Väckelse när, var, hur?

Både lite nu och lite då uppstår det skarpa menings-skiljaktligheter mellan “kristna” som predikar att det blir en “mega-väckelse” innan Jesus kommer tillbaka, och dem som säger att “väckelserna hör till historien”.

Den stackars Joel Osteen är bara ett av flera avskräckande exempel!

Frågan är “vem som har rätt” och vad som är sanning. Eller kan det till och med vara så att båda har rätt, tekniskt sett, men fel i tolkning?

Nu tänker jag först skriva en liten parentes. Det händer nämligen väldigt ofta att jag får kritik som varnar mej för att vara en “Besserwisser”, “översittare”, “se ner på andra” och mer i den stilen. Jag är mycket tacksam för sådan kritik, oavsett hur den framförs. Citat med förebilder vore välkomna, men även utan sådana tackar jag Herren för utmaningen att rannsaka mitt hjärta.

Om du visste att jag, varje dag, lyssnar till människor mellan 3 och 90 år, människor helt utan skolning och avstuderade akademiker, och faktiskt inte tillskriver vare sig ålder eller akademiska prestationer någon som helst merit, kanske kritikerna skulle kunna stilla sina sinnen och själva välja hur de vill gå vidare.

Varför Herren lät mej få alla välsignelser jag har fått, har jag ingen aning om. Att jag inte förtjänade det är ett faktum. Det kan jag till och med bevisa på egen hand. Jag har inget, absolut inget, att berömma mej av, annat än Herrens oändliga och outgrundliga nåd!

Här slutar parentesen som jag känner mej blyg för att känna mej tvingad att skriva. Låt Herren och Guds eviga ord stå i centrum!

Så hur blir det nu? Kommer det en världsvid väckelse i samband med Jesu återkomst?

Bör vi söka sanningen hos tele-evangelister med kyrkor som inte ens ryms i olympiska super stadions?

Är det väckelse när 20.000 människor kommer samman för att “gilla” (jämför Facebook) ett budskap som är kliniskt fritt från syndanöd och omvändelse, men däremot är fullt till bristningsgänsen av spekulationer och allt som kliar i öronen?

Kommer Jesus tillbaka? – Svaret måste ju vara JA för var och en som tror på Guds ord.

Finns Jesu “ställföreträdare” här just nu? – Svaret måste ju vara JA för var och en som tror på Guds ord. Jesus själv sade att hans ställföreträdare är “Den Helige Ande”. (Någon ungkarl i Rom nämns inte i Bibeln.)

Låt oss då fundera lite på hur Jesus kommer tillbaka och hur det kommer att se ut i världen när han kommer tillbaka.

Jag börjar med de två sista verserna av uppenbarelseboken: Upp. 22:20-21 Han som betygar detta säger: “Ja, jag kommer snart.” Amen, kom Herre Jesus! Herren Jesu nåd vare med alla.

Nu är det bara så att “kommer snart” heter “ερχομαι ταχυ” i grundtexten. Och det betyder faktiskt att komma, eller uppenbaras med hast.

Det betyder inte “inom en kort tid”. Det betyder att när det sker kommer det att gå fort. Så låt oss se om Jesu egna ord understöder Johannes profetia.

Enligt Lukas 18:8 sade Jesus: “Men skall Människosonen finna tro på jorden då han kommer?” (Reformationsbibeln)

Om Jesu snabba återkomst sker alldeles i samband med en megaväckelse borde det väl inte vara svårt att finna “tro” på jorden när Han kommer?

Enligt Matt. 24:44 sade Jesus: Därför, var också ni redo, ty i den stund ni inte tänker det, kommer Människosonen.

Betyder det att alla de miljoner (miljarder?) som blir “väckta” i den väckelsen inte tror att Herren Jesus Kristus, Messias, kommer tillbaka?

Fundera på dessa frågor medan jag skriver resten.

Betyder det att ingen kommer att kunna “väckas” och bli frälst de sista månaderna innan Jesus kommer tillbaka? – NEJ, naturligtvis inte! Frälsningens erbjudande gäller så länge det “heter i dag”. (Hebr. 3:13-15)

Är det möljigt (jämför megakyrkorna) att massor av människor kommer att ansluta sig till sådana “rörelser”?

Skulle det till och med kunna vara möjligt att det blir en världsvid “väckelse” i betydelsen av entusiatisk folkrörelse när Vilddjuret, Antikrist, Apollyon, träder fram på scenen och lyckas lura en världsvid majoritet att han är gud.????

Kommer någon av de “nyfrälsta anhängarna” då att tro att Herren Jesus Kristus, Messias, fortfarande kommer att återvända? (Naturligtvis inte! De tror ju att han redan har återvänt.)

Kommer då Herren att finna “Tron” när han återvänder?

Vi vet det inte, men jag hoppas att han åtminstone kommer att finna “Tron” i små underjordiska grupper som fortfarande har “kärlek till Sanningen”.

I megakyrkorna kommer de inte att finnas!

/Kjell

Views: 72

46 thoughts on “Väckelse när, var, hur?”

 1. Fin artikel!

  Det man kan kalla “ogrässättarna” jobbar (vittnar) när Gud är tyst, som jag ser det. Innan Messias kom var det tyst, och inga profeter i Israel sända av Gud i många hundra år. Då skrevs apokryfer och krattades i manegen.

  Samma är det idag? “Ogrässättarna” ser stora väckelser och stora profetiska kliv in i evigheten. Dagligen. Världen håller på att frälsas, innan Messias kommer. En teologisk rockad är att döpa om katoliker till kristna. Då blir det en otrolig väckelsevåg på över 1 miljard kristna bara genom att ändra definitionen. Det blir ju direkt mindre folk att evangelisera. Guds rike växer och inkluderar muslimer, buddhister och FN politiker. Se, en ny våg av kristna kommer in i Guds rike…
  Vad har siffror med saken att göra? Är det inte Gud som frälser och räknar sina får?
  Mvh

      (Reply)

 2. Janne2,

  Det är ju ingen hemlighet att “märkliga apostlar” brukar komma hem från resor till Afrika och berätta om stora väckelser. Jag skrev om det här.

  Redan i början på 70-talet (och troligen även tidigare) hände det att missionärer i Kenya köpte ett nytt tak till någon kyrkbyggnad som tillhörde andra missioner. Församlingen som ägde “kyrkan” skrev över alla medlemmar, och man kunde rapportera att 500 nya medlemmar hade vunnits på den platsen.

  Väckelse?

  /Kjell

      (Reply)

 3. Klart att det kommer nya människor in i Guds Rike. Iranier och kineser och bland flyktingarna säkert några, hoppas många! Även svenskar.

  Ursäkta om jag lät sarkastisk.

      (Reply)

 4. Janne2,

  Jag tycket nog inte alls att du lät sarkastisk.

  I allt debatterande av väckelse glömmer man det allra viktigaste.

  Det handlar inte om hur många som låter sig registreras som medlemmar av en organisation.

  Om de som kallar sig kristna skulle bli Kristustrogna, vore det en megaväckelse av aldrig tidigare skådat format!

  I Kina talade man om “ris-kristna”. I Afrika ofta om “bröd-kristna”.

  Kanske vi i vår tid måste acceptera att det även finns “asyl-kristna”, utan att som Danska Kyrkans ledare vilja förbjuda dop av asylsökare.

  Mitt i soppan av ris, bröd och asyl, finns det äkta överlåtelser som får lida extra på grund av stereotypa generaliseringar.

  Kasta första stenen, den som …..

  /Kjell

      (Reply)

 5. Det är lätt att definiera sig själv som en äkta överlåten kristen, och andra som ex ris å brödkristna, men hur ser Gud på den saken?

  Bb

      (Reply)

 6. Björn bloggaren,

  Vet inte riktigt vad det är du reagerar på. Har någon här utpekat någon annan?

  Eller anser du att det inte finns människor som “menar att gudsfruktan ska ge vinst”. (1 Tim. 6)

  Hela trosförkunnelsen grundar sig ju på “materiell vinst här och nu”.

  Detta är inget nytt.

  /Kjell

      (Reply)

 7. Kjell,

  Jag menar just definitionen av äkta överlåten kristen.

  Du menar ju dig själv vara en äkta överlåten kristen, eller alla andra som skriver här, men de flesta har nog en egen syn på vad det innebär.

  EX: En del menar att det viktiga är att man håller sig till ordet och gör därefter och tycker sedermera att de är flummiga och villfarna som menar att man skall vandra efter Anden.
  En del menar att det räcker med att tro på Jesus och andra att Jesus inte bryr sig vad vi gör, bara det är enligt skriften.

  Resten kan du räkna ut själv, vi har alltså olika syn på vad överlåtelse är och troligen har Gud en helt annan syn och som vi troligen inte lyssnar på.
  Guds syn kan ju faktiskt göra att vi förlorar vårt egenliv, både inre och yttre liv och även där är Guds syn olik våran syn.

  Bb

      (Reply)

 8. Björn bloggaren skrev: “Du menar ju dig själv vara en äkta överlåten kristen, eller alla andra som skriver här, men de flesta har nog en egen syn på vad det innebär.”

  Kanske menar du väl, men nog kan man tappa hakan för mindre!

  /Kjell

      (Reply)

 9. Björn bloggaren

  Kan du förklara vad det finns för motsättning mellan att vandra i Anden – och följa Ordet och sätta det högt? Eller att vandra i överlåtelse och följa vad Herren säger i Nya Testamentet?

  Finns det motsättningar i detta?
  Har aldrig förstått dessa divisioner. Frågan är ärligt menad.

  Janne

      (Reply)

 10. Björn bloggaren,

  HA är hjälparen. Vi kan inte byta ut HA mot Guds ord. Gud älskar ordning, vilket klart och tydligt framgår av både GT och NT. Om vi vandrar en annan väg än den Bibliska och påstår att HA sagt oss detta, så är det en farlig väg. Hur ska jag kunna vandra en väg som någon påstår kommer från Gud genom HA, som inte finns stöd i Bibeln? Det är en stor risk att jag hamnar på villovägar om inte Guds ord och HA stämmer överens.

      (Reply)

 11. Kjell,

  Tappar hakan vet jag inte, men visst är det så att vi som (inom parentes) menar oss vandra med Gud, inte kan se de som inte vandrar som vi, inte heller vandrar med Gud.

  Frågan jag ställde var, hur ser Gud på vår sk överlåtelse?

  Första frågan av Gud kanske blir: Har du gjort det jag sagt? Har jag det, har du/ni det?
  Svar: Jag har gjort allt det skrivna ordet har sagt. Frågan kvarstår från Gud, har du gjort det jag sagt?
  Svar: Jamen Gud, jag har ju följt bibeln i alla stycken. Frågan kvarstår: har du gjort allt jag sagt?
  Svar: Vad skulle jag inte gjort? Guds svar: den här bilen som jag gav dig ett tydligt nekande till att inte köpa, varför köpte du den ändå?
  Svar: jamen, jag trodde att jag kunde göra som jag ville bara jag höll mig till ordet.

  Guds svar/fråga: vad betyder lydnad för dig? Är inte lydnad att göra det någon som står över säger? Fråga, Vad betyder det att Jesus är Herre i ditt liv?
  Betyder inte det att han har bestämmanderätten i ditt liv och dina val?

  Gud frågar: vill du veta vilka som är Guds barn?
  Guds svar: de som drivs/leds av min Ande och att ledas av Guds Ande är att följa Jesus och att göra som han säger.

  Bb

      (Reply)

 12. Janne2,

  Jag skall gärna svara dig, men jag skulle först vilja att du beskriver vad det innebär att vandra i Ande enligt din definition.

  Bb

      (Reply)

 13. Fredrik,

  Du skriver: Om vi vandrar en annan väg än den Bibliska…

  Fredrik den bibliska vägen är att vandra i Ande, följa Anden, vara ledd/förd fram av Anden.
  2Ko_3:6 som också har gjort oss skickliga till att vara tjänare åt ett nytt förbund, ett som icke är bokstav, utan är ande; ty bokstaven dödar, men Anden gör levande.
  Rom_8:14 Ty alla de som drivas av Guds Ande, de äro Guds barn.

  Detta är skriftens ord och det vill jag följa, problemet idag är att så få är medvetna om Guds Ande och utan att veta om det lever i bokstavens förbund.

  Jesus har fått namnet Guds ord, ordet bor i oss genom tron och utan det skrivna ordet har man ingen referens, därför är det skrivna ordet viktigt, men det är inte Gud.
  Man kan alltså inte byta ut det skrivna ordet mot Anden och man kan inte vandra enligt Guds ord om man plockar bort Anden och enbart håller sig till Guds skrivna ord. Dessa två samverkar, men tyvärr vet få hur det går till.

  Bb

      (Reply)

 14. Björn Bloggaren

  ORD och Ande

  Jesus speaking:
  John 16:12I have yet many things to say unto you, but ye cannot bear them now. 13Howbeit when he, the Spirit of truth, is come, he will guide you into all truth: for he shall not speak of himself; but whatsoever he shall hear, that shall he speak: and he will shew you things to come. 14He shall glorify me: for he shall receive of mine, and shall shew it unto you. 15All things that the Father hath are mine: therefore said I, that he shall take of mine, and shall shew it unto you.

  Sanningens Ande vittnar inte om sig själv, utan om Jesus. Han tar vad Jesus säger och ger det till oss (från början till lärjungarna/apostlarna). Så har NT kommit till, efter Jesus restes upp till himlen på Faderns högra sida. Om Anden gav oss Bibeln hur kan idag han vara utanför den (och göra nya böcker)?

  1 Tim 3:16 All Skrift är given och inspirerad av Gud, nyttig för undervisning
  Hebr 1 Gud, som talat på många sätt genom profeterna, har i dessa sista dagar talar till oss genom sin Son

  I kap 15 säger Jesus:
  15:10If ye keep my commandments, ye shall abide in my love; even as I have kept my Father’s commandments, and abide in his love.

  Jesus har hållit Lagen, och vi ska hålla hans bud. Det är att älska honom att hålla hans bud. Så är vi kvar i hans kärlek och bär frukt.

  John 15:26
  26But when the Comforter is come, whom I will send unto you from the Father, even the Spirit of truth, which proceedeth from the Father, he shall testify of me: 27And ye also shall bear witness, because ye have been with me from the beginning.

  Anden kommer från Fadern och vittnar om Jesus, också vi vittnar om Jesus genom Guds Ande.

  Rom 8:1 Det finns ingen fördömelse för den som är i Kristus Jesus, som vandrar efter Anden och inte efter köttet. (Reformationstexten)

  Fördömelse finns bara när vi vandrar i köttet, för köttet syndar naturligt. Sanningens Ande ljuger inte och är inte långt ifrån vad Jesus säger i Bibeln. Ljuger eller talar Gud någonsin halvsanningar och verkar virrig i sina personliga uppenbarelser?

  Kan du säga: Jag följer Anden och Gud, men inte Bibeln?
  Hoppas nej.

  Vi dyrkar inte Bibeln, utan Gud. Och vill lära oss Bibeln på djupet genom Anden. Bra att börja där!

  Gud säger att han upphöjt sitt ord över sitt namn ( P 119, Reformationstexten).

  Förstår att detta inte räcker för dig. Alla kristna har tilltal från DHA, men varför ska allt detta ut på byn? Kapptävlar troende om Guds tilltal, och kan bli större inför varandra genom det? Blir vi inte mindre, när man ser Gud verka?

  MVH Janne

      (Reply)

 15. Kjell,

  Men Kjell, är det inte du som vantolkar nu? du säger: Du kör ju med vantolkningen att bibeltrogenhet dödar.

  – Skriften säger att bokstaven dödar, men anden gör levande, inte jag.

  Bb

      (Reply)

 16. Björn bloggaren,

  jag förstår inte ditt resonemang alls. Exemplet du tar upp med bilen är för mig bara ett stort frågetecken. Hur menar du att Gud gav ett tydligt nekande? Hörde personen i fråga en röst i sitt inre? Hur visste han/hon att det var Gud? Kan det inte lika gärna ha varit själafienden, köttet eller minnen av tidigare erfarenheter? Som vuxen ska vi ta ansvar för våra liv. Det innebär till exempel att vi inte köper en ny bil om vi inte beräknar kostnaden – har jag råd att betala detta även om jag blir sjuk eller arbetslös? Om jag hela tiden måste få en inre bekräftelse, då är jag fortfarande en andlig bebis. Det är inte vad Gud vill. Han vill att vi alla ska växa upp till manlig (och kvinnlig) mognad. Vi ska använda det förstånd vi fått av Honom, våra erfarenheter och andra människors råd och erfarenheter. Vi väljer fel ibland, men av misstagen lär vi oss något. Att vandra i Anden är att ha gemenskap med Herren genom det skrivna Ordet, att umgås med Honom, att följa och lyda Honom, och för att veta att det är Honom vi förblir i behöver vi det skrivna Ordet. Vad tror du annars vi har fått det till? Det levande Ordet, Herren Jesus, har gjort det möjligt för oss att ha intim gemenskap med Fadern. Herren Jesus tog det straff vi var och en förtjänar, och Han öppnade förlåten så vi får komma inför Herren. Genom det skrivna Ordet lär vi känna Fadern, vi vet hurdan Han är, och vi lär oss också om hurdana vi själva är. Utan det skrivna Ordet kan vi gå vilse, eftersom vi då inte vet vilken den rätta Vägen är.

  Du skriver ”följa Jesus och att göra som han säger”. Hur vet du vad Han säger om du inte vet vad det skrivna Ordet säger? Hur vet du att det är Andens röst du hör eller förnimmer? Du, jag och alla andra behöver både det skrivna Ordet, det levande Ordet och den Helige Ande för att nå målet, evigheten med Herren.

  Tror du att den som omvänt sig och följer Herren kan göra det utan att veta vad Ordet säger? Jag får intrycket att du menar att den som läser och begrundar Ordet tror att det skrivna Ordet är Gud. Ja, det finns de som tror så, men det är en villolära. För mig är Ordet en livsviktig del i min gemenskap med Herren. Utan det vet jag att jag virrar bort mig väldeliga. Jag har fått s.k. profetiska tilltal som jag då var helt övertygad om var från Herren, men i efterhand förstår jag att det inte stämde. Efter det som det s.k. profetiska tilltalet resulterade i, en smärre katastrof för mig, började jag läsa och begrunda Ordet regelbundet, och idag har jag en sådan innerlig och underbar närhet och gemenskap med Herren. Det misstaget gav mig nyttiga erfarenheter samt det viktigaste: jag lärde känna Herren. Jag fortsätter att läsa och begrunda Ordet, och är så tacksam över att Herren talar till mig genom det.

  Du vet själv att Guds Ord inte täcker upp allt som vi möter i vardagen. Dock får vi allt vi behöver genom Ordet för att vara trygga, trofasta och förvissade om att vi är Guds barn. Vi får också veta att vi måste vara vaksamma, att vi inte ska låta oss bedras, att inte alla som kallar sig kristna är äkta Guds barn, och mycket mer som vi var och en kan behöva.

  Det här blev långt, men jag blev så upprörd när jag läste vad du skrev. Underkänn inte det skrivna Ordet! Det är inte Gud, men det är nödvändigt för att vi ska kunna vara äkta barn till Gud.

  Ps 1:1-6 Salig är den som inte följer de ogudaktigas råd och inte går på syndares väg eller sitter bland bespottare utan har sin glädje i HERRENS undervisning och begrundar hans ord dag och natt. Han är som ett träd, planterat vid vattenbäckar, vilket bär sin frukt i rätt tid och vars blad inte vissnar. Allt vad han gör lyckas väl. Så är det inte med de ogudaktiga, de är som agnar som vinden för bort. Därför skall de ogudaktiga ej bestå i domen, ej syndarna i de rättfärdigas församling. Ty HERREN känner de rättfärdigas väg, men de ogudaktigas väg leder till fördärvet.

      (Reply)

 17. Janne2,

  Du har väldiga reaktioner på något som jag inte sagt, du skriver ju: Om Anden gav oss Bibeln hur kan idag han vara utanför den (och göra nya böcker)

  Vem har sagt något om nya böcker?, inte jag i alla fall, dock är det ju så att Gud manat många att skriva böcker om saker han vill belysa, så visst finns det böcker som är inspirerade av Gud idag. Det finns även böcker med ord från Gud som har förvandlat liv och som förvandlar liv idag.

  Guds skrivna ord har en särställning, helt klart, men utan Anden så är det bara kunskap och bokstäver som inte föder liv. Om det inte varit så, så hade dagens kristna troligen levt ett annat liv.

  – Jag förstår inte var du fått detta ifrån, att alla kristna har fått tilltal från DHA, det är inte min uppfattning, jag menar att det är en brist på hörsamhet idag, dock finns det många bibeltrogna.

  Bb

      (Reply)

 18. Björn bloggaren

  Jag låter Kjell svara på “överlåten kristen” och “bokstaven dödar.”
  Fint inlägg Majlis!

  Några tankar om vad du skriver:

  1 “Hålla Bibeln högt”
  2 Motsägelser i argumenten
  3 Pröva allting mot vad Gud säger i Bibeln

  Du argumenterar:

  Janne: Om Anden gav oss Bibeln hur kan idag han vara utanför den (och göra nya böcker).

  Björn: Vem har sagt något om nya böcker?, inte jag i alla fall, dock är det ju så att Gud manat många att skriva böcker om saker han vill belysa, så visst finns det böcker som är inspirerade av Gud idag. Det finns även böcker med ord från Gud som har förvandlat liv och som förvandlar liv idag.

  Menar du att Gud inspirerar kristna att skriva böcker som förvandlar liv för icketroende så det blir frälsta? Det låter så i passagen ovan. Nämn gärna en sådan bok, vore kul att höra!

  Evangeliet är Guds kraft

  Kolla Rom 1:16 Jag skäms inte för Kristi evangelium för det är GUDS KRAFT till frälsning för var och en som tror först juden, också greken
  Rom 10:17 Tro kommer av att höra (hörsel, hörande) och höra av GUDS ORD.
  2 Tim 3:16: All skrift är inspirerad (REF utandad) av Gud nyttig för undervisning, tillrättavisning, upprättelse, och fostran i rättfärdighet.

  Jesu frestelse i öknen

  Jesus frestas av satan när han fastar i öknen i 40 dagar.

  Exempel
  Satan frestar honom att göra bröd för han är hungrig (magi).
  Jesus svarar: Människan lever inte bara av bröd utan av varje ord som kommer från Gud, (ur Guds mun) Mt 4:4, Luk 4:4 (Reformationstexten). Citatet är från 5 Mos 8:3

  Jesus svarar med Bibelverser varje gång satan frestar honom. Jesus tillrättavisar satan till och med med bibelverser ur lagen (5:e Mosebok). Bokstaven dödar, eller hur? Bokstaven i lagen dödar synden.

  Liknelsen om Lazarus och den rike mannen i helvetet (Lukas 16)

  Jesus säger om vittnesbörd från människor som varit i helvetet och kan varna de levande: De har Mose och profeterna, låt dem höra dem. Om de inte hör Mose och profeterna kommer de inte att bli övertygade om så en uppstod från döden (Luk 16:30-31). Hela passagen Lukas 16:22-31

  Hör inte de troende på Lagen och profeterna kommer de inte bli övertygade att Jesus uppstod.

  Hur tror du att Jesus menar för oss?

  A Hör vi på Guds ord (GT och NT) kommer vi att ha tro.
  B Hör vi på vad Anden säger och “håller Bibeln högt” kan vi lyssna till annat och se och höra Gud i det.

  Att vi ska lära oss och mäta saker med Guds Ord som måttstock – Är det bibliskt?
  Se 2 Tim 2:15, Rom 3:4, 2 Tim 3:16, Upp 22:18:19: Addera inte till Bibeln (Jesus)

  Tips! Läs gärna Reformationsbiblarna för du kommer få en kärlek till Guds ord genom det. Ordet är klart och sant!

  Guds Ande manar mig att lära mig Bibeln. Min själ vill spela piano och skriva dikter, precis som förut.

  MVH Janne

      (Reply)

 19. Rättelse

  Jag skrev “bokstaven i lagen dödar synden.”
  Detta är inte riktigt rätt!

  “Bokstaven dödar” – dvs lagen ger oss kunskap om synd, att vi är syndare. Samvetet såras.

  Guds ord är levande och kraftfullt, skarpare än ett tveeggat svärd Hebr 4:12

  Ursäkta inhoppet!

      (Reply)

 20. Majlis,

  Du skriver mycket och i affekt.

  Du skriver: Underkänn inte det skrivna Ordet, Vem har gjort det, inte jag i alla fall.
  2Ko_3:6 som också har gjort oss skickliga till att vara tjänare åt ett nytt förbund, ett som icke är bokstav, utan är ande; ty bokstaven dödar, men Anden gör levande.

  Skriftens ord och Anden samverkar, var för sig är vanskligt.
  Att ex ta ett bibelord och göra det till ett personligt löfte, utan att Guds Ande lyft fram det ordet och sedan begära att få vad löftet säger, det är mycket vanskligt.

  Ex: om två kommer överens att bedja, vad det vara må, så skall de få det de ber om

  Mat_18:19 Ytterligare säger jag eder, att om två av eder här på jorden komma överens att bedja om något, vad det vara må, så skall det beskäras dem av min Fader, som är i himmelen.

  – Enligt detta ord så är det bara att sätta igång och be, bara man är två och överens och många är det som gjort det, men dock tack och lov, utan resultat.

  Du skriver: Du skriver ”följa Jesus och att göra som han säger”. Hur vet du vad Han säger om du inte vet vad det skrivna Ordet säger? Hur vet du att det är Andens röst du hör eller förnimmer?

  – Om man läst bibeln i över 20 år, så har man lite hum och vad den säger, därför har jag en skriftgrund att stå på som inte går att ta bort.

  Hur jag vet att det är Anden som talar, ja du, 30 års erfarenhet av hur Anden talar har gjort att jag känner igen honom.

  Jesus säger: Joh 10:4 Och när han har släppt ut alla sina får, går han framför dem, och fåren följa honom, ty de känna hans röst.
  Joh 10:5 Men en främmande följa de alls icke, utan fly bort ifrån honom, ty de känna icke de främmandes röst.”

  Enligt Jesus så följer hans får hans röst, men när en främmande röst talar så flyr de, de känner skillnad på äkta och falskt och flyr det falska.

  – Jag har också fått falska profetior av människor och även starka tankar som skulle kunna tolkas som Gud. Inget har varit fel enligt skriften, men min insida reagerade negativt, det blev oro och disharmoni, och detta är tydliga signaler på att något inte stämmer.
  Hade det varit från Anden så hade orden skapat tro, övertygelse, frid och glädje.
  Andens frukt, eller resultat är ju frid och glädje, men det som inte är Herdens skapar ingen varaktig frukt.

  Låt kristi frid regera i edra hjärtan: Kol_3:15 Och låten Kristi frid regera i edra hjärtan; ty till att äga den ären I ock kallade såsom lemmar i en och samma kropp. Och varen tacksamma.

  Att låta kristi frid regera betyder att låta den fälla avgörandet, vara domare i vår val och vår vandring. Vi äger denna frid och den är på insidan i oss, när den friden byts ut och blir ofrid, disharmoni, då bör man vara uppmärksam fördå är det något som inte är som det skall.

  Bb

      (Reply)

 21. Janne2,

  Angående Jesu frestelser av satan.

  Jesus kunde naturligtvis dåtidens skrift utantill, men tror du att han bara tog första bästa ord som dök upp i huvudet och levererade mot satans attacker?

  Vad säger Jesus själv om utgångspunkten i vad han gör och säger?

  Jag gör bara det jag ser fadern…. Joh_5:19 Då talade Jesus åter och sade till dem: “Sannerligen, sannerligen säger jag eder: Sonen kan icke göra något av sig själv, utan han gör allenast vad han ser Fadern göra; ty vad han gör, det gör likaledes ock Sonen.

  Joh_8:26 Mycket har jag ännu att tala och att döma i fråga om eder. Men han som har sänt mig är sannfärdig, och vad jag har hört av honom, det talar jag ut inför världen.”
  Joh_8:38 Jag talar vad jag har sett hos min Fader; så gören ock I vad I haven hört av eder fader.”

  Bb

      (Reply)

 22. Denna kommentar är till Björn “aka” bloggaren.

  Björn, innan jag släpper in mer kommentarer från dej vill jag veta vad du är ense med Majlis och Janne2 om.

  Börja med det du är ense om. När du har berättat det släpper jag in det du inte är ense om.

  Om du är helt osense så är du fri att säga så.

  /Kjell

  PS. Om jag orkar i kväll (annars får det bli i morgon), efter en mödosam resa, skall jag bevisa att din tolkning av “ordet dödar” är en vantolkning. Och då uttrycker jag mej mycket snällt. Faktum är att det är en illasinnad villolära man har lurat dej med. (ursäkta klarspråket!)

      (Reply)

 23. Kjell,

  Du är så välkommen till motbevisningen om att bokstaven dödar.

  När det gäller Majlis kommentar till mig undrar jag varför du inte ställer samma krav till henne, det är ju inget hon håller med om i det jag skriver? Inte heller Janne 2 håller med om något, utan bägge försöker liksom skriva mig på näsan om att jag i allt har fel.

  Det jag försökt ifrån början att göra, var att ifrågasätta definitionen av äkta överlåten kristen och där jag tog fram några exempel för kristnas utgångspunkt på vad äkta överlåtenhet är. Tyvärr misstolkas det till något vrångt och avogt, där man i princip menar att jag förkastar skriften, vilket självklart är helt fel.

  Bb

      (Reply)

 24. Björn bloggaren,

  Bokstaven dödar, men Anden ger liv.

  Detta är ett svar till Björn (aka) bloggaren och alla som likasom han har köpt den osunda karismatikens försvar av andligt flum med makt som målsättning. De sammanhang där vem som helst med en oljad tunga kan ställa sig upp och med ett antal arkasika meningar tvinga en hel församling att tro att han talar å Andens vägnar.

  Paulus varnar för att tänka ut saker på egen hand och sedan försöka inbilla andra att det är ord direkt från Gud.

  2 Kor. 3:5-8

  Inte så att vi av oss själva kan tänka ut saker på egen hand, utan vår förmåga kommer från Gud. Han har gett oss förmåga att vara tjänare åt ett nytt förbund, som inte är bokstavens utan Andens. Bokstaven dödar, men Anden ger liv. Redan dödens tjänst, inristad med bokstäver på stenar, kom med sådan härlighet att Israels barn inte kunde se på Moses ansikte för dess strålglans, även om den glansen bleknade. Hur mycket större härlighet ska då inte Andens tjänst ha?

  Paulus talar om det vi brukar kalla “Lagens förbund” och jämför det med det vi brukar kalla “Nya Förbundet”.

  I GT’s grundtext heter det vi brukar kalla “buden” för “orden”. Huruvida det nu är tio bud, eller ett annat antal. Judar kallar det för de tio orden.

  Paulus visar på skillnaden mellan “Det Gamla Förbundet = Lagens Förbund” och “Det Nya Förbundet = Andens tjänst”.

  De som nedvärderar Bibeln genom att lägga till och ändra genom att säga att de talar å Andens vägnar, borde fundera på de förbannelser som står för att lägga till och dra ifrån, från Guds ord.

  Paulus skulle aldrig någonsin tala emot Guds ord. Jag vill understryka att GT och NT fortfarande gäller fullt ut. Vi kan själva välja om vi vill leva under “Lagens förbund” (den bokstav som dödar) eller “Det Nya Förbundet” där Anden ger liv.

  Den som tror sig stå i “Andens tjänst” men nedvärderar Guds nedtecknade ord, är ute och cyklar så lång bort från Herren som bara är möjligt.

  Björn, du är välkommen att reagera på detta.

  Jag vet inte en enda bibeltrogen som nedvärderar Den Helige Ande. Dock fortsätter du år in, år ut, att insinuera detta.

  /Kjell

      (Reply)

 25. Björn bloggaren

  Du skriver:
  Jesus kunde naturligtvis dåtidens skrift utantill, men tror du att han bara tog första bästa ord som dök upp i huvudet och levererade mot satans attacker?

  Vem är Jesus?

  Jesus Guds Son är Gud kommen i köttet (Joh 1:1, Joh 1:14, 1 Tim 3:16, 1 Joh kap 4)
  Fadern och han är ett (Joh 10:30)
  Den som har sett Jesus har sett Fadern (Joh 14:8-9)
  Det är tre som vittnar i himmelen: Fadern, Ordet och Anden och de tre är ett (1 Joh 5:7, Reformationstexten)

  Tror du på verserna ovan? Eller är Jesus mindre än vad verserna säger?

  Du skriver: “Jesus kunde dåtidens skrift utantill, men tog han bara första bästa vers?”

  Bibeln är till för vår skull och Jesus visar oss ett exempel. Vad har vi att sätta emot satan om inte Guds ord och hans hjälp? Vi blir inte starka i oss själva av vår TRO (Livets ord melodin), utan är starka i honom, satan hatar Guds ord mer än dig och mig…som jag förstår det. Inte ens änglar tillrättavisar satan som Jesus gör. Så varför inte utgå från vad Gud sagt istället?

  Du citerar: “Sannerligen, sannerligen säger jag eder: Sonen kan icke göra något av sig själv, utan han gör allenast vad han ser Fadern göra; ty vad han gör, det gör likaledes ock Sonen.

  Ja, Jesus kom som en tjänare, en lidande tjänare underställd lagen för vår skull. Han tog inte ut sina “rättigheter i Gud” utan ödmjukade sig intill döden, för vår skull (Fil 2:5 och framåt). Han gick på vatten och uppväckte döda. Det kan väl inte människor, kan de?

  MVH

      (Reply)

 26. Björn bloggaren,

  Du skriver: Lydnad blir inte ett fult ord bara för att man “läser, begrundar och lyder” ett nedtecknat budskap.

  – Kjell, Det finns ord i skriften som bara gäller kvinnor, ord som gäller judar, ord som gäller präster i GT, osv. De ord som är alltid gällande och ord som alltid gäller mig är givet att göra efter, eller hur?
  Gud har ex aldrig talat till mig om att börja hålla sabbat, eller avstå från viss mat, varför? jo för att de inte längre gäller.

  Andens ledning (se vers 21) givs bara åt dem som tar Guds nedtecknade ord på 100% allvar.

  – Kjell, detta stämmer inte enligt min kommentar ovan, Gud leder de sina och han kan även för sina syften leda människor som inte tillhör honom. Du gör en egen tolkning av vers 21.
  Min (egen) tolkning är: Jesus talade med lärjungarna som hade lagen och kunde lagen vilket var grunden. Det Jesus menar med att hålla hans bud, eller göra vad han säger tror jag handlar om en personlig lydnad till vad han säger direkt till dem.

  Kjell! Varför kan sk profetiska budskap inte vara fel även om de är helt skriftenliga?
  Jag anser att du har fel där och orsaken är, det finns många som fått profetiska budskap om kallelser, vad de skall göra, om framtiden och allt enligt skriftens ord.
  Att det var fel beror på, de kom från fel ande, som förvisso använde bibelord, djävulens favorittrick. Det var människotankar, som förvisso använde bibelord som stöd.
  Jag menar att den onde gärna talar för att vilseleda och har man inte vanan att känna igen Herdens röst så blir man lurad.

  Som du ser i det jag skriver, så håller jag inte med dig.

  Bb

      (Reply)

 27. Björn bloggaren,

  Men kära nå’n. Vem har påstått att du skall lyda bud som inte är avsedda för dej?

  Och sedan skriver du: “det finns många som fått profetiska budskap om kallelser, vad de skall göra, om framtiden och allt enligt skriftens ord.

  Vaddå “allt enligt skriftens ord”? Var i skriften står det att Pelle skall bli missionär i Indien? Vad har ett sådant “budskap” att göra med skriftens ord?

  Det är ju precis sådan utombiblisk manipulation jag och flera vänder oss emot.

  Din standard argumentation utgår från missbruk av skriften och leder till att du varnar för skriften.

  Förklara vad Psalm 1 avser att lära oss.

  Tänk även på att “abusus non tollit usum” – “missbruk upphäver inte nyttan av korrekt bruk”.

  /Kjell

      (Reply)

 28. Björn

  Ordet

  Grejen är väl att Gud vill väl och också känner våra hjärtan (Jer 17:9). Han stryker oss inte medhårs, för vi har fingrarna i syltburken rätt ofta. Men hans ord är söta som honung (Ps 19:10, Upp 10:9-10).

  Psalm 1: Det ord som i Folbibeln översätts Herrens “undervisning” är Torah.

  (Den rättfärdige)
  Hans glädje är i *Herrens lag* och i den mediterar han dag och natt (Reformationstexten, K12, KJV).

  Jfmr
  glädje i *HERRENS undervisning* och begrundar hans ord dag och natt. SFB

  “Håll mina bud” (Jesus)

  Om ni *älskar mig, håll mina bud*, säger Jesus till lärjungarna i Joh 14:15.
  (Gud) visar barmhärtighet till tusentals av dem som *älskar mig och håller mina bud*, säger Gud när han ger 10 budorden (2 Mos 20:6)

  Jesus säger vad Gud säger. Summan av lagen är praktisk kärlek till Gud och nästan.

  Finns det någon inneboende motsägelse här?

  Kom gärna med förslag…!

      (Reply)

 29. Janne2,

  Man kan väl säga att Bibeln i första hand är en presentation av Herren själv. Han berättar om sig själv, vem han är, vad han gör, vad han tänker göra och hans önskan att leda oss fram till en personlig relation med honom själv.

  Och så finns det goda råd och bud för att hjälpa oss att inte skada oss själva och att hitta rätt i livet.

  Men Bibeln är ingen liturgisk handbok eller instruktionsbok i religion. Jag syftar då på det Nya Förbundet. (I Gamla Förbundet finns det ju en hel del regler och instruktioner.)

  En katekes (av klassisk grekiska: κατηχισμός “undervisning”), däremot, är en summering av doktriner, traditionellt en lärobok för undervisning i kristen tro.

  I katekeser upplever jag nog att det blir fråga om “dödande ord” många gånger.

  Nya Förbundet är inte ett kontrakt så att man blir frälst om man följer reglerna.

  Nya Förbundet är en relation, och den relationen består i förtroende och trohet.

  /Kjell

      (Reply)

 30. Kjell: “Nya Förbundet är inte ett kontrakt så att man blir frälst (om man följer reglerna)”

  NT är väl ett förbund mellan Gud och hans folk. Ett blodsförbund.

  Jag är inte någon som lever efter GT. Men vi kan lära oss en del på att ta det på allvar. Vet att du gör det.

  Skriver till Björn med frågor som ska klargöra gnostiska tendenser. Det finns ju sådana tanker i vissa sammanhang och de är svåra att ta utan tjafs. Jesus tenderar att blir mindre och Anden (dem som har den) större och Fadern frånvarande.
  Menar inte att jag tänker i listor med doktriner! Haha!

      (Reply)

 31. Janne2,

  Jo, jag förstår mycket väl din avsikt och inser till fullo att du inte läser NT som en lista med doktriner.

  Björn, däremot, tycks ha svårigheter se helheten, och tenderar att läsa NT som man läser en kokbok. Då är det inte så konstigt att ordet blir “andefattigt”.

  Men sedan vill jag även skriva något i Björns försvar.

  Det är inte svårt att se att det finns stort inflytande från trosförkunnelsens “tankebyggnader” i Björns paradigma.

  Det kan vara mycket svårt att bli befriad från falska läror. Det gäller oss alla.

  Det är inte för inte som Paulus inleder sin “debattartikel” mot “fantastiska apostlar” i andra brevet till Korint (kapitel 10-12) med att tala om att han “bryter ner tankebyggnader och allt högt som reser sig upp mot kunskapen om Gud”.

  När jag var ung fanns det en kringresande sångar-evangelist som hette Carl Öst. Han var något av en komiker i sitt sätt att predika. Jag var barn, och kan inte veta hur bra hans budskap var, men jag minns fortfarande ordagrannt ett antal saker han sade.

  Ett uttalande som passar i detta sammanhang var: “Gud vill inte att du skall vara ‘en märkvärdig religös krumelur'”.

  Det ligger mycket sanning i det uttalandet. Vi vävs till unika varelser redan i moderlivet. Lever våra liv i synnerligen olika situationer. Och till sist kommer alla som får vara med hos Herren att få en “vit sten” med ett namn (alltså unik personlighet) som ingen annan än han/hon själv och Herren känner.

  Den som vill vara någon annan än “sig själv”, kanske en “märkvärdig religiös krumelur”, riskerar att bli en “andlig schweitzerost”.

  /Kjell

      (Reply)

 32. Tack Kjell för ditt svar.

  Tycker det är jobbigt att se hur vi går fel och att många församlingarna fortsätter ge obegriplig undervisning. Krumelur haha kul ord! Konstig har man väl alltid varit.
  Men varför står så få upp för en SANN Kristen tro? Vi är Jobs vänner…många gånger. Och när Job talar söker vi efter fel i hans argument.

  Kan man lämna trosrörelsen, eller ska man fortsätta tro så år efter år? Det finns väl ingen andlig torka i Bibeln. Det är ju vad människor behöver – och få förtröstan på vår skapare. (Förtröstan, ursäkta det ålderdomliga ordet, haha!)

      (Reply)

 33. Kjell,

  Angående profetiska budskap: Jag förstår att du inte känner Guds Andes sätt att kommunicera. Jag har själv varit med om att en kvinna hade upplevt att Anden sagt till henne att jag skulle gå på livets ord. Och det är vad jag förstår inte fel enligt summan av Guds ord. Problemet var här att det hon sa skapade problem i mig, men efter en stunds bön fick jag ett bibelord som gjorde att problemen försvan. Förbli i landet och beflita dig med redbarhet var ordet och står i psaltaren.

  Jag var rätt så ny i tron när detta hände, men Gud lärde mig några viktiga saker av denna händelse. 1. Lyssna och pröva vad folk säger. Jag lärd mig inte att pröva budskap genom att söka i skriften för att se om det kunde vara från Gud, utan gick till Gud direkt och där han sedan ofta använde skriftens ord för att bekräfta, eller dementera.
  Gud har ofta talat till mig personligen och sedan bekräftat det han sagt i skriften. Jag kommer ihåg första gången Gud talade, jag stod och svetsade i en besvärlig ställning.
  Plötsligt hörde jag en stilla stämma i mitt sinne, den sa, det enda jag vill att du gör, är att tro på mig och inte hålla på med så många egna gärningar. På den tiden var jag en nitisk människoplågare genom att jag försökte få dem frälsta med mitt idoga vittnande. Nåväl, jag hade varit frälst i ca 6 mån när detta hände, men efter jobbet så läste jag min dagliga bibelläsning. Jag läste från Joh 6 där lärjungarna frågade Jesus vad de skulle göra för att utföra Guds gärningar, Jesus svarar, detta är Guds gärning, att ni tror på den han sänt.
  Detta ord bekräftade vad jag hörde, få se om du ser det.

  Vet inte om jag behöver säga det, men jag har läst bibeln från dag ett i mitt nya liv, dock med vissa uppehåll.

  Tror inte att det är så stor vits att diskutera detta med dig, eller de som har argumenterat mot det jag skrivit, vi har olika syn på hur Gud agerar och att han vill var nära sina barn.

  Bb

      (Reply)

 34. Björn bloggaren skrev: “Jag förstår att du inte känner Guds Andes sätt att kommunicera.”

  Ett sådant omdöme skulle jag själv inte våga uttala om någon annan.

  /Kjell

      (Reply)

 35. Kjell

  Du tycker Björns omdöme är märkligt och skulle aldrig våga uttala ett sådant men några sidor upp fäller du följande omdöme om just Björn utan större problem.

  “Detta är ett svar till Björn (aka) bloggaren och alla som likasom han har köpt den osunda karismatikens försvar av andligt flum med makt som målsättning. De sammanhang där vem som helst med en oljad tunga kan ställa sig upp och med ett antal arkasika meningar tvinga en hel församling att tro att han talar å Andens vägnar.”

  Jag vet inte vad du vill med denna sida men är du intresserad av att fler är 1-2 personer kommer med inlägg kanske du ska fundera lite på hur du själv bemöter dina läsare. Du skriver mycket bra saker men gå in i någon större diskussion med dig gör jag (och troligen många andra) inte just på grund av ditt sätt att svara. 13/04/2016 at 06:27 är också rätt syrligt svarat.

  Detta skriver jag i kärlek för vi är ju Kristi bröder.

  Med vänlig hälsning

  Michael

      (Reply)

 36. Michael,

  Du har ju även tidigare talat om det du kallar “nedlåtande attityd”. Kanske minns du att jag ställde dej en fråga du inte svarade på.

  Jag repeterar frågan här och originalet finner du här.

  Det vore intressant att veta hur du klassar uttalanden som “andefattiga intellektualister”. Visar man då en “nedlåtande attityd”, eller är det något annat?

  Så till det du tar upp i ovanstående kommentar.

  1. Jag har många gånger övervägt att stänga kommentarfunktionen. Men trots allt låtit den finnas kvar. Det kommer ju trots allt in värdefulla kommentarer i bland, och jag vill inte stänga dörren för kritik.

  2. Jag tvekar inte att vara tydlig med att den osunda karismatiken sysslar med andligt flum och att det utnyttjas till att få makt över andra människor. Jag törs till och med påstå att hädelse ingår som varp och inslag i trosförkunnelsen med dess “andligt begåvade ledare”, manifestationer och framgångsteologi. Frukten uteblir inte. Många djupt skadade människor och stor villervalla i “kristenheten”.

  3. Du har säkert rätt att jag uttrycker mej på ett “direkt” sätt. Det beror på att jag själv tycker förskräckligt illa om allt hymlande, mumlande och svansande kring het gröt i tron att detta är ödmjukt. (En not är på sin plats: Jag upplever att Björn uppträder med ödmjukhet!)

  4. Här kommer ännu en fråga till dej, Michael. Hur skulle du själv klassa en person som en gång har bekänt tro, och är döpt, således har fått Den Helige Ande som gåva, och sedan inte lyssnar till Andens ledning och röst?

  Jag tror mej ha svarat på det du tog upp i din kommentar.

  Det vore trevligt om du ville svara på de 2 (två) frågor jag har ställt dej personligen här.

  /Kjell

  PS. Michaels svar finns här: http://unajuaje.niwega.net/anslagstavlor/anslagstavla-2/#comment-41462

      (Reply)

 37. Vi har nu hamnat ganska långt off topic.

  Låt nya kommentarer handla om väckelse i nutid och eventuell framtid.

  /Kjell

      (Reply)

 38. Här är väckelse för den som önskar det. Azusa now LA, 9 april 2016. I videon ber man om att Gud ska sända väckelse med all passion i världen. “Gud väck oss och fäder och mödrar och barn och gamla och kristna och katoliker, alla försonas – försonas kristna och katoliker och indianer.” Sedan börjar indianklädda musiker spela på scenen och man slår på trumman. Mycket nöje!

  Azusa now
  https://www.youtube.com/watch?v=hr6sl_E7Emc

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *