Palestinsk stat i höst?

Holger Nilsson, redaktör för Tidskriften Flammor bjuder på ännu en aktuell bloggpost.

En överraskande vändning kom nyligen då de forna fienderna, de palestinska organisationerna Fatah och Hamas skrev på ett avtal om samarbete. Vem får betala priset för denna oheliga allians?

Den palestinska enhet som nu inletts är, om den nu består, bara ett steg i det led som är ägnat att förbereda en palestinsk stat. Palestinierna planerar nu för en omröstning i FN:s generalförsamling i september. Detta är ett avgörande steg för bildandet av en sådan stat. Man räknar med att få stöd från cirka 150 nationer för en sådan statsbildning.

Ett sådant steg är av stor historisk betydelse. Än mer så är det en profetisk händelse kring Israel som kan bli upptakten till ett dramatiskt skeende i den yttersta tiden.

Ett avgörande moment i en sådan statsbildning kommer att bli försöket att dela Jerusalem, den stad som Gud har utvalt. (1 Kung. 11:36) Gud kommer inte stillatigande att se på en sådan handling. Räkna med dramatik.

En palestinsk stat blir ett hot mot Israels existens. Att nu Hamas går samman i en sådan statsbildning borde få varje tänkande att reflektera över vilken ondska som finns med i spelet kring detta. Hamas är terrorstämplat av FN, USA och EU. Hamas är ingen partner för fred i Mellanöstern. En extremistisk, islamistisk, anti-semitisk organisation som delvis finansieras av Iran och som har Israels utplåning på agendan och som lovordar ärketerroristen Osama Bin Laden.

Har Hamas ändrat sig?

Organisationen har nu gått samman med palestinska Fatah och vill verka för en palestinsk stat vid sidan om Israel. Många gläds nog åt nyheten. Men hur ligger det till?

Tidningen Arutz Sheva kastar ljus över frågan i en artikel den 11 maj. Där uppges att Hamas grundare Mahmoud Zahar gör klart att: ”ett fredsavtal skulle bara fungera som ett förspel till Israels förstörelse.”

Vidare säger han att: ”Hamas inte skulle erkänna Israel eftersom det skulle upphäva rätten för nästa generation att befria landet.” Han säger också: ”Om den palestinska staten inte omfattar hela Israel kommer nästa generation att befria landet.”

Alltså Hamas målsättning att utplåna Israel ligger fast. Det som nu sker är bara ett steg mot målet. Terroristorganisationen Hamas uppträder som en ulv i fårakläder när man nu talar om fred. De har avslöjat sig själva. Låt er inte luras!

När de forna fienderna, Fatah och Hamas, blir vänner finns det anledning att betänka varför och på vems bekostnad det sker. Ett exempel på fiendskap som förbyts till vänskap läser vi om i Luk. 23:12: ”Den dagen blev Herodes och Pilatus vänner med varandra. Förut hade det rått fiendskap mellan dem.”

När Herodes och Pilatus blev vänner fick Jesus fick betala priset för denna vänskap. På samma sätt blir det nog Israel som får betala ett fruktansvärt pris för vänskapen mellan två tidigare fiender.

/Holger Nilsson

——————————-

Fotnot av Kjell:

Artikeln skrevs innan Obama höll sitt tal. Tidningen Dagen refererar till detta tal. Obama sade i sitt så kallade linjetal att utgångspunkten för fredssamtal måste vara 1967 års gränser.

Carl Bildt ger sin bedömning av talets “värde” och säger: “Det är väldigt viktigt att vi från väst visar att vi är fortsatt engagerade i freden och rättvisan i Mellanöstern.”

Min kommentar: När det Ottomanska riket delades upp fick Araberna (Muslimerna) 99.7% och Israel 0.3% av landområdet. (Tala om rättvisa!?!) Nu skall Israel ge land i utbyte mot fred som utlovas av länder och folk som vill utplåna Israel.

Vet Carl Bildt vad han säger? Om han gör det har han tydligen en ondskefull agenda. Om Israel vore stort som ett frimärke, vore det för stort för Gudsförnekare.

En framstående representant för Hamas, Utrikesministern Mohamed Awad, reagerade i en interview med BBC och sade att “konkreta åtgärder behövs från Amerikas president. Inte bara retorik.”

Han påpekade att Obama “inte nämnde någonting om att det Palestinska folket hade lidit nu i mer än 63 år”.

Från Netanyahu’s sida yttrades substantiella argument mot en återgång till gränserna före 1967. Dels resulterar det i en situation där Israel inte kan försvara sig. Dels lovade USA 2004 att ett sådant krav aldrig skulle ställas på Israel.

Netanyahu besöker inom kort USA.

/Kjell

Views: 27

7 thoughts on “Palestinsk stat i höst?”

 1. Just saxat från BBC

  Citat:

  Mr Obama said there were differences between the US and Israel on a future state for Palestinians, but that such disputes occurred “between friends”.

  He did not bring up the matter of the borders in his joint conference with Mr Netanyahu.

  Mr Obama said Palestinians faced “tough choices” following the recent reconciliation deal between Fatah, which runs the West Bank, and Hamas, which governs Gaza and still denies Israel’s right to exist.

  He said true peace could only occur if Israel was allowed to defend itself against threats.

  Mr Obama said the pair had also discussed the revolts in a number of Arab countries, and their impact on the security of the US and Israel.

  He said the situation meant there were both “opportunities” and “perils”.

  Mr Netanyahu also admitted that “we may have differences here and there” on the peace process.

  He said: “While Israel is prepared to make generous compromises for peace, it cannot go back to the 1967 lines because these lines are indefensible.

  “They do not take into account certain demographic changes on the ground that have taken place over the last 44 years.”

  But Mr Netanyahu insisted he valued Mr Obama’s efforts, saying: “Israel wants peace, I want peace.”

  Slut citat.

  /Kjell

      (Reply)

 2. Kjell!

  Gud kommer inte stillatigande att se på en sådan handling. Räkna med dramatik.

  – Frågan jag ställer mig är, kan man vara så säker på att Gud att agera i denna situation?

  Jag är inte så säker, för det finns flera tillfällen då Gud stillatigande sett på, ex Judeförintelsen. Visst det finns bibelord på på det!

  Joe 3:2 skall jag samla alla hednafolk och föra dem ner till Josafats dal. Där skall jag hålla dom över dem för mitt folks, min arvedel Israels, skull, som de har förskingrat bland hednafolken. De har delat mitt land

  – Men har tiden får utvisa vad som sker!

  Bb

      (Reply)

 3. Björn, det var i och för sig inte mitt uttalande, men jag skall svara ändå.

  Jag förstår hur du menar. Och inte heller jag skulle nog känna mej fri att påstå detta absolut sett.

  Men är du verkligen säker på att Gud inte agerade som respons på Hitlers judeförintning?

  Det är ju ett faktum att Israel “återuppstod” kort efter den tidens förskräckelser. Och som resultat av det har Judar någon stans att fly till från alla världens hörn.

  Det som jag tycker fattas i återsamlandet till Israel är de Judar som bor i Amerika. Men kanske detta står för dörren.

  Och att då allt är klart för slutspurten tycks mej vara tydligt.

  Beroende hur mycket klockan är på Guds tidtabell kan vi säkert räkna med synliga resultat.

  Kanske en ekonomisk meltdown kan leda till att Amerikas Judar beslutar att återvända.

  Profetian är ju tydlig. Herren skall församla sitt folk igen.

  Att då missa miljontals Judar i Amerika vore ganska osannolikt.

  Tycker jag 🙂

  /Kjell

      (Reply)

 4. Håller med er, Bildt är en man i den ondes tjänst. Det är på ren svenska sanslöst att man ger sig på Israel, det enda demokratiska land i området.

  Bildt, Obama m.fl stöder hellre de som vill förinta Israel än att hjälpa Guds folk.

  En annan sak, när ska Netanyahu till USA?

      (Reply)

 5. Allas vår trohet till Israel kommer sättas på prov. Att stå upp för Israel kommer bli förenat med ett högt personligt pris att betala. Det är min personliga övertygelse att det så snart kommer bli

      (Reply)

 6. Det tror jag med Jakob. Vi får komma ihåg att det är helt ok att vara rädd, man kan vara frimodig ändå.

  Mest rädd borde Israelhatarna och Gudshatarna vara.

  Jesus rena din brud och hjälp oss syndare!

      (Reply)

 7. Andreas,

  Jag skall berätta något som jag fick vara med om för litet drygt 3 år sedan. Det blir litet långt……

  Som du vet bor jag i Kenya. 2007 var det val av president och medlemmar av riksdagen. Det förekom en hel del valfusk i hela landet av alla deltagare. Resultatet blev en nästan 50-50 situation mellan de två presidentkandidaterna.

  Inte oväntat använde den sittande presidenten sin makt och proklamerade sig själv som vinnare. Han blev insvuren i en charad-artad ceremoni som direktsändes på TV. Bara några timmar senare bröt stora demonstrationer loss i olika delar av landet.

  Det har visat sig att det handlade om förberedda och organiserade upplopp. Upploppen eskalerade och det blev inbördeskrig som hade en stark etnisk komponent.

  Kalenjinfolket mördade, mordbrände, hackade ihjäl, grupp-våldtog och drev bort Kikuyufolket från områden de betraktade som sina egna. Jämför det med om alla Skåningar skulle drivas bort från Uppland och Sörmland.

  Vägarna i landet spärrades av rövarband och de som försökte fly fastnade. Om de tillhörde fel folk blev de misshandlade och rånmördade. Kvinnor och småflickor blev våldtagna. Ibland av så många att de förlorade medvetandet eller dog.

  Vi kunde ingen vart och var tvungna att försöka hitta “säkra” stunder att skynda till den närliggande staden för att köpa förnödenheter. Varor tog snabbt slut och det som fortfarande fanns steg i pris flera hundra procent.

  Den sittande presidenten hade kunnat beordra militären att stoppa det hela, men det gjorde han inte. Det blev bara värre och värre. Polisen började hjälpa vådsverkarna och deltog i våldtäkter och rån. Vid ett tillfälle brände man ett trettiotal kvinnor och barn inne i en kyrka medan man hackade ihjäl männen.

  Det hade nu gått för långt. Och eftersom regeringen inte ingrep organiserade makthavare av Kikuyufolket en genoffensiv som visade sig vara av samma karaktär som det som redan pågick. Man hackade ihjäl alla som inte kunde tala deras språk felfritt. Man mordbrände och drev bort och våldtog.

  Jag har filmsnuttar som visar hur liken ligger längs vägen och ruttnar medan vilda hundar tar sig skråvmål. Sjukhusen fylldes med sönderhackade överlevande. Vi nödgades gömma folk av fel etnisk tillhörighet.

  Tack och lov ingrep regeringen efter ett tag och sände trupper och inställde utegångsförbud mellan 18:00 och 07:00. Vi var tacksamma för det efter att ha haft skjutande och machetesvajande mobbar intill 50m från våra knutar.

  Efter detta började sega förhandlingar med internationell hjälp. Jag går inte in i detalj på detta. Men det var en nervslitande tid och oron var stor att förhandlingarna skulle krasha så att kriget skulle börja igen. Officiellt mördades 1600 människor. Många gånger flera skadades och fick men för livet. 600.000 fördrevs och ungefär hälften av dessa bor fortfarande i utslitna tält i flyktingläger.

  Nu kommer jag till sensmoralen av denna gruvliga historia.

  Het klart och tydligt var Kalenjinfolkets ledare initiellt skyldiga till våldet. Men efter hämndaktionerna organiserade av Kikuyufolkets ledare blev det så mycket hämnd fram och tillbaka att man efter bara några veckor inte längre kunde ge ensam skuld till någon av partierna.

  Den konflikt jag har beskrivit varade i 3 månader. Och redan då hade alla partier gjort sig skyldiga till så mycket våld och övergrepp att alla var skyldiga.

  Min poäng är att i en konflikt som pågått så länge som den så kallade Mellanösternkonflikten, finns det ingen mänsklig möjlighet att finna ett oskyldigt parti. Hat, förvirring, sorg, propaganda, och, och och, leder till att ingen mera kan se klart.

  Jag hoppas att det är tydligt av det jag skrivit hittills att jag anser att staten Israel är den minst skyldige i denna konflikt.

  Men låt oss inte heller glömma att det faktiskt finns “oskyldigt” lidande på båda sidor. Även oskyldigt lidande som förorsakats av “de egna” men som skylls på “de andra”.

  Jag tror ingen människa är skickad att skipa rätt i denna situation. Det kan bara Gud!

  Därför anser jag det vara fel att kategoriskt döma dem som blandar sig i processen.

  Vi kan med rätta ha vår åsikt om deras positioner och uttalanden. Och man borde kunna förvänta sig att utrikesministrar och presidenter och andra som själva har stor internationell erfarenhet eller har tillgång till en internationell stab, borde kunna veta tillräckligt mycket för att ha bättre omdöme än vad de visar i media.

  Men låt oss inte heller glömma att kärnan av det som pågår är en maktstrid mellan Gud och hans motståndare.

  Den som utplånar Israel har bevisat att Abrahams, Isaks och Jakobs Gud inte är den han påstår sig vara.

  Detta är ett hägrande mål för Muslimer och Ateister.

  /Kjell

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *