Synkretisk ekumenik

Kristen tro, alltså förtroende för Jesus besvarad med omvändelse, alltså trohet, blir mer och mer sällsynt. Men eftersom människan är obotligt religiös fylls tomrummet med sekulära alternativ. (Det svarta fältet i bilden breder ut sig mer och mer.)

Ett försök att rita det ekumeniska slagfältet.

En artikel i Dagen: Är wokendom vår tids väckelserörelse?

Det finns en fara för kristna att aningslöst haka på rörelser som metoo, Black lives matter och Extinction Rebellion. Intentionen är nog god, men både naiv och historielös, skriver Mikael Fälthammar.

Tidningen Dagens frikyrkliga läsare kanske lättare känner igen det begrepp som bland annat författaren Tom Holland talar om: “The Great Awokening” (alltså ungefär “den stora sociala rättviseväckelsen”, med den skillnaden att det är en väckelse utan Gud). Holland menar att den sista religiösa väckelsen i den kristna världen ägde rum i USA på 1950- och 60-talen. Sedan dess har religionen mycket hastigt försvunnit ur det västerländska allmänna medvetandet.

De progressiva religionssubstituten fyller här ett tomrum. De fungerar som ett slags ny religion, en “wokendom” kanske? Likheter med religion överflödar: Vita europeiska CIS-män föds med en arvsynd och belastas med något individen inte kan ställas till svars för (till exempel att förgifta omgivningen med sin manlighet, bilda klimatfientliga familjer eller bidra till rasism vare sig man är medveten om det eller ej). Den som tror annorlunda betraktas som kättare och blir censurerad av det nya renläriga prästerskapet. Man kan rentvå sig från mindre “synder” genom avlat, att till exempel klimatkompensera sina flygresor.

En inomkyrklig rörelse som har gjort sitt bästa att ändra lovsång till ett skränigt egocentriskt meditations-flum är Hillsong.

Just nu finns det runt om i världen ekumeniska sammanställningar av människor med olika trosgrund som sjunger “Välsignelsen” eller “The Blessing”.

Här är en länk till den svenska versionen: The Blessing SWEDEN | Välsignelsen Sverige

Vill man hitte flera kan man googla på “The Blessing”. Det finns massor!

Allt detta är resultatet av många år med subjektivism och liberalteologi, kopplat med rikedomsdyrkan och kärlek till njutningar.

Ett annat tidstecken är en dans-sång som komponerades av en sydafrikansk ung man. Han ville komponera något som ger en djup religiös erfarenhet. Hans dans-sång, med mycket få ord, har spridit sig som en löpeld runt jorden och fortsätter att vara populär.

Vill även ge länken till en sida där texten finns publicerad på på zuluspråket och översatt till engelska. Lägger själv till en mer ordagrann översättning från zuluspråket till svenska.

Jerusalema (Jerusalem) Lyrics Sung By Master KG ft. Nomcebo

Jerusalema ikhaya lami (Jerusalem är mitt hem)
Ngilondoloze, uhambe nami (Fräls mej och gå med mej)
Zungangishiyi lana (Överge mej inte här)

Ndawo yami, ayikho lana (Här hör jag inte hemma)
Mbuso wami, awukho lana (Kungadömet är inte här)
Ngilondoloze, uhambe nami (Fräls mej och gå med mej)

Ngilondoloze (Fräls och rädda mej)
Ngilondoloze (Fräls och bevara mej)
Ngilondoloze (Fräls och vaka över mej)
Zungangishiyi lana (Överge mej inte här)

Ndawo yami, ayikho lana (Här hör jag inte hemma)
Mbuso wami, awukho lana (Kungadömet är inte här)
Ngilondoloze, uhambe nami (Fräls mej och gå med mej)

Jerusalema ikhaya lami (Jerusalem är mitt hem)
Ngilondoloze, uhambe nami (Fräls mej och gå med mej)
Zungangishiyi lana (Överge mej inte här)

Ngilondoloze (Fräls och rädda mej)
Ngilondoloze (Fräls och bevara mej)
Ngilondoloze (Fräls och vaka över mej)
Zungangishiyi lana (Överge mej inte här)

Det må anses som känt att Judar, Kristna och Muslimer alla anser sig vara Jerusalems äkta arvtagare.

Att vi lever i “den sista tiden” vet vi redan från Guds ord. Den sista tiden började efter Jesu himmelsfärd. Men visst ser det ut som att vi lever i den allra sista biten av den sista tiden?

Nör födslovåndorna börjar kommer de att pågå ända till slutet. Har vi sett de första värkarna? Sista tiden är en lurig tid!

Views: 611

9 thoughts on “Synkretisk ekumenik”

 1. Att aningslöst haka på en rörelse, med goda intentioner. Det finns en risk att man blir medlurad i något man egentligen inte alls står för, utan att vara medveten om det.
  .
  Ett exempel kan vara ‘the Blessing’, där alla, över ett brett ekumeniskt/ synkretistiskt spektrum inkluderas:
  .
  Scenario: Världen upplever en kris.
  – Världens kyrkor av alla möjliga och omöjliga slag gör gemensam sak, och sjunger en välsignelse över alla i hela världen, som upprepar mantralikt:
  “Herren välsigne dig och dina barn och deras barn och deras barn och deras…”
  “Han är för dig, Han är för dig, Han är för dig, Han är för dig, Han är för…”
  – Rock-extas-kulmen.
  .
  Är det verkligen rätt av ‘kristenheten’ att dela ut allomfattande välsignelser över hela mänskligheten, och säga att Gud är ‘för’ dem?
  Är Han verkligen det?
  Är det inte först när en människa blir funnen i Kristus, som Gud är ‘för’ henne?
  Är inte världen under fördömelse utan Kristus?
  .
  Det låter kanske fint, utifrån sett.
  Så länge man inte tittar närmare på vilka det är man gör gemensam sak med.
  Påven… Nyandligheten… Liberalerna…
  .
  Och ‘Elevation Church’, som är ursprung till låten ‘the Blessing’ – vilka är de??
  .
  “Den sista tiden blir en lurig tid.”
  Jag undrar jämte dig, Kjell – lever vi i den sista biten av den sista tiden nu?

      (Reply)

 2. Jag saknar framgångsteologi i kartan. Den har varit oerhört dominerande under flera decennier. Judaismens inflytande har varit försumbar under motsvarande tid.

      (Reply)

 3. Ingela,

  Jag förstår inte detta tal om “den sista tiden”. Jordens undergång ligger tusentals år framöver. Aktuell tidsålders avslutning kan vara nära förestående. Förhoppningsvis.

      (Reply)

 4. Lars W,

  Du får färga in den själv. Du vet ju att “framgångsteologin” ligger nästan, eller helt, på noll på y-axeln. Och du vet ju att Humanismen handlar om att det är vi som klarar skivan eftersom Gud misslyckades.

  Det ligger således mellan hörnet med “extrem nådesförkunnelse (alltså där man kan få synda hur mycket man vill och blir slutfrälst ändå) och “humanismen” som tror detsamma fast med andra termer. Det är vi, inte Gud som klarar skivan.

  Framgångsteologin och allt vad WordOfFaith heter ligger helt i det blå däremellan.

  Och sedan glider de av till undre högra hörnet.

  Finns ett litet klipp ungefär 13 minuter in i denna video där Trumps “Andliga ledare” utför heretiska ceremonier.

  https://www.youtube.com/watch?v=TeSiJmLoJd0

  /Kjell

      (Reply)

 5. Lars W,

  Hur det vara månde.

  Jag tror på några få ytterligare år innan Jesus kommer igen, och sedan 1000 år, alltså tusenårsriket, innan allt avslutas.

  Ingen av oss lever längre än 100 år som vuxen. Så universum tar slut för oss alla som insomnar i Herrens sköte.

  Världens ände händer oss alla!

  Utom kanske den sista generationen som vi alla hoppas tillhöra för att ellendet då tar slut, men inte så gärna för att vi då hamnar i den sista och största vedermödan.

  /Kjell

      (Reply)

 6. Kjell,

  “Ingen av oss lever längre än 100 år som vuxen. Så universum tar slut för oss alla som insomnar i Herrens sköte.”

  Säg inte det. Så här skrev profeten Jesaja för ca 2 700 år sedan:

  “Ty samma ålder, som ett träd uppnår, skall man uppnå i mitt folk, och mina utkorade skola själva njuta av sina händers verk.”

  Hur gammalt kan ett träd bli? Olivträden i Getsemane fanns redan på Yeshua tid men som små plantor.

      (Reply)

 7. Lars W,

  Lycka till!

  När Jesus kommer tillbaka blir du endera som levande lämnad på jorden eller får fribiljett till Himmelen. “Hans Faders hus med många boningar.”

  Jesus kommer tillbaka innan tusenårsriket.

  Var således redo.

  /Kjell

      (Reply)

 8. Lars W skrev: Lycka till med rymdfärden 🙂 Vart ska ni?

  Det korta svaret är “till himmelen där Gud bor och där Jesus har berett boningar för de frälsta”.

  Lars, man blottar bara sina egna brister när man bespottar det man inte förstår.

  Jag vet att det är meningslöst att svara något vettigt till dej. Viljan att förstå finns inte hos dej så det rinner av som vatten på en gås.

  Matt. 6:9-10 Därför ska ni be så: Fader vår som är i himmelen! Helgat vare ditt namn. Låt ditt rike komma. Ske din vilja, såsom i himlen, så också på jorden.

  Så sorgligt för dej att du inte kan be denna bön. Den enda bön som Herren Jesus lärde oss. Du förnekar ju tydligen himmelen.

  Joh. 14:1-3 Låt inte era hjärtan oroas. Ni tror på Gud, tro också på mig. I min Faders hus finns många boningar. Och om det inte vore så, skulle jag ha sagt er det. Jag går bort för att bereda plats åt er. Och när jag har gått bort för att bereda plats åt er, ska jag komma tillbaka och ta er till mig, för att också ni ska vara där jag är.

  Tänk så onödigt om det inte vore sant att vi har boningar i himmelen.

  1 Tim. 6:13-16 Jag uppmanar dig inför Gud, som gör allting levande och inför Kristus Jesus, som inför Pontius Pilatus har vittnat med den goda bekännelsen, att du håller budet fläckfritt och klanderfritt fram till vår Herre Jesu Kristi uppenbarelse*, som han ska visa när hans tid är inne, han som är den salige och ende Härskaren, konungarnas Konung och herrarnas Herre, som ensam har odödlighet och bor i ett ljus dit ingen kan komma, han som ingen människa har sett, och inte heller kan se. Honom tillhör ära och evig makt! Amen.

  På samma sätt som du förlöjligar himmelen skulle jag ju kunna undra om Gud bor i ett stearinljus eller ett vaxljus. Ditt största problem är ju att du inte förstår vad som är bokstavligt, vad som är bildspråk och vad som är metafor.

  Apg. 1:9-11 Och när han hade sagt detta, såg de hur han lyftes upp, och en molnsky tog honom ur deras åsyn. Och medan de uppmärksamt såg mot himlen, när han for upp, se, då stod två män i vita kläder hos dem. Och de sa: Ni galileiska män, varför står ni och ser upp mot himlen? Denne Jesus som har blivit upptagen från er till himlen, han ska komma igen på samma sätt som ni har sett honom fara upp till himlen.

  Visserligen är det doktor Lukas ord, men inte skämdes han för att tala både om “upp” och “himmelen”.

  Apg. 7 55-58 Men han, fylld av den Helige Ande, såg in i himlen och fick se Guds härlighet och Jesus stå på Guds högra sida, och han sa: Se, jag ser himlen öppen och Människosonen stå på Guds högra sida. Då skrek de med hög röst, höll för sina öron och stormade alla på en gång emot honom, och släpade ut honom ur staden och stenade honom. Och vittnena lade sina kläder vid fötterna på en ung man som hette Saulus.

  Vad såg Stefanus? För inte tror du väl att Den Helige Ande bara lät Stefanus få en mysig vision utan någon verklighetsbakgrund.

  Avrundningsvis vill jag uppmana dej att sluta skriva här när du saknar något vettingt att skriva om. Och när du saknar hyfs och fason. Kanske bara sitter hemma och känner dej uttråkad.

  Jag har motiverat mitt svar till dej med 5 bibeltexter plus korta kommentarer. Vill du reagera förväntar jag mej minst 5 citat med kommentarer från dej.

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *