Jordens skatter

Det tjatas väldigt mycket om ekonomin i dessa dagar.

De som har pengar som de inte behöver är livrädda att förlora en del av dessa pengar. Och de fattiga som inte ens har tillräckligt för att äta, kläda sig och sova under ett tak, bara lider i stillhet och dör.

På några få dagar föll guldpriset 20% så alla som hade sökt sin säkerhet där sitter nu med värdelöst guld.

Lyssna nu till denna gamla sång Guldgrävarsången innan du läser vidare.

Det var en gång en man som jobbade hårt, ärligt och idoget för att bygga upp sin förmögenhet.

Han lyckades bra och han köpte guldtackor varje gång han hade sparat tillräckligt. Men det räckte ju inte med att vara “rik” han ville gärna att folk skulle se det, och beundra honom.

Så i likhet med andra, som också gärna vill synas och beundras, köpte han sig en så kallad “påvemobil”. Där staplade han sina guldtackor och åkte runt och visade sig med sin “rikedom”.

Men som vanligt bland oss människor blev han äldre och äldre, och en dag dog han. Han tuffade upp till himlaporten med sin bil, full med guldtackor. När han kom till Sankt Petrus sade han, fullt förtroende: “Jag får komma in här!”

Petrus litade inte riktigt på saken utan kollade i den tjocka boken och fann till viss förvåning att det faktiskt stämde. Så han sade, okay, jag öppnar pärleporten för dej.

Men mannen var inte nöjd med det. Han sade: “Jag kräver att få ta med mej mina guldtackor!”

Petrus skakade på huvudet och svarade: “Okay då! Men gatstenar har vi faktiskt tillräckligt redan.”

En tankeställare 🙂

Nu skall jag berätta litet av egna erfarenheter för att ge perspektiv på vinst och förlust.

När jag var en ung, fullvuxen man var bankräntan på sparkonton i Sverige 7%. En god årslön var 40.000 kronor brutto.

Om jag hade haft en miljon, och satt in den på banken, så tänkte jag mej att jag skulle ha kunnat pensionera mej och leva i lyx resten av livet på bara räntan, 70.000 kronor om året.

Euron fanns inte då, men om den hade funnits hade den varit värd ungefär 2.50 Skr. (Räknat mot dåvarande växelkurser av de viktigaste Europeiska vautorna.)

70.000 Skr motsvarade alltså då ungefär 28.000 Euro.

Och det var inte dåligt när man kunde köpa en ny bil för 3.000 Euro och ett stort och bra hus för 20.000 Euro i Holland.

70.000 Skr idag motsvarar ungefär 7.000 Euro. En mycket hyfsad månadslön, men knappast nog att överleva på ett helt år.

Samma hus kostar idag 350.000 Euro och en ny bil av samma klass 15.000 Euro.

Men räntan är inte längre 7% utan i allra bästa fall högst 3%.

Så årsinkomsten skulle bli 30.000 kronor, på den insatta miljonen.

Lev på det ett år om du kan.

Sensmoralen

Medan de som har för mycket ojar sig svälter människor ihjäl på löpande band. En miljard människor måste klara sig på mindre än 7 kronor om dagen. Det räcker inte till att äta ens ett skralt mål mat om dagen för hela familjen.

Det finns ett bra ordstäv på Engelska: There is enough for everyones need, but not for everyones greed!

Jag tror att ekonomin skulle blomstra om orättvisorna försvann.

Men jag tror inte att orättvisorna kommer att försvinna innan Jesus kommer tillbaka.

/Kjell

Views: 38

18 thoughts on “Jordens skatter”

 1. Jag förstår Ditt engagemang, Kjell, Du som dessutom lever och ser fattigdomen på ett helt annat sätt än jag gör i Stockholms finanskvarter. Jag respekterar Din åsikt och är av samma åsikt själv.

  Men, om man vill uttrycka sej så, vi sitter fast! Vi sitter i ett system som inte går att ändra, varken med revolution eller med goda föresatser. Många i Sverige har inget överflöd. Att deras hus har växt i värde är en sak, men man kan inte sälja sitt hus och leva i tält. För att fungera i Sverige krävs dessutom viss nivå av status. Man kan inte komma till min finansavdelning och se ut hur som helst och lukta hur som helst, då förlorar man anseende och ingen tar det man vill säga på allvar. Och det är därför jag är här, för att förändra en organisations beteende vad gäller likviditetshantering.

  Vad gäller guldpriset har det fallit ca 15%, men det innebär fortfarande att de som köpte guld före 15 juli går med vinst. Jag har dock hela tiden Wilkersons profetia i bakhuvudet att guldet kommer drabbas än mer. Därför investerar jag inte privat i guldtackor. Även om jag hittills haft fel och hade kunnat tjäna en rejäl hacka.

  Mat går inte att exportera till de som lider på ett enkelt sätt (annat än katastrofhjälp som ju är något extraordinärt). Mat förfars, transportkapaciteten räcker inte, man slår ut lokal produktion, man göder korruptionen etc. Du får rätta mej, Kjell, men min uppfattning om stora delar av Afrika (kanske inte Kenya) är att äganderätten till mark är svagt utbyggd, ett arv redan från förkolonial tid, det läste jag i en större avhandling som kom ut i våras. Därför blir resultatet idag, när inte all inkomst stannar i bygemenskapen och fördelas rättvist av byäldsten, detsamma som på kommunistiska kolchozer – man producerar inte effektivt på något som inte är ens eget. Det finns uppköpsorganisationer med fasta priser, ofta är det dessa som landets ledare har stora intressen i. Oavsett tillgång/efterfrågan betalar man ett fastställt pris för råvaran till den lokale producenten. Så sprack t ex kakaoexporten i Elfenbenskusten, det helt självkonstruerat. Jag har svårt att ge mer i bistånd när det inte fungerar på mottagarsidan, när mycket försnillas, stoppas i egna fickor och används för vapenköp. En ledare i Afrika måste kunna utkrävas lika stort ansvar för hur han sköter sitt land som en ledare i Europa. Vilket är svårare i Afrika eftersom demokrati ofta saknas. Funnes det en möjlighet att direkt komma i kontakt med behövande och stödja – ja, då skulle jag gladeligen satsa pengar där.

  Utan att veta alltför mycket tycker jag Percy Barneviks idéer om microlån och små lokala företag är ett lysande exempel på hur man kan förändra omvärlden till det bättre i en skala ingen av oss klarar av. Så hur ska man då betrakta hans jättelika pension från ABB som slutade på närmare 550 milj (han fick betala tillbaka ganska mycket)? Har inte dessa pengar använts på ett mycket förtjänstfullt sätt trots att många kristna ser snett på en så rik person? Det är bra mycket bättre än att göra som Stureplans blonda små wannabees, hälla champagne över varann och se vem som klarar flest shots per kväll. Finansierat av a) dumma killar (om man är tjej), b) pappas kreditkort, c) egna sms-lån.

      (Reply)

 2. wildwest,

  Tack för intressant analys ur ett svenskt perspektiv.Här finns också nöd.Själv betalar jag ca.70 % av min inkomst, bara i hyra.Bostadsbrist råder och man få köpa lägenheter dyrt idag, om man vill flytta.Ibland har jag faktiskt själv funderat på tält 🙂 Men i Sverige så gör man inte så.

  Dessa microlån tycker jag verkar var en briljant idé som genererar både arbete och inkomst.Och man vet att insatsen är självgenererande. En Win/win situation helt enkelt.Korruptionens giriga fingrar når ju heller inte dit.

  Såg ett ryskt tv program för ett tag sen.Handlade om ett gäng svenskar (minns inte organisationens namn just nu) som själva skulle åka till ett ryskt barnhem med insamlade penga gåvor.Man hade även med sig leksaker och massor av godis, för pengarna, så att barnen inte skulle snuvas på lite av detta livets goda. Man såg på personalens bistra miner, att detta inte var särskilt uppskattat.Men barnen var desto gladare, så klart. Innan delegationen for hem, lovade de att återkomma nästa år för att se de förbättringar som då gjorts. Kändes mkt hoppfullt att se en sådan film.

  Men visst är det sorgligt att så mkt av all U-lands hjälp hamnar i de redan besuttnas fickor.

  Hälsningar,
  Antonia

      (Reply)

 3. wildwest skrev: “Men, om man vill uttrycka sej så, vi sitter fast! Vi sitter i ett system som inte går att ändra, varken med revolution eller med goda föresatser.”

  Javisst är det så. Och det var inte min avsikt att anklaga någon eller att skapa dåligt samvete.

  Jag är ju priviligierad som har möjligheten att hjälpa utan mellanhänder. Och inte ens då är det solklart hur man skall handla.

  Ibland har folk frågat mej om jag kan ge råd om en duglig hjälporganisation, eller om jag kan fungera som mellanhand.

  Mitt svar är alltid att de är välkomna att komma hit och se saken med egna ögon. Eventuellt själva välja en organisation, eller som alternativ besluta vem och hur de vill hjälpa.

  I det senare fallet skulle jag kunna tänka mej att fungera som förvaltare och förmedla gåvor och hälsningar i båda riktningarna.

  Men i grund och botten handlar problemen i fattiga länder inte om pengar utan om girighet och korrumption.

  Den typ av hjälp som ger bästa resultatet är hjälp i form av en utbildning så att någon sedan kan försörja sig.

  Givetvis behövs det även direkt nödhjälp ibland för att lindra nöden hos svältande.

  Men jag har inga metoder eller råd jag kan förmedla. Kanske bara varningen att det finns otroligt mycket lurendrejeri i hjälp-bissnissen.

  Artikelns huvudsyfte var att visa på hur flyktig materiell rikedom är om man inte använder den rätt.

  I Holland säger man: Den sista kostymen har inga fickor.

  Ungefär samma som: Du kan ingenting ta med dej när du går.

  Men vi som fortfarade tror på Himmelen har blivit lovade att vi kan samla oss skatter där.

  /Kjell

      (Reply)

 4. Pred 12:8 Fåfängligheters fåfänglighet! säger Predikaren. Allt är fåfänglighet!

  Vi människor riskerar livet genom att gräva djupt i jorden. För att där finna diamanter och guld. Sedan tar vi upp skatterna till ytan och förädlar det. För att sedan gå ner i ett bankvalv i underjorden och gömma det igen….

  …..bara en tanke……..

      (Reply)

 5. Vem vet, Kjell, om jag inte hälsar på en dag? Skulle vara trevligt, om inte annat, att se både nationalparker och få lite sol på mej vid Indiska oceanen.

  Ibland blir jag själv skrämd av hur vi målat in oss i ett hörn. Jag samtalar med många chefekonomer på storbankerna och vet att de är lika rådlösa just nu som jag är. Vid frukostmötena är det ett enda stort uppgivet fnissande. Ingen vet vad som händer, så har det aldrig varit under mina 20 år i branschen.

  Vad handlar egentligen skuldkrisen i EU om, den som faktiskt riskerar att stjälpa hela världen i kaos? Jo, girighet, missbruk och storhetsvansinne. Inget av begreppen härstammar från uppräknandet av goda dygder i Bibeln. Förvånad?

  Girighet från tradingavdelningarnas sida som vill tjäna pengar på vad som helst, till slut i finansiella produkter utan täckning – se subprimelånen i USA. Bankledningarna hade naturligtvis inget emot det innan det smällde, då hängde man ut de “bonustunga” valuta- och räntehandlarna.

  Missbruk av förtroende från t ex grekiska regeringens sida som kuppade in sig i EU. Dom hade inget där att göra, deras siffror var horribla redan då. Det får vi äta upp dyrt idag.

  Storhetsvansinne från de europeiska politikernas sida som trodde att de kunde styra en hel global marknad genom några årliga samtal sinsemellan. Kom ihåg att euron är ett politiskt projekt, inget som finansmarknaden ville ha.

  Jag har för mej att jag runt förra årsskiftet läste en gammal profetia av svenskt ursprung som sa att katastrofen skulle komma från sydöst och från ett land ingen nånsin hade kunnat gissa. Är det nån som sett den? Eller har jag nån drömbild i huvudet? Men jag vet att jag redan i våras undrade om detta land kunde vara Grekland…

  Åt för en timma sen lunch med en tradingchef på en svensk storbank. Ingen tror för ett ögonblick på att det inte blir statsbankrutt för Grekland. Och spridningsriskerna är stora och följderna enorma.

  Jag tror så här om skatter i jorden och skatter i himlen. Om vi får ett direkt tilltal av Gud att göra oss av med vår jordiska förmögenhet – gör det. Men, som Lewi Pethrus brukade säja, samtala med några goda kristna vänner innan du tar såna drastiska beslut. Annars – förvalta dina jordiska tillgångar väl, både till gagn för dina efterlevande och för att kunna ge till mindre bemedlade både här och utomlands. Är du i färd med att köpa nåt “onödigt”, lyssna en gång extra med Gud. Jag är tämligen säker på att Gud inte kommer vara med på att du sprutar ner din krogomgivning med champagne à 1200 kr/flaskan.

      (Reply)

 6. wildwest skrev: “samtala med några goda kristna vänner innan du tar såna drastiska beslut. Annars – förvalta dina jordiska tillgångar väl, både till gagn för dina efterlevande och för att kunna ge till mindre bemedlade”

  Ja, det skriver jag under på.

  Jag har skrivit om det förr, men tar det igen.

  När jag var ung tonåring fanns det ett gammalt pastors/evangelist-par från högt uppe i Norrland med i församlingens utpost i Vällingby.

  Den gamle pastorn/evangelisten berättade en gång att han inte gav tionde. Det var litet grand chockerande nyheter, tyckte jag då. Men han berättade att han däremot ställde allt till Herrens förfogande.

  Det handlar varken om tvång till givande eller romantisk altruism. Det handlar bara om att det faktiskt kan vara en välsignelse att få vara i en sådan tjänst att högra handlen varken vet eller bryr sig om vad vänstra handen ger.

  Men detta måste komma naturligt och helt utan tvång. Annars leder det inte till välsignelse och tacksamhet.

  Vi får väl se hur det går med ekonomin. Mycket kan vi ändå inte göra åt den.

  /Kjell

  PS. Du är välkommen att ta upp eventuella resplaner per email. Vore trevligt att träffas.

      (Reply)

 7. Jag tycker verkligen ,vi kan, och bör hjälpa ,tredje världens fattiga människor ,och var helst ,man mötter en fattig, och utsatt ,och liddande människa, eller vilse, eller förhärdad i synd ,och villolära, och villfarelser och sekterism ,och löng och ont, och det okulta och självisk …

  Men att mission med evangeliet till tro på Jesus, och uppbyggnad av församlingar ,av de som blir frälsta troende kristna ,och leddarskap för dem , av missionärer sända av Gud …Och ibland dem själva , som kan ta över , när de som kallats ,och tagit emot sitt kall, som Herrens tjännare ,och trännats ,och förberets för det, och blivit mogna och reddo för ansvaret …Och befunnits vara förtroendet i Gud värdig och mogen och trogen…Även gäller väst och Sverige och den rika delen av världen och inte bara den fattiga …

  Och jag tycker verkligen, att ska man ge nåd till hjälp , och sända till den fattiga delen av världen , men inte bara till dem ,utan till hela världen , och sända missionärer ,som är kallade och reddo ,för ett sånt ansvar från Gud ,till alla över allt och den fattiga delen av världen …

  Och göra lärjeungar och Herrens tjännare och församlingar i Gud ,från Gud, av de som vill.Som i sin tur , når fler ,och omvärlden… Och med mission med …Med tillväxt och mognad och nya församlingar…Som kan i tron leva med och av Gud som Gud vill…. Och bli självständiga församlingar och lärjeungar och tjännare , de såväl som moderförsamlingarna … Så vi kan bemötta mottstånd och prövningar och problem .Och övervinna igenom tron på Gud ,enligt Guds Ord bibeln…

  Jag tycker verkligen vi Kristna, och alla , i den rika världen ,och över allt , ska bistå med ekonomisk hjälp, och allt Gud vill, för att det ska bli möjligt med en god och trygg och lyklig och välsignad och säcker tillvaro i Gud , och efter behov alltid .Och gennerös och fredlig civilisation och församling i de fattigare och mer utsatta delarna av världen, men också i övrigt i världen och i Sverige med …Guds frid och Gud välsigne er ,vi behöver mission även här, och i hela världen ….Ronny

      (Reply)

 8. Ronny, håller helt med om att vi ska bistå där vi kan. Men frågan är om vi verkligen når de vi vill nå när vi skickar våra hårt ihoparbetade pengar med en biståndsromantisk tår genom ordinarie kanaler: via skattsedeln och SIDA, via Röda korset, Rädda barnen etc? Vi är inte uppmanade att vara blåögda och naiva: “varen nyktra” skriver Bibeln och menar med det inte bara att en halvliter Absolut är för mycket.

  En av mina bästa vänner jobbar i biståndssvängen och vi har ofta diskussioner i detta ämne. Hon är inte blåögd. Utan medger utan omsvep att biståndsverksamheten är en egen industri som inte vill ha insyn mer än andra myndigheter o företag och man vill inte heller vara med om neddragningar eller uppsägningar. Därför kämpar man med näbbar o klor mot förändringar i biståndets utformning. Det drabbar ju många löntagare i Sverige när de förlorar sina jobb här.

  Kristna ska ovanpå sin barmhärtighet också vara klarsynta och sanningsälskande. Meningen är ju att världen ska bli bättre av att vi finns här på jorden som kristna, ända till Jesu återkomst. Klarsyntheten gör att jag inte ställer upp på några enprocentsmål. För när det inte finns vettiga projekt att stoppa pengarna i så går de till vad som helst, annars har man inte uppfyllt budgetmålen och målet kommer ifrågasättas i nästa budgetomgång. Det är mina skattepengar som jag inte helt frivilligt har lämnat ifrån mej! Det är ingen annans odefinierade egendom.

  Men med mina pengar göder vi diktaturer, vi snedvrider kulturella mönster, ändrar matvanor, relegerar folk till sysslolöshet och apati, vi understödjer internationell terrorism och ljusskygg vapenhandel, vi ser till att diverse lyxbutiker i Paris, London och Zürich får sälja gott till en uppsjö av afrikanska diktatorer med familjer och anhängare som tagit hand om det jag förmedlat. Förklara för pingstvännen tant Signe, 94 år, att hon bidrar till en ny Kalasjnikov eller delar av en Diorväska för 35,000. Hon som lever på kaffe och Göteborgskex. Men så ser det ju faktiskt ut.

  I min ungdom kom församlingens missionärer hem, ofta äldre tanter (positivt uttryck) med stort hjärta för barn, de visade häftiga filmer på zebror och giraffer när kyrkan var mörklagd på kvällen (det var för ljust på söndagsförmiddagsmötena), så man fick vara uppe länge och gå med farfar eller pappa medan småsyskonen hade lagt sej. Där var det verkligen möjligt med direkt påverkan. Personliga kontakter med de egna missionärerna som kunde förmedla gåvorna direkt till sina skolbarn och sjukhus i Lemera och Bukavu. Hitta nåt sånt och jag ger av hjärtat gärna! Men i bössorna på stan stoppar jag ingenting.

      (Reply)

 9. Några reflektioner om det här med pengar…

  – Det finns människor som säger att för dem betyder pengar inte så mycket. Men min slutsats är, utifrån att under decennier arbetat med andra människors pengar, är att detta i regel är just en deklaration på motsatsen. De som är generösa bara är det, i handling, och talar inte så mycket om det.

  – Många säger att de inte ger till diverse insamlingsändamål, till följd av det ena och det andra korrupta skälen. Högst förståeligt. Men behoven och fattigdomen finns runt hörnet för den som vill se det. Egoismen finner många förklaringar, men generositeten har inga och är orationell, kärleksfull, och dessutom aldrig skrytsam.

  – Ett gott förvaltarskap är en god sak. Men detta är i huvudsak inte en monetär ekonomisk fråga.

  – Sparsamhet är en dygd, men har aldrig konsekvenser mot andra, vilket snålheten och girigheten däremot har.

  – Pengar är det enda den fattige har. O, vad befriande det blir, när Jesus Kristus får regera mitt ibland oss fattiga människor.

  MVH / Sefast Tronde

      (Reply)

 10. Jag bara misstänker att den kommande världesledaren kommer att adressera just den problematik du lyfter fram. Och han kommer att komma med radikala omfördelningsprogram, och kontrollera vad folk köper och säljer.
  Det blir kanske ett Robin Hood-scenario på världsnivå?

  Och världen kommer att beundra honom.

      (Reply)

 11. Ingela,

  Ingela, jag tror att en sådan världsledare skulle få hela den rika världen emot sig, ty människan är egoistisk och världens rika skulle aldrig gå med på att börja dela med sig av det man roffat åt sig på de fattigas bekostnad.

      (Reply)

 12. Jakob Bernhardsson: man önskar Du hade rätt, men dessvärre syns redan många tecken på denna världsledare och utvecklingen går åt det hållet, inte det motsatta.

  Framtidsscenarierna mina banker ger mej handlar om en kontantlös gemensam världsvaluta. It-säkerheten går mer och mer åt gemensamma lösenord – jag använder 8 bankdosor i jobbet etc, hur ska man hålla reda på alla user-id och lösenord? Risken att tappa bort dosor och kort gör inopererade chip mycket praktiska, såna finns redan för några high-tech nattklubbar, såna används redan för hundar o katter. RFID-tekniken på mobiltelefonen (ett litet chip som avläses vid t ex dörrpassering) finns redan, jag använde det nyss för att komma in på kontoret.

  Det jag beskrev för ett tag sedan om att de stora kortföretagen (Visa, Mastercard, Diners och American Express dominerar hela världen!) kan stoppa s k merchant id’s, dvs de kundnummer som är upplagda för att ett företag ska kunna begagna sej av kortföretagens tjänster, det har redan inträffat med s k barnporrsiter. Behjärtansvärt kan tyckas, men tänk på perspektiven! Kontanthanteringen kostar 14 miljarder bara i Sverige, den vill man bort ifrån. Här leder vi världsutvecklingen.

  Lägg därtill antiterrorbekämpning och ständigt hårdare penningtvättsregler och du har mycket snart ett samhälle som bara arbetar med kort eller chip, det går nämligen att kontrollera elektroniskt. Den som inte passar in i mallen (t ex troende kristna abortmotståndare, kritiker av homosexuell livsstil, israeliska medborgare etc) kan spärras av antingen kortföretagen, antiterrorist- eller penningtvättslagar. Som bekant behöver man inte ens ange skäl till förundersökning enligt många antiterrorlagar.

  Jobbigt, säger någon, men då kan man ju handla bröd kontant av handlaren? Nej, för kontanterna är avskaffade och ingen tar emot varken dollar eller kronor. Då får jag väl ta yen eller pesos? Nej, det går inte för det finns endast en världsvaluta. Byteshandel? Ja, men det funkar bara vid personliga kontakter, knappast i en storköpskassa.

  Det finns alltså redan alla förutsättningar att skapa skräcksamhället som Bibeln målar upp. Ingen skulle tycka att någon av åtgärderna ovan är konstig till att börja med. Allt skulle bli effektivare, billigare, säkrare och bättre. Vem kan ha nåt emot det?

  Jag ser världsledaren stiga fram utifrån två scenarier. En global finansiell kollaps där bättre samordning behövs mellan skuldsatta länder (USA, EU) och länder med tillgångar (Kina m fl). Politikerna i EU visar med all önskvärd tydlighet att de inte kan lösa problemen vi har just nu. Att någon samordnar världens finanser, t ex någon variant av ny Världsbankschef, är inte otroligt.

  Ett annat scenarie är den globala uppvärmningen. Man kan skapa skräckscenarier (vi är på god väg) som gör att det vore politiskt självmord att inte understödja en global myndighet som samordnar utsläppsrätter o liknande (ett super-Kyoto). I och med det måste även industri och råvaruutvinning regleras. En sån global myndighet får enorm makt. Här kan säkert ske en finansiell omfördelning för att u-länderna ska komma ikapp i-ländernas miljönivå. Hur många skulle inte vilja se någon som “räddar planeten Jorden” från stigande vattennivåer? Det gäller att ha ögonen öppna, både de lekamliga o andliga…

      (Reply)

 13. Tack wildvest för din kommentar som jag tyckte var bra …

  Jag tror dock att vi behöver jobba på att vara generösa och medkännade och ge god information om rätt riktad insamlingar och stödd för behövande…Även igenom stat och samhälle och Kyrka etz ,förutom trovärdiga välgörenhetsorganisationner …Trots att missbruk, av meddlen förekommer…

  Jobbar vi efter förmåga på olika fronter ,där vi befinner oss i livet , kan vi nå framgång över hela ledden …Somliga inom topparna andra på breden och på gräsrottsnivå ,och bland människorna vi lever med …Och även väcka san medkännsla och genrositet och ansvar och trovärdighet ,och förhindra missbruk ,och alltmer kanske med tiden, om det lykas väl….

  Även om inte det inte alltid ledder till total framgång på hela bredden, utan även problem och misslyckande…Så bättre det som gör sig möjligt än inget , och så får vi lär oss att jobba ,och vara behjälplig med ,att avstyra det ,som går till egosim och korumption och vapen handel samtidgt ,och försöka få våra resurser rätt riktade mer ….

  Och med Gud och Guds nåds hjälp kan vi lykas, nå de behövande , med den nåd i Gud de behöver , och vi alla, och livet .Och Guds församling och församlingar med rätt information vägledning och hjälp som når fram …Och få fler och fler engagerade för ,och även avslöja det onda ,och korumpta, och som skor sig, och få hejd på….

  På Guds vis och alltmer om vi inte ger upp , tror jag, och även visa på ,att även de som står för ondskan ,kan vi ge möjlighet att bättra sig …Och nåd, som vi kristna som tror på Gud brukar säga….Och att det finns barmhärtighet att vänta ,för den som felar ,om den vill bättra sig med, och för alla…Kanske fler då ville tänka sig det som en möjlighet , även bland topparna och vanligt folk ….Även om man gått långt över grännsen…

  För om det enda man kan få höra och vänta sig , är att man gått för långt, och bara dom och straff och hämd återstår ,och slutligen Helvetet …Hur många vill då ens försöka ändra inriktning när man gått över gränsen…Nej har det gått så snett ,så man tror att det inte finns nån återvändo till ett bättre liv ,eller att få nåd av Gud att komma till honom och himlen ens …Då kanske man fortsätter i sin synd och ondska och förblindelse till det bittra slutet…Men får man hör om hopp och nåd och kärlek som aldrig förgår …Då kanske man vill ändra sig…Mottsatsen tror jag kan ledda till uppgivenhet och hopplöshet och social kollaps av samhället och korumption och laglöshet etz .etz. av elände ,Hos folk och länder och enskilda …Och om de som inte har reurserna inte vill dela med sig…

  Jag tror att bön och positivt egagemang och san information…Kan vända på en negativ trend, så den går in i en positiv trend tillslut förhoppningsvis, i längden…

  Men kastar vi in handucken och ger upp ,då är det kört om vi inte reser oss upp igen…Och hur tufft det än blir ,om vi reser oss upp igen ,och igen ,och aldrig ger upp… Så kan vårt liv i varje fall sluta med flaggan i topp trots allt … För vi lärde oss göra tillslut ,det vi borde, och lät inte det onda besegra oss ,utan övervann det, med det goda…Och förstod att Guds nåd är vår nästa, vän, och fiende, och oss, och livet mer än nog…

  Och för den som vill tro på Gud väntar ett hopp som inte kan tas ifrån vår nästa och oss… En bättre värld och ett bättre liv hos Gud i himlen …Där ingen korumption, eller nåt ont, eller vapenhandel , eller macktmissbruk, eller girighet finns ,eller nån orättfärdighet alls …Eller någonsin kommer att göra, och det är värt att kämpa trons Goda kamp för nästan och vän som fiende ja för alla …Med en liten försmak av Himlen redan på Jorden med Gud …Så låt oss inte ge upp att tro på det godda och göra och vilja ,och vara genrössa med vår meddel och pröva att rikta dom rätt…Och inte heller ge upp att tro Gud och Guds Ord nåd och mirakel kraft goddhet… För det ondas skull,Gode Gud som du vill i Jesus namn,amen

  Och så långt som möjligt nå förbi all orättfärdigheten och problemen och lösa problemen här på Jorden och i församlingen och angående sundheten i tron den sunda tron och läran … Så mycket vi bara kan så länge vi lever…. Guds frid och Gud välsigne dig !!! Ronny

      (Reply)

 14. @ Kjell och Wildwest med flera

  Många tankeväckande reflektioner här … Scenen kan plötsligt ändras. Vi i oljerika Norge är helt beroende av … precis olja som ni svenskar (sic!) hjälper oss att hitta i allt större mängder (Lundin Petroleum).

  Detta kan inte vara för evigt. En liten öppen ekonomi som den norska, är extremt sårbara. När den verkliga krisen kickar inn, hjälper det lite att ha en silversked i munnen och tänder av guld för att tugga när maten saknas på bordet.

  Är någon av er förtrogna med en amerikanska webbplats med namnet ”The Economic Collapse” (- Are You Prepared For The Coming Economic Collapse And The Next Great Depression?) Om inte, ta en titt här:

  http://theeconomiccollapseblog.com/

  Är nyfiken på vad ni tycker om budskapet där. Detta är min svarta morgon lektyre i en grym, orättvis värld.

      (Reply)

 15. wildwest,

  Jag håller med dig ,att det du beskriver är potisentiellt möjligt utifrån det du beskrivit ….Men nåt som jag funderat på om Antikrist och vedermöddan…Är ,det är ju en mycket kort och allvarlig tid , i histiorien ,som ska komma , och är ca 7 år tror jag …

  Men att det inte för den skull gör tekniken och säckerhetsytem och de politiska systemen …. Som byggs upp innan det sker ,även det ekonomiska, till nåt skadligt ,som man abolut ska avstå…

  Inte föränn macktmissbruk förekommer…

  Och en slutgiltig värsledare tar över ,som är Antikrist, och kräver åtlyddnad av sig, och sin mackt…Och att man tar hans tal, på höger handen e,ller panan 666 etz…

  Men det hindrar ju inte ,att för det sker ,kan det komma ,flera sånna värdsleddare, i många år , för honom … Och att man igenom politiska system som utvecklats ,och demokrati , fått det hela , att fungerar ,och det är till viss nytta ,trots vissa svårigheter … Tills mackten svänger över ,till en sån värdledare och sytemet blir totalitärt …Med Antikrist som den slutgiltige leddaren under vedermöddan…

  Sån har jag tänkt på det men det är ju bara en reflektion tanke…Och för att motverka ,om det skulle kunna var så ,som jag funderat på det ,hysteriska ideer ,och opion för ,som kan komma och ställa till det ,mer än nödvändigt…För den tiden, Vedermöddan ,och tid som kan vara, för det …Kan nog bli nog så besvärlig ändå , än att vi i tillägg ska komma, med egna och andras och djävulens löngner och villfarelser , och Kyrkohistioriens och samtidshistioriens ,och påhitt i frågan …

  Som om så mycket annat om tron på Gud och bibeln och livet och församlingen…Det gör vi ingen nytta eller glädje med …Bara Guds nåd och sanning i frågan och om allt….Så detta är nåt som jag önskar Guds klarhet i också, och en öppen fundering och fråga i ämnet bara… Guds frid ….Ronny…

      (Reply)

 16. NorskaBent: Jag avstår för det mesta för att läsa alla dessa spekulativa siter som finns om jordens undergång. Det räcker ofta långt att använda sitt sunda förnuft och läsa dagstidningarna. Det är skrämmande nog.

  Vad länder som Sverige och Norge ska tänka på är något som Stanley Sjöberg brukar skriva om: att klara sin egen matförsörjning av basföda. Ibland ligger det nära till hands att se livsmedelsproduktion som en industri bland andra, vi har ju dagligen blinkande noteringar över terminspris på kaffe, kakao, apelsinjuice, fläsk osv. Men mat och rent vatten är ett grundbehov. Långt fram på 1900-talet hade Sverige ett totalförsvarsmål att vara eller snabbt kunna bli självförsörjande på livsmedel. Det har man frångått. Det är allvarligt. För övrigt så lever både vi och Norge i en priviligierad värld. Vi kan utvinna el från vattenkraft, vi kan elda ved för uppvärmning, vi har rent vatten i överflöd, vi kan fiska. Men vi borde också se till att vi klarar av vår egen livsmedelsförsörjning av mjölk, smör, bröd, kött, potatis etc. Då klarar vi vår överlevnad även om vi kanske katapulteras tillbaka till 1920-talsstandard.

  Ibland undrar jag varför våra länder är så välsignade. Vi är ju trots allt oerhört sekulariserade numera. Säger jag det till min mor så spänner hon ögonen i mej och säger att jag inte ska grubbla över det utan istället tacka Gud för att det är så! Jag försöker.

      (Reply)

 17. wildwest skrev: “Det jag beskrev för ett tag sedan om att de stora kortföretagen /../ kan stoppa s k merchant id’s, dvs de kundnummer som är upplagda för att ett företag ska kunna begagna sej av kortföretagens tjänster, det har redan inträffat med s k barnporrsiter. ”

  Det är väl just detta som är det luriga.

  De allra flesta förändringarna kommer att vara nödvändiga och/eller välkomnade förbättringar.

  Det så kallade “vilddjuret” kommer knappast att se vilddjurs-aktigt ut.

  Snarare som en världsräddare, hyllad av alla.

  /Kjell

      (Reply)

 18. Precis, Kjell. Det är det som gör det just “lurigt”. För vilken kristen (och många andra) anser inte att ett stopp för barnpornografi vore bra, och vem anser inte att sänka jordens medeltemperatur för att rädda lågt liggande landsändar vore bra. Vem anser inte att mer effektivitet i finansvärlden inkl mer kontroll så att inte maffia, korrupta stater och andra kan tvätta pengar vita är bra? Alla, även jag, måste gå med på att detta naturligtvis är bra.

  Men det som för ett par årtionden sen verkligen var rena effektivitetsförbättringar, där man inte kunde förutse några bigbrother-scenarier, det är idag framme vid den tidpunkt då allt är möjligt bara politiker beslutar på ett visst sätt, bara de får minst 50% av sina parlament att rösta ja. Scary.

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *