Slegs vir blankes

I kommentarer på Aletheias artikel Pastorn och statsvetaren Stefan Swärd dömer ut hela amerikanska kristenheten länkas det till en sajt som heter KATEHON och gör mej mycket fundersam. Kolla själv listan av skribenter där!

Specifikt länkar man till en artikel av en Steve Turley President Trump and America’s Post-Liberal Future. Artikeln publicerades 15.11.2016

Jag är inte säker på att jag har hittat rätt Steve Turley med hjälp av Google, men kanske är det denne man Turley Talks (Steve Turley (Ph.D., Durham University) is a theologian, social theorist, classical Christian educator, and prize-winning classical guitarist.)

Det finns många träffande och intressanta analyser i artikeln, men även ett antal påståenden, eller formuleringar som gör mej mycket bekymrad. Jag skall ta ett exempel, bara ett exempel:

Kan man verkligen säga att: “white people voting their interests is racist and nativist bigotry while black people voting their interests is liberation and justice“?

Fritt översatt:

Kan man verkligen säga att vita som röstar i eget intresse är rasister och etnocentriska hycklare, medan man samtidigt säger att svarta som röstar i eget intresse kämpar för frihet och rättvisa?

Det låter ju bestickande och kan säkert sätta många på det spår Steve stakar ut. Men då skall man komma ihåg att Steve presenterar en generaliserad reduktionism som bortser från både historiska och nutida fakta.

Efter Trumps valseger skanerade några vita: “Black lives don’t matter and neither do black votes!” (Svartas liv är inget värda och inte heller svartas röster! Jämför den proteströrelse som startade efter många döds-skjutningar av obeväpnade svarta pojkar och män. Extra-judicial killings kallar man det i andra länder. De utfördes bevisligen i vissa fall av poliser som hyllar den vita rasens överlägsenhet.)

Historiskt har vi att beakta slaveriet och senare förtrycket. Inte sällan med grovt våld och terror. Tänk på Ku Klux Klan. Hur stor chans tror du att en svart åklagad hade i en rättegång med helvit jury? Hur stor chans tror du att du själv skulle ha som vit kristen i en rättegång i Iran med bara iranier i juryn?

I Trumps väljarkår finns det många så kallade “White Supremacists”. Det är sådana som nu sprider slogans som “Let’s make America white again!” Sådana texter kombineras i vissa fall med hakkors och “Sieg Heil Trump”. Även om de som kladdar bara vill uppröra genom att använda nazi-uttryck betyder detta uttryck faktiskt ungefär “Ära vare Trumps seger”.

Jag tror att jag har börjat förstå lite grand hur svenska trump-anhängare med kristen bekännelse resonerar. För att återge detta skall jag citera ur kommentarer från den ovan länkade artikeln hos Aletheia. Jag citerar bara delar av kommentarerna och väljer att namnge kommentatorerna. Det handlar till en del om att man tolkar Apg. 17:26 som bevis på att Gud föreskriver “nationalstater”. Jag citerar exakt inclusive felstavningar. Citaten är inte ordnade i kronologisk följd.


David Smeds:
Gud gav oss nationer, han gav oss gränser inom vilka vi ska bo. Vi ska ansvara för det terrritorium och den befolkning som Gud har gett oss, därefter kommer delansvar för andra nationer.

(I en annan artikel skrev David Smeds):
Det korrekta åsiktsmonopolet vill att vi ska älska EU, FN, ett USA lett av Hillery och all annan överstatlig globalistiska drömmar.

Alla som köper detta hatar därför Brexit, Trump och alla som hävdar att Guds tanke är enskilda nationer, som ansvarsfullt utövar klok politik till förmån för sina medborgare.

Gud har gett oss nationer.

Apg kap 17 : 26. “Och han har skapat människosläktets alla folk, alla från en enda stamfader, till att bosätta sig utöver hela jorden; och han har fastställt för dem bestämda tider och utstakat de gränser inom vilka de skola bo ”

Djävulen vill har globalism, se på Babels torn. Låt oss skapa oss ett globalt rike och få oss ett namn. Dvs vi sätter oss själva i Guds ställe.

NT har ingen dröm om Kingdom-Now eller transformation a la Kjell Sjöberg och efterföljare.


Sefast Tronde: (Kommentar riktad till Stefan Swärd)
Vi som tror på nationalstaterna, en någorlunda stabil och homogen samhällsutveckling, med en konservativ syn där man söker bibehålla det mesta av den fäderneärvda kulturen och låta samhällsförändringarna ske prövande är inte något du står upp för. Alltså är du vänster.

Det sämsta med din vänsterinriktning är att din retorik faller väl in i det vi kallar PK, det vill säga att söka kväsa demokratin och yttrandefriheten genom att sätta en rad olika epitet och fula etiketter på de som inte håller med. “Man kan inte vara en kristen om man…”, “Jag kan inte förstå att en kristen kan…”, – Så låter det från dig hela tiden!


Daniel F orslund:
Alla har inte hängt med i svängarna här. Många lever kvar i den gamla 70 tals föreställningen att ‘striden’ står mellan höger och vänster, kapitalism mot kommunism.

Som det ser ut idag (för den som vill uppdatera sig lite) står det numera mellan globalism och nationalism. Gamla högervänner dominerar de nationalistiska strömmarna, medan globalismen blivit ett högst märkligt fenomen med ett skal av vänsterliberaler, men storkapitalister under huven.


Jonas Rosendahl:
Jag håller med Stefan Swärd i mycket därför att vi båda i botten har en konservativ bibelsyn. Men av någon anledning så har Swärd fångats av vänstervindar, precis som både en del pastorer och en del teologer tycks göra. Det har säkert flera anledningar.

Men Swärd går ett steg längre, han vill kväsa debatten och det gör han genom att sätta etiketter. Det framgår tydligt i den bok han skrev med Grenholm. Deras bibeltolkning och politiskt tyckande är det rätta, allt annat är fel, och man är både rasist, nazist och andra etiketter om man inte tycker som dom, i deras vänstertolkningar.


Slut på citaten:

Ett lite off topic sidospår. De som ondgör sig över “epitet och fula etiketter” sätter själva sätta en rad olika epitet och fula etiketter på de som inte håller med dem.

Argumentering bygger säkert på (mycket begripligt) missnöje med invandrar- och flykting-politik, samt de politiska partiernas många project och beslut som går stick i stäv mot Guds Ord. Som argumentation använder man, som sagt, en vinklad tolkning av Apg. 17:26

Jag hade tänkt skriva om att vara utvald, men fogar in denna artikel först. I slutet på min förra artikel utmanar jag med ett antal retoriska frågor.

I nästa artikel skall jag söka en förklaring. Tips: Det beror på global avundsjuka och vanföreställningen att just min etniska grupp är utvald på något sätt. Mer om det i nästa bloggpost, som blir en fortsättning av denna och den föregående artikeln.

Jag vill avsluta med det utvalda folkets utvalda landområde. I 1 Mos. 15 specificerar Herren landets gränser för Abraham:

Åt dina efterkommande skall jag ge detta land, från Egyptens flod ända till den stora floden, floden Eufrat: keniternas, kenisiternas, kadmoneernas, hetiternas, perisseernas, rafaeernas, amoreernas, kananeernas, girgaseernas och jebusiternas land.

Egyptens flod är Nilen. Titta nu på bilden. De röda linjerna anger en minimum-tolkning av Israels gränser. De blå linjerna anger en maximum-tolkning av Israels gränser.

Hela Libanon, större delen av Syrien och Jordanien, halva Irak, en bra bit av Saudi Arabien och Egypten och ett stycke Turkiet tillhör Israel! Den grålila biten som kallas Israel i dag, och som missunnas dem, utgör ungefär 2% av det land som Gud lovade till Abram för evig tid.

Endera är Abrahams Gud en lögnare och Moseböckerna sagoböcker, eller så talade Herren Sanning när han uppenbarade sin utkorelse och sin frälsningsplan för Abraham.

/Kjell

Views: 32

17 thoughts on “Slegs vir blankes”

 1. Det finns tyvärr inte mycket hopp för livets ordare. De kommer aldrig ur diket. Dom som inte håller med dom är “vänster”.

  Angående länder så har de kört djupt i diket. Småland bestod en gång i tiden av 12 självständiga regioner med egen lag. Det finns ingen smålandslag, till skillnad mot tex Östergötland som hade östgötalagen, utan alla de 12 områden hade egen lagstiftning. Hur kan då Sverige vara ett land i Bibelns mening som Gud skapat? De använder Bibeln för att bevisa och rättfärdiga sin egen politiskövertygelse.

      (Reply)

 2. Fredrik,

  Glömde att lägga till att Småland betyder små länder, dvs 12 stycken eventuellt någon till beroende på vilken historiker som tillfrågas. Sverige är kanske en union som måste till varje pris splittras?

  De flesta tycker säkert att jag är knasig och dra saker för långt. Men om man tänker igenom saken så måste det betyda att Sverige ska splittras eftersom Sverige är ihop slagning av många olika länder, mm man nu ska vara konsekvent. De kanske borde funderar på saken innan de sprider dynga.

      (Reply)

 3. Fredrik,

  Och som du vet slår man dövörat till för sådana argument.

  Håller helt med dej och bruka tillägga att inom “kristenheten” anser man ju vanligtvis att de kolonisatörer som ockuperar Amerika har en mycket bra union!

  /Kjell

      (Reply)

 4. 26 Juli 1920 skrev den amerikanske krönikören H. L. Mencken:

  As democracy is perfected, the office represents, more and more closely, the inner soul of the people.

  We move towards a lofty ideal. On some great and glorious day, the plain folks of the land will reach their hearts’ desire at last and the White House will be adorned by a downright moron.

  Kanske bör man inte vara så cynisk utan att motivera, så låt mej motivera genom att citera ut Guds Ord. Rom 1:18-32

  Guds vrede uppenbaras från himlen över all ogudaktighet och orättfärdighet hos människor som i orättfärdighet undertrycker sanningen. Det man kan veta om Gud är uppenbart bland dem, eftersom Gud har uppenbarat det för dem. Ända från världens skapelse syns och uppfattas hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomliga natur, genom de verk han har skapat. Därför är de utan ursäkt. 

  Trots att de kände till Gud prisade de honom inte som Gud eller tackade honom, utan de förblindades av sina falska föreställningar så att mörkret sänkte sig över deras oförståndiga hjärtan. De påstod att de var visa, men de blev dårar och bytte ut den odödlige Gudens härlighet mot bilder av dödliga människor, av fåglar, fyrfotadjur och kräldjur. 

  Därför utlämnade Gud dem åt deras hjärtans begär så att de orenade och förnedrade sina kroppar med varandra. De bytte ut Guds sanning mot lögnen och dyrkade och tjänade det skapade i stället för Skaparen, han som är välsignad i evighet. Amen.

  Därför utlämnade Gud dem åt förnedrande lidelser. Deras kvinnor bytte ut det naturliga umgänget mot det som är onaturligt. På samma sätt lämnade männen det naturliga umgänget med kvinnan och upptändes av begär till varandra. Män gjorde skamliga saker med män och fick själva ta det rättvisa straffet för sin förvillelse. 

  Och eftersom de inte satte värde på kunskapen om Gud, utlämnade Gud dem åt ett ovärdigt sinnelag så att de gjorde sådant som inte får göras. De har blivit fyllda av all slags orättfärdighet, ondska, girighet och elakhet, de är fulla av avund, mordlust, stridslystnad, svek och illvilja. De skvallrar och förtalar, de hatar Gud och brukar våld. De skrävlar och skryter, de är påhittiga i det onda och olydiga mot sina föräldrar, vettlösa, trolösa, kärlekslösa och hjärtlösa. 

  De känner mycket väl till Guds rättvisa dom, att de som handlar så förtjänar döden. Ändå gör de sådant, och de samtycker dessutom till att andra gör det. 

  Detta skrev Paulus till och för hedningar.

  Demokrati kan inte fungera
  i en nation där man har “förblindats av falska föreställningar så att mörkret har sänkt sig över medborgarnas oförståndiga hjärtan. Så att de påstår att de var visa, men i verkligheten har blivit dårar därför att de har bytt ut den odödlige Gudens härlighet mot bilder av dödliga människor, av fåglar, fyrfotadjur och kräldjur.”

  Detta är förklaringen till att en “thuggish, foul-mouthed, woman-despising, racist bully” väljs som ledare. Eller med Bibelns ord: “Människor drivna av orättfärdighet, ondska, girighet, elakhet, avund, mordlust, stridslystnad till svek, illvilja, skvaller, förtal, skrävel, skryt. Vettlösa, trolösa, kärlekslösa och hjärtlösa männskor som hatar Gud och brukar våld.”

  Berätta gärna för mej vad av detta (Rom. 1 och 2) som saknades i USA’s senaste (sista?) presidentval.

  /Kjell

  PS. På Aletheia tror man att världens problem kan lösas med national-socialism.

      (Reply)

 5. Är det bara danskarna som översatt “egyptens bäck” istället för flod i det sammanhanget?

      (Reply)

 6. Ludvig,

  Den danska bibeln känner jag inte, men ordet i grundtexten är “נָהָר” (nâhâr) vilket betyder “ström” utan att säga något om storleken. Kan även vara salt eller bräckt vatten.

  Det kan således även syfta på det som numera är Suezkanalen.

  /Kjell

      (Reply)

 7. ‘Hail Trump!’: White Nationalists Salute the President Elect

  Video of an alt-right conference in Washington, D.C., where Trump’s victory was met with cheers and Nazi salutes.

  “Hail Trump, hail our people, hail victory!”

  That’s how Richard B. Spencer saluted more than 200 attendees on Saturday, gathered at the Ronald Reagan Building in Washington, D.C., for the annual conference of the National Policy Institute, which describes itself as “an independent organization dedicated to the heritage, identity, and future of people of European descent in the United States, and around the world.”

  Spencer has popularized the term “alt-right” to describe the movement he leads. Spencer has said his dream is “a new society, an ethno-state that would be a gathering point for all Europeans,” and has called for “peaceful ethnic cleansing.”

  Den som inte ser parallellerna mellan Hitlers framträdande och USA’s presidentval är blind, eller historielös, eller vill inte se det på grund av egna neo-nazistiska sympatier.

  /Kjell

  PS. Läs gärna även rapporten om detta hos CNN. Där finns flera citat från Richard Spencer’s tal.

      (Reply)

 8. Fredrik,

  När svart blir vitt och allt man inte gillar blir rött så förvinner sanningen in i en tät dimma.

  Aletheia har nu helt gått vilse i den “Sverige-Demokratiska Trumpismen” och presenterar “Alternativa fakta”.

  Lågintensivt krig mellan MSM och alternativmedia på väg att eskalera?

  Det farliga med alternativa fakta är att man kastar samma gyttja som meningsmotståndarna och försöker vinna kriget genom att presentera valda fakta samtidigt som man gör allt för att andra fakta skall glömmas.

  Det är samma metod som framgångsrikt har använts av evolutionstrons höga präster så att nutida människor tror att Darwins teori nu har bevisats “vetenskapligt”.

  Lögn kan inte neutraliseras med “alternativa fakta”. Two wrongs don’t make a right! Bara Sanningen gör oss fria.

  Den som tror att lösningen på “den politiska korrekthetens cancer” ligger i “diktatorial isolationistisk anarki” kommer att bli mycket besviken.

  Redan nu ser vi hur dekret som tecknas med breda penseldrag förorsakar lidande på det personliga planet och förpassar människor (medmänniskor) till ingemansland där inga institutioner och funktionärer finns som har kunskap och mandat att hjälpa.

  /Kjell

  PS. Det började med The Netherlands welcomes Trump in his own words

  Nu har följande stämt in i kören:

  America First, Germany Second
  Switzerland Second
  Denmark Second
  Lithuania Third
  Belgium Second

  Det finns flera…. Sverige kommer troligen inte att kunna skämta om “America First”, för när man säkert vet att man själv är “first” så kan man ju inte föreslå att få bli “second”.

      (Reply)

 9. Politiska läget idag är kaosartat. Och det ser ut som det kan tilltaga ordentligt. Fillon har ställt till det för sig. Möjligheten för Marine Le Pen att vinna är stor. Om jag förstått det rätt så vill hon ha mindre EU-samarbete och mer samarbete med Ryssland. Det öppnar upp för ett kaos som jag aldrig har upplevt.

      (Reply)

 10. Fredrik,

  Trumpismen hos Europas populist-partier kommer att tvinga EU att föra en politik som leder till ett United States of Europe, eller falla isär.

  För närvarande ser anarkisterna bara ut att ha någon chans i Sverige, Holland och Frankrike. Men Italien befinner sig i den vanliga politiska korrumptionen och Grekland är utan någon som helst egen insats och motivation. Och till råga på allt börjar de östliga staterna se tillbaka till “vitlöken i Egypten” och söka närmande till Ryssland.

  /Kjell

      (Reply)

 11. Trumps president order om att stoppa vissa länders medborgare att resa in i USA upphävdes av en federal domare. Detta beslut överklagades till appellationsdomstol som enhälligt avslog överklagandet.

  Trump gick snabbt ut på Twitter, med versaler försäkerhetens skull:
  “SEE YOU IN COURT, THE SECURITY OF OUR NATION IS AT STAKE!”.

  “See you in court”, öh va, Trump du förlorade i domstolen. Känner du inte till att en appellationsdomstol är en domstol?

  För mig är det obegripligt att så många kristna i Sverige hyllar Trump.

  Blir bara dummare och dummare varje dag som går. Helt obegripligt.

      (Reply)

 12. Fredrik,

  Det torde vara flest bland dem som har förgiftats av trosförkunnelsen.

  Ett eventuellt mellanspel i ny-judaismen (hebrew roots) tycks inte ha hjälpt.

  Det Trump gör är ju att han helt suddar ut gränsen mellan lögn och sanning. Hans önskan är lag och resten har fel. (Det var väl så eländet började för nästan 6000 år sedan.)

  Många undrar om Trumps osanningar och halvsanningar är slarv, inkompetens eller strategi.

  Han vill nu avskeda sin press-sekreterare Sean Spicer för att denne inte är vidare bra på att ljuga.

  /Kjell

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *