Prata förbi varandra

Nog är det märkligt hur man skenbart kan tala om “samma sak” medan man i verkligheten pratar totalt förbi varandra.

Jag skall ta två aktuella exempel.

Berndt Isaksson skriver följande på sin så kallade twitter-sida

Vem trodde för bara några år sedan att några andra än vissa “frikyrkoprofeter” skulle säga något i still med detta: “Sverige kan bli det första land som Ryssland angriper om det blir krig i Östersjöområdet.” Nu säger alltså DN´s försvarsreporter det som profeterna varnat för i årtionden beträffande den Ryska Björnen.

Men snälle Berndt! Det är väl ingen som förnekar möjligheten att Ryssland skulle kunna anfalla Sverige. Hur troligt det är, kan man givetvis diskutera.

Det jag, och några andra, protesterar mot är att det skulle vara någon slags “dom över Sverige”.

Visa annars gärna med hjälp av några tydliga bibeltexter att Gud skulle ha en specifik dom över Sverige, samt hur den domen då skulle se ut.

Det är människan förelagt att en gång dö och sedan dömas. (Hebr. 9:27) Vidare vet vi att det kommer en yttersta dom. Vi kan även ana att Herren kommer att döma folken (hedningarna) och att Guds egendomsfolk kommer att behandlas separat.

Men Sverige är inte ett specifikt utvalt land och svenskarna inte ett specifikt utvalt folk.

Jag skall nu citera från en artikel på Aletheia. En artikel som Berndt protesterar högljutt mot.

6 september 2016 skrev Daniel Forslund här

Jag tillhör onekligen de som älskar Guds egendomsfolk och dessutom spenderat närmare ett decennium att utforska Yeshua’s hebreiska rötter och det hebreiska perspektivet av Guds Ord. (Så mycket att jag mer än en gång anklagats för att ‘judaisera’.)

Men snälle Daniel! Det är väl ingen som tycker att det är fel att ta vara på lärdomarna i Gamla Testamentet. En förkunnare som har gjort detta flera decennier är Sven Reichmann. Aldrig har han beskyllts för att judaisera.

Anledningen till att du ansågs judaisera var bland annat att du påstod att man blir mer välsignad om man avskiljer Lördagen till att vila och ha gemenskap med Herren. Och inte blev det bättre av att du gav ditt bifall till att vi gör väl i att öva oss med att fira Lövhyddohögtiden på autentiskt sätt. Studiet av Herrens högtider och Israels historia är mycket viktigt och relevant för att förstå evangelium, men låt oss inte glömma att (Kol. 2:16-17):

Låten därför ingen döma eder i fråga om mat och dryck eller angående högtid eller nymånad eller sabbat. Sådant är allenast en skuggbild av vad som skulla komma, men verkligheten själv finnes hos Kristus.

Daniel, du kommer att fortsätta att vingla både hit och dit så länge du inte tar radikalt avstånd från roten till villorna, nämligen trosförkunnelsen.

Titta bakåt och se hur dina sympatier för trosförkunnelsen först ledde dej (och flera andra) in på romantiskt (fanatiskt?) sökande efter Hebreiska Rötter och i nutiden ger dej sympatier för högervridna national-socialistiska populister.

Glöm inte att om man ympar in en körsbärsgren i ett äppelträd så kommer körbärsgrenen fortsätta att bära körsbär. Så har Herren själv beslutat angående naturens ordning.

Min tolkning är att skillnaden mellan jude-kristna och hedna-kristna kommer att bestå i evighet.

/Kjell

PS. För att undvika missförstånd.

Jag har meddelat både Berndt och Daniel, via email, att jag skrev detta “öppna brev”.

Input på deras egna sidor är inte möjligt.

/Kjell

Views: 93

45 thoughts on “Prata förbi varandra”

 1. Vad det gäller Isaksson så finns det många fel i hans återgivning. För det första var det regeringens utredningen som citerades i DN. Dn:s journalist kom inte med egen utvärdering.

  Av artikeln framgår också sannolikheten: “Utredaren konstaterar att en militär konflikt ”må vara osannolik, men konsekvenserna, om den likväl skulle bryta ut, riskerar att bli katastrofala”.”

  Vidare så är det bara Gotland som ligger pyrt till. I en del profetior så har de sett ryska styrkor i Göteborg.

  Känns inte så övertygande om man kollar källan men det är många som inte gör det, och då blir bilden en annan.

      (Reply)

 2. Fredrik,

  Även jag gjorde denna iakttagelse efter att ha läst DN-artikeln.

  Bra att du tar upp det. Helt okay som kommentator.

  Eftersom jag är bloggens “makthavare” ville jag själv bara ta upp primärfakta. I hoppet att mottagarna av detta “öppna brev” själva skulle reagera.

  /Kjell

  PS. Så kallad “cherry-picking” är väldigt vanligt när man hänvisar till utryckta citat och ger länkar.

      (Reply)

 3. Kjell
  På aletheia är du väl välkommen att skriva. Tror nog bara Anders G lyckats bli portad där, kanske något annat troll också men dom tål kritik och bemötande. Vad gäller Isaksson så tvivlar jag inte en sekund på vad du säger

      (Reply)

 4. Läsare,

  Berndt portar inte, det är bara att han har valt att stänga all kommentarfunktion. Det är helt i sin ordning, inget fel med det.

  Hos Aletheia är jag nog portad, eller så handlar det om andra tekniska saker. Jag har försökt några gånger att kommentera men kommentarerna kommer inte in.

  Även detta är helt i sin ordning, jag har inga klagomål mot det.

  Själv kör jag ju med 100% moderation.

  /Kjell

      (Reply)

 5. Fredrik,

  Gävle är det inte så noga med som med andra platser i landet.

  Birger “DOM över Sverige” Claesson:”Gävle såg jag på ett mycket, mycket dunkelt sätt. Jag kan inte säga, om staden blev ramponerad, men jag har en förnimmelse av, att jag även där såg en del ruiner.”

  Oj, vilken användbar information…..

  Andra städer plånas enligt Claesson med marken medan andra klarar sig pga Guds nåd….I Kumla klarar sig 3 hus. Av övriga innehållet i boken att döma tillhör förmodligen dessa 3 hus de heliga i Filadelfiaförsamlingen i Kumla.

  Medan denna förödelse, enligt Claesson, äger rum passar fienden på att reparera bron över Västanforsån. Det verkar väl alldeles realistiskt och militärt strategiskt?

      (Reply)

 6. Ulrika,

  Den 12 december 1950 fick Birger Claesson sin syn. Det är nu 65 år sedan.

  Man brukar berätta att förkrosselse, bön och väckelse avvände katastrofen.

  Jag kan inte yttra mej om det, jag var för ung för att minnas detta.

  Det jag väl minns från barndom och ungdom är att ryss-skräcken var stor, inte minst bland troende kristna som räknade med förföljelse och tortyr om Sovjet skulle ta över.

  Det fanns ju många samtida exempel på hur CCCP invaderade andra länder och behandlade troende (egentligen alla oliktänkande) mycket grymt.

  Skräcken understöddes av böcker från USA. Bland dessa eskatologiska förutspåelser som nu i efterhand alla visade sig vara falska.

  Jag har inget behov av att pröva Claessons “profetia” men att den fortfarande skulle gälla anser jag vara en efterkonstruktion. Ungefär på samma sätt som om jag nu skulle säga att ett passagerar-flygplan kommer att störta och många kommer att dö.

  Helt säkert kommer detta att ske inom de närmaste 65 åren.

  /Kjell

      (Reply)

 7. Kjell,

  Den här gången förstår jag precis vad du säger.

  Om jag hade läst boken då den kom, mitt exemplar från 1951 och sjätte upplagan 60:e tusendet! hade jag förmodligen gått på budskapet.

  Det är lätt att sitta och skratta åt den nu, och det är precis det jag gör. Varje gång jag tar fram den är den otroligt rolig i vissa stycken. Just det att författaren tror att vi här i landet är så otroligt speciella och utvalda, inte minst författaren själv.

  Och så är det ju det här med att predikanter idag fortfarande tror på den.

  Den är även intressant i dess retorik. Den låter, inte minst i sitt förord, ungefär som när man blev som mest häcklad av Claessons efterföljare. “Pröva gärna, men om du inte tror som jag är du en som hånar och bara en som är av denna världen.”

  Ja, så meningsfullt att pröva då!

      (Reply)

 8. Guds Frid!

  Det var inte igår. Citatet du anger är lite ryckt ur sitt sammanhang. Att jag ‘brer på’ här är för att försäkra läsarna om att jag inte tappat min kärlek till Jakobs- och Israels hus i det att jag svängt rejält i frågan om ohämmat stöd till Sionismen och det sekulära Israel ur ett bibliskt perspektiv.

  Men i det sammanhang du nu använder detta citat kan jag väl säga följande.

  1.) V.g. min egen roll i att anklagas för judaisering – Ja, jag gick säkerligen för hårt fram i min iver att intressera andra för både sabbat och högtider. I det fall du menar att jag spridit fördömmelse, förlåt mig.

  2.) V.g. min bakgrund i trosrörelsen är vanligaste anklagelsen att vi är för hårda mot dem, inte tvärt om. Att TR har felaktiga rötter bekänner jag gärna. Det är väl ganska uppenbart idag. Jag upplever att jag omvänt mig och är öppen för ytterligare korrigeringar. Vet inte riktigt vad jag ytterligare kan göra. Förstår att du har liknande tankar om mig som Jareteg – dvs att jag är andligt besmittad på något vis, och det får jag väl i så fall leva med…

  Mvh
  Daniel

      (Reply)

 9. P.s. Du är inte blockerad på Aletheia. Men vissa har problem av skäl jag inte förstår. Förhoppningsvis uppgraderar vi vår sajt i vinter och med lite tur släpper det som hindrar dig att kommentera.

      (Reply)

 10. Daniel – ‘My Two Cents’,

  Nej, jag tror inte att du har spridit fördömelse. Som du vet tror jag det är var mans (och kvinnas) personliga uppdrag att pröva och bara behålla det goda.

  Och som du vet anser jag det vara ett personligt val vilka dagar och tider man avskiljer till vila och andakt. Att någon gång hänga med i ortodoxt firande av Herrens högtider kan säkert vara både intressant och lärorikt.

  Inte heller skulle jag våga påstå att du, eller andra, som har varit med i trosförkunnelse-sammanhang per definition är “andligen besmittade”. Kanske det finns sådana, det vet jag inte. Vissa förgrundsfigurer är väl i alla fall “andligen osunda”. 2 Petr. 2 och Judas brev talar tydligt språk.

  Däremot tror jag att de som längtar tillbaka till entusiasmen i början i Trosrörelsen är blinda för avigsidorna i mer eller mindre grad.

  Praktiskt exempel är all symptombestridning på Aletheia. Saker som “gick snett” tas upp. Det verkar som att många tror att t.ex. Livets Ord kan saneras så att det blir sunt.

  Som du förstår tror jag inte att det är möjligt att sanera. Ett holländskt uttryck låter: “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.” – Fritt översatt: “Försiktiga läkare gör stinkande sår.”

  Så länge det finns en nostalgi till den falska föreställningen att det finns något gott som trosrörelsen hade med sig, tror jag att det är kört.

  Låt mej stanna där för annars går vi runt samma enebärssnår ännu en gång.

  Kanske bara tillägga att jag absolut inte kan förstå att kristustrogna kan förespråka Trump, Farage, Wilders, Le Pen eller SD.

  Take good care of yourself and of each other!

  /Kjell

      (Reply)

 11. Ulrika,

  Jag delar nog inte dina sentiment angående den boken. Ryss-skräcken var för oss, på den tiden, mycket konkret. Vi fick till och med lektioner i (små)skolan hur man skulle göra om de kastade en atombomb på oss, och en liten bok som hette: “Om kriget kommer”.

  Men elefanten i vardagsrummet finns fortfarande kvar.

  Våra Vetlanda-pastorer har investerat många år i den ensidiga argumentationen och är inte beredda att se elefanten ännu.

  Kan tilläggas att det i Tyskland just nu är booming business med “nöd-förråd av mat och vatten” som levereras kamouflerat och i smyg så att grannen inte vet att du har mat när han svälter “om katastrofen kommer”.

  I den fattiga delen av världen har man inte ens råd att äta ett ordentligt mål mat om dagen.

  Man kan undra hur detta ser ut ur Herrens perspektiv! “Ty, jag var hungrig och ni ….”, “Vadhelst ni har gjort mot dessa mina minsta, det har ni gjort mot mej.”

  /Kjell

      (Reply)

 12. Daniel – ‘My Two Cents’,

  För tydlighetens skull vill jag ännu en gång understryka att jag inte alls känner mej trampad på tårna eller pikerad av att det inte går att kommentera.

  Så viktiga är inte mina udda synpunkter. Jag tycker det är bra att kommenterandet har blivit restriktivt.

  /Kjell

      (Reply)

 13. Daniel – ‘My Two Cents’,

  En liten not angående våra olika “insikter” om hur man bör handla med församlingar (och deras medlemmar) som har syltat in sig med Quimbi – Kenyon – Hagin – Ekman.

  Jag sitter i diket där det anses vara rätt att konfrontera och ställa krav.

  Du sitter i diket där det anses vara bra att locka och lirka.

  Vi har mycket olika bakgrund och livserfarenheter. Inget jag kan bevisa med Skrifterna säger att jag har rätt, eller att du har fel i våra vitt skilda strategier.

  Kanske kämpar du för dem som sitter fast utan att veta det, och väntar på en “messias” som skall rädda den lokala församlingens organisation och alla investeringar som medlemmar har offrat egna behov för.

  Kanske kämpar jag för dem som brutit sig loss och undrar vad nästa steg är, och tvivlar på ett ingripande av Messias innan Han återkommer.

  Jag tänker försöka skriva något om detta och kommer att meddela dej när det (om det) lyckas.

  /Kjell

      (Reply)

 14. Kjell och Daniel,
  En sak som slår mig när jag läser era inlägg är ämnet för denna sida “Prata förbi varandra”.

  Jag uppfattar det som att Kjell menar att Daniel inte tagit avstånd från framgångsteologin, Daniel å sin sida menar att han fått kritik ifrån att allt för hårda mot LO.

  Aletheia har, såvitt jag förstår, kritiserat formerna inom LO. Dvs att pastorer gått bakom ryggen på församlingen och liknade. Inte så mycket kritik om grunderna. Det blir en diskussion om två olika saker.

      (Reply)

 15. Kjell,

  Godkväll,

  Vi har som bekant brottats många år kring det hela nu Kjell. D.v.s. huruvida det fanns något från Gud eller ej i TR som går att ta vara på/gå tillbaka till, minus det felaktiga.

  Frågan är i min mening inte så enkel som du gör den till. Ännu svårare är det förstås att resonera med en person som hela tiden ‘stått på utsidan’ och gör sina bedömningar från fjärran land.

  Problematiken för egen del ligger i det att de delar som faktiskt var grundade i Guds Ord, var det och det kan ingen ta ifrån oss. Det kan jag onekligen inte släppa. Vår krock ligger i hur mycket som var det och din råttgiftsteologi du presenterade för många år sedan. (Inte mycket som krävs för att döda råttor).

  Jag har ju ett annat perspektiv – nämligen Paulus, istället får råttorna. Vår kunskap är ett styckverk och vi ser endels. + Pröva allt och behåll det goda.

  Med detta sagt har ju tiden sin gång, och ytterligare en viktig princip, nämligen Jesu. ‘Av frukten känner du trädet’. Allt eftersom åren går, pekar det tyvärr mot att du får rätt till slut. D.v.s. gör vi ett bokslut på Livets Ord och TR (är ju företagare) är åtminstone jag rädd för att den hamnar på minus, trots de inslag som jag anser vara ‘bibliska’.

  Frukten kan jag som önskar vara bibeltroende inte komma ifrån. Som jag ser det: Förvirring, nöd, stolthet, lögn, sargade får i mängder, förblibdelse, ja listan kan göras hur lång som helst.

  Ovanpå detta har jag pga min tidigare inställning haft en del kontakt med nuvarande ledning, inkl Joakim Lundqvist ocj med två undantag bekräftar de tyvärr din syn du haft hela tiden.

  Jag vill ju tro på Guds Ord om möjligheten för alla som lever och är till att ha tillgång till vad en radikal omvändelse skulle kunna leda till. Tyvärr, finns inga tecken på att detta är i sikte.

  Därmed pekar allt på att du i princip ‘får rätt’ till slut; Grunden förefaller vara fel, och huran än då snickrar blir slutresultatet det lutande tornet i pisa….

  Broderligen,

  Daniel

  P.s. Det politiska aspektet du slängde in, kanske vi kan ta separat…

      (Reply)

 16. För den som har ett exemplar av ”DOM över Sverige” är det lätt att plocka ner innehållet bit för bit. Medveten om att syskon genom Vetlandapredikanternas ”omsorg” tror på boken vill jag dela ytterligare någon aspekt i förhoppning om att boken en gång för alla kan komma att betraktas som brasved.

  Enligt bokens författare, tillika budbärare, är dess innehåll/budskap till ”Nordens folk.”

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Norden

  I boken nämns endast ett antal svenska platser. Författaren har alltså haft svårt att bestämma sig ang budskapets mottagare. Och det är så det brukar sluta när man tar budbäraren på pulsen. Först är budskapet till en viss grupp för att allteftersom budskapet prövas komma att korrigeras ”på känn.” Ibland garderar budbäraren sig med att det budskap som från början var till ett land sedan gäller hela världen. Det är väl det som är ”helgardering.” Gud är ordningens Gud. Han skulle inte tala om Sverige som budbärare i boktiteln och om Nordens folk inuti boken. Vår Gud är övertydlig, klar och fullt begriplig när han meddelar.

  Vad tacksamma vi kan vara över att vi har en Gud som inte förvirrar! Vars Ande ger frid och glädje!

  Om någon önskar fler punkter som boken faller på är det klart att jag vill ge dem. Annars önskar jag alla en fridfull och välsignad helg.

      (Reply)

 17. Kjell,

  Har förstått den konkreta ryss-skräcken din generation fick uppleva. Det var den jag tänkte på när jag skrev att jag förmodligen också gått på budskapet vid den tiden. Att även jag hade varit “ett barn av den tiden.”

      (Reply)

 18. Daniel – ‘My Two Cents’,

  Visst är frågan svår. Det handlar ju om människor, varav jag antar att den största delen vill tillhöra Herren. Och om vi då begränsar oss till Livets Ord har du ju helt rätt att jag bor långt borta och själv bevarades från uttalad “trosförkunnelse”. (Notera att jag använder ordet “trosförkunnelse” vilket är den teologi som anammades av “Trosrörelsen”. Det är inte synonyma begrepp.)

  Tyvärr har “trosförkunnelsen” smittat evangelium minst lika mycket här där jag bor. Den teologin har smittat i stort sett all protestantism här och resultatet har blivit stor vinst för katolikerna. Hos katolikerna predikas inte framgångslära och mjölkas inte medlemmarna på allt de äger.

  Jag hoppas verkligen att du förstår att jag hemskt gärna skulle vilja att jag har fel, men ingen som läser Jesu bror Judas brev och 2 Petr. 2 och kanske Paulus beskrivningar av “märkliga apostlar” kan ju faktiskt tveka om vad det handlar om.

  Tyvärr kan jag inte komma fram till annan slutsats än det kärnfullt formulerade omdömet, jag tror det var Sven Reichmann som formulerade det: “Det goda var inte nytt och det nya var inte gott!”

  Fakta som måste tas med, tillsammans med detta, är den entusiasm som fanns och som radikaliserade många. Något av detta kan jag ju även själv känna igen eftersom jag växte upp i pingströrelsen, som jag då trodde var dem som hade 100% rätt, men efter många år med Herren och kärlek till Sanningen måste konstatera att det fanns en hel del som inte stämde med Skriften.

  Jag varken kan eller får handla med problematiken i Sverige, men nog undrar jag om det inte vore bäst om församlingen Livets Ord splittrades. Det är dock ett additionellt problem att det finns så stora investeringar. Vem skall få behålla vad om församlingen delas i en sund del och en osund del?

  Detta kan ju ingen människa klara av. Guds änglar behövs för att skilja vete från zizaion. Därför förstår jag mycket väl ditt dilemma. Och dock kvarstår faktum att det inte är snällheten som gör fri utan Sanningen.

  Må Herren ge dej, och dem som vill medverka i helandet av de sargade, den kraft och det mod och den insikt som behövs.

  Det skulle onekligen hjälpa om Anders Gerdmar vågade bekänna att han medverkade till något som inte var gott. Nu, i striden mot RKK, är detta hans akilleshäl.

  /Kjell

      (Reply)

 19. Fredrik,

  Du nämner säkert problematiken i ett nötskal. Dock inser jag som jag nämnde i förra inlägget att Kjell tycks ‘få rätt’ till slut. Vi har ju stångats fram och tillbaka förut.

  Men man kan ha rätt i sak och fel i praktiken, alternativt tala med olika medel och på olika sätt.

  Inte för att slå mig/oss på bröstet, men under årens lopp har vi faktiskt fått hjälpa en rad medlemmar loss med den ‘taktik’ Gud lagt på våra hjärtan. Många har tackat oss bakom kulisserna för det stöd de upplevt i Aletheia att fatta beslut.

  Jag anar att vår i vissas ögon lite för generösa syn på var de befann sig trots allt var en hjälp i att de vågade lyssna. Ganska övertygad om att vi inte varit till samma hjälp med en hårdare attityd.

  Å andra sidan tror (hoppas) jag det finns de som varit hjälpta av exempelvis bibelfokus brutalare budskap och breda pensel. I slutändan tror jag Gud kan använda profetiska (?) röster i lite olika tonlägen, för olika typer av människor.

      (Reply)

 20. Kjell,

  Instämmer bortsett ifrån att jag inte bryr mig ett skvatt om att rädda några investeringar. Rent ekonomiskt tror jag de går igenom vinpressen just nu och ‘downsize:ar i omgångar. Om ingen radikal omvändelse sker faller korthuset inom ett år. Fast det finns fler sådana korthus inom svensk kristenhet….

      (Reply)

 21. Kjell,

  Så är det. Sedan är det även så här; Vi kan drifta om hur hårt vi ska dra Livets Ordarna i öronen och vem som har ett andligt mandat att göra så. När Gud själv säger Mene Tekel över en församling, rörelse eller ledarskap överträffar det oss båda. Inget man önskar över vare sig vän eller värsta fiende, men så är det.

  Just nu saknar vi andliga ledare med ‘andlig pondus’ och då blir vi andra lätt till skällande hundar. Lite som det lät till slut på Berndts forum (inget personligt Berndt, om du läser detta).

  I slutändan tror jag precis som du Kjell: Gud är helig och ren. En förtärande eld. Han accepterar Baalsdyrkan (blandreligion) lika lite idag, som i forna tider. Under en tid tillåter han att vissa lever i oförstånd, men rätt som det är löper tidsfristen ut och då återstår dom.

      (Reply)

 22. Broder,

  Tack för den länken! Vilket Israel? Jag kan inte se när den skrevs, men den är sannerligen en bra replik till Daniels artikel Kristen Sionism svårförenlig med Bibeln på Aletheia.

  Daniels artikel (om jag förstår den rätt) bygger på det som Lennart Jareteg kallar “Det tredje misstaget”:

  Det tredje misstaget är att tro att ett falskt Israel skall uppstå före det sanna kommer. Var står det i Bibeln??? Vi kan läsa om att Antikrist skall komma före det att Jesus återvänder, och det har Gud alltså gett oss en tydlig varning för. Men vi ser inte ett spår av att det skulle komma ett falskt Israel först och sedan ett äkta. Detta argument är alltså helt taget ur luften och saknar stöd både i Bibeln och logiken. Att det skulle finnas något mönster i Bibeln som stödjer denna uppfattning om ”det falska före det sanna” är ett mycket haltande argument, för det mönstret är ingalunda något som är ett konstant genomgående mönster i Bibeln. Och jag tror inte att Gud har menat att vi skall leta efter dolda mönster eller koder i bibeltexterna, utan han vill att vi skall läsa det som står skrivet (Jesus svarade Satan: ”Det står skrivet!”). Det ligger också i linje med vad Paulus skrev: 2 Kor 1:13: ”Ty vi skriver inget annat till er än det ni läser och kan förstå.”

  Från mitt perspektiv ser det ut som att orsaken till “det tredje misstaget” ligger dels i tilltro till konspirationsteorier och huvudsakligen i att vårt mål förläggs till denna jorden i stället för Guds Himmel. Tre saker anser jag vara av intresse.

  1. När uppryckelsen sker.
  2. Vår destination vid uppryckelsen.
  3. Huruvida det handlar om en NY eller en FÖRNYAD värld efter millenniet.

  Till exempel vilka som kommer att regera med Kristus tycker jag är totalt ointressant att spekulera om. Det fixar Herren oavsett vad vi tycker och vill. Jag skall förklara varför jag anser att just dessa tre är av intresse.

  1. De som tror på en pre-trib uppryckelse kan förvillas av Antikrist eftersom de inte tror att de kommer att finnas här när Antikrist kommer.

  2. De senare årtiondena har det uppstått läror som förnekar att vår destination är himmelen. I stället förlägger man destinationen till det jordiska Jerusalem. Uppryckelsen görs om till en snedryckelse och man satsar på att kvalificera för en god position i det Messianska riket. Framför allt i Hebrew Roots Movement florerar dessa idéer.

  3. Även läran att det handlar om “en förnyad jord” är i hög grad kopplad till ny-judaisterna.

  Punkterna 2 och 3 tror jag således vara de viktigaste orsakerna till “misstag nummer tre”.

  /Kjell

      (Reply)

 23. Daniel – ‘My Two Cents’ skrev: “När Gud själv säger Mene Tekel över en församling, rörelse eller ledarskap överträffar det oss båda.”

  Tyvärr är det ju inte så att organisationer därmed upphör att existera. Tänk på Mormoner, Jehovas Vittnen och RKK, för att bara ta tre exempel på villolärande sekter vars organisationer fortsätter att finnas och utöva makt.

  Jag skall spetsa till problemtiken med en fråga och ett svar.

  Fråga: Kan Mormoner bli frälsta?

  Svar: Ja, men då måste de sluta att vara Mormoner!

  /Kjell

      (Reply)

 24. Tack för all feedback. Vet inte riktigt hur många ämnen jag klara av på en gång, men ang Jaretegs inhopp, visst är det en reaktion på min senaste post.

  V.g. fallet Jareteg har inget hänt sista åren vg min inställning till honom. Han har som alla andra tyckare på nätet en hel del mycket bra genomgångar och ofta förnuftiga och emellanåt bibliska tankar.

  I det att han inte låter sig prövas av sina läsare som både jag och Kjell gör har han skapat ett enmanslärosäte, likt det Ulf Ekman länge hade och därmed ointressant (och obiblisk).

  Annat; V.g. Rysslandsfrågan kan jag inte låta bli att kommentera: Jag tillhör dem som via min adoptivfar fick del av alla profetior som var poppis några decennier. Därmed har jag länge varit allergisk mot detta. Tyvärr är det så att vi nu är inne i en tid då vi bör vara försiktiga med att helt förkasta.

  1.) Mänskligt sett är vi försvarslösa nu. Både S-regeringen innan Alliansen och Alliansen har tillsammans medvetet och metodiskt brytit ner landets ‘murar’.

  2.) Via något form av kryphål godkände M lokalt på Gotland Putins gasledning. Nu har regeringen börjat förstå att det är en fråga som rör rikets säkerhet och har påtryckningar från bl.a. USA. Enligt en läcka var det en av anledningarna USA’s vicepresident var här nyligen.

  3.) Motsåndet mott fullt medlemskap i nato håller på att brytas ner.

  4.) Bryter Sverige avtalet om gasledningen och kryddar det med att rösta igenom natomedlemsskap är det min personliga ‘profetia’ att björnen Putin tappar humöret och gör ett blixtanfall.

  5.) Den lilla organisation vi har kvar i Sverige som kallar sig för försvar, är mycket ängsliga just nu enligt vänner i bl.a. hemvärnet och en militär jag sprang på i en hotell lobby nyligen….

      (Reply)

 25. Daniel – ‘My Two Cents’,

  Om en blogg utan kommentarfunktion är ett enmanslärosäte så förmodar jag att du anser att en bok 🙂 utan kommentarfunktion 🙂 också är det.

  Med eller utan kommentarfunktion förblir det ett personligt uppdrag att pröva och bara behålla det goda.

  Vad gäller Rysslands eventuella aggressioner mot Sverige har jag inga synpunkter. Risken må vara stor eller liten, det får experterna bedöma.

  Men att det skulle vara någon slags uppfyllelse av Claessons “profetia” köper jag inte.

  Guds dom har redan för länge sedan satts i verkan. Den består i att människorna prisges åt ondskan de gärna vill ha. Beskrivning i Rom 1:28-31 Och eftersom de icke hade aktat det något värt att taga vara på sin kunskap om Gud, gav Gud dem till pris åt ett ovärdigt sinnelag, till att bedriva otillbörliga ting. Så hava de blivit uppfyllda av allt slags orättfärdighet, ondska, girighet, elakhet; de äro fulla av avund, mordlust, trätlystnad, svek, vrångsinthet; de äro örontasslare, förtalare, styggelser för Gud, våldsverkare, övermodiga, stortaliga, illfundiga, olydiga mot sina föräldrar, oförståndiga, trolösa, utan kärlek till sina egna, utan barmhärtighet mot andra.

  Guds dom över Sverige består inte av ett eventuellt anfall från öster.

  /Kjell

      (Reply)

 26. Daniel – ‘My Two Cents’,

  “I det att han inte låter sig prövas av sina läsare”

  Där har du helt fel. Många kan intyga att han i högsta grad låter innehållet i sina texter och det han publicerar från andra att prövas. En unik sak med Jareteg är att han även lyssnar på systrar.

  En positiv feedback till dig nu när vi möts här: Framsidan med ditt fokus på judarnas högtider är att det skapar intresse för judarna och som Kjell varit inne på leder till ökad förståelse för bibeltexterna. Har läst på lite om Lövhyddofesten och det finns en del intressanta saker att lära kring varför Herren valde att beskriva sig som Livets vatten just under en sådan fest. Det kan ha en koppling till en vattenceremoni som judarna hade. Fast jag kan inte berätta mer om det nu.

  När man själv står bland överflödande vinbärsbuskar och låter de underbara bären fylla urdiskade pepparkaksburkar fylls man med den tacksamhet som föranleder judarna att prisa Herren efter varje skörd.

      (Reply)

 27. Ulrika,

  Daniels uttalande angående “enmanslärosäte” härstammar från en konflikt som uppstod för några år sedan över omdömet av en viss person.

  Tonerna i Aletheias kommentarsfält var en tid allt annat än “broderliga”. En av kommentatorerna, en auktoritär person, utförde formligen ett “karaktärsmord” på Lennart Jareteg.

  Jag har kopior på dessa kommentarer men vill inte ta upp det här. Det är off topic.

  Sedan kan man väl konstatera att ett “flermanslärosäte” som RKK’s läroämbete sannerligen inte är någon garanti för att det blir rätt.

  /Kjell

      (Reply)

 28. Kjell,

  ”Man brukar berätta att förkrosselse, bön och väckelse avvände katastrofen.”

  Det är också en vanlig helgardering när det man påstått inte inträffat.

  Fast Gud kan inte ångra någonting han aldrig sagt.

  Med hänsyn till personer i boken vill jag hålla detta kort och går rakt på rödbetan som förtäljer att Claessons budskap är falsk och faktum är att det är en av hans bröder som ”hjälper” honom att fortsätta på den felinslagna vägen. Brodern säger till Claesson under ett möte :”…….men du är ännu kvar i nåden, därför att du har velat tjäna mig (Herren)”

  Jämför detta med rösterna i Rom 4 och Rom 11

  Rom 4:4
  ” Men för den som har gärningar räknas lönen inte av nåd, utan som något man
  har förtjänat.”

  Rom 11:6

  ”Men om det är av nåd, så är det inte längre genom gärningar,
  annars vore nåden inte längre nåd.*
  Men om det är genom gärningar, så är det inte mer nåd, annars vore gärningen inte mer gärning.”

  Med detta sagt vet alla att vi lever i en värld med krig, vilket inte rättfärdiggör en falsk profetia.

      (Reply)

 29. Kjell,

  Av förståeliga skäl har jag lite lättare att ta till mig den där boken utan kommentarsfält, än Jaretegs tankar. Men, jag förstår att du gillar honom eftersom han uttalar sig vassare, mer direkt, och kraftfullt i det mesta han skriver. Jag skulle mycket väl kunna slå in på den vägen också, men tar medvetet en lite mjukare hållning i vissa frågor.

  “Daniels uttalande angående “enmanslärosäte” härstammar från en konflikt som uppstod för några år sedan över omdömet av en viss person.”

  Det stämmer. Tyvärr ser jag inte att något ändrats under årens lopp.

  Ulrika: Jag tror dig när du säger att han går att prata med (även som kvinna). Men, det är inte detta jag är ute efter. Med Jesus som förebild, bör vi alla tåla offentlig prövning, på offentliga påståenden och det gör inte Jareteg. Han får lov att bära benämningen ‘enmannalärosäte’ tills dess att han ändrar sig här.

  Mvh
  D

      (Reply)

 30. Daniel – ‘My Two Cents’,

  Låt oss då avrunda med denna artikel från Dagen.

  Pastor sköt pastor efter bibelbråk

  En bibelargumentation mellan två pensionerade pastorer på ett äldreboende i Chicago spårade ur i helgen och ledde till att den ena pastorn sköt ihjäl den andra.

  80-årige Allen Smith, tidigare pastor i First Baptist Church, sköts av 67-årige Ted Merchant som varje söndag har ordnat gudstjänster i ett allmänt utrymme på äldreboendet och även drev en egen kyrka.

  /Kjell

      (Reply)

 31. Daniel – ‘My Two Cents’,

  Och jag talar inte om huruvida J-teg går att prata med, vilket han iof säkert går att göra, utan om att han snabbt som bara den är villig att både korrigera, komplettera och ta bort texter när man påtalar saker om dem. Att han inte tycks ha något behov av att visa detta i offentlighetens ljus utan fokusera på det viktiga, ett sant budskap, samt sin älskade familj är en annan sak.

      (Reply)

 32. Ulrika,

  Ps. Och jag har ett behov av att sluta läsa och kommentera här så om det inte kommer något svar kan det bero på att det behovet har övervunnit annat.

  Hej då.

      (Reply)

 33. Tilläggas kan bara att Daniel i en kommentar i går på egen blogg skrev följande:

  Såg att Jareteg kommenterat denna post. Han har mycket intressanta inlägg, ofta förnuftiga och ej sällan bibliska. Men, jag ogillar starkt det faktum att han inte låter sina läsare pröva det han skriver vilket i princip gjort honom till ett ‘enmannalärosäte’.
  —klipp—
  Således skippar jag att öht kommentera Jareteg.

  Stor kontrast mot den så kallade “mjukare hållningen” gentemot Livets Ord. Personliga antipatier är ett dåligt motiv att vägra ta ställning till vad andra säger.

  Jag tänker inte släppa in fler kommentarer angående Lennart Jaretegs påstådda enmanslärosäte utan hänvisar till brunnen som kan läsas hos Aletheia ”MyTwoCents” svarar Lennart Jaretegs anklagelser

  En sak som livet har lärt mej är att man aldrig kan vinna maktstrider. Lika lite som man kan vinna krig. Man kan bara förlora mer eller mindre.

  Uppdraget att pröva kvarstår med eller utan kommentarfunktion.

  /Kjell

  PS. Kanske även denna artikel kan vara till nytta:

  Pröva alla – och behåll bara de goda!

  Vill du veta mer om bakgrunderna läs då gärna även:

  http://unajuaje.niwega.net/2011/11/08/gamla-testamentet-reality-check/

  Mycket där som är on topic när det handlar om att “prata förbi varandra”.

      (Reply)

 34. Ulrika,

  OK, jag förstår. Fick liknande indikationer när han lade ut en massa trams om en av ‘mina talare’ (inte allt), men med tydliga instruktioner i stil med ‘Om du överbevisar MIG att JAG har fel kan jag tänka mig att korrigera uppgifter. Denna jargong gör att han förtjänar min ‘stämpel’. Det var ju ingen lätt uppgift i det att han drog långsökta anklagelser om att bibelläraren trodde han var Elia, en del av ‘Kingdom come-rörelsen’ och att den som är fri i kristus ska inte bära något på huvudet och allt var det nu var. Inget var längre från sanningen.

  Rent publicistiskt blir det dessutom ohederligt att nu och då plocka bort felaktigheter i efterhand (som han gjorde vid flera tillfällen) utan att köra med öppna kort, i takt med att det står klart för honom att han måste eller borde.

  Nåväl, frid över Jareteg. Ni som uppskattar hans enträgna arbete får gärna göra det, det vill jag inte ta ifrån er.

      (Reply)

 35. Nu först såg jag din senaste kommentar Kjell.. Lite märklig stil det med (att klippa konversationen när det blir jobbigt) men varje bloggägare gör som han vill.

  Mvh
  D

      (Reply)

 36. Daniel – My Two Cents,

  Nej, jag har inga problem med att låta dej få sista ordet (sista kommentaren). Du är ju “målsägare”. Andra kommer jag dock att vägra.

  Anledningen till att jag säger stopp i denna tråd är att varken Jareteg eller Chumney så att säga är “on topic”. Det finns “historiska” trådar där åtminstone Chumney är on topic. Vem som helst kan hitta dessa i sökfunktionen.

  Och sedan ser jag helst att dessa gamla meningsskillnader inte blossar upp igen.

  /Kjell

      (Reply)

 37. Daniel – My Two Cents,

  Vi kan tala om mig och dig i stället för om andra som kanske inte ens läser här.

  När någon påtalar trosförkunnelselära hos mig känner jag mig förolämpad. På djupet. Det är nästan lika illa som humanismanklagelser. Man kan undra varför? Jo, för det blir en påminnelse om att jag har för stort fokus på mig själv i förhållande till relationen med Gud.

  Traditionerna och lagiskheten i mig har varit ett stort ok.

  I somras hamnade jag på ett möte där en okänd predikant predikade enbart om friheten i Kristus. Jag kände under predikans gång att snart skulle min hårda gråta-barriär snart lossna. Och det gjorde den också. Från slutet av predikan och hela vägen hem grät jag oavbrutet och hejdlöst. Först var det otroligt pinsamt och under cykelfärden hem var det bara glädje. Äntligen fri från lagiskhet och traditioner! Jag behöver inte bära någonting av min syndfulla egenförträfflighet som jag tidigare sökt i traditioner och lagiskhet. Jesus tar det på sig.

  På vägen till mötet var jag fylld av fariséeiska tankar, kanske för att kontrasten mellan min egenförträfflighet och bibelorden skulle bli större.

  Detta kanske låter skrytsamt men jag känner mig fri! Och om nu någon annan vill ha det så är det bara att ta emot från den ende som kan ge det.

  Och det är inte jag.

      (Reply)

 38. Ulrika,

  Din kommentar borde ha blivit en gästblogg! Men visst är den totalt On Topic här.

  Det är min bön att den skall nå in till hjärtans djup och där bli till just det som saknades för att våga omfamna sanningen om evangelium, så att mottagaren vågar ta steget att tro.

  Många villor kräver prestation för att få passera tröskeln och ha rättigheten att “tro”.

  Evangelium enligt Herren är raka motsatsen. Hans ebjudande är: “Bekänn att du litar på mej så skall jag leda dej, vad det än må kosta, tills du av egen vilja väljer att bli trogen.”

  Det kostar att vittna om Sanningen! Men bara innan man vågar göra det. Efteråt är belöningen stor.

  Herren välsigne och bevare dej och de dina.

  /Kjell

      (Reply)

 39. Shalom Kjell,

  Vi testar ånyo Disqus kommentarsplugin i hopp om att få ‘senaste kommentarer’ att fungera som det ska, samt låta fler kommentera genom flera sätt att logga in än facebook.

  Du kan väl testa igen vid något tillfälle ‘när anden faller på’ som vi gamla pingstvänner brukar säga. T.e.x. http://aletheia.se/2016/09/27/oberoende-matningar-trump-vann-debatten-i-natt/

  Broderligen
  Daniel

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *