Vad är heligt?

Berndt skriver i sin så kallade “twitter”-flik:

Citat: Logik är inte alla människors starka sida. Hörde idag talas om en som hävdar att julen inte är en helig högtid utan en hednisk, och samtidigt önskade han alla en God Jul 😉

Citat: Kan högtider vara heliga? Ja, enligt Guds ord kan de vara det; “Detta är Herrens högtider. Ni skall utlysa dem som heliga sammankomster.” 3 Mos 23:37

Problemet är är inte “religiöst” utan semantiskt. Vad betyder egentligen ordet “helig”?

Som bekant kan människor använda olika ord och mena samma sak, eller samma ord och mena olika saker. Vill du veta vad Berndt menar måste du således fråga honom själv. Jag tar bara hans tvetydiga uttalanden som exempel.

Rent tekniskt betyder ordet “helig” inget annat är “avskild med specifik avsikt”. Till exempel skor som jag bara använder inomhus är i den meningen “heliga”. Om jag använder dem utomhus har jag “ohelgat” dem.

Om vi nu vänder på steken och jag “avskiljer” skor som bara skall användas utomhus, så blir det lite knepigare. Avsikten är ju att inte släpa in smuts i huset. Så om jag går in i huset med leriga skor har jag tekniskt sett “ohelgat” uteskorna men samtidigt “vanhelgat” huset.

Var inte orolig, jag tänker inte demonisera firandet av Jesu födelse på fel datum. Lika lite som jag skulle föreskriva bön vid vissa specifika tider på dagen. Vi får be när som helst och vi får komma ihåg, och vara tacksamma för, Herren Jesu födelse 24/7 varenda dag hela året.

Vill vi avskilja (helga) en särskild dag för det så bör vi dock se till att vi inte vanhelgar historiens största nådegåva.

Hur vanhelgar man då den dag som katolikerna valde att sammanfalla med det synnerligen hedniska “Yule” och som faktiskt (sic!) många tror är Jesu födelsedag.

Var och en må själv svara och stå till svars. För mej handlar det först och främst om hur mycket Herren själv får vara avsikten och stå i centrum.

Kan Han göra det mellan Yulebordet och Kalle Anka? Kankse kan Han det för dej. Men hur väl klarar dina barn, och barnbarn av att skilja på “heligheten” och “konsumtionen”? Hur mycket av heligheten blir det kvar när hedninga-religionerna i allt större grad stjäl tillbaka en av sina viktigaste “möten” med “denna världens furste”?

Okay, jag vet! Det är kontroversiellt, men allt medan så kallade protestanter drar åt Rom, måste detta påpekas.

Berndt har länge argumenterat för att vi inte kan veta när Jesus faktiskt föddes, och att därför valet att fira det i slutet på December, är ett bra val. Trots att det är en årstid när herdar i Israel säkert inte sover ute på fälten tillsammans med fåren.

En parantes:

Just nu, när jag skrev detta, fick jag en WhatsApp från en ganska sekulär muslima. Ett foto på en julgran med så mycket girlanger och annat att man inte ser om trädet är av plast eller vilket sorts träd det är. Hör till saken att hon gjorde en WhatsApp-grupp i går kväll och kallade den “Christian 2”. Gruppens “medlemmar” protesterade snabbt genom att “stiga ur”.

I går fick jag ett mejl från en värderad ex-kollega (Shinto-Buddhist) i Japan. En kroppsligen liten man, men en person jag tackar Gud att han fanns i de sammanhang jag fanns. Han berättade att man firar “Christmas” i Japan, men inte av religiösa anledningar. Och man firar det på japanskt sätt.

Grattis till den första “sköko-kyrkan”! Ni lyckades vanhelga detta och allt annat som är heligt i Guds ord.

Låt oss alltså glömma att Herren Jesus föddes endera på våren eller på hösten, när temperaturerna och vädret inbjuder till att skippa den långa vandringen hem och bara stanna hos fåren med en svalkande bris och en stjärnhimmel vi, med allt elektriskt ljus, bara kan drömma om. (Jag har sett det tiotals mil ute i “bushen” i Afrika. Ni kan aldrig ana hur många miljarder “stjärnor” som finns att se.)

Tillbaka till artikelns tema:

Berndt, som blir alltmer “rom-positiv” jämför katolikernas kapande av “Yule” med det som Thorah kallar “Herrens högtider”.

Men då måste vi först konstatera att “Herrens högtider” fastställdes vid skapelsen. Detta omtalas första gången i skapelseberättelsen. Vi läser 1 Mos. 1:14-15 Gud sade: “På himlavalvet ska finnas ljus som skiljer dagen från natten. De ska vara tecken som utmärker högtider, dagar och år, och de ska vara ljus på himlavalvet som lyser över jorden.” Och det blev så. 

Vårt solsystems rörelse av planeter, jorden, solen, månar och dylikt är en klocka som inte avviker ens en sekund på tusentals år!

Gud gjorde detta! Inte för att utrusta charlataner med mycket väl förutsagda “apelsin-tetrader”. Men för att leda det folk han “i förväg” redan hade utvalt att samlas till möten med Herren själv.

I den vers som Berndt citerar talas det om “Herrens högtider”. I Gamla Testamentets “grundtext” heter detta “moadim”:

מוֹעָדָה    מֹעֵד    מוֹעֵד i pluralis “moadim” som bör översättas “mötestider”.

Glöm nu inte att dessa “mötestider” fastställdes av ingen mindre än Herren själv!

En heretisk sekt, läs RKK, må införa hur många synkretiska “högtider” de vill. Det handlar dock inte om “Herrens egna ‘moadim'”!

Igen vill jag understryka att du själv måste välja om du vill fira Jesu födelse på denna högst hedniska dag. Då måste du “helga” den själv, för den hör inte till de “högtider = moadim” som Herren har helgat vid skapelsen!

Gläd dej själv och de dina tillasmmans! Prisa Herren att ni får ha gemenskap i fred och överflöd! Meddela gärna “fakta” till barn och barnbarn när de är gamla nog att förstå. Gärna innan de flyger ur boet och konfronteras med politisk korrekthet, ekonomins bubblor och den sekulära motsvarigheten till den religiösa synkretismen.


Så länge det bara handlar om upplevelser, känslor och fantasi har ju alla lika rätt och lika fel.
Eller hur?

Innan du läser vidare ber jag dej att komma ihåg att sammanträffanden, eller möten, eller avtalade tider, aldrig kan planeras utom om en person med makt avtvingar dem eller om två (kan vara flera) personer kommer överens om tid och plats och närvaro.

Välkommen att stiga in i skapelsen och ställa egna krav! 🙂

Sedan må man kalla sig “Kristi ställföreträdare” eller vad annan hädelse man vill marknadsföra! Sköko-kyrka handlar om stulen makt i människohänder oavsett om den kallar sig protestantisk eller katolsk. Ja, faktiskt allt som vill lura judar och kristustrogna i fällan.

I Sverige har man nyligen firat “Nobel-festen”. Kvittar vad du tycker om detta spektakel. Faktum kvarstår att även om du utväljs att hedras så måste du följa nobelkommittens regler för att möta konungen och få medaljen och visas på TV i massor av länder.

Bland annat måste man kläda sig i en gammaldags kostym och infinna sig på rätt plats i rätt tid. Inom en viss tid måste man hålla ett tal. Det finns mer att tillägga.

Med de bibliska ordet (grundform) “helga” GT = “קֹדֶשׁ = kodesh” NT =”ἅγιος = hagios” måste man helga både sin tid, sina medel, sina kläder, ja allt, för att kunna ta del av denna världsberömda “moadim”.

Vad blir då summan av detta?

 • Kan man i nytestamentlig tid själv avskilja (helga) tider och stunder tillsammans med Herren?
   
  Ja, visst kan man det. Detta är ju en del av det glada budskapet. Förlåten är brusten och där två eller tre samlas i Herrens namn är Han själv mitt bland dem.
   
 • Kan man i nytestamentlig tid välja att deltaga i heliga tider som Herren planerade vid skapelsen och uppenbarade för sitt (enda!) egendomsfolk under loppet av historien?

  Ja, visst kan man det. Detta är ju en del av det glada budskapet. Förlåten är brusten och där två eller tre samlas i Herrens namn är Han själv mitt bland dem.

   
 • Kan man i nytestamentlig tid hitta på vad helst man vill (vanhelga) tider och stunder utan att bry sig om Herren?
   
  Ja visst kan man det! Men inte kan man samtidigt vara Herrens vän!

   

Det är inte min sak att döma annat än vad gäller “mina egna moadim”.

Det är inte din sak att döma annat än vad gäller “dina egna moadim”.

Herren själv kommer att döma rättvist på “Herrens dag, den stora och fruktansvärda”.

/Kjell

Views: 61

4 thoughts on “Vad är heligt?”

 1. Här är en länk till
  “Betlehems stjärna – när, var hur?”
  skriven av en pensionerad präst inom SvK, som är kritisk till liberalteologin inom samfundet.

  http://brogren.nu/Betlehem.htm

  Om ni har tillgång till Sven Reichmanns bok “På väg” så finns det i den ett kapitel som tar upp ämnet om Betlehemsstjärnan.

  Med vänlig hälsning
  Broder

      (Reply)

 2. Nej, det har du rätt i!
  Tänkte inte på det! 🙂

  Med vänlig hälsning
  Broder

      (Reply)

 3. Well, Jag var hemma hos en gammal dam på julafton som läste julevangeliet högt för mej. Hon var så rörd och gripen när hon läste, tårarna rann, och det har väl sällan tagit så lång tid att läsa dessa texter. Min jul var alltså bra det här året. Andra jular har varit ensamma.

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *