Blandat

Visste du att de flesta blogg-besökare bara kollar om det finns något nytt på tapeten.

Det må vara en ny artikel (bloggpost) eller en ny kommentar.

Paulus talar om denna “attityd” i Apostlagärningarnas sjuttonde kapitel:

20 Det är underliga ting du låter oss höra. Nu vill vi veta vad det egentligen rör sig om.” 21 Athenarna liksom främlingarna där ägnade nämligen all sin tid åt att tala om och lyssna till senaste nytt för dagen. 22 Paulus ställde sig nu mitt på Areopagen och sade: “Athenare, jag ser av allting att ni är mycket religiösa

Du vet väl att staden Aten är uppkallad efter “gudinnan” Athena?

Och om du vill veta vad för sorts sagor som dessa Atenare tjusades av så kan du läsa denna berättelse om “Athena”.

Athena eller Pallas Athena var vishetens och krigets gudinna i grekisk mytologi. Hennes attribut var sköld, lans, olivträd och uggla.

Zeus ville ha Metis och jagade henne runt hela tiden. Metis förvandlade sig till olika djur för att lura honom men han var ständigt efter henne. En dag får Zeus reda på av ett orakel att Metis första barn skulle vara en dotter och sedan en son som skulle ta ner honom från tronen. För att förhindra detta smickrade han Metis tills hon sänkte garden, sedan åt han upp henne.

Vad Zeus inte visste var att Metis redan var gravid och efter att han slukat henne tillverkade hon en rustning åt sin kommande dotter. Hamrandet gjorde att Zeus fick en kraftig huvudvärk. Han skrek så det hördes överallt. Hermes förstod att det var något på tok och bestämde att man skulle öppna hans huvud. Han sade till Hefaistos (andra förekommer beroende på källan) som slog med en hammare och öppnade hans skalle. Ur hans skalle kom Athena upp fullvuxen och i rustning.

Athena var hård och modig i strider som var till för att försvara hem från fiender. Hon var gudinnan över städer, hantverk, olivträdet och visheten. Hon uppfann trumpeten, flöjten, vagnen, skeppsbyggarkonsten, plogen och mycket annat som blev till nytta för mänskligheten och civilisationen. Hennes evige följeslagare var en uggla.

Detta är vad gudarna gör idag, sade Atenarna!

Stor skillnad med Bibelns realistiska berättelser om faktiska händelser.

Även idag finns det läror som kommer med “sagolika” påståenden om “vad gud gör idag”.

Låt dem inte lura dej att det handlar om “GUD” med stora bokstäver.

Predikaren 1:9 Det som blivit gjort, kommer att göras igen, och det som hänt, kommer att hända igen. Det finns inget nytt under solen.

Kliar det i öronen – eller just inte?

Paulus uppmanade Timoteus i sitt andra brev, kapitel 4, de fyra första verserna:

Jag uppmanar dig allvarligt vid Gud och Kristus Jesus, som skall döma levande och döda, och inför hans uppenbarelse och hans rike: predika ordet, träd fram i tid och otid, bestraffa, tillrättavisa och förmana, med allt tålamod och all undervisning. Ty det skall komma en tid då människor inte längre skall stå ut med den sunda läran, utan efter sina egna begär skall de samla åt sig mängder av lärare, allteftersom det kliar dem i öronen. De vägrar att lyssna till sanningen och vänder sig till myter.

Lägg märke till att det inte bara handlar om att lyssna till talare som kliar i öronen.

Det handlar lika mycket om att vägra talare som inte kliar i öronen.

Men det finns ingen annan grund att stå på än Guds Ord när det gäller att pröva läror, predikan och profetia.

Det är inga smaksaker.

Apg. 17:18 Även en del filosofer, både epikureer och stoiker, diskuterade med honom och en del sade: “Vad kan den där pratmakaren vilja säga?” Andra sade: “Han tycks vara en som förkunnar främmande gudar.” Detta sade de, eftersom han predikade evangeliet om Jesus och uppståndelsen.

Apg. 17:32 När de hörde Paulus tala om uppståndelsen från de döda, började några håna honom, men andra sade: “Vi vill höra dig tala om detta en annan gång.” 33 Därmed lämnade Paulus dem.

Detta var ett inlägg i väktar- och villolärar-debatten.

/Kjell

Visits: 24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *