Mundial men inte i Sverige!

Detta är ett svar till en kommentar skriven av larsåke gustafson, man kan läsa den genom att klicka på namnet.

Med anledning av det så kallade “väckelsemötet” mellan Runar Søgaard och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill jag skriva ännu en reaktion till din kommentar.

Det blir således en separat artikel.

Ytterligare kommentarer till din artikel och det jag skriver här hör hemma i Q&A. Här tas inga kommentarer emot annat än av namngivna personer i min artikel.

Frågan tycks ju ha spetsat till sig runt spekulationer huruvida SD representerar “kristna” värden (vad det nu må betyda i praktiken) eller just har ett politiskt program som är oförenligt med “kristen tro” (vad nu det må betyda i praktiken).

Låt mej börja med att deklarera att jag anser att ordet “kristen” har blivit totalt meningslöst och obrukbart. När det används av personer som tillhör vår västerländska, sekulariserade, humanistiska kultur betyder det bara något som man mer eller mindre gillar. När det används av muslimer och buddhister, till exempel, betyder det ett värdesystem man definitivt hatar och förkastar.

Den nuvarande sjuka polemiken (debatt är det inte längre) mellan människor som kallar sig själva kristna startades när Stefan Swärd och Micael Grenholm publicerade en bok med titeln “Jesus var också flykting”.

Flera olika kändisar har sedan blandat sig i leken och för inte så länge sedan fick vi ett budskap “direkt från Gud” framfört av ingen mindre än “Lars Enarson”, en person med en brokig historia av heresier. Budskapet var att: “Sverige är förlorat om inte SD vinner valet. Bed därför till Gud att han låter SD vinna.”

Bland reaktionerna till den uppenbart falska profetian kan nämnas Livets Ord pastorn Joakim Lundqvists predikan där han motiverar varför Sverigedemokraternas program inte är “kristet” och varför “kristna” absolut inte bör stödja SD.

Och så har vi givetvis bloggen Aletheia som numera propagerar för högerextrem populism. Aletheia tycker illa om ledare på Livets Ord, men gillar trosförkunnelse. Aletheia har lutat starkt åt nyjudaism, har sysslat en hel del med konspirationsteorier och till sist slunkit ner i högerpopulismens dike.

En av de senare artiklarna ställde inte oväntat frågan: Är Sverigedemokraternas människosyn kristen? Slugt formulerade frågor är en manipulativ teknik [1] som ofelbart leder till att meningsmotståndare börjar haka upp sig på mindre väsentliga detaljer så att diskussionen blir en dispyt som rinner ut i sanden.

Andréas Glandberger har skrivit en artikel om det så kallade “väckelsemötet” mellan Runar Søgaard och Jimmie Åkesson. Eftersom Andréas Glandberger är positivt inställd till SD, Runar och Jimmie har jag anledning att förmoda att han samvetsgrannt har citerat från samtalet. Jag tänker därför återge det han citerar angående tro på Gud och bön.

Jag vill återge just frågan Runar ställde Åkesson om att han ber till Gud och det svar han avgav:

”-Jag har läst att du ber till Gud varje dag. Varför gör du det?

– Det beror väl lite på vem som frågar. I ärlighetens namn, jag känner mig trygg med det. Det är svårt att förklara varför, för jag har ingen traditionell kristen tro på det sättet som jag tänker mig att du har. Det känns tryggt att göra det. Det är en form för terapi, man får prata av sig med nån som finns där men ändå inte finns där. Många frågar så här att ”vad önskar du då när du ber till Gud?” Jag ser inte det som en jultomte som man kan be om saker utan det är mer att få prata av sig, att be om välgång för min familj och mina nära och så.

Det kostar ju inget och jag brukar lite skämtsamt säga att varför skulle jag inte be? Det kan ju faktisk vara så att det har betydelse och det har ju inte kostat mig mer än en minut eller två per dag. Det är det värt helt enkelt.”

(Fetstil och kursivering samma som hos Aletheia, färg min egen.)

Andréas Glandberger valde att inte berätta att Runar frågade om Jimmie trodde på Gud. Jimmie gav sitt standardsvar att det gör han om Gud definieras som normer och värderingar.

Jämför även Dagens referat av “väckelsemötet” “Väckelsemöte” utan tuffa frågor

Han berättade också att han ibland ber, för att det ”känns tryggt”, och att Gud för honom är den uppsättning av normer och värderingar som är grunden för vårt samhälle.

Läs nu noga Jimmie Åkessons svar och bilda dej en egen uppfattning innan du läser Micael Grenholms reaktion på just detta.

Exempelvis frågade Runar om Jimmie trodde på Gud, varav han gav sitt standardsvar att det gör han om Gud definieras som normer och värderingar. Det är en absurd definition som visar att Jimmie inte ber till Gud, men Runar anmärkte inte detta utan påpekade att Jimmie sagt att han ber varje dag. Jimmie svarade att han ser det som terapi eller meditation för ”att få prata av sig”, men avfärdade tanken att det skulle kunna leda till bönesvar, något han kallade att tänka sig Gud som en jultomte.”

Om det verkligen hade varit ett ”väckelsemöte” intresserat av ”sanning” borde Runar ha poängterat att det Jimmie kallar gud inte är Gud, och det Jimmie kallar bön inte är bön.

Lägg märke till slutsatsen, som jag har fetstilat!

I en artikel i Dagen skriver Joel Halldorf att SD har kristen identitet utan kristen tro

SD kännetecknas av kristen identitet utan kristen tro. Partisekreterare Richard Jomshof beundrar Jesus (och avskyr Muhammed), men tror inte på hans budskap. Och när Sögaard frågade Åkesson om han tror på Gud svarade partiledaren: ”Ja, om Gud innebär en uppsättning normer och värderingar.”
—–
Politikernas och populisternas gud är någon annan än Abrahams, Isaks och Jakobs Gud.

Jag tänker inte ta upp alla meddelanden om SD-ledamoters antisemitiska och nazistiska uttalanden. Det blir för mycket jobb att verifiera autenticiteten i den ymniga floran av beskyllingar, förnekanden och motattacker.

Däremot tänker jag citera en “gammal” nyhet som belyser SD’s liberalteologiska och humanistiska tankegods.

Jonas Viktor Göran Åkerlund, född 21 januari 1949 i Lingbo församling i Gävleborgs län, är en svensk politiker (sverigedemokrat), vice partiledare i Sverigedemokraterna och presstalesman, samt riksdagsledamot sedan år 2010. I kyrkovalet 2009 var han partiets förstekandidat i valet till kyrkomötet och sjundekandidat i valet till Stockholms stift.

Jag citerar från: Kyrkan ska vara patriotisk

Jonas Åkerlund förklarar att hans teologi är liberal; huruvida bibelberättelserna är sanna har inte “någon som helst” betydelse för hans tro eftersom “Guds ande verkar i och genom ordet”. Enligt honom finns det inga belägg för att något av det som Jesus gjorde verkligen hände.- Historiebeskrivningen i Bibeln stämmer inte alltid. Evangelierna är reviderade och det finns uppenbara fel i Nya testamentet, säger Jonas Åkerlund och förklarar att den kristna övertygelsen inte är beroende av en bokstavlig tro på uppståndelsen eller den gudomliga avelsen.

Och till sist vill jag återge Daniel Forslunds reaktion på frågan om Jimmi Åkessons gudstro, och som reaktion på Micael Grenholms kommentar:

Visst, i teori kanske vissa vill placera honom som agnostiker, säkert med rätta. Men en agnostiker har dörren på glänt och är i min ringa mening lättare att föra till sund tro än en marxist, kommunist eller ateist. Därmed bjuder jag in dig att kliva ner från din piedestal, avsäga dig din fariesism och glädjas åt JÅ’s begynnande tro och dagliga böner. Mitt råd till dig mfl är att lägga ner era stenar och be för JÅ istället.

Hur bra stämmer det med Jesu ord i Upp. 3:15,16 “Du är varken kall eller varm. Jag skulle önska att du vore kall eller varm! Men eftersom du är ljum och varken varm eller kall ska jag spy ut dig ur min mun.

Och jag vill påminna Daniel Forslund om att det som i Bibeln kallas “laglöshet” betyder just subjektivism och liberalteologi. Där byter man ut sanningen och Guds bud mot egna fantasier och egna bud. När laglösheten tilltar leder det till att kärleken kallnar. (Matt. 24) Och de som inte tar emot kärlek till sanningen så att de kunde bli frälsta, sätter sin tilltro till lögnen. (2 Tess. 2)

Och när man är “fri” från Guds bud kan man hitta på hur många egna bud man vill.

Är Sverigedemokraterna då så mycket sämre än resten av den politiska dynghögen? Kanske inte! Men kom inte med argumentet att de representerar biblisk kristendom, för det gör de sannerligen inte.

Låt oss heller inte glömma att populistisk ideologi lätt och snabbt spårar ur och följer varje vindkast i majoritetens opinioner.

Sverigedemokraterna är inte ett kristet parti och deras människosyn är inte “kristen”. Den är bara Sverigedemokraterna människosyn. Och den kan revideras hur lätt som helst och hur ofta som helst så länge hejarklacken sjunger med.

/Kjell

[1] Frågan borde ha formulerats: “Är Sverigedemokraternas människosyn förenlig med bibeltrogen kristendom?”

Views: 61

9 thoughts on “Mundial men inte i Sverige!”


 1. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Det kan vara bra att titta närmare på hur anhängare som propagerar för ett visst parti uttrycker sig.

  Jag tror inte att Micael Grenholm har rätt i sin tolkning att kristna bör leva i kollektiv med gemensam egendom. Jag tror att de som vill göra så får göra det, men absolut inte att det är ett föreskrivet bud.

  Vi kan bara titta på resultatet för de första kristna församlingen i Jerusalem. De blev alla fattiga och Paulus manade andra församlingar att ge dem bistånd.

  Jag delar således inte Micael Grenholms asketiska och sociala (socialistiska?) patos.

  Frågan är nu hur man skall tolka följande text ur Matt. 25:43-46 Jag var främling och ni tog inte emot mig, naken och ni klädde mig inte, sjuk och i fängelse och ni besökte mig inte. Då ska de svara: Herre, när såg vi dig hungrig eller törstig eller som främling eller naken eller sjuk eller i fängelse och hjälpte dig inte? Då ska han svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni inte har gjort för en av dessa minsta, det har ni inte heller gjort för mig. Och dessa ska gå bort till evigt straff, men de rättfärdiga till evigt liv.

  Micael Grenholm verkar anse att texten kan tillämpas på alla som kallas flyktingar och kommer till Sverige.

  Personligen anser jag att man definitivt inte kan tillämpa texten på dem som vill att landets styrande skall föra en mer selektiv och restriktiv politik vad gäller asylsökande främlingar.

  I en kommentar hos Aletheia skriver signaturen Martin följande:

  Micael Grenholm går ett steg längre. Han skriver på sin blogg:

  “Jesus säger att de som inte välkomnar invandraren är dömda till helvetet (Matt 25:43),”

  Såhär långt har det alltså gått. Att en pastor ljuger och lägger ord i Jesus mun som Han aldrig har uttalat för att döma sina meningsmotståndare till helvetet.

  Om du tittar in hos Aletheia kolla då gärna vilka signaturer som “gillar” den kommentaren. Och kolla framför allt responsen från en kommentator som kallar sig själv “Slimebeast”. (Ett kletigt odjur? Eller kanske bara en snigel?) Han börjar sin kommentar med följande ord:

  Det säger en hel del om det andliga tillståndet i svensk kristenhet att man lyssnar på en vidrig kommunist som förvränger Bibeln och beskriver en Jesus som råkar ha exakt samma politiska hållning som marxisterna haft sedan slutet av 1800-talet.

  Så stark är ivern och engagemanget för invandrare och främlingar att mångkultur numera är svenskens nya religion, och då är det ju passande med profeter som Grenholm som stadfäster en gudomlig ordning för Sveriges nya kyrka. Etc….

  Som sagt, kolla “gillandena”! Det kan vara bra att känna sina partners om man vill rösta på Sverigedemokraterna.

  Jag vill ännu en gång understryka att den hatfyllda signaturen “kjell”, med liten bokstav, inte är jag.

  Titta gärna även på ett par debattartiklar som är skrivna av Runar Søgaard. Jag länkar till en av dem här. Titta på språket! Av frukten skall man känna trädet.

  Runar Søgaard må tycka hur illa han vill om Stefan Löfven och hans politik, men inte fritar det honom från att använda ett värdigt språk!

  Detta sade Jesus om sådant (Matt. 12:35-37): “En god människa tar fram ur sitt goda förråd det som är gott, och en ond människa tar fram ur sitt onda förråd det som är ont. Men jag säger er: Varje onyttigt ord som människor talar ska de få svara för på domens dag. Efter dina ord ska du frias, och efter dina ord ska du fällas.” 

  /Kjell


 2. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Just i den här frågan kan jag ge dig rätt, Kjell! Slimebeast uttryckte sig plumpt och fränt och jag skulle inte uttrycka mig så. Men han fick, efter en del vånda, en tumme upp. Han skriver så, men jag upplever att han har ett gott hjärta även om han blir “carried away” ibland. Men han har en hel drös bra poänger i sitt inlägg. Grenholms evangelium blir en mix av kristendom och socialism och inga av pastorerna reagerar. Paulus slogs för det frälsande evangeliet med näbbar och klor vilket vi ska vara tacksamma för. Utan det ingen frälsning, ingen befrielse och ingen Guds kraft.


 3. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Linda Alexandersson har skrivit en mycket läsvärd krönika i Dagen!

  Är jag en illojal svensk, SD?

  Om SD ogillade mig som 19-åring, vem är jag då för dem i dag? Är jag en illojal svensk?

  När jag var 19 år fick jag anonyma brev med propaganda från Sverigedemokraterna hemskickade till mig. Inte för att jag sympatiserade med dem utan för att de ogillade mig.

  När jag var 23 år ringde SÄPO upp mig och meddelade att jag stod med i det hemliga och olagliga register nazisten Hellekant hade upprättat över fiender.

  Om du av någon anledning inte kan läsa den, skriv då en kort kommentar här så skickar jag dej texten per email.

  /Kjell


 4. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Micke,

  Tack för tipset. Jag läste igenom Lennarts artikel och tycker i stort sett likadant.

  Kanske dock med skillnaden att jag faktiskt tror att det finns partier man som kristustrogen inte kan rösta på.

  /Kjell

  PS. Bra att du uppfattade att jag vill undvika diskussion i denna artikels kommentarer. Tips är välkomna. Andra kommentarer får skrivas i Q&A #3.
  De som hamnar här flyttar jag dit.


 5. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Tony,

  Jag flyttade din kommentar hit: http://unajuaje.niwega.net/qa/qa-3/#comment-43877

  Min tanke var att undvika politisk debatt på bloggen.

  Men jag ville ge de namngivna personerna möjlighet att “försvara” sig.

  Eftersom valet redan har varit stänger jag kommentarerna i denna tråd.

  /Kjell


 6. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Det har avslöjats att följade 4 artiklar på Aletheia skrevs av Lars Enarson och publicerades under pseudonymen “Daniel S”.

  Ett allvarsord om Sverige – del 1 av 4

  Ett allvarsord om Sverige – del 2 av 4

  Ett allvarsord om Sverige – del 3 av 4

  Ett allvarsord om Sverige – del 4 av 4

  Artiklarna publicerades i slutet på September 2014, med en dags mellanrum. Märkligt att det inte finns några kommentarer i dessa 4 artiklar.

  NOT

  Jag avstår från att nu i efterskott lusläsa och kommentera dessa artiklar. Om det kommer frågor eller kommentarer skall jag ge respons.

  Det verkligt stora problemet är att majoriteten av den svenska befolkningen tror att “religion är subjektiv och består av icke verifierbara åsikter”.

  På grund av detta går man helt vilse i pannkakan. Man resonerar såhär, ungefär: “Det finns goda och onda människor som kallar sig kristna. Det finns goda och onda människor som kallar sig muslimer.”

  I princip stämmer ju detta. Men slutsatsen brukar bli att det finns god islam och ond islam. Och den slutsatsen stämmer inte. Det finns bara ond islam fastän ungefär 80% av alla muslimer är liberala och inte tar så hårt på islams alla ritualer och bud. Tyvärr finns det mellan 250 miljoner och 300 miljoner muslimer som är salafister, wahhabister och tar hårt på uppdraget att döda alla “kaffirs’, alltså otrogna, läs judar och kristna i första hand.

  Dessa muslimer, som brukar kallas “islamister”, tror att Sverige är ett kristet land och att svenskar är kristna.

  /Kjell

  Ett litet PS.

  Angela Merkels civilkurage och förmåga att stå emot all kritik när flyktingvågen vällde in över Europa är märklig.

  Man bombarderade henne med argument att muslimer inte är välkomna i ett Tyskland med “kristet” ursprung.

  Hennes svar var allt annat än politiskt korrekt. Tänk dej en svensk politiker som skulle våga säga något sådant!!!

  Hon uppmanade sina tyska medborgare att besöka sina kyrkor och leva ut sin kristendom i det offentliga livet. Kort och gott att vara levande, ärliga vittnen för evangelium.

  Hon sade: “Försvaret mot muslimska extremister handlar inte om vapen och gränsvakter. Det handlar om kristna som vill vara Kristustrogna 7 dagar i veckan.

  /Kjell


 7. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Jag vill ge publicitet åt Bengt Sjöberg. Han är den yngre brodern till Kjell Sjöberg och Stanley Sjöberg. Vill bara tillägga att mina föräldrar hade deras fader som pastor. Det finns således en relation i bakgrunden.

  Den betyder dock inte att min generation, som är ungefär samma som Sjöbergs- barnens, är helt förtjusade av de båda äldre barnens “flamboyance” (fritt översatt “explicita politiska uppror”). Jag kan värdera dem som väljer att inte vara “politiskt korrekta”. Jag kan dock inte värdera när detta betyder att man riktar sig till ännu extremare “karismatik”. Kjell Sjöberg var “Word of Faith” även om han inte använde det ordet. Stanley ville bryta Rörstrandsgatans glastak, och det gjorde han.

  Men jag vill i denna kommentar rikta uppmärksamheten till Bengt Sjöberg som troget och idogt tjänar Herren utanför rampljuset.

  Jag gör det genom att länka till en bloggpost som han skrev före valet. Det finns fler artiklar värda att läsa och begrunda.

  OM DETTA HÖR DU INTE I VALRÖRELSEN

  Titta in hos Bengt och reagera som du känner dej manad.

  Titta på fler artiklar än den jag länkade till.

  /Kjell

  PS. Bloggarnas tid är förbi. Bengt började ett år innan jag började. Han hör till de få som ännu skriver.


 8. Warning: Undefined variable $button in /home/vhosts/niwega.net/httpdocs/wp-content/plugins/quote-comments/quote-comments.php on line 127

  Här tränas ukrainska barn för att döda – i nationalismens namn

  På ungdomsläger i Ukraina lär sig hundratals barn att skjuta med AK47:or.

  Lägren anordnas av högerextrema nationalister och barnen tränas för att försvara sitt hemland mot ryssen och västvärlden. De uppmanas att skjuta för att döda.

  – Vi riktar aldrig våra vapen mot människor. Men vi räknar inte separatister, små gröna män, ockupanter från Moskva, som människor, säger lägerledaren Yuri Cherkashin.

   

  Precis den motiveringen har använts i alla etniskt motiverade konflikter i historien. Dem man vill utrota kallas ohyra, skadedjur, råttor och annat liknande.
  När man sedan har avklätt dem man vill utrota deras mänsklighet bryter man inte längre mot budet att “älska sin nästa som sig själv”.

  Jesu berättelse om den barmhärtige samariten är solklar för alla som vill förstå. Vem är då min nästa, frågade den lagkloke på grund av att han ville begränsa sig till människor han gillade, den laglärde ville kunna diskriminera valda grupper och säga att dessa inte var hans nästa.

  Jesus tog med allt som kunde användas som skäl att inte hjälpa den skadade mannen. Svaret Jesus gav kan beskrivas med följande ord: “Din nästa är även en person du föraktar, vid ett tillfälle som inte passar dej och med fara för eget liv och kostnader du inte kan inskatta”.

  Visst kan man förstå att Ukraina vill få slut på rysk dominans och annexeringen av Crimea. Samtidigt bör man förstå att när barn och ungdomar tränas att bryta mot det dubbla kärleksbudet så får det förr eller senare praktiska konsekvenser som är sataniska.

  Hitler – Hitler Jugend, Joseph Kony – Lords Resistance Army, Theoneste Bagosora – Interhamwe, Ratko Mladić – Kristna Soldater, PLO Hamas – Självmordsbombare etc. etc. Det rapporteras att 46 länder aktivt använder sig av barn som soldater.

  Ords 22:6  Vänj den unge vid den väg han ska vandra, så viker han inte av från den när han blir gammal. 

  Lukas 17:2  Det hade varit bättre för honom att få en kvarnsten hängd om halsen och bli kastad i havet än att han förleder en av dessa små.

  Vid minnesstunden av första världskriget för några dagar sedan sade Angela Merkel: “Om separatism och isolationism inte var lösningen då, så är det än mindre lösningen nu.”

  Och Emmanuel Macron sade: “Patriotism är raka motsatsen till nationalism. Nationalism svek mot patriotism eftersom den säger: ‘Våra intressen först. Vem bryr sig om de andra?’

  Rom. 14:7  Ingen av oss lever för sig själv, och ingen dör för sig själv. 

  Fil. 2:3-4  Sök inte konflikt eller tom ära. Var i stället ödmjuka och sätt andra högre än er själva. Se inte till ert eget bästa utan också till andras. 

  Blinda politiska ledare som leder blinda politiska väljare… Hur länge? Tills alla faller i gropen?

  Vi har aldrig sedan andra världskriget varit så nära en ny storkonflikt som nu när stormakterna styrs av oförskämda lögnare som bråkar med alla andra.

  Denna världens furste är en lögnare och mördare från begynnelsen. Han njuter av krig, bråk och folkmord.

  Fil. 3:20  Men vi har vårt medborgarskap i himlen, och därifrån väntar vi Herren Jesus Kristus som Frälsare.

  Amen! Kom Herre Jesus!

  /Kjell

Comments are closed.