Vedermöda(n)

Jag vill skriva en kort bloggpost över vedermöda och vedermödan.

Det är inte samma sak, på samma sätt som gåvor av bara nåd inte därför är “nådegåvor” i den betydelse som Paulus talar om i breven till Korint.

Vedermöda har vi haft sedan Adam och Eva blev utvisade ur paradiset.

Men VEDERMÖDAN sker i den sista tiden innan Jesus kommer tillbaka.

Och Jesus kommer bara tillbaka en gång! (Snälla tro inte på John Nelson Darby och hans sluga introduktion till “den sista tidens avfall”).

Det blir ingen saftig bild till denna bloggpost.

Jag tror att VEDERMÖDAN har börjat.

Jag tror att den börjar (började) med Israel som centrum.

Läs, snälla du denna artikel i Dagen: Går under jorden efter islamkritik

Det handlar om en kvinna från Somalien som först blev “ateist” och sedan frälst efter att ha fått vittnesbördet om Jesus Kristus.

Jag citerar ett mycket kort stycke:

”Ingenting emot muslimer”

I dag ser hon det som sin livsuppgift att hjälpa muslimer att se kritiskt på sin religion. I synnerhet är det personer från Somalia, som hon själv, som Mona försöker nå ut till.

– Jag har ingenting emot muslimer. Det finns många fredliga och moderna muslimer men de vågar inte kritisera. Problemet är att islam inte tillåter kritik av Koranen, Mohammed eller Allah.

– Jag önskar att fler muslimer kräver att vi ska skilja mellan stat och religion. Vem kan till exempel acceptera sharialagar som tillåter att man stenar kvinnor?

Och jag som bor i ett land med många muslimer, både acceptabla och terrorister ser precis detta som det stora problemet.

De rumsrena muslimerna törs inte protestera och ange de islamistiska terroristerna!

Och, vet du vad som är så sorgligt?

Politikerna i väst törs det inte heller.

Och de stöds av icke-kristna, namn-kristna organisationer!

Läs och bli rädd! Varför fördömer Diakonia inte Hamas?

Och så närmar vi oss, varje dag, med alla lögner drivna av ateister, liberalteologer och muslimer, den dag då vår Herre Jesus Kristus kommer tillbaka (En gång, inte flera i etapper som villolärarna vill få dej att tro!).

(Hinduismen och andra satans-religioner hjälper också till och ekumeniken med dessa står för dörren och klappar!)

Har du lyssnat till arabiska nyhetsutsändningar om den så kallade Gaza-konflikten?

Det har jag. Det är som en nyhetsutsändning direkt från helvetet!

Har du lyssnat till UN (Förenta Nationerna)?

Har du lyssnat till nyhetsmedia?

Har du lyssnat till vänsterns och de gröna och socialisterna?

Mitt råd är, sluta lyssna till dem och läs Bibeln i stället.

Då vet du vad som står för dörren.

Kristna tvingas att konvertera eller få halsen sakta avsågad med en slö brödkniv, att brännas, att korsfästas….

Och allt detta av den “fridsamma religion som instiftades av den pedofila sexmaniaken som inte får nämnas vid namn”.

Men Abrahams, Isaks och Jakobs Gud har all makt som han har delegerat till sin son Jesus Kristus!

Håll ut!

/Kjell

PS. Och om min blogg nu försvinner från internet vet ni varför!

Views: 96

158 thoughts on “Vedermöda(n)”

 1. Kan vara intressant att läsa i detta sammanhang:

  Islamister fångade in kristna på Sergels torg.

  Kommer du inte genom “pärleporten” kan du använda denna: länk.

  Kort citat:

  Ett gäng svartklädda män går med bestämda steg ut på det öppna torget. Snart springer de efter en ung kvinna i vitt, sedan fångar de in en äldre man, allt under skrik och protester.

  De vitklädda märks i rött med den arabiska bokstaven ن, det system som terrorgruppen Isis använt för att skilja ut de kristnas hus och egendomar.

  /Kjell

      (Reply)

 2. Kjell,

  Blev lite orolig där, innan jag fick upp länken. Jag trodde att det var en verklig händelse i Stockholm. Kokade inombords, tills jag såg vad det handlade om. Det är bra att det väcks debatt om detta eftersom väst är alldeles för mesiga i detta avseende.

  Jag tror också att vedermödan har börjat. Jag blev inte lungnare av att läsa att Turkiet kanske ska eskortera “ship to Gaza”. Vem backar först och vad kan det leda till (retorisk fråga)?

      (Reply)

 3. Fredrik,

  Detta måste du helt enkelt läsa!

  Hamas mediacirkus!.

  Kort citat:

  Spanish Journalist on Why Hamas Never Photographed in Action: ‘If Ever We Dared Point Our Camera on Them They Would Simply Shoot at Us and Kill Us’

  Översättning:

  Spansk journalist berättar varför man aldrig får se Hamas fotograferade när de strider: “Om vi någon gång vågade rikta vår kamera åt deras håll började de skjuta i vår riktning för att döda oss”

  /Kjell

      (Reply)

 4. Ännu en läsvärd artikel i sammanhanget:

  Brott mot mänskligheten .

  Kort citat:

  Den pågående fördrivningen av assyrier ur Irak och Syrien är en tragedi av monumentala mått för ett av områdets ursprungsbefolkningar. Det är en internationell angelägenhet.
  /../
  Förra helgen fick de kristna ett ultimatum. Islamiska Staten (IS) spraymålade bokstaven N – för Nasrani som betyder kristen – på assyriers hus i Mosul och gav en tidpunkt. De som inte redan hade lämnat fick fly hals över huvud. Fördrivningen har i både kort och långt perspektiv pågått länge.

  /Kjell

      (Reply)

 5. PÅ RIKTIGT

  Kjell skrev: “allt detta av den “fridsamma religion som instiftades av den pedofila sexmaniaken som inte får nämnas vid namn”.

  Tja, var det verkligen “profeten” som instiftade Islam. Det har fascinerat mig att forskningen inte funnit ett enda historiskt bevis för att “profeten” skrivit Koranen. Före och efter hans död 632 fram till 691 finns exakt noll förekomster av historiska belägg för att Koranen ens exiterat. Än mindre kan den därmed kopplas till “profeten” ( vi skippar att nämna hans namn här).

  Vad yttermera är att förundras över är att begrepp som Islam är helt okända ännu 60 år efter “profetens” död. Vilket innebär att vi inte har några historiska belägg för att ens profeten själv hade en endaste susning om vad Islam var för en kufisk idé.

  Och trots att man seglat och navigerat med tämligen god precision så misslyckades man med att rikta alla moskéer som byggdes före 720 (dvs under ca 100 år efter profetens död) mot Mecka. Detta gäller alltså alla de stora och viktigaste moskéerna på den tidens viktigaste platser i den tidens makt och handelscentra i mellanöstern, och faktiskt ända bort till Indien. Och det var inte det att de inte alla pekade åt samma håll (för det gjorde de, vilket visade att de noga hade koll på väderstrecken). De pekade bara inte mot det enda ställe, Mecka, som de enligt Koranen skall peka mot. Sicken otur.

  Dessutom beskrivs det fantastiska Mecka i prunkande termer, en flod rinnande genom staden (någon sådan finns inte), och full av olivodlingar (snarare öken), omgiven av berg (mitt ute på ökeslätten). Här talar vi inte om analfabetism, utan om… en helt annan stad.

  Muslimerna finner sig snabbt och drar till med “jamän, de första moskéerna riktades ju mot Jerusalem, dummer”. Kruxet med det påståendet är det enklast tänkbara – de inte riktades mot Jerusalem heller. Men märkligt nog de var de ändå alla riktade mot samma stad (Muslimerna vill bara inte använda Google Maps, de litar mer på Koranen, som uppenbarligen har blandat ihop någonting och alltså har helt fel).

  Moskéerna pekar nämligen på den tidens allra viktigaste och mest centrala knutpunkt i den handelsfär som behärskade mellanöstern vid denna tid, en stad vid namn Petra.

  Såklart. Islam var ju en politisk uppfinning med syftet att ena araber och underlätta handel och maktutövning, som inte betjänades av arabstammar som inte kunde enas kring en enda enkel tanke. Så det var läge att uppfinna Koranen, en bok som första gången dyker upp i verifierbar historia omkring 691 – 705. Lägligt nog under en viss Abdul Malik, och före hans tid nämner historien varken Muhammed, Islam eller Koranen.

  Och den äldsta Koranen som hittats är från 800-talet. Koranen anses vara en direkt uppenbarelse från Gud och har aldrig ändrats. Men de två äldsta som existerar (en i Turkiet och en i Samarkand) uppvisar cirka 1500 olikheter, och jämfört med de Koraner som används idag råder omrking 15.000 (femton tusen) olikheter. Inste så mycket kanske, men inte så lite heller med tanke på att den “aldrig ändrats”.

  Notera att dessa detaljer jag nämner utgör grunden för muslimernas tro. Och grunden saknas helt.

  Tänk vad fantastiskt bra vi kristna har det. Allt är sant som vår tro tar sin utgångspunkt ifrån, nämligen Guds goda avsikter med oss, förmedlade till oss genom Guds ord i Bibeln. Allt har verkligen hänt som Bibeln uppger att Gud har gjort för oss. På riktigt alltså.

  Och dessa de enklaste av sanningar kan vare sig lögnens väsen eller terrorister försvara sig mot.

  // Rolf Lampa

      (Reply)

 6. Rolf Lampa skrev: “Det har fascinerat mig att forskningen inte funnit ett enda historiskt bevis för att “profeten” skrivit Koranen.”

  Eftersom han var totalt outbildad och analfabet torde de historiska bevisen utebliva.

  Enda andra alternativet är att fejka bevis ungefär som Kineserna fejkar arkeologiska fynd.

  För världens sekulära kvittar dock detta eftersom man anser att all religion bara är en sorts mental övening.

  Kärleken till Sanningen saknas inte bara hos Muslimer.

  /Kjell

      (Reply)

 7. “Kärleken till Sanningen saknas inte bara hos Muslimer.”

  Under morgonens funderingsvända testade jag mig själv om jag kan svara om någon frågar mig rätt ut “Vem är Jesus?” Lite halvpaff kom jag på mig själv att inte sitta med det självklara svaret. När jag hade vridit och vänt i mitt inre ett tag såg jag att enda (i grunden) svaret som vi har att utgå ifrån är att säga “Jesus är Guds Son.” Utifrån det svaret håller resten av de följdfrågor som förhoppningsvis kommer på det. Upproret i Eden osv. Löftet om Frälsning och att Jesus som Gud själv Frälser var och en som tar emot Honom.

  Det är klart att när en av landets mest drivande ledare inom “svensk kristenhet” (bedrövlig definition) skriver i en av landets största kristna tidningar (enligt många) att vi ska söka samarbete med muslimerna eftersom vi delar deras syn på äktenskap (…ursäkta…) så är det klart att jag undrar vad som är på g. Man söker samsyn (…) i minsta gemensamma nämnare i stället för att erbjuda människor den stora skillnaden som avgör. Tro har för många blivit alldeles för mycket politik. Jag har ingenting emot politiker, jag är tvärtom tacksam för de som besitter den kompetens som bidrar till landets välgång. Men vi får inte blanda ihop världens politik med Guds rike.

      (Reply)

 8. Jag tänker länka till ytterligare artiklar i ämnet:

  En artikel i Dagen: “Ingen har rätt att vara oberörd”

  Men Hamas är ingen befrielserörelse – de vill utplåna Israel från kartan

  Läs om dessa terrorister eller om du inte kommer genom “pärleporten” här.

  /Kjell

      (Reply)

 9. Ännu en artikel i Dagen: “Diakonia legitimerar extremistvåld”

  Hamas och Israel bedöms inte efter samma måttstock.

  Läs om dessa terrorist-kramare eller om du inte kommer genom “pärleporten” här.

  /Kjell

      (Reply)

 10. Dagen rapporterar om bojkotten: “Israelbojkott börjar bli kännbar”

  Bojkotten av produkter från israeliska bosättningar börjar kännas – och märkas. Israeliska odlare på den ockuperade Västbanken gör stora exportförluster

  Läs: eller om du inte kommer genom “pärleporten” här.

  Bosättare i Jordandalen säger att bojkotten också drabbar 6 000 palestinier som arbetar på deras lantbruk. Palestinska aktivister startade kampanjen 2005 för att pressa Israel att lämna de ockuperade områdena.

  /Kjell

      (Reply)

 11. Och ännu en rapport i Dagen: “Nya kalifatet innebär ökad terror”

  Världen har fått ett kalifat mitt i Mellanöstern, grundat av en av världens brutalaste terrororganisationer. Omvärlden är chockad, men splittrad. Nu väntar en framtid där kartor kan komma att ritas om och den islamistiska terrorn öka.

  Läs: eller om du inte kommer genom “pärleporten” här.

  Kristna korfästs eller sågas av halsen, långsamt med slöa knivar. Kvinnor tvingas till könsstympning. Satans armé av svartklädda terrorister med huva drar fram över världen.

  /Kjell

      (Reply)

 12. Att världens nyhetsmedia går i ledband med Hamas torde vara tydligt för var och en som vill se det.

  The images missing from the war with Hamas.

  Vi bör ha fullt klart för oss att den högt placerade onde ande som muslimer kallar “Allah” arbetar fullt koordinerat med ondskans härskaror som även har ledare för andra antikristliga rörelser.

  Anfallet sker just nu på bred front och desto mer Israel förföljs, desto mer kommer vi att se att de “inympade” samtidigt förföljs.

  /Kjell

      (Reply)

 13. Jag saxar från artiklar på nätet.

  /Kjell

  Mosab Hassan Yousef, the son of one of Hamas’s founders Sheikh Hassan Yousef, has said that the current conflict illustrates how the Islamist group’s disregard for human life is central to its ideology. “Hamas does not care about the lives of Palestinians, does not care about the lives of Israelis or Americans – they don’t care about their own lives.” “They consider dying for the sake of their ideology as a way of worship.”

  Youssef – who left Hamas after becoming disillusioned and serving for a period as an Israeli spy – added that there was no way for Israel to reach any kind of compromise with Hamas, whose very charter calls for the destruction of the State of Israel and whose leaders have repeatedly called for the extermination of the Jewish people.

  “Hamas is not seeking coexistence and compromise – Hamas is seeking conquest and taking over,” Yousef insisted. But he went further to describe Hamas as part of an imperialist force seeking to establish an Islamic super-state – much like the so-called “Islamic State”, formerly known as ISIS, which seized control of much ofIraq and Syria.

  “The destruction of the State of Israel is not Hamas’s final destination. Hamas’s final destination is building the Islamic khlifa (Caliphate) – which means an Islamic state on the rubble of every other civilization. These are the ultimate goals of the movement.”

  Yousef recalled how he was taught “since the age of five” that establishing an Islamic state couldn’t be achieved “without shedding innocent blood”, and expressed pity for the children of Gaza who, he said, have little choice but to follow Hamas.

  Video report.

  ———————————-

  “Dead Palestinian children, the more the better, is the objective of Hamas.” “And Israel is doing more to protect children and civilians than any military ever has in recorded history.”

  Video report.

  ———————————-

  The US embassy in Tel Aviv has cancelled tourist visa applications for Israelis, according to a statement on its official website, in a move it claims is a matter of staffing and security. “Due to the current security situation in Tel Aviv, U.S. Embassy Tel Aviv remains open but is operating at reduced staffing until further notice, and has canceled routine visa application processing and American Citizen services,” the statement said. “Emergencies involving an American citizen and visa applications will be considered on a case by case basis.”

  The statement surfaces in the midst of both souring US-Israel relations and an already-pressured visa crisis, which has seen the visa process for Israelis grow more and more difficult over the past year.

  In April, US Secretary of State John Kerry announced an internal review into claims that hundreds of young Israelis were being barred from entering the US for political reasons. An initial investigation found that the rejection rate of visa applications for young Israelis ages 21-26 had doubled, from 16% in 2009 to 32% in 2014; Ambassador to Israel Dan Shapiro stated that the visa crisis is close to coming to an end several days later.

  “The department will take immediate steps to increase the number of young Israelis that can travel to the US according to our immigration laws,” Shapiro wrote, in a Facebook post.

  “The law dictates that applicants must prove that they intend to return to Israel in making the request, and that the visa does not allow recipients to stay beyond the designated time period or to work legally in the US,” he said. “But we are aware of the fact that although two-thirds of young applicants receive visas, some people harbor a misconception that young Israelis are not welcome in the USA.”

  “Surely that’s not true,” he continued. “Israel is one of the US’s closest allies, and we welcome all networking between Israelis and Americans, including visits to the United States.” Israeli officials have yet to respond to the letter, which responds to earlier claims that political motivations were at stake in the visa rejections.

  ————————-

  ITALIAN Reporter confirms Hamas cover-up of misfired rockets which killed 10 children on playground

  An Italian journalist who until Tuesday was embedded in Gaza has backed the IDF’s account of a rocket strike on a school playground in central Gaza’s Shati refugee camp on Monday.

  At least 10 people were killed in the attack – most of them children – and some sources claimed the death toll was as high as 30. Palestinian sources were quick to blame Israel, claiming that an Israeli fighter jet fired missiles directly at the playground and nearby hospital. Israel denied the accusations, saying that Hamas rockets aimed at Israel from the area misfired, and struck both the school and the hospital:

  Verifying facts on the ground in Gaza is notoriously difficult for foreign reporters, and even for Palestinian journalists seen as aligned with the Fatah-led Palestinian Authority, as journalists are closely watched by Hamas security forces and can face interrogation and a permanent ban from Gaza for publishing material deemed unfavorable to the territory’s Islamist rulers. As such, little information has emerged on what exactly happened that day in Shati.

  But returning from a stint in Gaza, and safe from what he ominously referred to as potential “Hamas retaliation”, Italian journalist Gabriele Barbati broke the media silence by tweeting the following message, confirming that Hamas terrorists rushed to cover up evidence of what wasindeed errant rocket fire aimed at Israel:

  • The rocket that killed the 10 children came from Hamas.
  • When Hamas made the area off limits to reporters, it was cleaning the area from any debris that could show the truth.
  • Hamas intimidates even good journalists from telling the truth, so much so that they won’t report what they see while they are in Gaza.

  During the 23 days of Operation Protective Edge a handful of journalists have defied, purposefully or inadvertently, Hamas’s restrictions on reporting negative information from Gaza – only to backtrack soon after. Two cases in particular were highlighted earlier this week.

  In one, Wall Street Journal reported Nick Casey tweeted evidence – and veiled criticism – over Hamas’s leadership’s use of Shifa Hospital in Gaza as a command center, shedding more light on the group’s use of human shields. Hamas reacted furiously, and a Hamas-affiliated twitter account blacklisted him as a journalist “who lies for Israel” – a potentially deadly accusation for anyone in Gaza, let alone a foreigner. Shortly afterwards, the tweet was promptly removed by Casey.

  Numerous foreign journalists have admitted to interviewing Hamas leaders inside the hospital, but their reports are notable for the lack of emphasis placed on such a flagrant violation of international law.

  In the second case, another WSJ journalist tweeted evidence of a Hamas rocket misfire which damaged Gaza’s main hospital. Again, shortly after tweeting it, Tamer El-Ghobashi removed the evidence.

  The use of human shields by Gazan terrorist groups during the current conflict has been repeatedly documented. Both Hamas and Islamic Jihad have stored and fired rockets from within densely-populated civilian areas, making Israeli attempts to stop them without causing collateral damage near to impossible. To compound the problem, Hamas has openly encouraged civilians to act as human shields, glorifying their actions as heroism.

      (Reply)

 14. Kanske tycker du nu att jag avviker från ämnet?

  Men då vill jag påminna dej om att anfallet sker (kommer att ske?) från alla fronter samtidigt.

  Hoppar du ur en tunna har du stor chans att hamna i den motsatta tunnan.

  Läs denna artikel: Pelle Hörnmark: Sexualitet inte ett villkor för medlemsskap eller om du inte kommer in genom Dagens “pärleport” mobil här

  Kort citat:

  Temat var: på vilka villkor släpps hbtq-personer in i de kristna samfunden i Sverige?

  – Jag tror att det går att hitta en väg där man är tolerant och respektfull utan att behöva göra avkall på sin övertygelse, sa pingstledaren Pelle Hörnmark som medverkade i panelen.

  Kärlek till sanningen eller politisk korrekthet?

  Det handlar om att välja.

  Och här är ännu ett “tecken”.

  Läs denna artikel: Historiskt påvebesök i pingstkyrka eller om du inte kommer in genom Dagens “pärleport” mobil här

  Kort citat:

  Inför de cirka 350 församlingsmedlemmarna, som hade samlats i kyrkan, bad påve Franciskus om ursäkt för den katolska förföljelsen av pingstvänner som skedde under det fascistiska styret av landet.

  Låter väl bra?

  Sedan kan du förenas med RKK i bön riktad till avlidna människor. Eller som Franciskus gjorde, kyssa provrör med blod av Johannes Paulus den andre eller benknotor av ett annat lik.

  Själafiendens huvudsak är att du missar målet.

  Det kvittar honom lika på vilken sida av måltavlan.

  Om du trodde att vi lever i “vanliga tider” = “business as usual”… då trodde du fel.

  /Kjell

      (Reply)

 15. Rapport från representanter Satans synagoga. Men klarar du av att tro att följande bloggpost är på riktigt?). Jag citerar:

  Varför fördrivs kristna i Irak?
  Postat 30 juli, 2014 av ulflindgren

  Kristna fördrivs från Mosul och andra städer i Irak. Varför? Av en grupp som säger att de kristna av religiösa skäl måste överge sin kristna tro eller flytta. Endast rättroende muslimer får finnas kvar. Argumenten är religiösa, men har denna tragedi egentligen något med religion att göra? Enligt Koranen är det ju strängligen förbjudet att förtrycka judar och kristna – de tillhör Bokens folk och tror på samma Gud som muslimer. Att fördriva kristna är alltså ett direkt brott mot Islam. Därför är detta inte en religiös konflikt.

  Hela bloggposten:
  http://blogg.svenskakyrkan.se/katedralakademin/2014/07/30/varfor-fordrivs-kristna-i-irak/

  // Rolf Lampa

      (Reply)

 16. Rolf Lampa,

  Återigen tar man sig för pannan. När trott att man hört alla galenskaper som kommer detta. Visserligen ingen ny åsikt, men den passar in nu när Kyrkan närmare sig Muslimerna. Det lär komma fler sådana här utspel.

  Det var inte många positiva reaktioner i svaren till bloggposten. Trodde att det skulle komma ett antal positiva omdömen.

  Jag skrev med fet text ovan eftersom jag tror att det kommer mer av denna varan; att förena olika samfund under Kyrkan och försöka att få med muslimerna. Detta är något som man kan förvänta sig under vedermödan.

      (Reply)

 17. Rolf och Fredrik,

  Det händer saker här i min när-omgivning som jag inte skriver om.

  Men nog ger de ljus över detta med politisk korrekthet och onämnbara demoner.

  /Kjell

      (Reply)

 18. Kjell,

  Förfallet i samhället har nått in i Berndt’s sida, där en del kända skribenter försvarar SD. Bitter smak i munnen. Trodde inte att en del skulle sjunka så lågt. Finns tydligen inga gränser längre.

      (Reply)

 19. Fredrik,

  Att det finns missnöjda och missledda som tror att SD är en bra lösning vet vi ju.

  Men som du påpekar blir man väl lite betänksam när en person som SÅ Gerdvall förespråkar SD.

  I Holland har vi ett liknande missnöjesparti, “Frihetspartiet”, som leds av en blond och blåögd charlatan vid namn Geert Wilders. info.

  Att man inte ser att dessa människor står för eugenetica är verkligen konstigt. Bristen på kunskap om Hitlers Tyskland är stor.

  När socialdemokraterna inte längre kunde lösa missnöjet hoppade många över till dessa nya missnöjespartier.

  Marie Le Pen i Frankrike som leder ett liknande franskt parti uttalade sig för några månader sedan att hon ville lösa problemet med invandrare från Afrika med hjälp av ebola.

  Värst med den diskussion du refererar till var väl förföljelsen och trakasserierna mot den anonyme som uttalade rädsla för SD.

  Att knäppgöken Vajda bla. bla. hoppade på denne person är jag inte förvånad över. Man behöver ju bara kolla hans sajt för att se vad han står för.

  Men att han fick hjälp av andra i påhoppet blev jag förvånad över.

  Tack och lov för Jan-Åke som vågade stå upp för sanningen och tukta Vajda.

  Jesus var inte rasist även om nu Ann-Margret och SÅ Gerdvall vill få det att låta så.

  Läs i Bibeln om hur man bör behandla “främlingen”.

  Jag svarade nu på det du skrev, men låt oss i princip inte föra diskussion om andra bloggar.

  Fast i detta fall handlar det ju om “lära”, nämligen den “lära” som SD predikar.

  /Kjell

      (Reply)

 20. Fredrik,

  det är så sorgligt, så det gör ont i mitt inre av att se och höra vad som händer. Det blir bara kallare och mörkare, även i Kristi kropp.

  Kunskap och insikt om nutidshistorien verkar vara mycket bristfällig. Det räcker att se sig om i dagens Europa för att se att om ett sådant parti som SD får lite mer att säga till om kan konsekvenserna bli fruktansvärda.

  Även jag reagerade på att SÅ Gerdvall är positiv till SD. “Av frukten känner man trädet” är ord som ständigt kommer upp i mitt inre.

      (Reply)

 21. Allt eftersom vedermödan tilltar kommer vi att få se att både judar och kristna blir attackerade. Det gäller då att förstå att det är anfallen på judarna och trakasserierna mot Israel som är sakens kärna.

  Förföljelse av kristna är så att säga följdverkningar.

  I centrum står tron på Abrahams, Isaks och Jakobs Gud. Oupplösligt kopplat till detta är tron på Jesus Kristus och Guds Ord. Lika oupplösligt kopplat till detta är kunskapen om att judarna är Guds egendomsfolk och att de av Gud har tilldelats ett stycke land som är 30 gånger större än var de nu bor.

  Detta vet den onde och hans ärkebänglar. De högt placerade demoner som ibland namnges och ibland verkar i lönndom.

  Förinta judarna och resten faller av sig självt. Guds Ord visar sig då vara fabler och osanningar. Jesus är då inte Judarnas Konung som har all makt i Himmelen och på jorden. Abrahams, Isaks och Jakobs Gud visar sig då vara underlägsen, om än alls en andemakt.

  Detta är målsättningen för den onde ande som muslimer kallar “allah”. Detta är målsättningen för den onde ande som regerar i Nord Korea med den feta killen med knäpp frisyr som marionett. Detta är målsättningen för humanister, marxister, kommunister, ateister, hbtq-lobbyn, nöjesindustrin, filmindistrin, massor av författare, politiker, journalister, och, och och ……

  Andemakter från samma läger regerar dem mer eller mindre anonymt.

  Och inom den så kallade “kristenheten” hjälper man till genom att diskvalificera Guds Ords absoluta auktoritet. Genom att presentera “Lejonet av Juda” som en baby, eller hängande på ett kors, eller en vanlig människa, eller en tandlös huskatt, eller, eller, eller……

  Och Gud Fadern då? Jo, han blir en irrelevant, opersonlig kraft som på sin höjd verkar så att allt blir bra till sist.

  Bli alltså inte förvånade av att det som skrivs om i denna artikel kommer att tilltaga. Är du Kristustrogen står du på tur!

  Läs om det här: Attack på rabbin i Malmö väcker starka reaktioner eller om du inte kommer genom Dagens så kallade “pärleport” läs här.

  Ett kort citat:

  I lördags attackerades rabbinen för den judiska församlingen i Malmö tillsammans med en församlingsmedlem.

  – Det här har nått en ny nivå som jag inte trodde var möjlig i Sverige, säger Willy Silberstein, Svenska kommittén mot antisemitism till TT.

  – Vanliga människor skriver på nätet om hur judar ska gasas och att Hitler borde ha mördat alla. Så har inte ens renodlade nazister uttryckt sig.

  Koppla nu detta med de senaste kommentarerna här.

  Låt oss verkligen förstå att satans armé av onda andemakter verkar utifrån med hjälp av företrädare för ismer och främmande läror, och inifrån med hjälp av ulvar i fårakläder, villolärare.

  Och de lyckas på grund av att de flesta har övergett tron på Guds Ords oantastbara auktoritet och sysslar med avgudadyrkan, egen vinst och synkretism.

  /Kjell

      (Reply)

 22. Majlis,

  Till SD-anhängare skulle jag vilja föreslå att läsa följande bibeltexter.

  /Kjell

  2 Mos. 12:49 En och samma lag skall gälla för infödingen och för främlingen som bor ibland eder.”

  2 Mos. 23:9 En främling skall du icke förtrycka; I veten ju huru främlingen känner det, eftersom I själva haven varit främlingar i Egyptens land.

  3 Mos. 19:10 Och i din vingård skall du icke göra någon efterskörd, och de avfallna druvorna i din vingård skall du icke plocka upp; du skall lämna detta kvar åt den fattige och åt främlingen. Jag är HERREN, eder Gud.

  3 Mos. 19:34 främlingen som bor hos eder skall räknas såsom en inföding bland eder, du skall älska honom såsom dig själv; I haven ju själva varit främlingar i Egyptens land. Jag är HERREN, eder Gud.

  3 Mos. 23:22 Och när I inbärgen skörden av edert land, skall du icke skörda intill yttersta kanten av din åker, icke heller skall du göra någon axplockning efter din skörd, du skall lämna detta kvar åt den fattige och åt främlingen. Jag är HERREN, eder Gud.

  3 Mos. 24:22 En och samma lag skall gälla för eder, den skall gälla lika väl för främlingen som för infödingen; ty jag är HERREN, eder Gud.

  5 Mos. 27:19 Förbannad vare den som vränger rätten för främlingen, den faderlöse och änkan. Och allt folket skall säga: “Amen.”

  Job. 31:32 främlingen behövde ej stanna över natten på gatan, mina dörrar lät jag stå öppna utåt vägen.

  Jer. 7:6 om I upphören att förtrycka främlingen, den faderlöse och änkan, att utgjuta oskyldigt blod på denna plats och att följa efter andra gudar, eder själva till olycka,

  Jer. 22:3 Så säger HERREN: Öven rätt och rättfärdighet, och rädden den plundrade ur förtryckarens hand; förorätten icke främlingen, den faderlöse och änkan, gören icke övervåld mot dem, och utgjuten icke oskyldigt blod på denna plats.

  Hes. 22:7 Över fader och moder uttalar man förbannelser hos dig; mot främlingen övar man våld hos dig; den faderlöse och änkan förtrycker man hos dig.

  Hes. 22:29 Folket i landet begår våldsgärningar och tager rov; den arme och fattige förtrycka de, och mot främlingen öva de våld, utan lag och rätt.

  Mal. 3:5 Ja, jag skall komma till eder för att hålla dom, och jag skall vara ett snarfärdigt vittne mot trollkarlar, äktenskapsbrytare och menedare, så ock mot dem som förhålla dagakarlen hans lön eller förtrycka änkan och den faderlöse eller vränga rätten för främlingen, men icke frukta mig, säger HERREN Sebaot.

  Och varför inte denna?

  Luk 10:25-37

  Då kom en laglärd fram och ville snärja honom och frågade: “Mästare, vad skall jag göra för att få evigt liv?”

  Jesus sade till honom: “Vad står skrivet i lagen? Vad läser du där?”

  Han svarade: “Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela din kraft och av hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv.”

  Jesus sade till honom: “Du svarade rätt. Gör det, så får du leva.”

  Då ville mannen försvara sig och frågade Jesus: “Vem är då min nästa?”

  Jesus svarade: “En man var på väg från Jerusalem ner till Jeriko och råkade ut för rövare. De slet av honom kläderna och misshandlade honom. Sedan gav de sig av och lämnade honom där halvdöd. En präst kom händelsevis ner samma väg, och när han fick se mannen gick han förbi. På samma sätt var det med en levit. Han kom till platsen, såg mannen och gick förbi. En samarit som färdades samma väg kom också dit. När han såg mannen, förbarmade han sig över honom. Han gick fram till honom, hällde olja och vin i hans sår och förband dem. Sedan lyfte han upp honom på sin åsna, förde honom till ett värdshus och skötte om honom. Nästa dag tog han fram två denarer och gav åt värdshusvärden och sade: Sköt om honom, och kostar det mer skall jag betala när jag kommer tillbaka.

  Vem av dessa tre tycker du var en nästa för mannen som hade råkat ut för rövare?”

  Han svarade: “Den som visade honom barmhärtighet.”

  Då sade Jesus till honom: “Gå du och gör som han.”

      (Reply)

 23. Kjell,

  Tack för att du är ljus i mörkret. Jag tänkte också igår på den barmhärtige samariten. Bra att du tog upp de olika skriftställen.

  Det är kusligt att mörkret lägger sig så snabbt över alla fronter. Det mesta har man kunnat förutse men det finns mörker som kommer oväntat. Det gäller vara vaken.

      (Reply)

 24. Kjell,

  när jag skrev att det blir kallare och mörkare tänkte jag just på vad Herren uppmanar oss till i vår relation till främlingarna. Tack för alla bibelorden!

  Ett mycket vanligt argument som förs fram är att vi ska visst ta emot flyktingar, men bara de “riktiga” flyktingarna. Det betyder att man menar att det finns de som kommer hit, som egentligen inte skulle ha rätt att söka sin tillflykt här. Och det kan säkert stämma. Men vem ska bedöma vem som har ett riktigt behov? Hur kan rättssäkerheten garanteras? Det finns otaliga exempel på alltför snäva bedömningar, där människor sänts tillbaka till sina hemländer, och fått lida nöd. Ska människor bli lidande på grund av att några missbrukar förmåner? Det är samma resonemang som fördes när sjukpenningen diskuterades. Några missbrukar den förmånen, därför har det stramats åt enormt, vilket lett till att människor far illa.

  Herren har i Sin stora nåd låtit detta land få njuta av välstånd. Ska vi inte kunna dela med oss av allt det goda vi fått? Jag är helt övertygad om att vi fortfarande har råd att ta emot nödlidande människor här i Sverige, och bidra till att barn och vuxna kan få ett gott liv, där minnen av krig och andra fasor sakta men säkert förbleknar. Som motargument till detta hävdar en del att våra pensionärer skulle ha det bättre ställt om inte så mycket av våra ekonomiska resurser gick till flyktingarna. Det är ett vanligt knep att ställa grupper mot varandra för att vinna gehör för sin egen idé. Våra fattigpensionärer skulle kunna ha det bra ställt också genom andra åtgärder än att minska på invandringen. Stora idrottsarenor byggs lite varstans, pengar satsas på allt möjligt som kanske inte är absolut nödvändigt. De flesta vill ha en rättvis fördelning, men det är få som är beredd att ge avkall på sin egen status och bekvämlighet.

  För inte så länge sedan hyste jag också tankar om att det bara är de som verkligen har skyddsbehov ska få komma hit till Sverige, men genom Herrens stora nåd öppnades mina ögon, och jag omvände mig från den vilsna vägen. Gud är så god!

      (Reply)

 25. En artikel i Expressen meddelar att religionsfriheten i Sverige är över i alla fall för judar.

  Detta med anledning av anfallen på judar i Sveriges mest antisemitiska stad Malmö, som har blivit internationellt ökänd på grund av sådant.

  Nu tycker kanske jag att religionsfriheten för kristustrogna och judar aldrig har varit speciellt bra i Sverige.

  För några hundra år sedan fanns det gruvliga lagar om hur man skulle behandla judar som av någon anledning landade i Sverige.

  Och kristustrogna, speciellt på landsbygden och i mindre orter har väl aldrig varit accapterade utan oftare trakasserade.

  Jag har personligen ganska negativa erfarenheter av antikristlig intolerans i Sverige.

  Religionsfriheten har snarare riktat sig på att öppna vägen för allehanda avgudareligioner och ockultism.

  Kort citat från artikeln:

  I dag är det alla katastrofers dag enligt den judiska kalendern, Tisha b´av. Då begråts historiens alla pogromer och templenas förstöring. Klagovisorna framförs i sorgeton, påminnande om det judiska lidandet.

  Men blir det någon gudstjänst i Malmö i år? Antisemiterna är sig lika. Förra veckan krossades fönster i synagogan. Vid den gångna sabbatens slut attackerades rabbinen samt en medlem i Malmöförsamlingen av flaskkastning och glåpord.

  Tiderna har förändrats. De svenska nazisterna hade hatat oss som ras. De störde aldrig gudstjänsterna. Försämringen inträffade när det anti-israeliska gjorde sitt intåg. Vakter började placeras ut och poliser meddelades.

  I dag har judar ingen religionsfrihet i Sverige. Agget har förstärkts av islamister, ivrigt påhejade av vänsterelement. De mobiliseras vid varje konflikt i Mellanöstern.

  Vill du försäkra din “religionsfrihet” så måste du sluta bekänna dig till Sanningen. Inte bara i Sverige. Den som förnekar vem Kristus verkligen är löper ingen risk att bli trakasserad.

  Den som vågar bekänna Sanningen, citera att Jesus är Vägen, Sanningen och Livet och att det inte finns någan annan väg till frälsning. Ja kanske till och med vågar bekänna att Guds frälsningsplan innehåller att Israel är det land där Jesus Kristus kommer att regera som Kung … Den personen är illa ute!

  Politiskt och religiöst inkorrekt får han/hon räkna med bråk och följder av sin intoleranta, fundamentalistiska villa.

  Det är Sverige, men inte bara Sverige!

  /Kjell

      (Reply)

 26. Det finns många legitima anledningar att inte vilja skriva i bloggar och annan public domain. Må Herren rikligen välsigna er och era kära.

  Följ er övertygelse och låt Herren i all frid förbereda er för de uppgifter han har planerat för er.

  Från en syster eller broder (här är inte man eller kvinna, jude eller grek) frälst av nåd fick jag följande mycket tänkvärda betraktelse.

  “Böneutrop”

  I Sverige är detta nedanstående ett bra exempel på humanismens rätta ansikte.

  I många kommuner bestämmer rektorerna var skolavslutning skall hållas, med följden att på några ställen är man i kyrkan med munkavlemetoden, men på en del platser tillåts inte ens detta.

  Ett exempel på en motivering från en “kvinnlig rödstrumpe-rektor” gick i stil med “om endast ett enda barn inte kan medverka på avslutningen på grund av sin religion så avstår vi från att vara i kyrkan” Det låter som om de skulle brinna upp när de passerar tröskeln till Kyrkan.

  (Min Kjell fundering: Gäller samma princip för yoga på gym-lektionerna?)

  Avslutningen hölls istället i Hembygdsparken, det mest störande var att när “Den blomstertid nu kommer” framfördes, avbröt rektorn efter andra versen trots att den tredje versen var med på dagordningen och lärarna t.o.m hade börjat ta ton. Anledning var väl att rektorn missat texten och i hast fick se detta:

  Vers 3

  Man hörer fåglar sjunga med mångahanda ljud, skall icke då vår tunga lovsäga Herren Gud?
  Min själ, upphöj Guds ära, stäm upp din glädjesång till den som vill oss nära och fröjda på en gång!

  Vågar man tänka på vad som hade hänt om 4.e versen hade sjungits, där nämns ju “Du milde Jesu Kriste, Vår glädjesol och sköld”.

  Okay, gammal-svenska men ändå tydligt språk.

  Kontrasten är ju då böneutropen på vissa platser i Sverige som tydligen anses vara okay av dessa humanister. Hur i hela världen motiverar de detta? Ingen kan begripa det!

  (Min Kjell fundering: Jag tror att själafiendens arme av onda andar begriper det!)

  Ibland skulle man vilja att människor som själv sitter trygga i Sverige och argumenterar för detta, på plats fick se vad som verkligen hände

  ——

  Tack för denna betraktelse!

  Jovisst styrs världen av verklighetsfrämmande teoretiker som sitter sken-säkert i sina respektive isolerade paradigma-burar!

  Men snart kommer det att visa sig vilken sida vi stod på. (Märk väl att det då inte blir “står på”)

  Efter nederlag eller övervinnelse kan man inte välja sida.

  Vill man välja måste det ske medan striden ännu är i full gång.

  /Kjell

      (Reply)

 27. Kjell, jag vet inte om du kan se på video. Annars är här en intressant länk:
  http://www.youtube.com/watch?v=A_fP6mlNSK8

  Det är New Delhi Television Limited (NDTL) som spelat in hur Hamas bygger raketramp utanför journalisternas hotell i Gaza. En hemmabyggd raket avfyras utanför hotell (5 aug). Hade Israel svarat med flygangrepp på journalisternas hotell så hade mediala kriget varit förlorat för lång tid. Nu anföll inte Israel området. Intressant att några journaliser har vågat att spela in vad som sker och även stå framför kameran och rapportera händelsen.

  Jerusalem Post skriver att Turkiet finansierade ISIS, huruvida detta är sant är alltid svårt att veta. Helt omöjligt är det inte. I så fall är Turkiet mer konfrontations benägna än jag trodde.

  http://www.jpost.com/Middle-East/Islamic-State-fighter-Turkey-paved-the-way-for-us-369443

      (Reply)

 28. Två artiklar som kan vara av intresse.

  1. Förföljelse och vedermöda för kristna när muslimer och islam visar sitt rätta ansikte!

  Iraq Christians flee as Islamic State takes Qaraqosh

  2. Lite historia angående “mellanösterns” geografi.

  Charlotta Johanssons besynnerliga historielektion

  Citat:

  Alla stater i området är ganska nya, eftersom deras territorier länge tillhörde olika multietniska imperier: Egypten fick självständighet 1922, Turkiet upprättades 1923, Irak och Saudiarabien 1932, Libanon 1943, Syrien och Jordanien 1946. Ska vi bli upprörda över att Israel – efter ett beslut i FN – inte kom till förrän 1948?

  Flera av Israels grannländer är för övrigt så konstgjorda att några av dem håller på att skingras för vinden.

  Samma dag som Israel utropade sin självständighet anfölls landet av Egypten, Syrien, Jordanien och Irak. Olyckligtvis för araberna kunde de inte rå på de cirka 600 000 judarna. Resultatet blev att Israel erövrade några av de områden som skulle ha gått till Palestinas arabiska befolkning – och som araberna alltså kunde ha fått om de inte hade utropat krig.

  Det var dumt gjort.

  Under kriget 1948 blev någonstans mellan 500 000 och 800 000 araber utdrivna från det nuvarande Israel, eller valde att fly. Det hade varit klädsamt för Charlotta Johanssons berättelse om hon hade kommit ihåg att nämna att ett motsvarande antal judar fördrevs från arabiska och muslimska länder. I motsats till de arabiska flyktingarna bor judarna emellertid inte i flyktingläger, utan har integrerats väl i det israeliska samhället. Det är nog därför man aldrig skänker dem en tanke – i motsats till de så kallade palestinska flyktingarna som fortfarande bor i olika läger, så att de kan användas för att peka finger åt Israel.

  /Kjell

      (Reply)

 29. AKUT UPPROP FÖR VÅRA LIDANDE FÖRFÖLJDA TROSSYSKON I IRAK!!

  https://www.open-doors.se/irak_upprop/

  Vänner! Låt oss gemensamt hjälpa våra lidande trossyskon i deras oerhörda nöd!

  Det hade kunnat vara dig.

  Det hade kunnat vara mig.

  Må Herren röra allas våra hjärtan!

  Låt oss även BE!

  Birgit Hedström

      (Reply)

 30. Birgit Hedström,

  Så är det!

  Allt käbbel i vissa forum, om olika teologiska formler, leder ingen vart.

  Att antisemiter får utrymme hos somliga finner jag helt oacceptabelt.

  Det är sannerligen dags att sätta fokus där det bör vara.

  Var så säker att jag inte på något enda sätt kan anamma RKK’s fabler och teologi.

  Men detta säger jag utan minsta tvekan:

  Om en katolsk kristen blir förföljd av islamister och behöver min hjälp och beskydd kommer vi (personen, eller personerna och min familj) att sluta upp i gemensam front mot antikrists arméer.

  Vänta bara. Den enhet som Jesus bad om kommer att komma. Kanske i prövningens tid?

  Sedan får det vara hur det vill med tetrader och andra spekulationer.

  /Kjell

      (Reply)

 31. Jag håller med dig helt, Kjell!
  Om en människa blir förföljd på grund av Jesu namn – för att hon är kristen – då vill jag också stå med den människan, på det sätt jag kan.

      (Reply)

 32. På grund av den så kallade Gaza-konflikten har ännu en gång debatten angående Israels existensberättigande tagit fart. Även på “kristna” bloggar.

  Jag vill i detta sammanhang länka till Stefan Swärds blogg, och där artikeln Svar på frågor om Israel, judarna, Bibeln m.m.

  Läs framför allt kommentarerna av JonasQ och reaktionerna på hans kommenterer.

  Läs även en av hans längre kommentarer som publicerades separat på Joachim Elsanders blogg under titeln En sund teologi kring hela israel-grejen

  Här ser man tydligt hur en mish-mash av kalvinism, preterism, humanism, dispensationalism, ersättningsteologi, predestinationslära och kanske mer leder till mycket egensinniga tolkningar av Guds Ord.

  JonasQ är en “lärd” man, med ett angenämt sätt att presentera sina tankar. Men det hjälper ju inte när man har paradigma som är på kollisionskurs med Guds Ord. Om jag har förstått det rätt har han en bakgrund i SvK men är numera en ledande person i församlingen United i Malmö.

  Joachim Elsander är, om jag inte misstar mej, en ättling till holländska kalvinister.

  Ännu en gång vill jag visa på hur kalvinismen utgör en bro till samlandet i en världsreligion.

  /Kjell

      (Reply)

 33. Jag orkade ärligt talat inte läsa igenom hela Jonas q’s inlägg.
  Men läste sammanfattningen, som beskrev hur vi inte behöver behandla Israel annorlunda än något annat land.
  Kom med något nytt!

  Det enda det ledde mig att tänka var att ‘eftersom Gud ser annorlunda på det landet, och det folket, så vill jag göra det också’.

  Nu ser jag också hur kalvinismen, tyvärr, genom att anamma ersättningsläran, blir en del av drevet MOT Israel, och därmed sällar sig till ‘förenta världskyrkan’.

  Vår attityd till Israel kommer att framträda som allt mindre av en ‘sidofråga’. Det kommer att bli en vattendelare.

      (Reply)

 34. Tack Kjell för att du nämner detta. Viktigt att detta kommenteras och analyseras.

  Jag läste nyligen på den bloggen hur han på ett till synes sakligt och pedagogiskt sätt helt avfärdar Israels eskatologiska bestämmelse.

  Många som läser detta blir liksom jag helt förvirrad och undrar vad som är en sann lära utifrån det bibeln lär. Såg något liknande på en annan blogg, (Hela pingsten) där en ung kille i tre videoavsnitt helt förkastar tanken om Guds eviga tanke med Israel.

  Det som är så “försåtligt” är att båda dessa herrar hela tiden med Guds ord som grund, förklarar och för fram sina tankar. Det gör att allt ställs på sin spets och gör det svårt för den som inte är så insatt i Ordet. De tar på sig ett stort ansvar kan man lugnt konstatera. Må Gud förbarma sig över oss alla!!!

      (Reply)

 35. Kjell,

  Jag läste också artikeln. Jag reagerade kraftigt hur han beskriver Abraham. Det andas förakt mot Judiska folket. Abraham var lydig Gud, på ett sätt som jag aldrig skulle klara av.

  Alla har vi olika bakgrunder, det är inte det som är avgörande.

  Ps Jonasq beskriver Abraham som avgudadyrkare.

      (Reply)

 36. Ja, Fredrik,
  det reagerade jag också på (fast jag bara orkade skumma igenom).

  ‘Dessa smädar vad de inte känner till’, skulle man nog kunna säga.

      (Reply)

 37. Önskar dela ett kapitel ur Erik Nilssons bok “ISRAEL-inte som andra folk.”

  Erik skriver:

  “Men när Människosonen kommer i sin härlighet och alla änglarna med honom, då skall han sitta på sin härliga tron. Och alla folk skall samlas inför honom, och han skall skilja dem från varandra, som herden skiljer fåren från getterna.” Matt. 25:31 ff

  Den traditionella tolkningen av Matt 25:31-46 är välkänd. Jesu ord “jag var hungrig och ni gav mig att äta, törstig och ni gav mig att dricka etc”, används flitigt som argument för social verksamhet och u-landsarbete. Allt man får ut av hela textsammanhanget är en uppfodran till filantropisk verksamhet utan att registrera det på sitt förtjänstkonto, och att själviska människor kan leva mitt i nöden utan att se den.
  Detta är i och för sig riktiga tankar, men det kan knappast vara det som Jesus tänker på här. Han talar ju om ett åtskiljande av folken, inte av individer. Vi är uppfostrade till ett individualistiskt tänkande och tolkar bibeltexter som handlar om kollektiv utifrån detta tänkande. Texten får anpassa sig till vårt tänkesätt, när det borde vara tvärtom.

  Här gäller det Människosonens dom över folken, inte över individer. “Alla folk skall samlas inför honom, och han skall skilja dem från varandra”.
  Bibeln indelar mänskligheten i tre grupper:
  1) Folket, dvs Israel, folket utvalt bland folken.
  2) Hedningarna, jordens alla folk och nationer.
  3) Församlingen, som består av människor utkallade ur folket och ur folken.

  Vill vi få en rätt förståelse av en bibeltext, bör vi söka klarhet om vilken grupp eller vilka grupper texten handlar om. Vi måste vara medvetna om att Bibeln tänker mera i kollektiva kategorier än vad vi som fostrats i västerländskt tänkande gör.

  Den text vi nu betraktar handlar om folken och ett åtskiljande av folken i två grupper, får och getter, en grupp på vänstra och en på högra sidan av domaren. Men texten handlar också om Konungens minsta bröder. Vilka dessa är, är en kardinalpunkt i denna text, ty folkens relation till de minsta bröderna avgör deras framtida öde. Vilka är Konungens minsta bröder? Det är judarna.
  Detta påstående verkar kategoriskt och kräver en motivering. Gud säger till Israel genom Moses: ”Ni är mindre än alla andra folk,” 5 Mos.7:7.
  Jesus är själv jude och identifierar sig med sitt eget folk, “dessa mina minsta bröder.” Han är förbunden med det folk. som världen inte räknar med. När Jesus säger att hans minsta bröder var hungriga, törstiga, främlingar, nakna, sjuka och berövade sin frihet, då är det troligt, att han har i sina tankar Moses tal till Israel om välsignelsen och förbannelsen. Läs 5 Mos 28:48-50, 60-61!
  Hela detta kapitel 5 Mos 28, beskriver judarnas öde under hednafolkens hårdhänta behandling.

  Judarna är bland hedningarna Jesu minsta bröder. Han identifierar sig med dem, ty deras existens är ett vittnesbörd om Gud. I texten om domen över folken ställer Konungen inte judarna till ansvar med frågan:”Hur har ni behandlat mig?” men han ställer folken till ansvar med frågan:” Hur har ni behandlat judarna?” De antisemitiska folken svarar: “Herre, när såg vi dig hungrig eller törstig eller som främling eller naken eller sjuk eller i fängelse utan att komma till din hjälp?”
  På detta svarar Herren:”Sannerligen, jag säger er:Allt vad ni underlåtit att göra mot en av dessa mina minsta det har ni underlåtit att göra mot mig.”

  Hur ett folk behandlar judarna, är avgörande för dess existens i världsförnyelsen. Den text vi här har kommenterat, handlar inte om frälsning. Frälsningserbjudandet i denna tidsålder riktas aldrig till nationer och folk, det riktas till enskilda. Därför kan inte ett folk ta ställning till frälsning genom Jesus Kristus, men det kan ta ställning till Jesu minsta bröder, det judiska folket.
  Det gåtfulla är att folken inte vet vad de gjort ty både de som är för och de som är emot säger:”Herre, när såg vi dig…”

  Du kanske utbrister efter att ha tagit del av denna tolkning: Jag har läst denna text om domen många gånger under årens lopp, men aldrig har jag sett några judar där!
  Har jag tolkat in något som inte står? I så fall vill jag bli överbevisad om att jag har fel.
  Poul Borchsenius skriver i sin bok De två vägarna:”Flertalet kristna har aldrig upptäckt den guldgruva, som gömmer sig i judendomen. Den kristna kyrkan har nämligen varit så självupptagen, att dess äldre syster judendomen blivit ett stängt land och hört till de vita fläckar på kartan, där ingen kristen någonsin satt sin fot. I detta avseende är kristenheten i ohygglig grad ett u-land. Det hörs i kyrkorna på söndagarna , då texten ligger judendomen förhålladevis nära, att grova felvärderingar och enfaldiga fadäser doceras som ofelbara upplysningar.Det saknas helt enkelt kunskap som kyrkan försummat att ge sina tjänare.”

  Vi står i en bibeltolkningstradition, som tagit gestalt under antisemitiskt tryck och influerats av dess anda, en exeges som inte ger judarna och Israel existensberättigande. Blir vi medvetna om detta förhållande och frigör oss från enfaldig och felaktig teologi, skall nya vyer öppnas när vi studerar Bibeln. Låt oss överge bibelkritiken och övergå till bibeltolkningskritik. Låt oss minnas att i Paulus bildspråk i Romarbrevet är Olivträdet Israel och vi icke-judar, som kommit till tro på Kristus, är grenar från annan rot, vilka inympas på olivträdets stam och fått delaktighet av Israels saftrika rot.”

      (Reply)

 38. Fredrik skrev: “Jonasq beskriver Abraham som avgudadyrkare.”

  Han var väl det när han tillverkade och sålde avgudar? Fast han hette Abram (eller Avram) då.

  Men Gud ändrade på situationen och gjorde honom till “de trognas fader och Guds förtrogne vän”.

  Det finns dock även vissa “evolutions-tankar” med i JonasQ’s kommentar.

  Med fortskridande uppenbarelse utvecklar sig allt till det bättre hela tiden.

  Gud fick börja med en avgudadyrkare, Jakob var en bedragare, projektet Israel lyckades inte helt, men allt blir bra till slut.

  /Kjell

      (Reply)

 39. Kjell,

  Jo, jag känner till Abrahams bakgrund, men Jonasq använder det på ett föraktfullt sätt. Abraham lät omvända sig och var i Guds ögon rättfärdig. Temata går igen genom hela Bibeln, Gud utväljer inte den som är 100% felfri, om det finns någon sådan.

  Man skulle till exempel kunna kalla Mose för orättfärdig då han mördande en egyptier men Gud hade stora planer för honom. Hela Bibeln är sådan.

  Jag tycker att han använder sig av Abraham för att nervärdera Judarna, som känns bittert min mun.

      (Reply)

 40. Fredrik,

  Du berör någonting som jag funderat en del över de senaste dagarna. Att endast Gud är god och att alla människor är beroende av Nåden. Även den unge rabbi som hållit alla budorden och utåt sett verkade felfri. Jesus svarar (testar) rabbin så här:

  Mark 10:17-18
  När Jesus fortsatte sin vandring, sprang en man fram, föll på knä för honom och frågade: “Gode Mästare, vad skall jag göra för att ärva evigt liv?”
  Jesus sade till honom: “Varför kallar du mig god? Ingen är god utom en, och det är Gud.”

  Visst är det “lite spännande” att inse detta om människan med tanke på vad många “kristna” ledare undervisar om idag?

      (Reply)

 41. I Berndt Isakssons samtaslforum finns det en synnerligen “hemlig” person som kallar sig “M” och sprider panik genom publikationer på hennes/hans blogg som finns här:

  http://margalits.wordpress.com

  Dessa publikationer (som i och för sig kan innehålla fakta) kommer med rasande fart, den ena efter den andra.

  Avsikten är att bringa panik och obalans och tvivel hos Kristustrogna.

  Den som kommer med sådana påståenden är inte trovärdig utan kontaktaddress, det må vara under pseudonym eller äkta.

  Tills vidare anser jag “M” vara en person som har uppgiften att förvirra Kristustrogna.

  “M” “Marga Lit…..”????

  Ge dej till känna!

  Tills vidare misstänker jag att det är den ockult belastade (före detta?) New-Age-häxan Hulda som står bakom detta.

  /Kjell

      (Reply)

 42. Tänk, att jag reagerade precis likadant som du, Kell.
  Och jag tycker mig också känna igen stilen.

      (Reply)

 43. Ingela skriver:”Tänk, att jag reagerade precis likadant som du, Kjell.”

  För mig är det så att Berndts samtalsforum ofta släcker hoppet. Och det må väl vara. Men det är eventuellt fler människor som läser vad som skrivs. Av representanter för kristen tro. (Och hopp..)

      (Reply)

 44. Ulrika,
  hittar man en ‘lucka i muren’, så kan man uppleva att man gärna vill placera sig där.

  Öppna forum är en utmaning.
  Ibland kan det kännas som att stå mitt i vattenfallet.

      (Reply)

 45. Ulrika,

  Ingela tänker nog på denna text:

  Joh 10:1-2 Amen, amen säger jag er: Den som inte går in i fårfållan genom dörren utan tar sig in på något annat ställe, han är en tjuv och en rövare. Men den som går in genom dörren är fårens herde.

  /Kjell

      (Reply)

 46. Ja, Kjell, jag tänkte på det bibelstället. För inte vill man att nån ulv ska slinka in!

  Och jag har också sett för mig en bild av hur judarna började återuppbygga Jerusalems murar (efter Babylon) med ‘mursleven i ena hand, och svärdet i den andra’. Brukar tänka på att de kan vara så för oss kristna, ungefär.Vi ska både bygga, och vakta(och stå fast mot fienden). ‘Hålla luckan’ som det heter i försvarstermer.

      (Reply)

 47. Vad härligt Ingela att ni menade samma sak, du o Kjell.

  Sedan en dryg timme tillbaka har jag haft ett stort behov av att uttrycka min tacksamhet till dig. Du vet varför. Tänkte först be någon förmedla detta men nu ser jag ju att du är här så då uttrycker jag den här.

  Det finns någonting ytterst befriande att se samma saker trots att man inte känner varandra (som du o jag) o inte är polare. När den objektiva sanningen får fokus.

      (Reply)

 48. Ulrika, du är ibland så rakt på sak att jag hickar till. 🙂
  Men jag har både nu och tidigare sett att du ställer relevanta och befogade frågor.
  Och jag blir inte glad när frågor inte välkomnas, utan man hellre tar till maktspråk för att tysta ner.
  Då heter det ‘vem är du att ifrågasätta profeten-Guds smorde-fyll i själv’?! Eller ‘det här förstår inte du’!
  Eller så heter det att man har en ‘negativ’ eller ‘kritisk ande’.
  På så sätt frånsäger sig vissa ansvaret att visa upp (skriftenliga) belägg.

  Jag blir inte ett dugg imponerad av den typen av ‘budskap’.

  Nu gör jag ingen direkt jämförelse, och jag pekar inte finger gentemot någon kristen broder.
  Men tanken leds lätt vidare till hur ‘profeter’ genom tiderna, må det vara ‘kristna’ eller inom andra sekter/religioner, har fått sitt beteende,eller sin lära ifrågasatt, och hur de då – väldigt timligt – har fått en ‘uppenbarelse’ som ger dem mandat att agera/säga på ett visst sätt.
  Och vem kan säga emot ett direkt tilltal från Gud…?

  Nä, det här med ‘Gud har sagt till mej’, eller för all del ‘Anden har talat om för mig’ – sådana argument kan vi inte bara svälja rakt av. Vi måste, måste våga pröva kritiskt, enligt Ordet – den klippfasta grund.

  Även om man numera vill undergräva den fasta gunden, till förmån för en känslo/upplevelsebaserad kristendom.
  Om man ‘känner sig välsignad’ – inte kan det väl vara fel då…?

      (Reply)

 49. Ulrika,

  jag är ingen flitig skribent men tänker desto mer. Egentligen ska väl det här jag skriver vara på off topic, så Kjell får flytta på detta om det passar bättre där.

  Jag har följt ditt prövande på ett samtalsforum av en person som ser sig som en profet, och hur du blivit bemött. Bemötandet har gjort mig mycket upprörd, så till den grad så jag blivit trött och nästan förtvivlad inombords. Om de som gått emot dig verkligen hade velat förmana och tillrättavisa borde de ha följt vad Ordet säger och gjort det i Kristi kärlek, men de har kört med det tunga artilleriet, med de klassiska tilltagen, som att ifrågasätta ditt kunnande osv.

  Den bok som diskuterats på den andra hemsidan har jag inte läst, däremot köpte jag den en gång, men kastade den faktiskt vid en rensning i bokhyllorna, eftersom jag upplevde lite obehag pga. den. Bibeln läser jag dagligen, och den räcker bra. Ibland läser jag något annat, som “Evangelium enligt Rom” just nu. Den har blivit aktuell för mig just nu, när en person jag känner lite grann talar lyriskt om katolska kyrkan. Det är bra att ha lite på fötterna om det blir något tillfälle att resonera med denna person.

  Lycka till med ditt skrivande!

  Guds frid, Majlis

      (Reply)

 50. Ingela,

  Du skriver:”Vi måste, måste våga pröva kritiskt, enligt Ordet – den klippfasta grund.”

  Vet du, jag glömde det viktigaste i gårdagens prövning av skriverierna hos Berndt! Jag glömde studera det bibelställe som S-E menar är givet av Gud och som S-E bygger sina varningar på (senast jag läste var de i synnerhet riktade till Boden…o Kalix tror jag.)

  Det blir så mycket virrvarr o avledningsmanövrar? att jag tappar fokus på det viktigaste.

  Men nu ska jag läsa Bibeltexten han hänvisar till och som en konsekvens av min slarvighet får jag nu ägna en lång stund till att bläddra o leta i samtalsforumet efter bibelstället han anger som grund för sin bok…..

  Dagens första suck går till mig själv.

      (Reply)

 51. Tack älskade Majlis för att du berättar detta.

  Det betyder kanske mer för mig än du kan ana.

  Tack fina du.

  Tacksam om du vakar mig och tillrättavisar mig när du ser behov därav. Arten “klara spegelbilder” är sällsynt.

      (Reply)

 52. Frid Majlis

  Vad fick dig att slänga boken som S-E Sköld har skrivit.

  mvh

  B-O

      (Reply)

 53. Ulrika,
  jag har inte heller riktigt lyckats förstå vad Skölds budskap är.
  Har också blivit något förvirrad av alla vändningar.

  Men det handlar tydligen om att Sverige ska styckas upp och ges i fiendehand?
  Och att det på något vis är pingstledarnas fel?

  Ja, tiden får väl utvisa om det budskapet stämmer.
  För så vitt jag kan se, så har det inte getts någon tidsangivelse för när detta skulle ske?

      (Reply)

 54. Ingela,

  Huvudsaken är väl att folk blir neurotiska och rädda och slutar förtrösta på Herren.

  Och i stället investerar sitt förtroende i självutnämnda profeter som saknar öron.

  Det finns ju många som verkar i den riktningen.

  /Kjell

  PS. Så sade Jesus enligt Joh. 14:22-30

  Judas – inte Judas Iskariot – frågade: “Herre, hur kommer det sig att du vill uppenbara dig för oss och inte för världen?”

  Jesus svarade: “Om någon älskar mig, håller han fast vid mitt ord, och min Fader skall älska honom, och vi skall komma till honom och ta vår boning hos honom. Den som inte älskar mig håller inte fast vid mina ord. Det ord som ni hör är inte mitt utan kommer från Fadern som har sänt mig.

  Detta har jag talat till er, medan jag är kvar hos er. Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er.

  Frid lämnar jag efter mig åt er. Min frid ger jag er. Inte ger jag er en sådan frid som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och var inte modlösa.

  Ni har hört att jag har sagt er: Jag går bort, och jag kommer till er igen. Om ni älskade mig, skulle ni glädjas över att jag går till Fadern, ty Fadern är större än jag. Och nu har jag sagt det till er innan det sker, för att ni skall tro, när det har skett. Det är inte mycket mer jag kommer att säga er, ty denna världens furste kommer. Mot mig förmår han ingenting.

      (Reply)

 55. Straffdom eller massiv väckelse – vilket ska det vara nu?

  Frågar man, får man en profetisk smäll på fingrarna.

      (Reply)

 56. Majlis

  Eftersom det profetiska budskapet har en skarp varning över Pingströrelsen, och jag skälv är pingstvän så undrar jag.

  mvh

  B-O

      (Reply)

 57. B-O, kastar du inte frågor i glashus nu?
  Du hade ju åsikter om dem som deltar i fler än ETT samtalsforum.

      (Reply)

 58. Ingela,

  Du skriver om Widell hos Berndt. Widells bok har jag läst ganska ingående som en del i att försöka identifiera hans grupp som var ny för mig. Kanske har du också läst i den att det för Widells del började med att en av landets stoooora profeter sade till pojken Widell då han endast var blott 12 år gammal att han skulle bli som profeten Daniel.

  Du inser trycket.

  Jag känner igen samma sorts obegripliga agerande mot barn från “trosrörelseberättelser alá Amerika.”

  “Du ska bli något stort o speciellt!”

  Ja, jag ömkar med den mannen.

      (Reply)

 59. JonnyWidell verkar vara en trevlig kille, men det blir problem med det budskap han förkunnar.
  Nu var det ett tag sedan jag läste boken. Men den orsakade många frågetecken.

  Snacka om press för ett barn, att försöka leva upp till en sådan profetia!!
  (Jag undrar om profeten Daniel själv visste vad han skulle bli, när han var 12?)

      (Reply)

 60. Ingela,

  Profetia i NT och profetia i GT är av olika väsen.

  Luk 16:16 Lagen och profeterna hade sin tid fram till Johannes. Sedan dess predikas evangeliet om Guds rike, och var och en uppmanas enträget att komma in.

  /Kjell

      (Reply)

 61. Ingela,

  Du skriver:”JonnyWidell verkar vara en trevlig kille, men det blir problem med det budskap han förkunnar.”

  Ja och Ja.

  “Skönt” för honom o alla andra att det var 2014 som han upplevde som gällande så att han kan lägga boken åt förgängelsen efter årsskiftet. Värre är det för S-E som har dragit runt med sin bok över 23 år (om jag räknat rätt) och inte tänker göra något annat heller som det verkar.

      (Reply)

 62. Kjell,
  jag får intrycket att vissa (i det Nya Förbundet) fortfarande ses/ser sig själva som ‘gammaltestamentliga profeter’.
  I alla fall om man läser de paralleller som dras.

      (Reply)

 63. Bengt-Olof Lindskog,

  jag slängde boken eftersom Herren manade mig till det. Det var alltså inte så att jag började läsa och tyckte att det sved för mycket, utan den fick gå samma väg som andra böcker Herren manat mig till att slänga, innan jag ens öppnat böckerna. Det är sällan jag slänger böcker, är sedan barnsben en bokmal, så det är inget lättvindigt beslut för mig. Ibland ger jag bort böcker, men de böcker jag slänger är sådana som jag är övertygad om inte ska läsas av andra.

  Intressant att du definierar dig utifrån det samfund du tillhör. Själv är jag ett Guds barn, frälst av nåd.

      (Reply)

 64. Bengt-Olof Lindskog,

  ett litet tillägg: jag kommer inte att gå in i någon diskussion med dig nu, så om du skriver något mer till mig får du räkna med att inte få något svar, inte på ett bra tag i alla fall. Har fullt upp med jobbet nu.

      (Reply)

 65. Ingela skrev: “jag får intrycket att vissa (i det Nya Förbundet) fortfarande ses/ser sig själva som ‘gammaltestamentliga profeter’”

  Eftersom profetians gåva är något vi bör sträva efter, är det kanske inte så konstigt att det finns otroligt mycket missförstånd angående just profetia.

  En nytestamentlig profet är en person som inte följer de ogudaktigas råd och inte går på syndares väg eller sitter bland bespottare utan har sin glädje i HERRENS undervisning och begrundar hans ord dag och natt. (Psalm 1)

  Och sedan delar denne med sig av det ljus, och den vishet han/hon har angående Skriften = HERRENS undervisning.

  Tänk så tydligt Guds Ord blir när t.ex. Sven Reichmann föreläser det på sitt karakteristiska avspända sätt.

  Detta är NT-profetia.

  Tyvärr tror många att siande är profetians huvudsak.

  Jämför denna text ur Ordspråksboken 29:18 Där profetia icke finnes, där bliver folket tygellöst; men säll är den som håller lagen.

  Den som tror att folket blir mindre tygellöst om man siar om framtiden får räcka upp en hand.

  Mot, den som tror att det handlar om att meddela HERRENS undervisning så att folket förstår den. Räck upp en hand!

  /Kjell

      (Reply)

 66. Majlis,

  Även jag har kastat bort ett antal böcker. Faktiskt rivit sönder dem så att de blev oläsbara.

  Ville inte att andra skulle tro att det var bra böcker bara för att de fanns i min bokhylla.

  Jag tänker inte berätta vilka böcker här i “public domain”.

  /Kjell

      (Reply)

 67. Ingela skriver:”jag får intrycket att vissa (i det Nya Förbundet) fortfarande ses/ser sig själva som ‘gammaltestamentliga profeter’.
  I alla fall om man läser de paralleller som dras.”

  I en inspelning från en grupp i min stad går det att höra nedanstående citat. Innan citatet har predikanten berättat om (enligt sin uppfattning) om Hesekiel under ungefär en kvart. Sedan säger han i “predikan”:

  “Men jag kan inte säga att Hesekiel är normen på hur det ska vara. För jag brukar inte flyga i luften när jag ska göra någonting. Jag får ta bilen jag. Men Gud har ju ordnat det å, så man har en plånbok o köpa bensin för och en bil o fara i så det löser ju sig. Gud kan på många sätt o jag är gladare att få köra bil än behöva flyga omkring så där för jag skulle bli rädd där uppe i tomma intet.”

  Slutcitat.

  Överlåter till dig Ingela o var o en att bedöma huruvuda detta citat skulle kunna vara ett svar på din fråga eller inte.

  Som Ni förstår finns det mycket att fundera över i detta citat men min avsikt är att försöka uppmuntra Ingelas öga.

      (Reply)

 68. Ulrika,Majlis och Ingela vad håller ni på med?Inte är det med respekt för Guds ord.
  Herren vakar över sina tjänare som är trogna och förmedlar det Herren ger dem.
  Se till att ni inte går den ondes ärende genom er kritik.

      (Reply)

 69. Jo, du ‘uppmuntrade mitt öga’, kan man kanske säga, Ulrika.
  Jag såg för mitt inre (öga) hur någon nutida predikant/profet skulle ‘flyga uppe i luften’.
  (Obs! Inte flyga i luften!)
  Och det fick mig att le en smula.

  Skämt åsido.

      (Reply)

 70. K,

  Jag har släppt in din kommentar fastän den inte specificerar vad din kritik handlar om.

  Det vore bra om du kan vara mer specifik. Till exempel genom att citera och pröva mot Guds Ord.

  /Kjell

      (Reply)

 71. Signaturen ‘K’ ger ett ganska typiskt exempel på det jag nyligen kommit att kalla för ‘mall för profetiska åthutningar’.

  1. Tilltalet inleds vanligtvis med någon variant av ‘vem tror du att du är?’

  2. Vidare följer självklart ‘hur vågar du röra min kompis/Herrens utvalda redskap/Guds smorde’/fyll i själv!
  Ofta kan punkt två innehålla åtalspunkter om att ‘gå emot Herrens verk/ häda mot den Helige Ande’/ kämpa mot Gud själv/ fyll i med passande alternativ.

  3. En avslutande varning, uppmaning till ‘omvändelse’, eller rentav ett hot i någon form.

  4. Ofta, men inte alltid, uttalas tilltal/tillsägelser enligt ‘mall för profetiska åthutningar’ som om orden kom direkt ‘ur Herrens mun’. Och vem vågar ifrågasätta vad ‘Herren säger’?

      (Reply)

 72. Ps. Jag glömde punkt nummer fem.
  (Eller den kanske borde stå som nummer ett rentav – med tanke på dess bäring på övriga punkter?)

  5. Tajmningen.
  Ett tilltal/en tillsägelse enligt nämnda mall kommer alltid ‘väldigt lägligt’.

      (Reply)

 73. Systrar och broder

  Är det detta bibelcitat som får er att döma ut och, förlöjliga i förtäckta ordalag broder S-E Skölds bok och profetia.

  cit: 5 Mos. 18:21 Och om du tänker i ditt hjärta: Hur skall vi känna igen det ord som HERREN inte har talat? så vet: När profeten talar i HERRENS namn och det han säger inte sker och inte går i uppfyllelse, då är detta något som HERREN inte har talat. I sin förmätenhet har profeten talat. Du skall inte vara rädd för honom.”

  ” du ska inte vara rädd för honom”

  Jag upplever att man förlöjligar sig över broder S-E Sköld. Är det så här man ser vår broder ( ” att han är en bitter gammal gubbe som tuggar något som är falskt i över tjugo år) ????

  B-O

      (Reply)

 74. Ingela,

  Jag tog in kommentaren fastän den bryter mot regel nummer 8.

  8. Kommentarer som riktar sig till mer än en person kommer jag att ta bort om de riktar sig till personer som inte kommenterar i samma tråd, eller om de riktar sig till personer som inte presenterar samma åsikter.

  Anledningen att jag tog in den var för att visa på den totala förvirringen angående “Herrens” olika sorts smorde.

  Känn dej (gäller även de andra båda nämnda) inte anklagad!

  Låt detta ske för att sanningen skall komma fram.

  Ibland är det gott att tiga och lida.

  Herren teg när han anklagades falskt.

  /Kjell

      (Reply)

 75. Bengt-Olof Lindskog,

  Jag släppte in även din kommentar eftersom den är ett vittnesbörd om dig själv och om din tro.

  Må Herren förbarma sig om dej.

  /Kjell

  PS. Ytterligare kommentarer som inte är substantiella kommer jag att skrota.

  Vill du skriva något, förklara då vad Gud menar med att siare vars förutspåelser inte inträffar talar ur egen brunn.

      (Reply)

 76. Jag är djupt berörd av all villolära angående profeter, profetia och prövning.

  Ge mej några dagar att summera detta i en ny bloggpost.

  Pröva sedan utan några som helst hinder allt jag skriver och har skrivit.

  Herren välsigne varje ärlig “prövare”!

  /Kjell

      (Reply)

 77. Jag skulle verkligen uppskatta en sån blogpost.
  Är också väldigt trött på all villfarelse.

      (Reply)

 78. Dagens bröstton när inte argumenten håller.

  Bokens författare låter meddela idag:

  “Det är bara Satan – Guds fiende – som inte vill att Guds budskap i boken OFREDSTIDER skall nå Sveriges folk och världen. Men Satan kan inte göra någonting utan medarbetare. Och därför kommer det att visa sig vilka de är, när det sker som Gud har talat genom den boken.”

  Ja men då så. Då vet jag vem jag tjänar.

  Men vänta lite nu…har “världen” tillkommit som mottagare?

  Visst var det bara pingstvänner och svenskar tidigare? Jo, o alla andra ledare också. Det kan ju iof vara de som han menar med “världen”.

  Oj,oj,oj….nu tänkte hon högt igen…..sicken en.

      (Reply)

 79. “…jag kan inte säga att Hesekiel är normen på hur det ska vara. För jag brukar inte flyga i luften…”

  Jag kan inte tolka det på annat sätt än att man själv ser sig som profet.
  Och att Hesekiel inte kan vara normen, eftersom man själv inte kan flyga…?!

      (Reply)

 80. Ingela och Majlis och alla andra:

  Var så goda. Artikeln heter: Hur strävar man?.

  Det är dags att pröva den!

  Må var och en pröva med frimodigt hjärta i vetskapen att det är vårt uppdrag att pröva allt och bara behålla det goda.

  /Kjell

      (Reply)

 81. Den brittiske ateisten Richard Dawkins som anses vara något av en guru för världens ateister, men i verkligheten bara är en högt utbildad knäppgök som tyvärr har en hel del inflytande, har gjort följande publika uttalande angående ofödda människor med downs syndrom:

  Abortera bort det och försök igen. Har man ett val är det omoraliskt att låta dem komma till världen. Det handlar om foster som diagnostiserats innan de utvecklat mänskliga känslor. Den relevanta frågan i abortdebatten borde vara om fostret lider.

  Dagen rapporterar om det i artikeln: Dawkins: Omoraliskt att föda barn med Downs syndrom

  Vad blir nästa steg?

  Ja, redan finns det ju ett grupptryck på blivande föräldrar att utföra abort när det lilla ofödda barnet misstänks ha downs syndrom eller lida av spina bifida och dylikt.

  Det går att hitta på mycket vältalig retorik för att försvara dessa barmhärtighetsmord och samtidigt skuldbelägga föräldrarna.

  Dawkins resonerar att “Eftersom ett foster inte kan lida och ha känslor, till exempel känna rädsla, finns det inget omoraliskt i att ta bort det.”

  I förlängningen av detta kan man ju lätt konstatera att det inte är omoraliskt att mörda medvetslösa människor, oavsett ålder och situation.

  Och eftersom sjukvården (eller hälsovården) har blivit för dyr på grund av att det finns för många åldringar som inte har vett att dö så är det naturligt att euthanasi kommer att rekommenderas i allt högre grad.

  För visst är det väl så att man även kan vända på Dawkins uttalande och påstå att om människor hamnar i vanmakt, depression och förvirring, och således lider av det så bör man se till att deras lidande lindras. Och när deras känslor sedan har dövats med mediciner så att de inte känner någon rädsla finns det ju, med samma resonemang inget omoraliskt i att “ta bort dem”.

  Och om man då anammar detta kriterium, att det är helt okay, moraliskt, att mörda bara offret inte kan lida och ha känslor, eller vara rädd, när mordet sker, öppnar sig stora möjligheter att minska kostnaderna för sjukvård och varför inte även fångvård.

  Fantastiska framtidsutsikter!

  Eller hur?

  Det jag vill visa på med denna satiriskt skrivna kommentar är att om det inte finns en allsmäktig Gud så blir allt prat om moral bara subjektivism och i princip blir allt man gillar okay.

  Detta är antikrists ande i verksamhet i dag!

  /Kjell

      (Reply)

 82. Kort citat från Boko Haram declares ‘Islamic state’ in northern Nigeria:

  Militant group Boko Haram has said it has set up an Islamic state in the towns and villages it has seized in north-eastern Nigeria.

  Boko Haram leader Abubakar Shekau was speaking in a video released to congratulate his fighters for seizing the town of Gwoza earlier this month.

  Måste vi vara politiskt korrekta och låtsas som om detta inte är islams målsättning?

  Samtidigt tvingas småflickor att gifta sig med pedofila gamla muslimer som följer i den onämnbare profetens fotspår och våldtar barn som inte ännu är tonåringar!

  Blir det inte dags att sluta vara politiskt korrekt och kalla en hammare för “hammare”.

  Det duger inte att låtsas att våldsfilosofier är snälla och civiliserade.

  /Kjell

      (Reply)

 83. Kjell,

  Det är farligt att inte vara politisk korrekt.

  En som vaknade av ett bönemöte skrev på facebook: ”det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen”. Gissa vilken religion det gäller, eftersom han blev åtalad.

  Prof. Mårten Schultz kritiserar åklagaren och menar att det är inskränkning av yttrandefriheten. Tur att det finns någon som vågar gå emot politisk korrekthet.

  Vi beskriver språk på olika sätt. Danskan låter som någon pratar med munnen full av havregrynsgröt. Andra bräcker som får.

      (Reply)

 84. Fredrik skrev: “Det är farligt att inte vara politisk korrekt.”

  Vissa risker får man väl ta. Om man bara tiger och inkasserar så ger man anfallarna övertaget.

  Här väcks vi av åsne-gnäll som skriks ut genom högtalare från strax efter 4 på morgonen till nästan 21 på kvällen. Asocialt!

  Men kanske visste du inte att rättrogna riskerar att inte komma till den hedonistiska himmelen om de missar en av tidebönerna.

  /Kjell

      (Reply)

 85. Tänk, jag som tycker det annars verkar gå alldeles utmärkt att “uttrycka sig raljant och kritiskt om religion” inom svensk media och underhållning – bara med inskränkningen att det är kristendomen det raljeras över.

      (Reply)

 86. Kanske passar denna information här.

  I Oklahoma har man hållit en “Svart Mässa” i en samlingslokal som tillhör de lokala myndigheterna.

  Lokalen är inte stor, men alla biljetter såldes snabbt. Totalt 92 platser.

  Syftet med mässan är att officiellt förneka att Jesus Kristus har all makt och att proklamera satan som universums makthavare. Man kallar satan för “den gamle av dagar”.

  Läs här på engelska: Satanic group plans mass that includes denouncing Jesus Christ, stomping on Host.

  Kort citat:

  The mass, which is planned for 7 p.m. local time in the Oklahoma City Civic Center, is being held by Adam Daniels, a self-avowed devil worshipper, according to the paper.

  Daniels said the rituals held by his Satanic group, called the Dakhma of Angra Mainyu Syndicate, usually include sex, urine and nudity, but the Civic Center ceremony will not include those elements, as it would violate state law.

  Vi skall komma ihåg att frimurare och illuminati finns i många ledande ställningar i samhället.

  Det är således mycket möjligt att detta kommer att repeteras på flera platser runt om i världen.

  Deltagarna får säkerligen tillfälle att stämma in i hädelserna. Mycket troligt kommer satanismen att kräva att accepteras som en fullt ut acceptabel religion. Lite i likhet med alla politiskt korrekta lögner om att Islam står för fred.

  De som inte hänger med i dessa lögner kommer att stigmatiseras. Stigma kan översättas med “märke” eller “märkt”.

  Se där vilddjurets märke?

  /Kjell

      (Reply)

 87. Här följer lite mear om Oklahoma. Det är inga trevliga nyheter.

  En nyomvänd muslim skar halsen av en ex-kollega.

  Artikeln finns att läsa här: Suspect in Oklahoma beheading tried converting co-workers to Islam

  Länken går till en av de många publikationerna om detta. Med google hittar du flera.

  I en del artiklar meddelas det att man inte vet varför denne man skar halsen av sin ex-kollega.

  Man förstår inte att den som välkomnar den demon som muslimer kallar allah kommer att stå under dennes inflytande.

  Islamic State, Boko Haram, Al Shabaab, Al Qaida och många flera verkar under inflytande från samma demon.

  Lägg till detta det faktum att de styrande i Oklahoma nyligen tillät en satans-mässa i en av administrationens samlingslokaler.

  Man förstår inte att man öppnar för onda andemakter.

  Ondskan drabbar sedan utan anseende till person.

  Det är allvarliga saker.

  /Kjell

      (Reply)

 88. Ja, det är samma andliga krafter i rörelse – och samma svarta flagga, som dyker upp överallt.

      (Reply)

 89. Nu väljer flera terrorist-organisationer, ortodoxa jihadister, sida med Islamic State.

  Al Nusra har gjort ett upprop till sina anhängare att utföra terroristiska anslag i alla länder som deltar i striden mot IS.

  Al Nusra anser att striden förs mot islam. Och i princip har de ju rätt i det för jihadisterna är ortodoxa muslimer. Eller kanske man borde kalla den “muhammedaner”, ett namn de inte tycker om. Men de är dock Muhammeds efterföljare och behärskas av samma orena ande som Muhammed själv.

  Jabhat al-Nusra eller Nusrafronten är en salafistjihadistisk rörelse i Syrien som bekämpar Bashar al-Assads regering i det syriska inbördeskriget. Gruppen är en gren av al-Qaida och är terrorstämplad av USA och svartlistad av FN:s säkerhetsråd. Gruppen består av de mest stridsvana av de syriska rebellerna och är dessutom välbeväpnad, välorganiserad och välfinansierad.

  /Kjell

      (Reply)

 90. Professor Peter Piot är den belgiska läkare som upptäckte ebola-viruset 1976 i Kongo. För närvarande är professor Piot direktör för London School of Hygiene & Tropical Medicine och han leder den kommission i WHO som koordinerar ebola-studierna.

  Han har nu uttalat sig för media och anser att man har väntat alltför länge att agera seriöst.

  Det dröjde tre månader, från December 2013 till Mars 2014, innan man hade fastställt att det handlade om ebola. Inte förrän efter fem månader började WHO tala om en ‘public emergency’. Detta trots tidigare varningar från Medicins sans Frontiers och honom själv.

  “Detta är jag synnerligen besviken över”, säger han.

  Så långt professor Piot. Nu till mina egna tankar om ebola.

  Faktum är ju att så länge sjukdom och elände bara drabbar afrikaner gör man inte mycket åt det.

  Vill man gå ännu längre kan man konstatera att det till och med finns människor i ledande och opinionsbildande ställning som tycker det är bra om det blir lite färre afrikaner.

  Frankrikes motsvarighet till “Sverige Demokraterna” heter “Front National” och leds av Marine Le Pen. Partiet grundades av hennes far Jean-Marie Le Pen och när de förde kampanj tillsammans sade denne gamle rasist: “Det pågår en demografisk explosion i världen och vi riskerar att drunkna som följd av den. Vår nationella befolkning håller på att bytas ut. Men Monsieur Ebola kan lösa vårt problem med invandringen från Afrika på tre månader.

  Du kan läsa om detta här och här.

  Inte förrän sjukdomar i Afrika börjar hota även vita börjar man utveckla mediciner och behandlingar och göra en insats som dock vanligen begränsar sig till att hindra spridandet utanför Afrika.

  Detta är den bittra rasistiska sanningen!

  Det var samma historia med HIV. Den hade sin början i Kongo, Kinshasa på 1920-talet. Men så länge som den bara drabbade afrikaner var intresset inte särskilt stort.

  När sedan epidemin började spridas, i Amerika och Europa, av sexuellt otrogna, homosexuella och knarkare, visste man inte ens vad det handlade om. Jag minns hur man talade om en “obotlig super-gonorre” i nyhetsutsändningarna.

  Om jag inte minns fel var det Rock Hudson som vände opinionen när han bekände att han var homosexuell och hade smittats av HIV.

  Nåväl, resten känner du lika bra som jag.

  Du kan läsa om HIV’s historia här.

  /Kjell

      (Reply)

 91. Jag vill återge det signaturen Per skrev 2014-10-05 11:19:01 eftersom det illustrerar precis vad jag påpekade i kommentaren ovan.

  Ebola är precis som fågelinfluensan lite av ett skämt…

  Det är inte luftburet!!!

  1. Fågelinfluensan var ett problem när de i Asien har en helt annan matkultur än vi i väst. De gillar något som heter fågelblodssoppa, dvs de tappar fågeln på rått blod innan de tillagar köttet. Sedan häller de det råa blodet över maten som krydda innan servering.

  Problemet uppstår när fågeln är svårt sjukt eller självdött pga virusinfektion, då är det högaktivt i blodet. Vad säger bibeln om blod och hygien? Den största risken för att detta virus skulle muteras skulle nog ske i labbmiljö, annars är risken obefintlig.

  2. Ebola, tycks komma naturligt från fladdermöss, ja, igen är det nog konstiga matseder som gör folk smittade, sedan har vi deras begravningsseder som är utöver det vanliga, de doppar t ex sina tårar på den dödes kropp, t ex ögon.. Där har vi en av de större smittspridningskällorna – utbyte av kroppsvätskor, speciellt vid begravningstillfällen… De kan va sex, saliv, blod och bristfällig hantering av avföring. Dvs dålig hygien. Även olyckor i labbmiljö. Behöver vi vara oroade? Nej.. Viruset är dessutom för aggresivt, vilket inte skulle ge så stor spridning.

  Tycker våra “experter” bör undervisas hur folk lever i dessa utvecklingsländer, våra kulturella skillnader, seder och bruk.

  Med andra ord anser Per att så länge som bara frossande kineser och fladdermusätande negrer drabbas kan vi lugnt fortsätta att vara högmodiga över vår fantastiska kultur och vår högt stående ras.

  Jag skulle vilja utmana Per och be honom nämna:

  1. Vilka sjukdomar som kom in i världen av annan orsak än synd.
  2. Tre smittsamma sjukdomar som man oskyldigt kan drabbas av, och tre smittsamma sjukdomar som man bara kan få genom att synda.

  Vad gäller spridning av ebola kan kanske tilläggas att en sjuksköterska i Spanien blev smittad fastän hon är “vit” (dock svarthårig med bruna ögon) och inte äter fladdermöss eller deltar i ockulta begravningar.

  Om fler personer har blivit smittade genom henne vet vi inte ännu, men en hund har avlivats med motiveringen att: “den hundrasen kan överföra ebolaviruset till människor”.

  Sedan kan Per fundera över vad som kommer att hända om ebolasmittan skulle komma till Indien eller Kina. Där har man inte lika påkostad sjukvård som i Sverige. Och dessa båda land har mer än 25% av världens befolkning.

  Om man inte kunde stoppa smittan när det fanns 1000 sjuka, hur skall man stoppa den i Januari när det beräknas finnas 1.4 miljoner sjuka?

  Med samma fart kommer det om ett år finnas 500 miljoner sjuka.

  Om, jag säger bara om, detta händer hjälper det nog inte att vara en ärlig kristen arier med blont hår och blå ögon, en av hjältarnas folk.

  /Kjell

      (Reply)

 92. Ytterligare en kommentar angående Ebola och rasism!

  Följande betyder ingalunda att jag håller med Kofi Annan i allt. Långt därifrån.

  Men visst har han rätt i detta fall!

  .
  (Klicka på bilden för att läsa artikeln.)

  Citat:

  Former UN Secretary General Kofi Annan has told the BBC he was “bitterly disappointed” with the international community’s response.

  “If the crisis had hit some other region it probably would have been handled very differently,” he said in an interview with BBC Newsnight.

  “In fact when you look at the evolution of the crisis, the international community really woke up when the disease got to America and Europe.”

  Men…. Vem är då min nästa? Sade den lagkloke när han ville snärja Jesus!

  /Kjell

      (Reply)

 93. Visste ni att det finns en rörelse som heter “Learn to love the Swastika”?

  Alltså på svenska “Lär er att älska hakkorset”!

  Klicka på bilden för att läsa artikeln.

  /Kjell

      (Reply)

 94. I Guds Ord läser vi Ords. 22:6 Vänj den unge vid den väg han bör vandra, så viker han ej av från den när han blir gammal.

  Kristendomsundervisning är förbjuden i USA, men detta går an!

  New York’s hottest new trend is “nightclub” for kids

  Kort citat:

  But the parties are the brainchild of Jesse Sprague, a DJ who has worked on the club scene for 20 years, and his wife Jenny Song. They say the raves are great fun for a child.

  “They get to come into a really cool space, socialise with their friends, get away from televisions, iPads and tablets, and come in and experience something that has a very cool vibe,” said Sprague.

  Matt. 18:6 Men den som förför en av dessa små som tro på mig, för honom vore det bättre att en kvarnsten hängdes om hans hals och han sänktes ned i havets djup.

  /Kjell

      (Reply)

 95. WARNING!

  This could happen to you in a near future.

  Pakistan mob kills Christian couple over ‘blasphemy’

  Short quote:

  A Christian couple in Pakistan have been beaten to death by an angry crowd after being accused of desecrating a Koran, police say.

  Their bodies were burned at the brick kiln where they worked in the town of Kot Radha Kishan in Punjab province.

  Police identified the victims only as Shama and Shehzad, AFP reports.

  Blasphemy is a highly sensitive issue and critics argue the laws are often misused to settle personal scores and that minorities are unfairly targeted.

  Syndakataloger (sharia) är av ondo, oavsett om de ställs upp av namnkristna eller muslimer.

  Teokrati får vi när Jesus kommer tillbaka.

  Innan dess är det bara förtryck och förföljelse.

  /Kjell

      (Reply)

 96. Här kommer några stycken anmärkningsvärda händelser.

  I England uppstod det bråk när en homo-aktivist inte fick köpa en tårta med homo-propaganda av en kristen bagare.

  ‘Gay cake’ legal challenge to begin against Ashers Baking Company

  Kort citat:

  A watchdog has confirmed it is taking legal action against a Christian-run bakery firm over its refusal to bake a cake with a pro-gay marriage slogan.

  Som jag redan tidigare rapporterade är det enligt lag förbjudet i USA att vägra viga homosexuella. Homo-aktivister söker aktivt efter vigselförättare med kristen övertygelse och kräver av just dessa att bli vigda.

  Det handlar om medveten förföljelse och diskriminerande från homo-lobbyns aktivister.

  Annat exempel på lagstiftning i USA.

  90-year-old Arnold Abbott arrested again for feeding homeless in Fort Lauderdale, Florida

  Kort citat:

  Arnold Abbot made global news on Tuesday when he was apprehended by police in Fort Lauderdale for his simple act of kindness.

  Fort Lauderdale Mayor Jack Seiler had earlier promised to apprehend anyone breaking the new ordinance. He continued his hard line stance in the wake of Tuesday’s arrest.

  Det berättas i andra nyhetmedia hur polisen skrek åt honom “ta ner skylten genast!”, som om det vore ett gevär han hade i handen.

  I Amerika finns det tiotals miljoner människor som är fattiga och behöver hjälp i så kallade “sopp-kök”.

  Så mycket för solidaritet och förbud mot diskriminerande…..

  /Kjell

      (Reply)

 97. Visste du att det är döds-straff i Iran på att vara homosexuell?

  Visste du att i andra diket ligger USA’s lagstiftning att de som vägrar viga homosexuella får stora böter och fängelsestraff?

  Visste du att Turkiet står för Islams liberalteologi och erbjuder homosexuella kirurgiskt könsbyte?

  Visste du att när dessa sex-opererade iranier återvänder till Iran är de inte längre straffbara?

  Visste du att våldtäkt av små flickor i strängt muslimska länder är så vanligt att statistiken inte räcker?

  Visste du att dessa flickor sedan opereras i Turkiet eller Egypten så att de skall blöda på bröllopsnatten.

  De kunde ju inte göra det eftersom deras små könsorgan blödde och trasades sönder redan innan de var 10 år “gamla” på grund av våldtäkt av farbröder, fäder, far- och mor-fäder, bröder och vem annan som helst som trasade sönder deras små kroppar och förförde deras själar.

  Islam kallas för religion och skyddas därför av lagar om “religionsfrihet”.

  Hur länge kommer det att dröja innan homofili kommer att klassas som religion?

  Nu dödar man konvertiter från Islam till Kristendom.

  Snart kommer man att döda eller straffa hårt konvertiter från homofili till heterofili, om de vågar bekänna det.

  Samtidigt lider både kristna och muslimer förföljelse från hinduer.

  Om man som kristen är högmodig och gillar att muslimer förföljs av hinduer bör man beakta att nästa runda handlar det om kristna.

  Dikten enligt Niemöller:

  I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;
  Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
  Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
  Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som kunde protestera.

  Eller som man säger: Two wrongs don’t make a right, but three lefts do!

  /Kjell

  PS. Originalet:

  „Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Kommunist.
  Als sie die Sozialdemokraten einsperrten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Sozialdemokrat.
  Als sie die Gewerkschafter holten, habe ich geschwiegen; ich war ja kein Gewerkschafter.
  Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte.“

  Emil Gustav Friedrich Martin Niemöller (* 14. Januar 1892 in Lippstadt; † 6. März 1984 in Wiesbaden) war ein deutscher evangelischer Theologe und führender Vertreter der Bekennenden Kirche sowie Präsident im Ökumenischen Rat der Kirchen. Während er anfänglich dem Nationalsozialismus positiv gegenüberstand, entwickelte er sich während des Kirchenkampfes und seit 1937 als Häftling im Konzentrationslager Sachsenhausen allmählich zum Widerstandskämpfer gegen den Nationalsozialismus. Nach 1945 engagierte er sich für eine Neuordnung der Evangelischen Kirche und in der Friedensbewegung.)

      (Reply)

 98. Kjell,

  finns det kristna som gillar att muslimer förföljs av hinduer? Om det finns lär de inte ha ödmjukat sig fullt ut inför Herren. Det låter på gränsen till barbarism.

      (Reply)

 99. Majlis,

  Det finns nog människor som kallar sig kristna som “gillar” att muslimer förföljs.

  Troligen behöver man inte söka länge för att hitta sådana i dages läge med IS, Boko Haram, Al Qaeda och Al Shabaab.

  /Kjell

      (Reply)

 100. Kjell, detta som du berättar är så vidrigt, så jag blir illamående:

  “Visste du att våldtäkt av små flickor i strängt muslimska länder är så vanligt att statistiken inte räcker?

  Visste du att dessa flickor sedan opereras i Turkiet eller Egypten så att de skall blöda på bröllopsnatten.

  De kunde ju inte göra det eftersom deras små könsorgan blödde och trasades sönder redan innan de var 10 år “gamla” på grund av våldtäkt av farbröder, fäder, far- och mor-fäder, bröder och vem annan som helst som trasade sönder deras små kroppar och förförde deras själar.”

  Så mycket grymhet som försiggår runtom i världen – måtte Herren komma tillbaka snart så allt detta hemska tar slut!

      (Reply)

 101. Majlis skrev: “detta som du berättar är så vidrigt, så jag blir illamående”

  Visst, och fortfarande tror välmående människor i den rika delen av världen att vedermödan inte har börjat.

  Människor som blir stressade av att trafikljuset slår om till rött när de inte ville det, och går till psykoanalys för att bli bra igen.

  Stackars alla bortklemade veklingar när fällan slår igen om jordens alla bebyggare.

  Lukas 21:33-36

  Himmel och jord skall förgå, men mina ord skall aldrig förgå. Men akta er för att berusa er och dricka er fulla och låta era hjärtan tyngas av det dagliga livets omsorger, så att den dagen plötsligt kommer över er som en snara. Ty den skall komma över alla som bor på jorden. Vaka alltid och be om kraft att kunna undfly allt det som skall komma och kunna bestå inför Människosonen.”

  /Kjell

      (Reply)

 102. Kjell skriver:”Stackars alla bortklemade veklingar när fällan slår igen om jordens alla bebyggare.”

  Funderar på om fällan även består av “grytan med de ångkokta grodorna.” Enligt den långsamma tillvänjningens tyranni.

  “Det är väl inte så farligt om vi tar bort korset på altaret och ställer dit en liten Mariastatyett med den lilla söta babyn i hennes knä i stället. Vilken Jesus och vilken Maria som betonas kan väl inte ha så stor betydelse?”

  Fråga Jesus och Maria (…) om det.

  /Ulrika

      (Reply)

 103. Ulrika undrade: “Funderar på om fällan även består av “grytan med de ångkokta grodorna.” Enligt den långsamma tillvänjningens tyranni.”

  I princip finns det inget som talar emot detta. Ordet παγίς – pagis som översatts med “snara” i Lukas 21:35 betyder fälla, men det begränsar sig inte till något som sker snabbt.

  Det kan nämligen även handla om ett “trick” eller en “frestelse” i betydelsen att man förblindas av det man tror sig kunna vinna så att man inte ser (eller vill se) de dolda farorna.

  Det kvittar ju i princip om du fångas av en snara som plötsligen får dej på fall, eller om du lockas långsamt att tro på begärelsernas hägrande mål.

  /Kjell

      (Reply)

 104. Denna artikel måste ni läsa. Detta handlar åter igen om förföljelse av dem som vill vara Kristus trogna.

  Midwife abortion objection case heard at Supreme Court

  Kort citat:

  The health board’s appeal has been backed by both the Royal College of Midwives (RCM) and the British Pregnancy Advisory Service (BPAS), which said they were “deeply concerned” at the right to conscientious objection being extended.

  In a joint statement, they said: “If this decision is upheld it will require all professional guidance to be rewritten and will enable a tiny number of staff opposed to abortion to make women’s care undeliverable in some NHS settings in the UK.”

  Ann Furedi, the chief executive of BPAS, said the body “supports the right of healthcare professionals to conscientious objection, not least because women deserve better than being treated with contempt by those who think they are sinners.”

  Således:

  Det kungliga barnmorskeförbundet är djupt oroade av att några fått rätten att opponera sig mot deltagande i abort. Inte minst eftersom kvinnor förtjänar bättre respekt än att bli nedvärderade och behandlade med förakt av dem som anser att dessa är syndare.

  Inte minst eftersom de som opponerar sig är väldigt få.

  /Kjell

      (Reply)

 105. Kjell,

  Sånt gör en riktigt vred! Fridlysa blommor går hur bra som helst men människoliv?!?

  Om man som de själva säger, att vi ska respekta de kvinnor som utför abort, hur blir det då med de “kvinnor” som ligger i sin mors mage?

  Världen är riktigt sjuk!

      (Reply)

 106. Andreas Frost,

  Ja, visst är det sjukt, men detta är inte något att förvåna sig över. Det är resultatet av att man ställer upp egna bud, lagar och föreskrifter på grund av att man förkastar Guds eviga bud. (Jag talar inte om Mose förbundslagar och bud.)

  Frihet, jämlikhet och broderskap var krigsropet i Franska revolutionen. Toleransen är humanismens första och största bud. Därmed avskaffade man det dubbla kärleksbudet, som enligt Jesus utgör kärnan i Guds bud.

  Om man behåller balansen med kärlek till Gud och kärlek till nästan kan det dubbla kärleksbudet inte resultera i överdrifter. Men toleransen sågar av sin egen gren i och med att den förklarar intolerans som “dödssynd”.

  Då finns det bara ett alternativ kvar, nämligen att någon bestämmer var gränsen går. Och i vår tid där man tror på humanism, demokrati och dialektik blir det således majoriteten i en arbiträrt vald grupp som får bestämma. Som får leka gud om du hellre vill uttrycka det så.

  I stort sett alla människogjorda bud behöver definiera gränser. Och dessa gränser bryter alltid mot Guds bud.

  Alla är ense att man inte får döda andra människor hur som helst. Därför gör man som den lagkloke och ställer en ledande fråga: “vem är då min nästa?”. I fallet med abort blir motsvarande fråga: “när blir då ett foster en människa?”.

  Och det finns bara en absolut gräns, nämligen vid befruktningen. Alla andra gränser är arbiträra.

  Man kan mycket lätt testa om bud är Guds bud eller människobud. Det räcker med att fråga, eller undersöka, om det finns en gräns någonstans.

  /Kjell

      (Reply)

 107. Gratulationer till alla som har medverkat till detta. Politiker och opinionsbildare som inte törs säga sanningen. Politiska partier som SD, som spelar på känslor.

  Sanningen gör fri. Politisk korrekthet binder. Konspirationsteorier binder.

  Igen har Sverige, världens samvete, bäst i klassen fått rubriker runt om i världen.

  Swedish bus driver sacked for racism

  Som vanligt frodas rasismen värst i små orter på landsbygden bland folk som grundar sina paradigma på politiska publikationer och konspirationsteorier.

  Läs även: Samson fick inte åka med bussen.

  /Kjell

  PS. Sverige är inte unikt! Rasism och knas-nationalism frodas som aldrig förr överallt, i alla nationer. “Varför larmar hedningarna?”

      (Reply)

 108. Fredrik,
  Jag översätter Well put till väl puttat. Så där som man gör när golfbollen ska ner i hålet. Man väger in längden till målet, kraften därefter, möjliga vägar, känner in vindarna och siktar med så mycket balans som man klarar av att uppdaga. Vältränade gör det på rutin. Andra (som jag) envisas i gruppen “hellre än bra.”=D

  /Ulrika

      (Reply)

 109. Kjell,

  Jag vet vad det betyder men blev osäker på Daniel menar. Jag är inte ute efter Daniel men eftersom du Kjell tog upp negativa saker om SD och Daniel har debatterat med Svärd angående SD så undrade jag vad han menade.

  Om du läser detta Daniel, så är jag inte utefter dig utan bara undrar hur man ska uppfatta inlägget med tanke på debatten som varit kring SD.

      (Reply)

 110. Fredrik,

  Jag förstår vad u menar.

  Tabun skapar polarisation och aversioner och ger upphov till brist på nyanser i “meningsutbyten”.

  Hela situationen med invandrare, asylsökare och inblandade myndigheter har ju blivit totalt ohållbar, om inte katastrofal.

  Ansvariga som förkastar Guds bud. Politiskt korrekta ledare som inte vill skada sin karriär. Internationella konflikter där man väljer sida. Korrektion av tidigare misstag. Praktiska konsekvenser i vardagslivet.

  Listan kan göras lång. Vi talar om en problematik som började i början på sjuttitalet när det plötsligen strömade in massor av flyktingar från Etiopien och Somalien.

  Det var då man förlorade balansen. Och man har inte hittat den igen.

  Med dagens politik och opposition kommer man inte heller att hitta den, så polarisationen kommer troligen att öka.

  /Kjell

      (Reply)

 111. Har jag berättat att jag kastade mina engelskaböcker i soptunnan redan i årskurs 3? Jag bodde ju i Sverige så vad skulle jag då med engelska till?

  Eventuellt ångrar jag idag mitt val.

  (Hur jag fick godkänt i engelska? Svar: Vanlig utantillinlärning vilket innebar att om jag ena dagen lärde mig “Well put” var det glömt nästa.)

  /Ulrika

      (Reply)

 112. Ja, det var lite komiskt det här. När jag för en gångs skull fattar mig kort orsakar det likväl frågetecken 🙂

  Well put – som i huvudet på spiken 🙂

  Skämt åsido – den religiösa och politiska korrektheten är kvävande vare sig den dyker upp inom eller utanför kristenheten. Kan snart inte läsa några dagstidningar alls.

  Flera saker är “well put” av Kjell. “De rumsrena muslimerna törs inte protestera och ange de islamistiska terroristerna!” ett av dem. Det andra är Diakonias flathet.

  Viktigast av allt är att vi mycket väl kan stå på tröskeln till vedermödan, alternativt har den redan begynt.

  V.g. referensen till min “debatt” med Swärd så är det OT, men jag svarar kort och om Kjell inte godtycker antar jag att han tar bort detta.

  Att jag ställde upp mot Swärd handlade inte om att försvara SD utan försvara den fria viljan, religions- och yttrandefrihet. Tycker inte man som Swärd ska blanda inte Gud i vad vi får och inte får rösta på, på det sätt han gjorde.

  Sedan anser jag Swärd, vara ett trubbigt svärd, v.g. hans analysförmåga. Han har hittills missat det mesta inom kristenheten och är i min ringa mening en del av “good ol’ boys club” (ni får googla på detta 😉 ) inom kristenhetens ledarskap.

  Tror inte ett dyft på att främlingsfientligheten ökar vare sig inom eller utanför kristenheten. Faktum är att det finns studier som stöder detta.

  Svenska folket vill helt enkelt ha korten på bordet kring huruvida migrationsverkets regler fungerar eller ej. Svenskar över lag är hjälpsamma och de flesta har inget emot att hjälpa människor i nöd. Problemet är att allt för mycket pekar på att så inte är fallet med all invandring/flyktingmottagning. Då man inte kan (eller har kunnat) prata om detta utan att bli stämplad har just SD vunnit första ronden i frågan. Säger inte detta i stöd för att vi ska rösta SD utan det är min ANALYS.

  Nåväl, det var mitt sedvanliga lite längre svar ni är vana vid.

  Må “Abrahams, Isaks och Jakobs Gud” välsigna er.

  /Daniel

      (Reply)

 113. MyTwoCents – Aletheia,

  Sant Daniel,

  det är faktiskt stämplingarna och rasisttillmälen som gör att de UPPENBARA immigrationsproblemen inte kan lösas i Sverige. Problemet stavas främst m.u.s.l.i.m.s.k invandring.

  Ett stort antal muslimer lär sig att de aldrig under några omständigheter kommer att

  #1 låta sig integreras i Svenska samhället, och att de
  #2 aldrig kommer att underordna sig Svensk lag.

  Även om jag skulle bli kallad nazist för den åsikten så har dessa människor därmed förverkat sin rätt att visats i vårt land. Period.

  // Rolf Lampa

  (Och pga av PK-smittan måste jag ju även påpeka att jag inte röstade på SD. Men vid omval tänker jag överväga saken)

      (Reply)

 114. Rolf Lampa,

  Om jag inte minns fel finns det ett talesätt som säger att “ont skall med ont fördrivas”.

  Denna vidskepelse finner man överallt och den resulterar bland annat i tankar om att “medicin måste smaka illa om den skall vara effektiv”.

  Många tror ju till och med att smaklig mat är mindre nyttig än mat man inte kan njuta av. Asketism finns i många former.

  Tyvärr är det så att nationalistisk knas-populism frodas i Europa. Så låt oss komma ihåg det skämtsamt formulerade uttrycket:


  Two wrongs don’t make a right, but three lefts do!


  Kommer då populistiska partier som UKIP i England, Front National i Frankrike, Partij van de Vrijheid i Holland, SD i Sverige, etc. att vinna anhang?

  Ja troligen blir det så och det är helt i enlighet med profetian att “folk kommer att resa sig upp mot folk”, “hedningarna kommer att larma” och “freden kommer att tas bort från jorden”.

  Men ont kan inte fördrivas med ont!

  /Kjell

      (Reply)

 115. Alternativt röstar man på ett sådant sätt att man inte behöver exportera de människor som kan förvalta landets ekonomi på ett sådant sätt att vi inte blir helt beroende av utrikespengarna. Inkompetens och tomma stolar är det sämsta för det här landet.

  /Ulrika

      (Reply)

 116. Ulrika,

  På tal om talesätt finns det ett gammalt sådant som har en hel del sanning i sig:

  Ett land får den regering dess invånare förtjänar.

  Sverige fastnade i socialistiskt styre så många decennia att hela generationer växte upp med socialismens villodogmer.

  Detta är orsaken till den nuvarande villervallan.

  Det var girighet och maktlystnad som ledde till att bland annat min morfar var “livegen” i princip. Med 25 öre som årslön och julklapp. Och kanske lite kläder och ett par skor så han inte behövde knega barfota med rumpan bar.

  Våra nuvarande villor är frukten av tidigare missbruk och villor.

  Ont förgör inte ont, det bara ger det onda en annan förklädnad.

  /Kjell

      (Reply)

 117. SD representerar inte mer “ont” än vad S eller M eller FP eller MP eller KD gör.

  Alla nämnda partier har – oavsett profilering – tankestoff med rötter i Frankfurtskolan, med normkritik som adelsmärke, och frukten av denna smitta, spridd på akademierna sedan 30-talet ser vi nu börja blomma ut på alla plan i samhället – kaos.

  Normkritik är nämligen inte bara ett ord, utan en uttrycklig plan att montera ner alla “gamla” (läs kristna) värderingar, för att kunna ersätta dem med nya. Så skall den moderna människan blir “fri”.

  OK, nu har de nämnda partierna, inklusive KD, medverkat i denna nedmontering, antingen aktivt eller passivt. Abortturism får peka ut ett parti som annars gärna gömmer sin genomförvärldsligade ideologi bakom sitt parti-namn.

  Du vet Kjell att jag har två svärdöttrar från Afrika. Och en Iranier gift med min syster. Osv. Jag är inte invandrarfientlig. Men i Sverige fungerar inte integrationen. Det onda är att inte ta itu med det onda.

  Du vet att jag har kallats ond. Jag har kallats judas av mina bröder. Och Satan. Jag ansågs ond som orsakade så många så mycket smärta i en incident för några år sedan. Det var vägran att ta tag i det onda som dämde upp så mycket ont att konsekvenserna krossade människor.

  Då bestämde jag mig för att vara “ond” och ta tag i förbannelsen. Genom att avslöja mörkret.

  Även i politiken vill man dock ha kvar det mörker alla känner till. För man har själv skapat det. Det finns inget att avslöja. Man kan bara underkänna. Och jag underkänner alla och hoppas många fler svenska grö det. M en skall alltså överväga att inte underkänna SD. Så att de andra börjar begripa vad de håller på med.

  Alla partier utom SD hindrar nämligen att problematiken kan börja hanteras innan samhället helt går sönder. Och som jag redan antydde, Islam är ett växande problem, till stor del självskapat av de övriga partierna, men just den biten kan och måste stoppas. SD är de enda som visar avsikt att stoppa den pågående galenskapen.

  Jag tror dock inte SD kan lösa Sveriges problem, som egentligen handlar om att nu skall vi som folk skörda vad vi sått – gudlöshet och avfall från vår Gud. Men jag tror många skulle ompröva sina liv och åsikter om inte den öppna gudsfientlighet som övriga partier visat skulle lägga ett tungt lock över svenska hjärnor och hjärtan.

  Sverige har blivit ett dårhus. Det är inte ont, med det GÖR ont att vakna upp från den förbannelse vi nu har försatt oss i. Det finns inte en chans att kommat undan smidigt. Vi har sjunkit djupt.

  Och det är smärtan och förtvivland som väcker. Det borde väl ändå alla begripa so ber om “väckerlse” i vårt land! Förtvivlan är vad som väntar. Då vaknar många.

  // Rolf Lampa

      (Reply)

 118. Rolf Lampa,

  Problemet är väl att Socialdemokraterna gjorde förmyndarsamhället till ett okränkbart institut.

  Deras första generations väljare var det för att de behandlades illa av kapitalisterna.

  Andra generationen blev väljare på grund av politiskt sluga program där det verkade som om träden växte ända upp till himmelen och alla skulle bli välmående och rika.

  Tredje generationen bestod av missnöjda kverulanter.

  Hur som helst förmyndarsamhället är väldigt tydligt för oss som har bott i länder där man får ligga som man bäddar. Där man måste ta hand om sin egen situation. Eller rättare, där man har friheten att ordna det bra för sig utan att bli straffskattad.

  Frihet, Jämlikhet och Broderskap har hittills aldrig lyckats tillsammans i något politiskt system.

  Även om det skulle bli ett totalstopp för invandring skulle det dröja många decennia innan situationen förbättrades, om den över huvud taget skulle förbättras.

  Jag tror att “the point of no return” är passerad, inte bara i Sverige men i många länder.

  Psalm 74:10 Hur länge, Gud, skall fienden smäda och ständigt förakta ditt namn?

  Psalm 44:23 Vakna upp! Varför sover du, Herre? Vakna! Förkasta oss ej för alltid.

  De intressen som lade grunden för de partier som finns i dag är inte längre högsta prioritet.

  Det enda jag tror skulle kunna ge någon förbättring i Sverige vore att skrota partipolitiken och besluta allt viktigt via folkomröstningar.

  /Kjell

      (Reply)

 119. Kjell,

  Problemet är väl att Socialdemokraterna gjorde förmyndarsamhället till ett okränkbart institut.

  Frankfurtskolans strategi i ett nötskal. Socialdemokraterna må ha tagit de första stegen, men faktum är att IDAG är väsentliga delar av de underliggande tankarna är impregnerade hos samhällsvetare i de flesta politiska läger.

  Ett av medlen för införande är faktiskt den sociala stämpling vi känner till som “Politiskt Korrekthet”, som är en känd direkt frukt av just denna ideologi. Frankfurtskolan insåg att ett totalitärt angreppssätt behövs som medel för att införa och omsätta normkritiken.

  Men hela den politiska mittenfåran, i meningen liberaler och social liberalism, dit nu även Nymoderaterna mer eller mindre sällat sig, är ju IDAG besjälad av denna gudlösa normlöshet.

  Snabbintro till Frankfurtskolans grundtänk med rubriken “Frankfurt school of political correctness, immigration, anti-fascism cultural marxism freudian” :
  http://www.youtube.com/watch?v=hh2DdJLycPM

  Does it ring a bell?

  Glöm att någon av de Svenska partierna skulle vara obesmittade av detta. Alla samhällsvetare (och socionomer) från 60- och 70-talet och senare är ju mer eller mindre hjärntvättade i detta, och häpnadsväckande nog har tankesättet bitit sig fast även i de flesta kyrkor idag. En ledtråd är vänsterfeminismen och hela gayrörelsen som fick initiativkraft och spridning via denna närmast “luktfria giftgas”, i meningen, ingen eller få kände till att en uttalad ideologi strategi, men vars olika delar yttrat sig under olika flagg, låg bakom vårt samhälles inre kollaps).

  // Rolf Lampa

      (Reply)

 120. Rolf Lampa,

  Jag hade aldrig hört talas om Frankfurtskolan. Skall orientera mej om detta.

  Såg när jag ögnade igenom det att Hitler lyckades stänga ner deras verksamhet några år.

  /Kjell

      (Reply)

 121. Rolf skriver:” och häpnadsväckande nog har tankesättet bitit sig fast även i de flesta kyrkor idag.”

  Svar ja. Kyrkornas goda vilja att hjälpa den svage, fullt bibliskt, har i många fall övergått till att ta över människans egna ansvar, fullt obibliskt.

  Man törs inte dra en gräns mellan verkligt behov och individers utnyttjande av kyrkans goda vilja. Vilket alltid (!) leder till att någon svagare blir lidande. Församlingarnas “socionomer” är starkt utnyttjade. Vilket de flesta socionomer gillar. Medan de äldsta som knegat på hela livet och betalat kalaset tiger. Man ska ju vara så vän, mild och vördnadsfull….

  /Ulrika

      (Reply)

 122. Ulrika,

  Beklagar, men nu är du inne på något helt annat som har noll att göra med ämnet Politisk Korrekthet som stämplingsvapen, Freudianism (psykologiskt förtryck), samt Kulturell Marxism (till skillnad från ekonomisk dito).

  Jag har faktiskt ingen aning om vad du pratar om, sorry.

  // Rolf Lampa

      (Reply)

 123. I Kronobergs län har landstingsstyrelsen, bestående av 60 leadmöter, beslutat med 57 mot 3, att sjukvårdspersonal inte får vägra att medverka vid aborter.

  En möjlighet är nu att kristustrogna inom sjukvården i Kronobergs län säger upp sig med omedelbar ingång.

  Finns det någon möjlighet att överklaga beslutet på högre nivå i Sverige?

  Helt säkert kan man överklaga hos Europadomstolen med god möjlighet att få rätten till samvetsfrihet fastställd.

  Detta är en liten försmak av hur det kan komma att bli svårt, eller omöjligt, att försörja sig när kristustrogna förklaras icke önskvärda personer.

  /Kjell

      (Reply)

 124. Kjell,

  Jag är inte helt säker men jag har för mig att det endast går att överklaga om procedurfel begåtts.

  Den enda möjlighet, tror jag, är att vända sig till Europadomstolen.

      (Reply)

 125. Kjell!

  Som jag skrev på Berndts blogg: Angående samvetsklausul.

  Idag är sjuksköterskor och barnmorskor en bristvara, vilket innebär att dessa har makten på arbetsmarknaden.

  De kan i princip ställa sina egna villkor för att anställas, eller förbli anställda.

  De som inte vill medverka till och vid aborter kan bara säga, nej tack och passar inte galoscherna så kan de enkelt sluta och skaffa ett annat jobb och jag är säker på, att arbetsgivaren måste släppa på sina krav om att medverkan vid abort.

  Jag anser att kristna är för mesiga och jamsar med i ett kontrollsystem som de inte behöver följa.
  Stå upp, inta din plats, lös banden från din hals, skaka stoftet av dig, det är detta vi behöver göra och inte följa världens system.

  Tack för ordet.

  Bb

      (Reply)

 126. Björn bloggaren,

  Vi talar om rätt ingripande saker och jag tycker nog att du förenklar det lite väl mycket.

  Det du föreslår funkar bara om kristustrogna gör gemensam sak.

  Se där Akilles häl!

  /Kjell

      (Reply)

 127. Kjell,

  “Finns det någon möjlighet att överklaga beslutet på högre nivå i Sverige?”

  Vem är landstingsstyrelsens motpart? Den som enligt förvaltningslagen (?) ska fått tillfälle att yttra sig och när beslutet går emot bli meddelad sin rätt att kunna överklaga till förvaltningsdomtolen. Enskild barnmorska? facket?

  Ska samma styrelse kunna besluta att läkare måste ge dödshjälp?

  Sedan är jag i grunden tveksam till om den här sortens beslut kan göras i en landstingsstyrelse. Det står inte i proportion till konsekvenserna av beslutet. Man får inte säga till en muslim att ta av sig burkan på jobbet utan att regeringen säger sitt men att tvinga någon med yrket att vårda och förebygga ohälsa att döda går det att besluta om över några koppar kaffe.

  /Ulrika

      (Reply)

 128. Problemet är utvecklingen som skär av kristnas rättigheter. Nästa gång kanske det är en annan yrkesgrupp som är utsatta på arbetsmarknaden, eller en grupp som inte kan föra sin egen tala.

  Präster får sparken som inte välsignar homoäktenskap.

  Vi vet inte hur framtida förföljelse kommer att se ut, vi vet endast att förföljelsen ökar.

      (Reply)

 129. Fredrik,

  “Problemet är utvecklingen som skär av kristnas rättigheter.”

  Ja, det är det som landstingsstyrelsens beslutet egentligen handlar om. Deras beslut kommer inte att påverka antalet aborter utan det är just “ren o skär” maktutövning.

  /Ulrika

      (Reply)

 130. Fredrik skrev: “Präster får sparken som inte välsignar homoäktenskap.”

  I USA är det ju ungefär så. Vigselförrättare som vägrar viga homo-par bötfälls 1000 dollar per dag så länge de vägrar, och slutligen blir de dömda till fängelsestraff.

  Men detta torde vara lättare att lösa för det enda man behöver göra är ju att låta myndigheterna dra in tillståndet att viga.

  Borgerlig vigsel och sedan om man önskar en sammankomst där man välsignar de nyvigda i kyrkan.

  /Kjell

      (Reply)

 131. Kjell skrev:

  Borgerlig vigsel och sedan om man önskar en sammankomst där man välsignar de nyvigda i kyrkan.

  Riktigt så “enkelt” är det inte t.ex. i USA.

  Problemet börjar i själva äktenskapsbegreppet. Man ändrar definitionen av (bibliskt) äktenskap i lagtiftningen till att omfatta same-sex, och därefter blir vägran även att välsigna homosexuella ett lagbrott; diskriminering.

  Av denna anledning (bland annat) kämpar organisationer som ADF (Alliance Defending Freedom) för att hindra sådan lagstiftning, och förstås, för att församlingar och (bibeltrogna) bröllopsbyråer inte skall stängas ner av myndigheterna om de vägrar befatta sig med same-sex “äktenskap”.

  Omdefiniering av begrepp kan först te sig mindre betydelsefulla, men i förlängningen medger de att man utan större debatt via lagstiftningen kan skaffa undan kristna värderingar.

  Den bakomliggande strategin lyckas rätt bra i västerlandet eftersom de flesta inom de samhällsbärande skikten är hjärntvättade av norm kritik redan innan de hamnar i påverkansställning. Det inkluderar USA vars tankesmedjor inom samhällsbyggnad importeras i färdiga åtgärdspaket till Sverige.

  // Rolf Lampa

      (Reply)

 132. Rolf Lampa,

  Kanske tid att sluta “gifta sig” enligt gällande lag och i stället ingå samlevnadskontrakt 🙂 för att visa att man inte är ense med lagstiftningen.

  Till syvende och sist handlar det ju om parternas beslut och löften inför Gud och relevanta vittnen, och säkerställandet av den rättsliga situationen för parterna om förbundet bryts av död eller skilsmässa.

  Okay! Det är kanske överdrivet och vågat, men vem vet vilka alternativ som kommer att finnas kvar.

  /Kjell

      (Reply)

 133. Kjell,
  Har skickat iväg 2 av mina frågeställningar till Sveriges kristna sjukvårdsförbund angående laglig möjlighet att ta sådana beslut som landstingsstyrelsen gjort och vem som är motpart. De svarar oftast inom 2 dygn.

  /Ulrika

      (Reply)

 134. Kjell skriver:”….men vem vet vilka alternativ som kommer att finnas kvar.”

  Alternativet Laban kanske. “Idag är du min måg”, sade Laban till Jakob och därmed var saken klar.

  /Ulrika

      (Reply)

 135. Ulrika,

  Det kanske är dumt av mig att förgripa det svar du kommer få.

  Enligt min uppfattning så ligger det till så här:
  Beslutet går att överklaga av boende inom Kronoberg. Men det går bara att få prövat om beslutet kommit till i laga ordning. Styrelsen måste ha gjort något formellt fel för att upphäva beslutet. Innehållet prövas inte såvida det inte strider mot någon annan lag som har företräde, till exempel grundlagen.

  Det intressanta är i och för sig om beslutet strider mot annan lag, som till exempel diskriminering av kristna. Dock brukar det vara svårt. Därför är det bästa kortet Europadomstolen, i så fall får regeringen i uppdrag att inrätta en ny lag som förhindrar liknade beslut i framtiden om Europadomstolen kommer fram till att det strider mot mänskliga rättigheter att tvingas att delta i något som strider mot den religionen man tillhör.

  Jag uppfattar det inte som en myndighetsbeslut som bara kan överklagas av den som beslutet berör, t ex anställda eftersom det är ett politiskt beslut.

  Det blir spännande att höra vad sjukvårdsförbundet kommer fram till. Ännu mer spännande om Europadomstolen pröva ärendet.

  Om andra religioner kan bli diskriminerade enligt lag så borde kristna också få samma behandling. Dock är jag långt ifrån säker på att vi har samma rättigheter.

      (Reply)

 136. Fredrik,

  “Det kanske är dumt av mig att förgripa det svar du kommer få. ”

  Nej, det tror jag inte. Din information är intressant. Förbundet har lämnat frågorna till sin jurist.

  /Ulrika

      (Reply)

 137. Ulrika,

  Dessa saker är svåra att behandla på djupet på grund av både historiska och kulturella kopplingar till det som majoriteten anser vara “moral”.

  Hur “gifte sig” Isak?

  Det som är universellt är emellertid att man ingår ett äktenskap som är avsett att vara det starkaste bandet mellan en man och en kvinna livet ut.

  Ett band som enligt Guds förordning bör vara starkare än bådas band med släkt, vänner och föräldrar.

  Mergifte är inte i enlighet med Guds förordning, vare sig det handlar om samtidig polygami eller seriell polygami. Samma gäller givetvis polyandri.

  RKK lägger stor vikt vid att äktenskapet måste välsignas av en katolsk präst. Man erkänner således inte den lagliga vigseln hos borgmästaren.

  Min “insikt” (eller brist på insikt) är att det handlar i första hand om parets avsikter och löfte inför Gud. I andra hand om bekännelsen av deras enhet inför släkt och vänner. Och i tredje hand om den lagliga biten.

  Men lika väl som man inte kan skippa vare sig hjärta, hjärna eller lungor och tro sig leva, kan man skippa en av dessa tre och tro sig vara “gift”.

  /Kjell

  PS. Och att rebellera mot samlevnades ordning, så länge den överenstämmer med Guds bud, är ingen till välsignelse eller ära.

      (Reply)

 138. Vi hamnar kanske lite offtopic,

  Äktenskap har historiskt kopplats till samlag. Först en fest för släkt och vänner, därefter fullbordades äktenskapet genom samlag. Det historiska äktenskapet har sin grund i Bibeln, även om jag inte kan peka ut ett bibelställe. Det står både i GT och NT om bröllopsfest och beskrivning om äktenskapets fullbordan, t ex Jakob som trodde att han gift sig med Rakel men upptäckte att han gift sig med Lea när solen gick upp.

  På medeltiden i Sverige krävdes två vitten på att äktenskapet fullbordades. Om äktenskapet inte fullbordades kunde någon av parterna kräva annullering av äktenskapet. Annullering är inte samma sak som skilsmässa.

  Äktenskapet som vi har idag är en utveckling av rättstradition. Från början behövdes inte särskilda register vilket är ett krav idag. Vi kan i Biblisk mening fortsätta med att pastor viger ett par inför Gud och församlingen. Paret lever i ett bibliskt äktenskap men går miste om samhällets skydd och fördelar som äktenskapet ger. Det kan övervinnas genom borglig vigsel. Så fungerar det i katolska länder.

      (Reply)

 139. Kjell (och Ulrika),

  Problemet jag är ute efter är inte hur man viger en man och en kvinna, utan vägran att befatta sig med same-sex.

  Det gäller alltså inte vigselritual men allt som rör bröllops med service av olika slag, t.ex. att hyra ut kyrkor och böndehus för vigslar (kommersiellt, och uthyrning motiveras av behov av lokal där den egna är för liten / för stor, för långt ifrån flesta gästerna etc), det gäller bröllopstillbehör med tvång att understödja homo-bröllop med blomsterarrangemang, tårtor etc. Vet man inte om vem som skall ha en produkt spelar det förstås ingen roll, men exemplen i USA visar hur kristna blir åtkomliga. Man provocerar företagare som kan tänkas avböja att tillhandahålla en service eller produkt, och då blir de bötfällda, och om de insisterar stängs verksamheterna ner. Obamas adinistration har sagt det rakt ut att “om ni inte följer våra regler så stänger vi ner er”. Punkt.

  Totalitärt maktspråk.

  En gång till, men utförligare – Det är naturligtvis inte så att en massa kristna advokater skall ränna omkring och tvinga det sekulära samhället att följa det ena eller den andra ritualet. Problemet är istället, som sagt, att same-sex likställs under samma begrepp som det av Gud instiftade äktenskapet med en man och en kvinna, alltså inte hur ritualet går till. Och när äktenskapets motsats innesluts under samma begrepp leder det till att hatbrotts- och diskrimineringslagar kan sättas in för att klämma åt kristna. Där är problemet. Förutom att med tiden framtår styggelsen som normal, eftersom det kallas “äktenskap”.

  Bakfalsk och i enbart ont syfte. Homosexuella VET att deras livstil uttryckligen förbjuds av Bibelns Gud, och just DÄRFÖR vill de håna Gud och de kristna genom att tvinga sig på på detta sätt.

  // Rolf Lampa

      (Reply)

 140. Rolf Lampa skrev: “Man provocerar företagare som kan tänkas avböja att tillhandahålla en service eller produkt, och då blir de bötfällda, och om de insisterar stängs verksamheterna ner.”

  Jag förstår helt hur du menar och håller även med att den ondes domän har flyttat gränserna ordentligt med hjälp av homolobbyn.

  Och för helhetsbildens skull måste vi ändå komma ihåg att det alltid har funnits jobb man inte kan ha om man är Kristustrogen.

  Gränserna är inte svart-vita och vi måste säkerligen låta var och en själv följa samvetets röst, men jag skall nämna ett antal exempel.

  Expedit på Systembolaget? Tryckeriarbetare där man trycker pornografiska tidskrifter? Produktionsmedarbetare i tobaksindustrin? Försäljare i en kiosk där man säljer både ockult och otuktigt material?

  Nu tillkommer således alla problem med att vara aktiv i vigsel-industrin.

  Bagaren kanske tvingas sätta upp en skylt som meddelar att inga bakverk med inskriptioner ingår i assortimentet. Eller göra en lista med inskriptioner som finns i hans förråd.

  Att tryck och förföljelse kommer att tilltaga är givet.

  Rådet att vara fredsamma som duvor och sluga som ormar är givet.

  Tyvärr möter man många som är fredsamma som ormar och sluga som duvor. Gissa om det leder till onödiga tvister.

  /Kjell

      (Reply)

 141. Kjell och Rolf, jag tycker att problemet är att äktenskapet som kommer från Bibeln har kapats av regnbågsrörelsen. Andra kulturer och religioner har också äktenskap som också utgår från man + kvinna. Men det råder inga tvivel om att Sveriges rättstraditioner utgår från Bibeln. Jag skulle kunna skriva en lång avhandling om hur Moseböcker stått som förbild när Sveriges lagar har instiftas, t ex skillnad mellan mord och vållande till annans död, dvs uppsåt som är centralt i västerländsk rättstradition. Jordarrende är ofta på 49 år. Jag har alltid tyckt att det är ett konstigt ojämnt tal, tills en pastor nyligen predikade om jubelåret.

  Regnbågsrörelsen har också kapat regnbågen, Guds bevis för att han inte skall kollektivt utplåna människor.

  Vi har förmodligen inget val när det gäller äktenskapet. Vi har förlorat slaget. Om någon idag söker tjänst inom svenska kyrkan så har de små möjligheter att få tjänsten om de inte erkänner regnbågsäktenskapet. Jag har en släktning på min frus sida som har sökt tjänst som präst inom Svk men inte fått någon tjänst när han inte skrivit under ett dokument som förväntas av honom eftersom dokumentet strider mot traditionell evangelisk tro, kommer dock inte ihåg punkterna i dokumentet men det handlar om betydligt mer än att erkänna kvinnliga präst (ingen stötesten i detta fallet). Han är därför präst inom Efs. Undrar hur länge det går att vara traditionellt evangelisk troende inom Efs, eller något annat samfund. Det går fruktansvärt fort nu.

  Se där, nu behöver vi byta ut evangelisk tro till traditionellt evangelisk tro. Eller kanske vi kanske ska kalla det för klassisk evangelisk tro.

  Ett litet tillägg när ändå har skrivit en halv uppsatts. Jag var på barndop nyligen. Prästen bad direkt till den heliga Anden. Min fru har svårt för det.

  Det egentliga innehållet, i diskussionen, är att det i alla tider gått att vara sjuksköterska utan att behöva göra avkall på sitt samvete. Idag går det tydligen inte. Därför tycker jag att det ska finnas samvetsklausul. Jämförelse med andra arbeten haltar därför att det är en kristen gärning att ta hand om sjuka och det har gått bra i flera hundra år.

      (Reply)

 142. Jag noterar att bagaren i USA, som vägrade baka en bröllopstårta till ett homosexuellt par, har frikännts i Högsta Domstolen.

  Kristen bagare vägrade göra bröllopstårta till gaypar – får rätt

  Den civilrättsliga kommission som tidigare dömt till bagaren Jack Phillips nackdel, har visat sig ha haft en fientlig inställning till religion vilket strider mot konstitutionen, anser domstolen. Domen föll med rösterna 7–2, rapporterar CNN.

  I strävan att bevisa att homosexualitet är naturligt vill homosexuella gärna vara “likare” än resten av mänskligheten.

  Gott att HD beslutade rätt.

  Denne bagare levererar inte heller bakverk till sataniska fester som t.ex. Halloween.

  /Kjell

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *