Svalnad kärlek

Det blir dags att ännu en gång ryta till angående det missbrukade uttrycket “kärleken har svalnat” som används för att anfalla var och en som opponerar sig mot lärare som predikar och praktiserar villor.

Vi tar citatet från Matt. 24:11-13

Många falska profeter skall träda fram och bedra många. Och eftersom laglösheten tilltar, kommer kärleken att svalna hos de flesta. Men den som håller ut intill slutet skall bli frälst.

Inneslutet i dessa tre verser talar Jesus om villolärare, tilltagande laglöshet och svalnad kärlek. Jag återkommer till detta.

Kanske kommer det att bli svårt att “vara uthållig till slutet” när fromma versioner av “Bror Duktig” anfaller från “de troendes led”.

Ef. 4:14-15

Vi skall då inte längre vara barn som kastas hit och dit av vågorna och som förs bort av varje vindkast i läran, när människorna bedriver sitt falska spel och i sin list förleder till villfarelse. Vi skall i stället i kärlek hålla fast vid sanningen och i allt växa upp till honom som är huvudet, nämligen Kristus.

Inneslutet i dessa två verser talar Paulus om villolärare och trohet till Kristus genom “att i kärlek hålla fast vid sanningen”.

Och till sist ännu ett citat taget ur 2 Tess 2:9-12

Den laglöses ankomst är ett verk av Satan och sker med stor kraft, med lögnens alla tecken och under och med all slags orättfärdighet som bedrar dem som går förlorade, eftersom de inte tog emot sanningen och älskade den, så att de kunde bli frälsta. Därför sänder Gud en kraftig villfarelse över dem så att de tror på lögnen och blir dömda, alla dessa som inte har trott på sanningen utan njutit av orättfärdigheten.

I dessa fyra verser talar Paulus om den upptrappning av villolära, åtföljd av under och tecken, som blir slutskedet innan Antikrist uppträder. Och han påpekar att alla som “njuter av denna orättfärdighet” satte sin tilltro till lögnen.

Varför?

Jo de saknade kärlek till sanningen!

Den som vill förstå vad det innebär att laglösheten leder till svalnad kärlek kan förstå det.

Laglöshet innebär att man själv vill bestämma sina egna regler, inom vilka man lever sitt liv. Att man således förkastar Guds Ord.

Det torde vara uppenbart för alla som vill se det att troheten mot Guds Ord inte står högt i kurs i vår tid. Bibeln har blivit så oviktig för många att de inte ens bryr sig om att läsa den så att de kan växa upp i förståelsen för Guds Ord.

Summan av Guds Ord är Sanning och eftersom man vill vara sin egen bas och själv skriva de bud man vill följa, alltså laglöshet, så blir detta synonymt med att förakta Guds Ord, alltså att inte ha kärlek till sanningen.

Det är detta som texterna handlar om.

Det handlar inte om att se mellan fingrarna och vara snäll mot villolärare.

Det handlar om att anamma Guds Ord som högsta och enda auktoritet!

/Kjell
.

Views: 37

6 thoughts on “Svalnad kärlek”

 1. Känner någon till ordet “sykofant”?

  Hör följer Wikipedias beskrivning:

  Sykofant (grek. sykophantes, möjligen “person, som anger dem, som olagligt för ut fikon”) var i antikens Athen en privatperson som för egen vinnings skull startade domstolsprocesser genom att väcka åtal eller i utpressningssyfte hotade att göra det. I nutida svenska, där ordet knappast används flitigt, kan ordet avse baktalare, bakdantare, angivare, utpressare men även lismare. Ordet tycks docks ha och ha haft en även bredare negativ personbeskrivningsbetydelse och i en del äldre källor tycks ordet avse politisk angivare.

  Det är med anledning av bakdantare och lismare på en välkänd svensk (så kallad) kristen blogg som jag skrev denna artikel.

  Med deras explicita tillåtelse skulle jag gärna länka och citera. Men jag har lovat att inte göra det, så jag står vid mitt löfte tills de själva ber om ändring.

  /Kjell

  PS. Vill du ha länken per email säg bara till så sänder jag den.

      (Reply)

 2. Vidrig kärlek

  Kjell, återigen ett angeläget och mycket klargörande blogginlägg.

  Jag tror att det finns de som blir lurade av den det sociala trycket och falska uppställningen i denna fråga, men som omedelbart korrigerar sig när de får se saken göras tydlig på detta sätt. Glädjande därför att du lyfter fram saken och gör den så tydlig!

  Jag har en del egna erfarenheter på området efter att jag avslöjade en pedofilpredikant (och tillika söndagsskollärare) och, det verkar höra till, ett utbrett förakt för sanningen i den omedelbara närhet som gjorde det praktiskt möjligt för rysligheterna att kunna inträffa. I några år har jag sedan dess kallats för “Judas” och även “Satan” och naturligtvis, “kärlekslös”, för att jag naiv som jag var trodde alla ville rensa upp med hjälp av sanningen istället för att mörka och på olika sätt skydda dem som förgått sig. När allt blir bakvänt, skulle man kunna säga.

  Sedan dess hatar jag “kärlek” som hatar sanning. För den som klarar av att fatta vad jag menar. Vidrigt är det i alla fall med kärlek utan sanning. Jag har börjat föreslå att vi kristna skall fara på prideparader och lära oss sådan kärlek. Alltså sådan kärlek som är frikopplad från sanningen. Sådan kärlek är pervers och den skyddar allt perverst men angriper allt som är av Gud. Punkt.

  Och människor fullständigt krossas av den ondska man släpper lös på det sättet.

  // Rolf Lampa

      (Reply)

 3. Rolf Lampa skrev: ” ett utbrett förakt för sanningen i den omedelbara närhet som gjorde det praktiskt möjligt för rysligheterna att kunna inträffa”

  Jo det är väl det typiska i sammanhanget och stämmer så väl med varningen i Bibeln.

  Det intressanta, som många missar, är ordningsföljden.

  Det står ju faktiskt att laglösheten leder till att kärleken svalnar. Vilket låter som en ologisk ordningsföljd.

  Jag har träffat många som läser det som att den svalnade kärleken leder till laglöshet. Vilket ungefär stämmer med våra humanistiska tankegångar.

  Men det handlar således om att plocka åt sig det man gillar i Guds Ord och rata resten. Att kalibrera Skriften mot vår egen “moral”. Ursynden som drabbade Adam och Eva i paradiset.

  Att resultatet då blev förskräckligt vet vi om vi läser vidare.

  Resultatet blir sannerligen inte mindre förskräckligt i vår tid.

  Det finns gott om det du kallar “vidrig kärlek”.

  /Kjell

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *