Personligt vittnesbörd – trosrörelseskada

Detta vittnesbörd skrev Jörgen Milton hos Berndt Isaksson den 18:de Juni. Med Jörgens och Berndts godkännande publicerar jag det här som gästblogg.

Trosrörelsen förstörde min relation med Jesus.

Det låter hemskt att säga, men det är helt klart ett faktum. Jag tycker det är bra att trosrörelsens och andra rörelser granskas i sömmarna. Vi har hört om förfärliga uttalanden och händelser när det gäller personer som Ulf Ekman, Benny Hinn, Reinhard Bonnke mfl. Jag börjar ändå förstå allvaret av den villfarelse dessa förkunnare förmedlar.Själv växte jag upp i trosrörelsens vagga, och började på Livets Ords bibelskola. Som många andra fastnade jag i tankegångar om att stå i tro, gå emot djävulen osv.

Denna tonårstid, kantad av psykiskt mörker och allvarliga känslomässiga problem, gjorde sådan skada att jag idag tjugo år senare fortfarande inte har repat mig.

Många gånger tror jag mig vara återställd, och börjar hoppas på att allt ligger bakom, men sedan behövs det så lite för att vara tillbaka i tankegångarna igen. Trots att jag idag vet, vad sanningen är har jag oerhört svårt att se genom mörkret.

Under alla dessa år har jag ändå sett Guds kärlek och nåd och har fått vara med om att starta upp ett missionsarbete i sydindien som jag driver sedan 1995. Jag har sett Guds plan på många sätt bli förverkligad, trots det kan jag fortfarande inte släppa det mörker som kommer mot mig.

Jag har genom åren fått förbön för detta, med uppmaningar om att jag kommer att bli helad. Fortfarande har jag inte sett något av det, och tror tyvärr att jag kommer få leva med detta resten av mitt liv. Lika väl som en diabetiker får ta insulin för sin sjukdom, får jag ta medicin för min.

Mitt i allt detta upplever jag ändå Guds kärlek, och har idag slutat sträva efter helande. Jag vet att han älskar mig lika mycket oavsett om jag är sjuk eller frisk. Och han använder mig ändå, trots allt. För kraften fullkomnas i svaghet.

Varför skriver jag då så utlämnande om mitt liv. Jo därför att det kanske kan hjälpa någon att ta varning av detta, och inte beblanda sig med de villoandar som är verksamma i svensk kristenhet och undervisningen idag.

Jag längtar tillbaka till den äkta sanna förkunnelsen om synd, rättfärdighet och dom medan talet om masshelande, uppenbarelser mm står mig upp i halsen. Ibland kan jag inte ens besöka bloggarna eftersom jag känner en sådan helig vrede mot allt osunt som florerar.

Som sagt denna undervisning har förstört hela mitt liv, och om inget drastiskt inträffar kommer jag att få leva med det livet ut. Det var priset jag fick betala.

Ni får gärna komma ihåg mig i era förböner.

/Jörgen

Ett PS från Jörgen:

Just nu håller jag på att skriva en bok, om villfarelsens ande och hur den idag påverkar svensk kristenhet. Läs gärna också om vårt missionsarbete.

Views: 65

35 thoughts on “Personligt vittnesbörd – trosrörelseskada”

 1. Hulda,

  Kära Hulda,

  “Jag fick kämpa hårt för att få min tro tillbaka”.

  Ja, visst är det tragiskt att en villolära, kan förstöra så mkt, för så många!

  Det är en smärtsam läxa, men det finns oerhört mkt att lära av den, som vi kommer att ha nytta av, resten av livet!

  Det gläder mig att du inte gav upp, inte lät det onda triumfera. Detta var vad den gamla ormen, hade hoppats på.

  Tron växer av denna kamp, även om man inte ser/känner det själv alltid. Du har lärt dig den hårda läxan att inte lita på allt som predikas och sägs. Hädanefter kommer du att var mera vaksam och pröva om det som sägs/predikas också stämmer med Guds Ord och Ande.

  Det finns i alla fall en, som aldrig kommer att svika oss, och till Honom får vi sätta vårt hopp. Han älskar oss och kommer aldrig att överge, sin egen lilla fåra hjord. Han är den Gode Herden. Och om/när ett får går vilse, så lämnar Han alla de övriga för att gå och leta upp detta enda. Så dyrbara är vi i Hans ögon.

  De sår du nu fått, vill Herren gjuta sin olja och balsam i. Var mycket inför Honom, i still het och i bön, tala ut med Honom som till en nära vän, om allt som känns tungt och svårt! Han kommer att visa dig vägar till att bli återställd. Ingen av oss går oskadda genom livet! Men vi vet ju att Han allena, är den som kan göra allting nytt igen. Detta är vår räddning i en många gånger ond och hård värld!

  Gud välsigne dig rikligen Hulda, både nu och i framtiden!
  Antonia

      (Reply)

 2. Jörgen,

  Tack att du öppet delar med dej av detta. Själv har jag aldrig varit inblandad i “trosrörelsen” och har därför endast personlig erfarenhet av dess frukter, samt teoretisk kunskap om villorna som predikas.

  Därför har jag en konkret fråga till dej, om du vill och kan besvara den. (Eller kanske någon annan som delar dina smärtsamma minnen.)

  Precis vari består det som binder?

  Du skriver ju: “sedan behövs det så lite för att vara tillbaka i tankegångarna igen. Trots att jag idag vet, vad sanningen är har jag oerhört svårt att se genom mörkret”

  Jag tror att svaret på denna fråga är av oerhört stor vikt dels för de många som idag har lämnat trosrörelsen men talar om “det goda den ändå hade med sig”.

  Och dels för de skadade som förlorat något dyrbart och inte sällan faller offer för andra sektariska läror.

  Jag ser tre sorters frukter av skadan.

  1. De som ser sig själva som lyckade och endera stannar i trosrörelsen eller tar med sig baggaget och öppnar egna sekter.
  2. De som bakfulla söker sig till andra sekter där Herren förringas eller människan upphöjs.
  3. De som skadats så att de sitter hemma och aldrig mer vågar lita på församlingsgemenskap.

  Herren välsigne dej och andra som bryter tystnaden och kommer ut i ljuset.

  Grupperna 3 och 2, ovan är viktiga missionsfält!

  /Kjell

      (Reply)

 3. Jörgen,

  “Du skriver: “sedan behövs det så lite för att vara tillbaka i tankegångarna igen. Trots att jag idag vet, vad sanningen är har jag oerhört svårt att se genom mörkret”

  Tack för att du delar med dig, Jörgen! Många har ju samma upplevelser, men kanske känner skam, skuld för vad de har varit med om, och därför inte vågar berätta. Just dessa känslor är nämligen något som alla villoläror rider på. Och därför, tror jag, att det är oerhört viktigt att man kommer ut i ljuset och börjar samtala om detta. För då blir mörkrets makter avslöjade och nytt ljus kan bryta in.

  Gud är trofast, glöm aldrig detta, Jörgen!

  Välsignelse,
  Antonia

      (Reply)

 4. Tack Jörgen för att du delar med dig!

  Jag har själv erfarenhet från min barndom och tonår från Trosrörelsen, men lämnade självmant allt vad kyrka heter, redan som 15-åring.

  Det jag upplevde var att alltför mycket fokus lades på onda andar, och Satan. Och jag kände stark ofrid över hur de använde tungotalet som “krigsspråk” gentemot Satan och de onda andarna. Konsekvensen av allt fokus på det onda blev att jag blev rädd, och trodde att de onda andarna var efter mig hela tiden, och att Gud inte kunde göra så mycket åt det. Så det enklaste blev för mig att bara lämna alltihopa. Jag orkade inte helt enkelt.

  Sedan var de dessutom starkt religiösa, och fokuserade mycket på det yttre, såsom klädsel och musik.

  Jag tror att vi gör bättre om vi fokuserar på och fyller oss mer med det goda, än det onda. Vi ska kunna vila som barn, trygga i vår Faders famn. De onda andarna kan inte hoppa på oss, och besätta oss hur som helst. Det vi istället ska vara vakna för är att stå emot begär, och “onda” tankegångar – att vi håller fast vid Ordet och att vi följer kärleksbudet.

  Det är nog gott det som Paulus säger i Rom 16:19-20: “…ni skall vara förståndiga i fråga om det goda och oskyldiga i fråga om det onda. 20 Fridens Gud skall snart krossa Satan under era fötter. Vår Herre Jesu Kristi nåd vare med er.”

  Det är alltså inte vi som ska krossa Satan, utan det är Fridens Gud själv. Och det enda vi behöver vara förståndiga över är det GODA, inte det onda.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 5. Antonia Berglund,

  Antonia, jag blir ofta tårögd och varm i hjärtat av det du skriver. Jag tror du utstrålar mycket av den kärlek som Gud känner för oss. Den kärlek som drar oss med “lena kärleksband”. Den kärlek som vi alla törstar och hungrar efter, och som finns där att ta emot.

  Hos 11:4
  “Med lena band drog jag dem, med kärlekens band, jag var för dem lik en som lättar oket över deras nackar, jag böjde mig ner till dem och gav dem mat.”

  Fortsätt förmedla kärleken! Den är som balsam för trasiga själar.

  Frid,
  Eva Helen

      (Reply)

 6. Tack Jörgen och andra som VÅGAR berätta om den smärtsamma erfarenheten från trosrörelsen. Många som har liknande erfarenheter lever alltjämt i fruktan och vågar inte ens berätta om vad de varit med om. Gud välsigne er, för ert vittnesbörd kan bli många fler till hjälp.

      (Reply)

 7. Själv hamnade jag i trosrörelsen på ett tidigt stadium. Det var redan innan Livets ord bildades har jag för mig.
  Det som för mig föregick detta var en turbulent tid där två nära vänner gick bort under tragiska omständigheter, samtidigt som vår yngste sån var nära att gå bort under en tids sjukdom. Parallellt med detta övertog vi (min fru och jag) våra föräldrars företag.
  Det var en mycket pressad tid där vi genom en nära vän hamnade i bönesamlingar där vi drogs in i detta nya och turbulenta som trosrörelsen utgjorde.
  Jag medger att jag var naiv och blåögd. Idag försöker jag vara betydligt mer observant.

  För att göra en lång historia kort så slutade det för min del med utbrändhet och djup depression. Har lite svårt att bedöma nivåerna på depressioner, men det var så svart det kunde bli. Har bland annat ingen förnimmelse av att jag hade någon sömn under det första året, vilket i sig blev en kamp med långa ångestfyllda nätter(och dagar).
  Totalt så bedömer jag att det blev en tid av sju år där jag var mer eller mindre socialt handikappad genom detta. Utan dom lugnande medicinerna och psykologhjälpen vet jag inte hur jag skulle ha kunnat hantera denna tid. Det gick med knapp nöd.

  Under tiden fortsatte detta “segertåg” från vilket jag ramlat av. Bildlikt kändes det som att sitta utefter rälsen och se och höra tåget dra vidare. Tankar av fördömelse fanns där hela tiden eftersom jag inte platsade i denna “väckelse”. Ingen frågade efter mig, telefonen blev helt tyst.
  Nu skriver jag inte detta av något hämndbegär, jag vill helst glömma det, men detta är en del i den Svenska väckelsehisatorien som vi aldrig gjort upp med. Mitt hjärta gråter när jag tänker på alla dom som av oförstånd och naivitet dragits in i och fått sin barnatro söndertrasad. Där den tillit till Jesus man tidigare hade kan vara svår att hitta. Samtidigt som människor far mycket illa så är trosrörelsen etablerad i de fina kretsarna idag. Hur är det möjligt? När skall någon sätta ner foten och säga att nu får det vara nog.
  Hes 34:1-10

  Mvh/Sven-E

      (Reply)

 8. Sven-E,

  Tack för dett hjärterörande vittnesbörd. Med tårar i ögonen skriver jag denna reaktion. Det hade kunnat vara en gästblogg, så innehållsrikt är det.

  Jag tror att det finns “förebedjare” som läser här. Min bön är att bloggen skall få vara till helande i denna sena tid.

  Den andliga skymningen faller snabbt just nu. Det enda vi ännu kan göra är att vara ärliga vittnen och lita på att vår storebror Johannes visste vad han vittnade om i sitt första brevs första kapitel, verserna 4-7:

  Och detta skriver vi för att vår glädje skall vara fullkomlig. Detta är det budskap som vi har hört från honom och som vi förkunnar för er, att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom. Om vi säger att vi har gemenskap med honom och vandrar i mörkret, så ljuger vi och handlar inte efter sanningen. Men om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, så har vi gemenskap med varandra, och Jesu, hans Sons, blod renar oss från all synd.

   
  Jag vet att vi just nu utmanar onda andemakter, men frukta inte! Dessa varken kan eller vill komma in i det “ljus” som Johannes skriver om. Det finns inga onda andemakter som kan skilja oss från Herren, utan vår egen medverkan.

  Sedan vill jag peka på det du skrev: “Under tiden fortsatte detta ‘segertåg’ från vilket jag ramlat av. Bildlikt kändes det som att sitta utefter rälsen och se och höra tåget dra vidare. Tankar av fördömelse fanns där hela tiden eftersom jag inte platsade i denna “väckelse”. Ingen frågade efter mig, telefonen blev helt tyst.”

  Själafiendens surrogat för väckelse är just att blåsa fanfar för alla som “segertågar” in och tiga som synden om alla som skadade, tyst försvinner genom bakdörren.

  Herren välsigne dej och de dina. Jag tror att du kommer att få uppleva detta rent praktiskt.

  /Kjell

      (Reply)

 9. Tack Kjell.
  Vad bra att denna fråga kom upp, även om det känns svårt att tala om det, men det är hög tid att vi börjar se saker för vad dom är. Skall Guds rike utbredas så måste vi vara ärliga och köra in det här tåget på stationen för översyn och fråga oss, står allt rätt till? Är det Jesus som är loket, eller varför skenar det tygellöst? Vad är orsaken till att folk ramlar av (Mitt ok är milt, och min börda är lätt, säger Jesus)? Var är dessa stupade idag? Sitter/ligger dom fortfarande sargade utefter spåret? Söker vi upp dom? Min uppfattning är att det är vår skyldighet att söka upp dessa och försäkra oss om att dom får den vård dom behöver (Luk 10:30-37), inte bara kasta upp dom på tåget igen. Själv så får jag fortfarande ångest varje gång jag hör skramlet från detta tåg och jag undrar hur många fler som lever i samma situation i vårt land idag. Vad skall vi göra med dessa när Jesus kommer tillbaks? Skall vi gömma dom och låtsas att dom inte finns? Eller skall vi säga att dom får skylla sig själva eftersom dom inte hade tillräcklig/rätt tro? Jag är övertygad om att dom flesta, gjorde detta av kärlek/längtan till Jesus. För att dom ville vara nära honom. Därför är de våra syskon i Herren, och det duger inte att vi försöker glömma dom i skamvrån.

  Mvh/Sven-E

      (Reply)

 10. Tack, Jörgen, och alla ni andra, som ärligt och utlämnande berättar om smärtsamma erfarenheter. Att ni ändå ‘hänger kvar’ i förtröstan på Jesus, är ett vittnesbörd som förhärligar Honom, och som kommer att övervinna den onde.

  Sa inte Job ungefär “Though He slay me, yet will I trust Him”?

  Genom allt är Han trofast.
  mvh, ingela

      (Reply)

 11. Sven-E skrev: “Vad bra att denna fråga kom upp, även om det känns svårt att tala om det, men det är hög tid att vi börjar se saker för vad dom är.”

  Ja, det var Jörgen som tog mod till sig och beslöt sig för att komma in i ljuset med sin sorg.

  Och just detta är viktigt. Det skapar gemenskap och öppnar en kanal för helande och förlåtelse i relationer.

  Jag ber och hoppas att flera skall ta locket av den sorg de bär på och följa ditt och Jörgens och Antonias exempel.

  Jag är absolut säker på att läkedom finns att få.

  Man kan faktiskt fastna i sammanhang som inte är bra, utan egen skuld.

  Men Herren vill frälsa oss ur denna, och annan bedrövelse.

  /Kjell

  PS. Och tänk om pastorer och äldstebröder i en sådan församling skulle få syndanöd, bekänna synd och be Herren och människor de skadat om helgjuten förlåtelse…..

  Kanske skulle det då kunna talas om väckelse!

      (Reply)

 12. Kjell,

  Hej jag har också varit med i trosrörelsen många år och lämnat den och tagit stor skada av att jag var med, men också blivit mycket välsignad igenom trosrörelsen.

  Och även i vissa frågor som jag trott var en välsignelse, men ändå inte var det vid närmare eftertanke… Det är det som kan vara svårt med att lämna det läromönstret med dess praktiska tillämpning…

  Att det är så övertyggande och ger verkligen en uppfattning om möjlig framgång för Gud och Guds Ord och Guds rikes utbredande och personlig framgång … För vem vill vara sjuk eller fattig eller ha några problem om den läran i princip lovar med lite troskamp och trosprinciper, om vi kämpar trons goda kamp.

  Fullkomlig hälsa och framgång och rikedom i privat livet, och i församlingen, och i världen, igenom evangelisation och mission i att vinna världen för Jesus Herrens skull med …Och om man tänker stort och bekänner sin vison sina mål och behov om framgång och helande och rikedom i privat livet och i församlingen och i att nå världen med evangeliet med framgång för Guds rikes skull… Då kommer det att ske, om vi lär, och inte ger upp, att vara positiva och tala och bekänna positivt …

  Och vara positiv till den läran för det är rätt lära om tron …Och motsåndet mot den kommer bara från köttet och världen och kristna som ännun inte förstår och ifrån djävulen… Så fortsätt att tro på den lär man ju år ut och år innan …Och bekänn ditt helande tills du får det och din ekonomiska välsignelse och framgång tills du får det etz…Och så läger man till nya läroideer på den lärgrunden om allt möjligt man tycker riktigt från Gud och utifrån sin tolkning av Guds Ord …Och Guds ord hävdas och läses och förkunnas så mycket och efterföljs som det tycks …

  Att den olärde eller den som blivit vilseledd kan knappt tänka sig att det skulle kunna vara nåt fel med förkunnelsen eller ett möte eller en vision eller ett tilltal… Eller ett projekt eller en kallelse eller tjänst eller en församling efter det läromönstret…Man kan bli helt övertyggad om att den läran rörelsen är renlärig…Och att kritiken är förföljelse för Jesus Herrens skull och Guds Ord och Guds viljas skull och inget annat i princip…

  Och så förkunnas också från deras talarstolar och undervisas på deras bibelskolor med …Och även ledarna är villseledda av sin egen undervisning och tjänst… Och samtidgt bekräftar den tjänsten och undervisningen med många vittensbörd …Och det är här det knepiga börjar för att det sker mycket övernaturligt och under inom denna rörelse med och man blir ledd också och med framgång för de trosprinciperna som sägs vara att var ledd av Guds Ande …

  Och till viss del så tror jag det är så med blandat med villfarelserna …Och i Sverige nuförtiden en något nertonad ursprunsglära och anpassning till ekuemnik numera med och kärlek och omsorg om alla som går lite väl mycket åt det tradtionella kyrkornas sida för att passa min smak i varje fall…Och så har Svensk Kristenhet i stort också börjat anpassa sig …Och då blir att ifrågasätta det man vet är fel i tro på Gud och Guds Ord …

  Och det man undrar över blivit nåt fult med … För vi ska ju leva i kärlek och enhet och inte dömma och splitra etz…Och då blir ju en del osäkra och anpassar sig …Och andra fortsätter och lever i sin osäkerhet …Och andra blir upprörda …Och del som blir upprörda går för långt med sin upprördhet och kritik …

  Och blir som en bekräftelse på att enhetsträvarna och trosrörelse har rätt… Det är då min erfarenhet …Sen när det gäller trosrörelsen … Så är den läran jag nämt innan om bekännelse av det helande och den välsignelse man vill ha innan det sker …Mycket trälbindande och förblindande och man kan bli mycket skickligt manipulativ med …

  Med att tala tro i form av ord som säger seger när andra säger nederlag, helande när andra säger sjukdom rikedom när andra säger brist och fattigdom och väckelse när andra säger att det blir nog inte väckelse eller att det stora avfallet kanske börjat …Dom lär att göra så att tänka och tala omvänt hela tiden….

  Och till slut är man övertyggad och fast i det…. För allt du säger och tror får du säger man …Och både Gott eller ont…Så även om det är en vis tröghet i det … Så menar man att talar och tänker jag bara positivt i enlighet med Guds Ord då får jag bara positivt med för eller senare ….

  Och negativt då får jag negativt med för eller senare …Så tron blir som en positiv munnens bekännelse medtod, mer en än relation med Gud, ledd av Gud enligt bibeln där Gud och man själv lär känna varandra som Gud vill …Och det speciella är att det verkar fungera också…Och det tror jag beror på att de är både kristna och följer Jesus och ber till Gud och följer Guds Ord …Och villolärare och villfarna och följer sin villfarelse och troligen djävulen med …

  Utan att de själva vet att det är så…Och en verkligt farlig sak med den läran som kallas bland annat munnens bekännelse …Är att även om du inte har tro för ditt under helande bekän det tills du får tro …Och när du fått tro har du det säger man …Och då ska du hålla fast vi den tills undret kommer…

  Även om det tar veckor och månnader och år …Och allt som försöker hindra är bara otro och tvivel och attacker från människor och köttet och världen och djävulen …

  Så man kan bli mycket lagisk och bunden till den läran och tvångsmässig …Och att ge upp att var så, och tro så och lämna den rörelsen, kan vara mycket, mycket svårt, när man blivit helt övertygad …Och till och med uppfattas som man håller på att avfalla från Gud…

  Så blev dett för mig och är min erfarenhet i varje fall…Men som sagt jag fick mycket bra från trosrörelsen med… Sen så har ju inte Svensk kristenhet i varje fall så mycket jämförbart att komma med …Och det gör ju sitt till att man väljer den rörelse och stannar i med …

  För kristenheten i övrigt gör ju inte in princip så mycket lärjungar som tjänar och lever med Gud som Jesus och lärjungarna Gjorde och den första församlingen…Så det finns inte så mycket att välja på …Om vill leva av och med Gud som hans Lärjunge och tjänare och församling och med evangelisation och mission …Och bibelskola som kan rusta och sända en ut i segerik strid för Herren ….

  Så är man villig till det är det svårt att se några alternativ …Mer än att bli kyrkomedlem och bänknötare och traditionnel i nån bemärkelse och leva bara i stillhet mest, tyvärr … Men jag kan ha fel men det är min bild av det hela …Men Gud vet och kan vägleda oss rätt i sin nåd och sanning med hans välsignelse och frid med Gud om detta och allt. Och helt som Gud vill så vi vill det med …

  Om eller när vi vill det i Jesus namn amen…

  Frid Ronny John 14:6 ps 23 ps 103-104 bra ord att tro på för en levande relation med Gud och tro på Gud och 1 kor 13 kärlekens lov …. Och i denna fråga och 2 kor 5-6 och rom 3-8 …Och det gäller ju bådde drabbad och ansvarig, och som alltid om annat med …

  För utan att utgå från försoningen och tro hopp och kärlek och Guds nåd för försoningens skull, med Jesus som vår rättfärdighet endast i tro på Gud och Guds Ord av bara nåd igenom Gud bara och i Gud … Är detta omöjligt att bli fri och helt klar och trygg över som Gud vill …Jag vet för jag har verkligen kämpat med detta …

  Guds frid och Gud välsigne er !!!

  Ronny ps 103

      (Reply)

 13. Ronny skrev: “jag har också varit med i trosrörelsen många år och lämnat den och tagit stor skada av att jag var med, men också blivit mycket välsignad igenom trosrörelsen”

  Ronny,

  Jag hör och läser både nu och då att folk säger att de vill ta vara på det positiva de fått inom trosrörelsen.

  Och det går liksom inte ihop för mej.

  Att Herren kallar och frälsar även i dessa sammanhang har jag ingen som helst anledning att tvivla på. Han drar oss upp ur fördärvets grop hur den än ser ut, om vi vill det.

  Men då skulle jag tänka mej att man blir frälst trots trosförkunnelsens förkastliga läror, och inte tack var dem.

  Jag kan mycket väl förstå att det blir kvar ett band med bröder, systrar, vänner och bekanta som man fått i det sammanhang man verkat eller kommit till tro.

  Men måste man inte skilja strikt på de människor som finns med i en sekt, å ena sidan, och sektens läror å andra sidan?

  Kanske du eller någon annan kan förklara vad ni menar med “det goda och positiva och välsignelserika” ni fått och håller fast vid.

  Jag vill alltså inte förneka något utan bara försöka begripa.

  /Kjell

      (Reply)

 14. Kjell,

  Lite kort ska jag försöka beskriva vad som varit välsignat…

  Jag var nyfrälst först och främst när jag gick till min blivande trosförsamling Livets Ord 1986 ….Hadde varit frälst ca 3 veckor …Och för min del blev det en enorm upplevelse med den fina lovsången till Herrens ära och starka och frimodiga förkunnelse och tron på Jesus Herren och vördnaden för honom och kärleken till honom … Och Guds Ord bibeln och önskan att nå världen för Jesus Herren och att hålla ihop och dela allt med Gud med varandra …

  Och det första halvåret som kristen för mig var helt enormt …Fullt jämförbart med många kända kristnas vittnes börd …Och hela min familj hadde blivit frälst senaste 2 åren och del andra vi levde med då …Och min flickvän som var frälst men inte levde med Jesus kom tillbaka till Herren när jag vart troende döpt och jag fick andedopet med tungotalet …

  Och blev gift med min flickvän … Och det skedde så mycket under och välsignelse så det var bara helt underbart…Och vi rörde oss i två församlingar mest då och det var pingstkyrkan i Uppsala som vi var medlemar i till 87 , då vi gick över till Livets Ord…

  Och vi gick på alla inom hela kristenheten i princip kända förkunnares möten …Och fick lära oss i Livets Ord att leva i tro på Gud och vara ledd av den helige ande …Och vi fick så mycket vänner och ett så helt nytt och härligt liv mot innan så det var som natt och dag…Och vi vittnande som par och med Livets Ord flera gånger i veckan och över allt … På gatan i tvättstugan och för hela släkten och livets Ord på ett möte med …

  Och vi bad med folk till frälsning och helande och befrielse och gick på bön och möten kanske tre dar i veckan … Bönemöten, bönegruppsmöten, evangelsation och söndagsgudstjänster …Och på möten till andra Orter avlöste varandra …Och hela min familj och jag och min flickvän hadde blivit frälsta …Och vi tog hand om hemlösa och klädde och födde …Och så fortsätte det…

  Och jag åkte med en evangelist från oss till Polen och vi hadde flera väckelsemöten … Där flera hundra verkligen blev helade …Jag såg med egna ögon en blind kvinna få sin syn tillbacka efter 10 år … En skelögd 11 årig pojkes öga rätta upp sig på en halvmeters håll…Jag bad för fyra döva som monementant fick sin hörsel tillbaka …Och en man som kunnde bara se ca 6 meter framför sig som fick full syn…Och en äldre dam som kom med krycka, och ett ben som var 3-4 cm för kort med påbyggd sko för sin halthet skull för kort som växte ut när jag bad för henne…

  Och alla team medlemmarna sammanlagt 10 st med mig och elva med evangelisten …Var med om liknade starka under …Och de från värdförsamlingen där vi var först som var med och bad med …Och tror jag nån helt nyfrälst med…Och team-medlemmarna var från pingst och bapistkyran och livets Ord …Och vi bad på olika vis allihop…

  Men Gud öpnnade dövas Öron och helade blinda och och synskaddade …Och nån med skolios etz etz… Och flera tusen vart frälsta sammanlagt …Och en kväll ringde jag hem och då fick jag veta av min fru att min äldsta son ca 3 år då låg på sjukhus och kanske skulle dö…De visste inte riktigt varför ännu … Hela temet var just på väg på ett nytt möte …

  Och jag gick bort till Hissen mycket nedstämd och önskade jag skulle få möjlighet att prata med evangelisten… Så skulle min son bli räddad och helad tänkte jag om han och jag bad … När jag kliver in i Hissen kommer också han precis …Och han såg hur ledsen jag såg ut och frågade vad det var…Och jag sa som det var och under den 11 vånigar ner till entren bad han med armen runt mig …Att min son skulle få leva och bli frisk …

  Och jag fick en sån ro och trygghet så det har jag aldrig upplevt sen dess 1989…Och på mötet kom smörjelsen över mig och aldrig därefter har jag upplevt nåt liknade …Det var som en tjock olja över precis hela min kropp kändes som den var minst 5 cm tjock …Och när Christopher Alam fick Kunskapens Ord …Om att nån som hadde Hjärtfel blev just helad …Kände jag kraften gå rakt igenom mig till sytstern på min vänstra sidda … Som sträcker upp handen genast och vittnar om att det var hon …

  Och hans nästa kunskapens Ord var någon som har som grus i knäna …Och då känner jag det i mina egna knän och hur kraften går in i killen precis framför mig … Som sträcker upp handen och vittnar om att det var han …Och det skedde flera sånna helanden …

  Och jag var mitt i smörjelsen med detta tjocka lager av den Helige Andes Olja …Och dagen innan när jag bad för den kvinna som hadde en hälta på 3-4 cm …Kände jag den största kärlek till henne jag någonsin kännt till en människa och en vrede på hennes handikap …Och det var som jag såg rakt in i henne…Och med tre befallningar i Jesus namn att hennes ben skulle växa ut skedde det samtidgt som en röst sa varje gång nu räcker det …

  Men jag höll ut tills hennes ben växt helt ut i Jesus namn på några få sekunder …Och det vittnade hon om ifrån sen för alla ca 4500 personer som var där den kvällen …

  Och när jag kom hem till Sverige var den smörjelsen och tron på att Gud gör under med mig en tid …Och jag bad för några stycken som blev helade i Sverige med …Men så föll jag i omoral och fick en sån fördömelse så jag tappade detta till slut …Och senare var jag otrogen mot min fru och slog henne en gång …Och hon skilde sig från mig, sen var mitt kall och min tro slut…

  Och lite efter det tog min lillebror livet av sig och då kollapsade jag helt, och en tid efter det vart jag hemlös i många år och efter det förtidspensionär och lämnade Livets Ord 1998 då jag började så vagt förstå att det var en blandning av Kristen tro och villolära …

  Så det är först nuförtiden det blivit helt väl med mig och mitt Kristna liv igen …Men en sån tro för under och frimodighet och evangelisation och skärpa som jag hadde då och lyckligt liv så länge det varade med frun och barnen… Som de första 5 åren jag var frälst och med i Livets Ord då 86 -91 … Det har jag inte ännu igen ..

  Men ett mycket långt lidande och tvivel och fruktan och förkastelse sen jag blev skild 1991 …Och jag tror att problemet är delat mellan min bakgrund och mitt eget liv och villfarelserna från Livets Ord …Men det fanns även detta andra i Livets Ord med …

  Och det är många fler än jag som upplevt det med …Och det är det man nog menar bland annat om “det goda och positiva och välsignelserika” ni fått och håller fast vid. Som du beskriver en del av oss påstående om det…

  Jag har valt att hoppas framtill de blev mer ekumener att det Goda från Gud skulle övervinna det onda där …Och jag bad och önskade att de skulle bli mer öpnna för omvärlden och andra Kristna och församlingar…Och när det först började hända tyckte jag det var positivt …

  Men när de började anpassa sig för mycket enligt min mening ångrade jag att jag bett Gud om en större öppenhet bland dem…Men så för nåt år sen tyckte jag det var bra ändå även om de trevade i mörkret något… För de var så sekteristiska på min tid … Så jag började se på det som nått positivt deras öpnare förhållande med andra och andra sammanhang…Och hoppas att de hittar vägen bättre till slut… Som vi alla …

  Så ser jag på det … Gud välsigne dig och Guds frid !!!

  Ronny

      (Reply)

 15. Föresten min då 3 årige äldste son blev helad och var helt frisk och fick åka hem nästa dag från sjukhuset… Så viste har Gud även hört oss trosrörelse kristna och Livets Ordares böner med …Även om vi farit vilse en del med …

  Men det var det många Kungar och tjännare i gamla och nya förbundet som Gjorde och bättrade sig tillslut igen … Allt från Abraham till Mose till Simson till David och Salomo…Och Petrus i det nya förbundet som föll tillbaka till lagen som det står om i Galaterbrevet …Och Även Palus andlige Far Barnabas och alla de kristna Judarna i Galterförsamlingen …Och Petrus i det gammla då han förnekade Jesus tre Gånger …

  Och då 15 år senare efter Jesus uppståndelse från de dödda efter sin försonnings död med Gud på Korset som Jerusalems församlingens herde … Föll Petrus igen tillbaka till Lagen … Så Palus vart förmana honom öppet i församlingen…Så det kanske inte var så heliga alltid i den första församlingen heller …

  Och vad var det Paulus själv kämpade med som han skriver om i rom 7 att det jag vill göra, gör jag inte, utan det jag inte vill…Kanske han föll av till lagen och sin farism ibland …Och fick kämpa med att den rättfärdige ska leva igenom tro …Med sitt ego som farise som ville klara det i egen kraft…

  Och i gammla för bundet fans en Kung som hette Mannas tror jag som ledde hela Israel till avfall till att tillbedja hela himlens härskara …Och offra barn till molok … Så Gud dömde Israel och Honom … Så de vart besegrade av Babylons Konnung ….Och han sattes i fängelse …Och då började ödmjuka sig under Gud och be om förlåt för vad han gjort….Och då står det att när Gud såg han ödmjukade sig så under Gud lät han honom bli fri och Israels Konung igen ….Och då ledde han hela Israel tillbaka till Gud igen… Det står om honom i nån av Konungaböckerna och även i en av Krönikebökerna …

  Och så brukar jag tänka på den lärare i tron vi ofta respekterar …Vilket är rätt för sin undervisning och rättfärdigörelse i tron Martin Luther …. Men gjorde han bara gott…Hur många vet att han skrev en bok, där han kallade Judarna för världens avskum som ledde till förföljelse av dem …Och det som var än värre , att den bidrog till förintelsen , för Hitler använde bland annat den Boken som underlag för att berättiga förintelsen …Och så förföljde Luther troendedöpt till blods ….

  Men trots dessa hans villoläror och illgärningar, och att han höll fast vid Katolsk Kyrkans barndop och vis liturgi …Och tror jag att Jungfru Maria inte fick egena barn utan var evig Jungfru …Och det Gjorde John Whesly med …

  Men brukar vi kalla dem för villolärare, vi prostestanter och frikyrko kristna …Nej utan som de främsta lärofäderna i tron näst bibeln istället… En Kristen eller lärare i tron och ledare kan göra många fel under sitt liv även i läran …Men bättra sig när insikten och tron och viljan kommit med …

  Så låt oss inte döma i förtid … Utan se dem och oss igenom nåden …Men låt oss förmana och varna gärna …Men också förkunna att nåden och Guds kärlek gäller alla som felar, och även för villolära och för villärare och sekter …

  Frid Ronny ps 103

      (Reply)

 16. Ronny,

  Bästa Ronny,

  Tack för ditt personliga och ärliga vittnesbörd!

  Du skrev: “Och jag tror att problemet är delat mellan min bakgrund och mitt eget liv och villfarelserna från Livets Ord …Men det fanns även detta andra i Livets Ord med …”

  Du har säkert varit med om en hel del som sargat dig och det har sannerligen inte blivit bättre av denna falska lära som du blivit lurad att tro på. Höga förväntningar som inte uppfylls, ger även stora besvikelser. Och framför allt har dessa förväntningar inte varit grundade på Ordet!

  Därför att ett sant Evangelium handlar alltid om Givaren, inte om gåvorna. När fokus hamnar på gåvorna då har man kommit snett. Gud vill ju bli älskad för sin egen skull, inte för vad Han har att ge. Tänk dig Ronny om det som trosrörelsen predikar om skulle vara sant? Då skulle väl varenda människa vilja bli frälst, eller hur? Inga ekonomiska problem längre, full hälsa, tecken och under i myckenhet, framgång på alla livets områden (inklusive äktenskap) relationer i övrigt etcetera… Men det är en lögn att påstå att livet fungerar på detta sättet .Du behöver bara se dig omkring lite så förstår du säkert det. Människor, kristna som icke kristna, blir fortfarande sjuka, arbetslösa, grälar, kanske skiljer sig och dör till slut. Och om/när man sen inte får dessa lögn påståenden att stämma med sin egen verklighet då kommer fördömelsen, skuldkänslorna, förvirringen som ett brev på posten, dessutom. “Det måste nog vara något fel på min tro eller också på mig som kristen osv.”?

  Men däremot har Gud lovat att i den kommande tidsåldern, återställa allt, och först då blir det en fullständig upprättelse på alla områden av våra liv. Tills dess har Han lovat oss ett “förskott” på detta arv, men det sker endast av nåd och är helt på Herrens villkor. Vi befaller inte över den Allsmäktige. Vi får i all ödmjukhet, vädja om Hans ingripanden, i våra liv.Och då vill Han svara oss.

  Tecken och under är heller ingenting som bevisar att verket är av Gud. Det finns både sanna och falska sådana. Visst kan Gud hela de sjuka, även om man till exempel är med i en sekt. Han är ju barmhärtig och full av NÅD! Själv var jag nära döden, när jag en tid, var med i en sekt men Gud helade mig ändå! Men detta är absolut inget tecken på att det sammanhang man är med i, är rätt inför Gud. Sen finns det också Apostlar som gör falska tecken och under. Antikrist skall ju bedraga många just genom att göra dessa. Han skall till och med, kunna uppväcka döda! Därför kommer även många kristna, att tro att han är GUD!

  Vi är uppmanade att söka Herren av hela vårt hjärta, av all vår kraft, allt vårt förstånd … och ingenting annat, vid sidan om. Han vill mätta alla våra behov med sitt goda och ge våra liv, mening och innehåll.

  Du skriver också att du senare insåg att det var en blandning av kristen tro och villolära på LO.

  Det är just detta som är så försåtligt Ronny, lite sanning och lite lögn är fortfarande lögn och skapar därför stor förvirring. Men Gud är ljus och inget mörker finnes i Honom! Vad har väl mörker med ljus att skaffa? Så bara genom dessa båda citat så kan du se att “trosrörelsen” är någonting som kommer från mörkrets rike.

  Önskar dig, och de dina, Guds rika välsignelser, på alla områden av era liv!

  Mvh /Antonia

  Gud är ljus:
  (Ingemar Olsson)

  Molnen kan komma för solen
  Men solen lyser ändå
  Även om allting är mörkt på natten
  Ljusnar det dagen därpå

  Ljuset som lyser i världen
  Kan aldrig mörkret rå på
  Det lyser upp varje steg på färden
  Så att man vågar att gå

  Gud är ljus
  Inget mörker finns i Honom
  Gud är ljus

  Ljuset vet allting om alla
  Det kanske skrämmer en del
  Som föredrar att gå kvar i mörkret
  Hellre än avslöjas helt

  Men om vi vill vandra i ljuset
  Kommer vi närmare varann
  Det smälter bort allting stelt och fruset
  Det gör gemenskapen sann

  Gud är ljus
  Inget mörker finns i Honom
  Gud är ljus

  © little beat music

      (Reply)

 17. Ronny,

  Dagen efter att Jesus hade bespisat massorna (vilket under!) skedde följanden enligt Johannes:

  Joh. 6:22 Dagen därefter hände sig detta. Folket som stod kvar på andra sidan sjön hade lagt märke till att där icke fanns mer än en enda båt, och att Jesus icke hade stigit i den båten med sina lärjungar, utan att lärjungarna hade farit bort allena. 23 Andra båtar hade likväl kommit från Tiberias och lagt till nära det ställe där folket bespisades efter det att Herren hade uttalat tacksägelsen. 24 När alltså folket nu såg att Jesus icke var där, ej heller hans lärjungar, stego de själva i båtarna och foro till Kapernaum för att söka efter Jesus. 25 Och då de funno honom där på andra sidan sjön, frågade de honom: »Rabbi, när kom du hit?» 26 Jesus svarade dem och sade: »Sannerligen, sannerligen säger jag eder: I söken mig icke därför att I haven sett tecken, utan därför att I fingen äta av bröden och bleven mätta.

  Låter litet konstigt, eller hur. Var inte bespisningen ett “tecken” då?

  Men litet innan får vi förklaringen:

  Joh. 6:14 Då nu människorna hade det tecken som han hade gjort, sade de: »Denne är förvisso Profeten som skulle komma i världen.» 15 När då Jesus märkte att de tänkte komma och med våld föra honom med sig och göra honom till konung, drog han sig åter undan till berget, helt allena.

  Jättebra med en “konung” som bjuder på mat, eller hur?

  Det du beskriver skulle jag vilja kalla “smekmånaden med Herren”. Hans avsikt är givetvis att de under och tecken han bjuder på skall resultera i äkta kärlek till Honom.

  Om det stannar vid entusiasm över Hans gåvor, ger det ingen blivande välsignelse.

  När Jesus refererade till bespisningen berättar Matteus att han påpekade följande:

  Matt. 16:24 Därefter sade Jesus till sina lärjungar: »Om någon vill efterfölja mig, så försake han sig själv och tage sitt kors på sig: så följe han mig. 25 Ty den som vill bevara sitt liv, han skall mista det; men den som mister sitt liv, för min skull, han skall finna det. 26 Och vad hjälper det en människa, om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ? Eller vad kan en människa giva till lösen för sin själ?

  Och när Jesus stod beredd att lämna lärjungarna sade han följande, enligt Johannes:

  Joh. 15:9 Såsom Fadern har älskat mig, så har ock jag älskat eder; förbliven i min kärlek. 10 Om I hållen mina bud, så förbliven I i min kärlek, likasom jag har hållit min Faders bud och förbliver i hans kärlek. 11 Detta har jag talat till eder, för att min glädje skall bo i eder, och för att eder glädje skall bliva fullkomlig.

  På gamla dagar skrev Johannes:

  1 Joh. 2: 12 Jag skriver till eder, kära barn, ty synderna äro eder förlåtna för hans namns skull. 13 Jag skriver till eder, I fäder, ty I haven lärt känna honom som är från begynnelsen. Jag skriver till eder, I ynglingar, ty I haven övervunnit den onde. 14 Jag har skrivit till eder, mina barn, ty I haven lärt känna Fadern. Jag har skrivit till eder, I fäder, ty I haven lärt känna honom som är från begynnelsen. Jag har skrivit till eder, I ynglingar, ty I ären starka, och Guds ord förbliver i eder, och I haven övervunnit den onde. 15 Älsken icke världen, ej heller vad som är i världen. Om någon älskar världen, så är Faderns kärlek icke i honom. 16 Ty allt som är i världen, köttets begärelse och ögonens begärelse och högfärd över detta livets goda, det är icke av Fadern, utan av världen. 17 Och världen förgår och dess begärelse, men den som gör Guds vilja, han förbliver evinnerligen.

  I en församling går det galet om det inte finns fäder som kan vara ledare för ynglingarna och tillsammans med dem kan ta hand om barnen.

  Johannes talar helt klart om “mognaden i tron” alltså mognaden i tillit till Herren och trofasthet till Honom.

  Om man lämnar barn att leka utan uppfostran går det ganska snabbt galet.

  Visst kan barnen ha nostalgiska minnen av hur roligt de hade och hur trevliga deras kamrater var. Men det hjälper inte senare när de skadats av omogna och egoistiska motiv och handlingar.

  Slutklämmen blir att Gud är trofast och står klar att ta emot oss, men Han har delegerat uppgifter, delat ut tjänster och nådegåvor så att de kan bli till nytta och uppbyggelse för församlingen.

  Så att barnen kan uppfostras till sunda ynglingar som sedan följer fädernas exempel.

  Detta menar jag vara otroligt korrupt i trosröreslen. Istället för sunda exempel och sund uppfostran matar man församlingen, inklusive nyfrälsta, med villoläror.

  Men Herren är trofast och trots detta blir en del räddade för evigheten.

  Må Herren ge dej det du behöver till helande och vandring i förtroende och trofasthet till Honom.

  /Kjell

      (Reply)

 18. Ronny,

  Ronny,

  Ett tillägg, till det jag skrev:

  Anar att du kanske har missförstått ordet TRO. Det har ju förvanskats till att betyda tecken och under av “framgångsteologin”.Detta blir då något som vi själva skall förfoga över.Pumpa upp oss först till en viss övertygelse/känsla och sen agera i “tro”. Vilket inte är fallet.

  Ordet tro kommer av Trofasthet mot Honom.En fast tillit till Herren, att Han kan sköta ruljangsen så mkt bättre än vad vi någonsin kan göra. Att Han får vara “vår Gud” och att vi kan inse att vi är endast små människor, här på jorden. Behovets barn, beroendets barn, endast trygga i Hans närhet.

  Allt annat än detta är magi och maktmissbruk.
  Mvh,
  Antonia

      (Reply)

 19. Det är ett välkänt faktum, väl historiskt dokumenterat, att andens gåvor och ordets stadfästelse även kan fortsätta att fungera långt efter det att förkunnaren i fråga fallit och börjat leva i synd. Märkligt, eller?

  I en församling eller ett gustjänst- mötessammanhang är det ju så att en avfällig församlingsledning eller förkunnare inte är de enda i sammankomsten. Förmodligen finns en liten skara gudfruktiga förebedjare även med, vilka hålls i ovetande om det avfall som försigår. Det finns även människor som med förkrossat och uppriktigt hjärta anropar levande Gud. Också de ovetande. Innan verkligheten, villoläran eller synden uppenbarats är inga av dessa grupper delaktiga. Och Gud kan se till den enskilde som ropar till Honom i det djupaste mörker.

  Vi bör inte missledas att tro att det bara är affischnamnen eller vissa ledande allt cirkulerar kring. Gud har ett större perspektiv än så. Och Han möter dem som i gudsfruktan och sina i hjärtans oskuld söker Hans ansikte.

  Men det finns en gräns för allt. När sanningen om förhållanden blir uppenbara, och när var och en som inte lämnar blir delaktig. Då är det punkt och slut.

  Vi bör alla i största ödmjukhet notera vad som händer utan att förhasta oss i fråga om att bedöma, och döma, för snart. Sedan skall vi inte döma alla fåren för den fule herdens skull.

  MVH / Sefast Tronde

      (Reply)

 20. Antonia Berglund,

  Håller med dig… Men undrar också om det kan var så. vilket jag tycker jag mött i kristenheten… Ett sorts förbud och avståndstagande ifrån. att ledD av Gud, befalla saker och ting bli med som Gud vill… Och när så är och uppenbaras för oss av Gud och igenom Gud i tro på Gud och Guds kraft och vilja enbart, befalla djävulen och demoner lämna människor och livet. om vad som helst och fritt ifrån och elände och bli väl som Gud vill till Guds Ära och för Guds skull enbart i Jesus namn…

  Och sjukdom och nöd och prövningar vicka från människor och kristna och livet och Guds församling och församlingar och oss själva och vårt eget liv… Bara därför vi ödmjukar oss under Gud . och står emot djävulen så ska han fly bort ifrån oss… Så tror jag Gud vill ha det, och lära sinna lärjungar och tjännare och församlingar och människor… Så de kan känna sig trygga med att Gud älskar dem och vill ge dem nåd och förlåta dem och välsigna och låt allt ont och som frestar och prövar oss lämna oss… Om vi ödmjukar oss under Gud och gör det Gud vill… Men också fostra och tukta oss… Och att vi ibland kan få äran nåden att lida förföljelse För Jesus Vår Herres skull…

  Så tror jag det är och lär och lär om. och ändra mig när jag har fel om nått… Men det är som invävt i Sverige och kristenheten och särskilt Kristenheten i Sverige… Att det skulle vara en synd att åkalla Herrens namn om frid istället för ofrid i bön eller igenom en befallning i Jesus namn… Och det handlar inte om maktfullkomlighet utan att vädja om nåd och skydd och hjälp och helande etz och bli räddad från prövningar och problem och onda andar och att Guds vilja ska ske igenom Guds nåd med den välsignelse Gud vill istället för vad man själv och människor vill och djävulen och omständigheterna erbjuder eller kräver…

  Men visSt man kan även vara maktfullkomlig på ett sådant vis, och även vara i köttet i egen kraft. utan att veta det med…. Och även göra tron till en religion och villolära och sekt. istället för relation och tjänst och en församling och ett möte igenom Den Helige Ande som Gud vill… Men bara för att majoriten i vårt demokratiska samhälle säger det är enbart fel och maktfullkomlighet etz . att be i ödmjukhet för Gud och människor och sig själv och livet i Gud i Kristi underordnande i bön… Och med auktoritet i Jesus namn… För de lär det, eller är okunnigA ifrågan. att det skulle vara fel. eller djävulen och falskt under av honom…. Att säga när Gud vill det och led av Anden tex svår ledvärk lämna en sjuk människa så hon blir frisk behöver det inte var fel…

  Det gjorde jag första gången nåt år innan jag vart frälst och trodde på Gud… Då jag läste en bok som hette förbönens makt…. I ett kapitel stod det att om du är sjuk lägG händerna på din kropp och befall sjukdommen lämna dig och du kommer att bli frisk…. Jag var 26 år då och hadde haft ledgångsvärk i 14 år så jag grät av smärta ibland…

  Värken försvan omedelbart och har inte kommit tillbacka sen dess det är 26 år sedan nu för jag är 52 år nu… Flera sådan tecken gjorde Jesus Herren innan jag trodde verkligen på honom först ett år senare… Och även i det skedet… Sen så föll jag mycket i synd och fick svåra problem… Och hadde ännu inte förståt undervisningen om rättfärdighet igenom tron av bara nåd… Så synden och villfarelserna och fördömelsen och omständigheterna knäCkte mig fullständigt och mitt liv och min tro på Gud att jag var frälst och kunde få bli igen…

  Men jag hadde fel. efter så där 10 -15 år började jag inse det igen… Och i år tror jag på Gud och en ljus och trygg framtid med Gud igen… Och trots allt, för inget kan skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus vår Herre… Och målet är alltid för mig att Jesus ska var min första kärlek och jag ska älska min nästa som mig själv och livet och Guds församling församlingar… Mina kristna syskon och förlåta, för att bli förlåten med av bara Guds nåd och kärlek och omsorg och välsignelse och förlåtelse och frid med Gud och Guds Ord…

  Och leva i daglig stundlig omvändelse enligt Guds Ord och bergspredikan och fader vår Matt 24,. 25 och missionsbefallningen Matt 28 :18-28 Och vara trogen Gud och Guds Ord och vilja i allt i Gud igenom hans nåd och försoning igenom kristi kors och uppståndelse… I all Guds ödmjuket bara. och till hans ära och för hans skull och inte för min egen skull…

  För den stolte ska ha sin stolthet i Gud. och det är ju allt om vi tänker efter. Både Gud och alla andra och oss själva och vårt eget liv och hela livet och hela Guds församling och hela Guds Ord. kan ju var vår stolthet i Gud… Igenom Jesus Herren som Gud vill bara, enligt bibeln,och blott för försoningen i kristus skull med Gud…

  För Jorden tillhör Herren och allt som är därpå. och de som bor där på…. Och då kan man ju vara stolt över Gud om alltihop för Jesus Guds försoning och lösning på problemen igenom honom bara och bara som Gud vill till Guds ära i Gud blott… Men jag som alla andra felar ju så man behöver mycket förlåtelse allihop,men det är min ständiga önskan och bön….

  Men just detta tabu att få näpsa en sjukdom eller Satan. har varit ett problem tycker jag. bara för att övertramp skett i maktfullkomlighet och villolära. och för att djävulen bedragit så också ibland. och gör falska tecken och under och mirakel med…

  Tycker jag är fel…. För Jesus Herren har fått all makt över himmel och Jord av Fadern. och råder över dett onda. och sin egen verksamhet och församling och sina egna tecken och under och mirakel med…

  Och han sa vi skulle göra samma under som han och ännu större i Hans namn… Och han predikade sin lära med makt och auktoritet så folket förundra sig därför… Och det gör hans lärjungar och tjänare än idag som är redo för det, och vill det. och förståss. med en tro som är verksam igenom Kärlek…

  Och är och blir sunt i tron i den sunda tron och läran Guds Ord bibeln. de som vill med… Och jag håller på att mogna för det igen. och förhoppningsvis som Gud vill denna gång…. Det var den enda lilla kritiken jag hadde Atonia. annars tyckte jag om det du och ni svarat, ni som svarat till nu…

  Frid Ronny

      (Reply)

 21. Ronny,

  Tack Ronny för ditt mycket ärliga vittnesbörd. Anar och känner något av den smärta du gått igenom. Gud välsigne dig.

      (Reply)

 22. Ronny,

  “Bara därför vi ödmjukar oss under Gud . och står emot djävulen så ska han fly bort ifrån oss… Så tror jag Gud vill ha det, och lära sinna lärjungar och tjännare och församlingar och människor… Så de kan känna sig trygga med att Gud älskar dem och vill ge dem nåd och förlåta dem och välsigna och låt allt ont och som frestar och prövar oss lämna oss… Om vi ödmjukar oss under Gud och gör det Gud vill… Men också fostra och tukta oss… Och att vi ibland kan få äran nåden att lida förföljelse För Jesus Vår Herres skull”…

  Är inte riktigt säker på vad du menar här. Det du skriver ser jag som vissa influenser utav både Bibeln och LO:s lära, en sammanblandning alltså.

  Men håller helt med dig om att vi skall förvänta oss många helanden och ingripanden av alla slag. Detta förhärligar Gud, och är någonting som det står mycket om i Ordet! Och det var inte detta jag invände emot. Det som jag försökte säga var att tecken och under aldrig får ta Herrens plats, för då blir de en avgud, istället för till något gott! Att “vinstbegäret” aldrig bör få råda i våra sinnen, utan (sund) Gudsfruktan.

  Det jag även vände mig emot är ett förnekande av alla sjukdomar och lidanden. Så som man till exempel, undervisar inom “trosrörelsen” Där man skyller allt på den onde och menar att “vi skall bara” ta auktoritet över alla lidandena, så är problemet löst! Det är att starkt förenkla/förvanska verkligheten. Som du citerade: “Stå emot djävulen så skall han fly för er”. Tror inte alls att detta främst handlar om sjukdomar eller några andra problem, utan om vår synda natur. Det är köttet i oss som frestas, inte Anden. Och detta kan/skall man inte besvärja bort. Det är ett val vi själva måste göra. .”Ty köttet har begärelse mot Anden och Anden mot köttet; de två ligga ju i strid med varandra för att hindra eder att göra vad I viljen” (Gal. 5: 17) Det är därför som vi skall stå emot djävulen alltså. Dessutom har han inte mera makt än vi själva ger honom. Det är Gud allena som har all makten, både i himlen och på jord!

  Sedan finns det inte ett enda svar heller utan flera. ang. sjukdomsfrågan. De kan t.ex. komma som en tuktan från Gud, eller för att förhärliga Guds namn (Lasarus) eller som en anfäktelse från djävulen.

  Tror allså inte på några förenklade svar ang. en mkt komplex tillvaro, för det påminner mera om magi då, än om Kristendom.
  Mvh/Antonia

      (Reply)

 23. Antonia Berglund,

  Jag tror vi inte riktigt förstår varandra … Utan att jag ser mig blind på att du är väl som mängden av kristna som bejakar liberalteologiska och traditionella strömningar från det traditionella kyrkornas håll… Som bara kan godta att Gud skulle kunna tänkas hela, eller att ett helande skett på bara sina promisser … Och en befallning i Jesus namn mot en krämpa, eller prövande omständighet, eller en ond ande, lämna med sin prövning …. Enbart var förkastligt och inhumant och ett skuldbeläggande mot en sjuk och prövad människa och mänsklighet och överandligt och skadligt och sekteristiskt, och för att vara maktfullkomlig … Eller som du säger magi och djävulen och framgånsteologi, med antydan om, från mitt förfluttna i trosrörelsen…. Och ett förnekande av sjukdom och lidande …

  Det har jag ju klart och tydligt tagit upp tidigare … Som den som tog upp det, att det är fel, i mina tidigare kommentarer… Så det vänder jag mig emot… Det jag talar om är att Gud helar och välsignar och befriar och ger sin nåd precis när han vill och bara på sinna villkor enligt bibeln… Och att en människa eller kristen kan be i Jesus namn fadern om nåd och få den nåd vi ber honom om … Om det är vad Gud vill och enligt Guds Ord ett löfte . Men endast när han vill det…Som tex att vi ska lägga händerna på sjuka så ska de bli frisk, och kasta ut onda andar i hans namn … Och allt vi gör, ska vi göra i Jesus namn…Men naturligtvis inte det som inte behagar Gud …Eller att han svarar på bön och befallningar i Jesus namn… För att ha kontroll och makt över människor och livet och omständigheter eller ens djävulen…. Eller som vi skulle ha makt över Gud … Utan bara som en nåd given av Gud själv, igenom Hans Ande den Helige i Jesus namn… Och sker det ledd av Gud, som Gud vill, så kan ju hela männskligheten och Kristenheten och ens kött och även djävulen skrika nej och förbjudet… Och sekt och magi och det är djävulen …

  Människor och kristna i sin okunnighet, eller syndiga motvilja mot Gud och lögn och kontroll… Och djävulen, för att inte han ska bli utslängd, och eländet han har i sin lögn och kontroll inflyttande över, ej bli avslöjat i människors liv, och i olika sammanhang inom och utom församlingen och i samhället. Och människor bli gjorda fri ifrån av Gud, som Gud vill i sin Goda vilja och livet .Igenom Guds Allmackt allsende och allvetande och allvishet och allstädes närvaro . Och nåd och Godhet och välsignelse och sanning om det hela som Gud vill istället …

  Men inte vill köttet eller syndanturen hos människor och kristna det. Och kan inte heller ödmjuka sig under Gud och få Guds nåd och hjälp och tro på Gud och Guds Ord och vilja och kraft, och ta emot och agera i igenom den Helige Ande som Gud vill och lära sig … Och vända om till Gud och bli frälst och få gemenskap med Gud och människor och livet och nån bra församling som en kristen igenom tron på Gud av bara Guds nåd och förstå. Och lära på rätt väg om allt, och det hela, enligt Guds Ord Bibeln … Eller ens förstå rätt… Men Gud kan göra det åt oss, om eller när han får och vill det…. För människor att bli frälst är det omöjligt sa Jesus till lärjungarna … Men för Gud är allt möjligt…

  Ja jag har inte förnekat att Gud inte skulle kunna gör oss sjuka eller bestraffa oss. Eller av nåt skäl gör nån till Lasarus och en annan till den rike Mannen… Och allt för att lära oss att älska Gud och vår nästa som oss själva… Och jag tror att Gud fostrar och tuktar oss om vi är kristna annars vore vi inga äkta söner eller döttrar enligt Heb 12-13…Men jag har mycket att lära mig och ödmjuka mig under Gud om ännu … Och om sådant jag inte förstår än och lära mig att tro och lyda Gud om…. Men jag tror att djävulen försöker kontrollera vårt land och vår värld och oss kristna den kristna församlingen Guds församling och församlingar… Och även vi människor och kristna … Och när Jesus vill led oss och livet och sammhället rätt… Då står djävulen och vi människor och kristna och samhället och kyrkor och ledarsakpet emot Gud ibland tyvärr… Och det bildas ideströmmar och ideologi och teologi… Som vrider till det ifrån Gud och Guds Ord och vilja … Och hans nåd och sanning om det som är han i det osynliga och hur han och hans Ord och vilja är om det Gud vill … Och om det Gud inte vill… Och att det kan Gud klarlägga för oss efter behov steg för steg tills vi förstår och tror på Gud och blir trygg med honom och hans vilja i allt… Och om det mest vesentliga frälsningen av nåd igenom tro…Och nåt Gud har lärt mig det är att han älskar alla och både mina vänner och fiender och mig och livet i sin nåd bara i Gud för endast kristi kors och uppståndelses skull till evigt liv med Gud igen… Och att vi måste älska våra fiender och be för dem, för då är vi verkligen vår himelske Faders barn… Jag är helt övertyggad om det … Visst jag kan ha tro så jag kan flytta berg men har jag ingen kärlek är det mig till ingen nytta…

  Och mitt hjärta blir hårt när jag har brist på kärlek till Gud och nästan och mig själv och livet och Guds Ord och vilja … Men när jag nalkas Gud då nalkas han mig …. Och mitt hjärta och sinne liv blir nytt och ödmjukt och förkrossad över hur underbar Gud och hans nåd och kärlek är … Och då kan jag bara älska Jesus Herren Gud som min första kärlek och min nästa vän som fiende och mig själv som mig själv och livet. Och Guds Ord och församling…Och jag skulle inte kunna göra något ont i de stunderna… Och så faller man till föga för en frestelse eller prövning och ett listigt angrepp av djävulen … Eller andras synder eller andra för ens egna …. Och de blir konskvenser och hårdhet och andlig blindhet och nöd ibland med … Och man kämpar och så vill man tro på Gud och Guds nåd och förbaramande …. Och så blir det bra på ett vis som man blir tacksam för som Gud vill…. Och en dag om man förblir i tron får man komma till Gud ,och se honom som han är , som vi trodde på här i Himlen… Så förlåt att jag gick in i en diskussion med dig Antonnia om ett ämne som jag inte behärskade ännu… Hoppas du kan förlåta det… Gud välsigne dig frid Ronny

      (Reply)

 24. Ronny,
  “Så förlåt att jag gick in i en diskussion med dig Antonnia om ett ämne som jag inte behärskade ännu… Hoppas du kan förlåta det”…

  Ronny, jag har absolut ingenting att förlåta dig för.Du har all rätt att kläda dina tankar i ord och de är lika viktiga som alla andras.

  Men tyvärr har vi nog pratat förbi varandra. Jag har försökt berätta att jag tror på allt som är sunt, sant och gott.Allt som bringar ära åt Gud.Inklusive tecken och under och alla nådegåvorna i bruk och de Kristnas Heliga gemenskap.Och jag längtar även efter att få se Gud gripa in i enskilda människors liv och nöd och göra stora under. Och som jag förstått dig, så gör du detta med.

  Men jag tror inte att lyssna till villoläror är den rätta vägen för att få uppleva allt detta.Och det är de falska undren och tecknen som dessa “lärare” påstår är Guds verk, som jag kallar för magi. För de söker sin egen ära och inte Guds. Har aldrig antytt att du själv skulle syssla med magi.

  Trosrörelsen är inte en lära från Gud och har därför ingenting att göra med vad som är Guds sanna och goda vilja för oss.Det förekommer nämligen inget samarbete mellan Gud och villoläror, (mellan ljus och mörker) Så om du vill uppleva hela Guds fullhet, I den Helige Andes kraft och Guds trofasta kärlek, så är detta (L.O) fel ställe att leta på, det var min poäng!

  Gud välsigne dig Ronny, och förlåt om jag har uttryckt mig oklart!
  Antonia

      (Reply)

 25. Tack för ditt senaste svar Antonia … Råkade strax innan läsa ditt vittnesbörd, ur din artikel här på en annan sida … Jag förstår dig bättre nu … Jag har själv inte varit med om sån kontroll av villoära riktigt, som du beskriver, men snäppet under … Under min Livets Ord tid som gjorde att det kändes som en synd att ens tänka tanken, att lämna Livets Ord eller ifrågasätta förkunnarna och lärarna och läran … De har en mer mild och omtänksam framtoning numera … Men däremot så hamnade min fd fru och våra barn då vår vuxna söner numera … I en trosförsamling som får tom . Knutby att blekna i jämförelse… Där man sa att alla Kristna hadde demoner som vart drivas ut med primalskriks liknande metoder och skrikande tungotal varje dag …. Och enbart ledarna eller de betrodda bland av ledarna viste när man var fri … Och detta andliga övergrepp med rumsarrest för bådde vuxna och barn höll på ända till 2001 i 9 år från 1992… Med mina barn och deras mor som de tre sista medlemmarna …

  Och alla inklusive pastorsfamiljen, ca ett 20tal som bodde kollektivt i snitt året runt … Fick psykiska problem och sociala problem …. Denna stil av bön som kom from ett Amerikans äkta par som hette Whaelys, introducerades vi i redan i Livets Ord … Mellan 1987-92 … Om att skrika ut demoner ur sig själv och andra och i sammanhanget kollektivt och spy upp i hinkar som vi gjorde i Livets Ord … Mens de gjorde det i plastpåsar …

  Men i den församlingen min fd fru och våra barn gick med i som var betydligt mindre än Livets Ord … Där vart det 10 gånger värre än i Livets Ord … Livets Ord insåg också 1992 att detta var fel och bröt med detta äkta par från amerika och denna osunda befrielseteologi…. Men det var ju för många av oss redan försent som tog mycket stor skada av det… Men så fötryckande som det vart i den församlingen som minna barn gick med i med sin mor det vart det aldrig i Livets Ord …

  Och de var mycket kollektivt bundna till pastorn och ledningen där … Så de fick inte göra i princip nåt utan deras godkännade … Det finns så mycket tråkigt kring detta att säga för dem och mig… Men jag tänker inte göra det… Men nog vet jag vad en sekt är, och hur det är att ha oläkliga sår i hjärtat och sinnet och skadade realtionner och ett skadat socialt liv pågrund av sånt…

  Jag minns när det var som värst tänkte jag, bara kriget i Jugoslavien kan var värre eller tortyr… För det tragiska kriget pågick då…

  Och nu har det blivit känt för oss en ny tragedi i mina barn och deras mors och mitt liv till alla dess år av smärta och sorg och lidande och post traumatisk stress till detta elände av villfarelse och annat vi gått igenom… Och det är att min yngsta son blivit sexuellt utnyttjad och våldtagen i flera år av en äldre grabb… Innan de flyttade till Norge för ca 3 år sedan … Och ingen av oss föräldrar visste det … Och han anfötrodde oss det först i Julas … Och allt gick väl först … Men en vecka senare per mail vart jag och han osams om en annan grej … Så jag blev så besviken så jag ifrågasate om han talade sanning…. Om att han blivit sexueltt utnyttjad av den andra grabben och våldtagen … För jag och hans mor och bror känner den grabben med och hans mor är kristen och en del av hans släkt … Och vi hade polisanmält honom för detta nu … Men då min grabb svek mig i en fråga, och undvikt mig mycket, tappade jag besinningen … Och ifrågasatte om han talade sanning om den andra grabben … Och det ledde till att han slutade umgås med mig sen 3 januari på sin 20 års dag och hans mamma med … Och i stort sett min äldsta son på 23 år med …

  Och då blev det som att bli skild igen för andra gången … Och den relation vi haft som hängt ibland på en skör tråd var borta … Och med alla dessa traumatiska erfarenheter känndes det verkligen som att dö och livet var borta … Det som gått att rädda igenom allt till då nu den 3 januari 2011 i år …. Och han har inte varit kontaktbar för mig sen dess… Men den äldre böjade snacka med mig igen … Och sen mamman efter flera veckor … Men det är inte bara och ringa och säga Hej hur är det bara längre .. Jag får stå i tro för att det ska kunna finnas ett tillfälle överhuvudtaget … Men det tycks inte hjälpa för den yngre, och nu har det gått över ett halvår … Och jag får inte prata med mamman och den äldre om detta …. Eller veta hur det blivit i han sak med den yngre grabben de vägrar göra det … Detta och vår bakgrund jag nämt och inte nämt om behöver vi Guds särskilda och allmänna nåd för … Och för att kunna lita på Gud och folk i allmänhet och varandra och oss själva och livet och Guds Ord och Guds vilja … Och för att kunna vilja leva som Gud vill för gott I frid med Gud och så vi håller frid med andra så mycket det kommer an på oss… Och jag tror det behövs att alla korten kommer på bordet … Men också integritet och barmhärtighet för både offer och skyldig … Och Guds rätta insikt och tillvägagångsätt…. För att inte göra en redan skada än värre och med ytterligare problem och svårigheter… Utan så problemen får sin lösning och vi och alla berörda kan pusta ut, och lungt och gott och välsignat i frid med Gud. Gå vidare som Gud vill och livet för gott… Och för tid och evighet i Jesus namn ,amen…

  Och så tror jag att det kan få bli med alla sektskadade människor och kristna … Och att man får nåd av Gud att lämna villovägen med dess konsekvenser… Och bli helt fri och välsignad av Gud… Och frälst troende kristen på riktigt med evigt liv i Gud och frid med Gud för tid och evighet som Gud vill… Om eller när vi är redo… Och det bästa är kvar trots allt och det är att få komma till Gud till himlen … Och det kan ingen ta ifrån oss om vi inte vill det förstås … För inget kan skilja oss från Guds kärlek i kristus Jesus vår Herre… Sen om det finns broders kärlek och stöd och hjälp från andra och samhället och god vägledning och självård från bra kristna och bra församlingar… Skadar inte det heller … Så läker nog våra sår och liv till sist igenom Jesus sår och vi får frid igenom honom med Gud och livet och alla berörda och varandra och oss själva och om vårt liv med… För inget är omöjligt för Gud i Jesus namn ,amen… Ronny ps 103

      (Reply)

 26. Halmstad har också sedan många år varit drabbad av Trosrörelsen. Pastor Bror Spetz blev en smula konstig när han hade varit Föreståndare här i några år. Det måste ha börjat så smått på 70-talet. Rhema Bible School hade ju annonserat om kassetter, och små dum som jag var (på den tiden) skickade jag efter. Tyckte och kände att det stämde inte alls med den Glädje jag fått i Pingströrelsen och ett par andra kyrkor här. Men tänkte,att det kanske var fel på just mig, och fortsatte försöka lyssna på budskapet. Men det VAR konstigt och glädjelöst, fyllt av krav och regler hur man skulle bli en bättre människa. Så kom själva Livets Ord med sitt psykande, hysteriska och hånande. En anhörig gick med, och fortfarande håller personen ihop med dessa hjärntvättade i f.d. Halmstad Kristna Center. Jag däremot, söker allt jag kommer över i Hemsidor och Bloggar m.m. som undervisar och varnar för denna Trosrörelse, som ÄR en gren av New Age. Guds Välsignelse till er !!

      (Reply)

 27. Shalom, alla !

  Har aldrig skrivit på denna blogg förut, men vill lämna/ ge ett “tips” t alla som blivit skadade i själen o anden.
  Sedan 1988 har jag innan jag somnat bett att HERREN ska hela och läka min själ under sömnen.
  HAN är nämligen våra själars Herde och vårdare.
  Pröva, det fungerar !

      (Reply)

 28. moadim skrev: “Sedan 1988 har jag innan jag somnat bett att HERREN ska hela och läka min själ under sömnen. Pröva, det fungerar!”

  Jo, visst “fungerar” det med bön.

  Den fantastiska gåvan har vi fått. Friheten att tala direkt med universums skapare. Ja, till och med uppmaningen att lägga fram alla våra önskningar.

  Fil. 4:4 Gläd er alltid i Herren. Än en gång vill jag säga: gläd er. 5 Låt alla människor se hur vänliga ni är. Herren är nära. 6 Gör er inga bekymmer för något utan låt Gud i allt få veta era önskningar genom åkallan och bön med tacksägelse. 7 Då skall Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus.

  Om vi sedan står, sitter, böjer knä eller ligger, är en bisak. Men därför inte sagt att det behöver vara oviktigt. Ande, själ och kropp kan vara ett i bönen.

  Även tiden på dagen är en bisak, eller smaksak. Vi är inte bundna, som t.ex. muslimerna, till “tidebön”.

  En muslim som missar sin tidebön riskerar sitt eviga väl, enligt deras läror.

  Men vi har av nåd 24/7 audiens hos universums skapare.

  Fantastiskt!

  /Kjell

      (Reply)

 29. Kjell,
  Naturligtvis kan vi be dygnet runt, men det var inte min poäng – poängen var att be HERREN i egenskap av våra själars herde och vårdare, be Honom “hela och vårda” själen under NATTENs vila i/under SÖMNEN, eftersom vi sas är “bortkopplade” då. Det är DET som funkar alldeles utmärkt.

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *