Bibelöversättning, gator av guld, vita kläder och lovsång

Det har nu dröjt ganska länge sedan jag skrev en artikel sist. Känner mej nu motiverad att göra det som komplement till mina artiklar om frälsningen.

Har du inte läst dessa ber jag dej att göra det så att du förstår vad jag talar om. Du kan läsa dem efter att du har läst denna artikel. Länkarna finna i slutet av artikeln.

Upp. 7:9-12 Därefter såg jag, och se, en stor skara som ingen kunde räkna, av alla folkslag och stammar och länder och språk, stå inför tronen och inför Lammet, klädda i vita kläder och med palmkvistar i sina händer. Och de ropade med hög röst och sa: Frälsningen tillhör vår Gud, som sitter på tronen, och Lammet. Och alla änglarna stod runt omkring tronen och de äldste och de fyra varelserna, och de föll ner på sina ansikten inför tronen och tillbad Gud, och sa: Amen. Lovet och priset och visheten och tacksägelsen och äran och makten och kraften tillhör vår Gud i evigheternas evigheter. Amen.

Om detta är bokstavligen det du längtar efter kan du sluta läsa här. Men om du oroar dej för att bli uttråkad efter några år ber jag dej läsa vidare.

Gator av guld och juveler och en massa onödiga saker imponerar i alla fall inte på mej.

Inte heller så kallad lovsång där jag av grupptryck tvingas stå tills min rygg gör så ont att jag inte orkar längre. Okay, i Himmelen har jag väl inte ryggont, men hur länge kan det vara intressant att stå där och “lovsjunga”?

För att inte tala om den öronbedövande musiken som vill beröva mej den lilla hörsel jag har kvar på ena örat. Även om kanske musiken blir bättre i Himmelen och mina öron kan höra bra igen.

Nej, om detta är “Himmelen” längtar jag absolut inte dit. Gör du det? Ärligt talat!

Det finns fem huvudsakliga strömingar nu för tiden. (kanske fler)

 1. De som förpassar Bibelns profetior och allegorier till fablernas värld.
 2. De som importerar hinduismens panteism, ideologi och bildspråk i förkunnelsen.
 3. De som gör en slags blandning av judaism och humanism och tror att “Himmel och jord” inte skall förgås och bytas ut mot “Nya himlar och ny jord”.
 4. De som fortsätter med bildspråk som ingen kan förstå och riskerar att egendomliga tolkningar tar överhanden.
 5. De som försöker förstå vad texterna kunde betyda för samtiden och parafraserar dessa till vår tid tänkande.

Jag vill försöka mej på att beskriva nummer 5.

Tänk dej att det skulle finnas en plats där du inte hade någon brist på möjligheter och inte riskerade några farligheter och som gräddan på detta fick uppleva nya häftiga saker varenda dag utan att bli trött.

Låt oss anta att du tycker att detta är för bra för att vara sant. Inte kan det finnas ett sådant land?

Låt oss anta att detta till synes utopiska land bara accepeterar immigranter som klart har avsvurit sig rätten att bryta mot landets regler och har lämnat in en ansökan om nåd på grund av de tidigare tillfällen där de handlade egenmäktigt och bröt landets regler.

Skulle du gilla det, om det fanns ett land du kunde emigrera till där möjligheterna var oändliga och inga faror och risker finns och varje dag är ett spännande nytt äventyr.

Detta är min “parafras” av texten i Upp. 7:9-12. Mycket kan tilläggas, men jag stannar här.

Det finns faktiskt information om detta land. Informationen heter “Evangelium” vilket betyder “Glatt budskap!”.

Om du vill veta hur man hittar den informationen ber jag dej att kolla länkarna nedan.

Om det fortfarande inte är tydligt, skriv då en kommentar med dina frågetecken.


PS. Här finns länkarna.
Frälsningen – Vem hade rätt?
Vad skall jag göra?
Frälsningen – kristenlivet

Views: 821

4 thoughts on “Bibelöversättning, gator av guld, vita kläder och lovsång”

 1. Var finns dessa guld-gator?

  1 amerikan konsumerar lika mycket som:

  2 japaner
  6 mexikaner
  13 kineser
  31 indier
  128 bangladeshare
  307 tanzanianer
  370 etiopier

  10 millioner människor svälter ihjäl varje år, samtidigt som amerikanerna tillsammans kastar bort 200.000 ton ätbar mat varje dag! (Corona är bara isbergets topp!)

  Det pågår naturkatastrofer, epidemier, etnisk rensning, religionsförföljelser och krig.

  https://edition.cnn.com/2021/02/26/africa/ethiopia-tigray-dengelat-massacre-intl/index.html

  Är det konstigt att människor är beredda att offra livet för att flytta från den gröna tårtbiten ovan till den röda eller helst blåa tårtan. Ekonomiska flyktingar kallar man dessa något nedlåtande. Men de som migrerar från den blå biten och förrikar sig i den gröna kallas investerare och beundras.

  /Kjell

      (Reply)

 2. Det här med vita kläder:

  Minns en predikan där predikanten förklarade de vita kläderna med att vara ren/tvättad.

  När man kikar runt på Blue Letter Bible förklaras vit som ljus. (Skimrande)

  Ingen av de bibelöversättningar jag tittat på har använt sej av ljusa, skimrande eller rena kläder i Upp 7-verserna utan det står vita kläder. Jag kan tycka att vita (kläder) i sammanhanget blir ganska intetsägande och dött. Tänker att vit bara är en färg för nutiden medan “ljus” associerar till motsatsen till mörk t.ex. Färgen vit blir nått statiskt och dött medan “ljus och skimrande” är något heligt och levande som man hajjar till på.

  Man får gärna tänka över att använda ordet “kläder” också tycker jag. Ordet som översatts används för att beskriva änglarnas dräkter och männens mantlar. Inga kläder som helst ju.

  Varför inte skriva “ljusa klädnader”?

      (Reply)

 3. Ulrika4,

  Om mina tankar om de vita kläderna inte är nåt att ha är det bättre om de faller i papperskorgen så att jag inte bidrar till förvirrade bibeltolkningar.

      (Reply)

 4. Kjell,

  Du skriver: “1 amerikan konsumerar lika mycket som:…”

  I digitala media kan man läsa:

  “Levnadsstandarden i USA hör till de högsta i världen, men skillnaderna mellan fattiga och rika är större än i de flesta andra industriländer.” (https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/nordamerika/usa/sociala-forhallanden/)

  “… den rikaste procenten i USA och Australien har fått högst inkomstökning mellan 2008 och 2012. På tredje plats kommer Sverige där den gruppen ökat sina inkomster med cirka 75 procent under tidsperioden.” (https://arbetet.se/2014/01/21/85-rika-35-miljarder-fattiga/)

  Jag är förvånad över att Sverige ligger på tredje plats i rikemans-gräddfils-ligan. Tänker du utifrån din tolkning av gator av guld att Sverige håller på att få en sådan “gata”?

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *