Synden som bor i mig

Ja, så skriver faktiskt Paulus.


Rom. 7: 7 Vad skola vi då säga? Är lagen synd? Bort det! Men synden skulle jag icke hava lärt känna, om icke genom lagen; ty jag hade icke vetat av begärelsen, om icke lagen hade sagt: »Du skall icke hava begärelse.» 8 Men då nu synden fick tillfälle, uppväckte den genom budordet allt slags begärelse i mig. Ty utan lag är synden död. 9 Jag levde en gång utan lag; men när budordet kom, fick synden liv, 10 och jag hemföll åt döden. Så befanns det att budordet, som var givet till liv, det blev mig till död; 11 ty då synden fick tillfälle, förledde den mig genom budordet och dödade mig genom det.
12 Alltså är visserligen lagen helig, och budordet heligt och rättfärdigt och gott. 13 Har då verkligen det som är gott blivit mig till död? Bort det! Men synden har blivit det, för att så skulle varda uppenbart att den var synd, i det att den genom något som självt var gott drog över mig död; och så skulle synden bliva till övermått syndig, genom budordet.
14 Vi veta ju att lagen är andlig, men jag är av köttslig natur, såld till träl under synden. 15 Ty jag kan icke fatta att jag handlar såsom jag gör; jag gör ju icke vad jag vill, men vad jag hatar, det gör jag. 16 Om jag nu gör det som jag icke vill, så giver jag mitt bifall åt lagen och vidgår att den är god. 17 Så är det nu icke mer jag som gör sådant, utan synden, som bor i mig. 18 Ty jag vet att i mig, det är i mitt kött, bor icke något gott; viljan är väl tillstädes hos mig, men att göra det goda förmår jag icke. 19 Ja, det goda som jag vill gör jag icke; men det onda som jag icke vill, det gör jag. 20 Om jag alltså gör vad jag icke vill, så är det icke mer jag som gör det, utan synden, som bor i mig.

Nu vill jag utmana dig!


Jag kommer att ställa en fråga som jag inte vill att du svarar på.

Det vill säga, annat än i bön i din kammare.

Här kommer frågan:

Tänk dej att det skulle finnas en ö någonstans dit du kan åka så ofta du vill.

Tänk dej vidare att du kan göra precis vad du vill när du är där. Utan att bli straffad vare sig av jordiska myndigheter eller av Gud.

Hur ofta skulle du åka dit?

Och…

Vad skulle du göra där?

Om du svarar ärligt vet du vad Paulus menade.

/Kjell

Views: 45

11 thoughts on “Synden som bor i mig”

 1. Tack Berndt,

  Vi får se hur det utvecklar sig.

  Givetvis vill jag gärna fortsätta vårt goda samarbete.

  Jag ser med spänning fram mot reaktioner och goda råd av andra som kollar in här.

  /Kjell

      (Reply)

 2. Jag svarar ändå…
  Jag skulle åka dit precis av samma anledning som jag åkte till ett möte med en välkänd österländs guru för snart 30 år sedan: För att bedja! Efter som han var känd för att göra under och tecken för att trollbinda sitt auditorium blev han mäkta störd över att han plötsligt inte kunde något den här kvällen. Han gick runt och grymtade och sökte ända tills jag blev utkastad. Men jag fick mig meddelat att kvällen hade blivit ett fiasko. De onda andarna var alltså rejält störda..

  Svar: Jag skulle åka dit för att bedja, och bekänna inför levande Gud att; Din är makten och äran i all evighet. Amen.

  MVH / Sefast Tronde

  Ps. Lite på sidan om meningen, va..

      (Reply)

 3. Broder Sefast, välkommen hit.

  Tja, helt vid sidan var det väl inte.

  Den fantiserade situationen är naturligtvis helt utopisk. Men ändå inte utopiskt för fantasin.

  För det första är det precis det som händer när man beslutar att synda. Man bortser från fakta.

  För det andra fanns det en TV-serie som hette “Fantasy Island” där man utspelade just den situation jag skildrar.

  Men, som du så riktigt påpekar!

  Det finns inga förbud mot att ha en helgad fantasi.

  Dock är det nog sällan som detta uppstår utan tåreströmmar …..


  “Det kostar tåreströmmar
  förrän jag helgas så,
  att alla mina drömmar
  i Jesu anda gå.”

  /Kjell

      (Reply)

 4. Kjell!

  Kul att du startat en blogg!

  Nu är det inte jag som gör det onda, utan synden som bor i mig! Intressant påstående, men ack så sant.

  Börjar man gräva lite i budordets inverkan i att väcka syndabegäret, så förstår man ordet, utan lag är synden död, dvs inget som väcker synden till liv, men synde finns där ändå, fast drivet att göra det otillåtna finn ju inte då det inte finns någon lag.

  Bb

      (Reply)

 5. Tack Björn för din kommentar.

  Jag förstår det du vill säga och det blir utan tvekan ett av de hetaste ämnena här.

  Frågan om hur man kan undvika lagiskhet och gärningslära, utan att halka ner i andra diket.

  Jag hoppas snart kunna presentera en gästblogg om detta.

  Men om detta inte händer inom en vecka skriver jag själv ner mina tankar.

  /Kjell

  PS. OM du vill förbereda dej på denna diskussion kan du t.ex. lyssna på Sven Reichmanns predikan som jag länkar till i tråden:

  http://unajuaje.wordpress.com/2011/04/25/ormen-tradet-och-skadan/

  DS.

      (Reply)

 6. Hej kära vänner!
  Tack för Din intressanta nya blogg. Önskar dej Guds rika välsignelse.. Angående ön, så tar jag med mej 1) min Bibel, 2) min gitarr och så är jag inför Herrens ansikte i bön och bibelläsning.. och så sjunger jag lite lovsånger.. och prisar Herren för hans godhet, och jag ber samtidigt för allt Guds folk, att de blir ett hjärta och en själ i denna sena och allvarliga, profetiska tid vi lever i
  Så säger den Helige och Sanne, han som har Davids nyckel, han som öppnar, så att ingen kan stänga, och stänger så att ingen kan öppna..

  Jag känner dina gärningar. Se, jag har låtit en dörr stå öppen för dig, en dörr som ingen kan stänga, ty din kraft är ringa och du har hållit fast vid mitt ord och inte förnekat mitt namn” Upp 3:7-8..

      (Reply)

 7. Tack Åke Möllesjö för din välgångsönskan.

  Om kommentarerna kommer igång kan det kanske bli ganska spännande.

  Kommentarer inspirerar mej ofta till nya bloggposter.

  Fantastiskt löfte du citerar!

  /Kjell

      (Reply)

 8. Hej Kjell, kul att du bloggar lite. Hoppas det får vara till välsignelse. Jag gillar Titeln skarpt, “Vad är sanning?”
  En mycket bra fråga….

  Nu till din inlägg. Jag förstår vad du menar med din avslutning. Jag vet nämligen vad som bor i mig som bara vela leva för sig själv. Synd. Ondska.

  Var välsignad

      (Reply)

 9. Tack Andreas för din hälsning.

  Om du kollade About-sidan vet du varför just titelfrågan intrigerar mej.

  Och vad gäller aktiviteterna på “Fantasy Island” vet vi nog båda vad “köttet” skulle längta efter.

  Och då kan vi ana hur stort fallet är och hur nödvändig nåden är.

  Välkommen hit!

  /Kjell

  PS. Har lagt till din blogg på länklistan.

      (Reply)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *