Nyheter, eskatologi och bekymmer

Jag tror att många ärliga “läsare” har gått i baklås vad gäller tolkning av eskatologisk profetia.

Så vitt jag förstår kommer Antikrist inte att vara en person man ryggar tillbaka för. Han kommer att vara en lättnadens suck för alla som gör sig bekymmer. Därför börjar jag med att citera vad Guds Ord säger om bekymmer.

Vi tror ju att vi “har” bekymmer. Men Jesus tycks ha sagt att det är något man gör sig. Jag citerar från Lukas denna gång. Bra och saklig kille!

Marta, Marta, du gör dig bekymmer och oroar dig för så mycket.” (Luk. 10:41)

När man ställer er till svars i synagogor och inför makthavare och myndigheter, så gör er inga bekymmer för hur ni skall försvara er eller vad ni skall säga.” (Luk. 12:11)

“Sedan sade Jesus till sina lärjungar: “Därför säger jag er: Gör er inte bekymmer för ert liv, vad ni skall äta, eller för er kropp, vad ni skall klä er med. Livet är mer än maten och kroppen mer än kläderna.” (Luk. 12:22-23)

Vem av er kan med sitt bekymmer lägga en enda aln till sin livslängd? Om ni inte ens förmår så lite, varför bekymrar ni er då för allt det andra?” (Luk. 12:25-26)

Nu vet jag faktiskt inte varför man har översatt det till “livslängd” i svenska biblar. Karl den tolftes översättare skrev följande: “Hvilken af eder kan med sin omsorg föröka till sin växt en aln?

Luther ville ha det till att: “Welcher ist unter euch, ob er schon darum sorget, der da könnte eine Elle lang seiner Größe zusetzen?

King James höll med: “And which of you with taking thought can add to his stature one cubit?

Det är i och för sig inte av större vikt, men ordet “helikia” som används i grundtexten betyder ungefär “mognad” så det kan faktiskt betyda både storlek och ålder.

Vitsen är att det i båda fallen båtar föga att göra sig bekymmer. Om det handlar om livslängd är det till och med bevisat att bekymmer förkortar livet. Så man kan inte bli större och vackrare, men man kan definitivt leva kortare. Kanske bör vi förstå texten i meningen att bekymmer som man gör sig inte bidrar till att man blir visare.

Och nu kommer att av de starkaste citaten som jag måste ta ur 1917’s översättning av Lukas 21:10-19

Därefter sade han till dem: »Folk skall resa sig upp mot folk och rike mot rike; och det skall bliva stora jordbävningar, så ock hungersnöd och farsoter på den ena orten efter den andra, och skräcksyner skola visa sig och stora tecken på himmelen. Men före allt detta skall man gripa eder, man skall förfölja eder och draga eder inför synagogorna och sätta eder i fängelse och föra eder fram inför konungar och landshövdingar, för mitt namns skull. Så skolen I få tillfälle att frambära vittnesbörd. Märken därför noga att I icke förut mån göra eder bekymmer för huru I skolen försvara eder. Ty jag skall giva eder sådana ord och sådan vishet, att ingen av edra vedersakare skall kunna stå emot eller säga något emot. I skolen bliva förrådda till och med av föräldrar och bröder och fränder och vänner; och somliga av eder skall man döda. Och I skolen bliva hatade av alla för mitt namns skull. Men icke ett hår på edra huvuden skall gå förlorat. Genom att vara ståndaktiga skolen I vinna edra själar.

För dem som eventuellt inte är så hemma i lite äldre svenska kan det behöva förtydligas att “icke förut mån göra eder bekymmer” betyder i detta fall ungefär att man gör sig en björntjänst om man funderar ut i förväg vad man skall säga till sitt försvar.

Innan jag analyserar detta tar jag ett sista citat om “bekymmer” ur Fil. 4:6 “Gören eder intet bekymmer, utan låten i allting edra önskningar bliva kunniga inför Gud, genom åkallan och bön, med tacksägelse.

Ja, där står vi då och kan inte annat. Känner du någon som gör sig bekymmer? Jag menar då alltså någon annan än du själv… 🙂 För du gör dej väl bekymmer både lite nu och lite då?

Om du inte ännu har insett att det kokar i världen och att det finns massor av saker att göra sig bekymmer om så vill jag nämna några aktuella saker som verkligen kan få vem som helst att bli neurotisk.

Kommer det att bli krig mellan Israel och Iran? Ja, Irans försvarsminister tvivlar inte. Och när det sker kommer man att utrota det man anser vara jordens pest, nämligen Israel, tror han.

Kommer ekonomin att rasa ihop när dollarn kollapsar enligt Wilkerson och/eller Euron kollapsar enligt anglosaxarna och sverige-exegeterna?

För oss i den så kallade tredje världen ser sakerna kanske annorlunda ut. (Fast i den Bibel jag läser skapade Gud inte tre världar…. Bara en.)

I veckändan som vi har bakom oss blev det ett stort upplopp i en liten by i Holland. Det rapporterades på BBC Facebook party invite sparks riot in Haren, Netherlands. Om du kan läsa holländska kan du läsa lokala rapporter här: Haren likt zijn wonden na nacht van geweld . “Haren (byns namn) slickar såren efter en våldsam natt.”

Och, ser du, detta hade man inte kunnat göra sig bekymmer om i förväg för det var helt oförväntat. En flicka som skickade en inbjudan till sin födelsedag via facebook.

Hur startade “The Arabic Spring”? Hur kommer den att sluta?

Nu skall jag berätta hur jag tror att Antikrists framträdande kommer att se ut.

Det kommer säkerligen att fortsätta att mullra i världen med både det ena och det andra som verkar hotande. Du vet det där med rykten om krig här och där och folk som reser sig upp mot folk. Och, visst, en massa bråk mellan familjemedlemmar som hellre borde välsigna varandra och hjälpa varandra.

Kanske till och med trossyskon kommer att attackera varandra och förkättra varandra för mindre och mindre skillnader i tolkningar. Fast samtidigt kommer troligen stora grupper att skrota alla viktiga sanningar och förenas i synkretistisk ekumenik.

Något liknande händer i Europa där man tar in fler och fler oliktänkande i “unionen”, samtidigt som små etniska grupper vill ha självständighet. Se där leret och järnet. Men dylikt händer inte bara i Europa, det händer över hela jorden.

Det knakar och brakar och skakar. Och mitt i allt detta skall vi inte göra oss bekymmer. För gör vi det så blir trösten desto nödvändigare.

Och trösten kommer. Det kommer att framträda en fantastisk person som löser det ena problemet efter det andra. Bekymren kommer att dunsta bort, så att säga. Personen kommer att bli beundrad av världens ledare och massorna av människor.

För ser du, endera har personer som Walid Shoebat rätt, att Antikrists styre bara kommer att innefatta en del av jordens länder. Företrädesvis de länder som ligger närmast Israel. Eller också är det så att det verkligen handlar om alla folk på hela jorden.

Lukas har fått med en liten upplysning som jag tror ger svaret på frågan: “Men akta er för att berusa er och dricka er fulla och låta era hjärtan tyngas av det dagliga livets omsorger, så att den dagen plötsligt kommer över er som en snara. Ty den skall komma över alla som bor på jorden.” (Luk. 21:34-35)

Först noterar vi att Lukas förmedlar att det han beskriver kommer att gälla alla som bor på jorden.

Det som har översatts med ordet “omsorger” är det grekiska ordet “merimna” som bokstavligen betyder “distraktion”. En sådan distraktion kan otvivelaktigt bestå i behovet att följa nyhetsutsändningar, läsa politiska kommentarer och söka information som kliar en i öronen.

Det är givetvis inget fel att hålla sig hälsosamt informerad om vad som sker nära och fjärran. Men frågan är hur det påverkar oss om vi börjar känna ett slags tvång att kolla börsnoteringar, viktiga politikers och andra opinionsbildares aktuella kommentarer. Eller om vi själva blir opinionsbildare på det lokala planet. Då blir det ju viktigt att konkurera med andra nyhetsförmedlare och andra som försöker förutse framtida utvecklingar.

Det kan bli en ganska stor frestelse att förutse saker och ting så att man efteråt kan säga: Vad var det JAG sa!

Men jag vill framför allt peka på den fetstilta texten i citatet från Lukas 21. Det finns tydligen en risk att det som händer kommer att komma över oss “som en snara”. Bokstavligen betyder ordet “pagis” fälla, och bildligt betyder det trick eller lockelse.

Och det specifika med fällor är ju att de bara funkar om man inte anar att de är fällor. Om råttan skulle förstå att fällan kommer att slå ihop när den försöker ta den läckra och lockande ostbiten så skulle nog råttan låta bli att försöka.

Och om jag nu berättar att ordet “merimna” är just det ord som används i texterna ovan där vi varnas för att göra oss bekymmer, då blir det kanske tydligt hur ofta det talas om detta i Nya Testamentet.

Det finns sannerligen ingen brist på stressade människor, stressfaktorer och erbjudanden om mer eller mindre religiösa metoder att bli av med stressen. Men det finns bara ett sätt att verkligen bli befriad. Och huvudrollspelarna är jag själv och Herren.

Jag avslutar med en uppmaning i Petrus första brev: “Och kasta alla era bekymmer på honom, ty han har omsorg om er.

Det gör man genom att, tala med Herren i bön, vad det än gäller, och vara tacksamma för att Han verkligen bryr sig om oss. “Låten i allting edra önskningar bliva kunniga inför Gud, genom åkallan och bön, med tacksägelse.” (Fil. 4:6)

/Kjell

Läs även: Vi behöver samtala om yttersta tiden

Epilog:

Nu undrar du kanske varför jag skrev denna artikel. Jo, det beror på att jag är väldigt dålig på att inte göra mej bekymmer om vissa saker.

Nu och då har jag berättat varför jag lämnade Sverige. En av anledningarna var alla rop om att “vargen kommer” i form av “doom & gloom profetior”. Det ledde till att jag helt enkelt förlorade hoppet och livsmodet.

I Holland läkte detta efter några år. Så från ungefär 35-års åldern var jag fri och kunde tro att framtiden även kunde innehålla positiva saker. Inte bara katastrofer.

Sedan upptäckte jag bloggarna 2008. Först Aletheia men sedan även andra. Och till min stora förvåning upptäckte jag att många svenskar fortfarande gillar att gotta sig åt doom & gloom spekulationer och katastrof-förväntningar.

Det har nu gått nästan 4 år sedan jag började deltaga i bloggarna. Läsandet av dessa svenska katastrof-bloggar har lagt en grå slöja över min livsglädje igen och jag kommer definitivt att sluta att läsa dem.

Jag är villig att acceptera att beslutet beror på en defekt hos mej. Jag borde ju kasta iväg alla eventuella bekymmer som detta skapar hos mej. Men det kan jag inte utan jag frestas då att ordna och planera och göra mej bekymmer i förväg.

Man gör väl i att ta avstånd från saker som inte har god frukt. Jag behöver inga katastrofhistorier för att intensivt längta efter Herrens återvändo.

Varje dag, jorden runt, har minst sagt nog av sin egen plåga, utan att lägga till spekulativa bekymmer för morgondagen.

Visits: 44

57 thoughts on “Nyheter, eskatologi och bekymmer”

 1. Måste bara tacka. Läser med stor behållning vad du skriver. Om du slutar skriva på Isakssons blogg förlorar den mycket läsvärt.
  Du ger så mycket, snälla sluta inte. Ber för dig. När man är gammal (79 år) och väntar på hemfärd (sjuk) men klarar mig med Herrens nåd, så har internet stor betydelse.
  Är så tacksam att det finns bibeltrogna vänner där. Den undervisningen behövs verkligen.
  Men det finns också många underliga tankar om Guds ord, så det gäller att sålla. Fridshälsning till dig och familjen.

      (Reply)

 2. kerstin,

  Tack för ditt bifall.

  Nu vill jag bara förtydliga att jag inte syftade på någon specifik blogg med detta.

  Jag var ju förr medarbetare på Aletheia men bland annat de konspiratoriska bloggposterna tyckte jag det var svårt att förena mej med.

  För 2 månader sedan publicerade man där en artikel med namnet: “Prepare now, the euro is finished!” Alltså: “Förbered dej nu – euron är ett avslutat kapitel.”

  Kommer författaren att be om ursäkt för sitt felaktiga siande? Eller bara säga, att det fortfarande kommer att ske men det tar lite längre tid.

  Vem hade nytta av hans siande?

  Jag deltar gärna i frågor och funderingar och behov där Skriftens Ord kan vara till nytta.

  Vi får se hur Herren leder.

  Herren välsigne och bevare dej varje dag intill tidens ände!

  /Kjell

      (Reply)

 3. När man jobbar i finansbranschen så tillhör det yrket att hålla sej uppdaterad om vart euron och dollarn är på väg. Det är inte lätt att ha uppfattningar om valutorna ens 3 månader framåt i tiden. Det finns teknisk analys som med kurvor visar hur det borde vara när en valuta närmar sej en punkt den inte brukar underskrida. Men ibland underskrids denna punkt ändå. En bank på vars morgonmöten jag ibland går har en rolig kurva som visar prognoser över valutor o räntor och hur många av dessa som i efterskott visade sej verkligen slå in. I turbulenta tider är det inte många! Så visst måste man hålla koll och göra det bästa av situationen, men det hjälper inte att bekymra sej. Man vet inte hur det går, ingen vet. Vem trodde för ens tre år sen att vi på allvar skulle prata om en upplösning av eurozonen? Jag var inne på det (“vad var det jag sa”, haha) men blev bildligt klappad på huvudet av de Stora Bankanalytikerna, som tyckte att jag var naiv.

  Min mor brukar säga att det man inte kan göra något åt ska man inte bekymra sej för. Det har hon lärt den hårda vägen genom att överrumplas av Röda Armén under kriget. Man ska bara bekymra sej över det man kan göra något åt. Hur mycket blir det då kvar att bekymra sej över? Inte mycket. Möjligen min egen ställning till Jesus. Den kan man göra något åt. Mycket av det är dessutom redan åtgärdat. På korset.

      (Reply)

 4. @wildwest skrev “… det man inte kan göra något åt ska man inte bekymra sej för.

  Detta skriver jag verkligen under på. Det var alltså inte bara jag som tänkte så… =)

  @Kjell:
  Intressant bloggpost! Har aldrig varit särskilt intresserad av eskatologi men har fått ompröva saken sedan jag insett risken att bli vilseförd genom okunnighet. Håller med om att man, som bloggposten lyfter fram så bra, inte skall gå och kring om bekymra sig för det man inte kan förutse eller göra någonting åt. Däremot ger oss Guds ord insikter som gör att vi kan förutse och hålla oss borta från det som är osunt.

  Var dag har nog av sin egen plåga. =)

  // Rolf Lampa

      (Reply)

 5. Lars W skrev: “Gud bevare vårt fosterland från att utgöra en del av detta kärnområde.”

  Jo, vi alla som läser i bloggarna känner ju dina tankar om dessa saker. Och de som har försökt diskutera möjligheten att du kanske inte vet allt i förväg, vet att det inte lyckas.

  Huruvida någon hednanation har någon egen möjlighet att bestämma om sina gränser betvivlar jag. Jag grundar det bland annat på Apg. 17:26:

  “Och han har skapat människosläktets alla folk, alla från en enda stamfader, till att bosätta sig utöver hela jorden; och han har fastställt för dem bestämda tider och utstakat de gränser inom vilka de skola bo.”

  Man skulle ha kunnat bespara sig mycket krig och lidande om man hade överlåtit gränsdragningarna åt Gud, utan att själv “bekymra” sig. För att nu anknyta till artikelns tema.

  Vad gäller Sveriges utanförskap känner du mina tankar. Sveriges utrikespolitik har hundratals år varit att försöka äta kakan och ha den.

  De som trodde sig veta mest om Messias var just de som inte kände igen honom när han kom. Jag tror att samma gäller för dem som nu tror sig veta det mesta om Antikrist. De kommer förmodligen att fortsätta att vänta på någon annan.

  Etnocentricitet och navelstirrande är inga bra rådgivare vid tolkning av profetior.

  /Kjell

      (Reply)

 6. wildwest skrev: “Min mor brukar säga att det man inte kan göra något åt ska man inte bekymra sej för. Det har hon lärt den hårda vägen genom att överrumplas av Röda Armén under kriget. Man ska bara bekymra sej över det man kan göra något åt.”

  Kanske känner du till den så kallade Sinnesrobönen?

  Den påstås vara skriven av den amerikanske prästen och teologen Reinhold Niebuhr 1926.

  “God, grant me the serenity to accept the things I cannot change, Courage to change the things I can, and the wisdom to know the difference.”

  ”Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”

  Faran med denna typ av välformulerade tankar är att de kan användas som ett sorts mantra oberoende av livsåskådning.

  Innehållet är utan tvekan bra, men de gäller att rikta bönen till rätt Gud.

  Det kan vara intressant att notera att bönen heter “Das Gelassenheitsgebet” på Tyska. Gelassenheit är ju inte helt samma sak som sinnesro. Buddismen predikar “gelassenheit” medan Evangelium predikar “Guds frid som övergår allt förstånd”.

  /Kjell

      (Reply)

 7. Rolf Lampa skrev: “Har aldrig varit särskilt intresserad av eskatologi men har fått ompröva saken sedan jag insett risken att bli vilseförd genom okunnighet.”

  Jag förstår hur du menar och kan ge samma bekännelse.

  Dock blir man konfronterad med en massa framtidsscenarier både inom kristenheten och från alla möjliga håll.

  Och då måste man på något sätt kunna bedöma om man skall bry sig eller om man bara skall förkasta det.

  Som jag ser det fungerar profetior som Uppenbarelseboken ungefär som mannat i öknen.

  Det duger utmärkt att äta i dagens ljus, men blir unket om man sparar det för framtiden.

  Den som skriver historieböcker i förväg kommer absolut säkert att ha fel med många specifika fakta. Förutsägelser på horoskopnivå, med symboliskt fikonspråk, visar sig vara 80% korrekat vad som än händer.

  “Andens frukt däremot är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trohet, mildhet och självbehärskning.”

  Det kan vara värt att jämföra hur vi reagerar på framtidsspekulationer. Stör det vår frid? Grumlar det vår glädje? Förlorar vi vårt tålamod? etc.

  Då kan det vara ett tecken på att något inte stämmer.

  /Kjell

      (Reply)

 8. Kjell, jag vet precis hur det känns att ‘göra sig’ bekymmer: Det är när vi i förväg ‘målar upp’ ett möjligt scenario, och får ont i magen vid tanken på vad som skulle kunna ske… Ibland kanske det också blir så, men oftast tror jag att livet överraskar oss, genom att saker och ting sker på annat sätt än vi ‘målat upp’.

  Jag har lärt mig att det jag oroar mig för, oftast inte blir som jag tänkt i alla fall. Och då är det ju ‘energy wasted’. Det räcker gott med ‘den dagliga bördan’ av det som faktiskt sker, och det som dagen faktiskt för med sig – dess beskärda del av fröjd och smärta, möda, vila och behag.

  Men inte är alla våra bekymmer sådana vi ‘gör oss’, nej, livet för nog med sig sin beskärda del utan att vi behöver hjälpa till. Och då är det också gott att påminnas om Jesu ord: “Saliga är ni som nu gråter…” Det kommer en tid när vi får glädjas.

  Du beskriver hur ‘doom och gloom-profetior’ tog livslusten ur dig. Det har jag också upplevt, och under den perioden kändes livet totalt meningslöst. Ja, nästan allt kändes meningslöst. Jag orkade inte ens plantera en blomma i trädgården… Vad var meningen med det, när allt ändå skulle brinna…?
  Frukten av den sortens förkunnelse/jargong leder inte till att Jesus blir upphöjd, eller att vår förtröstan på Herren växer. Den leder snarare till oro, ångest och förlorat livsmod.
  Vad är det för slags framtidshopp?! Och vad är det för slags ‘goda nyheter’ att förmedla till grannen??

  Walid Shoebat är bara ett namn i mängden bland dem som jag upplever politiserar, agiterar och provocerar, och som tolkar Skriften lite som det behagar dem själva. Intressant hur hans eskatologiska tolkning passar så ruskigt bra in på USA:s utrikespolitik, och hur han genom sin ‘förkunnelse’ gjuter bränsle på lågorna vis-a-vis den västerländska (good guys) militära närvaron i muslimska länder… Naturligtvis är ‘hans’ antikrist en muslimsk mahdi-ledare! Kanske lite väl ‘hand i handske’?
  Mitt råd är: håll er borta från sådana förkunnare!

  Kjell, du som var borta från Sverige under många år, kanske upplevde att ‘håller de fortfarande på’!? Men talet om Jesu återkomst och den sista tiden har fört en högst tynande tillvaro inom mainstream-evangelikalismen under åtminstone de senaste 20-25 år sedan. (Det är bara min högst personliga, och begränsade uppfattning. Ni andra får gärna korrigera mig!)

  När jag för circa tre år sedan upptäckte att det ‘faktiskt’ fanns kristna som talade om Jesu återkomst, när ingen annan längre gjorde det – så blev jag faktiskt glad! Men jag upptäckte efterhand att olika skribenter och bloggägare hade olika fokus.
  En del skrev så att frukten blev god: det upphöjde Jesus, och gav både frid och tillförsikt inför framtiden. Andra skribenter hade, som sagt, motsatt inverkan, och ‘stal livsmodet’ från en.

  Tack och lov, så finns det också förkunnelse (bloggar och hemsidor) som fokuserar på att styrka tron, uppmuntra de heliga, och peka på vårt hopp, rakt genom Guds episka ändetidsdrama, där vi kanske får vara med, och där vårt vittnesbörd om Hans trofastehet kommer att spela en viktig roll.

  Vi sjöng denna psalm i söndags (densamma som vi också sjöng på vårt bröllop), och våra röster brast, och ögonen tårades:
  Hela vägen går han med mej,
  – vilken kärlek hög och rik!
  Och till sist en evig vila
  ger han mej i himmelrik.
  När jag där får fri, förklarad,
  inför honom falla ned,
  //: skall jag ej den sången glömma:
  hela vägen gick han med!

      (Reply)

 9. Kjell, jag hittade plötsligt till kommentatorsfältet, till dina ”bekymmertankar”, med många bra synpunkter.

  När skall man bekymra sig, och varför? Allt kan göras till bekymmer om man har anlag för det. Vi lever också i ett informationssamhälle som ger oss underlag för mycket bekymmer. Ju mer insikten ökar, ju mer ökas plågan, läste jag någonstans. Och tanken om att vi lever i den sista tiden triggar ju också, på olika sätt.

  De senaste två åren har gett mej en delvis ny syn på livet. Utvecklingen ser ut att gå åt fel håll, men det är ju förutsagt! Så ett sätt är ju då att sätta sig ner och avvakta skeendet. Allt ju vilar i Guds hand.

  Rädda vad som räddas kan, kan man också tänka. Lite bekymmersam kan man bli när man får klart för sig att man inte kan göra så mycket.
  Jag tycker det är svårt att dra gränser. Lägg dig inte i, bry dig inte!
  ”Lägg dig i sängen och sparka dig trött i stället”, är för många ett alternativ.
  Fast, om det inte anses förmätet att tro så, det alternativet tilltalar nog inte Gud.

  /Stig

      (Reply)

 10. Stig Melin,

  Jag tror inte att det är så svårt att skilja på dessa saker. Det handlar nog mera om svårigheten att hitta rätt ord att översätta med.

  Det är givetvis inte något fel med att vara emotionellt engagerad, och koncentrerad, när man sysslar med viktiga saker som man bör syssla med.

  Men om stress och oro och irritation just hindrar från att vara fokuserad på det väsentliga, då handlar det om felaktiga bekymmer.

  Och det du skriver om, att dra täcket över öronen låter mera som ointresse och liknöjdhet.

  Spekulationer om personer som eventuellt skulle kunna vara “antikrist” kan knappast höra till de saker vi bör syssla med.

  Spekulationer om det kommer att hända otäcka saker den elfte eller tjugoandra November (numerologiskt viktigt datum) eller bli krig på den ena eller andra judiska högtidsdagen tycker jag också är saker som tar bort fokus från det som är väsentligt.

  Vakenhet över hur man kan vara ett Herrens vittne för sin omgivning hör definitivt till korrekt fokus.

  Är det inte samma sak på flera områden? Det är bra att hålla sig ren och tvätta händerna, men man förlorar fokus om det blir en fråga om bakterieskräck.

  Städa gärna bort spindlar, men grips inte av arachnofobi. Klä dej i rena och trevliga kläder om du har råd, men inte behöver du prenumerera på 10 vecko- och mode-tidskrifter för det.

  Jag tror att Jesus ofta appelerade till sunda förnuftet. När man hårddrar och blir ensidig förlorar man fokus.

  Oj nu missade jag halvtimmen i min bönevrå i morse… Tänk om otäcka saker händer mej och min familj idag!

  Det kan handla om perfektionism eller ett felaktigt perspektiv på sin egen betydelse. Det kan handla om tvångstankar eller apati.

  Kort sagt, jag tror inte att någon av oss har svårt att känna igen felaktiga “bekymmer” hos andra.

  Så låt oss hjälpa varandra att hitta dessa saker.

  /Kjell

      (Reply)

 11. Kjell,

  “Huruvida någon hednanation har någon egen möjlighet att bestämma om sina gränser betvivlar jag. Jag grundar det bland annat på Apg. 17:26:”

  Vad säger då det Bibelställe du hänvisar till?

  “Och han har skapat människosläktets alla folk, alla från en enda stamfader, till att bosätta sig utöver hela jorden; och han har fastställt för dem bestämda tider och utstakat de gränser inom vilka de skola bo -”
  (Apg. 17:26)

  Vad har vi för rättighet att ändra de gränser YHWH har fastställt? Det typiska för ett folk är att de har ett gemensamt språk. Det har vi som bor i Sverige, vare sig vi kommer från Vietnam, Bosnien-Herzegovina, från Chile eller från Somalia eller har bott här i generationer. Det ska vi vara rädda om. Vi ska framför allt vara rädda om vår suveränitet gentemot de imperialistiska unioner som omger oss. Under det kalla kriget fruktade vi det sovjetiska imperiet men det är ingenting i ondska om man jämför med vad det återuppstigande romerska riket kommer att bli.

  Att kalla mig “etnocentrisk” leder ingen vart. Ingen som känner mig skulle tänka tanken att jag skulle vara någon slags rasist, även om Hitlers tredje rike intresserat mig mycket under minst 30 års tid. Det har enkelt uttryckt hängt samman med att “känna sin fiende”. Genom att förstå det tredje riket och det andra världskriget, de mekanismer som låg bakom, dess ondska etc kan man mycket lättare förstå det fjärde riket och dess krig, det rike som beskrivs av både Daniel och Johannes och som slutligen går under i samband med Harmagedon.

      (Reply)

 12. Ingela,

  Jag väntade något med att reagera på din kommentar i hoppet att kanske andra skulle göra det. Men nu kommer det 🙂

  Du har helt rätt att jag inte visste att man teg om Herrens återvändo i 25 år.

  Kanske blev det så som en motreaktion mot alla de falska profetior och all den panik som spreds innan dess, i den tid jag har erfarehet av i Sverige.

  Motreaktioner brukar oftast svänga för långt åt andra hållet.

  Nu är ju ändtidsspekulationer den huvudsakliga kosten i vissa kretsar och där frodas konspirationsteorier och katastrof-förväntningar.

  Och mitt val är gjort.

  Det är fullt legitimt att man har bloggar med specifikt tema och alla som tycker att temat är intressant kan deltaga.

  Lika legitimt att skippa det man tycker är irrelevant eller handlar om överdrifter.

  Man riskerar annars att bli en “förvirrare” som öppnar dörren för läror man inte står för.

  Herrens återkomst är sannerligen inte irrelevant, men vi har blivit varnade av Mästaren själv angående att spekulera om tider.

  Vårt uppdrag är att predika Honom som korsfäst tills han återkommer.

  /Kjell

      (Reply)

 13. Kjell,

  Ja, det var verkligen en bra ledare i DAGEN. Och det är så sant att vi måste komma förbi de låsningar som gångna tiders förkunnelse ibland har skapat i dessa frågor. Så mycket i NT handlar ju om Jesu tillkommelse och tidens tecken att det inte kan avfärdas som något udda ämne. Men förkunnelse i dessa frågor om ändetidens dramatik men som inte i samma andetag förmedlar evangeliets hopp och tröst kanske gör mer skada än nytta.

  Berndt

      (Reply)

 14. Berndt Isaksson: “Men förkunnelse i dessa frågor om ändetidens dramatik men som inte i samma andetag förmedlar evangeliets hopp och tröst kanske gör mer skada än nytta.”

  – Vad var det som var Jeshuas budskap? Jo, det är budskapet om riket med stort R.

  “Budskapet om Riket skall förkunnas för alla folk, sedan skall slutet komma”.

  Istället har man predikat att vi kommer till himlen när vi dör och skall leva där i all evighet, trots att Messias kommer till jorden för att upprätta Riket åt Israel.
  Nej, de goda nyheterna för oss är att vi har fått del i det Rike som skall upprättas här på jorden. “Jorden har han givit åt människors barn”.

  “Liksom i Adam alla dör, så skall också i Kristus alla göras levande. Men var och en i sin ordning: Kristus som förstlingen och sedan, vid hans ankomst, de som tillhör honom. Därefter kommer slutet, då han överlämnar riket åt Gud, Fadern, sedan han gjort slut på varje välde, varje makt och kraft. Ty han måste regera tills han har lagt alla fiender under sina fötter. Som den siste fienden berövas döden all makt, ty allt har han lagt under hans fötter. Men när det heter att allt är lagt under honom, så är det uppenbart att den är undantagen som har lagt allt under Kristus. Och när allt har blivit lagt under honom, då skall Sonen själv underordna sig den som har lagt allt under honom, för att Gud skall vara allt i alla.” 1 Kor 15:22-28

  – Slutet är inte Messias återkomst, utan slutet kommer när Gud har regerat genom sin Smorde tills allt är lagt under Guds fötter. Då skall Jeshua själv underordna sig sin Gud och Fader, så att Gud blir allt i alla.

  Evangeliet är budskapet om Riket!!!!!

  Detta budskap innehåller förkunnelsen om Jeshuas död och uppståndelse, men Jeshua gav aldrig någon befallning om att detta skulle förkunnas som de goda nyheterna, vad jag kan finna i NT. Har ni andra hittat någon sådan befallning?

      (Reply)

 15. “Men förkunnelse i dessa frågor om ändetidens dramatik men som inte i samma andetag förmedlar evangeliets hopp och tröst kanske gör mer skada än nytta.”

  Därför sätter jag personligen en ära i att framhålla Tusenårsriket och den nya Jorden i de sammanhang där den stora vedermödan och de många profetiorna om denna tid framhålls på prioriterad plats. Ska man uthärda den mörka tunnelns mörker måste man parallellt se ljuset i dess bortre ände.

      (Reply)

 16. skrev: “Istället har man predikat att vi kommer till himlen när vi dör och skall leva där i all evighet, trots att Messias kommer till jorden för att upprätta Riket åt Israel.”

  Som broder Sven Reichmann uttryckte det i en av sina böcker. Fritt återgivet: “Judarna har Riket men inte Kungen och de kristna har Kungen men inte Riket.”

  Ersättningslära och andra tokigheter som blev resultatet av splittringen ledde till detta.

  Problemet är att så många gör sig tankebilder som består av motsatser.

  Gäller nu nåden, eller gäller lagen?

  Blir man ren av vatten och tvål, eller av att inte smutsa ner sig?

  Skall vi till Himmelen eller Tusenårsriket?

  Blir jorden förnyad eller skall vi förvänta oss en ny jord?

  Av nåd blir vi rättfärdigförklarade fastän vi är lagbrytare. Genom lydnad för Guds bud smutsar vi inte ned oss med ny synd i onödan, så långt som möjligt.

  Men vatten och tvål kan vi tvätta oss rena. Om vi slutar vältra oss i dyn eller slutar återvända till våra egna spyor, kan vi undvika att smutsa ner oss, så långt som möjligt.

  Jag skall till Himmelen medan Herren tar hand om Tusenårsriket på den förnyade jorden. När sedan denna jorden upphävs med dånande hast och Gud skapar en ny jord kommer Himmelen och det Eviga Riket att bli ett.

  Varför vill folk alltid göra allt till “antingen / eller”?

  Läste du min bloggpost om heretiker? Eller var den för komplicerad?

  Den var avsedd för oss alla, och inte minst lagnissar och nådesnördar. Jag citerar ett litet stycke:

  Kanske trodde du att en heretiker är en person som hittar på en massa konstiga läror? Och, det blir ju oftast resultatet, men det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål.

  Knappnålen i detta fall är att välja och vraka i Guds Ord. Det börjar således med att man ensidigt meny-läser Guds Ord. Man framhäver vissa sanningar och väljer att tolka dessa utan den belysning som bara totalen kan ge.

  Då händer två saker. Den viktigaste är att man måste fylla i med egna doktriner för att summan skall stämma. Det som varnas för i bland annat Upp. 22 kommer då att ske. Man förtiger, alltså drar ifrån, och lägger i stället till egen lära. Det utlovas saftiga konsekvenser för lärare som praktiserar detta.

  Det andra, och inte mindre viktiga, är att man skapar polarisation och splittring. Kanske har man därför i SFB parafraserat “heretiker” till “en som vållar splittring”.

  Risken är stor att de som ser även de texter som ifrågasätter heretikerns smala dogmer kommer att överreagera och forma en motståndsrörelse som i sin tur går för långt i motsatt riktning.

  Gyttjekrigen från de båda dikena kan börja!

  /Kjell

      (Reply)

 17. Kjell, “Jag skall till Himmelen medan Herren tar hand om Tusenårsriket på den förnyade jorden. När sedan denna jorden upphävs med dånande hast och Gud skapar en ny jord kommer Himmelen och det Eviga Riket att bli ett.” SLUT CITAT

  AMEN! till det. Så har också kristna genom tiderna tolkat och förstått Bibelns budskap i denna/dessa frågor.

  Mvh

  Berndt

      (Reply)

 18. Berndt Isaksson,

  Det är faktiskt ganska intressant. 🙂

  Som du vet får man som bloggägare en hel del information (och skäll) bakom kulisserna.

  Man kan faktiskt tolka en del av anklagelserna som välsignat stöd.

  Så tycker ett antal nådesnördar att jag är en lagnisse av värsta slag.

  Det finns samtidigt lagnissar som tycker att jag inte skiljer mej från nådesnördarna.

  Jag gläder mej åt detta för endera är jag en ryggradslös mollusk som inte vågar säga vad jag tycker, eller så vågar jag bekänna vad jag tror och vara tydlig och förkasta all synkretism.

  Det enda sättet att bli prisad av ena, eller andra lägret, är att vara ytterst extrem i deras egen heresi.

  Hur tycker du att Jesus beslutade om striden mellan nådesnördar och lagnissar i denna berättelse?

  “Vad anser ni om detta? En man hade två söner. Han gick till den förste och sade: Min son, gå i dag och arbeta i min vingård. Jag vill inte, svarade han, men ångrade sig sedan och gick. Mannen vände sig då till den andre och sade samma sak. Han svarade: Ja, herre, men han gick inte. Vilken av de båda gjorde som fadern ville?” De svarade: “Den förste.” Jesus sade till dem: “Amen säger jag er: Publikaner och horor skall gå in i Guds rike men inte ni.
  (Matt. 21:28-31)

  Vem var lydig?

  /Kjell

      (Reply)

 19. Kjell: “Som broder Sven Reichmann uttryckte det i en av sina böcker. Fritt återgivet: “Judarna har Riket men inte Kungen och de kristna har Kungen men inte Riket.”

  Ersättningslära och andra tokigheter som blev resultatet av splittringen ledde till detta.”

  – Ja, det är bra uttryckt. Ersättningsteologin har förvänt människors synsätt och även inkorporerat grekiskt synsätt när det gäller förståelsen av bibeltexter. Den hellenistiska dualismen mellan det fysiska och det andliga ligger till grunden för att jorden inte är ett lika fint och “andligt” mål för den troende.

  Förstår man Reichmans uttalande som att Riket endast är till för Israel så blir det helt fel. Riket är det fridsrike som Israels profeter förutsäger skall komma, det är inte ett rike varken i himlen eller på en ny jord.

  Jeshua befallde sina lärjungar att förkunna budskapet om Riket, inte att vi skall till himlen. Det vore lite ologiskt omn Jeshua gav befallning att predika Riket för dem som inte skall få vara med när det upprättas. Det är naturligtvis så att de som tar emot budskapet om Riket också får vara med i Riket. 😉

  Vårt stora framtidshopp är våra kroppars uppståndelse på samma sätt som Jeshua uppstod. Han är “Reshit” förstlingen från de döda. Om “Förstlingen” skall regera Riket, så kommer de som uppstått vid Hans tillkomelse att också få vara med. Så har jag förstått det och jag tror bestämt att det är apostlarnas budskap.

  När det gäller “heresier” så blir man inte en heretiker om man har fel åsikter om vad som händer i framtiden. I så fall är vi alla heretiker. Det handlar om betydligt allvarligare och fundamentala saker för att vara heretisk. Jag tror att man kan tro på en Gud som är tre personer utan att vara heretiker. Gud har fördrag med oss. 🙂

      (Reply)

 20. Kjell,

  Du skriver: “Vad anser ni om detta? En man hade två söner. Han gick till den förste och sade: Min son, gå i dag och arbeta i min vingård. Jag vill inte, svarade han, men ångrade sig sedan och gick. Mannen vände sig då till den andre och sade samma sak. Han svarade: Ja, herre, men han gick inte. Vilken av de båda gjorde som fadern ville?” De svarade: “Den förste.” Jesus sade till dem: “Amen säger jag er: Publikaner och horor skall gå in i Guds rike men inte ni.
  (Matt. 21:28-31)

  Vem var lydig?

  – Grejen är att båda hörde, med betoning på hörde, faderns bud/befallning, men bara en av dem lydde. Detta visar väl vikten av att höra och göra det man hör, eller?

  Bb

      (Reply)

 21. Björn bloggaren skrev: “Grejen är att båda hörde, med betoning på hörde, faderns bud/befallning, men bara en av dem lydde. Detta visar väl vikten av att höra och göra det man hör, eller?”

  Om du accepterar att höra betyder “hörsamma” och funkar på samma sätt när man läser var Fadern säger, så kan vi vara överens.

  /Kjell

      (Reply)

 22. skrev: “I så fall är vi alla heretiker.”

  Ja, i ordets ursprungliga betydelse är vi alla “heretiker” om vi sätter oss själva i en särskild klass där vi inte längre tillsammans med alla de heliga vill försöka förstå bredden och längden och höjden och djupet och lära känna Kristi kärlek, som går långt utöver vad någon kan förstå.

  Vidare skrev du:

  Förstår man Reichmans uttalande som att Riket endast är till för Israel så blir det helt fel. Riket är det fridsrike som Israels profeter förutsäger skall komma, det är inte ett rike varken i himlen eller på en ny jord.

  Jag förstår att du drar denna antingen-eller slutsats. Men jag tror att Riket är till för alla jordens innevånare på den restaurerade jorden. Jag skall försöka förklara.

  Jag utgår ifrån att vi båda tror på det som brukar kallas “uppryckelsen”. Med den skillnaden att du tror att destinationen är Jerusalem och jag tror att destinationen är Himmelen.

  Efter uppryckelsen finns det folk kvar på jorden. Dessa kommer att få vara med under den tid vi kallar tusenårsriket. Det gäller således inte endast för Israel.

  Vilka roller nationerna kommer att få törs jag inte spekulera om men jag anar att det handlar om får och getter.

  Att alla “uppryckta”, med sina härlighetskroppar, skulle finnas med i en salig blandning med dödliga i tusen år tror jag inte. Att däremot Herren skulle kunna utvälja somliga till specifika uppgifter är möjligt.

  Att de som har tagit emot Guds frälsning av nåd skulle behöva öva sig och kvalificera för diverse ritualer i tusenårsriket anser jag vara villolära.

  HRM’s ensidiga tankebyggnader angående dessa saker leder till förblindelse.

  /Kjell

      (Reply)

 23. Kjell: “Ja, i ordets ursprungliga betydelse är vi alla “heretiker” om vi sätter oss själva i en särskild klass där vi inte längre tillsammans med alla de heliga vill försöka förstå bredden och längden och höjden och djupet och lära känna Kristi kärlek, som går långt utöver vad någon kan förstå.”

  – Vilka är ” alla de heliga”? Var Luther en heretiker eftersom han inte förstod i linje med “alla de heliga” på sin tid?

  Jag tror att det finns tider då det som varit missförstått eller glömt skall upprättas och det är det som sker till viss del i HRM, trots att man går fel och drar för långa växlar på vissa områden.

  När det gäller detaljer när det gäller Messias återkomst, så går det att tolka på olika sätt. Men om man heretikerförklarar de som tror på en enda synlig återkomst och att vi alla frälsta skall samlas till det land dit Messias kommer, så har man gått för långt. Men jag håller med om att det är svårt att förstå och man behöver inte heller förstå det för att få del av det som sker. Men glöm inte att Jeshua var med sina lärjungar i 40 dagar då han hade en “yeshiva” (bibelskola) med dem om just Guds Rike, Apg 1.

      (Reply)

 24. skrev: “Men om man heretikerförklarar de som tror på en enda synlig återkomst”

  Jag tror på en enda synlig återkomst efter vedermödan!

  Felet du gör är att du länkar saker som inte har med varandra att göra.

  Det blir lite grand som skämtet: Hellre rik och frisk än fattig och sjuk.

  Visst finns det ett visst samband i extrema fall av fattigdom, men att man blir friskare ju mer pengar man har är inte sant.

  Inte heller att man blir sjukare bara för att man inte har råd med lyx.

  /Kjell

  Se vidare Associationer – feltolkning av andras tolkningar.

      (Reply)

 25. Kjell: “Jag tror på en enda synlig återkomst efter vedermödan!

  Felet du gör är att du länkar saker som inte har med varandra att göra.”

  – Jag gör många fel och jag felar också ibland, d v s spelar fiol. 🙂

  Förlåt min okunskap om din tro.

      (Reply)

 26. Kjell,

  I versen du visar på, handlar det inte om att läsa, utan om att lyda det fader sa just då.
  vad har Gud sagt till dig?

  Om vi bara lyder de tio buden, men inte vad Gud säger idag, personligen i ett sk tilltal, så lever vi ändå i synd, olydnad till Guds röst är nämligen synd.

  Bb

      (Reply)

 27. Björn bloggaren skrev: “Om vi bara lyder de tio buden, men inte vad Gud säger idag, personligen i ett sk tilltal, så lever vi ändå i synd, olydnad till Guds röst är nämligen synd.”

  • Hur prövar du om det du tror är ett personligt tilltal kommer från Gud?
  • Hur prövar du i sådana fall vilka delar av budskapet som är goda?
  • Vilken objektiv måttstock använder du?

  För utförligare svar hänvisar jag dig till denna kommentar.

  /Kjell

      (Reply)

 28. Björn flummaren: “Om vi bara lyder de tio buden, men inte vad Gud säger idag, personligen i ett sk tilltal, så lever vi ändå i synd, olydnad till Guds röst är nämligen synd.”

  – … och vad har Gud sagt till dig idag som du har åtlytt? Om inte Gud sagt något till dig idag, så lever du i synd eftersom du bara lyder buden.

      (Reply)

 29. ,

  Jag vet att “name-calling” anses okej på de flesta bloggar.

  Här är det okej om det riktas mot mej, men inte om olika kommentatorer riktar det mot varandra.

  Jag har släppt in denna din kommentar bara för att illustrera saken.

  Ytterligare kommentarer med name-calling kommer jag att vägra.

  Jag har försökt att svara Björn seriöst och respektfullt. Om jag har misslyckats tar jag gärna emot kritik.

  /Kjell

      (Reply)

 30. Björn, jag ber om ursäkt för att jag kallade dig för flummare. 🙁
  Men innehållet i mitt inlägg får du gärna kommentera.

      (Reply)

 31. ,

  Du är förlåten!
  För mig ter sig det märkligt attdu har så noll koll på dessa saker???

  Om du gör allt rätt enligt de tio buden, men låter bli att ex:Gud talar till dig att skicka tre tusen kr till en vän, men du låter bli med anledning att du hållt alla de tio buden. Då är du olydig och syndar. Alltså kan man inte säga att det räcker att hålla buden.
  Lydnad är mer än att hålla de tio buden.

  Bb

      (Reply)

 32. Björn, det är skillnad mellan ohörsamhet mot Andens röst och att bryta mot den Eviges bud. Det ena utesluter inte det andra, vi skall vara fullkomliga liksom Han är fullkomlig. 😉

      (Reply)

 33. ,

  Buden som är skrivna i hjärtat är en självklarhet, dom funderarman inte ens på. Däremot är lydnaden utöver det som är skrivet i hjärtat ett större problem. Att älska Gud är att göra som han säger i allt, gör du det? Är du fullkomlig såsom Gud fadern är fullkomlig?Om inte, vad hjälper då lydnadentill de skrivna buden som du förespråkar?

  Bb

      (Reply)

 34. Björn, blir buden skrivna i hjärtat så att man inte behöver lära sig dem från bibeln? Hur många bud har du i hjärtat av de 613? 🙂
  Ärliga frågor från min sida.

      (Reply)

 35. “Björn flummaren: ‘Om vi bara lyder de tio buden,… ‘ ”

  “Du skall icke bära falskt vittnesbörd mot din nästa.”
  (2 Mos. 20:16)

      (Reply)

 36. ,

  Jag har läst de tio buden, men visste innan jag läst att det är fel att stjäla, ljuga, mörda osv. Du frågade inna vad Gud sagt i dag som jag åtlytt och faktiskt talade Gud om en sak, som jag gjorde, dock fick han tala tre gånger innan jag gjorde det han sa.

  Bb

      (Reply)

 37. Björn bloggaren,

  Vad än det var som du upplevde att Gud talade om, törs jag säga att om det var Gud så var det helt i överenstämmelse med Hans eviga bud.

  När du t.ex. känner att du skall köpa en ask choklad och besöka den sjuka syster Anna, är det fullt möjligt att Anden hjälper dej att komma ihåg henne.

  Men buden du lyder finns nedtecknade i Bibeln.

  Det är just i tillämpningen av Guds eviga bud som vi kan räkna med Andens ledning. Det sker oftast ganska försynt. Vi kommer ihåg saker när vi ber, eller vi får en aha-upplevelse när vi läser Bibeln.

  Du tycks inte förstå skillnaden mellan buden och deras praktiska tillämpning.

  /Kjell

      (Reply)

 38. skrev:“Ärliga frågor från min sida.”

  1. blir buden skrivna i hjärtat så att man inte behöver lära sig dem från bibeln?
  2. Hur många bud har du i hjärtat av de 613? 🙂


  Nu vet jag ju i och för sig att du försöker kommunicera med smajlisar, men …..

  Fråga nummer 1 är ytterst relevant. Den berör ursynden att vilja kunna besluta själv vad som är gott och ont. Det kan man göra genom att förkasta Guds Ord, men man kan även göra det genom att begränsa Guds Ord till ett kontrakt.

  Eller som den lille pojken skrev i “Childrens letters to God”: Okay God, I kept my part of the deal! So where is the bike? /Peter

  Fråga nummer 2 hoppas jag var ett (dåligt?) skämt. För att undvika “j-ordet”…. Det luktar urspårad HRM.

  Det finns troligen tusentals tillämpningar av Guds eviga bud under vår livstid. Men inga av dessa tillämpningar har med Gamla Förbundets avtal att göra, och inte heller med detta förbunds rättspraxis.

  /Kjell

      (Reply)

 39. Kjell: “Fråga nummer 2 hoppas jag var ett (dåligt?) skämt. För att undvika “j-ordet”…. Det luktar urspårad HRM.”

  – Inte alls! Jag har inte sagt ett ord hur många av dessa bud som är inskrivna i en ickejudes hjärta. Är inte de tio Orden en del av dessa 613?

  De som under tusentals år forskat i Skrifterna har fått fram 613 påbud och förbud i Moseböckerna. Skulle det vara något att skämta om? Om det är fel, så visa på att det inte är 613 bud.

  Kjell, okunskap och rädsla mot det som rabbinerna sagt tror jag speglar ditt uttalande.

      (Reply)

 40. skrev: “okunskap och rädsla mot det som rabbinerna sagt tror jag speglar ditt uttalande.”

  Du är välkommen att tro vad du tror, så länge jag får veta vad jag vet. 🙂

  Att sålla de 613 buden och göra en lista av vilka som gäller mej anser jag vara förspilld tid.

  Det är nyttigt att läsa den digra listan och förstå att Gud aldrig kommer kompromissa med synd.

  Det må vara min brist på helgelse, men vissa av straffpåföljderna i GT är så otroligt hänsynslösa och grymma att jag hellre skulle dö än acceptera dem.

  /Kjell

      (Reply)

 41. Kjell, den logiska konsekvensen av ditt resonemang blir då att de anser att buden är skrivna i hjärtat, men att vi inte får intressera oss vilka bud som kan vara skrivna i hjärtat. Tyder på rädsla, eller har jag fel igen. 😉

      (Reply)

 42. skrev: “de anser att buden är skrivna i hjärtat, men vi inte får intressera oss vilka bud som kan vara skrivna i hjärtat”

  Eftersom du refererar till “de” så tycker jag det verkar rimligt att vi inte direkt har något med det att göra och att vi inte är kallade att döma en annans tjänare.

  Vad skulle en uppräkning ha för nytta?

  Det blir bara aktuellt i två ytterlighetsfall.

  1. När man bekänner sig till läror som säger att all lag är avskaffad.

  2. När man bekänner sig till läror som vill pålägga oss rituella och ceremoniella bud.

  /Kjell

      (Reply)

 43. Kjell,

  Du skriver: Men buden du lyder finns nedtecknade i Bibeln.
  Det är just i tillämpningen av Guds eviga bud som vi kan räkna med Andens ledning.

  – Tillämpningen av det som du menar är Guds eviga bud, sker ju utan att man tänker på det, för inte brukar väl du fundera på att ljuga, stjäla, mörda, begå äktenskapsbrott, osv. Jag funderar överhuvudtaget inte på dessa bud.
  Skulle jag nu exempelvis vara på väg att göra något av dessa saker, så är det inte buden som dyker upp i huvudet, utan Anden i mig som regerar negativt.

  Det sker oftast ganska försynt. Vi kommer ihåg saker när vi ber, eller vi får en aha-upplevelse när vi läser Bibeln.
  Du tycks inte förstå skillnaden mellan buden och deras praktiska tillämpning.

  – Det är ju alltid så att jag inte förstår, eller så är jag en flummare, eller en villolärare, frågan är vilken stol du satt dig på?

  Första gången Gud/Anden talade till mig, var det direkt med tydliga ord, han sa, det enda jag vill, är att du tror på mig och inte håller på med så mycket egna gärningar.
  På kvällen när jag läste min bibel läste jag Joh 6: 28-29

  Joh 6:28 Då sade de till honom: “Vad skola vi göra för att utföra Guds gärningar?”
  Joh 6:29 Jesus svarade och sade till dem: “Detta är Guds gärning, att I tron på den han har sänt.”

  – Andra gången Gud talade till mig uppmanade han mig att läsa ett visst kapitel i GT och poff, där dök ett bibelord upp som fullständigt avslöjade något Gud ogillade.

  Ibland, men ytterst sällan har han talat genom att bara läsa, men det han talar finns alltid stöd för i skriften.

  Så här har Gud alltid gjort, han talar på sitt sätt direkt till mig och ibland använder han skriften.

  Bb

      (Reply)

 44. Kjell: “Vad skulle en uppräkning ha för nytta?

  Det blir bara aktuellt i två ytterlighetsfall.

  1. När man bekänner sig till läror som säger att all lag är avskaffad.

  2. När man bekänner sig till läror som vill pålägga oss rituella och ceremoniella bud.”

  – Här har du nog missförstått igen. Jag har aldrig här talat om rituella bud, finns inte alla bud som gäller moral också bland de 613. Är de tio Orden rituella bud? Är budet att älska Herren din Gud, ett rituellt bud? Är du rädd för Guds tora (undervisning)?

  Syftet med att få en sorts koncensus när det gäller buden är att det ger riktlinjer för de troende i en församling eller gemenskap. Om man inte tar det från Guds Ord, så skapar man i alla fall bud hur man förväntas leva.

      (Reply)

 45. skrev: “Är de tio Orden rituella bud? Är budet att älska Herren din Gud, ett rituellt bud? Är du rädd för Guds tora (undervisning)?”

  Nej, budet att älska Herren är absolut inte ett ritualbud.

  Och inte är jag rädd för Guds undervisning heller.

  De tio orden är inte heller ritualbud. Fast ett av dem har getts rituell betydelse i somliga läror.

  Till rituella bud räknar jag högtidsdagar och andra specialla dagar. Vidare djuroffer och rituella reningar etc.

  Fast det finns två ritualer jag då tydligen anser tillhöra det nya förbundet. Nämligen dopet och brödsbrytelsen.

  /Kjell

      (Reply)

 46. Kjell,

  Du skriver: Nej, budet att älska Herren är absolut inte ett ritualbud.

  – Nej det är verkligen inget ritualbud, men frågan för mig är, kan vi efterleva detta bud?

  Utifrån mitt perspektiv kan vi inte det, för enligt Jesus så menar han att kärleken till honom är detsamma som att vara honom lydig i allt, och vem är det?

  Bb

      (Reply)

 47. Björn bloggaren: “Utifrån mitt perspektiv kan vi inte det, för enligt Jesus så menar han att kärleken till honom är detsamma som att vara honom lydig i allt, och vem är det?”

  – Puh, stön!! Var får du alla knäppa idéer från? Har du hittat på detta själv eller har du hört det i de (extrem)sammanhang du rör dig i?

      (Reply)

 48. Kjell: “De tio orden är inte heller ritualbud. Fast ett av dem har getts rituell betydelse i somliga läror.”

  – Ja sabbaten (som du troligtvis syftar på) har av kristendomen getts rituell betydelse, men det är inget rituellt med att arbeta i sex dagar och vila den sjunde. Att det sedan skapats traditioner som kan ses som rituella är en helt annat sak.

  Det är inte farligt att lyda Gud även när det gäller tiden. Inom judendomen brukar man tala om sabbaten som ett tempel i tiden, en mycker vacker bild. 😉

      (Reply)

 49. Björn bloggaren skrev: “frågan för mig är, kan vi efterleva detta bud?”

  Frågan för mej är om du menar att vi inte skall göra så gott vi kan bara för att vi inte kan vara perfekta.

  /Kjell

      (Reply)

 50. Kjell: “Frågan för mej är om du menar att vi inte skall göra så gott vi kan bara för att vi inte kan vara perfekta.”

  – Bra svar!

  Är det månne det lutherska arvet att vi inte får göra något själva, som har skapat denna inte helt ovanliga inställning som Björn redovisar?

      (Reply)

 51. ,

  Kan vi sluta att SÅga om sabbaten?

  Du känner min tro om detta och den är inte samma som din.

  Rom. 14:5 Den ene sätter en dag högre än en annan, den andre håller alla dagar för lika. Var och en bör vara fullt övertygad i sitt sinne. 6 Den som lägger vikt vid en viss dag gör det för Herren, /../ 22 Den tro som du har, skall du behålla för dig själv inför Gud. Salig är den som inte måste döma sig själv för det som han har valt att göra.

  /Kjell

      (Reply)

 52. ,

  Du skriver: – Puh, stön!! Var får du alla knäppa idéer från? Har du hittat på detta själv eller har du hört det i de (extrem)sammanhang du rör dig i?

  – Vad sa Jesus?

  Joh_15:14 I ären mina vänner, om I gören vad jag bjuder eder.
  Joh_14:15 Älsken I mig, så hållen I mina bud,
  Joh_14:21 Den som har mina bud och håller dem, han är den som älskar mig; och den som älskar mig, han skall bliva älskad av min Fader, och jag skall älska honom och jag skall uppenbara mig för honom.”

  – Bud är både skrivna och de som ges direkt, kärlek är alltså att göra det Gud vill och gör vi inte det så älskar vi honom inte.

  Man kan då säga att vi inte håller det första budet.

  Bb

      (Reply)

 53. Kjell,

  Du frågar: Frågan för mej är om du menar att vi inte skall göra så gott vi kan bara för att vi inte kan vara perfekta.

  – Frågan blir ju då om så gott vi kan duger inför Gud, det blir ju liksom lite prestation i detta med så gott man kan.
  Nej jag tror inte det räcker och skulle det räcka, så har vi en egen form av rättfärdighet, en så gott jag kan rättfärdighet.

  Om vi nu skall hålla oss till budet, så är det ju det som är domaren och domen blir att vi inte älskar Gud och skulle vi kunna älska Gud med allt vad det innebär, sä är vi fullkomliga och det är vi ju inte.

  – Vi älskar för att han först älskat oss och för att han ingjutit sin kärlek, men pga vår fallna natur, synden i oss så är det inte så mycket bevänt med vår kärlek.

  Om vi då istället vandrar i Ande och gör vad han manar oss till så blir det riktigt bra!

  Hoppas du förstår vad jag menar.

  Bb

      (Reply)

 54. Björn bloggaren skrev: “Hoppas du förstår vad jag menar.”

  Nej jag tror inte att jag förstår dej.

  Jag tolkar att du skriver följande:

  Om man inte kan klara av att efterleva ett bud perfekt så skall man helt låta bli att försöka. Som resultat tar då Anden över så att allt blir perfekt.

  Låt oss avsluta denna fruktlösa diskussion.

  Det kan knappast förvåna dej att jag anser din lära vara en flummig villolära.

  Vi har nu konstaterat detta många gånger de senaste åren.

  Låt oss således bara acceptera det och gå skilda vägar.

  /Kjell

      (Reply)

 55. Kjell,

  Om vårt mål är att följa Jesus i allt, ja då kommer det andra på plats.

  Har du inte förstått budens syfte att visa på människans otillräklighet.

  Mat 22:37 Då svarade han honom: “‘Du skall älska HERREN, din Gud, av allt ditt hjärta och av all din själ och av allt ditt förstånd.’

  På ett annat ställe står det även med din kraft.

  Älska Gud

  av allt ditt hjärta
  av all din själ
  av allt ditt förstånd
  med all din kraft

  När jag läser dessa ord om, på vilket sätt jag skall älska Gud, så inser jag att jag inte gör det. Hur skall jag kunna få till det för att älska honom så, jag vet inte.
  Men jag vet att jag vill följa honom och vara honom lydig och räcker inte det så är det kört. Om jag då följer Jesus, gör det han manar mig till, då tror jag att det blir bra.

  Det är ok om du inte vill förstå mig och även kalla mig flummig, jag tycker dock att jag är tydlig.

  Bb

      (Reply)

 56. Konspirationsnördar och olyckskorpar fortsätter att dominera tillsammans med flummiga romatiker.

  Kolla denna bloggpost hos Aletheia: Låt mig avslöja vad som kommer ersätta euron!.

  Det borde finnas gedigen undervisning, men det finns det nästan ingenstans. Det blir bara allt mellan flummig, romantisk längtan och konspiratorisk vedemöde-skräck.

  Nog har vår käre broder Sven Reichmann rätt att sista tiden blir en lurig tid.

  Och låt oss inte glömma att det faktiskt står att alla 10 jungfrurna somnade. (Matt. 25) Vad det nu precis är som Jesus avser med “jungfru” i denna liknelse, vet jag inte.

  Troligen i alla fall inte enskilda personer. Kanske församlingar? Kanske samfund? Kanske folkslag?

  Lite senare i samma kapitel talas det om får och getter och där sägs det i klartext att det handlar om folk, alltså nationaliteter.

  Kapitel 25 (egentligen 24:37 – 25:46) hör inte till de lätt tolkade texterna, och dess liknelser har förorsakat en hel del onödig sorg och skräck när de har missbrukats till att försöka skrämma in folk i “Guds rike”.

  Detta sker tyvärr fortfarande i vissa sammanhang.

  Det kvittar om vi somnar på grund av tigande eller konspiratoriskt surr. Huvudsaken är att vi har olja i lamporna* när vi vaknar.

  Det är inte lätt för ett lillfinger att vara vaket när kroppen somnar!

  08-06-2011 skrev Marcus i en av sina bloggposter, angående Dai Ichi i Fukishima: “Kommer nationen Japan existera i framtiden? Jag vill också påminna om att jag tidigare nämnt att denna händelsen kan komma att decimera den japanska befolkningen, så illa är det tyvärr.”

  Vad betyder “decimera”? Dela med 10! Nu 120 miljoner skulle reduceras till mellan 10 och 20 miljoner! Helknasigt.

  Och nu detta om EU och Euron…..

  Borde man inte kunna förvänta sig åtminstone ett “Sorry, jag profeterade falskt!”

  Eller gäller samma normer som för Wilkerson?

  Om det inte händer inom den tid jag förutspått så händer det åtminstone inom 100 år.

  Och då är alla som hörde det redan döda så ingen kan verifiera.

  /Kjell

  PS: *Var det “lampor” eller var det “facklor”. Många menar att det var facklor, och då blir det tydligare varför man inte kan dela med sig av oljan.

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *