Kristna terrorister

Just nu pågår processen mot Anders Behring Breivik, en person som gör det ena galna uttalandet efter det andra, men enligt psykiaterna inte är “galen”.

Hans mål var att mörda ett tusental människor och skapa stor materiell och psykologisk skada.

Han säger sig vara “kristen”, men inte “väldigt kristen”, och han jämför sitt handlande med “korstågen”. Och i detta har han ju faktiskt inte helt fel.

De så kallade “korsriddarna” kallades, och kallade sig, också “kristna”. Jag återkommer till det.

Låt oss nu vara ärliga. Om namnet på denne terrorist hade varit Abdul Khalid Fazul, och om han hade sagt att han var “muslim” skulle inga skandinaviska ögonbryn ha höjts. För det råder ingen tvekan, hos de flesta skandinaver, att Islam och terrorism går hand i hand.

Men bland “muslimer” världen över finns det en hel del som tycker mycket illa om att terrorister kallar sig “muslimer”.

Vaddå kallar sig? Undrar du kanske. Al-Qaeda, Al-Shabaab, Hamas och Boko Haram är ju muslimska organisationer.

Så vitt jag har fattat det rätt bekänner sig dessa till “Sunni Islam” som räknas som “Allmännelig Islam”.

Helt simpelt kan man kanske säga att:

 • Sunni Muslimer har liknande ställning som Katoliker.
 • Shia Muslimer är en sorts Protestanter som inte accepterar all Sunni-tradition.
 • Sufi Muslimer är en sorts Humanister.
 • Wahhabist Muslimer är en sorts Reformerta.

Och det är “bara” extrema Sunni-grupperingar som accepterar och stöder terrorism. Ofta med politiska motiv och maktbegär.

Du kan vara ganska säker på att Shia, Sufi och Wahabist Muslimer tänker, tycker och säger att dessa terrorister inte är äkta Muslimer.

På samma sätt känner nu många kristna sorg över att denne infödde norske terrorist kallar sig “kristen”. Och det är nog få “kristna” som är benägna att hålla med om att han är det.

Så tillbaka till “kristna terrorister”. Det blir ungefär som att tala om “kristna mördare”, “kristna tjuvar”, “kristna kidnappare”, “kristna våldtäcktsmän” och “kristna prostituerade”.

Korstågen

På den Grekisk Ortodoxa sidan var det Johannes Crysostomos som initierade ersättningsläran genom att kalla synagogorna för “djävulens håla” och “tempel för demoner” och “fördärvets avgrund”.

Augustinus tolkade Joh. 8:31-44 som att detta skulle syfta på Judarna och inte på den fallna mänskligheten. Radio Islam brukar fortfarande köra Augustinus argumentation, rakt av. Trots att Muslimer också blev utsatta för “korsriddarnas” våld.

Gregorius I var den som utformade den lära som numera kallas ersättningsteologi. Alltså att Kyrkan är Guds Israel och att Gud gett upp projektet Judarna = Israel. Han motiverade detta med historien om Esau och Jakob. Paulus är ju helt tydlig i Rom. 11 att utkorelsen inte vikit från Israel.

Det var Urban II som proklamerade det första korståget 1095. 1099 nådde man Jerusalem efter ett blodspår av Judemord genom Europa. T.ex. i Mainz finns tyska arkiv av hur många Judar som mördades. I den staden var det ungefär 1000.

I Jerusalem samlade man så många Judar man kunde hitta. Låste in dem i synagogan och tände på.

Det rörde sig om krig auktoriserade av kyrkan och riktades mot folk som uppfattades vara den västliga katolska kyrkans fiender. Korståg sågs som såväl pilgrimsfärd som heligt krig beordrat av Gud via påven, i syfte att erövra Jerusalem och Heliga landet från judarna och muslimerna.

Korstågen pågick i ungefär 300 år.

För korsfararna gällde följande:

 • De skulle avlägga ett löfte. Alla som gjorde detta fick ett kors fastsytt på kläderna, och var tvungna att resa till Jerusalem. För dem som inte gjorde detta väntade exkommunicering. Ingen fick delta utan att ha talat med sin andlige rådgivare.
 • Korståget var botgörande och gav förlåtelse för världsliga synder.
 • Den som dog blev martyr.
 • Den som avlade löftet blev en kyrkans tjänare och ställd under dess domvärjo.
 • Var och en fick finansiera sin egen resa. Korstågen var en dyr historia; mat och utrustning kostade motsvarande fyra årsinkomster för de flesta riddare.
 • Deltagarnas världsliga ägodelar stod – i teorin – under kyrkans skydd under frånvaron.
 • Korstågen var inte ren erövring; österns kyrkor skulle återlämnas till dem som hade rätt till dem i alla intagna städer.

För mej är det fullständigt obegripligt att det fortfarande finns massor av samfund som kallar sina “väckelse-kampanjer” för “korståg”.

Någon gjorde liknelsen att kalla en väckelsekampanj i Stockholm för “Stockholms blodbad”.

Vad kan tänkas bli resultatet av detta?

Först och främst får givetvis ateister vatten på sin kvarn. Deras dogma är att religion bara leder till elände och bör utrotas. (Att deras egen tro är en religion erkänner de inte.)

Vidare är det ett faktum att muslimer som inte erkänner terrorism känner viss upprättelse eftersom det äntligen har bevisats att icke-muslimer mäter med två mått.

Överhetens kontroll på kommunikationer och publikationer kommer givetvis att öka.

Och det finns anledning att förstå att benämningen “kristen” kan vara till skada, samtidigt som den blir mer och mer intetsägande.

Skandinavien och de länder som tillhörde Sovjetunionen, utom Polen, är de mest ateistiska i världen, enligt en ny undersökning.

Inom 5 år beräknas Kina köra om USA som ledande ekonomi. Alltmedan man tiger tystare och tystare om de mänskliga rättigheterna.

Ökad överhetskontroll med stora begränsningar för föreningar av alla slag är att förvänta sig.

Inte omöjligt att samfund kommer tvingas att registrera sin verksamhet, eller annars upplösas.

Inget gott kan komma av detta terrordåd. Och om vi extrapolerar allt som skett efter 9/11 (Nine-Eleven) terrordådet i fråga om kontroller och begränsningar och förbud, ja, då har vi anledning att besinna oss.

“Därför, allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem. Detta är lagen och profeterna.” (Matt. 7:12)

“Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela din kraft och av hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv.” (Lukas 10:27)

Och det går inte att försvara sig genom att fråga: “Vem är då min nästa?” (Lukas 10:29)

Läs Jesu svar i Lukas 10:30-37!

Det går ut på att mina nästa inkluderar personer jag inte tycker om, i en stund som inte passar mej, med risk för mig själv.

Kan vara bra att komma ihåg i en tid när segregation, sektarism och egoism tilltar.

Det gäller att vara vaksam.

/Kjell

Se även Dagens artiklar:
Breiviks version av kristen tro sågas.
Förvirrad religiös bild hos Breivik.
Breivik vill ha ett ”kristet al-Qaida”.
Kyrkans ledning borde stötta de militanta kristna.

Visits: 54

11 thoughts on “Kristna terrorister”

 1. En ursprunglig tanke med korståget var faktiskt också att beskydda kristna pilgrimer mot överfall på vägen och i Jerusalem. Det växte sedan till ett projekt att befria Jesu områden från “dåligt” inflytande. Det är förvisso förfärligt. Det är intressant att se hur detta efter nästan 1000 år fortfarande belastar relationerna i Mellanöstern, tala om att våra handlingar kan få väldigt långsiktiga effekter.

  Men det är också svårt att lägga dagens teologi och vetenskap, dagens tankegods på människor som levde då. Det är absolut inget försvar mot det som i praktiken var allt annat än en kristen väckelsekampanj. Men om vi mäter dåtidens människor med nutidens måttstock tror jag knappt någon kristen före vår egen tid skulle finna nåd i våra ögon.

  Jag funderar ofta över hur vi ska bedöma de kristna arméer som förhindrade ottomanska turkar och muslimer i Spanien att erövra Europa. Visst, det var mycket maktspel inblandat som alltid, men hur hade Europa annars sett ut? Förmodligen hade det varit muslimskt till stora delar. Och om vi anser att islam inte är vägen till Gud måste vi ju ändå vara tacksamma för att våra förfäder stoppade den muslimska invasionen så att vi fick chansen att leva i kristna länder. Slaget vid Poitiers, slaget utanför Wien, i vår pacifistiskt färgade kristna värld är det svårt att ta in vad detta faktiskt betytt för senare tiders människor.

      (Reply)

 2. Kjell,
  en relevant jämförelse: ”Kristna terrorister” vs. ”Islamske terrorister”

  Ondskan kan ha många olika emballage men innehållet är alltid detsamma gamla.
  Sitter och följer rättegången, med ett halvt öga, och tänker på vilken reaktion vi hade sett i fallet med en militant muslim som gärningsman. Mycket av det trauma som utspelar sig i Norge just nu beror på att så inte är fallet: Gärningsmannen är en urban, vit norrman. Någon av oss …

  Tog examen för 35 år sedan på samma gymnasieskola som Breivik hoppade av från 20 år senare. Bilden av fienden distraheras av omslagspappret. Vi är så ytliga, vi människor. Gud hjälpe oss i vår dårskap!

  Annars är det också för mej fullständigt obegripligt att det fortfarande finns massor av ”kristna” samfund som kallar sina ”väckelse-kampanjer” för ”korståg”. Fullständigt obegripligt och utan förståelse av historien! Kanske är det den engelska termen ”campaign” som måste ta del av skulden? Låt oss hoppas det.

  Vänliga hälsningar,

  Bent

      (Reply)

 3. Våldsam kristen kampanj?

  ”campaign” => “crusade” => “kampanj” => ”korståg”

      (Reply)

 4. NorskaBent skrev: “Fullständigt obegripligt och utan förståelse av historien!”

  Tack att du skrev. Och jag hoppas att jag inte uttryckte mej opassande i bloggposten.

  För visst inte vill jag såra, bara stämma till eftertanke.

  Ja, att kalla en väckelse-kampanj för korståg blir väl som att kalla den Utøya-massakre i Oslo.

  Fruktansvärt opassande.

  Prejudice, eller förutfattade meningar är farliga saker.

  Och när vedermödans snara dras åt kommer vi nog få töja våra fördomar ordentligt.

  I nödens stund prövas vännen.

  /Kjell

      (Reply)

 5. Kjell,

  Du uttryckte dej inte opassande i bloggposten enligt min mening.

  Det norska trauma handlar inte bara om den fruktansvärda massakern i juli 22. Det handlar också om behovet av förutsägbarhet. Våra fiender skall överensstämma med våra etablerade bilder. Fallet Breivik är en mycket obehaglig påminnelse: Fienden kan vara rätt i bland oss, en av vårt eget kött och blod. Ondskan har en överraskande ansikte. Ansiktet har inte den färg som var väntat.

  Skalet av kultur och humanism i vårt norska samhälle är ett dåligt skydd mot en vit, “kristen” Al Qaeda copycat.

  /Bent

      (Reply)

 6. wildwest skrev: “Det är intressant att se hur detta efter nästan 1000 år fortfarande belastar relationerna i Mellanöstern, tala om att våra handlingar kan få väldigt långsiktiga effekter.”

  Ja, vissa skador blir nästan eviga.

  Psalm 123 handlar om detta:

  En vallfartssång.

  1. Jag lyfter mina ögon upp till dig, du som bor i himmelen.
  2. Ja, såsom tjänares ögon skåda på deras herres hand, såsom en tjänarinnas ögon på hennes frus hand, så skåda våra ögon upp till HERREN, vår Gud, till dess han varder oss nådig.
  3. Var oss nådig, HERRE, var oss nådig, ty vi äro rikligen mättade med förakt.
  4. Rikligen mättad är vår själ med de säkras bespottelse, med de högmodigas förakt.

  Man kan vara mättad med förakt.

  Och bara Herren kan lösa det problemet.

  /Kjell

      (Reply)

 7. Har du hört talas om Joseph Kony? Han är ledare för den grupp guerilla-soldater som kallas “The Lords Resistance Army” eller på svenska “Herrens Motståndsarmé”.

  I vanligt vardagligt tal kallas hans sekt för “kristen terrorist-organisation”.

  Jag har sett videosnuttar från rapportage dör Joseph Kony och hans “äldstebröder” läser Bibeln och berättar hur den är deras ledtråd och legitimerar de grymheter de utför.

  De har länge verkat i Uganda där de tillfångatar, misshandlar, lemlästar och mördar människor. De små flickorna får bli sex-slavar som sköter hushållet och pojkarna skickas ut för att misshandla, lämlästa, mörda och tillfångataga sina egna.

  Om de inte gör det blir de själva torterade till döds.

  Jag har sett bilder på människor med bortskurna läppar, stympade näsor, avhuggna öron, armar utan händer och ben utan fötter.

  Joseph Kony och hans gäng är numera aktiva i Central African Republic, som utan någon minsta tvekan kan kallas helvetet på jorden.

  De jagas av ett antal soldater från Afrikanska Unionen och Amerika. För ungefär en vecka sedan angav sig Domenic Ongwen, en av Joseph Konys närmaste till dessa soldater. Dominic Ongwen reportedly surrenders.

  I CAR (Central African Republic) har islamister en längre tid misshandlat och terroriserat de kristna. Nu har situationen där utvecklat sig (kan man kalla det så) till att bli ett slags alla-mot-alla-krig.

  Nu hämnas de som kallar sig kristna och utför liknande illdåd på muslimer.

  Snälla! Tänk nu inte att detta sker bara för att det handlar om människor med annat etniskt ursprung än svenskar. (Det var väl snällt formulerat?)

  Avsikten med denna kommentar är att konfrontera med beskrivningen av Joseph Konys gäng.

  De kallas “kristna terrorister”!

  Du som känner Guds Ord, Bibeln, vet att något sådant inte finns.

  Kristna är inte terrorister, och terrorister är inte kristna. Dessa två kan inte kombineras. Endera är man kristen, och då inte en terrorist, eller så är man en terrorist och då inte en kristen.

  Det världens politiker tyvärr inte vill erkänna är att kombinationen muslim och terrorist tyvärr är både möjlig och föreskriven i Al-Quraan!

  /Kjell

      (Reply)

 8. JIHAD & KORSTÅG PÅ 5 MINUTER

  Kjell,

  Det världens politiker tyvärr inte vill erkänna är att kombinationen muslim och terrorist tyvärr är både möjlig och föreskriven i Al-Quraan

  Så sant Kjell, liberal västmedia accepterar inte kritik av Islam. Terrorism heter det istället och man betonar, även idag (trots fasorna i Frankrike just nu) att ingen koppling finns till Islam. Jag klarar inte av att kommentera det längre utan att frestas till överord.

  548 NYANSER HISTORIA
  Vad gäller Islams historia samt korstågens roll i densamma är det på liknande sätt, det får inte lyftas fram att Islam legat i konstant konflikt med den kristna västvärlden från första stund, och att det inte har upphört sedan dess. Följande video sammanfattar ett förhållande mellan Jihad och Korstågen på ett sätt som ger lite mer nyans åt den historia man verkar vilja totalförneka idag (sammanfattning på 5 min):
  https://www.youtube.com/watch?v=I_To-cV94Bo

  Full video (44 min) med titeln “Why We Are Afraid, A 1400 Year Secret”. Har över 1.5 miljoner visningar på Youtube.
  https://www.youtube.com/watch?v=t_Qpy0mXg8Y

  Mvh
  // Rolf

      (Reply)

 9. Jag har märkt att denna artikel har besökts ganska ofta de sensate dagarna. Därför vill jag hänvisa till en artikel som först publicerades av norska Dagen och sedan även den svenska.

  Artikeln återger Anders Behring Breiviks egna ord där han talar om sin “tro” Jag är inte och har aldrig varit kristen

  Han kallar Jesus “patetisk”. Det är han inte ensam om. Det tycker även Amerkas presidentkandidat Donald Trump. Med han egna ord: “A hippie looser”. Människor som lider av svårt maktbegär brukar tycka så.

  Här följer ett kort citat från Breiviks bekännelser:

  Han pekas ofta ut som en kristen terrorist, gärna i kontrast mot allt våld som sker i islams namn. Men när Anders Behring Breivik, från sin fängelsecell, själv redogör för sin religiösa hemvist är det inte Jesus eller kyrkan han vänder sig till. Snarare ser han sig som en asatroende. När han ber är det inte till Jesus, utan det är till den fornnordiske krigsguden Oden han vänder sig för att känna stöd och trygghet.

  Det framkommer i brev som den norske terroristen skrivit i sin fängelsecell, och som den norska tidningen Dagen fått ta del av. De har även publicerat utvalda delar av brevet, där Anders Behring Breivik bland annat skriver att “Jesus är patetisk”.

  Sedan vill jag även rekommendera min egen artikel Islam behöver reformatorer som komplement till artikeln i denna tråd.

  /Kjell

      (Reply)

 10. Jag ser att denna artikel läses nu och då.

  Nog vore det trevligt med kommentarer så jag vet hur den uppfattas. Det finns en hel del i artikeln som kan tas ur sitt sammanhang och missförstås om man vill det.

  Det finns naturligtvis inget som rätteligen kan kallas “kristna terrorister”. Det är en själv-motsägelse. Är man terrorist så är man inte “kristen”! Om vi med ordet “kristen” avser en Kristustrogen person som är omvänd och har mottagit Den Helige Ande i enlighet met Skriften.

  Tyvärr missbrukas ju ordet “kristen” så att det kan betyda nästan vad som helst. Det är inte min sak att döma, men nog verkar det som om majoriteten av de som kallas (och kallar sig) kristna inte är omvända och pånyttfödda.

  Hur som helst. Det jag ville meddela är att massmördaren och terroristen Anders Breivik har bytt namn.

  Man får göra det i Norge.

  Han heter nu officiellt Fjotolf Hansen. Det är samma namn som han använde när han gjorde förberedelser för det som ledde till mord på 77 personer.

  Han meddelar samtidigt att han har blivit mer radikal i sin nazistiska asa-tro.

  Håll ett öga på nynazismen som är på frammars och även på asa-tron som har blivit legitimt registrerad religion.

  /Kjell

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *