Rätt och slätt

Detta blir inte en bloggpost i ordets rätta bemärkelse, bara en information och lite bakgrund.

Det är nu 5 år sedan jag upptäckte bloggarna. Först visste jag inte riktigt hur det funkade med att kommentera.

Man var tvungen att uppge ett användarnamn och en emailaddress. Det var tydligt att många använde pseudonymer, alias och signaturer.

Okunnig och nybörjare valde jag att använda olika pseudonymer på olika bloggar, men upptäckte ganska snart att detta inte var bra, så jag funderade på en generell pseudonym.

Den blogg jag upptäckte först, hittade jag via Google när jag sökte efter något. Minns inte längre vad. Det fanns intressant läsning där, men jag blev konfunderad över vissa saker som skrevs.

Jag förstod nämligen inte att det var vitt skilda personer, som på intet sätt var “organiserade” av bloggen, som skrev sina högst personliga meningar och tolkningar där. Jag trodde att de på något sätt tillhörde bloggen.

Jag skrev ett mejl till (en av) bloggens ledare och undrade angående detta. Han svarade att jag inte får tillskriva bloggposters författare de meningar som kommentatorer yttrar.

Det tog ett tag att vänja sig och lära känna igen de olika deltagarna. Innan dess var sammelsuriet av käpphästar, logik, trasiga stenkakor, riktiga juveler och frågor ganska förbryllande.

Det dröjde inte länge innan jag blev tillfrågad om jag ville skriva en gästblogg. Så skedde, och därmed var min pseudonym så att säga fastställd.

När man skriver bloggposter och sedan får kommentarer som man bör besvara, lär man känna de deltagande kommentatorerna bättre.

Så här i efterskott, med vad jag nu vet, skulle jag ha valt en annan signatur.

Jag tänker nu dra en linje och i fortsättningen blogga och kommentera under mitt namn “Kjell”. Rätt och slätt, kort och gott.

För att undvika bryderier har jag städat upp bloggen och bytt ut min pseudonym mot “Kjell” överallt.

Några funderingar angående bloggar och samtalsfora

Jag tycker mej se en hel del förändringar i bloggvärlden.

Först upptäckte man någon blogg med mycket trafik. Sedan började man kommentera där. Snart upptäckte man att somliga andra deltagare var, skall vi säga, jobbiga.

Men bloggande kostar inget annat än tid om man redan har en bra internet-uppkoppling, så varför inte starta eget?

Bloggar växte upp som svampar ur jorden!

Splittringar, konfrontationer, moderation, portande, gyttjebollar från det ena diket till det andra.

Det finns bloggar som släpper in alla kommentarer, och det finns bloggar som inte har en kommentarfunktion. Men generellt sett har det blivit vanligare med strängare moderation. Och jag tror det är bra. Troligen kommer moderationen att bli strängare än den är nu.

Det finns exempel där bloggägare låter bloggkollegor bli anfallna på den egna bloggen utan att säga ett knyst, eller till och med bidra i anfallen. Och lägg nu märke till vad jag skriver. Samtidigt skriver de på dessa bloggkollegors bloggar och gör reklam för sina egna bloggar.

Somliga bloggar har “utvecklats” i riktningen att bli nyhetsmedia. Somliga bloggar har blivit synkretiska samlingar av publicister. Somliga bloggar har valt en allt snävare dogmatik. I somliga bloggar kör kommentatorerna oförtröttligt sina egna monologer. Ingen nämnd ingen glömd.

Till sist då en tanke om min egen blogg.

Vad blir fortsättningen?

Jag vet det faktiskt inte, men vill heller inte sudda ut det jag har skrivit. Det står jag för och kommer jag att få avlägga räkenskap för.

Hur ofta det blir nya artiklar kan jag inte säga. Resten av detta år ämnar jag ta det lugnt och söka Herrens ledning om detta.

En sak kan jag säkert säga: Vill du ha många vänner skall du inte börja blogga 🙂 I alla fall inte om du anser att “Tron är en fast tillförsikt”, något konkret man står för. Något som kan leda till att man inte kan gå i ok med vem som helst.

Om du däremot vill syssla med nyhetsförmedling, synkretism och flummande har du inget att frukta, så länge du lever.

Sow a thought, reap an act; sow an act, reap a habit; sow a habit, reap a character; sow a character, reap a destiny!

Så en tanke – skörda en handling;
Så en handling – skörda en vana;
Så en vana – skörda en personlighet;
Så en personlighet – skörda din destination!

Herren välsigne och bevare dej och de dina!

/Kjell

Views: 34

2 thoughts on “Rätt och slätt”

 1. “Om du däremot vill syssla med nyhetsförmedling, synkretism och flummande har du inget att frukta, så länge du lever.”

  Jag känner till en blogg som idag nästan är ekumenisk i den betydelsen att man börjat tumma på Skriften för att kalla alla möjliga ens syskon i Herren. Även den värste bedragare. De har bara hamnat lite snett, säger man. Det är Kristi kärlek menar man. Jag menar det är flumm.

  En väg för att få till en mänsklig enhet är att börja kompromissa.

  Vi får se vart det bär hän med bloggen jag tänker på men det ser idag inte så bra ut.

      (Reply)

 2. Andreas Frost,

  Frågan är väl hur många som skulle välja att “inte ha något att frukta så länge de lever”, mot alternativet att “inte ha något att frukta i evigheten”.

  Matt. 10:28 Var inte rädda för dem som dödar kroppen men inte kan döda själen. Frukta i stället honom som kan fördärva både själ och kropp i Gehenna.

  Och frågan är aktuell för oss alla som lever nu när den stora vedermödans tid “är nära”.

  Herren give att vi väljer rätt!

  /Kjell

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *