Hur blev det så?

Det är många i dagens läge som undrande ser sig runt i sammhälle och församlingar och blir både modlösa och oroliga av den stora villervalla de ser.

Hela skalan från extrem liberalism till de mest exotiska sektariska grupper man kan tänka sig finns med i den så kallade kristenheten. Och nu håller dessa på att närma sig varandra i en brokig soppa av ekumenik.

Unity in plurality – är ledmotivet.

Och man undrar ängsligt: Hur blev det såhär?

Det känns som om man hade varit sovande och plötsligen vaknar upp, och upptäcker att man har gått vilse i en gryta med ärtsoppa som håller på att beredas, och som närmar sig kokpunkten.

Men det finns faktiskt svar på dessa trängande frågor. Hur blev det såhär? Har det alltid varit såhär? Finns det lösningar på problemet?

En person som satsat sitt liv på att förklara dessa saker är Francis Schaeffer. Hans bok “The God Who is There” ger ett historiskt perpektiv på hur vi kom dit vi är idag.

Boken hör inte till de mest lättlästa, men det är mödan värt att satsa tid på att studera den.

Broder Sven Reichmann har skrivit en bok, inspirerad av Francis Schaeffer, och med samma tema. Boken heter “Kulturen utan Gud”. Den boken är betydligt mera lättläst.

Men Francis Schaeffer har även lagt till en hel del råd i hur vi kan komma vidare. Och vid ett besök i Sverige gav han 6 föreläsningar / predikningar som finns inspelade.

Filerna erbjuds på sajten Rom 10:17 (Se länkarna i mitt PS)

På den långa listan av predikningar finns bland annat Francis Schaeffer med. Och om du inte anser dej orka med att lyssna på alla 6 föreläsningarna. Lyssna då i alla fall till den första och den sista.

I den första förklarar Francis Schaeffer hur vi kom dit vi är idag. Otroligt viktigt om vi vill veta hur vi skall komma vidare.

Den moderna människans dilemma (del 1, 1973) mp3-predikan.

Och i den sista ger han oss kristna råd om hur vi skall göra för att kunna kommunicera med en värld av människor som inte tror att sanningen finns. Han ger äver viktiga råd om vad vi inte bör göra.

Två innehåll – två verkligheter (del 6, 1973) mp3-predikan.

Jag lovar att om du lyssnar på dessa föreläsningar kommer du att lättare känna igen villorna och även, mitt i villervallan, innan ärtsoppan kokar, kunna se utvägarna och vilka val du själv har.

Gud finns, och Han har inte haft fel än! Gud är trofast som har kallat er till gemenskap med sin Son Jesus Kristus, vår Herre. (1 Kor. 1:9)

/Kjell

PS. På sajten Rom 10:17 (vilket syftar på Rom. 10:17 naturligtvis) finns det en hel lista med predikningar i mp3-format.

Här är länken till sidan med en lista av talare.

Views: 25

One thought on “Hur blev det så?”

 1. Hulda,

  Det borde höra till självklarheterna om man kallar sig kristen.

  Jag hörde om en undersökning som gav som resultat att mindre än 4% av Svenska kristna läser Bibeln annat än snuttvis. Alltså som en riktig sammanhängande bok.

  Och för dessa 4% har jag publicerat denna artikel.

  De som inte tycker att Schaeffer är för jobbig att lyssna på, kommer efter lyssnandet att veta hur alla dessa villor har fått utrymme och varför personsdyrkan har tilltagit så.

  /Kjell

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *