JUST NU – Breaking News

Kanske har vi redan glömt bort att det fanns en tid när “Breaking News” var sällsynt.

Den som i dag tittar på nyheterna, läser en tidning eller surfar en nyhetssajt kommer att behöva välja vilka “Breaking News” han vill kolla närmare på.

Förr hade man en dagstidning och en radio. Sedan kom TV med en “sändare”. Nu har tidningarna flyttat till internet och utbudet är i det närmaste obegränsat. Radio lyssnar ingen på och TV har hundratals “kanaler”. För att inte missa något bär vi med oss små datorer, så kallade smartphones, som varnar oss varje gång någon nyhetssändare vill bli läst.

Allt detta sker i surret av sociala nätverk där en massa människor vinklar nuets händelser efter egen smak. Twittrande idioter finns på alla nivåer i samhället. Från hög till låg, från president till knarkare, ingen nämnd och ingen glömd.

Jag brukar kolla bland annat Sky News. I skrivande stund finns det 7 huvudrubriker som alla handlar om muslimer och alla har med terrorism att göra.

Ingen enda människa hinner ens läsa 1% av allt som dagligen skrivs.


I Matteus 6:34 står det: “Var dag har nog av sin egen plåga.“; och inte har vi några som helst svårigheter att anamma detta.

I samma verst står det även: “Bekymra er alltså inte för morgondagen“; och då blir det genast lite svårare att hänga med.

Speciellt om man inte ser det lilla ordet “alltså”. För det ordet syftar tillbaka på textens sammanhang. Kapitlet handlar om valet att endera vara materialist och tjäna mammon och därmed behöva bekymra sig hela tiden. Om du lurades till att ta stora lån och/eller investera i aktier, så vet du vad bekymmer betyder.

Och “eller” alternativet är att förtrösta på Herren. Och då, bara då, gäller budet att inte bekymra sig.


Det finns inga tecken på att villervallan vi lever i kommer att minska fart. Det finns snarare förutsägelser som varnar att det bara kommer att öka vad gäller både problem, rykten och bekymmer.

Hur skall man ägna sin tid mitt i allt detta?

Ja, inte vet jag. Men en sak kan jag säga, nämligen att vara en obetydlig röst mitt i villervallan kostar för mycket tid.

Den tiden har jag inte mer i år, så långt fram jag nu kan bedöma.

Det som är skrivet står kvar.

Frågor kommer jag gärna att besvara.

Men nya artiklar kommer att vara tunnsådda.

Om det betyder att bloggen slutar besökas så må det ske.

Allt har sin tid.

/Kjell

Views: 61

15 thoughts on “JUST NU – Breaking News”

 1. Alltså, det kändes inte bra, men respekterar ditt beslut. Kan bara säga för egen del att jag har verkligen saknat dina återkommande aktuella och viktiga inlägg.
  Tittar in i princip varje dag för att om möjligt få läsa något matnyttigt. Guds välsignelse över ditt liv!

      (Reply)

 2. Rolle,

  Det är inte uteslutet att jag kommer att skriva någon gång nu och då även i framtiden.

  När jag började skriva i bloggarna för nästan 10 år sedan motiverades jag av en önskan att försöka rätta till tron på felaktiga läror genom att med bibeltexter bevisa att de var felaktiga.

  Det handlade då om “Word of Faith” (trosförkunnelsen), Liberalteologin, Ekumenismen och den gren av Ny-Judaismen (Hebrew Roots) som förnekar Jesu guddom.

  Genom att presentera evangelium tydligt ville jag försöka få dem som ännu inte helt hade fastnat att vända om.

  Helt klart har soppan bara blivit grumligare både religiöst och politiskt.

  Att upprepa det jag redan har skrivit känns inte meningsfullt. Inte heller att göra som andra bloggare och bli en slags nyhets-sajt som skriver betraktelser.

  Jag tror uppriktigt att vi har kommit fram till en situation där populära villoläror kommer att gå hand i hand med politiskt korrekta lögner och genom totalitära medel förbjuda alla sanningar som är absoluta.

  Den som inte redan är väl förankrad i Guds ord bör skynda och ha det som högsta prioritet att bli det medan det ännu är möjligt.

  Mitt i det kaos som kommer blir troligen budskapet från ledarna att “allt står väl till”.

  /Kjell

      (Reply)

 3. Vill passa på att tacka för en mycket god och givande blogg, tack Kjell!

  Jag önskar Guds rika välsignelse till dig och din familj.

  gb

      (Reply)

 4. gb,

  På bloggen finns det:

  1. Q&A – Frågor och svar.
  2. Aktuellt
  3. Off Topic
  4. Sökarflik

  Lägg till detta möjligheten att skriva en kommentar i vilken artikel som helst.

  Och till och med möjligheten att skriva en gästartikel.

  Jag reagerar alltid på det som kommer in och tänker fortsätta göra det.

  1 Petr. 3:15 Herren Kristus ska ni hålla helig i era hjärtan. Var ständigt beredda att svara var och en som ber er förklara det hopp ni har

  Var och en som vill kan alltså bidra till en fortsättning.

  /Kjell

      (Reply)

 5. Kjell,

  Du skriver:

  ”Hur skall man ägna sin tid mitt i allt detta?

  Ja, inte vet jag. Men en sak kan jag säga, nämligen att vara en obetydlig röst mitt i villervallan kostar för mycket tid .”

  Jag brukar inte ägna så mycket tid åt bloggar. I ett större perspektiv blir det mesta vad Bibeln kallar ”fåfängligheternas fåfänglighet”, eller med ett modernt ord ”spam”.

  Men ibland finner man några ”guldkorn”. Och några har jag funnit här…

  Det innebär inte att jag alltid delar din uppfattning.

  Eftersom, vad jag förstår, vi kommer från samma pingstbakgrund och är i ungefär samma ålder tror jag också att jag förstår en del av det ”psykiska material” du bär på när du vandrar genom livet.

  Barndomen blir utgångspunkten. Det var en annan tid, mer polariserad. Personligen har jag dock inte så negativ bild av den som du gett uttryck för. Det beror nog mycket på individuella upplevelser, men också på hur man viktar de händelser man går igenom. Jag tänker på alla anspråkslösa ”Gudsmänniskor” jag som barn träffade genom mina föräldrar. För en del av dem får jag en association till Henok som ”vandrade med Gud” (1 Mos. 5:22,24).

  Men din inställning kanske mer baseras på församlingsnivå och den sektstämpel man då gav Pingströrelsen? Idag är församlingsverksamheten mer sekulariserad. Den kristna tron och Gudsrelationen står inte i centrum på samma sätt som tidigare.

  Jag har noterat att dina artiklar ofta är grundligt utforskade och väl bearbetade. Det betyder att de är mer tidskrävande än det man vanligen finner på bloggarna. Därför kan jag förstå att de ”kostar för mycket tid”.

  Speciellt uppskattar jag din analys av den bibliska grundtexten. För, som du själv skriver: ”Den som inte redan är väl förankrad i Guds ord bör skynda och ha det som högsta prioritet att bli det medan det ännu är möjligt.” Och då är det viktigt att man har en översättning som stämmer överens med grundtexten. (Vid ett bibelstudium för en tid sedan läste en kvinna en bibelvers som jag inte kände igen. Jag frågade vilken bibelversion hon använde. En parafras, där grundtextens innebörd gått förlorad)

  Så, även om jag förstår tidsaspekten behöver du inte koppla den till ”att vara en obetydlig röst mitt i villervallan”. Det är naturligtvis glädjande att ha många läsare på bloggen, men det viktiga är substansvärdet i det man förmedlar.

  I ett evighetsperspektiv gäller Guds lag: ”Var inte rädd, du lilla hjord, för er Far har beslutat att ge er riket.” (Luk. 12:32)

  Jag hoppas att du kan finna ett ”modus vivendi” där du kan hålla bloggen levande utan att det ”kostar för mycket tid.”

  Frid.

      (Reply)

 6. Tachbulah,

  Tack för din (som vanligt) innehållsrika kommentar. Det finns några saker jag gärna vill reagera på.

  Du skrev:

  Barndomen blir utgångspunkten. Det var en annan tid, mer polariserad. Personligen har jag dock inte så negativ bild av den som du gett uttryck för.

  Det känns lite oroligt att jag har gett det intrycket. Jag är nämligen mycket tacksam till mina föräldrar och det de gav av ledning, samvaro och uppfostran.

  Och i likhet med dej är jag även tacksam för alla de unika människor jag fick träffa genom mina föräldrar och församlingen. Bland dessa fanns även en hel del i församlingens ledning, Dagen och Missionen.

  När jag som tonåring brottades med någon fråga och ställde den till dessa var deras respons ofta: “Vill du veta min åsikt eller församlingens officiella åsikt?”

  Att det sedan fanns felaktigheter i läran är en annan sak och jag har ju belyst sådana i avsikten att visa på att det redan då fanns tendenser i riktning av “trosförkunnelse”.

  Sedan vill jag skriva något om besöksantal och hålla bloggen levande.

  Jag har aldrig brytt mej mycket om besöksantalet. Statistiken visar på ungefär 200 unika besökare fastän de flesta aldrig deltar i samtalen och många bara kollar de senaste kommentarerna.

  Det jag menade var att i dagens malström av news och fake-news känns det meningslöst ”att vara en obetydlig röst mitt i villervallan” som bara reflekterar över det som sker och idisslar “nyheter”. Ryktesfloran klarar sig alltför bra på egen hand och tyckare finns det ingen brist på.

  Jag upplever att villolärorna har “vunnit” i den betydelsen att de har lyckats infiltrera och påverka majoriteten av dem som kallar sig “kristna”. Ekumeniken kommer att slå in de sista spikarna i kistan.

  Som jag redan nämnt i svar till andra kommer jag troligen att skriva något, nu och då, men mindre frekvent. Och det som har skrivits får stå kvar. Många besökare kommer in via Google och andra sökmaskiner.

  På initiativ från besökare vill jag även i fortsättningen reagera seriöst och med prioritet.

  /Kjell

      (Reply)

 7. Ibland är du bland det jobbigaste som finns men visst ditt väckelsebudskap i denna artikel har nått fram. Nu tänker inte jag skriva för skrivandets skull utan det får i så fall bli något om Anden pockar på. Seriöst och med prioritet…

  Jag är välkommen åter.

      (Reply)

 8. Tråkigt besked Kjell men samtidigt ett helt korrekt beslut om det är så du känner. Som du skrev, allt har sin tid.

  I dagens samhälle drunknar man nästan i all info man matas med, det blir för mycket helt enkelt. Bäst vore kanske att lämna alla nyheter och media och enbart hålla sig till det som faktiskt är viktigt. Varianter av IS, extremister, terror, världskriser, krig, svält m.m. kommer alltid finnas och inte hjälper det att stirra sig blind på alla sådana bekymmer.

  Ha det rysligt gott Kjell!

  /Frost

      (Reply)

 9. Andreas Frost,

  Tack, Andreas.

  Ditt budskap betyder mer än du kan ana för mej. Just för att det kommer från dej.

  Det är inte så att jag nu går i kloster. Men livet bjuder just nu att jag ägnar tid åt nära och kära.

  Då blir det mindre tid över för non-responsive kommunikation.

  Må Herren välsigna dej och de dina i allt!

  /Kjell

      (Reply)

 10. Ja då är det endast Elvor o Janne Ohlin som har något att meddela.
  Önskar dej allt gott!

      (Reply)

 11. Lillian,

  Hur det går i framtiden får vi se. De närmaste månaderna har jag alltför mycket att göra med saker som måste ordnas. Det innebär även en hel del resande.

  Har även varit på resa denna vecka och måste göra en lång resa om lite mer än en vecka.

  Kom gärna själv med förslag om vad som är av intresse att tala om.

  /Kjell

      (Reply)

 12. Löfven, som förespråkar total skilsmässa mellan staat och kyrka (religion) vill nu, med hjälp av statens lagliga makt, tvinga kyrkans präster att viga samkönade par, eller eljest förlora sina jobb.

  Löfven: Alla präster ska viga samkönade par


  I Umeå förbjuder man förskolebarn att säga Amen. Det är dock inget förbud mot att svära. Varken med guds namn eller satans namn.

  ”Amen” förbjuds på kristna förskolan Krubban i Umeå


  Erdogan, som förespråkar total sammanslagning av moske och staat jublar över beslutet att förbjuda undervisning om evolutionsläran i skolan. Endast Saudi-Arabien förbjöd evolutionsläran till nu.

  Turkiet slopar evolutionsteorin i skolan


  Jag återger dessa två “nyheter” för att visa på det i snabb takt blir att svårare att stå upp för sanningen.

  Vill du försvara skapelsetron kommer du att bli jämförd med Erdogan och vill du att barnen skall få be till Gud så kommer du att få lägga ner förskolan och vill du att präster skall få följa sina samveten så vill Löfven plötsligen samma som Erdogan men från andra hållet.

  Bara ateistiska humanister har rätten att vara fundamentalister!

  Om du tror på en högre makt än staten skall du tiga!

  Att vittna om din tro, för dina barn kallas att indoktrinera dem och anses vara fel och fult.

  Indoktrinerandet av barn får endast ske av ateistiska medlemmar av statsmakten.

  /Kjell

  PS. Ordet “amen” betyder ungefär “tro det”.

  (Enligt Wikipedia: Amen är ett ord från arabiska och hebreiska. Den hebreiska formen är אמן, ’Āmēn och den arabiska är آمين, ’Āmīn.

  Ordet är ett utrop eller uttryck som återfinns i Bibeln men ej i Koranen. Det används inom de abrahamitiska religionerna, d.v.s. judendomen, kristendomen och islam. Ordets ungefärliga översättning är “sannerligen”, “förvisso”, “trovärdigt” och “låt det så ske”.)

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *