Disambiguation och Oraklet i Delfi

När jag funderade över “Oraklet på Berndts Samtalsforum” i morse hittade jag något som ledde till denna artikel.

Jag hittade ett namn på det som jag nu förstår att jag har sysslat med så länge jag kan minnas. Det heter disambiguation på engelska och översätts med särskiljning eller “strukturering” på svenska.

Det är således precis motsatsen till ekvivokationer och andra retoriska trix som bloggtroll och bloggbullies tillämpar.

Jag tänker börja med en liten “rolig” historia.

Det berättas att en helikopter hade irrat bort sig i tät dimma. Plötsligen såg piloten en imponerande stor byggnad, ett kontorskomplex fyllt med idoga arbetare.

Han närmade sig byggnaden så nära han vågade och ropade ur fönstret till ett antal personer som hängde ut och kollade läget: “Var är jag?”

De svarade unisont: “Du är i en helikopter!”

Genast flög piloten till den närliggande flygplatsen och landade.

Man frågade honom senare hur han kunde veta var flygplatsen låg efter ett sådant svar. Han genmälde: “Svaret stämde till 100% med fakta och det var 100% meningslöst. Det var således Microsofts huvudkvarter i Redmond, Washington jag såg.

Microsofts svar stämmer alltid till 100% och är totalt meninslösa för den som frågar.


Sant eller ej, det finns många som uppehåller en maktposition genom just denna typ av retorik.

Det historiskt mest berömda orakel som funnits (eller om det bara är en legend?) är Oraklet i Delfi. Hon var en andebesatt kvinna som babblade kryptiska svar på frågor. Fördelen var att politiker kunde referera till henns svar och försvara vilken som helst åsikt.

Ett exempel på engelska är: If you write about “Mercury” please specify if you mean Mercury (element), Mercury (planet) or Mercury (mythology).

Ett mindre talade exempel på svenska är: Venus (gudinna) och Venus (film), för att skilja uppslagsorden från artikeln om planeten Venus.

En modig kommentator dristade sig att påpeka att det finns falska lärosatser i så kallade karismatiska kretsar. Som genmäle och orakelsvar fick han följade triplett som kalldush:

Gud har sänt EN ENDA i Jesu ställe till jorden och församlingarna, för att inte lämna dessa, församlingarna, FADERLÖSA, och det är Anden!

Det Du Janne räknar upp, är en del av HUR ANDEN UPPENBARAR SIG, i och genom församlingarna: Gåvobärarna.

En del är FÖR JESUS men MOT Andens gåvor: mot Andens sätt att verka. Genom de Andliga nådegåvorna som ges “åt var och en” så att de kan bli till NYTTA.

Densamma Ande som verkade genom JESUS och Hans apostlar och den första kristna församlingen.

ALLT som är VÄRDEFULLT får räkna med FÖRFALSKNINGAR: så också Andens gåvor; men därför gör man sig inte av med guld, silver och ädelstenar, för att det finns förfalskningar.

Därför har också Gud utrustat församlingen med “gåvan att skilja mellan andar”.

Gåvan att “skilja mellan andar” fungerar – gör sin tjänst – även när vargen kommer i “fårakläder” eller Satan “som en ljusets ängel”.

Därför att i den verkar Den helige Ande, Sanningens Ande, som ingen kan lura.

Tänk så begärliga “Kejsarens nya kläder” är för somliga som alltid vill förvirra bara för att behålla makt de inte har.

Hans egen deklaration och svar var helt och hållet i enlighet med Guds Ord:

 1. Jag tror på TUNGOTAL, men inte att det är tecknet på andedopet.
 2. Jag tror på HELANDE, men inte att det är en rättighet här och nu.
 3. Jag tror på JESU ÅTERKOMST , men inte före vedermödan.

Jag tackar Herren för alla som utan maktanspråk vågar försvara sanningen oavsett hot och motverkan av makthungriga och deras hejarklacker.

Nu skulle jag kunna stanna här, men jag vill tillägga ett intressant semantiskt faktum.

När jag döptes blev jag medlem av “Filadefia”. Språkligt kan detta översättas men “brödrakärlek”, men det betyder lika väl även “vän av ‘adelfia'” och ‘adelfia’ vilket således kan översättas med “vän av särskiljning”. Således en person som älskar tydlighet och hatar ambiguitet.

Jag är mycket tacksam till mina föräldrar som var med från början i den svenska pingströrelsen. De blev medlemmar som unga och detta innebar på den tiden att göra ett val utanför kutymen.

Hela min uppväxt stimulerades jag och mina syskon att tänka själva och välja själva. I min ungdom hade jag förmånen att få träffa många ledande personer i pingströrelsen. Det var genomgående personer som vågade pröva och behålla det goda.

Tron är inget irrationellt flummande. Gud är verklig och Guds Ord är helt och fullt vetenskapligt korrekt och 100% sant.

Till den dag jag får lägga av min jordiska kropp och fara hem kommer jag oförtröttat och utan rädsla för bullies förkunna att:

Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta och enda fördelen är att alla som gillar det kan egotrippa och tro sig hålla med om något som inte har sagts.

Och att de som tillämpar oraklens princip som retorik för att tillskansa sig makt genom “kejsarens sorts kläder”, kommer jag att exponera och avslöja.

/Kjell

Visits: 57

11 thoughts on “Disambiguation och Oraklet i Delfi”

 1. Det som jag reagerar mest emot är citat “En del är FÖR JESUS men MOT Andens gåvor.” /slut citat.

  Jag har svårt att tro att någon som är frälsta skulle ha något emot helige Anden.

  Klimatet i en del församlingar är sådan att om man inte ber i tungor så har man inte den helige Anden. En del fejkar därför tungomål. Andra ber inte i tungor.

  En del som får förbön blir inte helade. För att undvika att någon anklagar dem för att inte ha tro tillräcklig säger de att de blivit lite bättre, andra erkänner att de inte blivit helade. Att erkänna att man inte talar i tungor eller inte blivit helade är inte samma sak som att vara emot helige Anden, enligt atmosfären.

  Ännu lömskare är att anklaga folk för att ha något emot helige Anden därför att man avvisar vad den personen påstår.

  Jag har andens urskiljes förmåga, annars skulle jag varit kvar i osund karismatiskt församling. Men jag skriver inte det på andras näsor. Av respekt för helige Anden och inte missbrukar Anden så säger jag inte; “du har ingen urskiljningsförmåga”.

  Jag tycker att det andas tung maktspråk bakom formuleringarna. Rör inte den smorde.

  Jag blir väldigt upprörd inom mig när någon kommer med sådana anklagelser. Det är inte bara ovan citerade texten utan det finns även andra på samma sida om anklagar folk för att inte ha urskiljningsförmåga.

      (Reply)

 2. Fredrik skrev: “Jag blir väldigt upprörd inom mig när någon kommer med sådana anklagelser.”

  Fortsätt du med det.

  Om vi inte ens kan stå upp för Sanningen inom våra egna led, hur skall vi då våga det när utomstående går emot oss?

  /Kjell

      (Reply)

 3. Jag tror att man ska vara väldigt försiktig med att komma med ‘så-säger-Herren’-utsagor. Jag har hunnit pröva en del sådana, och funnit det rätt skralt med bibeltroheten.

  Att någon åberöpar en ‘högre smörjelse’ än alla andra, så att de kan tala om ‘vad Gud säger’ är inte hur jag förstår att Guds församling, och nådegåvorna ska fungera. Är det äkta vara, så ger det god frukt.
  Annars är det bara ett staplande av ord på varann.

  Jag har väldigt svårt för att få NT’s församlingstanke att harmoniera med höga anspråk på en privat direktlinje till himlen. ‘Gud säger si, Gud tänker så’.

      (Reply)

 4. Signaturen Thomas kommentar får inte saknas här. Det är inte för att anfalla, eller baktala Thomas som jag återger den. Den illustrerar hur man kan tala rakt förbi varandra utan att förstå (eller vilja förstå) vad den andre säger.

  Kom ihåg att detta gäller åt båda håll!

  2015-01-22 22:45:45 – Thomas Babblande?

  Det har nu gått bortåt 109 år sedan Azusa street och en journalist skrev i Los Angeles Times hånfullt med rubriken: Babling in tounges.

  Fortfarande finns det kristna med syskon som tycker att pingstväckelsen är en villfarelse eller vad man nu egentligen menar.

  Han som skriver i länken som flera gånger har refererats verkar mycket människotankar och har själv en delvis hånfull och föraktfull åsikt om pingstväckelsen.

  Jag har också en egen erfarenhet av tungotal och jag håller med Leif Boman.
  Läs 1 Kor. 14 noga. Särskilt vers 2,4,14-15. Det finns mycket okunskap och fördomar om detta.

  Det verkar finnas 2 slags tungotal. Det ena är ett bönetal som bara bygger upp den som ber. Det är detta som vissa kallar babblande då det är repeterande.

  Detta är inte Paulus emot om det inte sker på gudstjänsten om man läser noga i vers 15. Vad han säger är att han både vill prisa Gud på tungor eller i lovsång i anden och be med vanliga ord. Man blir inte bedragen av djävulen bara för man ber hemligheter som bara Gud förstår och kopplar bort hjärnan en liten stund. Förresten har ni bett en riktig Helig Andebön någon gång med vanliga ord och orden bara ställer sej i kö? Hur mycket används hjärnan då egentligen?

  Det finns också profetiskt tungotal på andra språk som gör att man kan profetera eller predika på andra språk (eller sjunga). Detta verkar man kunna acceptera.

  Så till det som författaren i länken skrev om att man säger att tungotal är ett tecken på att man är andedöpt. Det tror jag också MEN många säger när någon börjar tala i tungor att nu blev du andedöpt.

  Det kan komma samtidigt men det är minst lika ofta som det kommer senare. Av olika anledningar att man inte vet om det eller inte förstår eller inte märker att man har det eller har förutfattade meningar så talar man inte i tungor trots att man är andedöpt.

  Själv förlöstes mitt tungotal 3 månader efter mitt andedop. Det som kom ut var en flod av ord, alldeles enormt. Jag och min fru kom hem sent på kvällen och jag bad högt i tungor i 2 1/2 timme i ena änden av huset. Min frus ena bror som inte är frälst var på besök och försökte sova på övervåningen i andra änden på huset. Han hörde alltihop. På morgonen klockan 6 flydde han ut ur huset och skrek: Jag kommer aldrig tillbaka!

  Jag tror han blev rädd. Vi varken såg eller hörde av honom på 3 månader men sedan kom han tillbaka. Än är han inte frälst men han har mjuknat.

  Denna flod som kom ut ur min mun sinade tillslut till två snarlika meningar som alltid kommer. Jag har tyckt att det låter som hebreiska. Så jag lyssnade på mej själv och letade i studiebibeln för att se om det fanns några ord som liknade det som kom ut ur munnen.

  Detta kom jag fram till att det kan betyda på svenska: Fullständig frid, fullständig tro. Jag är nöjd med det. Senare så har det kommit en kvinna som jag har lett till tro som låter nästan exakt likadant.

  Ett tag hände det på nätterna att jag kände att det var något som fanns i huvudet eller i munnen som skulle ut och jag vaknade och talade i tungor i några minuter och plötsligt var det slut och jag somnade om direkt i härlig frid. Varje gång lät det olika och det kom ingen uttydning. Jag tror det var något som skulle proklameras för andevärlden. Vackert lät det i alla fall. Det hände 7-8 gånger men nu har det inte hänt på flera år. Detta har andra också sagt att de har varit med om.

  Jag ber inte så väldigt mycket i tungor men känner mej välsignad när jag gör det fast det är nog tvärtom när jag är uppfylld av anden börjar jag spontant be i tungor ibland.

  Som sagt låt er inte bli bedragna på något sätt. Kan inte djävulen stjäla er tro så kommer han att försöka stjäla er kraft och det har han varit mycket framgångsrik med. Inte så konstigt han har haft 6000 år på sej att öva. Vad säger han då? Skulle detta verkligen vara Gud? Eller: Skulle Gud verkligen ha sagt? Han sår misstänksamhet, tvivel och otro. Han är ovännen som sår ogräs i vetet.

  Från pingst och påskvännen Thomas

  Om du vill kommentera, var snäll mot Thomas och fundera först över dina egna eventuella “diken”.

  Thomas har helt rätt att det finns mycket okunskap och fördomar om detta. Det han kanske inte inser är att fördomarna finns på båda sidorna av staketet.

  Och jag undrar med vilka bibelord han kan stödja att vi gör väl i att “koppla bort hjärnan nu och då”.

  Thomas kommer troligen inte att skriva här, så igen… var snälla med kommentarerna men förtig inte sanningen.

  /Kjell

      (Reply)

 5. Jag tänker påstå att alla rörelser, samfund osv har avarter. En avart är väl snarare ett tecken på att det fanns en sann och god art från början som sedan skulle förstöras vilket leder till splittringar, avknoppningar och nystarter i liknande anda som ursprungsarten. (Var Paulus Pingstvän eller EFS,are? Ja, det får vi nog aldrig veta.)

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Den_radikala_reformationen

      (Reply)

 6. Kjell,

  I länken ovan står det under “kväkarna”: Dock har så kallad programmerad gudstjänst vuxit fram framför allt i USA, men också i Afrika, speciellt i Kenya. Där leds gudstjänsten av en pastor, som också håller en predikan. Ett starkt inslag av personlig kontakt med Gud finns dock även bland programmerade Vänner. Slutcitat

  Har du sett något av sådana programmerade gudstjänster med programmerade Vänner?

  Detta är helt obekant för mig. Åtminstone som begrepp betraktat.

  /Ulrika

      (Reply)

 7. Ulrika,

  Det enda man menar med “programmerade gudstjänster” är det du och jag i så gott som alla fall besöker. Alltså en sammankomst som består av bestömda aktiviteter. Till exempel: Samsång, bön, samsång, kollekt, samsång, predikan, samsång, annonseringar, samsång, kaffe.

  Den “traditionella” kväkarsammankomsten bestod i att bara vara tillsammans och se vad som skulle ske. Alltså i stil med Paulus råd att “när ni kommer tillsammans har en ett ord, en annan ett …. etc.”

  Men var på din vakt. En kväkare är inte nödvändigtvis kristen. Man får nämligen ha vilken tro man vill bara man söker “gud”. Det handlar mer om en humanistisk gemenskap med stort socialt patos och en religiös sås över det hela.

  /Kjell

      (Reply)

 8. Kjell,

  “Alltså en sammankomst som består av bestämda aktiviteter.”

  Fniss,
  Jag tänkte på “andligt hjärntvättade” som behöver avprogrameras vid utgången från gruppen.

  “Det handlar mer om en humanistisk gemenskap med stort socialt patos och en religiös sås över det hela.”

  Jo, jag läste mer om kväkarna igår och det stämmer. Man ska söka Gud inom sig och hålla fred, arbeta för fred och fungera socialt med alla för alla i första hand och tro, om man vill, i andra hand. Osökt tänkte jag hela tiden på bloggaren M Grenholm. Grenholms guru, Wimber, har ju kväkarbakgrund.

  I rättvisans och sanningens namn tror jag visst att MG älskar Jesus men kväkarandan är ett av MG,s diken.

  /Ulrika

      (Reply)

 9. Jo, vi skall nog vara på vår vakt vad gäller “Vännernas samfund” / Kväkarna !
  Som du säger Kjell, så är en kväkare nödvändigtvis inte kristen.
  När man läser deras hemsida så besannas detta.

  I ett av deras vår-retreat förkommer t.ex. labyrintvandring.
  Och ledd meditation – i väntan på Ljuset.

  Således en blandning av allehanda obibliska ingredienser !

  Vi håller oss till GUDS ord !

  SHALOM !

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *