Aktuellt #8

Ny sida

Views: 912

141 thoughts on “Aktuellt #8”

 1. Med viss bävan skriver jag denna kommentar. För att förklara orsaken till min “bävan” skall jag berätta vad som hände när Richard Wurmbrand predikade i Filadelfia på Rörstrandsgatan för många år sedan.

  För de som eventuellt inte vet det. Richard Wurmbrand satt fängslad och blev torterad många år på grund av sin kristna tro. Detta skedde när Rumänien var ockuperat av Ryssland och orsaken var att Richard Wurmbrand öppet vågade säga att kristen tro och kommunism är helt oförenliga. Kolla gärna mer på Wikipedia.

  Hur som helst. Richard Wurmbrand predikade på engelska och tolkades till svenska. Många gånger under predikan sade Richard: “I hate communism”; och varje gång översatte tolken: “Jag hatar kommunisterna”. Men Wurmbrand visste att detta skulle ske så han korrigerade tolken och sade: “I hate communism, not the communists!” – Alltså: Jag hatar kommunismen, inte kommunisterna.

  Min “bävan” nu är att det skall missförstås när jag länkar till, och rekommenderar en artikel skriven av Mikael Karlendal.

  Vad är problemet med abort i vecka 22?

  I likhet med Richard Wurmbrands ställningstagande att “kristen tro och kommunism är helt oförenliga” vill jag påstå att “kristen tro och abort är helt oförenliga”.

  Mikael Karlendal bekänner offentligt att han är en “Katolsk bloggare, skribent och lärare”. Han vill påverka bloggens läsare att bli katoliker.

  Denna artikel innehåller dock inget proselyterande utom kanske det helt korrekta konstaterandet att RKK är tydlig vad gäller abort, i motsats till protestantiska ledare.

  Låt oss inte göra samma misstag som Wurmbrands tolk. Jag tycker illa om RKK som institution och läroämbete på grund av alla heresier de har kokat ihop, men det betyder inte att de som kallar sig “katoliker” behöver ha fel med allt.

  En liten not är på sin plats. Det aborteras i stor skala även i katolska länder och bland människor som kallar sig katoliker.

  I länder där abort är illegal aborteras det illegalt, ofta av okunniga klåpare och under ohygieniska omständigheter. Resultat invalidiserade barn och flickor (kvinnor) samt många döda unga kvinnor.

  I Kenya, där jag bor, räknar man med att 3 av 4 flickebarn har blivit sexuellt missbrukade. Graviditeter i lägre tonåren är vanliga. Enligt statistiken är 85% av befolkningen “kristen”! Så mycket för statistik 🙁

  /Kjell

      (Reply)

 2. En kommentar på grund av en artikel av Stig Melin.

  Flera gånger har du uttalat förakt för människor som vill förkovra sig och studera. Nu har du själv fallit offer för ditt förakt och producerat ett riktigt bottennapp.

  Går det att missbruka godhet – även den har en baksida

  Din argumentation och din “matematik” är så ihålig att man inte ens vet var man skall börja. Den kan inte övertyga någon, bara befästa dem som redan har valt sammalunda i sitt sinne.

  Inte kan Sverige ta emot världens alla “ensamkommande flyktingbarn”. Många av dessa är noggrannt planerad taktik av deras familjer.

  Men, snälla du, de “102 miljarder kr” som du räknar dej fattig med, varifrån kommer de och vem är mottagaren?

  Pengarna stannar i Sverige och går till “arbetstillfällen”. Fast kanske arbetstillfällen du inte gillar.

  Sverige borde sätta en gräns för antalet flyktingar som kan välkomnas. Men samtidigt verkligen välkomna dem som välkomnas.

  Se till att alla som släpps in börjar arbeta och försörja sig själva på stubben. Skicka hem alla “tjänstemän” som motarbetar varandra och håller flyktingarna i limbo i åratal för att sedan skicka “hem” dem till områden där de blir mördade.

  Det går inte att lösa problem man inte vet orsaken för.

  Orsaken finns i en gudlös svensk byråkrati!

  /Kjell

  PS. Missbruk av godhet kan bara ske av dess mottagare. Du blandar ihop begreppen ordentligt. Sådant heter på ett språk du förkastar: “ekvivokation”.

      (Reply)

 3. Kjell,
  Det jag reagera mest på är ordvalet. “Godhet” har blivit ett skällsord. På andra sajter, främlingsfientliga, används ordet “godhetsapostel”, det är det sämsta och lägsta man kan bli.

  Bibeln bygger på godhet. Vårt evangelium handlar om godhet. Att göra gott. Hjälpa vår näste. Att stämma in i kören och hjälpa till att svärta ner ordet “godhet” leder att slå undan fötterna på vårt budskap. Tänk att vara en del av sådant verktyg.

      (Reply)

 4. Kjell,

  Jag blev förvånad att du sablade ner en artikel som i första hand ville belysa att det finns olika sätt att hjälpa nödlidande på. Att det dyraste alternativet inte alltid är effektivast.

  Kostnadsbilden var hämtad från Krister Renards blogg, gluefox.com, en uppgift jag inte hade anledning misstro. Och om den misstros går den att kolla enligt hans egen uppgift.
  Han jämförde sedan den kostnaden (rätt eller fel) med andra kostnader för svenska skattebetalare och behoven som uppstått i Haiti efter en naturkatastrof.

  En horribel skillnad, tyckte han. OM Mp, C och kultureliten, det han kallar godhetskören fick bestämma svensk flyktingpolitik. Nu får dom möjligen inte det.

  Inlagd senare på Facebook

  Kan man genom att ta emot unga män från Afganistan och Marocko utan speciell flyktingstatus visa hur god man är och hur fint man tänker och därmed tycka att vår invandringspolitik i det fallet är helt OK?
  Att det skapar undanträngningseffekter för den egna befolkningen genom att ekonomiska resurser av betydande mått tas i anspråk blir då underordnad den egna godheten.
  Är det kärlek till invandraren eller är det för att han kan bli lönsam i vårt land som arbetskraft i stället för alla dem som försvinner redan innan de blivit födda. Med andra ord är det Mammon som styr politiken?
  Man må kritisera de ekonomiska konsekvenserna om de ensamkommande barnen, men att inte göra några beräkningar alls är väl ännu sämre
  Nu verkar dock våra politiker (de flesta) se och förstå det ohållbara i situationen och en tillnyktring börja infinna sig men det får för många enskilda ungdomar svåra konsekvenser genom att de vant sig vid förhållandena här.
  Riktiga trauman för en del. Det borde inte kunnat bli så om man gjort rätt från början.
  Situationen i Afganistan är ohållbar i tid och längd och inte är väl chansen till förbättring större om deras ungdomar flyr landet i hopp om ett bekvämare liv för dem själva.
  /Stig

      (Reply)

 5. Fredrik,

  Alla villor använder sig av metoden att ändra ords betydelser.

  I ena diket har man olika termer men menar samma sak. I andra diket använder man samma ord men menar olika saker.

  /Kjell

      (Reply)

 6. Stig Melin,

  Att det finns mycket som är galet i invandringspolitiken är vi ense om.

  Till exempel: Varför skall man över huvud taget ta emot marockaner som flyktingar?

  Att man kan och får ha olika uppfattningar om hur “kakan” skall delas är vi också ense om.

  Jag vet inte hur siffran ser ut nu, men på 70-talet var 60% av den förvärvsarbetande befolkningen i Sverige INTE sysselsatta i produktion av nödvändiga varor och tjänster.

  Oavsett var dina siffror kommer ifrån är de missvisande eftersom äpplen och päron jämförs.

  Vilket parti tror du själv gläder sig åt din artikel?

  /Kjell

      (Reply)

 7. Stig hur står det till med fakta? 2016 kom det 2 199 st ensam
  kommande barn. Så varifrån får du 70.000 st ifrån?

  Varför kontrollera uppgifter, särskilt när andra påstår att de går att kolla upp? När jag kollade kostade ensamkommande 1900 kr/dygn. Dyrt men långt ifrån 4000 kr. Det finns enstaka fall där högre kostnader har uppstått men den generella kostnaden är 1900 kr.

  Många flyktingläger världen över är mer att likna vid fängelser. Misär och elände. Jämföra dessa läger ger ingen rättvis bild.

  Jag tycker att du ska sluta upp med att skriva negativt om “godhet”. Vi är sända att göra gott om man tror på NT. Kanske är denna världen viktigare än nästa?

  Som Kjell påpekade, mycket av pengarna för flyktingmottagande går till inhemsk konsumtion. Det går till löner, inköp av mat med mera. Det går inte att jämföra hur mycket pengar som används i Sverige med att skicka samma pengar utomlands. Svensk BNP ökar för närvarande. Skulle samma summor som används för flyktingmottagande skickas utomlands så skulle BNP sjunka. Meda andra ord konsumtionen i Sverige skulle minska.

  Fel uppgifter om belopp. Fel uppgifter om antal. Jämför päron med äpplen. Ingen analys om inhemsk konsumtion och hur den skulle påverkas genom att skicka pengar utomlands. Räkneexempel hit och dit har inget värde. Det går att bevisa vad man vill genom att tillföra variabler utifrån vad man vill bevisa.

      (Reply)

 8. En uttalad röst i bloggarna har tystnat.

  De som läser här känner säkert till Antonia. Hon brukade kommentera på Aletheia, “Vakna Sverige” och i Berndts Samtalsforum.

  Det är nu redan en lång tid sedan vi plötsligen fick meddelandet hos “Vakna Sverige” att Antonia var sjuk.

  Ett uttalande jag speciellt minns från Andreas blogg, “Vakna Sverige” är följande:

  Utan en verklig omvändelse blir nåden verkningslös. Man riskerar att förhärda sitt hjärta, som blir hårt och kallt, och riskerar därigenom att falla ifrån tron, och bli bedragen.

  Antonia skrev ofta på min blogg och vi höll kontakt via email även efter hennes hjärnblödning.

  Men så tog det slut. Jag och flera fortsatte att be för henne.

  I dag fick jag meddelandet från Antonias dotter att de senaste åren har varit tunga, med ständigt nya komplikationer.

  Hennes kamp har nu förbytts i vila.

  Jag har aldrig talat med Antonia via telefon eller sett henne, men ser fram emot att en dag få möta henne i härligheten.

  /Kjell

  Här kan du läsa några artiklar som Antonia medverkade till.

  Personlig erfarenhet av sektarism – ett vittnesbörd
  En dialog om sabbaten
  Var ligger din horisont?

      (Reply)

 9. Kanske passar det att citera följande sång i detta sammanhang.

  1. När det en gång emot afton lider, skall det bli ljust på din stig?
  När över gränsen din ande glider, väntar Guds änglar på dig?

  Kör: Skall det bli ljust, när din afton kommer? Har du en levande tro?
  Om ej din själ är i blodet tvagen, var skall för evigt du bo?

  2. Se, hur med hast våra år förrinna. Snart har det sista förgått.
  Skall du ett hem och en himmel finna, när du till aftonen nått?

  Kör: Skall det bli ljust, när din afton kommer? Har du en levande tro?
  Om ej din själ är i blodet tvagen, var skall för evigt du bo?

  3. Bävar din själ för den natt som kommer? Fruktar du aftonens tid?
  Säg det till Jesus om Han får frälsa, bytes din ångest i frid.

  Kör: Då blir det ljust, när din afton kommer. Trygg över floden du går.
  Och av Hans hand, som du här har älskat, lönen och kronan du får.

  ====================

  Sången finns med i sångboken Barnatro och Pärleport och är skriven av Elsa Eklund, som skrivet många underbara sånger.

  /Kjell

      (Reply)

 10. Kjell,

  Neeej! Hände detta nyligen? Jag och Antonia har pratat många timmar i telefon men det är säkert 3 år sedan sist.

  På ett sätt är det skönt för henne att gå vidare. Hon har haft ett jobbigt liv. Så jobbigt att jag ibland tvekade på om hon talade sanning.

  Jag med flera har saknat hennes röst på bloggarna. Och nu är det alltså tyst för alltid. Det är ledsamt, men jag är glad för hennes skull. Inga mer krämpor. Hon har slutfört loppet. Väl sprunget säger jag.

      (Reply)

 11. Andreas Frost,

  Om jag har förstått det rätt hände det i början på November förra året.

  Min emailaddress fanns i Antonias dator tillsammans med massor av mejl. Därför fick jag informationen och kontakten med Antonias dotter.

  Om jag har fel med datum kommer jag att korrigera det.

  /Kjell

      (Reply)

 12. En kär syster har gått hem till Herren. Det är sorgligt. Jag ser fram emot att träffa henne i härligheten.
  /Majlis

      (Reply)

 13. Kjell gjorde mig uppmärksam på att någon Mr X har startat en ny Vakna Sverige. Det är INTE jag som ligger bakom. Man kan nästan tro så eftersom vissa inläggsrubriker innehåller sådant jag själv skrivit om.

  Vilket motiv denne Mr X har vet jag inte men nåt skumt är det över den nystartade Vakna Sverige.

      (Reply)

 14. Tack Kjell, för att du förmedlar beskedet om vår syster Antonia. Sorgligt men samtidigt väntat. Och nu är hennes bekymmer borta.

  Vi hade talat flera gånger på telefon, men så en dag fick jag inte tag på henne längre, fast jag sökte upprepade gånger.

  Tacksam att hennes dotter hörde av sig.

  Tacksam för Antonia, denna envetna väktarröst, och det vittnesbörd om Herrens trofasthet genom mycket tuffa omständigheter.
  Längtar, som du Kjell, att få mötas en dag igen.

  Tacksam för er övriga syskon också. Så dyrbart i den tid vi lever.
  Varma hälsningar / Ingela

      (Reply)

 15. Tyskland står inför ett val.

  Högerpopulister och brunskjortor vrålar sig hesa och kastar tomater och ägg mot Angela Merkel.

  Tysklands val är av stor betydelse för hela Europa, och därmed även för den så kallade “Mellan Östern konflikten” vilket har blivit en plattform för antisemitismen.

  Angela Merkels civilkurage och förmåga att stå emot all kritik när flyktingvågen vällde in över Europa är märklig.

  Man bombarderade henne med argument att muslimer inte är välkomna i ett Tyskland med “kristet” ursprung.

  Hennes svar var allt annat än politiskt korrekt. Tänk dej en svensk politiker som skulle våga säga något sådant!!!

  Hon uppmanade sina tyska medborgare att besöka sina kyrkor och leva ut sin kristendom i det offentliga livet. Kort och gott att vara levande, ärliga vittnen för evangelium.

  Försvaret mot muslimska extremister handlar inte om vapen och gränsvakter.

  Det handlar om kristna som vill vara Kristustrogna 7 dagar i veckan.

  /Kjell

  PS. Jag njuter av att höra Angela Merkel framföra sina vågade åsikter på tyska. Hon talar tydligt och artikulerat. Hon var den ende av Europas ledare som öppet vågade ställa krav på samarbetet med Trump!

  Oppositionspartiet AfD (Alternativ för Tyskland) vill att vi skall ge Hitlers Wehrmacht ära för deras insats i andra världskriget! Den person som leder detta heter Alexander Gauland. Pass upp med denne antisemit pur sang!

  Törs Sverige-Demokrater uppmana svenskarna att ta sin kristna tro på allvar som motgift mot islamism?

      (Reply)

 16. När Kim Jong Un blir gammal.

  Egocentriska maktmänniskor med knäpp frisyr som vill göra sina nationer “great again”.

  Nord-Korea 25 miljoner människor varav 22 miljoner i fattigdom.

  USA 323 miljoner människor varav 45 miljoner i fattigdom.

  /Kjell

      (Reply)

 17. Kära ni,

  Jag bor, av fri vilja, i ett land där just nu marxister och islamister försöker göra ett nytt “Somalien” genom att skapa total anarki till förmån för några få super-korrupta, egoistiska ledare av minoriteter.

  26 Oktober blir en viktig dag som beslutar om Kenya blir ett Somali nummer två, eller förblir ett fritt land.

  Må Herren välsigna de sina, oavsett politiska villfarelser.

  Och visst sätter jag en vakt för min tunga så att jag inte förbannar motståndarna. (Annars skulle denna kommentar bli låååång.)

  Tyvärr är Europas kultur-marxism inte till hjälp för oss, utan något vi är rädda för. Må Human Right Resources i sinom tid få sin rättfärdiga dom.

  Och, tro det om du vill….

  Afrikas Förenade Nationer är verkligen till hjälp i denna situation. Kan då mörkhyade verkligen veta bättre än vita i vissa frågor? 🙂

  Inom perentes: Själv är jag vitare än vit eftersom jag lider av vitiligo. Men Herren har lärt mej innebörden av “min nästa”.

  /Kjell

  PS. Nya inlägg beror helt på hur det går här. Detta kostar all energi för att beskydda våra kära.

      (Reply)

 18. Ursäkta en snabb och spontan visit men jag önskar starkt säga några saker.

  Idag skyltas det med stora affischer vid busshållsplatserna i Sverige “Kor, hopp och kärlek” på en stor bild av en lycklig bonde och en finfin ko.

  Och jag blir så arg! Många tycker säger att det där är väl förnuligt och vitsigt men det tycker inte jag. För tron som blivit ersatt med kor i den mening som är bibelns “Tro, Hopp och Kärlek” har blivit tagen på ett respektlöst sätt mot den Herre vi har. Han gav sitt liv för att vi ska få komma till Honom och få trons gåva. Han gav sitt bröd, som är hans kött, dvs han gav sitt liv för att vi ska få leva.

  Jag blir så arg när Guds ord bryts ned bit för bit till att bli någonting annat än det är i människors egna tro! Och vet ni vad! Det finns en till i den här stan som av någon anledning är arg. Men vet ni vad! Man får inte vara arg! Tror ni mig inte? “1 Tablett dagligen mot ilska” stod det på medicinen jag gjorde i ordning till honom på jobbet nyligen.” Man får inte vara arg. Man får inte reagera sunt! Och det är väl därför som 10 % av alla skolbarn klassas som ADD-arna nu. En vän läste att så är fallet nu.

  “Kommer jag finna någon tro när jag kmmer tillbaka” frågade Jesus innan han for till Fadern.

  Nej, men tron på kossor, grönt gräs, glada bönder, “kristna” veganer som tror lika mycket eller mer på kor och gräs som på Honom som ger trons gåva. Och en massa mediciner kommer han finna. Mediciner mot en sund tro.

  Ve oss!

      (Reply)

 19. Kolla gärna på bilden till följande artikel i Dagen. Artikelns text är läsvärd.

  Två unga kvinnor håller upp en handskriven skylt med texten:

  For global peace Israel must be destroyed

  Inte förstår de att de bär på ett plakat med en förbannelse.

  1 Mos. 12:1-3

  Herren sade till Abram: “Gå ut från ditt land och din släkt och din fars hus och bege dig till det land som jag ska visa dig. Där ska jag göra dig till ett stort folk. Jag ska välsigna dig och göra ditt namn stort, och du ska bli en välsignelse. Jag ska välsigna dem som välsignar dig och förbanna den som förbannar dig. I dig ska jordens alla släkten bli välsignade.” 

  Det otäcka är ju att dessa unga kvinnor och miljoner andra som har satt sin tilltro till lögnen, verkligen tror att Israel är orsaken till ondskan i världen.

  /Kjell

  PS. Läser just att Israelhataren Margot Wallström får goda betyg av svenskarna. Bara fem ministrar får godkänt. Ett tidstecken minst lika stort som en förmörkad blodmåne…

      (Reply)

 20. Trots att jag har stora tvivel angående Trump kan jag dock inte annat än gilla att han ger palestinierna än välbehövlig snyting.

  Trump hotar dra in medel till palestinier

  USA:s president Donald Trump twittrar om att USA kan hålla inne utbetalningar till palestinierna eftersom de “inte längre är villiga att prata fred”.

  Han skriver att Washington ger palestinierna “HUNDRATALS MILJONER DOLLAR varje år men får ingen uppskattning eller respekt. De vill inte ens förhandla fram ett långvarigt fredsavtal med Israel”.

  Han twittrar också att Jerusalem-frågan – “den tuffaste frågan” – tagits bort från förhandlingsbordet.

  Självkritik är något som i stort sett saknas hos anhängare av islam. Allt elände är någon annans skuld i deras ögon och de anser att Israel toppar listan på skurkar som vill dem och världen illa.

  Deras reaktion till detta är lätt att förutspå.

  Blint hat och svavelosande ilska när de ger skulden för problemet till alla som inte stryker dem medhårs.

  Vilda demonstrationer med troligen flera skadade.

  /Kjell

      (Reply)

 21. På Berndt Isakssons hemsida görs reklam för Ulf Ekmans 20-minutersperdikningar. Jag har lyssnat till en av dem, den senaste, “Därför är sanningssökande så viktigt”. Det finns flera saker man kan säga om detta undervisningpass och en av de stora kontentorna är att Ekman inte skiljer på VEM som är Sanningen och VAD Ekman själv uppfattar som sant som människa.

  Låt er inte luras.

  Ps. Ett av de mest förbryllande uttalandena som Ekman gör under dessa 20 minuter: “Därför är det viktigt för varje människa, och jag menar varje människa, det spelar ingen roll om du är kristen eller ej, även om jag tror att det är i den kristna tron som detta kommer till djupast uttryck, men för varje människa så gäller det att gensvara till det som är sant men också att söka det som är sant..” Han betonar söka.

  Ps.2 Det som är sant för Ekman, enligt de 20 minuterna, är bla ett sakralt liv, vacker estetik, bildningsprocess…och tja…sakralt liv kanske är en smaksak, vacker estetik kan väl vara fint och bildning är bra men hur kan man sätta likhetstecken mellan sådant och Jesus Kristus?

      (Reply)

 22. Ulrika,

  Ulf Ekman har ju gjort karriär som falsk profet. Han har från början deklarerat sin kärlek till ritualer och sakrament. Han har med sitt liv visat att han inte skyggar tillbaka för falska profetior. Han skäms inte för att förrika sig över andras ryggar. Inte ens med lögner som argument.

  2 Petr. 2:1-3 Men det fanns också falska profeter bland folket, liksom det även bland er kommer att finnas falska lärare som smyger in förödande irrläror. De ska förneka den Herre som har friköpt dem och dra plötsligt fördärv över sig. Många ska följa dem i deras lössläppthet, och för deras skull kommer sanningens väg att bli hånad. I sin girighet kommer de att utnyttja er med hjälp av falska argument. Men domen över dem är verksam sedan länge, och deras undergång sover inte

  Det är inte min sak att döma. Det tillkommer Herren.

  Mitt enda råd är att ta tydligt avstånd från sådana som Ulf Ekman och en hel arme av villolärare.

  /Kjell

      (Reply)

 23. Kjell,

  Ekman säger rakt ut att han delar in kristenheten i 2 delar. De som tror på det sakrala livet och de som inte tror på det sakrala livet. Jag fattar inte att pastorer inte reagerar. Ekman har delat in kristenheten förr. Som ledare för LO var kristenheten delad i om man var med honom i hans församling eller inte. Nu kör han samma (maniupulativa) race som då fast med utgångspunkt utifran de val han själv gjort nu. Som det skrattretande grädden på moset predikar han senare i avsnittet om det felaktiga i att gruppera. (haha)

      (Reply)

 24. Kanske borde jag inte ta er tid här men mitt ärende känns angeläget. Sedan en tid tillbaka har jag försökt förstå vad som är rätt att göra angående mitt arbete som både i uppgift och miljö ibland tvingar mig att agera i strid med min tro. Under tanke och böneprocessens gång har jag sökt arbeten som jag tror att jag skulle kunna utföra på ett bra sätt. Ett problem är att när man arbetat större delen av sitt liv med en specifik utbildning och “klättrat uppåt” i det jobbet samtidigt som man inte är beredd att omskola sig är möjligheterna till ett nytt jobb ganska små. Alla jobb jag sökt innebär ett kliv neråt i det sociala “kastsystemet” och det är svårt att motivera arbetsgivaren att anställa någon som är beredd att sänka sin lön. Man blir misstänkliggjord när man är beredd att sänka sin lön påtagligt för att få ett jobb som inte går i strid med ens tro och samtidigt i stället direkt går i linje med ens tro. Nu har då äntligen en arbetsgivare inbjudit mig till intervju på måndag och jag känner mig väldigt osäker. En anledning är att jag inte varit på en intervju på 25 år, en annan är osäkerheten att inte bli trodd när jag är beredd att ta ett stort kliv neråt och en tredje att jag är ganska kass på att kommunicera i planerade möten. Om någon har konkreta tips på vad kan kan göra och säga samt inte göra och säga är jag jättetacksam. Annars kan ni väl “tänka” på mig innan intervjun.

      (Reply)

 25. Ulrika,

  Jag har suttit på andra sidan av bordet och sammanlagt intervjuat säkert mer än 1500 personer som sökte anställning. Arbetssökande av alla nivåer från löpande band till direktion, från grundskola till avslutad universitär utbildning.

  Det bästa råd jag kan ge dej är att vara dej själv, inte spela någon roll och inte göra samtalet till en reklamkampanj.

  Berätta om dina arbets- och relevanta livs-erfarenheter utan att ta med för många detaljer och utan att “vika ut dej” för mycket.

  Ge utrymme för frågor. Lyssna noggrannt till frågorna. Besvara dem “on topic”. Be om förtydligande om det behövs. Visa därmed att du står öppen för dialog.

  En person som uppför en show vid en intervju riskerar att bli anställd på grund av uppvisningen. Senare i verkliga livet visar sig personen vara någon helt annan.

  Sådant leder alltid till problem i framtiden.

  Var glad om man inte gillar dej som du är. Det är bättre att bli avvisad efter en intervju än att bli tråkad och avskedad från ett jobb.

  Och från din sida gäller ju att om du tycker att något känns otrevligt är det bäst att vänligt men sakligt påpeka detta. Kanske upptäcker du att arbetsförhållandena och kraven inte passar för dej.

  /Kjell

      (Reply)

 26. Kjell,

  För dig är det enkelt att förklara varför jag vill kliva “neråt.” En farhåga jag har inför intervjun är att den jag möter på andra sidan bordet inte tar emot förklaringen lika lätt. Om intervjuaren tar upp saken att jag får gå ner i lön är då ett lämpligt “off topic” -svar “olika jobb ger olika lön…..och….det är jobbet jag söker …” Vad tycker du om det svaret? Med det svaret bäddar man för följdfrågan varför man vill ha jobbet och det kan man ju svara på.

      (Reply)

 27. Ulrika,

  Nej, jag tror att det är bäst att vara ärlig.

  Berätta varför du inte vill ha ditt nuvarande jobb.

  Om de inte kan acceptera din tro är det tvivelaktigt om du skulle trivas där.

  /Kjell

      (Reply)

 28. Kjell,

  I någon ansökan har jag varit helt ärlig. De svarade aldrig. I andra fall har jag tänkt att jag väntar med att berätta hela sanningen för dem om jag får chansen att lära känna dem. Jag vill inte heller bara byta jobb för att komma bort från ett jobb. Jag vill i stället fokusera på vad jag kan göra på det nya jobbet. Och jag är djupt tacksam för att jag fick tillfälle att samtala med dig här. Visste inte, alternativt har glömt, att du suttit på andra sidan bordet. Vilken ynnest att få hjälp av dig i det här läget. Nu är jag mer förväntanfull än orolig inför måndag. Mentalt har jag lämnat mitt gamla jobb. Jag stannar uppsägningstiden ut. Litar på att Herren visar vägen.

      (Reply)

 29. Ulrika skrev: “I någon ansökan har jag varit helt ärlig.”

  I all kommunikation är det svårt att få “motparten” att förstå vad man menar.

  Lyssna noggrant och låt intervjuaren leda. Försök förstå hans (hennes) sätt att uttrycka sig.

  /Kjell

      (Reply)

 30. Kjell,

  “Lyssna noggrant och låt intervjuaren leda. Försök förstå hans (hennes) sätt att uttrycka sig.”

  Mycket bra påpekande. Och jag tar alldeles för lätt över ledandet. Inte så att jag gillar att leda utan mer som ett generöst uttryck att hjälpa till i mötet. Och visst får jag vara helt ärlig med min tro för ljuga kan jag inte. Det här blir ju bara allt mer spännande:-)

      (Reply)

 31. I samband med den politiska debatten om konfessionella skolor skrev Katrine Marçal (som bor i Storbritannien) en krönika i Dagens Nyheter.

  Ett referat finns hos dagen: Därför väljer ateister religiösa skolor

  Krönikan hittar du här: De fejkar för att få plats i de religiösa friskolorna

  Två korta citat:

  • I Sverige betraktas religion i bästa fall som någon form av milt bakåtsträvande vidskepelse som folk eventuellt kan få ägna sig åt på fritiden, så länge de även kollar på Melodifestivalen.
  • Men den svenska kommunala skola som jag själv gick i för inte så länge sedan var ateistisk, socialdemokratisk och luthersk med hedniska inslag av naturdyrkan och vintersport.
  • Om någon hade förklarat för dig att den svenska statsreligionen var ”ateistisk, social­demokratisk och luthersk med hedniska inslag av naturdyrkan och vintersport”, ja då hade du kunnat förhålla dig till det.

   I stället är allt detta outtalat.

   Och du kan inte prata med svenskar om deras religion eller kultur.

   Eftersom svenskar inte tycker att de har någon. De tycker bara att de är lite bättre än alla andra: en neutral måttstock mot vilken resten av världen kan mäta sina framsteg i samhällsbyggnad och upplysning.

   Du kan förbjuda Gud i klassrummet.

   Det betyder inte att han försvinner.


  Det kan vara bra att komma ihåg att om konfessionella skolor förbjuds så sker det “på god demokratisk grund”. Det finns en övertro på demokrati i Sverige!

  Joel Halldorf skrev om Gud och demokrati för några dagar sedan i Dagen.

  Utan Gud kommer demokratin att dö

  Två korta citat:

  • Utspel om religiösa friskolor, utredningen av statligt stöd till trossamfund, och upprörda känslor kring böneutrop….

   Samtidigt lämnar debatten mycket i övrigt att önska. Tendensen är att människors religiösa engagemang betraktas som ett problem; ett nödvändigt ont som staten är tvungen att tolerera.

  • Här finns en paradox som riskerar att underminera det liberala projektet. Liberalismen föreskriver frihet, men ett fritt samhälle kräver ansvarstagande medborgare. Det liberala samhället kunde växa fram tack vare sociala normer och starka gemenskaper – men liberalismen betonar frihet från såväl normer som gemenskap.

  Ett belysande exempel på hur liberalismen, laglöshetens evangelium, urholkar kyrkor/församlingar inifrån finns i följande artikel i Dagen.

  Biskop Eva Brunne anmäld för att ha ogiltigförklarat dop

  Här har alltså en av SvK’s biskopar, som tillsattes i strid med Guds bud på grund av liberal-teologi och demokrati, kört huvudet in i väggen när hon vill underkänna dopet hos “Herrens nya kyrka/Swedenborgskyrkan”, som är ett starkt heretisk samfund med gnostik och ängladyrkan.

  Som bekant anser SvK att det är förkastligt att låta döpa sig på riktigt om man redan tidigare har utsatts för något som kallades dop.


  Och mitt i soppan börjar nu ett nytt samfund att värva medlemmar. Hör och häpna! Nytt nätverk vill vara kristna – fast utan Gud!

  Kristen bortom Gud

  Citat:

  • “Kristen Bortom Gud är ett nätverk vars målsättning är att arbeta för en icke-teistisk och progressiv förståelse av kristen tro”, skriver nätverkets företrädare själva, när de presenterar sig på sin hemsida.

   Där berättar de också om sina nyskapande kvällsandakter som hålls i en kyrka i Stockholm, i samarbete med Gustaf Vasa församling.

  Vill även länka till debatten om dette i Kyrkans tidning.

  Kan man vara kristen bortom Gud?


  Tyvärr är det så att detta ligger i tiden. För dem som inte känner till Emergent Church och deras läror, som är en blandning av hinduism och evolutionstro plus liberaltrologi, vill jag rekommendera följande något tröglästa artikel på engelska.

  Emergent Eschatology – The Road to Paradise Imagined – by Bob DeWaay

  Jag tackar min kära syster för tipset på denna gedigna artikel.


  Allra sist vill jag bara uppmärksamma att Livets Ord långsamt, men säkert rör sig mot en episkopal kyrkosyn.

  Livets ord har utsett sina första biskopar

  De företeelser jag refererar till i denna långa kommentar ligger i tiden. De utgör ett stort och tydligt tidstecken!

  /Kjell

      (Reply)

 32. Ett litet PS angående Livets Ord’s nya kyrkosyn. Joakim Lundqvist, LO’s biskop i Sverige, har en svenskkyrklig bakgrund. Även Ulf Ekman har en svenskkyrklig bakgrund. Låt oss därför inte glömma hur tåget till Rom fungerar. Mikael Karlendal får vara ett varnande exempel här.

  Som bekant trasslade Karlendal in sig i de katolska lärorna och det blev en dominoeffekt. Doplära – Sakrament – Ecclesiologi – Soteriologi – Kristologi – (Mariologi).

  December 2013 meddelade Mikael Karlendal att han lämnade pingströrelsen på grund av att han hade ändrat dopsyn. Han berättade att det inte bara handlade om dopet utan att det gick mycket djupare än så. Allt sedan dess har han aktivt missionerat för katolsk teologi.

  Mikael Karlendal varnade således redan från början att hans steg från bibliskt dop till spädbarnsbegjutelse inte stod för sig självt.

  Var det hela började vet vi inte men att det är en slags dominoeffekt är tydligt. Det innehåller en annan syn på de så kallade “sakramenten”, syn på kyrkan (ecclesiologi), syn på frälsningen (soteriologi) och därmed syn på Frälsaren (kristologi).

  Karlendal säger något eufemistiskt att han numera anser att bekännelsedopet är en irrlära eller kanske villolära.

  /Kjell

      (Reply)

 33. Kjell,

  Det är mycket nu. Har läst artikeln du länkar till om Brunnes underkännande av en kvinnas barndop. Ja…vad ska man säga? Jag säger så här: Brunne, vänd om och låt dig döpas till Kristus. Han har en hel del jobb att utföra i dig och ditt liv om du vill låta Honom göra det. Förmodligen accepterar inte Brunne dop till Kristus heller.

      (Reply)

 34. Åh vilken förlust för oss som är kvar men fest i himlen!
  Lyssnar på hans undervisning varje dag och tackar Gud för denna undervisning.
  Tack Gud för dessa märgstarka rätter!!
  Vila i frid käre broder!

      (Reply)

 35. Jag håller med:
  “Tacksam till Herren att vi fick bli välsignade med Svens budskap.
  Ser fram att få möta honom där hemma.”
  Med vänlig hälsning
  Broder

      (Reply)

 36. Stor förlust för de troende här. Stor glädje när vi alla en dag möts och får vara med Herren i evighet.

      (Reply)

 37. Majlis,

  Jag kan minnas fel, men tror att Sven en gång sade till någon (några?) som saknade bibelstudier och predikningar: “Hur länge har du varit troende? Kan du inte laga mat själv?”

  Han kallade bandinspelningar för burkmat.

  Detta är bibeltroget. Vi förväntas växa i mognad. Att inte behöva mjölkmat utan tycka om märgstarka rätter, fast föda.

  /Kjell

      (Reply)

 38. Kära vänner!
  Tyvärr har jag en tråkig nyhet att berätta om.
  “Måndagen den 26 mars lämnade bibelläraren och vännen Sven Reichmann detta jordeliv för en sällare tillvaro. Detta efter en tids sjukdom. …………….”
  Gå in på http://bibelfokus.se/ och läs resten.

  Jag har själv många fina minnen av Sven och Marianne. Hade också förmånen att vara med på en Israelresa som Marianne och Sven var ledare för.

  Bed för Marianne som säkert känner sig mycket ensam nu.
  Med vänlig hälsning
  Lillian

      (Reply)

 39. Kjell,

  Emmeli Lundmark skriver en bra reaktion till församlingen Kristen bortom Gud. (Faktamässigt kan man inte kalla en församling utan Gud för en församling då församlingen bärs av Kristi (Guds) kropp och Kristus är församlingen huvud etc etc)

  I alla fall skriver Emmeli om denna “församling” : “Inte bara en kompromiss utan ren motsägelse blir det om allt är antropocentriskt och Gud missförstås som ingen annan än jag själv och min egen andlighet. Att inom kyrkans verksamhet vilseföra människor på detta sätt är… märkligt.”

  Söker upp ordet antropocentriskt som enligt Wikipedia översätts med ” förhållningssätt där människan sätts i alltings centrum. ”

  Tack Emmeli.

      (Reply)

 40. Vi är evigt tacksamma för Sven Reichmann. Hans undervisning har hjälpt oss mycket när våra val varit svåra. Vi tror att Herren utrustar många av sina lärjungar idag, för denna ändetid. MVH Elsbeth o Uno

      (Reply)

 41. Kjell,

  Pröva allt och behåll det goda.

  Kan man vara kristen bortom Gud?

  Svar: Nej. Den kristna tron är en levande tro som bygger på tron på Jesus Kristus. Det är hans Hjälpare som undervisar oss och påminner oss om allt Jesus lär.

  De som ställer frågan är dels Tomas Walch , teol. kand, samordnare för “Kristen bortom Gud” och Åke Nordström, kyrkoherde Gustaf Vasa församling i Stockholm.
  Mina frågor till Walch och Nordström är: Hur kan ni kalla er teologer och herdar utan att räkna med Guds och Herdens närvaro?

  Sedan har en bild som illustrerar när Jesus går på vattnet lagts in i “teologen” och “kyrkoherdens” artikel.
  Bibeltexten om när Jesus gick på vattnet är: “Och strax därefter uppmanade Jesus sina lärjungar att stiga i båten och fara över till andra sidan före honom, medan han skickade i väg folket.När han hade skickat iväg folket, gick han ensam upp på berget för att be. Och när kvällen kom, var han där ensam. Men båten var då redan mitt på sjön och var hårt pressad av vågorna, för vinden låg emot.Men i den fjärde nattväkten* kom Jesus till dem, gående på sjön. *Från kl. 3 till 6 på natten.Och när lärjungarna såg honom gå på sjön, blev de förskräckta och sa: Det är ett spöke, och skrek av rädsla.Men Jesus talade genast till dem och sa: Var vid gott mod. Det är jag. Var inte rädda.Och Petrus svarade honom och sa: Herre, om det är du, så befall mig att komma till dig på vattnet.Då sa han: Kom. Då steg Petrus ner från båten och gick på vattnet för att komma till Jesus. Men när han såg hur stark vinden var, blev han rädd och började sjunka. Han ropade och sa: Herre, rädda mig. Och genast räckte Jesus ut handen och tog tag i honom och sa till honom: O, du klentrogne. Varför tvivlade du?Och när de hade kommit upp i båten, lade sig vinden.Då kom de som var i båten och tillbad honom och sa: Du är verkligen Guds Son! “

  Om denna bild/text skriver teologen och kyrkoherden: “Kristen tro handlar inte om ett ställningstagande till utsagor om övernaturligheter som faktamässigt sanna”

  Jo, det är precis vad kristen tro handlar om. Att ta ställning för Honom som Är. Det övernaturliga i texten visade för lärjungarna vem de mötte och kom genom det till bekännelsen “Du är verkligen Guds Son!” När Jesus säger till lärjungarna “Det är jag” presenterar han sig på samma sätt som han gjorde inför Moses när han befallde Moses att ta med sig Folket ut ur Egypten. Samme hjälp gav samme Gud Petrus när han höll på att sjunka genom vattnet. Sådan hjälp vill teologen och kyrkoherden i artikeln inte veta av.

  Walch/Nordström fortsätter:”Det är dags att börja vara öppen och tydlig med att en levande kristen tro inte behöver innehålla en förmodern världssyn med övernaturliga inslag”

  På detta uttalande kan inte de båda männen bevisa med ett enda bibelord. Det är därför de inte vill ha Gud och Guds ord i sin församling. Vill man ha det måste man bekänna det övernaturliga. Varenda Guds ord är instiftat av den övernaturliga Guden och därför är det övernaturliga ständigt närvarande genom Den Helige Ande. Att säga sig vara Kristen utan att räkna med Kristi närvarande och levande Ande är obeskrivligt svårt att finna en snäll beskrivning för.

  Walch/Nordström fortsätter: “I de tidigaste församlingarna uppstod som vi vet en konflikt kring om det skulle vara ett krav att de manliga hednisk-kristna medlemmarna lät omskära sig på judiskt vis, vilket vi kan läsa om i bland annat Galaterbrevet. Paulus blir rasande på de som hävdar att omskärelse är nödvändigt för att man ska kunna räknas till gruppen och ta del av kärleken och gemenskapen i Kristus. Han skäller på galaterna, om de igen börjar dela upp vilka som är innanför och vilka som är utanför baserat på omskärelsen så har nåden genom Kristus gått dem förbi.”

  W/N talar gärna OM Guds ord och OM vad Guds Apostel Paulus säger vilket får anses som uppseendeväckande då de påstår att Kristen kan man vara utan Kristus och hans apostlar. OM man läser lite mer vad Paulus säger i Rom 2 angående omskärelsen säger han så här:”Jude är man i sitt inre, och hjärtats omskärelse sker genom Anden och inte genom bokstaven. Då får man sitt beröm inte av människor utan av Gud.”

  W/N vill varken vara jude i sitt inre ,för då räknar man med Guds närvaro och hjälp dygnets alla timmareller räkna med hjärtats omskärelse heller eftersom de inte räknar med Anden, som är övernaturlig och är Den som omskär. Enligt W/N kan man räkna med nåden utan att räkna med Kristus. Hur de resonerar kring det får de försöka förklara själva för det är totalt obegripligt för en annan.

  W/N:”I ett brev från fängelset reflekterar Dietrich Bonhoeffer över denna konflikt. Han menar att omskärelse som villkor för frälsningen nu motsvaras av kravet på religion, med vilket han avser vad vi skulle kalla föreställningen om något övernaturligt. När vi tittar närmare på hur det idag fungerar i praktiken så är det just detta att vara en tillhörighetsmarkör, en sorts mental omskärelse, som är den enda funktion en bokstavlig tolkning av att tro på Gud som en från människan oberoende, självständigt handlande och skapande kosmisk makt fortfarande har.”

  Fattar ingenting. Kanske förklarar W/N vad de vill säga i nästa stycke som är: “I allt som traditionellt hört till denna teistiska guds uppgifter har vi nu andra förklaringar. Vi förväntar oss inte mirakulösa ingripanden som ska rädda oss från stormar. Vi ber i första hand om stöd och kraft vid svår sjukdom, inte om mirakulöst helande. Den som väljer bön framför modern medicin anses, med rätta, vara en fanatiker och/eller helt enkelt från vettet.”

  Inte blev jag klokare. W/N vill räkna med Guds stöd och kraft men inte om helanden. Det här blir ju bara bättre och bättre….Vill de vara kristna med eller utan Gud egentligen? De verkar minst sagt ha problem att bestämma sig.

  W/N: “Vi menar att det kristna budskapet är för stort och viktigt för att stängas in bakom en lag-gärning, ”tro på Gud”, som inte har någon annan praktisk konsekvens än att markera innanförskap.”
  Att få bli frälst till innanförskapet himmelriket är alla kristnas yttersta mål. Vilka som hamnar utanför kan man läsa om i Uppenbarelseboken.

  W/N:” Det är dags att överge den tömda symbolen att Jesus nedsteg från ovan där och öppet omfamna att hans gudomlighet kommer sig av att det är vi som i tro erkänner honom som Kristus.”
  Vilken Kristus då? Hur beskriver W/N Kristus?

  W/N:”Att vi låter honom, enligt Luthers funktionella gudsdefinition, vara den som vi väntar oss allt gott av och som vi i all nöd tager vår tillflykt till. Vi vet att det här är ett perspektiv som egentligen ligger nära hur många inom kyrkan idag resonerar. Men eftersom man inte öppet vågar ta ställning är det inte konstigt att man misslyckas med att kommunicera det utåt.”
  Men…återigen …hur kan man ta tillflykt till någon man inte vill ha?

  W/N:”Därför är det är dags att börja vara öppen och tydlig med att en levande kristen tro inte behöver innehålla en förmodern världssyn med övernaturliga inslag. Som led i detta startades nätverket Kristen Bortom Gud och en av de första aktiviteterna vi drog igång i höstas var en serie kvällsandakter i samarbete med Gustaf Vasa församling. Det började smått men har vuxit med tiden och ser ut att fortsätta göra det nu under våren. Människor som hör av sig till oss och kommer till våra andakter uttrycker intresse och glädje över att det äntligen finns ett alternativ som tar dem på allvar.”

  Att förneka Guds övernaturliga närvaro kan inte vara att ta människor på allvar. Det är att förneka Den Helige Andes närvaro. Allvarlig förnekelse inför människor. Inte mindre om man förnekar Honom som sk teolog och kyrkoherde.
  W/N:”De vill känna sig välkomna att söka en sanning i de bibliska berättelserna utan att betrakta dem som historiska händelser. För detta är de beredda att resa till Stockholm från Uppsala eller Västerås en vanlig måndagskväll. En del har blivit positivt förvånade över ”hur troende kristna” vi som anordnat upplevts. Och det är vi ju, annars skulle vi inte bry oss så här mycket. Vi menar endast att kristen tro inte handlar om ett ställningstagande till utsagor om övernaturligheter som faktamässigt sanna.”

  Visst…man kan bygga på Klippan och man kan bygga på annat: “Men den som hör dessa mina ord och inte handlar efter dem, han liknar en dåre som byggde sitt hus på sanden.”

  Och W/N definierar sig själva som troende kristna för att de “bryr sig.” Visst bryr de sig om att vilseleda människor bort från Klippan.

  W/N avslutar sin artikel: “Vi inbjuder alla som tvekar att ta steget fullt ut och öppet stå för en sådan trosförståelse, låt oss kalla den existentiell eller icke-teistisk. Det som väntar är inte en reduktion av det kristna budskapet. Tvärtom öppnar sig alla möjligheter att till fullo tillgodogöra sig vår rika tradition och att förkunna evangeliet utan att kompromissa med vare sig symbolerna eller kärnan i budskapet. Så kan vi också vara en kyrka som tar sitt uppdrag att vara alla sina medlemmars andliga stödjepunkt på fullaste allvar. Genom församlingar som på lika villkor inkluderar både de mentalt omskurna och de icke omskurna. Precis som Paulus önskade.”

  Vadå mentalt omskurna och de icke omskurna?

      (Reply)

 42. Kjell,

  Pastor Berndt Isaksson citerar på sin sajt under rubriken “twitter” ett stycke av Sven. Jag tror att Isaksson tolkar Svens text fel. Isaksson skriver så här: “Sven Reichmann, som nu har fått flytta hem till Saligheten hos Gud, trodde på att människor även efter döden kommer kunna bli frälsta genom att då ta emot Jesus. I en av sina böcker skriver Reichmann så här:
  “Jag tror på en Gud som kan återförena sörjande föräldrar med kyrkstrejkande barn och barnbarn, om inte i detta livet så i nästa. Sluta inte att be men besinna att Gud vill dina barns frälsning långt mer än du. Tjata inte på dina barn, det gör det bara svårare för dem att söka Gud av eget fritt val. Gud kan göra nåd med tusenden för din skull.” SLUT CITAT

  Jag tror att Sven menade att Gud kan frälsa människor utan föräldrar som tjatar på sina barn att ta emot Jesus. Att Jesus klarar frälsningen av barnen även efter att föräldrar dött. Att barnen kan ta emot Jesus utan sina föräldrar. Och att om så sker kommer en förening i himlen. Inte en chans att Sven tolkade frälsningen som så att man kan säga ja efter döden. Jag tror, och vet om att människor säger ja precis innan de dött. Skulle det, rent spekulativt, finnas en möjlighet efter att man lämnat jordelivet är det ingenting som vi vet utan ligger helt och fullt i endast Herrens vetskap och ingenting vi kan eller ska ha att göra med. Budskapet är klart och tydligt. Omvänd er och låt er döpas medan tid är.

      (Reply)

 43. Det var ett tag sedan vi “pratade” med varandra om viktiga frågor. Vi var inte helt överens om allt och det utesluter inte att jag kan korrigera mig i vissa avseende där jag tror att du vet bättre. Därför lägger jag gärna ut några tankar jag har på din anslagstavla. Om du vill lägga dem någon annanstans är det helt OK för mig
  /Stig
  ——————-

  Guds bud eller människors stadgar?

  Posted on 30 april, 2018

  Allvarliga tankar ur Markus evangelium, det 7e kap.

  Traditionen, stadgar och i övrigt människors mening anses av många som lika värdefullt, och trovärdigt, som bibeln. Det är ingen svårighet att se detta i olika rörelser. Det är ju något som återfinns i de flesta krista sammanhang i dag.
  Vi är rätt duktiga på att föredra oss själva och vår egen förståelse av vad Gud menar. Det hänger med redan från när ormen förledde Eva med ”att skulle Gud ha sagt…”
  Jesus var ofta i konflikt med fariséerna och de skriftlärde för deras stadgars skull och som såg förbundet med Moses tillsammans med de egna stadgarna som vägen, De såg inte Jesus som Messias och att han var den som profeterna sade skulle komma.

  Fariseerna och de skriftlärda frågade t.ex. Jesus: ”Varför följer inte dina lärjungar de äldstes stadgar utan äter med orena händer?” Han svarade dem: ”Jesaja profeterade rätt om er, ni hycklare. Det står skrivet: Detta folk ärar mig med sina läppar, men deras hjärtan är långt ifrån mig.

  Deras vördnad för mig är meningslös, för lärorna de lär ut är människobud.
  Ni överger Guds bud och håller er till människors stadgar.”

  Att följa de äldstes stadgar blev en av de stötestenar som hindrade dem att se Jesus
  Så såg en del av problematiken ut på Jesus tid. Han sade också till dem:

  ”Ni upphäver skickligt Guds bud för att upprätthålla era egna stadgar.
  Och ni gör många andra liknande saker.”

  Jesus gjorde klart vad ha ansåg vara viktigast, att hålla sig till Ordet. Inte till vad fariséerna och de skriftlärda ansåg vara lika viktigt, de äldstes stadgar.

  Om vi skulle rannsaka oss själva i dag skulle vi säkert finna att också vi är ”stadgedrivna” på olika områden, hur vi anpassar oss till vår sekulära omgivning i tanke på att vara relevanta samtalspartner till vår omvärld. (och inte förlora våra statsbidrag).

  Hur vi låter bli att göra Guds mening känd av detta och andra skäl.
  ”Vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud”, säger Jakob i sitt brev.

  Man måste lyda Gud mer än människor.
  Jag tror att det har en avgörande betydelse i våra liv och i den slutstrid som väntar.

  ”Se upp så att ingen bedrar er”, säger Jesus, apropå slutstriden. ”Många falska profeter ska träda fram och bedra många”

  Anledningen är alltså de falska profeterna. Hur vet vi att dom är falska? Jo, de har egna regler, stadgar som inte återfinns i Ordet. De medverkar till att laglösheten ökar och kärleken till Jesus och ordet minskar.

  Eftersom laglösheten ökar kommer kärleken att kallna hos de flesta.

  ”Men den som håller ut till slutet ska bli frälst. Och detta evangelium om riket ska förkunnas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk. Sedan ska slutet komma.”

  Och en ny början!

      (Reply)

 44. Stig Melin,

  När jag kör fast i bibelläsningen brukar jag ställa frågor till medlemmarna i “husbandet” här hemma. Gärna till var och en för sig då det är givande med oberoende svar. Även om det givetvis även ger mycket att samtala flera tillsammans också.

      (Reply)

 45. “Ni överger Guds bud och håller er till människors stadgar”

  Mycket vanligt förekommande i kristendomen i alla tider, utom under den första tiden. Apostlagärningarnas tid.

      (Reply)

 46. Lars W,

  Apostlagärningarna avslutas med att beskriva Paulus 2 års husarrest i Rom. Det sägs vara under den tiden han skrev flera av sina brev.

  Breven innehåller en hel del tillrättavisanden.

  Kort och gott, apostlagärningarnas tid var inte så perfekt som en del romantiker vill påstå.

  /Kjell

      (Reply)

 47. Lars W,

  “utom under den första tiden. Apostlagärningarnas tid.”

  En unik sak med Apostlagärningarnas tid är att det var då som våra Apostlar undervisade om den lära vi vill följa. Genom dem har vi tillgång till den undervisning/lära som Läraren Jesus själv givit. Kanske är det utifrån detta unika med Apostlagärningarnas tid som du drar din slutsats om det unika med Apostlagärningarnas tid?

  “Ni är uppbyggda på apostlarnas och profeternas grund, där hörnstenen är Kristus Jesus själv. ” ( Ef 2)

  Din slutsats har fått mig fundera över när Apostlagärningarnas tid var. I fotnoten under Apg 1 står det att Apostlagärningarna skrevs av Lukas. Apostlagärningarnas tid avslutades omkring tidpunkten när Lukas satte sista ordet i sina nedskrivelser. När började Apostlagärningarnas tid? Någon gång mellan att Jesus farit tillbaka till Fadern och Apg 1:1?

  Du har humor Lars : Vart tog alla fariséer vägen efter att Jesus farit tillbaka till Fadern? Det ryktas att de alla emigrerade till en okänd isolerad ö och har aldrig sedan synts till igen…? 🙂

      (Reply)

 48. ETT MEDDELANDE


  Vill för tydlighetens skull ännu en gång påpeka att den “kjell” med liten bokstav “k” som skriver hos Aletheia inte är jag.


  Jag slutade definitivt att kommentera hos Aletheia i Januari 2018.

  /Kjell

      (Reply)

 49. Uno,

  När Sven Reichmann sade upp sitt jobb som läkare och började som bibellärare sade hans mor:

  Du drar skam och vanära över din gamla mor genom att ge upp ett hederligt jobb och åka land och rike runt för att ljuga för folk.

  Citatet finns ungefär 10 minuter in i fil nummer 16 i den predikoserie som broder Lennart Jareteg erbjuder.

  Du finner den här: Ondskans problem

  /Kjell

      (Reply)

 50. Om en dryg vecka hoppas jag vara välbehållen hemma i Kenya igen.

  Jag har använt tiden borta till att läsa och lyssna.

  Jag vill då även försöka förklara hur den iedologiska vandringen ser ut när man kommer från Livets Ord, blir Ulf Ekman – motståndare, börjar leta hebreiska rötter, stannar kvar i WoF (trosförkunnelse) och till sist blir propagandaorgan för Sverige Demokraterna.

  Det finns ett talesätt på engelska: “Garbage in – garbage out”. Bibeln uttrycker den positiva varianten.

  Fil. 4:8  För övrigt, bröder: allt som är sant och värdigt, rätt och rent, allt som är värt att älska och uppskatta, allt som kallas dygd och förtjänar beröm, tänk på allt sådant. 

  Om man fyller sitt sinne med det som nu kallas “alt right” kan det bli obalans.

  Samma gäller givetvis om man fyller sitt sinne med vänster-lögner.

  Man har faktiskt ett val. Man kan syssla med negativa aspekter och man kan syssla med positiva aspekter. På båda sidorna om vägen finns det diken.

  /Kjell

      (Reply)

 51. Jag kan inte annat än att berömma den skärpa och tydlighet som Peter Halldorf visar prov på i en artikel i Dagen.

  Han skriver om att den Svenska migrationsdebatten närmar sig avgrunden

  Kort citat:

  Två stora frågor får den hebreiska Bibelns profetiska litteratur – heliga texter för såväl judar som kristna – att framstå som mer glödhet än på länge: migrationen och klimatet. Bägge är frågor som hör samman med de socioekonomiska klyftorna i vår värld. Men hur många av oss vill erkänna, eller är ens medvetna om, sambandet mellan talet om migrationskontroll och värnandet av vår egen välfärd och säkerhet?

  Han hänvisar även till en artikel i Dagens Nyheter Stefan Jonsson: Vår migrationspolitik är ett svek mot själva framtiden.

  Artikeln är “låst” så jag kan inte läsa mer än inledningen:

  Den samtida migrationsdebatten saknar historiskt djup och har därför snabbt kunnat förskjutas mot avgrunden. För den regerande generationen av politiker i Europa blir eftervärldens dom hård

  Framför allt vill jag återge ett bibelcitat som Peter Halldorf använder i sin artikel.

  Jeremia 22:13-19

  Ve den som bygger sitt hus med orätt och sina salar med orättfärdighet, som låter sin nästa arbeta för ingenting och inte ger honom hans lön. Ve den som säger: “Jag vill bygga mig ett stort hus med rymliga salar” och gör sig stora fönster, klär huset med cederträ och målar det rött med dyrbar färg! Är det att vara kung, att tävla med cederträ?

  Din far åt och drack, men han utövade rätt och rättfärdighet, och då gick det honom väl. Han skaffade rätt åt den bedrövade och den fattige, och då gick allt väl.
  Är inte det att känna mig? säger Herren. 

  Men dina ögon och ditt hjärta ser bara efter egen vinning och att spilla oskyldigt blod, att utöva förtryck och våld. Därför säger Herren så om Jojakim, Josias son, Juda kung: Ingen ska hålla dödsklagan efter honom och ropa: “O, min broder! O, min syster!” Ingen ska hålla dödsklagan efter honom och ropa: “O, herre! O, hur ståtlig han var!” Som man begraver en åsna ska han begravas. Han ska släpas bort och kastas ut, långt utanför Jerusalems portar. 

  Vi påminner oss Joh. 17:3 Och detta är det eviga livet: att de känner dig, den ende sanne Guden, och den som du har sänt, Jesus Kristus. 

  Det är inte oviktigt att känna Herren!

  Han återger även ett citat från Stefan Johanssons artikel:

  Antingen en framtid där människan, alla människor, har rätt att flytta och få en fristad när de behöver det. Eller också en framtid där bara en viss sorts människor kan röra sig fritt över gränserna.

  Vill till sist bara tillägga att man inte kan ha öppna gränser i en värld som är starkt fördelad, socialekonomiskt och “religiöst”.

  Problemen i dagens läge har förberetts många decennia av politiker och styrande som är antikristliga. Att problemen skulle kunna lösas genom att bygga murar och gränser är en lögn. Sådant är mycket kortsiktigt.

  När jag var barn kom invandrarna från Spanien och Italien. Det uppstod en hel del problem på grund av kulturkrockarna.

  Tittar vi längre tillbaka i historien ser vi hur Sverige blev italienskt, franskt och flamländskt på grund av invandringen.

  Skillnaden med nuläget är att då var både styrande och invandrande åtminstone namnkristna, nu är både styrande och en majoritet av invandrarna antikristna!

  /Kjell

  PS. Jag vill bara nämna att jag inte är en anhängare av Peter Halldorfs starkt katolskt inspirerade asketism. Men i den citerade artikeln måste jag ge honom rätt.

      (Reply)

 52. Det hela är mycket enkelt.

  Läs Jesu predikan om getnationer och fårnationer i Matt 25.

  Jag ber att Sverige ska få vara en fårnation även om den nu, genom kristna märkligt nog, är på väg att bli en getnation.

  Halldorfs hjärta är nog på rätt ställe men! han har stora problem i sin teologi då det vid det här laget är känt hur han vurmar för katolikernas fader som dessutom sitter på mängder av rikedomar och stora salar nog att hjälpa många förtryckta.

  Innan Jesus for tillbaka till himlen lovade han att inte lämna oss faderlösa och sände då Den Helige Ande. Därför är vi inte faderlösa utan kan be vår Fader om allt vi behöver. Den rike kan lätt ge och den fattige änkan i bibeln gav sina sista ören i förtroende för sin fader att hon skulle överleva. Enarson behöver lära sig att offra. Glömma sig själv och be om hjärtats omskärelse.

  (Enarson låter som Ekman när han försöker predika. Har aldrig hört Enarson tidigare. Har de samma bakgrund? Låter som om han kan bibeln och har något viktigt att säga men snurrar bara till det. Och falsk ödmjukhet på det. Huva!)

      (Reply)

 53. Fredrik,

  I en nyare kommentar förklarar Enarson sin “logik”:

  PS Jag har aldrig uppmanat någon människa att rösta på SD. Däremot bett alla be att de blir största parti. Det är en annan sak. Jag har uppmanat var och en att rösta efter sitt eget samvete. Jag ställer inte upp på allt inom SD och har aldrig röstat på detta parti. DS

  Försök att få detta att gå ihop, den som kan.

  /Kjell

      (Reply)

 54. Ulrika,

  Jag undrar nog om det faktiskt är så enkelt. Människor har en förmåga att krångla till det mesta och byråkrater är experter på det. Dessutom finns det ju faktiskt invandrare med onda avsikter.

  Visst ligger det något i det du skriver om getnationer, om vi jämför med Jesu ord där han berömer fåren: “För jag var hungrig och ni gav mig att äta. Jag var törstig och ni gav mig att dricka. Jag var främling och ni tog emot mig. Jag var naken och ni klädde mig. Jag var sjuk och ni besökte mig. Jag var i fängelse och ni kom till mig.” (Och säger motsatsen till getterna.)

  Men samtidigt måste vi ju konstatera att Sverige inte är ett “kristet land”. I och för sig finns det inga “kristna länder”, men det finns (har funnits?) länder vars rättspraxis och samlevnadsformer har (hade?) sina rötter i Guds bud.

  Visst vore det bra om Sverige kunde bli en fårnation, men frågan är väl om detta ens är möjligt. Ett land med moderna hedningar som så länge jag vet har varit mycket fientligt mot troende kristna.

  /Kjell

  PS. Enarson är en av Ekmans disciplar. Enarson lyckades inte inom Trosrörelsen. Därför valde han att starta eget. Det fanns många flera än han som startade eget.

      (Reply)

 55. Kjell,

  “Jag undrar nog om det faktiskt är så enkelt. Människor har en förmåga att krångla till det mesta och byråkrater är experter på det. Dessutom finns det ju faktiskt invandrare med onda avsikter.”

  Jag menar vad som är enkelt för den som säger att han tror på Jesus. För Enarson och andra som utgör sig för att vara bibellärare kan inte Matt 25 vara svårt.

  Invandrare med onda avsikter får åka hem igen. Själv har jag aldrig mött en invandrare med onda avsikter men dagligen infödda svenskar i tionde generationen som har olika onda avsikter. Som att inte hjälpa den nödlidande. Som att försöka vrida könsidentiteter ur barns huvud genom att läsa hbtq-böcker för barnen på dagis. Som att inbjuda blivande mödrar på förlossningsyoga. Mindfullness i statlig regi. Arbetskamrater som undrar om man vill med på nåt möte för att möta en död släkting genom medium. Allt detta är vardagsmat i mitt Sverige idag. medan jag som sagt aldrig mött någon invandrare med onda avsikter.

  Med Jesu hjälp är det inte krångligt att älska. Byråkrater och newagare är välkomna till omvändelse.

  Därtill kan sägas att det är enklare att samtala med en invandrare om Gud då denne oftast har en Gudstro medan en gammelsvensk ofta inte har det. Med invandraren är ett samtal om Gud självklart medan en gammelsvensk ofta reagerar negativt och tycker man är stollig när man säger att man tror på Bibeln.

      (Reply)

 56. Ulrika,

  Ja, där nämner du ju en hel radda med saker som jag tror “kvalificerar” för epitetet “getnation”.

  Och visst har du rätt att de flesta invandrare kommer från sammanhang där man anser det vara självklart att det finns en gud.

  /Kjell

  PS. Vill tillägga att jag tror att det finns en specifik synd som kvalificerar ett folk, en nation, till “getnation”.

  1 Mos. 12:3 Jag ska välsigna dem som välsignar dig och förbanna den som förbannar dig. I dig ska jordens alla släkten bli välsignade.

  Getnationer förbannar Israel och alla som är inympade i Israel. FN är getnationernas huvudsäte!

      (Reply)

 57. Det hände sig i slutet på December 2017 att Svenska Kyrkan i Västerås valde att häda.

  Läs själv: Det lackar mot Jul

  Visst får man fira Jesu födelse när som helst. Men det bör ske med vördnad, inte med hedonism och materialism.

   

      (Reply)

 58. Som ni ser håller jag på att uppdatera sajten.

  Tyvärr har jag inte hittat hur man visar länkarna till About, Home, Netikett och resten på ett trevligt sätt.

  De finns där och jag kommer att fixa det så snart jag hittar hur.

  Länkarna finns dock nedanför artiklarna men har inga “namn” bara krumelurer.

  Endast några få har jag placerat till höger ganska långt ner tills vidare.

  Om det inte står “https” = secure i din url-ruta klicka då här:

  https://niwega.net/2019/01/04/far-och-brist-pa-herdar/#comment-13094

  Allt detta har att göra med nya lagar angående säkerhet och “privacy”. Jag skall förklara senare.

      (Reply)

 59. Det finns nu ett antal val ovanför sajt-bilden.

  Ett av dessa är “More…”. (Gäller bara för dem som kollar sajten med en dator. Före mobiler och plattor står det “Menu”.)

  Där håller jag på att placera de länkar som nu fattas.

  Synpunkter, råd och förslag är välkomna.

  /Kjell

      (Reply)

 60. Lite bakgrundsinformation om programmet WordPress.

  När jag startade en egen blogg 2011 var WordPress 3.1.3 den nyaste versionen. Det fanns inget stöd för smartphones och surfplattor i den versionen.

  Mycket har ändrat sig sedan 2011 och det är därför program uppdateras nu och då för att följa med användarnas “Behov”.

  Den förnyade sajten använder WordPress 5.0.2

  I den versionen “ser” programmet om man surfar från datorn eller mobilen och sajtens layout anpassas så att den fungerar bra oavsett vad man använder.

  Det är ganska många av bloggens besökare som använder mobiler och plattor. För dessa är den uppdaterade sajten en fördel. Sedan finns hela raddan av olika styrsystem och webläsare

  Avsikten är således att sajten skall vara lätt läsbar och lätt att navigera oavsett vilken apparat och vilket styrsystem man använder.

  Här är en lista på de 51 mest populära webläsarna. I alla dessa måste det funka!

  1 Google Chrome 18 Konqueror 35 Camino
  2 Firefox 19 Internet Explorer 7 36 iCab
  3 Opera 20 Lynx 37 Swiftfox
  4 Safari 21 SeaMonkey 38 Firefox 2
  5 Internet Explorer 22 Mosaic 39 Galeon
  6 Microsoft Edge 23 Mozilla Application Suite 40 Dillo
  7 Chromium 24 Midori 41 Firefox 3.0
  8 UC Browser 25 Pale Moon 42 Dooble
  9 Maxthon 26 Avant Browser 43 K-Meleon
  10 Vivaldi 27 SlimBrowser 44 Epic
  11 Brave 28 Lunascape 45 Sleipnir
  12 Internet Explorer 9 29 Flock 46 Shiira
  13 Opera Mini 30 OmniWeb 47 Uzbl
  14 Internet Explorer 8 31 ELinks 48 NetSurf
  15 Netscape Navigator 32 Tor Browser 49 w3m
  16 Internet Explorer 6 33 Firefox for Android 50 GreenBrowser
  17 Internet Explorer 10 34 Waterfox 51 Firefox 4

      (Reply)

 61. Så vitt jag kan konstatera är flytten av sajten nu helt klar.

  Ovanför sajtens huvudbild finns en meny med Drop-down för Aktuellt, Off Topic, Q&A och More …

  På smartphones bara en “MENU”. På surfplattor beroende på om man håller dem portrait eller landscape ser det ut som på mobilen eller datorn.

  Om någon hittar något som inte funkar som det skall, eller bör anpassas, skriv en liten kommentar om det.

      (Reply)

 62. Kanske har ni redan sett det. Vill bara berätta att den sajtens nya layout bjuder på möjligheten till “share”, “gilla” och “ogilla” i slutet på artiklarna.

  Även kommentarer kan gillas.

  Vidare finns det en “räknare” som räknar hur ofta en bloggpost har visats. Flera besök av samma besökare räknas inte.

  Givetvis startar allt med 0 nu 🙂 men efter en tid kan man se det.

  /Kjell

      (Reply)

 63. Trosförkunnelsen på Oljeberget Del 1/ovisst

  I min stad finns en församling som heter Yeshua. Denna församling får alltmer ökad popularitet. Även bland de minst anade syskongrupper.

  Församlingen Yeshua lyssnar till villoläraren Lars Enarson som predikar via inspelade videos från Jerusalem.Dessa undervisningspass lägger församlingen ut på sin hemsida.

  Jag har börjat lyssna till en av dessa videos som heter “På Jerusalems murar. Hösthögtiderna om Messias återkomst del 1/4.”

  Man får ta en bit i sänder när man prövar ett budskap och jag brukar föredra att pröva budbärarens tolkning av de bibelord som denne bär fram.

  Lars Enarson inleder med att läsa upp Joh 5:39:”Ni forskar i Skrifterna, för ni tror att ni har evigt liv i dem. Det är just de som vittnar om mig,”

  Där stannar Enarson och ger sin tolkning.

  När han läser upp versen betonar han ordet “tror” med eftertryck” och ordet “dem” dvs skrifterna, med eftertryck.

  Hela innebörden i Enarsons tolkning får åhörarna att tro att Jesus menade något positivt när han sade det han sade i Joh 5:39 till fariséerna.

  Fastän det är tvärtom. Jesus kritiserar fariséernas tro att söka evigt liv i skrifterna och inte hos Sonen som Fadern har sänt. Versen efter 39:an “men ni vill inte komma till mig för att få liv” säger väl allt?

  Fariseérna har förföljt Jesus under hela Johannesevangeliet och Jesus sätter ännu en gång ner foten för att korrigera dem.

  /Ulrika

      (Reply)

 64. Trosförkunnelsen på Oljeberget del 2/ovisst.

  Nästa bibelvers som Lars Enarson läser upp i sitt undervisningspass “På Jerusalems murar. Hösthögtiderna om Messias återkomst del 1/4 är Joh 5:46:

  “Hade ni trott Mose skulle ni tro på mig, för det var om mig han skrev.”

  Denna vers utnyttjar Enarson till att försöka få åhörarna tro att det är rätt att tro på Mose i dag, år 2019.

  Visst vittnade Moses om sin och vår Herre och på det vittnesbördet ska vi tro. Men det som Jesus säger när han säger “Hade ni trott Mose skulle ni tro på mig, för det var om mig han skrev “ är att fariséerna inte heller trodde på Moses. För hade de trott på det/den som Moses vittnade om hade de trott även på honom som stod alldeles precis framför dem: Jesus.

  Fariséerna lyssnade inte ett skvatt på Jesus ord. “Jag är livets bröd.”(Sluta med offerbröden på altaren och tro på mitt offer för era synder) “Jag är livets vatten” (Sluta hämta vatten till altaret vid lövhyddohögtiderna och kom till mig ni som törstar.”

  Enarson vänder och vrider på bibelorden för att få till sitt evangelium och få lyssnaren att tro att Herren Jesus Kristus inte redan skulle ha kommit. Att vår Frälsare inte redan skulle ha dött för våra synder och erbjuder oss evigt liv i tron på och med Honom. Här och nu. Vår Messias har redan kommit!

  /Ulrika

      (Reply)

 65. Jag tror också att det är rätt att tro på: “Hade ni trott Mose skulle ni tro på mig, för det var om mig han skrev.”

  Även i dag 2019!

  /Kjell

      (Reply)

 66. Yeshua?

  Det står Yeshua på en skylt ovanför en församlingslokal. Varför då? Man har hört några på bloggarna använda det namnet. Varför gör de det?

  Nyfiken som jag är har forskningsarbetet för att få svar påbörjats.

  För mig som Jesustroende söker jag svaren utifrån Bibeln och fyller i sökrutan hos folkbibeln med “Yeshua”. Antal träffar är 0. Måhända återfinns “Yeshua” i King James översättning? Nej, noll träffar där också. När jag ändå är i gång fyller jag i “Jesus” i sökrutan hos King James och får cirka 950 träffar med start i Nya Testamentets allra första vers: “The book of the generation of Jesus Christ, the son of David, the son of Abraham. “ Och efter denna vers, vid omkring 950 ytterligare tillfällen, vittnar alltså Nya Testamentets Apostlar om Frälsaren under namnet Jesus.

  När man tittar runt på nätet hos olika församlingar som använder namnet Yeshua kan man se att några använder sig av både namnet Yeshua och Jesus. På församlingen Hebrewroots hemsida skriver man ut båda namnen samtidigt så här: Yeshua/Jesus. Varför då?

  “Yeshua” ger träffar hos wikipedia som leder till en länk om Messiansk judendom.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Messiansk_judendom

  I länken ovan kan man bland annat läsa att den nuvarande formen av messiansk judendom växte fram under 1960-70 talet. Referenserna står på engelska och tolkar jag ref 1 så uppstod rörelsen i USA. Detta känns lite märkligt med tanke på att namnet “hebrewroots” anspelar på “de urgamla stigarna i bibeln” och inte på en 2 generationer gammal rörelse från USA.Det här är nytt för mig men när man läser hemsidan hos hebrewroots i Stockholm talas det mycket om smörjelser och när en profet kommer till församlingen för att meddela dem att det är utifrån denna församling som en väckelse kommer att ske ut över landet (*) är det inte utan att man får vibbarna “Det här har vi hört förut”?

  Hur ser “teologin” ut i dessa rörelser? Om man läser vad man får lära sig hos hebrewroots i Stockholm står det under rubriken “Foundation of faith” att man får lära sig:”om ditt arv och dina rättigheter, om dina andliga vapen och din verkliga identitet. vem du är i smörjelsen och vilken makt du har med Gud.”

  Det där har vi också hört förut i andra sammanhang. (Som inte funkade, milt uttryckt).

  Och ändå kvarstår frågan: Varför duger inte det namn som alla, svensktalande såväl som engelsktalande, sedan länge och väl använt för att tala om Gud?

  Om man vill använda det hebresiska namnet på Jesus vore det ärligare att bli en hebrée och inte beskriva sig som en kristen. Nu uppfattar jag inte teologin som framkommer på hebrewroots hemsida varken som judisk eller kristen utan kommer att tänka på Trosförkunnelsen ala Amerikat.

  (*) “Lance sa detta: På den plats där Hebrew Home ligger skall väckelsen gå ut över Sverige!” Hebrewroots hemsida under “glimtar”

      (Reply)

 67. Jag tror inte att det är korrekt att dra alla Hebrew Roots församlingar över en kam.

  Sant att det finns överdrifter, men det finns det i alla samfund.

  Sant att det finns HRM församlingar som till och med förnekar Jesu gudom. Dessa bör man akta sig för.

  Även HRM församlingar där det är synd att äta glass, gelehallon och lakritsbåtar. (På grund av att det finns gelatin i dessa produkter och att gelatinet kan komma från grisben, inte bara koben.)

  Att Jesus verkliga namn var (är) Jeshua eller Yeshua som man transkriberar det från יֵשׁוּעַ , kan inte förnekas. Det är samma namn som Josua i GT. Namnet betyder räddare eller frälsare. Men att lära att man gör fel genom att använda den svenska varianten Jesus är givetvis inte bra.

  Sedan förekommer det även att man lär att vi inte skall be till, eller tillbe, Jesus utan bara Fadern. Även detta är bevisligen en irrlära. Det finns ju bibeltexter där Jesus tillbes.

  Glöm inte att man inom pingst var tvungen att “tala i tungor” för att räknas som fullvärdig.

  Hos kväkare måste man “skaka” eller “darra” som bevis på smörjelse och andefylldhet.

  I alla samfund finns det saker man måste göra, inte göra eller hyckla för att höra till innegruppen av de allra heligaste.

  Det är dock sant att HRM vanligtvis blir ganska lagisk, alltså saker man måste göra eller inte göra för att få extra-poäng hos Gud.

      (Reply)

 68. Kjell,

  Att den kristna trons ursprung är från judendomen råder inget tvivel. Tron kommer från judarna och Herren var själv jude. Vad jag inte begriper är varför kristna inte är helt nöjda med och står upp till försvar för den kristna tron utifrån NT utan vill backa tillbaka till GT. Varför fick vi ett helt nytt testamente av Herren. Jo, för att det gamla inte dög. Detta betyder inte att jag vill glömma GT. GT är en källa till förståelse för NT och berättar mycket om Gud men det är NT som är vårt nya testamente att leva efter.

  Tolkar jag dig rätt att det liksom inom tex pingstsamfundet finns mer eller mindre sunda kristna församlingar så finns det inom Hebrewroots mer eller mindre sunda kristna församlingar? Då vill jag läsa om en sådan.

  Vad säger Hebrewroots om brevet till hebréerna?

  Alla kan missuppfatta saker och alla har kommit olika långt i förståelsen för vad som är sant eller inte men jag värjer mig starkt emot att man väljer att starta upp nya rörelser mer som en reaktion mot befintliga sunda kristna församlingar som hållit måttet under lång tid i stället för att backa i det man redan har och fråga sig: “Hur hamnade vi här och vad kan vi bevara från den sunda läran som vi redan förstått och bygga vidare på det.”?

  Jag är så urbota less på “starta- eget- för -klådan- i- öronen- har -stillat- sig-församlingar. ”

  Sedan tror jag faktiskt att man använder Yeshuanamnet för att göra sig märkvärdigare än andra och lockande på något vis. Jag tror Herren bara skakar på huvudet och undrar vad människan väljer att sätta sitt fokus på. Och ledsen för anledningarna till det. Ett lurigt sätt att missbruka Herrens namn på? Att använda Gudsnamn för att locka bort från evangeliet om Herrens död och uppståndelse är missbruk av hans namn.

  Tror jag ska använda den erfarenhet jag ändå så surt fått under senaste åren och tänka så här: “Det här känns främmande och obegripligt. Jag kan inte helt förklara varför men jag går inte in under taket förrän jag vet vad jag reagerar på.”

  Tänker också att Jesus lidande inte får dras i smutsen. Led han verkligen så ofattbart svårt för att vi ska blunda för det och backa tillbaka till det som hände före hans lidande som om han inte led för det nya testamentets fullbordande?Led han tillräckligt för att vi ska stanna upp inför det och faktiskt välja att inte gå dit där man sätter sina egna läror högre än den lära som Jesus lär.

      (Reply)

 69. Ursäkta om jag inflikar med en annan aktuell fråga. Ni kanske har sett att det pågår en evolutionsdebatt på insändarsidorna i Dagen. Min son Samuel replikerade på ett tidigare inlägg av Sebastian Ibstedt (doktor i molekylärbiologi) som menar att Gud kan ha legat bakom evolutionen.

  Man kan väl sammanfatta med att Samuel inte håller med. Och han förklarar också varför.

  https://www.dagen.se/debatt/pa-tvars-med-vetenskapen-1.1266577

  Sebastian är kristen och en person som jag träffat personligen några gånger och han har även besökt mitt hem. Vi har också debatterat offentligt ganska flitigt för ett par år sedan då jag har så rakt som möjligt visat att hans resonemang inte håller. Jag har då även försökt visa att han faktiskt inte förstår den underliggande genetiska problematiken. Detta genom att lyfta fram observerade exempel ur naturen (bland annat om återanvändning av gener under det embryonala stadiet, gener som alltså inte kan bli föremål för naturligt urval eftersom de inte har kvar sin funktion efter bara några timmar… osv), väl dokumenterade genetiska processer som han som molekylärbiolog måste både känna till samt kunna förklara i sammanhang av evolutionen, men som han naturligtvis inte kan svara på.

  Faktum är istället att storskalig evolution (i meningen storskalig, att någonting bakterieliknande kan bli till människor) inte har kunnat påvisas att det förekommer och inte att det någonsin har förkommit heller.

  Evolutionstro är både dålig naturvetenskap och dålig teologi.

  // Rolf Lampa

      (Reply)

 70. Rolf Lampa,

  Här följer min egen version av evolutionsläran…..

  Evolutionsläran kan sammanfattas så här
  För en massa miljarder år sedan exploderade ingenting och detta gav upphov till universum. På jorden regnade det på bergen och regnvattnet blev en soppa. Blixt och dunder och solsken tillförde energi så att proteiner bildades. Dessa utvecklades till bakterier och senare grodor som till slut utvecklades till prinsar.

  Alla sagans ingredienser finns med:
  För mycket länge sedan, långt borta i ett magiskt land hände det sig att en groda blev förvandlad till en prins…..
   
   
  Eftersom man mycket väl förstår att det hela är både otroligt och ologiskt gömmer man sig bakom miljarder år. Ofattbara tidsrymder som öppnar för fantasi och hypotheser. Och eftersom hypotheserna är obevisbara kan man bygga på med mera hypotheser tills man systematiserat det hela så att man kan lura folk (och sig själva) att det är vetenskap i motsats till tro.

  Och den motsättningen är ett falsarium. Gud som skapade allt ställde även upp alla vetenskapens lagar och bud. Det finns ingen som helst motsättning i tillit till denne Gud och fullt utövande av vetenskap.

  Men det måste gå som beskrivs i 2 Petr. 3:3-4 Och det mån I framför allt veta, att i de yttersta dagarna bespottare skola komma med bespottande ord, människor som vandra efter sina egna begärelser. De skola säga: “Huru går det med löftet om hans tillkommelse? Från den dag då våra fäder avsomnade har ju allt förblivit sig likt, ända ifrån världens begynnelse.” (Vilken profetia!!!)

      (Reply)

 71. Ulrika,

  1. Kan du nämna tre samfund som du törs rekommendera sökare och nyfrälsta att besöka, utan förbehåll?

  Säkrast känns det väl i sådana fall att inbjuda dem till den församling man själv besöker. Trots saker man är tveksam över eller kanske inte håller med om.

  2. Du talar nu specifikt om Hebrew Roots församlingar. Till vilka samfund tycker du att deras medlemmar skall gå i stället?

  Inga lätta frågor att besvara.

      (Reply)

 72. Rolf Lampa,

  Vill komplementera med länkar till de två tidigare inläggen i evolutionsdebatten i Dagen.

  Evolutionsteorin är vår tids största bluff

  Evolutionen och Gud är inte konkurrenter

  Det är alltid svårt att välja vad och hur man skall skriva i artiklar som är starkt begränsade till omfång. En journalist jag känner personligen berättade en gång för mej att man måste skriva på 12-åringars nivå om man vill att 80% av läsarna skall begripa det man skriver.

  När temat, som i detta fall, är “vetenskapligt” står man således inför valet att huvudsakligen rikta sig till de andra debattörerna med vetenskaplig exakthet, eller att skriva en populärvetenskaplig artikel med värdeladdade formuleringar.

  Samuels artikel innehåller vetenskaplig information som jag tycker är intressant att läsa. Information som troligen inte är känd av många.

      (Reply)

 73. Kjell,

  “Säkrast känns det väl i sådana fall att inbjuda dem till den församling man själv besöker. Trots saker man är tveksam över eller kanske inte håller med om.”

  Svar Ja. Där vet man tillräckligt vad som predikas och om människorna de möter.

  ” Du talar nu specifikt om Hebrew Roots församlingar. Till vilka samfund tycker du att deras medlemmar skall gå i stället?”

  Det ska Paulus få svara på så jag återkommer när jag lyssnat på brevet till hebreérna. Inte så att medlemmarna i hebrewroots, i de flesta fall?, är hebreeér, fast de verkar tro det och vill leva som om de vore det? Så då får man bemöta dem som hebréer. Återkommer.

      (Reply)

 74. Kjell,

  Kapitel 3 i hebreerbrevet inleds så här:

  “Därför, heliga bröder, ni som har fått del av en himmelsk kallelse, se på Jesus, den apostel och överstepräst som vi bekänner oss till.Han var betrodd av den som hade insatt honom, liksom Mose var betrodd i hela Guds hus. Men Jesus är värd mycket större ära än Mose, liksom byggmästaren är värd större heder än själva huset. Varje hus är byggt av någon, men Gud är den som har byggt allt. Mose var betrodd som tjänare i hela Guds hus för att vittna om det som senare skulle förkunnas. Men Kristus är betrodd som Son att råda över Guds hus, och hans hus är vi, när vi håller fast vid vår frimodighet och vårt hopp som vi berömmer oss av”

  Den texten tycker jag säger mycket och “andas” vilken sorts församling som jag vill rekommendera en nytroende. Där Jesus är Gud, Överstepräst, Apostel, Byggherren och Rådsmannen som man frimodigt får hålla fast vi.

  (Skrev att Paulus meddelat hebreerna men kanske är det Petrus)

      (Reply)

 75. Ulrika skrev: “Den texten tycker jag säger mycket och “andas” vilken sorts församling som jag vill rekommendera en nytroende.

  Då fattas det bara att du ger address och telefonnummer till den församlingen. Den kan ju inte rekommenderas om den inte finns.

  Min fråga var ju: “Kan du nämna tre samfund som du törs rekommendera sökare och nyfrälsta att besöka, utan förbehåll?

  Det är en brännande fråga även för många som inte är nyfrälsta. Det finns ju ingen församling där alla medlemmar är perfekta. Och om den funnes skulle den då inte längre vara perfekt om jag blev medlem där.

  Därför är en av de viktigaste uppgifterna för en församling och dess herdar och lärare och evangelister, äldste, diakoner och medlemmar, att verkligen av hela hjärtat inpränta i de nyfrälsta att avsikten för alla är att mogna i tron. Och det gör man genom fortgående omvändelse, genom att studera Guds ord så att man själv kan pröva vad som är rätt eller fel, och genom att känna igen och stå emot de nya frestelser som den onde kommer med.

  Johannes har formulerat detta kärnfullt i sitt första brev.

  Johannes första brev 2:12-14
  Jag skriver till er, barn: era synder är förlåtna för hans namns skull. 
  Jag skriver till er, fäder: ni har lärt känna honom som är från begynnelsen.
  Jag skriver till er unga: ni har besegrat den onde. 

  Jag har skrivit till er, barn: ni har lärt känna Fadern.
  Jag har skrivit till er, fäder: ni har lärt känna honom som är från begynnelsen.
  Jag har skrivit till er unga: ni är starka, och Guds ord förblir i er och ni har besegrat den onde. 

  Johannes första brev 5:20-21
  Men vi vet att Guds Son har kommit och gett oss förstånd så att vi känner den Sanne, och vi är i den Sanne, i hans Son Jesus Kristus. Han är den sanne Guden och det eviga livet. Kära barn, var på er vakt mot avgudarna. 
   
   
  Man kan tycka att ordningsföljden “barn, fäder, unga” är egendomlig, men låt oss inte förvilla oss i funderingar över det. Se i stället hur han avslutar brevet med en varning att vara på vår vakt mot avgudar. Och då tänker många i rika, sekulariserade länder att avgudar är sån’t man har i Afrika och Indien och andra delar av världen där man sitter fast i galna religioner och traditioner.

  Javisst, de sysslar med avgudadyrkan, men avgudarna är sannerligen inte sysslolösa i Europa och USA heller. Allt, och alla, som man ger högre auktoritet än Herren själv är en avgud. Allt, och alla, som man har större förtroende för än Herren själv är en avgud. Allt, och alla, som man älskar mer än Herren själv är en avgud. Tänk på hur lätt det egna jaget petar Herren från tronen.

  Det är inte så att den onde sitter apatisk och sysslolös till ändetidens stora prövning kommer. Han gör allt han kan för att vi skall vara nöjda med halvsanningar.

  2 Thess. 2:9-12
  Den laglöses ankomst är ett verk av Satan som kommer med stor kraft och med lögnens tecken och under. Med ondskans alla konster bedrar han dem som går förlorade, eftersom de inte tog emot kärleken till sanningen så att de kunde bli frälsta

  Därför sänder Gud villfarelsens makt över dem så att de tror på lögnen och blir dömda, alla de som inte har trott på sanningen utan njutit av orättfärdigheten.

  Hyckleri är både avgudadyrkan och förakt för sanningen. Tyvärr är det en av de mest förekommande onda andemakterna i alla föreningar, församlingar, politiska partier och grupper av vad slag det vara må. Det sker när det egna jaget sätter Herren på andra plats. Det sker när jag ägnar det mesta av min tid att klä mej med fikonlöv.

  Sven Reichmann predikade om Kärlek till halvsanningen. Ett intressantstudium i hur man med halvsanningar kan välkomna avgudar.

      (Reply)

 76. Kjell,

  man måste skriva på 12-åringars nivå om man vill att 80% av läsarna skall begripa det man skriver.

  När temat, som i detta fall, är “vetenskapligt” står man således inför valet att huvudsakligen rikta sig till de andra debattörerna med vetenskaplig exakthet, eller att skriva en populärvetenskaplig artikel med värdeladdade formuleringar.

  Samuels artikel innehåller vetenskaplig information som jag tycker är intressant att läsa.

  Ja Kjell, och när det gäller evolutionsfrågan så har man krånglat till det verkligen ordentligt.

  Och det finns faktiskt de som diskuterar dessa frågor bara för att visa upp sitt eget snille (“show off” som det heter). Men det gör bara att folk känner sig dumma då de inte förstår vad som diskuteras, alltså varken problemen eller lösningarna.

  Från evolutionshåll är detta – tillkrånglandet – det enda som gör att man kan hålla skenet upp om att den påstådda evolutionsprincipen fungerar (det gör den inte, och många vet faktiskt om det, men priset för att offentligt erkänna detta är det högsta världsliga möjliga – total utfrysning och en förstörd yrkeskarriär.)

  För egen del har jag under de många år jag debatterat frågorna medvetet valt att tillämpa en rakt motsatt strategi – nämligen att uttrycka mig så “enkelt” som möjligt, även under hån om att inte tillämpa “akademisk stringens” (dvs att jag inte håller godkänd hög snobb-nivå). Vad sådana föraktfulla personer inte fattar -eller så fattar de bara alltför väl – är att när jag förklarar saker på “vanligt språk”, jag menar så att vem som helst kan förstå (som vill förstå), det är då man blir som farligast. Farlig för evolutionstron alltså, och även för andra former av falska angrepp på bibeln och dess budskap.

  När folk själva förstår vad bedrägerier består av, då kan de inte längre manipuleras. Och detta är det “farliga” för alla former av lögnaktiga företeelser. Att hålla folk i okunnighet för att kunna manipulera dem, det har med framgång tillämpats på det religiösa området och det fungerar förstås precis lika bra på alla områden.

  Vad beträffar de bakomliggande vetenskapliga fakta som Samuel refererar till i sitt debattinlägg så kan man kortfattat säga att de sekulära forskarna Kirchners och Gerharts funderingar om “modulär” biologi bygger mer på verkliga observationer av verklig biologi än på sekulär filosofi, och därför är deras tankar också särskilt intressanta. Även kristna behöver skilja på verkliga observationer och tolkningar av dessa observationer. Och den “modularitet” som dessa herrar observerat i våra gener kan med en liknelse sägas vara “färdigkopplade biologiska datorer” färdiga att användas, men beroende på var i kroppen du ser efter, så är dessa “datorer” antingen avslagna eller påslagna. De kallar dem för “Core Processes” (eller “kärn-funktioner”). Dessa datorer är så finurligt konstruerade att de inte “går igång” och producerar ett organ eller en viss vävnad om inte vissa andra små datorer finns på plats, som aktiverar andra datorer. Till exempel bildas blodkärl och muskelvävnad bara om det finns benvävnad att täcka över och omge med nerver, blodkärl och muskler (eller annat). Utan benvävnaden, inget av det andra. Men om det bildas benvävnad då följer också det andra efter.

  Notera alltså att bildandet av nerver, muskler och blodkärl INTE är “förprogrammerade” exakt var och hur det skall placeras i kroppen, istället är det benvävnaden som “går före” (i många fall), och därefter aktiveras de andra “genetiska datorerna” som beräknar hur mycket av nerver, blodkärl och muskler etc som behövs för att täcka just den benvävnaden ifråga. Olika ben i kroppen aktiverar lite olika mängd och olika vävnad omkring sig, men principen är att benvävnaden aktiverar den vävnad som omger den.

  På liknande sätt som med ben som aktiverar annan mjukvävnad är det med till exempel ögonen. Man har med en viss vävnad från hornhinnan på möss kunnat “återaktivera” så att ögon börjat växa tillbaka på grottfiskar som förlorat sin förmåga att bilda ögon, men principen är den samma – en viss vävnad, en vis “modul” aktiverar en annan vävnad (“modul”) att börja bildas. Eftersom gener är information, om än i biologisk form, så är det en fullt giltig liknelse att tala om “biologiska datorer”, för man kan till och med rita upp logiska scheman för hur sådana genetiska kretsar fungerar. Ett Exempel på sådana logiska scheman kan ni se här (Kjell kanske kan infoga en av bilderna direkt här?):
  http://www.biotapestry.org/

  Jämför gärna med diagram som vissa programmerare använder för att skapa moderna datorprogram:

  Gud är alltså en väldigt skicklig IT-konstruktör. Mjukvarukonstruktör helt enkelt. Hela vår biologi består av ett extremt avancerat informationssystem. Att detta informationssystem finns i biologisk form istället för kisel (som dagens datorer) spelar ingen roll – alla som läser denna text utgör var och en exempel på det mest avancerade informationssystem som existerar i universum!

  Men en sak till innan jag avslutar. Samuel nämner om att vissa av dessa biologiska datorer (eller genetiska nätverk, eller “Core Processes”, vilket bara är olika namn på samma sak) inte kan ändras utan att organismen dör (vare sig det är ett djur eller människa). Det intressanta med detta är att sådana genetiska nätverk har hittats i fossil som man anser är mer än en halv miljard år gamla (från prekambrium). Centrala genetiska funktioner som INTE KAN ÄNDRAS utan att organismen dör. Det betyder också att vissa förändringar (inom evolutionen) inte kan ske, att det aldrig har skett, och aldrig KOMMER att ske (eftersom organismen då kommer att dö/dö ut). Och de kretsar man undersökt vetenskapligt råkar vara sådana som MÅSTE ha ändrats om olika djurslag (katter, hundar, grodor, hästar, fåglar, med mera) skall kunna uppstå genom steg-för-steg förändringar, så som många menar att evolutionen har gjort för att det skall bli alla dessa olika djurslag. Men idag VET vi alltså varför stegvisa förändringar från en sådan grupp av djur till en annan grupp inte kan ske (t.ex. från katt till hund). Vi kan se detta i de “biologiska datorerna”, för om man petar i just dessa genetiska logiska nätverk så slutar de fungera helt (man har försökt, och det slutar varje gång med såkallad “biologisk fel-katastrof”).

  Gud verkar alltså ha konstruerat vissa genetiska kretsar sådana att de för alltid kommer att bevara en huvudgrupp av djur att förbli inom denna grupp. Precis så som det står Guds ord att Gud gjorde – han skapade olika “slag” av djur (en ganska grov indelning i huvudgrupper, men den “tekniska lösningen” för att hindra att dessa grupper korsas och blir till något annat kan vi alltså studera i generna – det går alltså inte att förändra generna på just det sättet att någon av huvudgrupperna korsas. Att korsa en häst och en hund har lika stora chanser att få avkomma som att försöka korsa en häst och en brödrost. Dvs noll chans. Det går inte, och vi vet varför det inte går.

  Det som Samuel nämner är alltså frågor som är helt förödande för hela evolutionstron, frågor som bara blir fler och fler ju mer vi forskar. Eller, i själva verket är dessa saker väldigt tydliga svar på frågan om Gud har skapat oss – ja, Gud har konstruerat oss, färdiga från början.

  Från begynnelsen skapade Gud människan, till man och kvinna skapade han oss.

  (Men n[u] gick mitt tangentbord sönder och jag kan inte skriva [u], jag måste kopiera [u] från början av texten, så jag får avsl_ta här)

  // Rolf Lampa

      (Reply)

 77. Kjell,

  Vill lägga till den här versen från 1 Joh 4:2 ” Så känner ni igen Guds Ande: varje ande, som bekänner att Jesus är Kristus, som kommit i köttet, han är från Gud, ”

  Det är viktigt för mig att den församling jag rekommenderar bekänner att Jesus är Kristus som kommit i köttet. Jag kan ha missuppfattat tex Hebrewroots församlingar men de bekänner inte att Jesus är Kristus som kommit i köttet utan väntar fortfarande på att det ska ske? Att han inte ännu skulle ha kommit som Kristus och i köttet? Eller nja….de tror nog att han varit här i köttet men inte som Kristus som dött och uppstått för våra synder.

  Om någon frågar mig vilken specifik församling jag vill rekommendera i min stad kan jag tack och lov visa denne till en specifik adress. Att ange den församlingen här känns inte relevant. I den församlingen är man också öppen för att böja sig för Guds ord om man inser att man börjar halka snett. En slags kontinuerlig omvändelseprocess på församlingsnivå. Kombinationen kunskap om Herren, kärleken till honom och en ödmjukhet att bekänna fel är extremt lockande. Tidigare dömde jag ut den församlingen men hade fel om dem och efter allt man får upptäcka hos dem har de numera mitt förtroende.

  Ibland känns det som att du vill pressa fram specifika svar. Jag kan väl pressa ur mig att de tre samfunden du vill ha som exempel ska gå under flaggan evangeliska. Vilka församlingar som är evangeliska inom dessa utåt sett evangeliska samfund får man veta efter att lärt känna den specifika församlingen inom samfundet. Beror som sagt på vilken tro som utövas inom församlingen i praktiken, samtidigt som samfundesbeteckningarna ändå står för vissa kännetecken att vara vaksam över.

  Har inte lyssnat på Reichmanns undervisning som du länkat till, ännu.

      (Reply)

 78. Ulrika,

  Nej då, du behöver inte alls räkna upp tre församlingar. Frågan, eller uppmaningen är retorisk och utmanande för den tvingar till eftertanke.

  Jag kan själv inte räkna upp tre församlingar (samfund) och det tror jag gäller de flesta av oss.

  Det enda man kan göra är, som du säger, att inbjuda andra att komma till den församling man själv besöker. Det är ju liksom bara där man har koll på summan av hur gemenskapen fungerar.

  Det är inte lätt att veta om, när och hur det är rätt och nödvändigt att lämna en församling. Det var därför jag tog upp detta i samband med det du skrev om Hebreiska Rötter-församlingar.

  Det finns skräckexempel typ MFS som förnekar Herren Jesu Kristi gudom, men inte alla gör det. Att de tenderar att bli lagiska har de däremot gemensamt. Sabbat, Herrens högtider och matbud tenderar att bli frälsningsavgörande. Men, som sagt, syndakataloger och rättfärdighetskataloger finns i alla klubbar, föreningar och församlingar.

  Om man då ger någon rådet att lämna sin församling så tycker jag att man har plikten att uppge ett sunt alternativ. Och det blir allt svårare. Medlemmar av Hebreiska Rötter-församlingar kommer ofta från Trosrörelsens Framgångsteologiska församlingar (Word of Faith movement = “WoF”).

  När de tröttnar på WoF’s lögner och skadade söker en bättre hemvist händer det att de hamnar i Hebreiska Rötter. Anledningen är enkel att förstå. WoF’s metoder funkade ju inte, så det måste ha varit fel nå’nstans. Slutsats: Tillbaka till trons rötter och de finner vi i Gamla Testamentet.

  Att sedan församlingarnas ledare, pastorer, profeter, apostlar och ägare inte sällan även de kommer från WoF och har startat egna församlingar (Ministries heter det nu för tiden) bidrar naturligtvis till valet av ny gemenskap.

  Tills för bara några få år sedan skulle jag ha givit rådet att gå till en baptistförsamling, men sedan Baptisterna blev del av Equmenia och egentligen slutade vara baptister, är jag inte så säker på att det fortfarande är ett gott råd.

  Det enda råd jag utan minsta tvekan fortfarande kan ge en sökande kristen är att studera Guds ord så länge vi fortfarande får ha tillgång till Bibeln. Det finns många länder där det är förenat med straff från överheten att äga en Bibel, än mer att läsa den och absolut att lyda Gud mer än människor.

  Med Den Helige Andes ledning och faktisk kunskap om bibelns texter kan man sedan pröva läror och traditioner och behålla det goda. Då kan man med ro lyssna på nästan vilken predikant som helst. Då handlar det inte längre om att hitta en guru eller fantastisk apostel och profet som man sedan blir lärjunge till.

  Den bedjande får, den sökande finner, och för den som klappar skall dörren öppnas, säger Skriften. Det sker på grund av Den Helige Andes ledning.

  Joh. 16:13-14 Men när han kommer, sanningens Ande, då ska han leda er in i hela sanningen. Han ska inte tala av sig själv utan bara tala det han hör, och han ska förkunna för er vad som kommer att ske. Han ska förhärliga mig, för han ska ta av det som är mitt och förkunna för er. 

  Apg. 2:38-39 Petrus svarade dem: “Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då får ni den helige Ande som gåva. Löftet gäller er och era barn och alla dem som är långt borta, alla som Herren vår Gud kallar.” 

  PS. Den som inte har sett Lennart Jaretegs välgjorda videoserie om det stora avfallet rekommenderar jag att göra det. Det Stora Avfallet – ett Bibelstudium i videoformat!

      (Reply)

 79. Micke,

  Du vet väl att Rolf har en hemsida med mycket innehåll?

  RIL News

  För en tid sedan fick jag även en länk till hans och hans sons sida som behandlar just evolution.

  Tyvärr har jag förlorat den länken.

  Det fanns bland annat en artikel om en lejoninna som bara äter grönsaker.

      (Reply)

 80. Kjell,

  De två första verserna i Lukas 12 ” Under tiden hade människor samlats i tiotusental så att de höll på att trampa ner varandra. Då började Jesus tala, först och främst till sina lärjungar: “Akta er för fariseernas surdeg, hyckleriet! Det finns inget dolt som inte ska uppenbaras, och inget gömt som inte ska bli känt.”

  En helt underbar framställning av Frälsaren om vad det hela handlar om att vara människa. Vi är i grunden helt körda och kan enbart genom att bekänna hans rättfärdighet och det verk han utförde för oss vara räddade. Vår synd är och förblir uppenbarad för honom. Och då kan man undra varför människor håller på med sin lagiskhet, För att försöka dölja sin synd? Ja, så tror jag det funkar. Det är ju bara att gå till sig själv. Så snart samvetet börjar gnaga i en blundar man gärna och börjar upphöja sin egen förträfflighet till försvar. Som fariseerna bemötte Jesus med attityden: “Kom inte här och säg till oss att vi behöver vända om, vi som är så förträffliga.”

  Reichmannundervisningen om halvsanningar var bra. Verkar finnas en del 2 för 1:an slutade abrubt. Om man ska testa lite Reichmannretorik på Lukasverserna skulle det kanske kunna låta så här: “Skulle då Jesus ha sagt: Akta er för fariseernas surdeg ibland, eller Akta er för fariseernas surdeg när ni själva känner för det.”

  Tur att Jesus är så rak, enkel och konsekvent: Akta er för hyckleriet! Någonting annat klarar inte en människa av om hon bestämmer sig för att lyssna till hela sanningen.

      (Reply)

 81. Bra att ni hittade länken.

  Vill passa på att förtydliga att sidan Genesis.nu är den svenska skapelseföreningen Genesis hemsida. Mina söner, som också delar en biblisk tro, medverkar med bland annat webbutveckling.

  Själv är jag tidvis mycket djupt försjunken i ett aktuellt programmeringsprojekt, och då är jag tidvis så försjunken att jag inte är “i denna världen”. Då läser jag inte heller så mycket ute på nätet förutom vad som krävs för problemlösningen inom det jag håller på med.

  // Rolf Lampa

      (Reply)

 82. Rolf Lampa skrev: “Själv är jag tidvis mycket djupt försjunken i ett aktuellt programmeringsprojekt, och då är jag tidvis så försjunken att jag inte är ‘i denna världen’.

  🙂 🙂 🙂 😎

  Programmerande är ett opium för programmörer! – citat © Kjell, just nu 😉 …. 😛

  Mycket igenkännligt för mej som programmör.

      (Reply)

 83. Dagen har nu samlat hela serien av evolutionsdebatten under en länk.

  Evolutionsdebatten i Dagen

  Artiklarna förblir således tillgängliga utan abonnement.

  Elisabeth Sandlund annonserar artikelserien och skriver:

  Förhoppningsvis, fortsätter hon, kommer skolelever som vill skriva om evolutionen i framtiden kunna gå in på Dagens hemsida för att samla in information kring ämnet.

  Som bekant tror jag själv inte att dialektik och demokrati är metoder, eller redskap att hitta sanningen. Eller, som C. S. Lewis uttryckte det: “Sanningen hittar man inte genom att räkna näsor.” (Underförstått: som peker i samma riktning.)

  Faktum är att den som tror på dialektik och demokrati redan har anammat evolutionismens tänkesätt. I båda fallen gäller “survival of the fittest” i den mening som Darwin använde uttrycket. De som skriker högst eller har flesta anhängare vinner.

  PS. Hur bra håller dialektik, demokrati och darwinistisk evolution i jämförelse med kärlek och sanning?

  Joh. 14:6 Jag är vägen, sanningen och livet.

  1 Joh. 4:16 Gud är kärlek. Den som förblir i kärleken förblir i Gud, och Gud förblir i honom.

  1 Kor. 13:4-6 Kärleken är tålig och mild. Kärleken avundas inte, den skryter inte, den är inte uppblåst. Den beter sig inte illa, den söker inte sitt, den brusar inte upp, den tänker inte på det onda. Den gläder sig inte över orätten men gläds med sanningen. 

      (Reply)

 84. Att Trump inte hör till mina favoriter vet alla som läser här. Men objektivitet bjuder att ändå nämna tre bra förändringar som han och hans medarbetare har infört.

  Den första är beslutet att deklarera att Jerusalem är Israels eviga huvudstad och att flytta ambassaden dit.

  Den andra presenterades i en artikel i Dagen: USA slutar kalla Golanhöjderna “ockuperade”

  I den senaste årsrapporten över mänskliga rättigheter kallas området i stället “Israel-kontrollerade Golanhöjderna”.

  En annan språklig förändring från förra året – nämligen att rubriken “Israel och de ockuperade områdena” hade ändrats till “Israel, Golanhöjderna, Västbanken och Gaza” – återkom enligt al-Jazira även i årets rapport.

  Nummer tre är att “transpersoner” inte längre får anställas till tjänst hos USA:s väpnade styrkor (United States Armed Forces).

      (Reply)

 85. Micke,

  Jerusalem tillhör Gud och hans utvalda folk. Inte Ismaels släkt!

  Bra att någon vågar säga nej till Mahmoud Abbas och hans gelikar.

      (Reply)

 86. Kjell,

  Visst är det så, hela världen tillhör ju Gud, Jerusalem tillhör hans utvalda folk och Usa är i det fallet hans redskap för att se till att det fortsätter så.

  Jag ska gå så långt att jag till och med skulle vilja påstå att anledningen till att Usa fortfarande existerar är för att deras (Guds) hand vilar över Israel.

  (1 Mos 12:3) 3  Jag ska välsigna dem som välsignar dig och förbanna den som förbannar dig. I dig ska jordens alla släkten bli välsignade.”

  Nu är jag långt ifrån nån expert på USAs Israelpolitik, men att det varit en hyfsad rak linje genom åren när det gäller stöd för Israel är väl klart.

  Det första tydliga avsteget från detta borde väl varit under Obamas tid, han var ovanligt PRO Palestina osv.

  Denna pendel svängde sedan tillbaka med Trump som under sin tid faktiskt gjort det flera pratat om tidigare , flyttat ambassaden.

  Frågan är vad som händer när ett av världens vidrigaste och sjukaste länder, byter regent till någon som tar över Obamas “arv”, när pendeln slår tillbaka, Usa har ju snart tappat sitt stora svärd, dom har samma sits som gamla Rom som fick släcka bränder runt om i sitt rike, ohållbart med ett Kina som snart är ikapp inom allla områden.

  På en timme skulle mycket hända, tex ett Yellowstone skulle förändra spelplanen och sätta Ryssland och Kina som värlsdhärskare, då skulle resten av världen lätt sluta upp bakom och tåga mot Jerusalem..

  Om vi i väst skulle titta tillbaka på historien istället för att titta på våra husgudar (mobilerna) där vi matas med information som håller oss kvar i vår lilla bubbla, där bla mottot är “evig tillväx” då skulle vi falla ner på knä och be Gud skona oss från den tid som utan tvekan kommer att komma.

  DET FALLET KOMMER ATT BLI HÅRT….

      (Reply)

 87. Kjell,
  detta inlägg har ingenting med ovanstående att göra utan jag vill få kontakt med dig angående Ryska Ortodoxa Kyrkan.
  VLT, Västmanlands Läns tidning, vlt.se, har skrivit en del om att den kyrkan vill etablera sig i Västerås, i närheten av flygfältet men reser en del frågetecken omkring etableringen. (Hoppas du kan ta del i artiklarna).
  Du hade ett blogginlägg om Ryska ortodoxa kyrkan och dess ledare 1916 som jag delciterade på min blogg. Inlägget du skrev var inte vänligt mot Kirillis ledarskap utan pekade på en rad frågetecken.

  Kyrkoetableringen är inte okontroversiell och jag tycker att VLT tacklar frågan bra.

  Jag har skrivit ett koncept som kan ligga till grund för att hjälpa VLT att ev se bakgrunden till kyrkans agerande.

  “Jag tycker det är rätt av VLT att betrakta det ryska kyrkbygget i Västerås med en stor portion skeptisism. Det sätt som den vill etablera sig och de metoder som används tycker jag inte överensstämmer med det budskap kyrkan är bärare av.
  Det finns dessutom saker man bör veta om ledaren för den Ryska ortodoxa kyrkan, Kirrili.
  Han är en av den ryska afärsvärldens så kallade ”oligarker”. Hans rikedom kommer från försäljning av cigaretter. Med hjälp av landets regering förbjöd han varningstext på cigarettpaketen. Han har stora egendomar. Vi talar om miljarder dollar, men i religiösa sammanhang förkunnar han Jesus sympati för fattiga.
  Med andra ord, en varg i fårakläder

  Jag tror inte att hans ambition är att sprida evangelium från sitt kyrkbygge utan snarare i någon sorts ambition att gå ryska statens ärende för att få ett till synes oskyldigt religiöst fäste i Sverige, Västerås.
  Det finns därför all anledning att undersöka de bevekelsegrunder som ligger till grund för ledaren för den ryska Ortodoxa Kyrkan i Ryssland.”

  Kjell, min fråga till dig är. Är det något jag skall lägga mig i och har du kvar artikeln om Kirrilli, och vill du skicka den till mig med dina kommentarer.
  Vänliga hälsningar
  /Stig

      (Reply)

 88. Stig Melin,

  Det var väl denna kommentar du syftar på.

  https://niwega.net/2016/02/07/total-onslaught/#comment-11459

  Sedan tycker jag nog att följande artikel har med saken att göra.

  https://niwega.net/2018/12/08/praster-finns-dom/

  Och inte att förglömma att både östkyrkan och västkyrkan åberopar sig på apostolisk succession.

  https://niwega.net/2018/11/01/apostolisk-succession/

  och

  https://niwega.net/2018/11/11/apostolisk-succession-katekesen/

  Vidare anser dessa monstruösa institutioner att de har “nyckelmakten”, alltså att besluta vem som går förlorad och vem som blir frälst.

  https://niwega.net/2018/11/19/nyckelmakten-katekesen/

  Katolska kyrkan med sina rötter hos Konstantin och sitt etablerande runt år 1000 är och förblir en svårt antikristlig institution.

  PS. Så vitt jag för står det finns det en hel del trogna ortodoxa i länder där kristna förföljs. Östkyrkan är splittrad. De trogna finner man huvudsakligen i nord-östra Afrika. Från Etiopien och uppåt Egypten.

      (Reply)

 89. Kanske borde jag gråta, men kunde inte låta bli att le lite grand åt det komiska i denna artikel.

  Trump bryr sig genuint om den evangelikala gruppen

  USA:s president Donald Trump anklagas för att försöka framstå som kristen. Men enligt hans andliga rådgivare, Paula White, är det inte ett spel för galleriet.

  Paula White är en av Trosförkunnelsens (Word of Faith) ettrigaste predikanter. Hon figurerade ofta i program på TBN (Trinity Broadcasting Network) tillsammans med Benny Hinn och hans gelikar.

  Paula brukade undervisa genom att göra de mest fantastiska, mirakulösa eisegetiska tolkningar man kan tänka sig av valda lösryckta bibeltexter.

  När Benny Hinn skilde sig från sin hustru fotograferades han tillsammans med Paula, hand i hand, i Rom. Mänskligt sett inte så konstigt för Paula är en attraktiv kvinna som vet att klä sig för att accentuera sin kvinnlighet.

  Jag får nog inte ta in bilden, men en länk kan jag ge: Benny Hinn admits his relationship with Paula White

  Efter detta minskade Bennys “inkomster” och han valde att ångra sig och ta tillbaka sin hustru.

  Det kostar en hel del att åka världen runt i ett privat jetplan och bo på lyxhotell.

  Hur som helst, Paula White garanterar Trumps genuina intresse för evangelisk kristedom.

  Nu kan vi sova gott.

  PS. Här finns bild och artikel på ett “bönemöte” i “The Oval Office”, där Trosförkunnelsens värsta Framgångspredikanter ber för Donald Trump.

  Evangelicals’ White House meetings illegal, church-state watchdog says

      (Reply)

 90. I slutet på 1800-talet oroade man sig över problem som starkt liknar våra problem med Global warming.

  The Great Horse Manure Crisis of 1894 en översättning av en artikel av Ben Johnson.

  Vid slutet av 1800-talet trodde man att stora städer runt om i världen “drunknande i hästgödsel”. För att fungera var dessa städer beroende av tusentals hästar för transport av både människor och varor.

  År 1900 fanns det över 11.000 hästskjutsar på Londons gator. Det fanns också flera tusen hästdragna bussar, som behövde 12 hästar per dag, vilket leder till en svindlande total på över 50.000 hästar som transporterade människor runt staden varje dag.

  Förutom detta fanns det hästvagnar och kärror som levererade varor till kunder i det som då var den största staden i världen.

  Detta enorma antal hästar skapade stora problem. Det största problemet var den stora mängden gödsel kvar på gatorna. I genomsnitt producerar en häst mellan 7 och 15 kilo gödsel per dag, så du kan tänka dig problemets omfattning. Gödseln på Londons gator drog till sig ett stort antal flugor som sedan spred tyfus och andra sjukdomar.

  Varje häst producerade också cirka 1 liter urin per dag och för att göra saken värre, var den genomsnittliga livslängden för en arbetande häst bara cirka 3 år. Döda höstar måste därför också tas bort från gatorna. Kropparna lämnades ofta för att börja ruttna, så att kropparna lättare kunde sågas i bitar och tas bort.

  Gatorna i London började förgifta invånarna.

  Men det var inte bara en Brittisk kris: New York hade en befolkning på 100 000 hästar som producerade cirka 1.5 miljoner kilo gödsel om dagen.

  Detta problem blev känt när 1894 The Times-tidningen utgavs med förstasides-rubriken … “Om 50 år kommer varje gata i London att begravas under nio meter gödsel.”

  Detta blev känt som “Great Horse Manure Crisis of 1894”.

  Den hemska situationen debatterades 1898 vid världens första internationella stadsplaneringskonferens i New York, men ingen lösning kunde hittas. Det verkade som om den urbana civilisationen var dömd.

  Nödvändigheten är dock uppfinningens moder, och uppfinningen var i detta fall motorfordon drivna med fossila bränslen. Henry Ford började bygga bilar till överkomliga priser. Elektriska spårvagnar och motorbussar insattes på gatorna och ersatte de hästdragna bussarna.

  Vid 1912 hade detta uppenbart oöverstigliga problem lösts; i städer runt om i världen hade hästar ersatts och nu var motorfordon huvudkällan för transport och transport.

  Även idag, inför ett problem utan någon uppenbar lösning, citerar folk ofta “The Great Horse Manure Crisis of 1894”, uppmanar människor att inte förtvivla, något kommer att dyka upp!

      (Reply)

 91. Micke,

  Det vore nog bra om du lade till lite egna tankar för alla som inte känner till “Genesis”, inte har den musiksmaken och kanske inte direkt ser att det handlar om ironi.

  /Kjell

      (Reply)

 92. Kjell,

  Ja det är riktigt, borde skrivit en förklaring, detta var en respons på dessa framgångspredikanter Trump håller sig med, dessa ryggdunkare som blundar för alla former av synd som görs, bara pengarna kommer in.

  Gruppen Genesis låt återspeglar hur världen ser på Kristenheten, den ser inte dom som dör för missionen eller sliter idiellt i soppköken, var Genesis medlemmar står idag har jag ingen aning om, låten var en parodi på Kristenheten under -90 talet..

      (Reply)

 93. Micke,

  Bättre har det ju inte blivit.

  Jag tycker alltid att det är konstigt att folk kan flockas till uppenbart villolärande församlingar.

  Det hjälper inte att predika sanningen till människor som tror att det inte finns någon sanning.

  Subjektivism, upplevelser, känslor blir allt som blir kvar.

  /Kjell

      (Reply)

 94. Ett litet meddelande.

  Artiklarnas Like och Dislike missbrukades till den grad att de inte är till nytta.

  Det fanns gamla artiklar som plötsligen hade 55 Likes och 50 Dislikes. Trots att jag kunde se i logfilen att sidorna inte hade besökts annat än av spammers och hackers.

  Jag har därför tagit bort den funktionen.

      (Reply)

 95. Vi lever i det som “Hippies” kallade “The Age of Aquarius”. Utan motivering om ingen ber om den påstår jag att det handlar om “Hinduismens ‘seger'” över förstånd och kultur.

  Indiens ledare som har valts för andra gången “Narendra Damodardas Modi ” är Hindusimens profet och promotor världsvitt.

  Har han en chans att vinna världsvida sentiment?

  Ja, faktiskt har han det, och jag skall berätta varför.

  1. Förutom Muslimerna tycker alla illa om Muslimer. Det gör även Modi i hög grad.
  2. Så kallade “Kristna” kyrkor i den “Anglo Saxiska” delen av världen har i tilltagande grad inlemmat hinduistisk tro i den egna livsåskådningen”.
  3. Rävsaxen kommer när “kristna” har slutat att vara nyttiga idioter och blir slutstridens motståndare till hinduismen.

  Det pågår redan: Indisk pastor misshandlad av hindunationalister

  Visst känns det lite bra att Indien kämpar mot radikala muslimer?

  Men vad tror du att det händer sedan när de går vidare och kämpar mot alla “icke-hinduer”?

      (Reply)

 96. Efter Harmagedon kommer det inte att finnas vare sig hinduer, muslimer eller kristna.

      (Reply)

 97. Lars W,

  Din “eskatologi” , eller skall man kalla den “eskatoteori”, är unik. Jag har några gånger bett dej att göra ett tidschema på tiden från nu fram till evigheten.

  Alltså i vilken ordningsföljd du placerar Vedermöda, Herrens återkomst, Uppryckelse, Fåren och getterna, Vredesdom, Tusenårsrike, Yttersta domen, The Big Bang, Evigheten….

  Vore intressant om du kan få ordningsföljden att gå ihop med alla bibelns texter som handlar om detta.

      (Reply)

 98. Kjell,

  Jag ska göra ett försök någon gång. Det mesta inom området eskatologi kan endast förstås med Andens understöd. För den oinvigde ser det ut som ett enda hoppande mellan profeter i “gamla testamentet” respektive Mattaias, Shaul och Johannes.

      (Reply)

 99. De som kan läsa Dagens låsta artiklar kan kolla följande:

  Trump twittrar att han är “kung av Israel”

  USA:s president har startat bråk med landets judar, och låter sig tilltalas som “kung av Israel” och som sänd av Gud.

  Alternativt följande engelskspråkiga artikel:

  Trump tweets quote calling him the “second coming of God” to Jews in Israel

  Less than a day after President Donald Trump outraged many members of the Jewish community for his comments about their loyalty, he tweeted out the claim that Israeli Jews view him as the “second coming of God.”

  2 Tess 2:3-5 Låt ingen bedra er på något sätt. För den dagen kommer inte, om inte avfallet först har skett, och syndens människa, fördärvets son, har blivit uppenbarad, som är en motståndare och upphöjer sig själv över allt som kallas Gud eller som dyrkas, så att han sätter sig i Guds tempel såsom Gud och utger sig för att vara Gud. Minns ni inte att jag sa er detta, när jag ännu var hos er? 

  Ja, ja, det drar ihop sig.

  I Bibeln ges det signalement på antikristerna.

  En person man accepterar, på grund av att man vill ha det han utlovar och tror att han har makt att verkställa det, trots att man ser att hans livsstil inte duger.

  En en egocentrisk person som vill bli ärad och hyllad men inte kan acceptera kritik. En person som inte skyr några medel att uppnå sina personliga mål.

  Det har funnits en hel del prototyper för Antikrist och de hade alla samma egoistiska livfilosofi som Madame de Pompadour som lär ha sagt: “Après nous le déluge” (Efter oss syndafloden).

  Som kung över sig har de avgrundens ängel, som på hebreiska kallas Abaddon och på grekiska Apollyon. (Upp. 9:11) Apollyon betyder förstörare eller fördärvare.

  Det kommer att ske, och när det sker kommer det att ske “med hast”. I ett ögoblick, en tids-atom, kommer hela skapelsen att konfronteras med fakta.

  Är du redo?

  Eller står ditt hopp till Trump, Brexit och SD?

      (Reply)

 100. Lars W,

  En man vid namn Larkin gjorde en massa teckningar av historien, tiden, händelser och profetior.

  Jag länkar, men det betyder inte att jag skriver under på alla hans teckningar.

  Larkins teckningar

  Kankse finner du där en teckning som passar med din tolkning av det kommande tids-skedet.

  Visar bara en här:

      (Reply)

 101. Dagen berättar att Harry Potter-böcker borttagna från katolsk skola i Nashville

  Artikeln är ‘låst’ så jag kan bara läsa inledningen:

  Förbannelserna som beskrivs i böckerna om Harry Potter är verkliga förbannelser. Det menar en katolsk präst som sett till att böckerna tagits bort från en katolsk skola i Nashville.

  Hela principen att utförligt lära barn att föbanna är ju horribel.

  Joanne Rowling Kommer att ha en hel del att stå till svars för på domens dag.

      (Reply)

 102. MEDDELANDE

  Det har varit störningar på webhotellet för denna blogg.

  Jag har inte kunnat komma in ett par dagar.

  Just nu funkar det, men om det tycks dröja med respons vet ni varför.

  /Kjell

      (Reply)

 103. Tidningen “Sändaren” berättar i sin upplaga från 10 februari i år att Equmeniakyrkans styrelse föreslår nya ledare till sin kyrka. En av dem som föreslås heter Karin Wiborn.

  Namnet känns bekant även för mej som lever utanför Equmeniakyrkans väggar.Jag börjar söka information om kandidaten och hamnar hos Centrumkyrkan i Farsta. På deras hemsida har en kvinna som bär namnet Karin Wiborn lagt ut en predikan om bön. I predikan kan man läsa någonting anmärkningsvärt:

  “För att återvända till min början (av predikan min anm): Klosterlivets tideböner, 5 eller 7 gånger om dagen, eller Islams 5 böner, judendomens 3 bönetider. Hinduernas och buddhisternas stillhet och meditation. Bön finns i många religioner i lite olika klädnad. När jag var ung trodde jag att andra religioners böner var farliga. Det tror jag inte längre. Jag tror det är farligare med människor som inte ber. Som inte stannar upp och andas. Som inte skapar en stund för reflektion.”

  Kära läsare, Är det så att Equmeniakyrkan håller på att få en ledare som tror att det är ofarligt att tillbe andra gudar än till Herren vår Gud?

  Låt oss nu läsa Guds ord innantill:

  “För du ska inte tillbe någon annan gud, för Herren, vars namn är Nitälskare, är en nitälskande Gud,” (2 Mos 34:14)

      (Reply)

 104. Ulrika4,

  Viktiga saker du tar upp.

  Det är nog tyvärr inte en överraskning att ekumeniska “kyrkor” infiltreras av synkretiska ledare. Och jag är rädd att det inte heller är en tillfällighet att just kvinnliga religiösa ledare ofta står New Age’s läror nära.

  När man slutar predika Guds ord och mumlar om frälsningens nödvändighet, öppnar man dörren för all slags orenhet.

  Sakramenten blir viktigare än Jesus. Omvändelse avskaffas. Uppenbara syndare (enligt Bibeln) får vara medlemmar och till och med ledare.

  Allt blir bra till slut. Helvetet avskaffas. Alla kommer till Himlen.

  Ja, nästan alla… För ekumeniken styrs av samma onde ande som humanismen. Humansimen tolererar allt utom intolerans. Ekumeniken anser att det bara finns en evig synd. Nämligen att vara motståndare till ekumenik, vilket de kallar att vara sektarisk.

      (Reply)

 105. ⠼⠁⠋⠄ ⠠⠞⠽ ⠎⠡ ⠜⠇⠎⠅⠁⠙⠑ ⠠⠛⠥⠙ ⠧⠜⠗⠇⠙⠑⠝ ⠁⠞⠞ ⠓⠁⠝ ⠛⠁⠧ ⠎⠊⠝ ⠑⠝⠋⠪⠙⠙⠑ ⠠⠎⠕⠝⠂ ⠋⠪⠗ ⠁⠞⠞ ⠧⠁⠗ ⠕⠉⠓ ⠑⠝ ⠎⠕⠍ ⠞⠗⠕⠗ ⠏⠡ ⠓⠕⠝⠕⠍ ⠊⠝⠞⠑ ⠎⠅⠁ ⠛⠡ ⠋⠪⠗⠇⠕⠗⠁⠙ ⠥⠞⠁⠝ ⠓⠁ ⠑⠧⠊⠛⠞ ⠇⠊⠧⠄

  ⠼⠁⠛⠄ ⠠⠋⠪⠗ ⠠⠛⠥⠙ ⠎⠜⠝⠙⠑ ⠊⠝⠞⠑ ⠎⠊⠝ ⠠⠎⠕⠝ ⠞⠊⠇⠇ ⠧⠜⠗⠇⠙⠑⠝ ⠋⠪⠗ ⠁⠞⠞ ⠙⠪⠍⠁ ⠧⠜⠗⠇⠙⠑⠝ ⠥⠞⠁⠝ ⠋⠪⠗ ⠁⠞⠞ ⠧⠜⠗⠇⠙⠑⠝ ⠎⠅⠥⠇⠇⠑ ⠃⠇⠊ ⠋⠗⠜⠇⠎⠞ ⠛⠑⠝⠕⠍ ⠓⠕⠝⠕⠍⠄

  ⠼⠁⠓⠄ ⠠⠙⠑⠝ ⠎⠕⠍ ⠞⠗⠕⠗ ⠏⠡ ⠓⠕⠝⠕⠍ ⠃⠇⠊⠗ ⠊⠝⠞⠑ ⠙⠪⠍⠙⠂ ⠍⠑⠝ ⠙⠑⠝ ⠎⠕⠍ ⠊⠝⠞⠑ ⠞⠗⠕⠗ ⠜⠗ ⠗⠑⠙⠁⠝ ⠙⠪⠍⠙⠂ ⠑⠋⠞⠑⠗⠎⠕⠍ ⠓⠁⠝ ⠊⠝⠞⠑ ⠓⠁⠗ ⠞⠗⠕⠞⠞ ⠏⠡ ⠠⠛⠥⠙⠎ ⠑⠝⠋⠪⠙⠙⠑ ⠠⠎⠕⠝⠎ ⠝⠁⠍⠝⠄

      (Reply)

 106. 16 Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. 17 Inte sände Gud sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom.

      (Reply)

 107. Fredrik,

  Jag visste väl att det skulle finnas någon som klurade ut det.

  När jag var tonåring hade min bror en klasskamrat som var blind.

  Jag lärde mej då punktskrift och kunde även skriva (spegelvänt) med en så kallad “riglett”.

  Fast visst är det annars nyttolöst att skriva svartvit braille. Seende behöver det inte och blinda kan inte “känna” det.

  Så varför då min “kommentar”?

  Jo, jag tror att vi kristna ofta kommunicerar på ett sätt som åhörarna inte kan förstå.

  /Kjell

      (Reply)

 108. Kjell,

  Sökte på site:aletheia.se och fick inte upp någon index sida. Så det verkar som att den är nerlagd.

      (Reply)

 109. Fredrik,

  Jag är inte förvånad för Aletheia gick från “Kristen sajt” över “Ny-Judaistisk sajt” till “Konspiratorisk sajt” som stödde Brexit och Trump.

  Kan knappast gå annat än galet.

  Den som har facebook kan kolla Aletheias ägare Daniel Forslunds egen sida: https://www.facebook.com/daniel.forslund.750

  Sorgliga saker.

  Herren bevare oss för valutslaget och allt bråk i USA i dag och den kommande tiden.

  Trump uppför sig som Afrikas och resten av världens diktatorer.

  Judiciary äger han nu. Falsk propaganda är hans bästa vän. Valet att avgå finns inte i hans sinne.

  Glöm aldrig att Hitler dödade Tysklands demokrati när han omvaldes.

  /Kjell

      (Reply)

 110. När satan kastades ut ut Himmelen drog han med sig en tredjedel av sina anhängare.

  När Donald Trump kommer att kastas ut ut “White House” kommer han att dra med sig en tredjedel av USA’s väljare.

  I Bibeln kallas satan en lögnare och mördare.

  Låt oss bara ta med ordet lögnare även fast onödigt många har dött av corona på grund av Trumps egoism. Finns det verkligen någon ärlig person som förnekar att Trump är en lögnare “från början till slutet”?

  Det Donald trump just nu försöker att uppnå är så mycket opposition som möjligt mot Joe Biden och så många som möjligt rebeller som tror på hans lögner.

  Trump har lyckats destabilisera världen så att det är tvivelaktigt att stabilitet kommer att återvända innan änden.

  /Kjell

      (Reply)

 111. Kjell,

  På svt-play kan man se dokumentären “Världens undergång- Hitlers uppgång och fall”
  Sammanfattning av inledningen:

  “Mein kampf” Sprida hat, våld och rasism (min.1-2)

  Hitler hör en inre röst som uppmanar honom att befria det tyska folket och upprätta
  tysklands storhet. Han gjorde en stor sak av denna händelse och lät senare bygga om byggnaden där han hört rösten till ett tempel (min.6)

  Hitler får en idé om att den “tyska örnen” hade knivhuggits av en viss folkgrupp
  och under kristider pekades folkgruppen ut som syndabockarna. Folkgruppen levde delvis som flyktingar vid tiden (min.7-8)

  Hitler föds i en religiös familj och deltar under uppväxten i kyrkliga aktiviteter.
  Senare ser Hitler en symbol på en religiös byggnad som han “plagierar” och gör till nazistkorset. Han såg symbolen som ett omen på sitt öde. (I indien hade symbolen sedan länge varit en symbol för “mänsklighetens eviga rörelse”). För nazisterna symboliserade tecknet överlevnaden för den ariska och överlägsna rasen. Hitler dikterar för den unga publiken att de måste vara “fitness” (min.9-11)

  Vid 19-års ålder flyttar Hitler till Wien och upptäcker att många folkgrupper levde
  tillsammans vilket han kallar: “ …förkroppsligandet av rasmässig vanvördighet” (min.12-13)

  Hitlers favoritopera om en karaktär som tar på sig uppdraget att rädda
  sitt folk (min.14)

  Hitler flyttar till München och sveps med av den rådande nationalismen (min.15)

  Första världskriget är över och Hitler är 30 år gammal. Helst ville han vara kvar i
  armén som garanterade lag och ordning. Armén var även hans levebröd och han var beredd att ange kamrater med kommunistsympatier för att få sitt bröd. I armens uppgifter ingick att bekämpa alla kommunistiska idéer hos befolkningen och officerarna lade märke
  till Hitlers antirevolutionära iver och gav Hitler i uppdrag att skola soldater politiskt. Hitlers chef beskriver Hitler som: “Han är född till talare, hans fanatism och populism trollbinder åhörarna, och tvingar dem att tänka som han.” Senare lärde han sej även
  dramaturgiska knep för att hålla publiken i sitt grepp.Hitler visar med kroppspråk knep han lärt sej som bygger upp en spänning som åhörarna vill ha. (min.16-18).

      (Reply)

 112. ETT MEDDELANDE

  Sedan 2011 undertcknar jag artiklar och kommentarer med mitt namn /Kjell

  Även på Disqus har jag använt namnet “Kjell” med stor bokstav men jag har nu ändrat det till “Kjell_P”.

  Anledningen är att det redan en längre tid fanns en gnällig gammal gubbe som använde signaturen “kjell” med liten bokstav. Han kommenterar bland annat hos Stefan Swärd.

  Han är SD anhängare och har ett tankegods jag inte delar, så detta har ibland förorsakat missförstånd.

  Länge trodde jag att skillnaden mellan liten och stor bokstav, plus min signaturbild skulle vara tillräckligt för att göra skillnaden tydlig.

  Men “gnäll-kjell” har fortsatt att pesta och hota. Han tror nämligen att man kan ha patent på sitt namn. Han ändrade nu sin signatur till “Kjell” med stor bokstav.

  För all tydlighets skull:

  1. Mina kommentarer via Disqus har en signatur-bild, nämligen

  2. Jag kommer att underteckna med /Kjell_P men kan inte ändra tidigare kommentarer, så de är fortfarande undertecknade med /Kjell

  3. Det “gnäll-kjell” har gjort är inte emot reglerna, även om det är förvirrande för dem som läser kommentarer.

  På egen blogg ämnar jag fortsätta att underteckna som jag gjort hela tiden.

      (Reply)

 113. Kjell,

  Då har min tid också kommit!
  Det är dags nu att kliva in i en maskulin namespace – och ut ur damrummet. Adjö NorskaBent; vi kommer aldrig att träffa dig igen.

  /NorskeBent (med födelsedag idag (sic!)…)

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *