168 thoughts on “Törs jag skriva om corona?”


 1. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag ser fram emot hur du ser på corona. Har hoppats på att du ska ta upp detta ur din synvinkel. 🙂


 2. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Låt mej då börja med att berätta att jag var 9 eller 10 år “gammal” när jag drabbades av den kinesiska influensa som då dödade mer än 2 miljoner världsvitt.

  Vi bodde i Bromma, bara en dryg kilometer från den internationella flygplatsen. Jag föddes i Örebro och fick vara med om den första flytten mellan första och andra klass i skolan. Flytten gick till ett nybyggarområde i skogen utanför Örebro.

  Det var en kort tid, jag hatade skolan, hade en dansk vän som hade “Anders And” (Kalle Anka i Danmark) och han var likasom jag en “utböling”. Kanske fick vi därför kontakt. Kanske var det för mej början att lättare förstå norska och danska. “Meget er anderledes! Men det er på ydersiden!”

  Min faster, pappas storasyster flög som nyutbildad sjuksköterska till Syd-Rhodesia för att arbeta på Svenska Kyrkans missionsstation. Hon kom ju visserligen till Sverige med jämna mellanrum. Minns speciellt ett av hennes besök när jag var i 14-års åldern.

  Det fanns diapositiv på den tiden och hon visade bilder som var otroligt spännande. Bilder från andra land och kulturer. Växelpengar som var fyrkantiga och hade ett hål i mitten. Sådant hade vi inte i Sverige.

  Kort och gott, det var en annan “värld”. Resande var inte något vi vanliga människor gjorde. Första “semestern” som gick till Dalarna kan jag minnas från 10-års åldern. Vi åkte dit in den Ford Taunus 15M som pappa hade köpt. Hela familjen! Pappa, Mamma, 5 barn med minstingen en baby och Morfar och Mormor. 9 personer i en bil av medium storlek, på en resa på 60 mil som kostade största delen av dygnet.

  Och någonstans före eller efter detta, kan inte minnas det, hade vi även en sommar med stora bisvärmar i Bromma. Bina stack och drunknade i saftglasen. Fastnade i bakelserna och slogs om kakorna.

  Och någonstans i hela vevan fick jag Asiaten. Den kinesiska influensa som dödade 2 miljoner världsvitt och troligen hade dödat många fler om turistindustrin hade varit utvecklad.

  Jag vet inte hur länge jag var sjuk med 42 graders feber, helt eller halvt i dvala och med hallucinationer. Jag minns åtminstone en av de hallucinationer jag tror hände mer än en gång och jag har fortfarande en del problem med balanssinnet som uppstod då.

  Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog, fick en artikel publicerad i SvD i går. Jag citerar:

  Det finns mycket i den här pandemin som liknar asiaten: den svåra influensan i Sverige 1957. Nästan alla smittades, men hur stor dödligheten var vet vi inte. Också den gången blev samhällsfunktioner tillfälligt utslagna – men på grund av sjukfrånvaro, inte någon ”lockdown”. Och det var aldrig tal om att stänga skolor eller avråda från inrikes resor.

  Artikeln inleds med:

  Det är närmast utsiktslöst att försöka stoppa spridningen av viruset. Vår viktigaste uppgift är i stället att koncentrera oss på att ge de olyckliga offren en optimal vård.

  De flesta kommer att smittas

  I Januari började jag varna min kära hustru för det som sker i våra dagar. Hon tyckte att jag “som vanligt” var i det närmaste paranoid och stressad. (Jag är varken paranoid eller stressad, men så uppfattas det om man ser längre än morgondagen och är ärlig om situationen.)

  I slutet på Februari blev det tydligt att det falska självförtroendet som härskade i Europa ledde till en katastrof. Alla trodde då, i nationalistiskt storhetsvansinne, att de skulle klara sig bättre än både Kina och Italien.

  Detta får bli första delen. Nästa del följer med eller utan ytterligare kommentarer.


 3. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Hej Kjell
  Kommenterar inte på nätet hos någon annan. Tack för att du tar dig tid att berätta detta. Jag vidhåller det som jag har sagt från början, att din blogg har varit till välsignelse för mig.
  Med det sagt vill inte jag påverka dig till att fatta beslut i någons riktning.
  Önskar dig fortsatt Guds nåd och frid.
  /Claudio


 4. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Jag vill återkomma till Europas självsäkerhet, Storbritanniens större självsäkerhet och USA’s ännu större självsäkerhet. Det fanns ett övermod, en irrationell förmodan att man skulle klara sig bättre och sköta sig bättre än Asiaterna.

  Självsäkra teorier att det handlade om en “hoax”, alltså bluff, eller bara var en “media hype”, alltså ett sätt för media att tjäna pengar, förekom i alla länder.

  Nu när det börjar “ta fart” här i Kenya finns det folk som tror att det är en bluff som används av regeringen för att få mer makt. Andra tror att det bara drabbar rika människor eller stadsmänniskor.

  De mest vansinniga konspirationsteorier man kan tänka sig gör sin runda på internet. I en del länder, bland annat Holland och England bränner aktivister mobil-master för att de tror att 5G sprider corona.

  Anti-vaccin-klubbar tror att Bill Gates och andra biljonärer samarbetade med Kineserna och gjorde viruset så att Bill Gates skulle kunna tjäna pengar på att investera i ett vaccin.

  Det visar sig nämligen att Bill Gates har judiska förfäder på moderns sida, en massa generationer tillbaka. George Soros är givetvis även han med i komplotten och även Rockefeller etc. De gamla antisemitiska fablerna tas fram igen, som vanligt.

  Judarna har ju fått skulden för alla svåra pandemier tills nu, så varför inte även Corona.

  Vill bara inflika att jag under min tid i bloggvärlden har sett ett antal av trosrörelsens anhängare bli nyjudaister och i tilltagande grad konspirationstroende. Majoriteten av Trumps väljare tror på en marxistisk konspiration som vill tvinga dem att bli kommunister, förbjuda dem att bära vapen, förfölja de kristna, etc. etc. Apokalyps!

  Nu kommer jag till den “medicinska” sidan av denna pandemi.

  Covid-19 är ett faktum. Det coronavirus som förorsakar infektionen är nytt i männikosläktet. Precis vad viruset ställer till med visste vi inte och vet vi fortfarande inte tillräckligt bra. Det finns inga mediciner som testats tillräckligt och visat sig vara tillförlitliga. Det satsas biljoner på att utveckla vaccin, men detta kommer inte att finnas tillgängligt i stor skala inom 18 månader.

  Varje smittad, smittar i sin tur i medeltal 3 andra personer. Det är osäkert om man får immunitet efter att ha varit sjuk. Det är osäkert om immuniteten är proportionell mot infektionens förlopp.

  Ett antal saker är dock säkra.

  1. Det är inte en vanlig influensa!
  2. Det är inte en “media-hype”.
  3. Alla som inte dör av andra orsaker kommer att bli smittade.
  4. Minst 90% överlever, med eller utan men.
  5. Om du är gammal och/eller sjuk, och således bara ligger samhället till last, då är dina chanser betydligt mindre.
  6. Du kommer att bli smittad förr eller senare!

  Nu vill jag visa en grafik.

  I grafiken finns det en röd del och en lila del. Avsikten är att visa två trianglar med lika stor yta. Det är den allra enklaste modell man kan göra av corona-smittan. Lika många kommer att drabbas oavsett om det sker under kortare eller längre tid.

  Grafiken ovan är bättre utarbetad. Vill påpeka att siffrorna är teoretiska, men de återger proportionen av ett simulerat verkligt förlopp. De röda staplarna visar hur det går om man inte gör någonting. De mörkblå staplarna visar hur det går om man gör maximum av avstånd, isolation och dylikt. Summan av de röda och de blå är samma. Lika många dör om alla kommer att få smittan.

  Men, det finns två viktiga aspekter som vi inte får glömma.

  Den jag älskar kommer kanske att få leva ytterligare 2 år med den modell som begränsar smittan.

  Den jag älskar kanske kan få leva längre än så om en behandling bevisas vara effektiv eller om ett vaccin kommer att finnas.

  Det jag vill säga här är att det inte handlar om en media-hype. Faran är överhängande och konkret.

  Glöm inte att det fortfarande inte finns ett vaccin, eller botemedel för HIV. Nu efter mer än 40 år.

  Fast HIV får man inte genom att gå till snabbköpet.

  Återkommer med “religiösa” åsikter.


 5. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127


 6. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Micke,

  Jag väljer nog samma sida som Tedros Adhanom Ghebreyesus. Visste du att han en tid studerade vid Umeå Universitet?

  “Världshälsoorganisationen WHO uppger att viruset inte är skapat på konstgjord väg, utan menar att sådana teorier är ‘spekulativa’.”

  Även “fredlig” gen-manipulation kommer troligen att leda till katastrofer förr eller senare. Vad händer när bakterier och virus och insekter etc käkar genmanipulerade växter? Eller när genmanipulerade djur äter genmanipulerad mat?

  Ingen vet!

  I Holland rapporteras det om antkroppar mot Covid-19. Dessa antikroppas har “odlats” i ett laboratorium med hjälp av genmanipulerade möss som har fått en (eller flera) mänskliga gener.

  Kanske har du hört talas om Biosphere 2?

  Man satsade miljarder på att skapa ett fungerande ekosystem med hjälp av en intelligent urval av jordens flora och fauna. Avsikten var bland annat att visa hur man skulle kunnan kolonisera planeten Mars.

  Det viktigaste man lärde sig var att vi egentligen vet väldigt lite om hur “Biosphere 1”, alltså vår jord, fungerar.

  Alla vet ju att om alla bin skulle dö så har vi ett jätteproblem. Men många inser inte hur stora följderna är när andra organismer utrotas.

  Vänd nu på steken. Vad blir följderna av att “skapa” nya organismer? Svar: Potentiellt katastrofala!

  Gud visste vad han gjorde vid skapelsen. Han skapade alla nödvändiga arter för att ekosystemet skulle fungera. Han visste vad han gjorde vid valet av passagerare i Arken. Allt efter sitt slag.

  1 Mos. 1:21,
  Och Gud skapade stora valar, och alla levande varelser som rör sig och som vattnet vimlar av, alla efter sitt slag, och alla fåglar som har vingar efter sitt slag. Och Gud såg, att det var gott.
  1 Mos. 1:24,
  Gud sa: Må jorden frambringa levande varelser efter sitt slag, boskapsdjur, kräldjur och vilda djur på jorden efter sitt slag. Och det skedde så.
  1 Mos. 8:19,
  Alla djur och alla kräldjur, alla fåglar och allt som krälar på jorden, alla efter sitt slag, gick ut ur arken.

  En liten not här som egentligen handlar om evolutionsteorin.

  Världen är full av arter som genom naturligt urval har förlorat delar av sitt DNA, alltså har reducerad arvsmassa. Titta bara på alla hundraser och ta med vargar och andra vilda hundsorter i bilden.

  Världens lokala ekosystem fungerar hyfsat så länge folk inte importerar arter från andra världsdelar. T.ex. Australiens historia är full av sådana katastrofer som skapats av människor.

  Det som däremot aldrig sker i naturen är utökad arvsmassa eller introducerad arvsmassa. Det kan bara Skaparen göra och människor som praktiserar “intelligent design” alltså skapar nya arter med hjälp av genmanipulation.

  Till sist vill jag bara säga att mitt förtroende för Världen I Dag inte är stort. Den tidningen/tidskriften har sin grund i Word of Faith (Trosförkunnelsen), en lära jag anser vara demonisk.

  Och jag kan inte undgå att konstatera att det kryllar av tokigheter just bland denna läras förespråkare och efterföljare. Titta gärna på en av de värsta predikanterna av dessa galenskaper. (Ulf Ekman var hans studiekamrat vid Kenneth Hagins “bibelskola”. Enligt uppgift presterade dessa båda “cum laude”.)

  Det går för långt off topic om jag skulle ta upp mer om dessa prosperity-preachers och tele-evangelister som profiterar på sjuka, föräldralösa och änkor. Deras dom sover inte, säger Skriften.


 7. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ett litet off topic PS till viedoklippet med Kenneth Copeland.

  Jag ser med förundran på detta klipp och kan absolut inte förstå vad som rör sig i huvudet på den “pastor” (???) som står bredvid honom och sägen “Amen”. (Ordet betyder: “Tro det, det är sant!”)

  Lägg märke till att Kenneth Copeland, i sitt storhetsvansinne, uttalade detta innan massa-döden i USA började. I skrivande stund mer än 1.300.000 verifierade smittade och närmare 75.000 verifierade döda. Mörkertalet är minst lika stort.

  5 Mos. 18:19-22 Och om någon inte lyssnar till mina ord som han talar i mitt namn, ska jag själv utkräva det av honom. Men den profet som i övermod talar i mitt namn vad jag inte har befallt honom tala, eller som talar i andra gudars namn, den profeten ska dö. Du kanske tänker i ditt hjärta: Hur ska vi känna igen det ord som Herren inte har talat? När profeten talar i Herrens namn och det han säger inte sker eller kommer, då är det något som Herren inte har talat. Profeten har talat i övermod. Du ska inte vara rädd för honom.” 

  Är “pastorn brevdid” helt förvirrad eller gör han det bara för vinstens skull?

  Inte undra på att “Den Vägen”, sann kristustrogen tro, blir hånad!

  Är du ärligt kristutrogen? Håll i hatten för förföljelser är bakom hörnet.

  Med, och eller utan corona!

  /Kjell


 8. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Ja hur det ligger till är det väl ingen av oss ”vanliga dödliga” som kan säga, vetenskapen är delad där, men jag lutar åt att detta är människors verk, det som leder mig till den slutsatsen är, att det finns enligt mig för många indicier som ingen i dom olika lägren förnekar.

  WHO uppger mycket riktigt att det inte är skapat på ”konstgjord väg”, men vad man menar med det är tvetydigt, menar man att naturliga Coronasträngar inte påverkats av mänsklig hand ? eller menar man att det inte är tillverkat på konstgjord väg ?

  DN skrev om WHOs syn på detta så här
  https://www.dn.se/nyheter/varlden/who-coronaviruset-kommer-inte-fran-kinesiskt-laboratorium/

  Artikeln skrevs 1 Maj och en rättelse gjordes senare av artikeln, detta står i slutet.

  ” Rättelse 2020-05-02: I en tidigare version av artikeln stod att WHO avfärdar Trumps påstående att viruset härstammar från ett kinesiskt laboratorium. Det WHO säger är att de är säkra på att viruset har ett naturligt ursprung.”

  Med andra ord vill dom inte stå för ett uttalande om att det inte kommer från ett kinesiskt labb ?

  En artikel som lutar åt labbteorin.

  https://www.sciencemag.org/news/2020/01/wuhan-seafood-market-may-not-be-source-novel-virus-spreading-globally

  Men detta är ju min tolkning =)

  /Micke


 9. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Viktigare än skuldfrågan är ju hur man kan ta sig an framtiden.

  Det handlar inte om en vanlig influensa.

  Det är inte en hoax.

  Alla kommer att smittas.

  /Kjell


 10. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag är mest bekymrad över de papperslösas möjligheter. Jag vet inte riktigt om de får hjälp. Och så tänker jag på de som bor i flyktingläger. Fattiga i länder utan sjukhus tänker jag också på förstås.

  USA kan jag ibland tänka är ett “konstigt” land. Man köper en massa onödiga saker och har fina bilar men har inte brytt sej om att ordna en sjukförsäkring.

  Ibörjan av epidemin tänkte jag på den som en vanlig influensa för en del av symptomen påminner om sådana symptom och visar sej som en sådan. Planerade som vanligt att besöka mina gamla föräldrar men har med tiden valt att skjuta upp resandet eftersom de åldersmässigt är i riskgruppen. En annan gamling jag besöker kunde jag kommunicera med på avstånd genom ett öppet fönster.

  Jag är även beskymrad över den splittring som det blir mellan generationerna i detta. Den naturliga gemenskapen mellan yngre och äldre splittras. De unga lämnas utan ledning av äldre och de äldre utan naturlig hjälp från yngre. Många unga är beroende av vuxna utanför hemmet och skadan av att inte få möta dessa vuxna kan vara värre än att i ung och medelålders ålder få viruset.

  Jag har faktiskt inte hängt med i virusrapporteringen. Jag gör annat. En morgon för kanske två veckor sedan vaknade jag av att vara mycket yr. Hela världen gungade. Det kändes som att jag var på väg att lämna jordelivet. Då börjar man be. Att barnen ska bli frälsta och att mannen ska få en ny vän som hjälper och älskar honom. Någonstans i gungningarna tog jag mej ur sängen och fick tag i en hink och kröp fram till källardörren och ropade på min man som befann sej i källaren. I panik stod jag på knä över hinken och kräktes och berättade för honom “hela världen gungar.” Han ringde sjukvårdsupplysningen. Än idag vet jag inte om det är svåra menopausbesvär eller om det var någonting annat. Många gånger har man varit yr men aldrig så att hela rummet svajar.

  Ibörjan av 2000-talet, kan det ha varit 2003?, låg jag i en svår influensa. Om det var fågel eller hongkong. Då hade jag också någon form av “okej, nu är det slut”-känsla.

  Jag vet inte vad man kan göra för de som inte har någonstans att vända sej. Det kan väl inte vara så svårt att få upp sjuktält i lägren och bjuda in papperslösa till vården utan hot om avvisning?


 11. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Jag vill skjuta in en liten medicinskt-teknisk kommentar.

  Följande tabell finns i en teknisk rapport som faktiskt även har en massa bra data och funderingar.

  Mässling: 140.000
  Corona: 247.000
  Vanlig influensa: 290.000-650.000

  Malaria: 405.000
  Diarre: 525.000
  Hiv/aids: 770.000
  Självmord: 800.000
  Diabetes: 1.600.000
  Röka tobak: 8.000.000

  Siffrorna återger det årliga antalet döda. Det vill säga, alla utom Corona som vi ännu inte vet hur många det blir efter ett år. Redan tre dagar efter att artikeln publicerades har Corona-döda klättrat till 284.004 (Och detta handlar bara om testade och rapporterade fall. Mörkertalet är stort!)

  Sedan har jag delat upp tabellen i en blå och en röd bit. Man jämför nämligen äpplen med päron.

  Man smittas inte med malaria eller självmord om man går till snabbköpet. Inte heller leder det till att man drabbas av att bli rökare. Okay, man kan köpa fel mat och bryta ner kroppen och få diabetes 2, men det händer inte på grund av att andra kunder har diabetes.

  I den blå biten kan sägas att visserligen finns det vaccin för mässling, men att den inte distribueras i fattiga länder med sårbar och utsatt befolkning som saknar grupp-immunitet.

  Hur effektiv influensa vaccinering är vet jag inte, men jag vet att det inte finns något corona-vaccin. Och jag vet att vi bara har siffror om hur dödlig corona är efter 3 månader. Hur många kommer att dö direkt av sjukdomen, följderna av strider och konflikter, hungersnöd och följdsjukdomar som kolera etc.?

  Min skattning är att kanske 140 miljoner kommer att dö. Det handlar inte om bara de som dör av smittan utan även de som dör av följderna. Ökad fattigdom. Upplopp och krig. Svält och sjukdomar förorsakade av bristen på möjlighet till hygien. Kanske är min skattning alldeles för låg.

  Upp. 6:8 Och jag såg, och se, en blekgrön häst. Och han som satt på den hette Döden, och dödsriket följde med honom. Och åt dem gavs makt över fjärdedelen av jorden, till att döda med svärd och med hungersnöd och med död och genom de vilda djuren på jorden.

  Huruvida jag tror att detta är Guds dom, Guds straff och den absoluta änden får du veta i nästa kommentar. Den kommer inom några få dagar. Om Herren vill och vi får leva.


 12. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Ulrika4,

  Visst är det ett problem för de så kallade “papperslösa”. Fast då måste man ju även ta med i beräkningen att liknande problem finns även globalt.

  Där jag bor lever de som har mat att äta dag för dag. Hur tror du att lockdown funkar då? Mamma och barn (ofta övergivna av pappan) går till sängs hungriga i skjul utan ordentliga sängar. Allt medan deras ledande politiker lever i överflöd. Enda skillnaden är att dessa totalitära översittare nu inte längre kan åka till London och Geneve och Johannesburg för att få sjukvård. En ringa tröst att de nu själva får sina straff.

  I USA, som du nämner, anser de rika som utgör 1% av befolkningen (det är 3 miljoner) äger hälften av landets rikedomar.

  Under “normala” omständigheter är 15% av landets befolkning fattiga (mer än 40 miljoner). Så fattiga att de inte har mat och husrum. Och efter att sociopaten Trump diskade Obamas sjukförsäkring så har de inte heller tillgång till sjukvård.

  Du undrar varför folk inte sjukförsäkrar sig i USA. Svaret är enkelt. Om de redan är sjuka vägras de. Kostnaden är proportionell mot åldern. Över 60 kan du lika gärna låta bli. Sjukförsäkringen är fruktansvärt dyr, många har inte råd. Sjukförsäkringen betalar bara till maximun X dollar, vilket vanligtvis är mindre än vad som behövs.

  Hårt arbetande knegare blir således ruinerade om de blir sjuka. Corona-behandling på Intensive Care costar ungefär 8 miljoner kronor. Om man trots allt överlever är man skuldsatt över öronen och troligen arbetslös. Huset säljs till undervärde på auktion och man får leva i limbo resten av livet.

  Det finns mycket att skriva om detta, men jag stannar här.

  Må Herren förgöra USA’s ledande högerextrema sociopater. Låt Kejsaren stå där i sina nya kläder med rumpan bar och låt alla namnkristna skämmas tillsammans med honom.

  Dagen kommer när Herren själv kommer att säga: “Vad helst du har gjort (eller försummat att göra) mot en av dessa mina minsta…. Det har du gjort (eller försummat att göra) mot mig!”

  Vilken sida vill du stå på? Vänster eller höger? Fåren eller getterna?


 13. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “genom de vilda djuren på jorden.”

  Den delen av texten kan stämma med den troligaste smittkällan: Slakt och försäljning av vilda djur på matmarknader.


 14. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  USA lämnar Afghanistan efter 20 års krig eftersom de anser sej färdiga där.

  Död, flykt, fattigdom och svält är resultatet.

  Folktomt på landsbygderna och lavinartad tillväxt av kåkstäder kring storstäderna.

  2 miljoner, främst barn och kvinnor, svälter.


 15. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Bloggens läsare vet att jag bor i Kenya. Och troligen vet alla som läser detta att Öst-Afrika drabbades av stora mängder gräshoppor från öknen i norr. Invasionen av gräshoppor var och är stor. Det är 70 år sedan något liknande hände och givetvis finns det en massa predikanter som skrikande förkunnar att detta är Guds dom över Kenya. Straffet för all synd i landet. Korruption, sexuell omoral, illegala aborter, våld och mord.

  Jag har inget emot att predikanter visar sina känslor men jag hakar definitivt av när de står och gastar och skriker hela tiden. Det är sant att korruption, sexuell omoral, illegala aborter, våld och mord är synder som finns här i överflöd. Frågan som bör besvaras är om Gud sände dessa gräshoppor över Kenya på grund av detta.

  Som om inte gräshopporna var tillräckligt fick vi även “pest” i form av ett virus som har invaderat världen. Uppenbarelsebokens undertoner blev än mer aktuella. Enligt de skrikande predikanterna var nu alla tvivel undanrymda. Detta är Guds dom över Kenya och enda sättet att bli av med gräshopporna och hindra pesten är att omvända sig i säck och aska. (Och bli medlemmar i deras församlingar.)

  Budskapet är att tidens slut är nära och det gäller att vara beredd när Jesus kommer eller när vi dör av svält och/eller pest. Hur nära slutet är vet vi inte, men visst håller vi i princip med om detta.

  Nu skulle man ju kunna tänka sig att detta var nog, men så icke. Det har regnat mer än vanligt allt sedan ett år tillbaka. Vattenreservoarer är fulla. Dammar svämmar över. Och mer än en månad nu har det regnat mycket och häftigt. Floderna svämmar över. Stora jordskred har drabbat i landets berglandskap. Åkrar med gröda och hus och människor har spolats bort. Hundratals har dött. Många gånger fler än Kenyas corona-döda (30) hittills.

  Den som fortfarande inte tror på de skrikande predikanternas budskap att vi lever i apokalypsen är väl helt förhärdade. Eller hur?

  Petrus, Johannes, Paulus, Jakob, Judas och Hebreerbrevets författare är tydliga att “den sista tiden” började efter Jesu uppståndelse. Kanske vid himmelsfärden eller kanske på pingstdagen. Men “den sista tiden” kanske hellre bör förstås som “den sista tidsåldern” innan Jesu återkomst.

  Därför finner vi även många texter som handlar om “de sista dagarna” eller “de sista tiderna” som kommer att kännetecknas av avfall, villoläror och mycket synd. Detta är tidstecken som kristustrogna, bibeltrogna, knappast kan missa.

  Guds dom över Sverige har nu mer än 70 år varit att ryssarna skulle invadera landet och ta över. Kanske bävar man just nu mer över Covid-19. Säkerligen finns det förkunnare som säger att det måste hållas bönenätter och arrangeras bönekedjor, fasta och andra prestationer så att svenskarna omvänder sig och/eller att Gud låter smittan lämna Sverige.

  För Sverige föredrar tydligen Gud ryssar och corona. För Kenya kör han med gräshoppor, corona och översvämningar. I Italien utrotar han många gamla katoliker. I USA nöjer han sig med att påpeka att kejsaren är naken.

  Frågan som måste besvaras är således om detta med corona är Guds dom, eller Guds straff.

  Och svaret på den frågan är ett otvetydigt ja!

  I och med syndafallet kom döden och förbannelsen in i världen. Ondska och katastrofer, sjukdom och våld, mord och lidande…… Utan syndafallet hade vi inte haft corona. Och inte heller totalitära ledare.

  Men i Matt. 5:45 står det: För han låter sin sol gå upp över onda och goda och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga.

  Visst finns det exempel i Bibeln där Guds dom, eller straff, eller hämnd utmäts på direkten. Men det handlar om undantag. Den betydligt större frågan är varför det går väl för ogudaktiga och illa för gudaktiga. Asaf tar upp detta i sina psalmer. Läs gärna Psalm 73. Den är för lång att citera här.

  Läs den psalmen!

  Jämför sedan psalmens budskap med Trosförkunnelsens villoläror. Enligt dessa onda andars läror blir ju resultatet av vår “tro” att vi blir rika och friska och vackra här och nu.

  Den andra fråga som måste besvaras är om gräshoppor, corona och översvämningar samma år är ett bevis på att herrens återkomst står för dörren.

  Det enda vettiga svaret är att bara Fadern vet dagen och stunden och att alla gissningar hittills har varit fel.

  Men att vi är närmare Herrens återkomst nu än någonsin tidigare är ju ett oundvikligt faktum.

  Innan Herrens återkomst säger Guds ord att det kommer att bli svåra tider. Det talas om en grym världshärskare. Kristustrogna och judar kommer att förföljas. Men det börjar nog inte så.

  Jag tror att det kommer att börja med att det blir ett kaos. Varför inte en total ekonomisk kollaps. Vi är ju inte så långt från detta nu. Om detta kommer att leda till att det uppstår en beundrad ledare som tar världen med charm och fixar problemet så har vi troende all anledning att vara vaksamma.

  Corona-krisen bör få vara en tankeställare både för troende och tvekande sökare. Så länge det heter i dag finns erbjudandet om frälsning.


 16. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Japanskt experiment för att visa hur virus kan spridas.

  10 frivilliga försökspersoner inbjöds till en buffet.

  En av dessa “smittades” med fluorescent färg (för att simulera viruset). Färgen syns inte i vanligt ljus.

  Efter måltiden släcktes lampan och UV-ljuset fick avslöja var smittan fanns efter 30 minuter.

  twitter-videolänk

  Videon finns även här

  /Kjell


 17. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “Vilken sida vill du stå på? Vänster eller höger? Fåren eller getterna? ”

  En intressant sak med “kuggfrågor” är att man får tillfället att tänka till.

  När man tror på Jesus, Guds Son, får man vara hans barn. Ett får.

  Ett får är inympat i Israels folk. Man behöver inte vara expert på Israels historia utan det räcker att tro på samme Gud.

  Fritt ur minnet: “Den som med sin mun bekänner att Jesus är Herren och med sitt hjärta tror på honom ska bli frälst.”

  Ibland kan man känna “Jag tror, hjälp min otro” vilket är ett otroligt bibelställe egentligen när man vill beskrva människans förhållningssätt till Gud. Det blir liksom viljeriktningen som visar. Och beroendet av honom i trosvandringen. Och däremellan snavar man och klantar till det mellan varven. Men man vill rätt och tror att han har lösningen.

  Har kommit in i fjärde moseboken nu. Resan dit har varit givande.

  Sven Reichmanns undervisningserie om löftets folk som du tipsade om för några år sedan hjälper till med förklaringar och struktur.


 18. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Jag skrev en kommentar tidigare men glömde nog skicka den.

  Jag tänker så här,

  Skuldfrågan huruvida människan skapat detta är viktig, jag säger inte att jag tror på någon förändring gällande biovapen och den forskning som bedrivs, människor vill alltid hitta på bättre sätt att döda varandra, och så länge vi har människor som Jordens Kungar så fortsätter det, men kanske kan ett sådant klargörande leda till, att en del av allmänheten ser med mindre naiva ögon på världen och de som styr den.

  “Det är inte en vanlig influensa” helt rätt, men är den så ovanlig att vi genom denna nedstängning av världen ska skapa de förutsättningar som genererar en blekgrön häst ? och som du redan har skrivit kanske orsakar 140 miljoner döda, där CV kanske egentligen “bara” har dödat 1 % av dessa och konsekvenserna av nedstängningen resten? Ja menar trots Italien eller Spaniens höga siffror så har ju typ 99,95 % av befolkningen trots allt överlevt än ?

  “Hoax” Nej det är ingen hoax, men jag är övertygad om att människor använder detta för de agendor som dom försöker genomföra, och i slutänden så är det säkert Mammon som är orsaken till dessa.

  Alla eller åtminstone de flesta kommer att smittas, det tror jag med, det jag inte förstår är varför det inte verkar vara någon direkt skillnad på nedstängda eller öppna länder, jag har kollat https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries där finns en kolumn som är intressant, det är antal döda / Miljon. Visst det skiljer mellan tex Norge och Sverige hur man rapporterar, vi räknar alla som dör med CV och Norge de som dör av CV, men i det stora hela så får man en bra överblick.

  /Micke


 19. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Micke,

  Du skrev: “det jag inte förstår är varför det inte verkar vara någon direkt skillnad på nedstängda eller öppna länder“.

  Du föreslår att kolla kollumnen med döda per miljon invånare. Det finns många anledningar till att man inte kan jämföra siffrorna i den kollumnen. Jag skall lista några av dem.

  1. Tidpunkten när viruset fick epidemisk spridning är olika per land, alltså ser du resultatet efter olika lång tid.
  2. Det finns länder som försöker rapportera alla som dog av viruset. Belgien är ett av dessa länder. Även de som inte var testade innan de dog. Andra länder rapporterar bara testade fall som dött på sjukhus.
  3. Det är stor skillnad mellan olika länders testande. I Sverige testas man bara om sjukdomen ger så svåra symptom att man behöver läkarvård. I Kenya försöker man isolera och testa alla som har varit i kontakt med en officiellt smittad person. I några få länder testar man så många man kan.
  4. Testandet av sjuka riktar sig huvusakligen på dem som har svåra influensa-aktiga symptom eller lunginflammation. Men det finns smittade som inte får problem med luftvägarna utan “bara” drabbas av virusets andra destruktiva verkningar. Bland dessa är blodproppar den mest förekommande och autoimmunreaktioner därnäst. Båda kan leda till döden utan att corona misstänks.
  5. Man kan inte jämföra KIna och Indien med mer än en miljard människor, med länder som har mindre än 2 miljoner invånare. Inte heller kan man jämföra länder där mer än 20.000 människor bor per kvadratkilometer, med länder som Canada där det bor 4 människor per kvadratkilometer.
  6. Man måste ta med saker som urbanisering och social rättvisa. I t.ex. Nairobi bor 60% av befolkningen i kåkstäder utan sanitära möjligheter och i små skjul som ligger så tätt på varandra att man inte ens kan passera mellan dem.
  7. Man kan inte jämföra länder som t.ex. Tyskland där rapporteringen är ärlig och faktisk, med länder som Iran där man döljer så mycket man kan.
  8. Jämförelse kommer aldrig att bli helt korrekt och den kan endast göras när covid-19 har behärskats världen över, kanske i bästa fall om 5 år.

  Så till frågan om åtgärder har effekt.

  Den frågan är enkel att besvara. Åtgärder har absolut säkert effekt. När smitta sprids människor emellan är det helt säkert att man inte blir smittad om man inte träffar smittade. I länder som t.ex. Holland har det rapporterats att andra smittsamma sjukdomar har minskat med 75% under isolationen. Speciellt sjukdomar som är vanliga bland barn.

  Men här kommer kruxet. T.ex. virussjukdomen mässling som också är extremt smittsam fanns när jag var barn. De första historiska beskrivningarna gjordes av en persisk läkare på 1000-talet. 1757 visade en Skotsk läkare att sjukdomen berodde på “något” som fanns i de sjukas blod. I början på 1900-talet dog ungefär 6.000 per år av mässling i USA. Jag fick sjukdomen som barn. Inte förrän 1963 fanns det ett vaccin. Så sent som förra året blossade mässlingen upp igen i Europa på grund av att många börjat vägra vaccinering. Notera att det inte finns medicin som botar sjukdomen.

  Åtgärder innan det finns globalt tillgängligt vaccin är social distancing och hygien (en lyx som inte alla äger).

  Låt oss göra en mycket simpel modell. Låt oss säga att alla som är friska och yngre än 75 år (grupp A) överlever utan men och alla sjuka samt 75 år eller äldre (grupp B) endera blir invalidiserade eller dör.

  Utan åtgärder kommer då vi då att “elliminera” nästan alla som inte längre bidrar till landets inkomster utan egentligen bara kostar och ligger de yngre till last. Vi blir då kvitt dessa inom ett år.

  Med åtgärder (typ Sverige) kommer en del av grupp B inte att dö av corona, men kanske av så kallade naturliga orsaker. Men nästa år fyller 30.000 svenskar 75 och hamnar då i riskgruppen. Och så vidare under 5 års tid totalt 150.000 som passerat 75 och därför kommer att dö utan åtgärder.

  Min icke realistiska modell beskriver egentligen en ättestupa.

  Valet blir i realiteten om vi skall låta så många som möjligt dö på kort tid eller om vi skall vidta åtgärder och minska antalet per månad. Om varken vaccin eller medicin finns blir summan ungefär samma i slutändan.

  Du nämner mammon i din kommentar. Mammon skulle nog rösta på att rädda ekonomin och låta de “nyttolösa” dö så fort som möjligt.

  Här får du en länk till en jämförelse mellan länder. which countries do best in beating covid-19?

  Grafikerna visar tydligt vilken effekt åtgärder har.


 20. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Jag menar inte att den är exakt, men den är den kolumn som återspeglar förhållandena mest rätt.
  Din länk visar antal som smittats, och det är ju baserat på antal som testats, vilket inte kan ge en rättvis bild, USA testar 5 gånger så många som tex Cuba, vilket du kan se i min länk.

  Tidpunkten när spridningen börjar kan du se i länken och jämföra med de länder du vill jämföra med, om vi jämför stängda Spanien, UK, Belgien, Frankrike, Nederländerna, Irland med ett öppet Sverige så ser du att tidpunkten för epidemisk spridning är inom samma vecka och resultatet att Sverige är i underkant eller likvärdigt, och i Sverige räknas de som dör med CV via Folkhälsomyndigheten.

  Norge, Danmark Finland och Tyskland har också liknande tidpunkt för spridning men har bra mycket bättre siffror än Sverige, det är denna skillnaden som jag tycker är intressant.

  Sverige har utfört 177 000 tester och dessa har inte varit bara vårdfall, det testas fler än så.

  Visst kan man väl jämföra länder som har långt fler invånare en andra, värre är väl att jämföra länder med olika tät population.

  Svaret på frågan om det har effekt är ju som du skriver enkel att besvara, isolerar man folk så kan ju inte smittan nå fram, men om alla ska smittas som du skrivit, då är väl kapaciteten på sjukvården det som ska vara regulator för hur mycket man ska stänga ner ?

  Dessutom kommer ju konsekvenserna av nedstängningen in i bilden.
  I USA i spåren av att arbetslösheten ökar, så kommer säkerligen brottsligheten att öka, ond bråd död från både kriminella och lagens väktare, det kommer rapporter om gamla som blir deprimerade med negativa effekter som följd, misshandel i hemmen ökar och för att inte tala om svältdöden i de fattiga länderna.

  Frågan som vi kanske aldrig får veta svaret på, är om det var värt det..


 21. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Micke,

  Du skriver: “Frågan som vi kanske aldrig får veta svaret på, är om det var värt det..

  Och nu praktiskt… Vilka av dessa skulle du förbjuda? Om du vore ansvarig för folkhälsan och ekonomin.

  1. Interkontinentala resor
  2. Internationella resor
  3. Resor från och till “hot spots”
  4. Bussar & tunnelbana
  5. Discotek
  6. Restauranger
  7. Nattklubbar
  8. Sport/Stadium
  9. Fitness center
  10. Kyrkor
  11. Bioskop
  12. Moskeer
  13. Skolor
  14. Privata fester/samlingar
  15. Frisör
  16. Tandläkare
  17. Massör/Fysioterapeut

  Inte helt lätt att välja.

  PS. Troligen har jag inte stavat alla alternativen rätt på svenska.


 22. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika4,

  Bra försök av mej att tolka men den tolkningen stämmer inte. De vilda djuren är de här:

  “And the devil that deceived them was cast into the lake of fire and brimstone, where the beast and the false prophet are, and shall be tormented day and night for ever and ever.” (Upp 20:10)


 23. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Menar du med förutsättningen att alla kommer att smittas förr eller senare ?


 24. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Jag menar med de förutsättningar du tror är realistiska.

  /Kjell


 25. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika4,

  Nej, denna din tolkning stämmer absolut inte.

  Den förra var okay.

  /Kjell


 26. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Corona Facts

  Taiwan’s coronavirus success infuriates China

  Taiwan has done well battling coronavirus. As the global outbreak began, the democratic island of 23 million people banned incoming travel from parts of mainland China and forbade cruise ships from docking on its shores. It increased domestic face mask production and started daily briefings.

  Taiwan has recorded 440 coronavirus cases and seven deaths — a stunningly low number.


 27. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Jag tror som du att merparten smittas, vi kanske skiljer oss åt på en annan punkt, då jag tror vi i Sverige har haft smittade och döda av CV tidigare än dom första fallen som registrerats, frankrike kan redovisa smittade så tidigt som slutet december, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/coronaviruset-fanns-i-frankrike-redan-i-december vi i slutet januari.

  Jag och flera i min omgivning hade en omgång i Februari, kan ha varit den vanliga influensan men lika gärna CV, det kom troligtvis från Stockholm då den som smittade oss varit hos sin sjuka pojkvän där.
  Symtomen stämde lika bra på vanlig influensa som på CV.

  Vad betyder då det för hur jag resonerar kring hur mycket man ska stänga ner, jo om merparten kommer att få det, då är ju sjukvårdens kapacitet regulator för hur snabb spridning vi kan hantera, och då jag tror att en stor del av Sveriges befolkning har eller har haft CV och att vi inte kan “komma undan” ändå, så tycker jag strategin Sverige haft har varit bra, vi har kunnat ta hand om dom som behövt vård och sluppit mycket av de negativa sidorna med att stänga ner liknande tex England.

  Så din lista då,

  1 Interkontinentala resor Nöje Ja, övrigt Nej
  2 Internationella resor Nöje Ja, övrigt Nej
  3 Resor från och till “hot spots” Nöje Ja, Nödhjälp med allt vad det innebär, Nej
  4 Bussar & tunnelbana Nej
  5 Discotek Ja
  6 Restauranger Nej, distansering mellan bord
  7 Nattklubbar Ja
  8 Sport/Stadium Ja
  9 Fitness center Nej
  10 Kyrkor Nej
  11 Bioskop Menar du bio så Ja
  12 Moskeer Nej
  13 Skolor Universitet Ja, övrigt Nej
  14 Privata fester/samlingar Nej
  15 Frisör Nej
  16 Tandläkare Nej
  17 Massör/Fysioterapeut Nej

  /Micke


 28. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Talar vi förbi varandra? Jag talar om de vilda djuren i Upp. 6:8″ Och jag såg, och se, en blekgrön häst. Och han som satt på den hette Döden, och dödsriket följde med honom. Och åt dem gavs makt över fjärdedelen av jorden, till att döda med svärd och med hungersnöd och med död och genom de vilda djuren på jorden.”

  https://www.blueletterbible.org/lang/lexicon/lexicon.cfm?Strongs=G2342&t=KJV


 29. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Ulrika4,

  Du undrar om vi talar förbi varandra.

  Naturligtvis kan jag ha missförstått dej. Så låt mej berätta vad jag trodde mej förstå av din kommentar.

  Jag trodde att du menade att “de vilda djuren” i Upp. 6:8 syftar på “vilddjuret” i Upp. 20:10

  Den tolkningen stämmer inte.

  Om jag tolkade dej fel ber jag om förlåtelse.


 30. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “Om jag tolkade dej fel ber jag om förlåtelse.”

  Inte behöver du be om förlåtelse även om jag skulle haft rätt. Jag skrattar åt mina egna tankevurpor och försöker lära mej något av dem.

  Nu förstår jag vad du menar och du har rätt. De vilda djuren (typ psykopatiska brutala krigsmänniskor) och vilddjuret är inte samma sak. De har samma mål men är olika saker.

  Det jag tolkade fel från början var att de vilda djuren i Upp 6:8 skulle handla om ormar och andra vilda djur som människor slaktar och äter på matmarknaderna.

  Jag ber om ursäkt för att jag inte var mer noga från början. Ibland tar engagemanget över tiden att kolla upp lite djupare först.


 31. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “Den förra var okay.”

  Ett litet tillägg bara. Jag önskar att du inte skriver att en tolkning är okej om den inte stämmer. Om man skriver att den är okej tror man , och andra som läser den, att man är på rätt väg. Med okej här antar jag att du menar att det var ett okej försök och inte en rätt tolkning.

  Att försöka tolka är alltid rätt och bra.


 32. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika4 skrev

  Nu förstår jag vad du menar och du har rätt. De vilda djuren (typ psykopatiska brutala krigsmänniskor) och vilddjuret är inte samma sak. De har samma mål men är olika saker.

  Det jag tolkade fel från början var att de vilda djuren i Upp 6:8 skulle handla om ormar och andra vilda djur som människor slaktar och äter på matmarknaderna.

  De vilda djuren i Upp 6:8 handlar varken om människor eller demoner utan just precis som det står om vilda djur.

  /Kjell


 33. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Ordet θηρίον (thērion) kan betyda både vilt djur och bestialisk människa. Hur vet man vilket som menas i Upp 6:8?


 34. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika4,

  Enligt vem?

  Strong Number G2342
  θηρίον
  thērion
  Diminutive from the same as G2339; a dangerous animal: – (venomous, wild) beast.

  /Kjell

  PS. Vad har detta med corona att göra?


 35. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Under ordet i blueletterbible står det:
  an animal
  a wild animal, wild beast, beast
  metaph. a brutal, bestial man, savage, ferocious

  Vad det har med Corona att göra? Sjukdomen kom troligen till genom fel hantering av vilda djur på matmarknaderna.

  Profeten Daniel såg en bokrulle som Daniel inte fick veta innehållet i. Johannes fick se innehållet i bokrullen och vi får se verkligheten utspela sej utifrån bokrullens innehåll. Nu tänker jag att den blekgula/gröna hästen symboliserar alla smittsamma sjukdomar efter att Johannes såg hästen. Det slår mej nu att jag inte hört talas om smittsamma sjukdomar innan Johannes uppenbarelsetiden. Jo, spetälskan fast den var inte smittsam mellan människor innan Jesu tid (kanske?) utan var något som den människa som syndade mot Gud fick vilket kunde botas genom omvändelse. Där har alltså sjukdomar som dessa olika innebörd i GT och NT.

  Man får komma ihåg att bilderna i uppenbarelseboken har större och mer övergripande drag än vad man kanske föreställer sej. “Den sista tiden” började redan när Gud sände sin Son och det är där någonstans man får börja tänka in helheten tidsmässigt. “Hästarna” i uppenbarelseboken har jag tidigare tänkt som mer begränsade i tid och rum men nu börjar jag tänka bredare, utifrån att den sista tiden varat 2000 år redan, sedan Johannes fick Uppenbarelseboken upprullad inför sej.


 36. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika4,

  Jag utgår från att du vet vad “metaph.” betyder.

  /Kjell


 37. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Jag har svårt för metaforer men det går nog att träna upp förståelsen.


 38. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Ulrika4,

  En bra regel är att se på sammanhanget. Inte alltid lätt i Uppenbarelseboken, men jag skall visa vad jag menar.

  I Upp 6:8 står det en uppräkning av 4 saker “att döda med svärd och med svält och med pest och genom jordens vilda djur“.

  Svärd, svält och pest är klart och tydligt inte bildspråk. Då bör man dra slutsatsen att de vilda djuren inte heller är det.


 39. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Svar kommer, men det blir lite långt så det tar ett tag.

  /Kjell


 40. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Ah! Tack! Det funkar ju en bra bit med den regeln!


 41. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Micke,


  Bilden visar registrerade covid-döda i Sverige

  Detta är resultatet av bland andra följande instruktioner:

  • Regeringen rekommenderar distansundervisning för universitet, högskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar. Grundskolor och förskolor håller öppet.
  • Förbud mot allmänna sammankomster över 50 personer.
  • Besöksförbud på alla äldreboenden från den 1 april.
  • Folkhälsomyndigheten uppmanar alla att stanna hemma även om man bara känner sig lite sjuk.
  • Tvätta händerna ofta med varmt vatten och tvål i minst 20 sekunder,
  • nys och hosta i armvecket,
  • undvik att röra ögon, näsa och mun,
  • håll avstånd till andra och
  • undvik att vara med personer över 70 år.
  • Vårdguiden rekommenderar att hålla cirka två meters avstånd.
  • Undvik icke-nödvändiga resor, särskilt under rusningstid.

  Det måste påpekas att svenskar är mer benägna att lyda rekommendationer än medborgare i många andra länder i Europa.


  Reglerna i Holland är ungefär samma som i Sverige. Men i Holland införde man även förbud att besöka restauranger och man stängde skolor. Minns inte riktigt hur många som får träffas, men det är mindre än 50. Vill minnas att det är 15.

  Summan döda av corona ligger skattningsvis 3600 högre än de officiella 5400. Ungefär 9000 mer döda har registrerats jämfört med de senaste 5 åren i samma tidsperiod.

  Det började med en person som återvände från skidsemester i Italien. Ganska snart blev det flera skidåkare från Italien. Det var Karnevalstider i Brabant så massor av folk var ute och festade i överfulla barer. Därför blev just Brabant en “hot spot”. (Det var där jag bodde innan flytten till Kenya.)

  Eftersom rekommendationerna inte lyddes blev man tvungen att införa övervakning och straff för överträdare. Dock inte lika strängt som i Frankrike och Italien.


  I Kenya började det med en kenyansk kvinna som återvände från USA via London. Det fanns då ännu ingen koll på resenärer. Hon reste lokalt ungefär 30 mil. Väl hemma började hon bli sjuk och togs till sjukhus. De personer hon hade träffat spårades upp och sattes i karantän. En del av dessa hade blivit smittade.

  Kontroller började på anländande resenärer. I början är ju alla fall importerade. De flesta kom via Dubai. Självisolation hemma funkade inte. Man är inte benägen att ha förtroende för överheten här och således inte heller deras råd. Fallen ökade således och åtgärder togs. Lägg märke till att följande bild inte visar antalet döda utan antalet smittade, testade positiva, till 16 maj.

  Redan från början sände man hem skolbarnen. Boarding Schools, internat, är populära här. Sovsalarna och det sanitära, samt klasser med upp till 40 elever duger inte för social distancing och varken regering eller privata skolägare ville bli ansvariga för hundratals smittade per skola. 50% av landets befolkning är yngre än 17 år!

  Man införde även utegångsförbud mellan 19:00 och 05:00. Givetvis kommunicerade man förhållningsregler om hygien, avstånd och så vidare. Bussar och andra transportmedel tvingades minska antalet passagerare till hälften så att man kunde hålla avstånd. Jag skall inte räkna upp allt. Internationella flyg hade redan börjat minska på grund av rekommendationer och restriktioner i andra länder. Turistindustrin föll ihop som ett korthus.

  Vid den röda linjen #1 förbjöds inrikesflyg och avgränsades Nairobi och Mombasa så att personer inte får varken lämna eller åka till dessa områden utom på grund av mycket specifika orsaker och då med intyg. Transport av varor är tillåtet. Nästan allt här transporteras med lastbilar.

  Alla som anländer med flyg måste sättas i karantän minst 14 dagar. Det finns statliga faciliteter men även ett antal hotell som man kan välja om man har råd. Inte alla har 14.000 SEK över för en karantän i ett hotell.

  Fallen blev färre men efter en tid fortsatte de att öka. Det fanns “smarta personer” som lyckades ta sig ur Nairobi och Mombasa och åka hem och smitta sina nära och kära. Och det fanns en kategori som underskattades. De internationella lastbilschaufförerna! Många av dessa visade sig vara smittade och kunde transportera smittan in i landet och ut från landet. De måste nu testas och om de är smittade får de inte passera landets gränser.

  Det fanns ännu en läcka. Folk i gränstrakter var vana vid att fritt kunna passera gränsen. Från Tanzania där president Magufuli har valt att göra ingenting, samt Somalien som är en enda stor katastrof, kom smitta in i landet. Vid den röda linjen #2 förbjöds all persontrafik över gränserna.

  En parentes om Magufuli. Our economy comes first in Covid-19 fight, says Magufuli John Pombe Magufuli är hans namn. För er som inte talar Kiswahili kan jag avslöja att “pombe” betyder “alkoholhaltig dryck” vanligtvis öl eller bananvin eller dylikt.

  Enligt min mening finns det fortfarande två viktiga läckor kvar. Den första är lastbilschaufförer inom landet som även i vissa fall extraknäckar genom att försöka smuggla med sig passagerare gömda i lasten. Den andra, allvarliga läckan är alla som inte vill rapportera sin smitta. 30% av de corona-döda dog hemma utan att vara kända. Dessa lyckas således smitta många i familjen och grannskapet.

  Anledningen till att inte rapportera sjukdomen är att man inte har råd att betala vare sig sjukhus eller karantän för familjen. Av samma anledning vill de flesta inte heller låta testa sig. Regeringsmedlemmar och rika har varit vana vid att kunna åka till London, Zurich, Johannesburg och länder med bra sjukhus för behandling. De har dyra försäkringar som betalar sådant. Fast nu sitter de själva i sin fälla. Internationella resor finns inte längre. Enda möjligheten vore att chartra ett plan, men då talar vi om kostnader som överstiger 1 miljon SEK enkel resa.

  Grav social orättvisa tvingar till åtgärder som inte behövs i Sverige


  Så lite data från 16 maj

  Sent på lördagskvällen svensk tid kom nya siffror om coronasmittans utbredning i USA. Så här långt har 1.463.350 personer bekräftats smittade vilket är mest i världen. Antalet personer som har bekräftats avlidna i covid-19 har nu stigit till 88.473 personer enligt Johns Hopkins-universitetet.


  153 dödsfall har rapporterats under det senaste dygnet i Italien. Det är den lägsta siffran sedan den 9 mars, rapporterar Reuters.

  Totalt har 31.763 dödsfall rapporterats i landet, vilket gör det till det land med tredje flest registrerade dödsfall: efter USA och Storbritannien.

  224.260 personer har konstaterats smittade i covid-19 i Italien. Antalet sjuka sjönk på lördagen till 70.187 från 72.070 ett dygn tidigare.


  Delstaten New York redovisade på lördagen fortsatt ”låga” dödssiffror. För sjätte dagen i rad har antalet avlidna legat under 200 och var nu 157 under de senaste 24 timmarna. Det berättade delstatens guvernör Andrew Cuomo vid en presskonferens på lördagen.
  Cuomo sa också att det finns problem med hur man räknar dödsfallen och att siffrorna kan komma att ändras under de kommande veckorna.


  Nu skall jag försöka göra en slutkläm på detta.

  Turistindustrin har totalkollapsat. Flygindustrin kan inte hållas igång ensidigt, så när vissa länder förbjuder passagerartrafik står även SAS på marken.

  I Frankrike är förrådshusen överfulla med vin som inte köps av hotell och restauranger eftersom de är stängda. Man har ansökt om tillstånd att destillera vinet så att man kan tillverka hand-sanitizer-gel av alkoholen.

  I Holland är förråden fulla med potatis som var avsedd att göra pommes frites. Man måste nu använda överskottet som föda för kossor och grisar. Alltmedan åkrarna fylls med ny gröda. Kyl- och frys-husen är fulla med kött alltmedan “djurindustrin” producerar nya djur.

  I USA har man till och med nödslaktat djur. Alltmedan de fattiga står i kö vid mat-banker. Normalt (!) fanns det 40 miljoner fattiga i USA, nu är det mer än 60 miljoner som inte har mat för dagen och många va dessa kommer att köras ut på gatan för att de inte kan betala hyra och hypotek.

  Redan sedan 80-talet har det funnits en politik i industrin att minska på förråden. Målet har varit “just in time” leveranser. Aktieägarna vill ha kvartalsvinster och skiter i resten. Allt faller som ett korthus när den så kallade “supply chain” inte längre funkar.

  Slutklämmen blir att en del av dina “nej” inte går att genomföra ensidigt, av ett land, när andra land handlar annorlunda. Samsynen har ju inte direkt ökat i denna kristid utan snarare har politiska beskyllningar ökat i takt med konspirationsteorier.

  Jag håller i stort sett med dej om dina rekommendationer i din lista, i de fall där det är möjligt.

  Men olika länder har olika förutsättningar som tvingar till olika åtgärder.
   


 42. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “Men olika länder har olika förutsättningar som tvingar till olika åtgärder”

  Visst är det skillnad mellan länder och länder, det håller jag med om, olika förutsättningar på många sätt, infrastruktur, socialt beteende osv.

  Ända skillnaden för mig i min vardag har varit att mina föräldrar har “stängt in sig” och att vi har handlat åt dom, jobbmässigt snurrar allt som vanligt, lite mer vård av sjukt barn bara.

  Självklart tänker man mer på handtvätt, men kön på Ica har inga 2 meters luckor mellan individerna, och Pizzeriorna och restaurangerna är öppna, men nu är ju Svensken normalt sätt osocial och sätter sig ju inte frivilligt för nära andra som äter, så viss form av distansering kommer ju automatiskt.
  Jag har inte sett det än, men en kollega sa att någon handlat med munskydd och handskar men förekommer annars inte.

  Svenska dagbladet skriver idag:

  “Inte sedan december 1993 har det dött fler personer under en månad, enligt SCB.

  – Då dog det 11 057 personer. Totalt dog 97 008 personer 1993, vilket var det högsta dödstalet under ett år sedan 1918 då spanska sjukan härjade som värst”, säger Tomas Johansson, utredare på SCB, i ett pressmeddelande.

  I förhållande till folkmängden dog det dock fler personer i januari 2000 än i april i år. Då dog 110,8 personer per 100 000 invånare. Motsvarande under april i år var 101,1 döda per 100 000 invånare.

  Både december 1993 och januari 2000 berodde de höga dödstalen på ovanligt kraftiga influensaepidemier, som skördade många liv.”

  Här är ett citat från https://www.sls.se/globalassets/rav/rekommendationer/influensa-bakgrund-2002.pdf

  “Omkring 2000-4000 fler dödsfall inträffar i Sverige under vintrar med hög influensaaktivitet jämfört med de år influensafallen är få”

  Detta verkar vara ett sådant år, kanske t.o.m något värre, just nu https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

  Bifogar en länk till ett möte som tog plats i slutet av Oktober, väldigt mycket tal om ekonomin men klart intressant, det SAS chefen ekade i tidningarna i Mars..
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=603&v=AoLw-Q8X174&feature=emb_logo

  /Micke


 43. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Intressanta fakta,

  Jag passar på att peta in en del av det jag fångat upp senaste dagarna.

  “I Afghanistan riskerar över 7 miljoner barn att drabbats av hungersnöd de närmsta månaderna, om inget görs för att underlätta situationen, skriver Rädda Barnen i en ny rapport.”

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7464566

  Det stora problemet är de katastrofala grundförutsättningar som kriget i landet orsakat så att barnen inte har samma förutsättningar som barn i Sverige att klara en infektion.

  Jag synar att de som orsakade kriget kommer att hjälpa barnen.

  Om man sedan läser om hur europeér skövlade naturtillgångar i exempelvis Indonesien efter andra världskriget och sedan läser om Afganistans naturtillgångar samt vilka som har intressen om dem leder inte det till färre tankar. Kommer kineserna hjälpa de Afghanska barnen som idag är nere på ett mål mat om dagen? Tänker USA omvandla krigspengar till mat?

  https://sak.se/afghanistan/ekonomi-och-naringsliv/naturresurser

  Jag ställer fram en text här också som jag skrev i samband med att jag läste en bok som handlar om holländarnas skövling av det värdefulla träslaget teak på Java år 1947. Jag tycker författaren har fångat upp viktiga saker:

  (“Recension”):

  I jämförelse med alla böcker som skrivits är det få som blir tryckta i en ytterligare upplaga 20 år efter att den första upplagan av boken trycktes. En av dessa få böcker är “Vildarna finns i väst” av Eric Lundqvist som blivit utgiven både år 1951 och år 1971.

  Året när författaren börjar sin berättelse är 1947 och Eric Lundqvist som två år tidigare evakuerats från Java av engelsmännen återvänder till den Indonesiska ön för att söka upp sin fru Sari som han tvingats lämna där i samband med evakueringen. Han ville givetvis inte lämna henne men hade knappt något val. Vid tiden för evakueringen gick polisen i landet i attack mot vita och paret som inte var lagligt gifta tvingades dela på sej. Vid återkomsten till landet erbjuds Eric att arbeta i det som han kallar för den holländska skogsstaten vars mål var att avverka Javas teakskogar.

  Avverkning av andra länders skogar började redan under 1500-talet när länder koloniserades. Avverkningen trappades med tiden upp och den verkliga smällen kom strax efter att andra världskriget slutat. (SLU ISSN: 1654-1383 rapport 24)

  Och den del av smällen som slog mot Indonesien var det som Eric Lundqvist fick bevittna. Han berättar hur en grupp jägmästare, där han själv ingick, “vägleds” av en kolonn på minst hundra fordon med holländska soldater och deras vapen. Eric berättar om hur fel det känns. Han älskar sin hustrus land och vill inte vara bland skogssoldaterna. Han skriver: “Man kan inte möta ett blommande vänligt land med stridsvagnar och pansar och kulor. Det här blir inget möte. Jag får bara se landet för att känna en ännu hetare längtan till det. Men jag får inte möta det. Det har kommit stål och kulor och hat mellan mig och landet på något sätt, det ger sig inte som det gjorde förr, med öppet leende ansikte. Nu ser jag inte dess ansikte. Det blir våldtäkt om jag vill åt det nu.”

  Vi den här tiden på jordklotet fick man leta upp sina anhöriga utan hjälp av internet och mobiltelefoner. Det var inte fast telefon i varje hem och de fordon som användes i Indonesien tillhörde de med makt. Dvs. Holländare eller den inhemska militärpolisen.

  Vid ett tillfälle passerar Erics kolonn det hus som han och hans fru bodde i innan evakueringen och han får tillfället att genomsöka området efter Sari som han finner i en grannby. Paret fortsätter tillsammans med kolonnen tillbaka till Bandung.

  Vad säger då de holländska soldaterna i boken? Ja, efter att ha vistats under två år i landet förstår de inte vad de har där att göra. De slutsatser de drar efter dessa år är att de är ditskickade för kapitalisternas skull i holland och för som en soldat uttrycker det “Det är de där herrarna som har makten därhemma som har tvingat oss hit. För att ta tillbaka deras förbannade plantager.”

  I boken berättar Eric om hur skövlingen av teakskogarna “sköttes.” Det var en mycket effektiv och organisatorisk historia (eller ser det så annorlunda ut idag 70 år senare?)

  Revirförvaltaren var alltid en holländsk jägmästare. Varje sådan hade 5-10 underchefer som var för sej ansvarade för några tusen hektar om det rörde sej om ren teakskog och några tiotusen hektar om det rörde sej om regnskog eller mangroveskog. Underchefen hade kassör, bokhållare, skrivare, ritare och andra biträden. De som tog det verkliga ansvaret på plats i skogen kallades för mantriser. De fick ordna arbetsfolk och ta hand om både dem och skogen.

  Lönen till en mantris var 10 gulden i månaden.

  Underchefen fick 200 gulden i månaden och revirförvaltaren 1000 gulden i månaden.

  Alla grupper kunde arbeta sej upp till högre löner men mantriser kom aldrig högre än 60 gulden i månaden emedan en revirförvaltare kunde få 1200 gulden i månaden.

  Nu höll jag på att glömma de timmerhuggande byborna som fick 25 guldencent om dagen.

  I revirägarnas system ingick att i teakskogarna kalhöggs i slutavverkningen all skog och verkställdes sedan som kultur. Det var bönder som fick göra kulturen på vissa villkor. Vanligen fick de en obetydlig summa pengar och rätten att plantera matgrödor mellan raderna av teakplantor mot att de skötte teakplantorna. Vanligtvis dröjde det högst två år så hade teakplantorna tagit över jorden så att ingen mat gick att odla. Vid ett tillfälle kom Eric till en sådan kultur och såg att ingen teakodling skedde.

  -“Varför har ni inte planterat någon teak?” frågade Eric.
  – “Vart skulle vi ta vägen sedan teaken börjat växa?” frågade bonden.
  -”Dit ni kom ifrån” svarade en revirförvaltare som var med vid tillfället.

  Jag väljer att stanna där. Vad säger man?

  “De som vill bli rika råkar ut för frestelser och snaror och många oförnuftiga och skadliga begär som störtar människor i fördärv och undergång. Kärlek till pengar är en rot till allt ont. I sitt begär efter pengar har vissa kommit bort från tron och vållat sig själva mycket lidande. “ (1 Tim 6:9-10)

  /Ulrika


 44. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Dutch farm worker contracted coronavirus from mink: agriculture minister

  När coronaviruset började bli internationellt känt ljög man och sade att människor smittats av djur, troligen fladdermöss, på djurmarknader men att det troligen inte kunde smitta människor emellan.

  Första rapporterade smittan från människa till djur var från en djurpark i USA där alla kattdjuren hade smittats. Senare har det rapporetrats att både huskatter och hundar har blivit smittade.

  Något senare rapporterades det om minkfarmer i Holland där minkarna smittades. Områden spärrades av men man var noggrann att säga att chansen för smitta från mink till människa är i det närmaste obefintlig. Lögn eller missinformation, var går gränsen?

  Nu vill man undersöka om andra husdjur, framför allt grisar kan bli smittade och man är noggrann att påpeka att det inte finns några som helst bevis för detta. Tro det om du vill.

  Det må vara sant att bevis saknas just nu, men tänk om smittan även kan drabba lokala fladdermöss och varför inte möss och råttor.

  Det finns 11 sjukdomar som sprids till människor av råttor Diseases directly transmitted by rodents

  Det finns inga bevis att coronaviruset inte skulle kunna bli nummer 12.


 45. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  En mycket relevant artikel i massan av mediautbud angående Covid-19.

  Bör inte människor få dö sedan – snarare än nu?

  Som svar på frågan har jag märkt att ålder spelar en viktig roll, civilstånd är nästa viktiga roll, men kanske ännu viktigare spelar rollen om status i samhället i form av rikedom och “företagsamhet” i betydelsen av att inte vara anställd utan att vara egen företagare, eller bara en knegare som lider av åtgärderna första hand..


 46. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Jag tänker ta upp COVID-19, Donald Trump och Word of Faith i denna kommentar.

  Courtesy CNN

  Det finns en person jag hittills inte har ägnat tillräcklig uppmärksamhet åt. De personen hette Norman Vincent Peale. Han var först Metodistpastor och blev sedan Reformert pastor. Han var sin tids motsavrighet till vår tids Joel Osteen (som predikar “prosperity gospel”, ett evangelium om framgång, att vara rik, vacker och frisk just nu om man bara tänker tillräckligt positivt och skiter i omvändelse från synd.).

  Norman Vincent Peale (Maj 31, 1898 – December 24, 1993) är inte känd i Sverige. Vi har ju haft hela raddan av Mesmer, Quimby, Kenyon och Hagin. Samt i vår egen tid satanisten Kenneth Copeland och förrädaren Wolf Eichmann, eh, jag menar Ulf Ekman.

  Kenyon gjöt om Quimbys ockultism så att den passade pingströrelsen. Hagin slutförde Kenyons arbete. Det är således av vikt för alla oss pingstisar med svensk bakgrund.

  Det som var mindre relevant, tills nu, är att Norman Vincent Peale gjorde något liknande för Metodister och Kalvinister. (Glöm inte att en stor del av USA’s baptister samtidigt är kalvinister.)

  The religious roots of Trump’s magical thinking on coronavirus

  Trump’s response to the pandemic, his fulsome self-praise and downplaying of mass death seems contrary to reality. But long ago, his biographers say, Trump learned how to craft his own version of reality, a lesson he learned in an unlikely place: a church.

  It’s called the “power of positive thinking,” and Trump heard it from the master himself: the Rev. Norman Vincent Peale, a Manhattan pastor who became a self-help juggernaut, the Joel Osteen of the 1950s.

  “He thought I was his greatest student of all time,” Trump has said.

  Undoubtedly, the power of positive thinking has taken Trump a long way — through multiple business failures to the most powerful office in the world.
  Trump has repeatedly credited Peale — who died in 1993 — and positive thinking with helping him through rough patches.

  “I refused to be sucked into negative thinking on any level, even when the indications weren’t great,” Trump said of the early 1990s, when his casinos were tanking and he owed creditors billions of dollars.

  But during a global public health crisis there can be a negative side to positive thinking.


  To this day, Trump surrounds himself with Peale-like figures, particularly prosperity gospel preachers.

  One of his closest spiritual confidantes, Florida pastor Paula White, leads the White House’s faith-based office and is a spiritual descendent of Peale’s positive thinking — with a Pentecostal twist.

  White, a televangelist, belongs to the Word of Faith movement, which teaches that God bestows health and wealth on true believers.

  In a Rose Garden ceremony for the National Day of Prayer earlier this month, White quoted from the Bible’s Book of Job: “If you decree and declare a thing, it will be established.”

  “I declare no more delays to the deliverance of Covid-19,” White continued. “No more delays to healing and a vaccination.”

  Läs resten i artikeln jag länkade till.

  Läs även gärna Wikipedias artikel om Norman Vincent Peale

  Lägg märke till hur han har samarbetat med presidenter och Billy Graham….

  Vi skall inte överdriva coronavirus eventuella eskatologiska aspekter, men inte heller förneka att det är länge sedan avkristning, antisemitism, kristendomshat, pandemi och en massa totalitära politiska partier har dominerat.

  Min mening är att de krattar manegen för Antikrist.

  Tro vad du vill, jag bara presenterar min mening.


 47. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Hörde på tv4 nyheterna att antalet döda i jämförelse med antalet bekräftade smittade i Sverige är mellan 0,6-0,7 % medan den i Danmark är 1,2 %.

  Jag tänker att antalet döda är en siffra som är säker eftersom en död alltid registreras i dessa länder medans mörkertalet av antalet smittade är stort och därför bör ju då procentsiffran för antalet döda i jämförelse med antalet smittade i verkligheten ligga lägre än 0,6 i Sverige?


 48. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  I nedanstående artikel står det att läkemedelsföretagen menar sej ha de första vaccindoserna klara till vården redan i September. Hur gick det till?

  Precis som det även står i artikeln går det egentligen till så här: “I vanliga fall brukar det ta i genomsnitt 10–15 år av forskning och utveckling innan ett vaccin kan börja användas. Detta beror bland annat på att det finns ett antal steg som arbetet måste gå igenom”

  https://www.nyteknik.se/samhalle/det-har-vet-vi-om-vaccin-mot-covid-19-6994317


 49. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika4 skrev: Jag tänker att antalet döda är en siffra som är säker

  Tyvärr är det inte så. I de flesta länder dör många av corona utan att ha testats och registrerats som corona-smittade.

  Den verkliga dödligheten ligger på mellan 2.5% och 3.5% och 80% av de som dör är över 70 år.

  T.ex. i Holland där jag har följt rapporteringen har 9.000 dött mer än vanligt men bara 5.700 har dött på sjukhus och testats positivt för corona.

  Om man är 70 eller äldre är chansen att man drabbas svårt, eller dödligt mer än 20%.

  /Kjell


 50. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “I de flesta länder dör många av corona utan att ha testats och registrerats som corona-smittade.”

  Det har du rätt i. Å andra sidan vet man inte hur många som är smittade vilkas antal man jämför med i procentjämförelserna.

  Samtidigt är procentjämförelserna inte det helt intressanta utifrån annat du beskriver där läget är tillräckligt allvarligt oavsett procentsiffran.


 51. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Läser man artikeln under så ges en faktor till varför siffrorna från äldreboendena är så höga, är detta praxis så är det massmord i stor skala ..


 52. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Eutanasi är mycket billigare än palliativ vård.

  Bra för ekonomin.

  Samtidigt bör vi inte förneka att ICU behandling med intubering är i stort sett bortkastad möda. Högst 20% överlever och när de kommer ut ur den inducerade koman är de invalider.

  Själv har jag beslutat att inte acceptera intubering och nedsövning. Syrgas via näsan, okay. Smärtlindring, okay.

  /Kjell


 53. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Förstår ditt val, i dessa fall handlade det om “basal understödjande behandling”, det borde väl dessa åldringar lagt skatt nog för..


 54. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  En nätblaska som kallar sig själv “Sveriges bästa finanssajt 2019” har publicerat följande artikel: Redovisning av dödlighet för befolkningen bakom ljuset

  Det blir lite grand som Tage Danielssons sketch om “sannolikt“. Visst har artikelförfattaren presenterat viktiga data. Kalla det delsanningar. Och det sker ju hela tiden nu angående corona.

  Problemet är att delsanningar måste pusslas samman och samexistera innan de säger något om totalen.

  Jag tvivlar inte på att dödligheten under april 2020 faktiskt var lägre per 100.000 invånare än i januari 2000 men utan att ta reda på varför de dog i januari 2000 jämför man äpplen med päron. Och säkerligen stämmer siffrorna för Sverige, men visst vore det relevant att se dödstalen världsvitt per kvartal, gärna som moving average.

  När inträffade det t.ex. förra gången att sjukhusens IC-avdelningar överbelastades så att till och med korridorerna låg fulla med nedsövda, intuberade patienter. (Av vilka 80% dog/dör och 10% blir blivande invalider.)

  När inträffade det förra gången (i vissa länder) att lastbilar fulla med lik stod och ruttnade utanför begravningsbyråerna? Att man var tvungen att gräva massagravar?

  Om artikelns underförstådda påståenden stämmer borde ju detta ha skett, åtminstone i somliga länder, några gånger efter 1993.

  Problemet är att delsanningar måste pusslas samman och samexistera innan de säger något om totalen.
   


 55. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “nätblaska” Nja det skulle jag nog inte kalla den.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Dagens_Industri

  Artikeln gäller ju precis som du skriver Sverige, och med det i åtanke måste vi väl läsa artikeln som att den är riktad till oss Svenskar, och då är den väl inte missledande.

  Försvaret reste fältsjukhus men dessa har inte behövts, visst har “dödgrävarn” haft mer att göra men inte har vi staplat lik i dom Ishallarna som förbereddes.

  Vi har ca 90 000 döda per år i Sverige, antalet döda för perioden v 1-v 20 mellan åren 2015-2019 är genomsnittligt ca 36 000, samma period för 2020 är ca 39 000, alltså ca 3000 fler.

  https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/preliminar-statistik-over-doda/

  Om man struntar i att antal per miljon invånare inte tas med i beräkningen, så kan man nog kallt räkna med att dessa “extra” 3000 till stor del har dött av en hårdare form av influensa.

  Vi får be till Gud att kurvan fortsätter nedåt som det ser ut att göra.

  /Micke


 56. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Åter till Upp 6:8

  “Och jag såg, och se: en gulblek häst, och han som satt på den hette Döden, och helvetet följde honom. De fick makt över en fjärdedel av jorden, att döda med svärd och med svält och med pest och genom jordens vilda djur.”

  Siffran på nya fattiga barn pga corona hörde jag igår beräknas bli minst 90 miljoner. Jag orkade inte ta reda på vad man i sammanhanget menar med fattiga. Jag fattar ändå att det är på väg “åt helvetet”. För hur ska detta kunna hindras då världens rika inte kommer att älska barnen?

  Vi kan be och vi kan ge men siffrorna är så höga för en vanlig medelsvensson.

  En förskräckligt torr och klinisk undran utifrån bibeltexten: Räknas bieffekter av coronan in i dödstalet? Som antalet självmord pga företagskonkurser etc?

  90 miljoner fattiga barn. De går ju att hjälpa om tex 90 miljoner människor tar sej an ett varsit fadderbarn. Det är ju faktiskt en lösning. Kan någon rekommendera en god organisation?


 57. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Ulrika4,

  Fattiga barn i detta sammanhang betyder barn som inte får ens ett mål mat om dagen, och när de får det handlar det om ett skralt mål som saknar det mesta av de nödvändiga ingredienserna för att vara frisk och kunna växa.

  Det finns alltid tillräckligt många faktiska orsaker att skylla på och alla dessa lutar i riktningen av att fattiga faktiskt får skylla sig själva. Men då missar man ju det faktum att ingen av oss fick välja var vi ville födas. Och man missar absolut det faktum att världens materiellt rika minoritet är det tack vare infrastruktur och regler som missgynnar massorna.

  Kan då hjälp till de svältande organiseras? Ja, i viss mån kan den det, men bara delvis. Varken stora internationella organisationer eller lokala humanitära projekt visar sig kunna nå fram med donationerna utan att det finns giriga rovdjur (människor) som profiterar. Om 20% av donationerna blir mat och kläder och värme till de nödlidande får vi vara “tacksamma”.

  Visserligen uppmanas vi att bära fram alla våra önskemål i bön inför Herren. Men ärligt talat, vilka “svar” skulle Gud kunna ge på bönen att dessa fattigas nöd lindras? Låta manna regna på dem? Låta världens rikaste få ett hjärta av kött och blod? Öppna en väg för bedjaren att hjälpa någon?

  I Kenya uppmanas folk att göra bot och bättring, och det är ju alltid bra, men att tro att Gud sedan svarar på bönen genom att befria landet från corona är inte lätt att försvara med texter ur Guds ord.

  Likaså Mickes förslag till bön: “Vi får be till Gud att kurvan fortsätter nedåt som det ser ut att göra.“; tror jag är en bön som inte kan besvaras. Det gamla uttrycket “ora et labora” – “bed och arbeta” är ett gott råd till kristustrogna. Bönen är legitim men det enda svar man bör räkna med är att få visheten att “arbeta” dvs agera så att man själv inte blir smittad och visheten att skydda sina nära och kära. Om alla gjorde det skulle ju kruvan fortsätta nedåt.

  Men för att svara på din fråga tror jag att man får räkna med följdverkningarna. Och samtidigt vill jag säga att det inte går att rimma med Guds ord om man tänker nationellt. Rom 14:7 För ingen av oss lever för sig själv, och ingen dör för sig själv.

  Visst skall man verka inifrån och ut. Jag själv, familjen, näromgivningen, etc, landet, världsdelen och resten av världen. Men då bör man även komma ihåg änkan i Markus 12.

  Det finns i år 2153 biljonärer (dollar-miljardärer) i världen. Dessa äger mer materiell rikedom än 60% av världens fattiga, alltså 4.6 miljarder människor. Världens 22 rikaste äger mer än alla kvinnor i Afrika sammanlagt. Fattiga i Bangladesh sitter och syr jeans 16 timmar om dagen, 7 dagar i veckan, för löner som inte räcker att föda familjen. Bara så att vi kan fylla våra garderober med kläder vi inte behöver. I den Bibel jag läser står det att girighet är synd och att arbetaren är värd sin lön.

  Följande artikel är visserligen 2 år gammal, men sedan dess har det bara förvärrats. Richest 1% own half the world’s wealth, study finds

  Ofattbart att Herren fortfarande dröjer!

  Matt. 25:41-45 Sedan ska han också säga till dem som står på vänstra sidan: Gå bort från mig, ni förbannade, till den eviga elden, som har ställts i ordning åt djävulen och hans änglar. För jag var hungrig och ni gav mig inget att äta. Jag var törstig och ni gav mig inget att dricka. Jag var främling och ni gav mig inte husrum, naken och ni klädde mig inte, sjuk och i fängelse och ni besökte mig inte. Då ska också de svara honom och säga: Herre, när såg vi dig hungrig eller törstig eller som främling eller naken eller sjuk eller i fängelse, och tjänade dig inte? Då ska han svara dem och säga: Sannerligen säger jag er: Vad ni inte har gjort mot en av dessa minsta, det har ni inte heller gjort mot mig. 

  Så till sist något som det inte talas mycket om vad gäller corona. Det började som en lokal smitta. Men smittsamheten var stor så det blev en epidemi. Eftersom det är en ny smitta, ett nytt virus, kunde det sprida sig och bli en pandemi. Det man ännu inte talar mycket om är alla tecken som tyder på nästa steg i utvecklingen, nämligen att viruset blir endemiskt vilket det blir om det muterar så ofta att vaccin på sin höjd hjälper delvis.

  Det är inte teoretiskt att ta med detta i beräkningen. I följande artikel, visserligen 4 år gammal, presenteras ett antal endemiska virus-smittor. The most feared pathogens: 9 diseases that could cause a major epidemic Till dessa 9 kan vi nu lägga covid-19.

  PS. En annan belysande artikel finns här Eradication of infectious diseases


 58. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Micke skrev:

  Artikeln gäller ju precis som du skriver Sverige, och med det i åtanke måste vi väl läsa artikeln som att den är riktad till oss Svenskar, och då är den väl inte missledande.

  Jag vill börja med att citera från Wikipedia. Om du har en annan definition tar jag gärna emot den.

  En distributionskedja (även känt under det engelska namnet Supply chain) består av alla parter som är involverade i uppfyllandet av en kunds önskemål. Förutom tillverkare och återförsäljare ingår även transportörer, lager och till och med kunderna själva. Inom varje steg ingår alla delar som behövs för att få och tillfredsställa kundens önskemål. Exempel på sådana funktioner är produktutveckling, marknadsföring och distribution.

  Målet med en distributionskedja är att tillfredsställa kundens önskemål samtidigt som den genererar värde till sig själv, dvs att de ingående företagen går med vinst. Denna vinst bör också maximeras, ty annars kommer kedjan att ersättas av en annan bättre fungerande.

  En distributionskedja innehåller inte enbart produkter som transporteras från producent till kund, utan även flödet av information och värde i båda riktningarna i kedjan. Eftersom varje enskild komponent i kedjan kan ha utbyte med flera olika andra aktörer så bör kedjan snarare beskrivas som ett nätverk.

  Jag har inga som helst klagomål mot hur “man” i Sverige ville handla med corona-isolation och andra åtgärder. Utom kanske missen att skydda de äldre.

  Men jag opponerar mej starkt mot din tanke att globala problem kan lösas nationalt. Artikeln är missledande eftersom den bara presenterar delsanningar och eftersom den sätter Sverige i världens centrum trots att Sverige skulle drabbas av en hungersnöd och fattigdom som vore förskräcklig om alla gränser och distributionskedjor som överskrider gränserna skulle förbjudas.

  Sverige funkar bara i en ekonomi där rika utnyttjar fattiga. Där naturtillgångar är mindre värda än människor som skövlar naturtillgångarna för att hålla igång distributionskedjan.

  Vad borde då Sverige göra mer än att parera den nuvarande krisen?

  Jo, man borde värdera alla starkt underbetalda “nödvändiga” service-yrken genom att betala redliga löner. Nu vet vi mycket enkelt vilka som är nödvändiga. Det är de sämst betalda!

  Mycket snabbt, innan våren och sommaren och året är slut måste de som producerar mat gynnas. Bönder och jordbrukare. Det kommer att gynna en massa andra industrier också. Byggnadsarbetare, vårdpersional, sophämtare, jag bara nämner utan prioritet.

  Om (och jag har ringa hopp) detta skulle ske till förmån för de som förtjänar det och nackdel till de som profiterar, skulle Sverige kunna bli lika viktigt internationellt som många nu i sina övermodiga, nationalistiska fantasier inbillar sig att Sverige med 0.14% av världens befolkning är.

  Att denna situation kunde uppstå i Sverige efter decennia av vanstyre och lögn om solidaritet är en chock för Sverige. Inte undra på att alla missnöjda skyndar sig till de nya missnöjespartierna.

  Jag stack från Sverige när “Socialstyrelsen ville att vi skulle äta 7 smörgåsar om dagen”. Jag stack när 42% av alla “arbetare” var stats- och kommunala- och andra “icke producerande” arbetare som åt upp min lön. När alla var lika, men politikerna var mer lika än de andra. När man hade mindre över i netto lön om man knegade extra och tjänade mer. Astrid Lindgren skrev om detta. Mer brutto och mindre netto på grund av socialistiska, korrupta politiker.

  Vad vann de? Jo de ledande vänster-ledarna startade det jordskred av egoism som nu kommer att leda till världens ände.


 59. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Den här organisationen tror jag gör ett bra jobb. Man kan bli fadder och/eller handla i gåvoshopen:

  https://plansverige.org/om-plan/


 60. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  “Det allra viktigaste” måste väl ändå vara viktigare än diskutera covid-19.


 61. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika: Jag har svårt att lita på att ge till stora organisationer, är rädd att man inte har koll på alla mellanhänder. Själv ger jag till sådana jag känner till. Har förtroende för Maranatas arbete bl.a . Må Herren leda oss att ha bedömning. Elsbet.


 62. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  ingela,

  Tack Ingela!

  Undrade faktiskt flera tidiga morgnar denna vecka hur det står till med dej.

  Ser det som en hälsning från Herren.

  Det allra viktigaste

  Länken går till den viktigaste frågan.


 63. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Uno,

  Jag tror att dina funderingar, tvivel, försiktiga hopp och tilltro, är något vi alla drabbas av.

  I ena diket litar vi inte på någon, och då blir vi förlamade och kan inte vara “glada givare”.

  I motsatta diket ger vi vilt åt alla som skryter om sina successer, och då kan vi säkert veta att de som behöver gåvan fortfarande lider och svälter.

  Herren välsigne dej som “glad givare” och samtidigt skall vi be om Herrens ledning för dem som förmedlar gåvan. Må de bevaras från frestelser och slapphet.


 64. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Uno,

  Hej Uno,

  Organisationen jag föreslog här ovan ordnar brevväxling mellan fadderbarnets familj och givaren om man vill. De ha översättare på plats. Man får även besöka familjen (om man bekostar resan själv förstås) vilket iof verkar onödigt då det torde vara bättre att skänka pengarna än att lägga dem på en resa. Personligen föredrar jag att ge utan personlig kontakt då jag vill att familjen ska få ta emot utan att “påtvingas” en personlig relation av en okänd givare. Organisationen har ibland ringt upp mej och frågat om jag vill ha kontakt men jag förklarar att jag bara vill ge pengarna. Första fadderbarnet jag hade, genom en organisation jag inte minns namnet på, var under tonårstiden då jag fick månadspeng av min mamma. Vid den tiden var det grekiska barn som behövde stöd och jag fick en bild på pojken. Efter några år kom det ett brev där man berättade hur det gått för pojken och att hjälpen inte längre behövdes. Det var ett magiskt brev som jag minns än idag. Att han blivit oberoende av hjälpen var så stort. Jag blir glad av att ge. Ibland har jag inte pengar över men en massa saker och ofta för mycket kanelbullar o sånt. Då packar jag ihop överflödet och tar med mej ut till olika personer i omgivningen. Det kan vara tiggerskan utanför affären eller en nyinflyttad barnfailj från ett afrikanskt land. Den familjen ser mycket välvårdade och stabila ut men kan av praktiska skäl inte få med sej hela bohaget till ett nytt land. Då kan det vara bra att inte behöva köpa varenda gardin, duk och kastrull inledningsvis. Idag har jag ett fadderbarn i Tanzania eller är det i Etiopien? Jag minns inte riktigt. Huvudsaken pojken, som heter David, får pengarna och det tror jag att han får. Hans mamma tar hand om honom. Jag ser mina pengar till honom bara som vi i Sverige välsignas med barnbidrag ungefär. Vi får vara barnbidragstagare till mammor i andra länder när vi kan. I går köpte jag matpaket i organisationens gåvoshop. Det var jätteroligt samtidigt som man är djupt bedrövad över hur barnen har det. Herren förväntar sej inte att man ska göra allt. Men jag tror faktiskt att han förväntar sej att man försöker det man kan.

  Ge till den organisation du känner förtroende för Uno. Jag ville bara komplettera min bild.


 65. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  ingela,

  Hej Ingela,

  För mej är diskussionerna orienterande för hur man ska förhålla sej så att man kan göra så rätt som möjligt mot exempelvis gamla släktingar. En “skräck” jag har är att inte få vara med dem när de är på väg att somna in. Tänk att ha ett helt liv tillsammans och så få man inte vara med när de börjar sjunga på sista versen. Jag tycker att det är jättehemskt. Om det genom diskussionerna går att finna fakta som talar för saker som gör att det går att arrangera exepelvis möten vid sista versen utan att skada någon osv vill jag veta om det.


 66. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Ulrika4,

  Plan International hade olika namn i olika länder. I Holland hette den Foster Parents Plan. 1999 fick Foster Parents Plan Nederland negativa rubriker.

  På grund av den explosiva tillväxten av tiotusentals nya givare per år stod organisationen inför en administrativ utmaning. Därför har det hänt att en givare fick felaktig eller föråldrad information om sitt eller sina sponsorbarn.

  Givarna blev oroade och vissa tvivlade på organisationens pålitlighet, några ville ha tillbaka sina pengar och stämde organisationen.

  En officiell kommitté (De Boer-kommittén) granskade utgifterna och tillvägagångssättet för Foster Parents Plan. Kommittén utfärdade en kritisk rapport om Planens strategi och kommunikation.

  Givare kan få intrycket av att pengarna spenderas på sitt sponsorbarn medan de spenderas på projekt i samhället där barnet bor. En viktig slutsats var att det inte hade förekommit bedrägerier.

  Planen ägnar de donerade pengarna till projekt för en bättre framtid för barn. Projekten är inte bara för sponsorbarnet, utan riktar sig till hela samhället.

  Minst 75% av gåvorna sägs gå till hjälp-projekten. Men då måste man ju även komma ihåg att även inom projekten finns det en ledning och en administration.

  Vill påpeka att jag inte tror mej själv om att kunna organisera det bättre, så jag kastar inte sten. Men det finns en sak jag ändå vill nämna.

  Du skrev: “Organisationen jag föreslog här ovan ordnar brevväxling mellan fadderbarnets familj och givaren om man vill. De ha översättare på plats.

  Det fanns mer faddrar än fadderbarn så man “ordnade brevväxling” med samma barn för flera faddrar. Även brevväxling med barn som inte längre var fadderbarn av olika anledningar.

  Så vill jag påpeka att denna sorts hjälparbete är komplicerat. Jag har ju den stora förmånen att kunna ha direkt kontakt med “fadderbarnen” och deras familjer och omgivning. Även då “misslyckas” en stor del av “projekten” av anledningar man inte kan undvika, omständigheter man inte kan råda över.

  Jag skulle definitivt inte vilja vara den som administrerar hjälp från givare till mottagare annat än om givaren själv hade besökt mottagaren och kommit överens om situationen.


 67. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “några ville ha tillbaka sina pengar och stämde organisationen. ”

  Helt otroligt…..Man lägger tid och pengar på att stämma en organisation som inte hjälpte på exakt det sätt man utlovat. Då handlar det om att inte fått ha kontrollen. Hade givaden varit välvillig hade den lyssnat på situationen och nöjt sej med att överskottspengarna använts till annan sorts hjälp som gagnat barnen. Endast rika kan gå i taket för en sådan sak.

  Uppenbarligen hade organisationen som du är inne på “desperatagerat” på ett klantigt sätt i en viss situation men inget ohederligt i viktig bemärkelse hade skett. För allt gott de gjort är jag beredd att glömma klavertrampen.

  Jag avslutar min del i dialogerna här nu men läser gärna vad ni andra har att tillägga.


 68. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  ” Men jag opponerar mej starkt mot din tanke att globala problem kan lösas nationalt.”

  Jag har ingen som helst tanke om att globala problem i allmänhet kan lösas nationalt, det jag opponerar mig emot är det som händer i världen nu, bifogad artikel i slutet beskriver delvis detta.

  Jag tror: Vi vill rädda ”några få” (våra egna) till kostnad av massor av anonyma människor, Obs detta är vad jag tror, ingen kommer att få veta om världen gjorde rätt när dom stängde ner, om vi räddade fler än om vi inte gjort det, men återigen, mitt resonemang baseras på att Jag TROR att vi ”dödar” lång fler människor genom att se till vårt eget, och för mig är dessa liv Guds barn lika mycket.

  Om dödstalen vid öppen värld blivit 10 gånger högre, i klass med Honkonginfluensan så är det fortfarande ”billigt” om du jämför med den död som kommer i spåren av världens handlande.

  I min värld är det bara en kalkyl på att väst skulle gått under, och inte kunnat bidra med något till omvärlden som skulle motivera dagens strategi, och det TROR jag är väldigt långsökt.

  Jag vet inte om alla kan läsa länken, bifogar den urklippt också, om det blir för långt, ta bort..

  https://www.svd.se/dodliga-sjukdomar-vinner-terrang-i-skuggan-av-corona
  ============
  Micke,

  Jag tog bort “citatet” för det strider mot copyright.

  Alltså inte för att det var fel.

  /Kjell


 69. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Sverige har blivit världkänt.

  Zweedse coronastrateeg geeft fouten toe: ‘We hadden anders te werk moeten gaan’

  Den svenska korona-strategen erkänner misstag: “Vi borde ha arbetat annorlunda”!

  Tegnell leder svenska RIVM och är arkitekten för den kontroversiella svenska corona-strategin. Han växte till en kulthjälte: hans bild kan ses på T-shirts, klistermärken och till och med tatueringar.

  Länkar ovan till nyheterna i Holland. (Ja, jag vet att ni inte kan läsa det! Det är avsett som illustration. Men med Google Translate kan man faktiskt läsa det.)

  Artikel med samma innehåll finns nu ]ven p[ engelska. Coronavirus: Man behind Sweden’s controversial strategy admits mistakes

  Själv känner jag mej inte lika säker att vi har tillgång till facit ännu.

  Säkert är dock att alla länder är beroende av varandra.


 70. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Från 15/6 kan man resa i Europa från och till Holland. Med Sverige och Storbrittannien som enda som inte är välkomna.

  Svår balansgång! Skall man köra en egen linje eller skall man sluta sig till resten?

  Finns det möjligheter “in between”?

  Min “åsikt” eller kanske hellre “slutsats” efter att nu ha ett begränsat perspektiv på hur det gick (och utan att veta hur det går) är följande.

  1. Åtgärder är inget man borde ha väntat med.
  2. Vilka som dör och summan av döda har vi ännu inte facit på.
  3. Vilka länder som bör prisas kommer vi kanske att få veta.

  /Kjell


 71. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Ja vi får se hur det går, intressant är att olika länder gör olika bedömningar ang vilka länder som får komma på besök, där är ingen rak linje än =)


 72. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Micke,

  Coronavirus: Britain beware – Israel living the consequences of trying to return to normal

  Det finns (minst) två diken.

  1. Man tror att “herd immunity” kan uppnås med hjälp av en pik.
  2. Man tror att åtgärder säkrar för en framtid utan åtgärder.

  Sanningen är att hur man än väljer mellan dikena så har man bara till en liten del rätt.

  Innan “herd immunity” har uppnåtts, eller ett bra vaccin har distribuerats världsvitt, finns inga andra alternativ än “åtgärder” eller att helt enkelt låta “de svaga” dö.

  Glad att jag inte behöver välja för ett lands politik.


 73. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Ja det är inga lätta beslut, men du får det att låta som om att alternativen är motsatser, båda tillåter utan tvekan att de svaga och hjälplösa dör, fast i det ena fallet är det ”långt bort” den stora frågan är vilket som leder till flest ?

  /Micke


 74. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Micke,

  Avsikten är inte att låta det verka motsatser. Snarare att påvisa att hur man än vänder sig så har man ändan bak.

  Jag tror fortfarande att Sveriges modell är den bästa, med undantag för bristen i skydd för vårdhem och dylikt.

  Däremot tror jag att sjuk politik skadar mycket. En förebild här:

  We were shouted at for wearing masks. This is why the situation in the US is so dire

  Ett sjukt land med en väldigt sjuk ledare.


 75. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  ” Ett sjukt land med en väldigt sjuk ledare.”

  Ja där är vi ruskigt överens

  /Micke


 76. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Hörde en obducent som obducerat coviddrabbade berätta att det kan handla om proppbildning som orsak till dödlig utgång.

  Jag tänker använda mej av 1/4 treo varannan dag. Dvs ungefär en tablett fördelat under en vecka.

  Det är acetylsalicylsyran som är proppförebyggande så man kan givetvis använda sej av en anna n tablett med sådant innehåll. Eftersom det ämnet även kan framkalla magsår bör man hålla sej till låga doser. Från 75 mg får man den proppförebyggande effekten. En treo innehåller exempelvis 500 mg.

  Eventuellt vill jag prova ginko biloba som ett alternativ. Det finns hos hälsokosten.

  Ta hand om dej och er.


 77. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika4,

  • Två hackade klyftor vitlök på fastande mage före frukosten.
  • Mald gurkmeja mosad tillsammans med en banan.
  • Färsk citronsaft med honung.
  • Några bitar jättemörk choklad och en avocado varenda dag.
  • Ett glas väl mognat rödvin.
  • Vodka och bastu är av tvivelaktig nytta. 🙂

  Jag driver inte med dej. Alla dessa (kanske utom en) skulle eventuellt kunna vara till viss begränsad nytta. Men att käka medicin preventivt är nog inte bra.

  Däremot kan man ju undvika onödiga kontakter. Man kan sköta sin hygien noggrannt och man kan använda mask och visir när man är ute bland andra människor.

  Den stora frågan just nu är hur länge antikroppar (immunitet) håller. Vissa data visar på maximalt 3 månader. Det betyder att även om det kommer ett vaccin måste vi vaccineras var tredje månad.

  Inte undra på att det finns massor av (faktiskt hundratals) företag som satstar på utveckling av vaccin. Det blir ju en miljardaffär. Och med patent kan man då bli rikare än jordens “rikaste” personer och företag. Om rik betyder att ha mycket pengar.

  /Kjell


 78. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Tack för fina råd.

  Fisk och fiskolja också. Och frisk luft med sol och motion på platser där det ej är trångt.

  75 mg ASA används av många som proppförebyggande men var och en må finna sin väg i väntan på mer fakta.


 79. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  En hungerkris som aldrig tidigare skådats

  Coronapandemin har slagit hårt mot många låg- och medelinkomstläder och haft förödande socioekonomiska effekter på många familjer. FN:s livsmedelsprogram, WFP, beskriver det som en helt ny dimension av hunger. Men ännu är toppen inte nådd. Enligt beräkningar från Oxfam kan ytterligare 122 miljoner människor hamna på svältgränsen redan i år.


 80. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,
  Hemskt….


 81. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Vore intressant att höra från “förnekarna” hur de ser på situationen nu.

  Min åsikt har inte ändrats.

  Vi får dras med detta minst 2 år från utbrottet och troligen 3 år.

  Valet handlar om:

  1. Ekonomisk vinst om man låter gamla och lite sjuka dö så snabbt som möjligt.
  2. Kostnader om man skyddar dem som är i fara att dö av smittan.

  Och sedan försöker alla “Fake News” och specifika “Antivaccs” och vad vet vi mer för “skit-grupper” att grumla till bilden.

  /Kjell


 82. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Det är detta Bibeln talar om. Farsoter, våld, hungersnöd. En nöd ska komma vi aldrig förr skådat. Under allt tillhör vi Honom som skapat himmel o jord. Honom har vi som Hans barn att lita till. Det är så stort. Vi får be om Hans Gudomliga ledning där Han ställt oss. Att påverka vår omgivning i bön, genom att vara förebilder och vårt vittnesbörd. Makten är i Jesus händer. Uno


 83. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Uno,

  I detta sammanhang går det att lägga till att kärleken ska svalna. Tycker att man ser även detta tydligt.


 84. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Vill bara berätta att jag har blivit förkyld från och med i morse. Hoppas naturligtvis att det är en “vanlig” förkylning. Kommer att meddela förloppet.

  /Kjell


 85. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Tegnell varnades tidigt för höga dödstal: ”Huvudlös strategi”

  Anders Tegnell hade tre alternativ: total nedstängning, smittspårning eller smittbegränsning för att uppnå flockimmunitet.

  Han valde det sista – trots digra varningar.

  Nya boken ”Flocken” avslöjar spelet bakom den så kallade svenska strategin.

  /Kjell


 86. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Coronapandemin anses ha sitt ursprung i hantering och förtäring av fladdermöss i Kina. MERS, ett annat coronavirus, som drabbade stora delar av Mellanöstern förutom Israel, anses ha sitt ursprung i hantering och förtäring av kamelkött. Nu har man funnit coronavirus i gris. Inte helt oväntat.


 87. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Lars W,

  Om du vill ta ett steg upp på abstraktions-stegen så har man funnit att allt kommercialiserande av slakt av djur leder till extra risk för virusets mutation och därmed förintande av alla försök att göra ett vaccin.

  Senaste (som man visste ganska fort) är minkarna.

  Vem behöver mink-farmare?

  Vad är näst? Ja , kanske alla broiler-farmer där djuren misshandlas så att vi kan äta mycket kött till lågt pris.

  Och till sist. Vänta bara tills covid kan hoppa från människor till råttor och möss, och tillbaka….

  /Kjell


 88. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  En update på denna,

  Nu 6 dagar senare kan jag dra slutsatsen att det troligen var en vanlig förkylning. Är nu nästan symptomfri så när som på lite hostande på morgonen.

  För ett år sedan skulle jag inte ens ha funderat på saken, men visst är det lite stressande att bli förkyld mitt under coronaepidemins andra våg.

  /Kjell


 89. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Skönt att höra att du mår bättre Kjell,

  Jag skulle vilja ställa en fråga till “vem som”

  Hur går det för dessa länder som stängt ned, de som delvis har och har haft nästan undantagstillstånd, Jag tänker på länder som b.l.a Italien, Usa, UK, Frankrike, Spanien, Belgien, Peru.

  Har ni koll på deras antal döda / miljon invånare ? Sverige har för närvarande 609 st / miljon

  /Micke


 90. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Varsågod. Visserligen per 100.000 invånare.

  https://coronavirus.jhu.edu/data/mortality

  Men titta även på “Case Fatality”. Du kan sortera listan.

  Sverige ligger då mellan Afganistan och Mali. Kanske inte riktigt den omgivning du hade tänkt dej.

  /Kjell


 91. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Och sämre ”case fatality” än både Afghanistan Sverige och Mali har Italien England och Canada, vad betyder det? Ska vi vara stolta eller ska dom skämmas ännu mer ?

  Men det var ju inte det viktiga, det viktiga var väl att vi borde se en skillnad på döda per miljon invånare, om det skulle ha en sån betydelse med dessa ”undantagstillstånd” den skillnaden finns inte konsekvent mellan länderna, förespråkare för nedstängning pekar på Norges och Finlands siffror för det passar deras åsikt, ingen nämner tex England eller Italien som har betydligt sämre siffror, Varför ?


 92. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Utan att veta vilken eventuell koppling sk DRG-diagnoser har till statistiken kring dödsorsak av covid är det av värde vid analys av sjukdoms- och dödsorsaker av värde att känna till DRG-systemets bakgrund, syfte och verkliga efffekter. I boken “Patientens pris” av den undersökande journalisten Maciej Zaremba (finns som e-bok på biblan) beskrivs de mest häpnadsväckande patientfall hur patienten fått vård utifrån eknomiska vinstdrivkrafter och inte utifrån patientens behov. Fritt från minnet minns jag mest hur en cancersjuk kvinna som hade kort tid kvar till insomnandet fick fortsatt strålbehandling, fastän den orsakade henne mkt svår plåga, pga att strålbehandling klassades i det fallet som en behandling som gav vårdgivaren hög ersättning. Annat exempel kan nämnas hur akuten bildar kö för patienterna utanför sjukhuset i ambulanserna isf inne i sjukhusbygganden eftersom akuten straffas om man inte håller vissa väntetider. Idén till DRG är egentligen tänkt för industrin och kommer från USA pådrivna av bla Storbrittanien under Thatsers tid då internationella valutalångivare började ställa krav på att den offentliga sektorn skulle bli effektivare (ekonomiskt) för att länder skulle få låna pengar. Poängterar att jag inte vet förhållandet DRG och covidrelaterad statistik o inte heller den jfm med verkligheten.


 93. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Ulrika4,

  Du tar upp en mycket viktig aspekt!

  USA har världens dyraste sjukvård just därför att den drivs kommerciellt och utesluter de fattiga.

  I Sveriges fall var (och är?) väl frågan hur mycket sjukvård man måste satsa på för gamlignar som ändå bara har några få år kvar att leva, saknar objektiv livskvalitet och egentligen bara kostar.

  /Kjell


 94. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Sveriges respons på pandemin har ju fått både ris och ros.

  Hur bra det håller med rekommendationer varierar från land till land och även från tid (situation) till tid.

  Nu när folk tröttnar på eländet sänks garden och länder upplever en andra våg. En del till och med en tredje våg. Eller som i USA en våg som aldrig ebbade ut men bara blev högre och högre.

  Att man jämför Sverige med hela Skandinavien är väl inte helt slumpvis.

  Var Sverige och fler har skött saken dåligt är just i äldrevården.

  Friska människor har ett eget val vad gäller social distancing, undvikande av samlingar, tvätta händerna och ha en mask. Det ansvaret är inte beroende på lagstiftningar.

  /Kjell


 95. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “I Sveriges fall var (och är?) väl frågan hur mycket sjukvård man måste satsa på för gamlignar …”

  Fritt från minnet av låneboken “Patientens pris” berättade en ambulansvårdare hur hon medvetet valt undvika att berätta patientens ålder i rapporten från ambulans till mottagande vårdenhet. Minns inte hennes exakta argument mer än att hon uppfattat att mottagandet av patienten hon fått ansvaret för skulle få olika mottagande och/eller prioriteras olika beroende av ålder. Eventuellt var denna händelse skildrad från Storbrittanien men Sverige har alltså samma vårdsystem där vården drivs av sk. New Public Management-drivkrafter vilket innebär precis samma drivkrafter som inom marknaden. I Sverige delas det offfentliga (åtminstone mellan 1960-1980-talet ungefär) upp med en marknadsdel och en civildel som står jämbördiga brevid varandra med en offentligt sektor ovanpå i den statliga förvaltnings-hierarkipyramiden. I samband med NPM,s intåg under 80-talet har marknadsdelen och den offentliga delen rört ihop sej med varandra så det knappt inte längre går att urskilja den ena sektorn från den andra. Exempelvis har läkare på en del sjukhuschefer som inte har medicinsk utbildning utan samma utbildning som företagsledare samtidigt som läkarna fråntagits sin proffessionella status att leda vårdarbetet och får i stället lönsamhetsdirektiv (i pengar räknat och inte hälsa) att följa. DRG-systemet som jag tog upp i föregående kommentar innehåller hundratals diagnoser eller “prislappar” som anges som “bokföringsunderlag” som i sin tur är underlag för vilken ersättning kliniken ska ha.


 96. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Just nu dör det ca 10 gånger fler i Österrike än i Sverige, detta per 100 T inv, ungefär så ser det ut i många europeiska länder, vad är era teorier om det ?

  Min är att många av våra sköra dog i första vågen, dessa gick inte att skydda då, och de går inte att skydda nu, om det dör så många per dag som det gör nu i tex Italien, nära nog lika många som under första vågen, så visar det väl att det inte funkar, man har förlängt livet på några få människor, detta till kostnad av miljoner andra sköra liv, de flesta barn.

  Vi har haft influensor utan möjlighet att vaccinera svaga tidigare, och vi kommer ha influensor framöver på liknande villkor, vi kan inte blunda för lidande människor “långt borta” för att desperat försöka skydda oss själva, det är inte bättre än stängda gränser för människor som söker skydd.

  /Micke


 97. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Vad betyder den artikeln, att vi kan få färre döda genom att spåra och låsa in människor som är smittade eller kan vara smittade ? Den ekvationen krävs inget geni för att lista ut, men går det att leva så och vad blir konsekvenserna?

  Jag tycker artikeln är direkt vilseledande, medvetet eller omedvetet, det står:

  ” Belgien toppar med 1 292,15 döda per miljon invånare. Därefter följer Peru, Spanien, Argentina, Brasilien, Storbritannien, Chile, Mexiko, Italien, Bolivia och USA som med sina 250 000 döda överlägset leder ligan för ett enskilt land med Brasilien som föga smickrande tvåa.
  Båda av en händelse länder där presidenten hela tiden tonat ned riskerna med pandemin.
  Sverige ligger också relativt högt med sina 605,22 döda per miljon invånare.”

  Han skriver att Brasilien och USA leder ligan med motiveringen att Presidenterna tonat ned riskerna, men nämner inte det ologiska i att de ledare som i Europa tagit det på största allvar har ett värre resultat, utan i hans värld är antal döda totalt det viktigaste och inte antal döda per miljon, oseriöst..

  Stänga in folk och låta andra länder ”klara sin svält själva” tills det eventuellt dragit förbi är fegt, och nackdelen med detta är ju långt fler döda ”globalt” samt ett godkännandet av total myndighetskontroll över medborgare, vilket aldrig kommer att fungera, det finns bara en som kan regera med total makt, och han är inte av denna världen.

  Vi säljer oss i väst, av rädsla ger vi upp grundlagar som demokratin bygger på, jag tror att detta är början till slutet för väst, något nytt kommer.


 98. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Jag måste ställa frågan, varför använda sig av det land (Norge) i Europa som har det bästa resultatet i antal döda/miljon när man jämför med Sverige ? vi har fler likheter med andra länder än vad vi har med Norge, om man nu vill försöka förstå sig på hur det sprider sig.

  Varför ställer vi inte en mer intressant fråga, vad är det som skiljer Norge mot tex Spanien, Italien eller England, varför tjatas det inte om dessa länder, diffen är ju betydligt större mellan Norge och många av dom Europeiska länder än diffen mot Sverige, trots att man har utfört samma åtgärder/lockdowns ? den frågan är ju betydligt mer intressant när man försöker förstå varför det slår så olika och hur man undviker spridning.


 99. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke skrev: Jag måste ställa frågan, varför använda sig av det land (Norge) i Europa som har det bästa resultatet i antal döda/miljon när man jämför med Sverige?

  Om man vill klara något bättre har man ingen nytta av att jämföra sig själv med dem som är sämst, utan just med dem som är bäst.

  /Kjell


 100. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Även om förutsättningarna skiljer ?

  Frågan kvarstår, varför är det så viktigt att jämföra Sverige med Norge, varför inte Norge med flertalet Europeiska länder med betydligt sämre siffror än Sverige, trots sina ”starka” ledare med sina lockdowns.

  Om vi hade stuckit ut i Europa med våra siffror så hade jag förstått ert resonemang, nu är det ologiskt.

  Våra nuvarande dödsfall i den så kallade andra vågen, skiljer sig kraftfullt mot ett stort antal europeiska länder, den skiljer sig i att vi har 10-20 % av deras dödlighet, dvs deras antal döda per miljon ökar betydligt snabbare än våra.

  /Micke


 101. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  När jag först såg rubriken på denna post reagerade jag. Varför skulle man inte våga skriva om Corona? Nu börjar det klarna.

  Vaccinet är framtaget på rekordtid. Min skepsis är att det inte är tillräckligt prövat. Säger jag det högt riskerar jag att hamna i samma grupp som vaccinskeptiker. Lite vatten på min kvarn fick jag när det kom varning för Pfizers vaccin. Jag har tidigare drabbats av allergichock och varit intagen på sjukhus. Jag kommer förmodligen därför inte ta vaccinet. Det kommer fler vaccin, för eller senare kommer jag att vaccineras. Men jag kommer att vara försiktig.

  Jag är glad att Sverige försökt hålla öppet och inte stängt ner. Men när man ser siffrorna för Sverige och jämför dem med grannländerna så undrar man om inte mer kunnat göras. Det är inte enkelt. Kommer att skrivas avhandlingar och artiklar många år framöver om vad som hände och vad som skilde. Kanske jämförelse av överdödligheten mellan länderna är en mer riktig metod än redovisade döda av covid.

  Svaret kommer förmodligen men det dröjer.


 102. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Fredrik,

  En anledning till att det kan bli bråk om man tar upp ämnet covid-19 är ju att Trump-ligan motsätter sig alla goda råd om att minska smittans framfart.

  Jag läste att Delta Airlines redan har svartlistat 700 personer som vägrar att använda munskydd.

  Och som du nämner har vi även alla intressegrupper och fake news angående vaccin.

  En del anser att corona är en “plandemi” alltså något som avsiktligt har lancerats. Andra tror att det är en hoax. Vidare andra tror att 5G från Kina sprider corona. Det är ingen måtta på galna paranoida ideer.

  Vad gäller Pfizer vaccinet är det dock ändå så att den princip det bygger på är en ny princip som inte har använts i de föregående åren av vaccin-design. Jag tror att principen utforskades i samband med Ebola och som möjlig metod att hitta ett vaccin mot HIV. Det jobbas som bekant även med ett test-vaccin mot Malaria.

  (Inom parentes: Ebola har hög dödlighet så mycket få överlever och har en viss immunitet. HIV tillfrisknar man inte från så immunitet är obefintlig. Covid tycks ge en tidsbegränsad immunitet. Malaria är inte en virussjukdom utan en parasit. Ingen av dessa kan således förekommas med vacciner av traditionell typ.)

  Inte så att det skulle vara farligt för människans DNA att få en liten dos virus-RNA injicerat. Men det finns frågetecken vad gäller effektens hållbarhet och eftersom vaccinet bara hindrar patienten att bli svårt sjuk är det stor chans att patienten fortsätter att vara en smittospridare.

  Det finns anledning att göra en jämförelse med HIV. Visserligen blir man frisk efter en Covid-19 smitta, men troligen kan man smittas flera gånger och varje gång vara en smittospridare.

  Jämförelsen ligger i att viruset finns kvar ibland oss och inte kommer att försvinna. Skillnaden ligger i att man kan bli smittad när som helst i det vanliga vardagliga livet.

  Som du mycket riktigt påpekar är åsikterna delade hur man bör handla. Lock down, social distancing, munskydd, etc. Men nog hade man kunnat vara försiktigare med de äldre.

  Jag tror som bekant inte på konspirationer, men det finns något som ligger nära. Varje generation är i viss mån “samma andas barn” (på latin blir det con-spirare) och i vår generation gäller att man i stort sett saknar respekt för livet av ofödda barn och att man anser att äldre är mindervärdiga och saknar livskvalitet. Det senare motiverar ju inte att frigöra resurser för att skydda dessa äldre.

  I flera år nu har det (i alla fall i Holland) talats om att pensionerna för redan pensionerade kommer att behöva sänkas. Men nu när många äldre har dött i corona kom den glädjande nyheten i början på December att sänkning av pensioner inte blir nödvändigt inom överskådlig tid.


 103. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  De här killarna tillför intressant information till debatten, dessutom utan synbara ekonomiska intressen, rekommenderar videon starkt.

  “Former Pfizer vice president and scientific director Dr. Michael Yeadon and German lung specialist and parliamentarian Dr. Wolfgang Wodarg have filed an urgent application with the European Medicine Agency calling for the immediate suspension of all SARS-CoV-2 vaccine studies – particularly the BioNtech/Pfizer study on BNT162b (EudraCT number 2020-002641-42).”

  https://cdn.lbryplayer.xyz/api/v3/streams/free/Mike-Yeadon-Unlocked/0ca6e66a244be97b382aaafff14be94140a422eb/560976


 104. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Tack för en intressant redogörelse för vaccin. Har tidigare läst att covid påminner om eller är en variant av HIV. Oroväckande att vaccinerade personer kan sprida viruset. I så fall är vaccinet inte lösningen på problemet, något som Tegnell har påpekat. Fler och fler rapporteras få covid en andra gång. Detta är nog inte över på länge.

  Kände inte till om hur diskussionen går i Holland. Ingen trevlig läsning. I Sverige diskuteras att man måste jobba längre innan man får pension.


 105. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Fredrik,

  Här är två vaccin-experter du kan hålla ögonen på. Det vaccin som Janssen Farmaceutica, i samarbete med Inovio Pharmaceuticals kommer producera i Luik i södra Holland kan förvaras vid rumstemperatur ock kräver inga tillsatser som kan vara farliga för allergiker. Det är inte klart för distribution ännu.

  INOVIO has assembled a global coalition of collaborators, partners and funders to rapidly advance INO-4800

  Jakten på ett nytt vaccin mot COVID-19

  Johan Van Hoof, global area head of Janssen Vaccines and Prevention BV, said Janssen has invested a lot in the further development of its manufacturing platform that allows it to manufacture viral vector vaccines at extremely high cell density. The platform can produce about 9 million human doses. Once Janssen’s vaccine candidate for COVID-19 nears the end of the phase I trial, it can be put into production.

  Det skrivs kanske inte så mycket om det men totalt är 200 vacciner mot Covid-19 i utveckling i olika länder i världen.


 106. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Det saknas inte “uppfattningar” om corona, covid-19, egentligen SARS-CoV-2.

  Risken finns att den vetenskapliga biten druknar i allt tyckande och social media käbbel, hjälpt på traven av konspiratoriker och “värdeneutrala” nyhetsmedia.

  Följande vetenskapliga artikel ger en bra översikt av nuläget.

  How the novel coronavirus has evolved

  Och så hittade jag denna jämförelse av biverkningar. Har tyvärr ingen brunn för dessa data så att jag kan verifiera det. Men jag vet av erfarenhet att biverkningar av placebo är vanliga.

  Förutom smärta där sprutan insattes är skillnaden minimal.


 107. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Samma uppställning med biverkningar gick att göra med https://sv.wikipedia.org/wiki/Pandemrix

  Men problemet är att biverkningarna bara talar om den omedelbara reaktionen, inget annat, för det finns ingen forskning på det..


 108. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  micke,

  Anser du att människor bör ha rätten att frivilligt välja nya metoder eller experimentella behandlingar om inga andra alternativ finns?

  Som du förstår av min fråga anser jag det och skulle därför gärna vilja vaccineras i dag om det gick.

  Låt de som inte vill och/eller underskattar situationens allvarlighet slippa.

  /Kjell


 109. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Så skrev Daniel Forslund den tionde December. Som bekant drev Daniel Sveriges största “kristna” blogg, Aletheia.

  At great personal expense (friends & family) many of us have stood by President Trump. However, Trump has his weak spots. In his eagerness to get the US back on track his spearheading the Covid Vaccine may go down in history as one of his biggest blunders.
  Yes, some of my conservative friends may not like pointing out the elephant in the room, but it’s there either way. Trump hopped in bed with Big Pharma here. Let’s just hope they don’t make this s**t (the vaccine) manditory. If so, I may be moving back to Mexico.

  Daniel är en stor Trump-anhängare Men till och med Daniel erkänner nu att Trump kanske inte är helt perfekt. (Något vi andra kanske redan tidigare anade 🙂 )

  Daniel är gift med en amerikanska och bor numera i Arkansas. Jag tappar fulltsändigt hakan av dylik idioti! Total mismatch av paradigma.

  Det trista i saken är ju att det inte finns någon möjlighet att ens hitta en början till argumentation när man har så olika paradigma.

  Ta bara ett exempel. Jag förstår inte hur man kan vara “kristen” och rösta på Trump. Märk väl, jag talar om personen och inte om det Republikanska partiet. (I valet röstade en hel del republikaner på Biden för att de ville rösta bort Trump.)

  Daniel förstår inte hur man kan vara “kristen” och vara motståndare till Trump.

  Och allt “maga-folk” sade amen!


 110. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “Anser du att människor bör ha rätten att frivilligt välja nya metoder eller experimentella behandlingar om inga andra alternativ finns?”

  Svar ja, självklart ska man få välja själv, men sen finns väl frågan om vilka behandlingsformer som ska vara tillåtna, en fråga som uppstår är “ska man få experimentera med dna ?” detta har setts som oetiskt, men kommer efter en massvaccination med detta nya vaccin högst troligen öppna dammluckorna lite till, “koka groda syndromet”

  En motfråga, anser du att man skall ha rätten att säga nej till vaccinet, alltså utan att din vardag skall påverkas av restriktioner från myndigheter eller tex restauranger (vaccinated only) ?

  Jag länkade detta ovan https://cdn.lbryplayer.xyz/api/v3/streams/free/Mike-Yeadon-Unlocked/0ca6e66a244be97b382aaafff14be94140a422eb/560976

  La du 30 minuter och lyssnade på honom, och i så fall vad tyckte du om det han sa ? han tar bland annat upp en anledning till varför Sverige har så höga siffror gentemot de nordiska grannarna, det var att vi haft väldigt låga dödstal de senaste åren i influensa, vilket resulterade i att vi ökade vår medellivslängd med 0,5 år på bara ett år, innan har det tagit 10 år att höja den 1 år.

  Som exempel kan tilläggas att Danmark hade 2018 nästan tre gånger så många döda (2700 st) i “vanlig” influensa som Corona har skördat hittills (900 st), detta gick helt obemärkt förbi..


 111. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Micke,

  Ja, jag lyssnade på Mike Yeadon. Första gången orkade jag inte igenom, trots att det verkar vara en trevlig person, men andra gången lyssnade jag för att du gärna ville det. Summan för mej är en halvtimmes tyckande utan att presentera verifierbara fakta så att man själv kan dra slutsatser.

  Det finns inget datum på videon, jag förmodar att han spelade in sin monolog innan den andra vågen tog fart. Att påstå att pandemin är över tycks mej i överkant spekulativt. Men om man går på det är det givet att man inte låter vaccinera sig.

  Att det finns immunitet hos ett antal personer på grund av att de har haft liknande virusinfektioner tycker jag låter helt rimligt.

  Varje dag stoppar vi oss fulla med DNA och RNA från andra organismer och microorganismer. Det ändrar inte vår egen DNA. Den enda risk jag ser med sådan “manipulation” är att det teoretiskt skulle kunna leda till mutationer av t.ex. virus så att de blir aggressivare. Som jag ser det kan det jämföras med GMO.

  Bör det finns skillnader i restriktioner mellan vaccinerade och icke vaccinerade? Ja, det tycker jag nog. 1970 när jag åkte till Kenya första gången var 4 olika vaccinationer förpliktade. Och flera andra rekommenderade. Smittkoppor och Gula Febern hörde till de förpliktade. Smittkoppor är inte längre förpliktat och Gula Febern har förklarats giltig utan änddatum. Var förut max 10 år.

  En ökande skara vägrar nu för tiden vaccin mot mässling. Som resultat har sjukdomsfallen och dödstalen ökat. Många vägrar vaccin mot polio och låter därmed ett icke ringa antal barn bli invalider för livet. Borde kriminaliseras!

  Val har alltid konsekvenser. Varför skulle restaurangägare eller gymägare inte ha rätten att vägra ovaccinerade när vi hunnit fram till den punkt att alla som vill har blivit vaccinerade? Att det kommer bli rese-restriktioner i likhet med smittkoppor tycker jag är rimligt.

  Som sagt, val har konsekvenser oavsett om man väljer att ta emot vaccinet eller väljer att vägra det.

  Jag inser att du tycker att jag underskattar farorna med vaccination och jag tycker att du underskattar farorna med covid-19. Därför är det logiskt att vi drar olika slutsatser.

  Skulle utan minsta tvekan betala 10.000 kronor per person om jag kunde köpa vaccineringen nu för mej och min hustru och kanske några fler.


 112. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Farligare än både covid-19 en vaccin är att förtroendet helt håller på att försvinna ur världen.

  Orsaken är tydlig. Korruption, konspirationsteorier och fake news. Politisk korruption och financiell korruption, makt och pengar, vi och dom.

  Här i Kenya säger nu gemene man att vanligt folk kommer att vaccineras med salt vatten och bara de rika kommer att få det äkta vaccinet mot betalning.

  /Kjell


 113. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Micke,

  En sympatisk doktor som sitter bredvid sin motorcykel i ett garage och säger att pandemin är över, är helt enkelt inte trovärdig.

  Iva-personalen: ”Jobbat 12,5 timmar utan rast”

  Många vittnar om långa arbetspass utan raster och indragen semester.

  – Vi krälar på golvet, dag ut och dag in, medan folk fortfarande går ut och julhandlar.

  Nu när vi nått taket är det riktigt svårt, säger intensivvårdssjuksköterskan Johan Eskander.


 114. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag tycker det är svårt att jämföra olika länder, många olika parametrar ta hänsyn till. Samtidigt tycker jag det är märkligt att Sverige sticker ut jämför med grannländerna.

  Jag gjorde en snabb googling. Danmark, Norge och Finland är cirka 15 miljoner invånare. Vad jag förstår så har grannländerna testa många. Men ändå fick jag dessa siffror.

  Danmark 113 tn 950 döda
  Norge 41 tn 393 döda
  Finland 31 tn 461 döda
  Sverige 320 tn 7514 döda

  Jag förespråkar inte att man ska stänga ner samhällen. Frågan är dock vad man kunnat göra för att minska smittspridningen.

  För att jämföra olika länder tror jag att det enklaste är att jämföra överdödligheten per år. Kanske är ett grovt instrument men skulle jämna ut skillnaderna hur man rapportera antal döda.


 115. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Nu är det ju inte en “sympatisk doktor” utan “Tidigare Pfizer vice president och vetenskaplig chef”, jag tycker det slår lite tyngre, han borde ha adekvat utbildning att uttala sig i ärendet, eller hur ?

  “Former Pfizer vice president and scientific director Dr. Michael Yeadon and German lung specialist and parliamentarian Dr. Wolfgang Wodarg have filed an urgent application with the European Medicine Agency calling for the immediate suspension of all SARS-CoV-2 vaccine studies – particularly the BioNtech/Pfizer study on BNT162b (EudraCT number 2020-002641-42).”

  https://www.zerohedge.com/medical/ex-pfizer-exec-demands-eu-halt-covid-19-vaccine-studies-over-indefinite-infertility-and

  Du skrev:
  “Jag inser att du tycker att jag underskattar farorna med vaccination och jag tycker att du underskattar farorna med covid-19. Därför är det logiskt att vi drar olika slutsatser.”

  Jo visst är det delvis så, men mest tycker jag att många överskattar  Covid-19 och att det kommer leda till lång mer lidande än vad sjukdomen gör, jag vet inte om ni kan läsa detta men i SVD skrevs denna artikeln som jag tycker är huvudet på spiken
  https://www.svd.se/varlden-star-infor-en-hungerpandemi

  Du skrev:
  “Varje dag stoppar vi oss fulla med DNA och RNA från andra organismer och microorganismer. Det ändrar inte vår egen DNA. Den enda risk jag ser med sådan “manipulation” är att det teoretiskt skulle kunna leda till mutationer av t.ex. virus så att de blir aggressivare. Som jag ser det kan det jämföras med GMO.”

  Jag ser det inte som GMO,  även om GMO säkerligen är förkastligt..

  Vad det gäller belastningen inom sjukvården så är den högre än normalt, mycket på grund av bantningar genom åren,  där belastningen just nu är som störst är i Stockholm, dessa har för närvarande något mer en en tredjedel av den belastningen som var i våras,  https://www.svt.se/datajournalistik/corona-i-intensivvarden/    
  Det bör man rimligtvis klara.

  Det sista jag läser är dessa skvallerblaskor som Tex Aftonbladet, jag har åtskilliga gånger kunnat följa upp deras “sensationsnyheters” halvlögner och spektakelannonser, anonyma källor osv

  Så på det andliga planet då,
  Jag tror att Bibeln är sann, jag är det man skulle kalla Fundamentalist, jag tror jorden är ca 6000 år, den skapades färdig vilket gör att saker kanske kan uppfattas äldre, vad vill jag säga med detta ?
  Jo dessa människor som jag tror kommer att utföra de delar som det pratas om i uppenbarelseboken 13, de kommer göra det så som det beskrivs ordagrant, dessa är människor med makt, troligtvis gemensam makt, och de styrs av Satan, medvetet eller omedvetet.

  Jag tror inte vaccinet är märket, men det är en del i att koka den groda som krävs för att kunna slutföra profetian, precis som jag tror att tjatet om munskydden har en del i att tvinga fram ett annat sätt att identifiera oss, tex när vi ska resa, poliskontroller osv.
  Tekniken finns idag, att egentligen ordagrant sätta ett “märke” som är ständigt uppkopplat och kan visa vissa värden i din kropp, din vaccinationsstatus, var du är, ditt bankkonto och ditt samröre med andra människor, detta är en verklighet och närmare än så kan det inte bli Uppenbarelseboken 13.

  /Micke


 116. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  En av de största anledningarna att Sverige har så många fler döda, är att vi hade färre döda åren innan CV19, som jag skrev ovan så hade Danmark nästan 3 gånger så många döda i den vanliga influensan 2018 än i Covid 19, alltså 2700 döda 2018, vi hade långt fler gamla och svaga som överlevde dessa år, sedan finns det parametrar med högre invandring som också är en bidragande orsak, då dessa är överrepresenterade. Det ologiska i att bara jämföra länder rakt av förstår jag inte.


 117. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Micke,

  Helt klart har väl Dr. Michael Yeadon fel när han säger att pandemin är över. Vi får lämna det där.

  Och så sänder jag dej ändå en länk till skvallerblaskan Aftonbladet.

  Bakom vaccinmotståndet döljer sig antisemitism och konspirationsteorier

  Detta är något jag själv också har konstaterat hos några få bekanta i Holland. Israel och judar kommer alltid med i bilden på ett eller annat sätt när konspirationsteorier presenteras.

  Precis det anser jag vara betydligt farligare än både corona och vaccinet.


 118. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Skulle gärna ha sett denna serie på 3 delar om vaccinmotståndet. Tyvärr kan den bara ses i Sverige.

  Avsnitt 1

  Diza ligger vaken på nätterna bredvid sin fyra månader gamla son. I huvudet snurrar allt hon har läst på nätet. Ska hon tillåta att han vaccineras mot sjukdomar som mässling och polio? När träffade hon senast någon med mässling? Trots att vi lever i en pandemi tycks antivaccin-rörelsen koppla ett allt hårdare grepp om de unga föräldrarna. Hur gick det till när en skandaliserad brittisk läkare och en hemmamamma från Österbotten blev ett hot mot både barnhälsovården och kampen mot covid-19? Journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson bestämde sig för att ta reda på svaret och drevs allt djupare in i att infiltrera dagens vaccinmotstånd. Del 1 av 3.

  Avsnitt 2

  Diza blev mamma strax efter nyår. Hon vet att myndigheterna säger att barnvaccinationerna är extremt säkra – ändå kan hon inte sluta tänka på allt hon läst i sociala medier om biverkningar. Ett av orosmolnen är autism. Hur lyckas antivaccin-rörelsen hålla liv i myten om en koppling mellan vaccin och autism – trots att forskningen gång på gång visat att det inte stämmer? Journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson har infiltrerat vaccinmotståndsrörelsen för att få kontakt med människorna bakom de framgångsrika kampanjerna. En viktig förklaring visar sig finnas i en gåtfull allians mellan en av vår tids mest skandaliserade forskare och en allt större grupp av förtvivlade föräldrar. Del 2 av 3.

  Avsnitt 3

  Journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson har infiltrerat antivaccinationsrörelsen i mer än 1,5 år. De har förvånats över all värme och gemenskap som präglar rörelsen. Men ju djupare in i rörelsen de lyckats komma, desto tydligare har det också blivit att det finns metoder och mål som oroliga föräldrar inte ska få reda på. Samtidigt är det dags för den nyblivna mamman Diza att fatta viktiga vaccinationsbeslut. Därför blir hon den första som får se bilderna inifrån rörelsen, även de som bara kunde fångas med dold kamera. Men kommer sanningen om hur företrädare för rörelsen manipulerar, vilseleder och döljer sina verkliga mål att påverka Dizas beslut? Del 3 av 3.

  Vi lever sannerligen i mycket märkliga tider!

  Jag skall nu göra något mycket vågat, nämligen att citera ur Uppenbarelseboken, kapitel 6, verserna 1 till och med 8, som handlar om de första fyra sigillen. Efter varje sigill fogar jag in en kort kommentar.

  Och jag såg när Lammet bröt ett av sigillen och jag hörde en av de fyra varelserna säga med en röst som åskan: Kom och se. Och jag såg, och se, en vit häst, och den som satt på den hade en båge, och åt honom gavs en segerkrans, och han drog ut segrande och för att segra.

  Historiskt har det tolkats att det måste vara Jesus som är ryttaren på den vita hästen, en segrare med segerkrans. Men han rider i mycket dåligt sällskap, som vår broder Sven Reichmann brukade säga.

  Om vi antar att inget av sigillen förebådar något gott ligger det närmare till hands att den vita hästen symboliserar humanismen och vetenskapen.

  Och när han bröt det andra sigillet, hörde jag den andra varelsen säga: Kom och se. Då kom en annan häst ut som var röd, och åt honom som satt på den blev det givet att ta bort freden från jorden, så att de skulle slå ihjäl varandra. Och ett stort svärd gavs åt honom.

  Röd, ja det är ju tydligt, har många tyckt. Detta måste ju vara kommunismen. Men de länder som har krigat mest i de senaste 500 åren är Uganda, USA, Rwanda, Storbritannien, Estland, Frankrike, Australien, Chad och Niger i nämnd ordning. I listan finns det bara tre som kan kallas “stormakter”, nämligen USA, Storbritannien och Frankrike.

  USA ligger i särklass i topp. Är det bara en tillfällighet att Republikanerna har rött som sin färg? Är det bara en tillfällighet att de senaste 5 åren har lett till splittring både nationalt och internationalt under Republikanskt styre och en president som verkligen gjort allt han kunde göra för att splittra? Med undantag, kanske, för de senaste månadernas “fred” i Mellanöstern och diplomatiska relationer med Israel. Är det bara en tillfällighet att populister och charlataner och konspirationister har kännt sig stödda av USA’s president?

  Är det bara en tillfällighet att humanismens ursprungsland finns med i topp 3? Är det bara en tillfällighet att USA hittills toppar listan som mest aktiv vad gäller vetenskap? Är det bara en tillfällighet att de brittiska “vetenskapsmännen” James Hutton, Charles Lyell och Charles Darwin fick bli evolutionslärans apostlar?

  Och när han bröt det tredje sigillet, hörde jag den tredje varelsen säga: Kom och se. Och jag såg, och se, en svart häst, och han som satt på den hade en vågskål i sin hand. Och jag hörde en röst mitt ibland de fyra varelserna säga: Ett mått vete för en denar, och tre mått korn för en denar, och oljan och vinet får du inte skada.

  Man behöver inte vara profet för att förstå att den rika världens ekonomi grundar sig på rovdrift, slaveri, skövlande av naturtillgångar och orättvisa. Vi får väl se hur det kommer att gå i följden av corona-krisen. Låt oss koppla det tredje sigillet med det fjärde.

  Och då han bröt det fjärde sigillet, hörde jag den fjärde varelsens röst säga: Kom och se. Och jag såg, och se, en blekgrön häst. Och han som satt på den hette Döden, och dödsriket följde med honom. Och åt dem gavs makt över fjärdedelen av jorden, till att döda med svärd och med hungersnöd och med död* och genom de vilda djuren på jorden. (Not: *Det står faktiskt θάνατος (thanatos) i grundtexten. Men ordet kan översättas med “död” eller “dödligt”. I många översättningar har man översatt med “pest”. Min mening är att det vore mer korrekt att översätta med “allt dödligt”. Det kan då vara pest men även förgiftning, tänk på kemiska utsläpp och dylikt.)

  Någon tidtabell för detta kan man nog inte göra i förväg. Som jag ser det handlar det inte om en sekvens där det följande ersätter det föregående, utan snarare om en sekvens där det följande bygger på det föregående. Men nog känns det kusligt nära, allt detta.


 119. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Jag har sett serien och den var onekligen bra. I sista delen berättar huvudpersonen, eller vad jag ska kalla henne, att hon tror att NWO ligger bakom vaccin.

  För de som inte känner till NWO så står det för New World Order, Den nya världsordning. Det är en hemlig grupp av judar som styr världen. Alla världens ledare är bara marionetter till denna grupp av judar. Vaccin används för att styra världen, vi som vaccineras blir lydiga får.


 120. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Du skrev,
  “För de som inte känner till NWO så står det för New World Order, Den nya världsordning. Det är en hemlig grupp av judar som styr världen. Alla världens ledare är bara marionetter till denna grupp av judar. Vaccin används för att styra världen, vi som vaccineras blir lydiga får.”

  Var har du läst detta, det finns många fler sjuka varianter än så ? =) “vaccin = lydiga får” det var en ny variant av de ytterligheterna jag har läst, nästan som utomjordingar och ödlor som styr världen bakom masker, förstör egentligen varje möjlighet till saklig debatt.

  Men allvarligt, enligt Bibeln skall vi få en något som förenklat kan beskrivas ungefär så här:

  “Vissa kristna anser att världskonspirationen är en del av det som senare ska leda till domedagen. Satan ska styra Antikrist från Vatikanen, som tolkas från Uppenbarelseboken som den Babylonska skökan som bedriver otukt med kungar (kungar ska läsas som makthavare), och som senare ska införa en världsreligion och en världspolis.”

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_nya_v%C3%A4rldsordningen_(konspirationsteorier)

  Sedan om det är rätt antikrist eller inte är ju av mindre vikt, jorden skall styras på det sättet, eller hur?

  Hur tror du det skall gå till om inte någon konspirerar?
  “Ordet konspiration härrör från latinska conspirare och med det menas att två eller flera personer samverkar i syfte att verkställa en hemlig plan”

  Ett litet ironiskt citat som jag tror ligger närmast sanningen:
  ” Conspiracy theory, the insane notion that sometimes powerful people work together in secret to advance political agendas that will increase their welth and power”

  /Micke


 121. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Ja dom är duktiga på att lobba för detta med vaccin, jag kunde inte läsa den då den var låst, men sådana artiklar tar bort varje saklig diskussion, ingen vill bli förknippad med Nazism.

  Frågan varje person bör ställa sig är, varför leta reda på en “Nasse” som inte gillar vaccin och göra en story om det ? man kan säkerligen hitta lika många inom vänstern, skriv gärna om henne, men med kopplingen till Nazism blir det ju för uppenbart vad man vill göra.

  Hur ser du på att SD som beskrivs som “Nassar” är pro vaccin, pro munskydd, ? den ekvationen går inte riktigt ihop =)

  /Micke


 122. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Fredrik,

  Ja, ungefär så brukar det ju låta. Med vissa variationer.

  /Kjell


 123. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Det finns att läsa på många olika ställen på nätet, både svenska och amerikanska sajter. Det sägs också i dokumentären i tredje avsnittet.


 124. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Micke skrev:

  Hur tror du det skall gå till om inte någon konspirerar?
  “Ordet konspiration härrör från latinska conspirare och med det menas att två eller flera personer samverkar i syfte att verkställa en hemlig plan”

  Ett litet ironiskt citat som jag tror ligger närmast sanningen:
  ” Conspiracy theory, the insane notion that sometimes powerful people work together in secret to advance political agendas that will increase their welth and power”

  Vi får väl hoppas att du och din hustru konspirerar vad gäller era barns uppfostran. Det är ju inte alltid möjligt för föräldrar att förklara för barnen vad målet är.

  Det stämmer visserligen att “con spirare” betyder gemensam eller samma anda. Men om man vill föra en saklig diskussion får man inte bortse från ords gängse denotationer (orboks-betydelser) och ordet “konspiration” definieras på detta sätt:

  Konspiration (av latinets conspirare: ‘andas tillsammans’), komplott eller sammansvärjning, syftar på ett hemligt samarbete mellan en grupp individer med dunkelt, olagligt eller illasinnat syfte.

  Och då blir ju mitt ordval illasinnat när jag skriver att du och din hustru konspirerar i uppfostrandet av barnen.

  I Matt. 12:25 berättas det att Jesus förespråkade “con spirare”: Varje rike som kommer i strid med sig självt blir ödelagt, och varje stad eller familj som kommer i strid med sig själv kan inte bestå.

  Familjer, byar, städer, företag, föreningar, församlingar, länder behöver kunna samarbeta med gemensamma mål (con spirare) för att inte falla sönder.

  Men i Bibeln får vi även veta att Gud kan sända “splittringens ande” för att omintetgöra konspirationer.

  I 1 Mos. 6 läser vi om hur Gud upprättade ett förbund med Noa och hans familj. Gud ville ha gemenskap med dem “i samma anda”. Men efter en tid uppstod det maktmänniskor som ville göra sig ett eget förbund med målet att göra sig ett namn. Det var således en konspiration mot Gud och därför sände Gud splittringens ande över dem.

  (Inom parentes tror jag att det är denna splittringens ande Paulus syftar på i 2 Thess. 2:6  Och ni vet vad det är som nu håller honom tillbaka så att han kan träda fram först när hans tid kommer.  Alla som har försökt skapa enhet vet att det är ordentlig motvind och uppförsbacke.)

  Det ironiska citatet motverkar förtydligande av det man vill säga. Det är väl självklart att politiker samarbetar med kollegor i samma parti. Och visst är det oundvikligt att de gärna väljer alternativ som är till egen fördel. Det finns bevisligen mycket grumligt vatten och många fula fiskar.

  I Belgien avslöjades priset på vaccinerna. Moderna var dyrast med 180 kronor per injektion. Man behöver två. Pfizer kom därnäst med 120 kronor per shot. Billigast är AstraZeneca med 18 kronor per shot. En annan billig är Janssens som man dessutom bara behöver en injektion av och som kan bevaras vid rumstemperatur.

  Kan det ha funnits (finns det) hemliga överenskommelser mellan politiker och storföretagare som ger de dyraste vaccinerna företräde? Ja, visst kan det det.

  Kan det ha fifflats med testrapporter för att komma först? Säkerligen!

  Lägg märke till att jag skriver “kan det“!

  Man går dock över gränsen till fablernas värld när man fantiserar ihop illasinnade, internationella hemliga ligor som är ute efter att förgifta mänskligheten.

  “Anti vax” är däremot en konspiration i ordets rätta bemärkelse. Förgiftade av sin egen anda misstror de allt och alla och drar med sig många ner i dyn.


 125. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Inget i din respons tar upp det jag skrev om.

  /Kjell


 126. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Menar du detta ?

  “Helt klart har väl Dr. Michael Yeadon fel när han säger att pandemin är över. Vi får lämna det där.

  Och så sänder jag dej ändå en länk till skvallerblaskan Aftonbladet.

  Bakom vaccinmotståndet döljer sig antisemitism och konspirationsteorier

  Detta är något jag själv också har konstaterat hos några få bekanta i Holland. Israel och judar kommer alltid med i bilden på ett eller annat sätt när konspirationsteorier presenteras.

  Precis det anser jag vara betydligt farligare än både corona och vaccinet.”


 127. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Ja, jag menar detta och är troligen lika fundersam över din respons som du tycks vara över min.

  Jag är inte bara “icke-konspirastorisk”.

  Jag är faktiskt “anti-konspiratorisk”.

  För jag har sett hur konspiratorism är lika farlig som alla andra -ismer.

  Hur troende vänner har gått ner sig i konspiratorism-träsket och förlorat sin tro (sitt förtroende) för Herren.

  /Kjell


 128. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Som med det mesta finns det olika grader av hur man ställer sig till vaccin, allt från 100% för (och alla som inte tycker som mig är idioter och borde låsas in) till 100% mot (och alla som inte tycker som mig är idioter), dom som är 100% för har oftast mer åsikter om dom som är mot än tvärtom.

  Jag har inga fördummande ord för människor som vaccinerar sig eller sina barn, deras val deras ansvar, men det jag kan tycka är, att man ska läsa på både fakta och frågeställningar om vaccinet och det som det skall skydda mot, dvs de förutsättningar som finns för att drabbas av sjukdomen kontra eventuella biverkningar, miljöer, leverne osv, att bara hålla fram armen och säga ja tack är historiskt sett inte genomtänkt, att kritisera människor som är skeptiska till en del vaccin utan att undersöka fakta och historia är lika ogenomtänkt.

  Exemplet med HPV-vaccin som vi pratat om tidigare, det är ett exempel på när jag skulle kunna vara för det vaccinet om jag bodde i ett annat land med andra förutsättningar, i Sverige är jag inte för.

  Exempel med vaccinationsprogram i en del länder, är säkerligen fördelaktigt, tyvärr ligger ju det mesta nere nu då väst “skyddar sig själva”

  Jag gissar att liknande tankegångar är den största delen skeptikers funderingar, och inte de extrema exempel som oftast används av dessa som är 100% för, liknade denna:

  “För de som inte känner till NWO så står det för New World Order, Den nya världsordning. Det är en hemlig grupp av judar som styr världen. Alla världens ledare är bara marionetter till denna grupp av judar. Vaccin används för att styra världen, vi som vaccineras blir lydiga får”

  Denna beskrivningen av NWO med judiska kopplingar och den beskrivningen av vaccin är ju bara en av flera idiotier som cirkulerar, högst troligt är att detta mest gynnar vaccinationsbolagen och de som jobbar för att få till det som Uppenbarelseboken berättar om, desinformation på nätet görs av alla med en agenda.

  I princip samma sak som när Aftonbladet kopplar samman Nazism med vaccinationsmotståndare, det är bara oärligt och uppenbart, den kopplingen finns inte, enligt undersökningar så är ca 50 % av befolkningen i flera Europeiska länder skeptiska till detta nya vaccin, dessa är väl rimligtvis inte till största delen Nassar. 

  Denne Dr. Michael Yeadon     https://www.zerohedge.com/medical/ex-pfizer-exec-demands-eu-halt-covid-19-vaccine-studies-over-indefinite-infertility-and      som uttalar sig minst sagt skeptiskt mot det helt nya och oprövade SarsCov 2-vaccinen, han har ju avsevärt större meritlista än någon på denna sidan, säkerligen även alla som skriver artiklar på tidningar liknande Aftonbladet, troligtvis även de flesta experter som har uttalat sig i media.

  Hans argument finns i det dokument som skickats till “European Medicine Agency” argument som varken jag eller troligen ingen på denna sidan skulle kunna redogöra innebörden för, men hans oro bekräftar min skeptiska inställning till just detta vaccin.

  Så om någon på denna sidan, som är för vaccin i vilken grad det än är, skulle möta denne Dr. Michael Yeadon, skulle ni då så självsäkert uttrycka er på liknande sätt som i denna tråden, där kopplingen mellan vaccinationsskepsis och Trumpanhängare, Nazism och vilka galenskaper som helst görs gällande ?

  Verkar jag stött så är det nog för att jag är det, jag är så trött på att så fort ett ämne tas upp som det råder tvivel och oklarheter kring, så blir motargumenten nästan alltid dom sjukaste på nätet, tex: nämner man att 9/11 faktiskt innehåller vetenskapliga bevis för att den utredning som gjordes (NIST) inte håller vid granskning, så blir svaret ironiskt “ja det är ju en komplott av Judarna” inget sakligt, likadant med Estonias utredning eller det samarbete som självklart finns över gränser och religioner för att skapa det rike som beskrivs i Uppenbarelseboken.

  Ja menar, kan inte du Kjell eller valfri läsare beskriva hur du/ni tror att detta kommer att genomföras, hur blir jordens invånare medlemmar av en värld liknande det som beskrivs i Uppenbarelseboken, hur kommer vi inte kunna köpa och sälja osv.. ??


 129. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Micke,

  Eftersom detta helt tydligt inte leder till något gott får du klara dej utan replik från min sida.

  Vill bara korrigera en felaktighet i din kommentar.

  Aftonbladet kallade inte antivaxtanten nazist. De bara rapporterade om hennes antisemitiska uttalanden. Antisemiter finns både till höger och vänster.


 130. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Du skrev:
  “Aftonbladet kallade inte antivaxtanten nazist. De bara rapporterade om hennes antisemitiska uttalanden. Antisemiter finns både till höger och vänster. ”

  Jag vet inte om jag skrivit att dom kallade henne för Nazist, däremot skrev jag det uppenbara att man vill koppla vaccinationsmotstånd till Nazism, enligt media i Sverige med Aftonbladet i spetsen så är det bara inom Nazismen det finns antisemitism, dom rapporterar väldigt dåligt om den stora orsaken till ökningen av antisemitism i Sverige, nämligen Islam, för det är ju rasistiskt.
  Men byt ut ordet Nazist till Antisemit, det gör ju ingen skillnad i sak, 50 % är väl inte antisemiter, eller ?

  Du skrev,
  “Eftersom detta helt tydligt inte leder till något gott får du klara dej utan replik från min sida.”

  Jag förstår inte varför det inte skulle leda till något gott, dvs mer förståelse för varandras åsikter och tankar, man kan lära sig mycket om en människa genom en diskussion.

  Men om du inte vill svara på något ovan, kan du åtminstone bara svara på detta,

  “Hur blir jordens invånare medlemmar av en värld liknande det som beskrivs i Uppenbarelseboken, hur kommer vi inte kunna köpa och sälja osv.. ??”

  För om de tankar och funderingar jag har, om att mäktiga män (av varje religion) inom olika sällskap, jobbar för att skapa det riket, om det bara är påhittade konspiratoriska tankar vill jag gärna försöka förstå hur du tror att det kommer till.

  /Micke

  Ja menar, kan inte du Kjell eller valfri läsare beskriva hur du/ni tror att detta kommer att genomföras, hur blir jordens invånare medlemmar av en värld liknande det som beskrivs i Uppenbarelseboken, hur kommer vi inte kunna köpa och sälja osv.. ??


 131. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Till att börja med vill jag bara säga att jag personligen lutar mer åt höger än åt vänster. Bibeln: Den som inte arbetar skall heller inte äta!

  Sedan vill jag be om ursäkt till alla som förkastar “skvallerblaskor” bara för att de kallas så och huvudsakligen för att de förkunnar saker som stöter den egna tolkningen av situationen.

  Till sist vill jag rekommendera denna analys av komplott-teorier.

  Vi befinner oss i en konspirationsteoretisk högkonjunktur

  Och som avslutning vill jag be anti-anti-konspiratorikerna här, eller kanske de bör heta mede-konspiratoriker att ge exempel på situationer (fakta) där deras paranoia har lett till positiva resultat.


 132. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Oundvikligen bedömer vi olika situationer på olika sätt.

  Jag ser ingen anledning till att detta bör leda till osämja.

  Därför vill jag stänga kommentarerna i denna tråd med en kort beskrivning av vad jag tror kommer att hända.

  1. Viruset kommer att kräva mer liv av älskade vänner än vi trodde.

  2. Viruset kommer att mutera så att vaccinerna blir overksamma eller bara dåligt verksamma.

  3. De financiella konsekvenserna kommer att bli oss övermäktiga. Var och en bör vara beredd att klara sig med hälften av den nuvarande budgeten.

  4. Det fanns inget sätt att undvika detta.

  Men Herren har all makt i Himmelen och på jorden.

  Detta, och bara detta, kan vara vårt hopp och vår tröst.


 133. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
   
    Jag ser mej nödsakad att öppna denna tråd igen.
   
    Kommer mycket snart att berätta varför i nästa kommentar.
   


 134. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  ETT MORALISKT DILEMMA

  Nyhetsrubrikerna i dag domineras av det muterade Covid-19 som enligt rapporterna sprider sig snabbare än de andra varianterna. Men det finns även en nyhet som jag, kristen fundamentalist, inte kan tiga om.

  CNN har rubriken:

  Vatican OKs getting Covid-19 vaccines that used cell lines from aborted fetuses

  Liknande rubriker finns i flera nyhetsmedia, kanske framför allt i länder där många anser att påvens ord är gudaord. En något mjukare variant på rubriken är denna:

  Vatican OKs Receiving COVID-19 Vaccines, Even If Research Involved Fetal Tissue

  På skilda håll hakar man på i social media och dylikt och säger ungefär att “när det egna livet hotas struntar man i sina egna moraliska principer”.

  Fakta finns att läsa i denna artikel hos Science Magazine

  Här berättas att det finns två “cell-linjer” där cellerna ursprungligen kommer från aborterade foster, och nu används i åtminstone 5 covid-19 vacciner.

  At least five of the candidate COVID-19 vaccines use one of two human fetal cell lines: HEK-293, a kidney cell line widely used in research and industry that comes from a fetus aborted in about 1972; and PER.C6, a proprietary cell line owned by Janssen, a subsidiary of Johnson & Johnson, developed from retinal cells from an 18-week-old fetus aborted in 1985. Both cell lines were developed in the lab of molecular biologist Alex van der Eb at Leiden University.

  Jag översätter:

  Minst fem av kandidat-COVID-19-vaccinerna använder en av två humana fostercellinjer: HEK-293, en njurcellinje som används i stor utsträckning inom forskning och industri som kommer från ett foster som aborterades omkring 1972; och PER.C6, en egen cellinje som ägs av Janssen, ett dotterbolag till Johnson & Johnson, som utvecklats från retinala celler från ett 18 veckor gammalt foster som aborterades 1985. Båda cellinjerna utvecklades i ett laboratorium av molekylärbiologen Alex van der Eb vid Leiden University.

  Ännu mer bekymrad blir jag när jag läser följande (tar det bara i översättning):

  Celler som härrör från frivilliga aborter har använts sedan 1960-talet för att tillverka vacciner, inklusive nuvarande vacciner mot röda hund, vattkoppor, hepatit A och bältros. De har också använts för att göra godkända läkemedel mot sjukdomar som hemofili, reumatoid artrit och cystisk fibros.

  Följande Covid-19 vacciner använder cellmaterial ursprungligen från aborterade foster.

  Developer Vaccine type Fetal cells used Human trials Potential U.S. funding Warp Speed pick
  CanSino Biologics, Inc./Beijing Institute of Biotechnology Replication-deficient adenovirus HEK-293 Yes (phase II) No No
  University of Oxford/AstraZeneca Replication-deficient adenovirus HEK-293 Yes (phase II/III) $1.2 billion Yes (short list*)
  Janssen Research & Development USA Replication-deficient adenovirus PER.C6 No $456 million Yes (short list*)
  University of Pittsburgh Protein subunit HEK-293 No No No
  ImmunityBio/NantKwest Replication-deficient adenovirus HEK-293 or derivative E.C7 No No Yes (long list)

  Mer följer men jag vill avsluta med att säga att påvens ord inte är “gudaord” för mej och att jag som kristen fundamentalist här ställs inför ett gigantiskt dilemma.

  Helt kort kan det ju inte vara så att bara för att dessa barn mördades för länge sedan så är det nu okay att dra nytta av morden!


 135. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Jag vill ge lite bakgrundsinformation och för att inte behöva skriva allt själv knipsar jag bland annat från WikiPedia.

  Stamceller

  Det första hindret att övervinna är tillgången på embryonala stamceller. I varje embryo finns det endast 30-40 stamceller, och de måste tas ut när embryot är fyra-fem dagar gammalt.

  Ett annat problem är att embryonala stamceller, som är de stamcellerna som väcker störst intresse då de kan bilda samtliga kroppsceller, kan ge upphov till tumörer. Detta eftersom de inte påverkas av sin omgivning som adulta celler gör, då de adulta cellerna är specialiserade på sina respektive områden.

  Ytterligare ett problem att lösa med embryonala stamceller är att kunna styra differentieringen så att precis rätt typ av cell bildas. Problemet är dock löst med hjälp av inducerade pluripotenta stamceller som kan tas fram utan ett embryo och kan bilda i princip vilka andra kroppsceller som helst, förutom placentan.

  Användandet av stamceller är politiskt kontroversiellt i många länder, då den viktigaste källan för humana stamceller är aborterade foster.

  Från och med april 2005 är det i Sverige tillåtet att forska på befruktade ägg för att bota svåra sjukdomar. Tidigare har detta enbart varit tillåtet för att förbättra metoderna för provrörsbefruktningar. Lagen tillåter numera även skapandet av stamceller genom så kallad somatisk cellkärnöverföring. Överföringen innebär att kärnan i ett obefruktat ägg tas bort och ersätts med kärnan från en kroppscell från en annan människa. Både forskning på befruktade ägg och somatisk cellkärnöverföring ska dock först godkännas vid en etisk prövning.

  In vitro fertilisation

  Vid behandlingar som leder till att det endera måste produceras ett överflöd av äggceller, eller där äggceller och sperma kombineras “in vitro” (betyder i glas) uppstår alltid situationen att det blir överflödiga befruktade ägg som endera måste bevaras eller förstöras, och foster som aborteras, och som numera får användas för “forskning”.

  Ofta en källa för stamceller från embryon som är 4-5 dagar gamla, utvecklingsmässigt.

  Pluripotenta stamceller

  Pluripotenta stamceller kommer ursprungligen från det inre cellmassans celler (ICM) som finns inuti en blastocyst. Dessa stamceller kan bli vilka vävnader som helst i kroppen förutom moderkakan (lat. placenta). Bara den totipotenta stamcellen (också kallad Morula) från de tidigare stadiet av embryot kan bli vilka vävnader som helst.

  Totipotent = kan bli vad som helst.
  Pluripotent = kan bli vilken cell som helst i den befruktade sorten.
  Multipotent = kan bli många av de celler som behövs i den befruktade sorten.
  Oligopotent = kan bli mer än en av de celler som behövs i den befruktade sorten.
  Unipotent = kan bli den avsedda cellen i den befruktade sorten.

  I vårt fall är “den befruktade sorten” en människa som bör befinna sig i en kvinnas livmoder där han/hon vävs av Gud.

  Allt efter som stamcellerna “utvecklas” går de från pluripotent via multipotent och oligopotent till unipotent och blir således snabbt mindre användbara.

  Kortfattad sammanfattning av situationen

  Allt sedan fertilitetsbehandlingar och aborter blev vanliga och legaliserades har “forskare” experimenterat med befruktade ägg och så kallade foster.

  Eftersom det finns tydliga och relevanta etiska problem med båda har man försökt ge experimenten så lite publicitet som möjligt.

  Man har sedan använt den gängse metoden att ta små steg (koka grodor) så att protesterande opinion inte blev för stark.

  Argument för forskningen är främst de kunskapsvinster som direkt eller indirekt kan rädda liv eller bidra till att förbättra livskvaliteten hos många. Motståndare menar bl. a. att embryot är en skyddsvärd människa och accepterar inte embryonal stamcellsforskning då den leder till embryots död. Andra motargument kan handla om eventuellt missbruk som till exempel handel med embryon eller orättvisor när det gäller vem som ska få ta del av behandlingen. (Exempel på handel i embryon är “Planned Parenthood” i USA, och som till och med förordar aborter av livsdugliga “foster”.)

  Man har således använt sig av “forskningens framsteg” för att sedan få med sig grupper som har fördel av resultaten. På så sätt växer opinionen i fördel för forskningen eller åtminstone frestelsen att se mellan fingrarna på det som sker.

  Kunskapens träd på (om) gott och ont leder till svåra dilemma. Tänk dej ett föräldrapar med ett dödligt sjukt barn som har chansen att botas med hjälp av embryonala stamceller. Vad skulle du välja?

  Oundvikligen ökar mängden av människor som känner någon som har “hjälpts” av sådan forskning. Som resultat har vi troligen redan nått så långt att en majoritet är för dessa tekniker utan något enda förbehåll.


 136. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell, jag blir inte riktigt klok på detta. Har läst att cellerna från aborterat foster som används vid tillverkning av vaccin härrör från ett aborterat foster 1962 (Sverige) och ett foster från 1966 (England). All vaccintillverkning ska enligt uppgift härröra sig från dessa foster, celler som kultiverats vidare.

  Är det sant?

  Eller

  Används foster som råvara till dagens vacciner?

  Moraliskt är det förkastligt bägge men vore grymt om foster använd som råvara, och att tillgången därför måste vara god. Måtte det inte vara så illa.


 137. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Fredrik,

  Ärligt sagt så vet jag inte. Jag visste inte ens att dessa celler användes för produktion av vacciner med mera.

  Däremot vet jag att det faktiskt är så illa att det drivs handel med aborterade barn. (Tycker illa om att kalla dem “foster”.)

  Jag skrev en artikel om detta: Gränslöst – no limits

  Om du inte vill läsa hela artikeln kan du scrolla ner till biten om aborter. Där finns tre länkar som handlar om “Planned Parenthoods” handel med aborterade barn.

  Varning! Det är mycket gruvliga saker som avslöjas.

  Att dessa aborterade barn används för forskning inom “läkarvetenskapen” och “läkemedelsindustrin” är nog tyvärr ett faktum. Men även kosmetikaindustrin hör till intressenterna. Alla vill ju hitta en metod att inte åldras. Satans lögn från Paradiset: “Nej, visst inte skall ni dö!”

  Den onde står säkert fortfarande bakom denna lögn och “inspirerar” alla som är villiga att forska på hans villkor. Pengar, ära och makt hör till belöningen.


 138. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Vad som är sanning är svårt veta. Googlar man på “aborter vaccin” så får man upp flera länkar som delvis förnekar sambandet, en del erkänner odlade celler från 60-talet, och en del länkar som påstår att barn från aborter används som råvaror.

  Världen idag har en debatt om etik kring vaccinet. Här en länk som tycker att det är ok Länk.

  Här är en debattör som tycker annorlunda Länk2

  Intressant citat från sista länken är:
  “Sverige har tecknat avtal om att köpa in fem olika vaccin, utvecklade av olika bolag. Av dessa använder sig Astra Zeneca och Janssen (J&J) av den ovan beskrivna metoden, medan Pfizer, Moderna och Curevac har satsat på RNA-vaccin, som framställs på annat sätt.

  Tyvärr har alla utom Curevac använt fosterceller som testmaterial. Om det är något av de två förstnämnda som jag erbjuds så kommer jag helt säkert, med en saklig förklaring, tacka nej.”

  Kan dock inte ta gift på att det stämmer men hoppas att det finns etiska alternativ.


 139. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Fredrik,

  Som du mycket riktigt påpekar finns det alltför mycket vinklat tyckande i alla media. Det var bland annat därför jag länkade till samma artikel som nu efteråt även Micke länkade till.

  Återkommer med ett utförligare svar. Vet inte om det lyckas i dag.

  /Kjell


 140. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Fredrik,

  Som du mycket riktigt påpekar finns det alltför mycket vinklat tyckande i alla media. Svårt att veta till vilken grad en artikel är fri från vinkling. När någon känner sig manad att skriva en artikel, eller får uppdrag att göra det, finns ju alltid egna uppfattningar och mål med i bilden.

  Einstein lär ha sagt: “Man skall förenkla allt så mycket som möjligt, men inte mer än så.”

  Det finns inga heltäckande svart-vita svar på grå frågor. När ett folk överger Gud så överger Gud folket gradvis, steg för steg.

  Rom. 1:17-22 För i detta är Guds rättfärdighet uppenbarad från tro till tro, som det står skrivet: Den rättfärdige ska leva av tro. För Guds vrede uppenbaras från himlen över all ogudaktighet och orättfärdighet hos människor som i orättfärdighet håller sanningen tillbaka. För det som kan förstås om Gud är uppenbart bland dem, för Gud har uppenbarat det för dem. För hans osynliga väsen, hans eviga makt och Gudom* kan förstås ända från världens skapelse och kan ses klart genom det som är skapat, så de är utan ursäkt. För när de kände Gud, ärade de inte honom som Gud, inte heller var de tacksamma, utan blev fåfängliga* i sina tankar och deras oförnuftiga hjärtan förmörkades. De påstod sig vara visa, men de blev dårar.

  2 Kor. 4:4 tillägger: “denna världens gud har förblindat sinnena hos dem som inte tror, så att inte ljuset kan lysa för dem från Kristi härlighets evangelium

  Guds dom över folk som inte vill erkänna Honom är att låta dem klara sig själva, alltså överlämna dem till egna begär och dåraktiga paradigma, utan skydd mot “denna världens gud”, alltså satan.

  Kristustrogna kommer i kläm i sådana kulturer. I bland, men inte ofta, kan en väckelse tillfälligt stoppa avfallet eller till och med reversera en del av det, men förr eller senare kommer avfallet igång igen.

  Ingen kan leva mitt i avfallet utan att mer eller mindre smittas av tidsandan. Vi kan ju inte gå ut från världen.

  1 Kor. 5:9-10 Jag skrev till er i brevet att ni inte skulle ha något att göra med otuktiga människor. Men då menade jag inte denna världens otuktiga människor i allmänhet eller giriga eller utsugare eller avgudadyrkare. I så fall måste ni ju gå ut från världen.

  Ett exempel handlar om “den rättfärdige Lot” som inte verkar överdrivet rättfärdig när vi läser om honom i Gamla Testamentet.

  2 Petr. 2:6-9 Och han lade städerna Sodom och Gomorra i aska och dömde dem till undergång, och satte dem till ett varnande exempel för dem som tänker leva gudlöst. Men han frälste den rättfärdige Lot, som plågades av de ogudaktigas skamlösa liv. För den rättfärdige mannen som bodde bland dem plågades dag efter dag i sin rättfärdiga själ av de onda gärningar som han fick se och höra. Herren vet hur han ska frälsa de gudfruktiga ut ur frestelsen, och förvara de orättfärdiga till att straffas på domens dag,

  Vi befinner oss alla i en “kultur” som har vänt Gud ryggen. Det är därför oundvikligt att det sker saker som strider mot Guds vilja men samtidigt välkomnas av folket. Samlevnaden, kulturen folket driver längre och längre bort från Guds vilja. Revolutioner och krig kan leda till stora förändringar men annars går det gradvis. Paradigma kan inte ändras helt på kort tid annat än genom katastrofer.

  Så till de länkar du gav till tyckare hos Världen idag. Som jag ser det består problemet av en historia, ett nuläge och konsekvenser för framtiden.

  Historien kan vi inte göra mycket åt. Det har uppenbarligen experimenterats och forskats med aborterade barns kroppar sedan mitten på förra århundradet. Allt efter som forskningen gjorde “framsteg” och tekniken “förbättrades” togs restriktionerna bort och det är nu ganska fritt fram att experimentera med aborterade barns kroppar. Man behöver inte ens hålla allt superhemligt längre.

  Länk1, Stefan Gustavsson, tittar i stort sett bara på nuläget. Därför blir hans slutsats

  Samvetsfrihet bör råda i den här frågan. Vaccin utan cell-linjer från aborterade foster vore att föredra. Men det är, som jag ser det, etiskt riktigt att föredra dagens vacciner, som räddar livet på miljontals människor, jämfört med att avvisa dem.

  Stefan verkar inte fundera på vilka konsekvenser detta får för framtiden. En success med vaccin gjort med hjälp av cell-linjer från aborterade barn medverkar till en ökning av experiment och forskning med aborterade barns kroppar. Makt, rikedom och ära finns att få för den som lyckas stoppa t.ex. Altzheimer eller kan få ryggmärgen att läka när någon har skadats och lider av paraplegi.

  Antivax finns av lite olika anledningar och varierar mellan 25% och 50% av olika länders befolkning. Troligen finns argumentet mot att använda cell-linjer från aborterade barn med någonstans i vimlet, men procentuellt drunknar det i massornas larm i media.

  Påven har ju redan deklarerat att det är okay. Det är knappast troligt att halvkatoliker som Anglikanerna eller andra episkopala hög-kyrkliga samfund kommer att deklarera en annan åsikt.

  Det jag vill säga här är att det varken får publicitet elle rör någon i ryggen om “Sven Svensson” vägrar vaccin på grund av att det har producerats med hjälp av cell-linjer från aborterade barn.

  25% av alla kvinnor i USA, under 45 år, har gjort minst en abort. Dessa och deras partners kommer knappast att protestera.

  65% av USA’s invånare kallar sig kristna. Två tredjedelar av dessa kallar sig protestanter.

  Många av de kvinnor som sökte abort kallade sig kristna. Av de kristna var 24% av dem var katoliker, 17% var “mainline” protestanter och 13% var evangelikaler.

  Vita kvinnor utgör den i särklass största delen. 60% av kvinnorna var yngre än 30 år, 25% var mellan 30 och 40.

  Min slutsats är att det handlar om ett personligt ställningstagande om man av samvetskäl vägrar vaccinet och det är i bästa fall ett vittnesbörd inför familj och bekanta, men det påverkar inte längre historiens gång.

  Länk 2, Lorents Landgren, argumenterar från det historiska perspektivet men funderar även på konsekvenserna. Hans slutsats är:

  Vi vill alla stoppa pandemin; vi har alla skäl att vara oroliga för någon. Men är det allt annat överskuggande? Rättfärdigar det varje metod? Vi kan använda alla de verktyg som Gud och våra samveten tillåter. Men när människan gör sig till gud i sin Hälsas namn – har vi inte i förlängningen något värre att frukta än corona?

  Det är oklart om Lorents menar att det är en frälsningsfråga. Menar han att “förlängningen är att man förlorar sin frälsning”?

  Hans argument är att vi skall vara en “kraft till förändring” alltså ett salt i förruttnelsen.

  Jag har frågat ett antal personer med olika livsåskådning hur de ser på saken. Citatet nedan är från person jag värderar högt även om vi inte har samma bekännelse:

  Om man är emot abort så är ju abort fel. Hur är det då med sena missfall? Om nu föräldrarna ändå valt abort är det då fel att fostrets förlorade liv kan rädda andras? Det är säkert svårt att hitta föräldrar som väljer abort för att donera fostret, men för en abortmotståndare är föräldrarna förövare.

  Hur ska man tänka om organdonation från ett barn som blir ihjälkört av en rattfull kriminell? Varken fostret eller barnet har gjort sig skyldig till något men är utsatta för andra människors handlingar och godtycke.

  Jag är tämligen säker på att de stora läkemedelsesbolagen gör sig skyldiga till gärningar som inte är helt etiska. Kanske till och med värre än denna eventuellt är. Hur är det med prissättningen av läkemedel som skulle kunnat rädda livet på fattiga barn?

  Som sagt en fråga med många aspekter och dilemman och alldeles för svår tvärsäkerhet. Till slut kokar det väl ned till eget ställningstagande.

  Jag vill avsluta med att repetera följande text. Ingen kan leva mitt i avfallet utan att mer eller mindre smittas av tidsandan. Vi kan ju inte gå ut från världen.

  1 Kor. 5:9-10 Jag skrev till er i brevet att ni inte skulle ha något att göra med otuktiga människor. Men då menade jag inte denna världens otuktiga människor i allmänhet eller giriga eller utsugare eller avgudadyrkare. I så fall måste ni ju gå ut från världen.


 141. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Det videoclip som denna länk handlar om cirkuleras på internet.

  Pastorer i Afrika har börjar sprida budskapet i sina kyrkor.

  Påståendet är att Bill Gates vill mörda 3 miljarder människor, framför allt i Afrika.

  Debunked: The so-called ‘doctor’ claiming Bill Gates wants to kill 3 billion people

  So, who is Robert Young?

  The video circulating online features Robert Young, the controversial figure who is spreading this conspiracy theory about Gates, as well as a controversial organisation, the International Tribunal for Natural Justice.

  Young is a homeopathic doctor in the United States. He advocates for only natural medicine to be used against serious illnesses, like cancer. In 2016, he was sentenced to prison for illegal medical practice.

  The International Tribunal for Natural Justice is an organisation based in the United Kingdom that often shares conspiracy theories. Members claim, for example, that 5G contributes to the spread of Covid-19, which has never been proved.

  Robert David Steele, one of the members of this so-called “tribunal”, claims that he is a former member of the CIA. In an interview from 2017, he claimed that American space agency NASA kidnapped his children and enslaved them on Mars.

  /Kjell


 142. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Tror du fortfarande samma sak?

  Och hur ser du på “Blaskorna”….

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zg4Jd1/agnes-wolds-ilska-mot-vaccinkravet-jatteirriterande

  Tilläggningsvis:

  Min syn på covid-19 har inte gjort katastrofen mindre.

  Min hustru brukade säga att jag var negativ och överdrev faran.

  Med dagens mutationer är situationen troligen den motsatta. Inte ens jag insåg till fullo hur farligt detta faktiskt är.

  • Med vacciner som levereras eller inte levereras.
  • Men virus som muterar och fortfarande kan behandlas eller inte behandlas.
  • Med protester runt om i världen av människor som är anarkister.

  Som det ser ut i dagens läge finns det bara en säker grund.

  Var Herren trogen och gör det som är nödvändigt.

  /Kjell


 143. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Svårt att svara på, vad menar du med “tror du fortfarande på samma sak” ?

  Menar du om Covid-19 och dess farlighet eller menar du min åsikt om vilka som bör vaccineras, kanske “lockdowns” ?

  Vad det gäller Aftonbladet så är det en blaska, i samma klass som Expressen, hänt i veckan och alla andra tidningar som vill locka till lösnummer utan hänsyn till fakta.


 144. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Du har rätt. Det var ospecifikt.

  Jag syftade på covid-19’s farlighet och “nödvändiga” åtgärder.

  Speciellt då på grund av smittsammare mutationer och möjligheten att pandemin kommer att pågå ännu längre på grund av det. Om mutationerna trotsar immunitet börjar det ju så att säga från början igen.

  /Kjell


 145. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Farlighet.

  Som jag sagt tidigare, en hårdare form av Influensa, det har förekommit tidigare och kommer sannolikt att förekomma igen, för närvarande är antalet döda ungefär hälften av tex Asiaten och ungefär samma som Hongkong, men då tar man även med döda i statistiken som testats positivt för Corona, men dör i en hjärtinfarkt eller bilolycka, även de som antas dött i Cv19, så siffrorna är opålitliga, framförallt med den stora provtagning som råder nu, ju större antal av populationen som testas, desto större antal döda registreras som CV19 döda.
  Jag tror att England ändrat sitt sätt att räkna nu i dagarna, dom har räknat alla döda som någon gång testats positiv för Corona, så fick man positivt provsvar i april och dog i en trafikolycka i december så är man med i statistiken, tex USAs CDC rapporterade 26/8 förra året, att 6 % av de döda har dött av enbart CV-19, av de totalt 161 392 som då rapporterades ha dött av Covid-19 fram till den 22 augusti, så är det bara 9 684 personer som med någorlunda säkerhet dött av Covid-1, omvandla det på dagens siffror ca 460 000 så hamnar det på ca 26 000 som med säkerhet har dött enbart av CV-19, sedan är det såklart de som dött på grund av flera bakomliggande sjukdomar och CV-19, det är jag fullt medveten om, men jag tror att dessa siffror som levereras i blinkade rött inte är relevanta, och är till för att skapa en medveten rädsla.

  http://www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/covid_weekly/index.htm

  Nödvändiga åtgärder.

  Det finns teorier om att detta hade varit över om man låtit det gå igenom befolkningen direkt, som planen var från början, eller som Tegnell uttryckte det,  “det var som om världen blev galen”, med det menade han att man gjorde inte som man var överens om i EU att man skulle göra vid en situation som denna.
  När man stängde ner länderna, så skapade man nya möjligheter för viruset att hanka sig kvar längre, med resultatet att fler till sist blir exponerade, en teori som inte låter helt osannolikt.

  Sedan är jag realist, ( konspiratorisk =) jag är övertygad om att detta “läge” utnyttjas till fullo, vissa (dom rika) blir rikare i denna situation, vissa kan tillskaffa sig mer (laglig) makt över sin befolkning, vissa har en Ideologi som går ut på ett globalt styre där man skall förbereda världen för sin Gud, en del av dessa är “Kingdom now” som tror att dom tjänar Gud, men i själva verket tjänar dom de ockulta Albert Pikes, Teilhard de Chardins, Dr Robert Mullers Gud Lucifer,  dom flesta tror säkert att dom gör gott, “räddar mänskligheten” genom sina aktioner, tex “planned Parenthood”.
  Jag tror vi ser starten på det rike som Bibeln talar om, det Babels torn som kommer resa sig igen, slogans som Bring Back Better, the great reset handlar om detta.

  Ps, detta var ett av de beslut som jag anser som negativt, ett av de första som undertecknades.

  Exekutiv order 13988 och 14004: Transsexuella ska släppas in i militären. Pojkar som identifierar sig som flickor ska få delta i idrotter och byta om tillsammans med flickorna i skolan, och vice versa. Delstater och skolor som vägrar att införa dessa regler ska kunna straffas genom indragna statsbidrag.


 146. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Farlighet.

  Som jag sagt tidigare, en hårdare form av Influensa, det har förekommit tidigare och kommer sannolikt att förekomma igen, för närvarande är antalet döda ungefär hälften av tex Asiaten och ungefär samma som Hongkong, men då tar man även med döda i statistiken som testats positivt för Corona, men sen dör i en hjärtinfarkt eller bilolycka.

  Man tar även de som antas dött i Cv19 om symtomen är samma, så siffrorna är opålitliga, framförallt med den stora provtagning som råder nu, ju större antal av populationen som testas, desto större antal döda kommer naturligtvis registreras som CV19 döda.

  Jag tror att England ändrat sitt sätt att räkna nu i dagarna, dom har räknat alla döda som någon gång testats positiv för Corona, så fick man positivt provsvar i april och dog i en trafikolycka i december så är man med i statistiken.

  USAs CDC rapporterade 26/8 förra året att bara 6 % av de döda har dött av enbart CV-19, av de totalt 161 392 som då rapporterades ha dött av Covid-19 fram till den 22 augusti, så är det “bara” 9 684 personer som med någorlunda säkerhet dött av Covid-19, omvandla det på dagens siffror som är ca 460 000 döda så hamnar det på ca 26 000, självklart har ett högt antal dött på grund av flera bakomliggande sjukdomar + CV-19, det är jag fullt medveten om, men jag tror att dessa siffror som levereras i blinkade rött inte är relevanta, och är till för att skapa en medveten rädsla, vi får väl se om nått år om det lämnas ut siffror som tydligare visar detta.

  http://www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/covid_weekly/index.htm

  Nödvändiga åtgärder.

  Det finns teorier om att detta hade varit över om man låtit det gå igenom befolkningen direkt, som planen var från början, eller som Tegnell uttryckte det,  “det var som om världen blev galen”, med det menade han att man gjorde inte som experterna var överens om i EU att man skulle göra vid en situation som denna.
  När man stängde ner länderna, så skapade man nya möjligheter för viruset att hanka sig kvar längre, med resultatet att fler totalt till sist blir exponerade, en teori som inte låter helt osannolikt.

  Den största frågan kvarstår, hur många har dött på grund av lockdowns, svält, psykisk ohälsa, våld, hur många har dött på grund av rädsla att åka till sjukhusen ?

  En parentes gällande nödvändiga åtgärder,
  https://nypost.com/2020/08/05/mask-mouth-is-a-seriously-stinky-side-effect-of-wearing-masks/

  Sedan är jag realist, ( kalla det konspiratorisk ? =) jag är övertygad om att detta “läge” utnyttjas till fullo, vissa (dom rika) blir rikare i denna situation, vissa kan tillskaffa sig mer (laglig) makt över sin befolkning, vissa har en Ideologi som går ut på ett globalt styre där man skall förbereda världen för sin Gud, “Kingdom now” som tror att dom tjänar Gud, men i själva verket tjänar dom de ockulta Albert Pikes, Teilhard de Chardins, Dr Robert Mullers Gud Lucifer,  dom flesta tror säkert att dom gör gott, “räddar mänskligheten” genom sina aktioner, tex “planned Parenthood”, jag är övertygad om att även Stalin såg sig själv som god, när han “hjälpte” Moder Ryssland med Holodomor, 3-4 miljoner döda Ukrainare för den goda sakens skull.

  Jag tror vi ser starten på det rike som Bibeln talar om, det Babels torn som kommer resa sig igen, slogans som Bring Back Better eller the great reset, handlar om Fenix som ska resa sig ur askan, ett nytt rike som skall vara i Tusen år, påven går i bräschen med sitt tal om ägande.

  “budorden” på stenen i Georgia låter ju humanistisk, men mellan raderna så handlar det om massdöd, sterilisering och aborter..

  1. Håll människans population under 500.000.000 i ständig balans med naturen.
  2. Styr reproduktion klokt – förbättra hälsa och mångfald.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_Guidestones

  /Micke


 147. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Har ingen aning varför dina kommentarer hamnade i skräpkorgen.

  Sorry! Kollar inte skräpkorgen ofta nu för tiden.

  Bloggarnas tid är lite förbi.

  Kommer att läsa och reagera.

  /Kjell


 148. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  Skickade den första, trodde inte den kom med så skrev lite till och skickade den andra, du kan ta bort den första så ser det inte ut som jag har minnesluckor =)


 149. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Jag skrev om “Georgia guidestones” för ganska länge sedan.

  https://niwega.net/2011/09/19/humanismen-sista-rundan/

  Det ändrar inte mina “medicinska-virologiska” åsikter om covid-19.

  Kanske för att jag mer och mer förkastar alla konspirationsteorier. (Vilket ju du inte gör.)

  Vi må ha olika tankar och åsikter om detta. Det ändrar inte mina tankar om dej.

  Men jag tror, du kan åberopa detta om vi lever om 2 år, att covid-19 fortfarande är GROVT underskattat.

  Min hustru tycker inte om när jag talar om hur jag tror det kommer att utveckla sig. Hon tyckte inte om det för ett år sedan, fastän jag hittills har haft rätt.) Det har dock inget att göra med konspirationer. Kanske annat än att politiska aktörer inte bryr sig om människorna i en befolkning som är för stor för att utnyttjas annat än som väljarkår och sedan dumpas när man blir vald.

  Du bor i ett land som fortfarande kan kallas “privilegierat”. Ekonomin kommer att bli bättre ju mer “onyttiga gamlignar” dör till förmån för den “herd immunity” som troligen inte kommer att ske på grund av mutationerna. (Min inskattning är att “om världen fortsätter att snurra” så kommer covid bli en återkommande årlig influensa utan verksamt vaccin eller botande medicin. Lite som HIV i kombination med influensa.)

  Läkemeldesföretagen tjänar ju, som bekant, på att hålla människor sjuka. Den brittiska mutationen och den syd-afrikanska mutationen, och vem vet vilka flera mutationer som ligger i linjen, kommer att försäkra dessa biljard-företag grov vinst de kommande 100 åren. (Eller tills Herren återkommer.)

  Min egen “slutsats” om man kan tala om det mitt i stridens hetta, är att man gör väl i att skydda sig själv så gott man kan. Om man sedan hör till dem som kommer att kvävas av detta virus så ligger det i Herrens händer.

  Ja! Eget ansvar.

  Ja! Samhälleligt ansvar att “lock down” onödiga aktiviteter.

  Ja! Medicinskt ansvar att bara ge nyttiga behandlingar. (Blod förtunnare och auto-immun-medicin och syrgas, men inte respirator och artificiell koma.)

  Min bedömning är att du, min käre broder Micke, inte har förstått pandemins biologiska och mediska fakta ännu.

  /Kjell


 150. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Nej! Låt den stå.

  Varken du eller jag visste vad som programmet hade hittat på.

  Skall kolla skräpkorgen nu när jag vet att det kan gå tokigt.

  Tror ingen här förmodar att du har “minnesluckor”.

  De få som fortfarande som läser här känner dej troligen ganska bra.

  /Kjell


 151. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Kjell,

  “Läkemeldesföretagen tjänar ju, som bekant, på att hålla människor sjuka.”

  Denna “konspirationsteorin” går ut på att “Big farma” inte letar så hårt efter bot, utan nöjer sig med att ta fram mediciner som lindrar, detta för att tjäna mer pengar, finns säkert en hel del sanning i detta påstående, så detta är något jag instämmer i, jag håller även med dig om att Jordens ålder och evolutionsteorin har manipulerats för att passa den Ateistiska ådran i världen, så långt tillbaka som på Darwins tid med cirkelbevisen om jordlager och dinosaurier.

  Men en fråga angående mitt senare inlägg, vad i detta är Konspiratoriskt, och på vilket sätt ger det uttryck för att vara det ? Är något av det osant eller tveksamt ? förklara gärna.

  En annan fråga, har du någon Teori om varför de höga antalen döda i princip bara drabbar väst ?
  Tänker på Asien och Afrika som har väldigt låga antal, tex Thailand, 90 miljoner människor och 79 st dödsfall.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries


 152. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke skrev: Men en fråga angående mitt senare inlägg, vad i detta är Konspiratoriskt, och på vilket sätt ger det uttryck för att vara det ?

  Jag vet inte vad jag bör svara för jag tyckte inte att det var konspiratoriskt.

  /Kjell


 153. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127
  Vill bara berätta att:

  Här i Kenya importerades drygt 1 miljon doser vaccin (AstraZeneca) för en befolkning på 50 miljoner.

  Avsikten var att vaccinera sjukhuspersonal, lärare, poliser och soldater i första hand.

  Inte varje dag man kan glädja sig över “anti-vaxxare” men till och med sjukhuspersonalen vägrade för över 80%.

  Falska profeter i kristenheten och galna social media platforms har fullkomligen spytt ut anti-vax-propaganda och folk har köpt det.

  Resultatet är vi mitt i all sorg över lögnerna ändå tacksamma för.

  Regeringen beslöt att alla som är 58 år eller äldre, plus de som var avsedda att få vaccinet, får vaccineras nu utan dröjsmål.

  Jag och min kära hustru vaccinerades i måndags på morgonen. Det köas ordentligt här så vi började köa 1.5 timmar innan det öppnades.

  Inga biverkningar tills nu.

  Vi är mycket tacksamma för denna möjlighet. Det öppnar perspektiv för ljuset i änden på tunneln.

  Bland våra vänner och bekanta här varierar reaktionerna.

  En del säger “gratulerar, jag önskar att även jag var 58 eller äldre”.

  En del ler surt. För dem har vi tagit vilddjurets märke nu.

  Detta är den värld vi lever i!

  Må Herren välsigna alla oavsett saklighet.

  PS. Kolla dessa länkar:

  Pandemiförnekarna som dog av covid-19

  Sorry Anti-vaxxer

Comments are closed.