Hur kinkig bör man vara?

Detta är skrivet som svar på en kommentar som finns här i tråden som behandlar fråga om villolärare vet att de är det och om man kan känna igen dem.

Det är viktiga funderingar och frågeställningar du tar upp, och jag tror faktiskt inte att det finns specifika svar, bara riktningsanvisare.

Om någon person, eller något samfund, predikar en lära som leder till att en väsentlig del av de som följer den läran missar målet, då kan vi med säkerhet säga att det handlar om en villolärare och en villolära.

Men det kommer svårligen att låta sig bevisas genom att ta fram exempel, för en ärlig sökare kan, av Guds nåd, ta steget till frälsning även om han råkar befinna sig i en villolärande församling.

Kan man få syndanöd och be om frälsning på krogen, i ett casino eller vid besök av ett disco med hard metal rock, så kan man säkerligen även komma fram till denna punkt i en villolärande församling.

Men den som blir frälst på krogen kommer knappast att tro att han blev frälst tack vare krogen. Däremot finns det risken att den som blir frälst i en osund församling kommer att tillskriva åtminstone en del av detta till föramlingen och dess lärare.

Faran finns då att det Jesus beskrev i liknelsen om såningsmannen kommer att bli resultatet i hans liv. Du vet det där med vägkanten, stengrunden, tistlarna och den goda jorden.

 • I samfund som lär honom att det räcker med att han blev “döpt” som spädbarn, bara han nu tar del av nattvarden tillräckligt ofta, löper han risken att bli en vägkants-människa.
 • I samfund som predikar gärningslära löper han risken att bli en stengrunds-människa.
 • I samfund som predikar framgångsteologi löper han risken att bli en tistel-människa.

Givetvis finns det även möjligheten att han, av Guds nåd, får intresse i att själv studera Bibeln och leva ett liv som leder honom vidare på helgelsens och mognadens väg.

Kanske upplever han det som sin uppgift att stanna kvar och hjälpa andra till att förstå evangelii sanningar. Men möjligheten finns att han varken får eller kan stanna kvar, utan måste söka sig en gemenskap där han inte hindras i sin vandring med Herren.

Sedan till villolärarna. Känner du till Marjoe Gortner? Om inte kolla historien om honom och ett antal videosnuttar.

Här har vi således en person som själv bekänner att han inte på något sätt trodde på Gud utan bara fejkade en religiös föreställning i vinningssyfte. Andlig affärsverksamhet!

Om du kollar videosnuttarna kan du se att han ofta använder namnet Jesus. Alltså missbrukar Herrens namn. Vidare kan du se att han fejkar tungotal.

Finns det möjligheter att någon kommit till en frälsande tro i Gortners möten? Jag vet det givetvis inte, men för Gud är allt möjligt. Det var i sådana fall inte tack vare Gortner!

Om någon troende besökte dessa möten, blev denne då automatiskt avfälling? Nej, jag tror att Gud, genom sin nåd, kan bevara från det. Men att det fanns risker kan vi nog inte förneka.

Tar vi sedan steget till Kenneth Hagin, Kenneth Copeland, Morris Cerullo, Paul Crouch, Benny Hinn och resten av trosförkunnelse-gänget som i likhet med Gortner bedriver (eller bedrev) sina verksamheter i vinstsyfte, och alla visar tillbaka på William Essek Kenyons teologi, så tycker jag nog att det finns all anledning att varna för dessa villolärare.

Paulus varnar för att schakra med evangelium, att bedriva religiös verksamhet i vinstsyfte. Att missbruka Guds Ord kommer mycket nära missbruk av Herrens namn, ja oskiljaktligt nära.

Du skriver att det är lätt att känna igen villolärare som förnekar Jesu guddom. Men riktigt så lätt är det faktiskt inte. Ovan nämnada förkunnare, samt tonangivande katoliker, muslimer, Russellianare (Jehovas Vittnen) och new ageare, tummar på Jesu guddom i det att de säger att vi själva är gudar och bara behöver aktivera gudagnistan i oss. Eller som muslimerna i det att de anser Jesus (deras Issa) vara bara en människa, en profet av mindre rang än Muhammed.

Upphöjandet av människan och nedvärderandet av Jesus är även det att tumma på Jesu guddom.

Nu blev det ju redan ganska långt, men jag vill ändå ta med ytterligare en mycket viktig aspekt.

Den tar jag från en text som kan få vem som helst att ge upp hoppet om den tolkas fel. Jag talar om texten ut Johannes första brev, verserna 4 till och med 10:

Var och en som gör synd bryter mot lagen, ty synd är brott mot lagen. Och ni vet att han uppenbarades för att ta bort synderna, och synd finns inte i honom. Den som förblir i honom syndar inte. Den som syndar har inte sett honom och känner honom inte.
 
Kära barn, låt ingen föra er vilse. Den som gör det rätta är rättfärdig liksom han är rättfärdig. Den som gör synd är av djävulen, ty djävulen har syndat ända från begynnelsen. Och Guds Son uppenbarades för att han skulle göra slut på djävulens gärningar. Den som är född av Gud gör inte synd, ty Guds säd förblir i honom. Han kan inte synda, eftersom han är född av Gud. På samma sätt är det uppenbart vilka som är Guds barn och vilka som är djävulens barn: den som inte gör det rätta, är inte av Gud, ej heller den som inte älskar sin broder.

Jag har fetstilat en liten, till synes oväsentlig del, som nog ändå är mycket väsentlig. För om man läser den citerade texten med avsikten att bedöma om man klassar för att kallas frälst finns det chansen att man ger upp hoppet helt.

Men det Johannes gör i sitt brev är att ge ett signalement på Antikrist. Jesus varnade “se till att ingen bedrar er”. Paulus varnade för samma sak ett flertal gånger. Johannes varnade “låt ingen föra er vilse”. Och dessa varningar hade alla att göra med ändtiden och framträdandet av Antikrist.

Johannes säger att man kan känna igen Antikrist på att hans livsstil inte stämmer. Han lever i synd.

Och då undrar vi kanske hur någon som kallar sig kristen kan gå på det.

Då säger jag: Wake up and smell the coffie!

Redan accepterar miljoner som kallar sig kristna att deras ledare lever i lyx och sus och dus och flyger runt från det ena korståget till den andra mirakelkonferensen i privata jetflygplan med förgyllda dörrhandtag och vattenkranar. Allt medan de avslöjas med otukt och bedrägeri och mycket mera.

Samme ande finns ju redan länge i Islam. Deras gud ursäktar den store profetens alla utsvävningar i otukt, mord, stöld, bedrägeri och pedofili.

Och nu har dessa världsberömda trosförkunnare och framgångspredikare lyckats lura miljoner att de trots sin livsstil är Guds tjänare.

De har banat vägen för Antikrist och krattar hans manege och sopar hans landningsbana.

/Kjell

Relaterade artiklar:
Idiotiskt godkänna nätaktivism som religion. Här kan man se hur bristen på omdöme griper om sig. Hur blev det så? Jo smygande, steg för steg eftersom villorna bara accepterades.

Jämför med en “nyhet” från November förra året:

Humanisterna nekas återigen statsbidrag för trossamfund. Nu kräver Humanisternas ordförande Christer Sturmark en lagändring. I förra veckan beslutade regeringen, som Dagen tidigare berättat, att säga nej till Humanisternas ansökan om att få statsbidrag som trossamfund.

Inte alls otroligt att Sturmarks gossar ligger bakom detta.

—————

Putin döptes i hemlighet som barn. Vilket banar vägen för honom att accepteras som politisk och religiös ledare?

—————

Och härmed kan det väl nästan anses bevisat att det bara handlar om ett cyniskt skämt Siewert Öholm sågar det nya ”kopimistsamfundet”. Fast kanske man kan tillägga att hela proceduren med godkännande och registrerande skulle slippas om stat och tro verkligen skildes och statssubsidier avskaffades.

Views: 57

22 thoughts on “Hur kinkig bör man vara?”

 1. Jag har inga problem med Ditt resonemang, men tycker fortfarande att det är svårt att avgöra var gränsen ska dras. New age-språket känner åtminstone jag väl till och det finns vissa nyckelord som omedelbart får varningsklockorna att ringa oavsett vem som säger dem.

  Samtidigt är det väldigt lätt att falla in i att leta fel hos predikanter, en del kanske begångna för 40 år sedan, eller se vilka predikanten citerar eller har umgåtts med, och därifrån dra slutsatsen att vederbörande är en villolärare eller är ute på farlig mark. Man måste utgå från det som han själv säger och presenterar i nutid. Vilket självklart gör det lite mera anspråksfullt för oss bänksittare att dela upp pastorer i onda och goda, det är inte bara att kategorisera över kyrkkaffet. Sen är det självklart nivåskillnad på andlig kraft, men det är en annan sak.

  Jag var inte på Benny Hinns möten i Uppsala och kan inte uttala mej annat än via de kommentarer som bloggarna fylldes av. Många pekade på att hans idéer om världen före Adam var obibliska medan majoriteten av det han annars sa var fullständigt bibliskt. Ska man då säja att han är en villolärare rakt av pga sina funderingar kring jorden före Adam som inte har bibelstöd varvid det inte spelar någon roll att han oftast predikar ett klart evangelium? Hur snett får man alltså ligga för att inte passa längre? Kan vandeln vara kantstött medan budskapet fortfarande är okay?

  Ta exemplet domprost Åke Bonnier som både på sin blogg och senast i samtalet i Elimkyrkan t ex menade att det finns flera vägar till Gud än bara genom Jesus, att det inte är möjligt att det finns ett slutligt helvete, alla kommer till himlen, att det inte är viktigt om Jesus fysiskt gick på vattnet eller inte och som på sin blogg gått längre än så. Vad säger man om honom? Här känns det som själva grunden är fel, inte bara tillfälliga spekulationer. Kan domprosten kallas för kristen? Kan Stockholmsbiskopen Eva Brunne vara kristen som lever i ett lesbiskt partnerskap men samtidigt kan ha ett evangelium som låter helt okay (det lilla jag hört så låter det förstås inte helt okay).

  Allra svårast är det med personer som Marjoe Gortner. Jag har hört om honom och sett dokumentären för många år sedan. Det är skrämmande. Utifrån sett verkar det som ett ordinärt karismatiskt möte. Jag undrar om den andliga kompassen hade vridit och vänt sig om jag varit där. Ofta känner jag av saker utan att kunna sätta ordet på vad som är fel i första taget.

  Jag är uppväxt i sund karismatik där det hela tiden fanns ett vakande öga från pastorns sida. Lewi Pethrus skickade ned dom som var för stökiga i 500-salen. Dom fick inte “störa” alla andra. Det kan inte vara lätt att veta hur man drar gränsen där heller. Borde man inte kunna bete sej likadant på stan som man gör i en gudstjänst? Att be normalt med uppräckta händer tycker nog inte många förbipasserande är något konstigt, men antag att man vrider sej i skrattparoxysmer på marken – upphöjer man Jesus då?

      (Reply)

 2. wildwest,

  Jag tror inte att man skall göra det till en hobby eller en livsuppgift att jaga villolärare. Men när man konfronteras med en villolärare tror jag att man har en allmän uppgift att meddela detta till andra syskon i tron.

  Jag har genom åren lyssnat på Benny Hinn tillräckligt många timmar för att känna hans budskap och hans personliga ambitioner.

  Och jag begriper helt enkelt inte att man kan läsa andra Petrusbrevets andra kapitel (bland andra textställen) utan att känna igen dessa förkunnare. (Lägg till Judas brev och Paulus skriverier om “övermåttan fantastiska apostlar”.)

  Skall bara citera ett par klipp ur förstmnämnda:

  Många skall följa dem i deras utsvävningar, och för deras skull kommer sanningens väg att smädas. I sin girighet kommer de att med falska argument sko sig på er. Men domen över dem är sedan länge verksam, och deras undergång sover inte.
   
  Dessa människor är som oförnuftiga djur, av naturen födda till att fånga och döda. De smädar vad de inte känner till och kommer att gå under genom sitt förfall. Som djur skall de också gå under. Det är den rätta lönen för deras laglöshet, onda som de är. De njuter av att festa mitt på ljusa dagen. De är smutsfläckar och skamfläckar, där de vid sina kärleksmåltider festar och frossar tillsammans med er. De har ögon fulla av otukt och kan inte få nog av synd. De lockar till sig obefästa själar och har hjärtan som är övade i att roffa åt sig, dessa förbannelsens barn. De har lämnat den raka vägen och förts vilse och följt samma väg som Bileam, Beors son, som älskade den lön han skulle få för sin orättfärdighet. Men han blev tillrättavisad för sitt brott. En stum åsna talade med människoröst och förhindrade profetens vanvett.

  Argumentet att dylika förkunnare säger saker som stämmer bevisar inte att de är rätta lärare med några stycken knasiga teologier och lite skamfilad vandel. Och det som stämmer är oftast plattityder och allmänheter, och saknar andlig näring.

  Du kan vara säker på att Marjoe Gortner citerade både Bibeln och kända kristna figurer. Han visste precis vad som skulle gå in som sanning och därmed legitimera honom hos lyssnare som älskade sensationen mer än sanningen.

  Benny Hinn är inte dummare än Gortner och han har flera decennia finslipat sitt budskap. Hans affärsmetoder är att locka förtvivlade att ibland till och med skuldsätta sig så att de kan så ett ordentligt “frö” och räkna med stor vinst som kompensation från Bennys gud. Bennys gud heter Mammon och Eros.

  Och tro inte att jag är avundsjuk. Jag har gott och väl vad jag behöver och har aldrig lidit av avundsjuka på dem som har mer materiell rikedom.

  Tro inte heller att jag sätter likhetstecken mellan rikedom och otro. Men det sätt på vilket charlataner som Benny Hinn har församlat och förslösat rikedomar som godtrogna (och i en del fall kanske även giriga) gav under flaggan av “missionerande”, är helt enkelt bortom all kritik.

  Jag skulle kunna berätta hur Morris Cerullo introducerade framgångsteologins falska läror i Kenya. Han använde sig av regelrätta maffiametoder och blandade in både makthungriga religiösa ledare och politiska ledare.

  Detta var ett dråpslag mot evangelisk kristendom och sund mission här, och dat skapade en maktapparat som ledde till att de som blev ledare i detta samarbete fortfarande vältrar sig i rikedomar som består av många änkors skärvar. Alltmedan änkorna och deras barn svälter och är sjuka.

  Man skall visserligen inte använda sig av guilt by association, men de förkunnare som utgår från den religiösa maktens organisationer och har sitt uphälle från och genom dessa, har lierat sig med Baal och måste även de avvisas.

  Psalm 137:8 Dotter Babel, du ödeläggelsens stad, säll är den som får vedergälla dig allt vad du har gjort oss. 9 Säll är den som får gripa dina späda barn och krossa dem mot klippan.

  Tänk om dessa villfarelser hade kvävts i lindan! Nu är det en världsvid villo-tsunami som ingen människa kan stoppa.

  2 Tess 2:1 När det gäller vår Herre Jesu Kristi ankomst och hur vi skall samlas hos honom, ber vi er, bröder, 2 att inte så plötsligt tappa fattningen och bli skrämda, vare sig av någon ande eller av något ord eller brev, som påstås komma från oss och som går ut på att Herrens dag har kommit. 3 Låt ingen bedra er på något sätt. Ty först måste avfallet komma och laglöshetens människa, fördärvets son, öppet träda fram, 4 motståndaren som förhäver sig över allt som kallas gud eller heligt, så att han sätter sig i Guds tempel och säger sig vara Gud.

  Det kan sannerligen inte dröja mycket längre innan allt är klart för Herrens återkomst.

  Inget mindre än ett totalt avståndstagande från dessa korrupta läror duger.

  Bara de som slutar flörta med maktens, njutningens och rikedomes evangelium kan fortfarande verka för Herren.

  /Kjell

      (Reply)

 3. Kjell,

  Kjell,

  “Många skall följa dem i deras utsvävningar, och för deras skull kommer sanningens väg att smädas. I sin girighet kommer de att med falska argument sko sig på er. Men domen över dem är sedan länge verksam, och deras undergång sover inte”.

  Hittade denna länk inne på en blogg nyss, klarade knappt av att kolla färdigt, fast den var ca: sex min lång! Observera plasthinkarna vid bänkradens slut!

  Hinn är en falsk profet som smädar Guds namn, försöker dra ner det i smutsen! Guds dom har redan fallit över honom!

  (se korrektion)

  Hälsningar,
  Antonia

      (Reply)

 4. Jag håller med er självklart. Jag vill bara försöka komma fram till en bra metod att dra skiljelinjen. Många av dessa pastorer har jag bara hört någon enstaka gång, i övrigt har jag endast hört talas om dem. Jag står oftast inte ut med dem, det är inga människor jag lyssnar till. De har en krävande predikostil som inte korresponderar med hur jag är som människa, dvs lugn och sansad (för det mesta…). Numera är jag tveksam avseende allt som kommer från karismatiskt håll, guilt by association, ja, det räcker ju att höra något namn så bygger man en bild. Men jag har varit försiktigare att döma ut dessa helt som charlataner eftersom jag vill höra textsammanhang där de direkt går emot evangeliet. Jag skulle säkerligen inte dömt ut Gortner heller från början, bara ansett att det inget är att lyssna på, inget att rekommendera. Men nog skulle jag reagerat inombords. Det är ofta så med mej att något krockar i anden som jag känner av utan att omedelbart kunna sätta ord på det.

  Dock är ju de flesta villolärarna inte de från den karismatiska rörelsen, det är inte dessa som märks bland gemene man. Det är istället de historiska kyrkorna och frikyrkorna där man slirar på evangeliets sanning. Dessutom med mindre sofistikerade undanflykter än de stora karismatikerna. Det är många kristna som tar avstånd från karismatiskerna, men förvånansvärt många håller fast i samarbete och respekt för präster och pastorer som förnekar Jesu gudom. Vi svenskar är inte så känslomässiga, kan det bero på det? Vi fördömer gärna det som verkar känslomässigt överdrivet (karismatik) men sväljer resonerande, svala, lugna, filosofiska och mycket lärda kyrkomän från klassiska kyrkosammanhang. Jag tycker nästan att detta är farligare.

      (Reply)

 5. Antonia, jag hittar inte den video på 6 min, som du refererar till.
  Kanske du har uppgett fel länk?

  (Det var jag som hittade hemsidan du länkade till, imorse. För den som förstår italienska, är det glädjande att höra evangeliskt kristna italienare tala ut mot ‘ekumeniken’ med Rom: “Förut kallades vi heretiker – nu är vi ‘separerade bröder’…”)

      (Reply)

 6. wildwest,

  wildwest,

  “Det är ofta så med mej att något krockar i anden som jag känner av utan att omedelbart kunna sätta ord på det “.

  Du har flera poänger i det som du skriver!

  Men vill försöka fokusera nu, på detta citat!

  Du beskriver så bra hur det känns i anden när man prövar något. För det krockar verkligen!!! Det som är taget från två olika källor, kan inte fungera tillsammans.

  Jo visst är det där med prövandet av olika läror inte alltid så lätt, särskilt inte när det vimlar av dem. Därför kan jag inte annat än tacka Gud för de män/kvinnor som har kärlek nog till Sanningen, för att lägga sin dyrbara tid/kunskap – på att hjälpa oss att hitta rätt i denna snårskog! Nämner inga namn här, riskerar att utlösa en storm i ett vattenglas !

  Dessa varningsklockor behöver vi alla lära oss att tyda, vara lyhörda inför, det är ju Guds Ande som då varnar oss! Han vet ju vilka krafter som är i omlopp.

  Som du påpekade så behöver vi också ta tid att undersöka om det som predikas, stämmer med “summan av Guds Ord” ! Så själva lyssnandet är också en viktig bit i vårt prövande!

  Själv brukar jag ibland tänka på Guds egenskaper när jag prövar något nytt. Känns det lugnt och fridfullt, är en kärleksfull atmosfär rådande och känner jag mig vederkvickt av förkunnelsen [Gud pratar ju aldrig smörja till sina barn.] Den Helige Ande är som jag ofta påpekar: “en sann gentleman”, som aldrig skickar sig ohöviskt eller är påträngande, på minsta vis.

  Har även lagt märke till en annan detalj. Gud uppenbarar sig oftast i de små enkla sammanhangen. Herrens Ande verkar inte trivas så bra i det spektakulära och storvulna.

  När Jesus gick omkring här på jorden så drog Han sig oftast undan när folkskarorna hopades omkring Honom. Han visste att det inte var Honom själv de främst sökte, utan Hans gåvor. Vad de kunde få ut av Honom !

  Så är det ju än idag, människonaturen har inte förändras så mkt genom århundradena.

  Men det viktigaste av allt är om Jesus är den som står i centrum eller förkunnaren. Såg i morse på en kort video, på en annan blogg, där Benny Hinn härjade som en galning. Den ska finnas inne nu. Om det blev fel länk så skickar jag igen OK?

  Kolla på den och fundera på vem som står i centrum!

  Guds välsignelse,
  Antonia

      (Reply)

 7. Antonia,
  känns det inte som om Benny Hinn börjar gå lite på slentrian? Han tar upp sina egna på scenen, och gör spektakel av sin blivande svärson.

  Hade han inte sina trogna (välbetalda?) hejdukar, sin kör, och sin orgelspelare som kan bossar runt med, då vore det inte mycket med den showen.

  Arrogansen han visar mot de människor han viftar omkull, och trycker bak huvudet på är skrämmande! Varför drar han fortfarande publik? Varför är det inte fler som genomskådar honom?

  Här är en sida på engelska som listar flera av Hinns blasfemiska doktriner:
  http://www.jesus-is-savior.com/False%20Doctrines/benny_hinn.htm

  Och som författaren skriver, ska man lyssna på Benny Hinn, så måste man svälja allt han står för – eller också ingenting.

      (Reply)

 8. Ingela,

  Kära Ingela,

  Ja visst är det skamligt att han får behandla människor Och HERREN så respektlöst!

  Hans standard fras brukar vara “ask and you shall recieve “!

  Ingen Gudsfruktan där, överhuvudtaget!

  Som du säkert noterade, sa han till en av sina co workers, -viftandes nonchalant med handen utmed golvet- pick up the pieces! Då stängde jag av!

  Man blir förtvivlad över att människor är så lättlurade!

  Guds rikaste välsignelser till dig, och din mor.
  Antonia

      (Reply)

 9. Håller med Dej Antonia. Den Helige Ande är en gentleman och Gud kommer inte till oss i en oseriös svada av både ord och kroppsövningar. Sunt förnuft igen. Hur sunt känns det att bli omkullputtad på scen? När Benny Hinn var i vår kyrka på 80talet (då var han tämligen “normal”) så gick en av mina föräldras vänner upp för att få förbön men vägrade ramla omkull. Då blev Benny sur och ville inte be för henne längre.

  Det är bara det att det är stort och ansvarsfullt att utpeka någon som villolärare. Det krävs att man är säker på sin sak. Läser man ett antal bloggar så kan man tro att alla är villolärare, det beror helt på bloggägaren. Då måste man tänka till. För allt som verkar knasigt är inte villolära, mycket är också tillfälliga överdrifter, omogenhet, ovanor osv. Väx upp, skulle man vilja säja till många yngre pastorer. Jag har inget problem att kalla Benny Hinn villolärare, men jag menar ändå att vi måste vara försiktiga med våra omdömen. Döm inte så blir du inte dömd själv. Och därmed ska man inte falla i det moderna diket att inte våga ha en åsikt om något, men man ska också tänka till före och inte efter.

  Det saknas generellt allvar och seriositet i våra karismatiska/pingstvänssammanhang. Det är knappast mer clowneri som behövs. Jag är så trött på show. Var är det äkta? Tänk så få sammanhang jag numera känner att jag kan slappna av i, vetande att pastorn och mötesledningen inte kommer flippa ur, komma med konstiga bibeltolkningar, att ingen bryter in med teaterspel, roliga anspelningar utan djup, etc. Ibland var det bättre förr.

      (Reply)

 10. Det är som wildwest skriver viktigt att man är säker på sin sak när man säger att någon är en villolärare. Men det är också så att när man vet sanningen har man också en skyldighet i att berätta det.

  Vad gäller Benny Hinn är det flera saker som stör mig:

  1. Han beter sig som en liten jesus, ofta klädd i vitt, sättet han agerar på där han själv är i centrum. Det är verkligen en show han ger. Med “rätt” musik och lite andra tekniker kan man lura mängder med människor.

  2. Det enorma missbruket med pengar!! Det är ett ständigt tiggeri i tv-rutan. Sätter han drar in pengar på är också helt galet. Här är ett exempel: “Ge 100 dollar inom 5 minuter och Gud ska välsigna dig extra mycket”. Urk! Att han dessutom tar in på lyxhotell, har ett privatjet, bor (bodde?) i en lyxvilla, kör en (flera) lyxbilar, har livvakter osv osv. Precis som en hollywoodstjärna.

  3. Det är alltid samma visa. Om någon faller, eller slängs bakom av en osynlig kraft, då har personen verkligen blivit vidrörd av Gud. Pang pang pang! Mycket fokus på upplevelser och det är farligt. Satan kan också ge oss njutning och glädje. Vid vissa tillfällen ser det ut som att en demon (demoner?) kastar sig över de han ber för. De bokstavligen slängs bakåt.

  Vi måste lära oss att satans tjänare kan vara jätte trevliga, de ler, de talar varma ord osv. Men synar man dem har de också mycket fuffens för sig.

  Vad gäller vilka som är villolärare eller ej skulle jag vilja tillägga att det nog också handlar om personen i fråga LEVER i synd. Har exempelvis pengabegäret vuxit sig större eller mindre? Är det ännu mycket fokus på personen själv eller är fokuset mer och mer på Herren?

  Att kristna kan synda vet vi mycket väl. Men om man år efter år lever i samma synd i samma grad bör man fråga sig om man verkligen är frälst.

  Så om vi ska kika på Benny Hinn. Har har väl hållit på rätt många år nu va? Är han precis likadan som i början av sin karriär, har det blivit värre, eller bättre?

      (Reply)

 11. wildwest,

  wildwest: “Jag har inget problem att kalla Benny Hinn villolärare, men jag menar ändå att vi måste vara försiktiga med våra omdömen. Döm inte så blir du inte dömd själv.”

  Broder, det är helt riktigt som du säger; att vi skall akta oss för att döma. För när du kritiserar andra blir du ofta blind för ditt eget behov av självkritik. Bibeln säger i Matteus 7:1-5:

  1) Döm inte, så blir ni inte dömda. 2) Ty med den dom ni dömer med, skall ni bli dömda, och med det mått som ni mäter med, skall det mätas upp åt er. 3) Varför ser du flisan i din broders öga men märker inte bjälken i ditt eget öga? 4) Eller hur kan du säga till din broder: Låt mig ta bort flisan ur ditt öga, du som har en bjälke i ditt eget öga? 5) Du hycklare, ta först bort bjälken i ditt eget öga! Då kommer du att se så klart att du kan ta flisan ur din broders öga

  Romans 2:1 New American Standard Bible (© 1995)
  Therefore you have no excuse, everyone of you who passes judgment, for in that which you judge another, you condemn yourself; for you who judge practice the same things

  Här är det ännu tydligare, att med det mått du mäter, kommer också att mätas åt dig) Därför kan ju inte dessa verser syfta på bedömning av villoläror!

  Så döm inte: handlar alltså inte alls om när man skall göra en prövning av olika läror/lärare, fast tyvärr görs ofta en sammanblandning härvid lag. Man använder, enligt mitt förmenande, det skriftstället inom kristenheten, på ett ofta godtyckligt sätt, för att undvika korrektion i lärofrågor eller kanske för att man inte riktigt förstått skillnaden. (Rör inte Herrens smorde) är ett annat effektivt sätt att undvika prövning. Helst ska då den som prövar känna skuldkänslor – och en viss fördömelse – och därför citerar man gärna (Matt. 7:1) Just därför är det viktigt att förstå skillnaden, annars vågar man ju heller inte (be) – döma.

  Så självklart måste vi få pröva förkunnelsen, hur ska vi annars kunna skilja på det sanna och falska? Och när vi har gjort detta så kommer vi oundvikligen fram till en dom, men den måste göras helt enligt Ordet! Absolut inte, i eget tycke och smak, eller enligt någon “eventuell” favorit lära.

  Johannes 7: 24 Dömen icke efter skenet, utan dömen en rätt dom .

  3 Mosebok 19:15 I skolen icke göra orätt i domen; du skall icke hava anseende till den ringes person, ej heller vara partisk för den mäktige; du skall döma din nästa rätt

  I detta kapitel är det fullt med domar som skall avkunnas och det är inga vackert inlindade formuleringar precis ! Här gäller tuffa tag!

  2 Petrusbrevet 2:1 Men också falska profeter uppstodo bland folket, likasom jämväl bland eder falska lärare skola komma att finnas, vilka på smygvägar skola införa och draga över sig själva plötsligt fördärv, i det att de till och med förneka den Herre som har köpt dem .

  2) De skola få många efterföljare i sin , och för deras skull skall sanningens väg bliva smädad .

  3) I sin skola de ock med bedrägliga ord bereda sig vinning av eder. Men sedan länge är deras dom i annalkande, den dröjer icke, och deras fördärv sover icke .

  4) Ty Gud skonade ju icke de änglar som syndade, utan störtade dem ned i avgrunden och överlämnade dem åt mörkrets hålor, för att där förvaras till domen .

  5) Ej heller skonade han den forntida världen, om han ock, när han lät floden komma över de ogudaktigas värld, bevarade Noa såsom rättfärdighetens förkunnare, jämte sju andra

  6 ) Och städerna Sodom och Gomorra lade han i aska och dömde dem till att omstörtas; han gjorde dem så till ett varnande exempel för kommande tiders ogudaktiga människor

  7) Men han frälste den rättfärdige Lot, som svårt pinades av de gudlösa människornas lösaktiga vandel .

  8) Ty genom de ogärningar som han, den rättfärdige mannen, måste se och höra, där han bodde ibland dem, plågades han dag efter dag i sin rättfärdiga själ .

  9) Så förstår Herren att frälsa de gudfruktiga ur prövningen, men ock att under straff förvara de orättfärdiga till domens dag .

  10) Och detta gör han först och främst med dem som i oren begärelse stå efter köttslig lust och förakta andevärldens herrar. I sitt trots och sin självgodhet bäva dessa människor icke för att smäda andevärldens härlige,

  11) under det att änglar som stå ännu högre i starkhet och makt icke om dem uttala någon smädande dom inför Herren .

  12) Men på samma sätt som oskäliga djur förgås, varelser som av naturen äro födda till att fångas och förgås, på samma sätt skola ock dessa förgås, eftersom de smäda vad de icke känna till;

  13 ) och de skola så bliva bedragna på den lön som de vilja vinna genom orättfärdighet. De hava sin lust i kräsligt leverne mitt på ljusa dagen. De äro skamfläckar och styggelser, där de vid gästabuden, som de få hålla med eder, frossa i sina njutningar .

  14) Deras ögon äro fulla av otuktigt begär och kunna icke få nog av synd. De locka till sig obefästa själar. De hava hjärtan övade i girighet. Förbannade äro de

  15) De hava övergivit den raka vägen och kommit vilse genom att efterfölja Balaam, Beors son, på hans väg. Denne åtrådde ju att vinna lön genom orättfärdighet; 16) men han blev tillrättavisad för sin överträdelse: en stum arbetsåsninna begynte tala med människoröst och hindrade profeten i hans galenskap .

  17) Dessa människor äro källor utan vatten, skyar som drivas av stormvinden, och det svarta mörkret är förvarat åt dem .

  18) Ty de tala stora ord som äro idel fåfänglighet; och då de nu själva leva i köttsliga begärelser, locka de genom sin lösaktighet till sig människor som med knapp nöd rädda sig undan sådana som vandra i villfarelse.

  19) De lova dem frihet, fastän de själva äro förgängelsens trälar; ty den som har låtit sig övervinnas av någon, han har blivit dennes träl.

  20) Och då de genom kunskapen om Herren och Frälsaren, Jesus Kristus, hava undkommit världens besmittelser, men sedan åter låta sig insnärjas och övervinnas av dem, så har det sista för dem blivit värre än det första.

  21) Ty det hade varit bättre för dem att icke hava lärt känna rättfärdighetens väg, än att nu, sedan de hava lärt känna den, vända tillbaka, bort ifrån det heliga bud som har blivit dem meddelat.

  22) Det har gått med dem såsom det riktigt heter i ordspråket: »En hund vänder åter till sina spyor», och: »Ett tvaget svin vältrar sig åter i smutsen.

  Så låt oss med all frimodigt pröva varje lära och inte känna någon fördömelse för detta! Det är både vår fulla rätt men även vår skyldighet.

  Gud välsigne dig,
  Antonia

      (Reply)

 12. Antag nu att jag är en troende kristen som inte närmare känner till Benny Hinn och läser Andreas Frosts inlägg. Jag ska bete mej lite kritiskt (och då vet alla att jag inte har något till övers för just Benny Hinn):

  Vit kostym – kan inte vara villolära.
  Att stå i centrum – det är en tolkningsfråga, det kan man säja att alla predikanter gör
  Bete sej som en liten Jesus – det är svårt att tycka något om, vi ska alla vara lik Jesus även till uppträdandet
  Show – jag tycker väldig mycket i frikyrkan är show, det är gycklare, eldslukare, teater, konserter, disco, uppträdande, hiphopdans etc
  Rätt musik – är det musik som vädjar till känslan så har den funnits i väckelserörelserna sedan 1800-talet, det är svårt att frammana allvar med nån glad dansbandslåt
  Slängs bakåt av osynlig kraft – jo, det klarar säkert djävulen också av. Men om någon ber i Jesu namn så måste vi lita på att det är i Jesu namn det sker. Om inte, tja, då är vi helt lost in space, då kan vi aldrig lita på något någonstans (att putta någon bakåt vilket bl a Benny Hinn är bra på är i bästa fall att fullständigt i onödan hjälpa den heligen Ande på traven, det är absolut tveksamt)
  Fokus på upplevelser – nej, det är inte bra, men det förekommer väldigt ofta i sammanhang där det inte finns någon fastlagd liturgi, kan inte sägas vara något specifikt för en villolärare men det kan leda till felaktigt fokus

  Men sen…
  Att påstå att man blir mer välsignad ju mer dollar man ger, det är rofferi och det är en lögn. Här skulle jag reagera. Det som dessutom kommit fram om Bennys livsstil av extravagans, dyra klockor, flygplan och löjliga bortförklaringar till att springa hand i hand med kvinnliga pastorer – det är ett felaktigt budskap. Man kan absolut bli rik, men att ta nivån upp till slöseri och till att blända omgivningen med sin rikedom är fel, det är att leva i en konstant synd. Dessutom bör just pastorer vara extra försiktiga (om de nu blivit rika på något sätt) att visa detta. Det är en trovärdighetsfråga.

  Här tycker jag t ex att miljardären o domprosten Åke Bonnier sköter det snyggt. Men det är för att han är svensk och att vi inte imponeras av prål särskilt mycket. Svårt att tro att en Benny Hinn skulle kunna uppstå i Sverige. Men problemet är att även en lågmäld, genomtrevlig och snäll människa som domprosten har ett evangelium som går stick i stäv mot Bibeln. Här hör man dock sällan någon större kritik. Den riktas mest till ett fåtal galna karismatiker.

  Vi får nämligen inte heller låta oss bländas av motsatsen, av timida, vänliga människor med stort hjärta för samhällets olycksbarn, men som predikar ett falskt evangelium. Jag tror det är besvärligare, åtminstone som svensk, att bli arg över detta än över pajaser som Benny Hinn.

      (Reply)

 13. wildwest skrev:

  Ta exemplet domprost Åke Bonnier som både på sin blogg och senast i samtalet i Elimkyrkan t ex menade att det finns flera vägar till Gud än bara genom Jesus, att det inte är möjligt att det finns ett slutligt helvete, alla kommer till himlen, att det inte är viktigt om Jesus fysiskt gick på vattnet eller inte och som på sin blogg gått längre än så. Vad säger man om honom? Här känns det som själva grunden är fel, inte bara tillfälliga spekulationer. Kan domprosten kallas för kristen? Kan Stockholmsbiskopen Eva Brunne vara kristen som lever i ett lesbiskt partnerskap men samtidigt kan ha ett evangelium som låter helt okay (det lilla jag hört så låter det förstås inte helt okay).

  Det finns en gammal historia, säkert konstruerad och inte från verkliga livet, men ändå ganska träffande.

  En pojke sitter vid fönstret och tittar på fåglar. Pappan sitter i en fåtölj och läser tidningen.

  Pojken pekar på en fågel och ropar på pappan med frågan: Pappa, vad är det för en fågel?

  Pappan är mer intresserad av tidningen och svarar, utan att kolla: Det är en koltrast!

  Något senare finns det en annan fågel som får pojkens intresse, och ånyo frågar han pappan: Vad är det för en fågel?

  Pappan är fortfarande lika ointresserad och svarar igen: Det är en koltrast!

  Efter en stund upprepar sig samma sak för tredje gången. Samma fråga, samma svar…. varpå pojken frågar: Får en koltrast se ut hur som helst?

  Historien var bara för att lätta på stämningen, men den seriösa frågan vi alla borde få ställa, och kräva ett gediget svar, är: Får en “kristen” se ut hur som helst?

  Efter en artikel i Dagen där Åke Bonnier uttryckligen deklarerade att “Gud är större än alla religioner” uppstod viss debatt. Han har nu försökt att rättfärdiga sig själv i en ny artikel som heter Allt gott kommer från Gud

  Du får läsa den själv! Jag tänker inte ens kort citera det smörande svammel som Åke Bonnier kommer med, och jag avstår från att använda de tekniska termer som, bland andra, Paulus och Jesus använde.

  Men nog är det frestande att vara tekniskt korrekt och förbanna all synkretisk, ekumenisk smörja och villolära som kommer att slutgiltigt utrota det Bibeln kallar “Den Tron”.

  Enligt Åke Bonnier är alla människor koltrastar!

  Enligt Fransiskus är alla människor “Guds barn”!

  Det finns bara en grupp människor kvar som varken är Guds barn eller kristna. Undar du vilka?

  Jo det är Bibeltrogna efterföljare av Kristus!

  Dessa måste tystas, kosta vad det kosta må! De är alla hatiska, andefattiga fundamentalister! Bort med dem! (Lukas 23:18, Joh. 19:15, Apg. 21:36)

  /Kjell

      (Reply)

 14. Bort med honom! 🙂

  Var på en gudstjänst i Stockholm för några veckor sedan med min syster. Den kände kristne kåsören X (säkert vän med Åke B) talade om lusta och lusten i att bli smord inför sin begravning, som Jesus blev av kvinnan med alabasterflaskan. “Ahh! Vad skönt!” Sista välsignelsen var i Fadern och Sonen och *den heliga livgiverskans namn* (Sophia? eller Maria? Moder natur Gaia?). Han var väldigt seriös med det. Haha!

  En fråga

  Har du skrivit om Interfaith Dialogue – Intrareligiös dialog på den här bloggen? SvK sysslar ju med det mer än de flesta. Interfaith är RKK + FN världsreligionen, där extremistvarianten av Islam räknas som en extrem “politisk rörelse” som inte har något att göra med “Islam fredsreligionen” som Muhammed gav. Religionshistorikern Karen Armstrong skriver om dessa ämnen inom Alliance of Civilizations. UNAOC, en FN organisation. Fascinerande att se hur man på internationell nivå vitkalkar brutaliteten hos salafisterna och kallar den “politisk.” Men man gör inget åt den “politiken” som mördar och halshugger sig fram. Man stödjer den istället och låter tiden gå!

      (Reply)

 15. Interfaith

  Här är en artikel från igår.

  Det är saker Joe Biden sa under en bönefrukost i VH. Han kallar sig katolik, men hans tro är den samma som alla andras tro. Han tror på att “göra för andra vad du vill att de ska göra för dig (eller liknande variant av gyllene regeln).” Och han tjänar bredvid en person som är för honom “en stor karaktär med stark tro (dvs Obama och hans arbete för interfaith).”

  Biden:
  “We all practice the same basic faith.”
  “We all practice the same basic faith but different faiths,” said Biden.
  “We all practice the same basic faith but different faiths. I happen to be a practicing Catholic, and I grew up learning from the nuns and the priests who taught me what we used to call Catholic social doctrine. But it’s not fundamentally different than a doctrine of any of the great confessional faiths.”

  “And I’m grateful to have stood by someone these last seven years who understands this — and I mean this — understands it to his core. It’s stamped in his DNA. It’s who he is. I’ve served with eight Presidents; I’ve never been with anyone who has more character than this man, and has faith (Obama).

  Jag tycker inte det här är något nytt men ändå intressant att politiker bekänner sig till världsreligionen öppet idag.

  http://www.cnsnews.com/news/article/cnsnewscom-staff/joe-biden-i-happen-be-practicing-catholic

      (Reply)

 16. Janne2,

  För mej här i Kenya är det inget nytt. Här springer alla politiker på möten i olika kyrkor och får utrymme att driva politisk propaganda där.

  Det är intimt samarbete mellan religiösa ledare, politiker och rika affärsmäm.

  Den ekumeniska, politiska, ekonomiska världreligionen är redan verksam här.

  Jag förstår dock att det är ovan terräng för svenskar.

  /Kjell

      (Reply)

 17. “Jag förstår dock att det är ovan terräng för svenskar.”

  Precis. Vi tror ju bara när det är ett faktum. Allt annat är konspirationsteorier. Innan det kommer i DN på söndag.

  För några år sedan diskuterade jag och några kompisar när NWO skulle komma synligt (AK globalvälde). Svaret är väl 1945, typ. Nyss var det 70 årsjubileum för Förenta (Osynligt verksamma 24/7) Nationerna ungefär.

  Guds rike kommer inte synligen först. Och Förenta Osynliga Nationerna (FN) världsregerings-religionen har kommit för länge sedan.

  Tänkte bara för dem (svenskar) som inte än kopplar att ekumenik och interfaith är två länkar till världsreligion (och FN världsregering). Ekumenik kommer först och sedan interfaith. Det räcker inte med samarbete mellan oförenliga kyrkosystem som knyts till RKK. Man måste förena oförenliga religioner med varandra också. Vilken soppa… Jesus, kom snart.

      (Reply)

 18. Janne2,

  Psalm 44:24 Vakna! Varför sover du, Herre? Vakna upp, förkasta oss inte för alltid!

  Psalm 90:13 Vänd åter, HERRE! Hur länge dröjer du? Förbarma dig över dina tjänare!

  Upp. 22:20 Han som betygar detta säger: “Ja, jag kommer med hast.” Amen, kom Herre Jesus!

  Herre varför dröjer du?

  /Kjell

      (Reply)

 19. För en vecka sedan rapporterade Dagens Johannes Ottestig om Benny Hinn.

  Artikeln heter: Benny Hinn beklagar sin framgångsteologi

  Oväntat men visst låter det intressant och visst vore det bra med en helomvändning. Nu visar det sig i praktiken att det kanske blir ganska magert vad gäller omvändelse. Jag skall citera inledningen på artikeln:

  Tv-evangelisten Benny Hinn har anklagats för att predika framgångsteologi. Och nu medger han att han har gått över gränsen.
  Det är inte Guds ord som lärs ut och jag är lika skyldig som andra, säger han.

  De som har uppfostrat barn vet att en av de vanligaste försvaren som barn uppger är att: “Alla andra gör likadant och värre!”

  Så låter Benny Hinns “bekännelse” i mina öron, och inte blir det bättre av följande:

  Benny Hinn erkände att han, i takt med stigande ålder och djupare kunskap om Bibeln, har kommit till insikt om att en del av de saker som han lärde sig från predikanter under uppväxten inte är bibliska.

  Läs noggrannt! Benny Hinn blev således lite grand missledd av sina lärare och mentorer, men tack vare djupare kunskap om Bibeln har han nu vid 65 års ålder mognat till att inse att det finns vissa saker i läran som inte är helt i överenstämmelse med Guds ord.

  För att få mer insikt i familjen Hinns bedrägerier rekommenderar jag följande artikel skriven av Bennys brorson. Dagen har en kort version på svenska: Blir enklare att fira Thanksgiving och originalet på engelska finner du här: Benny Hinn Is My Uncle, but Prosperity Preaching Isn’t for Me

  Benny Hinn har flera decennia lurat gamla och sjuka med begränsade tillgångar att “så sina frön” så att han själv kunde leva ett super deluxe liv. Kanske kan han lära sig något av berättelsen om Sackeus. Kanske skulle den berättelsen kunna bättra på hans bibelkunskap ytterligare.

  /Kjell

  Lukas 19:1-10

  Jesus kom in i Jeriko och vandrade genom staden. Där fanns en man som hette Sackeus. Han var förman vid tullen, och han var rik. Han ville se vem Jesus var men kunde inte för folkets skull, eftersom han var liten till växten. Då sprang han i förväg och klättrade upp i ett mullbärsfikonträd för att se honom, eftersom Jesus skulle komma den vägen. 

  När Jesus kom till det stället, såg han upp och sade till honom: “Sackeus, skynda dig ner, för i dag måste jag gästa ditt hem.” Sackeus skyndade sig ner och tog emot honom med glädje. Alla som såg det mumlade förargat: “Han tog in hos en syndare.” 

  Men Sackeus stod där och sade till Herren: “Hälften av det jag har, Herre, ger jag till de fattiga. Och har jag lurat någon på något, betalar jag fyrdubbelt igen.” Jesus sade till honom: “I dag har frälsning kommit till det här huset, för också han är en Abrahams son. 

  Människosonen har kommit för att söka upp och frälsa det som var förlorat.” 

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *