jane Alexander and based on the life and book about this by Mary Mac Cracken
  Mar 11th – Muslims hold 130 hostages in Wash DC
  5th Prime Minister of Israel Yitzhak Rabin5th Prime Minister of Israel Yitzhak Rabin Mar 12th – Chile president Pinochet bans Christian-Democratic Party
  Mar 12th – Egypt’s Anwar Sadat pledges to regain Arab territory from Israel
  Mar 13th – Dennis Lillee takes 6-26, England all out 95 in Centenary Test
  Mar 15th – “Eight is Enough” premieres on ABC-TV
  Mar 15th – US House of Reps begin 90 day test of televising its sessions
  Mar 15th – First official test cricket match is played between Australia and England at Melbourne
  Mar 16th – US president Carter pleads for Palestinian homeland
  Mar 17th – Australia wins cricket Centenary Test by 45 runs, same result as 1877
  Mar 18th – The Clash release their first recording “White Riot”
  Mar 18th – US restricts citizens from visiting Cuba, Vietnam, North Korea & Cambodia
  Mar 18th – Vietnam hands over MIA to US
  Mar 19th – France performs nuclear test at Muruora Island
  Mar 19th – Jevgeni Kulikov skates world record 1000m (1:15.33)
  Mar 20th – Communists/socialists win French municipal elections
  Mar 20th – Parisians elect former PM Jacques Chirac as 1st mayor in a century
  Mar 20th – Premier Indira Gandhi loses election in India
  Mar 22nd – Dutch Den Uyl government falls
  Mar 22nd – Indira Gandhi resigns as PM of India
  Mar 22nd – Uyl government falls
  Mar 26th – Elvis Costello releases his 1st record “Less Than Zero”
  Mar 26th – Focus on the Family is founded by Dr. James Dobson
  Mar 27th – 583 die in aviation’s worst disaster KLM-Pan Am 747 crash on Tenerife
  Mar 27th – Sandra Palmer wins LPGA Kathryn Crosby/Honda Civic Golf Classic
  Mar 28th – 39th NCAA Men’s Basketball Championship: Marquette beats NC 67-59
  Mar 28th – 49th Academy Awards – “Rocky”, Peter Finch & Faye Dunaway win
  Mar 28th – Morarji Desai forms government in India
  Mar 31st – Michael Cristofer’s “Shadow Box” premieres in NYC
  Apr 1st – Attempt for Muslim state in Chad fails
  Actress Faye DunawayActress Faye Dunaway Apr 1st – NFL decides to experiment with a 7th official in some preseason games
  Apr 2nd – Fleetwood Mac’s “Rumours” album goes to #1 & stays #1 for 31 weeks
  Apr 2nd – Mont Canadiens set NHL record of 34 straight home games without a lose
  Apr 2nd – 131st Grand National: Tommy Stack aboard Red Rum wins
  Apr 3rd – 6th Colgate Dinah Shore Golf Championship won by Kathy Whitworth
  Apr 3rd – Boston Bruin Jean Ratelle scores his 1,000th NHL point
  Apr 3rd – Egyptian Pres Anwar Sadat’s 1st meeting with US President Jimmy Carter
  Apr 3rd – Netherlands/Belgium/Luxembourg adopt summer time
  Apr 5th – US performs nuclear test at Nevada Test Site
  Apr 6th – Judge rules Beatles 1962 Hamburg album can be released
  Apr 6th – Kingdome opens, Seattle Mariners 1st game, loses to Angels 7-0
  39th US President Jimmy Carter39th US President Jimmy Carter Apr 7th – Consumer Product Safety Comn bans “TRIS” flame-retardant
  Apr 7th – Toronto Blues Jays 1st game, they beat Chicago 9-5
  Apr 7th – German Federal Prosecutor Siegfried Buback and his driver are shot by two Red Army Faction members while waiting at a red light.
  Apr 8th – Israeli premier Rabin resigns
  Apr 9th – Communist party in Spain allowed legally after 40 years
  Apr 10th – 41st Masters Golf Tournament: Tom Watson wins, shooting a 276
  Apr 10th – Beverly Klass wins LPGA Women’s International Golf Satellite
  Apr 10th – Cleveland Indians set club record for longest, 9 inn game (3:17)
  Apr 11th – Ireland sets fishing zone at 50 mile
  Apr 14th – Supreme Court says people may refuse to display state motto on license
  Apr 15th – 1st baseball game at Montreal’s Olympic Stadium
  Apr 16th – Alex Haley finds his Roots in Juffure, Gambia
  Writer Alex HaleyWriter Alex Haley Apr 17th – “I Love My Wife” opens at Barrymore Theater NYC for 864 performances
  Apr 17th – Christian-democrats win Belgium parliamentary election
  Apr 17th – Sandra Palmer wins LPGA Women’s International Golf Tournament
  Apr 18th – “Side by Side” by Stephen Sondheim opens at Music Box NYC for 390 perfs
  Apr 18th – 81st Boston Marathon: Jerome Drayton of Canada 1st man in 2:14:46 and Miki Gorman of United States 1st woman in 2:48:33
  Apr 18th – Alex Haley, author of “Roots”, awarded Pulitzer Prize
  Apr 18th – Eddie Murray hits his 1st HR
  Apr 18th – Pulitzer prize awarded to Michael Cristofer for “Shadow Box”
  Apr 20th – Supreme Court rules “Live Free or Die” may be covered on NH licenses
  Apr 20th – “Annie Hall”, directed by Woody Allen and starring Woody Allen and Diane Keaton, is released (Best Picture 1978)
  Actor, Screenwriter & Director Woody AllenActor, Screenwriter & Director Woody Allen Apr 21st – Billy Martin pulls Yankee line-up out of a hat, beats Blue Jays 8-6
  Apr 21st – C Strouse & M Charnins musical “Annie” opens at Alvin Theater NYC for 2377 performances
  Apr 21st – Zia ur-Rahman appointed president of Bangladesh
  Apr 22nd – Simon Peres becomes premier of Israel
  Apr 23rd – ADO The Hague soccer team forms
  Apr 23rd – Dr Allen Bussey completes 20,302 yo-yo loops
  Apr 23rd – Milt workers kill 300-500 students in Addis Ababa
  Apr 23rd – Czech chess master Vlastimil Hort plays 201 games simultaneously & only loses 10
  Apr 24th – Kathy Whitworth wins LPGA American Defender Golf Tournament
  Apr 25th – Cin Reds tie record of 12 runs in 5th inning beating Braves 23-9
  Apr 25th – USSR performs nuclear test at Eastern Kazakh/Semipalitinsk USSR
  Apr 26th – Opening of Studio 54 in New York, N.Y.
  LPGA Golfer Kathy WhitworthLPGA Golfer Kathy Whitworth Apr 27th – Bloody riots in Soweto, South Africa
  Apr 27th – HCC, Hobby Computer Club, forms in Netherlands
  Apr 27th – 28 people are killed in the Guatemala City air disaster.
  Apr 28th – Christopher Boyce convicted for selling secrets
  Apr 28th – Andreas Baader & members of Baader-Meinhoff jailed for life after a trial lasting nearly 2 years in Stuttgart, Germany
  Apr 28th – The Budapest Treaty on the International Recognition of the Deposit of Microorganisms for the Purposes of Patent Procedure is signed.
  Apr 29th – British Aerospace forms
  Apr 30th – “Party with Comden & Green” closes at Morosco NYC after 92 perfs
  Apr 30th – Billy Graham beats Bruno Sammartino in Baltimore, to become WWF champ
  Apr 30th – Ron Cey sets record of 29 RBIs in April
  May 1st – Chantal Langlace runs female world record marathon (2:35:15.4)
  May 1st – Debbie Austin wins LPGA Birmingham Golf Classic
  May 1st – 36 people are killed in Taksim Square, Istanbul, during the Labour Day celebrations.
  May 2nd – “The King & I” opens at Uris Theater NYC for 719 performances
  May 3rd – 1977 NFL Draft: Ricky Bell from USC first pick by Tampa Bay Buccaneers
  May 6th – “Beatles at Hollywood Bowl” released in UK
  May 7th – “Happy End” opens at Martin Beck Theater NYC for 75 performances
  May 7th – 103rd Kentucky Derby: Jean Cruguet on Seattle Slew wins in 2:02.2
  May 7th – 22nd Eurovision Song Contest: Marie Myriam for France wins singing “L’oiseau et l’enfant” in London
  May 8th – Hollis Stacy wins LPGA Lady Tara Golf Classic
  May 9th – Hotel Poland in Amsterdam destroyed by fire, 33 killed
  May 9th – Mabel Murphy Smythe confirmed as ambassador to Rep of Cameroon
  May 9th – Patty Hearst let out of jail
  May 11th – Ted Turner manages an Atlanta Braves game
  May 12th – 1st quadrophonic concert (Pink Floyd in London)
  May 12th – Emmy 4th Daytime Award presentation
  Radio shock jock Howard SternRadio shock jock Howard Stern May 13th – Howard Stern begins broadcasting at WRNW, Briarcliff Manor NY
  May 14th – English football international Bobby Moore retires
  May 14th – KC Royals Jim Colborn no-hits Texas Rangers, 6-0
  May 14th – Netherlands State Delta Kappa Gamma Society forms
  May 14th – Stanley Cup: Montreal Canadiens sweep Boston Bruins in 4 games
  May 15th – Jane Blalock wins LPGA Greater Baltimore Golf Classic
  May 16th – 5 die as NY Airway helicopter topples on Pan Am bldg in NYC
  May 16th – Muhammad Ali beats Alfredo Evangelist in 15 for heavyweight boxing title
  May 16th – TV drama “Alexander: The Other Side of Dawn”, starring Leigh McCloskey, follow up to “Dawn: Portrait of a Teenage Runaway” premieres on US network NBC, focusing on what happened to him after Dawn left L.A. to return to her hometown
  May 17th – Menachem Begin’s Likoed party wins election in Israel
  Israeli Prime Minister Menachem BeginIsraeli Prime Minister Menachem Begin May 18th – Menachem Begin becomes Prime Minister of Israel
  May 18th – Nightclub in Cincinnati fire kills 164
  May 19th – “Smokey & the Bandit,” premieres
  May 21st – “Fiddler on the Roof” closes at Winter Garden NYC after 167 perfs
  May 21st – 102nd Preakness: Jean Cruguet aboard Seattle Slew wins in 1:54.4
  May 21st – Albert Innaurato’s “Gemini” premieres in NYC
  May 21st – Fire in hotel Duc de Brabant Brussels, kills 19
  May 21st – SD Padres beat Mont Expos, 11-8, in 21 innings
  May 22nd – Final European scheduled run of Orient Express (94 years)
  May 22nd – Kathy Whitworth wins LPGA Coca-Cola Golf Classic
  May 22nd – Red Sox (6) & Brewers (5) tie single game HR record of 11
  May 23rd – Benin adopts its constitution
  May 23rd – US Supreme Court refuses to hear appeals of Watergate wrong doers H. R. Haldeman, John Ehrlichman & John Mitchell
  May 23rd – Moluccan extremists hold 105 schoolchildren & 50 others hostage on a hijacked train in Neth, children released May 27, siege ends June 11
  May 24th – USSR President Podgorny resigns
  May 25th – “Beatles Live! At Star-Club in Hamburg Germany” released
  May 25th – “Brady Bunch Hour” last airs on ABC-TV
  May 25th – Dutch social democratic party wins parliamentary election
  May 25th – US performs nuclear test at Nevada Test Site
  Film Director George LucasFilm Director George Lucas May 25th – Original “Star Wars” movie (“part IV”), directed by George Lucas first released
  May 25th – 21st European Cup: Liverpool beats Borussia Monchengladbach 3-1 at Rome
  May 26th – George Willig climbs NYC World Trade Center
  May 27th – 2 Boeing 747s by Pan Am & KLM collide in Canary Islands, killing 582
  May 27th – New York City fines George Willig 1 cent for each of 110 stories he climbed
  May 27th – 30th Cannes Film Festival: “Padre Padrone” directed by Paolo and Vittorio Taviani wins the Palme d’Or
  May 28th – 165 killed in a fire at Beverly Hills Supper Club in Kentucky
  May 29th – Indianapolis 500: A. J. Foyt wins for a record 4th time
  May 29th – NBC News & Information Service (24 hr news) ends on radio
  Racing Driver A. J. FoytRacing Driver A. J. Foyt May 29th – Sandra Spuzich wins LPGA Lady Keystone Golf Open
  May 29th – USSR performs nuclear test at Eastern Kazakh/Semipalitinsk USSR
  May 29th – Janet Guthrie becomes 1st woman to drive in Indy 500
  May 29th – Sue Press is 1st woman golfer to hit consecutive holes-in one
  May 30th – Cleve Indian Dennis Eckersley no-hits California Angels, 2-0
  May 31st – “Beatlemania” opens at Winter Garden Theater NYC for 920 performances
  May 31st – Hamad bin Khalifa Al Thani becomes heir apparent to throne of Qatar
  May 31st – Trans Alaska oil pipeline completed
  Jun 1st – British Virgin Islands adopts constitution
  Jun 1st – Russia charges Jewish rights activist Anatoly Shcharansky with treason
  Jun 1st – SC Heerenveen soccer team forms in Heerenveen
  Jun 2nd – NJ allows casino gambling in Atlantic City
  Jun 3rd – Balt Orioles pull their 6th triple play (9-6-4-6-6 vs KC Royals)
  Jun 3rd – Belgium government of Tindemans forms
  Jun 3rd – US & Cuba talk about diplomatic relations
  Jun 4th – Violence during Puerto Rican Day in Chicago kills 2
  Jun 5th – 31st NBA Championship: Port Trailblazers beat Phila 76er, 4 games to 2
  Jun 5th – 31st Tony Awards: Shadow Box & Annie win
  Jun 5th – Coup in Seychelles (National Day)
  Jun 5th – Joanne Carner wins LPGA Talk Tournament ’77 Golf Tournament
  Jun 5th – LA Dodgers retire Walt Alston’s #24
  Tennis Player and Four-Time Major Champion Guillermo VilasTennis Player and Four-Time Major Champion Guillermo Vilas Jun 5th – 76th Men’s French Open: Guillermo Vilas beats Brian Gottfried (6-0, 6-3, 6-0)
  Jun 5th – 76th Women’s French Open: Mima Jausovec beats Florenta Mihai (6-2, 6-7, 6-1)
  Jun 6th – “Washington Post” reports US has developed neutron bomb
  Jun 6th – Doobie Brothers sponsor a Golf Classic & Concert for United Way
  Jun 6th – Joseph L Howze installed as bishop of Roman Catholic diocese (Miss)
  Jun 6th – Supreme Court tosses out automatic death penalty laws
  Jun 7th – Anita Bryant leads successful crusade against Miami gay rights law
  Jun 7th – White Sox draft Harold Baines #1
  Jun 8th – Nolan Ryan notches his 4th career 19-strikeout game
  Jun 9th – 50th National Spelling Bee: John Paola wins spelling cambist
  Jun 9th – Silver jubilee of Queen Elizabeth II of Great Britain celebrated with fireworks
  Jun 10th – Apple Computer ships its first Apple II computers
  Jun 10th – James Earl Ray (Martin Luther King’s killer) escapes from prison
  Jun 10th – International Labour Organisation and United Nations meet to discuss apartheid in South Africa and potential actions to prevent further violence and state repression.
  Jun 11th – “Ain’t Gonna Bump No More (With No Fat Woman)” by Joe Tex hits #12
  Jun 11th – “Dance & Shake Your Tambourine” by Universal Robot Band peaks at #93
  Jun 11th – “I Need A Man” by Grace Jones peaks at #83
  Jun 11th – “I’m Your Boogie Man” by KC & Sunshine Band peaks at #1
  Queen of the United Kingdom Elizabeth IIQueen of the United Kingdom Elizabeth II Jun 11th – “Lonely Boy” by Andrew Gold peaks at #7
  Jun 11th – “The Pretender” by Jackson Browne peaks at #58
  Jun 11th – “Watch Closely Now” by Kris Kristofferson peaks at #52
  Jun 11th – 109th Belmont: Jean Cruguet riding Seattle Slew wins in 2:29.6
  Jun 11th – Dutch marines rescued hostages from a Moluccan held train in Holland
  Jun 11th – ELO releases “Telephone Line”
  Jun 11th – Main Street Electrical Parade premieres in the Magic Kingdom at Walt Disney World
  Jun 12th – “Pippin” closes at Imperial Theater NYC after 1944 performances
  Jun 12th – 23rd LPGA Championship won by Chako Higuchi
  Jun 12th – Ground-breaking ceremonies for Pres Kennedy library
  Jun 13th – Convicted Martin Luther King assassin James Earl Ray recaptured
  Jun 15th – NY Mets trade Tom Seaver to Reds for Pat Zachry
  Jun 15th – Spain’s 1st free elections since 1936 (41 years)
  Jun 15th – Wim Polak becomes mayor of Amsterdam
  Jun 16th – “Beatlemania” opens on Broadway
  Jun 16th – Fianna Fail-party wins Irish elections
  Soviet General Secretary Leonid BrezhnevSoviet General Secretary Leonid Brezhnev Jun 16th – Leonid Brezhnev named Chairman of the Presidium of the Supreme Soviet of the Soviet Union
  Jun 16th – Ron Guidry’s 1st complete game, 7-0 over KC Royals
  Jun 16th – Oracle Corporation is incorporated in Redwood Shores, California, as Software Development Laboratories (SDL) by Larry Ellison, Bob Miner and Ed Oates.
  Jun 18th – Billy Martin & Reggie Jackson get into a dug out altercation
  Jun 18th – Sex Pistols Johnny Rotten & Paul Cook, beaten & robbed by London pub
  Jun 18th – Space Shuttle test model “Enterprise” carries a crew aloft for 1st time, It was fixed to a modified Boeing 747
  Jun 19th – 77th US Golf Open: Hubert Green shoots a 278 at Southern Hills Tulsa
  Jun 19th – Indians fire manager Frank Robinson & replace him with Jeff Torborg
  Jun 19th – Judy Rankin wins LPGA Mayflower Golf Classic
  Jun 19th – Pope Paul VI makes 19th-cen bishop John Neumann 1st US male saint
  MLB Right Fielder Reggie JacksonMLB Right Fielder Reggie Jackson Jun 19th – Red Sox set 3 game record of 16 HRs, all against Yanks
  Jun 20th – Menachem Begin forms Israeli government
  Jun 20th – Oil enters Trans-Alaska pipeline exits 38 days later at Valdez
  Jun 21st – Former White House chief of staff H. R. Haldeman enters prison
  Jun 21st – Menachem Begin (Likud) becomes Israel’s 6th PM
  Jun 21st – Bülent Ecevit forms a minority government in Turkey which lasts only 1 month
  Jun 22nd – Former AG John Mitchell starts 19 months in Alabama prison
  Jun 22nd – Walt Disney’s “Rescuers” released
  Jun 23rd – 13th Mayor’s Trophy Game, Mets beat Yanks 6-4
  Jun 23rd – Violence erupts in Soweto, South Africa, again and the police make at least 146 arrests
  Jun 24th – IRS reveals Jimmy Carter paid no taxes in 1976
  Jun 24th – Josiah Mutabuzi Isaya Kibira is the first African to be elected president of the Lutheran World Federation (LWF)
  39th US President Jimmy Carter39th US President Jimmy Carter Jun 24th – 27th Berlin International Film Festival: “The Ascent” wins the Golden Bear
  Jun 25th – 8th Rugby League World Cup: Australia beats Great Britain 13-12
  Jun 25th – Roy C Sullivan of Va is struck by lightning for 7th time!
  Jun 26th – 42 die in fire inmate causes at Maury County Jail in Columbia Tenn
  Jun 26th – Debbie Austin wins LPGA Hoosier Golf Classic
  Jun 26th – Elvis Presley sings in Indianapolis, the last performance of his career
  Jun 26th – The Yorkshire Ripper kills 16 year old shop assistant Jayne MacDonald in Leeds, changing public perception of the killer as she was the first victim who was not a prostitute.
  Jun 27th – 5-4 Supreme Court decision allows lawyers to advertise
  Jun 27th – Djibouti (Afars & Issas) claims Independence from France
  Jun 27th – Willie McCovey smashes 2 HRs in inning for 2nd time (Apr 12, 1973)
  Singer & Cultural Icon Elvis PresleySinger & Cultural Icon Elvis Presley Jun 28th – Billy Hunter becomes Rangers’ 4th manager in 6 days
  Jun 28th – Supreme Court allows Federal control of Nixon tapes papers
  Jun 28th – The United Party, main political opposition party in South Africa, is formally disbanded by the majority faction after members leave the party to join other new political parties
  Jun 29th – Supreme Court rules out death penalty for rapists of adults
  Jun 29th – Willie Stargell hits his 400th career HR
  Jun 29th – South Africa opposition party, the New Republic Party (NRP), is formed after the integration of the United Party (UP) and Democratic Party (DP)
  Jun 30th – Jimmy Carter cans B-1A bomber later “B-1’s the B-52”
  Jun 30th – Marvel Comics publish “Kiss book” tributing rock group Kiss
  Jun 30th – US Railway Post Office final train run (NY to Wash DC)
  Jun 30th – Yankee DH Cliff Johnson hit 3 consecutive HRs in Toronto
  Jul 1st – 84th Wimbledon Womens Tennis: Virginia Wade beats B Stove (46 63 61)
  Tennis Player and Three-Time Major Champion Virginia WadeTennis Player and Three-Time Major Champion Virginia Wade Jul 1st – FC Volendam soccer team forms in Volendam Neth
  Jul 1st – Marlies Gohr runs Europen record 100m (10.88 sec)
  Jul 2nd – 91st Wimbledon Mens Tennis: Bjorn Borg beats Connors (36 62 61 57 64)
  Jul 3rd – 5th du Maurier Golf Classic (Peter Jackson Classic): Judy Rankin
  Jul 3rd – The Senegalese Republican Movement (MRS) is founded.
  Jul 4th – Cubs use fielder Larry Bittner as a pitcher
  Jul 4th – Nigel Harrison replaces Gary Valentine as bassist of Blondie
  Jul 4th – Red Sox wallop a major league-record 8 HRs beating Toronto 9-6
  Jul 5th – Pakistan’s army, led by Gen Mohammad Zia ul-Haq, seizes power
  Jul 6th – France performs nuclear test at Muruora Island
  Jul 7th – 12,000 police occupy university in Mexico City
  Jul 7th – “The Spy Who Loved Me”, 10th James Bond film starring Roger Moore and Barbara Bach, premieres in London
  Jul 8th – Sabra Starr finishes longest recorded belly dance (100 hrs)
  Jul 9th – 106th British Golf Open: Tom Watson shoots a 268 at Turnberry Scotland
  Golfer Tom WatsonGolfer Tom Watson Jul 10th – “Happy End” closes at Martin Beck Theater NYC after 75 performances
  Jul 10th – Pat Bradley wins LPGA Bankers Trust Golf Classic
  Jul 11th – US Medal of Freedom awarded posthumously to Rev Martin Luther King Jr
  Jul 12th – John Edrich scores his 100th 100, Surrey v Derbyshire at The Oval
  Jul 13th – NYC experiences 25 hr black-out
  Jul 14th – North Korea shoots down US helicopter, killing 3
  Jul 14th – US House establishes permanent Select Committee on Intelligence
  Jul 16th – Janelle Commissiong, of Trinidad & Tobago, crowned 26th Miss Universe
  Jul 17th – Joanne Carner wins LPGA Borden Golf Classic
  Jul 18th – Hugh Leonard’s “Da” premieres in London
  Jul 18th – Vietnam becomes member of UN
  Clergyman and Civil Rights Activist Martin Luther King Jr.Clergyman and Civil Rights Activist Martin Luther King Jr. Jul 19th – 48th All Star Baseball Game: NL wins 7-5 at Yankee Stadium, NY
  Jul 19th – All star MVP: Don Sutton (LA Dodgers)
  Jul 19th – Floods in Johnstown, Pennsylvania, kills 76
  Jul 20th – Flash flood hits Johnstown, Pa, kills 80 & causing $350 mil damage
  Jul 20th – The Central Intelligence Agency releases documents under the Freedom of Information Act revealing it had engaged in mind control experiments.
  Jul 20th – 10th San Diego Comic-Con International opens at El Cortez Hotel
  Jul 21st – Libyan-Egyptian border fights
  Jul 21st – Sri Lanka premier Bandaranaike loses election
  Jul 23rd – Washington jury convicts 12 Hanafi Muslims on hostage charges
  Jul 24th – 32nd US Women’s Open Golf Championship won by Hollis Stacy
  Jul 24th – Pete Rose passes Frankie Frisch as switch-hit leader with 2,881
  Jul 24th – Seattle’s John Montague pitches 6 2/3 innings of perfect relief tying 2 game record of retiring 33 consecutive batsmen
  Jul 24th – 64th Tour de France won by Bernard Thevenet of France
  MLB Player and Manager Pete RoseMLB Player and Manager Pete Rose Jul 26th – USSR performs underground nuclear Test
  Jul 26th – The ‘Committee of 10′ formed by prominent Soweto residents, issues a programme for the election of a new community board to have total autonomy in Soweto, South Africa
  Jul 27th – John Lennon is granted a green card for permanent residence in US
  Jul 28th – 1st oil through the TransAlaska Pipeline System reach Valdez, Alaska
  Jul 28th – Roy Wilkins turn over NAACP leadership to Benjamin Hooks
  Jul 28th – Test Cricket debut of Ian Botham v Aust Trent Bridge, 5-74 1st innings
  Jul 31st – Debbie Austin wins LPGA Pocono Northeast Golf Classic
  Jul 31st – E Henry Knoche, ends term as deputy director of CIA
  Jul 31st – John F Blake promoted from acting to deputy director of CIA
  Aug 1st – SF Giant Willie McCovey hits NL record 18th grand slammer
  Aug 1st – Former Lockheed U-2 pilot Francis Gary Powers crashes the news helicopter he was flying in Los Angeles
  Cricketer Ian BothamCricketer Ian Botham Aug 3rd – Radio Shack issues a press release introducing TRS-80 computer 25 existed, within weeks thousands were ordered
  Aug 3rd – United States Senate Hearing on MKULTRA.
  Aug 4th – US President Carter establishes Department of Energy
  Aug 4th – US performs nuclear test at Nevada Test Site
  Aug 6th – Judy Rankin wins LPGA Colgate European Women’s Golf Open
  Aug 7th – “Shenandoah” closes at Alvin Theater NYC after 1,050 performances
  Aug 8th – Maurine Stuart, ordained as Zen priest by Eido Tai Shimano Roshi
  Aug 8th – Texas Rangers turn their 1st triple play (vs A’s)
  Aug 9th – Chris Old completes a century in 37 mins, Yorks v Warwicks
  Aug 9th – NHL refuses merger of 6 WHA clubs
  Aug 9th – The military-controlled Government of Uruguay announces that it will return the nation to civilian rule through general elections in 1981 for a President and Congress.
  Aug 10th – Phillies & Expos play a doubleheader that ends at 3:23 AM
  Aug 10th – US & Panama sign Panama Canal Zone accord
  Aug 10th – USSR performs (underground) nuclear test
  Aug 10th – Postal employee David Berkowitz arrested in Yonkers NY, accused of being “Son of Sam” 44 caliber killer
  Aug 10th – About 100 white sympathisers joined evicted black squatters in a protest against the demolition of shanty dwellings outside Cape Town, South Africa
  Aug 11th – Geoff Boycott scores his 100th FC hundred, v Aust at Headingley
  Aug 12th – For 2nd straight day, Oakland’s Manny Sanguillen foils a no-hit bid
  Aug 12th – High Energy Astronomy Observatory {HEAO] 1 launched into Earth’s orbit by NASA
  Aug 12th – Space shuttle Enterprise makes 1st atmospheric flight
  Aug 13th – 1st test glide of space shuttle
  Aug 13th – Randy Bachman quits BTO, they disband
  Aug 14th – 59th PGA Championship: Lanny Wadkins shoots a 282 at Pebble Beach Cal
  Aug 14th – 77,691 see NY Cosmos beat Fort Lauderdale Strikers 8-3 at Giant Stad
  Aug 14th – Debbie Austin wins LPGA Long Island Charity Golf Classic
  Aug 15th – England regain cricket Ashes by taking a 3-0 series lead over Aust
  Aug 15th – Herbert Kappler, head of Nazi police and security services in Rome during WWII, escapes from prison hospital in Rome
  Aug 16th – US performs nuclear test at Nevada Test Site
  Aug 16th – Yanks blow 9-4 lead in 9th but beat Chicago 11-10 in bottom of 9th
  Aug 17th – Russian nuclear sub “Artika” is 1st to North Pole
  Aug 17th – USSR performs nuclear test at Eastern Kazakh/Semipalitinsk USSR
  Aug 17th – Thomas Wessinghage/Harald Hudak/Michael Lederer/Karl Fleschen walk world record 4x1500m (14:38.8)
  Aug 18th – 2 girls are killed by a runaway car outside of Graceland
  Aug 18th – Dodgers pitcher Don Sutton throws his NL record tying 5th one-hitter
  Aug 19th – USSR performs nuclear test at Sary Shagan USSR
  Aug 20th – NASA launches Voyager 2 towards Jupiter, Saturn, Uranus & Neptune
  Aug 21st – Debbie Austin wins LPGA Wheeling Golf Classic
  Aug 21st – Donna Patterson Brice sets high speed water skiing rec (111.11 mph)
  Aug 23rd – 1st man-powered flight of a mile (Bryan Allen in Gossamer Condor)
  Aug 23rd – Marxist philosopher Rudolf Bahro imprisoned in German DR
  Aug 26th – Frank Martinus Arion forms Surinamese Writers group 77
  Aug 27th – “Chicago” closes at 46th St Theater NYC after 947 performances
  Aug 27th – Army shoots on market vendor women in Conakry, Guineau
  Aug 27th – Toby Harrah & Bump Wills hit back-to-back inside-the-park-homers off Yankee Ken Clay at Yankee Stadium, Rangers won 8-2
  Aug 28th – Bonnie Lauer wins LPGA Patty Berg Golf Classic
  Aug 28th – NY Yankee Ron Guidry faces just 28 men & beats Texas Rangers 1-0
  MLB Pitching Legend Nolan RyanMLB Pitching Legend Nolan Ryan Aug 28th – Nolan Ryan strikes out 300 batters for 5th straight year
  Aug 28th – NY Cosmos defeat Seattle Sounders, 2-1, at Civic Stadium in Portland Ore, winning their 2nd North American Soccer League championship
  Aug 29th – St Louis Cardinal Lou Brock eclipses Ty Cobb’s 49-year-old career stolen bases record at 893 as Padres win 4-3
  Aug 31st – Aleksandr Fedotov sets aircraft alt rec of 38.26 km (125,524′)
  Aug 31st – Spyros Kyprianou appointed president of Cyprus
  Aug 31st – Ian Smith, espousing racial segregation, wins Rhodesian general election with 80% of overwhelmingly white electorate’s vote
  Sep 1st – 1st TRS-80 Model I computer sold
  Sep 1st – USSR performs nuclear test at Novaya Zemlya USSR
  Sep 3rd – Japan’s Sadaharu Oh hits 756th HR to surpass Hank Aaron’s total
  Sep 3rd – Last broadcast of “The Mary Tyler Moore Show” on CBS
  Sep 4th – “Godspell” closes at Broadhurst Theater NYC after 527 performances
  Actress Mary Tyler MooreActress Mary Tyler Moore Sep 4th – Hollis Stacy wins LPGA Rail Muscular Dystrophy Golf Classic
  Sep 5th – Cleveland Indians stage 1st “I hate the Yankee Hanky Night”
  Sep 5th – Jerry Lewis’ 12th Muscular Dystrophy telethon
  Sep 5th – RAF kidnap West German work chairman Schleyer
  Sep 5th – Voyager 1 (US) launched toward fly-by of Jupiter, Saturn
  Sep 6th – Angels acquire Dave Kingman from Padres for cash 9 days later Yankees buy Kingman (started with Mets) who plays in all 4 divisions in 1977
  Sep 7th – Ethiopia drops diplomatic relations with Somalia
  Sep 7th – Pres Carter & Gen Herrera sign Panama Canal treaties
  Sep 7th – Watergate conspirator G. Gordon Liddy is released from prison after serving 4 years and 4 1/2 months
  Sep 8th – Interpol sends a resolution concerning video piracy
  Sep 8th – Jimmy McCullough quits Wings
  Comedian Jerry LewisComedian Jerry Lewis Sep 9th – 1st TRS-80 computer sold
  Sep 9th – Tiger rookies Lou Whitaker & Allan Trammell debut together & will play together for 19 years
  Sep 10th – Blue Jays beat Yankees 19-3 with 20 hits
  Sep 10th – Christa Vahlensieck runs female world record marathon (2:34:47.5)
  Sep 10th – Susan Perkins (Ohio), crowned 50th Miss America 1978
  Sep 10th – Hamida Djandoubi, convicted for torture and murder, is the last person to be executed by Guillotine in France.
  Sep 10th – 97th Women’s U.S. Open: Chris Evert beats Wendy Turnbull (7-6, 6-2)
  Sep 11th – 29th Emmy Awards: The Mary Tyler Moore Show, Carroll O’Conner & Bea Arthur win
  Sep 11th – Joanne Carner wins LPGA National Jewish Hospital Golf Open
  Sep 11th – 97th Men’s U.S. Open: Guillermo Vilas beats Jimmy Connors (2-6, 6-3, 7-6, 6-0)
  Tennis Player and Four-Time Major Champion Guillermo VilasTennis Player and Four-Time Major Champion Guillermo Vilas Sep 13th – 1st TV viewer discretion warning-Soap
  Sep 13th – 2nd Test Cricket of Space Shuttle Enterprise
  Sep 13th – General Motors introduces 1st US diesel auto (Oldsmobile 88)
  Sep 14th – Christmas Tinto sentenced to 7 years in Robben Island, South Africa
  Sep 15th – “Man of La Mancha” opens at Palace Theater NYC for 124 performances
  Sep 15th – Orioles forfeit to Blue Jays when mgr Earl Weaver pulls team off field in 5th citing hazardous condition (small tarpaulin on bullpen mound)
  Sep 15th – US President Jimmy Carter meets with 15 record company executives
  Sep 15th – US performs nuclear test at Nevada Test Site
  Sep 15th – TV LA drama “CHiPs” debuts on NBC in US
  Sep 16th – 90 minute pilot of “Logan’s Run” premieres on TV
  Sep 16th – Ringo releases “Drowning in Sea of Love”
  Sep 16th – Seattle beats Royals, 4-1, to end KC’s winning streak at 16 games
  Sep 17th – 22nd Ryder Cup: US, 12½-13½ at Royal Lytham & St Annes England
  Sep 17th – China performs nuclear test at Lop Nor, PRC
  39th US President Jimmy Carter39th US President Jimmy Carter Sep 17th – Dave Kingman hits his 1st Yankee homer, Reggie hits 2 more
  Sep 17th – Fleetwood Mac’s “Rumors” is #1 for 19th straight week
  Sep 18th – Brooks Robinson Night in Baltimore
  Sep 18th – Courageous (US) sweeps Australia (Aust) in 24th America’s Cup
  Sep 18th – Joanne Carner/Judy Rankin wins LPGA National Team Golf Championship
  Sep 18th – US Voyager I takes 1st space photograph of Earth & Moon together
  Sep 18th – 2nd Toronto International Film Festival opens
  Sep 20th – “Estrada” opens at Majestic Theater NYC for 7 performances
  Sep 20th – Vietnam & Djibouti ask for membership in UN
  Sep 21st – US minister of Foreign affairs Cyrus Vance dismissed
  Sep 22nd – Minn Twin Bert Blyleven no-hits California Angels, 9-0
  Sep 22nd – Preston Jones’ “Texas Trilogy” premieres in NYC
  Sep 22nd – West German Red Army Faction terrorist kills policeman in Utrecht
  Sep 23rd – 3rd test of Space Shuttle Enterprise
  Sep 23rd – Cheryl Ladd replaces Farrah Fawcett on Charlie’s Angels
  Sep 24th – “Estrada” closes at Majestic Theater NYC after 7 performances
  Sep 24th – 1st broadcast of “Love Boat” on ABC-TV
  Sep 24th – Ken Hinton of CFL British Columbia Lions returns a punt 130 yards
  Sep 25th – Jane Blalock wins LPGA Sarah Coventry Golf Tournament
  Sep 26th – Cleveland Browns play their 1st overtime game, beat Patriots 30-27
  Sep 26th – Sir Freddie Laker begins cut-rate “Skytrain” service, London to NY
  Sep 27th – Phillies clinch 2nd straight NL East Division title
  Sep 29th – “Star Wars Theme/Cantina Band” by Meco hits #1
  Sep 29th – Eva Shain is 1st woman to referee a heavyweight championship
  Singer James BrownSinger James Brown Sep 29th – James Brown’s band walks out claiming they were underpaid & overworked
  Sep 29th – Muhammad Ali beats Earnie Shavers in 15 for heavyweight boxing title
  Sep 29th – Peter Schats circus opera “Houdini” premieres in Amsterdam
  Sep 29th – Soviet space station Salyut 6 launched into Earth orbit
  Sep 30th – Dutch Antillean government-Evertsz resigns
  Sep 30th – Ringo Starr releases “Ringo the 4th” album
  Sep 30th – USSR performs nuclear test at Novaya Zemlya USSR
  Sep 30th – Due to US budget cuts, the Apollo program’s ALSEP experiment packages left on the Moon are shut down.
  Sep 30th – Philippine political prisoners, Eugenio Lopez, Jr. and Sergio Osmeña III successfully escaped from Fort Bonifacio Maximum Security Prison in the Philippines
  Brazilian Football Legend PeleBrazilian Football Legend Pele Oct 1st – Brazilian soccer great Pele retires with 1,281 goals in 1,363 games
  Oct 1st – US Department of Energy established
  Oct 1st – Elton John honored by MSG Hall of Fame
  Oct 1st – Yanks win 2nd consecutive AL East title
  Oct 2nd – Pakistan general Zia ul-Haq bans all opposition
  Oct 2nd – Vivian Brownlee wins LPGA Dallas Civitan Golf Open
  Oct 2nd – Dusty Baker 30th HR joins teammates Steve Garvey (33), Reggie Smith (32), & Ron Cey (30) in make Dodgers 1st team to boast 4 30-HR hitters
  Oct 3rd – “Comedy with Music (Victor Borge)” opens at Imperial NYC for 66 perfs
  Oct 3rd – Indira Gandhi arrested
  Oct 4th – Pier 39 opens in SF
  Oct 5th – “Hair” opens at Biltmore Theater NYC for 43 performances
  Oct 6th – DL Coburns “Gin Game” premieres in NYC
  Oct 6th – Yankees win AL pennant by rallying for 3 runs in 9th to beat KC Royals 5-3 in 5th & deciding playoff game
  4th Prime Minister of India Indira Gandhi4th Prime Minister of India Indira Gandhi Oct 6th – In Alicante, Spain, fascists attack a group of MCPV militants and sympathizers, and one MCPV sympathizer is killed.
  Oct 7th – Guitarist Steve Hackett quits Genesis
  Oct 7th – USSR adoption of the Fourth Soviet Constitution.
  Oct 8th – Largest baseball crowd in Penns, 64,924 see Dodgers beat Phillies 4-1 in 4th NL championship game (Dodgers win pennant)
  Oct 8th – MLB National League Championship: Los Angeles Dodgers beat Philadelphia Phillies, 3 games to 1
  Oct 9th – Amy Alcott wins LPGA Houston Exchange Clubs Golf Classic
  Oct 9th – Soyuz 25 launched to Saluyt 6, but returned after failing to dock
  Oct 9th – Yanks rally for 3 in 9th & beat Royals 5-3 for pennant #31
  Oct 9th – MLB American League Championship: New York Yankees beat Kansas City Royals, 3 games to 2
  Oct 10th – 11th Country Music Association Award: Ronnie Milsap wins
  Oct 11th – Soyuz 25 returns to Earth
  Oct 12th – “Throwaway Game” Catfish Hunter loses WS 6-1 resting Yank pitchers
  Oct 12th – 4th test of space shuttle Enterprise
  Oct 12th – Psychic Romark attempts to drive blindfolded, smashed into cop van
  Oct 12th – US Supreme Court heard arguments in “reverse discrimination” case of Allan Bakke, white student denied admission to University of California Med School
  Oct 14th – Linda Ronstadt sings national anthem at World Series
  Oct 14th – Princess Beatrice opens Amsterdam metro
  Oct 14th – Rock band KISS release their 2nd live album “Alive II”
  Oct 15th – Arkansas’ Steve Little kicks a record tying 67 yard field goal
  Oct 15th – Debbie Boone’s “You Light Up My Life” goes #1 & stays #1 for 10 weeks
  Oct 15th – Don Ritchie runs world record 100 mile (11:30:51)
  Oct 17th – Canada begins regular live TV coverage of Parliament
  Oct 17th – West German commandos storm hijacked Lufthansa in Mogadishu, Somalia freeing all 86 hostages & killing 3 of 4 hijackers
  Oct 18th – 1st Islander 0-0 tie-Kings at Nassau-25th time shutout-Resch’s 15th
  Oct 18th – NY Yankees win their 21st World Championship, 4 games
  Oct 18th – W German commandos liberate Boeing 737, 86 hostages at Mogadishu
  MLB Right Fielder Reggie JacksonMLB Right Fielder Reggie Jackson Oct 18th – Reggie Jackson hits 3 consecutive homers tying Ruth’s series record
  Oct 18th – Yanks beat Dodgers 8-4 for 21st world championship, 1st in 15 years
  Oct 19th – Corpse of kidnapped West German, H M Schleyer, found
  Oct 19th – Supersonic Concorde jet’s 1st landing in NYC
  Oct 20th – David Mamet’s “Life in the Theater” premieres in NYC
  Oct 20th – Hamilton Deane & John Balderstons “Dracula” premieres in NYC
  Oct 20th – Six killed in Lynyrd Skynyrd plane crash in McComb, Mississippi including band members Ronnie Vanzant, Steve Gains, Cassie Gaines and Dean kilpatrick
  Oct 21st – US recalls William Bowdler, ambassador to South Africa
  Oct 21st – The European Patent Institute is founded.
  Oct 22nd – International Sun-Earth Explorers 1 & 2 launched into Earth orbit
  Oct 23rd – 7th NYC Women’s Marathon won by Miki Gorman in 2:43:10
  Oct 23rd – 8th NYC Marathon won by Bill Rodgers in 2:11:38
  Oct 23rd – Panamanians vote 2:1 to approve new Canal treaties
  Oct 23rd – Paleontologist Elso Barghoorn announces that 34-billion-year-old one-celled fossils, the earliest life forms, had been discovered
  Oct 23rd – 28th Formula One WDC: Niki Lauda wins by 17 points
  Oct 25th – Digital Equipment Corporation releases OpenVMS V1.0.
  Oct 26th – 5th & final test of space shuttle Enterprise
  Oct 26th – Dr Clifford R Wharton Jr named chancellor of State University of New York
  Oct 26th – US performs nuclear test at Nevada Test Site
  Oct 26th – The last natural case of smallpox was discovered in Merca district, Somalia. The WHO and the CDC consider this date the anniversary of the eradication of smallpox, the most spectacular success of vaccination.
  Oct 27th – Amsterdam businessman M Caransa kidnapped
  Oct 27th – NASA launches space vehicle S-200
  Oct 29th – “Act” opens at Majestic Theater NYC for 233 performances
  Oct 29th – Texas’ Russell Erideben kicks his 3rd 60 yard field goal of the season
  Oct 29th – USSR performs nuclear test at Eastern Kazakh/Semipalitinsk USSR
  Oct 30th – Panama 747SP lands after polar flight around Earth in record 54:07
  Nov 1st – Islander Goran Hogosta’s only shut-out Flames 9-0-Trottier 4 goals
  Nov 1st – US President Jimmy Carter raises the minimum wage from $2.30 to $3.35 an hour, effective from 1st Jan 1981
  39th US President Jimmy Carter39th US President Jimmy Carter Nov 1st – US performs nuclear test at Nevada Test Site
  Nov 2nd – Phillies’ Steve Carlton wins 2nd Cy Young Award
  Nov 2nd – Microbiologist Carl R. Woese and scientists from the University of Illinois announce the identification of methanogens, a form of microbial life (Archaea) dating back some 3.5 billion years
  Nov 3rd – Debbie Massey wins LPGA Mizuno-Japan Golf Classic
  Nov 4th – UN Security council proclaims weapon embargo against South Africa
  Nov 5th – NCAA passing record set at 571 yards (Marc Wilson, Brigham Young)
  Nov 6th – “Hair” closes at Biltmore Theater NYC after 43 performances
  Nov 6th – 39 killed in an earthen dam burst at Toccoa Falls Bible College, Ga
  Nov 8th – Manolis Andronikos, a Greek Archaeologist and professor at the Aristotle University of Thessaloniki, discovers the tomb of Philip II of Macedon at Vergina.
  Nov 8th – Ed Koch is elected Mayor of New York (his 1st term)
  Nov 9th – Reds’ George Foster wins NL MVP
  Nov 10th – Amsterdam: Red Army Faction terrorists Gert Schneider/Christof Wackernagel arrested
  Nov 10th – Major Indoor Soccer League officially organized (NYC)
  Nov 11th – Wings release “Mull of Kintyre” & “Girl’s School”
  Nov 12th – France performs nuclear test at Muruora Island
  Nov 12th – New Orleans elects 1st black mayor, Ernest “Dutch” Morial
  Nov 13th – 25th Islander shut-out Resch 6-0 Gilles scores on 5th penalty shot
  Nov 13th – Final Al Capp comic strip of “Li’l Abner” (1934-77)
  Nov 13th – Silvia Bertolaccini wins LPGA Colgate Far East Golf Open
  Broadcast Journalist Walter CronkiteBroadcast Journalist Walter Cronkite Nov 14th – Egyptian President Anwar Sadat repeats willingness to visit Israel to Walter Cronkite
  Nov 15th – Pres Jimmy Carter welcomes Shah of Iran
  Nov 16th – Rod Carew wins AL MVP award
  Nov 17th – Bernard Pomerance’s “Elephant Man” premieres in London
  Nov 17th – Egyptian Pres Sadat formally accepts invitation to visit Israel
  Nov 17th – Miss World Contest – Miss UK wears $9,500 platinum bikini
  Nov 19th – -21] Egyptian president Sadat visits Israel
  Nov 19th – Canuck’s Ron Sedlbauer fails on 3rd penalty shot against Islanders
  Nov 19th – Egyptian President Anwar Sadat arrives in Israel
  Nov 19th – Libya drops diplomatic relations with Egypt
  Nov 20th – Egyptian Pres Sadat became 1st Arab leader to address Israeli Knesset
  Nov 20th – Steve Largent begins NFL streak of 177 consecutive game receptions
  NFL Running Back Walter PaytonNFL Running Back Walter Payton Nov 20th – Walter Payton (Bears) rushes for NFL-record 275 yards
  Nov 20th – 27th NASCAR Sprint Cup: Cale Yarborough wins
  Nov 21st – First flight of Concorde (London to New York)
  Nov 21st – Orioles 1st baseman Eddie Murray wins AL Rookie of Year
  Nov 22nd – Regular Concorde passenger service between NY & Europe begins
  Nov 22nd – First three nodes of the ARPAnet are connected, in what would eventually become the Internet.
  Nov 23rd – “Jesus Christ Superstar” opens at Longacre Theater NYC for 96 perfs
  Nov 23rd – European weather satellite Meteosat 1 launched from Cape Canaveral
  Nov 24th – France performs nuclear test at Muruora Island
  Nov 24th – Miami Bob Greise passes for 6 touchdowns vs St Louis (55-14)
  Nov 25th – David Steed balanced stationary on a bike for 9 hrs 15 mins
  Nov 25th – Thomas Hearns KOs Jerome Hill in 2 rounds in his 1st pro fight
  Nov 26th – ‘Vrillon’, claiming to be the representative of the ‘Ashtar Galactic Command’, takes over Britain’s Southern Television for six minutes at 5:12 PM.
  MLB First Baseman Eddie MurrayMLB First Baseman Eddie Murray Nov 26th – 42nd Iron Bowl: Alabama beats Auburn 48-21 in Birmingham
  Nov 27th – “Comedy with Music (Victor Borge)” closes at Imperial NY after 66 perf
  Nov 27th – 65th CFL Grey Cup: Montreal Alouettes defeats Edmonton Eskimos, 41-6
  Dec 4th – Hollis Stacy/Jerry Pate wins Pepsi-Cola Mixed Team Golf Championship
  Dec 4th – Jean-Bedel Bokassa crowns himself ruler of Central African Empire
  Dec 4th – NFL’s 5,000th game, Cincinnati beats KC 27-7
  Dec 4th – Neil Simon’s “Chapter Two” premieres in NYC
  Dec 4th – 66th Davis Cup: Australia beats Italy in Sydney (3-1)
  Dec 5th – Egypt breaks off diplomatic relations with Syria, Libya, Algeria, Iraq & South Yemen
  Dec 6th – South Africa grants Bophuthatswana independence
  Dec 7th – Islander Billy Smith’s 10th shut-out opponent-Black Hawks 4-0
  Dec 8th – 43rd Heisman Trophy Award: Earl Campbell, Texas (RB)
  Playwright and screenwriter Neil SimonPlaywright and screenwriter Neil Simon Dec 8th – Portugal’s premier Soares resigns
  Dec 10th – Soyuz 26 carries 2 cosmonauts to Salyut 6 space station
  Dec 11th – Mairead Corrigan and Betty Williams, leaders of the group ‘Peace People’ (an organisation dedicated to encouraging a peaceful resolution of ‘the Troubles’ in Northern Ireland) receive the Nobel Peace Prize
  Dec 12th – Yanks purchase Andy Messersmith from Braves
  Dec 13th – 14 University of Evansville basketball players die in plane crash
  Dec 14th – “Saturday Night Fever” starring John Travolta, premieres in NYC
  Dec 14th – Egyptian & Israeli representatives gather in Cairo for first formal peace conference
  Dec 14th – Red Sox trade Fergie Jenkins to Rangers for John Poloni & cash
  Dec 14th – Test Cricket debut of Abdul Qadir, v England at Lahore
  Dec 14th – War criminal Pieter Menten sentenced in Amsterdam to 15 years
  Dec 17th – Bobby Simpson scores 176 Australia v India at the WACA, aged 41
  Dec 17th – Elvis Costello & The Attractions 1st US TV appearance (SNL)
  Dec 17th – France performs nuclear test at Muruora Island
  Dec 18th – Cleveland Cavaliers retire jersey # 42, Nate Thumond
  Dec 18th – Dutch Antilles: premier Boy Rozendal points independence off
  Dec 19th – Dutch government of Van Agt/Wiegel forms
  Dec 20th – 1st Space walk made by G Grechko from Salyut
  Dec 20th – RAF -terrorist Knut Folkerts sentenced to 20 years
  Dec 22nd – 36 die as grain elevator at Continental Grain Company plant explodes
  Dec 24th – “Ghost to the Post”, Raiders tight end Dave Casper (“The Ghost”) catches a 42-yard reception to set up the Raiders’ tying field goal near the end of regulation (Raiders win in OT)
  Israeli Prime Minister Menachem BeginIsraeli Prime Minister Menachem Begin Dec 25th – Israeli PM Menachem Begin meets Egyptian Pres Sadat in Egypt
  Dec 25th – 7th Fiesta Bowl: #8 Penn State beats #15 Arizona State, 42-30
  Dec 26th – USSR performs nuclear test at Eastern Kazakh/Semipalitinsk USSR
  Dec 29th – Ronald Ribman’s “Cold Storage” premieres in NYC
  Dec 30th – Carter holds 1st news conference by US pres in Eastern Europe (Warsaw)
  Dec 31st – “Bubbling Brown Sugar” closes at ANTA Theater NYC after 766 perfs
  Dec 31st – “Man of La Mancha” closes at Palace Theater NYC after 124 performances
  Dec 31st – Amir Sheikh Jabir al-Ahmad al-Jabir Al Sabah becomes leader of Kuwait
  Dec 31st – Cambodia drops diplomatic relations with Vietnam
  Dec 31st – Donald Woods, a banned white editor flees South Africa
  Dec 31st – Ted Bundy escapes from jail in Colorado
  Serial Killer Ted BundySerial Killer Ted Bundy Dec 31st – WFAT (Brooklyn New York pirate radio station) begins broadcasting on 1620 AM
  Dec 31st – 66th Men’s Australian Open: Vitas Gerulaitis beats John Lloyd (6-3, 7-6, 5-7, 3-6, 6-2)
  Dec 31st – 66th Women’s Australian Open: Evonne Goolagong Cawley beats Helen Gourlay Cawley (6-3, 6-0)

      (Reply)

 26. Det bör väl få anses som relevant och aktuellt att en så kallad “pastor” med hög svansföring blir åtalad för “grov rattonykterhet”.

  Det är sorgligt och bringar skam över “kristenheten”. Läs gärna 2 Petrus kapitel 2. Det är högaktuellt. Jag citerar bara en del av en vers: “för deras skull kommer sanningens väg att smädas“.

  Jag vill även hänvisa till historiska fakta. Du hittar den i länkarna till denna “gamla” kommentar.

  http://unajuaje.niwega.net/aktuellt-3/aktuellt-aktiv-sida-2/#comment-26239

  Avsikten är inte att sparka, men att påvisa att det faktiskt finns mer än den aktuella överträdelsen att be om förlåtelse för.

  Vi alla måste förr eller senare nå en punkt där vi inser att omvändelse är nödvändig för vår frälsning. Det är mitt uppriktiga hopp att Tommy får den insikten när grämelsen över upptäckten ebbar bort.

  /Kjell

  PS. Aktuellt artikel i Dagen.

  http://www.dagen.se/m%C3%A5nga-reaktioner-p%C3%A5-dahlmans-time-out-1.675767

  Aktuellt på Aletheia.

  http://aletheia.se/2015/12/21/varfor-inte-vara-sanningsenlig-tommy-dahlman/#comment-333125

      (Reply)

 27. Kjell,

  Glandberger skriver: “Buddha lär ha sagt att det finns tre saker som inte kan döljas länge: solen, månen och sanningen, och visst ligger det mycket visdom i dessa 2500 år gamla orden. Varför är det då ofta så svårt att hålla sig till sanningen?”

  Ja, varför är det så svårt att hålla sig till Jesus som är Sanningen och Skaparen av solen och månen.

  🙁

  /Ulrika

      (Reply)

 28. Ulrika,

  Jag förstår nog inte din irritation över detta. Dessutom tror jag att det beror på att du gör en så kallad ekvivokation.

  /Kjell

      (Reply)

 29. Under de drygt 25 år jag har deltagit i diskussioner på “nätet” har många personer utpekats som potentiella kandidater till titeln Antikrist.

  I stället för att spekulera kan man kanske hellre se på saker som verkligen händer.

  Jag ger här tre länkar. Först två till en sammankomst som verkligen gör mej bekymrad.

  Sammankomstens öppningsceremoni

  Lägg märke till att man tågar in genom en “frids-port” som ganska mycket liknar shintoismens frids-port.

  I slutet på sammankomsten undertecknar man ett avtal att förena alla religioner i en världsreligion.

  Undertecknings ceremoni

  Vill du läsa mer kan du göra det på organisationens hemsida. Klicka på bilden nedan.

  Detta har pågått nu flera år och först i förrgår fick jag reda på det via email från en broder.

  Det handlar om saker som du kommer att fundera ordentligt på.

  /Kjell

      (Reply)

 30. Kjell,

  Då hänger jag med ang ekvivokation.

  Jo, jag irriterar mig på att Glandberger hänvisar till Buddhas visdom.

  Sedan, även om det är sekundärt, minskas inte min irritation av att han gör så stor sak av något, Dahlmans ageranden kring konserter. Att strula kring konserter är en droppe i havet i jämförelse med att börja promota Buddhas visdomar i en kristen blogg.

  Ursäkta MIN otydlighet.

  /Ulrika

      (Reply)

 31. INGEN ÖVERRASKNING

  Kjell,
  Nu återstår bara att den nya religionen får sin(a) slutliga ledare. Om islam ansluter sig till detta “projekt” så är det antagligen av (inledande) taktiska skäl. För att, efter allt är organiserat ordnat och klart, själv ta över ledarrollen.

  Men när vi nu bevittnar skeendet medan det sker mitt framför ögonen på oss så behöver vi inte spekulera mer. Det räcker det ju faktiskt med att följa utvecklingen.

  Det viktigaste man måste se upp med är kanske inte “vilddjuret” som antyder tvång. Tvång är man ju medveten om. Försåtligare är det med list och andligt bedrägeri. Det verkar som om den enkla regeln framöver blir att helt enkelt “inte ställa upp på någonting” religiöst överhuvudtaget (förutom att bevara den tro vi redan fått).

  1 Tess 5:3 När folk säger: “Fred och trygghet”, då drabbas de av undergång lika plötsligt som smärtan kommer över en kvinna som skall föda, och de slipper inte undan.
  4 Men ni, bröder, lever inte i mörker, så att den dagen kan överraska er som en tjuv.

  // Rolf Lampa

      (Reply)

 32. Rolf Lampa,

  I sammanhanget kan det vara intressant att titta på följande föreläsning av Walter Veith.

  The UN and the Occult Agenda.

  Föreläsningen är inte ny, men den består av presentationer av officiella dokument som utan spekulationer visar hur det står till i världen.

  Föreläsningen ingår i en serie som heter “Total Onslaught” – fritt översatt “Total Attack” eller “Attack från alla håll”.

  Jag var ung när Dag Hammaskjöld mördades i en flygplanskrash i Afrika. Som svensk tyckte jag givetvis att detta var både otäckt och en stor förlust.

  Kolla ungefär 24:50 in i videon hur denne Generalsekreterare byggde ett böne- och meditationsrum i FN. Den ockulta designen förklaras.

  Se gärna hela föreläsningen som är mycket instruktiv. Men om du inte har tid kolla från 1:15:00 vad Joseph Verner Reed sade. (Under-Secretary-General of the United Nations från 1987) Lägg märke till hur han tydligt markerar med djävulstecknet!

  Från ungefär 47:40 behandlas den världsvida planen att uppfostra barn så att de inte smittas av föräldrarnas tro och traditioner. Mycket otrevligt där!

  Som sagt, spekulationer leder ingen vart.

  Wake up and smell the coffee!

  /Kjell

      (Reply)

 33. SORGLIGT!

  Det är ett tag sedan jag besökte sajten “Kristen mp3”. En sajt som erbjuder värdefulla predikningar.

  I dag när jag tittade in fick jag se att de har börjat publicera föredrag och artiklar som inte kan kallas annat än konspiratoriska och spekulativa.

  Jag laddade hem en video som verkade vara intressant och måste konstatera att innehållet var både osakligt och onyttigt.

  Tyvärr kunde jag inte upptäcka någon kontakt-mejl, bara en gästbok. Annars skulle jag ha skrivit till sajtens ägare.

  /Kjell

      (Reply)

 34. Jag laddade hem Folkbibeln 15 till min dator.

  Den finns nu tillgänglig för det utmärkta programmet e-Sword.

  Har bara kollat ett par texter…

  Förbättring:

  Gal 6:16 Frid och barmhärtighet över dem som följer denna regel, och över Guds Israel.

  Men till min förvåning upptäckte jag att verserna 37 tom. 40 har kapats från Apostlagärningarna 8.

  Dessa verser lyder:

  Act 8:36 Och medan de färdades vägen fram, kom de till ett vatten. Då sade hovmannen: Se, här är vatten. Vad hindrar att jag döps?
  Act 8:37 Då sade Filippus: Om du tror av hela ditt hjärta, så må det ske. Han svarade och sade: Jag tror att Jesus Kristus är Guds son.
  Act 8:38 Och han lät vagnen stanna och de steg ner i vattnet, både Filippus och hovmannen och han döpte honom.
  Act 8:39 När de hade stigit upp ur vattnet, ryckte Herrens Ande bort Filippus, och hovmannen såg honom inte mer, utan fortsatte glad sin resa.
  Act 8:40 Filippus blev funnen i Asdod, och han vandrade omkring och predikade evangelium i alla städer, till dess han kom till Cesarea.

  Betänkligt!

  /Kjell

      (Reply)

 35. Kjell,

  Viktigt Tillägg!

  Tycks vara fel på filen som erbjuds för e-Sword. Folkbibeln på nätet har följande verser:

  36 När de nu färdades vägen fram kom de till ett vattendrag, och hovmannen sade: “Här finns vatten. Vad hindrar att jag blir döpt?”
  38 Han befallde att vagnen skulle stanna. Både Filippus och hovmannen gick ner i vattnet, och Filippus döpte honom.
  39 När de kom upp ur vattnet ryckte Herrens Ande bort Filippus, och hovmannen såg honom inte mer. Han fortsatte sin resa, full av glädje.

  40 Filippus kom till Ashdod, och han vandrade omkring och förkunnade evangeliet i alla städerna tills han nådde Caesarea. 


  Där har man “bara” skippat vers 37 för att göra texten acceptabel för spädbarnsbegjutare.

  Jag har frågat e-Sword om det är ett tekniskt fel med deras fil.

  /Kjell

      (Reply)

 36. Kjell,

  Jag ställer mig undrande till om de tagit bort versen på grund av spädbarnsbegjutare. Jag kollade i 1917 och där finns versen med, men har ljusgrå text (i e-Sword). Inga översättarkommentarer fanns så vitt jag kan se.

  Anledningen till att jag inte tror att spädbarnsbegjutare är orsaken är att personen ifråga är vuxen, och det är helt naturligt att en vuxen måste bekänna en personlig tro för att döpas. Jag kan inte tänka mig att någon, vare sig vuxendöpare eller spädbarnsdöpare skulle döpa utan ett sådant krav.

  // Rolf Lampa

      (Reply)

 37. Rolf Lampa,

  Jag förstår ditt resonemang, och låt oss avstå från att göra en dopdebatt av det. Paulus föreslår ju “en Herre, en tro, ett dop, en Gud, som är allas Fader,” i Ef. 4:5, och som du vet så tror jag på det dop som är en lydnadshandling och deklaration att man vill acceptera någon (i detta fall Jesus) som Herre, Mästare och lärare. Lite förenklat skulle man kanske kunna säga att jag tror att dopet är konfirmationen.

  Skulle dock rekommendera ett antal artiklar som finns på Artiklar på Reformationsbibelns sajt.

  Den Alexandrinska och Bysantinska grundtexten.

  Jag rekommenderar verkligen läsningen av ovanstående PDF för alla som vill få insikt i grundtexter och översättningar och textkritik.

  Två personer som har utövat ett katastrofalt inflytande på hur moderna översättningar ser ut var Westcott och Hort. Jag skall citera ett stycke från ovanstående artikel.

  Vilka var Westcott och Hort?

  De var professorer vid Cambridge Universitet. År 1860 blev Hort en evolutionist, efter att ha läst Darwins bok. Båda förnekade att Kristi död hade någon försonande faktor för syndare.

  Redan år 1851 uttryckte Hort i ett brev sitt ogillande för den gamla grundtexten Textus Receptus, genom att kalla den “usel” och”avskyvärd”.

  Någon i Bibelkommissionen hade yrkat på att ingen som förnekar Kristi Gudom skulle få arbeta med bibelöversättningen.”Om kommissionen accepterar detta, måste mitt arbete sluta” skrev Westcott.

  I Westcott och Horts grekiska grundtext är namnet Jesus utbytt mot han 36 gånger enbart i evangelierna, i 1917 års översättning. I 1 Tim. 3:16 är Gud (Jesus) utbytt mot han osv.

  Både Westcott och Hort förnekade Bibelns ofelbarhet.

  Med hjälp av Westcott och Horts brevkorrespondens, vilka deras söner publicerat, får vi veta att Westcott och Hort var medlemmar i “Ghostlie Guild” dvs Ande-Sällskapet från 1850-talet. Hort berättar i ett brev följande: “Westcott,…Benson, m fl och jag har startat ett sällskap för att undersöka andar och alla övernaturliga förekomster och effekter, och jag är benägen att tro att något sådant verkligen existerar.”

  Hort skrev till Westcott 17 oktober 1865: “Jag har blivit övertygad sedan många år tillbaka, att Maria-tillbedjan och Jesus-tillbedjan har väldigt mycket gemensamt i dess verkan och resultat.”

  Westcotts son skriver om sin faders livslånga tro i “vad som i brist på bättre namn, måste kallas för spiritism.”

  I följande artikel finns en översikt över ändringarna.

  En Textnyckel till NT

  Följande artikel lägger kanske inte till så mycket men belyser saken med andra ord.

  Vad dagens kristna behöver veta om nya testamentet på grekiska.

  Ett “litet” tillägg:

  Man skall väl inte heller glömma att maktens Kyrka, numera kallad RKK, först höll Bibeln som “facklitteratur” för sina egna skriftlärda. Senare aktivt förbjöd skriftläsande av “amatörer”, alltså vanliga troende.

  Holländaren Geert Geerts, bättre känd under namnet Desiderius Erasmus (död 1536)*, kunde därför i princip ostörd samla nya testamentets grundtexter i det som vi kallar Textus Receptus. Han hade tillgång till kyrkans alla bibliotek, arkiv och även lärda kollegor, och han var mycket språkbegåvad.

  Han bidrog därmed med den allra viktigaste grundstenen för reformationen. En tid var Luther hans vän, men som bekant var Luther mycket egensinnig och han blev senare en bitter fiende till Erasmus.

  Dock har reformatorerna den humanistiske katoliken Erasmus att tacka för den grundtext som evangeliskt troende fortfarande anser vara den mest tillförlitliga.

  Sanningen är att skrifttrogna läsare behöver både en korrekt grundtext och varandra för att förbli nära sanningen.

  /Kjell

  NOT: * Erasmus var en utomäktenskaplig son till en katolsk präst och dennes vänninna, en kvinna som senare förblev hans hushållerska. På grund av gossens status är hans födelsedatum inte känt men man menar att det var 1466, 1467 eller 1469. Gossen var ju tvungen att döpas i smyg.

      (Reply)

 38. Kjell,

  “Blodmånar i all ära…. (skojar) Men om “blodmånens tetrader betyder något så måste ju även fullmånar ha betydelse.”

  I framtiden blir nymånader viktigare:

  “Och nymånadsdag efter nymånadsdag och sabbatsdag efter sabbatsdag skall det ske, att allt kött kommer och tillbeder inför mig, säger YHWH.”
  (Jes 66:23)

      (Reply)

 39. Kjell,

  En tid var Luther hans vän, men som bekant var Luther mycket egensinnig och han blev senare en bitter fiende till Erasmus. Dock har reformatorerna den humanistiske katoliken Erasmus att tacka för den grundtext som evangeliskt troende fortfarande anser vara den mest tillförlitliga.

  Ja, jag tillhör ju dem som anser att Luther bar sig åt som en idiot när han blev ovän med Erasmus. Jag kan inte veta helt säkert, men som det verkar så utvecklade Luther sin aversion mot Erasmus under debatten om den fria viljan (och Luthers bok om detta “Den trälbundna viljan”) som kanske mest betecknas av Luthers uppblåsthet och osaklighet i argumentationen. Helt enkelt ett bottennapp ifråga om teologisk debatt av en professor som verkade ha större problem med självbilden mot en mer sofistikerad motdebattör (Erasmus) än han själv. Vi skulle hålla köttet utanför, men den debatten är inte det mest lysande exemplet på detta.

  Trots att jag inte är så mycket för att framhålla samfundsgrundare måste jag i den specifika frågan om den fria viljan framhålla att Lars Levi Laestadius hade en betydligt stadigare grund för sitt resonemang, men så kom han inte fram till riktigt samma slutsats som Luther heller, utan kanske någonstans mitt emellan de två. En uppfattning som jag uppfattar stämmer med alla skriftställen jag sett i frågan.

  Utan att förminska Luthers bidrag till min egen frihet att läsa och uppfatta skrifterna, så vågar jag iaf påstå att jag inte är någon Lutherfanatiker. Han spårade ur ibland så att man tar sig för pannan. Så var det sagt.

  // Rolf Lampa

      (Reply)

 40. Rolf,

  Kan du ge en kortfattad sammanfattning om Luthers Laestadius Erasmus syn på den fria viljan?

  Antar att det hela tangerar frågan om predestination.
  Jag har för mig att Luther lärde om “inte dubbel predestination” (till skillnad från Calvin.)

  PS. Kjell du får även du svara om du vill! 🙂

  Med vänlig hälsning
  Broder

      (Reply)

 41. Beträffande Textus Receptus och Reformationsbibeln så medverkade ett par av mina personliga bekanta i projektet kring översättningen, bland annat Maj-Lis Palo (numera avliden) från min hemförsamling under tiden i Luleå. I den tradition jag växte upp inom framhölls nämligen Textus Receptus som synnerligen viktig att utgå ifrån.

  Intressant nog ifråga om konflikten mellan Luther och Erasmus så var det min personlige vän, Lutherforskaren och professorn Dr Ingemar Öberg, och tillika predikant i nämnda församling, som drog min uppmärksamhet till Luthers tvivelaktiga beteende mot Erasmus. Ingemar frågade mig vid ett tillfälle då jag besökte honom i hans hem/bibliotek vad jag ansåg om dittan och dattan som Luther skrivit, och det märktes tydligt att han hade egna tankar om detta som han kanske inte framförde i talarstolen precis. Vid ett tillfälle visade han mig sina egna anteckningar i marginalerna till bl.a. boken om den fria viljan, och det gick inte att undgå att notera hur motbjudande han uppfattade den debatten. Jag kände mig lättad då jag snarare väntade mig att bli bashad för att hysa lutherkritiska åsikter… 🙂

  För en teologisk “arbetsträl” kan det vara intressant att läsa boken “Bibelsyn och bibeltolkning hos Luther” som faktiskt innehåller en del intressanta gruskorn. Men jag förvarnar om att Dr Öberg var av den “gamla stammen” vilket garanterar en tungläst bok. 🙂 Boken är i ett avseende speciell för mig, för han råkade ut för en hårddiskkrasch då han skrev den, och kapitel två försvann helt. I sin nöd frågade han mig om det går att “återvinna” informationen från hårddisken, varpå jag svarade att det kan man. Jag berättade aldrig åt honom att det tog mig en veckas arbete, dag och natt, att med hjälp av specialprogram vaska fram informationen, vilket lyckades till slut (märkligt nog löste det sig inte förrän jag formaterade hårddisken… vilket vid första tanke låter helt galet) 🙂

  Boken:
  http://www.bokus.com/bok/9789175802282/bibelsyn-och-bibeltolkning-hos-martin-luther/

  //Rolf Lampa

      (Reply)

 42. Broder,

  Jag är inte kunnig vad gäller Luther men jag har läst en bok som jag tyckte var tydlig.

  Boken heter: “Gud varför sover du?”

  Författare: Leif Andersen

  EFS Förlag, ISBN 91-7080-823-6

  Boken gav mej insikt i hur Lutheraner tänker angående de fria viljan.

  Jag kan rekommendera läsning av den boken.

  /Kjell

      (Reply)

 43. VAL PÅ GOTT OCH OST

  Broder,

  Jag har lite tidsbrist just nu och skall förvisso läsa länken om Schartaus syn på predestinationsläran.

  I inledningen såg jag dock att han gör den iakttagelsen att Luthers polemik med Erasmus präglades av “kontexten en akademisk disputation.” Debattnivån från Luthers sida var dock på lägre nivå än så, och framförallt, saknade giltiga bibliska argument. Påhoppen och okvädningsorden var desto fler. I praktiken ledde detta till en rakt igenom förvirrad syn på frågan som ständigt motsäger skriftens klartext och som försvarades med endast långsökta konstruerade påståenden. I princip hade Luther an kalvinistisk predestinationssyn med enda undantaget att man faktiskt kan vägra ta emot Guds fria gåva. I övrigt förnekar Luther att människan de facto väljer att ta emot denna samma gåva. Hela resonemanget blir mycket konstigt om man liknar Luthers val vid att komma till en punkt där vägen delar sig : Man kan bara vägra svänga av åt ena hållet, men Luther erkänner inte att man därmed valt att svänga in på den andra vägen. Luther har helt enkelt bara bestämt sig för den “teologiska positionen” att människan inte kan välja, punkt slut.

  Vad Luther inte verkade upptäcka, om vi behåller liknelsen med väg en som delar sig, är att Gud visserligen är den enda som kan visa människan ATT det finns en alternativ väg, och Gud kan även TVINGA människan att se att det finns ett alternativ. Men när vi väl står vid platsen där vägen delar sig (kan vara mer eller mindre dramatiskt i olika människors liv) så TVINGAS vi göra själva valet själv.

  Det sistnämnda resonemanget skiljer sig i en argumentation från Luthers enda och faktiskt enkelspåriga synsätt på viljan överhuvudtaget – att det enda finns “helt fri vilja som också skapar alternativen”, om man förenklat sammanfattar synsättet. LL Laestadius var mer realistisk och erkände det faktum att vi TVINGAS välja på de alternativ som Gud “ställer i vägen” för oss i våra liv. Detta mer nyanserade och realistiska synsätt innebär alltså att vi själva inte kan skapa de alternativ vi skulle ÖNSKA att välja på, kallar LLL för “passiv fri vilja” vilket skall uppfattas i kontrast till att verkligen kunna skapa de alternativ vi sedan väljer på.

  Jämför LLLs synsätt med att du går in i en butik för att köpa ost. Luther hävdar att du inte kan välja din ost. LLL hävdar att du visst kan gå fram till osthyllan för att där “endast välja på vad som finns i butiken.” Detta kallar kan för “passiv fri vilja”. Vi kan bara välja på de alternativ som finns, dvs vi kan inte skapa dem.

  Mot bakgrund av LLLs synsätt på osthandel skulle jag vilja avsluta med en bibeltext som jag uppfattar att beskriver väsentligen samma synsätt som LLL förfäktade:

  5 Mos 30:14 Nej, ordet är dig mycket nära, i din mun och i ditt hjärta, så att du kan följa det.
  15 Se, jag lägger i dag fram för dig livet och vad gott är, döden och vad ont är, [dvs alternativen tillhandahålls av någon annan än du själv, du är inte fri att själv skapa dem]

  19 Jag tar i dag himmel och jord till vittne mot er att jag har förelagt dig liv och död, välsignelse och förbannelse[alternativen igen]. Välj då livet, för att du och dina efterkommande må leva,

  Ungefär så. Vi väljer alltså (bara) “passivt” på det som faktiskt finns i butiken. Vilket är gott nog när Gud är en av ostleverantörerna.

  // Rolf Lampa

      (Reply)

 44. Kjell och Rolf,

  Tack för era svar!

  Jag uppfattar Laestadius syn på fria viljan som sund.
  Har den något namn (i likhet med Molinism, Pelagianism etc.)

  Med vänlig hälsning
  Broder

      (Reply)

 45. FÖRKROSSELSE
  Broder,

  Jag har svårt att placera LLLs syn på den “passiva fria viljan” i vare sig Pelagianism eller Molinism. Allt sådant beror ju även på hur man definierar fri vilja till att börja med. LLL trasslar inte in sig i predestinationsläran. Sådant är nonsens för honom (han polemiserar istället desto mer med sin samtids filosofer, som Kant och grabbarna angående förnuftet. LLL intresserar sig dock mest för förnuftets ställning till viljan, som i sin tur är underställd begären, så i princip ALLA frågeställningar blir i själva verket helt andra än de isolerade frågorna var för sig, och framförallt viljan kan inte isoleras eftersom han uppfattar den som slav under diverse andra inflytelser).

  INTE ANTI-TES
  Det leder lätt fel att förutsätta eller reda ut endast den fria vilja som konceptuell motsats, eller antites, till determinism. Eller om man så vill, som antites till predestination. Om jag förstått saken rätt ärvde Luther tankekomplexet kring detta från Augustinus, och fortsatte sedan i Augustinus redan upplöjda spår.

  Men begreppet “fri” måste alltid, även i en ideal (materiell) värld, vara begränsad på en mängd sätt OAVSETT om den vore begränsad av förutbestämmelse. Och där missar man realismen i sakfrågan tycker jag.

  FILOSOFISKT FLUFF
  Jag kan till exempel inte välja att flyga. Gravitationen är en begränsing. Därför, att diskutera fri vilja som om inte alla skulle begripa att den aldrig i absolut mening kan vara helt fri, gör att diskussionen blir som den blev i Luthers fall – bisarr. Den ledde till absurda resonemang kring problem som uppstår utifrån en alltför smal eller i vissa delra rent felaktig problembeskrivning från första början. Filosofen kanske inte bryr sig om det han säger verkar absurt eller inte. Men själavårdaren har inte råd med sådant trams (och det absurda grundar sig alltid, vågar jag påstå, på absurda antaganden eller åtminstone felaktiga resonemang längs vägen).

  GUDS VÄG
  Även “teologiska” friheter har begränsningar. Till exempel att Gud fördöljer sig för oss. Och det faktum att Gud vill ha oss sina skapelser åter, förändrar inte det faktum att han anvisar oss en specifik väg för att komma tillbaka till honom. Notera att redan här dyker ett oundvikligt “alternativ” upp – det specifika alternativ som just Gud och inte vi själva förehåller oss – och som vi tvingas förhålla oss till, och som vi inte skulle kunna finna eller förstå om inte Gud visade oss sin väg.

  Men nu har Gud visat oss sin väg. och därför måste vi släppa resonemang “in absurdum” även om den saken. Gud ställer sig alltså i människans väg.

  REALISM FÖRE DETERMINISM
  Man bör observera att även om (t.ex jag anser att) Luther hade en extrem syn på frågan om vårt fria val så innebar det inte att han helt saknade poänger. Att något är överdrivet innebär inte per automatik att det fram till överdriften finns något sunt i botten. Kvarstår att om inte Gud uppenbarar sig för oss (ett av “alternativen”) så finner vi i vårt fallna tillstånd inte Gud på egen hand, och Guds alternativ framstår som en dårskap för oss, och vi kan därför aldrig helt på egen hand komma fram till honom och intaga den plats vi väljer som vår.

  Initiativet är således Guds (liksom butiksägaren väljer de varor han placerar i hyllan) och vår chans är därför att Gud gör sig känd för oss (exponerar varorna i butikshyllan). Men han gör sina erbjudanden på (endast) sina egna villkor.

  Om vi mot bakgrund av detta ser på determinism, så HAR Gud redan från tidens början bestämt en viss väg för dem som vill återvända (omvända sig) till honom. Och Gud HAR redan bestämt att detta skall ske genom tron på den han har sänt, dvs sin Son Jesus Kristus. Men inget av detta ter sig särskilt lockande för den naturliga människan.

  Och Gud som förstår och förutser detta bestämde därför att vi måste konfronteras med både den ändliga fysiska världens begränsningar och den utmattning och förkrosselse som våra egna livsval och världens ondska åsamkar oss. Vi ställs mer inför det oäverstigliga problemet “realism” än frågan om determinism.

  Och om inget annat redan tidigt bryter ner vårt upproriska sinne och höga tankar om oss själva, så skall vi möta även något som fasansfullt som döden.

  SLIPPA VÄLJA
  Och alla kommer vi därför förr eller senare att stå vid “vägskälet”, oavsett vad som fört oss dit. Det är fel att tänka att våra handlingar, eller mer abstrakt, att någon form av aktion “för oss framåt” längs den egna eller andra vägens förgrening. Själva TIDEN för oss till vägskälet, och där står den sedan stilla. Eller om vi vänder på det, vägskälet befinner sig hela “tiden” framför oss så länge vi inte tar tiden i akt och gör vårt uttryckliga val.

  Vårt egentliga problem är därför inte vår förmenta “frihet” att välja utan vår bristande vilja att välja! Vi vill SLIPPA VÄLJA! Detta eftersom vi vill slippa ansvar.

  1 Kung 18:21: ”Elia trädde fram för allt folket och sade: ’Hur länge skall ni halta på båda sidor? Om det är Herren som är Gud, så följ honom. Men om det är Baal, så följ honom.’ ”

  MEN GUD TVINGAR(!)
  Men eftersom vi försöker fuska och slippa undan ansvaret att välja så tvingar oss Gud att välja. Men han väljer inte åt oss.

  Detta enkla faktum, att vi MÅSTE VÄLJA, kommer lätt på avvägar i de bisarra teologiska diskussionerna om “fri vilja”, Determinism (sammanblandningen mellan att förutse och att besluta), Pelagianism (tänk: sök själv upp det goda, eller välj det som Gud lägger framför näsan), Semi-pelagiainism, eller som du kallar det, Molinism (i själva verket en teologisk nonsens-kompromiss som inte ens adresserar grundproblemet, eller dess väsentliga aspekter vid sidan av rent filosofiska spetsfundigheter).

  Men de enligt mitt tycke rent destruktiva teologiska spetsfundigheterna tar inte slut där. Vänder vi på steken har vi begreppen Synergism och Monergism, eller om jag sammanfattar, vårt “samtycke” eller “icke-medverkan” i helgelsen.

  UTMATTNINGSMETODEN
  Med dessa begrepp ur vägen (jag tycker det mesta är nonsens om jag skall vara ärlig) skulle jag sammanfatta LLLs position i alla dessa frågor med ett enda ord: Resignation

  Frågan är ju inte huruvida vi “uppnår” det ena eller det andra i vårt andliga mognad, utan huruvida vi – efter att ha konfronterats med verkligheten, ger upp den mänskliga naturens anspråk, dess självhävdelse (dvs dess uppror mot Gud). Guds ord säger ju (i motsats till allt akademiskt teologiskt nonsens-snack) att vi skulle FÖRNEKA OSS SJÄLVA. Det är också ett val. Men ett val vi inte gärna gör innan vi är alldeles utmattade efter vpåra egna ansträngningar, eller misslyckanden, eller bådeoch.

  När vi mött vår begränsning, insett sanningen om vår ofullkomlighet och ja, misslyckande, och det bottenlösa fördärv som finns i människans hjärta, då är den primära frågan inte längre huruvida vi väljer Gud av fri vilja. Frågan är istället, ger vi upp vårt eget till förmån för Guds möjligheter att reda upp eländet åt oss?

  Det är nämligen detta alternativ – resignation, självförnekelse – som Gud ställer fram inför oss. Guds alternativ framstår visserligen inte för den mänskliga naturen som en “lockvara” i den andliga ostbutiken, men inte desto mindre är detta det alternativ som leder till Livet istället för till Döden.

  Gud presenterar resignations-alternativet på bland annat följande sätt:

  Offer som Gud vill ha är en förkrossad ande, ett förkrossat och bedrövat hjärta föraktar du inte, Gud. (Ps 51:18-19)

  Och vidare:

  “… Han har sänt mig att förbinda dem som har ett förkrossat hjärta, att ropa ut frihet för de fångna och befrielse för de bundna…”

  Resignation alltså. Den mänskliga naturen besegrad, för att ge rum åt Guds Ande att verka istället. Ungefär så.

  “Det som blir sått i ringhet uppstår i härlighet. Det som blir sått i svaghet uppstår i kraft.” (1 Kor 15:43). Och vidare:
  “men han svarade mig: “Min nåd är nog för dig, för min kraft fullkomnas i svaghet.”
 (2 Kor 12:9)

  Så ifråga om LLLs teologi är nog Resignation det rätta ordet. Eller “förkrosselse”. Men som alla förstår syftar det på samma sak. 🙂

  // Rolf Lampa

      (Reply)

 46. Broder,

  I all min okunnighet skall jag drista mej att försöka tolka det “goda som finns kvar efter prövande” av Luthers tankar angående den fria viljan.

  Vi har fri vilja och när vi använder den händer det endera att vi väljer att göra ont eller att vi väljer att lägga ner vår fria vilja och låta Gud bestämma.

  /Kjell

      (Reply)

 47. Tack Rolf och Kjell för ett långt och ett kort svar!

  Med vänlig hälsning
  Broder

      (Reply)

 48. Efter segern på “Super Tuesday” gav Trump ett högmodigt tal till sina anhängare.

  Lägg märke till att han tecknar vilddjurets tal med sin högra hand.

  /Kjell

  PS. Låt mej avstå från att nämna 30-talets härskare vid namn.


  Eller kanske???

      (Reply)

 49. Det meddelas att Microsoft har samarbetat med Washingtons universitet och tagit fram en metod att arkivera data i DNA.

  Man har således upptäckt att Guds metod är överlägsen när det gäller att spara stora mängder data på så liten plats som möjligt.

  Men Gud får inte äran. Man prisar “naturen” som har “utvecklat” DNA-systemet.

  Vinsten i storlek illustreras med att likna nuvarande system med ett stort snabbköp som reduceras till samma storlek som en sockerbit.

  Eller, tänk dej en smartphone med 10.000 Gigabytes utrymme.

  Vore det inte dags att börja beundra universums Skapare för hans suveränitet?

  “Det man kan veta om Gud är uppenbart bland dem, Gud har ju uppenbarat det för dem. Ända från världens skapelse ses och uppfattas hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomliga natur genom de verk som han har skapat. Därför är de utan ursäkt. Fastän de kände till Gud, prisade de honom inte som Gud eller tackade honom, utan förblindades av sina falska föreställningar, så att mörkret sänkte sig över deras oförståndiga hjärtan. – De bytte ut Guds sanning mot lögnen och tog sig för att dyrka och tjäna det skapade i stället för Skaparen, han som är välsignad i evigheter, amen.”

  Ge Upphovsmannen, upphovsmannarätt!

  Är det inte märkligt att ju mer man upptäcker av Skaparens under, desto mindre vill man ge honom äran.

  /Kjell

      (Reply)

 50. På förekommen anledning, som man brukar skriva…..

  En “Kristustrogen” behöver varken oroa sig för den kommande Vreden (grundtextens “orge”), spekulera om “uppryckning” (grundtexten “harpazo”) eller tusenårsrike…. (ordet finns inte i grudtexten). Inte heller spekulera om tider och stunder för den vedermöda (gruntexten “thlipsis”) som alla verkligt troende i mer eller mindre mått får erfara.

  Från och med “uppryckelsen” som från (nästan) alla håll förnekas och från somliga håll korrumperas till en “snedryckelse till det jordiska Jesusalem, är Herren den som sköter spakarna oavsett vad som sker.

  Det finns en massa teorier och spekulerande. Ingen behöver läsa alla dessa fabler och välja den bästa!

  Det finns bara en väg till “frälsning” vilket betyder “räddning”.

  I dessa da’r må vi beakta.
  Det finns en grund, som ej kan vackla.
  En säker grund, för hjärtats tro.
  Och där vår själ, kan finna verklig ro.

  Och Jesus Kristus, Han är den grund,
  Som endast håller, i provets stund.
  En säker grund, för hjärtats tro.
  Och där vår själ, kan finna verklig ro.

  Citatet kommer från en gammal “kristen” sång.

  Jag medger gärna att budskapet kan vara både kryptiskt och verka flummigt.

  Men låt oss då utmana varandra att ge begripliga svar. Snälla! Läs följande 7 verser! Inte är väl 7 verser i Biblen för mycket trohet till Guds ord?

  Ef. 3:14-21

  Därför böjer jag mina knän för Fadern, han från vilken allt vad Fader heter i himlen och på jorden har sitt namn. Jag ber att han i sin härlighets rikedom skall ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin Ande, och att Kristus genom tron skall bo i era hjärtan och ni skall bli rotade och grundade i kärleken. Ni skall då tillsammans med alla de heliga kunna förstå bredden och längden och höjden och djupet och lära känna Kristi kärlek, som går långt utöver vad någon kan förstå. Så skall ni bli helt uppfyllda av all Guds fullhet. Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen.

  At least, give it a try!

  /Kjell

      (Reply)

 51. Man kan undra vad som kommer härnäst?

  Europas kristna hbtq-organisationer samlas i Göteborg

  130 personer, från omkring 20 europeiska länder, samlades under gårdagen i Göteborg till en årlig kristen hbtq-konferens.

  Under sex dagar samlas vi för att samtala om vad det innebär att vara kristen och hbtq-person i våra olika sammanhang.

  Kanske känner sig någon manad att göra något liknande för “kristna” prostituerade och “kristna” biltjuvar?

  /Kjell

      (Reply)

 52. Är kanske detta en av de saker som kommer härnäst?

  Human embryos kept alive in lab for unprecedented 13 days so scientists can watch development

  Human embryos have been kept alive in a petri dish for an unprecedented 13 days, allowing scientists to finally see what happens in the mysterious days after implantation in the womb.

  “It is a most enigmatic and mysterious period of our development which we have never had any access to,” said lead author Professor Magdalena Zernicka-Goetz of the University of Cambridge.

  “This new technique provides us with a unique opportunity to get a deeper understanding of our own development during these crucial stages and help us understand what happens, for example, during miscarriage. It was incredible, it was the happiest day of my life when we saw this.”

  I Aldous Huxleys bok “Brave New World” – Science Fiction – har man sedan länge introducerat metoden att producera barn i reaktorer. Ingen använder där den gammaldags metoden att låta barnet formas i en livmoder.

  Fördelen är att man kan manipulera barnen genetiskt och på andra sätt för att skapa de olika “klasser” som “behövs” i ett fungerande samhälle.

  C. S. Lewis förutspådde för länge sedan att den gudlösa vetenskapens mål är att kunna skapa “människor” utan normal reproduktion.

  C. S. Lewis, Aldous Huxley och J. F. Kennedy dog samma dag.

  /Kjell

      (Reply)

 53. Trump sure of victory making the s i x – s i x – s i x sign.

  He does that quite often!

  /Kjell

      (Reply)

 54. Broder,

  Ja, det stämmer att tecknet används (har använts) i flera betydelser. En av dessa var att säga OK, eller “perfekt”.

  Dock…..

  The sign is given as a pledge of allegiance to Satan. When it is given over the eye, it represents the eye of Lucifer.


  Justin Bieber

  Justin Bieber

  Tyra Banks

  Tyra Banks

  Emma Watson

  Emma Watson

  Justin Timberlake

  Justin Timberlake


  Michael Jackson

  Michael Jackson

  Bill Clinton

  Bill Clinton

  Drake

  Drake

  Lady Gaga

  Lady Gaga


  Det hör till de tecken som används av illuminati.

  /Kjell

      (Reply)

 55. Tack, Kjell för informationen!

  Det var ju då bra att Trump, Clinton, Jackson, på bilderna ovan, inte hade handen framför ögat. Förhoppningsvis menade de “OK”.

  Med vänlig hälsning
  Broder

      (Reply)

 56. En olympisk by, även OS-by eller olympiaby, är ett område där idrottare, och deras tränare och tjänstemän som har anknytning till spelen, bor under pågående olympiska spel. De anläggs i de olympiska spelens värdstad, ofta i anslutning till de större arenorna.

  Avsikten är att förse i allt som “atleterna” behöver under tiden som “spelen” pågår.

  Så meddelas i år det glada budskapet att i Rio de Janeiros olympiska by kommer det att finnas automater med gratis kondomer för byns “sportare” som kommer att vara där lite drygt 2 veckor.

  Man kommer att ladda dessa med 350.000 kondomer för män och 100.000 kondomer för kvinnor.

  Och inte nog med det! I Australien har den ledande kondomfabrikanten utvecklat en speciell kondom som ger nära nog 100% skydd mot zika-viruset och andra virus. Deltagarna i det australiska teamet får med sig ett personligt packet och behöver således inte gå ut till gathörnen.

  Omräknat blir det mer än 4 kondomer per dygn, per par. Jag utgår från att man är minst två om att använda en kondom.

  Huruvida invånarna i Copacabana får besöka den olympiska byn, meddelas inte i nyhetsmedia.

  /Kjell

      (Reply)

 57. Har inte läst här på ett tag så detta kanske redan har uppmärksammats. Broder Eckefjord har omtalats här tidigare angående sådant som han har upplevt som tilltal från Gud. Nu har han vänt om och ber om förlåtelse för sina ganska omfattande och spridda “profetord.”

  Sajten som jag länkar till är ingenting jag kan rekommendera som dagligt näringsintag. Jag trillade in på den för att läsa Eckefjords bekännelse och har nu med ett bestämt steg klivit därifrån. I skrivande stund har den sajten cirka 1200 besökare. Passa på och läs Eckefjords unika läsarbrev innan det försvinner bland allt som kliar människor i öronen.

  http://www.apg29.nu/index.php?artid=25443

      (Reply)

 58. Ulrika,

  Det är ju i och för sig bra att Eckefjord har bekänt färg, men det som jag anser vara mer oroande är att någon kunde nappa på hans “profetior”.

  Det var ju uppenbart att det inte stämde alls.

  /Kjell

      (Reply)

 59. Kjell,

  Om jag minns rätt så hade undervisningsbloggen Bibelfokus följande bibelvers som rubrik för ett par år sedan: “Mitt folk går under i brist på kunskap.”

  Nu betyder inte det att alla ska springa iväg och ta en examen i teologi. Det handlar om det som Eckefjord vittnar om, att vara lyhörd för det som Den Helige Ande vill uppenbara/hjälpa till med i var och en. Om det som man upplever som en hjälp stämmer med Bibeln så blir man hjälpt i stället för att gå under.

  Någon kommenterade under Eckefjords läsarbrev om det uteblivna ansvarstagandet hos dem som boostat budskapen. Så vitt jag kan se tålde inte Apg29 denna kommentar utan har tagit bort den. (Inte min) Det visar vilken lekskola det blivit. En man har tagit ett stort steg i en omvändelseprocess bort från sådant som tidigare tagits emot med hull och hår som någonting fantastiskt och när han ångrar sig bryr man sig inte om sitt eget ansvar.

  Why?!

      (Reply)

 60. Ulrika,

  “Why?!”

  Har funderat på svaret sedan jag ställde frågan och landar där som man alltid gör när man rör sig inom egoteologins sfär. Man bryr sig inte om den som vänder om för man är bara intresserad av från vem man kan ta och få. När en källa av kittlande, om än falska, budskap sinar är det bara att gå vidare till nästa källa som kan uppfylla ens behov. Offra för omvändelse är inte på agendan. Offra för nästan och Herren står inte på agendan. Offrar man så är det för syns skull och av sådant som inte är att offra eftersom man har råd med det utan att det kostar någonting av ens eget ego.

  Må David E välsignas med syskon som vill samlas runt Herren och inte runt sig själva.

  Egot och självförverkligandet är alltså drivfjädrarna. Hur lyckas man upprätthålla egoteologin? Ja, en metod är att acceptera “gudstjänstliv” utan predikan. Jag blev trött på mig själv en söndag och cyklade iväg till en gudstjänst för att dela gemenskap kring Herren med andra. Mycket var bra och en del var dåligt. Efteråt ägnad jag resten av dagen åt att fundera över var man bör dra gränsen för sitt deltagande. En sak som drar en bort från gemenskapen är bristen på en predikan.

  Uteblivande av predikan gör att man söker sig vidare till nästa ställe. Utan predikan baserad på Guds ord kommer gemenskapen ingenstans utan egot och självförverkligandet växer i stället. Man törstar. Likadant är det efter predikningar där barn predikar för barn. Alltså okunniga i ordet predikar för okunniga i ordet.

  Har ni tänkt på det när ni besöker en sådan gudstjänst, där någon okunnig “predikar.” Herren får förlåta men det kan faktiskt nästan bli lite patetiskt. Några sitter och njuter och ler medan andra sitter och suckar och kämpar med att hålla tyst. Ja, en o annan visar med sitt ansiktsuttryck på någon lättare variant av chocktillstånd också. “Var har jag hamnat”? står det i ansiktet på någon. Så finns det de som vet vart man kommit och var förberedd och passar på att göra bort en del ärenden via sina appar eller vad det heter.

  Inte får man ge upp. Det får bli ett nytt försök till gemenskap kring predikan på ett annat ställe på söndag. Ja. Jag lovar 🙂 Det blir nog pingst tror jag.

      (Reply)

 61. Ulrika,

  Visserligen är det ju bra att Eckefjord har bekänt sin synd. Då kan ju till och med de som inte prövar så kallad profetia sluta publicera hans alster.

  Däremot köper jag inte att han själv trodde att hans “budskap” kom från Herren.

  Inte heller kan jag hänga med i lovsångskören med formuleringar som: “Här visar du din STORA ÖDMJUKHET och du är såå Älskad av Fadern!

  Skulle reaktionerna ha blivit liknande om en mördare, tjuv eller våldtäcktsman hade bekänt sina synder?

  På GT’s tid var det döds-straff på att komma med falska profetior!

  Andliga, egoistiska högmodssynder anses tydligen av några (många?) som ganska små synder.

  Tilläggas kan att den som publicerar dylika “profetior” utan att pröva dem, blir medskyldig.

  Enligt 1 Tess. 5 gör man sig skyldig till förakt för profetior om man inte prövar dem, och detta leder till “utsläckande” av Anden, alltså att Anden drar sig tillbaka. “Släck inte Anden. Förakta inte profetior, men pröva allt, behåll det goda,

  Det är allvarliga saker eftersom det missleder många.

  /Kjell

      (Reply)

 62. Kjell,

  “Däremot köper jag inte att han själv trodde att hans “budskap” kom från Herren.”

  Du har rätt. Nu när jag läser hans brev igen märker man att han haft en strid och kluvenhet inom sig. Det som han egentligen trodde på i den striden vann sedan. Hade han inte trott på sanningen hade den inte vunnit. Alltså trodde han egentligen inte på att budskapen kom från Herren. Det som han egentligen säger är att han inte visste och att nu vet han och på vem han tror. Man kan inte tro att sina budskap kommer från Herren och 2 håll samtidigt. Denna konflikt blev honom till välsignelse. De som tror på sina egna falska budskap har övergett den andliga strid som blir inom en som en väckarklocka.

  Halleluja säger jag bara. Vi är flera som gläds så åt denna seger, Andens seger över människans kött.

      (Reply)

 63. Ulrika,

  Apropå konflikter inombords,

  Har skrivit ett inlägg hos Berndt som jag kopiera in här:

  “Traumatiska gudstjänstögonblick bör man bearbeta så snart Anden ger en tillfället. I söndags var jag på en gudstjänst i svenska kyrkan som jag tidigare berättat de goda sakerna i den från. Nu har de icke goda sakerna kommit i kapp inombords och den som läser detta inlägg kommer nu att få dela en del av denna process i form av en egen psalmvers. Skratta, gråt, tyck att det är pinsamt på mina vägnar eller vad ni vill. Jag väljer att blotta det som sker i kölvattnet efter söndagens gudstjänst. Känslan när jag gick dit var uppriktig glädje och förväntan. Det höll i sig nästan ända till slutet tills det var dags för nattvarden. Det går nästan alltid snett vid nattvarden och känslan övergår till sorg och matthet. De första psalmerna sjöngs med rostig och hög stämma för att mot slutet av gudstjänsten inte fatta någonting av de psalmer man då sjöng. Psalmen som sjöngs under nattvarden, den från Taize, minns jag bara en mening från som löd ungefär “Du underbara mysterium……..”

  Väljer att bearbeta denna upplevelse (glädjen blev ju förbytt) genom ett högst amatörmässigt men patientmässigt försök till egen sångtext med utgångspunkt från den mening som jag kom ihåg.

  På sné med Taizé av Ulrika,

  Å, du underbara mysterium
  som ingen vill förklara
  annat än som ett delirium
  och aldrig Guds ord uppenbara

  Du leder till Taizé
  Mecka och Rom
  för alla som vill komma sné
  och invänta den laglöses dom

  Vi som älskar dig Jesus
  vill med klara ögon gå
  med blicken mot ditt himmelska hus
  så småningom få nå

  Ibland vi snubblar
  med trötta ben
  på den väg som är krokig men smal
  möter man ofta din Stötesten

  Till korset vi går
  det enda som bär
  och där du läker
  våra sår och egna begär

  Äsch….den var inte så bra men betydligt bättre än Taizé?

      (Reply)

 64. Ulrika skrev: “den väg som är krokig men smal”

  Kan den beskrivningen verkligen stämma?

  Jag skulle nog kalla frälsningens väg “rak men smal”.

  Om vi sedan vinglar från dike till dike är det inte vägens fel.

  Matt. 7:13-15 Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid, och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går fram på den. Och den port är trång, och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den. Akta er för de falska profeterna, som kommer till er klädda som får men i sitt inre är rovlystna vargar.

  Intressant att “de falska profeterna” nämns i direkt sammanhang med den texten!

  /Kjell

      (Reply)

 65. Kjell,

  “Kan den beskrivningen verkligen stämma?”

  Om den stämmer eller inte (med Bibeln alltså) är underordnat för JUST and only ME are for the moment so specielly loved 🙂

  Skämt åt sido är det aldrig bra att blanda in personliga upplevelser med text hämtat från Bibeln. Så ja, “krokig” blir i sammanhanget underkänt som en bibelsanning och godkänt som en beskrivning av den mänskliga upplevelsen man har medan man vandrar omkring mellan dikena.

  Vi kan vara evigt tacksamma att Herrens väg är rak och stadig som en Klippa annars skulle vi inte märka när vi vinglar ner längs dikeskanterna och daskar ändan i vilsevalserna. Aje……..!!!! Har du daskat till nån Buddist nån gång? Hur blir reaktionen?

      (Reply)

 66. Visst finns det tabun!

  Stanley Sjöberg har ofta varit centrum för kontrovers och konflikt. Ibland därför att han vågade försvara sanningar. Andra gånger för att han presenterade minst sagt dubiösa teologiska tolkningar.

  Mitt personliga omdöme om Stanley är att han är ärlig och menar vad han säger. Han ger kritik och tål kritik. Naturligtvis har han inte rätt i allt. Men han är mottaglig för korrektion. (Personligen anser jag att Stanley predikar extrem karismatik.)

  Han skrev på sin FaceBook-sida att HBTQ-aktivisterna skulle vinna på att vara mindre aggressiva. Till exempel genom att sluta med så kallade “Pride parader”.

  Han menade att en lägre svansföring skulle leda till mindre motstånd och kanske till att labila galningar som Omar Mateen, med sympatier för extremism, inte tar steget fullt ut och utför sitt missdåd.

  Men detta fick Stanley inte skriva på sin FaceBook-sida. Det ansågs vara mot reglerna och sidan stängdes ner.

  Inte nog med det. Stanley Sjöberg stoppas från Löttorp meddelar Dagen.

  Vecka 28 skulle Stanley Sjöberg ha medverkat vid två samlingar i Elcatältet på Löttorps camping. Men som en konsekvens av hans uppmärksammade Facebookinlägg, efter terrorattentatet mot en gayklubb i Orlando, är pastorn inte längre välkommen.

  Om man är tveksam angående Stanleys medverkan, i största allmänhet, kan jag förstå det. I den kyrkliga underhållningskulturen passar ju inte predikningar som måste prövas. Och Stanleys predikningar måste sannerligen prövas.

  Men om man utesluter Stanley bara för att han sade den politiskt inkorrekta sanningen om HBTQ-lobbyn, då är det illa ställt med de församlingar som arrangerar Löttorp.

  Stanley själv skriver: Jag kan inte förstå allt det hat jag möter efter min Facebookartikel.

  Ärligt sagt förstår inte jag det heller.

  /Kjell

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *