Väktar-väktare – Ulvens hjälpredor

Detta blir kanske min viktigaste bloggpost hittintills. Och jag stryker inte medhårs nu.

Som Frykman skrev: “Nu satan fritt må rasa, och XXX hjälpa till… Jag skall för dem ej fasa, det går som Herren vill!” (Se fotnot.)


Vargar, se upp!

Och om du tror att jag har blivit överdrivet misstänksam eller konspiratorisk av bloggandet.. Då tror jag att du tror fel.

För några få år sedan, när jag upptäckte bloggarna fanns det väktare som protesterade mot den lögn, och skrämselpropaganda, som formulerades “Rör inte Herrens smorde!”.

Det höll på att lyckas tills själafienden upptäckte att han kunde öka trycket genom att diversifiera falska evangelier och falsk karismatik ytterligare.

Men när även denna plan började spricka introducerade han falska väktare.

Jag skrev om detta för en tid sedan. Väktare på muren?.

Sedan dess har klimatet hårdnat ytterligare. Och idag är alla väktare skyldiga tills motsatsen bevisats.

Väktar-väktare

En ny grupp har nämligen formats. Dessa ofelbara har utnämnt sig själva till “Väktar-väktare” och alla vaksamma som vågar berätta vad de menar sig ha funnit och inte faller in i ledet och marcherar i takt med dem utnämns till “Falska väktare” och lynchas offentligt genom återkommande kommentarer i bloggarna.

Det är dessa “Väktar-väktare” som tillämpar principen med “rör inte Herrens smorde” och därmed blir “Ulvarnas medarbetare”. Deras lön kommer inte att utebli!

Givetvis kan man inte känna igen dessa ofelbara “Väktar-väktare” på några ytliga personliga karakteristiker.

De kan vara kvinnor eller män. “Nyfrälsta” eller gamlingar. Unga eller gamla. Nominalt motståndare till ett antal rörelser eller hel-ekumeniska.

Ofta talar de om “kärlek” men sällan talar de kärleksfullt.

Men en sak är jag säker på. Och nu kanske du tror att jag lider av paranoia…. Anfallet var planerat och har förberetts flera månader nu.
 
Frykmans psalm byts ut mot en nyare psalm med tidenligt budskap i humanistisk anda:

Vi sätter oss i ringen
och tar varann i hand.
Vi är en massa syskon
som tycker om varann.

För Gud är allas pappa
och jorden är vårt bo.
Och vi vill vara vänner
med alla, må ni tro.

Tack gode Gud för jorden
och alla människor.
Gör en familj av alla
en enda jättestor.

Motreaktionen mot en stundtals alltför stor känslighet mot det minsta som liknar fel hos kända förkunnare och en guilt by association har utvecklat sig till aggression mot alla som inte vill ta del i ekumeniken.

Har nu villervallan och osämjan och förvirringen nått sitt maximum?

Nej, säkerligen inte.

Jag uppträder ju här som “Väktar-väktar-väktare” (går det fortfarande att hänga med?). Och ekumeniken kommer snabbt att tilltaga i både explicita och officiösa former.

Kommer Herren att finna tro när Han återkommer?

Ja kanske. I alla fall om det fortfarande finns några som är villiga att riskera sin egen säkerhet och bli utsatta för hån och anfall på grund av sin trohet till Sanningen.

När de äkta förföljelserna börjar kan det hända att Sanningens seger uppenbaras igen. För i förföljelse, alltså inte trots den, vinns segern enligt Paulus (Rom. 8:36-39):

Det står ju skrivet:För din skull dödas vi hela dagen, vi räknas som slaktfår.

Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss.

Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som nu är eller något som skall komma, varken makter, 39 höjd eller djup eller något annat skapat skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.

Och den tiden närmar sig med stormsteg. Vargarna och deras medhjälpare kommer mer och mer att visa tänderna.

Fårapälsen kommer inte längre att kunna dölja dem.

/Kjell

Fotnot: Nu är jag nöjd och glader är en psalm med text och musik (2/4, Ess-dur) av Nils Frykman från 1881. Om denna frimodiga psalm finns många rykten, bl.a. att den skulle vara skriven på en gungstol utomhus när Frykman blivit uppsagd från sin folkskollärartjänst p.g.a. sin trosuppfattning. Enligt den versionen skulle sjätte strofen ursprungligen ha lytt “Nu Satan fritt må rasa och Werme (d.v.s. prästen i bygden) hjälpa till”.

Senare byttes texten ut mot:

“Nu Satan fritt må rasa och prästen hjälpa till”

Och i de tidiga utgåvorna av Segertoner hette det så, men sedan när ekumeniken slog till ändrades det till:

“Nu Satan fritt må rasa och världen hjälpa till”

Kanske är vi redo för nästa, slutgiltiga, förändring? Den skulle kunna bli:

Nu satan slutat rasa för alla hjälper till. 🙁

Views: 57

157 thoughts on “Väktar-väktare – Ulvens hjälpredor”

 1. Jag tror man måste ha ett lugn och en förvissning i sitt innersta när man ger sig ut i kristna bloggdebatter. Man måste veta vad man tror på. Annars kastas man runt som en eka i en orkan. Jag blir tillfälligt arg men det går över. Jag förfaller inte heller till svenskt konsensustänkande och att man inte får ta ton. Men jag blir mest arg över inkonsekventa resonemang som inte är genomtänkta och när folk inte använder sunt förnuft utan fastnar i religiöst snömos och lagiskhet.

  Ibland tvivlar jag också på vitsen att överhuvudtaget finnas med i bloggdebatter. Vad tjänar det till? Vem läser dessa? Nästa sekund tänker jag: om alla tänker så blir det ingen debatt alls och de högröstade vinner på walk-over. Och dessa är sällan de som har rätt lära. Det gäller inte bara kristna bloggsfären utan demokratin i samhället i största allmänhet. Demokratin måste alltid vinnas på nytt. Det är ett uselt samhällssystem, men det bästa vi kommit på (för att travestera Churchill).

  Rör inte Herrens smorde, det uttalandet har jag haft många hårda duster om. Den som påstår detta om någon är helt fel ute! Det är ett kriterium där omedelbart alla varningslampor lyser. Ingen är ofelbar, sannerligen inte dagens karismatiska pastorer. Tvärtom. Man bör nog läsa ordentligt i Bibeln var detta uttryck kommer ifrån och se om det verkligen har den innebörd man lägger i det idag.

      (Reply)

 2. Imponerande! Nu har du verkligen bitit huvudet av skammen men på ett ödmjukt sätt. Vem behöver de andra “kristna” bloggarna? Hur mycket av Guds verk har inte skadats av alla självtnämnda “ofelbara”!

      (Reply)

 3. Eva,

  “Hur mycket av Guds verk har inte skadats av alla självtnämnda “ofelbara”!

  Men snälla Eva, har du inte missförstått något nu?

  Det är väl villo-lärorna/lärarna som sargar Hjorden och inte dem som vaktar/varnar (fåren), för Ulvens angrepp? Hur kan väktarna skada Guds verk, menar du?

  Och förklara gärna också vad du menar med självutnämnda? Är det något du hört talas om kanske?

  Mvh,
  Antonia

      (Reply)

 4. Innan jag kollade länken till Jaretegs blogg så trodde jag termen “väktar-väktare” handlade om dem som reagerade mot de överdrifter och den elitistiska ortodoxi som ibland framskymtar bland vissa “väktare”. “Väktar-väktar-väktare” använder då ofta termen “rör inte Herrens smorde” för att försvara “väktarna” mot “väktar-väktarna”.

  Men nu förstår jag att det endast handlar om vanlig “avfallshantering”…

      (Reply)

 5. Ludvig skrev: “Väktar-väktar-väktare” använder då ofta termen “rör inte Herrens smorde” för att försvara “väktarna” mot “väktar-väktarna”.

  Ja det blev ju litet av en mumie… invecklat alltså.

  Men det jag syftade på var mera att de väktar-väktare som ondgör sig över väktare ofta missar att de själva uppträder som en slags väktare.

  Och din summering stämmer ju bra då.

  Jag menar att man endera bör avskaffa allt väktande, då även det egna väktandet.

  Eller godkänna allt väktande och då vara fri att själv också väkta.

  Men att hindra andra att väkta och själv väkta blir väl dubbelbottnat?

  /Kjell

  PS. Kanske onödigt att påpeka att jag tror att bästa lösningen är att väktare, väktare-väktare och väktar-väktar-väktare får ha friheten att tala. Och att alla som lyssnar bara prövar och behåller det det goda.

      (Reply)

 6. Eftersom jag inte följer alltför många kristna bloggar så kanske jag inte har samma engagemang i den här frågan. Är det så mycket att bry sej om att det finns väktare i kvadrat och kubik? Den som anser att något behöver tas upp, en företeelse, en persons utsaga han får väl i demokratisk ordning skriva om det, mothugg får man jämt, har man ett gott uppsåt så behöver man inte bry sej så mycket om reaktionerna.

  Och i vildvuxna sammanhang där alla tror sej ha ord från Gud i tid och otid: använd det av Gud givna sunda förnuftet! Det är en alldeles utmärkt mätare på vad som är koko och inte. Särskilt för dem som har levt med Gud ett bra tag. Jag blir ibland väldigt förvånad vilka vansinnigheter folk kan gå med på i kristendomens namn, särskilt bland karismatiker, när man kopplar bort det sunda förnuftet. Kommer inte minst ihåg skrattknaserierna där man skulle låta som valfritt djur. Är det Bollibompa vi är med i (Kjell – det är ett berömt svenskt barnprogram på TV)? Eller tilltal från Gud via särskilt gudfruktig församlingsmedlem att den första man möter runt gathörnet ska man gifta sig med och så stöter man på en a-lagare (det är ingen uppfunnen historia!)? Hur knäpp får man bli? Ska vi kristna inte vara nyktra (vilket inte bara handlar om öl)?

      (Reply)

 7. wildwest skrev: “Är det så mycket att bry sej om att det finns väktare i kvadrat och kubik?”

  Du har givetvis rätt. Probelemt som har uppstått den sista tiden är att vissa väktare ondgör sig över andra väktare.

  Det har likasom uppstått ett väktar-krig. Vilket säkerligen bidrar i förvirringen.

  Alltså inte bra.

  /Kjell

      (Reply)

 8. Kjell, jag försöker förstå din artikel, och försöker utröna vad den bidrar till för kunskap och handlande.

  Som jag uppfattar artikeln har du nu identifierat ytterligare en grupp människor, som du vill kalla för “väktar-väktare”, och som du menar arbetar för Satan, och är “ulvarnas medhjälpare”. Och dessa “väktar-väktare” ska vi akta oss för… (Kanske har jag missuppfattat dig, men det är i alla fall såhär jag tolkar det hela.)

  Med detta sagt, på vilket sätt tror du nu att fåren kommer att agera med denna kunskap?

  Själv tror jag att de kommer att bli (ännu) mer paranoida, rädda och misstänksamma av sig. Just sådant här tror jag skrämmer och splittrar fåren, och får dem att agera med rädsla. Men Jesus sade: “Frukta ej, min lilla hjord”.

  Jag har själv suttit i detta fruktans dike, och har spritt varningar till andra kristna om bl.a. vilka grupper med människor vi ska akta oss för. Av de kristna som tog till sig informationen (det var inte alla som gjorde det, utan en del av dem skakade bara på huvudet), så fick jag med egna ögon se hur de helt plötsligt blev rädda och misstänksamma.

  Jag minns speciellt en man, som var strax över 50 år, som bodde på en liten ort i Värmland. Efter att han såg bibelfokus undervisning om “Det stora avfallet”, som jag tipsade om, så blev han så skärrad att han inte längre orkade ha gemenskap med sina kristna vänner, bl.a. sådana som han känt i över 30 år!!! Han blev misstänksam mot dem alla och såg dem som falska kristna. Han bröt ihop totalt, och jag fick försöka trösta honom så gott det gick. Men som tur är så fick han kontakt med en mogen kristen kvinna, som hade koll, och som lyckades få honom förstå att vi inte ska behöva frukta för någon, och vara rädd för människor på detta sätt.

  Mitt handlande gav inte god frukt, kan jag säga.

  Jag tror inte Guds sätt är att skrämma fåren på detta sätt. Jag tror heller inte att Gud vill att vi ska vara misstänksamma mot varandra. Det står ju i Guds ord att ogräs och vete ska växa ihop, och när det är dags, så kommer Herrens skördeänglar att skilja på oss.

  Visst, Jesus säger: “Se till så att ingen bedrar dig!”

  Men det tror jag inte handlar så mycket om att vi ska bli misstänksamma mot våra kristna syskon. Det handlar nog mer om att själv stå fast på klippan, och inte låta någon, eller något få dig att lämna din fasta plats på klippan. Det handlar om att stå fast vid det du har fått, och inte låta någon ta det ifrån dig. Och denna trygghet och fasthet får vi när vi lär känna Herren och tar emot nåd, sanning och kärlek från Honom.

  Själv lät jag mig bedras när jag hamnade i fruktans dike. Men Jesus är trofast, och söker sina vilsna får, och räcker ut en hjälpande hand.

  För den som älskar Gud, samverkar allt till det bästa. Min erfarenhet av detta mörka dike har hjälpt mig se följande:

  1. Jag var fast besluten att vandra rätt på vägen, och visste i mitt hjärta att JAG om någon, kommer att följa DIG JESUS! Men … jag föll ändå. Lite samma sak som historien om Petrus faktiskt, som lovade Jesus att han aldrig minsann skulle förneka honom.

  Detta, att jag föll ändå, har hjälpt mig att se hur totalt beroende vi är av Jesus Kristus. Det har också hjälpt mig att se att det inte finns någon där ute som är perfekt. Nej, ALLA har fallit. INGEN rättfärdig finns. Endast EN är rättfärdig.

  Om någon påstår att han/hon aldrig någon gång har vandrat vilse, så ljuger han/hon. Sådana, som utmålar sig själva som perfekta, tror jag inte för något gott med sig. Nej, alla har vi vandrat som vilsna får.

  2. Det har lärt mig att vi hamnar vilse om vi följer en annan människa, även om det så är en människa som vi tycker verkar vara en “perfekt” Jesu efterföljare. Då blir vi bara kopior av varandra, och ofta sämre kopior än originalet. (Jag blev själv en dålig kopia av Lennart J, och detta är inte Lennarts fel.). Nej, vi ska vara direkta efterföljare till Jesus Kristus, och inte ha några mellanhänder. Vi står snarare BREDVID varandra som syskon, och hjälper varandra framåt på den ljusa stigen. Om någon ramlar och snavar, så finns vi där för varann och räcker en hjälpande hand upp på stigen igen.

  3. Även om min erfarenhet har varit jobbig, och jag har varit ledsen för att jag hamnade i sådant mörker, så ser jag hur jag kan vända min tråkiga erfarenhet, till en positiv erfarenhet, på så vis att jag kan hjälpa andra upp, som också fastnat i fruktans dike. Ungefär lite som Sven R med sin erfarenhet från trosrörelsen, kunde hjälpa andra syskon att bli fria från bojor de fått från felaktiga läror. Och detta har jag också gjort, med hjälp av ett flertal artiklar på min blogg, och via mejlskrivande, och kommentarskrivande på olika bloggar. På så vis kan jag se att Gudsordet “för den som älskar Gud samverkar allt till det bästa”, gå i uppfyllelse.

  Min önskan är att fler ska vända sig direkt till Jesus Kristus, och lära sig att vara en direkt efterföljare till Honom, att lära känna Herdens röst, och känna sig trygg i Herdens famn. Min ambition är att hjälpa andra kristna komma loss från snaror som binder dem i mörker.

  Kjell, ibland skriver du om människor i dina artiklar, men du nämner dem inte vid namn. Denna anonymiteten kan förvirra. Det gör att man börjar fundera över vilka du menar, och kanske drar felaktiga slutsatser om vilka du avser. Du såg ju själv i en kommentar ovan, att Mytwocents trodde att du kanske menade honom.

  Och jag själv tror att du kanske menar att jag är en sådan där “väktar-väktare”. I så fall får jag säga till mitt försvar att jag tror och hoppas att jag är använd av Gud, och inte av Satan. Jag tror och hoppas att jag pekar mot RÄTT väg, och inte bidrar till någon splittring bort från Jesus Kristus.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 9. Väktare är inga übermänniskor. De är får precis som alla andra får. De kanske i ett visst sammanhang har sett något som behöver tas upp till debatt. I andra sammanhang är de lika vilsegångna som alla andra.

  Det är livsfarligt om “väktaren” tror att han är något bättre än resten! Det är livsfarligt om en “väktare” tror att han är speciellt utvald, halvt syndfri, ofelbar apostel eller Guds smorde! Alla som tror på Jesus är helgon, alla är smorda, ingen står över den andre – hur misstolkar man Skriften om man kan komma fram till detta? Ödmjukhet är a och o. Bibeln är vårt enda rättesnöre och den innehåller mycket av sunt förnuft. Att gå på tilltal och uppenbarelse och glömma Bibelns handfasta och snusförnuftiga läror är livsfarligt, både bildlikt och fysiskt.

  Om det uppstått väktarkrig (härligt ord!) så är bedömningen av det oerhört enkel: INGEN är trovärdig och inget av lägren ska skänkas någon överdriven uppmärksamhet. Man har diskvalificerat sej. För båda väktararméer gäller att gå tillbaka till baslägret, lugna ner sej, lyssna in Gud, få bort eget högmod och börja om.

      (Reply)

 10. wildwest,

  Du och Ludvig tycks ha greppat vad jag försöker säga.

  Fast, det kan givetvis hända att det man såg, och rapporterade, var genuint.

  Och man kan ju hamna i krig även om man inte är den anfallande parten….

  /Kjell

      (Reply)

 11. Kjell,

  Kjell, ska jag tolka uteblivet svar till mig från din sida, som att du menar att jag är en sådan där “väktar-väktare” som arbetar för Satan?

  Det är ju svårt att tro annat, speciellt med tanke på att du dementerade för Mytwocents att du inte menade att han var en sådan “väktar-väktare”.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 12. Eva Helen,

  Du skriver:

  “Jag har själv suttit i detta fruktans dike, och har spritt varningar till andra kristna om bl.a. vilka grupper med människor vi ska akta oss för”.

  Förstår inte din logik riktigt? Menar du att det är de som vaktar/varnar fåra hjorden som är problemet? För i sådana fall har du samtidigt underkänt deras kallelse, eller hur? För visst har Gud kallat kristna som skall bedöma andarna. Detta är en av Andens nådegåvor.Och det är tänkt som ett skydd för oss.

  Det vi istället borde frukta för, i sådana fall, är väl att bli bedragna (vilseförda) ? Om vi säger; allt står väl till och ändå gör det inte det, lurar vi inte både oss själva då – men även våra tros syskon?

  Din egen erfarenhet av fruktan (som säkert var jättejobbig) och även de andras som du brukar referera till, handlar kanske mera om er Guds bild, tänker jag.

  När vi inte riktigt vågar lita till att Herren är mäktig nog att bevara oss i sin stora nåd och trofasthet, så försöker själafienden skrämma oss till tystnad.Han vill ju inte bli synad i sömmarna, om det går att undvika. För det är honom och inte för människor som vi skall varna för Han är Vargen som försöker sarga/skrämma hjorden – Gud däremot – vill alltid varna oss, när vi är på väg åt fel håll, eller är tveksamma om vägen.

  Det blir lite konstigt att du inte kan se, att du själv varnar för fullt, men vi andra ska tiga. Skulle kunna ge dig många bibelcitat som visar på att vi skall se upp så vi inte blir bedragna, och liknande och de handlar aldrig om några väktare, utan om den gamle ormen.

  Låt var och en förbli i den kallelse, som Gud har kallat oss till, det är min poäng. Han kommer en dag att döma de “fårvaktare” som hade orena/själviska motiv, det är inte vår sak.

  Mvh,
  Antonia

      (Reply)

 13. Eva Helen,

  Jag sitter inte vid datorn hela tiden. Varför denna hast?

  Kan du inte acceptera att vi alla är olika och ser olika saker. Du anser ju att det budskap du nu igen har nedtecknat, för vilken gång i ordningen vet jag inte, är en viktig varning till mej och flera. Jag accepterar detta budskap från dej och prövar efter bästa förmåga och behåller det goda.

  Om nu alla väktare, väktar-väktare och väktar-väktar-väktare skulle följa Bibelns råd och pröva, så skulle det funka som Wildwest föreslår. Men om någon vill hindra andra att tala så borde densamme även själv tiga.

  Det är, skulle jag säga, bara simpel logik. För i annat fall mäter den personen med två mått.

  Och om du undrar… Detta var inte specifikt riktat till dej, utan allmängiltigt.

  /Kjell

      (Reply)

 14. Antonia Berglund,

  Antonia, din retorik kan vi känna igen ifrån trosrörelsen:

  “De som far illa har sig själva att skylla.”

  Du menar att Lennart J m.fl. inte på något sätt kan stå till svars för att jag och många andra har hamnat i mörker av det de lär ut…

  Det blir också lite “rör inte Herrens smorde”. Du har haft agg gentemot mig ända sedan jag ifrågasatte Lennart J:s tolkning av judarna och Israel. Jag rörde din personlige Herres smorde. Det känns som att du aktar på varje steg jag tar och bara väntar på något tillfälle där du ser att du kan försöka få mig på fall. Mycket tråkigt, och jag hoppas att du kan släppa detta agg. Om jag har sårat dig på något sätt, så ber jag om förlåtelse. Det har inte varit min mening.

  Jag önskar att vi kunde släppa denna personfokusering, och se på varandra som syskon, och inte som fienden som vi ska akta oss för och hacka på. “Det är den onde vi ska stå emot, och inte varandra”, som någon på Aletheia uttryckte det så bra, för ett par veckor sedan. Med detta sagt, vill jag klargöra att jag inte med detta uttalande vill uppmuntra till någon ekumenik byggd på människors styrka. Nej, jag är endast för Andens enhet.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 15. Eva Helen,

  Så vitt jag kan se citerar du något som Antonia inte skrev.

  Du citerar: “De som far illa har sig själva att skylla.”

  Och sedan drar du egna slutsatser av detta felciterande.

  Sammalunda gjorde du i dina kommentarer till mej. Du skrev: “som arbetar för Satan”. Och byggde sedan vidare på det.

  Jag tror inte att du skulle gilla att bli felciterad.

  /Kjell

      (Reply)

 16. Kjell,

  Okej Kjell, det var inte menat som ett citat som Antonia ska ha sagt. Det var aldrig min avsikt. Jag borde inte ha använt “citattecken” i just detta fallet. Det tar jag tillbaka. Däremot tycker jag att det är just detta budskap som hon kommer med till mig, att jag (och andra) har mig helt själv att skylla för att jag hamnade i mörker.

  Och vad gäller att du tycker att jag felciterade dig, så får jag be om ursäkt att det uppfattades som ett citat (här kan jag dock inte se att jag citerade just på detta sätt). Däremot var det just så som jag tolkade din artikel, att dessa “väktar-väktare” är ulvarnas medarbetare och arbetar för satan. Jag kanske tolkade helt fel. I så fall ber jag om ursäkt.

  Självklart är det inte kul att bli felciterad. Det är heller inte kul att bli missuppfattad och att det dras en massa felaktiga och förhastade slutsatser utifrån det man skriver. Det händer mig nästan hela tiden, så jag vet nog hur det känns. 🙁

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 17. Eva Helen,

  I och för sig är det ju bra om man presenterar sina tolkningar för varandra, för annars kan man aldrig riktigt säkert veta vad någon annan menar.

  Jag kan ju ha fel, men i min tanke finns det en hel del steg mellan att vara “vargarnas medarbetare” till att bli en som “arbetar för satan”.

  Troligen finns det godtrogna personer som tjänar t.ex. Ulf Ekman. Och Gud ser ju, tack och lov, till hjärtat. Dock är de då Ulfs medarbetare.

  Vi får väl se om Antonia svarar, men så vitt jag känner henne från cybervärlden står hon mycket långt från trosrörelsen och dess tankar och läror.

  Och jag vill igen påpeka att jag faktiskt från början har tagit till mej de varningar som du många gånger har uttalat. Fast jag kanske bedömer situationen litet annorlunda. Men det är alltid bra när man manas till försiktighet.

  Som exempel kan jag nämna att Owuor har tagits upp för ny sågning på annan blogg. Jag har också vissa tvivel angående honom.

  Det handlar då om hans profetior och kanske om den infrastruktur som stöder honom.

  Men jag kan inte annat än bli fundersam över att somliga utan tvekan lägger till mycket subjektiva saker och till och med falska vittnesbörd för att riktigt såga honom.

  Jag menar att man bör vara ärlig både om det som är okay och om det som inte är det.

  Men att följa Bibelns ord och pröva och bara behålla det goda, är tydligen något som många anser vara fel metod.

  /Kjell

      (Reply)

 18. Kjell,

  Tack Kjell, för ditt klargörande.

  Jag står också för just detta, att pröva och behålla det goda.

  Och vad gäller de som omedvetet gör saker som verkar tokigt, så tror jag faktiskt att vi alla gör det. Ingen människa är perfekt och har koll på allt, men den Helige Anden uppenbarar för oss stegvis, och inte allt på en gång. Det tror jag ingen skulle klara av, att få se allt tokigt på en gång som man i sig själv är, och behöver fixas till… Då skulle vi gå under… Endast Gud är god, och är den som uppehåller oss.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 19. Eva Helen,

  Eva Helen,

  Du skrev: “Det blir också lite “rör inte Herrens smorde”. Du har haft agg gentemot mig ända sedan jag ifrågasatte Lennart J:s tolkning av judarna och Israel. Jag rörde din personlige Herres smorde. Det känns som att du aktar på varje steg jag tar och bara väntar på något tillfälle där du ser att du kan försöka få mig på fall”.

  Först verkar du dra en slutsats (kanske förhastad?) och sen bygger du vidare på den. När det inte finns någon öppenhet för den andres argument då blir det ganska meningslöst att diskutera. Men gör ändå ett tappert försökt, fast jag riskerar att, igen, bli miss förstådd/ feltolkad. Du får försöka att tro mig på mina ord!

  De påståenden som du försöker “tillvita” mig, skall jag efter bästa förmåga, bemöta!

  Har aldrig anspelat på varken “rör inte Herrens smorde” eller “de som far illa har sig själva att skylla “Detta är något som du oriktigt läst in.

  Hot och anklagelser står jag långt ifrån, det vet alla som känner mig. Har aldrig, och kommer aldrig, att sympatisera med sådana maktanspråk. LO tog jag direkt avstånd ifrån, så fort jag insåg att denna rörelse använde sig att sådana mekanismer. Har därför aldrig varit med i något “trosrörelse” sammanhang, överhuvudtaget!

  Eva Helen, har insett nu att du inte har den minsta aning om vem jag är, eftersom du kan göra sådana uttalanden. Tycker nog att jag skrivit tillräckligt med inlägg ang. kristna maktstrukturer för att du vid det här laget borde kunna inse, hur mycket jag är emot allt sådant!

  E-H: “Jag rörde din personlige Herres smorde”. ( här åsyftandes Jareteg )

  Du utgår alltså ifrån att det var broder Jareteg, som vi skulle diskutera, vilket du också tidigare gjort, fast jag inte haft den minsta tanke på honom. Du pratar om en person och jag om generella principer/åsikter. Därav missförstår vi varandra. Gäller även för Israelfrågan.

  Är ganska självständig till min natur och låter mig inte påverkas av andra, vad/hur jag skall tro, eller vilka slutsatser jag skall dra.Däremot prövar jag mina tankar mot andras, för att få större bredd/ev. korrigering.

  Att jag uppskattar att det finns systrar och bröder som ägnar stora delar av sitt liv, åt att vi alla skall kunna orientera oss i avfallsträsket, ger dig väl ingen rätt att påstå att jag är med i deras “fan club”. Återigen en förhastad slutsats, för jag har aldrig ägnat mig åt personupphöjelse och kommer aldrig att göra det. Detta är ju en av orsakerna till det stora avfallet. Man har sökt “avgudar” (människor) istället för Herren.

  Svenska (1917)
  Jer.17:5-7

  Så säger HERREN: Förbannad är den man som förtröstar på människor och sätter kött sig till arm och med sitt hjärta viker av ifrån HERREN .

  Han skall bliva såsom en torr buske på hedmarken och skall icke få se något gott komma, utan skall bo på förbrända platser i öknen, i ett land med salthedar, där ingen bor.

  Men välsignad är den man som förtröstar på HERREN, den som har HERREN till sin förtröstan.

  Att jag känner stor respekt för alla dem som helhjärtat vill tjäna Herren och sina tros syskon, oavsett olika kallelser, har jag full rätt att få göra. Sedan att du har andra erfarenheter än mina, förändrar inte min grund syn. Detta verkar störa dig oerhört och har även generat en hel del ilska hos dig.

  Din erfarenhet av Jareteg är negativ, min är positiv, ånyo som bäddat för missförstånd. Skall jag ändra min uppfattning menar du, därför att du upplevt det som negativt, att läsa på hans hemsida?

  E-H “Du menar att Lennart J m.fl. inte på något sätt kan stå till svars för att jag och många andra har hamnat i mörker av det de lär ut…”

  Jag aktar inte på vart steg du tar, som du påstod, så mycket tid har jag inte till mitt förfogande (eller intresse heller för den delen) Söker att följa Gud, inte människor !

  Men de gånger jag stött på dina inlägg har jag responderat, för jag tycker att du försöker sprida agg/ifrågasättande mot väktarna ( på grund av personliga upplevelser) vilket inte är bra alls. Detta kan i sin tur, leda till att du sår misstänksamhet mot själva väkteriet och kan påverka dig och de andra till att, missa villfarelserna på kuppen. De kanske heller inte vågar pröva vissa villoläror, menar jag, i den stund när de verkligen skulle behöva det. (Detta har jag faktiskt störts av.)

  Min tanke är därför att din relation till Jareteg verkligen behöver rätas ut nu. Se ovanstående citat. Kan du inte skriva till honom och förklara hur du känner ?

  Angående din och dina bekantas fruktan för alla dessa villor i tiden, så tänkte jag att det kan bero på en viss brist på tillit: att Gud kanske inte klarar av, att föra oss igenom denna svåra tid. Tror att många är oroliga för detta.

  1. Men nu säger HERREN så, han som har skapat dig, Jakob, han som har danat dig, Israel: Frukta icke, ty jag har förlossat dig, jag har kallat dig vid ditt namn, du är min.

  2. Om du ock måste gå genom vatten, så är jag med dig, eller genom strömmar, så skola de icke fördränka dig; måste du än gå genom eld, så skall du ej bliva svedd,
  och lågorna skola ej förtära dig.
  Jes.43

  Vi har alla olika områden där vi brister i tillit men Gud vill göra oss starka i Honom, det är en viktig bit av Hans målsättning. När vi väl lärt känna Honom bättre,
  då först kan vi känna oss trygga, oavsett yttre omständigheter.Detta är min egen, (fast jag går fortfarande i Herrens skola, därvidlag).. och även många andras omvittnade erfarenhet.

  Tänkte på Paulus och Silas som låg och sov i fängelse cellen fast de skulle avrättas nästa morgon. Det hade nog inte jag gjort i varje fall! 🙂

  Herren har inte lovat oss ett stormfritt liv, men däremot att Han skall vara med oss alla dagar, intill tidens slut! Och detta är stort nog!

  Hälsningar,
  Antonia

      (Reply)

 20. Antonia Berglund,

  Till Antonia,

  Några klargöranden:

  För det första har du fått en missuppfattning om att jag anser att man inte ska varna. Det har jag aldrig någonsin påstått. Jag kan minnas att det var en annan kommentator på detta forum som drog en sådan felaktig slutsats om mig för några månader sedan, utifrån en kommentar som jag skrivit, där jag inte alls påstod något sådant. Just detta ser jag hända jämt och ständigt – ett feltolkande och felaktiga slutsatser som dras utifrån det man skriver, och sedan tror människor på dessa felaktiga slutsatser, utan att först ha bildat sig en egen slutsats utifrån originaltexten. Tråkigt, men verkar vara något man får lära sig att leva med, att hela tiden bli feltolkad och missuppfattad.

  För det andra kan jag här berätta på vilket sätt en så kallad “väktare” kan göra skada när varningar inte är födda av Anden. Jag tror på varningar, men en varning måste vara grundad i sanning OCH kärlek, men alltför ofta kan vi tyvärr se hur varningar är grundade på misstänksamhet, rädsla, förakt, egettyckande, rykten, feltolkningar etc. Och sådant kan knappast vara till hjälp för någon. Nej, det skapar förvirring, misstänksamhet, fiendeskap, hopplöshet, allmän kaos etc.

  Hesekiel brukar lyftas fram som en väktare som vi ska ta efter – och många gånger har jag sett hur man lyfter ur bibelorden i Hesekiel ur sitt sammanhanget och får det till att om vi håller tyst om det vi vet är fel så kommer Herren att straffa oss. Men det som gällde för Hesekiel var att han ENBART skulle tala de ord som Herren lade på hans tunga. Hur många av dagens väktare gör det?

  Jag är inte ute efter att tysta ner några väktare som du tror Antonia, däremot vill jag uppmärksamma det osunda som jag ser i detta virrvarr, och ge hjälp till de som fastnat i förtvivlan och hopplöshet pga detta virrvarr. Jag är inte ute efter att bryta ner. Jag är ute efter att uppmuntra och bygga upp.

  Det som hände mig, och som jag har sett hända även många andra, när de gått sin väg genom sidor som ex.vis bibelfokus är bl.a. följande:

  1. Gud blev liten och långt borta. Hans makt att bevara en kristen i sin frälsning började jag ifrågasätta. Nåden försvann, och jag började förlora hoppet om frälsning.

  2. Jag såg bara avfall överallt.

  3. Jag blev misstänksam och letade efter fel i alla predikningar som jag hörde. Jag tappade förtroendet för ett flertal predikanter, som jag tidigare inte tyckte var konstiga alls. Jag kunde inte koppla av alls, utan satt som på helspänn. Endast ungefär fyra förkunnare kunde man lyssna på lite mer avslappnat – de enda “sanna förkunnarna” i Sverige (Sven, Lennart, Elvor och Janne). Idag vet jag att det finns många, många fler förkunnare i Sverige, som är grundade i sanningen, och som är värda att lyssna på.

  4. Jag googlade varenda predikant jag kunde komma på, för att se om de var falska. En annars trovärdig predikant var falsk om han exempelvis ingick i nätverk tillsammans med mycket tvivelaktiga predikanter. (Men idag vet jag att vi har ogräs och vete överallt, det går inte att dra slutsatser på detta sätt. Vi kan inte döma efter skenet, och felaktiga måttstockar.)

  5. Jag trodde att mina nära och kära kanske inte var frälsta, trots att de trodde på Jesus, eftersom de satt fast i “villfarelse”.

  6. Jag trodde på “det stora avfallet”, och ingen väckelse. Just detta om “det stora avfallet”, är en tolkning av bibeln, och inte en biblisk sanning. Det står att avfallet ska komma, men inte att det är “stort”. Däremot står det i Guds ord att “somliga” ska avfalla från tron. Och var står det i Guds ord att det inte kommer någon väckelse i ändens tid? Också en tolkning. Nej, själv tror jag numera på både avfall och väckelse – både ogräs och vete som ska skördas.

  7. Jag trodde att jag skulle få onda andar om jag provade akupunktur.

  8. Jag trodde att vara “vaksam” och “vaken” innebar att ha koll på allt det falska runtomkring mig så att ingen skulle bedra mig. Detta slet ut mig. Men när jag studerade dessa begrepp i Guds ord så blev jag fri från denna missuppfattning. Att vara vaksam och vaken innebär framför allt att göra Guds vilja, och att inte hamna i frestelse, utan stå fast i Kristus. Sedan ska jag kunna lita på att Gud leder mig på rätta vägar, med hjälp av sin Helige Ande, och inte lita på att jag själv måste sköta den uppgiften, genom att ständigt vara på min vakt mot det falska.

  9. Jag trodde att massor med kristna, som jag träffade i olika församlingar, var falska kristna, som jag inte kunde ha någon gemenskap med. Men ogräs och vete finns överallt.

  10. Jag var förtvivlad över att bara jag såg allt knasigt men knappt någon annan.

  11. Jag var förtvivlad över alla ofrälsta människor jag såg överallt som jag visste skulle gå förlorade. Jag kände att det var kört för dem allihopa, eftersom det inte skulle komma någon väckelse, utan endast bara avfall i ändens tid bland de kristna. Endast några få skulle ju bli frälsta. Så det kändes totalt meningslöst och hopplöst att prata om Jesus, och satsa på evangelisation.

  12. Jag trodde att två personer i min närhet var fyllda med “kundalini-ande.”

  13. Jag blev hård mot mina kristna vänner. När de glatt ville berätta om exempelvis en alfakurs som de höll i, så sa jag att det var fel av dem att hålla en alfakurs, eftersom det fanns felaktigheter i denna, och att man kunde bli fylld med kundalini-ande på kursen. Men nu vet jag som sagt att ogräs och vete finns överallt…

  Detta var några punkter som jag kunde komma på här och nu. Det finns säkerligen fler som jag skulle kunna ta upp.

  Den retorik som jag tror är felaktig och som vi kan se på exempelvis bibelfokus, är att den bygger på skrämseltaktik – att om du inte ser upp, så kommer du bli förförd av antikrist. Den sanna Herdens röst skrämmer inte och hotar inte fåren på detta sätt.

  Jag tror att många känner igen sig i ovanstående punkter, och jag tror inte att det enbart skulle ha att göra med att jag har en “fel gudsbild” från början. Nej, jag blev inspirerad och tog till mig den informationen som fanns på dessa sidor, och detta formade mig. Visst har jag mig själv att skylla på så vis att jag lät mig bli bedragen, men då får vi på samma sätt skylla på alla andra kristna som blivit bedragna på andra sätt, att de bara har sig själv att skylla.

  Jag säger inte att allt är fel på dessa sidor. Jag har kunnat hämta mycket gott från dessa sidor också. Framför allt har jag blivit välsignad av Elvor och Jannes undervisning i hebreiska och grekiska ord, och det Lennart sagt att vi bör hellre läsa enbart bibeln än en massa andra böcker, tidningar TV. Det har inspirerat mig till egen bibelläsning. Och så har jag lyssnat mycket på Svens själavårdande undervisning.

  Däremot tycker jag att det är tråkigt att de inte kan ta till sig att sådant här händer många kristna som följer dem i deras spår. Jag önskar att de kunde hörsamma detta lite mer, att många kristna hamnar i mörker, och fundera över om det är något de kan ändra på i sin förkunnelse för att växa och mogna i sin uppgift.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 21. Antonia Berglund,

  Antonia,

  Jag kan ju tillägga att när jag läser det du skriver så ser jag att du har en massa missuppfattningar om mig. Du drar en hel drös med felaktiga slutsatser om mig och min person. Och när du hela tiden gör det, så blir det inte så lätt att lyssna på vad annat du försöker säga till mig.

  Och vad gäller trosrörelsen, så vet jag att du har tagit avstånd från den. Jag ber om ursäkt för att det jag skrev kunde missupfattas som att jag menade att du står för trosrörelsen.

  Med det jag skrev i mitt förra inlägg, menade jag inte att du lät dig påverkas av trosrörelsen, utan det var mer ett konstaterande att jag tyckte att du använde samma slags retorik som vi kan känna igen därifrån, att det ska ha varit något hos mig som gjorde att jag hamnade i mörker, och inte att det var tack vare någon slags information som jag tagit till mig på bibelfokus.

  Tror du inte att jag vet bäst själv varför jag hamnade i mörker? Du behöver inte tänka åt mig och förklara varför jag ska ha hamnat i mörker. Du känner inte mig tillräckligt väl, för att kunna avgöra det. Som jag ser det, så var det snarare ett försök från din sida att försvara “väkteriet”, att ingen kan ju hamna vilse pga dem som vill varna för villoläror.

  Om jag är ilsken på dig? Jag kan erkänna att jag blev upprörd just i det fallet när du påstår dig veta varför jag hamnade i mörker. Som sagt, så vet jag det bäst själv. Annars så har jag aldrig varit ilsken på dig.

  Nu är jag ganska ledsen och trött vid det här laget över de fruktlösa diskussioner som hela tiden verkar uppstå. Jag låter det vila för nu.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 22. För mig har just Bibelfokus varit till stor välsignelse. Genom Lennarts undervisning om bl.a. “skrattväckelsen” fick jag upp ögonen ordentligt för ett väldigt osunt sammanhang jag var i och kunde lämna det. Efter det har Herren fortsatt Sitt verk i mig och befriat mig från många felaktigheter och mycket osunt. Herren utför Sitt verk i Sitt folk på olika sätt helt uppenbart. Varför till exempel Eva Helen och andra reagerat som de gjort på Lennarts undervisning har jag ingen aning om, det vet bara Herren.

  Nu kanske någon tänker att jag är en “efterföljare” till Lennart J. Det är jag inte. Den enda jag följer är Herren. Däremot är jag övertygad om att det är uppbyggligt för Kristi kropp att dela med mig av mina erfarenheter, när de just i detta fallet är så väldigt motsatta till Eva Helens.

  Något jag lärt mig under åren är att mina upplevelser är just mina och jag kan inte ta för givet att de är lika alla andras. Det är Herren som har all makt och Han utför Sitt verk i Sina barn precis som Han vill och har beslutat. Tack och lov för det!

      (Reply)

 23. MS,

  Jag har också tyckt att bibelfokus varit till välsignelse, på så vis att jag fått upp ögonen på att det finns mycket därute som inte är äkta. Men jag har också fått smaka på baksidan av det hela. Och jag vet att många andra har fått smaka på samma baksida. Att vara medveten om och belysa denna baksida kan vara ett sätt att växa, och styra om stegen så att en sida som bibelfokus kan bli av med sina baksidor.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 24. Eva Helen,

  Eva Helen, en liten korrigering: jag har inte bara tyckt att sidan varit till välsignelse, den har de facto varit det för mig och är så många gånger fortfarande.

      (Reply)

 25. Man bör göra klokt i att inte sätta någon/något på en piedistal. För när raset kommer kan det bli en nog så stor skräll. Jesus sitter på tronen och den platsen ska vi inte försöka placera andra på. Ingen är ofelbar, inte ens den mest nitiska väktaren på muren. Men nåden gäller fortfarande!

      (Reply)

 26. MS,

  MS, du skriver:

  “Varför till exempel Eva Helen och andra reagerat som de gjort på Lennarts undervisning har jag ingen aning om, det vet bara Herren.”

  Inte bara Herren vet det, utan även jag och många andra med mig. Du kanske inte skulle vara så snabb på att dra den slutsatsen du drar, om att bara Herren vet det.

  Inte bara Herren vet att du har blivit välsignad av Bibelfokus, utan även du själv vet om det. Eller hur? Och jag ifrågasätter inte alls att du inte skulle känna dig välsignad av bibelfokus.

  Och liksom du har blivit rentvättad från felaktiga läror via bibelfokus, så har även jag fått tvätta mig ren från felaktiga föreställningar som jag har fått från bibelfokus.

  Vi kan ju dra en parallell t.ex. om Livets ord. Många är det som har farit illa av den undervisning som varit där. Men många andra har inte alls gjort det, utan har enbart upplevt undervisningen som något välsignat, och kan inte alls förstå dess baksidor. De som har hamnat i mörker har erfarenheter om baksidor som de kan berätta om. Men de som inte har hamnat i mörker, kan ju heller inte berätta om några baksidor som de inte fått någon erfarenhet av. De kan enbart berätta om det positiva, eftersom de enbart upplevt positiva saker.

  På samma sätt har jag negativa erfarenheter och har fått se att det finns baksidor på bibelfokus. Om dessa baksidor kan jag berätta och vittna om, men det kan inte du som ju inte har en sådan slags erfarenhet.

  Som jag ser kristenheten, så finns snaror och fällor utlagda överallt. Jag tror inget sammanhang är skonat från snaror. Inte heller bibelfokus. Det är därför det är så otroligt viktigt att pröva allt, och följa Jesus, men inte i fruktan för det onda, utan i tryggt barnaskap, i full förtröstan på att Gud med hjälp av den Helige Anden vill leda en, och frälsa en.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 27. Eva Helen,

  Eva Helen,

  E:H “För det första har du fått en missuppfattning om att jag anser att man inte ska varna. Det har jag aldrig någonsin påstått”.

  Nja , det är nog inte min minnesbild förståss, men orkar inte leta upp gamla inlägg, så därför får saken bero till vidare. (minns inte namnen på trådarna)

  Men att du varit, och fortfarande är, mkt negativ till Jaretegs och liknande varnings sidor, har du explicit uttryckt i dina senaste inlägg.

  Men det var inte det som denna tråd skulle handla om, utan om dem som varnar, för dem som varnar . Att det nu blivit problematiskt att försöka varna för Vargen, vilket i sin tur, beror på att epitetet “falska väktare” (i bland självutnämnda ) har funnit gehör hos den breda massan, och accepterats som “en sanning”.

  Man undrar varifrån dessa påståenden härstammar, för inte finner man några sådana i Ordet. Däremot varnas det titt som tätt för falska herdar, profeter och lärare, som nästlar sig in i församlingarna, för att försöka bedra de utvalda. Det är alltså dem som vi skall varna för, enligt Ordet.

  Dessa antydningar har gjort att den som vill pröva en lära (det kan och bör vi alla göra) är “dömd” på förhand, så att säga. Vilket nästan har gjort det omöjligt, att längre kunna uttrycka någon avvikande uppfattning i dessa frågor. Först måste man ju bevisa att man varken är självutnämnd eller falsk. Hos vem hamnade bevisbördan då, jo, hos dem som försökte följa Ordets uppmaning; att pröva om trädet var gott eller ont.

  Det är ju oftast de stora flertalet som föredrar “örongodis” och inte det lilla fåtalet. Och det är även de som brukar stoppar fingrarna i öronen och skrika högst, om hur fult/fel det är att varna. Så i detta exemplet är det alltså helt okey att varna men inte annars? Vem tror du det är som vill ha det så och som försöker tysta munnen på väktarna?

  Om man inte bör varna alls så måste det väl i ärlighetens namn gälla för alla, men så fungerar det inte i praktiken. Därför bör man kunna se att det ligger en hund begraven någonstans.

  De hemsidor som tar upp olika villor, gör inte anspråk på att leda någon församling eller ha som ambition att få några efterföljare. De är inte några förkunnare av Ordet utan prövar de olika lärorna gentemot Bibeln och i anden, för att se om lärorna stämmer, eller ej. Till detta krävs en god bibelkunskap för annars kan man lätt bli förvirrad.

  Om vi läser en bok som skapar förvirring/fruktan, så kan vi inte rusa hem till författaren och börja anklaga denne. Han/hon har ansvar för boken så länge den är i författarens hand, men sedan kan man ingenting göra. Tycker att samma princip borde gälla för de hemsidor man besöker. De finns där för dem som har behov av dem, men de tvingar ingen.

  E.H “Jag trodde på “det stora avfallet”, och ingen väckelse. Just detta om “det stora avfallet”, är en tolkning av bibeln, och inte en biblisk sanning. Det står att avfallet ska komma, men inte att det är “stort”. Däremot står det i Guds ord att “somliga” ska avfalla från tron. Och var står det i Guds ord att det inte kommer någon väckelse i ändens tid? Också en tolkning. Nej, själv tror jag numera på både avfall och väckelse – både ogräs och vete som ska skördas. “Den retorik som jag tror är felaktig och som vi kan se på exempelvis bibelfokus, är att den bygger på skrämseltaktik – att om du inte ser upp, så kommer du bli förförd av antikrist. Den sanna Herdens röst skrämmer inte och hotar inte fåren på detta sätt”

  Lukas 18: 7- 8 Skulle då Gud icke skaffa rätt åt sina utvalda, som ropa till honom dag och natt, och skulle han icke hava tålamod med dem?
  Jag säger eder: Han skall snart skaffa dem rätt. Men skall väl Människosonen, när han kommer, finna tro här på jorden
  (det första citatet handlar om enträgen bön)

  Om det knappt kommer att finnas någon tro på jorden vid tidens avslut så kan det ju heller inte bli någon stor väckelse?

  E.H “Däremot tycker jag att det är tråkigt att de inte kan ta till sig att sådant här händer många kristna som följer dem i deras spår. Jag önskar att de kunde hörsamma detta lite mer, att många kristna hamnar i mörker, och fundera över om det är något de kan ändra på i sin förkunnelse för att växa och mogna i sin uppgift”.

  De hemsidor som tar upp olika villor, gör inte anspråk på att leda någon församling eller att ha uttryckt någon som helst ambition, att få några efterföljare, så detta är et felaktigt antagande. Det kan inte göra hela jobbet åt oss utan vi får göra vår del. Be och studera Ordet och främst hålla oss nära Herren! Där trivs aldrig djävulen. Men om vi letar efter en gemenskap, i första hand, blir vi säkert också mera sårbara.

  När “sändaren” väl har gett ut information så är det därför inte säkert, att mottagaren har förstått intentionen, på rätt sätt. Därför tror jag fortfarande att det är viktigt att du pratar med L.J om detta. Då får du höra hur han själv tänker, kring dina frågor.

  Väljer att avsluta för denna gången, tror inte vi kommer så mycket längre, men du får gärna ha sista ordet!

  Hälsningar,
  Antonia

      (Reply)

 28. Antonia Berglund,

  Okej, tack för att jag får sista ordet. Det var vänligt av dig. Jag accepterar.

  Antonia skriver:
  “Nja , det är nog inte min minnesbild förståss, men orkar inte leta upp gamla inlägg, så därför får saken bero till vidare.”

  Eva Helen: Med andra ord menar du att du inte litar på mitt ord när jag säger att jag aldrig har påstått att vi inte ska “varna”. Tänk på att du bär falskt vittnesbörd om mig om du fortsätter påstå att jag har sagt och står för detta, att vi inte ska varna.

  Antonia skriver:
  “Men att du varit, och fortfarande är, mkt negativ till Jaretegs och liknande varnings sidor, har du explicit uttryckt i dina senaste inlägg.”

  Eva Helen: Det är korrekt att jag är negativ till de baksidor som finns där, som har fört mig och många andra in i mörker. Om detta kan jag inte hålla tyst. Och jag tänker inte låta mig påverkas av dig eller någon annan som försöker tysta ner mig eller försöker undergräva sanningshalten i mitt vittnesbörd. Tänk på att inom sekter försöker man ofta tysta ner de röster från de som upplever något negativ. Det vore bättre med en större öppenhet, och att våga lyssna på de som upplever att de far illa. Jag har också varit tydlig med, ett flertal gånger, med de positiva saker jag kunnat hämta från dessa internetsidor. Så jag pratar inte enbart om det negativa, som du kanske tror och upplever.

  Antonia skriver:
  “Om man inte bör varna alls så måste det väl i ärlighetens namn gälla för alla, men så fungerar det inte i praktiken. Därför bör man kunna se att det ligger en hund begraven någonstans.”

  Eva Helen: Som jag sagt sedan tidigare, så har jag aldrig påstått att vi inte ska varna alls.

  Antonia skriver:
  “Men skall väl Människosonen, när han kommer, finna tro här på jorden … Om det knappt kommer att finnas någon tro på jorden vid tidens avslut så kan det ju heller inte bli någon stor väckelse?”

  Eva Helen: Detta är en tolkning av Ordet från din sida. Tänk på att det står inte: “Människosonen kommer inte att finna tro här på jorden”. Nej, det står snarare som en öppen fråga. Det finns ytterligare andra bibelord i Guds ord som beskriver både avfall och väckelse. Vi kan inte enbart lyfta ut de ord som beskriver ett avfall. Nej, vi måste ta hänsyn till summan av Guds ord.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 29. Eva Helen,
  Vad finns det för baksidor som du menar flera tagit illa av? Kanske har du redan skrivit om det och då ber jag om ursäkt.

  Jag kan för egen del säga att jag är mycket tacksam för Lennarts sida. Det var främst genom honom och Ohlins som jag vaknade upp inför all skit som finns i församlingen. Visst är han inte ofelbar, vem är det? Dock tror jag det mesta han skriver stämmer, det är ju bara att själv kolla upp det.

      (Reply)

 30. Eva Helen,

  Min övertygelse är att Herren fostrar och formar oss på olika sätt. Det jag vid första anblicken uppfattat som något ont och dåligt har hittills alltid med tiden visat sig vara till välsignelse på olika sätt. Rom 8:28 “Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa, för dem som är kallade efter hans beslut.” Herren har många gånger tillåtit mig att göra dåliga val, och jag har undrat över varför Han inte stoppade mig. De dåliga valen har så småningom stärkt och byggt upp min tro på och tillit till Herren. Jag tror det här även kan gälla andra kristna, men det är inget jag är tvärsäker om.

  Det finns inte en enda troende som har hela sanningen, och som har koll på allt. Men för mig är de som bekänner Jesus som Herre och förkunnar det sanna evangeliet mina syskon. Jag räknar Lennart J, Elvor och Janne, dig Eva Helen, Antonia, Kjell och många fler till min syskonskara. Det betyder inte att jag litar blint på vad ni säger eller skriver, utan jag prövar mot Ordet och litar på att Herren leder mig rätt. Det är bara Herren som är allsmäktig. Dessutom är Han god och tar hand om Sina barn, Han känner oss var och en och vet vad vi behöver andligt och lekamligt.

  Med en önskan om Guds rika välsignelse till dig Eva Helen och alla mina andra syskon i Herren.

      (Reply)

 31. Vill dementera en falsk beskylling presenterad på en känd hatblogg.

  Här har ingen hittills vägrats svara på tal.

  Däremot finns det personer som ligger i moderation på grund av goda anledningar.

  /Kjell

      (Reply)

 32. Kjell,

  Jag såg den också Kjell. Jättetråkigt.

  Om det är till någon tröst, så kan jag berätta att jag aldrig trodde på den anklagelsen. Jag tror att du är helt ärlig.

  Inte kul med falsk ryktesspridning om ens egen person 🙁

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 33. MS,

  MS skriver:
  “Min övertygelse är att Herren fostrar och formar oss på olika sätt. Det jag vid första anblicken uppfattat som något ont och dåligt har hittills alltid med tiden visat sig vara till välsignelse på olika sätt. Rom 8:28 “Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa, för dem som är kallade efter hans beslut.” Herren har många gånger tillåtit mig att göra dåliga val, och jag har undrat över varför Han inte stoppade mig. De dåliga valen har så småningom stärkt och byggt upp min tro på och tillit till Herren. Jag tror det här även kan gälla andra kristna, men det är inget jag är tvärsäker om.”

  Eva Helen: Ja, precis så är det. Detta har jag också upptäckt, vilket jag vittnar om i den första av alla mina kommentar i denna tråd. Jag tror det är samma för alla. Det hjälper oss att se hur beroende vi är av att ledas av Jesus.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 34. Andreas Frost,

  Andreas, jag har redan tagit för mycket utrymme i denna tråd. Så du får gärna gå tillbaka och läsa mina tidigare kommentarer, för att ta del av vad jag menar med baksidor.

  Jag har också lärt mig mycket gott via Bibelfokus, så jag säger inget om att jag inte skulle vara tacksam för denna sida. Däremot anser jag det viktigt att vittna också om de baksidor som denna sida, och andra liknande sidor har, och som kan bli till fall och leda in i mörker.

  Om vi är noga med att ropa ut och varna till resten av kristenheten att de måste pröva om de går på rätt väg, så måste vi också vara noga med att pröva oss själva om vi går på rätt väg. Annars blir vi inte särskilt trovärdiga.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 35. Eva Helen,

  I sammanhanget kopierar jag en kommentar som Berndt just har skrivit på egen sajt.

  Tydligen har denna bloggpost, men troligare bloggposten om omskärelse, satt ont blod hos vissa.

  /Kjell

  2011-11-19 15:16:13 – Metodistpastor Berndt Isaksson
  Det har hänt en lite smått märklig sak i detta forum.

  En viss signatur ”Jason” skrev något inlägg som jag inte tog in därför att de var fullt av elakheter. Jag försöker så gott det går att hålla en rimlig moderation, men misslyckas säkert från och till.

  Till saken hör att signaturen Jason då sände in tre inlägg, som jag visserligen tyckte lät märkliga, men de var inte av den elaka arten och inte heller var de till innehållet osannolika. Mer än så kan man ju som moderator inte värdera inlägg som sänds in.

  Inläggens innehåll var alltså fabricerade. Det ena handlade om att man på Livets Ord börjat sälja radband. Tja, inte skulle det förvåna mig om man exempelvis börjar sälja Lönnebos radband där. Kan man sälja Mariastatyer så varför skulle det då vara otroligt att man säljer radband?

  Det andra var att Birger Skoglund skulle ha sagt i någon predikan att han gjort en jorden-runt resa utanför kroppen. Tja, inte skulle det förvåna mig om Skoglund hade vittnat om någon sådan upplevelse. Inte alls, utan ganska mycket i linje med vad Skoglund brukar vittna om.

  Det tredje inlägget handlade om att Tommy Lilja på Kanal 10 skulle ha berättat om en man som i Israel gått på vatten och att det fanns vittnen som kunde bekräfta det. Tja, Liljas kretsar berättas det väl om ännu märkligare skrönor än så, så varför skulle inte något sådant ha kunnat sagts på Kanal 10. I vart fall var det ju inget jag hade anledning att moderera bort.

  Hade jag själv skrivit något av ovanstående tre exempel så hade man ju av mig kunna kräva att jag skulle ha belägg för att det var äkta. Alla dessa tre inlägg här ovan hade ju för övrig slunkit igenom i exempelvis Aletheia lika lätt om Jason sänt dem dit. Jasons experiment är med andra ord utan finess om det var något som skulle bevisas.

  Summa summarum blir dock att signaturen Jason själv möjligen drar dom över sitt liv genom att medvetet sprida lögner om Lilja, Skoglund och Livets Ord.

  länk

      (Reply)

 36. Kjell,

  Kjell skriver: “Tydligen har denna bloggpost, men troligare bloggposten om omskärelse, satt ont blod hos vissa.”

  Jag själv är i för sig tveksam om saken från början (för denne L Jason) gällde just några bloggposter på din egen sida. Däremot kan det mycket väl vara så att den andra personen, den som blottade ditt namn, drog fördel av en mycket tråkig situation – kanske för att, just som du säger, denne inte gillar dina bloggposter.

  Vissa ligger på lur och bara väntar på ett tillfälle som kan utnyttjas för att få en på fall. Fariséerna vaktade varje steg Jesus tog, just i den avsikten, att få något att anklaga honom för.

  Hur som helst, inte “fair game” det som skett…

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 37. Reagerar på en mening av Eva Helen:

  “Du menar att Lennart J m.fl. inte på något sätt kan stå till svars för att jag och många andra har hamnat i mörker av det de lär ut…”

  Jag har försökt finna i inläggen från Eva, vad hon menar med “många andra” och vad det är för “mörker” som man hamnat i genom att ta del av Bibelfokus och vad Lennart förmedlar där. Men har inte kunnat se några uppvisade fakta kring vari detta “mörker” skulle ligga.

  Eva talar om en “baksida” på Bibelfokus som “leder till fall och in i mörker”. Jag kan inte finna i Evas inlägg, något faktaunderlag för dessa påståenden. Är då hennes påståenden sanna? Jag kan inte finna att så är fallet, så länge inte Eva svart på vitt med fakta, visar på hur vad Lennart förmedlar, “leder till fall och in i mörker”.

  HaFo

      (Reply)

 38. Man får tro vad man vill, men sanningen är den att helt utan kommunikation bakom kulisserna med andra bloggare kände jag mej manad att skriva denna artikel om “Väktar-väktare”. Det var nu precis en vecka sedan.

  Jag hade då ingen aning om att en bedragare (bedragerska?) som kallar sig Lena Jason skulle dyka upp i bloggarna.

  Mer än en person undrade varför jag inte nämnde namn. De menade att detta ledde till missförstånd.

  Jag förstår den kritiken och ger dem rätt i det. Men jag hade inga namn som förtjänade att nämnas när jag skrev artikeln.

  Nu har jag alltså det och när man tittar tillbaka i kommentarerna här och där finns det ännu en person som jag vill nämna.

  Micael Östlund har ju, så att säga satt trenden i att nämna namn. (Inte därmed sagt att jag kommer fortsätta att följa denna trend.)

  Den andra personen jag misstänker vara en bedragare är signaturen Per som (på beställning?) dök upp som gubben i lådan ungefär samtidigt som Lena Jason, och sedan dess har dominerat diskussionerna med minst sagt märkliga uttalanden.

  Det finns nog mer man kan konstatera, så här i efterskott, men eftersom jag inte är konspiratoriskt lagd (se Netikett) får det räcka med det redan sagda.

  Dock!

  Att det här handlar om koordinerat bedrägeri verkar vara tydligt. Och upphovsmännen verkar ju ha avslöjat sig ordentligt.

  Så kan det gå!

  /Kjell

      (Reply)

 39. Till Eva Helen
  Du skriver: Jag trodde på “det stora avfallet”, och ingen väckelse. Just detta om “det stora avfallet”, är en tolkning av bibeln, och inte en biblisk sanning.
  …Däremot tycker jag att det är tråkigt att de inte kan ta till sig att sådant här händer många kristna som följer dem i deras spår. Jag önskar att de kunde hörsamma detta lite mer, att många kristna hamnar i mörker, och fundera över om det är något de kan ändra på i sin förkunnelse för att växa och mogna i sin uppgift. (slut citat)

  “att de inte kan ta till sig…” Du nämner innan det du räknar upp, oss och Jareteg vid namn. Jag har inte läst alla kommentarer här så jag vet inte om du har korrigerat dig själv senare. För hur i hela friden kan du dra denna slutsats om du har läst och lyssnat på vår hemsida?

  Vi har både skrivit och predikat om en (äkta) väckelse sedan vi öppnade sajten (och många år innan det!). Det finns i bibelstudier i text, inspelade predikningar och på Vittnesbörd/Uppenbarelser.
  (Däremot tror vi inte på den “JÄTTEväckelse” då vissa påstår att miljoner svenskar ska bli frälsta – antalet tycks ständigt öka hos dessa evangelister och de främjar dessutom Rom-ekumeniken).

  Om du nämner oss får det gärna vara en sanningsenlig information, tack.
  /Elvor

      (Reply)

 40. Harry Forsgren,

  Harry,

  Jag kräver inte att alla ska förstå vad jag menar. Alltid är det några som inte kan se. Och även om jag skulle lyfta ut ett antal artiklar och fakta från bibelfokus, som kan exemplifiera baksidan, så tror jag ändå inte att du skulle se. Men om du önskar så skulle jag kunna göra det, men också under förutsättning att du har ett öppet, lyssnande hjärta. Om hjärtat är stängt från början, och du redan har bestämt dig för vad du ska tycka om denna saken, så är det totalt meningslöst.

  Vid tidigare tillfällen när jag har försökt lyfta fram baksidor, så har jag direkt blivit attackerad och anklagad för att jag försöker “tysta ner” alla de som varnar. Knappt någon som vill öppna sitt hjärta för prövande alltså. Lite ironiskt är det ändå att denna väktar-rörelse har som en av sina främsta paroller att vi ska pröva alla förkunnare och läror, men om man vänder blicken mot dem, och prövar deras förkunnelse, handlande, så ses det som en attack från någon som är “emot sanningen”, och försöker “tysta ner sanningen”.

  De som hamnar i mörker tar sällan någon plats i bloggvärlden. Nej, dessa blir svaga och små, och ofta fördömer de sig själva, och tar själva på sig hela skulden – dvs att det inte kan ha varit i något av lärarens förkunnelse som gjort att de hamnat vilse, utan att det helt har berott på dem själva. För min egen del tog det nästan ett år innan jag började se vilka delar i förkunnelsen som faktiskt inte stämmer överens med Ordet, och som faktiskt kan ha en negativ effekt. Denna process pågår fortfarande.

  Att det finns andra som råkat ut för samma mörker vet jag bl.a. genom att ett flertal av dem har hört av sig till mig via min blogg. Jag har också iakttagit kommentarer på annan blogg, som visar effekten av baksidorna. Det är många som hamnar i hopplöshet och förtvivlan, och undrar alls om de kommer att bli frälsta. Det är åter många som blir hårda och kärlekslösa, som hugger vilt omkring sig. En vanlig frukt är “fiendeskap” och misstänksamhet gentemot andra kristna (“falska eller bedragna kristna”), men också mot de som lever i världen, exempelvis new age-aktiva. Jag kan också se en frukt som kan kallas för “skadeglädje”, och ett “gottande” i avfallet inom kristenheten. Det är många som hånar de som faller.

  Nu är jag inte alls för någon organiserad ekumenik. Vi ska skilja oss från världen, och från villolärare, men vi ska inte ha fiendeskap till dem. Nej, vi ska visa kärlek och barmhärtighet, men ändå själva stå fasta i sanningen. Om vi hånar och förlöjligar vår omgivning, så är vi inte några sanna vittnen. Nej, bara dåliga reklampelare.

  En vanlig inställning som vi kan se bland kommentarerna är att det finns ungefär bara 4 st “sanna bibelförkunnare” i Sverige. Hur har man kommit fram till denna inställning kan man fråga sig? Det måste väl ändå vara fler än jag som kan se hur märklig situationen blivit?

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 41. Elvor,

  Jag kan ju förtydliga att detta gällde vad Lennart J förkunnar i sin film “det stora avfallet”, och inte dig Elvor.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 42. Eva Helen,

  vad vill du uppnå med det du skriver nu? Du nämner gång på gång Bibelfokus. Varför tar du bara upp den sidan? Har du tänkt på att det finns risk att hamna i mörker om någon läser på din egen blogg? Om det du skriver blir en riktlinje i stället för Guds Ord? Eller om någon läser på Erevna, där man för fram den kalvinistiska villoläran? Eller vilken sida som helst, om man upphöjer människor i stället för Gud. Alla sidor kan leda bort från Herren. Anser du att just Bibelfokus är den “farligaste” sidan? Du får gärna motivera ditt svar utifrån det jag skrivit här. Jag blir väldigt fundersam över din ensidighet. Du säger att många hamnat i mörker pga. Bibelfokus. Jag är övertygad om att många hittat till ljuset och blivit välsignade tack vare den sidan också.

  Jag är inte intresserad av du blir tyst, men vill gärna få lite balans i debatten.

      (Reply)

 43. Eva,
  Jag instämmer med MS och Hafo. Kan du inte i klartext skriva om Bibelfokus mörka sidor. Det kan ju inte vara så svårt.

  I all vänlighet,
  Andreas

      (Reply)

 44. MS,

  Jag kan ju enbart berätta om det jag själv har sett och har erfarenhet av. Och nu har min vandring gått genom den sidan. Jag har ingen större erfarenhet av någon annan rörelse, eller samfund, som jag skulle kunna vittna om. Jag försöker att inte uttala mig mer än om det jag själv har sett och hört. Det är väl så man “vittnar”?

  Precis som du kan vittna om hur du har kommit ur skrattrörelsen, så kan väl jag också få berätta mina erfarenheter?

  Jag har inget syfte att försöka sänka någon, eller få någon på fall, som kanske många vill tro. Nej, jag vill bara lyfta fram baksidorna, och göra folk uppmärksamma på att allt inte bara är guld och gröna skogar. Jag har heller inget syfte att försöka dra några till mig, och göra mig själv populär. I så fall har jag misslyckats på den punkten, för jag känner mig inte särskilt populär, kan jag säga… Det räcker ju med att titta på kommentarerna på den här sidan, för att se det.

  Jag förstår att många kanske börjar misstänkliggöra mig, kanske speciellt med tanke på denna “väktar-väktare”- artikel, nu när det samtidigt finns andra personer på diverse bloggar som attackerar bl.a. Jareteg. Men jag har inget samarbete med dessa, har inget alls med dem att göra. Jag är inte ute efter att attackera eller strida. Jag vill berätta om mitt vittnesbörd, och kanske finns det några som kan bli välsignade och hjälpta av det, och kanske kan det få någon att tänka efter hur de handlar härefter…

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 45. Eva Helen,

  Ok. Då vill du göra alla uppmärksamma på att allt är inte guld och gröna skogar på alla sidor, även din egen?

      (Reply)

 46. Eva Helen,

  jag kan känna igen en hel del av det du beskriver som ‘baksidan’ av att vakna upp inför avfall och villoläror. Inför falska profeter, förkunnare och förförda kristna. Det kan, som du mycket riktigt beskriver, vara ganska omskakande.

  När jag för flera år sedan började vakna upp inför att det är något radikalt fel i kristenheten, så var det som om ett skynke drogs undan… Plötsligt framstod allt med en hisnande, magsugande tydlighet. Jag såg hur bedrägeriet fanns överallt – och själv hade jag råkat ut för bedragare – men med Guds nåd, så anade jag oråd.

  Jag mådde så dåligt över det jag såg hos så många kända och populära förkunnare, predikanter och författare. Undrade om jag var ensam om att vara så ‘misstänksam’. Hemma blev de superirriterade på mig, för att jag ‘såg fel på hela kristenheten’.

  (Ja, det var nog inte lätt för min familj, men för mig var det som sagt som att dra dän ett skynke, där en fasansfull verklighet uppdagades.)

  Här känner jag igen det du beskriver, hur jag plötsligt började vara på min vakt. Hur jag kände mig kritisk, när andra kände sig välsignade.

  Själva kulmen blev när jag efter ett besök på Kraftkällan i Kalhäll (som jag drevs till i förtvivlad längtan efter helande) blev överbevisad å det starkaste om att det kan ske mycket andligt i Jesu namn, som i själva verket har sitt ursprung i en helt annan kraftkälla…

  Visst hade jag varit medveten om alla avarter tidigare. Men nu bara slog det mig, allt på en gång.

  Allt detta drev mig bara i förtvivlan närmre Guds Ord, för att finna sanningen. Det var i den vevan jag också började inse att hela den profetiska förkunnelsen om Jesu återkomst totalt saknades i de kristna sammanhang jag rörde mig i. Man kringgick det helt enkelt. (Det som är vårt hopp!?)

  Det var också i den vevan som jag upptäckte Bibelfokus, och Ohlins hemsida. Och senare även pastor Berndt.
  Att läsa där, var som att hitta fram till en oas, efter att i åratal stapplat runt i öknen!

  Jag fann äkta, bibliskt förankrad undervisning om Jesu återkomst – som jag saknat i hela mitt kristna liv. Och äntligen fann jag troende som beskrev vad jag också såg inom kristenheten. Jag var inte ensam! Jag hade kanske inte så fel i att något var fel! Vilken lättnad. Ångesten slut.

  Det var, upptäckte jag, många fler som delade min sorg över vad vi såg hända. För en sorg är det – och absolut inget att ‘gotta sig åt – när villfarelsen skördar sina offer.
  Det hade lika gärna kunnat vara jag.
  Det hade lika gärna kunnat vara jag.

  Faktum är, att om jag inte hade blivit ordentligt sjuk, så kanske det hade varit jag. Sjukdomen bröt så att säga ner mig, och ‘tvingade’ mig att kasta mig på Jesus, och Hans Ord. Tack och lov, att i Guds kärleks heliga, härliga, fruktansvärda eld, så smälter allt slagg bort undan för undan – men den processen är inte klar förrän vi får möta Honom.

  Så detta med att vaka och varna, det faller sig väl ganska naturligt, om man ser att något är fel, och älskar Guds folk, så att man vill varna? Det är väl något vi alla är kallade till?

  Slutligen, (förlåt att det blev långt) så blev svaret på den omtumlande period i livet, som på ett mardrömslikt sätt öppnade verklighetens dammluckor på vid gavel, att jag fick en förnyad, förbättrad och mer bibliskt förankrad Gudsuppfattning. Jag fick komma till en vila i Guds Fadersarmar, och komma in i en sabbatsvilans självklara barnaskap.

  Jag fann vila i att Gud faktiskt kan tillåta sjukdom och lidande för Sina syften. Jag kapitulerade inför Gud, och fann att han var mycket större än vad jag i min rädsla och ångest förletts att tro. Tack och lov.

  Gud välsigne dig Eva Helen.

      (Reply)

 47. Ingela,

  Ingela, du skriver:

  “jag kan känna igen en hel del av det du beskriver som ‘baksidan’ av att vakna upp inför avfall och villoläror. Inför falska profeter, förkunnare och förförda kristna. Det kan, som du mycket riktigt beskriver, vara ganska omskakande.”

  Ja, du ser det på detta sätt, att mörkret skulle handla om ett allmänt uppvaknande för att det finns avfall. Men jag själv ser att baksidan är mer komplex än så.

  Jag har fått lära mig att avfall finns, och för det är jag tacksam för bibelfokus. Och det är såklart hemskt att se att detta avfall finns. MEN! En av baksidorna med bibelfokus är att den bjuder in till att försöka rensa upp bland vete och ogräs i mänsklig styrka – och det riskerar att vi även rycker upp vete. Den bjuder in att i mänsklig kraft försöka ha koll på alla villoläror och falska profeter, för att på så vis se till att inte bli bedragen. Det får oss att börja förlita på vår egen, eller andras mänskliga kraft att inte bli bedragen.

  Det är också en osund överfokusering på att “inte bli bedragen”, som bjuder in till att bli misstänksam mot andra, både kristna som okristna.

  Själv tror jag att det är mer sunt att ha en allmän medvetenhet om att det finns falska profeter och falska läror, och inte försöka med alla medel avslöja dem allihopa – för risken finns att vi sliter upp vete också, om vi inte är ledda av Anden i våra “avslöjanden”.

  Som jag ser det finns det snaror överallt som kan få oss på fall, antagligen i de allra flesta fall omedvetet utlagda. Och snarorna kommer dessutom inte enbart i form av villoläror och falska profeter. Nej, de finns överallt, i vår vardag, kanske på vår väg mot jobbet, kanske i telefonsamtalet med en nära anhörig, etc etc. Och detta är också en av flera baksidor med bibelfokus. Att det blir en överfokusering på att snarorna finns i “villoläror” och “falska förkunnare”. Att det främst är sådana som bedrar oss. Men den onde arbetar på mycket bredare front än så, och det bör vi vara medvetna om. Så här finns det risk att vi blir bedragna, att om vi bara har koll på att vi inte är delaktiga i någon villolära, så vandrar vi rätt – tänk ett sådant bedrägeri!

  Som exempel kan jag se kommentarer på andra bloggar, där det förekommer en inställning att man tror sig vandra rätt på vägen, så länge man inte vandrar i “tåget mot Rom”. Och sedan kan man samtidigt se en otrolig fiendeskap, och kärlekslöshet gentemot syskon som finns inom katolska kyrkan. Och åtminstone för mig signalerar det inte att man vandrar på någon rätt väg. Nej, det är mörkrets väg. Det kanske inte är just vägen som leder mot Rom, men en mörk väg är det i alla fall.

  Paulus varnade för att vargar skulle komma in, och inte skona hjorden. I tre års tid står det att han varnade Efesierna, under tårar. Detta bibelställe handlar om hur Paulus under tre års tid byggde upp herdarna i Efesus. Han befäste dem i tron. Han förmanade dem, tillrättavisade dem, byggde upp dem, uppmuntrade dem. En del feltolkar detta bibelställe (i Apg 20), som att det Paulus gjorde under tre års tid var att “varna för vargen”. Mycket riktigt varnade han för vargen, men han visste att den bästa medicinen mot att inte bli bedragen, var att vara befäst i tron, befäst i Kristus.

  Jag är tveksam över att “väkteri” handlar om att i stort sett enbart varna för villoläror och falska profeter. Det ingår, ja. Men jag tror att “väkteri” handlar om mycket mer än så. Som sagt ovan, så arbetar den onde på bred front. Villoläror och falska profeter är enbart en av många invägar för den onde att börja slita och dra i oss. Att vi t.ex. helt plötsligt blir misstänksamma, och känner fiendeskap, kan vara ett tecken på att den onde kommit in i lägret …

  Pröva allt det jag skrivit ovan, och se om det kan finnas något gott som kan behållas. Förkasta sedan resten.

  Frid,
  Eva Helen

  PS. Nu kommer jag vara upptagen med andra sysslor idag, så jag får se hur mycket tid över jag har att svara på andras kommentarer. Precis som Ingela har jag heller inte mycket mänsklig styrka kvar, utan får förlita mig på att jag får kraft från ovan för att mäkta med.

  Kan tillägga att jag inte ser mig själv som ofelbar. Och jag ser heller inte min blogg som ofelbar. Jag brukar vara öppen med att berätta om hur jag snavar och faller. Jag är inte perfekt. Det är ingen av oss. ALLA har vandrat vilse, på egna vägar.

      (Reply)

 48. Tack, Eva Helen.
  Jag vill svara lite mer utförligt senare, för ditt svar förtjänar det.

  Men något av det viktigaste du skriver, är att “den bästa medicinen mot att inte bli bedragen, var att vara befäst i tron, befäst i Kristus.”
  Amen till det!

  Därtill vill jag tillägga, att vetskapen om farorna fick mig att söka sanningen i Guds Ord än mer. Vad är sann tro? Är det barnaskapets tro på en allsmäktig Gud, i vars händer , man får överlåta sitt liv – eller är det att skrika på demoner, och att vägra ‘uttala’ att man är sjuk, fast man är sjuk?

  För att vara ‘befästa i tron’ behöver vi både ta reda på vad som är den sunda trons grundelement, och vad som inte är det. När vi sedan vakar, så är det ju den sunda tron vi vakar över.

  Uppvuxen i en rallyfamilj, som jag är, går mina tankar osökt till kartläsarens ovärderliga uppgift. den bästa och snabbaste rallyförare i världen står sig slätt, om han eller hon inte har en bra kartläsare.

  Att vara ‘allmänt medveten om’ att det finns gropar, stup och stenbumlingar i och längs vägen, räcker inte.

  Noterna beskriver i detalj tvävlingssträckans beskaffning, och kartläsarens uppgift är att ligga steget före, och utläsa vad som kommer runt nästa krök, och att ropa ‘varning!!’ inför gropar, stup, och förrädiska hårnålskurvor.

  Om jag skulle säga till en rallyförare att han/hon bör vara allmänt medveten om att det finns rejäla gropar någonstans längs vägen, så skulle de skaka på huvudet. EN grop räcker för att kvadda, och tvingas avbryta tävlingen.

  Klart de vill veta exakt var de finns, för att därmed undvika att köra i dem. : )

  mvh, Ingela

      (Reply)

 49. Kjell,

  Broder. När du nyper till, nyper du ordentligt. “Jag hade då ingen aning om att en bedragare (bedragerska?) som kallar sig Lena Jason skulle dyka upp i bloggarna.”

  – Vad har du för belägg för att hon är en bedragerska? Vid tillfälle ska jag kolla om epostadressen som angivits är äkta men att utgå att obekväma kommentarer kring någon vi alla gillar KAN vara att blunda för sanningen.

  KJELL: “Den andra personen jag misstänker vara en bedragare är signaturen Per som (på beställning?) dök upp som gubben i lådan ungefär samtidigt som Lena Jason, och sedan dess har dominerat diskussionerna med minst sagt märkliga uttalanden.

  samt

  “Att det här handlar om koordinerat bedrägeri verkar vara tydligt. Och upphovsmännen verkar ju ha avslöjat sig ordentligt.”

  Daniel: Låt mig alltså summera dina konspirationsteorier (trodde inte du gillade dem)

  1.) Alla som inte styrker Jareteg, Ohlins eller Isakssons medhårs är “bedragare”. Det är hårda ord Kjell.
  2.) Dem som på ett kraftfullt sätt motarbetar att vi i bloggsfären skapar några små-påvar [“väktare med 100% pricksäkerhet] är de i någon form av organisarad motattack?

  Kjell, Kjell, käre broder. Jag tillhör dem som i ett par poster ifrågasatte både vissa “väktares” saklighet och ofelbarhet men jag har inget personligt intresse att “sänka” dem. Allra helst inte Isaksson som även om han inte försvarat det arbete jag står i å andra sidan inte fallit för frestelsen att dras med i lynch-mobben som heretic-hunter Jareteg startade.

  Borde jag inte känna till denna organiserade attack på bröderna? Jag manar dessutom till att vi INTE har ihjäl varandra nu, har väntat med att publicera Chumneys svar där han reder ut vissas hjärnspöken en gång för alla (detta för att inte lägga mer eld på stoltheten och prestigens brasa).

  Min poäng Kjell: Det finns ingen organiserad motattack. Jag borde känna till den.

  mvh
  D

      (Reply)

 50. Elvor,

  Elvor m.fl.

  Jag vill inte lägga orden i Eva Helens mun men jag TROR hon försöker säga något jag själv funderade på för något år sedan, nämligen vad min gamla farmor brukade säga:

  – LÅT INTE AVFALLET BLI STÖRRE ÄN JESUS!

  Jag TROR detta är vad Eva Helen försöker säga som får vissa här att vända taggarna utåt. (Eva Helen – korrigera mig om jag har fel) Det är i alla fall vad den Helige Ande säger till mig. ÄR det den Helige Ande som talar så är jag övertygad om att Han talar till flera.

  Farmors råd (eller om hon nu citerade någon annan i sin tur) är ett råd alla s.k. Väktare bör ta till sig.

  Personligen har jag aldrig utgett mig för att vara “väktare” utan har vi flera tillfällen bett Gud om att få vara en “vallhund” i hans rike.

  mvh
  D

      (Reply)

 51. MyTwoCents skrev: “Alla som inte styrker Jareteg, Ohlins eller Isakssons medhårs är “bedragare”. Det är hårda ord Kjell.”

  Det vore kanske reko om du kunde citera detta. 🙁

  För du “citerar” nu något jag aldrig har skrivit.

  Artikeln handlar om att endera ge varandra friheten att meddela varandra det vi tycker oss se, eller att förbjuda alla att yttra sig.

  Som jag ser det ger vi endera varandra den friheten eller så blir det ett alla mot alla slagsmål.

  Vilket lätt kan bevisas genom att studera bloggkommentarerna.

  /Kjell

      (Reply)

 52. MyTwoCents,

  Vad gäller Per kan det löna sig att se hur han dels skriver (dominerar?) din egen blogg, men även skrev hos Berndt och annorstädes.

  Han kommer med minst sagt märkliga saker. Eller vad tycks om följande förbannelse, citerad från din egen blogg:

  Läs hela den historien så förstår du kanske bättre vad du och dina varit involverade i, eran ände av kristi kropp. Det är slut med förbannelserna nu. Jag säger att det är skördetid.. all er andliga sådd kommer tillbaka, det är detta ni bevittnar och tycker är så jobbigt. Det är tid för omvändelse.

  Kristi kropp håller på reser sig nu och vi är inte så kraftlösa som ni vill tro.

  Och det är inte den värsta.

  /Kjell

      (Reply)

 53. Daniel,
  din farmor var klok i de orden.

  Och i de fall, när människor ‘kört i diket’ av rädsla, som Eva helen beskriver, så har det nog, funderar jag, kanske varit för att de upplevt att avfallet blivit större än Gud?

  Vallhundar springer runt i cirkelmanövrar, väsnas och skäller, och nyper flocken i hasorna. De är också experter på att ducka, och göra undanmanövrar…
  Som man säger – ‘be careful what you wish for’. ; )

  Nej, självklart fattar jag vad du menar – men du kanske inte ska be om att få vara en ‘vallhund’? Vad är det plötsligt för fel med att vara en väktare?
  Eller bara en vanlig, nyvaken kristen?

  Den som varnar för vargen fungerar väl som ‘väktare’, oavsett vad han kallar sig, eller vad andra kallar honom?

  Du varnar för att sätta lärare på piedestal. Vad är det du gör själv, nu när du på alla sätt försöker släta över först Mark Biltz’s, och sedan Chumneys ‘bloopers’?

  Jag har hittills haft samma attityd av att – vi välsignar varandra, och var och en är fri att observera vilka dagar och högtider han vill – som Kjell har haft. Tyckte det var en sund och respektfull inställning. Jag har haft samma inställning till dig, Daniel.
  Du har verkat ödmjuk, och verkat förespråka den enskilde troendes samvetsfrihet i de frågorna.

  Men sedan observerade jag en svängning från din sida. Plötsligt hette det att “följ du soldyrkaren Konstantin”, så följer jag…. osv.
  En hårdhet visade sig.

  Plötsligt var det inte längre okej att ha söndagsmöte, för då var man i princip en soldyrkare! Så, från att ha sagt att det inte spelade någon roll, så blev det helt plötsligt ‘lite förmer’ att vara sabbatsobservant.

  Jag lade märke till den glidningen hos mark Biltz också. För en sluttande plan, upplever jag att det är – som leder in i gärningslära. Det lägger ett ok på våra axlar, när Kristus kom med frihet från allt det.

  Jag skulle så önska, att du kunde se det.
  Och jag hyser inga som helst agg mot dig personligen.

  Men med Chumney har det hela gått över gränsen.
  (Det säger jag som en vanlig ‘nyvaken’ svensson.)

      (Reply)

 54. Ingela,

  Ingela,

  “Uppvuxen i en rallyfamilj, som jag är, går mina tankar osökt till kartläsarens ovärderliga uppgift. den bästa och snabbaste rallyförare i världen står sig slätt, om han eller hon inte har en bra kartläsare”.

  Jättebra bildspråk du använder här, mycket klargörande angående hur viktig vaksamheten är, men även studierna ur Ordet, som ju är vår andliga karta och kompassnål.

  Guds välsignelse,
  Antonia

  P.s har själv prövat att vara kartläsare och det var sannerligen ingen lätt uppgift, speciell inte när det var nattsvart ute!

      (Reply)

 55. Har inte den här väktar-väktar-väktar-väktar-mentaliteten gått lite väl långt nu?

  Får den lite olustiga känslan att minst varannan nivå i denna “väktarlek” ylar med i kören “rör inte Herrens smorde”. Visst är det viktigt att se till så att man inte befinner sig strida mot HERREN själv, men sök Hans vilja med era liv så kommer Han leda er rätt.

      (Reply)

 56. Ingela,

  Upplever det som att du far med osanning om MTC angående sabbaten. Om det är medvetet eller ej vet jag inte.

      (Reply)

 57. Ludvig skrev: “Har inte den här väktar-väktar-väktar-väktar-mentaliteten gått lite väl långt nu?”

  Du sätter igen fingret mitt i prick.

  I och för sig något du ofta gör.

  Som jag redan skrev till Daniel.

  Artikeln handlar om att endera ge varandra friheten att meddela varandra det vi tycker oss se, eller att förbjuda alla att yttra sig.

  Som jag ser det ger vi endera varandra den friheten eller så blir det ett alla mot alla slagsmål.

  Så länge som var och en deklarerar sin egen synpunkt ser jag inga problem med avvikande åsikter.

  Jag skulle gärna acceptera en gästblogg, i saklig ton, av meningsmotståndare. Inbjudan står kvar.

  Men det måste ske ärligt och med “fair play”. Annars ….! 🙂

  /Kjell

      (Reply)

 58. Ingela,

  Liknelsen om rallyförare och kartläsare illustrerar ju precis det som jag ville säga med att det faktiskt räcker med att vara allmänt medveten om att det finns falska profeter och villoläror, dvs att jag inte behöver ha koll på varenda falsk profet och villolära som finns, för att komma rätt på vägen.

  Jag som rallyförare ska hålla i ratten och hålla mig på vägen. Kartläsaren, Ordet och den Helige Anden som är min personlige vägvisare, berättar om BÅDE vägen och hinder på vägen.

  Rallyföraren behöver inte ha kunskap om samtliga hinder som finns på en och samma gång. Nej, det räcker att han får veta om dem, vartefter de dyker upp på vägen.

  Rallyföraren behöver heller inte ha kunskap om de hinder som finns längsmed andra vägar, dvs vägar som han personligen inte ens kör på.

  Min poäng är:

  – Behöver jag veta alla detaljer om t.ex. Ulf Ekman och det han lär ut, om han ens aldrig någonsin kommer att dyka upp på min vandringsväg?

  – Behöver jag veta alla detaljer om vad som händer på Livets ord, för att komma rätt på min vandringsväg, om jag ens aldrig kommer ha vägarna förbi Uppsala?

  – Behöver jag veta alla detaljer om vad som händer i en församling i Kalifornien, för att inte snava?

  Nej.

  Om jag hade en kartläsare som var upptagen med att berätta för mig om alla hinder som finns på alla rallybanor i hela världen, så skulle jag nog ganska så snart köra av vägen… Han behöver enbart berätta om hindren som kommer i min väg. Han behöver dessutom berätta om VÄGEN, och inte bara hinder.

  Tänk också att det finns olika slags hinder på banorna. Stenar, vattenpölar, stockar. En kartläsare som bara kunde varna för stenar (falska profeter och villoläror), men inte stockar och vattenpölar (andra typer av snaror som vi möter i vår vardag, frestelser av olika slag), så skulle jag också ganska så snart hamna i diket.

  Det var just detta som hände mig. Jag trodde att jag skulle kunna hålla mig rätt på vägen om jag hade koll på alla falska profeter och tidstecken och villoläror och new world order, etc etc. Jag trodde att jag var “vaken”. Men sedan, med hjälp av egna studier i Guds ord, så fick jag se att detta begrepp “vaken” och “vaksam” hade en helt annan innebörd än vad jag hade lärt mig från andra (via t.ex. bibelfokus).

  Nu vet jag att det finns många andra slags frestelser, och snaror därute, än falska profeter och villoläror.

  Nu vet jag att jag kan förtrösta på att den Helige Anden uppenbarar för mig, det jag behöver för min vandrings skull. Både vägen och hinder.

  Nu vet jag att vara “vaken” och “vaksam” innebär att vara öppen för den helige Andens ledning istället för köttets ledning, och göra Guds vilja. Att vandra i förutberedda gärningar, i en tro verksam i kärlek. Att förbli i Kristus.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 59. Ludvig,

  “Får den lite olustiga känslan att minst varannan nivå i denna “väktarlek” ylar med i kören “rör inte Herrens smorde”. Visst är det viktigt att se till så att man inte befinner sig strida mot HERREN själv, men sök Hans vilja med era liv så kommer Han leda er rätt”.

  Förmodar att du följt debatten noggrant, eftersom du verkar ha allt så klart för dig!
  Annars måste jag tillägga att du verkar lite väl arrogant, i dina påståenden. Om jag nu inte alldeles har missuppfattat dig förståss ?

  Har inte läst att någon har haft den inställningen här, som du citerar i ditt inlägg. Det är de “makt strukturerade” församlingarnas ledarskap som brukar tillgripa sådana hot, för att få tyst på fåren!Och här trivs nog inte sådana personer.

  Ludvig, du får gärna precisera något citat som du upplevt här, som du menar har avsetts som ett hot!

  Och att uppmuntra var och en av oss, att söka Guds vilja med våra liv, måste väl förstås så, att du inte tror att vi redan gör det, eller har jag fel?

  Tycker det är lite trist när ens egna tros bröder, uttrycker sig i sådana generaliserande ordalag om sina syskon. 🙁

  Hälsningar,
  Antonia

      (Reply)

 60. Kjell,

  Som engagerad i flera verksamheter vilka lyder under den svenska tryckfrihetsförordningen så har jag en tämligen skarp åsikt om vad “fair play” innebär i publicistiska sammanhang.

  Och vad jag förstår så kretsar en del av huvudkritiken mot vissa väktare runt det att de inte tar in rättelser eller repliker ens i de fall där de befunnits fara med osanning.

  (Eller åtminstone fara med diffusa lögner, vilket är mer effektivt än konkreta lögner i ett makt-retoriskt perspektiv.)

  Då jag känner mig högst osäker på vilka du eller andra räknar som “väktar-väktare” respektive “väktar-väktar-väktare” så varken kan eller vill jag ge mig in i “väktarleken” utan hoppas att kanske kunna återkomma med någon reflektion så småningom om något mer upplyftande. Kanske som en gästblogg, om den möjligheten även gäller mig som inte vill räknas som din meningsmotståndare.

      (Reply)

 61. Ludvig skrev: “Kanske som en gästblogg, om den möjligheten även gäller mig som inte vill räknas som din meningsmotståndare.”

  Nej, den möjligheten finns bara för antagonister… fniss!

  Skämt åsido sade fiskhandlaren till sin assistent.

  Du är hjärtligt välkommen så länge det passar i Netikett.

  Jag ser fram emot det.

  /Kjell

      (Reply)

 62. Ludvig,

  Hej Ludvig!
  Vi är inte bekanta sedan tidigare.

  Du upplever att jag far med osanning om MTC?

  Varför skulle jag göra det?
  Jag har inte någon som helst anledning till det, för jag hyser inget agg gentemot Daniel, och skulle aldrig medvetet fara med osanning om någon.

  Det är en allvarlig anklagelse du kommer med.
  Detta var första gången jag skriver till Daniel, vilket jag tycker är på sin plats, eftersom jag räknar honom som min broder.

  Jag respekterar Daniel, och beskriver min personliga upplevelse av hur han uttryckt sig i egna inlägg, och i samtalsforum.

  Det som började som ett intresse för de judiska högtiderna etc, vilket i sig är en välsignelse att lära sig mer om, har lett vidare in på en väg av mer entusiastiskt anammande av ‘det hebreiska perspektivet’. Och jag tror vi alla, som läser Bibeln är medvetna om att det finns en gräns där, någonstans, som inte ska passeras.

  Jag upplever personligen, att det är ett sluttande plan, där det från början är Jesus plus ‘grönsaker’, och så slutar det i bara ‘grönsaker’. Eller, om man vill, ‘bara laggärningar’.

      (Reply)

 63. Eva Helen,

  Där fick jag äta upp mina egna ord! : )
  Det går nog att vända på det mesta.

  Jag förstår din poäng.
  Självklart behöver du inte veta vad alla villolärare i världen undervisar, för att själv kunna hålla dig på vägen.

  Men nu uttalar du dig ganska konsekvent i jag-perspektiv.
  Är det bara frågan om att ‘jag’ ska hålla mig på vägen, så finns ingen anledning att säga eller skriva något, för andras räkninig.

  Men då säger jag tack och lov för sådana som Jareteg, Ohlins med flera.
  Tack och lov att det finns de som tänker på andra än sig själva!

  Vet du, att i större rallytävlingar, så finns det några, som sitter och skriver vägnoter till ALLA förare? Sedan får varje ekipage provåka, och känna in banan, för att eventuellt lägga till egna noter, och justera efter egen inspektion.

  Om vi är bekymrade över läget i hela kristenheten, inte kan vi då nöja oss med att vår egen väg är utstakad? Visst varnar vi, när vi ser faror dyka upp?

  Jag tror inte heller nödvändigtvis att ‘väktare’ letar fram villolärare och annat.
  Man bemöter helt enkelt det som dyker upp längs vägen.

      (Reply)

 64. Ingela,

  – Jag har inte grubblat så mycket över det där med att vara vallhund eller väktare utan har bara tänkt att vallhundarna kanske är lite ärriga och grova både till utseende och tillvägagångssättet och det passade in på aletheia som drivs av en handful brustna kärl utan mänskliga titlar etc. Vill Gud själv “uppgradera” vår status från vallhund till något annat är det upp till honom.

  Ingela: “Du varnar för att sätta lärare på piedestal. Vad är det du gör själv, nu när du på alla sätt försöker släta över först Mark Biltz’s, och sedan Chumneys ‘bloopers’?”

  Daniel: Det är just detta jag försöker förmedla att vi INTE gör. D.v.s. vi bygger inget här i Sverige på någon enskild talare, utan lyssnar till alla som kommer med 1 Kor 13 i bakhuvudet. Jag tror kristenheten är SÅ van vid ATT man brukar ge talare fria tömmar att man utgår från detta i de egna sinnena. Det pågår en diskussion kring alla talares för och nackdelar inom vår ledningsgrupp. OM vi beslutar att inte kalla någon talare igen så kommer det inte bero på att Jareteg inte gillar talarens hatt eller att Ohlins/Jareteg tror att allt och alla utom den egna sfären är kopplade till Kingdom now eller Latter Rain. Alltså – kritik som bygger på fakta är en sak. Allt annat skulle gynnat oss alla om de behöll för sig själva (illasinnade ihopkopplingar)

  Ingela: “Jag har hittills haft samma attityd av att – vi välsignar varandra, och var och en är fri att observera vilka dagar och högtider han vill – som Kjell har haft. Tyckte det var en sund och respektfull inställning. Jag har haft samma inställning till dig, Daniel.
  Du har verkat ödmjuk, och verkat förespråka den enskilde troendes samvetsfrihet i de frågorna.

  Men sedan observerade jag en svängning från din sida. Plötsligt hette det att “följ du soldyrkaren Konstantin”, så följer jag…. osv.
  En hårdhet visade sig.

  Plötsligt var det inte längre okej att ha söndagsmöte, för då var man i princip en soldyrkare! Så, från att ha sagt att det inte spelade någon roll, så blev det helt plötsligt ‘lite förmer’ att vara sabbatsobservant.

  Jag lade märke till den glidningen hos mark Biltz också. För en sluttande plan, upplever jag att det är – som leder in i gärningslära. Det lägger ett ok på våra axlar, när Kristus kom med frihet från allt det.”

  Daniel: Jag har inte ändrat uppfattning, men i det att jag försvarat min rätt att fira den bibliska sabbten och högtiderna kan man ibland “hetsas” till att uttrycka sig grövre än nödvändigt. En annan frestelse som jag mediterat på är (oavsett vilken typ av tolkningstradition man har) vi får inte springa förbi Guds Ord i något avseende.

  Alltså det är för egen del lätt att försöka tvinga på andra sin egen övertygelse. (springa förbi Guds Ord, ex Kol 2)

  Jag har spelat in ett litet samtal med Tomas (Alias) kring vad det är vi (här i Sverige) VILL och KOMMER förmedla till Guds folk där vi stämmer i bäcken lite. Chumney är inte Gud för oss eller det Ulf Ekman är för Trosrörelsen. Vi är en grupp troende som varit med ett tag på vägen och om de allra värsta belackarna kände oss hade de inte behövt vara så ängsliga.

  Jag gillar tanken att framhäva “den enskilde troendes samvetsfrihet i de frågorna.” (läs det jag skrivit på olika forum senaste åren) och detta är den linje vi önskar fortsätta föra internt och externt i det arbete jag är engagerad i.

  Vg Biltz är han en av de minst dömande pastorer jag någonsin arbetat med och mycket “easy going”. Jag har inte fått några signaler på att det skulle ha ändrats men lovar ha ögonen öppna nästa gång han kommer. Några lösryckta citat här eller där från något YouTube klipp räcker inte som bevisföring för mig. Jag varit aktiv i olika typer av församlingsarbete sedan barnsben och jag märker på en gång när pastorer blir “lagiska” på ett felaktigt sätt.

  Du skriver att “Men med Chumney har det hela gått över gränsen.”
  Vad specifikt tänker du på då? Menar du om Kjells senaste bloggpost stämmer eller gillar du inte heller hans fina hatt 🙂

  mvh
  D

      (Reply)

 65. Ingela,

  Ber om förlåtelse för min onödigt vassa kommentar. Borde kort ha konstaterat att din upplevelse och tolkning av MTC:s formuleringar och inställning på inga sätt sammanföll med min.

  Att det finns många som fastnar (vill fastna?) i laggärningar är förvisso sant. Det är ett allvarligt problem. Hur mycket de “drabbade” försöker förneka sin prekära situation. Då endast Gud ser till hjärtat så kan jag endast “bedöma frukt”. Det lilla jag har sett av MTC gör mig inte det minsta orolig för hans egen del.

  Dock anser jag att det “ärkelutherska”(?) diket att vi inte får följa Guds bud/undervisning alls låter minst lika tokigt. Och jag har inga som helst problem med att påpeka det rent antisemitiska som låg bakom kyrkans förbud mot att följa GT:s helgkalender.

  Själv lönearbetar jag endast på sabbaten för tillfället. Resten av veckan har jag studier och andra sysslor. Bibelstudier, bönesamlingar och gudstjänster finns schemalagt både onsdag, fredag, lördag och söndag…

      (Reply)

 66. Tack för det, Ludvig!

  Problemet för mig är att, även om du inte oroar dig å Daniels räkning, så kan andra människor dras in i laggärningar. Alla vet inte var gränserna går. och Daniel, med sin välbesökta hemsida, har ett ansvar att inte leda folk vilse.

      (Reply)

 67. Ingela,

  Ingela skriver:
  “Men nu uttalar du dig ganska konsekvent i jag-perspektiv.
  Är det bara frågan om att ‘jag’ ska hålla mig på vägen, så finns ingen anledning att säga eller skriva något, för andras räkninig.”

  Varför tror du jag skriver, och berättar om mina egna erfarenheter? För min egen skull?

  Nu när jag har fått se att “vara vaken” inte handlar om att ha koll och kontroll på all världens villoläror och falska profeter och vad som händer ute i världen, utan om något helt annat, så vill jag dela med mig av detta i förhoppning om att någon annan kan bli väckt från samma villfarelse som jag själv satt fast i.

  Faktiskt så skulle ju jag också kunna kallas för att vara en slags “väktare” som varnar. Jag varnar för att det inte räcker med att ha koll på all världens villoläror, för att komma rätt. Det räcker heller inte att förtrösta sig på att andra väktare som varnar för villoläror ska leda en. Nej, vi måste lära oss att var och en personligen ledas av den Helige Anden.

  Jag vill bara gott, och vill inte att någon ska falla. Jag vill inte bryta ner Guds verk. Nej, jag önskar bygga upp. Jag vill se mina kristna syskon bli fria i Kristus.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 68. Citerar Eva Helen med adress till mig:

  “Jag kräver inte att alla ska förstå vad jag menar. Alltid är det några som inte kan se. Och även om jag skulle lyfta ut ett antal artiklar och fakta från bibelfokus, som kan exemplifiera baksidan, så tror jag ändå inte att du skulle se.”

  HaFo:

  Jag är alltså en av dem, som inte kan förstå eller se vad Eva Helen pekar på. Snabb bedömning må jag säga, istället för att plocka fram och peka på fakta!

  Eva Helen fortsätter:

  “Men om du önskar så skulle jag kunna göra det, men också under förutsättning att du har ett öppet, lyssnande hjärta. Om hjärtat är stängt från början, och du redan har bestämt dig för vad du ska tycka om denna saken, så är det totalt meningslöst.”

  HaFo:

  Eva Helen har redan bestämt sig, jag har ett stängt, icke lyssnande hjärta och är därmed meningslöst att kommunicera med. Try me Eva Helen! Och ja, jag önskar verkligen att Du plockar fram fakta från bibelfokus, som kan exemplifiera baksidan, som Du talar om!

  Eva Helen fortsätter med udden emot de som varnar för villfarelse I tiden:

  “men om man vänder blicken mot dem, och prövar deras förkunnelse, handlande, så ses det som en attack från någon som är ‘emot sanningen’, och försöker ‘tysta ner sanningen’.”

  HaFo:

  Visa upp fakta och citat för detta påstående! Jag välkomnar Din analys och prövning av min hemsida! Och jag ska inte anse Dig som ngn som är emot sanningen, om Du med fakta och Guds Ord visar på att jag är vilset ute!

  Fråga till Eva Helen:

  Varnar jag där enbart för förförelse i tidenpå min hemsida? Pekar jag inte också innerligt på vem Jesus ÄR (Gud själv kommen I kroppslig gestalt) och pekar på betydelsen av offret av Kristi persons (Gud och människa förenade/försonade) kropp och blod på korset!?
  —–
  Eva Helen fortsätter med udden mot Jareteg och bibelfokus:

  “För min egen del tog det nästan ett år innan jag började se vilka delar i förkunnelsen som faktiskt inte stämmer överens med Ordet, och som faktiskt kan ha en negativ effekt.”

  HaFo:

  För Din trovärdighets skull Eva Helen:

  Visa upp fakta och citat som kan stärka Din påståenden om att här går man emot Guds Ord och som ger en negativ effect utifrån vad som Jareteg och bibelfokus förmedlar!

  Jag har försökt finna i inläggen från Eva, vad hon menar med “många andra” och vad det är för “mörker” som man hamnat i genom att ta del av Bibelfokus och vad Lennart förmedlar där, utan att ha fått ngt egentligt trovärdigt svar!
  —–

  För Daniel är Jareteg paria, därför att han har mage att peka på hur vilset det är på väg att gå med Aletheia och det projektet.

  Varför fungerar en del människor så här, samtidigt som man menar sig inte bara “lyssna från Gud”, utan även “tala från Gud”? Ur led är tiden! Vaka själ och bed!

  HaFo

      (Reply)

 69. Jag skulle vilja be deltagarna att överväga möjligheten att bara konstatera att olika människor har olika uppfattningar.

  Har inte diskussionen för och emot vissa nämnda personer pågått tillräckligt länge nu?

  Det är ju faktiskt vars och ens eget ansvar att pröva och behålla det goda.

  Och ännu en gång upprepar jag:

  Om man själv vill ha friheten att varna varandra för det man anser vara fel, då duger det inte att hindra andra att ha samma frihet.

  /Kjell

      (Reply)

 70. MyTwoCents skrev: “om Kjells senaste bloggpost stämmer”

  Den bloggposten stämmer!

  I den meningen att den citerar något som ingen tycks tvivla på att det har skrivits av Chumney.

  Och även i den meningen att den inte påstår något, bara ber om förtydligande.

  /Kjell

      (Reply)

 71. Kjell… Du skriver: “Om man själv vill ha friheten att varandra för det man anser vara fel, då duger det inte att hindra andra att ha samma frihet.” … Du menade väl ‘varna’? … I så fall upplever jag en diskrepans i ditt tänk: vilken ‘frihet’ menar du att man har? … En frihet att varna i enlighet med Ordet eller frihet för varnandets skull – inte nödvändigtvis enligt Ordet?… Mycket märkligt… Mvh.

      (Reply)

 72. Kjell,

  Äh, jag skriver lite slarvigt ibland. Kanske borde det stått något i stil med “om vi försått chumneys citat rätt/ citatet är korrekt” eller liknande. Må ingen tro att jag är otacksam att Kjell inte spikar något utifrån en google hit. T A C K.

  Jag kommer inte skjuta budbäraren om det visar sig vara så att Chumney står för vår tolkning. Har aldrig någonsin opponerat mig mot fakta. Stämmer uttalandet tar vi upp det i ledningsgruppen.

  mvh
  Daniel

      (Reply)

 73. Deborah,

  Du har helt rätt. Ordet varna föll bort. Jag har korrigerat det. Tack för korrekturläsningen.

  Jag tror alltså att vi har friheten att både pröva och varna när vi finner något som verkar galet.

  Det vore verkligen absurdt om man inte fick tala med sina medsyskon i tron om det man anser galet. (Att älta i det är något annat.)

  Observera att jag inte talar om hur man skall göra det, jag bara talar om att man får (och kanske bör) göra det.

  En anledning till att jag skrev om dessa funderingar är den smutskastningskampanj som började i Augusti mot vissa väktare.

  Lägg märke till datum!!! Har alltså inget att göra med Chumney-krisen.

  /Kjell

      (Reply)

 74. Kjell,
  Efe 5:9 Ty ljusets frukt består i allt vad godhet och rättfärdighet och sanning är.
  Efe 5:10 Ja, vandren så, i det att I pröven vad som är välbehagligt för Herren.
  Efe 5:11 Och haven ingen delaktighet i mörkrets gärningar, som icke giva någon frukt, utan avslöjen dem fastmer.
  /HL

      (Reply)

 75. Eva Helen,

  När jag skrev att du uttrycker dig i ‘jag-perspektiv’, syftade jag enbart på din vändning av liknelsen om kartläsaren.
  Inte på dig för övrigt.

  Både HaFo och Kjell har redan uttryckt det som även får summera min uppfattning.

  Ha en bra vecka, önskar Ingela

      (Reply)

 76. MyTwoCents,

  Daniel, tack att du tog dig tid att svara. Jag såg inte det förrän nu!

  Snälla, kan du inte släppa det där med hatten?
  Den är väl inte huvudsaken? ; )

  Jareteg har ju presenterat mycket annan, saklig kritik om Chumney, och jag har bara hört din 'hatthängare' (förlåt). Varför inte begrunda eller bemöta de sakliga argumentsom framförts mot Chumneys förkunnelse?

  Du skriver att Ohlins/ Jareteg gör "illasinnade hopkopplingar".
  Jag ser att de gör hopkopplingar, men att de skulle vara illasinnade, det stämmer bara inte.

  Som jag förstått, så handlar det om slutmålet för både Kingdom Now, och vad Chumneys tvåhuslära utmynnar i – nämligen världsherravälde och elittänkande. Det är där kopplingen finns, även om vägarna dit skiljer sig åt.

  Du skriver: "vi får inte springa förbi Guds Ord i något avseende".
  Det låter ju bra, men jag skulle vilja veta vad du menar med det?
  Menar du att alla lagar i GT gäller för oss hednakristna?

  Du skriver att du gillar tanken att framhäva “den enskilde troendes samvetsfrihet i de frågorna.” Det låter också bra, tycker jag.
  För där närmar vi oss vad jag uppfattar som den bibliska (nytestamentliga) hållningen till hur vi hednakristna ska förhålla oss till sabbater och högtider. Nämligen i full frihet – utan fördömelse endera hållet.

  Allt är ju ändå en skugga av Kristus – vår verkliga Sabbatsvila. : )

  Handlar det däremot om omskärelse, som är den stora frågan här, så är det en annan femma. Och är det så, att Chumney faktiskt menar det han säger, då hoppas jag att också ni ser, att han gått över gränsen? Och att ni vågar ta avstånd från det.

  Du frågar vad jag reagerat mot hos Mark Biltz. Och vad honom gäller, så finns det mycket av det han förkunnat (och upptäckt) som varit värdefullt och intressant. Du vet väl att Ohlins med flera länkar till honom, och hans intressanta upptäckt om 'blood moons'?

  Det som fick mig att höja ögonbrynen (och jag har tittat på alla videos du lagt ut om honom, med din duktiga tolkning), det var hans uttalande om de oförnuftiga jungfrurna, som skulle representera dem (oss) som 'inte har Torah'.

  Sedan har han ju också sagt att sabbatsfirandet skulle vara ett sigill för de sant troende. Men, hallå, det är ju inte ens bibliskt – för det är ju den Helige Ande som är vårt sigill!

  När ni filmade på färjan, så gav du honom chans att räta ut en del frågetecken, men där krökte han istället till nya frågetecken för mig. Jag upplevde honom som lite slingrig – som att han inte ville svara direkt.

  Så, jag ser med spänning fram emot Chumneys förklaring av sitt uttalande om omskärelsen. Må han nu inte slingra sig, utan stå för sina åsikter, så vi kan få lite klarhet på den punkten.

  Bra av Kjell, som avvaktar, och ger honom chansen att förklara sig.
  mvh, Ingela

      (Reply)

 77. Ingela,

  Ingela, kan du redogöra kort för mig vad du tror en väktare ska varna för?

  Jag har fått en bild av att du menar att det är “vargen” och villoläror en väktare ska varna för. Är det korrekt bild som jag fått?

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 78. Ingela,

  Tack försvar. Jareteg svarade jag här: http://aletheia.se/2011/10/20/mytwocents-svarar-lennart-jaretegs-anklagelser

  Den delen av kritiken som är svårast att svara på är just egna tolkningar av Chumneys tolkningar. Problemet med Latter Rain och Kingdom now kopplingen är ju att det gått inflation i dessa kopplingar. Alltså både Ohlins och Jareteg är allt för snabba att koppla alla möjliga och omöjliga rörelser de inte gillar till detta.

  Chumneys “Kingdom” handlar om tusenårsriket. Kingdom now, handlar om att här och nu etablera Messias rike. Således är det två skilda ting.

  Latter Rain talar och fokuserar på någon form av Apostolisk kraft som kommer tillbaka strax innan Jesu årekomst. Chumney talar om att vi måste tillbaka till hela Guds Ord, innan Jesu återkomst. Problemet med Chumneys undervisning är att när man klipper och klistrar ur undervisnníngen blir det som presenteras skevt.

  Lyssnar man till HELA förra konferensen hör man att Chumney menar att all undervisning från pärm till pärm är “Torah”. Ordet i sig betyder dessutom inte först och främst “lag” utan “undervisning”.

  Ett STORT problem uppstår i det att vare sig traditionell kristen tolkning eller judisk ortodox tolkning ser på hela Guds Ord som “Torah”. Därmed begår Chumney ett STORT misstag att säga en sak och mena en annan. Vi som arbetar med kommunikation tillvardags vet att det är inte den egentliga tolkningen av ett ord som har störst betydelse utan HUR VÅR OMGIVNING uppfattar ordet.

  Således hade det varit mycket bättre att Chumney använde ord som bättre beskriver det han försöker säga. Alltså istället för att använda “Torah” vore bättre kort och gott att säga “Guds Ord” eller “Allt Guds Ord” o.s.v.

  Jag har inte fått in någon beställning av Chumneys undervisning av vare sig Ohlins eller Jareteg så genom att plocka lite citat från nätet här och där blir presentationen skev. Alla som tror sig vara “väktare” måste ha kärlek till sanningen.

  Sedan får tidigare felaktiga rörelser inte skrämma bort oss från Guds Ord. Både Joel 2 och Apg 2 visar att Guds ande på ett speciellt sätt utgutits över Församlingen efter pingstdagen. Detta är ju i sig ett “latter rain” utan motstycke. Men hur som helst har Chumney inget fokus på detta och när vi nu vet vad han menar med “Torah” så bör ingen bibeltroende motsätta sig att vi i förberedelse för Jesu återkomst går tillbaka till Ordet.

  Jag tror det handlar om frågan huruvida vi “får” eller bör följa mer bud än Jesu två kärleksbud eller de tio budorden som redan är etablerade inom kristenheten.

  Det var nog enda stället som Jareteg något så när prickade rätt. Han säger å ena sidan att buden fortfarande gäller men att Chumneys APPLICERING är fel.

  Detta kan vi ju diskutera. Det är något att “ta på”.

  Sedan blir det en massa guilt by association när han tar upp någon gammal helande-evangelist som A) Trodde han var Elia – vilket Chumney INTE tror. B) Hade en lustig dräkt och därmed bör Chumney kopplas till honom.

  Det är lite som att säga om jag predikar i en lite dyrare kostym måste jag vara trospredikant. Detta är tunsådda argument som gör att det blev svårt att ta Jareteg på allvar.

  Ohlings var mycket mer sakliga även om de också (främst Janne) kör samma märkliga kopplingar till Latter Rain och Kingsdom now.

  Sist: OM någon i detta land skulle försöka sig på att lägga hela lagen på våra skuldror som hednatroende är det ingen som behöver vara ängslig att detta budskap skulle blir vare sig långvarigt eller populärt. Det är bara att se ut över kristenheten. Vi har sedan länge pensionerat de 10 budorden i våra församlingar. Frågan är om vi ens klarar av kärleksbuden, som hela lagen och profeterna vilar på enligt Jesus själv.

  Nåväl, vad Biltz menar med olja i lampan föreslog jag att han kunde ta upp nästa gång han kommer då jag anar att många undrade över detta.

  Vad han (Biltz) Chumney eller någon annan hur som helst predikas måste prövas med samma mått som när Jareteg själv eller någon annan predikar. Är det något i undervisningen som inte håller måttet är jag kanske inte lika snabb att ropa villolära eller heretiker som en de lär.

  Chanserna att en mailkorr av Chumney skulle orsaka mass-omskärelse i detta land är mikroskopiska. Trots detta så ställer jag mig givetvis högst tveksam till en bibellärare med denna typ av undervisning i botten och tar det givetvis på fullt allvar.

  Min egen erfarenhet av kristenheten är att det stora problemet just nu är inte att vi följer för mycket av Herrens bud utan tvärt om. En överbetoning på de fem moseböckerna är ett mindre problem än att många UPPFATTAR en etablerad Gudsmans ord såsom att Guds Ord = Kunskapens träd på gott och ont.

  Nu tror jag detta är ett missförstånd/feltolkning av denne gudsmans predikan men att någon blir skrämd av att läsa Guds Ord i något avseende torde vara minst lika stort problem som att applicera för många bud eller applicera Herrens Ord felaktigt.

  Stort problem, litet problem – givetvis behöver all felaktig undervisning eller alla missförstånd kring någons undervisning korrigeras.

  mvh
  D

      (Reply)

 79. Eva Helen,
  det stämmer bra.

  Sedan är det viktigt att varna för vilken riktning man ser att något är på väg emot.

  Till exempel, Ulf Ekmans vänslande med katolikerna – det syns ju mer än väl vilken riktning det är på den färdvägen – Rom, många vägars slutmål.

  På liknande sätt bär en väktare varna, när de märker vart vägen bär ifråga om laghållande, sabbatsfirande och så vidare. Det som vissa upplever som petigheter, är för en väktare just början på en sluttande utförslöpa, som slutar i att Jesu offerdöd inte är tillräcklig för vår rättfärdiggörelse.

  Här kanske liknelsen om utkiken uppe i astens topp stämmer bättre in.
  De måste ju veta vad som tornar upp sig i horisonten. Är det fast mark, eller bara en grå molnbank?

  mvh, Ingela

      (Reply)

 80. Daniel,
  jag har ingen aning om varför mitt inlägg blev i fetstil!?

  Det ser ju ut som jag är arg – men det är menat att läsa i vänligt tonfall.
  mvh, Ingela

      (Reply)

 81. Ingela,

  Tack för svar Ingela.

  Tycker du att det finns anledning att höja ett varningens tecken, om man ser en rörelse uppkomma, t.ex. som vi såg när trosrörelsen kom för många år sedan, där utvecklingen börjar gå mot att gruppen sluter sig till ett fåtal ledare i toppen som inte får ifrågasättas, och gruppen avskärmar sig, distanserar sig mer och mer från övriga inom kristenheten? Att utvecklingen går mot ett “vi” mot “dem”?

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 82. Eva Helen,

  Och kan tilläggas att denna grupp har låtit gruppens ledares uppenbarelser och tolkningar av Guds ord, vara det vägledande för gruppen. Och endast de förkunnare som gruppens ledare rekommenderar, är trovärdiga att lyssna på.

  /Eva Helen

      (Reply)

 83. Ingela skrev: “har ingen aning om varför mitt inlägg blev i fetstil”

  Jag har fixat det.

  Det var inte ditt fel.

  Det beror på att svarsfunktionen inte klarar Daniels invecklade namn med www och allt.

  /Kjell

      (Reply)

 84. Ingela,

  – Jo, fetstil eller VERSALER är att skrika på nätet.

  Men jag tänkte inte tanken då jag vet hur lätt det blir så här i kommentarsfälten.

  “På liknande sätt bär en väktare varna, när de märker vart vägen bär ifråga om laghållande, sabbatsfirande och så vidare.”

  När dammet har lagt sig är inte omöjligt jag trots allt skickar en blomma till både Jareteg och Ohlins. Jag ogillar sättet de framfört sina anklagelser på och ifrågastätter motiven och självbilden. Men ytterst har den lilla grupp jag arbetar med en innerlig önskan att vara bibeltrogna – inget annat. Med denna attityd så MÅSTE vi lyssna till den delen av kritiken som ÄR saklig, oavsett vad vi tycker om budbärarna eller det sätt den framfördes på.

  Om jag får dra en drastisk parallell till när tex paret Whaleys härjade i Sverige (eller hela trosrörelsen för den delen) så finns en skillnad ingen av dessa väktare uppmärksammat (tyvärr!)

  – Den ledningsgrupp som står bakom diverse hebrew roots bibellärare LYSSNAR och kommunicerar med gräsrötterna och gör sitt bästa att undvika prestige och stolthet trots att vi är lite sårade över tillvägagångssättet.

  Kanske är en del “väktare” så vana att ingen lyssnar på dem att de som en EFK-pastor jag talade med i förra veckan bara har ett enda verktyg i sin lilla verktygslåda:

  – En SLÄGGA. 🙂

  mvh
  Daniel

      (Reply)

 85. Eva Helen,
  det där var ju inte så svårt att lista ut! : )
  Visst, varna på du, om du nu måste det.

  Det finns naturligtvis en fara i alla sammanhang, att man riskerar att bli inskränkta, eller förlorar perspektivet. Visst finns det en fara i att ‘följa människor’, oavsett vilka de är.

  Jag har inte alls uppfattat det som någon personkult kring våra vakna väktarsyskon. De har bara tagit till sig uppgiften, och gör sin del. Sedan är det vårt ansvar hur vi hanterar den informationen.

  Visst ska inte vi själva sänka garden och förlita oss på deras möda. Vi måste själva vara vakna, och pröva allt som sägs.

  vänligen, Ingela

      (Reply)

 86. Daniel,
  det gläder mig när du beskriver ditt förhållningssätt. Att du är beredd att ompröva, om det behövs, och att sanningen är det viktigaste.
  Det var det jag hoppades få höra.

  Verktygslådan innehåller många olika verktyg – och för läror som leder människor in i slaveri finns inget annat än släggan att ta till. De som reagerat har gjort så rätteligen.

  Jag önskar dig allt väl.
  Ingela

      (Reply)

 87. Ingela,

  I all välmening, var försiktig! Var uppmärksam på hur det hela utvecklar sig.

  Om vi ska kunna varna andra kristna för att inte följa människor, och varna dem från att sluta sig till grupper som avskärmar sig från alla andra, så måste vi först själva bli fria från sådant. Annars blir vi knappast till någon hjälp.

  En bunden kan inte frigöra en bunden. Nej, bara en fri kan frigöra den som är bunden.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 88. Det förvånar mig inte alls att det har gått så här långt. I början utav 2000-talet var jag en flitig kommentator på Aletheia. Jag försökte stå upp och försvara LO och Ulf Ekman m. fl. som jag tyckte blev utsatta för våldsamma bedömningar och illasinnade kommentarer. Detta tjänade ingenting till eftersom det blev bara en massa bråk och dumma yttringar utav både mig och de som jag diskuterade med.

  Det har nu säkert gått 10 år sedan jag började läsa Aletheia och mycket har hänt sedan dess. Den första “väktar” bloggen som fanns var som sagt Aletheia men den bröts snabbt upp i inte 2 utan 4 olika “väktar” bloggar. Jag vet inte varför detta hände men förstår att det var meningskiljaktigheter som bröt samarbetet mellan de olika skribenterna.

  Jag har flitigt “diskuterat” med alla fyra utav dessa skribenter och utav dessa så var alltid Daniel den som verkade ha hjärtat på rätt ställe. Han kunde skriva med en hård penna men samtidigt så kände man att det han gjorde kom från viljan av att följa Gud.

  Jag följer fortfarande Aletheia även fast jag inte skriver något där. Eftersom jag inte bor i Sverige så tycker jag om att läsa den och en del andra bloggar för att förstå vart Sverige är på väg.

  Ibland är det med gråten i halsen jag läser eftersom vi i Sverige har så lätt till att fördöma allting som händer i kristenheten runt om i världen. Vissa bloggar som det talats om här på bloggen ser som sin uppgift att fördöma allting som Satans hantlangare bara man ser något som inte stämmer med det man är van vid eller ser som Guds Ord. Får jag fråga er: Finns det någon församling/pastor som följer Gud i era ögon?

  Sedan ser jag hur fler och fler utav ni bloggare börjar söka er till judaismen. Haggai kallar sig inte längre för kristen. Jag undrar varför detta kunde hända? Andra flitiga personer som skriver här och på andra bloggar har slutat att tro på församlingen och nu firar han sabbat och äter inte griskött. Men jag trodde inte att du Daniel (MTC), skulle också söka dig till de “hebreiska rötterna”. Snälla Daniel, jag har dock kunnat utläsa av vad Daniel skriver om detta att han är i tider utav sökande ifall detta är rätt. Jag ber dig Daniel att inte vara för snar att följa dessa predikanter. Jag ber att Gud ska leda dig. Jag tackar Gud för att du har hört den Helige Ande tala om att inte vara för snabb med pennan att skriva om företeelser som ni inte känner till.

  Var välsignade

  Patrick Ölund

      (Reply)

 89. Patrick Ölund,

  Guds frid Asien-missionären (skriver inte vilket land eftersom jag inte vet om det skulle skada..)

  Det är lite sakfel i din kommentar ovan men jag förstår och tar till mig det du försöker säga ändå. Några saker bara för andra läsares skull:

  1.) Vi fanns inte i början av 2000 talet även om det känns som om vi hållt på sedan dess. Jag härjade ett tag under eget namn på dagen.se debatt-sidor som sedan lades ner. Det var i kölvattnet av detta som jag och några till fick abstinensbesvär och startade Aletheia.se, dock vintern 2007.

  2.) Regelbundna skribenter har mycket riktigt kommit och gått sedan dess. Att några försvunnit och några tillkommit är kanske inte mer märkligt än att det sker i andra organisationer eller företag. Ibland samverkar det till det bästa (för dem som älskar Gud enligt Rom 8:28). Kjell “kom ut i tjänst” på nätet via Aletheia, nu på egen/denna blogg. Även om han nu och då bits lite så måste jag/vi tåla detta. (Den som ger sig in i leken får leken tåla heter det ju).

  3.) Aletheia har gjort en resa och i det att jag själv hamnade i blåsväder upplever jag och tror att Gud talat till mig. Dessa tilltal började i och för sig långt innan detta “blåsväder” men blev tydligare mitt i striden: http://aletheia.se/2011/11/15/vadabekampning och http://aletheia.se/2011/11/07/predikan-av-mytwocents-tro-nad-skriften-allena

  4.) Haggaj har aldrig slutat med fläsket utan säljer tvärt om tusentals fläsk-pajer varje vecka genom sitt företag vid Globen 🙂 Däremot stämmer det att han inte kallar sig kristen längre och det får han själv förklara.

  Jag har under årens lopp blivit utsatt för värvningsförsök av alla möjliga pastorer och ledare inklusive självaste Arne Imsen på Maranata som bidrog med 4000 kr inför min första missionsresa till Mexiko (mycket pengar på 80 talet). Jag respekterar smörjelse över vissa Gudsmän men har aldrig låtit mig köpas av någon människa oavsett titel eller position och ämnar inte göra det nu heller.

  Jag har engagerat mig för att sprida det hebreiska perspektivet av Guds Ord som jag anser är till stor hjälp att förstå Bibeln efter 1700 år av grekiskt/romerskt tänkande inom kristenheten. Detta ämnar jag fortsätta med tills Gud visar mig att det är fel. Hittills har detta perspektiv bara ökat min hunger och törst efter Guds Ord i mitt liv och då det för mig INTE har lett till någon ny Lewi Pethrus eller Ulf Ekman i mitt liv ser jag det som goda frukter.

  Vad som däremot hänt är att några har klippt ut väl valda delar av en av våra talares undervisning (lite som man gjorde med Ekman på 80 talet) och sedan lagt till lite själva + tagit fram hagelbössorna. Den ton som nu framkommit är inte den ton vi i ledningsgruppen haft eller ämnar ha. Den som lyssnar till all undervisning förstår det men den som bara läser/lyssnar till dessa klipp får en annan bild.

  Vi kommer inte låta oss hetsas in i något totalsågande av förkunnare genom en fariseisk hop, men som du ser av mina tidigare kommentarer lyssnar vi och tar till oss av kritiken. Målsättningen är att i slutändan vare sig lägga till eller dra ifrån något i Guds Ord. Detta är en svår balansgång och all hjälp i förbön och korrigering i kärlek mottages med öppna armar. Även kritik i fel anda eller felaktiga motiv kommer att beaktas.

  mvh
  Daniel

      (Reply)

 90. Visst Kjell ”olika människor har olika uppfattningar”.

  Men det är svårt att bilda sig en uppfattning om vad som egentligen ligger bakom Eva Helens grova anklagelser och fördömanden, eftersom hon fortfarande inte påvisat några fakta i sak gentemot de personer, som hon menar sig vilja varna för. Det framgår inte heller klart vilka människor hon åsyftar förrutom Jareteg.

  Visst Eva Helen har sin fulla frihet att varna, précis som Du säger! Varningen är kanske befogad? Men hur ska man kunna bedöma det utan faktaunderlag, där hon aldrig visar upp vad som i sak är fel, hos vad de människor lär och förmedlar, som varnas för av Eva.

  Hon menar sig i motsats till Jareteg vara ledd av och lyssna till Gud och att de som inte bara rakt av köper hennes varning för bibelfokus och Jareteg, är blinda och inte har ett öppet lyssnande hjärta.

  Utan att peka på det med citat och fakta menar Eva, att vad bibelfokus och Jareteg förmedlar inte stämmer med Ordet. Det kan ju vara så och Eva Helens varning vara befogad,

  men hur ska vi kunna bedöma det, när Eva aldrig uppvisar några fakta för sina påståenden!? Jag har läst en hel del på bibelfokus och har ännu inte kunnat finna fog för Evas grova anklagelser och fördömanden. Upp till bevis nu Eva!!

  Det är ngt här som inte stämmer!
  ———–

  Citerar Eva Helen

  “där utvecklingen börjar gå mot att gruppen sluter sig till ett fåtal ledare i toppen som inte får ifrågasättas, och gruppen avskärmar sig, distanserar sig mer och mer från övriga inom kristenheten? Att utvecklingen går mot ett ‘vi’ mot ‘dem’? … denna grupp har låtit gruppens ledares uppenbarelser och tolkningar av Guds ord, vara det vägledande för gruppen. Och endast de förkunnare som gruppens ledare rekommenderar, är trovärdiga att lyssna på.

  HaFo:

  Vilken grupp och vilka människor är det här som Du egentligen syftar på Eva och vem är gruppens ledare som Du samtidigt varnat för med grova anklagelser och fördömanden? Jag blir verkligen nyfiken!

  Igen efterfrågar jag, har Du några fakta för Dina påståenden Eva?? Om Du uppvisar fakta för Dina påståenden, så ska jag verkligen lyssna!! Om Du inte har några fakta – underlägg, så gör Du ju bara Dig själv till åtlöje och allt vad Du försökte säga bara rinner ut i sanden. Kom igen nu Eva och visa på att Du faktiskt hade “ngt under fötterna” för Dina varningar!

  HaFo

      (Reply)

 91. Daniel säger:

  “Min egen erfarenhet av kristenheten är att det stora problemet just nu är inte att vi följer för mycket av Herrens bud utan tvärt om”.

  HaFo:

  Det är aldrig fel att följa Herrens bud, utan en välsignelse! Men om vi tror att vi blir bättre inför Gud genom att följa Hans bud, så bedrar vi oss själva och har försatt oss själva utanför nåden och in under lagen som frälsningsväg. Då är du skyldig att hålla hela lagen in i minsta detalj för att kunna bli räddad. Vara verkligen rättfärdig, som trosförkunnelsen så falskt lär om pånyttfödelsen.

  Dock, “nu har en rättfärdighet från Gud uppenbarats genom tro på Jesus… av nåd är ni frälsta och det inte av er själva, en Guds gåva är det”.

  Därtill kan vi varken lägga ngt till eller dra ifrån, genom att försöka behaga Gud genom att efterleva Thoran. Vår enda rättfärdighet inför Gud är vår ställföreträdares syndfria rättfärdighet och Gudomlighet.

  Vår enda räddning ligger i att Gud själv kom i kroppslig gestalt och i Jesus Kristus “fördömde synden i köttet” (stängde synden ute och därmed även dess konsekvenser) i Kristi person av “Guds fullhet lekamligen”, fullt ut Gud och fullt ut människa samtidigt och som därigenom kunde bära fram det det RENA försoningsoffret av Kristi persons (Gud och människa förenade/försonade) kropp och blod på korset!

  Är detta offer tillräckligt för Dig för Din räddning Daniel? Eller behöver Du också för att vara en sann Kristen efterleva Thoran?

  Daniel:

  “Men ytterst har den lilla grupp jag arbetar med en innerlig önskan att vara bibeltrogna – inget annat.”

  HaFo:

  Vilka inbegriper och hur ser “den lilla grupp ut som Du arbetar med” Och vad lär Ni egentligen om vem Jesus ÄR (Gud själv kommen I kroppslig gestalt) och betydelsen av offret av Kristi persons (Gud och människa förenade) kropp och blod på korset? Räcker det enligt Er för människans räddning?

  HaFo

      (Reply)

 92. Harry Forsgren skrev: “Visst Eva Helen har sin fulla frihet att varna, précis som Du säger!”

  Det är bara hälften av vad jag säger.

  Du vill ju också ha friheten att varna. Och alla som läser bloggarna vet att du gör det.

  I ditt fall med så många detaljer att många inte hänger med.

  I Eva Helens fall upplever du att detaljer saknas.

  Jag är inte här som skiljedomare.

  Vi får bara konstatera att ni båda har vitt skilda tillvägagångssätt.

  Min “metod” när jag möter någon med artikulerade åsikter som inte är kompatibla med mina egna åsikter är att konstatera skillnaderna och avstå från vidare debatt.

  Alternativet blir en oändlig dispyt som bara sårar och spårar ur.

  Jag tror inte att du och Eva Helen kommer att hitta en gemensam “metod” för väktandet.

  Kolla kommunikationen med Ludvig i denna tråd så kanske det blir tydligt vad avsikten var.

  /Kjell

      (Reply)

 93. Daniel, du har nog rätt. Det känns som att ni har funnits i över 10 år. Det om fläsket handlade inte om Haggai utan om en annan “känd” bloggare men jag vill inte skriva dit hans namn.

  Var välsignad

  Patrick

      (Reply)

 94. Jag menar en som ofta skriver på andras bloggar, vad jag känner till äger han ingen egen blogg.

      (Reply)

 95. Harry Forsgren,

  HaFo, jag kan vara enig med Kjell om att du och jag riskerar att hamna i en lång dispyt.

  Jag uppfattar det dessutom som att du utmanar mig. Och helt klart ger du intryck av att vara misstänksam mot mig, att jag inte skulle ha rent mjöl i påsen.

  Jag ska här så kortfattat som möjligt försöka svara på din huvudfråga, med exempel på tolkningar av Guds ord på bibelfokus, som jag inte är enig om.

  Som jag uppfattat är en av huvudpunkterna på bibelfokus: “Se till att ingen bedrar dig”. Och de som försöker bedra dig, är i huvudsak “falska profeter” och villoläror. De försöker lura dig ut ur Kristus, in i mörkret. För att inte bli bedragen och bli en del av “det stora avfallet” menas att vi måste “vakta på det falska”, dvs ha kunskap om det falska (alltifrån New age, till katolska kyrkan, till Latter rain etc etc). (Kan du HaFo hålla med mig om detta? För detta är min utgångspunkt för resten av min kommentar nedan.)

  Exempel på citat från bibelfokus:
  “Jag brukar också peka på att Jesu uppmaning kräver en särskild aktivitet från vår sida. Han sa ju inte att han skall se till att vi inte blir bedragna. Han sa ”se till”, alltså det samma som att säga ”se SJÄLVA till” att inte bli bedragna. Så det här är en tydlig uppmaning till oss att vi måste lägga både tid och möda på att se upp så att vi inte blir lurade in under falska profeter och villoläror. Så skall vi just nu lägga tid och möda på något, så är det inte på spekulationer om tecken, tider eller stunder utan just på att vara vaksamma på falsk andlighet! (…) Så det är i Bibeln uppenbart att den yttersta tiden blir en lurig tid då vi måste vara särskilt vaksamma och se till att inte bli bedragna av falska profeter och villoläror.”

  Eva Helen kommenterar:

  Visst, vi kan bli bedragna av falska profeter och falska läror. Men jag vill mena att det finns mycket mer än så, som kan bedra oss och föra oss ut ur Kristus. Samtidigt som denna teologi får oss att öka garden gentemot “falska profeter”, det falska inom kristenheten, så riskerar den att få oss att sänka garden på andra områden, och därmed ändå hamna utanför Kristus, fast inte just genom en falsk profet.

  Teologin uppmuntrar till att vi söker en massa kunskap om “det falska” för att den vägen känna igen det som är falskt, och inte riskera att hamna på fel vägar. Men jag tror snarare att det sunda för en kristen är att ha en allmän medvetenhet att det finns falskt, men att fokusera på att lära sig vad som är RÄTT. Att lära sig att lyssna på den “rätta rösten”, den “sanna Herden”, istället för att lära sig alla andra röster som bara leder fel. Med för stort fokus på att lära sig om allt som är falskt tror jag istället kan riskera att ge alltför mycket information i huvudet, att man till slut knappt kan skilja den rätta rösten, ifrån den falska.

  Två liknelser som kan exemplifiera resonemanget på ett enkelt sätt:

  – en Hund lär sig sin mattes/husses röst, och lyssnar efter den. Den lär sig inte alla andras röster för att den vägen lära sig att “inte ledas fel”. Nej, han lär sig “ledas rätt”, genom att lära sig känna igen sin mattes/husses röst.

  – Ett barn ska lära sig att gå till skolan, från hemmet. Barnet lär sig den rätta vägen för att komma rätt. Barnet lär sig inte alla andra vägar för att “inte komma fel”. Barnet skulle snarare bli förvirrad med så mycket information, att barnet till slut kanske tappar orienteringen, och minns inte vad som var den rätta vägen.

  – Eller varför inte ta en mer biblisk liknelse – hur fungerar fåren? De lär sig sin herdes röst för att komma rätt. De lär sig inte alla andra herdars röster, för att lära sig veta att de är andra herdar som kan leda dem fel. Nej, de lär sig att lyssna efter den rätta rösten. Om de hör en annan röst, hör de direkt att det inte är rätt röst, och följer den därför inte. Fåren är medvetna om att det finns andra röster, som de inte ska lyssna på. Men de lär sig, som sagt, inte alla dessa röster.

  Teologin uppmuntrar vidare till att skapa en icke sund misstänksamhet gentemot kristna syskon. Nu uppmuntras vi att i egen kraft ta reda på vilka mina “sanna syskon” är så att vi inte riskerar att hamna i “fel gäng”, dvs avfallet. Snart får vi väl gå omkring med ett slags Kristet CV i fickan, för att redogöra för vår tro inför misstänksamma “sanna syskon”, som vill veta om jag tror på “rätt Jesus”, eller kanske “en annan Jesus”.

  Teologin uppmuntrar till att lyssna efter det som kan vara falskt i predikningar, vilket riskerar att man kan missa det goda.

  Bibelfokus vill kortfattat alltså mena att det i huvudsak är falska profeter och villoläror som leder vilse. Men är det vad Guds ord lär ut? Åtminstone jag själv tolkar Guds ord som att det i huvudsak är våra egna hjärtan som är det avgörande. Att vi måste vara rätt i hjärtat, och inte stå emot den Helige Anden, för att komma rätt. Att inte förhärda mitt hjärta. Se Hebr kap 3:

  “7 Därför säger den helige Ande:

  I dag, om ni hör hans röst,
  8 så förhärda inte era hjärtan,
  som när era fäder väckte min förbittring
  på frestelsens dag i öknen.
  9 Där frestade de mig och satte mig på prov,
  fastän de såg mina gärningar under fyrtio år.
  10 Därför blev jag vred på detta släkte och sade:
  Alltid far de vilse i sina hjärtan.
  De vill inte veta av mina vägar.
  11 Då svor jag i min vrede:
  De skall aldrig komma in i min vila.

  12 Bröder, se till att ingen av er har ett ont och trolöst hjärta, så att han avfaller från levande Gud. 13 Uppmuntra varandra i stället varje dag, så länge det heter i dag, så att ingen av er förhärdas genom syndens makt att bedra. 14 Ty vi är Kristi vänner, om vi ända till slutet stadigt håller fast vid vår första tillförsikt. 15 Det heter: I dag, om ni hör hans röst, så förhärda inte era hjärtan som när era fäder väckte min förbittring.”

  Exempel på ytterligare citat från bibelfokus, från programserien “Israel och det judiska folket”:
  “Hela avsikten med den här programserien är att hjälpa kristna att förstå judarnas och Israels utvalda roll i hela Guds frälsningsplan och i det profetiska skeendet. Att rätt förståelse av detta är en viktig ögonöppnare för att vi skall kunna hålla oss andligt vaka och nyktra, detta så att man inte låter sig bedras av falska profeter och messiasgestaleter. I den yttersta tiden kommer stora delar av den kristna kyrkan att avfalla från Gud och hans ord och lockas att tro att antikrist är den återvändande messias. Rätt relation till judarna och Israel ger oss möjligheten att “se på fikonträdet” för att hänga med i vad som händer i världen och var någonstans på den profetiska tidsskalan vi befinner oss. (…) Välsignar vi judarna står vi under Guds välsignelse. Förbannar vi judarna så riskerar vi att hamna under Guds förbannelse, vilket betyder att bli bortstött från Gud, utanför hans beskydd och ledning. Det innebär att man kan drabbas av en alldeles särskild förblindelse. Vad denna förblindelse kan leda till i den yttersta tiden skall vi också titta på – nämligen omfamningen av antikrist och delaktighet i hans fälttåg mot Israel! (…) “- Att förneka att judarna är Guds folk, att nya förbundet är judarnas förbund och att förneka att Jesus är judarnas Konung kallas också för ”ersättningsteologi”. Det är alltså en teologi som har samma natur som antikrists ande. Så akta dig för ersättningsteologi i alla former! Den dyker idag upp i alla möjliga sammanhang och samfund. Tar man in den så ligger man mycket risigt till skulle jag vilja säga. Då riskerar man att drabbas av den villfarelse, som Paulus skrev om, som gör att man i förblindelse låter sig förföras av antikrists under och tecken, så att man tror att han är den återvändande Jesus.”

  Eva Helen kommenterar:

  Visst ska vi välsigna judarna. Men Guds ord lär oss faktiskt att vi ska välsigna ALLA, och aldrig någonsin förbanna någon. Så tolkar åtminstone jag själv Jesu Bergspredikan.

  Ovanstående, som bibelfokus lär ut, anser jag hotar och skrämmer läsaren till att lära sig ha samma tolkning av Guds ord om Israel och judarna som bibelfokus har, för att annars riskerar de ju att bli “lurade” av antiskrist och falska profeter.

  Ytterligare citat från bibelfokus, en typ av frälsningsbön:
  “Liten vägledning för att bli Guds barn och vila i hans beskydd
  Om du vill vila i Guds beskydd och ledning i allt det här, så kan du be så här (ta god tid på dig, sitt i avskildhet, och tala fritt och öppet med din Skapare):
  Jesus, jag vill att du skall få vara Herre och Gud i mitt liv. Jag bekänner att jag gjort och tänkt mycket som varit helt mot ditt ord och dina bud. Förlåt mig alla mina synder. Gör mig till ditt barn och gör mig till en medborgare i både det himmelska och det jordiska Israel. Jag önskar att bli en inympad kvist i det äkta trädet som är ditt förbundsfolk. Tack Jesus för din nåd att jag får vara med på den sidan som inte kommer att förledas av antikrists alla tecken och under. Döp mig i din Helige Ande så att jag får den vishet och vägledning som jag behöver. Ge mig ett bönespråk i nya tungor till min uppbyggelse. I mig själv förstår jag ingenting och jag kan ingenting göra åt min frälsning och min evighet, så gör du allt åt mig min Herre Jesus och Gud.
  Må Gud välsigna dig!”

  Eva Helen kommenterar:
  Var i Guds ord står det att vi ska bli medborgare i det jordiska Israel? I NT kan vi däremot läsa att vi har vårt medborgarskap i himlen, i det himmelska Jerusalem.

  Vidare: att tacka Jesus för att man inte kommer att vara med på “den sidan som inte kommer att förledas av antikrist”, låter ju nästan som när farisén ber i templet: Tack Gud, för att jag inte är som alla andra syndare.

  Just detta textavsnitt, dvs frälsningsbönen, fann jag första gången i somras, med Antonias hjälp. Men nu ser jag att texten är ändrad sedan dess. Tidigare fanns också ett “bekännande av att judarna är Guds egendomsfolk” med i frälsningsbönen. Men den verkar ha blivit borttagen.

  Vad säger Guds ord om att bli frälst? Att vi måste bekänna och erkänna judarna? Nej, men däremot bekänna Jesus som Herren. Så tolkar i alla fall jag själv Guds ord. Egentligen, om jag ska hårdra det, så ger ju bibelfokus ett nästintill antikristligt budskap, att det inte räcker att bekänna Jesus, utan att vi även måste bekänna judarna.

  Nu har jag skrivit kanske min längsta kommentar hittills. Jag tror det får räcka såhär.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 96. Patrick Ölund,

  Jag och min familj har i och för sig också slutat med fläsket men det gjorde vi långt innan vi intresserade oss för den s.k. hebreiska rörelsen. Min fru har psoriasis artrit och vi läste vetenskapliga studier som tydligt visar samband mellan svinkött och inflammation i leder.

  Harry Forsgren,

  Broder: Eftersom det är fler än du som undrar svarar jag på dessa frågor här:
  http://aletheia.se/2011/11/22/nej-vi-skriver-inte-under-vara-gasttalares-laror

  mvh
  D

      (Reply)

 97. Som kuriosa kan jag meddela följande.

  I Amerika brukar (brukade) man ha program där folk fick ringa in och ge svar och vinna.

  När då någon hade gett rätt svar annonserade man:

  No more calls! We have a winner!

  Och det kan jag annonsera nu 🙂

  Annorstädes skrev en superväktare följande:

  De tror sig nog vara väktare på muren, medan de i verkligheten är väktare i diket.”

  Tala om att såga av sin egen gren…

  /Kjell

      (Reply)

 98. Nej Eva Helen, jag är inte misstänksam mot Dig, att Du inte skulle ha rent mjöl i påsen. Vad jag saknat och efterlyst är faktamässigt underlag för Dina synpunkter, påståenden och varning för bibelfokus och Jareteg och uppenbart många andra som fått en släng av sleven utan att det framgår vem och vilka.

  Därför vill jag nu tacka Dig för att Du nu lagt fram Ditt faktamässiga underlag för att Du förmedlat, att Du menar Dig i motsats till Jareteg vara ledd av och lyssna till Gud och att de som inte bara rakt av, utan faktaunderlag, köper Din varning för bibelfokus och Jareteg, är blinda och inte har ett öppet lyssnande hjärta.

  Jag ska läsa igenom lite mer noggrant vad Du skrev i Ditt förra inlägg ovan innan jag svarar. Jag vet inte om jag hinner med det idag eller om svaret kommer i morgon.

  För att det inte ska bli alldeles för långt. Så uppmanar jag de intresserade att ta del av vad Eva Helen citerat från bibelfokus och fundera över det innehållet och även fundera över Evas kommentarer.

  Jag kommer att återcitera en del av Evas kommentarer och ge en del synpunkter på det.

  Vid en hastig skumning av av Ditt äntligen sakfyllda svar Eva, så kunde jag inte hitta ngt kring min fråga på detta uttalande från Dig:

  “där utvecklingen börjar gå mot att gruppen sluter sig till ett fåtal ledare i toppen som inte får ifrågasättas, och gruppen avskärmar sig, distanserar sig mer och mer från övriga inom kristenheten? Att utvecklingen går mot ett ‘vi’ mot ‘dem’? … denna grupp har låtit gruppens ledares uppenbarelser och tolkningar av Guds ord, vara det vägledande för gruppen. Och endast de förkunnare som gruppens ledare rekommenderar, är trovärdiga att lyssna på.”

  HaFo:

  Vilken grupp och vilka människor är det här som Du egentligen syftar på Eva och vem är gruppens ledare som Du samtidigt varnat för med grova anklagelser och fördömanden? Jag blir verkligen nyfiken!

  Fundera över ett svar på den frågan tills jag återkommer till Ditt tacknämliga förtydligande över vad Du grundar Dina uttalanden på. Ha det riktigt gott så länge!

  HaFo

      (Reply)

 99. Tack Daniel för Din länkhänvisning som svar!

  Men jag har svårt att se att Du där precist svarar på de frågor som jag ställer:

  Dock, “nu har en rättfärdighet från Gud uppenbarats genom tro på Jesus… av nåd är ni frälsta och det inte av er själva, en Guds gåva är det”.

  Därtill kan vi varken lägga ngt till eller dra ifrån, genom att försöka behaga Gud genom att efterleva Thoran. Vår enda rättfärdighet inför Gud är vår ställföreträdares syndfria rättfärdighet och Gudomlighet.

  Vår enda räddning ligger i att Gud själv kom i kroppslig gestalt (inte enbarbart att Gud blev människa, utan att Jesus är “Guds fullhet lekamligen”, alltså fullt ut Gud och fullt ut människa samtidigt).

  Och att Jesus Kristus, “född i syndigt kötts gestalt”, “fördömde synden i köttet” Rom. kap. 8 (stängde synden ute och därmed även dess konsekvenser) i Kristi person av “Guds fullhet lekamligen”, fullt ut Gud och fullt ut människa samtidigt och som därigenom kunde bära fram det det RENA försoningsoffret av Kristi persons (Gud och människa förenade/försonade) kropp och blod på korset!

  Är detta offer tillräckligt för Dig för Din räddning Daniel? Eller behöver Du också för att vara en sann Kristen efterleva Thoran?

  Daniel:

  “Men ytterst har den lilla grupp jag arbetar med en innerlig önskan att vara bibeltrogna – inget annat.”

  HaFo:

  Vilka inbegriper och hur ser “den lilla grupp ut som Du arbetar med” Och vad lär Ni egentligen om vem Jesus ÄR (Gud själv kommen I kroppslig gestalt – inte enbart blev människa, utan Guds fullhet lekamligen) och betydelsen av offret av Kristi persons (Gud och människa förenade) kropp och blod på korset? Räcker det enligt Er för människans räddning?

  Du kanske tycker jag är jobbig, men jag skulle önska att Du riktigt konkret, utan att hänvisa till ngn länk, gav ett konkret svar på mina frågor här.

  HaFo

      (Reply)

 100. Eva Helen kommenterar citat från bibelfokus (som kan läsas igen i ett inlägg härovan) :

  “Visst, vi kan bli bedragna av falska profeter och falska läror. Men jag vill mena att det finns mycket mer än så, som kan bedra oss och föra oss ut ur Kristus. Samtidigt som denna teologi får oss att öka garden gentemot “falska profeter”, det falska inom kristenheten, så riskerar den att få oss att sänka garden på andra områden, och därmed ändå hamna utanför Kristus, fast inte just genom en falsk profet.

  Teologin uppmuntrar till att vi söker en massa kunskap om “det falska” för att den vägen känna igen det som är falskt, och inte riskera att hamna på fel vägar. Men jag tror snarare att det sunda för en kristen är att ha en allmän medvetenhet att det finns falskt, men att fokusera på att lära sig vad som är RÄTT.

  Att lära sig att lyssna på den “rätta rösten”, den “sanna Herden”, istället för att lära sig alla andra röster som bara leder fel. Med för stort fokus på att lära sig om allt som är falskt tror jag istället kan riskera att ge alltför mycket information i huvudet, att man till slut knappt kan skilja den rätta rösten, ifrån den falska.”

  HaFo:

  Här tror jag inte det handlar om antingen eller utan både och. Och inte att det ena utesluter det andra. Jag tror verkligen det är befogat att som Jareteg peka på det pågående avfallet, falska läror och falska profeter, samtidigt som Du har en poäng med att det sannerligen inte är fiendens enda vägar att lägga ut snaror.

  Och visst ska inte bara fallgroparna utpekas, utan vad som är RÄTT kring vem Jesus ÄR och betydelsen av offret av Kristi persons kropp och blod på korset ska fokuseras. Att skilja den rätta rösten från den falska tror jag är en kombination av dessa bägge bägge sidor.

  Många är de som på LO hört Guds varnings (huses, herdens) röst, men som sen lärt sig att döva den rösten som kommandes från fienden, så att det falska så blivit den sanning som man trodde var från Gud (husse – herden), men som egentligen var från fienden. Kasta inte ut barnet med badvattnet. Jaretegs varning och Din varning behöver komplettera varandra och inte utesluta varandra.
  ———

  Eva Helen kommenterar vidare citat från bibelfokus:

  “Teologin uppmuntrar vidare till att skapa en icke sund misstänksamhet gentemot kristna syskon. Nu uppmuntras vi att i egen kraft ta reda på vilka mina ‘sanna syskon’ är så att vi inte riskerar att hamna i ‘fel gäng’, dvs avfallet. Snart får vi väl gå omkring med ett slags Kristet CV i fickan, för att redogöra för vår tro inför misstänksamma ‘sanna syskon’, som vill veta om jag tror på ‘rätt Jesus’, eller kanske ‘en annan Jesus’.”

  HaFo:

  Jag tycker att Du här ironiserar över mycket allvarliga saker. Det handlar ju inte om att skapa misstro gentemot kristna syskon, utan om att som kristna “bli varandra lemmar till tjänst, varning, förmaning, uppbyggelse och tröst”, så att de inte ska behöva bli bedragna av det avfall som Bibeln säger ska välkomna en annan, en istället för Kristus, en falsk messias, en falsk världsfrälsare.
  ———

  Eva Helen kommenterar citat från bibelfokus:

  “Teologin uppmuntrar till att lyssna efter det som kan vara falskt i predikningar, vilket riskerar att man kan missa det goda.”

  HaFo:

  Det allvarligaste med förförlse är när sanning och lögn (gott och ont) blandas. Många är de som kommit snett, när de försökt “behålla det goda”, men som samtidigt svalt lögnen och inte såg hullingen (lögnen) under agnet (det goda) på kroken.
  ——

  Eva Helen kommenterar citat från bibelfokus:

  “Bibelfokus vill kortfattat alltså mena att det i huvudsak är falska profeter och villoläror som leder vilse. Men är det vad Guds ord lär ut? Åtminstone jag själv tolkar Guds ord som att det i huvudsak är våra egna hjärtan som är det avgörande. Att vi måste vara rätt i hjärtat, och inte stå emot den Helige Anden, för att komma rätt. Att inte förhärda mitt hjärta.”

  HaFo:

  Åter igen så är det inte frågan om antingen eller utan om både och. Börjar vi bejaka villolära och följa falska profeter, så är vi på väg att förhärda våra hjärtan. Börjar vi bejaka lögnen och förneka sanningen i ngn variant, om vem Jesus ÄR och betydelsen av offret av Kristi persons kropp och blod på korset, så är vi på väg att förhärda våra hjärtan.
  ——-

  Eva Helen kommenterar citat från bibelfokus

  Var i Guds ord står det att vi ska bli medborgare i det jordiska Israel? I NT kan vi däremot läsa att vi har vårt medborgarskap i himlen, i det himmelska Jerusalem.

  HaFo:

  Jag är ingen expert på eskatologi. Men den här frågan som Du här tar upp är nog inte så enkel som Du vill göra den till. Även här handlar det nog inte om ett antingen eller, utan om ett både och.

  Visst det talas om vårt medborgarskap I det “himmelska Jerusalem” i den eviga världen efter kroppens uppståndelse och den yttersta domen.

  Men det talas även om ngt som måste vara en slags “mellanperiod”, mellan denna tidsålder och evighetens värld, benämnt tusenårsriket, där de
  kristna “förstlingsskörden”, säges ska “regera med Kristus för tusen år”, där satan är bunden och Judarna har kommit in i sin kallelse och uppgift.

  Jag tror Jareteg här har rätt i att vi behöver se upp med all “ersättningsteologi”, som vill omintetgöra Guds plan med det Judiska folket. Men inte som att det skulle vara en frälsningsfråga hur vi ser på dessa spörsmål! Här håller jag med Eva:

  “Vad säger Guds ord om att bli frälst? Att vi måste bekänna och erkänna judarna?

  Nej, men däremot bekänna Jesus som Herren”, med allt vad det nu kan innebära!?
  ——–

  Samtidigt tror jag, att vi precis som vi behöver vara uppmärksamma på det avfall som nu sker mitt framför våra ögon inom kristenheten, behöver se att det sker en falsk väckelse av “Messias – troende”, ichensatt av avfallen kristenhet (bägge dessa falska väckelser som ett led till att välkomna den falske Kristus).

  Jag tror inte det blir ngn sann väckelse bland det Judiska folket förrän den sanne Kristus kommer och de blir varse “vem de har stungit och upphängt på trä” och först då kommer in i sin kallelse och uppgift (Vad det nu innebär och vilken roll som kristna “inympade i det äkta olivträdet” då kommer att ha som “regerandes med Kristus för 1000 år”) vet jag inte.

  Jag tror inte Jesus behöver vare sig väckelse i församlingen eller hos det Judiska folket för att komma tillbaka. Enligt Skriften verkar det som att Han kommer när det är som mörkast både i församlingen (“ska jag finna tro när jag kommer”, “alla hade somnat”) och där endast en kvarleva av Israel återstår.
  ——

  Men ett vet jag och det är att vad som gäller idag, är att peka på Skriftens Ord kring vem Jesus ÄR och betydelsen av offret av Kristi persons kropp och blod på korset, peka på var det blir förvanskat i en förberedelse av människors sinnen och hjärtan, till att bli en del av det avfall som ska möjliggöra framträndandet av en annan, en istället för Kristus, en falsk Messias och falsk världsfrälsare, som kommer att föregå Kristi sanna tillkommelse.

  HaFo

      (Reply)

 101. Alla

  Har långt ifrån läst igenom alla kommentarer i denna tråd och jag verkar vara ensam om att förstå Eva Helenas reaktion ang Antonias kommentarer.

  Det liknar ju faktiskt lite av avigsiderna hos trosrörelsen, man försvarar blindt det man tror på och alla andra har fel, känns inte kärleksfullt om man så säger.

  Hon tar för givet att alla så kallade Herrens smorda inte har en kallelse från Gud, bara väktarna.
  Kan inte se att dessa väktare ju faktiskt om dom är fel ute kan förstöra ett Guds skeende.
  Helt enkelt så verkar dessa väktare totalt felfria och dessutom befriade från allt ansvar.

  Detta är inte först och främst skrivet som något MOT dessa väktare utan mer som ett försök att förstå E-H och vad hon menar.
  Dessutom känner jag det lite olustigt att läsa det Antonia skriver, kanske beror det på det trosrörelsemässiga sätt hon skriver med brist för förståelse till andra eller på att jag själv läser in fel signaler.

  Som sagt det är bra att försöka förstå varandra inte bara banka ner folk i skiten, trom också att väktarna behövs men att dom inte är felfria, så ibland kanske väktar-väktare behövs.

  Kan även hålla med någon som skrev och undrade vem har sagt vad, vem är vem, finns det någon substans i bloggposten.
  Saknar hänvisnigar till påståenden i posten.

  Ha det gott Kjell och även ni andra

      (Reply)

 102. Läsare,

  “Detta är inte först och främst skrivet som något MOT dessa väktare utan mer som ett försök att förstå E-H och vad hon menar.
  Dessutom känner jag det lite olustigt att läsa det Antonia skriver, kanske beror det på det trosrörelsemässiga sätt hon skriver med brist för förståelse till andra eller på att jag själv läser in fel signaler.”

  Läsare: Du riktar dig här till alla, men talar endast om mig, varför riktar du dig inte direkt till mig då ? Eller avser du kanske att andra ska svara i mitt ställe ?

  Om du väljer att agera seriöst, så går jag gärna i svaromål, angående dina påstådda frågor /anklagelser? För jag måste väl ändå utgå ifrån att din kritik, var allvarligt menad, och substantiell, och inte påståenden, tagna ur luften.

  Förklara gärna, med tydliga exempel, vari jag brustit i förståelse och kärlek, gentemot den syster, du refererar till. Och även var trosrörelsen kommer in i bilden, för det förstår jag faktiskt inte heller.

  Hälsningar,
  Antonia

      (Reply)

 103. Läsare skrev: “Har långt ifrån läst igenom alla kommentarer i denna tråd”

  Ja, långt ifrån var nog ett väl valt uttryck….

  Har du läst alls?

  Dina anklagelser är ju helt tagna ur luften.

  Bloggposten handlar om sådana här saker.

  Länken till bilden borttagen på begäran av Håkan. Alternativ länk:

  (Canis lupus är nära besläktad med Canis lupus familiaris.)

  /Kjell

      (Reply)

 104. MyTwoCents,

  I landet där vi bor äter man väldigt mycket fläsk och eftersom vi är ute tillsammans med gäster och vänner så blir det att vi äter fläsk ibland, men om jag själv får välja så blir det nöt, lamm eller…. hund.

      (Reply)

 105. Antonia

  Ja jag skulle ha skrivit ditt namn inte Alla, klantigt av mig

  Dessa uttalanden bla låg till grund för mina tankar
  Det är väl villo-lärorna/lärarna som sargar Hjorden och inte dem som vaktar/varnar (fåren), för Ulvens angrepp? Hur kan väktarna skada Guds verk, menar du?

  Förstår inte din logik riktigt? Menar du att det är de som vaktar/varnar fåra hjorden som är problemet? För i sådana fall har du samtidigt underkänt deras kallelse, eller hur? För visst har Gud kallat kristna som skall bedöma andarna. Detta är en av Andens nådegåvor.Och det är tänkt som ett skydd för oss.

  Det är inställningen att väktarna per automatik alltid har rätt bara man har namnet väktare om sig.

  Avslutade dessutom med att skriva …… eller på att jag själv läser in fel signaler.

  Kjell

  I övrigt står jag fast vid denna frågeställning.

  Kan även hålla med någon som skrev och undrade vem har sagt vad, vem är vem, finns det någon substans i bloggposten.
  Saknar hänvisnigar till påståenden i posten.

  Jag skall väl inte behöva läsa igenom alla kommentarer för att bloggposten skall förstår eller klarna för mig, eller

  Snart är det advent

      (Reply)

 106. Läsare,

  Läsare,

  Du är usräktad 🙂

  “Det är inställningen att väktarna per automatik alltid har rätt bara man har namnet väktare om sig”.

  Nej, så tänker jag absolut inte. Men nu handlade det om en person, som varnade för väktare, som sargade hjorden och ledde den in i mörker. Och därför vände jag på frågeställningen.

  Tyckte situationen blev tämligen absurd eftersom vanliga (ibland bristfälliga) bröder som utför ett seriöst väktararbete, plötsligt skulle jämställas med villolärare, vars enda målsättning är att sarga och vilseleda hjorden.

  Och reagerade även på att dessa allvarliga anklagelser, inte backades upp med någon som helst konkret bevisföring!

  Om någon skulle pröva en villolärare på sådana lösa grunder, skulle det bli ett rama skri, om att man bär falskt vittnesbörd, är en självutnämnd väktare, förtalare, etc-etc.

  Man mäter alltså med två mått, vilket jag ogillar.

  Hälsningar,
  Antonia

      (Reply)

 107. Läsare skrev: “Jag skall väl inte behöva läsa igenom alla kommentarer för att bloggposten skall förstår eller klarna för mig, eller”

  I och för sig en intressant frågeställning.

  Tänk dej att du kommer till ett sammanträde som redan pågått ett tag.

  Någon notulerar och du lyckas hitta ett inlägg som någon gjort flera timmar tidigare.

  Utan att läsa resten av noterna, eller tidigare reaktioner på just detta inlägg, kommer du med “friska” synpunkter.

  Jo, jag tror att man behöver läsa åtminstone alla repliker som har med just den kommentaren att göra för att kunna leverera ett relevant bidrag till debatten.

  /Kjell

  PS. Det där med advent kanske du inte bör tala för mycket om 🙂 för om julen är en hednisk katolsk fest så kan knappast adventen godkännas heller.

  Personligen tror jag att man får glädja sig åt Jesu födelse även om det råkar vara den tjugofemte December. Inte för att jag tror att detta datum stämmer.

  Och man har även friheten att på ett värdigt sätt visa sin tacksamhet.

      (Reply)

 108. Kjell. Tack för länken till singingdogblogg. Läs kommentaren på nämnda blogg som är skriven av Celia, hon är säkert inte ensam om sin upplevelse. glada tillrop i Herren. Håkan N

      (Reply)

 109. Kjell

  Ditt resonemang där köper jag inte, tyvärr
  Ska väl kunna förstå ditt blogginlägg utan att läsa kommentarer, annars kan jag likställa det med att blogginlägg som ej har några kommentarer ej kan förstås.

  Nog om detta

  Snart är det torsdag

      (Reply)

 110. Antonia Berglund,

  Antonia, jag antar att du pratar om mig, när du skriver om “någon” som kommer med “allvarliga anklagelser” utan någon som helst “bevisföring”.

  På begäran från andra kommentatorer, så har jag i ett senare inlägg kompletterat med “bevisföring”. Läs gärna det, så kanske din irritation över mina “allvarliga anklagelser” kan stillas något. Kanske förstår du då bättre vad jag menar, på vilket sätt man kan hamna i mörkret om man följer de anvisningar som lämnas ut på t.ex. bibelfokus. Att det inte har med min personliga Guds-bild att göra…

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 111. Eva Helen,

  Svarade Läsare om något han hängt upp sig på.Förklarade bakgrunden som var just då, sedan har jag sett dina förklaringar.Tycker inte alltid man bör lämna ut namn, om det inte är relevant för sammanhanget.

  Han ifrågasatte mig, jag förklarade själva kontexten som han tog exemplet ifrån, och min reaktion just då! Punkt!

  Förstod att han inte följt alla turerna. Okey?

  Hälsningar,
  Antonia

      (Reply)

 112. Kjell. Såg du i min bloggpost att jag också skrev om pressetiska regler. Det gäller även dig. Det har hänt förut att andra har använt mina illustrationer, men de har ringt och frågat först, eller köpt rätten att använda dem. eftersom jag har upphovsrätten på mina egna illustrationer så är ju det en självklarhet. MVH Håkan.N

      (Reply)

 113. Håkan Nilsson,

  Det var en länk till din egen blogg (public domain) alltså inte sparad någon annan stans.

  Men på din begäran tar jag givetvis bort den länken.

  Det var ju innehållet i din artikel jag refererar till.

  /Kjell

      (Reply)

 114. Ursäkta Eva Helen, men jag kan inte finna att Du gjort en enda kommentar till vad jag i all vänlighet och med mycken tid och möda, lade ner på att besvara det “faktaunderlag” som Du hade till att varna för bibelfokus och Jareteg.

  Jag gav Dig mycken “kredit” och bejakade mycket av vad Du hade att förmedlade, men pekade samtidigt på att Du istället för antingen eller,borde se på och bejaka både och.

  Du menar Dig i motsats till Jareteg vara ledd av och lyssna till Gud och att de som inte bara rakt av, köper Din varning för bibelfokus och Jareteg, är blinda och inte har ett öppet lyssnande hjärta. Ett sådant agerande och uttryckssätt, tycker jag förpliktigar till att svara på de frågor och kommentarer som då tillställs Dig – eller?

  Borde Du då inte, när ngn tagit del av “Dina faktaunderlag” och Dina kommentarer därtill och kommenterat Dina kommentarer, ge synpunkter tillbaka? Vore det inte ett normalt, ärligt agerande??

  Det känns Eva Helen, som att Du bara negligerar vad andra säger och har bestämt dig för att ingen eller inget får kullkasta Din agenda, att misskreditera bibelfokus och Jareteg – eller?

  Varför?

  Du har heller aldrig svarat på frågan som uppstår från Ditt uttalande:

  “där utvecklingen börjar gå mot att gruppen sluter sig till ett fåtal ledare i toppen som inte får ifrågasättas, och gruppen avskärmar sig, distanserar sig mer och mer från övriga inom kristenheten? Att utvecklingen går mot ett ‘vi’ mot ‘dem’? … denna grupp har låtit gruppens ledares uppenbarelser och tolkningar av Guds ord, vara det vägledande för gruppen. Och endast de förkunnare som gruppens ledare rekommenderar, är trovärdiga att lyssna på.”

  HaFo:

  Vilken grupp och vilka människor är det här som Du egentligen syftar på Eva och vem är gruppens ledare som Du samtidigt varnat för med grova anklagelser och fördömanden? Jag blir verkligen nyfiken! Vem, vilken, vilka åsyftar Du egentligen!!??

  (Den som är intresserad kring innehållet, som här avhandlas mellan mig och Eva Helen, kan gå tillbaka uppåt i tråden och ta del av vad resp. Eva Helen och jag skrivit – ge gärna synpunkter)

  HaFo

      (Reply)

 115. Daniel!

  Du har fortfarande inte konkret svarat på de frågor som jag tillställde Dig (se ovan). Jag utökar min frågeställning med de frågor som jag även ställt på Din blogg till Dig och alla andra:

  Daniel säger ngt som låter så riktigt (men är denna mening helt sann?):

  “Mitt i den falska ekumeniken får vi inte missa att HERREN själv faktiskt önskar en enhet, sann enhet, bland Guds folk”.

  HaFo:

  Vad är grunden för en sann enhet i kristen tro? Är det inte i en helhet av vad skriften säger kring vem Jesus ÄR och betydelsen av offret av Kristi persons kropp och blod på korset, som är grunden för sann enhet och sann kristen tro?

  Det är detta som blir förvanskat bl.a. inte i bara så uppenbara heresier som Islam, Budhismen, Hinduismen, JV, Mormonismen etc. etc.

  Det blir mer finmaskigt av förförelse, när denna förnekelse av Kristi person och betydelsen av offret på korset blir förvanskat i katolicismen, trosförkunnelsen, Oneness – rörelsen, nyjudianismen etc. etc.

  Min fråga är då utifrån en helhet av skriften:

  Vem ÄR Jesus Kristus? Är Han enbart Gud som blev människa? Är han inte fullt ut Gud och fullt ut människa samtidigt – “Guds fullhet lekamligen” (vilket är ngt helt annat än att Gud enbart blev människa)?

  Är Jesus hela tiden “Guds fullhet lekamligen”, eller åtskiljs någonstans i skeendet Gud och människa åt i Kristi person (andlig död), så att Jesus enbart är människa skild från Gud?

  Förenar Jesus Gud och människa i sin syndfria rättfärdighet och Gudomlighet, genom att själv (Maria förutan), som “född i syndigt kötts gestalt” (i arvet från Maria), “fördömde synden i köttet” ( i arvet från Gud) (Rom. kap. 8)?

  Vad är det som räddar människan i offret på korset? Är det att människans ställföreträdare blir lika misslyckad som Adam och åtskils från Gud?

  Eller är det att Gud och människa aldrig skiljs åt i Kristi syndfria rättfärdighet och Gudomlighet och därmed kan bära fram det RENA offret av Kristi persons (Gud och människa försonade/förenade) kropp och blod på korset?

  Vad är det som ger blodsoffret på korset dess frälsande/förlösande kraft?
  —-

  Jag vill mena, att där en sann tro på vem Jesus ÄR och betydelsen av offret på korset, föreligger i människors hjärtan, så behöver man inte söka och kämpa efter enhet.

  Den enheten bara finns där, genom Guds Andes förening med Gud och varandra. Gud behöver inte “önska denna enhet”, som att det skulle vara ngt som vi ska förverkliga.

  Denna enhet bara är där, som en faktisk realitet av Guds eget verk i människors hjärtan till en sann tro på vem Jesus ÄR och sann tro på betydelsen av offret på korset. Där är Guds församling “som Han köpt med sitt eget blod”!

  Hafo

      (Reply)

 116. Harry Forsgren,

  HaFo, jag finner ingen anledning att svara på den frågan du väntar svar på, för det var dels en kommentar ställd till Ingela, och det var dels ställd som en öppen fråga till Ingela.

  Och jag är tacksam för att du noterat och kommenterat det jag skrev tidigare, som svar på dina övriga frågor. (Jag har inte haft tid att ge något utförligare svar på kommentaren).

  Och jag har noterat i ditt sätt att skriva och formulera dig, och i dina alla antaganden om mig, att du verkar irriterad över att jag menar att jag har hamnat i mörker efter att jag hamnade på bibelfokus, och anammade den metod som där förespråkas för att komma rätt på vägen.

  Jag kan tillägga att jag aldrig har påstått att just jag skulle vara ledd av Gud, men att Lennart J inte ska vara ledd av Gud. Jag tror att Gud kan tala till ALLA människor. Men sedan lyssnar vi inte alltid, och gör inte alltid som vi blir ledda. Och detta gäller oss ALLA. Vi har alla syndat, och gjort misstag. JAG är absolut inget undantag. Jag har aldrig påstått något sådant.

  Jag är heller inte ute efter att misskreditera Lennart J, som du påstår. Som jag skrivit i andra kommentarer så har jag även blivit välsignad av sådant han skrivit. Men den metod som han förespråkar, och vilket han inte är ensam om att förespråka, för att komma rätt på vägen, fick mig att hamna i mörker.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 117. Harry Forsgren:

  Jag har en fråga till dig eftersom du tillhör den lilla skara som blir upprörd att exempelvis Jaretegs andliga analyser ifrågasätts:

  Anser du att 100% av alla analyser/bedömningar på bibelfokus.se stämmer?

  mvh
  Daniel

      (Reply)

 118. MyTwoCents – aletheia.se,

  Om svaret blir längre än ett JA som betyder JA eller ett NEJ som betyder NEJ, kommer jag att skrota det.

  Having said that:

  Din insinuation angående “den lilla skaran” protesterar jag mot.

  Den passar lika litet som din smiley till Håkan och dina explicita amen, sedan Augusti, till karakter-mördare.

  Mitt svar på din fråga blir ett NEJ som betyder NEJ.

  Men det är inte svart-vitt.

  90% bra är i alla fall bättre än 90% fel.

  /Kjell

      (Reply)

 119. Kjell,

  För mig handlar det inte om något karaktärs-mord utan att det är fullkomligt obibliskt att inte pröva allt som påstås, inklusive de sk väktarnas ord. Annars är vi med och skapar osunda band och relationer.

  William Branham (väktarnas favoritämne) som de menar trodde sig vara Elia sade sig aldrig själv vara Elia. Däremot har jag i mina egna studier av denne man kommit fram till att HANS EFTERFÖLJARE gav signaler innan han dog att de trodde så, som sedan förstärktes efter hans död.

  Vad var då Williams del i det hela? Han borde ha näpst denna tanke, detta frö, så fort han anade vad som höll på att hända.

  Varför denna berättelse? Jo, några här på nätet har i vissas ögon fått någon form av ofelbarhetsstämpel, eller tycker i alla fall inte att deras budskap behöver någon prövning.

  Olika tjänster – samma misstag – om inte den som placeras på piedestal snabbt biter i från. Det är absolut ingen avundsjuka från min sida, utan snarare en oro över att några av er inte ser detta.

  Det har för mig ingen betydelse om det är Ulf Ekman vi upphöjer eller Jareteg. Lika illa. Möjligtvis något bättre med Jareteg men felet kvarstår. När någon sedan vittnar om att de hamnade i mörker över en för hög dos intagande av någon väktare bör vi lyssna, inte håna.

  Du brukar själv citera Reichmann: “Största tecknet på falska profeter är att de saknar öron.”

  GUDS ORD däremot uppmanar oss att pröva ALLT. När jag dessutom märker att inte alla sk väktare har någon kärlek till sanningen blir detta extra viktigt. Jag är inte rädd för konstruktiv kritik av det jag personligen är inblandad i men då ska den bygga på saklighet och inte fantasier eller faktafel. Detta gör mig heligt vred och ibland kan det låta som om jag hånar eller är elak men det är ett försök att få folk att tänka själva.

  Du får tycka vad du vill men jag anser att det finns en liten klick som reflexmässigt vänder taggarna utåt när det börjar talas om att pröva väktargänget. Ibland får man intrycket av att du hamnat i den klicken.

  Försök förstå detta perspektiv Kjell, så ser du att jag och många med mig inte har någon personlig önskan att sänka någon utan bara att vi inte upphöjer någon människa till en plats i våra liv de inte förtjänar eller som tillhör Gud själv.

  mvh
  D

      (Reply)

 120. MTC
  försvarar sitt Aletheia till varje pris…
  Har man en ogräsåker, så är det klart att man inte ser objektivt på vad som frodas.
  Då hjälper det föga att man använder termer av prövning & tolerans.
  Det goda utsädet är förtrampat eller kvävt – det är den bistra verkligheten.
  Vad värre är, är att några lockas att tro att de ska finna näring på ogräsfältet & lägger onödigt stor energi på att vandra runt på dessa domäner, istället för att söka sig till mer välskötta åkerfält.

      (Reply)

 121. MyTwoCents – Aletheia,

  Med all respekt, jag tror du spränger en öppen dörr. Vem har hävdat att Jareteg står över lagen om provning? Saklighet och källhänvisningar är bra i dessa vargens tider.

  Så en intressant iakttagelse: Personer som Jareteg, Ohlin, Reichmann, Poonen och flera har förtroende eftersom de medger misstag som begåtts i det förflutna.

      (Reply)

 122. Nils,

  Vet inte vilken bibel du läser men i min bibel står det att ogräset och vete ska/kommer växa tillsammans och att du och jag ska låta bli att i egen kraft dra upp det då vi med största sannorlikhet även kommer att dra upp vetet.

  NorskaBent,

  “Med all respekt, jag tror du spränger en öppen dörr. Vem har hävdat att Jareteg står över lagen om provning? Saklighet och källhänvisningar är bra i dessa vargens tider.”

  – Nja, vet inte om du följer kommentarerna på vissa håll. Det är förhållandevis tydligt att vissa väktare är fridlysta och andra skall sågas med fotknölarna. Läs lite av kommentarerna både här och på annat håll såser du snart vad jag menar.

  Vg just “Saklighet och källhänvisningar” så är det just detta jag opponerar/opponerat mig emot ofta är en bristvara.

  Med det sagt så säger jag ännu en gång – jag försöker lyssna. Även i de fall jag anser att man lyckats slarva bort alla verktyg utom släggan i sin lilla väktarlåda. Jag ämnar göra mitt bästa att korrigera mig i de avseenden någon eller några faktiskt funnit något som är värt att ta på fullaste allvar.

  mvh
  D

      (Reply)

 123. MyTwoCents – Aletheia,

  Allvarligt, jag personligen har inte satt Lennart Jareteg på en piedestal. Dock, jag lyssnar på hans invändningar mot Eddie Chumney särskilt och den hebreiska/messianska rörelsen i allmänhet. Men jag går inte i dina skor, Daniel, och har inte investerat något i denna rörelse. Det är lätt för mig att vara bakåt och funderar utan kostnad.

  Icke desto mindre; Jareteg har kränkande makt och måste ställas inför rätta för vad han skriver och säger. Har han gått över gränsen, skulle han ångra det i framtiden. I mina ögon har han inte gjort det, men som sagt, jag är en backseat driver.

  Det är inte lätt för någon att bli diskrediterad!

      (Reply)

 124. NorskaBent,

  Jag har nog inte fått det intrycket ( jag personligen har inte satt Lennart Jareteg på en piedestal. ) utan tänker mer på andra här utan att nämna några namn. Deras reaktioner påminner nämligen om hur jag själv en gång i tiden reagerade när någon ifrågasatte Ulf Ekman.

  mvh
  D

      (Reply)

 125. Daniel säger med adress till mig:

  “Jag har en fråga till dig eftersom du tillhör den lilla skara som blir upprörd att exempelvis Jaretegs andliga analyser ifrågasätts”

  HaFo:

  Så sinnrikt manipulerande mening från Dig Daniel! Du insuinerar att jag, när jag ifrågasätter det idag pågåeende angreppet på Jareteg, skulle vara “en liten skara”.

  För övrigt är jag inte enligt Dina negativa ord “upprörd” utan har bara återgivit i lugnt tempo, vad som kan tas del av ovan. Vad är ditt motiv att försöka dramatisera detta??

  Daniel:

  “Anser du att 100% av alla analyser/bedömningar på bibelfokus.se stämmer?”

  HaFo:

  En sådan bedömning har jag aldrig gett mig in på! Jag kan bara konstatera att den “sågning av bibelfokus och Jareteg som Du respektive Eva Helen gjort, vare sig är sann eller relevant! Varför kan man då undra!?
  ——-

  Eftersom varken Daniel eller ngn annan givit några konkreta svar på mina frågor, så upprepar jag dem igen:

  Vad är grunden för en sann enhet i kristen tro? Är det inte i en helhet av vad skriften säger kring vem Jesus ÄR och betydelsen av offret av Kristi persons kropp och blod på korset, som är grunden för sann enhet och sann kristen tro?

  Det är detta som blir förvanskat bl.a. inte i bara så uppenbara heresier som Islam, Budhismen, Hinduismen, JV, Mormonismen etc. etc.

  Det blir mer finmaskigt av förförelse, när denna förnekelse av Kristi person och betydelsen av offret på korset blir förvanskat i katolicismen, trosförkunnelsen, Oneness – rörelsen, nyjudianismen etc. etc.

  Min fråga är då utifrån en helhet av skriften:

  Vem ÄR Jesus Kristus? Är Han enbart Gud som blev människa? Är han inte fullt ut Gud och fullt ut människa samtidigt – ”Guds fullhet lekamligen” (vilket är ngt helt annat än att Gud enbart blev människa)?

  Är Jesus hela tiden ”Guds fullhet lekamligen”, eller åtskiljs någonstans i skeendet Gud och människa åt i Kristi person (andlig död), så att Jesus enbart är människa skild från Gud?

  Förenar Jesus Gud och människa i sin syndfria rättfärdighet och Gudomlighet, genom att själv (Maria förutan), som ”född i syndigt kötts gestalt” (i arvet från Maria), ”fördömde synden i köttet” ( i arvet från Gud) (Rom. kap. 8)?

  Vad är det som räddar människan i offret på korset? Är det att människans ställföreträdare blir lika misslyckad som Adam och åtskils från Gud?

  Eller är det att Gud och människa aldrig skiljs åt i Kristi syndfria rättfärdighet och Gudomlighet och därmed kan bära fram det RENA offret av Kristi persons (Gud och människa försonade/förenade) kropp och blod på korset?

  Vad är det som ger blodsoffret på korset dess frälsande/förlösande kraft?
  —-

  Jag vill mena, att där en sann tro på vem Jesus ÄR och betydelsen av offret på korset, föreligger i människors hjärtan, så behöver man inte söka och kämpa efter enhet.

  Den enheten bara finns där, genom Guds Andes förening med Gud och varandra. Gud behöver inte ”önska denna enhet”, som att det skulle vara ngt som vi ska förverkliga.

  Denna enhet bara är där, som en faktisk realitet av Guds eget verk i människors hjärtan till en sann tro på vem Jesus ÄR och sann tro på betydelsen av offret på korset. Där är Guds församling ”som Han köpt med sitt eget blod”!

  Varför ska då detta ständigt förvanskas och förnekas?

  HaFo

      (Reply)

 126. Kan konstatera att Eva Helen inte ger några direkta svar till de frågor och kommentarer som jag ställt. Inte heller ger hon några svar på de centrala frågor kring kristen tro som jag tillställt Daniel. Ännu mindre ger Daniel några svar på dessa centrala frågor kring kristen tro. Varför?

  Finns det ngn som vill svara på de frågor kring kristen tro som jag ställt ovan kring vem Jesus ÄR och betydelsen av offret av Kristi persons kropp och blod på korset? Om inte? Varför tar man då på sig en identitet av att vara kristen, utan att ens ha funderat igenom vad kristen tro är!!!

  HaFo

      (Reply)

 127. Harry Forsgren,

  Bloggposten handlar varken om Eva eller om dej personligen och specifikt.

  Ytterligare person-specifika kommentarer kommer jag inte att släppa igenom.

  /Kjell

      (Reply)

 128. Kommer du, Kjell, att släppa igenom ytterligare bibel-specifika kommentarer, som exempelvis X? Oj, ursäkta mig, nu nämnde jag ett namn. Det kanske räknas som person-specifikt och därmed kommer inte denna kommentar att släppas igenom. Om du inte visste det kan jag upplysa dig om att Gud är väldigt person-specifik. Han är själv personlig, ingen opersonlig kraft. Det är möjligt att lära känna personen i frågaom.

  Y (oj, nu blev det person-specifikt igen) påstår om och om igen att sidan Z lär ut att man lär sig känna igen det falska genom att studera det falska. Men precis motsatsen är ju sann, nämligen att Z lär ut att det bästa sättet att uppfatta om något är falskt är att lära sig hur det äkta är. Som exempel har Z äkta respektive falska sedlar.

  Dessutom skriver Y (person-specifikt igen) att genom för mycket information i huvudet kan man till slut knappt skilja den rätta rösten ifrån den falska. Min kommentar: Det handlar väl snarare om den äkta rösten, inte om den rätta. Och information i huvudet är inte samma sak som en röst. Hur kan för mycket information i huvudet hindra från att lära känna en röst?

  Y nämner bland annat bibelstället “De vill inte veta av mina vägar”. Min kommentar: Det står inte “de vill inte veta av Ys vägar”. Personen i fråga tar också upp detta bibelställe: “Idag, om ni hör Hans röst så förhärda inte era hjärtan”. Min konmentar: Det står inte: “Idag, om ni hör en falsk profets röst så förhärda inte era hjärtan”. Y tar också upp bibelstället “Uppmuntra varandra i stället varje dag…”. Min kommentar: med “uppmuntra” menas inte att säga “allt står väl till, allt står väl till”. Det är de falska profeterna som säger så.

  Vidare skriver Y att “Guds ord lär oss faktiskt att vi ska välsigna ALLA”. Min kommentar: Guds ord har aldrig och kommer aldrig att lära oss att vi ska välsigna alla läror och religioner.

  GUD VILL INTE ATT VI SKA VÄLSIGNA ATT HANS DYRBARA FÅR BLIR LURADE.

  Y anklagar också sidan Z för att uppmuntra oss att i egen kraft ta reda på vilka våra sanna syskon är. I egen kraft? Det uppmuntrar oss inte alls Z till, (och även om den gjorde det skulle det inte vara möjligt. Tack gode Gud för det!)

  (Kommentar av Admin:

  Jag har bytt ut namnen mot X, Y och Z. Anledningen till att jag över huvud taget släpper in din “kommentar” har att göra med bloggpostens tema. Den som vill ha rätten att tala måste ge andra samma rätt.

  På alla sätt har jag uttryckligt angett att jag är för “väktande”.

  Men jag tänker inte låta mej intimideras vare sig av X eller hans utsända.

  Var och en har uppgiften att pröva allt vad du, jag, X, Y och Z skriver och bara behålla det goda.

  Vänligen skriv nästa kommentar på en annan blogg!

  Och om X nu tar med mej på sin svartlista må det ske.

  ;Slut på kommentaren.)

      (Reply)

 129. Motsträvighet är trolldomssynd. Men det bryr du väl dig inte om. Du bryr dig väl mer om XYZ-kvarten. Ska bli intressant att se om denna kommentar utan citationstecken (varför skriver du “kommentar”?) släpps igenom som den är eller om den ska undergå din underliga och helt obibliska censur.

      (Reply)

 130. “Den som vill ha rätten att tala måste ge andra samma rätt” skriver du. Då är min fråga: Gäller det alla utom dig?

      (Reply)

 131. Jag har lite svårt att riktigt förstå Dina ord Kjell, som verkar riktade till mig och där Du får mig att känna mig som att gjort ngt riktigt fel, utan att jag själv förstår varför.

  Nå, på ett ämne om ”vakt gentemot förförelse”, eller vakt emot ”falska väktare”, som jag uppfattade ämnet här, handlade om –

  (jag droppar caset Eva Helen, som nu förnekar att hon menat att Jareteg inte i motsats till henne var ledd av Gud – även om det precis var vad hon framförde i sina tidigaste inlägg, även om med lite andra ord så var det innehållet, där hon varnade för Bibelfokus och Jareteg, som hon menade gjorde människor väldigt illa och heller aldrig sen bemödade sig om mitt svar till henne, som hon hade som sakskäl för sina synpunkter) –

  så kan det väl ändå aldrig vara fel att resa frågor som, vad är det som räddar människan i offret på korset? Är det att människans ställföreträdare blir lika misslyckad som Adam och åtskils från Gud?

  Eller är det att Gud och människa aldrig skiljs åt i Kristi syndfria rättfärdighet och Gudomlighet och därmed kan bära fram det RENA offret av Kristi persons (Gud och människa försonade/förenade) kropp och blod på korset? – Eller är det irrelevant under detta ämne? I så fall varför?

  Daniel har nu gett svar på mina frågor på sin blogg. Där jag också ger min kommentar till honom. Den som är intresserad av det, kan ju ta del av detta där!

  Här har ännu ingen bemödat sig om att ge sin syn på frågor kring grunden i Kristen tro. Så jag ställer dem igen och är jag då “way out of line”, som reser dessa frågor och ingen heller vill ge sina synpunkter eller svar på dessa frågor, så då jag “understand nothing”.
  ——–

  Vad är grunden för en sann enhet i kristen tro? Är det inte i en helhet av vad skriften säger kring vem Jesus ÄR och betydelsen av offret av Kristi persons kropp och blod på korset, som är grunden för sann enhet och sann kristen tro?

  Det är detta som blir förvanskat bl.a. inte i bara så uppenbara heresier som Islam, Budhismen, Hinduismen, JV, Mormonismen etc. etc.

  Det blir mer finmaskigt av förförelse, när denna förnekelse av Kristi person och betydelsen av offret på korset blir förvanskat i katolicismen, trosförkunnelsen, Oneness – rörelsen, nyjudianismen etc. etc.

  Min fråga är då utifrån en helhet av skriften:

  Vem ÄR Jesus Kristus? Är Han enbart Gud som blev människa? Är han inte fullt ut Gud och fullt ut människa samtidigt – ”Guds fullhet lekamligen” (vilket är ngt helt annat än att Gud enbart blev människa)?

  Är Jesus hela tiden ”Guds fullhet lekamligen”, eller åtskiljs någonstans i skeendet Gud och människa åt i Kristi person (andlig död), så att Jesus enbart är människa skild från Gud?

  Förenar Jesus Gud och människa i sin syndfria rättfärdighet och Gudomlighet, genom att själv (Maria förutan), som ”född i syndigt kötts gestalt” (i arvet från Maria), ”fördömde synden i köttet” ( i arvet från Gud) (Rom. kap. 8)?
  Vad är det som ger blodsoffret på korset dess frälsande/förlösande kraft?

  HaFo

      (Reply)

 132. Harry Forsgren skrev: “Jag har lite svårt att riktigt förstå Dina ord Kjell, som verkar riktade till mig och där Du får mig att känna mig som att gjort ngt riktigt fel, utan att jag själv förstår varför.”

  Du har rätt att orden var riktade till dej, men inte bara till dej. Och du ser ju att åtminstone en annan person kände sig manad att utmana detta. (Kanske en god vän till dej?)

  Men orden var riktade till alla deltagare fastän givetvis du och den person du utsatte för inkvisition (latin från ordet iniquas, “undersökning” eller “utfrågning”) var de två personer som just nu löpte största riskerna att göra utväxlingen oändlig.

  Att du “inte förstår varför” är sorgligt. Mycket sorgligt! Tänk så mycket nyttigare dina kommentarer skulle bli om du förstod det.

  Vidare skrev du: “Nå, på ett ämne om ‘vakt gentemot förförelse’, eller vakt emot ‘falska väktare’, som jag uppfattade ämnet här, handlade om

  Här få jag ta på mej skulden. Detta är inte ämnet för denna bloggpost. Men hittills har jag bara sett en person som tydligen hajjade från början vad ämnet var. Kolla Ludvigs kommentarer och mina svar till honom.

  Så till sist JDS-läran som är helt felaktig och därför värd att avslöja som heresi och villolära. Vilket du ju även gör.

  Din kommentar om detta hör hemma i den bloggpost som Sven Reichmann gav mej tillåtelse att publicera.

  Se Trosförkunnelsens rötter.

  Om du väljer att ta upp JDS-läran i den tråden har jag en önskan som jag vet att många delar med mej.

  Svara då på följande korta frågor som alla kan besvaras kort:

  1. Har någon annan person, någon gång, lyckats svara dej så att du blev nöjd?

  2. Vilken, eller vilka personer var det?

  3. Vad skrev han/hon?

  Snälla kopiera det så att vi kan använda samma svar och slippa inkvisitionen.

  Och om mitt ärliga svar till dej leder till att jag hamnar på din kättar-lista, då må det ske så.

  Hälsningar

  Kjell

      (Reply)

 133. Nej Kjell. även om jag inte riktigt förstår vad du säger och skriver, så hamnar du inte på ngn “kättar – lista”! Varför uttrycker Du Dig så negativt om min person, som att jag skulle syssla med ngt sådant!?

  På Dina frågor svarar jag:

  1. Ja många många ggr.

  2. Från allehanda skilda sammanhang.

  3. Bl.a. att de var förundrade över hur vem Jesus ÄR och betydelsen av offret av Kristi persons kropp och blod idag blir förvanskat på den andliga arenan.
  —–
  Jag blir lte förbryllad över att det skulle vara så kontriversiellt med mina frågor, så att jag blir behandlad som “en slags paria” och “way out of line”.

  Jag kan fortfarande inte förstå vad som är fel med resa frågor som, vad är det som räddar människan i offret på korset? Är det att människans ställföreträdare blir lika misslyckad som Adam och åtskils från Gud?

  Eller är det att Gud och människa aldrig skiljs åt i Kristi syndfria rättfärdighet och Gudomlighet och därmed kan bära fram det RENA offret av Kristi persons (Gud och människa försonade/förenade) kropp och blod på korset? – Eller är det irrelevant under detta ämne? I så fall varför?

  Daniel har nu gett svar på mina frågor på sin blogg. Där jag också ger min kommentar till honom. Den som är intresserad av det, kan ju ta del av detta där!

  Här har ännu ingen bemödat sig om att ge sin syn på frågor kring grunden i Kristen tro. Så jag ställer dem igen och är jag då “way out of line”, som reser dessa frågor och ingen heller vill ge sina synpunkter eller svar på dessa frågor, så då jag “understand nothing”.
  ——–

  Vad är grunden för en sann enhet i kristen tro? Är det inte i en helhet av vad skriften säger kring vem Jesus ÄR och betydelsen av offret av Kristi persons kropp och blod på korset, som är grunden för sann enhet och sann kristen tro?

  Det är detta som blir förvanskat bl.a. inte i bara så uppenbara heresier som Islam, Budhismen, Hinduismen, JV, Mormonismen etc. etc.

  Det blir mer finmaskigt av förförelse, när denna förnekelse av Kristi person och betydelsen av offret på korset blir förvanskat i katolicismen, trosförkunnelsen, Oneness – rörelsen, nyjudianismen etc. etc.

  Min fråga är då utifrån en helhet av skriften:

  Vem ÄR Jesus Kristus? Är Han enbart Gud som blev människa? Är han inte fullt ut Gud och fullt ut människa samtidigt – ”Guds fullhet lekamligen” (vilket är ngt helt annat än att Gud enbart blev människa)?

  Är Jesus hela tiden ”Guds fullhet lekamligen”, eller åtskiljs någonstans i skeendet Gud och människa åt i Kristi person (andlig död), så att Jesus enbart är människa skild från Gud?

  Förenar Jesus Gud och människa i sin syndfria rättfärdighet och Gudomlighet, genom att själv (Maria förutan), som ”född i syndigt kötts gestalt” (i arvet från Maria), ”fördömde synden i köttet” ( i arvet från Gud) (Rom. kap. 8)?
  Vad är det som ger blodsoffret på korset dess frälsande/förlösande kraft?

  HaFo

      (Reply)

 134. Harry Forsgren,

  Otaliga gånger har jag försökt svara på den fråga du anser vara ständigt On Topic. Och det är en viktig fråga!

  Men hittills har jag varken med bloggposter eller kommentarer kunnat tillfredställa dej.

  Jag tror heller aldrig att jag kommer att kunna tillfredställa dej. Har heller aldrig mött någon som har kunnat tillfredställa dej. Och jag tvivlar starkt på att någon har lyckats med den bragden.

  Om du inte har “hört” detta tidigare så har du helt enkelt inte läst vad tiotals andra har förelagt dej.

  Men jag får verkligen hoppas att ditt uppträdande inte ÄR din person. Jag har inget emot din person. Men ditt uppträdande är definitivt inte till välsignelse för någon. Och jag tar risken att explicit nämna det.

  I klartext:

  Tiotals gånger har jag hållit med dej om JDS-lärans felaktighet och explicit deklarerat vad jag tror på.

  Men du besitter helt enkelt inte förmågan att acceptera att olika människor uttrycker sig på olika sätt.

  Nedan citerar jag ett exempel som jag klarade att skriva helt utan din hjälp.

  Hur många bloggdiskussioner har du hittills förstört med kilometerlånga insinuationer?

  Jag har aldrig varit med i något trosförkunnelsesammanhang och kände inte till vad de sysslade med innan jag läste Svens bok “Allt är inte Gud som glimmar”.

  Harry, du är hjärtligt välkommen att skriva en gästblogg om detta ditt hjärteämne och svara alla som kommenterar.

  Jag skrev bara för några dagar sedan (2011-11-22 22:06:06) följande hos Berndt, som svar på en fråga angående skillnaden mellan “incarnation” och “RE-incarnation”:

  Angående “incarnerad” och “incarnation” och “RE-incarnerad”.

  Om vi tar t.ex. 1 Joh. 4:2 “Därpå skolen I känna igen Guds Ande: var och en ande som bekänner att Jesus är Kristus, kommen i köttet, han är av Gud;”

  I den meningen finns texten “kommen i köttet”.

  På Latin lyder texten: “in hoc cognoscitur Spiritus Dei omnis spiritus qui confitetur Iesum Christum in carne venisse ex Deo est”

  I den meningen kan du se “in carne” som helt enkelt betyder “i köttet”. Eller med en mer tidsenlig term “i kroppslig gestalt”.

  Ordet “incarnerad” betyder alltså inget annat än att någon som inte hade en kropp fick det.

  Skriften säger att: “Det är människan förelagt att EN gång dö och sedan dömas.”

  Viktigt att lägga märke till ordet “EN”. Alltså inte “flera gånger dö” som Hinduismen lär. Eller att RE-incarneras, ÅTER-förkroppsligas.

  Vi människor är över huvud taget inte “incarnerade”. Vi har skapats med en kropp och vi kommer att uppstå med vår kropp i förvandlat tillstånd.

  Alltså helt i motsats till Hinduismens och trosförkunnelsens läror.

  Kanske känner du till trosförkunnelsens slogan att : Du ÄR en Ande, som HAR en själ och BOR i en kropp. Detta är heresi av högsta rank.

  Vi är sammanvävda i form av “ande, kropp och själ” från början. Psalm 139

  /Kjell

  PS. Eftersom jag som bloggägare (ledare av diskussionen) har rätten att bestämma temat, anser jag det vara “fair” att du får sista ordet. Men lägg märke till ordet sista! Jag kommer inte att bemöta en eventuell kommentar till detta.

      (Reply)

 135. ??? I understand nada av Din upprördhet Kjell. Önskar Dig allt gott!

  Synd att ingen här var beredd till att ge svar på kring vem Jesus ÄR och betydelsen av offret av Kristi persons kropp och blod på korset. Jag trodde att det var det centrala på en kristen blogg. Men tydligen inte.

  HaFo

      (Reply)

 136. Det finns en nystartad “anti-väktar-blogg” som passar bra att presentera här:

  Bloggen heter: Vingårdstankar och väktar mot väktare….

  Döm själva efter att ha läst bloggen.

  Att citera helt “out of context” är knappast trovärdigt.

  Handlar Rom. 14:4 verkligen om förkunnare?

  “Vem är du som dömer en annans tjänare? Det är inför sin egen Herre han står eller faller. Men han kommer att stå, ty Herren har makt att hålla honom upprätt.”

  /Kjell

      (Reply)

 137. Det vore intressant att veta vilka Madeleine Wallgren m.fl. som uttrycker likartade tankar, anser blivit felaktigt utpekade som villolärare. Vilka kriterier anser hon ska vara uppfyllda? Vem är det som bestämmer kriterierna? Har Guds Ord och den Helige Ande inget att säga till om längre? Är det Madeleine Wallgren och några till som ska tala om vad som är villfarelse? Nej, naturligtvis inte. Vi ska utgå från Ordet och låta den Helige Ande leda oss i allt.

  Madeleine skriver så här: “Om jag sedan ändå tänker berätta för världen att NN är en villolärare, måste jag först informera denna person om mina planer så vederbörande kan försvara sig.” Brukade Paulus och de andra lärjungarna informera dem som pekades ut som villolärare i förväg? Jag kan inte läsa det i min Bibel. Paulus nämnde till exempel kopparsmeden Alexander utan någon förvarning vad jag kan se. Så vad grundar Madeleine det direktivet på?

  Måtte Herren bevara oss.

      (Reply)

 138. På annan blogg skrev det:

  Det är en villfarelsens lära att ta ifrån människor glädjen i levande Gud och skapa fruktan.

  Javisst!

  Men är det verkligen en villfarelsens lära att varna för befintliga faror?

  I Guds Ord är det i alla fall inte tabu. Ett litet grepp ur Bibeln:

  Matteus 7:15:
  Tagen eder till vara för falska profeter, som komma till eder i fårakläder, men invärtes äro glupande ulvar.

  Matteus 24:4:
  Då svarade Jesus och sade till dem: »Sen till, att ingen förvillar eder.

  Matteus 24:11:
  Och många falska profeter skola uppstå och skola förvilla många.

  Markus 12:38:
  Och han undervisade dem och sade till dem: »Tagen eder till vara för de skriftlärde, som gärna gå omkring i fotsida kläder och gärna vilja bliva hälsade på torgen

  Markus 13:23:
  Men tagen I eder till vara. Jag har nu sagt eder allt förut.

  Markus 13:33:
  Tagen eder till vara, vaken; ty I veten icke när tiden är inne.

  Lukas 12:1:
  Då nu otaligt mycket folk var församlat omkring honom, så att de trampade på varandra, tog han till orda och sade, närmast till sina lärjungar: »Tagen eder till vara för fariséernas surdeg, det är för skrymteri.

  Lukas 12:15:
  Därefter sade han till dem: »Sen till, att I tagen eder till vara för allt slags girighet; ty en människas liv beror icke därpå att hon har överflöd på ägodelar.»

  Johannes 7:47:
  Då svarade fariséerna dem: »Haven nu också I blivit förvillade?

  2 Tim. 3:13:
  Men onda människor och bedragare skola gå allt längre i ondska; de skola förvilla andra och själva bliva förvillade.

  2 Tim. 4:15:
  Också du må taga dig till vara för honom, ty han har häftigt trätt upp emot det som vi hava talat.

  Titus 1:11:
  På sådana bör man tysta munnen, ty de förvilla hela hus genom att för slem vinnings skull förkunna otillbörliga läror.

  2 Petrus 3:17:
  Då I nu således, mina älskade, haven fått veta detta i förväg, så tagen eder till vara för att bliva indragna i de gudlösas villfarelse och därigenom förlora edert fäste.

  1 Johannes 2:26:
  Detta har jag skrivit till eder med tanke på dem som söka förvilla eder.

  1 Johannes 3:7:
  Kära barn, låten ingen förvilla eder. Den som gör vad rättfärdigt är, han är rättfärdig, likasom Han är rättfärdig.

  1 Johannes 5:21:
  Kära barn, tagen eder till vara för avgudarna.

  /Kjell

      (Reply)

 139. Eva Helen,

  Tack Eva Helen för dessa ord! Har själv känt av denna fruktan för villfarelse.
  Sådana som Lennart J och Hafo är så oerhört säkra på att dom har rätt i varje fråga.
  Jag har själv har dåliga erfarenheter av trosrörelsen, men jag har kommit över det,
  och idag kan jag faktiskt relatera till livets ord på ett bra sätt. Och jag vet inte varför det blev som det blev, men dom har förändrats och jag också, och tycker inte idag att dom är en sekt. Men idag så är jag känslig på det här området och lennart och hafo skrämmer lätt upp en, för man älskar Ju Jesus och vill absolut inte gå fel. Och lärofrågor är ju inte alltid så lätt, och dessa två herrar vet ju exakt hur bibeln ska tolkas, och det är ju inte många som inte är villfarna enligt dom. mvh Joel

      (Reply)

 140. MS,

  Vist har det funnit uttryck i skratt väckelsen som är underligt.

  Men jag förstår inte varför det är okej att gråta i ett gudsmöte men inte
  ok att skratta ????????

      (Reply)

 141. Joel skrev: “Jag har själv har dåliga erfarenheter av trosrörelsen, men jag har kommit över det, och idag kan jag faktiskt relatera till livets ord på ett bra sätt.” och vidare: “Men jag förstår inte varför det är okej att gråta i ett gudsmöte men inte ok att skratta?”

  Inte är det väl något fel med ett skratt av glädje fast skrattande sällan har glädje som källa utan oftare glättighet.

  Djup glädje brukar oftast leda till att man blir tyst eller djupt rörd, ibland till tårar.

  Men ett hånskratt är det alltid fel med, och att använda “skrattet” (ett presterat falsk skrattande) för att hånskratta bort demoner och satan är inget annat än ockultism.

  Att du sedan tycker att det har blivit bra i en rörelse som inte explicit har tagit avstånd från tidigare villolära och i dagens läge håller på att lodsa medlemmarna till den Romerskt Katolska Kyrkan, säger en hel del om din tro.

  Må Herren uppenbara sig för alla skadade, förvirrade och vilseförda, och leda dem till sunda sammanhang.

  /Kjell

      (Reply)

 142. Joel,

  “Men jag förstår inte varför det är okej att gråta i ett gudsmöte men inte
  ok att skratta” ????????

  Hur kan du vara så säker på att det var ett Guds möte Joel? Och på grund av vilka kriterier, drar du en sådan slutsats?

  Själv har jag mycket svårt att ens tänka tanken – att Gud skulle inspirera till något sådant; som att vuxna människor ligger huller om buller om varandra och gapskrattar på ett okontrollerbart och hysteriskt sätt. Gud är väl inte o-ordningens Gud, utan ordningens!

  Har sett några videos från dylika möten, och kände mig djupt sorgsen och beklämd i hjärtat! Tyckte faktiskt själv att det mera påminde om “en ormgrop”!

  Hälsningar,
  Antonia

      (Reply)

 143. På andra ställen i bloggvärlden har striden mellen “väktar-väktare” och “väktare” blossat upp igen. Och känslorna går höga.

  “Väktar-väktarna” beskyller “väktarna” för att vara “självutnämnda” och kärlekslösa personer som står emot Guds verk och använder sig av “guilt by association” för att anklaga förkunnare och medarbetare i de sammanhang de varnar för.

  Vem som har utnämnt “väktar-väktarna” vet jag inte. Kanske är även de “självutnämnda”?

  “Väktar-väktarnas” huvudsakliga “kallelse” är att förkunna att “väktarna” har fel och gör fel och talar otro av elakhet eller i nattmössan.

  Aldrig! Och jag upprepar ALDRIG händer det att en “väktar-väktare” går före med gott exempel och själv visar hur prövandet skall ske.

  Anfallen kan ibland vara korta och aggressiva, men oftast handlar det om självförhärligande pompösa snömos-tirader, ofta fulla av falsk ödmjukhet och falsk fromhet, bara avsedda att imponera och intimidera.

  Aldrig! Och jag upprepar ALDRIG händer det att en “väktar-väktare” går före med gott exempel och själv visar hur prövandet skall ske.

  Hela deras avsikt, retorik, taktik och målsättning är att skjuta budbärarna.

  För, om de skulle vilja sanera bland “väktarna” och uppträda som lärare för dessa så skulle de givetvis både berätta hur man skall göra och visa med eget exempel genom att göra en egen prövning av saken.

  Man kan aldrig lära någon hur man gör när man handlar rätt, genom att berätta att han gör fel.

  Nämnas bör väl också att det faktiskt finns “guilt by association”. Annars vore det inte straffbart att vara hälare. Eller att vara medlem av vissa partier.

  Till sist skall jag då försöka föregå med gott exempel och berätta för “väktar-väktarna” hur de skulle kunna bli till välsignelse.

  1. Analysera sakargumenten om dessa finns. Be annars “väktaren” att presentera sakargument som kan verifieras.
  2. Sluta anfalla budbäraren personligen. Det handlar om hans budskap. Pröva budskapet och ge konstruktiv kritik.
  3. Om du har en avvikande mening finns det alltid möjligheten att presentera denna mening och konstatera att ni inte är överens. Även här är det en fördel om det inte bara blir subjektivt, utan presenteras med verifierbara argument.

  Man behöver inte mörda varandra bara för att man har olika åsikter.

  Om nu någon skulle känna sig träffad av det jag har skrivit här så har jag bara ett råd: Ta inte på dej skor som inte passar dej!

  Men om skon passar …..

  /Kjell

      (Reply)

 144. Kjell, du sätter fingret på något som tyvärr är alltför vanligt i bloggsfären.

  Retoriken gentemot den som ‘vågar’ ställa frågor kring vissa förkunnare eller sammanhang blir ofta emotionell, och beskyllningar om kärlekslöshet framförs i stort sett varje gång någon uttrycker farhågor.

  Att tillämpa samma sakliga argument, som förväntas av en ‘väktare’ vore väl det minsta man kunde begära?

  Som det nu har blivit, så verkar det finnas mycket liten förståelse för att delarna i kroppen ÄR, och skall vara, olika. Lemmarna i Kristi kropp ska inte bara vara olika – unika – de ska också ha olika funktion. Och när alla lemmar, som Gud tänkt det, stöder varandra, och samverkar för kroppens bästa, då råder harmoni.

  Men om handen anklagar ögat för att vara ett ‘självutnämnt öga’ – hur blir det då?

  Om vi säger oss vara FÖR en ‘sund karismatik’, det vill säga, att alla nådegåvor och uppgifter får fungera som det var tänkt, då blir hela kroppen uppbyggd. (Och om ögat inte fyller sin uppgift, att sprida ljus, så blir det mörkt, och svårt att se för hela kroppen.) OBS, bara ett exempel. Det kan appliceras på alla tänkbara kroppsdelar.

  Poängen är att Gud har tänkt samverkan och harmoni, på ett lika fantastiskt sätt som Han skapat våra fysiska kroppar – övermåttan underbart!

  Ska vi inte då förvänta oss att den andliga kropp (det andliga tempelbygge) vari vi alla får utgöra en liten del – som har Kristus själv som huvud – inte var tänkt att fungera så mycket härligare?

  Och precis som satan gjort sitt yttersta för att orena och ohelga templet i Jerusalem, står han med all säkerhet och hånflinar, när vi, som Guds andliga tempel, strider inbördes. (Det får man säga med skam.)

  Nej, så är det ju inte tänkt att det ska vara.

  Om vi biter och sliter i kroppen, kan det aldrig sluta väl. Men om vi i kärlek TILL SANNINGEN – och till varandra – underordnar oss varandra, och upplyfter varann i våra respektive funktioner, då får vi en kropp som fungerar som det var tänkt.

  I denna andliga kropp finns inget utrymme för köttet.

  Hoppas jag var saklig i mina argument, nu? 😉

      (Reply)

 145. Gud kallar oss som enskilda individer till att följa Honom. Ingen annan än Gud är den som kan frälsa mig. Anden är där för att hälpa mig i den process som kallas helgelse. Helgelse handlar ytterst om att lära känna Herrens röst och följa Honom. När man misslckas med det är det lätt att ge andra skulden. Men alla arbetar vi med att urskilja Herrens röst i det brus som allt som oftast råder runt om. Herren är dock den enda som kan hjälpa mig att stå, så jag inte faller. Vissa upplever att de ska stå upp och varna sina kristna syskon och då bör de handla utifrån sin övertygelse. Jag däremot har till uppgift att själv med hjälp av Anden att avgöra huruvida det som sägs kan var från Gud eller inte. Jag kan skylla på en medkristen om jag mår dåligt för att jag tagit till mig det som han ellet hon sagt, men ytterst beror det på att jag själv då förtröstat på människor och inte på Gud.

  Var och en bör handla så som de finner bäst. Det är ju Gud vi ska göra räkenskap inför och inte människor.

  Om det skulle vara så att jag uppfattar det som att en broder eller syster hamnat snett så bör jag ta kontakt med mitt trosyskon och påtala det i ödmjukhet och kärlek. Detta kan jag göra efter att ha ransakat mig själv, tar jag kontakt med mitt syson för att jag är orolig för mitt syskon, eller för att jag är upprörd och arg över det mitt syskon uppfattar som rätt?

  Om jag inte kan ta kontakt på grund av oro och kärlek till mitt syskon bör jag låt bli. Bäst är om syskon i Herren kan ta kontakt via SKYPE och stå öga mot öga och inte bedriva räfs i det offentliga. Vi bör alla vara rädda om varandra och vara mån om att vi alla en dag når fram till allas vår Fader. Den som varnar må se till att denne gör det av kärlek och det gäller även den som vill tillrättavisa.

  Att hänga ut ett syskon utan att först ha tagit kontakt är inte kärleksfullt, eftersom man då är mer intressrad av att få rätt än att försöka rädda sitt syskon för evigheten. Och när man tar kontakt är det viktigt att hålla sig till fakta och endast ta upp vad man anser vara fel. Lika viktigt är det att båda syskonen lyssnar på varandra. Vi kan ha olika åsikter, men vi kan med Andens hjälp älska varandra ändå. Det är som med bibeln, ordet levandegör men bokstaven dödar. I oss själva förmår ingen av oss någonting, men med Gud förmår vi allt.

  Jag sluter med några goda råd i all välmening till alla er väktare från en fotsoldat.
  1 var noga med källor och källkritik!
  2 Undvik källor som innehåller oseriöst material i övrigt!
  3 Ha gärna en öppen dialog med möjlighet för de som läser att ställa frågor då oklarheter kan finnas för läsaren!
  4 Tänk på att Jesus kom för att vi inte kan ta oss till Gud pga att vårt kött inte vill det Gud vill! Vi ska med Andens hjälp döda köttet och älska varandra för dem vi är i Kristus, inte för dem vi är i köttet. Så skriv endast och förmana om ni känner att Guds kärlek driver er i er sorg, smärta, förtvilan osv…

  Må allas vår Jesus kärlek flöda över er alla i rikligt mått, för den är jag själv i så stort behov av i min egen sårbarhet.

  Fridshälsningar från Katarina Johannesson.

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *