Helt onödig företeelse

Bloggkollega Stig Melin erbjöd följande som gästblogg här.

Det kan vara värt att fundera på hur man går ut på gator och gränder just i den situation man lever i. Skulle en WiFi eller en mobil uppkoppling kanske kunna vara gränder till bredbandsgatan?

Har du, som läser här, synpunkter på evangelisation och vittnande? Skriv gärna ner dina tankar som kommentar här, även om de handlar om andra vägar än den elektroniska att nå andra människor.

Evangelium från ovan – för ovana

Tekniken gör sina landvinningar och vi som kristna försöker utnyttja den på olika sätt. I ett tidigare inlägg på egen blogg visade jag på hur lätt det är att läsa bibeln på Ipad. Det har säker många redan upptäckt. Jag har också fått positiv respons på detta. Om det kan hjälpa någon att upptäcka rikedomen i Guds ord på det sättet är jag glad.

Det finns en annan teknik som också börjar göra sig gällande mer och mer. Det är att många kan göra sin röst hörd/sedd i form av bloggar, varav jag också har en. Vi är inte alltid så väl sedda av etablissemanget, dvs av dem som tycker sig ha ensamrätt på Ordet. En anledning till detta är att vi utnyttjar vår frihet att ibland tänka själva. Inte alltid som det föreskrivs. Förvånande nog eftersom vi är uppmuntrade att pröva det som sägs.

En ledande pastor skrev i ett sammanhang att bloggare var en helt onödig företeelse. De kan inte vinna matchen, skrev han. Jag som inte ens uppfattat att det pågår en match. Tänker man så, har det nog gått prestige i frågan. Pastorer som ser sig själva som ensam bärare av församlingens uppgift tänker nog för stort om sin egen roll. Om man inte klarar av att förklara sina beslut och föra ett normalt samtal med medlemmar, även om man inte är helt överens, då tappar man i förtroende. Den egna storheten skulle i sådana fall må bra av en återgång till biblisk standard. Finns det möjligen ett inbyggt systemfel här? Är det möjligen ett företagstänkandet med i bilden?

Sen det här med ny teknik.

Tänk om varje församling skulle anställa en IT-pastor, i varje fall en inom regionen, någon som har förmåga att se de möjligheter som finns i detta media, och utnyttja den. Den plats som bloggarna håller till på, ger plats även för pastorer. Den platsen skulle kunna utvecklas till ett forum som skulle kunna samla en betydande publik, nåbar för evangelium. Kanske församlingarna med gemensamma krafter kan skapa en kontaktbank där människor kan ledas vidare.

Jag tror vi har möjlighet att nå många datoranvändare här och skapa, och utveckla nya kontakter. Men det krävs att initiativ tas och ett nytt tänkande. Om vi menar oss ha något att säga vår omvärld, skall vi säga det till dem, inte behålla det för egen del. En IT-akademi skulle kunna förmedla den undervisning som behövs för att på det sättet få en ny missionsform att ta form. Hur det sedan i detalj skall fungera blir en fråga att lösa tillsammans med den helige Ande, hjälparen ni vet.

Aposteln Petrus citerade en profetia av Joel där han säger att ”Gamla män skall ha drömmar”, så ur den synpunkten är jag rätt ute. Det kanske också är gamla män som har tid att drömma, som ges överblick, skilja det som är viktigt från det oviktiga.

Joels profetia gällde unga män också.

Drömmer jag för stort? Det gör jag säkert.

/Stig

Views: 39

21 thoughts on “Helt onödig företeelse”

 1. Det har väl alltid funnits en misstro mot nyheter bland de kristna. Och inte är det helt “fel” heller.

  Men man borde kunna inse att det inte går att leva utanför den infrastruktur som finns i samhället, annat än om man gör som Amish.

  Det finns sekter “Over There” som anser att man skall ha husks and hooks, hyskor och hakar, för att knapparna är en ny uppfinning och således djävulska saker.

  I princip tycker jag att förbjudandet av t.ex. TV, vilket faktiskt har hänt, är ungefär samma sak som tvånget att slöja sig med en burka.

  Visst finns det mycket galenskap att se på om man har en TV, men valet är ju fritt att låta bli. Lika väl som man har frihet att inte stjäla, ljuga och begå äktenskapsbrott fastän det finns massor med saker att plocka med sig från varuhusen, stora möjligheter att bära falskt vittnesbörd, och legio tillfällen att bära sig illa åt.

  Frågan, i samband med dina funderingar är väl hur många man skulle kunna nå via internet.

  Själv tror jag inte att det är värst effektivt.

  Kolla bara hur bloggarna funkar.

  Helt onödiga? Tja, kanske inte.

  Mödan värt? Jag tvivlar ofta på det.

  /Kjell

      (Reply)

 2. Hej Kjell!
  Bloggandet är till glädje för väldigt få människor, tror jag också.
  Och det kan man väl nöja sig med, om man inte tror att det kan förändras. Jag vet inte om det går heller. Jag var mest ute för att sondera. Vilken typ av människa är vi egentligen, vi som envisas med att vilja låta andra läsa vad vi skriver. Precis som om det är viktigt. Är vi narccisistiskt tänkande, eller tror vi oss om att ha något viktigt att förmedla. Om vi inte blir lästa, kan vi väl lika gärna lägga oss i en säng och sparka oss trötta. Det finns dock ett visst nöje att finna ut om det går att formulera sig begripligt om man tror att man har något att säga. Den som anser sig ha fått uppdraget att uttrycka något är väl en pastor. Jag kan inte frigöra mig från tanken att han har en mycket större marknad än den han ser i kyrkan. Varför vill han inte utnyttja det? Det går inte, kanske han tänker. Det gör det visst det, om han vill.
  Ja Kjell, det var något osammanhämgande tankar, och eftersom det nog bara är du och jag som läser det, avslutar jag här och önskar dig allt gott.
  /Stig

  PS
  Jag har formulerat ett sorts kåseri om hur det går till när Antikrist vill sälja in “märket”.
  Vi får se om jag “släpper det” DS

      (Reply)

 3. Stig Melin skrev: “eftersom det nog bara är du och jag som läser det”

  Nej, där har du fel. Det läser 500 gånger flera människor än de som kommenterar.

  Eller med andra ord… Bara 0.2% av alla som läser på bloggarna kommenterar. Det brukade vara 0.5% till 1%. Det har minskat.

  Och därför kommer nog bloggarna att slumra in.

  Jag tror som du att det finns tre giltiga orsaker att blogga:

  1. Att tvinga sig själv att formulera sina tankar på ett logiskt och begripligt sätt.
  2. Att vittna om vad man tror och har upplevt.
  3. Att låta andra utmana de tankar man har.

  Det behöver således inte vara någon “narcissism”.

  /Kjell

      (Reply)

 4. Våga vara lite radikal, Kjell. Var emot EU eller var radikal i någon annan viktig fråga. Risken är att din blogg “dör” annars. Finns exempel på bloggdöd (ska inte nämna de olyckliga som fjäskar och modererar om vartannat och har drabbats).

      (Reply)

 5. Lars W,

  Det tycks mej att det är radikalt att inte vara emot EU i Sverige.

  Jag är inte emot EU och inte emot Euro utan irriterar mej på United Kingdom och Sverige som vill vara med med ena benet bara de får krångla till det och skälla vilt.

  Och vad gäller bloggdöd är det väl ingen större katastrof.

  Det tycks mej som att en sorts bloggtrötthet har uppstått.

  De som kommenterar kan räknas på fingrarna. Per blogg på ena handens fingrar.

  Sedan finns det ju bloggar som funkar utan kommentarer….

  /Kjell

      (Reply)

 6. Lars W,

  Jag känner inget behov av att uttala mej om bröderna Gilbrandt, Wilkerson och Nilsson, men jag kan uttala mej om hur jag ser på saken.

  Antikrist kommer att uppträda på scenen när Herren ger honom tillstånd till det. Då börjar ju den slutgiltiga nedräkningen till Herrens återkomst.

  Den enda “metod” som Guds Ord anger för att påskynda Herrens återkomst är att lyda missionsbefallningen och bringa evangeli budskap till alla folk, samt själva leva “heligt och gudfruktigt”.

  Sedan är det ju så att Gud “har fastställt bestämda tider och utstakat de gränser inom vilka de skall bo,” och jag vet att du tolkar detta annorlunda än jag.

  Min tolkning är att när gränserna suddas ut så sker det i enlighet med Guds plan.

  Östgötar och Västgötar fick sina gränser utsuddade och blev Sverige. Sverige försökte sudda ut en massa gränser under den tid man ville leka stormakt, men gränserna kom tillbaka.

  Stormakterna delade in Afrika, och drog gränser med penna och linjal utan att alls fundera på var “folken” bodde. Detta är en stor anledning till stamkonflikterna här.

  Jag är inte alls så säker på att geografiska gränser är så värst viktiga längre i en värld där andliga gränser nästan har försvunnit.

  Sverige har sedan länge slopat alla gränser med den Anglo-Saxiska världen och på senare tid med hinduismen.

  Nationalistiska sentiment ser jag som som verktyg åt maktgiriga politiker. Vill inte gå in i detaljer med kan säga att jag blir spysjuk när jag ser hur barn indoktrineras att uppträda i grupp och besjunga sitt land och sin fantastiska ledare i länder där alla hellre borde klä sig i säck och aska och gråta.

  Så, tyvärr Lars kan jag inte dela dina och andras etnocentriska anti-EU-sentiment. Den som vill se den större bilden kan förstå att EU var och är en nödvändighet.

  /Kjell

  PS. Europas finansministrar har nu kommit överens om reglerna för en europeisk bank-union.

  Mötet började 12.12.12 och slutade 13.12.12. Det du! Nummermagikernas kvarnar kan börja mala…..

      (Reply)

 7. “Mötet började 12.12.12 och slutade 13.12.12. Det du!”

  Din gematrik kan du behålla. Det är Bibelns profetior och dess gematri som är intressanta. Och relevanta. Vi har stött och blött detta så många gånger. Du är en inbiten EU-fil. Hoppas det finns någon läsning på ditt problem…

  Svara gärna i Berndts forum så andra får se svaren. De är inte helt ointressanta med tanke på de tungviktare på området jag nämner.

  Vilddjurets rike är ett specifikt område enligt Bibeln. Jag, Holger Nilsson, David Wilkerson, CA Chader m fl m fl är överens om detta rikes principiella läge. Då är det extra intressant vilket område du tycker stämmer med Bibelns profetior.

      (Reply)

 8. Lars W,

  Förhoppningsvis såg du att mitt PS om 12.12.12 var en cynism.

  Men tydligen kommer det inte fram vad jag försöker säga.

  Du och några till har spekulerat ut att Europa blir centrum för Antikrist.

  Men eftersom han får “makt över alla stammar och folk och språk och folkslag” är det väl av sekundärt intresse precis var centrum ligger.

  Något obstinat, du ville ju att jag skulle vara kontroverisell, blir min kommentar: Än se’n då?

  Att frustrera nyttigt och nödvändigt samarbete kan knappast vara det vi är kallade till.

  Och för att bli ännu mer kontroversiell….

  För alla som åren igenom har spenderat massor av tid till eskatologiska spekulationer, och nu inte längre lever, var det väl ett ofantligt slöseri med tid som kunde ha använts bättre?

  Jag tror mej ha tilläckligt med signalement att kunna känna igen Antikrist om han skulle uppträda innan jag får flytta hem.

  Och skulle jag få flytta hem innan detta sker är ju resten totalt irrelevant för mej.

  /Kjell

      (Reply)

 9. Vad som är radikalt eller inte visavi EU är väl inte så intressant, egentligen. EU finns där och är en maktfaktor i Europa.
  Jag ser EU som en tänkbar utgångspunkt för Antikrist, beroende på vissa omständigheter. I vår globala värld kan ha uppträda någon annanstans lika väl. Skillnaden är väl försumbar. Det som är viktigast är väl att förstå tiden.
  Jag skulle önska att vi som kristna höjer garden i frågan och mer förstå att vi har ett jobb att göra innan han kommer och inte leka bort den. Beträffande reonemangen om när Jesus skall komma tillbaka kan man väl dra slutsatsen att först kommer Antikrist, rensar upp bland oss kristna, sedan kommer Jesus.
  /Stig

      (Reply)

 10. Stig Melin,

  Jag tänker nog ungefär som du i detta, men det var ju Lars jag svarade och han har mycket specifika tankar runt allt som har med eskatologi att göra.

  Själv är jag inte värst intresserad av eskatologi. Bara i de fall där exotiska läror kan leda till förlust av insikt eller till villor.

  Pre-tribbare löper till exempel risken att tro att Antikrist är Kristus och jubla över den stora väckelsen när alla omvänder sig till denne. Pre-tribbare tror ju att de skall ryckas upp innan Antikrist framträder.

  Som jag ser det löper anhängare av sidledsförflyttings-läran samma risk när eventuella falska rykten säger att Antikrist regerar som kung i Jerusalem.

  Bara för att nämna två exempel.

  /Kjell

      (Reply)

 11. Kjell skriver: “Det tycks mej som att en sorts bloggtrötthet har uppstått.” slut citat.

  Ja Kjell, du har helt rätt i det. För om jag drar mig till minnes de år jag bevakat dessa bloggar sedan tidigt 2009 och även skrivit en och annan kommentar i min iver, kan inte jag se att det blivit någon märkbar förändring bland bloggarnas ämnen. Men å andra sidan kanske det burit god frukt. Man kan hoppas på det i alla fall, med tanke på så mycket man- och kvinnotimmar som lagts på dessa teorier, tolkningar och eskatologiska resonemang. Det är nog jobbigt att behålla sin barnatro ändå i dessa tider, utan att delta i dessa resonemang som ibland mer förvirrar och skymmer sikten än förenar och lyfter blicken. Många med mig har förmodligen också insett det.

  Som jag ser på det är det viktigaste idag att hålla sig nära Jesus. Ormen går runt som ett rytande lejon och gör allt han kan för att sprida ont. Rätta mig om jag har fel.

  Fridshälsningar/ Frank

      (Reply)

 12. “Jag ser EU som en tänkbar utgångspunkt för Antikrist, beroende på vissa omständigheter. I vår globala värld kan ha uppträda någon annanstans lika väl. ”

  Om man bortser från Daniels och Johannes profetior vore det tänkbart. Då behövde vi inte ens bekymra oss om någon Antikrist eller något Vilddjurets rike.

  Är man inte så värst intresserad av eskatologi bör man visa en något mer ödmjuk inställning till dem som är det och kanske ägnat sitt liv åt dessa frågor – oss till hjälp och ledning.

      (Reply)

 13. Frank skrev: “Men å andra sidan kanske det burit god frukt. Man kan hoppas på det i alla fall”

  Tja, en gång för många år sedan under en tid av depression skrev jag en bok som jag aldrig publicerade. Boken heter “Genade” som betyder “Nåd” på Holländska.

  Ja, jag skrev den faktiskt på Holländska eftersom jag redan då bodde i Holland.

  Resultatet blev att det ljusnade igen. Tydligen var övningen att sätta mina tankar på pränt mycket bra.

  I bloggarna har man den additionella fördelen att det man skriver nagelfars av andra, som har andra erfarenheter och tänker annorlunda.

  Jag ser bloggandet som en sorts publik dagbok. Ett vittnesbörd.

  Om det kan bli någon till välsignelse är det mycket bra.

  Alla fåfängliga ord kommer jag att få avlägga räkenskap för.

  Men samma skulle ju gälla om jag vittnade i församlingen.

  Eben HaEzer!

  /Kjell

      (Reply)

 14. Ni försöker framstå som om ni har svar men serverar bara avledande manövrar.

  Vad är er uppfattning om Thoralf Gilbrant och Folke Thorell? Om dessa hemgångna gudsmän och deras rika, befruktande livsverk genom skrifter inom eskaologins område?

  Vad anser ni om gudsmannen David Wilkersons varningar för ett återuppstigande romerskt rike i böcker, om hans oro för okunnigheten och aningslösheten han fann i Sverige och Europa och som han uttryckte vid sitt sista besök i Sverige?

  Vad anser ni om C A Chader vilken redan 1936 profeterade i sin då aktuella skrift om ett återuppstigande romerskt rike?

  Vad anser ni om Dr H. Grattan Guiness, som skrev om detta i en mycket läsvärd bok redan 1894?

  Om profeten Johannes som belyste skeendet under 1:a århundradet?

  Om profeten Daniel som skrev det grundläggande verket om världsrikena?

      (Reply)

 15. Lars!
  “Ni försöker framstå som om ni har svar men serverar bara avledande manövrar”

  Jag förstår nog inte vad du menar med avledande manövrar. Avleda från vad?
  När David Wilkerson var i Sverige använde han ord som apati, inte okunnighet och aningslöshet.
  Det är epitet som du tillskriver oss. Han var bekymrad för att vi gick i otakt med Gud. I den mån jag läst de författare du hänvisar mig till har jag läst några, men har inte kunnndet att recensera dem.
  Bibeln är för mig den viktigaste källan. Jag äger sedan många år Studiebibeln i fem större band där Thoralf Gilbrant är huvudförfattare. Där finns mycket information att hämta.
  Men det är nog så att man kan aldrig veta vad det är man inte vet.
  /Stig
  Vi är lite off topic nu men Kjell kanske accepterar det.

      (Reply)

 16. Stig Melin skrev: “Vi är lite off topic nu”

  Jag tycker nog att det on topic, som jag tolkar din artikel. Den handlar ju om att en del anser att andra borde tiga på internet och att några anser att det är irrelevant.

  Vad gäller de namn som Lars nämner, med undantag för de kanoniserade Daniel och Johannes är det min mening att deras tolkningar är influerade av den tid de levde (lever) i och den kultur de hade insupit.

  Jag ringaktar inte deras insats men är inte heller beredd att kanonisera deras tolkningar.

  /Kjell

      (Reply)

 17. Lars W,

  Vi talar fortfarande om två helt olika saker. Och skillnaden ligger inte i huruvida dessa uttydningar av profetian stämmer eller inte.

  Skillnaden består i de slutsatser vi drar av detta i våra dagliga liv här och nu.

  Du drar slutsatsen att du på alla sätt måste försöka motverka ett europeiskt samarbete.

  Jag drar inte samma slutsats. Jag anser att det europeiska samarbetet är både nödvändigt och nyttigt.

  Gud beslutar var och när Antikrist får uppträda. Oavsett våra tolkningar och slutsatser.

  /Kjell

      (Reply)

 18. Kjell,

  Du drar slutsatsen att Bibelns profetior varnar oss för något vi inte behöver oroa oss för? Så onyttiga är de inte. Vår uppgift är att ta till oss Bibelns profetior, inse vad de handlar om och att agera. Att kringskära det uppstigande Vilddjurets rike och göra det så litet det bara går, med de fredliga medel vi har tillbuds. Vilka är det som besegrar Vilddjuret enligt Uppenbarelseboken? Om du i ord och handling främjar detta rikes tillväxt och maktfullkomlighet motarbetar du med automatik dessa.

  Som så många gånger förr drar jag paralleller till det Tredje riket, det näst sista tyskromerska riket. Var Europas judar betjänta av att detta rike var så utbrett som möjligt? Eller var det en fördel för de förföljda att länder som Sverige och Schweiz utgjorde ett slags fristäder det vilddjursriket? Historien kommer att upprepa sig men i större format. Denna gång “by peace” som det står i Daniels profetia enligt KJV. Denna gång är det inte bara judarna som kommer förföljas. Redan är större delen av Europa, inklusive Vitryssland, Ukraina och Georgien, indraget i stormaktens lek. Liksom flertalet länder i Mellanöstern och Nordafrika. Är det inte stort nog anser du? De fyra friheterna ska införas enligt avtalen kring Partnerskap i öst och Euro-Mediterranean Partnership. En maktelit i Bryssel har fått för sig att de ska härska över allt detta. De har bildat ett Concilium med 10 departement. De letar nu efter den starke man som kan leda denna regering.

      (Reply)

 19. Lars W skrev: “Du drar slutsatsen att Bibelns profetior varnar oss för något vi inte behöver oroa oss för?”

  Matt. 6:34 Gören eder alltså icke bekymmer för morgondagen, ty morgondagen skall själv bära sitt bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.

  Oroa dej så mycket du vill! Om du tror att det hjälper till något.

  Daniel 3:16 Då svarade Sadrak, Mesak och Abed-Nego och sade till konungen: »O Nebukadnessar, vi behöva icke giva dig något svar på detta. 17 Om vår Gud, den som vi dyrka, förmår rädda oss, så skall han ock rädda oss ur den brinnande ugnen och ur din hand, o konung. 18 Men om han icke vill det, så må du veta, o konung, att vi ändå icke dyrka dina gudar, och att vi icke vilja tillbedja den gyllene bildstod som du har låtit ställa upp.»

  /Kjell

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *