Detta måste ni läsa!

Läs Micael Grenholms artikel!

Det är dags att göra upp med USA:s våldshyllande version av kristendom

2 Petr. 2:2 Och många ska följa efter dem i deras fördärv, och för deras skull ska sanningens väg bli smädad.

Skyll inte på Demokraterna när förföljelse av “kristna” börjar.
Courtesy Wheaton College


Blir nästa steg att ett antal av dessa falska “ministries” kommer att klassas som terroristiska organisationer?

Det bådar inte väl för oss Kristustrogna att så kallade “kristna” umgås med, och gör gemensam sak med organisationer som “God, Guns and Trump”, “Proud Boys”, “Qanon”, “White Supremacists”, “KKK” och dylikt våldsdyrkande slödder.

Visits: 695

30 thoughts on “Detta måste ni läsa!”

 1. TID FÖR ATT SLUTA MED CIA MEMES SOM “CONSPIRACY THEORY”?

  Kära Kjell, kan en övervägande från din norska bror passera? Lite omusikalisk kanske – men inte helt off topic.

  Onelinere med ogrundad förlöjligande av andras åsikter finns i överflöd på nätet. Det är inte ovanligt att dessa slutar med orden “… bara en konspirationsteori”! Det sorgliga och riktigt löjliga är att många som använder ordet “konspirationsteori” som en härskande teknik inte vet termens ursprung. Jag fruktar att vår bror, Michael Grenholm, (https://helapingsten.com) tillhör denna grupp. Som fredsälskare och pacifist vill han knappast bli associerad med CIA!

  I 2013 utkom boken “Conspiracy Theory in America” skrevet av statsviteren og profesoren Lance deHaven-Smith ved Florida State University. I boken visar deHaven-Smith att CIA och US Establishment (även med stöd av MSM) etablerade och senare missbrukade termen för att systematiskt förlöjliga eventuella obehagliga anklagelser. Professor Lance deHaven-Smith ger flera exempel på “State Crime against Democracy” (SCAD). Dessa exempel handlar om verkliga överträdelser och brott från staten.

  Analytiska, rationella och troende människor måste sluta tro att konspirationer inte äger rum. Vi måste vara sunda i vår tro. Då måste vi också räkna med att lögnens far, Djävulen, är aktiv i alla slags listiga konspirationer på vår stackars jord. CIA och många av deras tentakler (inklusive Big Tech och media) är inte en söndagsskola som alltid vill barnens bästa… Fråga Edward Snowden om du är osäker (Julian Assange är för närvarande inte tillgänglig).

  Nu måste jag lägga på luren – viktig läsning väntar: Boken “The Vision/Synen” av David Wilkerson som publicerades 1973. En kort sammanfattning (endast 7 sidor) kan laddas ner:
  https://endtimemanna.org/magnusson/Data/From_The_Vision-Wilkerson.pdf

  Gud rädda oss från förförelse! Den mest listiga är ofta den mest sympatiska …

      (Reply)

 2. NorskaBent,

  Den artikel av Micael Grenholm som jag hänvisar till tycker jag är en utmärkt sammanfattning av trump-kristenhetens suicidala val att stödja denne antikrist och därmed hamna i samma fålla som det anarkistiska slödder som känner sig stödda av Trump.

  Det betyder inte att jag håller med Micael vad gäller hans åsikter om pacifism och kollektivt boende och mycket annat som jag förmodar att han kommer att ändra sina åsikter om när han blir torr bakom öronen. Micael är en ung man med uppebara kvaliteter och jag tänker då ungefär som C. S. Lewis sade: “Förvänta er inte 50-åriga huvuden på 30-åriga axlar.”

  Kristenhetens flört med USA har hittills under de senaste 50 åren varit katastrofal. Ja, jag skulle till och med säga att USA’s inflytande över världen kulturellt med all smörja från undehållningsindustrin och politiskt med framtvingande av val av ledare som absolut var till förbannelse, för att inte tala om grova övertramp i dubiösa krig. Listan kan göras lång men jag vill avsluta med ett FN som grundades ockult inte minst av Dag Hammarsköld och som är uppenbart antikristligt och antisemitiskt.

  Vi hör nu gång på gång uttalandet av ledare i USA om det vi nu bevittnar: “This is not America!”

  Där har de fel! Det vi nu ser är allt sedan kolonisationen av Amerika började med folkmord och slaveri både varp och inslag av det som är Amerika och inte minst USA.

  Lägg märke till att den amerikanska eden talar om “Gud” men då bör man inte glömma att när “Gud” lades till var det Frimurare som gjorde det.

  “I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.”

  Den ursprungliga eden löd: “I pledge allegiance to my Flag and the Republic for which it stands, one nation, indivisible, with liberty and justice for all.”

  Ordet “Gud” kom inte med förrän 1954.

  Många så kallade protestanter och katoliker har satsat allt de hade på Trump. Jag vill inte länka till dem men ger namn så att du själv kan söka och bedöma. En av de äckligaste katolska sajterna heter “The Vortex – Church Militant”. Om du söker i YouTube får du förslag på många andra både katolska och protestantiska galenskaper. Jag utgår från att du själv kan hittar länkar till Trosförkunnelsens falska profeter och Sydstats-baptister som sorgligt nog sitter fast i en historia av White Supremacy.

  Vad gäller konspirationer kan man ju kalla varenda institution som samlar likasinnade för en konspiration. Ju fler likasinnade man kan samla desto starkare blir den konspirationen/organisationen.

  For some Christians, the Capitol riot doesn’t change the prophecy: Trump will be president

  Till de så kallade “evangelikala” i USA skulle jag vilja säga: Skyll inte på någon annan än er själva när era ministries blir klassade som terroristiska förespråkare för våld.

  Det enda som är i överenstämmelse med biblisk tro är att nu stiga fram och otvetydigt inför hela världen be om förlåtelse för alla falska profetior och ta otvetydigt avstånd från antikrist Trump och hans lögner.

  2 Petr. 2:1-3 Men det fanns också falska profeter bland folket, liksom det bland er kommer att finnas falska lärare, som smyger in förödande falska läror. De till och med förnekar Herren, som har köpt dem, och drar över sig själva plötsligt fördärv. Och många ska följa efter dem i deras fördärv, och för deras skull ska sanningens väg bli smädad. Och i girighet ska de med uppdiktade ord utnyttja er, men deras dom har sedan länge varit verksam, och deras fördärv sover inte.

  2 Thess. 2:9-12 Den laglöses ankomst är ett verk av Satan och sker med stor kraft, med lögnens alla tecken och under och med alla orättfärdighetens förförelser bland dem som går förlorade, därför att de inte tog emot kärleken till sanningen, så att de kunde bli frälsta. Och på grund av detta ska Gud sända över dem kraftig villfarelse, så att de ska tro lögnen, för att de ska bli dömda, alla de som inte har trott sanningen utan har haft sin glädje i orättfärdigheten.

  Jag skrev min första bloggpost 2008 hos den numera avskaffade bloggen “Aletheia” som klassade sig själv som en “kristen thinktank” och var inriktad på att avslöja villoläror, därav valdes namnet som kan översättas med “O-döljt”.

  Alla medarbetare hade sina rötter i Livets Ord och andra extrema Word-of-Faith organisationer. En gick över till den extrema nådesförkunnelsen (Aleskjaer) och lämnade gänget. Resten graviterade till nyjudaismen. En av de ledande blev till och med anhängare av den nyjudaistiska falang som förnekar Jesu gudom.

  Många av bloggens artiklar handlade om att bevisa det uppenbara, nämligen att Ulf Ekman är en skurk. Det man inte förstod, och fortfarande inte förstår är att felet ligger just i den ockulta Word-of-Faith-läran.

  Nyjudaismen på Aletheia kulminerade med en artikel som varnade alla läsare att de borde börja praktisera “Lövhyddohögtiden” eftersom den kommer att vara förpliktad i tusenårsriket och därför är frälsningsgrundande.

  Jag vet inte hur många artiklar det skrevs om att ekonomin skulle braka ihop och att man därför skulle köpa sig ett torp med en åker och hamstra livsmedel. Artiklarna blev konspiratoriska i tilltagande grad. Jag hoppade av och startade eget.

  Om du vill se vad det ledde till kan du kolla Daniels Facebooksida Förbered dej på sorglig läsning och förbered dej på en chock när du ser vilka vännerna är som samarbetar och länkar till varandra.

  Kanske förstår du nu varför jag totalt avvisar allt konspiratoriskt skvaller och alla förslag att vi bör leva våra liv förlamade av paranoia.

  Min mening är att man kan absolut inte vara både trumpist och kristen.

  Det handlar inte om att skämma dem som hoppade i Trumps antikristliga tunna. Det handlar om att ge dem mod att hoppa ur tunnan innan den om några få dagar flyter över kanten på Niagarafallen.

  Var och en som anser sig en gnutta kristen borde kunna förstå att man inte kan ge sitt bifall till de terrorister som stormade Kapitolium. Var och en borde erkänna att dessa faktiskt var och är Trumpfanater. (FBI har verifierat detta.)

  Förhoppningsvis kan de “kristna”, eller åtminstone “en kvarleva” av dem komma till sinnes och förstå att de mer än 6 år har hyllat lögnen, hatet och våldet genom att inte protestera mot det.

  Bör man då lyssna till de 75 miljonerna, eller kanske 45% av dem (33 miljoner) som till och med i efterskott anser att stormandet av Kapitolium, dödandet av några få, mördandet av en polisman, faktiskt “skitande” (jag menar avföring) i gångar och trappor och smetande av avföringen på väggarna för att visa avsky. De vandaliserade och förstörde statyer, inredning och officiella kontor etc. etc.

  När man opponerar sig mot Trump i media där “kristna trumpvänner” postar sina tankar, blir man kallad kulturmarxist eller globalist eller vänsterextremist. Alla tre anses vara kardinalsynder och alla tre är dåligt definierade av dem. Men till och med de värsta av nationalister tycker om kaffe och the och choklad fast de inte skulle kunna njuta av detta utan lite globalism. Kanske håller de till och med om att barnarbete och slavarbete och hungerlöner inte är bra fastän de inte är vänsterextremister.

  De som använder dessa etiketter kan sällan förklara precis vad de menar med dem.

  Det är ett recept som historiskt alltid har visat sig vara effektivt att använda för att börja krig. Man uppfinner externa fiender och sedan hittar man på interna sympatisörer till dessa fiender.

  Om man säger något som “trumpvännerna” inte kan slingra sig undan blir de ofta aggressiva och/eller nedlåtande.

  2015-08-19 skrev jag på min blogg: “OM” Donald Trump vinner så har vi sett Antikrist!

  Det var väl lite oförsiktigt formulerat, jag borde ha skrivit “sikt på Antikrist”, men min bedömning kvarstår “EN antikrist” är han och han har hjälpt satan att veta hur man får med sig en majoritet av vilseförda “kristna”. Var Trumps tid en generalrepitition för Mr. “A” med stor bokstav?

      (Reply)

 3. NorskaBent,

  Kan tänka mej att du inte sitter och väntar på den replik jag nu postar.

  Micael Grenholm har skrivit ytterligare en väl underbyggd artikel som träffar mitt i prick.

  ”Varenda ord från Trumps mun är direkt från Gud” – hur USA:s kristna förfördes av högerpopulism

  För övrigt tackar jag Gud att Trump inte längre är president. Det bör inte tolkas som att jag är “vänster-liberal” eller håller med Demokraterna i allt. Det bör inte ens tolkas som att jag är emot Republikanerna i allt. Bara en tacksamhet att den demokratiska cancertumören Trump är bortopererad. Må Herren bevara oss från de metastaser han har skapat.

      (Reply)

 4. Gårdagen var stor. Brukar inte följa installationen av USA,s president men igår var det givet att försöka göra det. Jag bryr mej inte om Biden speciellt och inte om Trump heller. Men jag har kommit att inse vikten av demokrati och medmänsklighet. Jag ville vara med och se när det vände tillbaka till USA. Idag meddelade Biden flera beslut som hjälper de svagaste och motverkar rasism. Sådant som Jesus gillar.

  Jag är också djupt tacksam för att världen har fått en chans till och tackar Herren i djupet av mitt hela hjärta. Det betyder inte att jag gillar USA speciellt. Men jag bryr mej även om människorna där, och om demokratin som sagt.

  Det går en dokumentärserie på svt om KKK,s historia i USA. Det förvånar mej hur utbrett KKK var i hela samhället och i olika skikt. I dokumentären får man även se filmbitar från vad som visades för allmänheten för hundra år sedan. Filmerna gick ut på att få afroamerikaner framstå som kriminella. Man får komma ihåg att det inte fanns så mycken annan media då så filmerna fick stort genomslag. När jag ser filmbitarna tänker jag på hur människor idag försöker skapa bilder av andra grupper av människor som brottslingar. När man ser dokumentären upplever jag även hur genomsyrat hela det amerikanska samhället blev genom historien av segregation.
  Det får mej även att tänka på när jag nyligen såg en intervju med en ideolog som företräder SD och som kallade en hel grupp människor för potentiella brottslingar. Bara för att de kommer från muslimska länder antar jag för det brukar vara den gruppen som SD svartmålar. Jag vill säga en sak om det som SD-ideologen gör här. Som politiker kan han sitta och säga många saker i TV för att vi har yttrandefrihet i det här landet. Som myndighetsperson i Sverige ska man dock beakta allas likhet inför lagen vilket betyder att man ser objektivt och ett likavärde på varje människa oavsett tro, etnicitet, nationalitet, kultur osv. Jag vill uppmana alla som inte förstått värdet av det att göra det. Vill du bli behandlad lika som alla människor fastän du är den du är? Bli hörd, synas, få den hjälp du behöver?

  Från Regeringsformen 1 kap. 1§ “Den offentliga makten utövas under lagarna.”

  Det räcker att en rasistisk regering inför en lag som innebär segregering så är freden under starkt hot. Hur många myndighetspersoner, som ska utöva makten under lagar som segregerar är beredda att göra det? Börja nu tänka igenom på allvar vad en sådan politik kan betyda för Sverige. USA har fått en chans till. Jag tycker att Sverige är värd den också.

      (Reply)

 5. Kjell,

  Missförstå mig inte! Jag ogillar den oheliga alliansen mellan Trump och Word of Faith och liknande grupper. Teokrati och drömmen om dominans, en slags kristen sharia, är inte min grej … Som kristna ska vi inte ge efter för paranoia och galenskap.

  Jag har en syster som bor i Oregon. Hennes man, min svåger, arbetar som advokat i Portland. Hans clients är ofta fattiga människor; invandrare, ensamstående föräldrar, arbetslösa etc.

  Min syster och hennes man är absolut inget Trump-fan – tvärtom! Men de är fortfarande oroade över allt våld från den radikala vänstern i Portland. Det som stör dessa idealistiska och djupt troende människor är allt våld och anarki som hotar. Antifa och andra grupper under svarta banderoller gör staden osäker och farlig.

  Här är en rapport från en seriös tidning:

  https://www.oregonlive.com/pacific-northwest-news/2021/01/inauguration-day-in-oregon-protests-celebrations-expected-gov-kate-brown-cheers-a-new-chapter.html

      (Reply)

 6. NorskaBent,

  Vi har säkert inte sett slutet på oroligheter och motsättningar i USA.

  Navelstirrande, historielöshet och förnekande av skuld till genocide och rashat kan inte göras ogjort med ett val av annan president.

  Men visst är det välgörande att det nu finns en president som inte har splittring och motsättning som mål.

  USA skulle behöva något i stil med en “Truth, Justice and Reconciliation Commission” för att ta sig an allt från utrotandet av landets ursprungliga invånare till slaveriet och skövlandet av jordens resurser.

  Problemet är bara att det måste börja med “Truth” och uppföljar med “Justice” innan “Reconciliation” kan hända. Men bara de som skadats vill ha sanning och rätt. De som är skyldiga vill bara ha ursäktande och helst slippa gemenskap med de diskriminerade.

  Ett land som ständigt gör propaganda för hur bra det är och strör med floskler som “This is not America” eller “This is not who we are” har knappast möjligheten att böja knä, bekänna skuld och betala skulden.

  /Kjell

      (Reply)

 7. Kjell,

  “Hjulet snurrar men hamster är död!”

  Jag delar mycket av din (och vår idealistiske bror Micael Grenholms) oro och förtvivlan över vad som händer i dagens USA. Enligt min mening är Trump bara ett symptom – inte den bakomliggande orsaken till all elände som råder. Mobbaren valdes av vissa skäl … Kanske borde jag lämna den här bollen nu – komplexiteten är för stor. En binär (svart/vitt) förklaring räcker inte, fasetterna är för många. Ändå kan jag nämna några saker.

  USA är inte ett enda land som i ett europeiskt sammanhang, utan snarare en kontinent med enorm maktackumulation i vissa händer:

  – Otroligt rika och mäktiga oligarker
  – Wall Street och invecklade finansiella instrument
  – Ett korrupt Washington, köpt och betalat
  – Big Tec & Pharma
  – Det militärindustriella komplexet (som president Eisenhower förgäves varnade för)

  Samtidigt är en stor del av befolkningen fattig utan skyddsnät. Inte konstigt att förtvivlan regerar. Kanske är klass en viktigare parameter än etnicitet och ras i dagens USA?

  Lästips i en mörk tid (från vår bror Lennart Jareteg):
  https://bibelfokus.se/signalement

      (Reply)

 8. NorskaBent,

  Du skriver: “Kanske borde jag lämna den här bollen nu – komplexiteten är för stor.”

  Men den är ju för stor för oss alla, så lämna den inte.

  Ditt liv har gett dej möjligheten att se vissa sanningar som inte alla ser.

  Mitt brokiga liv har gett mej möjligheten att se vissa sanningar som inte alla ser.

  Det vi alla är kallade till är att finnas tillgängliga för de sårade som söker sanningen.

  /Kjell

      (Reply)

 9. Kjell,

  “Ditt liv har gett dej möjligheten att se vissa sanningar som inte alla ser.”

  Tack, Kjell! Kommer att lägga detta på mitt hjärta och se vad jag får nåd att göra.

  Kanske borde jag förmedla mina kunskaper om predikanten David Wilkerson – inte bara nämna honom i en kryptisk mening i samband med boken “The Vision/Synen”? Han är den minst korrumperade och mest ärliga predikant jag vet, med en amerikansk pass naturligtvis… Ingen kan säga att Ulf Ekman inte varnades starkt på 80-talet, innan han reste till Tulsa och Kenneth Haggins kätteri och demoniska läror. I många år tidigare hade David Wilkerson varnat starkt mot dom falska profeterna från the Word of Faith och mot giriga tv-predikanter. Wilkerson valde att lägga all sin prestige i den här matchen. Det såg ful ut länge – inbjudningar att tala vid konferenser etc. saknades. Förtal och spridning av alla världens lögner satte honom nästan i schack. Han hade bara en motattack tillgänglig: Att be i hans lönrum och vänta på Guds svar och den Helige Andens vägledning. Detta är lärorikt och spännande för oss kristna att få inblick i. Hur kämpar vi rätt för Guds sak?

  Kanske får jag möjlighet att publicera en mer omfattande presentation någon gång. Är du intresserad, Kjell? Jag litar mycket på en konversationsbok mellan Nicky Cruz och David Wilkerson från 1990: A Final Warning.

  https://en.wikipedia.org/wiki/David_Wilkerson

  https://en.wikipedia.org/wiki/Nicky_Cruz

  “In 2013, Cruz authored ‘The Devil Has No Mother’ which shares Cruz’s understanding of the devil’s hunger to gain power, but contrasts this with God’s ability to nevertheless win the day.”

      (Reply)

 10. NorskaBent,

  Du är hjärtligt välkommen att skriva en gästblogg om David Wilkerson.

  I min ungdom hade jag glädjen att höra honom in real life när han besökte Filadelfia, Rörstrandsgatan. Han talade om sitt arbete med gängen i New York, vilket var spännande att lyssna på.

  På den tiden hade vi i Sverige inte liknande problem med våldsamma gäng och knark. Det han berättade om kändes således mycket overkligt för oss.

  Efter mötet köpte jag boken: “The Cross and the Swichblade”; när sommaren kom läste jag den. Det blev de första hela, riktiga bok jag hade läst på engelska. Jag har den fortfarande och även uppföljaren “Twelve Angels from Hell”.

  Många år senare, det måste ha varit någonstans i mitten på 80-talet fick jag höra om hans bok “The Vision”. Jag bodde i Holland och besökte en så kallad “evangelisk” församling som tyvärr gradvis närmade sig Word of Faith. Boken prisades högt som varande en nödvändig läsning för alla kristna som ville förstå var vi befann oss i ändetiden. Egentligen behövde man boken för att förstå Uppenbarelseboken.

  Jag köpte boken och läste den och blev mycket besviken. Kanske på grund av att jag hade hört hundratals falska profetior om vedermödans början och Herrens återkomst allt sedan tonåren.

  Det första jag vände mej mot var att tidsplanen i boken absolut inte stämde, och fortfarande inte stämmer. Det andra var att precis som alla tidigare eskatologiska böcker jag hade läst satt USA i centrum. Okay, David var ju Amerikan så det kanske var väntat men jag var utled på alla “förutsägelser” som körde i spåren av fördömande av Europeiskt samarbete och stereotypiska påståenden om Sovjetunionen.

  Historien har avslöjat alla dessa profetior som falska. De allra flesta försöken att läsa in nyheterna i Uppenbarelsebokens bilder har visat sig totalt misslyckade.

  Min uppfattning är fortfarande att “The Vision” inte bör kallas “profetisk”. Om man tillskriver den profetisk status gör man sig skyldig till “cherry picking”.

  Kanske man man kalla boken “ett försök till insiktsfull tydning av tidstecknen”.

  Jag minns David Wilkerson som en tillgiven och inspirerad evangelist. Jag tror att detta var hans kallelse. På frukten ser vi att Gud välsignade hans arbete.

      (Reply)

 11. Kjell,

  Just precis! (Sten Boman)
  David Wilkerson var en väktare – inte en profet! Boken ‘The Vision’ visar det tydligt. Alla profetior måste prövas.

  Min poäng är att påpeka att Wilkerson var en ödmjuk man som lät sig korrigera. Konversationerna med sin vän Nicky Cruz är intressanta i detta sammanhang.

  De ödmjuka finner nåd!

      (Reply)

 12. NorskaBent,

  Hej broder (som jag trott varit en syster:),

  I den systematiska bibelläsningen (som jag i ett mindre moget tillstånd avfärdat som fel att hålla på med) har jag sedan en längre tid fastnat i “glappet” mellan kapitel 8 och kapitel 9 i första Samuelsboken. Ibland försöker jag springa vidare i läsningen för man ska ju vidare i allt hela tiden men tankarna envisas tillbaka till 8:an o 9:an.

  Vad fascinerar oss mest?

  En kort resumé, som ni gärna får kommentera (intyga, korrigera, komplettera):
  I 8:an kommer Israels folk till Samuel och begär en kung. För det hade ju alla andra folk så det ville de också ha. Samuel tycker att det är en urkass idé och tar upp saken med Herren. Herren har redan sett att folket glömt bort honom (igen, fast vid det laget är det inget nytt för honom) och säger till Samuel att varna folket vad en sådan kung skulle innebära för dem. “Du ska varna dem allvarligt och förklara för dem vilka rättigheter kungen får som kommer att regera över dem.” Krig, förlorad mark, splittrade familjer och ett liv utan Herrens hjälp var att vänta. Samuel bar fram varningen till folket som inte brydde sej utan ville fortfarande ha en kung som alla andra. När folket inte lyssnade sa Herren till Samuel att låta folket få som de ville men Samuel han skickade tillbaka folket till sina boplatser.

  I 9:an har det hänt grejer. Man undrar ju hur lång tid det passerat mellan kapitlen för nu låter det så här: “I morgon vid den här tiden ska jag sända dig en man från Benjamins land. Honom ska du smörja till furste för mitt folk Israel. Han ska rädda mitt folk från filisteernas hand, för jag har sett till mitt folk eftersom deras rop har kommit till mig.”

  Och där är jag. En sak jag tänker på mycket är hur Samuel stod fast vid att det var Herren som gällde även när folket ville ha en kung som alla andra folk hade. En annan sak som slår en är hur Guds icke-auktoritära sida syns i 8:an “Låt dem få som de vill men varna dem då vad det kan innebära…” och hur Guds överväldigande kärlek syns i 9:an där han låter folket få sin vilja fast på det sätt som Gud ser blir bäst. En kung som älskar dem.

  Och visst undrar man lite vem den där Samuel var som kunde skicka hem ett helt styvkorkat folk tillbaka till sina städer och be dem sätta sej ner i sina båtar?

      (Reply)

 13. Ulrika4 skrev: “Hej broder (som jag trott varit en syster”,

  Du är inte den enda.

  Om Broder Norsk-a(feminin)-Bent vill byta signatur är han välkommen.

  Och till den NorskE Bent… Känn dej inte tvingad.

  Själv är jag imponerad av min Norske broders skicklighet att skriva på svenska (i bland svorska lite grand).

  Jag tror inte att jag själv klarar svenskan bättre efter alla decennia där jag har bott med Holländska, Engelska och Kiswahili som dagliga huvudspråk. Även fast jag ibland har lyssnat på och läst Tyska, Danska och Norska.

  Förstå är en sak. Att kunna formulera sig är många grader svårare.

  /Kjell

      (Reply)

 14. Kjell,

  “Och till den NorskE Bent…”

  Det hela började som ett skämt på ett annat forum för flera år sedan. Överdriven och felaktig användning av feminin böjning finns i överflöd i den svorsk-språkiga miljön väster om Värmland och Bohuslän.

  Min farmors far var en hårt arbetande stenhuggare och predikant. Han arbetade sig norrut längs den svenska västkusten tills han hittade sin fars mormor vid gränsen till Norge. De trivdes så bra tillsammans att kyrkklockorna ringde och avkomman såg dagens ljus väster om Riksgrensen. Och här är jag – en 1/8 kvasi-svensk.

  /Norsk-a-Bent

      (Reply)

 15. Man måste inte läsa det här men man får mer än gärna göra det:

  Samlade ihop mina tankar under morgonkvisten och delar gärna med mej av dem då de bygger på vad Gud har att ge. Först tänkte jag att texten främst är för det yngre gardet men det är som att vi alltid behöver påminnas om orden oavsett hur länge man trott. Orden är inga “engångsartiklar” om man säger så.

  https://www.hurleverman.se/448379677

      (Reply)

 16. Vi har vant oss vid uttryck som QAnon, White Supremacists, KKK och Proud Boys med flera och visst är det lätt att förstå att det inte är något vidare bra grupper. Ja till och med mycket dåliga grupper.

  Men inte förrän i dag, efter att ha kollat följande videorapportage, läste jag lite mera om QAnon.

  When parents become strangers: How QAnon is tearing families apart.

  Efter att ha läst om Qanon på svenska läste jag även den engelska artikeln vilken som vanligt är innehållsrikare. QAnon – engelska.

  Nu i efterskott kan jag se hur somliga började i entusiastisk trosförkunnelse. Sedan blev de besvikna, för det funkar ju inte. Då blev de nyjudaister och konspirationstroende.

  När inte heller detta gav den glädje och frid de längtade efter ökade misstankarna mot “MSM” (Main Stream Media) och en massa eskatologiska vantolkningar, med protectionism, kopplade med konspirationsteorierna.

  Det gick till och med så långt att de anslöt sig till anti-judiska teorier om “deep state” och som vanligt hamnade Soros och Rothschilds i skottgluggen. För att inte tala om Bill Gates som faktiskt hade en judisk kvinna som gammel-farmor för många generationer sedan. Detta ledde till att man tydligen även började konsumera skit som spreds av QAnon.

  En av dessa personer är säker på att Demokraterna styrs av en liga som tillber satan, dricker mördade barns blod och sysslar med pedofil trafficking.

  Han skrev att: “Om Biden skulle bli president så gäller det att snabbt ta barnen ur skolan och börja “homescholing”.

  Allt tyder på att QAnon är en andlig rörelse som förtjänar namnet “sekt”.

  Jag befarar att vi bara har sett början hittills.

      (Reply)

 17. Kjell,

  Aldrig tidigare i historien har vi människor varit så nära att förlora all förståelse för verkligheten som i dagens värld där det inte finns någon respekt för sanningen! Förvirring, kaos och omotiverad galenskap finns i överflöd. Djävulen attackerar på många sätt och med olika metoder. Fenomenet QAnon är bara en av många olika attacker mot sunt förnuft.

  Identitetspolitik har förstört sanningsbegreppet oavsett ras, etnicitet och kön. Både vetenskap och civilisation sätts i vanära.

  /NorskeBent

      (Reply)

 18. NorskeBent,

  Jag minns att jag blev förvånad att det fanns sekter som inte var en slags underavdelningar av någon av de så kallade världsreligionerna.

  Att det finns sekter som uppstått från ursprungligen kristna församlingar är ju lätt att konstatera. Samma gäller judendom, islam och i viss mån buddhism. Frågan är väl om man kan tala om sekter inom hinduismen eftersom den är så mångfaldig.

  Men jag blev väldigt förvånad när en sekt vid namn Aum Shinrikyo utförde sarinattacken i Tokyos tunnelbana 1995. Jag hade då varit i Japan några gånger och arbetat tillsammans med japaner sedan 1983. Det stämde dåligt med min bild av Japan och japaner.

  Aum Shinrikyō (japanska オウム真理教 Aum, sanningens lära) är en japansk domedagssekt. Sekten finns fortfarande men kallar sig numera Aleph. Den första bokstaven i det hebreeiska alfabetet är aleph א och förknippas med “enhet med Gud”. (Aum är ju en mantra som används av hinduer/buddhister vid meditation och yoga. Enligt somliga är det en uttals-variant på “I Am”, alltså ett självförgudande.)

  Så skriver WikiPedia:

  Shinrikyo Aum is a syncretic belief system that draws upon Asahara’s idiosyncratic interpretations of elements of early Indian Buddhism and Tibetan Buddhism, as well as Hinduism, taking Shiva as the main image of worship and incorporating millennialist ideas from Christianity, Yoga, and the writings of Nostradamus. Its founder, Chizuo Matsumoto, claimed that he sought to restore “original Buddhism” but employed Christian millenarian rhetoric. In 1992, Matsumoto, who had changed his name to Shoko Asahara, published a foundational book, declaring himself to be “Christ”, Japan’s only fully enlightened master, as well as identifying himself as the “Lamb of God”.

      (Reply)

 19. Kjell, ja, demoner är aktiva i vår tid med all sin förvirring och förförelse. Sekter och kulter kommer att uppstå – den ena värre än den andra!

  Jag klistrar in en liten text som jag nyligen skrev:

  Födda i brottets arkiv

  Det ser mörkt ut för oss människor. Synd och skam följer oss från vagga till grav. Fädernas synder hemsöker oss – socialt arv biter innan vi kan säga mamma och pappa. Ärvd synd är inbäddad i köttet, som skadlig programvara och virus i oss. Demoniska makter söker efter allt de kan komma åt. Dag och natt. 24/7 utan paus.

  Det ser mörkt ut för människor! Endast vår tro på Jesus Kristus kan rädda våra själar och ge oss en ny födelse, en gudsgiven återställning, en helig resett.

  Jesus är vårt enda hopp och tröst i en fallen värld. Maran ata – Vår herre kommer! Les Första Korinthierbrevet 16:22

  /NorskeBent

      (Reply)

 20. PS.
  Arvesynd och frälsning for dummies

  Efter Adams fall vill alla människor födas med synd, det vill säga utan
  fruktan för Gud, utan förtröstan på Gud samt med ond begärelse. Denna sjukdom eller arvsynd är verkligen synd, som medför fördömelse och bringar evig död åt dem som icke födas på nytt.
  Vad kan man säga om dop vs. frälsning? Historiskt bestrida blant andra vederdöparna att barnen bli frälsta genom dopet. Frälsning är kopplad till tro på Jesus Kristus och hans frälsningsarbete och død på korset.

      (Reply)

 21. NorskeBent,

  Det finns massor av teologiska modeller som försöker förklara olika concept i Guds ord.

  Inte minst vad gäller syndens natur och ursprung, frälsningens nådegåva, dopet och Jesu försoningsdöd på korset.

  Att hela naturen blev korrupt i syndafallet är ju uppenbart. Frågan om exakt hur det funkade och funkar må vara intressant men är ändå av sekundärt värde.

  De flesta lärostrider handlar om just de teologiska förklaringsmodeller många anser sig behöva.

  Alla som har uppfostrat barn vet att uppmaningen “låt bli!” är nödvändig redan långt innan barnet kan förväntas göra bra saker på eget initiativ.

  Och när barnet sedan nått stadiet att kunna välja det som är bra blir det nödvändigt att motivera det att välja det bra alternativet.

      (Reply)

 22. Kjell,

  Tänker på det här med “I am.”

  Tänker att det är stort och rörigt att identifiera den synden idag. Svårt att identifiera “självförgudningen”. För en västerlänning är det lätt att “peka ut” meditationerna vid yoga som ett sätt att finna sitt “I am”. Man ska finna sitt inre och nå nya andliga nivåer inom sej själv.

  Men “vi i väst” då? Ja, som ett verktyg i sorteringarna av vad som är allas vår synd i “I am” (för ingen ska tror att man inte är en del i den synden även om man inte är en hindu t.e.x) är att använda begreppen introvert och extrovert. Yoga är en introvert synd där man söker det gudomliga i sej själv för sej själv och vi i Sverige är av tradition mer extroverta i självförgudningen med exempelvis upphöjning av artister och idrottsstjärnor.

  Idag har Indien Bollywood med extroverta musikalartister och svenska hälsocentraler har mindfullness och Yoga. Därför tänker jag att nu när religionernas mer strikta linjer så som man fick lära sej dem i skolan och som jag upplever håller på att luckras upp, kan det vara användbart att reflektera över vår synd med hjälp av begreppen introvert och extrovert som ett komplemet till de traditionella religionsgränserna. Lever jag ut mitt uppror introvert eller extrovert?

  I fredags smakade jag igen på min extroverta synd där jag ville skapa någonting mer i syfte att visa någon om mej själv än om Gud. Att sångtexten som jag skulle öva på för att spela upp handlade om Gud hjälpte liksom inte. Jag först och Gud sedan var egentligen grejen. Men tack och lov kom jag inte långt med det. För sångtexten är:

  “Gud, för dig är allting klart
  allt det dolda uppenbart
  Mörkret är ej mörkt för dig
  och i dunklet ser du mig”

  Och där bryter man ju ihop. Varför? Jag tror att det är för att vi inser vårt behov av Gud. Och hur tryggt det känns att han har allting uppenbarat för sej. Han ser inte det mörka vi ser utan han vet vägen och ser oss på den. Och så krymper man ihop till en liten, liten människa och får lämna sitt extroverta igen. Gråta i stället för att öva in “sitt nummer.” Inse att “Ulrika, för mej är allting uppenbart” dagens mest fantastiska illusion i mitt hus. Senare på dagen ringde min 86-åriga bästis och jag berättade om sången o det. När jag läste upp början av texten fyllde hon själv i resten av texten. Hon tillhör generationen som lärt sej bibelförankrade psalmer utantill. Hon fick sin första psalmbok när hon var 8 år och hade den i sin kappficka var hon än gick. Idag kan hon inte använda psalmboken men hon har texterna i huvudet. Och hon grät också. Jag tänker att den friheten med Gud man känner i de ögonblicken är befrielse från att vara varken introvert eller extrovert i sej själv för att vara fri. Friheten är att leva genom Jesus.
  Att tillhöra honom som har allting uppenbarat för sej.

      (Reply)

 23. Ulrika4,

  För utom att man kan betvista skillnaden mellan extrAvert och extrOvert har du naturligtvis helt rätt att vår mer eller mindre medvetna önskan att få spela högsta hönset eller tuppen hör till upproret mot Den Aller Högste.

  Det finns massor av sätt att låtsas vara ödmjuk fastän man fikar efter ära.

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *