Trumps kristna tro?

Jag läste met förvåning en artikel i Dagen. Artikeln inleddes med följande ord:

Donald Trump är mer influerad av sin kristna tro än man kanske kan tro. Hans möte med predikanten Norman Vincent Peale gav Trump den syn på sig själv som lett honom till vad han är i dag. Det skriver Pekka Mellergård på DN Kultur.

Här är länken till Så har den kristna tron skapat Donald Trumps självförtroende

Frågorna hopade sig. Vem är Pekka Mellergård? Vad menar Pekka Mellergård?

I Bibeln står det att vi skall bekänna (och mena det) att Jesus Kristus är Herren. Men när Trump tillfrågades vad han ansåg (anser) om Jesus så svarade han “en hippie loser”. (Se noten i första kommentaren)

Rom. 10:9-11 För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst. Med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst. Skriften säger: Ingen som tror på honom ska stå där med skam. 

Jag skulle nog våga påstå att Trumps bekännelse inte är vare sig frälsande eller kristen tro.

Om man letar lite på Dagens hemsida får man reda på följande:

Pekka Mellergård är docent och överläkare i neurokirurgi och skribent som varit med och startat tidskriften Nod. Under elva år var han rektor för Örebro Missionsskola och är numera krönikör på Dagens kultursidor.

Och om man letar efter fler artiklar av Pekka Mellergård kan man hitta Elevernas kunskaper blir allt sämre. Och då låter det ju som om Pekka Mellergård bryr sig om Bibeln.

Vill man bli än mer förbryllad skall man läsa den första artikeln noggrannare:

Avgörande för detta är ett möte med en predikant som familjen Trump började lyssna på under 1960-talet – Norman Vincent Peale.

Paele tonade ner talet om synd och skuld och fokuserade på “energiproducerande tankar” och modeller som “sju enkla steg till ett lyckligt liv”. Mellergård ger ett citat från Peale: Formulera i din tanke en mental bild av dig själv som en som lyckas … Håll fast vid den bilden. Tillåt den aldrig att blekna bort. Det är den bilden som formade Trumps syn på sig själv.

Så “den kristna tro” som Pekka Mellergård talar om handlar om ett budskap om självförtroende som levererades av en predikant som inte predikade omvändelse, alltså en heretiker, utan i stället en prestationslära där det gäller att tro på sig själv.

Och detta är en frukt av pennan från en person som 11 år var rektor för Örebro Missionsskola!

Pekka Mellergård höll i pennan, jag håller mej för pannan!

Att DN tar in en sådan artikel är begripligt, men vad har den att göra i Dagen?

Vem vill man missleda?

/Kjell

Views: 52

24 thoughts on “Trumps kristna tro?”

 1. NOT angående “hippie loser”


  Jag fick frågan om jag har en referens till detta uttalande, och om det var hämtat från en YouTube video där någon imiterar Trump.

  Svaret är att det inte är hämtat från en “fake video”, men jag har de kommande veckorna inte tillgång till min vanliga dator i samband med en lång resa.

  Det hände för ganska länge sedan, troligen mer än ett år sedan. Jag har säkert sparat referensen, för det brukar jag göra. I alla fall då bedömde jag det som en autentisk rapport. Men med all fake-news och alternativa sanningar som sedan dess har överspolat oss, tack vare valet i USA, törs jag inte säga hur jag skulle ha bedömt det nu.

  Att hitta referensen blir inte lätt, fast jag skall försöka när jag har möjligheten att göra det.

  Låt mej därför i stället ge en anna referens som tydligt visar att Trump inte har en “kristen” bekännelse.

  Trump Talks About Jesus

  Sedan kan det vara värt att notera att Trump blev “allt kristnare” under kampanjens gång när han insåg att han behövde stöd från dem som kallar sig kristna i USA. Han slutade med de allra grövsta av sina uttalanden och koncentrerade sig på Obama-, Hillary- och Demacrat-bashing.

  /Kjell

      (Reply)

 2. “Donald Trump är mer influerad av sin kristna tro än man kanske kan tro.”

  Lägg betoningen på “sin” och stryk “kristna.”

      (Reply)

 3. Miriam,

  Ur DN,s arkiv

  “Brittiska tidningen The Telegraph och amerikanska The Cosmopolitan har listat dussintals sexistiska uttalanden av Donald Trump genom åren, från synpunkten att det viktiga med kvinnliga journalister är att de har ”snygga rövar” till det senaste lågvattenmärket, där han talar om att ”greppa kvinnors fittor”.

  1991 uttalade sig Donald Trump i Esquire efter att ha fått dålig press: ”Det spelar verkligen ingen roll vad de skriver så länge de har unga och snygga rövar. Men de måste vara unga och snygga.”

  I ett resonemang om äktenskapsförord i boken ”Trump: The Art of the Comeback” från 1997 hävdade Trump att det finns tre typer av kvinnor, som på tre olika sätt lurar sina män.

  I en radiointervju 2005 hoppade han på kvinnor som förväntar sig att män ska byta blöjor på sina barn. Han sade att han inte byter blöjor på barnen, för att det är fruns jobb, och att han inte skulle gifta sig med någon som krävde det av honom.

  I mars 2006 skämtade han om att han kanske skulle dejta Ivanka Trump ”om hon inte var min dotter”.

  Trump har haft ett långt ordkrig med Arianna Huffington, sajten Huffington Posts ägare. Han har förolämpat henne flera gånger i olika tweetar. Ett exempel: ”@ariannahuff är oattraktiv både på insidan och utsidan. Jag förstår varför hennes förra man lämnade henne för en man – det var ett bra beslut.”

      (Reply)

 4. Miriam,

  Nästan allt vad Trump säger och gör vittnar emot honom. Att se honom som kristen sätter fingret på en mycket allvarlig tendens.

  Ersättningsteologin handlar om att kristna församlingen ersatt judarna. En allvarligare form av ersättningsteologin är att den kristna församlingen ersatt Jesus. Idag kan vem som helst kallas för kristen. Det får inte ifrågasättas. I detta perspektiv så kan Trump kallas för kristen.

  En konsekvens av dagens attityd är att frälsningen enbart handlar om nåd. Därför kan jag leva hur jag vill efter eget behag. Synden är avskaffad.

  Men Guds ord säger något annat. Romarbrevet 8:

  “De som lever efter köttet tänker på det som hör till köttet, men de som lever efter Anden tänker på det som hör till Anden. 6 Köttets sinne är död, men Andens sinne är liv och frid. 7 Köttets sinne är fiendskap mot Gud. Det underordnar sig inte Guds lag och kan det inte heller. 8 De som lever i köttet kan inte behaga Gud.

  9 Ni däremot lever inte i köttet utan i Anden, eftersom Guds Ande bor i er. Den som inte har Kristi Ande tillhör inte honom. 10 Om Kristus bor i er är visserligen kroppen död på grund av synden, men Anden är liv på grund av rättfärdigheten. 11 Och om Anden från honom som uppväckte Jesus från de döda bor i er, då ska han som uppväckte Kristus från de döda också göra era dödliga kroppar levande genom sin Ande som bor i er.”


  Jesus bror Jakob observerade själviskheten (Jakobsbrev 2 kap):

  1 Mina bröder, var inte partiska i er tro på vår Herre Jesus Kristus, härlighetens Herre. 2 Tänk er att det vid er sammankomst kommer in en man med guldring på fingret och fina kläder, och samtidigt en fattig man i smutsiga kläder. 3 Om ni då ser till den finklädde och säger: “Varsågod och sitt, här är en bra plats”, men till den fattige: “Du kan stå där” eller: “Sätt dig här vid mina fötter ” – 4 har ni då inte diskriminerat bland er och blivit domare med orena motiv?

  Och fortsätter med :

  18 Nu kanske någon säger: “Du har tro.” – Ja, men jag har också gärningar . Visa mig din tro utan gärningar, så ska jag visa dig min tro genom mina gärningar.

  Det finns två diken. Det ena diket är att det räcker att säga man är kristen och det andra diket att det räcker med att leva rättfärdigt.

  Bara den som erkänner Jesus som sin Herre och lever därefter är Kristen.

  Slutsatsen kan bara bli att Trump inte är kristen, men det får man idag inte säga då de flesta tycks vara smittade av ett virus som Livets ord tog till Sverige och spred även till dem som inte har något med Livet ord att göra. Det är så virus fungerar.

      (Reply)

 5. Fredrik skrev: “Bara den som erkänner Jesus som sin Herre och lever därefter är Kristen.”

  Bingo!

  Bland annat därför brukar jag undvika termen “kristen” och i stället använda termen “kristustrogen”.

  /Kjell

      (Reply)

 6. Fredrik skrev: “Bara den som erkänner Jesus som sin Herre och lever därefter är Kristen.

  – Ja och då blir det inte många kvar, kanske ett tiotal.
  Frågan är alltså, vad det är att leva därefter?

  Kjel vill inte använda ordet kristen, utan använder sig av termen Kristustrogen, men resultatet blir det samma, inte många kvar. Frågan här är densamma, vad är det att vara kristustrogen?

  Jag är nog den förste att missa målet, för det finns ingen som lever därefter och ingen som är kristus trogen, några försöker naturligtvis, men alla misslyckas på ett eller annat sätt.
  Vi erkänner Jesus som Herre, så klart, men lever vi därefter?
  Vi anser så klart att vi är kristustrogna, men är vi det?

  Jag erkänner, jag har misslyckats, jag klarar inte att leva upp till Jesu standard, jag lever inte därefter och är honom inte trogen, men jag vill och jag försöker.

  Sista frågan blir då, hur långt räcker att jag vill och att jag försöker???

  Bb

      (Reply)

 7. Björn bloggaren,

  Tro mej om du vill… Jag funderade faktiskt över hur länge det skulle dröja innan du hakade på här.

  Att du har fått mycket av ditt tankegods från Livets Ord vet vi ju på grund av dina egna vittnesbörd.

  Tro i Livets Ords tappning betyder prestation och gärningslära. Man skall sluta äta medicin och bekänna att man är helad fastän man har 42 grader feber och hostar upp lungorna. Därnäst skall man ge bort sin bruttolön i offerkistan.

  Om du nu behåller prestationstanken och sedan hör att du “måste” ha förtroende för Herren och “måste” vara honom trogen, kan jag förstå att stressnivån passerar kokpunkten.

  Kanske kan du ha någon tröst i GT. Det finns två ord för synd. Ett av dessa handlar om medveten synd. Saker man gör eller vägrar trots att man vet att man därmed syndar.

  Det andra handlar av omedveten underlåtenhet och oavsiktliga överträdelser.

  Du måste medge att dessa två kategorier är tydligt skilda från varandra.

  Vi har alla väldigt olika förutsättningar. Det vet Herren. Det finns ett uttryck på engelska som säger: “You don’t have to succeed, but you have to die trying!’

  Det blir ungefär, fritt och parafraserat: Man måste inte lyckas, men man får inte ge upp att försöka hela livet ut.

  Försök nu att finna vila i den nåd som ges, under förutsättningen att man bekänner sin synd.

  1 Joh. 1:8-10, 2:1-4 Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet. Om vi säger att vi inte har syndat, gör vi honom till en lögnare och hans ord finns inte i oss. 

  Mina barn, detta skriver jag till er för att ni inte ska synda. Men om någon syndar, har vi en som för vår talan inför Fadern: Jesus Kristus, den rättfärdige. Han är försoningen för våra synder, och inte bara för våra utan också för hela världens. Vi vet att vi har lärt känna honom när vi håller fast vid hans bud. Den som säger: “Jag känner honom” och inte håller fast vid hans bud, han är en lögnare och sanningen finns inte i honom

  Och Jesus sade att vi skulle be sålunda: “Och förlåt oss våra skulder, så som vi förlåter dem som står i skuld till oss. Och för oss inte in i frestelse, utan fräls oss från det onda. För om ni förlåter människorna deras överträdelser, ska er himmelske Far också förlåta er. Men om ni inte förlåter människorna, ska inte heller er Far förlåta era överträdelser.” (Matt. 6)

  Vad är otydligt i detta?

  /Kjell

      (Reply)

 8. Kjell,

  Kjell, Kjell, Kjell, Jag blir förvånad att du kan drämma till med Livets ords form av tro, dvs gärningslära.

  Att jag skrev som jag gjorde var just för att det du och Fredrik skrev kan tolkas som just gärningslära, därför bör man definiera vad det är att leva därefter

  Sen, trots Livets ords gärningslära, så säger jakob, att tro utan gärningar är död och jag vill leva i dessa trosgärningar.

  Vi har ju helt olika syn på detta med tro och jag vill inte diskutera om detta här. vi har säkert olika syn på nåden också, så det är bäst att inte diskutera det heller.

  Kjell, Du vet så lite om mig, men antar så mycket om mig som inte är sant och gång efter annan kommer Livets ordssläggan fram. Dock Jag tror inte på livets ord, Jag tror på honon som frikänner från synd och pga den tro på Jesus så kommer jag inte under någon fällande dom.

  Bb

      (Reply)

 9. Björn bloggaren skrev: “Vi har ju helt olika syn på detta med tro och jag vill inte diskutera om detta här.”

  Gott att du inser att vi har “helt olika syn på detta med tro”.

  Tråkigt att du, och så många med dej, inte förstår skillnaden mellan rättfärdiggörelse och helgelse.

  Är man smutsig blir man inte ren av att sluta vältra sig i dyn, men har man en gång blivit tvättad så undviker man att smutsa ner sig igen genom att inte vältra sig i dyn.

  /Kjell

      (Reply)

 10. Björn bloggaren,

  Jag vet inte om du försöker provocera mig som du gjort många gånger och erkänt. Eller om du verkligen inte förstod det jag skrev.

  Jag är av kött och blod, därför gör jag fel varje dag. Jag erkänner min synd. Jag försöker lära mig vad Bibeln lär och efter egen förmåga leva därefter. Det är min vilja och mina försök som räknas, förhoppningsvis. Jag kan inte se att t ex Trump på något sätt vill inordna sig under vad nya testamentet lär oss.

  Som jag skrev. Det finns två diken. Det ena handlar om att handla rätt och du är frälst. Det andra diket är att jag kan göra vad jag vill och ändå bli frälst eftersom frälsningen enbart handlar om nåd.

  Om jag med mitt hjärta överlåter mig till Jesus så vill jag handla rätt, men eftersom jag är av kött och blod så kommer jag alltid att synda. Om du tolkar det som gärningslära eller citatet från Jakob som gärningslära så kan jag inte mer än beklaga att jag inte förmår att kommunicera ut det som jag menar. Jag kan inte skriva det tydligare. Enligt mig är detta inte gärningslära. Detta är min åsikt.

      (Reply)

 11. Fredrik,

  Att leva därefter är detsamma som att göra allt som krävs om Jesus är vår Herre, eller?

  Att leva av nåden är att inse att detta inte går, eftersom synden fortfarande bor i oss.
  Skall vi då släppa allt och synda loss kan man undra, naturligtvis inte, men om Gud inte löser oss från kärnan till våra synder, så kommer vi att fortsätta synda.

  Att försöka låta bli att synda hjälper föga, först när Gud gjort sitt verk i oss kan vi utifrån befrielsen låta bli att synda, synden är borta, drivkraften finns inte kvar. Detta är en livslång process.

  Nej Jag provoserar inte, jag reagerar på din ordfras eftersom den för mig refererar till lag och bokstavslydnad och utesluter Guds verk i oss.

  Om det inte var det du menade, så ber jag om ursäkt för mitt inlägg, men skulle isåfall vilja få en utläggning om vad du menar med, att leva därefter.

  Bb

      (Reply)

 12. Kjell,

  Du skriver: Tråkigt att du, och så många med dej, inte förstår skillnaden mellan rättfärdiggörelse och helgelse.

  – Och vad vet du om det i mitt fall undrar jag?

  Gud är den som rättfärdiggör, vi blir rättfärdiga av tro på Jesus, men inte fullkomliga.
  Helgelse, eller avskiljning som det egentlige handlar om, är Guds avskiljande verk i oss. Avskiljning från synden och världen.

  Bb

      (Reply)

 13. Då det i de senaste inläggen nämnts om tro och nåd, tänkte jag tipsa om 2 böcker som finns att ladda ner gratis via bifogad länk.
  De heter “Prestationslös tro” och “Befriande nåd”, skrivna av Sven Reichmann.
  Övrigt på hans hemsida rekommenderas varmt.

  http://www.uttrycket.se/download.html

  Med vänlig hälsning
  Broder

      (Reply)

 14. Björn bloggaren undrade: “Och vad vet du om det i mitt fall undrar jag?”

  Inget mer än det du skriver.

  Kallar man önskan att vara Kristus trogen för gärningslära så har man inte förstått skillnaden mellan att göra något för att bli älskad och för att man är älskad.

  Vi kommer inte att bli ense om detta eftersom vi enligt dej har “helt olika syn på detta med tro”.

  /Kjell

      (Reply)

 15. Björn bloggaren,

  “Jag erkänner, jag har misslyckats, jag klarar inte att leva upp till Jesu standard, jag lever inte därefter och är honom inte trogen, men jag vill och jag försöker.

  Sista frågan blir då, hur långt räcker att jag vill och att jag försöker???”

  Som jag ser det räcker det ända hem. Det är här som nåden kommer in, den som Jesus köpte med sitt dyrbara blod.

  Sätt hopp till evangeliet, broder!

  gb

      (Reply)

 16. Jag fann Ps 25 i psaltaren, som jag vill skicka med till Bb. Efter påskdramat i tidigare psalmer kommer svaret på allt detta lidande, VI FÅR KOMMA till Honom.

  gb

      (Reply)

 17. Fredrik,

  Om en president i ett “muslimskt” land sagt det Trump sagt hade ingen kallat den ledaren för kristen. Jag kan inte komma till någon annan slutsats än den att Trumps kristenstämpel bygger på att han representerar USA. Alla i USA är “kristna”.

      (Reply)

 18. Miriam,

  Ofta är det så som du beskriver. Kompisar till mig när jag gick skolan kunde ibland säga att de kristna. När jag frågade närmare om det så fick jag som svar, vi bor i ett kristet land.

  Vad det gäller Trump så påstår han själv att han är kristen och kan Bibeln bättre än någon annan. Det är därför denna debatt uppstått huruvida Trump är kristen eller inte.

      (Reply)

 19. Fredrik,

  I USA är också världslig framgång (ur USA,s perspektiv)=”kristet”.

  “The preachers who often stand with him are born-again Christians, but most are evangelical outsiders—many are Pentecostal televangelists who often preach a version of what’s often called the “prosperity gospel,” a controversial theological belief that God wants people to be wealthy and healthy.”

  http://time.com/donald-trump-prosperity-preachers/

      (Reply)

 20. gb,

  Tack för din omtanke.

  Jag skrev som jag gjorde till Fredrik och Kjell för att få dem att se, men jag misslyckades.
  Fredrik skrev: Jag försöker lära mig vad Bibeln lär och efter egen förmåga leva därefter.
  – Det här anser jag som ett stort problem, visst det är bra at lära sig skriften, men att efter egen förmåga leva därefter anser jag är galet. Orsaken är, att då behöver man inte Gud, hans förvandling, eller hans kraft, det räcker med egen förmåga och när det inte håller, så träder nåden in.

  Lagen kräver egen förmåga för att leva enligt skriften, men när man lever efter, eller försöker leva efter lagen, så har man fallit ur nåden.

  Gal_5:4  I haven kommit bort ifrån Kristus, I som viljen bliva rättfärdiga i kraft av lagen; I haven fallit ur nåden.

  I det nya förbundet lever vi inte efter lagen/bokstaven, utan efter Anden.

  Rom_2:29  Nej, den är jude, som är det i invärtes måtto, och omskärelse är hjärtats omskärelse, en som sker i Anden, och icke i kraft av bokstaven; och han har sin berömmelse, icke från människor, utan från Gud.

  2Ko_3:6  som också har gjort oss skickliga till att vara tjänare åt ett nytt förbund, ett som icke är bokstav, utan är ande; ty bokstaven dödar, men Anden gör levande.

  Skillnaden är stor, det handlar om vem som är Herre i våra liv, jag och min förmåga, eller Jesus och hans förmåga.

  Bb

      (Reply)

 21. Björn bloggaren,

  Du visar ånyo att du inte har hajjat någonting om rättfärdiggörelse och nåd.

  I en relation handlar det om vad man gör tillsammans. Du påstår att om man vill visa varandra kärlek och respekt, till exempel genom att lyssna till den andra partnerns råd och önskningar, då “faller man ur nåden”, eller på nutida svenska, då kvaddar relationen.

  Detta är ju total galenskap!

  Och, till ytter mera visso har du ännu inte förstått att ingen blir rättfärdigförklarad på grund av gärningar. Varken i nya eller gamla förbundet! Har aldrig skett och kommer aldrig att ske.

  Jesus tvättade lärjungarnas fötter. Han sade: “Den som har badat behöver sedan bara tvätta fötterna. Han är helt och hållet ren. Och ni är rena, fast inte alla.” (Joh. 13:10)

  Och när Jesus lärde lärjungarna att be sade han: “Ge oss i dag vårt dagliga bröd. Och förlåt oss våra skulder, så som vi förlåter dem som står i skuld till oss. Och för oss inte in i frestelse, utan fräls oss från det onda. För om ni förlåter människorna deras överträdelser, ska er himmelske Far också förlåta er. Men om ni inte förlåter människorna, ska inte heller er Far förlåta era överträdelser. ” (Matt. 6:11-15)

  Och hur vill du bortförklara Joh. 3:36 Den som tror på Sonen har evigt liv. Den som inte lyder Sonen ska inte se livet, utan Guds vrede blir kvar över honom.” 

  Här ställs TRO som motsats till OLYDNAD.

  Nej, Björn, du predikar ett annat evangelium och enligt min första kommentarsregel: “Proselyterande och missionerande av representanter för ‘andra evangelier'”; kommer jag inte att släppa in mera av dessa villoläror.

  Nu har jag faktiskt det hoppet i ditt fall att det till stor del handlar om din brist på evangelisk terminologi. Du har ju fastnat i trosförkunnelsens jargon.

  Så må Herren välsigna och bevara dej trots den motvilja mot lydnad du själv bekänner dej till. Du är inte ensam. Många har förletts av laglöshetens apostlar.

  Vill du reagera får du göra det privat.

  /Kjell

      (Reply)

 22. Kjell,

  Vill nog säga detsamma, du har ett annat evangelium som inte stämmer med skriften.

  Om du inte förstår vad jag menar, utan i tråkig kampanda skriver epiteter för att vinna seger och för att kunna hålla fast vid ditt evangelium, så är det bara tråkigt.

  Må Herren vara dig nådig och föra dig ur din villfarelse.

  Bb

      (Reply)

 23. Björn bloggaren,

  Jag valde att ändå släppa in din senaste och sista kommentar. Det är nog bra att flera här får se hur förvirrad du är angående bud, lydnad och nåd.

  Vi är inga fjärrstyrda robotar. Vi är Guds barn och lydnad innehåller alltid ett eget val.

  Läs nu de texter vi har citerat och sluta förkasta Guds ord.

  Och försök att förstå skillnaden mellan att bli rentvättad av nåd, och att sedan av tacksamhet undvika att smutsa ner sig.

  /Kjell

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *